'Recherche wil particuliere DNA-databank gaan inzetten'

De recherche wil het dna van ongeïdentificeerde doden uploaden naar een particuliere dna-databank. Via deze methode weten ze in de Verenigde Staten toch nog de identiteit van gevonden lichamen te achterhalen. Dat meldt NRC Next.

In Nederland liggen honderden onbekende doden begraven. De Amsterdamse en Rotterdamse recherche willen nu dna van deze anonieme mensen uploaden naar de particuliere dna-databank GEDmatch. Die is eigenlijk bedoeld om genealogisch onderzoek te doen naar voorouders. De afgelopen jaren is dit type stamboomonderzoek ontzettend populair geworden. Veel particulieren stonden hun dna vrijwillig af aan deze databanken.

De recherche wil in eerste instantie alleen het dna van onbekende doden uploaden die niet door een misdrijf om het leven kwamen. Er is dan geen sprake van een strafrechtelijk onderzoek waarbij er meer wetten en regels gelden.

Privacy
In de Verenigde Staten werden dankzij particuliere dna-databanken, bedoeld voor stamboomonderzoek, ook al daders van misdrijven gevonden. Vorig jaar werd de 'Golden State Killer' na tientallen jaren eindelijk gepakt dankzij zijn profiel op GEDmatch.

Critici vrezen echter voor de privacy van mensen die alleen benieuwd waren naar hun voorouders. En de familieleden van deze personen die niet hun dna vrijwillig afstonden, maar nu ook te herleiden zijn dankzij hun nieuwsgierige achterneef of oudtante.

Recherche wil particuliere DNA-databank gaan inzetten (Foto ter illustratie: Pixabay)
Recherche wil particuliere DNA-databank gaan inzetten (Foto ter illustratie: Pixabay)