FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 februari 2019

Assen nog in gesprek over F1 GP in Nederland

Assen geeft de strijd om de Grand Prix van Nederland nog niet op. Ondanks dat volgens de uitgelekte brief die RTL Nieuws vanavond publiceerde Zandvoort de enige kandidaat lijkt, blijkt de organisatie van het TT Circuit nog in gesprek te zijn met de Formule 1-leiding.

"Wij kenden de brief niet. Het is wel verrassend dat de brief juist vandaag naar buiten komt. Net na het nieuws van minister Bruins dat Zandvoort geen geld van het kabinet krijgt voor de organisatie van een Grand Prix. Daarnaast gaat het om een vertrouwelijke brief. Het is niet netjes dat die naar buiten komt", zo reageert Jos Vaessen, voorzitter van de stichting die de Formule 1 naar Assen probeert te halen, tegenover RTV Drenthe.

Assen is nog altijd in gesprek over de mogelijkheid van een grand prix in Drenthe. "Wij hebben vrijdag contact gehad met de FOM in Londen en hebben ze verteld dat het voor ons ook krap wordt als we pas eind maart weer verder kunnen praten. Daarom hebben ze ons nu weer uitgenodigd voor een gesprek. Het wordt eind februari of begin maart. Als we niet meer in de race zouden zijn, zou deze afspraak overbodig zijn", aldus Vaessen.

Assen nog in gesprek over F1 GP in Nederland (Pro Shots)
Assen nog in gesprek over F1 GP in Nederland (Pro Shots)

Alleen Zandvoort nog in de race voor F1 GP in Nederland

Alleen het circuit van Zandvoort is nog in de race om gastheer van de Nederlandse Grand Prix in 2020 te zijn, zo blijkt uit een brief die RTL Nieuws in handen heeft.

Het circuit in de duinen heeft nog tot 31 maart om de benodigde financiële middelen bij elkaar te krijgen om een Formule 1-wedstrijd in Nederland te mogen organiseren. Hiervoor zou een bedrag tussen de 30 en 40 miljoen euro nodig zijn. Eerder vandaag werd bekend dat de Rijksoverheid geen geld in de Grand Prix van Nederland zal investeren, Zandvoort vroeg om een bijdrage van 5 miljoen euro.

Mocht Zandvoort het benodigde bedrag niet bij elkaar krijgen voor 31 maart dan vervalt de exclusiviteit in de onderhandelingen voor een plekje op de F1-kalender en zal de Formule 1-organisatie met andere circuits in andere landen gaan praten over de plek van Zandvoort op de kalender voor 2020.

Over een mogelijke race in Assen wordt met geen woord gerept in de brief. Aangezien er wordt aangegeven dat er na 31 maart met circuits in andere landen gepraat zal worden lijken de kansen voor het circuit in Drenthe verkeken voor 2020.

Alleen Zandvoort nog in de race voor F1 GP in Nederland (Pro Shots / Joris Verwijst)
Alleen Zandvoort nog in de race voor F1 GP in Nederland (Pro Shots / Joris Verwijst)

NBA: Collison speelt Pacers langs Pelicans

De basketballers van de Indiana Pacers hebben in de NBA een felbevochten zege geboekt op bezoek bij de New Orleans Pelicans. Met 107-109 pakten de Pacers de 34e zege van het seizoen, tegenover 19 nederlagen.

Het ging vrijwel de hele wedstrijd gelijk op, maar het was uiteindelijk Darren Collison die het duel besliste. Met een drietje, een afstandsschot in de slotseconden van de schotklok en een vrije worp in de laatste twee minuten wist hij de Pacers staande te houden tegen de door blessures geteisterde Pelicans.

Uitslagen NBA maandag
Detroit Pistons - Denver Nuggets 129-103
Washington Wizards - Atlanta Hawks 129-137
Brooklyn Nets - Milwaukee Bucks 94-113
New Orleans Pelicans - Indiana Pacers 107-109
Phoenix Suns - Houston Rockets 110-118
Sacramento Kings - San Antonio Spurs 127-112

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

NHL: Stars vechten zich langs Coyotes

De ijshockeyers van de Dallas Stars hebben in de NHL thuis gewonnen van de Arizona Coyotes. In het American Airlines Center hadden de Stars daar wel een paar spectaculaire minuten voor nodig.

Oliver Ekman-Larsson zette de Coyotes halverwege de eerste periode op voorsprong, waarna Roope Hintz (1-1) en Kevin Connauton (1-2) in de tweede periode trefzeker waren. In een tijdsbestek van welgeteld één minuut en elf seconden vroeg in de derde periode sloegen de Stars terug: John Klingberg trok de stand gelijk, Radek Faksa zette Dallas op voorsprong en Mattias Janmark zorgde voor 4-2.

Toch was het nog altijd niet gedaan en een dikke vier minuten later stond het dankzij Vinnie Hinostroza en Alex Galchenyuk 'gewoon' weer gelijk. Ruim zeven minuten voor tijd bracht Tyler Seguin de Stars op 5-4 en dat bleek dan eindelijk de genadeklap.

Uitslagen NHL maandag
New York Rangers - Los Angeles Kings 3-4 OT
Philadelphia Flyers - Vancouver Canucks 2-1
Toronto Maple Leafs - Anaheim Ducks 6-1
Dallas Stars - Arizona Coyotes 5-4

Stars - Coyotes (Bron: YouTube)

DFB Pokal: Leverkusen blameert zich tegen club uit 2. Bundesliga

Bayer Leverkusen is in de derde ronde van de DFB Pokal uitgeschakeld door Heidenheim, momenteel de nummer zes uit de 2. Bundesliga. De ploeg van Peter Bosz kwam in de eerste helft op voorsprong, maar in de tweede helft toonde de thuisploeg veerkracht tegen die Werkself. Heidenheim scoorde nog twee keer en knikkerde Leverkusen zodoende uit het bekertoernooi: 2-1.

De ploeg van Bosz wist in de laatste twee Bundesliga-wedstrijden goed werk af te leveren. Waar het eerste duel onder de Nederlander nog verloren ging tegen Borussia Mönchengladbach (0-1), werden VfL Wolfsburg (0-3) en Bayern München (3-1) wel verslagen. Bosz had met Heidenheim dus op papier de makkelijkste tegenstander met Leverkusen tot nu toe, maar de thuisploeg bood kranig weerstand en moest pas in de slotfase van de eerste helft een goal incasseren.

Een snelle aanval van achteruit belandde bij Julian Brandt, die naar het vijandelijke doel snelde en knap raak schoot: 0-1. In de tweede helft ging het echter al snel mis bij Leverkusen. Bij een counter ontsnapte Nikola Dovedan uit het oog van de verdediging en rende naar het doel van Lukas Hradecky. Nadat Dovedan eerst nog een verdediger uitspeelde, wist hij zijn team op gelijke hoogte te brengen door ook Hradecky van dichtbij te verschalken: 1-1.

Heidenheim was opvallend gevaarlijk en wist ook nog een keer de lat te raken. Twintig minuten voor tijd werd het zelfs 2-1 voor de ploeg uit de 2. Bundesliga. Maurice Multhaup reageerde alert op een strakke voorzet en wist de bal over de lijn te manoeuvreren. Bosz probeerde met wat ingrepen het tij nog te keren in de tweede helft, maar Heidenheim hield stand, waardoor de stunt een feit was.

Overige uitslagen DFB Pokal
Hamburger SV - 1. FC Nürnberg 1-0
Heidenheim - Bayer Leverkusen 2-1
Borussia Dortmund - Werder Bremen 3-3 Werder Bremen door na strafschoppen
MSV Duisburg - Paderborn 1-3

'Winteraanwinst Fortuna Sittard direct zwaar geblesseerd'

Anthony Syhre beleeft een weinig gelukkige start bij Fortuna Sittard. De verdediger is binnen een week na zijn komst ernstig geblesseerd geraakt.

De Duitser werd onlangs voor het sluiten van de transfermarkt aangetrokken als vervanger van de geblesseerde Wessel Dammers, maar het lijkt erop dat Fortuna Sittard de komende tijd weinig plezier zal beleven aan de 23-jarige verdediger. 1Limburg meldt dinsdagmiddag namelijk dat Syhre een zware blessure heeft opgelopen op de training en daardoor waarschijnlijk voorlopig niet kan spelen.

Syhre raakte vrijdag geblesseerd en het is nog maar de vraag of hij dit seizoen nog in actie kan komen voor zijn nieuwe werkgever. De stopper werd overgenomen van het Duitse Würzburger Kickers om het gemis van Dammers op te vangen, aangezien de aanvoerder deze voetbaljaargang geen minuten meer zal maken wegens kruisbandletsel.

Syhre tekende toen een contract voor tweeënhalf jaar, maar lijkt voorlopig dus op zijn debuut te moeten wachten. Middenvelder José Rodríguez nam in de afgelopen tijd als noodgreep de plek van Dammers in en speelt waarschijnlijk voorlopig centraal in de verdediging. Mica Pinto en Clint Essers zijn daarnaast geschorst voor de wedstrijd tegen Excelsior van aankomende zondag, waardoor het behelpen is voor trainer René Eijer.

Geen financiële steun van overheid voor organiseren Formule 1-race in Zandvoort

Circuit Zandvoort krijgt van de overheid geen financiële ondersteuning voor het organiseren van een Formule-1 race.

Indien het circuit een F1-race mag organiseren wil het graag een jaarlijkse bijdrage van vijf miljoen euro. Volgens minister Bruins zijn er echter in het bedrijfsleven voldoende mogelijkheden voor het verkrijgen van financiële ondersteuning. Bovendien denkt de minister van Sport dat de verkoop van tickets veel geld op zal leveren. De overheid wil wel ondersteuning bieden bij het verlenen van vergunningen.

CD Projekt RED geeft auteur The Witcher meer geld

Ontwikkelaar CD Projekt RED heeft ermee ingestemd om auteur Andrzej Sapkowski meer geld te betalen. Sapkowski is de schrijver van The Witcher-boeken, waar de succesvolle gelijknamige games rijkelijk op gebaseerd zijn.

CD Project RED heeft in eerste instantie zo’n 8000 euro betaald voor de rechten van The Witcher. Sapkowski ging hier toentertijd mee akkoord, maar hij en zijn team advocaten kwam later met de verklaring dat dit alleen voor het eerste deel uit de gameserie zou zijn. Voor The Witcher 2, The Witcher 3 en alle DLC zou hij graag nog royalties ontvangen.

Sapkowski lijkt echter vooral zelf een inschattingsfout gemaakt te hebben toen de ontwikkelaar om de rechten kwam bedelen. Dit heeft hij in een interview met Eurogamer uit 2017 zelf toegegeven. "Ik was stom genoeg om ze de rechten te verkopen voor alles. Ze boden me een percentage aan van de winst. Ik heb toen gezegd dat dit niet nodig was omdat er geen winst zou zijn. Geef me het geld nu; alles. Ik geloofde niet in hun succes. Wie had dat kunnen voorzien? Ik niet."

Het is Sapkowski nu dan toch gelukt om wat geld los te krijgen. Dat hij dit krijgt is naar verluidt uit erkenning voor zijn werk, alsmede om de goede relatie tussen de schrijver en de uitgever in stand te houden. Sapkowski eiste afgelopen oktober nog 16,1 miljoen dollar. Hoewel het bedrag niet bekend is gemaakt, is de werkelijke afkoopsom waarschijnlijk een stuk lager.

The Witcher 3: Wild Hunt - Blood & Wine screens

Wilders: 'Geen CO2-probleem, maar een VVD-probleem'

Ook Geert Wilders nam deel aan het klimaatdebat. De beste man heeft zo zijn best gedaan om de tekst van zijn bijdrage uit te schrijven dat we deze hieronder integraal plaatsen. Geen zin om te lezen? Je kunt ook de video bekijken die hij heeft meegestuurd. Of het bericht gewoon helemaal skippen als het je niet boeit  

"Nederland heeft geen CO2-probleem maar een VVD-probleem. De leugenmachine van die partij draait ook nu weer overuren. Eerder zeiden ze minder immigratie te willen maar tekenden wel voor Marrakesh. In het Regeerakkoord stond geen verruiming van het kinderpardon maar dat kwam er ook toch, weten we inmiddels. En ook nu weer met het klimaatbeleid.

Voorzitter, het was de VVD die met trots tekende voor het Regeerakkoord dat premier Rutte “het groenste kabinet ooit noemde”. CO2-reductie, klimaatbeleid – het stond er allemaal gewoon in. Daarna tekende, verdedigde en stemde de VVD ook vrolijk voor de Klimaatwet.

En toen kwam er het Klimaatakkoord dat door VVD-minister Wiebes zelfs historisch werd genoemd, in een brief aan de Kamer. De VVD wilde meer, meer en nog eens meer klimaatwaanzin.

Voorzitter, deze klimaatbaby, die het klimaatakkoord heet, van het groenste kabinet ooit is dan ook voor de volle 100 procent door de VVD verwekt.
En toen zei collega Dijkhoff opeens: “Het is niet mijn akkoord.” Totaal ongeloofwaardig! Wat dacht hij? Dat de kiezer gek is geworden? Dat de kiezer niet in de gaten heeft dat het goedkope verkiezingspraatjes van een VVD-er in paniek die na de verkiezingen, na 20 maart, gewoon opnieuw zoals de VVD altijd doet, bij het kruisje gaat tekenen. Zodat de burgers gewoon weer kunnen gaan dokken voor al die onbetaalbare en onzinnige klimaatmaatregelen.

Want onzinnig zijn ze voorzitter. In wat voor land leven we waar het dagelijks eten van een gehaktbal bijna illegaal wordt, maar het cannabis telen legaal wordt gemaakt door dit kabinet.

En de chef van het Klimaatakkoord, de VVD-er Ed Nijpels, onze eigen Al Gore, die de gewone man overal toe wil verplichten, kookt zelf thuis nog lekker op gas, heeft geen warmtepomp en vliegt graag naar zijn vrienden in Nieuw-Zeeland.
Voorzitter, wat een charlatan, wat een oplichter, wat een maffiabende is die VVD toch.

En de gewone man maar dokken. Mensen krijgen nu al een energierekening die gemiddeld 300 euro hoger is dan vorig jaar. Waar politici en klimaatgoeroes denken de aardbol te kunnen redden, redden miljoenen gewone Nederlanders financieel het einde van de maand niet eens. Want in plaats van die door Rutte beloofde lastenverlichting gaan mensen alleen maar iedere keer opnieuw meer betalen.

Terwijl honderden miljarden euro’s dreigen te worden verspild aan deze klimaatgekte worden de pensioenen gekort, de ziekenhuizen gesloten, de huren verhoogd, stijgen de ziektekosten en betalen de gewone man en vrouw al honderden euro’s meer voor de boodschappen door de hogere btw.

En nu dan 200 pagina’s Klimaatakkoord met 600 maatregelen - om de aarde, het KNMI rekende het na, met 0,00007 graden minder te laten opwarmen. Voorzitter, de duurste thermometer kan dat niet eens meten. Het is waanzin!

Als was gebleken dat een Nigeriaanse oplichtersbende dit klimaatakkoord had verzonnen was niemand verbaasd geweest.

Voorzitter, huizen moeten ‘klimaatneutraal’ worden wat eigenaren gemiddeld zo’n 45.000 euro gaat kosten; automobilisten moeten elektrisch gaan rijden in voor hen onbetaalbare auto’s. Er wordt nu zelfs om die Urgenda doelen te halen, zo lezen we in de krant, gedacht om de maximumsnelheid te verlagen, om de koopzondag af te schaffen en om mensen nog maar vijf minuten per dag te laten douchen.

Voorzitter, het Nederland van Mark Rutte – Rutteland – is een krankzinnig land geworden. Wat ik net zei al met die voorbeelden, dat is geen Klimaatbeleid, dat is klimaatterreur. We worden het slachtoffer van klimaatterreur.

Voorzitter, gelukkig maar trappen de mensen thuis er steeds minder in. Het draagvlak voor dat klimaatakkoord daalt spectaculair.
Mensen trappen niet meer in uw prietpraat, meneer Rutte. En daar komt u wel achter op 20 maart. Want dan zal de kiezer laten weten wat ze van deze klimaatgekte vinden. De gewone man en vrouw, meneer Rutte, zijn u in ieder geval spuugzat. Ze zijn jaren door u uitgeknepen en belazerd. En op 20 maart krijgen zij, krijgen wij de kans om weg te sturen, en voorzitter, ik kan niet wachten."

Hulpverleners schoten ernstig te kort in zaak overleden baby

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en Inspectie Justitie en Veiligheid onderzochten het handelen van organisaties en professionals naar aanleiding van het onverwachts overlijden van een baby in Noord-Brabant. De inspecties concluderen dat de hulpverlening tekort schoot. De belangen van de baby en diens veiligheid stonden onvoldoende centraal.

In november 2017 ontvingen de inspecties een melding van een calamiteit in Noord-Brabant. Het betrof het overlijden van een baby, als gevolg van kindermishandeling. De melding was voor de inspecties aanleiding onderzoek te doen naar het handelen van de bij het gezin betrokken professionals en instellingen. De inspecties hebben het onderzoek verricht bij de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK), William Schrikker Stichting Jeugdbescherming en Jeugdreclassering (WSS), Careyn Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en ASVZ Ouder & Kind voorzieningen (ASVZ).

Conclusies
De RvdK heeft, na uitvoering van een gedegen onderzoek, in een navolgbaar rapport beschreven wat de ontwikkelingsbedreigingen van de baby waren en aan welke voorwaarden moest worden voldaan om deze weg te nemen. Alhoewel WSS en ASVZ zich intensief hebben ingezet voor het gezin, beoordelen de inspecties het handelen van zowel WSS als ASVZ onvoldoende. De inspecties verlangen van ASVZ binnen drie maanden een verbeterplan dat de inspecties beoordelen.

WSS heeft op alle niveaus binnen de organisatie de beschikbare informatie over het gezin onvoldoende vertaald in concrete risico’s voor de baby met als gevolg ernstige tekortkomingen in het handelen. Mede hierdoor zijn de belangen van de baby in het denken en handelen onvoldoende uitgangspunt geweest. ASVZ heeft in haar denken en handelen zowel het belang van een veilige omgeving voor het kind, als een goede samenwerkingsrelatie met de jeugdbeschermer, onvoldoende centraal gesteld.

JGZ bleek slechts zijdelings betrokken bij het gezin. Het aanbod van de jeugdgezondheidszorg aan de baby, het gezin en de ketenpartners was onbekend bij de verschillende ketenpartners. 

William Schrikker Stichting
De tekortkomingen bij WSS komen overeen met eerdere, door de inspecties vastgestelde, tekortkomingen. Gezien de ernstige uitkomsten van dit onderzoek – afgezet tegen de voortgang van het gevoerde verbetertraject – maakten de inspecties zich ernstig zorgen over de verbeterkracht en het leervermogen van WSS. De inspecties hebben de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht van WSS hier direct op aangesproken en de Raad van Toezicht heeft maatregelen getroffen.

De inspecties zijn nagegaan welke concrete verbeteringen in de kwaliteit en uitvoering van jeugdbeschermings- en reclasseringsmaatregelen de WSS hiermee beoogt. De inspecties hebben besloten om het door de WSS in gang gezette verbetertraject intensief en nauwgezet te blijven volgen. Daarbij zullen de inspecties steeds opnieuw afwegen of de WSS voldoende resultaten boekt om af te blijven zien van de inzet van een handhavingsmaatregel.

Ajax schrijft drietal nieuwelingen in voor Champions League

Ajax heeft Lisandro Magallán, Lassina Traoré en Bruno Varela ingeschreven voor de Champions League, zo is te zien op de website van de UEFA. De drie spelers werden in januari aangetrokken en kunnen in de achtste finales van het toernooi tegen Real Madrid hun debuut maken namens de huidige nummer twee van de Eredivisie.

Luis Manuel Orejuela, Matteo Cassierra en Maximilian Wöber hebben Ajax in januari verlaten en zijn derhalve niet door de club ingeschreven. Opvallend genoeg staan de namen van Kaj Sierhuis en Azor Matusiwa wel op de lijst. De twee spelers zijn verhuurd aan respectievelijk FC Groningen en De Graafschap.

Een maximum van 25 spelers, waarvan er 2 keepers moeten zijn, mogen op de A-lijst staan. Een minimum aantal van acht plaatsen is gereserveerd voor zelf opgeleide spelers. Als een club minder dan acht spelers uit de eigen jeugdopleiding heeft, dan wordt het maximum aantal spelers op de A-lijst ingekort. Een speler mag op de B-lijst geplaatst worden als hij geboren is na 1 januari 1997 en moet vanaf zijn vijftiende verjaardag twee jaar onafgebroken voor de club hebben gespeeld.

Ajax neemt het volgende week op tegen Real Madrid. De titelverdediger komt op 13 februari op bezoek in de Johan Cruijff ArenA. Een kleine drie weken later, op 5 maart, volgt de return in het Santiago Bernabéu.

Haase eenvoudig naar tweede ronde Sofia

Robin Haase heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het ATP-toernooi van Sofia. In de eerste ronde van het Bulgaarse tennistoernooi was de Nederlander eenvoudig in twee sets te sterk voor de Bulgaar Dimitar Kuzmanov: 6-2, 6-4.

Haase won de eerste set door twee keer de service van Kuzmanov te breaken, die via een wildcard is toegelaten aan het hoofdtoernooi. De 25-jarige Bulgaar kreeg ook enkele kansen om de service van de Nederlander te breaken, maar Haase wist die weg te werken.

In de tweede set was een break in de derde game voldoende om de wedstrijd te beslissen in Haase zijn voordeel. De Nederlander speelt in de tweede ronde tegen Daniil Medvedev, de Russische nummer 16 van de wereldranglijst. Medvedev had een bye in de eerste ronde.

Idioot lost schot op schoolplein en krijgt celstraf

De rechtbank veroordeelt een 30-jarige man uit Apeldoorn voor bedreiging met een vuurwapen en het aanwezig hebben daarvan. Hij krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk.

Lokaal drugsconflict
De man was langere tijd betrokken bij een lokaal drugsconflict. Nadat zijn neef daar ook in betrokken raakte, zijn de schoonmoeder en de partner van de man op 1 augustus 2018 naar de ouders van het slachtoffer in deze zaak gegaan om het uit te praten. De man ging mee met een doorgeladen wapen en bleef in eerste instantie op de achtergrond.

Schoolplein
Het gesprek liep uit de hand op een schoolplein in Apeldoorn. De man voelde zich in het nauw gedreven, trok zijn wapen en loste een schot. Kinderen hebben niets gemerkt van het conflict, maar vonden wel een patroon op het schoolplein. De rechtbank vindt niet bewezen dat de man gericht heeft geschoten, daarom spreekt ze de man vrij van de poging tot moord, doodslag of zware mishandeling. Bedreiging door het laten zien van het wapen en het schot vindt de rechtbank wel bewezen.

Recht in eigen hand
Door een wapen mee te nemen en die dag bij zich te dragen terwijl hij wist dat de situatie uit de hand zou kunnen lopen, heeft hij het recht in eigen hand genomen, met alle gevaren van dien. De man zorgde met zijn handelen niet alleen voor angst bij het slachtoffer en andere personen die bij het incident betrokken waren. Ook bij omwonenden zorgde hij voor onrust, overlast en een gevoel van onveiligheid.

Schadevergoeding
De ingediende schadevergoeding van het slachtoffer wijst de rechtbank grotendeels af en verklaart zij voor het overige deel niet ontvankelijk. De rechtbank gaat niet mee in zijn verhaal dat hij als gevolg van het incident moest verhuizen. Er waren al eerder klachten over de overlast die het slachtoffer veroorzaakte. De hoogte van de immateriële schade kan de rechtbank niet eenvoudig vaststellen, omdat het slachtoffer zelf misschien ook een rol in het conflict had. Zijn aandeel in het conflict zou uitgezocht moeten worden en dat is niet makkelijk.

Eerste Nederlandse F-35 landt op Amerikaanse opleidingsbasis

De F-35, die vorige week in het Amerikaanse Texas aan Nederland werd overgedragen, staat nu in Arizona. Gisteren landde dit eerste van 8 toestellen op Luke Air Force Base. Op deze nieuwe thuisbasis worden Nederlandse F-35 vliegers opgeleid. Naar verwachting volgens de overige 7 F-35’s nog dit jaar

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer was bij de feestelijke roll-out van de F-35 in het Texaanse Fort Worth. Toch al in de Verenigde Staten, maakte hij van de gelegenheid gebruik ook alvast een kijkje te nemen bij de F-35 opleiding in Arizona.

Voordat de net gearriveerde F-35 inzetbaar is voor trainingsvluchten, moet er nog wel het een en ander gebeuren. Zo wordt onder meer gecontroleerd of het vliegtuig is voorzien van alle bijbehorende documenten. Denk verder aan het inspecteren of configuratie- en onderhoudsgegevens in een daarvoor bestemd systeem zijn ingevoerd.

MQ9 Reaper
Nog onder de indruk van alle opgedane kennis, was het voor Bauer tijd zijn volgende agendapunt af te werken. Daarvoor vloog hij naar New Mexico. Daar zijn luchtmachtmilitairen in opleiding om met de onbemande MQ9 Reaper te opereren. Defensie heeft 4 vliegtuigen van dit type besteld, die naar verwachting in 2020 worden geleverd.

De Reaper is bedoeld informatie te verzamelen en kan dat desgewenst 24-uur per etmaal. Op basis van die gegevens kunnen commandanten betere beslissingen nemen.

Van Veen noemt schrappen Candlelight grof schandaal

Vandaag heeft Jan van Veen gereageerd op schrappen van Candlelight door Omroep Max. De presentator noemt zijn ontslag een grof schandaal.

Na alle opwinding rond het na een maand al van de radio halen van Candlelight door Omroep Max gisteren, was het vandaag de beurt aan presentator Jan van Veen om te reageren op alle comotie. De 74-jarige radiolegende reageerde bij Giel op Radio Veronica op zijn ontslag. "Ik vind het een grof schandaal. Het is ongelofelijk. Er wordt gezegd dat de geluidskwaliteit niet goed zou zijn, maar het is dezelfde waar we al vijftien jaar bij andere radiostations het programma mee hebben gemaakt, zoals bij 100%NL. Niets aan veranderd, het is perfect. En de muzieksamenstelling, daar kan ik een boek over schrijven in vier weken", aldus Van Veen zo lezen we op Radiofreak.nl.

De kritiek dat Van Veen de opnames voor Candlelight vanuit zijn eigen huis in een slechte geluidskwaliteit aanleverde wuifde hij weg. Ook kan de radioman zich niet vinden in de beschuldiging dat hij weigerde zijn programma in de studio's van NPO Radio 5 op nemen. "Het is allemaal niet waar. Dat was afgesproken hoor. De voorwaarde was dat ik het programma kon maken vanuit m’n studio thuis, waar ik ook reclamespots maak. Maar er wordt beweerd dat het niet uitzendbare slechte kwaliteit zou zijn. Ik kreeg een brief en toen was het klaar." Zo vertelde Van Veen aan Giel.

Van Veen liet weten het er niet bij te laten zitten en op later tijdstip uitgebreid terug te komen op deze vreemde gang van zaken. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd.

Stint mag definitief niet terug de weg op

Op 12 december 2018 bleek uit een onderzoek van TNO dat er risico’s zijn voor de veiligheid van de bestuurder en passagiers van de Stint. TNO constateerde onder meer problemen met de rem en de lengte van de remweg van de Stint. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zag geen andere mogelijkheid dan de Stint in de huidige vorm niet te laten terugkeren op de weg. Vandaag is het besluit waarmee de Stint toegelaten was op de weg, formeel ingetrokken.

Dit betekent dat voertuigen van het merk Stint definitief niet meer tot het verkeer op de weg zijn toegelaten. Dit schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Het intrekkingsbesluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Omdat er al twijfels waren over de veiligheid van de Stint, was deze sinds 2 oktober 2018 geschorst. Dat betekent dat de Stint sinds dat moment al niet meer was toegestaan op de openbare weg. Aanleiding waren de eerste voorlopige resultaten van een onderzoek van de politie, ILT en het NFI.

Voor een eventuele terugkeer van een Stint op de weg, moeten de door TNO geconstateerde problemen worden verholpen. Daarnaast wil de minister zo snel mogelijk duidelijkheid bieden over de toelatingseisen voor dit soort voertuigen. Hiervoor wordt een zorgvuldig en helder kader gemaakt dat toepasbaar is voor verschillende soorten innovatieve voertuigen, waaronder de Stint. Deze nieuwe eisen komen nog deze maand.

Skiester Shiffin wereldkampioene super-G na razendspannende strijd

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft zich voor het eerst in haar carrière laten kronen tot wereldkampioene op de super-G. De 23-jarige Amerikaanse, wel al drievoudig wereldkampioene op de slalom, won in het Zweedse Åre een razendspannende strijd om het goud.

De Italiaanse Sofia Goggia gooide zich als vanouds de piste af en dat leverde haar een bijzonder rappe tijd op. De Zwitserse Corinne Suter benaderde haar wel gelijk tot op drie honderdsten van een seconde, maar daarna bleek Goggia vooral in het onderste deel te snel te zijn geweest voor de rest.

Francesca Marsaglia uit Italië pakte op 0,22 seconden de derde plek, tot haar landgenote Nadia Fanchini Goggia's tijd tot op 0,12 seconden benaderde. Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen was dan weer twee honderdsten langzamer, waarna Shiffrin aan de beurt was. Ze ging geweldig naar beneden, was steeds enkele honderdsten sneller dan Goggia en kwam met een 0,02 seconden snellere tijd over de finish.

De Duitse Viktoria Rebensburg was daarna de enige die nog voor een serieuze bedreiging kon zorgen, maar ze verloor nét teveel en moest op 0,07 seconden zelfs al genoegen nemen met het eerste plekje naast het podium.

Lindsey Vonn begon niet slecht aan haar run, maar ging al snel hard onderuit nadat ze tijdens een sprong in een poortje bleef haken. De Amerikaanse kwam hard in aanraking met de netten, maar was wel in staat om zelf naar beneden te skiën. Zondag staat op het WK de afdaling op het programma, als Vonn daar überhaupt nog van start gaat wordt dat haar laatste wedstrijd ooit.

16-jarige veroordeeld voor stelen van zes AED's

Een 16-jarige jongen uit Utrecht is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor diefstal van zes AED’s. Ook heeft hij samen met een 15-jarige jongen uit Utrecht twee straatroven gepleegd. De rechtbank veroordeelt de 16-jarige jongen tot een voorwaardelijke jeugddetentie van 3 maanden en een taakstraf van 120 uur. De 15-jarige jongen krijgt een taakstraf van 80 uur opgelegd.

De 16-jarige jongen heeft in de maanden april en mei van vorig jaar op drie verschillende momenten AED’s gestolen op Utrecht Centraal en de Vredenburgpassage in Utrecht. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat het hier gaat om levensreddende apparaten. De apparaten zijn aangetroffen in de kelderbox van de woning van de jongen.

Straatroven
In september van vorig jaar hebben de twee jongens zich schuldig gemaakt aan twee straatroven in Utrecht. Zij hebben midden in de nacht twee willekeurige voorbijgangers in de Sijpesteijn- en de Daalsetunnel aan hun tas getrokken, uit één van de tassen hebben ze een Twix meegenomen. Van het andere slachtoffer hebben ze de tas meegenomen.

De twee jongens hebben zich enkel laten leiden door hun impulsen, of zoals zij het verklaren: dat zij slechts lol, of chaos wilde trappen. Straatroven veroorzaken maatschappelijke onrust en brengen een gevoel van onveiligheid teweeg. Slachtoffers van een straatroof kunnen nog lang last hebben van de roof.

Behandeling
Beide jongens hebben een bekennende verklaring afgelegd. Bij het bepalen van de staf heeft de rechtbank rekening gehouden met straffen in vergelijkbare zaken. Uit onderzoek van deskundigen blijkt dat er bij de twee jongens sprake is van een stoornis. De rechtbank bepaalt daarom dat zij een verplichte behandeling moeten ondergaan. De straffen zijn gelijk aan de eis van de officier van justitie.

16-jarige veroordeeld voor het stelen van 6 AED's (Foto ter illustratie)
16-jarige veroordeeld voor het stelen van 6 AED's (Foto ter illustratie)

BBC mogelijk op zwart in NL bij harde Brexit

Bij een harde of no-deal brexit op 29 maart bestaat de kans dat de kanalen BBC One en BBC Two voorlopig niet meer doorgegeven mogen worden in Nederland. De huidige uitzendlicenties waarover de Britse publieke omroep beschikt, zijn dan in principe niet meer geldig in landen als Nederland en België. 

Een medewerker van het Commissariaat  voor de Media bevestigt desgevraagd aan het AD dat de BBC na de Brexit een nieuwe vergunning moet aanvragen, maar wil niet prijsgeven of daar nu al over gesproken wordt: "Over dat soort gevoelige informatie laten we ons nooit uit."

Om er voor te zorgen dat de BBC toch in Europa kan blijven uitzenden overweegt de omroep om een kantoortje in Brussel of Amsterdam te openen. Het besluit daarover valt echter pas na de brexit. Of de omroep in de tussenliggende periode in Nederland kan blijven uitzenden valt dus nog niet te zeggen. 

BBC mogelijk op zwart in NL bij harde brexit (Foto ter illustratie: Pixabay)
BBC mogelijk op zwart in NL bij harde brexit (Foto ter illustratie: Pixabay)

Jaloerse ex gooit brandbom en mept met moersleutel

Een molotovcocktail veroorzaakte op 22 september vorig jaar fikse schade aan een auto in Leiden. Het had nog erger kunnen zijn: de brandbom was bedoeld voor een huis, maar kaatste af tegen het balkon. De jaloerse ex die hem gooide, stond vandaag voor de rechter.

De vrouw was op zoek gegaan naar haar ex-vriend, van wie ze dacht dat hij een nieuwe vlam had. Toen ze bij het huis van die zogenaamde verkering aankwam, gooide ze eerst een brandende lont richting het balkon. Die kwam niet ver en viel weer op de grond.

Vervolgens pakte ze een thuis geprepareerde brandbom, bestaande uit een fles brandbare vloeistof met een lont. Ook die wilde ze op het balkon gooien, maar de fles kaatste af en kwam terecht op een auto van een buurman. Een korte hevige brand was het gevolg, waarbij de voorkant van de auto grote schade opliep. De wagen is total loss verklaard.

Er bestaat een vermoeden dat de jaloerse ex-vriendin iets met de brandbom te maken heeft, maar bewijzen lukt op dat moment nog niet. Totdat twee van haar vriendinnen na enige tijd naar de politie stappen. Ze waren erbij toen de 35-jarige vrouw de brandbommen maakte. 'Heel dat huis gaat in de fik,' had ze geroepen, 'ik vermoord ze allebei! Ze gaan er allebei aan.' De vriendinnen hadden haar niet kunnen tegenhouden.

In de tussentijd had de vrouw ook al een keer de auto van haar ex-vriend klemgereden, en een andere dame in zijn gezelschap geslagen met een moersleutel. Hoe ze hem steeds zo goed wist te vinden? Onder de auto bleek een gps-tracker te zitten, die zij er had geplaatst.

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag op zitting een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar tegen de vrouw.

Niet de moersleutel uit het verhaal (Foto ter illustratie: Pxhere)
Niet de moersleutel uit het verhaal (Foto ter illustratie: Pxhere)

Nertsenfokker heeft toch geen recht op schadevergoeding

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch deed vandaag uitspraak in een procedure van de provincie Noord-Brabant tegen een nertsenfokker. De nertsenfokker wilde van de provincie een schadevergoeding, omdat hij zijn bedrijf, na een verplaatsing naar een nieuwe locatie, niet mocht uitbreiden. Anders dan de rechtbank vindt het hof nu dat de provincie niet aansprakelijk is voor de door de ondernemer geleden schade.

Uitbreiding
Naar aanleiding van het Reconstructieplan Peel en Maas wilde de nertsenfokker zijn bedrijf vanuit een zogenoemd extensiveringsgebied verplaatsen naar een nieuwe locatie in een verwevingsgebied. Op die locatie wilde hij zijn bedrijf ook uitbreiden. Daarover had hij overleg gehad met de gemeente Sint Anthonis en de provincie Noord-Brabant.

Volgens de nertsenfokker had de provincie daarbij een bindende toezegging gedaan dat hij zijn bedrijf op de nieuwe locatie tot 2,5 hectare. zou kunnen uitbreiden. De provincie bleek daar echter achteraf geen ontheffing voor te willen verlenen. Nu hij van de provincie zijn bedrijf toch niet tot die omvang mag uitbreiden, stelt de nertsenfokker schade te hebben geleden en wil hij die op de provincie verhalen.

Geen schadevergoeding
De rechtbank oordeelde eerder dat de provincie Noord-Brabant bij de ondernemer vertrouwen had gewekt dat hij zijn bedrijf na verplaatsing mocht uitbreiden tot een omvang van 2.5 hectare. Het hof komt tot een ander oordeel. Volgens het hof heeft de provincie ten aanzien van een uitbreiding van het bedrijf geen juridisch bindende toezeggingen gedaan. Ook heeft de provincie tegenover de nertsenfokker niet onrechtmatig gehandeld. Daarom is de provincie niet aansprakelijk voor de door de nertsenfokker gestelde schade en hoeft zij dus de ondernemer geen schadevergoeding te betalen, aldus het hof.

Een Amerikaanse nerts (Foto ter illustratie: Pixabay)
Een Amerikaanse nerts (Foto ter illustratie: Pixabay)

'John Cantlie leeft nog'

De Britse oorlogsjournalist en fotograaf John Cantlie, die in 2012 in Syrië werd ontvoerd, zou nog in leven zijn. Dat zegt de Britse regering na onbevestigde berichten dat hij is gesignaleerd. Cantlie was als gevangene van terreurgroep IS een tijdlang als reporter actief in hun propagandavideo's, de laatste keer in 2016 tijdens het beleg van Mosul.

Eerder werd aangenomen dat de verslaggever in datzelfde jaar bij een bombardement in die Iraakse stad was omgekomen, aldus The Independent. Cantlie werd in 2012 samen met de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans ontvoerd maar weer door het Vrije Syrische Leger bevrijd. Later dat jaar viel hij echter opnieuw in handen van militanten.

Die tweede keer was samen met de Amerikaanse journalist James Foley. Laatstgenoemde werd in een van de beruchte IS-video's uit die tijd onthoofd, maar Cantlie werd gespaard. Hij zou nog steeds in handen zijn van de terreurgroep.

Na zijn ontvoering was de Brit geregeld te zien in propagandafilmpjes vanuit het zogenaamde IS-kalifaat, waarin hij verslag deed van het dagelijks leven en afgaf op westerse agressie.

Ook schreef Cantlie artikelen voor Dabiq, een online magazine van IS. Aangenomen wordt dat de journalist deze zaken onder dwang deed, om niet hetzelfde lot te ondergaan als Foley en anderen. Zijn zus gaf evenwel aan dat hij goeddeels achter zijn kritiek op het westen stond.

42-jarige Blaricummer opgepakt in grote oplichtingszaak

Een 42 jarige man is dinsdagochtend 5 februari aangehouden in zijn woning in Blaricum op verdenking van grootschalige oplichting via een webwinkel. Er zijn 167 aangiften gedaan. Via het Landelijk Meldpunt Internet Oplichtingen (LMIO) kwam het dossier op het bureau van de recherche in Hilversum terecht.

Vanuit het hele land werd 167 keer aangifte gedaan van oplichting tegen een webwinkel. Het gaat om slachtoffers die via een webwinkel goederen hebben besteld en betaald, maar nooit hebben ontvangen. Het gaat om goederen als witgoed, zonneschermen en jacuzzi’s. De bedragen die de slachtoffers betaalden liepen uiteen van 170 euro tot 1.500 euro. Alle aangiften van de benadeelden zijn gebundeld door het LMIO en aan de recherche aangeboden voor onderzoek.

Eind september 2018 ging de recherche met de zaak aan de slag. De rechercheurs kwamen er al snel achter dat de eigenaar op papier een katvanger is. Dat is iemand die, meestal tegen betaling, een bedrijf of bv een bankrekening op naam heeft om zo de werkelijke eigenaar buiten schot te houden. Dinsdag 5 februari in de ochtend heeft de recherche de man aangehouden. Het gaat om een 42 jarige man uit Blaricum. Hij wordt verdacht van fraude met online handel, faillissementsfraude, identiteitsfraude en valsheid in geschrifte. De man zit vast voor verhoor en het onderzoek gaat verder.

Politie zoekt getuigen fietsongeluk Middelburg

Afgelopen zaterdagavond kwamen twee fietsers op De Overloper in Middelburg met elkaar in botsing. Ze vielen allebei en een van de fietsers, een 16-jarige Middelburger, verloor hierbij het bewustzijn. De andere fietser is er na de aanrijding vandoor gegaan. De politie is op zoek naar deze persoon en eventuele getuigen.

Het slachtoffer fietste met een andere jongen rond 19.00 uur op het fietspad toen hij plots op een tegenligger botste. Daarbij vielen ze allebei, de tegenpartij ging er vervolgens vandoor, de jongen gewond achterlatend.

Van de fietser is een signalement bekend. De jongen had een getinte huid, droeg een pet, had zwart krullend haar en droeg een koptelefoon op zijn hoofd. Hij droeg een blauwe gewatteerde jas van het merk P.J.S en een Louis Vuitton tasje. Hij reed op een witte elektrische fiets.

Een vrouw zou kort na het ongeval zijn langsgefietst, zij zou een belangrijke getuige kunnen zijn volgens de politie. Haar, en andere getuigen, wordt gevraagd om contact op te nemen met de politie. Dat kan via 0900 8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kunnen tips gegeven worden via het WhatsAppnummer.

Hijger veroordeeld tot celstraf vanwege jarenlang stalken

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 49-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, voor het jarenlang telefonisch stalken van 6 vrouwen en 1 man. Hij moet de slachtoffers bovendien schadevergoedingen betalen, variërend van 2.500 tot 5.000 euro.

De verdachte viel tussen januari 2010 en april 2018 6 vrouwen en 1 man structureel lastig. Hij belde de slachtoffers zeer frequent, soms dagelijks en zelfs ook ’s nachts en gebruikte in de meeste gevallen zeer agressief seksueel getinte teksten en maakte hijgende geluiden. De verdachte bekende dat hij de vrouwen stalkte en verklaarde zelfs dat het niet beperkt bleef tot deze personen. Over het stalken van de man zei hij twijfels te hebben omdat hij zich niet op mannen richtte. De rechtbank oordeelt dat er voldoende bewijs is dat hij de 6 vrouwen en de man stalkte en veroordeelt hem hiervoor. Overige slachtoffers heeft het Openbaar Ministerie niet op de tenlastelegging gezet, dus daarvoor kan de verdachte nu niet worden veroordeeld.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat het handelen van de verdachte grote impact had op de slachtoffers. Zijn gedrag was niet alleen hinderlijk, maar riep bovendien grote gevoelens van angst en onveiligheid op. Ondanks dat de slachtoffers van telefoonnummer wisselden en dat zij de verdachte veelvuldig smeekten te stoppen met zijn terreur, ging hij gewoon door. Deze terreur verstoorde jarenlang het leven van de slachtoffers, hun partners en hun familieleden. Tijdens de behandeling van deze zaak verklaarde de verdachte dat hij daar geen moment bij had stilgestaan.

De rechtbank weegt in strafmatigende zin het advies van een psycholoog mee om de delicten in verminderde mate aan de verdachte toe te rekenen. Er is namelijk sprake van een stoornis van de geestvermogens. De rechtbank vindt het belangrijk dat de verdachte na de celstraf niet onbehandeld terug in de maatschappij komt. Daarom legt de rechtbank een deels voorwaardelijke celstraf op en koppelt daaraan als bijzondere voorwaarde onder meer voortzetting van een reeds ingezette behandeling bij een zorgverlener. Ook krijgt hij een contactverbod met de slachtoffers. Daarnaast moet hij 5 slachtoffers een schadevergoeding betalen van ieder 5.000 euro en 2 slachtoffers een schadevergoeding van ieder 2.500 euro.

Mariah Carey in juni naar Ziggo Dome

Mariah Carey geeft op 13 juni een concert in de Ziggo Dome. Dat heeft concertorganisator Mojo vandaag bekend gemaakt. De kaartverkoop begint vrijdagochtend. Het concert maakt deel uit van haar wereldtournee Caution World Tour.

De zangeres reist ook langs onder andere Europese steden, zoals Londen, Parijs en Hamburg.  Tijdens de show zal ze haar vijftiende studioalbum Caution ten gehore berengen. Ook zal ze haar grootste hits laten horen.

Carey is de best verkopende vrouwelijke artiest aller tijden met meer dan 200 miljoen verkochte albums. Ook ontving de zangeres talloze muziekprijzen zoals Grammy Awards en Billboard's 'Artist of the Decade' Award. De zangeres was afgelopen december nog in Nederland voor een kerstconcert.

OM wil ruim 6 miljoen euro afpakken van bestuurder goede doelen stichtingen

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag in de rechtbank Den Bosch dat bij een voormalig bestuurder van goede doelen stichtingen 6.272.445,- euro aan crimineel verdiend vermogen wordt afgepakt. De bestuurder heeft dit geld volgens het OM tussen 2006 en 2013 verdiend door middel valsheid in geschrift en verduistering van gelden van goede doelen.

De bestuursvoorzitter van vier stichtingen werd op 28 september 2018 door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De penningmeester van de stichtingen kreeg van de rechtbank een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Uit onderzoek door de FIOD bleek dat verdachten jarenlang met valse facturen de stichtingen in totaal miljoenen euro’s aan vergoedingen lieten betalen voor uitgevoerde (bestuurs-)werkzaamheden. Dat terwijl de bestuursfuncties onbezoldigd en hooguit met een onkostenvergoeding zouden hebben moeten plaatsvinden. Op deze wijze verduisterden de verdachten gezamenlijk in totaal 8.604.265 euro. Het geld had grotendeels ten goede moeten komen aan de goede doelen. De rechtbank oordeelde dat verdachten bij het plegen van de feiten hebben gehandeld uit ‘puur winstbejag.’ De rechtbank oordeelde dat de bestuursvoorzitter ‘ernstig misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen van de twee vermogende personen die aan de door verdachte bestierde stichtingen hun grote vermogens toevertrouwden en evenzo misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat zijn werkgever in hem als partner stelde.’

De voormalig werkgever van de bestuursvoorzitter heeft de goede doelen schadeloos gesteld voor de geleden schade. Het OM vindt het toch belangrijk om het crimineel verdiende geld alsnog bij verdachten te ontnemen, omdat misdaad niet mag lonen.

Berekening ontneming
De bestuursvoorzitter van de stichtingen heeft door het opmaken van valse facturen en door verduistering omzet gegenereerd voor zijn toenmalige werkgever. De bestuurder ontving door die omzet winstdelingen van zijn werkgever. Per 1 maart 2006 had de bestuurder op verzoek van zijn werkgever te kennen gegeven dat hij geen fiscale werkzaamheden meer aan de stichtingen zou factureren. Die belofte schond hij. Het OM stelt dat in elk geval de sinds dat moment ontvangen winstdelingen wederrechtelijk werden verkregen. De rechter stelt ook in het vonnis dat zonder de opbrengsten van de stichtingen de veroordeelde geen winstdelingen zou hebben genoten. In totaal gaat het om 6.563.137 euro. De verdacht heeft hard kunnen maken dat er iets minder dan 200.000 euro aan betaalde vergoedingen vanaf moet worden getrokken. Het OM stelt de genoten winst vast op 6.272.445,- euro. Dat moet volgens het OM bij verdachte worden ontnomen.

Het OM eist dat bij de penningmeester en diens onderneming 748.934,- en 956.931,- euro crimineel verdiend vermogen wordt afgepakt. Dit bedrag is gebaseerd op de door de onderneming en penningmeester bij de stichtingen in rekening gebrachte factuurbedragen exclusief BTW. Het OM stelt dat de bedragen door middel van valsheid in geschrift en verduistering werden verkregen.

De rechtbank doet uitspraak op 19 maart 2019 om 13.00 uur.

Kruidvat roept bruisbadcupcakes terug

Kruidvat roept per direct de badbruiscups van Senses Brands BV met batch code 18CS001 tot en met 18CS007 terug. Ze werden verkocht bij Kruidvat sinds 24 september 2018.

Ze lijken op eetbare cupcakes en kunnen tot verstikkings- of verslikkingsgevaar leiden als kinderen deze in de mond stoppen. Klanten wordt daarom geadviseerd de badbruiscups niet meer te gebruiken en terug te brengen naar een Kruidvat filiaal. Klanten krijgen hun geld terug wanneer ze de bruis-cupcakes terugbrengen. 

CE-nummerBatch nr.EAN codeOmschrijving
4515379 18CS004 8719238009700 Glitter Roze
4515393 18CS007 8719238009793 Neon Flower Heaven
4515358 18CS005 8719238009731 Neon Japanse Glow
4515386 18CS006 8719238009762 Neon Fruity Fantas
4515421 18CS003 8719238009670 Glitter Groen
4515365 18CS001 8719238009618 Glitter Blauw
4515372 18CS002 8719238009649 Glitter Geel

Spike Volleyball simuleert de sport

Bigben en Black Sheep Studio Spike Volleyball uitgebracht, de eerste indoor volleybalsimulatie voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Mensen die hopen op een Dead or Alive Xtreme-achtige volleybalgame zullen bedrogen uitkomen, want Spike Volleyball is een volleybalsimulator. Er zijn 50 nationale teams, zowel mannen als vrouwen, in de game te vinden. Alle volleybaltechnieken zijn gereproduceerd met behulp van Unreal Engine 4 en motion capture-techniek. Hierdoor zie je realistische spikes, bumps, blocks en floaters. In de carrièremodus creëer en beheer je een eigen team en gebruik je tactieken die zijn ontwikkeld door professionele coaches. Wil je tegen andere spelers een pot dan is er lokale en online multiplayer.

Politie zoekt getuigen van woningoverval in Tilburg

De politie zoekt getuigen van een woningoverval waarbij een bewoner van de Franz Lisztstraat in Tilburg zondagavond gewond raakte. Bij de woning werd die avond rond 22:00 uur aangebeld en er kwam een man binnen die om geld vroeg. Niet veel later zou een tweede man de woning zijn binnengekomen, waarop de bewoner werd mishandeld.

Uiteindelijk namen de daders een aantal spullen mee, waaronder wat kledingstukken en wat geld. Het slachtoffer bleef met kneuzingen achter.  De politie is op zoek naar getuigen die iets gehoord of gezien hebben. Een van de daders zou een donkergetinte man zijn van rond de 20 jaar oud met opvallend grote ogen en zwart krulhaar. Hij droeg een donker trainingspak.

Getuigen kunnen zich melden bij de politie via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook een tip achterlaten via WhatsApp behoort tot de mogelijkheden. 

Groundhog Day VR-game aangekondigd

Ontwikkelaar Tequila Works heeft aangegeven druk bezig te zijn met de VR-game Groundhog Day: Like Father Like Son. Het zal een virtual reality-ervaring worden die gebaseerd is op de comedy-klassieker Groundhog Day uit 1993.

Je stapt in de huid van Phil Connors Jr, de zoon van het gelijknamige personage van Bill Murray uit de film. Net als zijn vader bevindt hij zich in Punxsutawney, gedoemd om dezelfde dag keer op keer te doorlopen. Tequila Works, bekend van Rime en de VR-game Invisible Hours, wil van de speler een actief en verstorend element maken. De game zal dus niet als een soort interactieve film aan je voorbijtrekken, maar je zult echt invloed uitoefenen op het verdere verloop van het verhaal.

Groundhog Day: Like Father Like Son moet nog ergens dit jaar uitkomen voor Oculus Rift, Vive, en PlayStation VR. De teaser trailer kun je hieronder bekijken. De ontwikkelaar komt binnenkort met meer details.

2 mannen opgepakt voor ladingdiefstallen door heel Nederland

De politie heeft vanmorgen een 26-jarige man uit Rijswijk en een 28-jarige man uit Den Haag aangehouden op verdenking van ladingdiefstallen in het hele land. Het onderzoek, uitgevoerd door de recherche van de Dienst Infra van de politie eenheid Amsterdam, heeft vanochtend geleid tot doorzoekingen van woningen in Delft, Rijswijk en Den Haag.

Gedurende het onderzoek bleek dat een groep mannen zich in georganiseerd verband dagelijks bezig hielden met diefstallen van lading in Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Breda en Den Haag. Bij de diverse diefstallen werden voor vele tienduizenden euro’s aan mobiele telefoons, huishoudelijke apparatuur en kleding gestolen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

2 mannen opgepakt voor ladingdiefstallen door heel Nederland (Foto: Politie.nl)
2 mannen opgepakt voor ladingdiefstallen door heel Nederland (Foto: Politie.nl)

OM eist bij verstek 1 jaar cel voor chauffeur die overval verzon

12 maanden celstraf. Dat is wat de officier van het Landelijk Parket dinsdag voor de rechtbank in Zwolle eiste tegen een 30-jarige man die in 2016 zei dat hij in zijn vrachtwagen overvallen was en de lading was gestolen. Maar volgens de officier begon de man enkele dagen na de 'overval' zijn schulden af te betalen en blijkt er uit technisch onderzoek geen sprake van een echte overval.

De man zei in september 2016 op een industrieterrein in Utrecht gedwongen te zijn tot stoppen door een man met een vuurwapen. Daarna werd de vrachtwagen, met de chauffeur, gedwongen naar Lelystad te rijden. In de vrachtwagen lagen elektronicaproducten ter waarde van bijna een half miljoen euro. Al enkele dagen na de overval maakte een van die producten internetcontact, en wel in de toenmalige woonplaats van de chauffeur (Nieuwegein).

NFI
Uitgebreid onderzoek van het NFI wees uit dat het verhaal van de chauffeur niet kon kloppen. Er waren camerabeelden van een bedrijf in de buurt van de vermeende overval en daarop was niets bijzonders te zien, zeker geen tweede persoon met een vuurwapen. Bovendien was er geen dna-materiaal van iemand anders dan de chauffeur in de cabine gevonden.

De officier nam het de man bijzonder kwalijk dat hij als chauffeur meewerkte aan de verduistering van de goederen. De eigenaren van de lading werden financieel benadeeld, en het imago van zijn werkgever werd erdoor beschadigd, en bovendien raakte dat bedrijf opdrachten kwijt.

De zaak werd bij verstek behandeld, want de man is met de noorderzon vertrokken. De uitspraak volgt waarschijnlijk over 14 dagen.

Corrupte monniken in Sekiro: Shadows Die Twice

Sony heeft een nieuwe trailer online gezet van Sekiro: Shadows Die Twice op het PlayStation-YouTubekanaal. Hierin zien we de introductie van de Corrupted Monk.

De Corrupted Monk is geen nieuwe baas. Zij is eerder al getoond tijdens Let’s Plays en we mochten ook al tegenover haar staan in onze preview. Dit is enigszins opvallend. De game komt over anderhalve maand uit en vrijwel alle beelden die we tot nu gezien hebben komen uit hetzelfde level. From Software weet veel aspecten van de game goed geheim te houden, wat natuurlijk perfect is voor iedereen die spoilervrij de wereld van Sekiro in wil stappen.

Je kunt de korte trailer hieronder bekijken. Sekiro: Shadows Die Twice komt op 22 maart uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Jerrel Z. hoort 8 jaar eisen voor voorbereiden liquidatie

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag acht jaar gevangenisstraf geëist tegen de 26-jarige Jerrel Z. uit Amsterdam die er van verdacht wordt een moord te hebben voorbereid Khalid H. uit Utrecht in januari 2017. De liquidatie vond uiteindelijk niet plaats omdat de politie tijdig ingreep.

In de nacht van 13 op 14 januari 2017 wordt de politie gealarmeerd door een ongeruste bewoner van de Faustdreef in Utrecht. Hij ziet in de buurt een auto staan en vermoedt dat de inzittenden het op hem gemunt hebben. Als politieagenten poolshoogte komen nemen, rijdt de auto met hoge snelheid weg. Na een wilde achtervolging worden de twee inzittenden uiteindelijk in Muiden aangehouden. In de auto – die gestolen blijkt - vinden agenten brandstof en munitie. Op de vluchtroute worden meerdere automatische wapens en munitie aangetroffen.

Jerrel Z.  die vandaag terecht stond wordt ervan verdacht de gestolen auto te hebben bestuurd, terwijl het doel van de rit was om een liquidatie te gaan plegen. Behalve het voorbereiden van de liquidatie verdenkt het Openbaar Ministerie hem ook van verboden wapenbezit en van heling van de auto waarin ze reden en van een tweede vluchtauto.

Hij bevestigt dat hij de bewuste nacht in de betreffende auto reed, maar ontkent dat hij wist dat er een liquidatie gepleegd zou worden. Hij stelt dat hij als chauffeur in de auto reed, omdat hij geld nodig had. Maar hij zou gedacht hebben dat het om een rip-deal of beroving ging. Het Openbaar Ministerie concludeert op basis van het gehele onderzoek dat de man wist dat het plan was om die nacht een moord te plegen. Dat hij deels openheid van zaken heeft gegeven en verklaringen heeft afgelegd, heeft positief geteld bij het bepalen van de strafeis. Jerrels lange strafblad is daarentegen in zijn nadeel meegewogen.

De voorbereiding van de liquidatie staat volgens het Openbaar Ministerie niet op zichzelf. Op 12 januari 2017, twee dagen voor de feiten waarvoor verdachte terecht staat, werd eveneens op de Faustdreef in Utrecht de 31-jarige Hakim Changachi doodgeschoten. Het Openbaar Ministerie denkt dat toen de verkeerde persoon is geliquideerd. De 26-jarige verdachte die vandaag tegen zich hoorde eisen, was met de tweede inzittende, Guyno O., op weg om alsnog het beoogde slachtoffer te doden

Voor de moord op Hakim Changachi op 12 januari 2017 zijn twee andere verdachten aangehouden. Zij worden daarnaast verdacht van het plegen van de bewuste voorbereidingshandelingen in de nacht van 13 op 14 januari 2017. Deze zaken en die van Guyno O., die eveneens terecht staat voor voorbereidingshandelingen, worden vanaf morgen inhoudelijk behandeld. Hiervoor zijn zes zittingsdagen uitgetrokken.

Vier het Chinese nieuwjaar met gratis Overcooked 2 DLC

Team 17 heeft een flinke hap aan gratis DLC vrijgegeven voor de stressvolle partygame Overcooked 2. Dat wordt weer rennen, vliegen, hakken, bakken, koken en ditmaal ook wokken geblazen.

Naast zeven nieuwe keukens met nieuwe hindernissen, zoals een Chinese draak die flink in de weg loopt, en nieuwe chefs, zijn er nu ook wokgerechten toegevoegd. Bij een wok is het zaak om deze constant boven het vuur te laten staan borrelen.

Bovendien is er een survival mode toegevoegd, waarbij je het zo lang mogelijk vol moet zien te houden totdat de kookwekker afloopt. Met elk gerecht dat je opdient, wordt er tijd toegevoegd aan de timer. Survival mode werkt met alle levels uit de main game, de betaalde Surf n’ Turf DLC en de gratis uitbreidingen. Overcooked 2 is beschikbaar voor Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One en pc.

'Iconische kinderstoel niet langer een merk'

Al maakt dat voor de vorm geen zak uit. Na bijna 20 jaar heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag eindarrest gewezen in de zaak over de Tripp-Trapp kinderstoel. Het hof is van oordeel dat de vormgeving van de stoel in hoge mate bepalend is voor de gebruikskenmerken van de kinderstoel; de vorm maakt de stoel juist zo geschikt voor zijn functie als kinderstoel.

Dat betekent, gelet op de (Europese en Benelux-)regels, dat die vorm niet gemonopoliseerd mag worden door een merk. Wel is de Tripp Trapp auteursrechtelijk beschermd. Sinds 1972 wordt de Tripp Trapp stoel door het bedrijf Stokke op de markt gebracht. Stokke heeft het uiterlijk van de stoel in 1998 als merk gedeponeerd. De door de wederpartij in deze zaak vervaardigde en verkochte kinderstoelen leveren volgens Stokke een inbreuk op het merkrecht op.

Langlopende procedure
De zaak loopt al lang. De rechtbank Den Haag en – in hoger beroep – het gerechtshof Den Haag hebben zich al eerder over de zaak gebogen. Tegen de einduitspraak van het hof Den Haag hebben partijen beroep in cassatie ingesteld. Nadat de Hoge Raad in 2013 vragen had gesteld aan het Europese Hof van Justitie, is de zaak in 2015 naar het hof Amsterdam verwezen. Met deze uitspraak wordt het vonnis van de rechtbank Den Haag uit 2000 bevestigd. In dat vonnis is het vormmerk nietig verklaard.

Wel auteursrechtelijke bescherming
Eerder al – in 2011 – had het gerechtshof Den Haag beslist dat op de Tripp Trapp-stoel wel auteursrecht rust. Op grond daarvan is de inbreukmaker onder meer veroordeeld tot het staken van de inbreuk en tot winstafdracht. Dat oordeel was na de procedure bij de Hoge Raad definitief.

Illegale goktent in Nieuwegein gesloten

In de nacht maandag op dinsdag controleerden politie, OM, gemeente en inspecteurs van de Kanspelautoriteit een bedrijfspand op het industrieterrein Liesbosch in Nieuwegein. Het vermoeden bestond dat er in het pand illegaal gegokt zou worden. Het pand is per direct door de burgemeester gesloten.

Een arrestatieteam deed rond middernacht een inval. Binnen werd de situatie zoals aangetroffen bevroren en startte de doorzoeking. In het bedrijfspand trof de politie een pokertafel aan met fiches. Achttien aanwezige personen werden staande gehouden, gecontroleerd en gefouilleerd door de recherche.

Vervolgens werden ze gelijk gehoord over hun mogelijke betrokkenheid bij het gokken. Bij de zoeking werd een speurhond ingezet. Deze speurhond doorzocht ook de voertuigen van de aanwezige personen. Tijdens het fouilleren bleek dat een aantal van de personen een gebruikershoeveelheid verdovende middelen en cash geld bij zich had. Ook werd een kleine hoeveelheid hasj in beslag is genomen.

In verband met het vermoeden van een illegaal gokspel en de aangetroffen drugs, is op last van de burgemeester het pand met een bestuurlijke maatregel per direct gesloten. De recherche heeft het onderzoek in behandeling. Zij doen nader onderzoek naar de rol en betrokkenheid van de aanwezige personen.

Illegale goktent in Nieuwegein gesloten (Foto ter illustratie: Pxhere)
Illegale goktent in Nieuwegein gesloten (Foto ter illustratie: Pxhere)

9 doden en 31 gewonden bij flatbrand Parijs

Bij een flatbrand in Parijs, in het 16e arrondissement, zijn 8 doden gevallen. Ook vielen er 28 gewonden,  waarvan er één in kritieke toestand verkeert. Onder hen zouden drie brandweerlieden zijn zo meldt Mirror. 

Tweehonderd brandweerlieden werden ingezet om het vuur te bestrijden. Een woordvoerder van de brandweer, Clement Cognon, verklaarde tegenover AFP: "We hebben veel mensen kunnen redden. Sommige van hen waren het dak op gevlucht." 

Op dit moment bestaat het vermoeden dat er opzet in het spel is. De politie zou een vrouw hebben aangehouden in het onderzoek naar de brand. 

Update 08:50 uuur
Volgens de laatste berichten zou een burenconflict de grondslag van het drama zijn. De vrouw die is opgepakt zou een bewoonster van de flat zijn. De burgermeester van Parijs, Anne Hidalgo, spreekt op Twitter haar afschuw en medeleven uit. Haar gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden. Ook geeft ze aan dat er om 09:00 uur (lokale tijd) in de gemeenteraad een minuut stilte gehouden zal worden voor de slachtoffers. 

Update 10:45 uur
De Franse krant Le Parisien meldt dat kort nadat de brand uitbrak de opgepakte vrouw een voertuig en prullenbak in brand stak. Ze zou volgens getuigen haar daad 'gerechtvaardigd' hebben vanwege een burenruzie. Ze verkeerde op dat moment in 'staat van dronkenschap' aldus een bron tegenover de krant. 

Volgens de laatste berichten zijn er 9 doden gevallen, waaronder één baby. Een slachtoffer zou in kritieke toestand verkeren. Onder de circa 30 lichtere gewonden zijn zes brandweerlieden. Het dodental kan nog oplopen volgens de krant omdat de bovenste twee etages, waar het vuur uitbrak en het hefstigste brandde, nog niet helemaal afgezocht zijn. 

ProRail nam juiste beslissing, ondanks verkeerde werkwijze

ProRail nam de juiste beslissing bij de verdeling van sporen tussen goederenvervoerders op het spoorwegemplacement de Kijfhoek tussen Barendrecht en Zwijndrecht. Maar ProRail volgde de procedure niet op de juiste wijze. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek naar aanleiding van een klacht van spoorgoederenvervoerder DB Cargo.

Naar aanleiding van een klacht van DB Cargo over de verdeling van sporen door ProRail op het emplacement Kijfhoek voor het dienstregelingsjaar 2019 deed de ACM onderzoek. DB Cargo wilde beschikken over alle sporen van het zogenaamde ‘rangeerheuvelsysteem’, maar ProRail wees enkele van die sporen toe aan andere vervoerders. Dat mocht ProRail zo beslissen volgens de ACM.

Procedure
De ACM concludeert dat ProRail de procedure niet op de juiste wijze heeft gevolgd. Toch hoeft er geen aanpassing te komen in de door ProRail gemaakte verdeling van de beschikbare sporen. Uit onderzoek van de ACM is namelijk gebleken dat de uiteindelijke verdelingsbeslissing van ProRail juist is. De ACM zal erop toezien dat ProRail in het vervolg de procedure wel op de juiste wijze volgt. ProRail heeft aangegeven dit ook voortaan te doen.

ProRail is verantwoordelijk voor het toekennen van de capaciteit op rangeerterreinen die door goederenvervoerders gebruikt worden voor het parkeren en aan elkaar koppelen van wagons van goederentreinen. Ook verleent ProRail toegang tot diensten die worden aangeboden op rangeerterreinen. Kijfhoek is het enige rangeerterrein in Nederland dat beschikt over een geautomatiseerd wagensorteersysteem. De Spoorwegwet schrijft onder andere voor dat ProRail een bepaalde procedure moet volgen als er conflicten ontstaan tussen verzoeken van verschillende spoorvervoerders om toegang te krijgen tot rangeerterreinen. De ACM ziet toe op de juiste uitvoering van de Spoorwegwet.

Bekijk hieronder een impressie van de Kijfhoek.

Kansloze asielzoekers mogelijk opgevangen in leegstaande gevangenis

Op verzoek van de gemeente Rotterdam gaat de Rijksoverheid onderzoeken of kansloze asielzoekers kunnen worden opgevangen in leegstaande jeugdgevangenissen.

Het gaat specifiek om groepen asielzoekers die geen of weinig kans hebben om hier te mogen blijven. De gemeente Rotterdam pleit ervoor om die al in Ter Apel, bij het aanmeldcentrum, te scheiden van de reguliere vluchtelingenstroom.

In het azc in Beverwaard, gemeente Rotterdam, was de overlast zo erg dat burgemeester Aboutaleb verordonneert heeft dat de 'veiligelanders' niet meer welkom zijn. "De werkelijkheid is dat deze kleine groep verantwoordelijk is voor vechtpartijen en pogingen tot verkrachting. Ik heb de staatssecretaris geadviseerd ze op een veilige plek onder te brengen, op bestaande locaties.", zei hij destijds. Nu zegt hij dit: "Het liefst zou ik iedereen door elkaar laten krioelen, maar een groot deel van de incidenten is rechtstreeks te herleiden tot jonge mannen uit veilige landen. Vaak met een crimineel trackrecord in heel Europa. Die moeten we scheiden van de grote groep, van vrouwen en kinderen."

Nu wordt dus onderzocht of het mogelijk is om de betreffende asielzoekers op te vangen in leegstaande jeugdgevangenissen, daarvan zijn er meerdere in het land. Hoewel het opsluiten van asielzoekers niet toegestaan is zijn er in dergelijke gebouwen wel voorzieningen aanwezig om het toezicht flink op te voeren. 

Een woordvoerder van staatssecretaris Harbers erkent dat deze optie wordt bekeken. "Dit is een van de mogelijkheden die we bekijken om de problematiek rond overlastgevende asielzoekers aan te pakken. We snappen dat burgemeesters hier een oplossing voor willen hebben."


Invoeren éénmalig inchecken OV te duur

Reizigers in het openbaar vervoer kunnen voorlopig niet met één enkel systeem inchecken bij verschillende vervoersbedrijven, omdat het invoeren van zo'n systeem te duur is. Dat schrijft staatssecreatris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het invoeren van een eenduidig systeem zou 90 miljoen euro meer kosten dan het zal opleveren. Om die reden zullen reizigers voorlopig nog moeten in- en uitchecken als ze gebruik maken van meerdere vervoersaanbieders.

In- en uitchecken
Reizigers vergeten regelmatig in- of uit te checken, vaak ook tijdens het overstappen. Wel blijkt dat er steeds minder fouten worden gemaakt met de ov-chipkaart. Sinds 2017 zijn er ten opzichte van 2012 zo'n 50 procent minder fouten gemaakt met in- of uitchecken.

Volgens de staatssecretaris komt dat onder andere door het sluiten van de poortjes op stations. Volgens Van Veldhoven is er in de in de toekomst kans dat het toch mogelijk is om enkelvoudig in- en uit te checken, bijvoorbeeld door te betalen via een app.

Invoeren éénmalig inchecken OV te duur   (Foto: FOK!)
Invoeren éénmalig inchecken OV te duur (Foto: FOK!)

Tieners opgepakt om beroving scholieren

De politie heeft vanmorgen in Utrecht drie tieners van 13, 14 en 16 jaar aangehouden op verdenking van minimaal één straatroof. Op 15, 17, 19 en 21 januari werden vier scholieren die in Vleuten en Leidsche Rijn onderweg van school naar huis waren beroofd van geld en andere spullen.

Het drietal wordt verdacht van betrokkenheid bij minimaal een van de straatroven, waarbij twee slachtoffers overvallen werden. Hun betrokkenheid bij de andere straatroven wordt nog onderzocht. 

De politie vraagt eventuele slachtoffers, die nog geen aangifte gedaan hebben, dat alsnog te doen. Zij kunnen hiervoor een afspraak maken via 0900-8844. Ook getuigen en mensen met camerabeelden van de straatroven wordt gevraagd zich te melden. Beelden kunnen gedeeld worden via het tipformulier op de website, getuigen kunnen ook anoniem bellen op 0800-7000. 

Ouders bespioneren massaal kinderen

Meer dan 80% van de ouders controleert hun kind op internet. De helft van de opvoeders gaat zelfs zover dat mobieltjes worden gecontroleerd.

Dit alles blijkt uit een nieuw onderzoek, afgenomen onder tweeduizend ouders en tieners, van Safer Internet Centre Nederland. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de manier van controleren vergaand is. Ouders kijken niet alleen mee over de schouder maar pluizen ook zelf hele telefoons door. 

Een andere, voor de hand liggende, conclusie is dat de intensiteit van de controles afneemt naarmate het kind ouder wordt. 70% van de ouders kijkt in de telefoon van 12- en 13- jarigen. Bij kinderen van 16 of 17 jaar is dat nog maar 32%.

Er zijn grofweg twee redenen waarom de ouders controleren, enerzijds vanwege inhoud waarvan ouders denken dat het schadelijk is, zoals porno of geweld. Anderzijds is er sprake van angst voor pestgedrag. Die angst is niet geheel onterecht, want bijna een kwart van de jongeren heeft er weleens last van zo blijkt uit het onderzoek. Meisjes uiteraard vaker dan jongens.

Ondanks de intensieve controles hebben ouders vaak geen weet van de 'horror-kettingbrieven' die onder jongeren de ronde doen. In dergelijke appjes worden jongeren regelmatig met de dood bedreigd als zij geen geld overmaken.

Jonge snowboarder Loginov wereldkampioen parallelreuzenslalom

Snowboarder Dmitry Loginov heeft zich in het Amerikaanse Solitude ietwat verrassend gekroond tot wereldkampioen op de parallelreuzenslalom. De pas 19-jarige Rus werd eerder dit seizoen, in september, nog wereldkampioen bij de junioren in Nieuw-Zeeland.

Loginov begon met simpele winst op de Oostenrijker Andreas Prommegger, waarna hij de Italiaan Edwin Coratti de finish niet zag halen. Zijn ervaren landgenoot Vic Wild, dubbel olympisch kampioen in 2014, ging in de halve finales onderuit en dus stond Loginov in de finale. Daarin ontmoette hij de Sloveen Tim Mastnak, die makkelijk van de onervaren Duitser Elias Huber won en vervolgens nipt te sterk was voor Lukas Mathies uit Oostenrijk. De Duitser Stefan Baumeister kon na een val geen partij bieden in de halve eindstrijd.

In de finale was het Mastnak zelf die het geen moment spannend kon maken: al na een paar meter lag hij in de sneeuw en dus was de titel binnen voor Loginov. Baumeister pakte nog wel de bronzen medaille door Wild in de kleine finale te kloppen.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen stonden Selina Jörg uit Duitsland en Natalia Soboleva uit Rusland in de finale. Jörg deed dat via de Zuid-Koreaanse Jeong Hae-rim, de Duitse Carolin Langenhorst en de Zwitserse Ladina Jenny, terwijl Soboleva afrekende met Nadya Ochner uit Italië, de Oekraïnse Annamari Dancha - die Michelle Dekker in de achtste finales versloeg - en haar eigen landgenote Milena Bykova.

In de finale ging het halverwege fout voor Soboleva en dus mocht Jörg zich voor het eerst in haar leven tot wereldkampioene laten kronen. Jenny won de kleine finale van Bykova en mag het brons dus mee naar Zwitserland nemen.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

NS wil dienstregeling verbeteren

De NS gaat voor de dienstregeling 2020 een aantal verbeteringen voorstellen bij de reizigersorganisaties en regionale overheden. Op belangrijke punten wil de NS voor reizigers een kortere reistijd en een betere overstap. Ook willen ze het aantal treinen per uur waar mogelijk verhogen. Zo wordt de reistijd voor Sprinterreizigers in Noord-Nederland korter en stijgt het aantal Intercity’s tussen Amersfoort en Utrecht van vier naar zes per uur. Ook komen er extra Sprinters tussen Harderwijk en Amersfoort. In de zomer wil de NS niet 4, maar 6 treinen per uur naar Zandvoort aan Zee.

De NS wil de reis voor zoveel mogelijk reizigers verbeteren, maar dat lukt niet overal. Uit een vergelijking met de dienstregeling van 2019 blijkt dat 51.000 reizigers korter onderweg zijn. 5.500 reizigers zijn langer onderweg. Voor ongeveer 95% van de reizigers verandert de treinreis niet of nauwelijks. De dienstregeling 2020 gaat op zondag 15 december 2019 in.

Kortere reistijd Noord-Nederland
Door het gebruik van nieuwe treinen kunnen de Sprinters tussen Groningen en Zwolle en tussen Leeuwarden en Meppel 4 minuten sneller rijden. Door een betere overstap in Meppel kunnen Sprinterreizigers uit Friesland dan een kwartier sneller van en naar de Randstad reizen. Ook stellen ze voor om de verdeling van de treinen over het uur op deze Friese lijn beter te maken, waardoor reizigers hier minder lang op de trein hoeven te wachten. Ongeveer 16.000 reizigers profiteren van deze veranderingen.

Utrecht, Amersfoort, Deventer: Meer treinen en rechtstreekse verbindingen
De NS wil het aantal Intercity’s tussen Amersfoort en Utrecht verhogen van 4 naar 6 per uur. Zo ontstaan meer reismogelijkheden en verbeteren we de kans op een zitplaats. Ongeveer 15.000 reizigers profiteren hiervan. De NS ziet het aantal reizigers tussen Utrecht en Deventer groeien en kiest er daarom voor om deze Intercity in de spits door te rijden naar Apeldoorn en Deventer.

Het aantal treinen groeit hier van 1 naar 3 per uur. Naar verwachting hebben zo’n 1.000 dagelijkse reizigers hier baat bij . Ook is de NS van plan om extra treinen tussen Harderwijk, Nijkerk en Amersfoort te rijden. Deze trein rijdt vier keer in de ochtendspits richting Amersfoort en vier keer in de avondspits richting Harderwijk. Door het gebruik van nieuwe treinen wordt de Sprinter tussen Amersfoort en Zwolle twee tot drie minuten sneller.

Meer strandtreinen naar Zandvoort
De NS wil tijdens het strandseizoen van 2020 niet vier maar zes treinen per uur tussen Haarlem en Zandvoort aan Zee rijden. Zo verwacht de NS de reizigersvraag bij mooi weer beter op te vangen. Eerder gaf spoorbeheerder ProRail aan dat de stroomvoorziening nog niet geschikt is om meer treinen te kunnen rijden. Nu ProRail bezig is met een plan van aanpak voor deze lijn, heeft de NS besloten deze extra treinen al in de plannen op te nemen.

Het is voor reizigers belangrijk dat zij een goede overstap hebben op bus , tram, metro en treinen van andere vervoerders. De NS voert daarover samen met ProRail overleg met regionale overheden en de andere vervoerders. Na advies van regionale overheden en de reizigersorganisaties zal de NS in april de definitieve capaciteit voor de dienstregeling aanvragen bij ProRail.

Lees de adviesaanvraag hier

NS wil dienstregeling verbeteren (Afbeelding: Nederlandse Spoorwegen)
NS wil dienstregeling verbeteren (Afbeelding: Nederlandse Spoorwegen)

FOK! Wat een weer: wat een ellende!

Hallo daar!

Nou, dat was echt verschrikkelijk gisteren niet waar? Wat een ellende. Verschrikkelijk was het buiten. Het was maximaal 2 graden, er stond een straffe zuidenwind en er viel neerslag. Maar dit was echt kansloos. De neerslag was hier in het westen het actiefst en bestond uit natte sneeuw. Het heeft echt een uur of 4 gesneeuwd en soms met grote vlokken. Maar het was echt royaal boven 0 dus er bleef helemaal niets van liggen. Kansloze sneeuw. Dit is echt het verschrikkelijkste weer wat ik mij kan voorstellen: natte sneeuw, 2 graden en een harde wind. Hier heeft werkelijk niemand iets aan. De neerslag trok ook het binnenland in en nam af in activiteit. Later viel er ook nog motregen. BAH, wat een waardeloze dag!

Genoeg gemopperd nu.  

Er is verbetering in zicht. Nou ja, qua temperatuur dan. Niet echt qua weerbeeld. De komende dagen is het de bewolking die overheerst. Misschien dat vandaag nog ergens even de zon doorbreekt, maar de rest van de week lijkt dat een hopeloze zaak te worden. Het enige waar we opgelucht over kunnen zijn, is dat de temperatuur behoorlijk omhoog gaat. Vanaf woensdag is het een graad of 8 en tegen het weekend misschien nog wat hoger.  Dus echt koukleumen hoeven we niet meer.

Tot van de week!

Vogel in zee (Foto: Interpretatie)
Ook op zee komen vogels voor. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Groei werknemersbanen in zorg en welzijn bovengemiddeld

In het derde kwartaal van 2018 waren er 1,4 miljoen werknemersbanen in de bedrijfstak zorg en welzijn. Dat is 2,6 procent meer dan een jaar eerder. Voor alle bedrijfstakken samen bedroeg de groei 2,5 procent. Dit meldt het CBS op basis van gegevens die zijn verzameld voor het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt zorg & welzijn (AZW).

De toename van het aantal banen was het grootst in de branches kinderopvang en geestelijke gezondheidszorg (respectievelijk 7,1 en 7,4 procent). In de branche universitaire medische centra (UMC’s) was de stijging het kleinst (0,8 procent). Alleen in de branche sociaal werk waren er minder banen vergeleken met een jaar eerder (-2,6 procent).

1 op de 6 werknemersbanen in de zorg
In het derde kwartaal van 2018 was 1 op de 6 banen in Nederland een functie in de bedrijfstak zorg en welzijn. De bedrijfstak heeft een lagere deeltijdfactor dan de totale arbeidsmarkt. In de zorg en welzijn is het aantal contracturen gemiddeld 67 procent van de voltijdsaanstelling. Voor de totale groep werknemers is dat 75 procent.

Onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt zorg & welzijn
Voor het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt zorg & welzijn (AZW) stelt het CBS diverse gegevens samen die relevant zijn voor de arbeidsmarkt voor de zorg en welzijn. De cijfers worden weergegeven in tien hoofdbranches en waar mogelijk uitgesplitst naar 28 RegioPlusgebieden. De resultaten kunnen worden geraadpleegd op AZW StatLine en worden getoond op het AZW-dashboard. Op de AZW-website staat ook een beschrijving van de gebruikte methoden. Het doel van dit programma is partijen in de bedrijfstak zorg en welzijn te voorzien van eenduidige en betrouwbare informatie over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Jongeren steeds later het huis uit

In 2017 waren jongeren gemiddeld 23,5 jaar toen ze uit huis gingen, in 2012 was dat nog 22,8 jaar. De verschuiving was het sterkst bij studenten, die in 2016 gemiddeld 1 jaar later zelfstandig gingen wonen dan in 2012. Werkende jongeren gingen 0,7 jaar later uit huis. Dat meldt het CBS in het kader van de Jeugdmonitor.

Sinds de invoering van het sociaal leenstelsel zijn minder studenten op kamers gaan wonen, zo blijkt uit eerder onderzoek van het CBS. Voor de hoogte van de studiefinanciering maakt het niet meer uit of studenten ingeschreven staan bij de ouder(s) of uitwonend zijn.

Meer thuiswonenden onder alle jongeren vanaf 18 jaar
Zowel tieners als twintigers zijn vaker in het ouderlijk huis blijven wonen. De verschuiving was het grootst bij jongeren van 19 jaar en 23 tot en met 26 jaar. In 2012 stond 76,4 procent van de 19-jarigen ingeschreven bij één of beide ouders en dat is verschoven naar 79,4 procent in 2017. Bij de 24-jarigen veranderde dit percentage van 33,6 naar 36,8.

Vrouwen eerder het huis uit dan mannen
Vrouwen gaan van oudsher vroeger uit huis dan mannen. Dat was ook zo in 2017, al is het verschil met de mannen sinds 2012 kleiner geworden. Vrouwen waren in 2017 gemiddeld 22,7 jaar toen ze uit huis gingen, dat is 0,7 jaar ouder dan in 2012. Uit huis gaande mannen waren gemiddeld 24,2 jaar in 2017, 0,6 jaar ouder dan in 2012.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.