Boze schermer Verwijlen grijpt naast World Cup-winst

Degenschermer Bas Verwijlen heeft op de prestigieuze Grand Prix de Berne het zilver gepakt. In het World Cup-toernooi sneuvelde de Nederlandse veteraan in de finale.

Verwijlen was lekker op dreef en rekende in de achtste finales overtuigend af met olympisch kampioen Park Sang-young uit Zuid-Korea: 15-9. Na zeges op de Duitser Lukas Bellmann (14-11) en de Kazach Dmitriy Alexanin (15-10) nam Verwijlen het in de eindstrijd op tegen Kazuyasu Minobe uit Japan.

In die finale had Verwijlen constant een kleine voorsprong, tot de absolute slotfase. Hij foeterde van zich af, want ineens viel alles precies de verkeerde kant op. Dat gold zelfs voor een muntje: met één minuut te gaan werd een muntje opgegooid om te bepalen wie het voordeel zou hebben bij een gelijke stand, wat de Japanner werd. Die maakte in de laatste drie seconden gelijk (9-9) en een laatste offensief van Verwijlen kon niet meer baten, waardoor Minobe er met de winst vandoor ging.

De andere Nederlanders haalden de tweede dag in Bern niet. Zoa de Wijn werd uitgeschakeld in de groepsfase, Randy Postma, Rafael Tulen en David van Nunen sneuvelden in de eerste knock-outfase en Colin Keppel en Tristan Tulen gingen in de derde knock-outronde onderuit.

In het Algerijnse Algiers stond de World Cup voor de dames met de floret op het programma, waar Eline Rentier Nederland vertegenwoordigde. Zij won in de groepsfase echter alleen van een Algerijnse en werd direct uitgeschakeld.

De finale in Bern (Bron: YouTube)