Oranje wint laatste Champions Trophy na 5-1 zege op Australië

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben zondag de finale van de laatste editie van de Champions Trophy in Changzhou gewonnen. Oranje was met 5-1 te sterk voor Australië, de nummer drie van de wereld. Xan de Waard, Eva de Goede, Lauren Stam, Maxime Kerstholt en Maria Verschoor maakten de doelpunten.

Even was het oppassen geblazen, toen in de eerste minuut Caia van Maasakker achterin balverlies leed en keepster Anne Veenendaal meteen moest ingrijpen. Maar daarna kwam Nederland al in het eerste kwart op een comfortabele voorsprong.

Toen Ginella Zerbo vanaf de achterlijn de bal voorgaf, brak het moment aan waarop Oranje in sneltreinvaart naar een 2-0 voorsprong uitliep. In een scrimmage kregen Yibbi Jansen en Maria Verschoor de bal niet in het doel. Maar in de rebound schoof Xan de Waard hem wel binnen (1-0). Even later kreeg Eva de Goede veel ruimte, dribbelde de cirkel in en schoot ze met haar backhand de bal in de korte hoek (2-0). Het was een droomstart voor Oranje.

Maar Australië gaf zich niet gewonnen. In het derde kwart kregen de Aussies de overhand en sleepte Maddy Fitzpatrick een strafcorner tegen de plank (2-1), pas de tweede benutte strafcorner van Australië dit toernooi en de derde tegentreffer van Oranje in zes wedstrijden. Er waren toen nog twintig minuten te spelen. Een spannende periode dreigde, waarin de Aussies op jacht naar de gelijkmaker zouden gaan.

Maar nog voor het einde van het derde kwart was het Lauren Stam die Oranje uit een strafcorner naar een 3-1 voorsprong flatste (Caia van Maasakker en Yibbi Jansen stonden niet in het veld). Het doelpunt was nodig om het vertrouwen van de Australiërs op een comeback te knakken. Zeven minuten voor het einde besliste Maxime Kerstholt de wedstrijd met een tip-in uit een pass van Maartje Krekelaar (4-1), waarna Maria Verschoor de eindstand bepaalde door de bal in het dak van de doel te schieten (5-1).

Daarmee gaat Nederland met zeven eindzeges de geschiedenisboeken in als recordwinnaar van de Champions Trophy, samen met Argentinië dat eerder op de dag beslag legde op de derde plaats. Australië blijft steken op zes zeges.