Duitsers oppermachtig op noordse combinatie

De eerste estafette in de World Cup-seizoen op de noordse combinatie is zondag gewonnen door de Duitsers. Erg spannend werd het niet in het Finse Ruka: Japan en Duitsland vochten weliswaar even om de leiding, vrijwel de hele wedstrijd - 4x5 kilometer langlaufen - was wel duidelijk wie er ging winnen.

Japan stond bovenaan na het schansspringen, maar daarachter gebeurde nogal het een en ander. Oostenrijk en Noorwegen stonden in de buurt, ware het niet dat respectievelijk Lukas Greiderer en Jarl Magnus Riiber gediskwalificeerd werden. Daardoor mocht Japan ineens 1:05 minuten eerder vertrekken dan de nummers twee, Duitsland, terwijl de volgende teams zelfs nog veel langer moesten wachten: Polen startte na 2:40, Tsjechië na 2:44 en de Oostenrijkers en Noren na 2:51 en 3:22 minuten.

De Japanse leiding bleef zoals te verwachten viel niet heel lang overeind. De zwakste langlaufer van het team, Go Yamamoto, werd aan het einde van zijn vijf kilometer bijgehaald door de rappe Duitser Eric Frenzel, terwijl Adam Cieslar en Greiderer namens Polen en Oostenrijk op twee minuten achterstand vochten om de derde plek.

De tweede Duitser, Fabian Riessle, had lang Yoshito Watabe achter zich aan, maar in de slotfase schudde hij de Japanner van zich af, waardoor Duitsland definitief alleen op kop lag. Martin Fritz was ondertussen lekker bezig en bracht Oostenrijk in de achtergrond naar de eenzame derde plek.

Johannes Rydzek breidde het gat namens de Duitsers uit ten opzichte van de Japanner Hideaki Nagai, waarna Vinzenz Geiger de overwinning binnen mocht langlaufen. Dat ging zonder problemen: Akito Watabe is weliswaar een van de toppers in de wereld, een dikke minuut dichtlanglaufen op een sterke Geiger is niet realistisch en dus werd Japan tweede.

In de strijd om de derde plek moest good old Wilhelm Denifl namens Oostenrijk toezien hoe Riiber hem namens de Noren passeerde, waarna Mario Seidl - die zaterdag zijn eerste World Cup-zege boekte - niet opgewassen was tegen de Noor Jørgen Gråbak, misschien wel de sterkste langlaufer van het hele veld.