FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 augustus 2018

Klizan wint ATP-toernooi KitzbŘhel

Tennisser Martin Klizan heeft zaterdag het ATP-toernooi van Kitzbühel op zijn naam geschreven. Op het Oostenrijkse gravel was de Slowaakse nummer 112 van de wereld veel te sterk voor de Oezbeek Denis Istomin, de mondiale nummer 95.

Beide sets leverden een vergelijkbaar beeld op: Istomin hield zijn eerste servicegame, maar werd vervolgens twee keer op rij gebroken. Zelf kon hij Klizan's service niet overnemen en dus was het na een goed uurtje met 6-2, 6-2 al gedaan.

Voor Klizan was het al ruim twee jaar geleden dat hij een titel won, maar zijn indrukwekkende lijstje finales blijft wel intact: de Slowaak speelde er nu zes en won ze allemaal. 

Apeldoorn haalt na WK in 2018 ook EK baan in 2019 binnen

De Europese kampioenschappen baanwielrennen worden in 2019 in Apeldoorn verreden. Dat heeft een official van de overkoepelende Europese wielerfederatie in Glasgow laten weten. In de Schotse stad vindt momenteel de EK plaats.

De wedstrijden in Apeldoorn worden van 16 tot en met 20 oktober gehouden. Eerder dit jaar was Apeldoorn al gastheer van het wereldkampioenschap. Het thuisvoordeel is mogelijk gunstig met het oog op de Olympische Spelen. Het toernooi telt mee voor de kwalificatie van Tokio 2020. Dit EK in Glasgow is het eerste toernooi in de kwalificatiecyclus die bijna twee jaar duurt. 

Bij het huidige toernooi staat Nederland al op drie keer goud. Matthijs Büchli was zaterdag de beste op de kilometer tijdrit en eerder was er de Europese titel voor Kirsten Wild (scratch) en de teamsprinters.

Ierse hockeysters schrijven historie met finaleplek WK

De hockeysters van Ierland hebben zaterdagmiddag historie geschreven door via een zege met shoot-outs op Spanje de finale van het WK te bereiken. Nooit eerder stond een Ierse sportploeg in de finale van een wereldtiteltoernooi. De prestatie van de Ierse ploeg leidde tot emotionele taferelen in het Lee Valley hockeystadion in Londen.

Bij de speelsters, coaches en fans vloeiden de tranen rijkelijk. In de betraande ogen stond het ongeloof geschreven. Alle spanning van de 60 minuten en de noodzakelijke shoot-outs kwamen er direct na afloop uit. Ierland in de finale van het WK hockey, wie had dat ooit gedacht? Een sprookje dat nog jaren wordt herinnerd in Ierland en wat zondag tegen Nederland mogelijk - maar niet waarschijnlijk - een prachtig einde krijgt.

Op de tribunes van het Lee Valley hockeystadion vierden tienduizend supporters feest. De groene formatie had de sympathie van alle aanwezigen. Iedereen gunde de amateurs van Ierland deze historische sportprestatie. Aan de andere kant zaten de Spaanse dames er volledig doorheen: ze waren zo dichtbij.

Heerlijk duel
Spanje en Ierland waren tot nu toe beiden een verrassing op het toernooi, maar blonken niet uit in spectaculair spel. In de halve finale was dat anders, want beide teams maakten er een heerlijke wedstrijd van. Ierland begon furieus en stond al na drie minuten op 1-0 door een benutte strafcorner van Anna O'Flanagan. In de loop van het duel werd Spanje beter en dat resulteerde na 39 minuten in de verdiende gelijkmaker. Het duel kon vervolgens beide kanten uit. Spanje was technisch de betere, maar het Ierse karakter en doorzettingsvermogen zorgde voor een gelijkwaardige strijd.

Op de tribunes leefden de supporters mee met beide teams en zorgden zo voor een heerlijke sfeer. Stil in het stadion werd het vervolgens bij de noodzakelijke shoot-outs. Daarin misten beide ploegen meer dan ze scoorden. Na elf shoot-outs lag het lot van de Ierse sportnatie in handen van Gillian Pinder. Zij maakt geen fout en schoot Ierland naar de finale. Daarin treft de groene formatie Nederland, dat naast de Ierse ploeg ook een vol stadion als tegenstander krijgt. Hoe het toernooi ook afloopt: Ierland is de lieveling van dit WK!

Ierland - Spanje (1-1)
4' 1-0 (sc) Anna O'Flanagan
40' 1-1 Alicia Magaz
65' 1-0 (so) Gillian Pinder
70' 1-1 (so) Georgina Oliva
73' 2-1 (so) Chloe Watkins
74' 2-2 (so) Lola Riera
76' 3-2 (so) Gillian Pinder

Defensie warm onthaald bij Canal Parade

Enthousiast gejuich, talloze opgestoken duimen en vooral véél applaus. Ook dit jaar trok de boot van Defensie weer de nodige bekijks tijdens de Canal Parade in Amsterdam.

Tussen de verschillende bruggen werd, geheel volgens het thema ‘Salute our Heroes’, door het publiek langs de kant met oorverdovend applaus respect getoond voor de saluerende militairen.

Hartverwarmend, vindt vice-admiraal Arie Jan de Waard, directeur van de Defensie Materieel Organisatie. “Zo mooi om dit te ervaren. Trots zijn op wie je bent en wat je doet, daar gaat het om. Deze dag is een steun in de rug voor alle medewerkers van de krijgsmacht. Ik ben er onwijs trots op dat we kunnen laten zien dat er bij Defensie plek is voor íedereen. Sekse zit tussen de benen, gender tussen de oren.”

Een treffende boodschap die vooral bij sergeant der 1e klasse Finn binnenkomt. Zo'n 2 jaar na zijn transitie vaart hij voor het eerst mee op de Defensieboot. En dat is wat hem betreft best indrukwekkend. “Kippenvel, echt. Het respect van die mensen langs de kant. Het applaus na het salueren. Wow.”

Extra bijzonder is dat er voor het eerst dit jaar, naast de bekende regenboogvlag, ook 2 lichtroze en -blauw gestreepte versies wapperden: het symbool van de transgendergemeenschap. Finn: “Niet om een nieuw hokje te creëren, maar juist om te laten zien dat iedereen welkom is. Ik merk dat er voor transgenders geregeld nog een drempel is bij een eventuele keuze voor onze organisatie, maar dat is echt niet nodig. Ik heb persoonlijk nooit problemen ervaren. Niet tijdens mijn coming out en ook niet daarna. Met het voeren van deze vlag hopen wij de deur verder open te zetten.”

Deelname aan de Canal Parade is een van de activiteiten van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK). Al meer dan 30 jaar behartigen zij de belangen van LHBTIQ’ers bij de Nederlandse krijgsmacht.

Het was de 10e keer dat Defensie meevaart tijdens de Canal Parade, waarvan 8 keer met eigen boot. Voor een plekje aan boord konden zowel burgers als militairen zich aanmelden. Zowel de staatssecretaris als de minister van Defensie waren helaas verhinderd. Vanaf vanaf hun vakantieadressen hebben ze wel uitdrukkelijk hun steun uitgesproken voor de deelname van Defensie aan de Canal Parade.

Defensie warm onthaald bij Canal Parade (Foto: Defensie.nl)
Defensie warm onthaald bij Canal Parade (Foto: Defensie.nl)

Britse tiener pakt Europese omniumtitel, sprintster Braspennincx sneuvelt

Op het Europees kampioenschap baanwielrennen heeft Shanne Braspennincx zich op de individuele sprint niet kunnen plaatsen voor de halve finales. In de kwartfinales was Anastasiia Voinova uit Rusland in twee heats te sterk. Braspennincx probeerde het in de tweede heat nog met een verrassingsaanval, maar kon die niet echt doorzetten en werd dus uitgeschakeld.

Op het omnium speelt Roy Pieters na drie van de vier onderdelen geen enkele rol van betekenis. Hij werd eerder al negentiende en twintigste op de scratch en de tempokoers, in de afvalrace kwam hij niet verder dan de zeventiende stek. De avond op de wielerbaan in Glasgow wordt afgesloten met het vierde en laatste onderdeel van het omnium, de puntenkoers.

Update 21.18 uur
De Duitse Lisa Brennauer heeft het goud gewonnen op de individuele achtervolging. De voormalig wereldkampioen tijdrijden op de weg legde de drie kilometer af in 3:26,879 minuten en daarmee troefde ze Katie Archibald af. De Schotse won vier jaar op rij EK-goud, maar bleef uitgerekend voor eigen publiek in Glasgow steken op zilver. Justna Kaczkowska uit Polen versloeg de Wit-Russische Ina Savenka in de strijd om brons.

Update 21.55 uur
De pas 19-jarige Brit Ethan Hayter mag zich de Europees kampioen op het omnium noemen. Op de afsluitende puntenkoers pakte hij in een chaotische fase een ronde voorsprong, waarna hij in de slotfase de sterkste was in de tussensprints. Elia Viviani probeerde zich nog in de strijd om goud te mengen, maar de olympisch kampioen moest zijn meerdere erkennen in de Brit. Casper von Folsach uit Denemarken won het brons.

Agressieveling moet nog 24.000 euro betalen

De politie heeft zaterdag in Amsterdam een 40-jarige man aangehouden op verdenking van mishandeling van een agente en het beletten, belemmeren en beledigen van de politie. De man stond niet toe dat de politie een woning betrad in de Ortheliusstraat waar volgens een melding een vechtpartij gaande was. Hij stond gesignaleerd voor een gevangenisstraf en nog een te betalen schadevergoeding van 24.000 euro.

Rond 17.45 uur kreeg de politie een melding dat er een vechtpartij gaande was in de woning. Ter plaatse aangekomen bleven twee mannen in de deuropening staan, zodat de agenten niet naar binnen konden. In eerste instantie werd getracht om de mannen te bewegen om de politie wel binnen te laten, zodat zij in de woning hulp konden verlenen. De 40-jarige man bleef de agenten tegenhouden en sloeg op een gegeven moment de agente en gaf haar een gooi, waarbij zij een lichte verwonding aan haar arm opliep.

De man werd aangehouden en toen hij in de boeien zat begon hij de politieagenten te beledigen. Bij onderzoek in de woning troffen ze twee mannen aan die in goede gezondheid verkeerden. In de woning trof de politie echter ook een ploertendoder aan, die zij in beslag namen. De verdachte, zonder vaste woon- en verblijfplaats, werd overgebracht naar het bureau. Daar bleek dat hij nog 21 dagen gevangenisstraf open had staan en een schadevergoeding moet betalen van 24.000 euro in een andere zaak waarin hij werd veroordeeld.

Agressieveling moet nog 24.000 euro schadevergoeding betalen (Foto: stockfoto politie.nl)
Agressieveling moet nog 24.000 euro schadevergoeding betalen (Foto: stockfoto politie.nl)

Moeder redt kinderen uit brand, overlijdt zelf

Twee jonge kinderen in Xuchang (China) hebben hun leven te danken aan hun moeder, letterlijk en figuurlijk. De vrouw heeft haar kinderen op 'bizarre wijze' gered nadat er brand was ontstaan in hun appartement op de vierde verdieping, zo meldt de NOS. 

Door de rookontwikkeling en het vuur was vluchten via de deur een onmogelijke opgave. De moeder, op dat moment nog helder van geest, riep vanaf het balkon om hulp en gooide een laken naar de voorbijgangers op straat die op haar hulpgeroep afkwamen. Vervolgens gooide ze haar 9-jarige zoon naar beneden die door de omstanders werd opgevangen met het laken. 

Even daarna gooide ze haar 3-jarige dochter naar beneden, welke ook werd opgevangen. Hoewel ze haar kinderen heeft weten te redden heeft de vrouw het zelf niet overleefd: brandweerpersoneel vond de vrouw buiten bewustzijn bij het raam. Ze overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. 

De kinderen liggen in het ziekenhuis; de zoon met brandwonden, het meisje met een gebroken been dat ze opliep bij de val. De vader is bij hen aanwezig. 

Tip van de dag: Als je in een flat woont is een brandladder onontbeerlijk .

Vlaardinger raakt paintballgeweer kwijt door overmoedigheid

Een 19-jarige Vlaardinger zorgde begin van de avond voor ophef toen hij met zijn paintball geweer uit een rijdende auto schoot. Het geweer was niet geladen maar zorgde voor fikse knallen. Rond half zeven kregen agenten verschillende meldingen dat er in de omgeving van de Bankasingel in Vlaardingen werd geschoten.

Al snel kwam het voertuig in zicht van waaruit geschoten zou zijn. Een van de inzittenden had een nieuw paintball geweer gekocht en daarmee vanuit de auto geschoten. De 19-jarige jongen is aangehouden. Het geweer en bijbehorende paintballs zijn in beslag genomen. Gratis tip van uw redacteur: probeer niet op te scheppen met 'wapens', voor je het weet ben je ze kwijt. 

Vlaardinger raakt paintballgeweer kwijt door overmoedigheid (Foto: Politie.nl)
Vlaardinger raakt paintballgeweer kwijt door overmoedigheid (Foto: Politie.nl)

PSG overrompelt Monaco in strijd om Super Cup

Paris Saint-Germain heeft op overtuigende wijze de Franse Super Cup aan het palmares toegevoegd. AS Monaco was in het Chinese Shenzhen kansloos.

PSG legde de basis voor de overwinning in het laatste kwartier van de eerste helft. Eerst schoot Ángel Di María fraai raak uit een vrije trap van zo'n 22 meter afstand van het doel. Nog vóór de pauze maakte Christopher Nkunku er 2-0 van door een lage voorzet van Stanley Nsoki af te ronden.

Monaco was tot de openingstreffer ook gevaarlijk geweest, onder meer via Youri Tielemans. De inzet van de Belg werd door Thiago Silva van richting veranderd en Rony Lopes schoot naast het Parijse doel. In de tweede helft had PSG met de voorsprong op zak de wedstrijd echter volledig onder controle.

Een derde doelpunt kon dan ook niet lang uitblijven, al duurde het wel tot halverwege de tweede helft voordat PSG weer scoorde. Opnieuw stond de 19-jarige Nsoki aan de basis van het doelpunt. De middenvelder gaf zijn tegenstander het nakijken en hij bediende Timothy Weah, die de wedstrijd definitief besliste. Uit een counter bepaalde Di María de eindstand in de slotminuten op 4-0.

Paris Saint-Germain wint daarmee voor de zesde keer op rij de Trophée des Champions, zoals de prijs officieel wordt genoemd. Bij de Franse grootmacht maakte Gianluigi Buffon zijn officiële debuut, terwijl WK-ganger Neymar op de bank begon en een kwartier voor tijd inviel. Volgende week zondag begint PSG de competitie met een thuiswedstrijd tegen Caen.

Vrouw negeert slagbomen en overlijdt

Een jonge vrouw van 20 jaar vond het vanmorgen een goed idee om de gesloten spoorbomen van een spoorwegovergang te negeren, wellicht omdat ze haar trein wilde halen (maar dat is slechts een aanname van uw redacteur) en dat liep faliekant verkeerd af. De politie in Groningen meldde dat rond 11:30 uur het treinverkeer was stilgelegd vanwege een noodlottig ongeval bij station Haren. 

Na grondig onderzoek is gebleken dat de 20-jarige de gesloten overweg is overgestoken en daarbij werd gegrepen door een trein. Zelfmoord is uitgesloten door de politie. De overgang werd rond 15:00 uur weer vrijgegeven. In de tussentijd konden gedupeerde reizigers gebruik maken van plaatsvervangend busvervoer. 

Ajax wil kinderen voor veiligheid weren in Luik

Ajax raadt het ouders 'ernstig' af om hun kinderen mee te nemen naar de uitwedstrijd tegen Standard Luik, zo meldt AT5.

De club vindt het in aanloop naar het voorronde duel van de Champions League nodig om die oproep te doen, nadat er twee jaar geleden ongeregeldheden waren tijdens een duel tussen Standard en Ajax. Dinsdag treffen beide clubs elkaar op Sclessin.

"Wij merken dat sommige supporters wel heel jonge kinderen meenemen. Aangezien het een risicowedstrijd betreft, hebben wij dit advies gegeven", laat Ajax weten aan de Amsterdamse zender. Een woordvoerder zegt dat Ajax een dergelijk advies liever nooit hoeft te geven. Hij verwacht niet dat veel kinderen van plan waren om mee te reizen naar Luik. "Maar als ze dit wel van plan waren vanwege de vakantie dan is het erg jammer voor ze. De week erop zijn ze in de Johan Cruijff ArenA van harte welkom."

Standard en Ajax rekenen erop dat duizend supporters mee zullen gaan naar de uitwedstrijden van hun club, schrijft Het Nieuwsblad. Er wordt daarbij gebruikgemaakt van een verplichte buscombi. Geen enkele supporter kan op eigen houtje het uitvak in komen: alleen supporters die per bus meereizen, zullen toegang krijgen.

In 2016 troffen beide clubs elkaar in de groepsfase van de Europa League. Fans van Standard gooiden toen in Amsterdam vuurpijlen naar het thuispubliek. In de returnwedstrijd namen Ajacieden wraak, door vuurwerk op het veld te gooien. Daardoor werd de wedstrijd onderbroken. In 2000 gingen fans van beide clubs voor en na een oefenwedstrijd in Luik met elkaar op de vuist.

Feyenoord wint Johan Cruijff Schaal met knotsgekke penaltyserie

Feyenoord heeft in Eindhoven de Johan Cruijff Schaal veroverd. De ploeg trok via een zinderende strafschoppenserie aan het langste eind.

In het Philips Stadion was de eerste mogelijkheid voor PSV toen Angelino een prima voorzet gaf op Luuk de Jong. De kopbal van de spits werd uit de hoek gehouden door Feyenoord-keeper Justin Bijlow. PSV creëerde verder weinig kansen voor de pauze, al had de thuisploeg wel een veldoverwicht.

De enige goede scoringskans die Feyenoord voor de pauze kreeg, was voor Robin van Persie. Na goed voorbereidend werk van Sam Larsson kon de aanvoerder van de Rotterdammers net niet bij de bal komen. Beide teams gingen daardoor doelpuntloos rusten na een wat tamme eerste helft.

Na de onderbreking lag de bal al vrij snel in het doel, maar de goal van De Jong werd afgekeurd. Bij een luchtduel met Bijlow was er weinig contact tussen de PSV-spits en de Feyenoord-keeper. Toch keurde arbiter Serdar Gözübüyük de treffer af. PSV-trainer Mark van Bommel greep vervolgens in door Hirving Lozano in het veld te brengen, terwijl Sofyan Amrabat bij Feyenoord de vervanger was van Jens Toornstra.

Nog steeds bleef de gastheer de beste kansen creëren. De grootste was voor Lozano, op aangeven van Jorrit Hendrix. Bijlow hield de bezoekers op de been. Kort nadat Van Persie werd gewisseld voor Dylan Vente verzuimde ook Feyenoord de score te openen. Vente bediende Tonny Vilhena, die via Jeroen Zoet net naast schoot.

Omdat er na negentig minuten nog steeds 0-0 op het scorebord stond, werden er vervolgens meteen strafschoppen genomen. In die penaltyserie, die volgens de ABBA-procedure werd gedaan, stopte Bijlow de poging van Hendrix en miste Larsson oog in oog met Zoet. Toen even later ook Amrabat zijn inzet zag worden gekeerd door Zoet, kon Angelino namens PSV voor de beslissing zorgen. De nieuweling knalde echter over.

Daardoor groeide Bijlow uit tot man van de wedstrijd in plaats van Zoet. De jonge sluitpost hield Pablo Rosario van scoren af, waarna Jordy Clasie de beslissende strafschop raak schoot: 5-6.

Feyenoord wint de Johan Cruijff Schaal. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Feyenoord wint de Johan Cruijff Schaal. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Botenparade bijna afgelast door gezonken woonboot

De botenparade, het hoogtepunt van Pride Amsterdam was vandaag bijna afgelast door een gezonken woonboot, dat zegt politiecommandant Piet Kelder. Dat schrijft AT5 op haar website. 

De woonboot zonk vannacht rond half drie aan de Prinsengracht op de route van de botenparade. 'Dat was wel een spannend begin van deze dag moet ik zeggen. Vannacht was er een feestje op een woonboot (...). We hebben voorbereidingen getroffen zodat de boot niet zou afzinken. Als dat was gebeurd was dat desastreus geweest want dan had de route daar niet langs kunnen gaan.

De brandweer heeft de woonboot kunnen kantelen en zodanig vastgemaakt aan de kant, dat de boot niet los kon komen. Door de snelle oplossing van de brandweer heeft de botenparade bijna zorgeloos door kunnen gaan.

Aanhouding
Kelder vertelt verder dat er tot nu toe één aanhouding is geweest. Deze vond plaats aan de Amstel. Een man mishandelde een beveiliger van de organisatie van Pride Amsterdam. Waarom de twee met elkaar op de vuist gingen is niet bekend.

Tevreden verloop
Kelder vertelt verder zeer tevreden te zijn met de verloop van vandaag. 'De dag is nog lang, zoals u weet gaat de dag over in een mooi aantal feesten op verschillende pleinen. Daar zijn we uiteraard met vele handen op voorbereid. Maar tot nu toe houden wij een heel goed gevoel over aan deze mooie Canal Parade', vertelt Kelder.

Dode bij zware aanrijding op A58, tientallen bekeuringen uitgedeeld

Vanmorgen heeft omstreeks 09.30 uur een zeer ernstig verkeersongeval plaatsgevonden op de A58. Daarbij is een man overleden. Er raakten twee mensen gewond. Er waren drie auto’s bij het ongeval betrokken. Een verkeersongevallenanalist doet onderzoek naar de toedracht.

Hulpdiensten rukten vanmorgen massaal uit na een melding van een ernstig verkeersongeval op de A58, op het gedeelte tussen Tilburg en Bavel, in de rijrichting Breda. Brandweer, ambulancedienst en politie werden gealarmeerd.

Ter plaatse was sprake van een aanrijding waarbij drie auto’s betrokken waren. Een van de betrokkenen bleek te zijn overleden. Een man en een vrouw raakten gewond en werden voor onderzoek met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het verkeer werd omgeleid.

Update 20:07 uur
Metronieuws weet te melden dat er tientallen chauffeurs op de bon geslingerd zijn wegens het opzettelijk hinderen van de hulpverleners. Een van de automobilisten wist het zelfs te presteren om zijn auto midden op de weg stil te zetten om een 'mooi filmpje' te maken. Hierdoor ontstond volgens Metro bijna opnieuw een ongeluk. 

Een woordvoerder van de politie: "Na de aanrijding vonden mensen het nodig om met telefoons opnames van de voertuigen en slachtoffers te maken en door de sporen te lopen op de plaats van het ongeval. Zelfs tijdens het reanimeren van één van de slachtoffers”. Hij vervolgt: "Hiermee toon je niet alleen dat je geen enkele vorm van respect hebt, maar je loopt ook in de weg en zorgt voor woede bij omstanders en hulpverleners."


Er zijn zoveel mogelijk kentekens genoteerd en deze mensen kunnen een fikse bekeuring op de mat verwachten. 

Eindelijk weer MotoGP-pole Dovizioso, halfbroer Rossi klopt broer Marquez

Andrea Dovizioso heeft zijn eerste poleposition in de MotoGP sinds de Grand Prix van Maleisië in 2016 te pakken. Op het Autodromo Brno in Tsjechië was de Italiaan op zijn Ducati de beste in een mooie kwalificatie.

Marc Marquez had aanvankelijk de snelste tijd staan en de wereldkampioen hield het voor gezien. Dovizioso, Valentino Rossi, Danilo Petrucci en Johann Zarco zetten vervolgens echter nog razendsnelle tussentijden neer en het waren Dovi en Rossi die de tijd van Marquez verbeterden.

De Spaanse wereldkampioen mag zondag met zijn Honda wel vanaf de eerste rij vertrekken. Jorge Lorenzo, Cal Crutchlow en Petrucci vormen de tweede startij, terwijl rij drie in beslag wordt genomen door Zarco en de Suzuki's van Andrea Iannone en Alex Rins.

In de Moto2 was de poleposition een prooi voor Luca Marini. De halfbroer van Rossi kwam in de vorige twee races al tot een derde en tweede startplek en zette de opwaartse trend voort. Hij was net iets sneller dan Alex Marquez - het jongere broertje van Marc - en Mattia Pasini. Bo Bendsneyder noteerde de achttiende tijd.

Jakub Kornfeil was in de Moto3 oppermachtig. Voor eigen publiek was de Tsjech dik vier tienden sneller dan de rest, waardoor hij na tien jaar éindelijk zijn eerste pole in de GP's pakte. John McPhee en Marcos Ramirez completeren de eerste startrij.

Zondag gaat de Moto3 zoals gewoonlijk om 11.00 uur van start, gevolgd door de Moto2 om 12.20 uur en de MotoGP om 14.00 uur. 

Hockeysters komen met schrik vrij en staan na shootouts in finale WK

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben zich na shoot-outs weten te plaatsen voor de finale van het WK. In een boeiend duel was Nederland, na een 1-1 gelijkspel, in de shoot-outs met 3-1 te sterk voor Australië. Zondag wacht in de finale het zwakkere Ierland, de nummer zestien van de wereld, die in de andere halve finale dronken van geluk Spanje versloeg na shoot-outs.

Dankzij enkele cruciale reddingen van Josine Koning en rake shoot-outs van Frédérique Matla, Xan de Waard en Lidewij Welten won Nederland de shoot-out-serie en plaatste zich voor de finale.

Australië niet bang
Nederland had het voor eerst dit toernooi moeilijk en was het geen vanzelfsprekendheid dat Oranje zou winnen. Met drie strafcorners op rij, waarvan er één via een redding van Anne Veenendaal uiteenspatte op de lat, liet Australië meteen in het eerste kwart zien dat het niet bang was voor Nederland. Het was duidelijk dat de Australië de sterkste tegenstander was die de Oranje Dames tot nu toe troffen.

Maar Nederland kwam in het tweede kwart beter in de wedstrijd. Soms combineerden de Oranje Dames heerlijk door de sterke Australische verdediging heen. Toen Marloes Keetels de cirkel vanaf de rechterflank binnentrok en Kelly Jonker vond, tipte de aanvaller van Amsterdam de bal prima: 1-0.

Een schitterende combinatie tussen Margot van Geffen, Marloes Keetels en Lidewij Welten eindigde met een hard backhandschot van Welten, die werd gestopt door de uitstekend keepende Rachael Lynch. Even later vuurde ook Eva de Goede een schot op doel en leek het erop als Nederland snel afstand zou nemen.

Oranje onder druk
Maar aan het einde van het tweede kwart stond Nederland toch weer onder druk. Bondscoach Annan riep nog dat Oranje op balbezit moest spelen, maar aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel verspeelde de bal op eigen helft, waarna Australië op het doel afstormde en op slag van rust een strafcorner kreeg. Die werd met een veel te zachte pass door de aangeefster verprutst.

In het derde kwart herpakte Nederland zich deels en creëerde het opnieuw een hoop kansen. Een backhandschot van Lidewij Welten werd gestopt door keepster Lynch, Laurien Leurink werd door Lynch naar een moeilijke hoek gedreven, waarna ze over schoot, en Kitty van Male sloeg naast. Het was wachten op de 2-0, maar Nederland was in de eindfase te slordig. Ondertussen gaf Australië zich niet gewonnen en kwam het af en toe dreigend de Nederlandse cirkel in. Een strafcornervariant van de Aussies ging nog huizenhoog over.

Zeven minuten voor tijd kantelde de wedstrijd in het voordeel van Australië. De Oranje Dames riepen het over zichzelf af door zoveel kansen te missen en een strafcorner weg te geven. Rond de kop van de cirkel meldde Georgina Morgan zich, die rustig bleef en de bal tegen de plank pushte. Onnodig stond er 1-1 op het scorebord. Het was een klap die Nederland in de reguliere speeltijd niet meer te boven kwam.

Hoofdrol voor Josine Konings
Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Nederland begon daarin goed via een treffer van Matla. Maar door missers van Dirkse van den Heuvel en Margo van Geffen leek Australië op weg naar de finale. Maar toen was daar Josine Konings. Bondscoach Annan laat haar bewust de laatste twee kwarten spelen omdat zij beter in shoot-outs is. Konings maakte die keuze helemaal waar. Ze pakte drie shoot-outs op rij, waarna Welten op het beslissende moment toonde waarom zij momenteel de beste speelster van de wereld is. Koelbloedig verschalkte ze de Australische goalie en schoot zo Nederland naar de finale.

In het vol gepakte Lee Valley hockeystadion vierden de Oranje Dames vervolgens uitgebreid feest. Zondagavond na de finale tegen Ierland hopen de Nederlandse dames daar weer juichend te staan. Maar dan met de wereldbeker in hun midden.

Speelsters vieren feest na de shootouts. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)
Speelsters vieren feest na de shootouts. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)

EK-brons Kromowidjojo, Russische junior en Peaty zwemmen wereldrecords

Zwemmer Adam Peaty heeft op het Europees kampioenschap in Glasgow een nieuw wereldrecord gezwommen op de 100 meter schoolslag. De Engelsman tikte in de finale aan na 57,00 seconden en verbeterde daarmee zijn eigen wereldrecord van 57,13, gezwommen tijdens de olympische finale van 2016.

Dat Peaty met ruime voorsprong zou winnen was vooraf al duidelijk, tenzij hij bijvoorbeeld ziek zou worden. Dat gebeurde duidelijk niet en dus werd landgenoot James Wilby op grote afstand gezet: 58,54 seconden leverde Wilby het zilver op, voor de 58,96 van de Rus Anton Chupkov. Nederlands recordhouder Arno Kamminga stelde met 59,59 teleur en eindigde als zevende.

Op de 100 meter vrije slag bij de mannen viel het doek voor zowel Nyls Korstanje als Kyle Stolk. In hun halve finales eindigde de twee Nederlanders als laatste: Korstanje in 49,23 seconden, Stolk in 49,22 seconden. De pas 19-jarige Italiaan Alessandro Miressi was met 48,11 seconden duidelijk de snelste.

De 800 meter vrije slag bij de vrouwen leverde zoals te verwachten viel Italiaans goud op. De 19-jarige Simona Quaderalla domineerde en tikte na 8:16,35 minuten duidelijk als winnares aan. De pas 16-jarige Hongaarse Ajna Kesely pakte zilver in 8:21,91, terwijl de Russin Anna Egorova met 8:24,61 het brons won. 

Sarah Sjöström maakte haar rol als torenhoog favoriete op de 100 meter vlinderslag overtuigend waar. De Zweedse vertrok sneller dan tijdens het wereldrecord en hoewel ze dat schema moest laten gaan, was ze wel duidelijk de snelste: goud in 56,13 seconden, ruim voor de Russin Svetlana Chimrova (57,30) en de Italiaanse Elena Di Liddo (57,58).

Update 18.56 uur
Op de 50 meter rugslag bij de vrouwen heeft Kira Toussaint zich geplaatst voor de finale. Met een nieuw persoonlijk record van 27,92 seconden zette ze de zevende tijd neer. Maaike de Waard haalde het niet: met 28,09 kwam ze niet verder dan plek elf.

Update 19.25 uur
De 50 meter rugslag bij de mannen heeft een absolute sensatie opgeleverd. De pas net 18-jarige Rus Kliment Kolesnikov won het goud en deed dat zowaar in een nieuw wereldrecord: met 24,00 dook hij nipt onder Liam Tancock's wereldrecord van 24,04 uit 2009.

Met 24,55 was het zilver voor de Roemeen Robert-Andrei Glinta, terwijl de Ier Shane Ryan met 24,64 knap brons won.

Update 19.30 uur
De 50 meter vrije slag bij de vrouwen leverde Nederlands succes op: brons voor Ranomi Kromowidjojo. De voormalig olympisch- en wereldkampioene is verre van in topvorm, maar met 24,21 deed ze het in de finale toch niet onaardig.

Het leverde brons op, achter het ongenaakbare duo Sarah Sjöström (Zweden) en Pernille Blume (Denemarken), die met 23,74 en 23,75 seconden binnen een tiende van Sjöström's wereldrecord bleven. Tamara van Vlieg eindigde in 25,11 seconden als zesde.

Update 19.44 uur
De gemengde 4x200 meter vrije slag - een nieuw, niet zo sterk bezet onderdeel op het EK - is gewonnen door Duitsland. Slotzwemster Annika Bruhn passeerde de Russische Viktoriia Andreeva in de slotmeters en zwom Duitsland zo naar goud. Brons was er voor de Britse ploeg, waar de 17-jarige slotzwemster Freya Anderson de snelste tijd van alle dames liet noteren.

Kyle Stolk, Stan Pijnenburg, Femke Heemskerk en Robin Neumann moesten genoegen nemen met de zesde plek. Heemskerk zwom Nederland volledig terug de medaillestrijd in, maar viel in de laatste 50 meter ver terug.

Ackermann wint eerste rit in Ronde van Polen

Pascal Ackermann heeft de eerste etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De Duitse kampioen was na een etappe van 133,7 kilometer de snelste in Krakow. José Álvaro Hodeg werd tweede, voor Matteo Trentin. Ackermann is door zijn ritzege ook de eerste leider in de Poolse rittenkoers.

Alessandro de Marchi, Michal Paluta, Michal Podlaski en Stephane Rossetto waren de aanvallers in de eerste etappe van de Ronde van Polen. De vier kregen een maximale voorsprong van drie minuten op het peloton.

Podlaski kwam in de kopgroep ten val en moest achtervolgen. De 30-jarige Pool kon nog wel de aansluiting vinden met de kopgroep, waar ondertussen de voorsprong was gezakt richting de minuut.

De sprintersploegen BORA-hansgrohe, LottoNL-Jumbo en Quick-Step Floors hadden alles onder controle en met tien kilometer was alles weer bij elkaar. Bij het ingaan van de laatste drie kilometer was er nog een aanval van Silvan Dillier. BORA-hansgrohe dat zich op kop had gezet van het peloton haalde de Zwitser weer terug en het peloton kon zich opmaken voor een massasprin.

Quick-Step Floors nam het in de laatste kilometer over van de Duitse ploeg en trok de sprint perfect aan voor Hodeg. Ackermann profiteerde daar optimaal van en ging de sprint net iets eerder aan dan de Columbiaan en pakte zo zijn vijfde zege van het seizoen en zijn tweede in een week tijd. Vorige week wist de Duitse kampioen de Prudential RideLondon op zijn naam te schrijven.

Zwangere vrouw verliest baby bij eenzijdig ongeval

Zaterdagmorgen rond 12.10 uur vond op de Sionsweg in Nijmegen een eenzijdig verkeersongeval plaats waarbij een auto tegen een boom was gereden. Er zou sprake zijn van meerdere gewonden en meteen rukten politie, brandweer en ambulancedienst uit voor de nodige hulpverlening. Ook een traumahelikopter kwam ter plaatse.

In de auto zaten vier personen. Een man, vrouw en kind werden met een ambulance met niet nader bekend letsel naar een ziekenhuis overgebracht; één kind bleef ongedeerd. Later bleek het ongeval alsnog een dodelijke afloop te hebben. De vrouw die zwanger was, verloor haar ongeboren kindje.

De politie stelt nader onderzoek in naar de toedracht. Het voertuig is voor technisch sporenonderzoek in beslag genomen.

Seedorf en Kluivert aan de slag bij Kameroen

Clarence Seedorf wordt de nieuwe bondscoach van Kameroen, met Patrick Kluivert als zijn assistent. Zij moeten het land naar succes leiden.

Pierre Ismael Bidoung Mpkatt, de Kameroense minister van Sport, heeft zaterdag op een persconferentie bevestigd dat het Nederlandse duo de leiding krijgt over de nationale ploeg. Meer details over de contracten van Seedorf en Kluivert worden later bekend. Seedorf volgt Hugo Broos op, die eind vorig jaar vertrok.

Kameroen ontbrak deze zomer op het WK, maar het land won vorig jaar wel de Afrika Cup. Volgend jaar juni wordt het toernooi in Kameroen gehouden en ondanks dat de ploeg van Seedorf als gastland automatisch geplaatst is, neemt men wel deel aan de plaatsingsreeks. De eerste interlands met de nieuwe bondscoach zijn in september tegen Malawi en de Comoren.

Clarence Seedorf was de laatste maanden van het vorige seizoen coach van Deportivo La Coruña. De 42-jarige oud-international kon niet voorkomen dat de club uit La Liga degradeerde. Patrick Kluivert (42) was voor het laatst werkzaam bij Paris Saint-Germain, waar hij een jaar lang technisch directeur was en in juni 2017 vertrok.

Turnsters verrassen met EK-brons in landenwedstrijd

De Nederlandse turnsters hebben bij de landenwedstrijd op het EK Turnen brons veroverd. In Glasgow kwamen Vera van Pol, Céline van Gerner, Sanne Wevers, Tisha Volleman en Naomi Visser tot een score van 159,563 en werden daarmee derde achter Rusland (165,195) en Frankrijk (161,131)

Nederland, dat zich als vijfde had geplaatst voor de finale, had aan het begin van de landenwedstrijd al een concurrent minder. België dat zich als derde had gekwalificeerd voor de landenwedstrijd trok zich voor het begin van de wedstrijd. De Belgische bondscoach Marjorie Heuls gaf als reden om de turnsters te sparen met het oog op het WK in oktober. Dat toernooi geldt tevens als eerste kwalificatiemoment voor de Spelen van Tokio.

Nederland begon op balk, waarop Wevers tot een score kwam van 13,700. Dat was voor de olympisch kampioene een betere score dan in de kwalificaties (13,366). Van Gerner kwam tot 12,800. Van Pol kwam te val en scoorde 11,366.

Op het onderdeel vloer scoorde de Nederlandse ploeg goed. Volleman kwam tot een score van 13,200. Van Gerner kreeg voor haar oefening een score van 13,100, terwijl Van Pol 12,900 kreeg voor haar oefening.

Ook op sprong met Volleman (14,266), Van Pol (14,066) en debutante Visser (13,766) ging het goed voor de Nederlandse ploeg. Op het slotonderdeel brug bleef Oranje goed presteren: Van Gerner opende met 13,733. Van Pol kwam tot 12,933. Als laatste kwam Wevers nog in actie en met haar score van 13,733 stelde Nederland het brons overtuigend veilig.

De laatste keer dat Nederland als land een EK-medaille veroverde was in 2002. In Patras pakte de Nederlandse vrouwenploeg toen zilver achter Griekenland.

Zondag komen behalve Wevers, die in de balkfinale staat, ook Volleman en Van Gerner nog uit in een toestelfinale. Volleman komt in actie op sprong en Van Gerner strijdt op vloer om de prijzen.

Alaphilippe klopt Mollema in Clasica San Sebastian

Julian Alaphilippe heeft de Clásica San Sebastián op zijn naam geschreven. De Fransman van Quick-Step Floors was in een sprint te sterk voor Bauke Mollema, die voor het zevende jaar op rij in de top tien eindigde van de Baskische klassieker. Frans kampioen Anthony Roux werd kort daarachter derde. Ook Robert Gesink, Steven Kruijswijk en Antwan Tolhoek eindigden in de top-10

Pablo Torres (Burgos-BH), Aritz Bagues, Sergio Rodriguez en Cyril Barthe (Euskadi-Murias), Luis Mas (CajaRural-RGA) en Loic Chetout (Cofidis) kozen vroeg in de wedstrijd voor de aanval. Het zestal kreeg acht minuten voorsprong van het peloton, waar LottoNL-Jumbo samen met team Sky op kop reed van het peloton.

Met nog honderd kilometer te fietsen tot aan de finish nam Katusha-Alpecin op de eerste van de twee beklimmingen van de Jaizkibel het tempo over in het peloton. Door de tempo versnelling in het peloton zakte de voorsprong onder de drie minuten.

Op de tweede beklimming van de Jaizkibel, op zestig kilometer van de meet, nam team Sky het heft in handen. Barthe bleef het langst over van de vroege vlucht en kwam ook als eerste boven op de Jaizkibel, op veertien seconden volgde het peloton. De Franse Bask hield zijn voorsprong nog even vast, maar met nog veertig kilometer te fietsen was zijn aanval over.

Op de Arkale, een klim van de derde categorie, was LottoNL-Jumbo actief. Eerst versnelde Steven Kruijswijk, maar de nummer vijf van het eindklassement van de Tour de France kreeg niet de ruimte. Later was het Antwan Tolhoek die versnelde. De jonge klimmer van LottoNL-Jumbo zat even mee in de kopgroep van een zevental renners, alleen team Sky liet niemand begaan.

Op twintig kilometer van de streep was er een grote valpartij. Vooral Egan Bernal en Mikel Landa lagen er slecht bij en werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Ook Primoz Roglic lag erbij. De renner van LottoNL-Jumbo zou nooit meer de aansluiting maken in het peloton.

Op de Alto de Murgil werd alles uit elkaar gereden. Daar was Tolhoek verantwoordelijk voor. De 24-jarige Zeeuw versnelde en had meteen een mooi gat te pakken op de rest. In eerste instantie reed Rudy Molard ernaar toe. Net voor de top gingen Mollema en Alaphilippe er overheen en hadden aan de top een voorsprong van een tiental seconden.

In de afdaling van de Alto de Murgil liepen ze alleen maar uit op de eerste achtervolgers met onder meer Greg van Avermaet en Ion Izagirre. Ook Tolhoek was nog mee. Later zouden ook Gesink en Kruiswijk aansluiten bij de eerste achtervolgers, maar kwamen nooit meer bij de eersten.

Mollema kwam in de slotkilometer niet meer op kop, maar was in de sprint toch niet opgewassen tegen Alaphilippe. Voor de Fransman, die de bolletjestrui won in de Tour de France, was het alweer zijn tweede klassieke zege van dit seizoen. Eerder won hij ook al de Waals Pijl.

 

Julian Alaphilippe wint Clasica San Sebastian. (PRO SHOTS/Action Images)
Julian Alaphilippe wint Clasica San Sebastian. (PRO SHOTS/Action Images)

Goud en brons BŘchli en Ligtlee op kilometer, Braspennincx naar kwartfinales sprint

Op het Europees kampioenschap baanwielrennen in Glasgow heeft de kilometer bij de mannen niet geheel verrassend goud opgeleverd voor Matthijs Büchli. In de kwalificaties was hij veel beter dan de rest, in de finale was het verschil wel wat kleiner.

Büchli vertrok wat minder snel, maar bouwde genoeg snelheid op om de Duitser Joachim Eilers te kloppen: Büchli finishte in 1:00,134 minuten, een paar tienden langzamer dan in de ochtend. Sam Ligtlee zorgde voor een flinke stunt. De jongere broer van olympisch kampioene Elis zette in de ochtend de zevende tijd neer, maar verbeterde zich aanzienlijk en pakte met 1:00,905 verrassend brons.

Ondertussen is ook het omnium bij de mannen begonnen. Dat gebeurde met de scratch over tien kilometer, met namens Nederland Roy Pieters aan de start. Hij kwam er niet aan te pas en eindigde als negentiende, topfavoriet Elia Viviani won de koers en pakte zo de leiding in het omnium, voor de Brit Ethan Hayter en de Fransman Benjamin Thomas.

Update 16.33 uur
In het individuele sprinttoernooi bij de dames staat Shanne Braspennincx in de kwartfinales, nadat ze overtuigend afrekende met de Spaanse Tania Calvo. Voor Hetty van de Wouw is het na de achtste finales voorbij: zij verloor nipt van de Oekraïnse Liubov Basova.

Update 17.26 uur
Kirsten Wild heeft op de puntenkoers net naast de medailles gegrepen. De regerend wereldkampioene sprintte zo nu en dan mee, maar kon geen ronde voorsprong pakken op het peloton. Dat deed de Italiaanse Maria Confalonieri wel en die won met 33 punten goud, één punt voor de Wit-Russische Ina Savenka. Gulnaz Badykova pakte met 30 punten het brons, Wild bleef steken op 27 punten.

Politie pakt eenhoorns af tijdens Canal Pride

Tijdens een demonstratie langs de kant van Canal Parade in Amsterdam is een aantal opblaasbare eenhoorns in beslag genomen door de politie. 'Op een onverwacht moment werden deze van ons afgenomen. Mensen die deze om hun middel hadden, werden tegen de grond geduwd en met geweld beroofd van de unicorns zonder verdere uitleg. We zijn verbaasd', vertelt Lynn Fokkens van We Reclaim Our Pride.

De groep We Reclaim our Pride demonstreert met toestemming van de politie voor een pride die niet in teken staat van commerciële organisaties zoals Netflix, Google en Endemol. Fokkens: 'Organisaties die normaal niks voor de LGBTQIA+ community betekenen of double standards hebben.'

Volgens de politie hebben agenten eerst netjes gevraagd of de demonstranten de opblaasbare eenhoorns weg wilden doen omdat ze daarmee in het water wilden springen. Toen ze dat niet deden heeft de politie op last van de burgemeester de eenhoorns tijdelijk in beslag genomen.

De woordvoerder van de politie laat weten dat een demonstrant is gaan zitten en toen hebben twee motoragenten hem de eenhoorn van het lijf getrokken. 'Als de parade is afgelopen mogen ze de eenhoorns weer ophalen.'


Van der Vaart aan de slag bij Deense promovendus Esbjerg

Rafael van der Vaart blijft voetballen in Denemarken. Hij zet zijn loopbaan voort bij Esbjerg fB. De 35-jarige middenvelder heeft bij de Deense club, die afgelopen seizoen naar de Superligaen promoveerde, een contract voor één seizoen getekend. 

Van der Vaart stond afgelopen seizoen ook onder contract bij een Deense club, maar bij FC Midtjylland kwam de 109-voudig international tot slechts zeven speelminuten. Zijn contract bij de Deense topclub liep af en dus kon Van der Vaart transfervrij de overstap maken naar de promovendus. 

Van der Vaart hield bij PEC Zwolle zijn conditie op peil en kon bij de eredivisionist ook een contract tekenen. De privésituatie heeft echter de doorslag gegeven. Zo laat zaakwaarnemer Robert Geerlings weten. Van der Vaarts vriendin Estavana Polman is als handbalster actief bij Esbjerg en de twee wonen met hun gezin in de Deense stad. "Sportief was de uitdaging bij Zwolle minstens zo interessant geweest, maar dit is voor Rafael een goede uitkomst. Hij is Esbjerg daar dankbaar voor", aldus Geerlings. 

Trainer bij de Deense club is Nederlander John Lammers. Via Lammers en voormalig technisch directeur Ted van Leeuwen kwam Esbjerg op het pad van Van der Vaart. Van Leeuwen is momenteel technisch directeur bij FC Twente. Het is volgens Geerlings nog niet gezegd dat Van der Vaart aan zijn laatste seizoen als prof bezig is. "Rafael is een liefhebber. Zolang hij kan voetballen, zal hij dat blijven doen."

"Veel voetballers willen hun loopbaan bij een grote club afsluiten. Dat is mooi voor het plaatje, maar zo denkt Rafael helemaal niet. Zolang hij meent dat hij op niveau kan bijdragen, wil hij genieten van het volgens hem mooiste beroep."

Wereldrecord: regen bij 48,3 graden

In Californië was het in juli godvergeten heet, zoals wel vaker, met in dit geval zelfs gemiddeld de heetste maand ooit gemeten op aarde. Meteoroloog Jeff Masters van Wunderground is nog even in de precieze cijfers gedoken en vond zowaar nóg een wereldrecord.

In het stadje Imperial, in het zuiden van de Amerikaanse staat, was het op 24 juli maar liefst 48,3 graden Celsius op het moment dat het (lichtjes) begon te regenen. Nooit eerder is zo'n hoge temperatuur gemeten terwijl het regende: het vorige record stond op naam van Needles, eveneens in Californië, waar het op 13 augustus 2012 'slechts' 46,1 graden was toen het regende.

Masters legt uit dat de grond er overigens niet heel nat van werd: de luchtvochtigheid was nog ontzettend laag en de regen was al vrijwel geheel verdampt voor het op aarde neerstortte. Weinig mensen waren beschikbaar om te vertellen hoe het voelde - men was vooral druk bezig om zich van de ene ruimte met airco naar de andere ruimte met airco te begeven - maar de enkeling die Masters sprak was duidelijk: ademen was erg moeilijk en de lucht voelde zwaar op zijn hart.

Vijf EK-medailles Nederlandse roeiers op eerste finaledag

Op het Europees kampioenschap roeien in Glasgow heeft Nederland het brons gepakt in de lichte dubbel-vier. Ward van Zeijl, Bart Lukkes, Koen van Brussel en Jorke Kooijenga waren kansloos tegen het voor iedereen veel te sterke Italië, maar achter die ploeg werd een spannende strijd uitgevochten.

Nederland vocht om de overige medailles met Tsjechië en Rusland. Nederland lag aanvankelijk op zilver, dat werd overgenomen door de Russen en in de slotfase kwamen de Tsjechen langszij. Het brons ging zo naar Nederland, dat de Russische boot nog net voor wist te blijven.

Amos Keijser en Nicolas van Sprang kwamen in de mannen dubbel-twee in actie in de halve finales. Een plek bij de beste drie was nodig voor een finaleplaats, maar het duo legde het op enkele tienden van een seconde af tegen Italië en werd vierde.

De wedstrijden zijn overigens allemaal live te zien op Eurosport.

Update 12.23 uur
In de vrouwen twee-zonder heeft Nederland het zilver gepakt. Elsbeth Beeres en Laila Youssifou begonnen relatief rustig, maar kwamen in de tweede kilometer opzetten. De leidende Italiaanse ploeg werd bijgehaald, Roemenië kwam dan Nederland weer voorbij en dus was er zilver, achter Roemenië en voor Italië.

Sander de Graaf en Vincent Klaassens eindigden in de mannen twee-zonder als tiende, door de B-finale als vierde af te sluiten. Het goud was er voor de Kroaten Martin en Valent Sinkovic. De regerend olympisch kampioenen op de dubbel-twee pakten daarmee hun eerste titel op het voor hun relatief nieuwe onderdeel.

Update 12.53 uur
Hermijntje Drenth, Willeke Vossen, Marleen Verburgh en Kirsten Wielaard hebben in de vrouwen vier-zonder genoegen moeten nemen met de vijfde plek. De ploeg begon ijzersterk en streed zelfs mee om de eerste plek, maar in de slotfase bleek dat ze zichzelf over de kop hadden geroeid.

Het goud ging naar Rusland, dat te sterk was voor Roemenië. De jonge Roemeense boot, vorige week nog goed voor zilver op het WK junioren, klopte Polen in de strijd om het brons.

Update 13.10 uur
Bjorn van den Ende, Tone Wieten, Jasper Tissen en Bram Schwarz hebben in de mannen vier-zonder een teleurstellende vijfde plek gepakt. Het kwartet vocht lange tijd om aansluiting te vinden in de strijd om de medailles, maar dat lukte niet en in de slotmeters kwam Italië nog langszij.

Roemenië ging er als een dolle vandoor en dat leek wellicht wat teveel van het goede. Niets was echter minder waar: de kersvers wereldkampioenen bij de junioren hielden dapper stand en pakten het goud door de Britse boot van zich af te houden, waarachter Frankrijk brons pakte.

Update 13.25 uur
In de vrouwen dubbel-vier hebben Olivia van Rooijen, Karolien Florijn, Sophie Souwer en Nicole Beukers - met Inge Janssen in plaats van Florijn de regerend wereldkampioenen - toch wat teleurstellend brons gepakt. Vicewereldkampioen Polen was veel te sterk, Oekraïne kon ondanks een eindsprintje niet meer ingehaald worden.

Update 13.40 uur
De mannen dubbel-vier met Dirk Uittenbogaard, Stefan Broenink, Koen Metsemakers en Abe Wiersma is er ook niet in geslaagd een medaille te pakken. De boot liep al snel een achterstand op ten opzichte van de Italiaanse leiders, die uiteindelijk het goud wonnen.

Achter Italië knokte Nederland tegen Polen en Oekraïne om de overige medailles, maar het was de Nederlandse boot die af moest haken op het moment dat Litouwen langszij kwam. De Litouwse wereldkampioenen pakten zelfs nog zilver, Polen won brons, voor Oekraïne en Nederland.

Update 13.55 uur
Roos de Jong en Lisa Scheenaard gingen als kanshebbers op goud de finale van de vrouwen dubbel-twee en dat werd deels waargemaakt. Het duo vocht de hele race om goud en dat zorgde in de slotfase voor een werkelijk prachtige strijd met Frankrijk, Italië en Litouwen.

Nederland en Litouwen vochten minutenlang zij-aan-zij, maar Italië kwam er in het tweede deel ook bij. Daar meldde Frankrijk zich dan ook nog en die ploeg ging overal voorbij. In de slotmeters was Frankrijk de sterkste, Nederland pakte zilver en brons was voor Litouwen, net voor het op slechts 0,61 seconden gefinishte Italië.

Update 14.10 uur
De dag op de roeibaan in Glasgow werd afgesloten met de finale van de vrouwen acht, waar slechts drie boten van de partij waren: Groot-Brittannië, Nederland en Roemenië. De Roemeense dames namen vroeg de leiding en die stonden ze niet meer af. Lang leek Nederland zilver te pakken, maar in de slotfase kwam de Britse boot nog langszij.

Venusaur springt als een gek in PokÚmon Let's Go Eevee/Pikachu

The Pokémon Company heeft een paar korte filmpjes online gezet, waarin we zien hoe een aantal Pokémon achter de trainer aanloopt. Deze feature keert weer terug en brengt een stuk meer persoonlijkheid met zich mee.

Zo zien we dat Caterpie moeite heeft om de trainer bij te houden, is Golem simpelweg een rollende steen en is het duidelijk dat Venusaur toch geïnspireerd is door een pad, want hij heeft een mooie sprong in de benen. Je ziet de korte filmpjes hieronder, waarin meteen wat van de nieuwe muziek te beluisteren is.

Pokémon Let's GO, Eevee en Pikachu! lanceren op 16 november voor Nintendo Switch.

Luchtmachthelikopter opnieuw als vliegende brandweer ingezet

Een Chinook-transporthelikopter is zojuist begonnen met het droppen van grote hoeveelheden water op een bosgebied in Duitsland, net over de grens bij het Limburgse Venlo. Daar brak afgelopen nacht brand uit. Ondanks dat er nu alleen nog sprake is van rook hebben de Duitsers Defensie om hulp gevraagd.

Het militaire toestel van het Defensie Helikopter Commando dropt nu via een flexibele waterzak, een zogenoemde bambi bucket, duizenden liters water tegelijk op het smeulende gebied. Het vermoeden is dat daar nog niet opgeruimde munitie uit de Tweede Wereldoorlog ligt. Omdat de Duitse brandweer daardoor het bos niet via de grond kan bereiken, is Defensie om hulp gevraagd.

Vanuit de lucht helpt de Chinookbemanning nu te voorkomen dat het vuur opnieuw oplaait. Sinds 1 juli zijn Chinooks nu al voor de 7e keer te hulp geschoten bij blusacties in binnen- en buitenland.

Baanrenner BŘchli met enorm machtsvertoon naar tijdritfinale op EK

Op het Europees kampioenschap baanwielrennen heeft Matthijs Büchli zich met groot vertoon van macht geplaatst voor de finale op de 1000 meter tijdrit. De net uit het Japanse keirincircuit teruggekeerde sprinter was in de kwalificaties een ware klasse apart. Büchli liet een tijd noteren van 59,783 seconden, ontzettend snel op een laaglandbaan en op het WK in Apeldoorn eerder dit jaar medaillewaardig.

Niemand kwam in de buurt: oud-wereldkampioen Joachim Eilers uit Duitsland werd tweede op bijna een seconde van Büchli, het Franse topduo Michael d'Almeida en Quentin Lafargue gaf nog meer toe. Sam Ligtlee plaatste zich met de zevende tijd ook voor de finale, die zaterdagmiddag om 15.55 uur gepland staat.

Update 13.00 uur
Sprintsters Shanne Braspennincx en Hetty van de Wouw staan in de knock-outfase van het sprinttoernooi. De twee noteerden de vijfde en zesde tijd in de kwalificaties, wat goed was voor rechtstreekse plaatsing voor de achtste finales. Die gaan zaterdag rond kwart over vier Nederlandse tijd van start.

Europees hitterecord in gevaar, Spanje en Portugal op standby

In Nederland is het al veel te lang vieswarm, maar in Spanje en Portugal slaat het echt nergens meer op. In Portugal steeg het kwik donderdag in Mora tot 45,7 graden, het Spaanse El Granado nam vrijdag in de loop van de middag de leiding over met een stevige 46,4 graden.

De verwachtingen zijn dat zaterdag de warmste dag gaat worden van de hittegolf op het Iberisch Schiereiland en aangezien de 45 graden al op meerdere plekken is overschreden, worden de records er dan toch maar even bij gepakt. 

In Spanje werd vorig jaar het record van 47,3 graden neergezet, Portugal heeft het record sinds 2003 nog íets hoger staan: 47,4 graden. Het officiële Europese record, afgaande op betrouwbare metingen van 'officiële weerstations', kan ook wel eens in gevaar komen: 48,0 graden in Athene op 10 juli 1977.

Spanje en Portugal hebben de hulpdiensten al enkele dagen paraat staan en dat zal zaterdag nog een tandje opgeschroefd worden. Twee mensen overleden al door een zonnesteek - een veertiger die op de weg aan het werk was en een man van 78 - en ziekenhuizen staan dan ook klaar om mensen op te vangen. Ook de brandweer staat paraat om eventuele bosbranden snel te lijf te gaan.

Uiteraard wordt op het FOK!forum gevolgd of er een record komt. Verder kun je temperaturen bijhouden op dit kaartje (twee uur erbij voor Nederlandse en Spaanse tijd, één voor Portugese tijd) en de sites van de Portugese en Spaanse versies van het KNMI.

Update 12.20 uur
Het begint stevig op te warmen. In Spanje wordt op diverse plaatsen al 37+ graden gemeld, maar vooral in Portalegre in Portugal wordt het onaangenaam: even na elf uur lokale tijd werd een temperatuur van 40 graden doorgegeven. Ter illustratie: vrijdag was het er om twaalf uur zelfs nog ruim drie graden koeler, terwijl het kwik daar uiteindelijk tot 43 graden steeg in de middag.

Zwemmers Korstanje en Stolk naar halve finales 100m vrij op EK

Zwemmers Nyls Korstanje en Kyle Stolk hebben zich op het Europees kampioenschap in Glasgow geplaatst voor de halve finales van de 100 meter vrije slag. Jesse Puts verscheen niet aan de start, Stan Pijnenburg kwam net tekort.

Korstanje tikte aan na 49,20 seconden, goed voor de vijftiende tijd. Stolk noteerde 49,27 en dat leverde plek zeventien op, terwijl de beste zestien door mogen. Wegens de regel die aangeeft dat elk land maximaal twee zwemmers in de halve finales mag hebben gaat Stolk echter toch door.

Topfavoriet Vladimir Morozov valt er ondanks een vijfde tijd namelijk als derde Rus tussenuit, terwijl ook de Italiaan Lorenzo Zazzeri slachtoffer is van de regel. Met 49,36 kwam Pijnenburg tot de twintigste tijd, waarmee hij is uitgeschakeld.

Update 11.10 uur
Op de 100 meter schoolslag bij de vrouwen heeft Tes Schouten het zeer teleurstellend niet gehaald in de series. De pas 17-jarige Nederlandse begon met een inschrijftijd van 1:07,12 minuten, wat achter Ruta Meilutyte de tweede tijd opgeleverd zou hebben. 

Schouten is onlangs echter ziek geweest en bleek verre van topfit: met 1:08,56 kwam ze slechts tot de gedeeld achttiende tijd, waardoor ze genoegen moet nemen met een rol als reserve.

Update 11.47 uur
Op de 50 meter rugslag bij de dames staan Kira Toussaint en Maaike de Waard in de halve finales. Toussaint zwom met 28,04 de achtste tijd, terwijl De Waard met 28,30 de elfde tijd liet noteren. Met 28,35 was Tessa Vermeulen goed voor plek veertien, maar omdat ze de derde Nederlandse was, is ze uitgeschakeld. De Britse Georgia Davies zwom met 27,21 een negen jaar oud Europees record uit de boeken.

Update 11.57 uur
Op de gemengde 4x200 meter vrije slag, een nieuw onderdeel op dit EK, staat Nederland in de finale. Het ernstig matig bezette onderdeel, slechts negen teams deden een gooi naar één van de acht finaleplekken, leverde voor Nederland een vijfde plek op.

Dion Dreesens, Maarten Brzoskowski, Marjolein Delno en Robin Neumann kwamen tot een tijd van 7:39,30 minuten. Daarmee waren ze ruim zes seconden langzamer dan het snelste team, Rusland.

HSV verliest bij debuut in 2. Bundesliga

Hamburger SV is dramatisch begonnen in de 2. Bundesliga. In het uitverkochte Volksparkstadion gingen Die Rothosen met 0-3 ten onder tegen Holstein Kiel.

HSV degradeerde afgelopen seizoen voor het eerst in het bestaan van de club uit Bundesliga en beleefde het zijn debuut in de Tweede Bundesliga. Deze zomer leek positief met hoopgevende resultaten én het talent Jann-Fiete Arp werd behouden voor de club. Het eerste duel tegen Holstein Kiel, dat vorig seizoen knap als derde eindigde en in de nacompetitie om promotie/degradatie het hoofd moest buigen voor VfL Wolfsburg, ging het direct mis.

HSV, zonder Arp, maar mét Rick van Drongelen creëerde in de eerste helft enkele grote kansen, steeds na een uitbraak. De tegenstander bleek echter een stuk effectiever. In de 57ste minuut schoot Jonas Meffert heerlijk raak na een snelle aanval (0-1).

Het wakker geschrokken HSV ging een opportunistischer spelen, maar echt veel mogelijkheden leverde die tactiek niet op. Ruim tien minuten voor tijd verdubbelde Holstein Kiel zelfs de marge. HSV-speler Matti Steinmann leidde met een dramatische aanname een aanval in, die David Kinsombi afrondde. Diep in de blessuretijd wist Mathias Honsak zelfs nog de 0-3 op het bord te zetten.

Volgende week hoopt HSV deze valse start goed maken in de uitwedstrijd tegen Sandhausen.

Slachtoffer liquidatie Amsterdam is Kroatische crimineel

De man die afgelopen maandag werd neergeschoten bij een café in de Beethovenstraat in Amsterdam Zuid, is crimineel Ivan Serdarusic. Dit meldt AT5 op haar website  

Dit meldt Het Parool. Serdarusic behoorde volgens een bron tot een Kroatische bende, waarvan al verscheidene leden zijn geliquideerd. Hij woonde waarschijnlijk al sinds de jaren negentig in Amsterdam. 

Hij was in het Amsterdamse criminele circuit geen grote bekende. Ingewijden stellen dat hij al lange tijd in de drugshandel zat. In Kroatië had hij een aantal bedrijven op zijn naam staan, onder andere in onroerend goed. Via één van die bedrijven zou hij de campagne hebben gefinancierd van een burgemeester die uiteindelijk werd verdacht van corruptie en machtsmisbruik. 

De man zat in het Italiaanse restaurant Ferilli's Caffè toen hij van dichtbij in het hoofd werd geschoten. Hij overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. 

De schutter is nog niet aangehouden. Het signalement dat direct na de schietpartij werd vrijgegeven omschreef een man van 1.60 meter. Hij was gekleed in een rood-zwart gesteepte korte broek en een blauw overhemd. Hij wordt geschat tussen de 35 en 40 jaar oud. 

Mensen met informatie over de dader wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

Nieuw gevecht McGregor al in oktober

MMA-superster Conor McGregor is na een lange afwezigheid in de kooi weer terug. Op 6 oktober zal het Iers fenomeen het tijdens UFC 229 opnemen tegen huidig kampioen in de lichtgewichtsklasse Khabib Nurmagomedov.

Dit zal McGregor's eerste MMA-gevecht zijn sinds zijn titelgevecht tegen Eddie Alvarez, in november 2016. Op dat moment werd hij de eerste vechter ooit die tegelijk een kampioensgordel in twee gewichtsklassen om mocht doen.

Daarna is de bankrekening van McGregor explosief gegroeid na een, verloren, bokspartij tegen de illustere Floyd Mayweather. Voor dat gevecht zou de Ier zo'n honderd miljoen dollar verdiend hebben. Na een goed jaar genoten te hebben van dat geld is hij dus nu weer terug in de octagon voor de langverwachte tweestrijd tussen de nog ongeslagen Khabib Nurmagomedov en de, volgens hemzelf, regerend kampioen in het vedergewicht en lichtgewicht.

Eerder dit jaar vernielde McGregor nog een bus vol met UFC-vechters, nadat Nurmagomedov een goede vriend van McGregor had beledigd. De Ier is daar voor veroordeeld, maar kreeg een lichte straf. 

Beachduo Keizer/Meppelink in halve finales major Wenen

Beachvolleybalsters Sanne Keizer en Madelein Meppelink staan in de halve finales van de major in Wenen. In de Oostenrijkse hoofdstad waren de kersverse Europees kampioenen in de kwartfinales te sterk voor April Ross en Alexandra Klineman uit de VS: 17-21, 25-23, 15-10.

In de halve eindstrijd nemen Keizer en Meppelink het zaterdag grofweg rond het middaguur op tegen het Braziliaanse duo Barbara/Fernanda. Bij winst volgt later op de dag ook nog de finale. 

Bij de mannen staan zaterdag de achtste finales en kwartfinales op het programma. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen openen de dag met een duel tegen de Amerikaanse veteranen Phil Dalhausser en Nick Lucena.

Het beachvolleybal in Wenen is zowel zaterdag als zondag live te zien op Ziggo Sport.

De loyale kameraden van Dragon Quest XI

Square Enix heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor de Engelse versie van Dragon Quest XI. De trailer stelt de hoofdpersonages voor en vrienden die je op je reis kunt tegenkomen. De trailer is hieronder te bekijken.

De trailer biedt een uitgebreide blik op de gameplay, maar laat ons ook uitgebreid horen wat we van het Engelse voice/acting mogen verwachten. Eén ding is in ieder geval zeker en dat is dat de game er nog steeds prachtig uitziet en fans bijna niet meer hoeven te wachten op de game. Nou ja, een maandje nog dan.

Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age lanceert 4 september voor pc en PlayStation 4. Een Switch-versie is ook in ontwikkeling, maar wanneer die uitkomt is niet bekend.

MLB: Red Sox kloppen Yankees, Rangers walsen over Orioles

De honkballers van de Boston Red Sox hebben een voorsprong genomen in de onderlinge duels met de New York Yankees dit jaar. De elfde van in totaal negentien onderlinge wedstrijden werd met 4-1 gewonnen, waardoor de Red Sox nu zes keer van de Yankees hebben gewonnen in 2018.

Werper Rick Porcello gooide ijzersterk en stond slechts één hit toe, terwijl hij een complete game gooide. Steve Pearce opende de score voor de Red Sox met een homerun in de eerste inning, waarbij ook Andrew Benintendi over de thuisplaat kwam, en de Yankees kwamen niet meer terug.

De Texas Rangers rekenden ondertussen in eigen huis af met de Baltimore Orioles. Vooral in de vierde inning was het raak: Rougned Odor sloeg een grand slam - een homerun met alle honken bezet - en Joey Gallo en Robinson Chirinos sloegen er ook een homerun bij. Het leverde de Rangers zeven runs in één inning op en hielp ze op weg naar de 11-3 zege.

Uitslagen MLB vrijdag
Chicago Cubs - San Diego Padres 5-4
Philadelphia Phillies - Miami Marlins 5-1
Pittsburgh Pirates - St.Louis Cardinals 7-6
Boston Red Sox - New York Yankees 4-1
Cleveland Indians - Los Angeles Angels 4-7
New York Mets - Atlanta Braves 1-2
Tampa Bay Rays - Chicago White Sox 2-3
Texas Rangers - Baltimore Orioles 11-3
Milwaukee Brewers - Colorado Rockies 5-3
Minnesota Twins - Kansas City Royals 6-4
Arizona Diamondbacks - San Francisco Giants 6-3
Oakland Athletics - Detroit Tigers 1-0
Los Angeles Dodgers - Houston Astros 1-2
Seattle Mariners - Toronto Blue Jays 2-7

Walk-off 3-run homerun voor de Brewers (Bron: YouTube)

Een machinist in het gezicht spugen mag niet

De politie heeft op vrijdag 3 augustus rond 20.10 uur een 34-jarige man uit Markelo aangehouden. Deze had eerder een machinist van een trein belaagd op het treinstation Holten.

De politie kwam snel ter plaatse. De 51-jarige machinist vertelde dat hij kort ervoor in het gezicht was gespuugd door een reiziger. Hij was een conducteur te hulp geschoten die woorden had gekregen met deze man. De man spuugde daarop de machinist in het gezicht, waarop de politie erbij werd geroepen .

Na een korte zoektocht werd de man (een 34-jarige man uit Markelo) in de buurt aangehouden. Deze gedroeg zich behoorlijk recalcitrant, maar dat verhinderde niet dat hij naar het bureau werd meegenomen.

Verbazing om criminele rappers op NPO kanaal

Criminoloog Cyrille Fijnaut vindt het 'totaal ongepast' dat het NPO-kanaal 101Barz veroordeelde rappers een podium geeft, zo meldt AT5.

Onder meer de Amsterdamse rappers Fi en JayJay traden bij 101Barz op. Fi, veroordeeld tot acht jaar cel wegens een schietpartij, maakte schietgebaren en liet schoten horen. JayJay, veroordeeld tot 14 jaar voor betrokkenheid bij een liquidaties, toonde dure horloges en strooide met geld in de lucht.

Fijnaut waarschuwt in De Telegraaf voor het risico dat crimineel gedrag normaal wordt gevonden. 'Dat het misschien wel verkeerd is, maar ook weer niet zo erg. (...) Dat lijkt me niet iets voor bij de Publieke Omroep.' 

De optredens van de Amsterdammers bij het deels door belastinggeld gefinancieerde 101Barz zijn hieronder te zien: 

Tieners aangehouden om 'slechte grap'

De politie heeft vrijdagmiddag twee jongens van 14 en 16 jaar aangehouden nadat zij tot tweemaal in een bank aan het Houtplein in Haarlem riepen dat zij een overval gingen plegen. Een derde jongen wist te ontkomen.

Rond 17:00 uur drukte een medewerker van de bank op de noodknop en kregen de agenten de informatie dat de jongens richting een hotel in de buurt waren gerend. Op de Gasthuissingel werden twee jongens gezien die voldeden aan het signalement. De jonge Haarlemmers konden worden aangehouden met behulp van de politiehond. Eén van de jongens pleegde zoveel verzet, dat de hond moest ingrijpen. Hij werd ter controle overgebracht naar het ziekenhuis. Ook de andere tiener was niet echt behulpzaam en vertoonde recalcitrant gedrag.

Op het politiebureau werd uiteindelijk besloten om de twee jongens naar huis te sturen. Vermoedelijk ging het om een zeer slechte grap en had het drietal niet de intentie om een daadwerkelijke overval te plegen. Een woordvoerder van de politie: "Waarschijnlijk hebben zij nu wel hun lesje geleerd."

FOK! Wat een weer: voorlopig nog apegapen

Hallo daar!

Ik moet eerlijk bekennen, ik hou van warmte, maar zelfs ik lag gisteren een groot deel van de dag op apegapen. Een gebrek aan wind, een brandende zon en maxima rond 30 graden hier in de stad. Er zijn wat aanwijzingen dat het volgende week gaat veranderen, maar ik zeg dat met de grootst mogelijke voorzichtigheid. Toch zien we wel iets veranderen. Boven Scandinavie is het inmiddels al een beetje afgekoeld en daar vallen ook buien met onweer. Op den duur kan dat ook op ons weer van invloed zijn, maar voorlopig zitten we nog met een vastgeroest Azoren-hoog.

Een storing boven de Britse Eilanden trekt noordoostwaarts en doet een dappere poging om door het hogedrukgebied heen te komen. Dit gaat voor 95% niet lukken. Voor de overige 5% betekent het dat er in de noordelijke helft van het land morgenochtend wolken aanwezig zullen zijn en héél misschien een enkel spatje regen. Toch klaart het daar later op de dag ook weer breed op. In de rest van het land zijn er perioden met zon en ontstaan er landinwaarts wat stapelwolken. Dus helemaal strakhelder zal het alleen aan zee zijn.  Het wordt een graadje 'koeler' dan gisteren, maar ook nu hou ik rekening met een iets hogere temperatuur dan de verwachting. Ik houd het op waarden tussen de 26 graden aan zee, tot 33 in het zuidoosten. Maar als de zeewind uitblijft kan het ook op het strand gewoon nog 28 graden worden. Veel wind staat er niet.

Zondag is het nog iets koeler met temperaturen tussen de 24 en 27 graden. 

In het begin van de nieuwe week halen we weer de 30 graden en zal de tweede hittegolf van dit jaar waarschijnlijk een feit zijn. Lokaal is de hittegolf echter nog niet onderbroken geweest, maar in De Bilt dus wel. 

Fijn weekend!  

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Zonsondergang aan de Rijn. (Foto: qltel)
Zonsondergang aan de Rijn. Met een vrachtschip op de achtergrond. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Magistrale manoeuvres in Moskou (8)

"Deze vrouw vraagt of u dit kistje wilt kopen voor vijf dollar," sprak een stem in perfect Engels. Verrast keken de drie jongens op. Naast hen was een jongen komen staan van ongeveer twintig jaar oud; met een twinkeling in zijn staalblauwe ogen keek hij van Hans (die nu stond te zweten) naar de vrouw. "Wilt u het kopen?" hernam de jongen. "Nee," antwoordde Hans. De nieuwkomer zei iets tegen de vrouw, waarop zij wegliep, onderwijl rondkijkend naar andere potentiële kopers. "Thank you very much," mompelde Hans. "You're welcome."

Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
special
Random Pics van de Dag #944
©FOK.nl e.a.