Britse tiener pakt Europese omniumtitel, sprintster Braspennincx sneuvelt

heywoodu

Op het Europees kampioenschap baanwielrennen heeft Shanne Braspennincx zich op de individuele sprint niet kunnen plaatsen voor de halve finales. In de kwartfinales was Anastasiia Voinova uit Rusland in twee heats te sterk. Braspennincx probeerde het in de tweede heat nog met een verrassingsaanval, maar kon die niet echt doorzetten en werd dus uitgeschakeld.

Op het omnium speelt Roy Pieters na drie van de vier onderdelen geen enkele rol van betekenis. Hij werd eerder al negentiende en twintigste op de scratch en de tempokoers, in de afvalrace kwam hij niet verder dan de zeventiende stek. De avond op de wielerbaan in Glasgow wordt afgesloten met het vierde en laatste onderdeel van het omnium, de puntenkoers.

Update 21.18 uur
De Duitse Lisa Brennauer heeft het goud gewonnen op de individuele achtervolging. De voormalig wereldkampioen tijdrijden op de weg legde de drie kilometer af in 3:26,879 minuten en daarmee troefde ze Katie Archibald af. De Schotse won vier jaar op rij EK-goud, maar bleef uitgerekend voor eigen publiek in Glasgow steken op zilver. Justna Kaczkowska uit Polen versloeg de Wit-Russische Ina Savenka in de strijd om brons.

Update 21.55 uur
De pas 19-jarige Brit Ethan Hayter mag zich de Europees kampioen op het omnium noemen. Op de afsluitende puntenkoers pakte hij in een chaotische fase een ronde voorsprong, waarna hij in de slotfase de sterkste was in de tussensprints. Elia Viviani probeerde zich nog in de strijd om goud te mengen, maar de olympisch kampioen moest zijn meerdere erkennen in de Brit. Casper von Folsach uit Denemarken won het brons.