Hockeysters komen met schrik vrij en staan na shootouts in finale WK

Redactie

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben zich na shoot-outs weten te plaatsen voor de finale van het WK. In een boeiend duel was Nederland, na een 1-1 gelijkspel, in de shoot-outs met 3-1 te sterk voor Australië. Zondag wacht in de finale het zwakkere Ierland, de nummer zestien van de wereld, die in de andere halve finale dronken van geluk Spanje versloeg na shoot-outs.

Dankzij enkele cruciale reddingen van Josine Koning en rake shoot-outs van Frédérique Matla, Xan de Waard en Lidewij Welten won Nederland de shoot-out-serie en plaatste zich voor de finale.

Australië niet bang
Nederland had het voor eerst dit toernooi moeilijk en was het geen vanzelfsprekendheid dat Oranje zou winnen. Met drie strafcorners op rij, waarvan er één via een redding van Anne Veenendaal uiteenspatte op de lat, liet Australië meteen in het eerste kwart zien dat het niet bang was voor Nederland. Het was duidelijk dat de Australië de sterkste tegenstander was die de Oranje Dames tot nu toe troffen.

Maar Nederland kwam in het tweede kwart beter in de wedstrijd. Soms combineerden de Oranje Dames heerlijk door de sterke Australische verdediging heen. Toen Marloes Keetels de cirkel vanaf de rechterflank binnentrok en Kelly Jonker vond, tipte de aanvaller van Amsterdam de bal prima: 1-0.

Een schitterende combinatie tussen Margot van Geffen, Marloes Keetels en Lidewij Welten eindigde met een hard backhandschot van Welten, die werd gestopt door de uitstekend keepende Rachael Lynch. Even later vuurde ook Eva de Goede een schot op doel en leek het erop als Nederland snel afstand zou nemen.

Oranje onder druk
Maar aan het einde van het tweede kwart stond Nederland toch weer onder druk. Bondscoach Annan riep nog dat Oranje op balbezit moest spelen, maar aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel verspeelde de bal op eigen helft, waarna Australië op het doel afstormde en op slag van rust een strafcorner kreeg. Die werd met een veel te zachte pass door de aangeefster verprutst.

In het derde kwart herpakte Nederland zich deels en creëerde het opnieuw een hoop kansen. Een backhandschot van Lidewij Welten werd gestopt door keepster Lynch, Laurien Leurink werd door Lynch naar een moeilijke hoek gedreven, waarna ze over schoot, en Kitty van Male sloeg naast. Het was wachten op de 2-0, maar Nederland was in de eindfase te slordig. Ondertussen gaf Australië zich niet gewonnen en kwam het af en toe dreigend de Nederlandse cirkel in. Een strafcornervariant van de Aussies ging nog huizenhoog over.

Zeven minuten voor tijd kantelde de wedstrijd in het voordeel van Australië. De Oranje Dames riepen het over zichzelf af door zoveel kansen te missen en een strafcorner weg te geven. Rond de kop van de cirkel meldde Georgina Morgan zich, die rustig bleef en de bal tegen de plank pushte. Onnodig stond er 1-1 op het scorebord. Het was een klap die Nederland in de reguliere speeltijd niet meer te boven kwam.

Hoofdrol voor Josine Konings
Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Nederland begon daarin goed via een treffer van Matla. Maar door missers van Dirkse van den Heuvel en Margo van Geffen leek Australië op weg naar de finale. Maar toen was daar Josine Konings. Bondscoach Annan laat haar bewust de laatste twee kwarten spelen omdat zij beter in shoot-outs is. Konings maakte die keuze helemaal waar. Ze pakte drie shoot-outs op rij, waarna Welten op het beslissende moment toonde waarom zij momenteel de beste speelster van de wereld is. Koelbloedig verschalkte ze de Australische goalie en schoot zo Nederland naar de finale.

In het vol gepakte Lee Valley hockeystadion vierden de Oranje Dames vervolgens uitgebreid feest. Zondagavond na de finale tegen Ierland hopen de Nederlandse dames daar weer juichend te staan. Maar dan met de wereldbeker in hun midden.

Speelsters vieren feest na de shootouts. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)
Speelsters vieren feest na de shootouts. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)