Chinezen nu ook in Koeweit

Recent is er een omvangrijke samenwerkings overeenkomst getekend tussen Koeweit en China. So what, zou je misschien zeggen. Nou, heel what Een voor ons inmiddels ongekend ambitie niveau verenigd met een bijna onbeperkte hoeveelheid beschikbaar kapitaal kan aardig wat in gang zetten. De plannen zijn er in ieder geval wel naar. Maar dit lijkt verder te gaan dan 'alleen maar' een handels overeenkomst.

Koeweit heeft een ambitieus 'Vision of Kuwait 2035' neergelegd.  Een plan wat een soort ideale staat moet gaan opleveren. Silk City is één van de hoogtepunten daarvan. De stad zelf zal in 2023 overeind staan, maar het hoogtse gebouw daarin wat 234 verdiepingen zal tellen en 1001 meter hoog zal worden zal dan nog niet gereed zijn. Deze woontoren, de Mubarak tower, zal zeven horizontale 'dorpen' kennen en in principe alles herbergen wat je nodig hebt. Je zou er geboren kunnen worden, leven en weer sterven zonder de toren ooit te hoeven verlaten.  

De bouw van de toren zal beginnen zodra de enorme brug naar Silk City voltooid is, en naar schatting 25 jaar duren. Het verdrag met China voorziet onder andere in technologie en samenwerking om deze stad in alle opzichten een 'Smart City' te maken. Dubai krijgt concurrentie en niet zo weinig!

Wat opmerkelijk is, en zeker niet toevallig gekozen, is de naam 'Silk City'. Refererend aan de oude Zijderoute, een antieke handelsroute van China naar Europa. Ook die wordt weer nieuw leven in geblazen. Koeweit is daarin ook van belang; het ligt namelijk aan die nieuwe zijderoute of zoals die nu heet, het 'Belt and Road Initiative'.  In het kaartje hieronder zie je die route als een blauwe lijn:

Chinezen nu ook in Koeweit (Foto: Wikimedia Commons: user Lommes)
(Foto: Wikimedia Commons: user Lommes)

Het is duideljk dat dit de positie van China op het wereld handels toneel fors versterkt. Daarom is er in dit contract ook ruime aandacht voor zaken als ontwikkeling en versterking van bilaterale handelsbetrekkingen: 'Het ministerie van Handel en Industrie heeft een memorandum van overeenstemming ondertekend om voorwaarden te creëren die bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van de elektronische handel, met als doel de duurzame en stabiele ontwikkeling van bilaterale handel te ontwikkelen en de strategische relatie tussen Koeweit en China te activeren op basis van wederzijdse voordelen'.

Trump zal hier absoluut buikpijn van krijgen. Want de hele VS komt in dit plaatje niet eens voor. Opmerkelijk is dat die samenwerking verder gaat dan een handelsverdrag. Het komt bijna in de buurt van een innig bondgenootschap. In hun eigen woorden: 'Bovendien, de twee partijen ondertekenden een memorandum van overeenstemming over de oprichting van een mechanisme voor samenwerking tussen de Koeweitse en Chinese overheden, met als doel de instelling van een mechanisme voor bilaterale samenwerking en overleg over kwesties van gemeenschappelijk belang in belangrijke kwesties, evenals de samenwerking op militair, veiligheid, economische, en commercieel gebied.'

En zo wordt dit verdrag, en daarmee Koeweit als land, een zoveelste stap richting een toenemende grip van de Chinese handel op de markten in het midden-oosten en Europa. Wat alleen maar in de hand gewerkt wordt door de Amerikaanse beschermingsmaatregelen van de eigen handel. 

©Weetas Blog
©Weetas Blog