FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 4 maart 2018

Opnieuw doden door lawine in Franse Alpen

Lawines hebben dit weekend in Frankrijk het leven gekost aan meerdere mensen. Zeker twee personen kwamen zondag om het leven bij de gemeente Vallorcine in de Alpen, bericht radiozender Franceinfo. In de regio Savoye wordt een persoon vermist.

Zaterdag stierven twee Spaanse skiërs nadat ze in de Franse Pyreneeën waren meegesleurd door de sneeuwmassa. Een slachtoffer overleed ter plekke, een tweede persoon in het ziekenhuis. Door een lawine in de Franse Alpen vielen vrijdag vier doden.

Minister Gérard Collomb (Binnenlandse Zaken) heeft wintersporters opgeroepen voorzichtig te zijn en de instructies van de autoriteiten te volgen.

Opnieuw doden door lawine in Franse Alpen
Opnieuw doden door lawine in Franse Alpen (Foto: ANP)

VS: Russen doden burgers in Oost-Ghouta

De Verenigde Staten beschuldigen Rusland van het doden van onschuldige burgers in Oost-Ghouta. Dat gebeurt volgens het Witte Huis onder het mom van "antiterreuroperaties" in het rebellenbolwerk.

Russische gevechtstoestellen zouden tussen 24 en 28 februari regelmatig bombardementen hebben uitgevoerd in Damascus en Oost-Ghouta. Het ging volgens de VS om zeker twintig missies per dag. De vliegtuigen stegen op vanaf vliegbasis Hmeymim in de kustprovincie Latakia, aldus de verklaring.

De VS verwijten Moskou een recent besluit van de VN-Veiligheidsraad naast zich neer te leggen. De resolutie voorzag in een wapenstilstand van dertig dagen. Toch ging de strijd in Oost-Ghouta verder. De Syrische president Bashar al-Assad noemde de militaire operatie in het gebied zondag "een voortzetting van de strijd tegen terrorisme".

VS: Russen doden burgers in Oost-Ghouta
VS: Russen doden burgers in Oost-Ghouta (Foto: ANP)

Bokser Bivol maakt indruk en verdedigt wereldtitel in Madison Square Garden

Bokser Dmitry Bivol heeft in Madison Square Garden in New York met succes zijn WBA-wereldtitel in het lichtzwaargewicht (-79,4kg) weten te verdedigen. De 27-jarige Rus rekende af met de Cubaan Sullivan Barrera, zijn beste tegenstander tot nu toe.

Bivol won zijn vorige twaalf professionele gevechten allemaal, waarvan tien op knock-out. In november vocht hij voor het laatst: de Rus sloeg Trent Broadhurst uit Australië destijds binnen één ronde knock-out.

De 36-jarige Barrera kon in New York nauwelijks echt een vuist maken tegen Bivol, die het hele gevecht domineerde. De enige problemen voor de Rus kwamen wegens onbedoelde hoofdstoten, waar hij een snee boven zijn rechteroog en een bloeduitstorting boven zijn linkeroog aan over hield.

Halverwege de twaalfde en laatste ronde draaide Bivol het gas open, waarna hij Barrera met een loeiharde rechter tegen het canvas sloeg. Barrera kwam wel overeind, maar de scheidsrechter vond het welletjes geweest.

"Sullivan Barrera heeft me vandaag heel veel dingen laten zien waar ik nog hard aan moet werken, daar wil ik hem graag voor bedanken", toonde Bivol zich na afloop respectvol naar zijn tegenstander.

Bivol's 34-jarige landgenoot Sergey Kovalev verdedigde in dezelfde gewichtsklasse zijn WBO-wereldtitel met succes tegen landgenoot Igor Mikhalkin. In de zevende ronde maakte de scheidsrechter een einde aan het gevecht na een barrage aan klappen van Kovalev, die na 35 profgevechten nog altijd op slechts twee nederlagen staat - in november 2016 en juni 2017 tegen de nu gestopte Amerikaan Andre Ward.

De hoogtepunten van Bivol - Barrera (Bron: YouTube)

De hoogtepunten van Kovalev - Mikhalkin (Bron: YouTube)

Depay en Tete winnen weer niet met Lyon

Olympique Lyon blijft kwakkelen in Ligue 1. De ploeg van Memphis Depay en Kenny Tete wist zondag niet te winnen van Montpellier. De bezoeker uit Lyon moesten genoegen nemen met een punt.

Inmiddels dateert de laatste competitiezege van de Franse nummer vier alweer van 21 januari. Toen werd uitgerekend koploper Paris Saint-Germain aan de kant geschoven. Met 51 punten is de achterstand op datzelfde PSG inmiddels immens, want de Parijzenaren staan op 74 stuks, veertien meer dan nummer twee AS Monaco.

Olympique Marseille staat op plek drie met 56 punten, hoewel dat er zondag lang niet naar uit zag. Thuis tegen FC Nantes stond het lang 0-1, maar Florian Thauvin werkte diep in blessuretijd toch nog een punt op het scorebord: 1-1, waarna Nantes zelfs nog een minuutje met tien man verder moest. De bezoekers blijven daardoor zevende staan, bij een zege zouden ze naar plek vijf zijn geklommen.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Caen - Strasbourg 2-0
Montpellier - Olympique Lyon 1-1
Olympique Marseille - FC Nantes 1-1

Eerste major beachvolleybalseizoen levert Amerikaanse en Braziliaanse winst op

In het Amerikaanse Fort Lauderdale is zondag het eerste majortoernooi van het jaar afgerond. Voor Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen viel het doek in de kwartfinales, nadat ze verloren van de Amerikanen Phil Dalhauser en Nick Lucena.

De Amerikaanse veteranen schopten het vervolgens tot de finale en daarin stonden ze tegenover Paolo Nicolai en Daniele Lupo. Een spannende finale werd dat nooit, de Italianen hadden geen schijn van kans tegen het geweld van Dalhauser en Lucena: 21-12, 21-17.

Bij de vrouwen werd het een geheel Braziliaanse finale. De winst ging er naar Barbara Seixas en Fernanda Alves, die hun landgenotes Taiana Lima en Carol Horta met 21-16, 21-13 ruimschoots de baas waren. Bij de vrouwen was de Nederlandse rol voor de achtste finales al uitgespeeld.

Hockeyers Kampong en Oranje-Rood hervatten seizoen met ruime zege

Door vier afgelastingen werden zondagmiddag slechts twee duels gespeeld in de Hoofdklasse van het Nederlandse mannenhockey. Kampong, de regerend landskampioen en huidig koploper in de competitie, won in deze eerste speelronde na de winterstop van promovendus SCHC. In Bilthoven werd het 0-7. Honderd kilometer verderop in Eindhoven won grootmacht Oranje-Rood met 4-0 van hekkensluiter hdm.

SCHC - Kampong (0-7)
Het nog altijd ongeslagen Kampong had in de 'Stichtse Derby' weinig moeite met SCHC. Al in de vierde minuut nam de regerend landskampioen de leiding dankzij een typische spitsengoal van Constantijn Jonker. Toen Martijn Havenga tegen het einde van de eerste helft de 0-2 op het scorebord schoot, bleek SCHC verslagen en een afstraffing in de maak. De Utrechters liepen in de tweede helft dankzij wederom Jonker (2x), Philip Meulenbroek (2x) en Bjorn Kellerman eenvoudig uit naar een klinkende 0-7 overwinning.

4' 0-1 Constantijn Jonker
34' 0-2 (sc) Martijn Havenga
47' 0-3 Constantijn Jonker
50' 0-4 Philip Meulenbroek
52' 0-5 (sc) Philip Meulenbroek
62' 0-6 Constantijn Jonker
63' 0-7 Bjorn Kellerman

Oranje-Rood - HDM (4-0)
Voor de winterstop nog wist hdm te stunten tegen Oranje-Rood door met 4-4 gelijk te spelen. Tot en met de dag van vandaag is dat het enige door hdm vergaarde punt dit seizoen, want op bezoek in Eindhoven ging de Haagse formatie kansloos onderuit met 4-0. Dankzij deze overwinning klimt Oranje-Rood van de vierde naar de derde plek op de ranglijst. Wel met één wedstrijd meer gespeeld dan de huidige nummer vier, Amsterdam.

6' 1-0 (sc) Rashid Mehmood
14' 2-0 Jelle Galema
34' 3-0 Thomas Briels
61' 4-0 Niek van der Schoot

Afgelastingen
Amsterdam – Den Bosch
Bloemendaal – Almere
Pinoké – HGC
Tilburg – Rotterdam

Hockeysters SCHC, Kampong en Oranje-Rood pakken volle buit

In de Hoofdklasse van het Nederlandse dameshockey werden zondag door afgelastingen drie van de zes wedstrijden die op het programma stonden gespeeld. In Utrecht won Kampong voor eigen publiek met 3-1 van hdm. De dames van Oranje-Rood boekten een mooie uitoverwinning door op bezoek bij Nijmegen met 0-2 te winnen.

Kampong - HDM (3-1)
Voor eigen publiek won Kampong zondagmiddag van hdm met 3-1. De wedstrijd aan de Laan van Maarschalkerweerd werd mede mogelijk gemaakt door de Utrechtse brandweer. Door vorst kon namelijk het eigen sproeisysteem niet gebruikt worden en dus werd er een beroep gedaan op de kunde van de rode spuitgasten. En voor de Kampongse formatie met succes, want zij boekten voor het eerst dit seizoen een thuisoverwinning.

Ondanks de inspanningen van de brandweer vond Sonja Thomann, coach van hdm, dat het duel nooit gespeeld had mogen worden. "Mijn aanvoerder Pien van Nes is door dit veld nu geblesseerd uitgevallen. Dit is Hoofdklasse-onwaardig", aldus Thomann.

4' 1-0 Malou Pheninckx
55' 2-0 Michelle Fillet
62' 3-0 Mabel Brands
65' 3-1 Nina van der Marel

Nijmegen - Oranje-Rood (0-2)
Voor de achtste keer op rij won Oranje-Rood zondag een competitieduel van Nijmegen. Dit dankzij twee goals halverwege de eerste helft van de Japanse Hazuki Nagai en international Laura Nunnink. Dankzij de 0-2 zege heeft de Eindhovense formatie van coach Toon Siepman nu 16 van de behaalde 23 punten op vreemde bodem behaald.

14' 0-1 Hazuki Nagai
16' 0-2 Laura Nunnink

SCHC - Hurley (4-1)
Voor de twintigste keer op rij heeft Hurley niet kunnen winnen van angstgegner SCHC. De Stichtse dames toonden zondagmiddag voor eigen publiek in het laatste kwart hun spierballen, maakten binnen vijf minuten drie treffers en wonnen uiteindelijk met 4-1.

33' 0-1 (sc) Elke Boers
47' 1-1 Carmen Wijsman
64' 2-1 Ginella Zerbo
66' 3-1 (sc) Caia van Maasakker
68' 4-1 Carlien Dirkse van den Heuvel

Afgelastingen
Amsterdam – Laren
Bloemendaal – Huizen
Groningen – Den Bosch

Pamela Anderson vreesde magische krachten

Als kind dacht Pamela Anderson dat ze magische krachten had. In een interview met Piers Morgan verklapte de voormalig Baywatch-ster dat ze zelfs dacht dat ze de dood van haar babysitter had veroorzaakt.

"Ik had een babysitter die me mishandelde gedurende een jaar, ik denk dat ik tussen de vier en de acht jaar oud was", vertelt de vijftigjarige Pamela. "Ik herinner me dat ik haar dood wenste. De volgende dag stierf ze in een auto-ongeluk bij haar diploma-uitreiking en ik dacht: ik heb haar vermoord, ik ben magisch."

De kleine Pamela geloofde dat ze een speciale kracht had om mensen te doden: "En ik durfde het niet aan mijn ouders te vertellen, ook niet dat ik de babysitter had vermoord."

In het interview sprak Pamela ook over de tijd dat ze samenwerkte met de nu in ongenade gevallen producent Harvey Weinstein. Hij beweerde dat hij haar carrière om zeep zou helpen nadat ze aanvankelijk had geweigerd te verschijnen in zijn parodiefilm Superhero Movie 2008. Uiteindelijk nam ze de rol met tegenzin aan.

"Hij maakte me zo bang dat ik de film deed omdat ik dacht: Harvey Weinstein, oh mijn god, die is zowat de machtigste persoon in Hollywood. Hij was gewoon een bullebak, heel grof, bedreigend."

Pamela Anderson vreesde magische krachten
Pamela Anderson vreesde magische krachten (Foto: BuzzE)

Bayern München maakt er vier in Freiburg

Bayern München is nog steviger aan kop gekomen in de Bundesliga. De Duitse kampioen rekende overtuigend af met SC Freiburg.

Na de 0-0 van vorige week tegen Hertha BSC kwam Bayern dit keer vier keer tot scoren. In de beginfase hield Freiburg aardig stand, maar na 25 minuten werd het toch 0-1 door een frommeldoelpunt van Thomas Müller. Even later knalde Corentin Tolisso van afstand op fraaie wijze de tweede Beierse goal in de bovenhoek.

Door doelpunten van Sandro Wagner en Müller liep Bayern in de tweede helft uit naar een 0-4 overwinning. Wagner verving Robert Lewandowski, die net als Arjen Robben negentig minuten op de bank bleef zitten. Franck Ribéry ontbrak bovendien vanwege een blessure.

Bayern München heeft nu maar liefst twintig punten voorsprong op Schalke 04, dat de tweede plaats dit weekend overnam van Borussia Dortmund. De verschillen tussen Schalke (43 punten), Dortmund, Eintracht Frankfurt (beiden 42), Bayer Leverkusen (41) en RB Leipzig (39) zijn bijzonder klein.

Uitslagen Bundesliga zondag
1. FC Köln - VfB Stuttgart 2-3
SC Freiburg - Bayern München 0-4

Ten Hag botst met journalist: "Wat praat je nou raar?"

Erik ten Hag reageerde na Vitesse - Ajax geprikkeld op een vraag van de Volkskrant-journalist Willem Vissers. Ajax verloor in Arnhem met 3-2.

Door die nederlaag kan Ajax de landstitel zo goed als zeker vergeten, aangezien de achterstand op PSV nu tien punten is. "We geven vandaag gewoon drie goals weg, het zijn gewoon weggevertjes. Dit mag op dit niveau nooit gebeuren: vanuit twee spelhervattingen en een cadeautje bij de 2-0", vertelde Ten Hag aan FOX Sports. "We creëren daarna nog een onvoorstelbaar aantal kansen, maar ze gaan niet binnen en dan ontbreekt de wil om te winnen."

"Een superscherp Vitesse en daar moet je hetzelfde tegenover stellen. We kunnen heel goed voetballen", aldus de Ajax-coach. "We hebben al heel veel laten zien, maar het begint met geloof, overtuiging en de absolute wil om te winnen. Als we verliezen doen we het uiteraard niet goed, maar de manier waarop staat me niet aan."

Op de persconferentie kreeg Ten Hag een vraag van Willem Vissers, die wilde weten of de coach vindt dat de vorm bij spelers als Justin Kluivert, Hakim Ziyech en David Neres wat is weggevloeid. "Wat praat je nou raar? Twee weken geleden tikten we PEC Zwolle helemaal van de mat."

"Vorige week was het niet best? Dat vond jij. Dat vond ik niet. Ik vond ook niet dat we te laat begonnen met voetballen tegen PEC Zwolle, Roda JC Kerkrade, FC Twente of Feyenoord. Dus ik vind het heel opportunistisch."

Politie vindt lijk in uitgebrande caravan

De politie heeft zondag, na een melding dat er een caravan uitgebrand was nabij Wijlre (Limburg red.), een stoffelijk overschot aangetroffen. De caravan stond op de Krekelbergweg in de bossen volgens de politie. 

Het lichaam is overgebracht naar een ziekenhuis waar sectie zal worden verricht. Maandag zullen forensisch specialisten de caravan verder onderzoeken. Doel van het onderzoek is vast te stellen wie de overledene is en wat de doodsoorzaak is. 

Herlings wint opening MXGP-seizoen

Jeffrey Herlings heeft zondag de Grand Prix van Patagonië gewonnen. Op het Argentijnse zandcircuit werd de Nederlander in de eerste race tweede achter regerend wereldkampioen Antonio Cairoli. In race twee was de uitslag omgekeerd maar omdat die race de doorslag geeft is Herlings winnaar van de GP.

In de eerste race nam Cairoli direct de leiding in de wedstrijd. Herlings had een mindere start. In de slotfase wist de Nederlander de aansluiting te vinden bij Cairoli. Herlings plaatste enkele aanvallen maar kwam, mede door achterblijvers, niet voorbij aan de wereldkampioen.

De tweede race verliep volgens hetzelfde scenario. Opnieuw was de Italiaan het snelste weg en had Herlings een mindere start. Met een achterstand van acht seconden begon hij aan een inhaalrace. Twee ronden voor het einde kwam hij in het wiel van Cairoli. In de laatste ronde passeerde Herlings de Italiaan en won de race.

Over twee weken is de Grand Prix van Valkenswaard.

Baanrenner Kluge pakt op koppelkoers eindelijk wereldtitel

Het wereldkampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn is zondag afgesloten met de koppelkoers bij de mannen, een wedstrijd over vijftig kilometer. Het goud ging naar Roger Kluge en Theo Reinhardt uit Duitsland.

De 32-jarige Kluge is een bijzonder ervaren renner, die in 2016 al een etappe won in de Giro d'Italia en op de baan olympisch zilver pakte op de puntenkoers in 2008. In dat jaar was er op het WK baanwielrennen als zilver (ploegenachtervolging) en brons (scratch), terwijl hij twee jaar geleden zilver won op het omnium.

Goud lukte echter nog nooit voor Kluge, tot zondag. Samen met de 27-jarige Reinhardt was de winnaar van de nodige zesdaagses te sterk voor de Spanjaarden Albert Torres en Sebastian Mora. Dankzij favorieten Cameron Meyer en Callum Scotson ging het brons mee naar Australië, terwijl Roy Pieters en Wim Stroetinga er namens Nederland niet aan te pas kwamen: zij werden elfde.

Schansspringer Stoch oppermachtig in Lahti

Schansspringer Kamil Stoch heeft met overmacht de World Cup-wedstrijd in het Finse Lahti gewonnen. De Pool was in de eerste ronde al veruit de beste en haalde in de finaleronde nog eens flink uit. De Duitser Markus Eisenbichler kende vooral een sterke tweede sprong en steeg zo van de zevende naar de tweede plek, 0,1 punt voor de Oostenrijker Stefan Kraft.

De vrouwen kwamen in het Roemeense Rasnov in actie. Zaterdag ging de winst daar naar de Duitse Katharina Althaus, die nipt beter was dan kersvers olympisch kampioene Maren Lundby. Carina Vogt uit Duitsland eindigde als derde in de wedstrijd die na één ronde wegens de wind afgebroken werd.

Zondag was Lundby 'gewoon' weer de beste. Althaus werd op grote afstand tweede, 0,1 punt voor de bijna 18-jarige Sloveense Nika Kriznar, die haa eerste World Cup-podium pakte.

Eindelijk grote titel verspringster Spanovic, goud Lavillenie

Op de wereldkampioenschappen atletiek in het Britse Birmingham heeft Ivana Spanovic eindelijk een grote titel op haar palmares bij kunnen schrijven. De 27-jarige Servische verspringster won brons op de WK's outdoor van 2013 en 2015, brons op het WK indoor in 2014, zilver in 2016 en brons op de Spelen van 2016.

In Birmingham sprong ze in haar vierde poging naar 6,96 meter en dat bleek voldoende om zevenvoudig wereldkampioene - vier keer outdoor, drie keer indoor - Brittney Reese van het lijf te houden. De Amerikaanse kwam tot 6,89 meter in haar vierde poging en wist zich niet te verbeteren. Sosthene Moguenara won met 6,85 meter namens Duitsland brons, haar eerste mondiale medaille.

Het polsstokhoogspringen bij de mannen leverde goud op voor de Fransman Renaud Lavillenie. Hij sprong na één foutsprong over 5,90 meter en was de enige die dat voor elkaar kreeg. Met 5,85m was het zilver voor wereldoutdoorkampioen Sam Kendricks namens de VS, terwijl vicewereldkampioen Piotr Lisek uit Polen met dezelfde hoogte brons omgehangen kreeg.

Pilotenvakbond en Transavia praten weer

De onderhandelingen tussen Transavia en de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) gaan toch weer verder. Afgelopen weekend is "constructief overleg" gevoerd tussen de VNV en de top van de luchtvaartmaatschappij, meldt de pilotenvakbond. "We zien voldoende aanknopingspunten", zegt voorzitter Arthur van den Hudding. Nog maar enkele dagen terug waarschuwde de VNV nog dat nieuwe acties in het verschiet lagen.

Reizigers zullen daar dus vooralsnog geen last van krijgen. Een staking op Schiphol leidde in februari tot uitval van tientallen vluchten. Zo'n 12.000 reizigers werden zo de dupe van het conflict over de arbeidsvoorwaarden tussen Transavia en de piloten.

"Na het gesprek is de conclusie dat er ruimte en mogelijkheden zijn om tot een akkoord te komen en dat er vooral energie moet worden gestoken in helder geformuleerde teksten", meldt de VNV nu. Beide partijen hebben de intentie uitgesproken om nog voor het einde van deze maand een akkoord te sluiten. Het geschil gaat onder meer over roosters en beloningen.

Pilotenvakbond en Transavia praten weer
Pilotenvakbond en Transavia praten weer (Foto: ANP)

Massale vechtpartij na Go Ahead Eagles - De Graafschap

Op het veld van de Adelaarshorst is zondag een enorme vechtpartij ontstaan na de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en De Graafschap.

Beide teams ontmoetten elkaar 's middags in de Jupiler League. De gasten uit Doetinchem wonnen met 0-4 en na afloop werd het veld in Deventer bestormd door boze 'fans' van Go Ahead Eagles. De politie heeft zeker zeven mensen gearresteerd, meldt FOX Sports. Voorzitter Edwin Lugt en trainer Jan van Staa spreken schande van het incident.

Mogelijk is de actie van de Eagles-fans een soort vergelding voor twee jaar geleden. In mei 2016 liep een onderling duel tussen beide clubs in Doetinchem helemaal uit de hand, nadat de Eagles ten koste van De Graafschap naar de Eredivisie promoveerden. Spelers van Go Ahead Eagles werden toen op de Vijverberg aangevallen door supporters van de Superboeren. 

Fognini zegeviert op ATP-toernooi São Paulo

Tennisser Fabio Fognini heeft zijn eerste toernooizege van het jaar te pakken. De nummer twintig van de wereld was de beste op het ATP-toernooi van São Paulo.

Op het Braziliaanse gravel nam de Italiaan het zondag op tegen de Chileen Nicolas Jarry, die zijn eerste finale op de ATP Tour speelde. De mondiale nummer 73 begon zeer sterk en liet Fognini zowaar kansloos in de eerste set.

Het kostte wat moeite, maar in de tweede set sloeg de Italiaan met twee breaks terug, waarna de derde set voor beiden een vroege break opleverde. Op 3-3 brak Fognini zijn opponent nog eens, waarna hij het zelf uitserveerde: 1-6, 6-1, 6-4.

Uitslag FC Twente - FC Groningen

FC Twente heeft in de strijd tegen degradatie in de Eredivisie een belangrijk punt gepakt. De Tukkers kwamen in de tweede helft op achterstand tegen FC Groningen, maar knokten zich toch naar een punt, waardoor de ploeg van Gertjan Verbeek naar plek zestien klom en met achttien punten een puntje voorsprong heeft op nummer laatst Roda JC. Groningen is de nummer dertien met 26 punten uit evenzovele duels.

FC Twente

1 - 1

FC Groningen

71' Boere   57' Doan
 
Gele kaart: Holla, Vukcic, Tighadouini, Bijen (FC Twente), Hrustic, Zeefuik, Bacuna (FC Groningen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 23.900
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Van der Lely
Bijen
Lam
Cuevas
F.Jensen (Slagveer/81)
Maher
Holla
Vuckic
Assaidi (Tighadouini/61)
Boere
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Memisevic
Warmerdam
Doan
Van de Looi
Bacuna
Hrustic
Mahi
Van Weert (Drost/70)

Hulpdiensten niet blij met dommeriken op ijs

Hoewel de temperaturen weer oplopen en de dooi heeft ingezet, wagen zich zondag her en der in het land nog mensen op het ijs. Politie- en brandweerkorpsen in heel het land waarschuwen voor de slechte staat van het ijs, waar dan ook al heel wat mensen doorheen zijn gezakt.

Politieagenten in de Rotterdamse wijk Charlois kwamen een waaghals tegen die op een scootmobiel over het ijs gleed, terwijl daar al een laag water op stond. De politie sprak van een levensgevaarlijke actie en zette een filmpje ervan op Twitter, overigens met toestemming van de man. Er was "helaas flink wat overredingskracht nodig" om hem van het ijs te krijgen.

"Je brengt niet alleen jezelf in gevaar maar het levert ook risico's op voor de hulpverleningsdiensten die tot redding over moeten gaan", liet ook de Amsterdamse politie weten nadat mensen toch het ijs op waren gegaan.

Vaarverbod
In de hoofdstad is het vaarverbod dat sinds dinsdag gold voor een deel van de Amsterdamse grachten weer ingetrokken. Waterbeheerder Waternet heeft inmiddels een ijsbreker door grachten en over de Amstel laten varen, zodat het water weer begaanbaar is voor de scheepvaart.

In Ter Aar moesten zondag verschillende hulpdiensten in actie komen nadat op de Langeraarse Plassen een schaatser door het ijs was gezakt. De schaatser is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. In Voerendaal (Limburg) kwam een jongen vast te zitten op een eilandje in een vijver, nadat hij door het ijs was gezakt. De brandweer moest eraan te pas komen om hem in veiligheid te brengen. Verder kwamen onder meer uit Arnhem en Leiden meldingen over mensen die een nat pak hadden gehaald.

Hulpdiensten niet blij met waaghalzen op ijs
Hulpdiensten niet blij met waaghalzen op ijs (Foto: ANP)

Manchester City bindt ook Chelsea aan de zegekar

Manchester City heeft nog maar vier zeges nodig om de titel in de Premier League op te eisen. De koploper versloeg zondag titelverdediger Chelsea.

Hoewel de kleine uitslag anders doet vermoeden, was Manchester City in het Etihad Stadium veel beter dan de gasten uit Londen. De thuisploeg begon wat stroef en Chelsea hield de ruimtes achterin klein, maar na bijna een halfuur spelen begon City toch kansen te creëren. De eerste was voor Leroy Sané, wiens inzet van de doellijn werd gehaald door César Azpilicueta.

In de tweede helft hoefden de fans niet lang te wachten op een goal. Binnen een minuut opende Bernardo Silva de score op aangeven van David Silva: 1-0. Afgelopen donderdag scoorden beide Silva's ook al tegen Arsenal, dat in Noord-Londen volledig kansloos werd gelaten (0-3).

Ook tegen Chelsea had City zo'n score neer kunnen zetten, maar het bleef bij die ene treffer. Bij The Blues vielen Olivier Giroud en Álvaro Morata nog in. Net als hun teamgenoten slaagden zij er echter niet in om in negentig minuten ook maar één schot op doel te lossen.

Manchester City staat nu achttien punten boven Liverpool en negentien boven Manchester United, dat maandagavond nog tegen Crystal Palace speelt. Mochten The Mancunians winnen, dan heeft het elftal van Pep Guardiola nog maar vier overwinningen in de laatste negen speelronden nodig om kampioen te worden.

Jubileumgoal Messi helpt Barcelona langs Atlético Madrid

Barcelona heeft in Spanje een grote stap gezet naar de landstitel. Concurrent Atlético Madrid werd in Camp Nou nipt opzij gezet.

De enige treffer van de wedstrijd werd gemaakt door Lionel Messi, die na 25 minuten scoorde uit een vrije trap. Vanaf ruim twintig meter kreeg de Argentijn de bal prachtig in de bovenhoek. Jan Oblak kreeg zijn vingertoppen tegen de bal, maar hij kon het 600ste doelpunt uit de carrière van Messi (voor club en land) niet voorkomen.

Barcelona bleef daarna controleren en Philippe Coutinho kreeg een kans om de score uit te breiden. De Braziliaan stuitte op Oblak. Atlético Madrid kwam er voor rust niet echt aan te pas, maar dat veranderde na de onderbreking. Barça werd teruggedrongen, al werd doelman Marc-André ter Stegen niet echt in de problemen gebracht.

Uitslagen La Liga zondag
Levante - Espanyol 1-1
FC Barcelona - Atletico Madrid 1-0
Real Sociedad - Alaves 2-1
Valencia - Real Betis 2-0

Démare wint eerste etappe in Parijs-Nice na fotofinish

De Fransman Arnaud Démare heeft de eerste etappe van de Franse rittenkoers Parijs-Nice gewonnen. De Frans kampioen was na 135 kilometer van Chatou naar Meudon net iets sneller op een hellende kasseistrook dan Gorka Izagirre. Ook Christophe Laporte en Tim Wellens kwamen gelijktijdig over de finish als Démare, maar via de fotofinish bleek de Fransman te hebben gewonnen.

Mike Teunissen was met een vijfde plaats de beste Nederlander in de etappe. De renner van Sunweb kwam in dezelfde tijd over de finish als de winnaar.

Chaos in vrouwenestafette, prachtige finish bij mannen

Op de slotdag van de wereldkampioenschappen indooratletiek in het Britse Birmingham hebben de estafettes op de 4x400 meter voor de nodige chaos gezorgd. Diskwalificaties domineerden de vrouwenfinale, een fantastisch slotstuk werd het verhaal van de mannenfinale. 

4x400 meter vrouwen
De Amerikaanse Quanera Hayes nam de leiding, maar de Jamaicaanse Tovea Jenkins en Justyna Swiety uit Polen waren niet ver weg. De volgende Amerikaanse, Georganne Moline, stond vervolgens op de binnenlijn en viel bijna, maar ze bleef overeind. Moline wisselde bijna gelijk met de Jamaicaanse Janieve Russell, terwijl Patrycja Wyciszkiewicz Polen volop in de race hield.

Ook de derde groep loopsters hield het dicht bij elkaar: Shakima Wimbley (VS) wisselde nagenoeg gelijk met Anastasia Le-Roy (Jamaica), op de voet gevolgd door de Poolse Aleksandra Gaworska. De Amerikaanse slotloopster Courtney Okolo, individueel kampioene op de 400 meter, hield Stephenie Ann McPherson vervolgens van het lijf en de VS won het goud in 3:23,85, kort boven het uit 2006 stammende Russische wereldrecord.

Malgorzata Holub leek Polen naar het brons te lopen, achter Jamaica, maar dat bleek niet helemaal correct: Jamaica werd na de race gediskwalificeerd vanwege een nogal domme fout. Loopsters moeten klaar gaan staan voor de wissel in de volgorde waarin de teams na 200 meter van de voorgaande loopster liggen. Dat ging fout bij Jamaica, waar Russell niet op de derde, maar tweede plek ging staan.

Dat leverde diskwalificatie voor Jamaica op en zo kreeg het Britse kwartet voor eigen publiek plots het brons. Ook dat feestje ging uiteindelijk niet door, want geruime tijd later kwam het volgende bericht binnen: ook Groot-Brittannië was gediskwalificeerd, in dit geval wegens obstructie. Oekraïne kreeg zo plotseling het brons in de schoot geworpen en op het moment van schrijven hebben ze dat nog altijd in handen.

Het WK indoor in Birmingham zou het WK indoor in Birmingham niet zijn als het ook daar niet bij bleef: na geruime tijd werden de Britse dames tóch in ere hersteld. Oekraïne raakte het brons weer kwijt, nadat ze als vijfde waren gefinished, en de Britse dames kregen het brons dan weer terug.

Het moment waarop het fout gaat voor Jamaica: Janieve Russell (geel/groen) staat op de tweede plek, maar moet op de derde plek staan (Pro Shots/Action Images)
Het moment waarop het fout gaat voor Jamaica: Janieve Russell (geel/groen) staat op de tweede plek, maar moet op de derde plek staan (Pro Shots/Action Images)

4x400 meter mannen
De Amerikanen begonnen bij de mannen als favoriet en Fred Kerley liet er geen gras over groeien. De startloper wisselde als eerste, maar de Pool Karol Zalewski hield het prima bij en ook Dylan Borlee (België), Deon Lendore (Trinidad & Tobago) en Owen Smith (Groot-Brittannië) deden nog mee.

De tweede loper van Trinidad, Jereem Richards, vloog voorbij de Belg Jonathan Borlee, maar moest het tempo daarna wel iets laten zakken. Michael Cherry wisselde namens de VS als eerste, Rafal Omelko hield Polen nog in de race om goud en Richards werd gevolgd door Borlee.

Lukasz Krawczuk liep namens Polen vervolgens in op de Amerikaan Aldrich Bailey, die wel de leiding hield. Asa Guevara hield Trinidad volop in de race om de medailles en de Belg Jonathan Sacoor wisselde als vierde, maar hield wel de aansluiting.

De Amerikaanse slotloper, Vernon Norwood, leek tot slot hard op weg om een definitief gat te slaan, maar dat was buiten Jakub Krzewina gerekend. De Pool kende een fenomenaal einde en ging er in de laatste bocht op en over: goud voor Polen in een nieuw wereldrecord van 3:01,77.

Het zilver was voor de Amerikaanse ploeg, de Belgische slotloper Kevin Borlee hield Lalonde Gordon uit Trinidad één honderdste van een seconde achter zich en bracht de Belgen naar het brons.

De finale bij de mannen (Bron: YouTube)

'Vaterland moet Heimatland worden'

Een topvrouw op het Duitse ministerie van Familiezaken, Kristin Rose-Möhring, wil het volkslied geslachtsneutraal maken, meldden Duitse media zondag. Rose-Möhring zou worden geïnspireerd door Canada, waar recent 'sons' uit de Engelstalige versie van het nationale volkslied is verdwenen, en Oostenrijk. Daar is in het volkslied op muziek van Mozart het woord 'Töchter' gezet naast de 'Söhne' uit de eerdere versie.

Rose-Möhring wil dat het Lied der Deutschen straks zonder 'Vaterland' en zonder 'brüderlich' klinkt. Vaterland zou Heimatland moeten worden, 'brüderlich mit Herz und hand' zou 'couragiert mit Herz und Hand' worden.

Het Duitse volkslied was oorspronkelijk de Oostenrijkse Kayserhymne van de componist Joseph Haydn. In Duitsland werd het in de negentiende eeuw een drinklied met drie coupletten. Het eerste, 'Deutschland, Deutschland über alles' is door de nazi-dictatuur berucht geworden en is als volkslied verdwenen. Het tweede couplet is verre van geslachtsneutraal en bezingt: 'Deutsche Frauen, deutsche Treue, deutscher Wein und deutscher Sang' (Duitse vrouwen, trouw, wijn en gezang). Het derde couplet is nu het volkslied en begint met 'Einigkeit und Recht und Freiheit'.

'Vaterland moet Heimatland worden'
'Vaterland moet Heimatland worden' (Foto: ANP)

Arsenal ook te kijk gezet in Brighton

Arsenal is het spoor volledig bijster in Engeland. Na twee nederlagen tegen Manchester City was ook Brighton & Hove Albion te sterk.

The Gunners verloren afgelopen week de finale van de League Cup én een thuiswedstrijd in de Premier League met 0-3 van City en zondag kon de ploeg zich herstellen in Brighton. Het team van Arsène Wenger begon echter dramatisch aan de wedstrijd. Binnen een halfuur had Brighton & Hove Albion een comfortabele voorsprong in handen.

Eerst scoorde Lewis Dunk nadat Arsenal-doelman Petr Cech helemaal mistastte bij een hoekschop en na 26 minuten stond het 2-0. Pascal Groß kreeg genoeg ruimte om vanaf rechts een voorzet te geven die door Glenn Murray binnen werd gekopt. Ook bij deze treffer ging Cech niet helemaal vrijuit.

Arsenal kwam daarna wat beter in de wedstrijd en Pierre-Emerick Aubameyang gaf de meegereisde fans vlak voor rust weer hoop. Van dichtbij maakte de Gabonees de aansluitingstreffer. De paal voorkwam meteen daarna dat de bezoekers met een kopbal van Laurent Koscielny nog vóór de pauze op gelijke hoogte kwamen.

Ook in de tweede helft creëerde Arsenal kansen. Keeper Matthew Ryan hield Brighton overeind bij pogingen van Henrikh Mkhitaryan, Alex Iwobi en Mesut Özil. Aan de andere kant leek Murray het duel in de slotfase te beslissen, maar in de aanloop naar zijn treffer stond een teamgenoot buitenspel. De gastheer hield wel stand en stijgt naar de tiende plaats. Arsenal blijft zesde en heeft liefst dertien punten achterstand op nummer vier Tottenham Hotspur.

Uitslagen Premier League zondag
Brighton & Hove Albion - Arsenal 2-1
Manchester City - Chelsea 1-0

Uitslag Sparta Rotterdam - ADO Den Haag

Sparta Rotterdam heeft de laatste plaats in de Eredivisie verlaten. De ploeg uit Spangen zegevierde thuis met 2-1 tegen ADO Den Haag, al leek het er halverwege niet naar uit te zien. Het team van Dick Advocaat begon niet goed in het duel en had geluk dat voor rust alleen Falkenburg voor ADO scoorde.

Na de pauze kwam het duel echt tot leven en waren er voor beide doelen veel kansen. Kramer maakte na een uur spelen de 1-1, maar verzuimde om direct na de aftrap na een fout bij ADO zijn tweede te maken. In het vervolg hadden Mühren en Verhaar moeten scoren, terwijl voor ADO Johnsen het net had kunnen vinden. In de slotfase scoorde Mühren wel, maar het had zomaar ook nog 2-2 kunnen staan. Ladan raakte de paal.

Sparta Rotterdam

2 - 1

ADO Den Haag

62' Kramer
83' Mühren
  6' Falkenburg
 
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.482
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Huth
Holst
Fischer
Chabot
Nelom
Van Moorsel (Duarte/76)
Dougall (Verhaar/46)
Sanusi
Dos Santos (Mühren/46)
Kramer
Ahannach
  Zwinkels
Ebuehi
N.Kuipers
Kanon
Meijers
Immers
El Khayati
Bakker (Ladan/85)
Hooi (Goppel/71)
Johnsen
Falkenburg (Duplan/54)

Hordenloper Pozzi pakt wereldtitel voor eigen publiek

Hordenloper Koen Smet heeft zich op de wereldkampioenschappen indoor in het Britse Birmingham niet kunnen plaatsen voor de finale van de 60 meter horden. De 25-jarige, van een zware depressie teruggekeerde Nederlander strandde in de halve eindstrijd.

Een plek bij de beste twee in de halve finales was nodig om rechtstreeks door te mogen naar de finale. Met een tijd van 7,69 seconden, 0,05 boven zijn persoonlijk record, kwam Smet als vijfde over de finish en dus kon hij ook niet meer door als een van de twee snelste verliezers.

Update 18.50 uur
Milan Trajkovic uit Cyprus leek kans op een medaille te maken, maar na een valse start werd hij gediskwalificeerd. Dat kon het publiek na afloop weinig schelen, want de aanvoerder van de Britse atletiekploeg, Andrew Pozzi, snelde in 7,46 seconden naar het goud.

De lang door blessures geplaagde Europees indoorkampioen Pozzi bleek in de finale één honderdste van een seconde sneller dan de Amerikaan Jarret Eaton, terwijl de Fransman Aurel Manga met 7,54 het brons pakte.

Frijns maakt eerste meters in Audi DTM-wagen

Robin Frijns heeft op het circuit van Vallelunga zijn eerste ronden gereden in de Audi RS5. Beide tests op vrijdag en zaterdag werden gehinderd door het slechte weer waardoor het aantal ronden beperkt bleef.

De 2018 versie van Audi RS5 DTM maakte in handen van Jamie Green op donderdag zijn debuut op het Italiaanse circuit. Vervolgens was het de beurt aan de Limburger.

“Vanwege het slechte weer en dan vooral op zaterdag, ben ik in het algemeen tevreden met hoe de test ging.” aldus project manager Andreas Roos. “We hebben meer dan 200 ronden gedaan, in totaal zo'n 900 kilometer, en dat heeft een goede basis gelegd om nu verder stap voor stap aan de setup voor de aereodynamische configuratie te werken.”

Strijders Oost-Ghouta trekken zich terug

Strijders in Oost-Ghouta hebben zich noodgedwongen teruggetrokken om te hergroeperen. Dat zei een woordvoerder van de jihadistische Jaish al-Islam (Leger van de Islam), één van de belangrijkste strijdgroepen in de belegerde enclave bij de hoofdstad Damascus.

Regeringsgezinde troepen veroverden de afgelopen dagen ongeveer een kwart van het rebellenbolwerk, schat Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. "Het gaat vooral om boerderijen en een paar plaatsen", zei het hoofd van de in Groot-Brittannië gevestigde organisatie, die zich baseert op lokale bronnen.

Het offensief van regeringstroepen gaat gepaard met zware bombardementen en artilleriebeschietingen. De woordvoerder van Jaish al-Islam verweet de regering een "tactiek van de verschroeide aarde". Hij zwoer dat de strijders verloren gebied zullen heroveren.

Regeringsgezinde troepen hoeven nog maar enkele kilometers op te rukken om de enclave in tweeën te splijten, zei een commandant uit de militaire alliantie die het regime in Damascus steunt. Het observatorium schat dat drie- tot vierhonderd gezinnen de afgelopen twee dagen zijn gevlucht voor het geweld.

Strijders Oost-Ghouta trekken zich terug
Strijders Oost-Ghouta trekken zich terug (Foto: ANP)

Dubbel goud jonge Ethiopiërs op WK indooratletiek

De slotdag van de wereldkampioenschappen indooratletiek in het Britse Birmingham heeft twee gouden medailles opgeleverd voor jonge Ethiopische atleten. Op zowel de 3000 als de 1500 meter bij de mannen ging het goud naar lopers van de nieuwe generatie uit het Oost-Afrikaanse land.

De finale van de 3000 meter bij de mannen begon behoorlijk langzaam, wat perfect in de kaart speelde van de lopers met een prima eindschot, zoals de Keniaan Bethwell Birgen. De 18-jarige Ethiopiër Selemon Barega meldde zich halverwege vooraan, samen met landgenoten Yomif Kejelcha en Hagos Gebrhiwet, waarmee het tempo wat omhoog ging. 

Twee ronden voor de finish gooide Kejelcha het tempo nog eens omhoog, waardoor alleen zijn twee landgenoten en Birgen nog konden volgen. Bij het ingaan van de slotronde schoof Birgen naar voren, maar het gat naar Kejelcha was te groot en de 20-jarige Ethiopiër verdedigde zijn wereldtitel. Zilver was voor Barega, Birgen hield Gebrhiwet nog net van het lijf en pakte brons.

800 meter vrouwen
In de finale van de 800 meter bij de dames namen Ajee Wilson en Habitam Alemu de leiding, waar Francine Niyonsaba uit Burundi zich later bij voegde. De titelverdedigster probeerde Wilson aan te vallen, maar de Amerikaanse pareerde aanvankelijk alles.

Det veranderde bij het ingaan van de slotronde: Niyonsaba zette aan, passeerde Wilson buitenom en liep in 1:58,31 naar het goud, voor Wilson. Thuisfavoriete Shelayna Oskan-Clarke verschalkte Alemu in de slotronde en kreeg het publiek op de banken voor brons.

1500 meter mannen
De finale van de 1500 meter begon bijna letterlijk in wandeltempo: een rondje van 200 meter afleggen in een seconde of 43 zal de gemiddelde FOK!ker vermoedelijk ook wel lukken. Toch ging het tempo langzaam wat omhoog en met het einde in zicht schroefde de Marokkaan Abdelaati Iguider het tempo omhoog. Samuel Tefera uit Ethiopië volgde en op het moment dat Iguider de eindsprint inzette kon Tefera hem passeren.

Marcin Lewandowski kwam met zijn sterke eindsprint opzetten en hoewel Tefera buiten bereik was, kon hij wel Iguider nog pakken. De 18-jarige Ethiopiër veroverde in 3:58,19 minuten het goud, voor Lewandowski en Iguider.

Uitslag Vitesse - Ajax

Het lijkt niet meer de vraag of PSV kampioen wordt maar wanneer. Naaste belager Ajax verloor vandaag met 3-2 van Vitesse en zag zijn achterstand oplopen tot tien punten. De Amsterdammers verkleinden de achterstand in het duel tweemaal tot één doelpunt, maar slaagden ondanks een slotoffensief met grote kansen niet meer in de gelijkmaker te scoren.

Vitesse

3 - 2

AFC Ajax

 16' Foor
 57' Linssen
 71' Linssen
   61' Cassierra
 85' S.de Jong
 
 Gele kaart: Faye, Castaignos, Linssen, (Vitesse), Ziyech, De Ligt, (AFC Ajax)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 19.876
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dabo
Kasjia
Miazga
Faye (Karavajev/46)
Mount
Serero
Foor
Beerens (v.d.Werff/66)
Matavz
Linssen (Castaignos/83)
  Onana
Veltman
De Ligt
Wöber (Cassierra/60)
Tagliafico
v.d.Beek (Mazraoui/78)
Schöne
Ziyech
Neres
S.de Jong
Kluivert (Younes/59)

Advocaat over Sneijder: "Wat een carrière, geweldig"

Dick Advocaat is lovend over Wesley Sneijder, die zondag zijn afscheid als Oranje-international aankondigde.

"Het is een keuze die de bondscoach en Wesley gemaakt hebben. Hij is een fantastische voetballer. Ik denk dat Wes ook wel begrijpt dat Ronald met een nieuw elftal gaat spelen", zegt Advocaat tegen FOX Sports. "Hij had het zelf ook wel verwacht, dat liet hij ook wel blijken in de media. Niemand haalt hem meer in."

De 33-jarige Sneijder is met 133 wedstrijden recordinternational van het Nederlands elftal. Advocaat liet hem ooit debuteren en ook zijn laatste interland speelde de routinier onder leiding van de huidige Sparta-coach. "Wat een carrière, geweldig. Hij is een echte prof, tegen wie je wel wat kan zeggen. Of ik er zo'n speler bij zou willen hebben bij Sparta? Zo'n speler wel", lacht Advocaat.

Ook Bert van Marwijk begrijpt wel waarom Sneijder bezoek heeft gehad van Koeman. "Dat getuigt van respect. Hij heeft dat openlijk met hem besproken. Ik snap heel goed dat Koeman met een schone lei wil beginnen. Dit is hét moment daarvoor", zei de voormalige bondscoach in gesprek met Voetbal International.

Zwitsers schaffen omroepbijdrage niet af

Zwitsers hebben zondag in een referendum in grote meerderheid tegen de afschaffing van de omroepbijdrage gestemd. Plaatselijke media meldden dat minder dan een derde van de stemmers het voorstel om 'de buitensporige extra belasting' af te schaffen, hebben gesteund.

De omroepbijdrage is omgerekend 390 euro per huishouden per jaar en zorgt voor 75 procent van de inkomsten van de publieke omroep SRG/SSR. Die verzorgt in het land dat officieel viertalig is, zeven tv- en zeventien radiostations. De publieke omroep in Zwitserland is relatief duur en per hoofd van de bevolking wordt er, behalve in Noorwegen, nergens zo veel geld aan betaald.

Het idee om het af te schaffen is niet aangeslagen. Veel Zwitsers zien de meertalige SRG niet alleen als een goede en noodzakelijke onafhankelijke omroep, maar ook als een baken van nationale eenheid.

Zwitsers schaffen omroepbijdrage niet af
Zwitsers schaffen omroepbijdrage niet af (Foto: ANP)

Komend seizoen minder aerodynamica toegestaan in DTM

In het komende seizoen zijn in het Deutsche Toerenwagen Masters minder aerodynamische hulpmiddelen toegestaan. De organisatie hoopt dat de wijzigingen resulteren in meer inhaalacties.

Aan de voorzijde van de wagens is in het nieuwe seizoen nog maar één vleugel toegestaan. Tot afgelopen seizoen waren dat twee vleugels. Ook aan de zijkant van de wagens is de aerodynamica eenvoudiger. De vleugels bij de achterwielen zijn zelfs helemaal verdwenen. Naast aerodynamica zijn er ook wijzigingen aan de ophanging.

Door de wijzigingen genereren de wagens minder downforce en meer luchtweerstand met als gevolg een hogere topsnelheid en langere remweg. Ook zijn de wagens minder stabiel tijdens het remmen.

Duitse dubbelslag op noordse combinatie in Finland

In het Finse Lahti is dit weekeinde de World Cup in de noordse combinatie weer verder gegaan, nadat ook dat vanwege de Olympische Spelen uiteraard even stil lag. Zondag stond de individuele wedstrijd op het programma en dat leverde een Duitse dubbelslag op.

Akito Watabe vertrok als eerste, twintig seconden later gevolgd door Jørgen Gråbak uit Noorwegen en de Oostenrijker Wilhelm Denifl. Die kregen al snel gezelschap van onder meer de Duitsers Johannes Rydzek en Vinzenz Geiger, de Oostenrijker Lukas Greiderer en Espen Andersen uit Noorwegen, net als de Fin Eero Hirvonen.

De groep achtervolgers opende de jacht op Watabe, die na een goede vier kilometer bijgehaald werd. De groep met negen man bleef zo bij elkaar en dook gezamenlijk de slotronde in, waarin Rydzek anderhalve kilometer voor de finish de gashenden opentrok op de klim. Alleen Hirvonen kon de Duitser aanvankelijk volgen en het Duits-Finse duo leek samen op weg te gaan naar de finish.

Op het laatste klimmetje van het parcours gaf Rydzek nog eens een dot gas en dit keer kon Hirvonen het niet bijbenen. Hij bleek zich zelfs helemaal opgeblazen te hebben, want in de laatste meters sprintten Geiger en Graabak hem nog voorbij, waardoor de Fin het podium voor eigen publiek net niet haalde.

Zaterdag stond de teamsprint op het schema, wat een verrassende Oostenrijkse zege opleverde. Wilhelm Denifl zag hoe teamgenoot Bernhard Gruber in de slotronde een forse achterstand goedmaakte, waarna hij Gråbak - die samen streed met Jan Schmid - in de sprint klopte. Hirvonen en Ilkka Herola pakten namens Finland de derde plek.

Aanstelling Sloetski als hoofdtrainer Vitesse is aanstaande

Vitesse hoopt Leonid Sloetski binnenkort te presenteren als nieuwe trainer voor het komende seizoen. De voormalig bondscoach van Rusland werd in november ontslagen bij Hull City.

Technisch directeur Marc van Hintum heeft aan de NOS bevestigd dat Sloetski de eerste kandidaat is om de huidige trainer Henk Fraser op te volgen. Fraser is sinds het seizoen 2016/2017 trainer bij de Arnhemmers en vertrekt aan het einde van het seizoen.

De 46-jarige Rus was tussen 2009 en 2016 trainer van CSKA Moskou. Met de club uit de Russische hoofdstad werd hij drie keer landskampioen. Onder het bondscoachschap van de voormalig keeper kwalificeerde het nationale team zich voor het EK van 2016. Na een teleurstellend EK waarbij Rusland in de groepsfase werd uitgeschakeld nam Sloetski ontslag. In het seizoen 2017/2018 was hij trainer van Hull City maar werd in november al ontslagen vanwege tegenvallende resultaten.

Langlaufster Pärmäkoski wint voor eigen publiek

Langlaufster Krista Pärmäkoski heeft in het Finse Lahti voor eigen publiek de World Cup-wedstrijd over tien kilometer in klassieke stijl gewonnen. De 27-jarige Finse vertrok razendsnel en hield haar voorsprong bij de volgende tussentijden in stand. De Russische Natalia Nepryaeva eindigde op twintig seconden als tweede, de Noorse Marit Bjørgen hield Kerttu Niskanen uit Finland nipt van het podium.

Bij de mannen, die vijftien kilometer voor de kiezen kregen, moest Iivo Niskanen het doen. De kersvers olympisch kampioen op de 50 kilometer massastart kreeg dat niet voor elkaar, maar pakte wel een prima derde plek. Winst was er voor specialist Alexey Poltoranin, die de Rus Alexander Bolshunov een kleine tien seconden voor wist te blijven.

Treinverkeer gehinderd door gesprongen waterleiding

Door een gesprongen waterleiding op spoor 3/4 op station Amsterdam Sloterdijk kunnen reizigers richting Alkmaar enige hinder ondervinden. Een medewerker ter plaatse kon niet vertellen hoe lang de overlast zal duren.

Reizigers wordt geadviseerd om via Zaandam te reizen  

Update: 15:30 uur
Ook op Rotterdam centraal is sprake van wateroverlast. Vermoedelijk is er een leiding van de sprinklerinstallatie of cv gesprongen. Door de overlast kunnen de reizigers minder in- en uitcheckpoortjes gebruiken.

Wateroverlast op station Sloterdijk  (Foto: DJMO )
Wateroverlast op station Sloterdijk (Foto: DJMO )

Wateroverlast op station Sloterdijk  (Foto: DJMO )
Wateroverlast op station Sloterdijk (Foto: DJMO )

Skiester Brignone wint combinatie in Crans-Montana

Skiester Federica Brignone heeft tijdens de World Cup in het Zwitserse Crans-Montana de alpinecombinatie op haar naam geschreven. De Italiaanse begon de dag met een prima super-G op de Zwitserse sneeuw en slalomde zich vervolgens naar de winst.

Het was spannend, want Brignone was slechts 0,03 seconden sneller dan Michelle Gisin. De kersvers olympisch kampioene was zeventiende op de super-G, maar voor eigen publiek slalomde Gisin zich naar de leiding, tot Brignone - vijfde op de super-G - naar beneden kwam.

Achter Gisin was de Slowaakse Petra Vlhova in pas haar tweede combinatie op het hoogste niveau goed voor plek drie. De nummer vijf van de Spelen, waar Vlhova haar eerste grote combinatie skiedde, gaf 0,09 seconden toe op Brignone. Op 0,26 seconden eindigde favoriete Wendy Holdener als vierde.

Weghorst: "Ik hoop dat het gaat gebeuren"

Wout Weghorst hoopt woensdag het bericht te krijgen dat hij in de voorselectie van het Nederlands elftal zit. De AZ-speler heeft de ambitie.

"Woensdag maken ze de voorselectie bekend. Spannend. Ik hoop dat het gaat gebeuren", vertelt Weghorst in een interview met Recht uit Rotterdam. "Ik heb er alles aan gedaan. Dit seizoen gaat het hartstikke goed. Twintig goals in 28 wedstrijden. Ik hoop dat het genoeg is. Laten we het hopen, dan ben ik een heel blij mens."

In het gesprek wordt ook een mogelijke transfer naar Feyenoord besproken. "Je kunt de toekomst nooit voorspellen, maar Feyenoord is een mooie club. Maar met AZ doen we het hartstikke goed en staan we zelfs hoger. Dat het een mooie club is met fantastische supporters, lijkt me duidelijk. Feyenoord én Oranje? Dan focus ik me op Oranje. Dat heb ik enigszins in de hand. Wat de toekomst allemaal brengt, zullen we allemaal zien."

Weghorst neemt het met AZ in de finale van de KNVB Beker op tegen Feyenoord en aast op revanche nadat de fianle vorig seizoen tegen Vitesse verloren ging. "De beker is alles. Vorig jaar hebben we de finale niet gewonnen. Iedereen heeft me uitgelachen om de tranen die ik liet. Het is gewoon super pijnlijk geweest. Zoveel kansen krijg je niet om prijzen te winnen. We spelen niet bij Barcelona of Real Madrid, dus dit zijn heel mooie kansen."

Belgische Degrendele stunt met WK-goud op keirin, Nederlanders naast podium

Op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn heeft Shanne Braspennincx zich geplaatst voor de halve finales van de keirin, het onderdeel waar men met zes tegelijk achter een brommertje op gang gebracht wordt.

Braspennincx eindigde in haar serie als tweede achter de Litouwse veterane Simona Krupeckaite, waar een plek bij de top-2 nodig was om direct naar de halve finales te mogen. Dat lukte Laurine van Riessen niet: zij werd zesde en laatste in haar serie en moet zich later nog melden voor de herkansingen.

Update 12.37 uur
Via de herkansingen is het Van Riessen alsnog gelukt om de halve finales te bereiken. Ze won haar herkansing en plaatste zich zo bij de beste twaalf. Voor de Colombiaanse Martha Bayona is het voorbij: de vicewereldkampioene van vorig jaar sneuvelde in een ijzersterke herkansingsheat.

Om 13.30 uur begint in Omnisport het middagprogramma van de slotdag, te beginnen met de halve finales op de keirin.

Update 13.50 uur
Braspennincx en Van Riessen staan allebei in de finale van de keirin. Braspennincx profiteerde in haar halve finale optimaal van een domme fout van de jury: de bel om de laatste ronde aan te duiden werd een ronde te vroeg geluid, en op het juiste moment nog eens.

Dat had als resultaat dat de Russische Daria Shmeleva een ronde voor het einde al stopte, waardoor de Duitse Kristina Vogel, Nicky Degrendele uit België en Braspennincx relatief simpel de benodigde top-3 konden pakken - alleen de Britse Katy Marchant vormde een kleine bedreiging.

Van Riessen had dergelijke taferelen niet nodig. De Nederlandse zette zich vroeg op kop, gooide het tempo de hoogte in en won haar halve finale, voor Krupeckaite en Lee Wai Sze uit Hong Kong.

Update 15.15 uur
In de finale nam Van Riessen de koppositie in handen, waarna het tempo langzaam omhoog ging. Braspennincx nam het vervolgens over, maar dat was veel te vroeg en het Nederlandse duo was gezien.

Ondertussen opende Degrendele de aanval en niemand kon iets doen tegen de pas 21-jarige Belgische, zeker nadat de Nederlandse dames en uittredend tweevoudig kampioene Vogel het opgaven. Degrendele pakte verrassend de wereldtitel, zilver was voor voor Lee namens Hong Kong en veterane Krupeckate pakte het brons.

Italiaanse bond gelast alle wedstrijden af na overlijden Astori

De Italiaanse voetbalbond heeft alle zeven wedstrijden in de Serie A van zondag afgelast na het overlijden van Fiorentina-verdediger Davide Astori.

Astori overleed in de nacht van zaterdag op zondag in zijn slaap op 31-jarige leeftijd. Direct na het overlijden van de Italiaan werd bekend dat wedstrijden tussen Udinese en Fiorentina en Genoa - Cagliari niet gespeeld zouden worden. De spelersvakbond diende vervolgens het verzoek in om alle wedstrijden geen doorgang te laten vinden en dat verzoek werd gehonoreerd.

De wedstrijd tussen Genoa en Cagliai zou om 12.30 uur worden afgetrapt. Voor 15.00 uur stonden er vijf wedstrijden op het programma: Atalanta Bergamo - Sampdoria, Benevento - Hellas Verona, Chievo Verona - Sassuolo, Torino - Crotone en Udinese - Fiorentina. De 27ste speelronde zou zondagavond worden afgesloten met AC Milan - Internazionale.

Wanneer de wedstrijden worden ingehaald, is nog niet bekend.

De Ligt: "Het zal niet helemaal omgegooid worden"

Matthijs de Ligt heeft het kampioenschap met Ajax nog niet opgegeven ondanks de ruime achterstand op koploper PSV.

Ajax neemt het zondagmiddag op tegen Vitesse en gaat de wedstrijd in met een achterstand van tien punten op PSV. De Eindhovenaren waren zaterdagavond met 3-0 te sterk voor FC Utrecht. "Het zal heel lastig worden, maar je moet altijd vertrouwen houden en ook zo blijven spelen. Zo staan we daar als team ook wel in", vertelt De Ligt in gesprek met de NOS.

Ajax verspeelde vorig weekend twee punten na het 0-0 gelijkspel tegen ADO Den Haag. "Er zijn altijd oorzaken waardoor je niet wint. We hebben daar ook over gesproken en gekeken wat er verbeterd moet worden. Daar zijn we deze week wel mee bezig geweest."

De Ligt staat zondagmiddag niet met Frenkie de Jong in het centrum van de verdediging, aangezien De Jong niet inzetbaar is vanwege een enkelblessure. "Een ongelukkig moment. Hij wilde een voorzet blokken en toen gebeurde er iets met zijn enkel. Toch wel een pittige klap. Frenkie is een speler die veel aandacht van de tegenstander opeist in de opbouw. Dus ik denk dat ik wel minder ruimte zal krijgen nu hij niet naast me staat. Ik denk dat er kleine verschilletjes zullen zijn, maar het zal niet helemaal omgegooid worden. De taken zijn duidelijk, voor wie er ook staat."

Uitslag PEC Zwolle - VVV-Venlo

PEC Zwolle en VVV-Venlo hebben in de Eredivisie de punten gedeeld. In de beginfase nam PEC in eigen huis het heft in handen, maar Mokhtar, Namli en Saymak hadden het vizier niet op scherp staan. VVV kwam pas na rust in de wedstrijd en nam via een rake vrije trap van Vito van Crooy zelfs de leiding. Vijf minuten later kopte Saymak de 1-1 eindstand op de borden.

PEC Zwolle

1 - 1

VVV-Venlo

73' Saymak   68' V. van Crooy
 
Gele kaart: Ehizibue, Dekker, Mokhtar, (PEC Zwolle), Promes, Post, Rutten, V. van Crooy, (VVV-Venlo)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.985
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Ehizibue
Dekker
Sandler
Van Polen
Thomas
E.Bakker
Saymak
Namli
Parzyszek (Menig/84)
Mokhtar (Ondaan/90)
  Unnerstall
Rutten
Röseler
Promes
Janssen
Post
Opoku
Leemans (Janse/81)
Castelen (Labylle/90+2)
Thy
V.van Crooy

Wereldrecord laagland Hoogland, WK-brons voor Bos

Op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn hebben de Nederlandse mannen zich in de kwalificatie van de kilometer tijdrit op hun opperbest laten zien. Alle drie Nederlanders plaatsten zich voor de finale, waar een top-8-klassering in de kwalificatie voor nodig was.

Jeffrey Hoogland raffelde de kilometer af in 59,517 seconden en daarmee was de Europees kampioen de snelste van allemaal. Met 59,798 seconden zette Theo Bos de derde tijd neer, met kersvers wereldkampioen sprint Matthew Glaetzer er nog tussen.

Daar eindigde het Nederlandse feest in Omnisport nog niet mee, want de 20-jarige Sam Ligtlee zorgde voor een verrassing door met 1:00,736 de achtste tijd neer te zetten en dus mag ook hij zich zondagmiddag melden voor de finale. 

Regerend en viervoudig wereldkampioen François Pervis viel vies tegen. De Franse wereldrecordhouder kwam niet verder dan de tiende tijd en is uitgeschakeld.

Om 13.30 uur begint in Apeldoorn het middagprogramma, waar de finale op de kilometer na de halve finales van de keirin (vrouwen) en de puntenkoers (vrouwen) gereden wordt.

Update 14.50 uur
Hoogland heeft na een heerlijke finale de wereldtitel op de kilometer gepakt. Het werd een prachtige strijd tussen twee totale tegenpolen: Hoogland en Glaetzer. De Australiër rijdt met een bizar zware versnelling op de fiets, waardoor hij (relatief) zeer traag start, maar veruit de snelste slotronde van allemaal heeft. Hoogland moet het juist van de snelste start van allemaal hebben, om vervolgens helemaal kapot te gaan in de slotronde.

Glaetzer had met alleen Hoogland te gaan de snelste tijd op de klokken (59,745), wederom door een fenomenale slotronde. Bij de start verpulverde Hoogland de tussentijden van de Australiër zoals verwacht en halverwege had hij maar liefst twee seconden voorsprong. In de laatste meters ging de Nederlander compleet kapot, maar hij hield precies genoeg over en pakte in 59,459 seconden het goud.

Hoogland's tijd was nog een paar honderdsten sneller dan zijn kwalificatietijd en daarmee reed de Nederlander een nieuw wereldrecord voor laaglandbanen, dat sinds begin februari op naam stond van Glaetzer. 

Het brons was voor niemand minder dan Theo Bos. De 34-jarige sprintgrootheid, tussen 2004 en 2007 goed voor vijf wereldtitels, snelde naar een tijd van 59,955 seconden en pakte daarmee zijn dertiende WK-medaille.

FVD-lijsttrekker: reactie Ramautarsing moedig

Lijsttrekker van Forum voor Democratie (FVD) in Amsterdam Annabel Nanninga vindt het besluit van Yernaz Ramautarsing zich terug te trekken als kandidaat van haar partij voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam "moedig en waardig". Dat meldt ze zondag op Twitter. Ook is ze opgelucht dat hij afstand heeft genomen van zijn uitspraken waarover de afgelopen dagen ophef was ontstaan.

Vrijdagavond maakte De Telegraaf bekend dat Ramautarsing, de nummer twee van de Amsterdamse lijst van FVD, in een discussiegroep via WhatsApp een betoog steunde dat homorechten de samenleving dommer hebben gemaakt. Ook zou Ramautarsing, die ooit al eens in een interview de omstreden uitspraak deed dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zijn dan andere rassen, in een van de discussies hebben laten blijken dat hij vindt dat het blanke ras meer aan zelfbehoud moet doen.

Zaterdag maakte Ramautarsing bekend zich terug te trekken vanwege de ophef die ontstond vanwege zijn uitspraken. Hij blijft wel op de kieslijst staan, aangezien die al is vastgesteld, maar een eventuele zetel neemt hij niet in. "Tijdens de openbaar geworden discussies heb ik advocaat van de duivel gespeeld en stellingen betrokken waar ik niet, althans zeker niet geheel, achter sta", liet Ramautarsing zaterdag weten. Hij stelde met name afstand te willen nemen van de stelling dat 'homorechten de samenleving dommer' hebben gemaakt. "Dit is beslist geen standpunt dat ik onderschrijf - en al helemáál geen standpunt van FVD! - en ik heb spijt dat de suggestie is ontstaan dat dit wél zo zou zijn."

Nanninga retweette de verklaring van Ramautarsing zaterdag al. "Nodeloos te zeggen dat ook ik en de andere kandidaten van FVD het volstrekt oneens zijn met die citaten", twitterde ze zondag.

FVD-lijsttrekker: reactie Ramautarsing moedig
FVD-lijsttrekker: reactie Ramautarsing moedig (Foto: ANP)

Baankoningin Wild pakt derde wereldtitel in Apeldoorn

Kirsten Wild heeft zich gekroond tot absolute koningin van het wereldkampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn. Na goud op de scratch en goud op het omnium was er zondag goud op de puntenkoers voor de 35-jarige Almelose.

Al vanaf het begin van de 25 kilometer lange koers stond er geen maat op Wild, die bij de eerste tussensprints al liet zien simpelweg de beste te zijn. De Britse Elinor Barker probeerde halverwege een ronde te pakken, maar ze moest zich gewonnen geven en daarmee was het grootste gevaar voor Wild al bijna geweken.

De derde wereldtitel van het toernooi in Apeldoorn werd een feit voor Wild bij de laatste tussensprint: die won ze ook weer en daarmee was het goud al definitief binnen. Het peloton richtte zich op de strijd om plek twee, waardoor Wild zelfs nog een ronde voorsprong kon pakken. Uiteindelijk was het zilver voor de Amerikaanse Jennifer Valente, terwijl Jasmin Duehring namens Canada het brons pakte.

Blizzard viert 20 jaar Starcraft

Starcraft-Production Director Tim Morten heeft vandaag tijdens de Intel Extreme Masters in Katowice een evenement aangekondigd om 20 jaar Starcraft met de community te vieren. Voor de community betekent dat dat er gratis goodies komen voor zowel Starcraft II als Starcraft Remastered, maar ook andere franchises van Blizzard krijgen goodies die in het teken staan van de real time strategy-franchise. 

Blizzard komt binnenkort ook met een korte documentaire die in het teken staat van Starcraft, genaamd Starcraft is Life: a 20th anniversary celebration. In deze korte film komen spelers aan het woord over hoe de game hun leven heeft veranderd. Daarnaast is er aan het einde van de maand een speciale livestream op Twitch, waarbij persoonlijkheden rondom Starcraft zoals spelers, commentatoren en ontwikkelaars aan het woord komen. Mensen die de stream kijken krijgen een speciale UI-skin voor Starcraft II, en krijgen meer Starcraft-in game goodies door de maand heen. De documentaire zelf komt uit op 31 maart, de stream begint een dag eerder.

Mensen die inloggen in Starcraft II krijgen drie extra UI-skins (een voor elk ras), een portrait en decals. In het geval van Starcraft Remastered krijgen de spelers ook een speciale UI-skin door in te loggen. Daarnaast worden een aantal items in Starcraft II met korting aangeboden en ook Starcraft Remastered kan je straks tegen gereduceerde prijs kopen. Deze korting geldt van 6 tot 20 maart.

Zoals gebruikelijk is krijgen andere franchises van Blizzard Starcraft-goodies: in Heroes of the Storm krijg je drie portraits en komen er brawls die Starcraft als thema hebben. Daarnaast kunnen we binnenkort ook weer een Starcraft-hero als speelbare hero verwachten. Diablo III krijgt een pet die gebaseerd is op de battlecruiser, en World of Warcraft krijgt een Zergling, Grunty, Mini-Thor, Baneling en Zeradar-pets die reageren op de /salute-emote. Als laatste krijgt Widowmaker een speciale skin die gebaseerd is op Kerrigan in Overwatch, en in het geval van Hearthstone komt er een speciale Starcraft tavern brawl.

Starcraft20year
Blizzard viert 20 jaar Starcraft

Waterpolomannen verzekerd van deelname EK

De Nederlandse waterpolomannen hebben zich definitef geplaatst voor het Europees kampioenschap dat komende zomer gehouden wordt. Na een ruime overwinning op Litouwen in de eerste wedstrijd van de play-offs was de return slechts een formaliteit: in Alytus won Nederland met 6-14, waarme de totale score van beide wedstrijden op 42-13 komt in het voordeel van Nederland.

Nederland ging meteen hard van start in de wedstrijd, met rust was de stand zelfs al 1-9. In het resterende deel van de wedstrijd ging oranje rustiger aan doen en wist Litouwen zo een grote nederlaag te ontlopen. Doelpunten waren er voor Guus van Yperen (3), Jesse Koopman (3), Robin Lindhout (3), Thomas Lucas (2), Kjeld Veenhuis, Lars Gottemaker en Jorn Muller.

De loting van het EK vindt aanstaande woensdag plaats in speelstad Barcelona. Voor Nederland wacht hoe dan ook een lastig toernooi: twee van de vier plaatsen in elke poule worden gevuld door de top acht van het vorige EK. De andere twee plekken worden gevuld door de gekwalificeerden van het kwalificatietoernooi.

Zeven opeenvolgende World Cup-titel voor skigrootheid Hirscher

Alpineskiër Marcel Hirscher heeft zijn voorheen nooit vertoonde dominantie in de sport nog een verlenging gegeven. De nog altijd maar 29-jarige Oostenrijker won in het Sloveense Kranjska Gora de slalom en daarmee was zijn zevende opeenvolgende eindzege in de World Cup een feit.

Hirscher was in de eerste run al veruit de beste en zoals wel vaker was de Noor Henrik Kristoffersen degene die het dichtst in de buurt bleef. Hij gaf 0,82 seconden toe, terwijl verder alleen olympisch kampioen André Myhrer (+0,99) binnen een seconde bleef.

In de tweede run sloegen de Zwitsers een forse slag. Sandro Simonet steeg van de 24e naar de achtste plek, veruit zijn beste resultaat ooit, terwijl Marc Rochat van dertien naar zes steeg, ook zijn beste resultaat ooit.

Ramon Zenhäusern sloeg de grootste slag van allemaal: van de tiende plek na run één naar de derde stek op het eindresultaat, nadat Myhrer er een dramatische run van maakte. Doppelmeter gaf 1,61 seconden toe op winnaar Hirscher, die Kristoffersen op 1,21 tellen zette.

Met zijn zege is voor Hirscher de zevende opeenvolgende eindzege in de algemene World Cup anderhalve week voor het einde van het seizoen al een feit, terwijl hij op de slalom zijn vijfde eindzege bij mocht schrijven.

Lorentzen wereldkampioen sprint, Nuis en Verbij op podium

Håvard Lorentzen heeft de wereldtitel sprint op zijn naam geschreven. De Noorse schaatser is hiermee de opvolger van Frode Rønning die in 1981 als laatste Noor de sprinttitel voor zich opeiste. Kjeld Nuis en uittredend kampioen Kai Verbij moesten genoegen nemen met het zilver en brons.

Lorentzen sloeg dit weekend in het Chinese Changchun toe op beide 500 meters, de afstand waarop hij in Zuid-Korea olympisch kampioen werd. De Noor hield hierdoor op de afsluitende 1000 meter net genoeg over om Nuis en Verbij voor te blijven. Vooraf moest Verbij 0,69 seconden goedmaken op Lorentzen en Nuis zelfs een seconde.

Van de podiumkandidaten moest Nuis als eerste rijden en de olympisch kampioen klokte in een naar eigen zeggen slechte race een tijd van 1.09,11. Verbij werd achter de Duitser Nico Ihle derde, maar verloor hierbij wel zijn tweede plek in het klassement aan Nuis. In de slotrit hield Lorentzen met 1.09,81 genoeg over om de titel veilig te stellen. Ronald Mulder eindigde op plek acht in het klassement.

Demonstratie tegen beleid Oostvaardersplassen

In de buurt van het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen bij Lelystad is een demonstratie begonnen tegen het beleid dat wordt gevoerd voor de zogeheten grote grazers in het natuurgebied. Volgens de organisatie zijn een paar honderd betogers aanwezig.

In de winter gaan in het gebied veel dieren dood omdat ze niet worden bijgevoerd. Dat leidde deze koudeperiode tot maatschappelijke onrust. De provincie besloot daarom de dieren toch extra eten te geven tot eind deze maand. De actievoerders willen niet dat "het probleem elk jaar terugkeert". Ze hebben zich verzameld op een stuk grond langs een dijk. Er worden toespraken gehouden en er zijn protestborden met teksten als 'voorkom dierenleed'.

In het gebied leven herten, konikpaarden en Heckrunderen. Critici wijzen erop dat de dieren niet naar elders kunnen trekken om voedsel te zoeken, aangezien er hekken om het gebied heen staan.

Gedeputeerde Staten van Flevoland komen waarschijnlijk nog voor de zomer met een voorstel voor een nieuwe aanpak van het beheer in de Oostvaardersplassen.

Demonstratie tegen beleid Oostvaardersplassen
Demonstratie tegen beleid Oostvaardersplassen (Foto: ANP)

Fiorentina-aanvoerder Astori (31) overleden

Voetballer Davide Astori is in de nacht van zaterdag op zondag overleden. De aanvoerder van Serie A-club Fiorentina werd zondagochtend in zijn hotelkamer dood aangetroffen. Astori, die deze week zijn contract verlengde tot en met 2022, werd slechts 31 jaar.

Vermoedelijk is de centrale verdediger in zijn slaap overleden. Astori en zijn teamgenoten lagen in een hotel in Udine, waar ze zondag het uitduel tegen Udinese op het programma hadden staan. Die wedstrijd is uiteraard direct na het bekendmaken van het nieuws afgelast, zo liet Udinese weten.

Astori speelde tussen 2011 en 2016 elf interlands voor Italië, waarin hij één keer tot scoren kwam. Hij speelde namens Cagliari zes seizoenen in de Serie A, trok voor één jaar na AS Roma en was nu bezig aan zijn derde seizoen bij Fiorentina, de nummer tien in de Serie A.

Kort voor men zich opmaakte om naar het stadion te vertrekken kregen de spelers van Udinese en Fiorentina te horen dat Astori was overleden. Alle wedstrijden in de Serie A van zondag zijn inmiddels afgelast. 

Mythische langlaufklassieker Vasaloppet weer prooi voor Noor

Langlaufer Andreas Nygaard heeft zondag de 96e editie van de mythische Vasaloppet gewonnen. De in Zweden gehouden wedstrijd, van Salen naar Mora, wordt gehouden over 90 kilometer in de klassieke stijl en is met vele duizenden deelnemers de grootste en veruit meest aansprekende langlaufwedstrijd ter wereld.

Al vroeg na het vertrek gingen twee mannen er vandoor. De Noor Joar Andreas Thele kreeg de Tsjech Jan Srail mee en de twee werkten uitstekend samen. Dat leverde al snel ruim vijf minuten voorsprong op, maar nar een kilometer of veertig werd het peloton zo langzamerhand maar eens in gang getrokken. Terwijl men zich door de prachtige Zweedse bossen slingerde slonk de voorsprong beetje bij beetje en na ruim 65 kilometer werd Thele, die Srail al had gelost, weer ingerekend.

Aanval strandt
Heel lang liet de volgende aanval niet op zich wachten, want de vrijdag 30 jaar oud geworden Tore Bjørseth Berdal trok ten strijde. De Noor, dit jaar al winnaar van de König Ludwig Lauf in Duitsland en tweede in de Italiaanse Marcialonga, had er goed het tempo in en niet veel later had hij al een minuut voorsprong te pakken. Met nog negen kilometer te gaan had Berdal nog altijd een minuut voorsprong op het peloton, waar veteraan Anders Aukland het tempo opschroefde.

Het werd spannend, want onder de bezielende leiding van Aukland, de winnaar van 2004, werd het gat naar Berdal gereduceerd tot 25 seconden met vier kilometer te gaan. Met ruim 2,5 kilometer te gaan kon er een streep door Berdal's naam gezet worden, want hij werd ingerekend door het jagende peloton. Een groep van ruim twintig langlaufers kwam tevoorschijn uit de Zweedse bossen en dus werd het een eindsprint in de besneeuwde straten van Mora.

Sprint
Vroeg in de sprint leek de 44-jarige Tsjechische grootheid Stanislav Rezac even het tempo omhoog te gooien, maar het was de Zweed Bob Impola die er een echte snok op gaf. Met zijn kale kop gooide hij het tempo de hoogte in, waarna Nygaard er in de laatste honderd meter overheen kwam. Op de Noor stond geen maat en hij sprintte iedereen op meerdere lengtes. Impola werd nog wel knap tweede, voor Stian Hoelgaard en de 43-jarige Jörgen Brink, in 2012 met zijn derde opeenvolgende zege de laatste Zweedse Vasaloppet-winnaar.

Rugbyers veel te sterk voor Polen in Europe Trophy

De Nederlandse rugbyers hebben in de Europe Trophy een ruime zege bij kunnen schrijven. In Amsterdam werd Polen met 71-30 aan de kant geschoven, waardoor Nederland nog mag hopen op promotie naar de Championship, het op één na hoogste niveau in Europa.

Oranje wist in totaal maar liefst elf keer een try te scoren, wat in de groep tevens een bonuspunt opleverde. Daarmee werd de druk op koploper Portugal nog wat opgevoerd. De Portugese ploeg was in februari overigens nog wel ruimschoots te sterk voor Gareth Gilbert's Nederlandse team: 36-12.

Op 17 maart speelt Nederland nog thuis tegen Tsjechië, terwijl Portugal nog op bezoek gaat bij Moldavië en Polen. De winnaar van de groep speelt een play-off om een plaats in de Championship, het topniveau voor Europese landen buiten de befaamde Six Nations.

Van der Gaag neemt afscheid van Excelsior

Excelsior moet nog zoek naar een nieuwe hoofdtrainer voor volgend seizoen. Mitchell van der Gaag gaat de club na twee seizoenen verlaten.

De 46-jarige trainer beschikt over een aflopend contract en heeft besloten zijn contract niet te verlengen. "Wij waren graag nog minimaal een jaar met Mitchell doorgegaan, maar uiteraard respecteren wij zijn keuze", vertelt algemeen directeur Ferry de Haan op de officiële website van Excelsior.

"Ik vind het vooral heel jammer dat hij vertrekt, maar wij hopen dat hij zijn ambities kan waarmaken. Ons doel voor de komende maanden is om het seizoen gezamenlijk zo goed mogelijk af te maken en met Excelsior historie te schrijven."

Van der Gaag kijkt terug op een hele mooie periode bij Excelsior. "Het besluit om te vertrekken was niet makkelijk voor mij, maar ik ben na dit seizoen toe aan een nieuwe uitdaging. Ik zou graag nog eens in het buitenland aan de slag gaan, maar op dit moment weet ik nog niet waar mijn toekomst ligt."

De in Zutphen geboren trainer eindigde in zijn eerste seizoen bij de Rotterdammers twaalfde in de Eredivisie en dit seizoen ligt handhaving voor het grijpen. Na 26 wedstrijden staat de ploeg twaalfde met 32 punten, vijftien punten boven de nacompetitiestreep.

Ter Mors tweede Nederlandse wereldkampioene sprint

Jorien ter Mors is in Changchun wereldkampioen sprint geworden. De schaatster zag haar eindzege niet meer in gevaar worden in de afsluitende 1.000 meter, die ze won in 1.15,09. Het eindpodium werd vervolledigd door de Amerikaanse Brittanty Bowe en de Russische Olga Fatkulina. Ter Mors is na Marianne Timmer (2004) pas de tweede Nederlandse wereldkampioene sprint.

Het toernooi kende een anti-climax, omdat Nao Kodaira zich ziek moest afmelden voor de afsluitende afstand. De Japanse leidster in het klassement reed zondagochtend al een matige 500 meter en meldde zich daarna af. Daardoor was alle spanning weg uit de top van het klassement, want de voorsprong van Ter Mors op Bowe en dienst voorsprong op de rest was erg groot.

De enige spanning die er nog was, was de strijd om plek drie. Marrit Leenstra wilde nog ten koste van onder meer Fatkulina stijgen naar de derde plek, maar zoals wel vaker strandde zij op plaats. Haar 1.15,98 was goed voor de derde plaats op de afsluitende afstand, maar ze moest Fatkulina in het klassement 0,3 punt voor laten gaan.

NHL: Capitals kloppen Maple Leafs in open lucht

De ijshockeyers van de Washington Capitals hebben in de open lucht gewonnen van de Toronto Maple Leafs. In het Navy-Marine Corps Memorial Stadium in Annapolis werd het jaarlijkse duel in de NHL Stadium Series afgewerkt.

De grote drie bij de Capitals namen al in de eerste periode het voortouw. Evgeny Kuznetsov, Alex Ovechkin en Nicklas Bäckström tekenden alledrie voor een goal, terwijl Bäckström er ook twee assists aan toe kon voegen.

Zach Hyman deed namens de Leafs wat terug en Nazem Kadri zorgde vroeg in de tweede periode voor de aansluitingstreffer, maar John Carlson en Jakub Vrana tekenden voor de 5-2 eindstand, want in de derde periode werd niet meer gescoord.

Uitslagen NHL zaterdag
Tampa Bay Lightning - Philadelphia Flyers 7-6 SO
Dallas Stars - St Louis Blues 3-2 OT
Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks 3-5
Boston Bruins - Montreal Canadiens 2-1 OT
Pittsburgh Penguins - New York Islanders 3-2 OT
Arizona Coyotes - Ottawa Senators 2-1
Washington Capitals - Toronto Maple Leafs 5-2
Edmonton Oilers - New York Rangers 2-3

De hoogtepunten van de dag (Bron: YouTube)

'Meer stemmers gaan voor lokale partij'

Meer kiezers zijn van plan om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op een lokale partij te stemmen dan in 2014, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. De vorige keer, in 2014, stemde 27 procent lokaal. Nu wil 30 procent dat gaan doen. En dat terwijl in meer gemeenten meer landelijke partijen meedoen.

Met name de landelijke kiezers van VVD, D66 en PvdA zijn meer van plan om op 21 maart voor een lokale partij te gaan. VVD, D66 en PvdA lijken in de gemeenten dan ook op een achteruitgang af te stevenen. GroenLinks en SP staan volgens de peiling nu wel op winst en dat komt niet alleen door een uitbreiding van het aantal gemeenten waar ze meedoen.

De PVV deed de vorige keer in twee gemeenten mee en nu in dertig. De partij zal over het geheel genomen dan ook duidelijk winnen. Maar de scores lijken in die dertig gemeenten minder hoog te worden dan bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar. De uitbreiding van deelname van de PVV aan de raadsverkiezingen zal de lokale partijen wat aanhang te kosten, maar dat lijkt meer dan gecompenseerd te worden door de winst op de meeste andere partijen.

Uit de peiling komt verder naar voren dat rond de 40 procent van de kiezers denkt en hoopt dat het kabinet-Rutte de rit uitzit. 32 procent vindt dat het kabinet het slechter doet dan verwacht. Bij de kiezers van de regeringspartijen is dat 18 procent. In de landelijke peiling van De Hond zijn de regeringspartijen inmiddels al wel een kwart van hun behaalde zetels kwijt.

'Meer stemmers gaan voor lokale partij'
'Meer stemmers gaan voor lokale partij' (Foto: ANP)

Air Crash Investigation begint nieuw seizoen met MH17-ramp

De ramp met vlucht MH17 staat zondagavond (21.30 uur) centraal in de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Air Crash Investigation op National Geographic. De makers spreken onder meer met medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines was op 17 juli 2014 opgestegen vanaf Schiphol voor een vlucht naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Het vliegtuig werd uit de lucht geschoten boven het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische rebellen tegen het regeringsleger vochten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders.

Door de gevechten in Oost-Oekraïne duurde het maanden voordat de OVV wrakstukken kon bergen. De reconstructie brengt deze en andere uitdagingen waarmee de onderzoekers te maken kregen in beeld. Op de schuldvraag gaat het programma niet in. De Stichting Vliegramp MH17, waarin alle nabestaanden zijn verenigd, heeft de documentaire al gezien.

Van Air Crash Investigation zijn meer dan 150 afleveringen gemaakt die wereldwijd worden uitgezonden. Het programma besteedde eerder aandacht aan de Bijlmerramp in 1992, de crash van Turkish Airlines op Schiphol in 2009 en aan een dodelijke botsing van een KLM-vliegtuig op Tenerife in 1977.

Air Crash Investigation begint nieuw seizoen
Air Crash Investigation begint nieuw seizoen (Foto: BuzzE)

Golfer Luiten klimt naar 32ste plek op WGC-Mexico Championship

Na een ronde 68 (-3) slagen op de derde dag van het WGC-Mexico Championship staat golfer Joost Luiten op een gedeelde 32ste plaats.

Na 54 holes staat Luiten op 211 slagen, twee onder het baangemiddelde. De Nederlandse golfer staat daarmee elf slagen achter de Indiër Shubhankar Sharma, die na de tweede dag ook aan de leiding stond in Mexico. De Amerikaan Phil Mickelson, de Engelsman Tyrell Hatton en de Spanjaarden Sergio Garcia en Rafa Cabrera Bello staan op een gedeelde tweede plaats met twee slagen achterstand op Sharma.

Zondag is de laatste ronde van het met 8,2 miljoen euro gedoteerde toernooi. De winnaar mag 1,7 1,38 miljoen euro op zijn rekening bijschrijven.

Leden SPD stemmen voor coalitie met Merkel

De Duitse sociaaldemocratische SPD kan verder gaan met Angela Merkel. Het merendeel van de partijleden die hun stem hebben uitgebracht, gaf groen licht voor een nieuwe regeringscoalitie met de christendemocratische CDU/CSU. Dat heeft de partij bekendgemaakt.

Ruim 378.000 van de ongeveer 464.000 stemgerechtigde leden brachten hun stem uit. Daarvan sprak 66 procent zich uit voor het regeerakkoord met de christendemocraten, aldus de penningmeester van de partij Dietmar Nietan.

De weg is nu vrij voor bondskanselier Merkel om na de langste formatieperiode in Duitsland ooit, op 12 of 13 maart in de Bondsdag de eed afleggen als regeringsleider. Het wordt dan haar vierde kabinet. De rechts-populistische AfD zal nu de grootste oppositiepartij zijn.

De SPD-leden konden tot zaterdag hun stembriefjes inleveren over een eventuele regeringsdeelname. Ongeveer 120 vrijwilligers hebben in het SPD-hoofdkwartier in Berlijn, het Willy Brandt-Huis, tot zondagochtend de stemmen geteld.

Leden SPD stemmen voor coalitie met Merkel
Leden SPD stemmen voor coalitie met Merkel (Foto: ANP)

IJshockeyers Den Haag naar halve finales play-offs BeNe-League

De ijshockeyers van Hijs Hokij Den Haag blijven op koers om na de beker en de Nederlandse landstitel ook de titel in de BeNe-League te pakken. In de kwartfinales van de play-offs was men vrijdag in de Uithof al veel te sterk voor Chiefs Leuven, waarna de klus in België geklaard werd.

Raymond van der Schuit, Stace van Bentem en Maurice van der Schuit zorgden binnen tien minuten al voor een 0-3 voorsprong voor Den Haag. Leuven gaf zich niet gewonnen en kwam vroeg in de derde periode dankzij Oscar Delbrassine bijna langszij (3-4), maar Van der Schuit en Oliver Pataky schoten Den Haag gelijk naar een beslissende voorsprong, waarna Rino Dhondt namens de Belgen nog voor de 4-6 eindstand tekende.

De Luik Bulldogs en Laco Eaters Geleen speelden hun eerste van maximaal drie duels. Luik-goalie Tom Prodi kende een sterke wedstrijd en liet helemaal niks door, in tegenstelling tot collega Rowan Delil bij de Eaters. Luik kwam via Jordan Paulus en Axl Milpas op 2-0, Yoren de Smet en Lars Engwegen scoorden in de tweede en derde periode: 4-0.

Zondagavond spelen de twee clubs in Glanerbrook in Geleen tegen elkaar.

Skicrosster Näslund neemt revanche, eerste zege Drury

Skicrosster Sandra Näslund heeft weer eens een zege te pakken. De dit seizoen dominante Zweedse pakte geen medaille op de Olympische Spelen en eindigde tijdens de World Cup in Sunny Valley op zaterdag als vierde, maar in de Russische sneeuw was het zondag wel raak en daarmee is ze met nog één weekeinde te gaan zeker van de eindzege in de World Cup.

De finale bij de vrouwen bestond uit precies dezelfde dames als op zaterdag: Näslund, Fanny Smith namens Zwitserland, de Canadese Brittany Phelan en de Oostenrijkse Katrin Ofner. Näslund en Smith vochten om de kop bij de start en het was de Zweedse die dat duel won. Smith probeerde haar nog wel aan te vallen, maar elke poging strandde en dus won de Zweedse. Phelan kwam in de slotfase nog langs Smith, die genoegen moest nemen met plek drie.

Bij de mannen wist Kevin Drury uit Canada zijn eerste zege te pakken, nadat hij op zaterdag al als tweede eindigde in de Russische sneeuw. De Canadees nam de leiding bij de start en zag de Zwitser Jonas Lenherr niet meer langszij komen. Achter Lenherr, de winnaar van zaterdag, pakte de Sloveense veteraan Filip Flisar eindelijk zijn eerste podiumplek van het seizoen, voor Lenherr's landgenoot Armin Niederer.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Lorentzen deelt klap uit aan Nederlanders op WK sprint

Schaatser Håvard Holmefjord Lorentzen heeft op het wereldkampioenschap sprint in het Chinese Changchun bijna de genadeklap uitgedeeld aan de Nederlandse uitdagers.

De Noorse olympisch kampioen was de beste op de 500 meter, net als zaterdag. Met 34,96 seconden was Lorentzen wel iets langzamer dan op de eerste 500 meter, maar ook de rest was niet zo snel als een dag eerder.

Met 35,04 eindigde Ronald Mulder als derde, waardoor hij de zevende plek in het klassement inneemt. Lorentzen's voornaamste concurrentie komt echter van Mulder's landgenoten Kjeld Nuis en regerend wereldkampioen Kai Verbij.

Met 35,16 was er een elfde tijd voor Verbij, die op de 1000 meter 0,69 seconden goed moet maken op Lorentzen. Nuis kwam met 35,26 tot de veertiende tijd en de olympisch kampioen moet op 'zijn' kilometer precies een seconde inhalen op Lorentzen.

De Fin Mika Poutala lijkt met 1,11 seconden achterstand hard op weg naar de vierde plek, waar hij er al ongekend veel van heeft op grote toernooien. Hij strijdt om die positie met de Duitser Nico Ihle (+1,12).

Sneijder kondigt afscheid als international aan

Wesley Sneijder is niet langer international bij het Nederlands elftal. De 33-jarige Utrechter heeft na overleg met de nieuwe bondscoach, Ronald Koeman, besloten een punt achter zijn interlandloopbaan te zetten.

Koeman was op bezoek in Qatar, waar Sneijder bij Al-Gharafa speelt. De twee spraken over de toekomst van Oranje, waarin Koeman liet weten door te willen selecteren om aan een nieuw Nederlands elftal te bouwen - met het huidige team gaat het immers niet zo best.

"Bij mijn vertrek naar Qatar wist ik dat dat invloed kon hebben op mijn interlandloopbaan", aldus Sneijder. "Het was een plezierig en open gesprek over de toekomst van Oranje en dat Koeman een nieuw begin wil maken, met jongere spelers, snap ik."

In augustus evenaarde Sneijder de 130 interlands van keeper Edwin van der Sar, wat gezien de 4-0 nederlaag tegen Frankrijk niet echt een feest werd. Sneijder strandde uiteindelijk op 133 interlands, zijn laatste speelde hij op 14 november in en tegen Roemenië (0-3). 

Sneijder kwam 33 keer tot scoren namens het Nederlands elftal. Dat deed hij voor het eerst in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië in 2003, het jaar waarin hij debuteerde. De definitieve doorbraak van Sneijder kwam in november van dat jaar, toen hij Nederland in de play-off tegen Schotland aan de hand nam op weg naar de 6-0 zege.

De laatste Oranje-goal van de middenvelder viel in juni vorig jaar in de met 5-0 gewonnen wedstrijd tegen Luxemburg, onderdeel van de lichtjes ongelukkig verlopen WK-kwalificatiereeks. Sneijder speelde in 2010 met Nederland de WK-finale tegen Spanje, vier jaar later haalde hij met Oranje de halve finales op het WK.

Sneijder in actie tijdens zijn debuut tegen Portugal in 2003
Sneijder in actie tijdens zijn debuut tegen Portugal in 2003 (Pro Shots / Stanley Gontha)

Ter Mors vrijwel zeker van wereldtitel na afmelding Kodaira

Schaatsster Jorien ter Mors heeft nog altijd kans om zich als eerste Nederlandse sinds Marianne Timmer in 2004 te kronen tot wereldkampioene sprint. In het Chinese Changchun profiteerde Ter Mors optimaal van een matig optreden van topfavoriete Nao Kodaira.

De zondag trapte af met de tweede 500 meter van het weekeinde, waarin Ter Mors en Kodaira tegen elkaar reden. De Japanse olympisch kampioene was zaterdag nog 0,74 seconden sneller, maar met 37,72 seconden maakte ze dit keer niet al te veel indruk.

Kodaira won de rit en de afstand wel, maar Ter Mors hield het gat met haar tijd van 37,86 seconden erg klein. In het klassement heeft Kodaira nu een voorsprong van 0,70 seconden op de 1000 meter. Dat moet goed te doen zijn voor Ter Mors: de olympisch kampioene op de kilometer pakte zaterdag een ruime seconde op de Japanse.

Op ruime afstand van de twee lijkt de Amerikaanse Brittany Bowe hard op weg naar de derde plek in het klassement. Marrit Leenstra staat na drie afstanden zesde en lijkt de voor haar zo bekende vierde plek als meest realistische doel over te hebben. Letitia de Jong staat op plaats tien.

Update 10.00 uur
Kodaira heeft zich kort na haar voor haar doen zeer matige 500 meter afgemeld en daarmee werd ook duidelijk waar haar prestatie vandaan kwam: de Japanse is ziek. Ter Mors heeft zo aan een enigszins normale 1000 meter ruimschoots voldoende om de wereldtitel te pakken.

NBA: 15e opeenvolgende zege Rockets na thriller tegen Celtics

De basketballers van de Houston Rockets zijn niet te stoppen in de NBA. In het eigen Toyota Center kreeg de ploeg bezoek van de Boston Celtics, die het de Rockets wel zeer moeilijk maakten, maar niet moeilijk genoeg.

De Rockets begonnen sterk, maar de Celtics namen de leiding in het tweede kwart over. In de tweede helft wisselde de leiding meer dan eens en het werd dan ook een ware thriller in het laatste kwart. Trevor Ariza bracht de Rockets met een heerlijk drietje op gelijke hoogte (115-115), waarna hij na een steal ook voor de voorsprong zorgde. De Celtics kwamen nog wel wat terug, maar het was net niet genoeg en bij 123-120 eindigde een driepuntpoging van Marcus Smart in de slotseconde op de rand van de basket.

Uitslagen NBA zaterdag
Orlando Magic - Memphis Grizzlies 107-100
Cleveland Cavaliers - Denver Nuggets 117-126
Miami Heat - Detroit Pistons 105-96
Houston Rockets - Boston Celtics 123-120
San Antonio Spurs - Los Angeles Lakers 112-116
Portland Trail Blazers - Oklahoma City Thunder 108-100
Sacramento Kings - Utah Jazz 91-98

De hoogtepunten van de slotfase tussen de Rockets en Celtics (Bron: YouTube)

Basketballers Landstede dienen Leiden eerste thuisnederlaag toe

In de Dutch Basketball League heeft ZZ Leiden de eerste thuisnederlaag van het seizoen geleden. In de topper tegen Landstede Zwolle, beiden volop in de race om de tweede plek, ging Leiden met 64-71 onderuit in de Vijf Meihal.

Na het eerste kwart hadden de Zwolse bezoekers al een 12-22 voorsprong in handen, maar Leiden vocht zich in het tweede kwart terug. Toch sloeg Zwolle weer toe en dankzij zeven opeenvolgende punten van Ralf de Pagter liepen de bezoekers uit naar 30-38. Zwolle, waar Noah Dahlman met 23 punten de topscorer was, gaf de voorsprong dit keer niet meer weg en schreef een keurige zege bij.

De Limburgse hekkensluiters van BAL begonnen in Weert ongekend goed tegen de New Heroes Den Bosch, met een bijna bizarre score van 21-1 richting het einde van het eerste kwart. Toch ging het nog helemaal fout voor Weert en aan de hand van Keshun Sherrill (24 punten) vocht de nummer twee zich uiteindelijk naar een ruime zege: 61-88.

Forward Lease Rotterdam blijft bezig met een sterke opmars en had weinig last van de Den Helder Suns. In Rotterdam was DBL-topschutter Ordane Kanda met vijftien punten niet bijzonder bezig, maar het was allemaal ruimschoots voldoende om een 72-55 zege bij te mogen tekenen.

Moeilijke avond voor Struve tijdens UFC 222

Zaterdagnacht werd MMA-gala UFC 222 gehouden in de T-Mobile Arena te Las Vegas. Hoofdpartij was het damestitelgevecht tussen Cristiane 'Cyborg' Justino en Yana Kunitskaya, maar de Nederlander Stefan Struve stond ook op het hoofdprogramma en wel tegen voormalig UFC-kampioen Andrei Arlovski.

Struve had het lastig tegen de oude rot. Arlovski en zijn team hadden een prima strategie bedacht om de boomlange Nederlander te verslaan. In het begin van de eerste ronde bleven beide vechters stoten uitwisselen in het midden van de octagon, maar Arlovski bracht Struve al snel naar de grond. Struve wist weer op te staan, maar leek zich geen raad met het clinchwerk van de Wit-Rus en de eerste ronde ging dan ook moeiteloos naar Arlovski.

Arlovski had duidelijk het zwakke punt van Struve gevonden en ging in de tweede ronde lekker door met The Skyscraper naar de grond te brengen. Iets waar de Nedelander onthutstend genoeg maar geen antwoord op had en ook in dit gevecht weigerde hij het voordeel van zijn lengte uit te buiten door Arlovski met zijn lange armen op afstand te houden. Het gevecht werd nog enige minuten onderbroken, omdat Stuve zijn vinger in het oog van de Wit-Rus belandde, maar Arlovski kon ook de tweede ronde op zijn naam zetten.

In de derde ronde leken beide vechters flink vermoeid te zijn en het tempo was danig lager dan de voorgaande ronden. Het gevecht bleef voor de verandering lekker staande, maar Struve noch Arlovski had nog de kracht om er een knock-out uit te persen. Alle drie de scheidsrechters vonden unaniem dat Arlovski de wedstrijd had gewonnen, tot zware teleurstelling van de Nederlander, die zijn tweede achtereenvolgende verlies moest incasseren.

Volledige uitslag UFC 222:
Cristiane Justino verslaat Yana Kunitskaya door TKO (stoten, ronde 1)
Brian Ortega verslaat Frankie Edgar door KO (stoten, ronde 1)
Sean O’Malley verslaat Andre Soukhamthath na jurybesluit (29-27 x2, 29-28)
Andrei Arlovski verslaat Stefan Struve na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Ketlen Vieira verslaat Cat Zingano na jurybesluit (29-28, 28-29, 29-28)
Mackenzie Dern verslaat Ashley Yoder na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Alexander Hernandez verslaat Beneil Dariush door KO (stoten, ronde 1)
John Dodson verslaat Pedro Munhoz na jurybesluit (28-29, 30-27, 29-28)
C.B. Dollaway verslaat Hector Lombard na diskwalificatie (illegale stoot, ronde 1)
Zak Ottow verslaat Mike Pyle door TKO (punches, ronde 1).
Cody Stamann verslaat Bryan Caraway na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Jordan Johnson verslaat Adam Milstead na jurybesluit (29-28 x2, 27-30)

Rojer pakte 26e ATP-titel in dubbelspel

Tennisser Jean-Julien Rojer heeft zijn 26e ATP-titel in het dubbelspel te pakken. In Dubai was de 36-jarige Nederlander samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau de beste, net als vorig jaar.

In de eindstrijd stond het Nederlands-Roemeense duo tegenover de Amerikaan James Cerretani en diens Indiase partner Leander Paes. Dat was overigens een behoorlijk 'oude' finale: bij elkaar kwamen de vier finalisten tot een leeftijd van 149 jaar.

In de eerste set waren Rojer en Tecau met twee breaks een maat te groot voor Cerretani en Paes, die een vroege break in set twee ongedaan konden maken. De set ging naar een tiebreak, maar daarin waren Rojer en Tecau veel te sterk: 6-2, 7-6 (2).

Voor Tecau, die sinds 2014 samen met Rojer speelt, was het al zijn 34e ATP-titel.

Tsurenko opnieuw de beste bij WTA-toernooi Acapulco

Lesia Tsurenko heeft het WTA-toernooi in het Mexicaanse Acapulco gewonnen. De Oekraïense tennisster was in de finale na 2,5 uur net iets sterker dan de Zwitserse Stefanie Vögele: 5-7, 7-6, 6-2.

Voor Vögele, de nummer 183 van de wereld, was het het de eerste keer dat ze in de finale stond van een WTA-toernooi. De Zwitserse leek op weg naar haar eerste overwinning, maar bij 4-2 voorsprong in de tweede set sloeg de spanning toe bij Vögele. Tsurenko wist de tweede set via een tiebreak te winnen en in de derde set was het verzet van de Zwitserse gebroken.

Voor Tsurenko, nummer veertig van de wereld, was het haar vierde WTA finale en wist ze allemaal te winnen. Vorig jaar was de Oekraïense ook al de beste in de Mexicaanse kustplaats.

MASH-acteur David Ogden Stiers (75) overleden

De Amerikaanse acteur David Ogden Stiers is zaterdag op 75-jarige leeftijd overleden. Hij speelde de rol van majoor Charles Winchester III in de populaire televisieserie MASH. De letters staan voor Mobile Army Surgical Hospital.

,,Ik vind het erg triest om te melden dat David op 3 maart vredig in zijn huis in Newport, Oregon is gestorven na een moedige strijd tegen blaaskanker", twitterde zijn agent Mitchel K. Stubbs. "Zijn talent werd alleen overtroffen door zijn hart."

Stiers werd tweemaal genomineerd voor een Emmy voor zijn rol in de serie over de belevenissen in een veldhospitaal tijdens de Koreaanse Oorlog, begin jaren vijftig. Stiers werd aan de cast van de serie toegevoegd in 1977 toen Larry Linville stopte met zijn rol van Frank Burns. Stiers bleef tot het einde van de serie in 1983.

Stiers speelde ook in andere series zoals The Mary Tyler Moore Show, Charlie's Angels, Star Trek: The Next Generation en Frasier. Als stemacteur was hij te horen in Beauty and the Beast (als Cogsworth), Pocahontas, The Hunchback of Notre Dame en Lilo & Stitch.

De acteur kreeg in 1984 een derde Emmy-nominatie voor zijn vertolking van William Milligan Stone, oprichter van het Olympisch Comité van de Verenigde Staten, in de miniserie The First Olympics: Athene in 1896.

MASH-acteur David Ogden Stiers (75) overleden
MASH-acteur David Ogden Stiers (75) overleden (Foto: ANP)

Teleurgesteld Italië naar stembus

Een sinds de crisis economisch achterblijvend Italië gaat zondag een parlement kiezen dat de teleurstelling van veel kiezers waarschijnlijk niet zal kunnen wegnemen. Partijleiders hebben beloofd met geld te gaan smijten en halen uit naar de EU, de euro en illegale immigratie. Maar de vraag is of er uit de bonte verzameling partijen en gelegenheidscoalities na de stembusgang een stabiele regering komt die de onderliggende problemen aanpakt.

Italië heeft deze eeuw ongeveer net zo veel regeringen en verkiezingen gekend als Nederland, maar economisch is het verschil groot. Het is een van de weinige westerse economieën die er maar niet in slaagt de crisis te boven te komen en die lijdt onder een enorme schuldenlast.

De naar verwachting grootste partij wordt een onderling diep verdeelde protestpartij, de Vijfsterrenbeweging (M5S) van Luigi Di Maio. De grootste fractie wordt naar verwachting de gelegenheidscoalitie van onder anderen de bejaarde centrumrechtse ex-premier Silvio Berlusconi en de Noord-Italiaanse rechtse populist Matteo Salvini.

Centrumlinks wordt aangevoerd door Matteo Renzi van de partij van huidig premier Paolo Gentiloni, de Democratische Partij (PD). Die lijdt naar verwachting onder de pas opgerichte coalitie van radiaal links, Liberi e Uguali (Vrij en gelijk) van Pietro Grasso.

De club die circa 40 procent binnenhaalt, zou in het nieuwe kiesstelsel een regering kunnen vormen. De stembureaus gaan om 07.00 uur open en sluiten om 23.00 uur. Drie uur laten volgen uitslagen.

Teleurgesteld Italië naar stembus
Teleurgesteld Italië naar stembus (Foto: ANP)

Trump feliciteert Xi met levenslange baan

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping geprezen voor zijn mogelijk langdurige aanblijven als Chinees staatshoofd. De Chinese Communistische Partij schrapt komende week de bepaling dat een president maximaal twee termijnen mag aanblijven.

Die maatregel plaveit de weg voor Xi om onbeperkt aan de macht te blijven, meldt CNN op basis van geluidsopnames die het station uitzond.

"Kijk, hij was in staat om dat voor elkaar te krijgen. Ik denk dat het geweldig is. Misschien moeten we dat hier ooit ook eens proberen", zei Trump tegen aanhangers die luid applaudisseerden.

In de Verenigde Staten mag een president maximaal twee termijnen van vier jaar regeren.

Het is niet de eerste keer dat Trump Xi prijst. Hij wisselt die lof af met kritiek op China op het gebied van handel en de beschuldiging dat het land Amerikaans intellectueel eigendom probeert te stelen.

Trump feliciteert Xi met levenslange baan
Trump feliciteert Xi met levenslange baan (Foto: ANP)

China wil geen handelsoorlog met VS

China wil een handelsoorlog met de Verenigde Staten voorkomen. Dat zei Zhang Yesui, woordvoerder van het Chinese parlement bij de start van het nieuwe parlementaire jaar dat deze week begint.

Het land verklaarde eerder deze week dat het "voorzorgsmaatregelen zal nemen om de belangen van China te beschermen." Daarmee doelde China op de importheffingen voor staal en aluminium die Trump aankondigde. Trump wil die heffingen invoeren om de Amerikaanse industrie te beschermen.

De heffingen wakkerden de vrees aan voor een internationale handelsoorlog tussen de VS en belangrijke handelspartners als China en de Europese Unie. Zij kunnen bijvoorbeeld ook heffingen gaan opleggen op Amerikaanse producten.

Ook Duitsland heeft al laten weten dat een handelsoorlog in het belang van niemand is.

China wil geen handelsoorlog met VS
China wil geen handelsoorlog met VS (Foto: ANP)

Bautista Agut pakt tweede ATP-titel van het jaar

Tennisser Roberto Bautista Agut heeft zijn tweede ATP-titel van het jaar binnen. De Spaanse nummer 23 van de wereld rekende in de finale in Dubai af met Lucas Pouille, de mondiale nummer vijftien uit Frankrijk.

Een break halverwege de eerste set was voor Bautista Agut voldoende om op voorsprong te komen, waarna hij vroeg in de tweede set gebroken werd. De Spanjaard sloeg echter gelijk terug en brak Pouille op 4-4 nog eens, waarna hij het op zijn eerste matchpoint afmaakte: 6-3, 6-4.

Na Auckland is het de tweede ATP-titel van het jaar voor Bautista Agut, die ook in de voorgaande twee jaren telkens twee toernooien won.

Del Potro schrijft ATP-toernooi Acapulco op zijn naam

Juan Martín Del Potro heeft het ATP-toernooi van Acapulco op zijn naam geschreven. De als zesde geplaatste Argentijnse tennisser was in de finale in twee sets te sterk voor de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson: 6-4. 6-4.

Del Potro maakte deze week een sterke indruk in de Mexicaanse kustplaats. De Argentijn won in de halve finale van de als tweede geplaatste Duitser Alexander Zverev. In de kwartfinale was hij te sterk voor de Oostenrijker Dominic Thiem, die in Acapulco als derde was geplaatst.

Gomis haalt hard uit namens Galatasaray

Voetballer Bafetimbi Gomis heeft namens Galatasaray een behoorlijk pak slaag uitgedeeld. Op bezoek bij hekkensluiter Karabükspor zorgde de Fransman al na vijf minuten voor de 0-1, maar daar bleef het zeker niet bij.

Özgür Yilmaz scoorde tien minuten later in eigen goal, daarna ging Gomis pas echt los. Twee minuten na de eigen goal van Yilmaz tekende de Fransman voor de 0-3, zeven minuten later gevolgd door de 0-4 en nog eens acht minuten verder aangevuld met de 0-5: na 33 minuten had Gomis al vier goals te pakken, een nieuw record in de Süper Lig.

Garry Rodrigues bracht Gala nog voor rust op 0-6, de eerste keer deze eeuw dat een club in de hoogste Turkse competitie voor rust al zes keer het net had gevonden. Een echte slachtpartij werd Karabükspor nog enigszins bespaard, want in de tweede helft scoorde alleen Sinan Gümus nog: 0-7.

Basaksehir won ondertussen met 2-0 van Göztepe, waardoor beide clubs na 24 wedstrijden op vijftig punten staan. Besiktas en Fenerbahce volgen met 44 punten, maar spelen maandag en zondag nog tegen Trabzonspor en Belediyespor.

FOK! Wat een weer: doorzettende dooi

Vanmorgen is het op veel plaatsen nevelig en loopt de temperatuur uiteen van -4°C in het noordoosten tot iets boven het vriespunt in het uiterste zuiden. Verder hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen en is het overal droog. Later in de middag en vanavond gaat het van het zuiden uit regenen. De temperatuur loopt op naar 6°C in het noorden tot lokaal 12 graden in het zuidoosten. Op de Wadden, langs de randen van het IJsselmeer en andere grote wateroppervlakten blijft de temperatuur flink achter vanwege het aanwezige ijs, maxima hier slechts 2 a 3°C. De wind wordt overal zuidoost en is overwegend matig.

Komende nacht wordt het weer droog en zijn er enkele opklaringen. De temperatuur daalt naar 2 a 3°C. Door opvriezing van natte weggedeelten zou het lokaal glad kunnen worden. De wind draait naar zuid en is matig, aan zee vrij krachtig.

Maandag is er naast bewolking ook geregeld ruimte voor de zon en het blijft droog. De temperatuur is vergelijkbaar met vandaag. Er staat een matige zuidelijke wind, later in de middag wordt de wind oostelijk. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Een besneeuwde boom in Dordrecht  (Foto: Iteejer)
Een besneeuwde boom in Dordrecht (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Dubbelslag helpt Ronaldo aan 300e goal in Spanje, punt voor Seedorf

Cristiano Ronaldo heeft zaterdag een mijlpaal bereikt. In het thuisduel van Real Madrid met Getafe liet de Portugese ster twee treffers noteren en de eerste daarvan was zijn 300e in de Spaanse competitie.

De 2-0 en 3-1 werden een prooi voor Cristiano Ronaldo, die in zijn vorige acht wedstrijden nu veertien keer scoorde. Dit seizoen staat hij nu na 32 wedstrijden op dertig goals.  Het jubileum is overigens een bijzondere: Ronaldo is pas de vierde speler ooit die in een van de vijf grote competities namens één club de driehonderd goals haalt. Dixie Dean (Everton), Gerd Müller (Bayern München) en Lionel Messi (FC Barcelona) deden dat eerder ook.

Voor coach Clarence Seedorf was er een miniem lichtpuntje. Onder zijn leiding gaat het bepaald niet best met Deportivo la Coruña, maar in het thuisduel met Eibar werd in elk geval nog een punt gepakt: 1-1. Na vijf wedstrijden staat de teller nu op welgeteld twee stuks, maar het positieve nieuws is dat Seedorf zijn ploeg eindelijk heeft zijn scoren, voor het eerst. 

Uitslagen La Liga zaterdag
Villarreal - Girona 0-2
Sevilla - Athletic de Bilbao 2-0
Deportivo la Coruña - Eibar 1-1
Leganes - Malaga 2-0
Real Madrid - Getafe 3-1

AS Roma bezorgt Napoli tweede seizoensnederlaag

AS Roma heeft Napoli zaterdagavond een forse tik bezorgd in de strijd om de titel in de Serie A. De Romeinen waren in Napels te sterk.

De thuisploeg kende een uitstekende start van de wedstrijd. Al na zes minuten spelen opende Lorenzo Insigne op een voorzet van Mário Rui de score: 1-0. Lang kon Napoli niet genieten van de voorsprong, want een minuut later was het al weer gelijk. Cengiz Ünder werd weggestuurd door Radja Nainggolan en de buitenspeler stiftte over Pepe Reina heen.

Napoli had het overwicht, maar toch kwam Roma op voorsprong. Edin Dzeko kopte een voorzet van Alessandro Florenzi uitstekend tegendraads binnen: 1-2. De spits van de Romeinen zorgde na 73 minuten ook voor de 1-3 en dat bleek de beslissing van de wedstrijd te zijn.

Diego Perotti maakte de avond nog pijnlijker voor de koploper van de Serie A door een afgeslagen voorzet hard raak te schieten. Dries Mertens bepaalde in de slotminuut de eindstand op 2-4. Napoli blijft koploper in de Serie A, maar kan de koppositie verliezen als Juventus het inhaalduel tegen Atalanta Bergamo gelijk weet te spelen of te winnen.

Uitslagen Serie A zaterdag
SPAL - Bologna 1-0
Lazio - Juventus 0-1
Napoli - AS Roma 2-4

PSG met B-team langs laagvlieger Troyes

Paris-Saint Germain heeft zaterdag geen fout gemaakt op bezoek bij Troyes. De koploper van Frankrijk was met 0-2 te sterk.

PSG was met het hoofd al bij de wedstrijd van komende dinsdag tegen Real Madrid in de achtste finale van de Champions League en Unai Emery spaarde enkele vaste krachten, waaronder Marquinhos, Daniel Alves, Marco Verratti en Edinson Cavani, waar Kylian Mbappé ontbrak met een blessure. Timothy Weah, zoon van George Weah, nam voor het eerst plek op de bank.

Ondanks dat het elftal van Unai Emery met een veredeld B-team speelde, had het de overhand in de eerste helft, maar slaagde het er niet in om te scoren. Twee minuten na rust was het wel raak voor de koploper van de Ligue 1. Julian Draxler gaf de bal mee aan Ángel Di María en de Argentijn wipte de bal slim over Troyes-doelman Erwin Zelazny.

PSG gooide na 77 minuten de wedstrijd in het slot. Na een mooie pass van invaller Dani Alves maakte Christopher Nkunku zijn eerste treffer van het seizoen. Tien minuten voor tijd mocht Weah zijn debuut maken door in te vallen voor Giovanni Lo Celso.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Troyes - Paris Saint-Germain 0-2
Amiens - Rennes 0-2
Angers - Guingamp 3-0
Metz - Toulouse 1-1
St Etienne - Dijon 2-2

Triatlete Klamer opent seizoen met eerste zege in topkampioenschap

Triatlete Rachel Klamer is heerlijk begonnen aan het nieuwe seizoen. In Abu Dhabi won de 27-jarige Nederlandse de openingswedstrijd van de ITU World Triathlon Series, de cyclus die aan het einde van het seizoen de wereldkampioen oplevert.

Na de 750 meter zwemmen zat Klamer in een groep met vijf atletes en na de ruim twintig kilometer wielrennen bleven alleen Klamer en de Engelse Jessica Learmonth over. De Europees kampioene werd in de slotfase van de vijf kilometer hardlopen gelost door Klamer, die solo over de streep kwam en zo voor het eerst in haar carrière een World Series-wedstrijd won. Maya Kingma eindigde als 32e, Maaike Caelers finishte niet.

De Zuid-Afrikaan Henri Schoeman won bij de mannen. Hij bouwde een keurige voorsprong op bij het zwemmen, hield stand in het wielrennen en legde het hardloopparcours precies snel genoeg af om enkele seconden voorsprong over te houden op de Spanjaard Mario Mola. De Fransman Luis Vincent werd p een ruime twintig seconden derde, Marco van der Stel werd namens Nederland dertigste.

Baanrenner Glaetzer wereldkampioen sprint

Baanwielrenner Matthew Glaetzer heeft zich zaterdag op het WK in Apeldoorn gekroond tot de nieuwe wereldkampioen op het koningsnummer van de baansport: de individuele sprint, al op het programma sinds het eerste WK in 1893.

De 25-jarige Australiër Glaetzer nam het in de finale op tegen de 20-jarige Brit Jack Carlin. Dat is zeker een van de grootste sprinttalenten die er op de baan te vinden zijn, maar tegen Glaetzer kon hij het nog net even niet bolwerken: in beide heats was de Australiër net wat te sterk en dus pakte hij het goud.

Carlin's Franse leeftijdsgenoot Sebastien Vigier ging met het brons aan de haal. De Duitse veteraan Maximilian Levy leek een uitgelezen kans te hebben om eindelijk eens een mondiale medaille op de sprint te pakken - die verovert hij doorgaans op de teamsprint en keirin - maar de Duitser liet zich ringeloren door Vigier, die met 2-0 won.

Olympisch sprintkampioenen geklopt in Finse Lahti

In het Finse Lahti is ook voor de langlaufers het laatste deel van het World Cup-seizoen begonnen. In de Finse sneeuw stonden sprints in de vrije stijl op het programma, de eerste sprints voor kersvers olympisch kampioenen Johannes Høsflot Klæbo en Stina Nilsson, die het goud in Pyeongchang wel in klassieke stijl veroverden.

Bij de mannen schopte Klæbo het zonder problemen tot de finale, maar de winst was niet voor hem. Na een zeer rustig begin trokken Federico Pellegrino en de Noor Sindre Skar het gas op de klim flink open, waarbij alleen Klæbo kon volgen. Pellegrino was op het laatste rechte stuk oppermachtig en de Italiaanse specialist pakte zijn tiende zege op de sprint in vrije stijl, maar daarachter kwam de Rus Gleb Retivykh nog ijzersterk naar voren. Hij verschalkte Klæbo zelfs nog en pakte de tweede plek, voor de jonge Noor.

Ook Nilsson haalde zonder problemen de finale, waarin vooral de Noorse Maiken Caspersen Falla sterk was. Op de slotklim opende de Noorse de aanval, waarbij Nilsson weinig meer kon doen dan volgen tot aan de finish. Hanna Falk en Sandra Ringwald streden daarachter om de derde plek en het was de Zweedse die Ringwald net wist te kloppen. 

De mannenfinale (Bron: YouTube)

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Eerste Formule E-zege voor Abt in Mexico-Stad

Coureur Daniel Abt heeft in Mexico-Stad de vijfde race van het seizoen in de Formule E gewonnen. Voor de Duitser was het de eerste serieuze zege sinds september 2012 en zijn eerste overwinning in de Formule E.

Polesitter Felix Rosenqvist hield bij de start de leiding en werd gevolgd door Oliver Turvey, Sebastien Buemi, Daniel Abt en Antonio Felix da Costa. De door een gridstraf achteraan vertrokken kampioen Lucas di Grassi had al snel drie man te pakken en kwam door als zeventiende na twee ronden. Felix da Costa kende geen best begin en na vier ronden hadden ook Jean-Eric Vergne en Nelson Piquet hem gepasseerd.

Na veertien ronden hield Rosenqvist's Mahindra er plotseling mee op. De Zweed kon na een reset wel weer verder, maar moest aansluiten op de negentiende plek en dus kon Turvey de leiding overnemen, een kleine vier seconden voor Buemi, Abt en Vergne. Dat Rosenqvist de race fatsoenlijk kon vervolgen was een utopie: de Zweed viel binnen een ronde nog een paar keer stil.

Met de autowissels in zicht ging Buemi de fout in, waardoor Abt zijn tweede plek over kon nemen. Abt zag vervolgens hoe zijn Audi-team een heerlijke pitstop maakte, waardoor hij zowaar de leiding over kon nemen van Turvey. Rosenqvist's teamgenoot Nick Heidfeld kwam eveneens met technisch malheur te staan, terwijl voorin gevochten werd: Buemi opende de aanval op Vergne en verschalkte de Fransman, met plek drie als resultaat.

Piquet passeerde ondertussen teamgenoot Mitch Evans, waardoor de Braziliaan de vierde plek van Vergne eventueel aan kon vallen. Dat duurde niet lang, enkele ronden later lag Piquet op plek vier. Het werd zo achter Abt nog spannend wat het podium betreft, want Turvey, Buemi en Piquet reden pal achter elkaar, Dat bleef ook zo: Abt boekte zijn eerste Formule E-zege, voor Turvey en Buemi. Di Grassi eindigde nog als negende en pakte eindelijk punten.

Uitslag sc Heerenveen - Willem II

Sc Heerenveen heeft het eredivisieduel tegen Willem II met 2-0 gewonnen. De Friezen hadden in eigen huis een makkelijke avond, want Willem II kon tot geen enkel serieus schot op doel komen. Heerenveen had aan enkele aanvallen genoeg om het duel te beslissen. Zo maakte Woudenberg in de eerste helft zijn tweede doelpunt uit zijn profloopbaan en verdubbelde Ghoochannejhad na rust de score. De thuisploeg verzuimde vervolgens om de score op te voeren.

sc Heerenveen

2 - 0

Willem II

13' Woudenberg
47' Ghoochannejhad
   
 
Gele kaart: Dumfries (sc Heerenveen), Enoh, Lieftink (Willem II)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 17.300
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Dumfries
Höegh
Pierie
Woudenberg
Schaars
Vlap
Thorsby
Ödegaard (Van Amersfoort/86)
Ghoochannejhad (Veerman/81)
Zeneli (Rojas/25)
  Branderhorst
Lewis
Lachman
Heerkens
Tsimikas
Croux (El Hankouri/66)
Enoh (Chirivella/55)
Rienstra
Lieftink
Ogbeche
Sol
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.