Visser verrast met olympisch goud op 5.000m

Esmee Visser is verrassend de nieuwe olympisch kampioene op de 5.000 meter. De 22-jarige Nederlandse langebaanschaatsster, die dit seizoen doorbrak, reed met 6.50,23 een nieuw baanrecord. Martina Sábliková veroverde het zilver, Natalia Voronina het brons. Annouk van der Weijden miste op negentienhonderdste het brons.

Annouk van der Weijden moest al in de eerste rit aan de bak. De Nederlands kampioene allround, die tot dusver dit seizoen het snelste was, moest het opnemen tegen de Wit-Russin Maryna Zueva. Van der Weijden nam gelijk een fikse voorsprong op Zueva. Na 2200 meter reed ze voor het eerst een ronde van 33, maar ze dook in de ronde erop weer in de 32 hoog. Die bleef ze rijden tot twee ronden voor het einde. Uiteindelijk kwam ze in 6.54,17 over de finish, een nieuw persoonlijk record.

Jelena Peeters en Carlijn Schoutens vormen geen bedreiging voor de tijd van Annouk van der Weijden. Isabelle Weidemann, een outsider voor een plak, slaagde er in de derde rit ook niet in om de tijd van de Nederlandse te verbeteren: 6.59,88.

In de eerste rit na de dweil reed Esmee Visser, die dit seizoen doorbrak, tegen Oshigiri uit Japan. De Japanse ging snel van start en pakte daarmee een kleine voorsprong op Visser. Visser vocht zich echter terug en nam de regie in handen. Met nog vijf ronden te gaan was ze voor het eerst sneller dan Van der Weijden. Haar eindtijd van 6.50,23 was een nieuw baanrecord en een nieuw persoonlijk record.

In de rit erop reed de bijna 46-jarige Claudia Pechstein tegen Ivanie Blondin. Beiden begonnen snel waardoor ze iets sneller waren dan Visser. Na 2600 meter moesten ze die tijd weer laten gaan. Na 3400 meter nam Blondin afstand van Pechstein. Maar ook de tijd van Van der Weijden werd door Blondin niet gehaald: 6.59,38 om 7.05,43 voor Pechstein.

Martina Sábliková reed in de laatste rit tegen Natalia Voronina. De Tsjechische, wiens seizoen tot nu toe matig was, opende snel. Daarna verloren ze beiden echter tijd op Visser. Sábliková probeerde het wel, maar de tijd van Visser was onhaalbaar: 6.51.85 goed voor zilver.

Visser en coach Remmelt Eldering schreeuwen het uit van blijdschap (Pro Shots/Action Images)
Visser en coach Remmelt Eldering schreeuwen het uit van blijdschap (Pro Shots/Action Images)