Intense aardbevingszwerm bij IJsland

In de afgelopen dagen is het gebied ten noorden van IJsland doelwit van een ongekende aardbevingszwerm. Meer dan duizend aardbevingen hebben een gebied in de Tjörnes Breuk Zone in de laatste week getroffen. De reeks aardbevingen begon op 28 januari en gaat op dit moment onverminderd door. De zwaarste beving tot nu toe had een kracht van 4.1 op de schaal van Richter. 

Geologen in IJsland weten niet precies wat daar gebeurt. Ze denken dat het een natuurlijk proces is van de breuklijn waarop IJsland ligt en dat het vooralsnog geen vulkanische activiteit betreft. Wel vinden de aardbevingen plaats in de caldera van een vulkaan die echter geen historie heeft qua uitbarstingen. Dat maakt het lastiger om in te schatten of het in dit geval louter om tektonische bewegingen van de breuklijn gaat en dat er geen ondergrondse magmabewegingen zouden zijn. De laatste uitbarsting van een vulkaan iets ten zuiden van dit gebied dateert uit 1868. 

IJsland kent ongeveer dertig actieve vulkanen en wordt regelmatig getroffen door aardbevingen. Dit komt omdat het land bovenop de Mid-Atlantische rug ligt. Daar is een zogenaamde "rift-zone" ontstaan doordat de Europese en Noord-Amerikaanse aardplaat van elkaar weg bewegen en magma naar boven komt en een nieuwe aardkorst wordt gevormd. De bekendste vulkaanuitbarsting van IJsland is inmiddels die van de Eyjafjallajökull uit 2010.