Oud-presidenten Bush: racisme altijd verwerpen

In een reactie op het geweld van vorige weekend in Charlottesville stellen de Amerikaanse oud-presidenten George H.W. Bush en George W. Bush in een gezamenlijke verklaring dat de Verenigde Staten "raciale onverdraagzaamheid en antisemitisme" altijd moeten verwerpen. Vader en zoon Bush verwijzen naar de Onafhankelijkheidsverklaring, waarin staat dat alle mensen gelijk zijn geschapen.

De oud-presidenten laten weten dat ze bidden voor Charlottesville. In die stad in Virginia liep een demonstratie van ultranationalisten vorig weekend volledig uit de hand. Een vermoedelijke rechts-extremist reed met een auto in op een groep tegendemonstranten, waardoor een dode viel. In totaal raakten door de onlusten enkele tientallen mensen gewond.

De Republikeinse oud-presidenten Bush zijn partijgenoten van het huidige staatshoofd Donald Trump. Die toonde begrip voor de rechtse betogers die in Charlottesville protesteerden tegen het weghalen van een standbeeld van generaal Robert E. Lee, de militaire leider van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). Trump: "Washington en Jefferson hadden ook slaven. Moeten hun standbeelden dan ook weg?"

Oud-presidenten Bush: racisme altijd verwerpen
Oud-presidenten Bush: racisme altijd verwerpen (Foto: ANP)