FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 augustus 2017

Gesprekken tussen Toro Rosso en Honda geklapt

Het Formule 1-team Toro Rosso rijdt het komende Formule 1-seizoen niet met motoren van Honda. De gesprekken tussen de Italianen en de Japanners zijn mislukt, waardoor Toro Rosso volgend jaar Renault trouw zal blijven.

Honda wil na dit jaar graag na McLaren een tweede team beleveren en had met Sauber de gewenste partner gevonden. Dat team trok er na een wisseling in het management echter de stekker uit, waardoor Honda op zoek ging naar een ander team. Toro Rosso leek een geschikte partner, maar naar verluidt zijn de onderhandelingen op de financiën stuk gelopen.

Hierdoor blijft onduidelijk wat de rol van Honda in de Formule 1 volgend jaar zal zijn. McLaren heeft meermalen kritiek op de Japanners geuit en dreigde zelfs met het opzeggen van het contract omdat de prestaties achterblijven bij de verwachtingen. Toch gaat het langzaam maar zeker de goede kant op en de Japanners verwachten met de nieuwe 'spec 4' opnieuw een stap te kunnen zetten. Mogelijk wordt deze na de zomerstop al op Spa-Francorchamps geïntroduceerd.

Busje rijdt in op publiek Barcelona

In Barcelona is op Las Ramblas een busje ingereden op voetgangers. Hierbij zijn tientallen mensen gewond geraakt. Las Ramblas is een grote winkelstraat in Barcelona met veel terrasjes, winkeltjes en restaurants, en daarmee een toeristische trekpleister.

Rond kwart over vijf reed een wit busje in op voetgangers op de grote boulevard in de Spaanse stad. Er liggen veel gewonden op straat, de politie heeft de straat momenteel afgezet. Veel mensen zijn gebouwen in gevlucht en zitten daar nu 'vast' tot de politie het veilig acht om ze te laten gaan.

Update 17:57:
Volgens diverse berichten zouden er twee bewapende mannen een restaurant in zijn gevlucht.

Update 18:15:
De politie heeft inmiddels bevestigd dat het om een doelbewuste actie moet gaan en dus zeker niet om een ongeluk. Dit past bij verklaringen die zeggen dat het busje "zigzaggend over de Ramblas reed".

Metrostations rondom de plaats des onheils zijn inmiddels gesloten.

Update 18:25:
De politie roept op geen beelden van gewonden te verspreiden uit respect voor de gewonden en/of diens nabestaanden. Ook willen ze mogelijke daders hiermee niet in de kaart spelen. Tot slot vragen ze mensen die nu vastzitten in gebouwen om familie via social media te laten weten dat ze veilig zijn en het telefoonnetwerk niet teveel te belasten.

Twee gewapende 'aanvallers' zouden zich ophouden in restaurant 'Luna de Istanbul'. 

Update 18:35:
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de zaak op de voet en zoekt momenteel uit of er Nederlanders betrokken zijn. Dat is niet onwaarschijnlijk want Barcelona is populair bij Nederlandse vakantiegangers.

Plaatselijke authoriteiten spreken van 2 doden en 20 gewonden. De Catelaanse politie kan op dit moment nog niks zeggen over het motief van de aanval.

Op Twitter worden door bewoners inmiddels schuilplekken aangeboden aan de mensen die nu in de omgeving zijn.

Update 19:10:
De Catalaanse politie bevestigt inmiddels dat ze zeker weten dat het gaat om een aanslag.

Update 19:50:
Spaanse media melden dat er een verdachte is gearresteerd.

De NOS meldt dat er volgens een gemeenteraadslid van Barcelona 32 gewonden en slechts een dode is gevallen. Dit is dus lager dan wat eerder gemeld was.

Inmiddels is de politie begonnen met het bevrijden en in veiligheid brengen van de vele mensen die zich in gebouwen hebben verschanst.

Op Twitter doet de Spaanse politie een oproep om bloed te doneren:

Update 20:43 uur:
De politie meldt op Twitter dat er geen gijzeling bezig is en dat ze 1 verdachte hebben gearresteerd.

Update 23:44 uur:

Zeker dertien mensen zijn om het leven gekomen door de aanslag in Barcelona, minstens vijftig anderen raakten gewond. In de namiddag reed een bestelbus in op voetgangers op La Rambla, een drukke promenade die populair is onder toeristen. De Spaanse politie heeft een verdachte gearresteerd. Of hij het busje bestuurde, is niet bekend. Een andere verdachte zou zijn gedood tijdens een schotenwisseling met de politie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag volgt de situatie op de voet. Er zijn geen berichten over Nederlandse slachtoffers. Volgens reisorganisatie TUI is het moeilijk daar zicht op te krijgen, omdat Nederlanders vaak op eigen gelegenheid naar Barcelona gaan.

Nadat gruwelijke beelden van de aanslag via sociale media waren verspreid, riep de politie op om vooral geen filmpjes en foto's te delen.

Bar
Politici vanuit de hele wereld spreken hun afschuw uit over de terreuraanslag. Zo spreekt Rusland onvoorwaardelijke steun uit aan de slachtoffers en autoriteiten. De Amerikaanse president Donald Trump veroordeelt de aanslag en zegt volledige steun van zijn land toe. Premier Mark Rutte spreekt van "een laffe aanslag tegen onschuldige mensen" en "een zwarte dag op een plek waar veel mensen uit de hele wereld samenkomen".

Een eerder bericht in de media dat verdachten zich in een bar zouden hebben verschanst, klopt niet volgens de Spaanse politie.

La Rambla loopt vanaf het centrale Plaça de Catalunya tot aan de zee en is ruim een kilometer lang. Het midden is alleen toegankelijk voor voetgangers. De boulevard is ook een belangrijk verkeersknooppunt voor het openbaar vervoer, met bushaltes en metro- en treinstations.


Livestream CNN

Pijnlijke nederlaag Ajax tegen Rosenborg

Ajax heeft thuis met 0-1 verloren van Rosenborg BK, waardoor het een slechte uitgangspositie heeft om de Europa League-groepsfase te bereiken.

In de eerste minuten waren het de Scandinaviërs die de bovenhand hadden. Zo was het Nicklas Bendtner die zich met een poging André Onana verontrustte, maar tot opluchting van het Ajax-publiek zijn inzet geen doel zag treffen omdat Joel Veltman de bal van de doellijn haalde.

Aan de andere kant was het Amin Younes die tot tweemaal toe een grote kans had om Ajax op voorsprong te brengen. In beide gevallen was de Noorse defensie de Duitser te baas, maar het waren de signalen dat de Amsterdammers langzaamaan grip begonnen te krijgen.

Ook Kasper Dolberg had met iets meer scherpte Ajax nog voor de rust op voorsprong kunnen brengen. Na de theepauze leek Matthijs de Ligt met zijn kopbal de doelman van Rosenborg te verschalken. De kopbal van het defensieve toptalent ging via een stuit vervolgens over.

Omdat de Amsterdammers de schakelaar niet om wisten te zetten – het duel leek op slot te zitten – bleef Rosenborg in leven. Via een doelpunt van Samuel, na een grove fout van Veltman, zaten de Noren na 77 minuten op rozen. Amin Younes leek gelijk daarop de gelijkmaker aan te tekenen, maar het was Ajax niet gegund.

Door de nederlaag moet Ajax volgende week aan de bak in Trondheim.

AFC Ajax

0 - 1

Rosenborg BK

     77' Adegbenro
 
 Gele kaart: Kluivert, Schöne, Dijks, (AFC Ajax), Björdal, De Lanlay, (Rosenborg BK)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.717
Arbiter: Thomson (Sch)
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
De Ligt
Viergever
Dijks
v.d.Beek
Schöne
Ziyech
Neres (Kluivert/61)
Dolberg (Huntelaar/66)
Younes
  An.Hansen
Hedenstad (Vilhjalmsson/72)
Björdal
Skjelvik
Meling
Jensen
Konradsen
Midtsjö
Jevtovic (Gersbach/90 2)
Bendtner
De Lanlay (Adegbenro/69)

Betogers AFA trekken door centrum Amsterdam

In het centrum van Amsterdam houdt de Antifascistische Actie (AFA) donderdagavond een demonstratie. Die begon rond 20.00 uur. De betogers willen hun solidariteit tonen met geestverwanten in het Amerikaanse Charlottesville. Daar liep zaterdag een massabijeenkomst van extreemrechtse groepen uit op onlusten en geweld waarbij een dode viel.

De demonstranten liepen vanaf het Spui door de binnenstad. Tegen 22.00 uur kwamen ze aan bij het Vondelpark. Er zijn geen berichten over arrestaties.

Burgemeester Eberhard van der Laan had eerder op de dag toestemming gegeven voor de demonstratie, al keurde hij het af dat die niet vooraf was aangemeld bij de gemeente. De betogers moeten zich houden aan een aantal extra voorwaarden: zo mogen ze geen gezichtsbedekkende kleding dragen en niets in brand steken. Ook mag geen vuurwerk worden afgestoken, maar dat gebeurde wel.

AFA Amsterdam wil met de betoging medeleven betuigen en op straat uiting geven aan de woede.

Overmars: "Nog in gesprek over Sánchez"

Ajax is met één club in gesprek over een mogelijke transfer van Davinson Sánchez. Dat heeft directeur Marc Overmars laten weten.

Volgens Engelse media is Tottenham Hotspur in grote lijnen akkoord met de Amsterdammers, al werd hij ook aan Real Madrid en Chelsea gelinkt. Bij Ziggo Sport meldt Overmars dat Ajax met één partij in gesprek is. Welke club dat is, wil hij niet zeggen.

De Spurs betalen naar verluidt 31 miljoen euro voor Sánchez en die transfersom kan nog verder oplopen. De Colombiaan zou zelfs al in Londen zijn, maar dat klopt niet. Overmars: "Je leest zoveel... Hij zit hier honderd meter vandaan in een hotel, dus hij is niet in Londen voor de medische keuring."

"De stand van zaken is dat we nog in gesprek zijn. Er is geen definitief ja of nee. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de prijs." De directeur voetbalzaken benadrukt dat trainer Marcel Keizer alleen spelers wil gebruiken die voor 100 procent gemotiveerd zijn. "Sánchez kan of wil dat niet opbrengen. Daarom zit hij er niet bij."

Babydolfijntje dood door selfies badgasten

In Zuid-Spanje is afgelopen week een babydolfijntje overleden, omdat badgasten zo nodig met het dier op de foto moesten. Dat heeft de Spaanse dierenorganisatie Equinac laten weten.

Het dolfijntje had zijn moeder uit het oog verloren en kwam zo dicht in de buurt van bij het strand van Mojácar zwemmende vakantiegangers. Die konden zich uiteraard niet bedwingen en het arme beestje werd gegrepen: selfies voor alles, dus moest het dier op de foto - uiteraard terwijl hij boven water gehouden werd - en werd hij zelfs geaaid. 

De strandwacht probeerde het dolfijntje te redden en Equinac werd opgeroepen, maar alle hulp kwam te laat: de stress was het beestje teveel geworden. Equinac is logischerwijze pislink op de selfie-egoïsten en heeft foto's van het incident op Facebook gezet.

"Veel mensen voelen geen empathie voor een bang, hongerig en eenzaam levend wezen. Wat een egoïsme", schrijft Equinac, dat mensen oproept om aangespoelde dieren toch gewoon met rust te laten en de hulpdiensten erbij te halen.

Uitspraak in dopingzaak langlaufster Johaug uitgesteld

De uitspraak in de zaak van langlaufster Therese Johaug bij sporttribunaal CAS is uitgesteld tot dinsdag 22 augustus. Het CAS zou op zijn laatst vrijdag met een uitspraak komen, maar om niet nader genoemde reden is dat met een paar dagen vertraagd.

De Noorse Johaug, een van 's werelds beste langlaufsters, werd in de zomer van 2016 betrapt op een verboden middel. Volgens haar verhaal kwam dat door een lippenbalsem, die ze gebruikte nadat haar lippen in de zon tijdens een hoogtestage ernstig verbrand waren. 

Johaug werd voor dertien maanden geschorst door het Noors Olympisch Comité, maar de internationale skifederatie FIS is het daar niet mee eens. Zij eisen een schorsing van zestien maanden, wat zou betekenen dat Johaug de Olympische Winterspelen van komende winter mist.

Om dat voor elkaar te krijgen is de FIS naar het CAS gestapt. Op 6 juni werd Johaug daar gehoord, een uitspraak zit er nu dus aan te komen.

Nederlandse bondscoach namens Duitsland aan de leiding op EK eventing

In het Poolse Strzegom is het Europees kampioenschap eventing van start gegaan. De paardenwedstrijd voor allrounders. Donderdag en vrijdag staat de dressuurproef op het programma. Aan de leiding na de helft van de deelnemers gaat een Duitse. Het is Bettina Hoy, zij is ook bondscoach van het Nederlandse eventingteam. 

Hoy reed vandaag met afstand de beste proef. De Duitse realiseerde een score van ruim 83% wat omgerekend 24.60 strafpunt oplevert. Voor Nederland kwam Alice Naber met ACSI Harry Belafonte in de ring, zij realiseerde een score van 51.50, goed voor een voorlopige 24e plek na 39 deelnemers. 

Hoy is al een oudgediende in de sport. In 1984 won ze met Duitsland brons op de Olympische Spelen en in 2006 werd ze met het lands zelfs wereldkampioen. De Duitse is de opvolger van Martin Lips, die na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro werd bedankt voor bewezen diensten. Hoewel het bondscoachschap prioriteit heeft, is ze nog altijd actief als wedstrijdrijder. 

Hoy had louter lovende woorden voor haar Mickey zoals Seigneur Medicott thuis genoemd wordt. "Hij is mooi, lief, goed en doet altijd zijn best”, vertelt Hoy stralend. “Maar dit is pas het begin, er wacht zaterdag een uitdagende cross.”

Naber was minder enthousiast over haar optreden met Harry Belafonte. "Je hoopt dat je hier halverwege de 40 rijdt, dat kan hij ook, maar dat is dus niet gelukt. Maar als je bedenkt hoe gek hij gisteren en eergisteren was hier, dan vond ik dat hij zich nog aardig gedroeg. Hij wordt hier dan zo bang en dan veel te vluchtig. In de cross heb je er gemak van dat hij hard wil, maar nu in de dressuurring is het een beetje lastig."

Over de cross is Naber wel enthousiast, maar ze ziet ook uitdagingen. "Het is hier geen dressuurwedstrijd, de cross is uitdagend genoeg. En we moeten veel terug draaien, het is twee keer bij de stallen wegdraaien naar het water en dat is voor Harry altijd lastig. Ik moet echt heel goed rijden zaterdag."

Nederland is met slechts twee combinaties aanwezig op dit EK. Vrijdagmiddag komt Merel Blom met haar paard Rumour has It de piste in. Zaterdag volgt de cross countrywedstrijd en zondag wordt het eventing afgesloten met het springen. Volgende week zijn er nog meer Europese kampioenschappen in de paardensport. De EK's dressuur, springen en vierspannen worden gehouden in het Zweedse Göteborg. 

Franse zwemcoach half jaar geschorst voor tegengaan dopingtests

De Franse zwemcoach Romain Barnier is door de Franse antidopingautoriteit AFLD voor een half jaar geschorst wegens het 'tegenwerken van dopingcontroles', zo meldt L'Équipe. De schorsing is met terugwerkende kracht op 6 juli ingegaan.

Barnier is de hoofdcoach bij de zwemclub in Marseille, waar onder meer wereldtoppers als Florent Manaudou, Camille Lacourt, Mehdy Metella, Fabien Gilot en Fred Bousquet trainen of getraind hebben. Daarnaast was hij vorig jaar op de Olympische Spelen de baas van het Franse mannenteam.

Toch gaat het niet om mannelijke zwemmers, maar om vrouwen, waarvan hij er ook een aantal onder zijn hoede heeft. Internationaal zijn die minder succesvol, maar zwemsters als Melanie Henique en Anna Santamans hebben eveneens de nodige ervaring op grote toernooien. 

Overigens is geen sprake van positieve dopingtests, wat uiteraard tot schorsingen voor de betrokken zwemsters geleid zou hebben. De AFLD wilde begin juli onaangekondigd een aantal zwemsters controleren op doping, een reguliere gebeurtenis voor topsporters. Barnier zou er echter voor gezorgd hebben dat de tests niet plaats konden vinden.

Hoe Barnier dit precies gedaan heeft is niet onbekend, maar het valt te verwachten dat hij het niet zacht aangepakt heeft. Een training hoeft immers niet onderbroken te worden voor een dopingtest: sporters mogen dingen als een persconferentie of een trainingssessie eerst gewoon afmaken, als een controleur middenin zo'n activiteit langs komt. 

Gratis bier voor alle Schalke-fans in stadion

Goed nieuws voor fans van Schalke 04, zo lang ze 16 jaar of ouder zijn. Zaterdag trapt de Duitse club het Bundesligaseizoen af met een thuiswedstrijd tegen Red Bull Leipzig en dat moet gevierd worden.

Schalke's voornaamste sponsor is bierproducent Veltins en dat is voor de fans bepaald niet verkeerd: alle Schalke-fans (boven de 16 dus, jammer kinderen) krijgen zaterdag bij binnenkomst een coupon. Die kan tot het einde van de wedstrijd ingeruild worden voor een gratis Veltins-biertje. Eén grote Freibierrunde dus, proost!

MetaArcade lanceert met 5 avonturen

MetaArcade, het platform om zelfgemaakt avonturen te spelen en te delen, is nu gratis te downloaden op Android en iOS onder de naam Tunnels & Trolls Adventures. Er zitten vijf avonturen bij om van te genieten en je kunt je personage meenemen naar andere games. Erg handig als je al wat levels hebt behaald. De Adventure Creator om je eigen avonturen te maken komt later dit jaar. Dan komt ook de release op pc (MacOS en Windows).

MetaArcade gebruikt de spelregels van de klassieke RPG Tunnels & Trolls. Als je zelf avonturen maakt, dan kun je deze regels makkelijk aanpassen. Je begint met toegang tot de tutorial en het avontuur Naked Doom. Hint 1: als je de juiste fontein kiest in Naked Doom, dan kan je jouw personage erg sterk maken. Dit helpt je natuurlijk bij je vooruitgang en bij de andere avonturen. Hint 2: Vergeet niet je gevonden pantser aan te trekken en je wapens in je handen te nemen.

MetaArcade - Naked Doom

De andere avonturen, die een stuk langer zijn, kun je kopen met gems of één keer spelen met een hart. Als je MetaArcade installeert, dan krijg je meteen 20 harten. Hiermee kun je avonturen die je niet bezit een keer spelen. Je krijgt meer harten door advertenties te kijken. Je kan ook gems kopen om de avonturen aan te schaffen. Dan kun je ze zo vaak spelen als je wilt. Voor meer achtergrondinformatie over MetaArcade kun je hier ons uitgebreide interview met bedenker David Reid nalezen. Wil je Tunnels & Trolls Adventures gewoon spelen, klik dan hier voor iOS en ga hierheen voor Android.

MetaArcade - Red Death

MetaArcade - Seven Ayes

MetaArcade - Download

Museum krijgt liefdesbrief uit 1944

"I love you more than anyone else in this world". Dat schrijft de Britse parachutist Frank McNaught (22) in september 1944 aan zijn "darling wife". De Dakota van McNaught is neergeschoten bij het Utrechtse plaatsje Achterberg en de parachutist vreest voor zijn leven nu hij achter de Duitse linies is. Zijn vlammende liefdesbrief van vele kantjes is na 73 jaar in het bezit gekomen van het Airborne Museum in Oosterbeek.

De brief, verstopt in een pistoolholster, werd vorig jaar gevonden onder het rieten dak van Buitenplaats Remmerstein in Rhenen, vlakbij Achterberg. Remmerstein was in die tijd een internaat voor geestelijk gehandicapte kinderen. Historicus Toon Blokland zocht uit dat McNaugt onderdook op de zolder van Remmerstein. Toen de Duitsers het buitenhuis ontruimden, verstopte de Brit zijn brief in het dakbeschot. Hij wist via een achterdeur te vluchten.

McNaught overleefde de oorlog maar is ondertussen overleden volgens het museum. Het is Blokland niet gelukt contact te leggen met zijn nabestaanden. Gezien de goede staat, de inhoud en de omvang van de brief spreekt het museum van een bijzondere aanwinst.

Museum krijgt liefdesbrief uit 1944
Museum krijgt liefdesbrief uit 1944 (Foto: ANP)

De Vries: graven naar botten Holloway grote fout

Het op eigen initiatief graven naar botten van Natalee Holloway, buiten politie en justitie om, is een grote fout, zegt misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

"Het bevreemdt mij hoe het is gegaan, dit kan het onderzoek ernstig schade toebrengen", aldus de Vries. Hij deed lang onderzoek naar de mysterieuze verdwijning van Holloway. De misdaadverslaggever wijst erop dat sporen vernietigd kunnen worden als ondeskundige mensen gaan graven. De Vries begrijpt ook niet waarom het DNA-onderzoek nog een maand duurt. "Waarom moet dat zolang duren?"

Vader Dave Holloway maakte woensdag bekend dat hij met hulp van privédetective T.J. Ward mogelijk een doorbraak heeft bereikt in de zaak. Het gaat om de vondst van menselijke resten op Aruba. DNA-onderzoek moet uitwijzen of die van zijn dochter zijn.

De Vries: graven naar botten grote fout
De Vries: graven naar botten grote fout (Foto: ANP)

Eventueel rompkabinet blijft Rutte II heten

Als de PvdA vlak voor de eindstreep nog uit het kabinet stapt, dan blijven de overgebleven VVD-ministers zich Rutte II noemen. Het resterende rompkabinet wil zichzelf niet betitelen als het derde kabinet-Rutte, aldus de VVD. Die titel lijkt daarmee hoe dan ook gereserveerd voor het kabinet dat VVD op het ogenblik probeert te vormen met CDA, D66 en ChristenUnie.

De PvdA dreigt haar handtekening niet onder de nieuwe begroting te zetten als die geen loonsverhoging voor leerkrachten bevat. Maar de VVD weigert daaraan mee te werken omdat de PvdA mooie sier zou willen maken met een cadeautje dat volgens de VVD het nieuwe kabinet zou mogen uitdelen.

Met een mogelijke kabinetscrisis ophanden klonk het aan het Binnenhof dat een nieuw kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet Rutte III, maar Rutte IV zou gaan heten. Binnen de VVD neigde men daar ook naar. Maar premier Rutte wijst er nu op dat de overgebleven VVD-ministers demissionair zouden blijven en samen geen officieel nieuw kabinet vormen. Ze zouden bijvoorbeeld geen regeringsverklaring afleggen. Zo'n rompkabinet geldt daarom als voortzetting van Rutte II.

Rutte heeft historici aan zijn kant. Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen wijst op rompkabinetten uit het verleden, die alleen een nieuwe naam kregen als bijvoorbeeld een informateur en de koningin eraan te pas kwamen om ze te vormen. Maar meer dan een gewoonte is het volgens Van Baalen niet. "Als de alleen overgebleven VVD-bewindslieden zich zouden bedenken en zich toch Rutte III zouden willen noemen, dan staat niets hun in de weg."

Eventueel rompkabinet blijft Rutte II heten
Eventueel rompkabinet blijft Rutte II heten (Foto: ANP)

Natuurfotografen negeren massaal inrijverbod

Het aantal natuurfotografen dat de zonsopkomst boven de bloeiende heidevelden van de Posbank in Rheden wil vastleggen, loopt uit de hand. Deze week zijn op verschillende vroege ochtenden meer dan veertig auto's geteld in het natuurgebied, terwijl dat verboden is. Boswachters, handhavers van de gemeente en de politie gaan daarom bekeuringen uitdelen, waarschuwt Natuurmonumenten.

Door natuurgebieden lopen vaak verharde wegen, die tussen zonsondergang en zonsopkomst verboden gebied zijn om de dieren rust te gunnen. Dat geldt ook voor Schietbergseweg over de Posbank. Als de heide bloeit is het gebied echter een landelijke trekker voor hobbyfotografen, die juist graag de ochtendnevel willen treffen.

"Dat is natuurlijk ook prachtig, maar het wild houdt geen rekening met een hele stoet auto's. Het aantal aanrijdingen neemt toe, dieren durven niet meer naar hun graasplekken te gaan en kunnen hun rustplek voor overdag niet meer bereiken", zegt boswachter Jose Lamain van Natuurmonumenten. "Het inrijverbod tussen zonsondergang en zonsopkomst is er niet voor niets: 's nachts is het bos voor de dieren."

Natuurfotografen negeren massaal inrijverbod
Natuurfotografen negeren massaal inrijverbod (Foto: ANP)

Real Madrid hofleverancier op FIFA-shortlist

Wereldvoetbalbond FIFA heeft een lijst gepubliceerd van 24 spelers die kans maken op de prijs voor beste speler van 2017.

Real Madrid heeft zeven kanshebbers en Cristiano Ronaldo geldt als grote favoriet om de award in de wacht te slepen. De andere genomineerden van de Koninklijke zijn Daniel Carvajal, Luka Modric, Marcelo, Sergio Ramos, Toni Kroos en doelman Keylor Navas.

Op de shortlist staan vier namen van Barcelona, namelijk Andrés Iniesta, Lionel Messi, Luis Suárez en de onlangs vertrokken Neymar. De Premier League is vertegenwoordigd met Eden Hazard, N'Golo Kanté (beiden Chelsea), Harry Kane (Tottenham Hotspur), Zlatan Ibrahimovic (Manchester United) en Alexis Sánchez (Arsenal).

Uit de Bundesliga is het Bayern München-drietal Robert Lewandowski, Manuel Neuer en Arturo Vidal genomineerd, net als Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund). Van Juventus zijn Gianluigi Buffon, Paulo Dybala en Leonardo Bonucci (inmiddels AC Milan) kanshebber en het lijstje wordt compleet gemaakt door Antoine Griezmann (Atlético Madrid).

Door ongeluk grote problemen op de A4

Het loopt donderdagmiddag vast op de A4 (Amsterdam naar Den Haag). Er is voor het Ringvaartaquaduct een ongeluk gebeurd met een paar auto's. Omdat er maar één rijstrook open is, staat het al flink vast. Ook op de A5 bij Schiphol staat daardoor al file.

De verkeersdiensten adviseren om te rijden via Utrecht. Voorlopig zijn hulpdiensten en bergers nog druk bezig met het afhandelen van het ongeluk.

Door ongeluk grote problemen op de A4
Door ongeluk grote problemen op de A4 (Foto: ANP)

AFA mag demonstreren in Amsterdam

Activisten van de Antifascistische Actie (AFA) mogen donderdagavond demonstreren in het centrum van Amsterdam. Burgemeester Eberhard van der Laan staat de betoging toe, hoewel die volgens hem niet vooraf is aangemeld bij de gemeente. Daarmee is de organisatie in overtreding, laat hij weten na overleg met politie en justitie.

Om problemen te voorkomen verbindt de burgemeester een aantal voorwaarden aan de betoging. Zo mogen de demonstranten niks in brand steken, ook geen vuurwerk, en mogen ze geen middelen meenemen die "tijdens een ongewenste confrontatie" gebruikt kunnen worden, zoals stokken.

Over gezichtsbedekking schrijft de burgemeester aan AFA Amsterdam dat dit niet is toegestaan "als dit gepaard gaat met gedragingen met het kennelijke doel om de orde te verstoren of strafbare feiten te plegen".

Antifascistische Actie mag demonstreren
AFA mag demonstreren in Amsterdam (Foto: ANP)

#BOOS mag van rechter gewoon online

De nieuwe aflevering van Tim Hofmans onlineprogramma #BOOS mag wel online gezet worden. De Nijmeegse huisbaas Ton Hendriks had een kort geding aangespannen om uitzending te voorkomen.

Het internetprogramma staat gepland voor donderdag rond 16.00 uur om online gezet te worden. De rechter besloot tien minuten voor dat tijdstip dat de uitzending niet wordt verboden.

Bij de opnames voor het programma maandag liep de BNN-presentator verwondingen op toen hij voor #BOOS langsging bij Hendriks in verband met een klacht van een jonge huurster. Het blijft nog onduidelijk wat zich precies heeft afgespeeld. Behalve Tim raakte ook een cameraman gewond. Hendriks stelt dat Tim hem eerst probeerde te slaan.

Intimidatie
Hendriks vertelde de rechter dat hij, en met hem zijn medewerkers en aanwezige relaties, zich door Hofman en zijn crew geïntimideerd voelde. Hij betwist dat hij hen zelf heeft binnengelaten en heeft rondgeleid. Hofman heeft als eerste geslagen en de vastgoedman heeft zich verdedigd, is zijn lezing.

Volgens BNNVARA ging het allemaal anders. ,,Hendriks probeert met het preventieve censuur zijn eigen straatje schoon te vegen om te voorkomen dat de waarheid naar buiten komt."

Gebroken kaak
Na afloop van de zitting weigerde Hendriks te reageren. Mogelijk krijgt het incident nog een staartje, want zowel Hofman, Hendriks als een student hebben aangifte gedaan.

De presentator hield namelijk een gebroken kaak aan het bezoek in Nijmegen over. Hendriks betwijfelde eerder of hij de breuk had veroorzaakt, maar gaf bij de rechter toe dat hij spijt heeft. ,,Dat was niet de bedoeling. Ik heb gehandeld uit zelfverdediging."

In #BOOS lost Hofman klachten van jonge consumenten op. De deur van het betreffende studentenhuis kan inmiddels weer op slot. De klusjesmannen op wie ze al sinds 2015 wachtten, is na het bezoek van Hofman gelijk langs geweest. 

Hieronder de bewuste aflevering. 

Topskiër Hirscher breekt enkel op training

Alpineskiër Marcel Hirscher heeft bepaald geen lekkere voorbereiding op het olympische seizoen. De Oostenrijker heeft donderdag tijdens een training zijn linkerenkel gebroken.

Hirscher stond op de Mölltaler Gletscher in Karintië voor het eerst weer op de sneeuw, om de voorbereiding op de Olympische Spelen te beginnen. Het ging echter gelijk al fout: de slalom- en reuzenslalomspecialist kwam pijnlijk ten val, waarbij zijn enkel geblesseerd raakte. 

"De volgende skidag moet helaas nog even wachten", schreef Hirscher op Facebook, bij een filmpje van het ongeval. Hoe lang hij uit de roulatie is is nog niet bekend.

De zesvoudig wereldkampioen - waaronder twee keer op de slalom - en zesvoudig World Cup-winnaar hoopt in Pyeongchang zijn eerste olympische gouden medaille te pakken.

Straf voor mishandelen ex-vriendje dochter

Een 39-jarige Helmonder heeft een celstraf van negentig dagen, waarvan 88 voorwaardelijk, en 160 uur taakstraf gekregen omdat hij eind vorig jaar het ex-vriendje van zijn dochter had mishandeld. Hij deed dat omdat zijn dochter had verteld dat de destijds 17-jarige jongen naaktfoto's en -filmpjes van haar op zijn mobiele telefoon had staan.

De vader was bang dat de jongen die beelden zou verspreiden. Toen het ex-vriendje niet direct zijn telefoon aan de vader gaf, sloeg en duwde hij de jongen, dwong hem zijn kleren uit te doen en zette hem vervolgens naakt op straat.

De man heeft zich daarmee schuldig heeft gemaakt aan mishandeling, vrijheidsberoving, dwang en diefstal. "De rechtbank begrijpt dat de man zijn dochter heeft willen beschermen. Maar de eigenrichting die hij heeft gepleegd is binnen de Nederlandse rechtsorde en samenleving volstrekt onacceptabel", luidt het vonnis van de rechtbank in Den Bosch.

Straf voor mishandelen ex-vriendje dochter
Straf voor mishandelen ex-vriendje dochter (Foto: ANP)

Lammertink heeft nieuwe ploeg gevonden

Steven Lammertink maakt aan het einde van het seizoen de overstap naar Vital Concept. De 23-jarige Nederlandse wielrenner maakt de overstap van LottoNL-Jumbo naar de nieuwe Franse ploeg waar Bryan Coquard de kopman zal zijn.

Vital Concept is een nieuw ProContinentale tem, met oud-renner Jérôme Pineau als ploegmanager. De overige aanwinsten van de ploeg zijn: Kevin Reza, Lorrenzo Manzin, Johan Le Bon, Marc Fournier ( allen FDJ), Julien Morice (Direct Energie), Bert De Backer (Sunweb), Kris Boeckmans (Lotto Soudal), Quentin Pacher (Delko-Marseille Provence-KTM), Corentin Ermenault (Team Wiggins), Jonas Van Genechten, Yoann Bagot (Cofidis), Jérémy Lecroq (Roubaix-Lille Métropole) en Justin Mottier (VC Pays de Loudéac).

Er is nog ruimte voor vijf extra renners. Pineau hoopt volgend seizoen via een wildcard mee te kunnen doen aan de Tour de France.

'Van Gaal kan naar Japan'

Louis van Gaal kan trainer worden van Lukas Podolski en Mike Havenaar. Vissel Kobe wil de Nederlandse toptrainer aanstellen.

Van Gaal zei in januari dat hij stopte als trainer, maar toch wordt de voormalig tweevoudig bondscoach regelmatig in verband gebracht met een nieuw avontuur. Volgens het Japanse Sports Hochi is hij nu kandidaat om trainer te worden van Vissel Kobe.

De club van Podolksi (ex-Arsenal) en Mike Havenaar (ex-ADO Den Haag, ex-Vitesse) stuurde gisteren Nelsinho Baptista weg, nadat er drie keer op rij was verloren in de Japanse competitie. De club staat door die slechte reeks elfde.

Van Gaal is werkloos sinds hij in 2016 werd ontslagen door Manchester United. Met die club slaagde hij er in twee jaar niet in om hoger te eindigen dan de vierde plek in de Premier League. Wel won hij de FA Cup, een dag voordat hij de laan werd uitgestuurd.

ProtonMail accepteert bitcoins

Gebruikers van de versleutelde maildienst ProtonMail kunnen nu ook voor hun account betalen in bitcoins. Dat moet er volgens Proton voor zorgen dat de gebruikers nog anoniemer blijven. Bovendien denkt Proton dat de bitcoin veiliger is dan de ouderwetse financiële wereld.

Proton, gevestigd in Zwitserland, staat bekend als een bijzonder veilige e-mailservice. De dienst is opgezet door wetenschappers van het instituut CERN. Behalve de maildienst heeft Proton ook een eigen virtueel privénetwerk (VPN). Voor consumenten zijn ProtonMail en ProtonVPN gratis, maar gebruikers hebben dan een maximum aantal mails per maand en een beperkte opslagruimte. Wie meer wil, moet daarvoor in de buidel tasten.

ProtonMail accepteert bitcoins
ProtonMail accepteert bitcoins (Foto: BuzzT)

Miljardenverbouwing grote moskee Mekka hervat

Het aannemingsbedrijf van de familie Bin Laden hervat volgende maand, na de jaarlijkse bedevaart hadj, de verbouwing aan de grote moskee in de Saoedi-Arabische stad Mekka.

Het enorme bouwproject dat omgerekend 22,7 miljard euro kost, lag sinds september 2015 jaar stil. Toen kwamen 107 arbeiders die aan de verbouwing werkten om het leven nadat een kraan omviel en hen verpletterde. Ook de teruggelopen olie-inkomsten van de staat Saudi-Arabië maakten hervatting van de verbouwing onmogelijk.

Het bouwbedrijf is met de Saudische autoriteiten tot overeenstemming gekomen over de betaling van de schade, veiligheidsgaranties en achterstallige lonen. De Saudi Binladin Group, zoals de aannemer officieel heet, heeft zelf geen toelichting gegeven.

Door de verbouwing moet het moskeecomplex beter de jaarlijkse stroom van miljoenen pelgrims beter kunnen verwerken. De afgelopen jaren vielen geregeld veel doden door de drukte. Het ergste ongeluk was in 2015 toen er in de menigte grote paniek uitbrak, waardoor rond 2000 mensen onder de voet werden gelopen en uiteindelijk stierven.

Miljardenverbouwing grote moskee Mekka hervat
Miljardenverbouwing grote moskee Mekka hervat (Foto: ANP)

Apple-topman gaat tegen Trump in

Tim Cook, topman van Apple, sluit zich aan bij de kritiek op de Amerikaanse president Donald Trump. Cook zal 1 miljoen dollar schenken aan twee organisaties die tegen discriminatie strijden.

Cook heeft zich uitgesproken in een interne brief aan het personeel van Apple. "Ik ben het niet eens met de president en anderen die vinden dat racisten en nazi's op gelijke hoogte staan met mensen die opkomen voor mensenrechten. Dat gaat in tegen onze idealen als Amerikanen", schreef Cook. Hij voegde er aan toe: "Wat je politieke standpunten ook zijn, op dit punt moeten we eensgezind zijn: dat we allemaal gelijk zijn." Cook noemt haat "een kanker, die alles op zijn pad vernietigt als hij niet wordt tegengehouden".

Apple-topman gaat tegen Trump in
Apple-topman gaat tegen Trump in (Foto: BuzzT)

Daily Stormer ook in Rusland verwijderd

Rusland heeft de domeinregistratie van de neonazistische website The Daily Stormer geblokkeerd. De toezichthouder Roskomnadzor verbood de registratie donderdag, omdat de site "een neonazistische ideologie propageert en rassenhaat, nationale en andere vormen van sociale haat aanwakkert".

De extreemrechtse website steunde de uit de hand gelopen betogingen van rechts-extremisten in Charlottesville afgelopen weekeinde. Ook ging de site los op de 32-jarige tegendemonstrant die de dood vond. Dat was voor de Amerikaanse hosts GoDaddy en Google Domains reden de registratie in te trekken.

Daily Stormer ook in Rusland verwijderd
Daily Stormer ook in Rusland verwijderd (Foto: BuzzT)

Sánchez betrapt op doping

Samuel Sánchez is tijdens een out-of-competition test op 9 augustus betrapt op doping.De 39-jarige Spanjaard van BMC had sporen van het groeihormoon GHRP-2 in zijn bloed. Dat laat de UCI weten op hun website.

De olympisch kampioen van Peking is op hetzelfde middel betrapt als Stefano Pirazzi en Nicola Ruffoni van Bardiani-CSF. GHRP-2 is een middel dat de aanmaak van groeihormonen stimuleert.

Sánchez heeft het recht om een B-staal aan te vragen van de test, maar voorlopig is hij geschorst door de wielerbond

De Spanjaard zou aankomende zaterdag starten in de Ronde van Spanje. Sánchez zijn beste resultaat in de Vuelta a Espana was een tweede plaats in het eindklassement in 2009. Hij won ook vijf etappes in de Ronde van Spanje.

De Belg Loïc Vliegen is de vervanger van Sánchez. De 72e Ronde van Spanje start zaterdag met een ploegentijdrit in Nîmes.

Pro Shots / George Deswijzen

Samuel Sánchez vorig jaar in Ronde van Spanje (Foto: Pro Shots / George Deswijzen )

Kamer terug van reces om fipronil-affaire

De Tweede Kamer komt toch terug van reces om te praten over de fipronil-affaire. Een meerderheid in de Kamer is voor een debat met minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken). Dat zou volgende week moeten plaatsvinden.

Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren had donderdag een verzoek ingediend voor een zogeheten Algemeen Overleg. CDA en SP laten weten voor te zijn en de VVD en GroenLinks gaan een debat niet tegenhouden.

Een aantal partijen wilde eerder nog antwoorden afwachten op vragen over de eiercrisis. De antwoorden van minister Schippers en staatssecretaris Van Dam zijn inmiddels binnen. Onder meer het CDA is nog niet tevreden.

Vorig jaar beleefde de Kamer een ongestoorde zomervakantie, maar heel ongebruikelijk is het de laatste jaren niet dat Kamerleden worden teruggeroepen. In 2015 werd tijdens het reces een debat over noodsteun aan Griekenland ingelast en een jaar eerder boog de Kamer zich over de ramp met vlucht MH17.

Kamer terug van reces voor fipronil-affaire
Kamer terug van reces om fipronil-affaire (Foto: ANP)

Abdeslam ook voor Belgische rechter

Terreurverdachte Salah Abdeslam moet zich voor de Belgische rechter verantwoorden voor de schietpartij in Brussel waarbij vorig jaar maart drie agenten gewond raakten. De 27-jarige Fransman en medeverdachte Soufien A. staan terecht voor poging tot moord in een terroristische context en verboden wapenbezit. Abdeslam zit in een Franse cel voor zijn rol bij de aanslagen in Parijs van november 2015.

Een Belgisch-Frans politieteam werd een week voor de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016 beschoten met een kalasjnikov toen het een huiszoeking wilde doen in de Brusselse gemeente Vorst. Een politiesluipschutter schoot vervolgens de Algerijnse terrorist Mohamed Belkaïd dood, maar Abdeslam en A. wisten te ontkomen. Beiden werden drie dagen later opgepakt in de nabijgelegen gemeente Molenbeek.

De schietpartij werd in januari al gereconstrueerd. Nu staat vast dat er een rechtszaak komt in België. Een eerste procedurele zitting vindt mogelijk volgende maand plaats.

Abdeslam ook voor Belgische rechter
Abdeslam ook voor Belgische rechter (Foto: ANP)

Vervangster Minderhoud moet ook afzeggen voor EK dressuur

Twee dagen geleden werd Emmelie Scholtens nog opgeroepen als vervangster voor Hans Peter Minderhoud voor het EK dressuur. Scholtens moet echter ook afzeggen omdat haar paard Apache met een lichte blessure kampt.

Patrick van der Meer met zijn paard Zippo neemt nu de opengevallen plek in. De Nederlandse equipe bestaat daarnaast uit Edward Gal, Madeleine Witte-Vrees en Diederik van Silfhout.

Het EK dressuur in het Zweedse Göteborg begint op 22 augustus.

Huisbaas naar rechter om uitzending Hofman

De Nijmeegse huisbaas Ton Hendriks heeft een kort geding aangespannen om uitzending te voorkomen van de nieuwe aflevering van Tim Hofmans onlineprogramma #BOOS. Het kort geding dient donderdagmiddag om 13.30 uur voor de rechtbank in Utrecht, zo bevestigde de rechtbank een bericht hierover van De Telegraaf.

Het internetprogramma zou donderdag om 16.00 uur online worden gezet.

Bij de opnames voor het programma maandag liep de BNN-presentator verwondingen op toen hij voor #BOOS langsging bij Hendriks in verband met een klacht van een jonge huurster. Het blijft nog onduidelijk wat zich precies heeft afgespeeld. Behalve Tim raakte ook een cameraman gewond. Hendriks stelt dat Tim hem eerst probeerde te slaan.

Huisbaas naar rechter om uitzending Hofman
Huisbaas naar rechter om uitzending Hofman (Foto: BuzzE)

Team Sky versterkt zich met twee Spanjaarden

Team Sky heeft zich voor komend seizoen versterkt met twee Spanjaarden: Jonathan Castroviejo en David de la Cruz. Castroviejo komt over van Movistar en tekent een contract voor drie jaar bij de Britse ploeg. De la Cruz zal een contract voor twee jaar tekenen bij de ploeg van Dave Brailsford.

Castroviejo werd drie keer Spaans kampioen tijdrijden, waaronder dit jaar. Daarnaast won hij vorig jaar ook het Europees kampioenschap tijdrijden en werd hij vierde op de olympische spelen.

"Ik kijk er naar uit deel uit te maken van dit team", aldus Castroviejo. “Iedereen kent de sterkte van Sky. Ik hoop zelf mijn bijdrage te kunnen leveren aan nieuwe successen in de toekomst."

Xabi Artexte, coach bij de Britse ploeg, ziet een belangrijke rol voor Castroviejo voor komend seizoen in de ploeg. "Hij is een van de beste tijdrijders van het moment, maar het is ook een renner die goed kan presteren in kortere rittenkoersen. We zien in hem iemand die zowel voor eigen kansen kan gaan, maar ook belangrijk kan zijn voor het team."

De La Cruz reed de afgelopen drie seizoenen voor Quick-Step Floors. De 28-jarige Spanjaard won vorig jaar een rit in de Ronde van Spanje en werd zevende in het eindklassement. Dit jaar wist De La Cruz een rit te winnen in Parijs-Nice en in de Ronde van het Baskenland. 

"Ik heb genoten van mijn tijd bij Quick Step, maar ik denk dat Team Sky goed begrijpt wat ik nodig heb. Ik zie uit naar de nieuwe uitdaging", laat De La Cruz in zijn eerste reactie weten.

Beachvolleybalteams winnen tweede groepsduel op EK

Madelein Meppelink en Sophie van Gestel hebben zich geplaatst voor de volgende op het EK. Nadat ze de eerste wedstrijd hadden gewonnen van het Finse team Tuominen/Lehtonen. In de tweede groepswedstrijd won het Nederlands team van het Oekraiense team Inna Makhno en Iryna Makhno: 21-15 en 21-14

Annemieke Driessen en Ilke Meertens hebben op de tweede dag van het EK Beachvolleybal hun tweede groepswedstrijd gewonnen. In Letland was het Nederlands duo in twee sets te sterk voor het Finse koppel Ida Sinisalo en Niina Ahtiainen: 22-20, 21-18.

Ook Jolien Sinnema en Joy Stubbe hebben hun eerste overwinning binnen op het EK beachvolleybal. Het Nederlands koppel won in de Letse badplaats Jurmala met 2-0 (21-16 en 21-15) van het Russische team Joelia Abalakina/Ksenia Dabizja.

ICC-veroordeelde moet 2,7 miljoen betalen

De door het Internationale Strafhof ICC veroordeelde Malinese jihadist Ahmad al-Faqi al-Mahdi moet een schadevergoeding betalen van 2,7 miljoen euro voor de verwoestingen die hij heeft aangericht in Timboektoe. De verdachte werd in september vorig jaar door hetzelfde hof al veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar voor het verwoesten van cultureel erfgoed.

Al-Mahdi is schuldig bevonden aan het vernietigen van negen mausolea en een moskee in 2012 in Timboektoe, een oorlogsmisdaad. Hij was toentertijd chef van de islamitische politie van de radicale Ansar Dine militie en nam actief deel aan de destructie van de heiligdommen. Al-Mahdi bekende tijdens de behandeling van zijn zaak in Den Haag schuld aan de hem ten laste gelegde feiten.

Hieronder een video van de veroordeling in 2016. 

ICC-veroordeelde moet 2,7 miljoen betalen
ICC-veroordeelde moet 2,7 miljoen betalen (Foto: ANP)

Vier nieuwe personages voor Dragon Ball FighterZ

Via Jump Magazine zijn er vier nieuwe speelbare personages aangekondigd voor Dragon Ball FighterZ. Het betreft Android 16, Android 18, Super Saiyan Blue Goku en Super Saiyan Blue Vegeta. Android 17 maakt (voorlopig) enkel zijn optreden als combo-aanval met Android 18.

Daarnaast is er een nieuwe 'What If'-verhaallijn aangekondigd, waarin Android 18 als superschurk optreedt. Het magazine onthult ook een '3v3 party match', waarin drie spelers elk één personage besturen en real-time kunnen wisselen. De eerste screenshots uit het magazine vind je hieronder.

Dragon Ball FighterZ lanceert ergens in 2018 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Dragon Ball FighterZ Jump screens

Bergdølmo: "Ik schat de kansen voor Ajax op 75 procent"

Oud-Ajacied André Bergdølmo ziet in Ajax de grote favoriet voor het tweeluik tegen Rosenborg BK in de Europa League play-offs.

Kare Ingebrigtsen is sinds 2014 trainer van de Noren en Bergdølmo speelde in het verleden samen met hem bij de ploeg. "De kwaliteit van deze ploeg is minder dan toentertijd. Toch heeft hij het goed op de rails", vertelde Bergdølmo tegen Ajax Life. 

"Hij kent de club door en door en dat is een voordeel. Hij wil nu graag aanvallend spelen, maar de ploeg is vooral defensief sterk. Ik verwacht dat ze zowel uit als thuis op de counter gaan spelen."

Toch denkt de oud-verdediger dat Ajax de beste papieren heeft op plaatsing voor de groepsfase. "Ik schat de kansen op 75 om 25 procent. Ajax heeft slimmere spelers. Bij Rosenborg is de aanvoerder Michael Jensen de sleutelspeler. Hij is vergeleken met de rest van de ploeg echt van een ander niveau en maakt aan de bal altijd de juiste keuze."

“Nicklas Bendtner heeft in de spits nog steeds kwaliteit, maar ik vind hem over de top. Ik ben meer gecharmeerd van Matthiás Vilhjálmsson, een IJslander. Hij is gevaarlijker, maar begint meestal op de bank."

Froome ziet Nibali als grootste concurrent

Na de Tour de France wil Chris Froome dit jaar ook de Ronde van Spanje winnen. De Brit weet echter dat de concurrentie groot is.

Vincenzo Nibali, Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman en Illnur Zakarin hebben het voordeel dat zij geen Ronde van Frankrijk dit jaar hebben gereden, en zich dus al een tijdje hebben kunnen richten op de Vuelta.

"Daarom zie ik Nibali misschien ook wel als mijn grootste rivaal", zo zegt de renner van Team Sky. "Hij had graag de honderdste Giro d'Italia gewonnen, maar is niet geslaagd in die opdracht en zal zich zeker nog willen revancheren. En dan heb je nog de mannen met wie ik in de Tour gestreden heb, zoals Romain Bardet, Fabio Aru en Alberto Contador."

Froome in actie in de Tour dit jaar (Foto: Pro Shots / George Deswijzen )

De Agents of Mayhem zijn er klaar voor

Naar aanleiding van de release van Agents of Mayhem komen de makers van onder andere Saints Row met een laatste trailer voor de open world actiegame.

Door middel van twaalf verschillende Agents, met ieder hun eigen vaardigheden, zal de organisatie M.A.Y.H.E.M. de Zuid-Koreaanse stad Seoul van het kwaad moeten verdedigen. Doctor Babylon en de schavuiten van L.E.G.I.O.N. zullen je het echter niet makkelijk maken, maar gelukkig krijg je wel de hulp van enkele personages waar Saints Row-fans bekend mee zullen zijn.

Agents of Mayhem komt morgen, 18 augustus uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

Samsung zet Shazam op tv's

Een liedje horen in een film, een serie of reclame en niet weten van wie dat is. Om daar iets aan te doen, voegt Samsung de muziekherkenningsapp Shazam toe aan zijn slimme televisies. Shazam is eerst beschikbaar in Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Het is niet bekend wanneer Nederland aan de beurt is.

Onder het tv-kijken kunnen mensen de titel en de artiest van het lied dat ze horen, opzoeken. Ook geeft Shazam ze de songtekst en de titel van het album waar het lied op staat. Gebruikers kunnen het lied vervolgens streamen en toevoegen aan playlists in Spotify, Napster en Deezer, die ook in de Smart Hub van Samsung zitten.

Samsung zet Shazam op slimme tv's
Samsung zet Shazam op slimme tv's (Foto: BuzzT)

Nieuw Nokia presenteert eerste vlaggenschip

Nokia is terug van weggeweest en brengt in september een nieuwe smartphone op de markt. Die Nokia 8 kost 599 euro en komt in vier kleuren. Hij draait op Android Nougat.

De Nokia 8 is het eerste vlaggenschip van het nieuwe bedrijf. De prijs betekent dat de het toestel goedkoper wordt dan andere high-end-smartphones.

Het toestel krijgt onder meer een 'Dual-Sight video': een foto- en videocamera van 13 megapixel die tegelijk naar voren en naar achteren kan filmen. Die beelden zijn te zien in een split-screen. Volgens Nokia maakt dat livestreams nog pakkender. De smartphone krijgt 64GB opslagruimte en 4GB werkgeheugen.

3310

Het nieuwe Nokia had zich tot nu toe toegelegd op goedkopere toestellen, zoals een nieuwe versie van de klassieke Nokia 3310. Het bedrijf heeft ook al twee budgetsmartphones op de markt gebracht, de 3 en de 5.

De 8 is het eerste vlaggenschip van het nieuwe Nokia. Het bedrijf was ooit de belangrijkste mobieltjesfabrikant ter wereld, maar miste de overgang naar smartphones volledig. Nokia werd in 2014 gekocht door Microsoft, waarna de merknaam van de markt verdween. Microsoft wilde mee in de mobiele markt, maar de samengang werd geen succes en Microsoft heeft Nokia eind vorig jaar afgestoten. De nieuwe eigenaar is HMD Global, opgericht door de top van het oude Nokia.

Nieuw Nokia presenteert eerste vlaggenschip
Nieuw Nokia presenteert eerste vlaggenschip (Foto: BuzzT)

Pereiro blij met nieuwe rol bij PSV

Gastón Pereiro is blij met zijn nieuwe rol als nummer tien bij PSV, nadat hij vorig seizoen veelal op de flanken speelde.

"De vrijheid die bij die plek hoort, vind ik heerlijk. Ik hoop er in de toekomst nog vaak te spelen, maar moet me uiteraard schikken in de tactische plannen die de coach uitstippelt", vertelde Pereiro tegen het Eindhovens Dagblad

"Zaterdag (tegen AZ red.) heb ik van de wedstrijd genoten en ik denk dat ook het publiek blij was met wat er op het veld gebeurde. We pakten de punten en het was denk ik ook een heel aantrekkelijke partij. Die combinatie bevalt goed."

De Uruguayaan is blij met de komst van Hirving Lozano bij PSV. "Ik denk dat we met Chucky een speler hebben gekregen die voor meer goals kan zorgen en ik heb zelf die ambitie ook. Het gaat erom dat PSV kampioen wordt en daar moet ik een bijdrage aan leveren. Wij hebben samen iets recht te zetten."

Moordenaar moet verplicht op onbegeleid verlof

De levenslang gestrafte moordenaar Loi Wah C. kan op korte termijn met onbegeleid verlof. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) moet hem dat verlenen, besliste de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Het verlof moet binnen een maand plaatsvinden.

C. werd in 1989 tot levenslang veroordeeld voor de roofmoord op een Chinees gezin in Rotterdam in 1987. Hierbij kwamen de ouders en twee jonge kinderen om het leven. C. heeft de laatste jaren meerdere procedures aangespannen en gratieverzoeken bij de koning ingediend. Momenteel loopt er nog een gratieverzoek. Voor de beoordeling van dat verzoek is het van belang dat onbegeleid verlof goed gaat. C. is al op begeleid verlof geweest en dat is volgens de RSJ goed verlopen.

Levenslang is in Nederland nu nog levenslang, maar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vindt dat een levenslange straf alleen humaan is als de veroordeelde hoop op gratie en vrijlating behoudt. Momenteel loopt er een discussie in de politiek om de straf aan te passen.

In Nederland zitten op dit moment ongeveer veertig mensen levenslang vast. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is vrijwel nooit meer gratie verleend.

Levenslang gestrafte binnen maand met verlof
Moordenaar moet verplicht op onbegeleid verlof (Foto: ANP)

Peuter (2) overleden in snikhete auto

Een tweejarig jongetje is in Oostenrijk omgekomen omdat hij urenlang in een snikhete auto was achtergelaten. De zeventienjarige moeder en haar vriend hadden de peuter in de auto gelaten omdat het kind na een lange autorit zo lekker lag te slapen. De twee gingen naar binnen en vielen zelf in slaap.

Toen ze het kind uren later uit de auto wilden halen, was het jongetje overleden, maakte de politie bekend. De officiële doodsoorzaak staat nog niet vast, maar vermoed wordt dat hitte de jongen fataal is geworden. Mocht dat zo zijn, zal de moeder vervolgd worden voor dood door schuld.

Tweejarig kind overleden in snikhete auto
Peuter (2) overleden in snikhete auto (Foto: ANP)

Studenten vormen grootste menselijke letter ooit

De echt interessante wereldrecords waren vermoedelijk op, en dus besloot men het bij de University of California in Berkeley maar over een andere boeg te gooien: 7194 nieuwe studenten vormden in het stadion van het american footballteam, de Golden Bears, de letter C en dat is een record.

Met hun weergaloze prestatie pakken de studenten vroeg in hun loopbaan in Berkeley al gelijk een Guinness World Record. Dat stond op naam van studenten van de University of Tennessee, die met een magere 4223 mensen een letter vormden. De recordpoging was onderdeel van de Bear Affair, een deel van het oriëntatieprogramma voor nieuwe studenten. 

Deep Silver gaat Shenmue 3 uitgeven

Deep Silver en Ys Net gaan een samenwerking aan om Shenmue 3 wereldwijd te publiceren. Het langverwachte spel komt zowel digitaal als fysiek uit op PlayStation 4 en pc. Wel heb je nog wat geduld nodig: de releasedatum is tot nu toe op ergens in de tweede helft van 2018 gezet.

"Shenmue is een van de gamefranchises die historische waarde hebben, terwijl het de passie van gamers blijft houden. We zijn verheugd om deze partnerschap te hebben ondertekend en kijken ernaar uit om ons wereldwijde publicatienetwerk te benutten om het potentieel van dit zeer verwachte spel te maximaliseren", zei Dr. Klemens Kundratitz, CEO van Koch Media / Deep Silver. Yu Suzuki, de directeur van Shenmue 3 en CEO van Ys Net, voegde eraan toe: "Ik ben zeer verheugd met dit wereldwijde partnerschap met Deep Silver, dat bestaat uit ongelooflijke mannen en vrouwen die een enorme passie hebben om Japanse titels naar de rest van de wereld te brengen. Gedurende dit proces heeft Deep Silver hun grote passie voor Japanse spellen, de Shenmue-franchise en de fans laten zien- dit geeft me meer vertrouwen in Shenmue 3 en dat we de beste partner mogelijk gevonden hebben."

"We zijn erg enthousiast over de voortzetting van de reis van Ryo Hazuki in Shenmue 3, en zijn ervan overtuigd dat het spel het verhaal en de gameplay zal leveren die PlayStation-fans verwachten", zei Florian Hunziker, Vice President van PlayStation's Third Party Relations & Developer Technology Group . "Het wereldwijde partnerschap tussen Ys Net en Deep Silver helpt Yu Suzuki's visie op Shenmue 3 te realiseren. We zijn verheugd om te zien dat het op PlayStation 4 verschijnt."

Crackdown 3 naar 2018

Crackdown 3, dat van origine gepland stond voor najaar 2016, gaat ook de releasedatum van november 2017 niet halen. Microsoft heeft één van zijn belangrijkste exclusives vertraagd naar de lente van 2018.

Het is inmiddels al meer dan drie jaar geleden dat de sandbox met verwoestbare omgeving werd aangekondigd ten tijde van E3. Daarna was het lang stil, totdat Microsoft met een vrij nietszeggende trailer kwam afgelopen E3, en het vertikte gameplaybeelden te laten zien toen de schijnwerpers wel op hen stonden. Shannon Loftis, van Microsoft Studios Publishing laat weten dat er nog veel werk aan de winkel is door de 4K-resolutie en innovatieve technologieën zoals cloud computing. Vandaar dat hij de ontwikkelaars (ja, het zijn drie verschillende teams) meer tijd geeft om de game af te ronden.

Door de vertraging zal Crackdown 3 logischerwijs ook niet meer releasen voor de komst van Xbox One X.

Gijzeling beëindigd bij NPO 3FM

De radiostudio's van NPO 3FM zijn afgezet door de politie. Binnen zou mogelijk iemand zijn die gewapend is. Volgens de politie was er een conflict tussen een man en een vrouw. De twee zouden nu in de gebouwen zijn. De uitzending van 3FM gaat gewoon door, deze wordt uitgezonden vanaf een camping in Renesse.

Volgens de NOS zouden er op ca. 50 meter afstand van de studio een tas en een mes zijn gevonden. Agenten die ter plaatse zijn spreken van een 'ernstig incident'. Inmiddels is er ook een arrestatie-eenheid gearriveerd. 

Update 09:03 uur
Inmiddels is duidelijk dat er inderdaad een vrouw gegijzeld wordt in het gebouw door een man met een mes. Wat de relatie tussen de twee is, is niet bekend. De vrouw is een medewerkster van de Nederlandse Publieke Omroep. 

Update 09:39 uur
De man is aangehouden door het arrestatieteam. De vrouw wordt opgevangen en nagekeken door ambulancepersoneel. 

N.E.C. huurt Schuurman van Feyenoord

Jari Schuurman speelt dit seizoen in het rood-groen-zwart. N.E.C. huurt de aanvallende middenvelder gedurende het seizoen 2017-2018 van Feyenoord. 

Schuurman, die bij de Rotterdammers nog tot juli 2020 onder contract staat, werd geboren in Gorinchem. Zijn allereerste stappen binnen het voetbal zette de naar Jari Litmanen vernoemde speler bij de Gorkumse Jonge Spartanen (GJS), maar al in 2004 maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van Feyenoord. Van zijn zevende tot en met zijn negentiende doorliep hij de academie, totdat hij in 2016 doorstroomde naar de eerste selectie en zijn eerste profcontract tekende.

Schuurman debuteerde op 8 mei 2016 in het eerste elftal tijdens de laatste speelronde van het seizoen 2015/16, tijdens de wedstrijd in de Kuip die Feyenoord toen speelde tegen uitgerekend de club waarvoor hij komend seizoen in actie gaat komen: N.E.C. Afgelopen seizoen deed de middenvelder ervaring op in Tilburg, waar hij door Feyenoord voor een seizoen werd verhuurd aan Willem II. Daar kwam hij tot elf Eredivisieoptredens en drie doelpunten. Schuurman maakte ook indruk bij de bondscoaches van diverse nationale jeugdelftallen: de twintiger speelde al 37 interlands voor Oranje onder 16, 17 en 19 jaar. 

Topshow in NBA 2K18

2K presenteert de eerste gameplaytrailer voor NBA 2K18, met de titel 'Get Shook' met het nummer 'Shook Ones' van Mobb Deep.

Heel veel meer informatie werd er niet bijgeleverd, dus wat er precies veranderd is aan de gameplay blijft nog even gissen. Wel is er onlangs meer verteld over hoe de makers het realisme verder verhogen.

NBA 2K18 is verkrijgbaar voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360, Nintendo Switch en pc op 15 september, 2017.

Zidane na nieuwe prijs: "Het is niet makkelijk"

Real Madrid legde, tot groot genoegen van Zinedine Zidane, beslag op tweede prijs van het seizoen.  Nadat de Madrilenen eerder al Manchester United hadden verslagen in de Europese Super Cup, werd FC Barcelona met 2-0 verslagen in de return van de Spaanse Super Cup, nadat het de heenwedstrijd al met 1-3 had gewonnen.

Al na vier minuten spelen schoot Marco Asensio de bal van ruime afstand tegen de touwen. "Natuurlijk vind ik dat een mooie goal, ik houd immers van voetbal. Van zo'n doelpunt kun je alleen maar onder de indruk zijn", vertelde Zidane in gesprek met Marca.

De Fransman moest het stellen zonder de geschorste Cristiano Ronaldo en Gareth Bale, Casemiro en Isco kregen rust. "Ik heb vier spelers gewisseld, maar de dynamiek van het team veranderde niet, daar ben ik heel tevreden mee." Real Madrid speelde Barcelona af en toe helemaal weg. "Mensen zullen misschien denken dat het makkelijk is, maar dat is het niet. Er zit een hoop hard werk en motivatie achter."

Van Nieuwkerk: seizoen DWDD korter

De wereld draait door is vanaf 2018 zes maanden per jaar te zien op tv. Dat stelt Matthijs van Nieuwkerk in De Volkskrant.

Vanaf volgend jaar stopt het tv-programma in april in plaats van halverwege mei en begint het later in het najaar. Het inkorten van het seizoen is op verzoek van de presentator zelf. "In eerste plaats om het programma glanzend en sterk te houden, maar ook voor mijzelf", aldus Van Nieuwkerk, die meer tijd wil om andere programma's te maken.

Hij noemt DWDD een 'mateloze slokop', maar zegt er nog niet klaar mee te zijn. Robert Kievit, mediadirecteur van BNN-VARA, begrijpt dat Van Nieuwkerk meer ruimte wil. "Het dagelijks presenteren van De wereld draait door is topsport en dat is intensief", laat hij in een reactie op het interview weten.

"Dat hij nu een minder lang seizoen gaat maken betekent gelukkig ook dat we ons de komende jaren verzekerd weten van zijn inzet voor DWDD. Ik ben blij dat hij daarnaast van plan is de ruimte en tijd te nemen om met en voor BNN-VARA nieuwe programmaconcepten te ontwikkelen en zo mogelijk te presenteren."

Matthijs Van Nieuwkerk: seizoen DWDD korter
Matthijs Van Nieuwkerk: seizoen DWDD korter (Foto: BuzzE)

Weer gevoelig onderwerp formatie gelekt

Het AD heeft opnieuw details gepubliceerd over een gevoelig onderwerp uit de formatie. De partijen zouden met elkaar praten over een onderzoek naar meervoudig ouderschap, waarbij het gezag over kinderen aan meer dan twee ouders kan worden toegekend, bijvoorbeeld twee moeders en een vader.

Met een onderzoek door het volgende kabinet willen de partijen volgens het AD de discussie erover vooruit schuiven. Ze zijn verdeeld over het onderwerp. D66 en VVD zijn voor, maar het CDA en met name de ChristenUnie zijn tegen.

In de stukken waar de krant uit citeert staat wel dat het nog te vormen nieuwe kabinet op termijn met voorstellen wil komen. Wat de precieze betekenis en status is van het document is niet bekend.

Het AD publiceerde dinsdag voor het eerst uit vertrouwelijke stukken uit de formatie. Toen ging het over een mogelijk compromis over medisch-ethische kwesties, waaronder hulp bij zelfdoding. Dat lek leidde tot boosheid bij met name Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.

Weer gevoelig onderwerp formatie in krant
Weer gevoelig onderwerp formatie in krant (Foto: ANP)

Fotogenieke dood in The Evil Within 2

Bethesda heeft een trailer voor The Evil Within 2 vrijgegeven. Sebastian zal niet enkel af te rekenen hebben met schrikwekkende schepsels in The Evil Within 2, hij zal ook het hoofd moeten bieden aan menselijke monsters die zich een weg gevonden hebben naar de nieuwe STEM-wereld.

Verknipte personages zoals Stefano Valentini, een artiest met schimmige neigingen en een ongebreidelde verbeelding. Je zult voorbeelden van zijn werk zien, verspreid over Union - van grimmige foto's tot "moment of death" - schetsen die de laatste momenten van iemand zijn leven vatten in een tastbare scène die zich blijft herhalen.

Nadat hij een oog verloor tijdens zijn tijd als oorlogsfotograaf, zonk Stefano al snel weg in de waanzin. Zijn nieuw verworven "visie" maakte hem geobsedeerd over het precieze moment waarop de dood iemand neemt en verteert - die fractie van een seconden waarop mensen, volgens hem, het mooist en het meest open zijn. Stefano kwam na de oorlog thuis met een nieuw doel. Hij wilde niet wachten tot deze perfecte momenten zich uit zichzelf voordeden. Waarom zou hij ook wanneer hij zelf die laatste adem kan regelen? Eén slachtoffer werd twee en al snel werd hij een seriemoordenaar, die ieder exact moment waarop zijn slachtoffers de weg naar de uitgang vonden, precies wist vast te leggen.

De echte wereld kon zijn talenten nooit waarderen. Stefano werd opgejaagd, tot hij zichzelf terugvond in de STEM wereld – een wereld van "pure schepping”. Een wereld die hij kon kneden zodat ze zijn eigen genoegens vervulden. En hij is niet alleen in zijn betrachtingen. Obscura is, als product van zijn eigen immorele verbeelding, één van zijn grootste meesterwerken. Ergens binnen in Obscura schuilt een verhaal uit een ander leven, nog voor Stefano ooit van STEM gehoord had en een verhaal dat je zelf zult moeten ontdekken terwijl je in Union rondwaart.

The Evil Within 2 zal op vrijdag 13 oktober 2017 wereldwijd releasen voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Real Madrid pakt Spaanse Super Cup

Real Madrid heeft beslag gelegd op de Spaanse Super Cup. In de return werd FC Barcelona wederom verslagen.

De Madrilenen verdedigden in aanloop naar de wedstrijd een 1-3 voorsprong, meegenomen uit de heenwedstrijd in Barcelona, die geen enkel moment in gevaar kwam.

Barcelona-trainer Ernesto Valverde stuurde zijn team in met een 3-5-2-systeem het veld in, maar al na vier minuten moest het een tegendoelpunt incasseren. Marco Asensio nam vanaf een meter of dertig het doel van Marc-André ter Stegen onder vuur en liet de Duitser kansloos: 1-0.

De Catalanen konden geen grip krijgen op de wedstrijd en grote kansen bleven zodoende uit. Zes minuten voor rust viel de definitieve beslissing. Karim Benzema troefde Samuel Umititi bij een voorzet af en scoorde de 2-0. Na rust werd het spel van de thuisploeg ook rommeliger en dat resulteerde bijna in de aansluitingstreffer van Lionel Messi, maar de Argentijn zag zijn inzet tegen de onderkant van de lat verdwijnen. Gescoord werd er in het restant van de westrijd niet meer, al was Benzema nog dicht bij de 3-0 en zag Luis Suárez een kopbal op de paal belanden.

Real Madrid legde zodoende voor het eerst sinds 2012 beslag op de Spaanse Super Cup en het betekende de tweede prijs van het seizoen, nadat het eerder ten koste van Manchester United de Europese Super Cup had gewonnen.

Bulgarije wil meer bewaking bij Turkse grens

In de strijd tegen illegale migratie wil Bulgarije de beveiliging bij de grens met Turkije opschroeven. De grens wordt opgedeeld in vijf zones, iedere zone wordt bewaakt door gewapende troepen, zo zei de Bulgaarse minister van Defensie. Er worden zeshonderd soldaten ingezet.

De minister bekritiseerde de Europese landen omdat het niet lukt de vluchtelingenstroom in te dammen. Als het aan hem ligt, komen er NAVO-troepen of Europese troepen in Italië en Griekenland, die de Europese grenzen verdedigen.

In 2016 ging de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije in. Zo moest de illegale oversteek van onder meer Syrische migranten van Turkije naar de Griekse eilanden worden ingedamd. Afgesproken werd dat Turkije meer migranten opvangt en haar grenzen beter moet bewaken. In ruil daarvoor ontvangt het land extra financiële steun van de Europese Unie en werden afspraken gemaakt over afschaffing van de visumplicht voor Turken die naar de EU reizen.

Bulgarije wil meer bewaking bij Turkse grens
Bulgarije wil meer bewaking bij Turkse grens (Foto: ANP)

37 doden bij oproer gevangenis Venezuela

Bij een gevangenisoproer in Puerto Ayacucho in het zuiden van Venezuela zijn minstens 37 gedetineerden omgekomen. Ze werden gedood door veiligheidstroepen die de gevangenis bestormden, aldus de gouverneur van de staat Amazonas.

Bij de veiligheidstroepen zouden 14 mensen gewond zijn geraakt. Volgens getuigen ging het om een 'wilde schietpartij', tussen gedetineerden en de ordehandhavers. Urenlang zou zijn geschoten.

Het was al weken onrustig in de gevangenis, waar te weinig personeel zou werken. In de gevangenissen in het Zuid-Amerikaanse land, maken bendes vaak de dienst uit.

37 doden bij oproer gevangenis Venezuela
37 doden bij oproer gevangenis Venezuela (Foto: ANP)

Lagerhuis bijeen om extreemrechts VS

De veiligheidscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden komt in september bijeen voor een hoorzitting over de dreiging van extreemrechtse groeperingen in de Verenigde Staten. De politici hebben dit besloten na de rellen in de stad Charlottesville.

Bij onlusten tussen extreemrechtse groepen en tegendemonstranten kwam zaterdag één vrouw om, nadat een auto op een protestmars was ingereden en raakten tientallen mensen gewond. Ze protesteerden tegen de aanwezigheid van nationalisten, aanhangers van het zogeheten 'alt-right' en neonazi's die niet wilden dat een standbeeld van generaal Robert E. Lee werd verwijderd. Lee was aanvoerder van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865).

"We moeten ons verenigen en racisme en vooroordelen verwerpen, net als de hatelijke ideologieën van neo-nazi's, de KKK en andere blanke extremistische groepen," aldus de Republikeinse voorzitter van de veiligheidscommissie. Het initiatief voor de hoorzitting kwam van de Democraten.

Hoorzitting Lagerhuis over extreemrechts VS
Lagerhuis bijeen om extreemrechts VS (Foto: ANP)

Dodelijk schietincident Maastricht

De politie is een onderzoek gestart naar aanleiding van een schietincident in een woning aan de Bosscherweg in Maastricht. Een persoon is daarbij om het leven gekomen.

Rond 23.00 uur kreeg de politie melding van getuigen die knallen hadden gehoord. Toen agenten ter plaatse kwamen troffen zij een zwaargewonde man aan. Reanimatie mocht niet baten, hij overleed ter plaatse.

De omgeving is afgezet en er is door medewerkers van de Forensische Opsporing een technisch onderzoek ingesteld. De identiteit van het slachtoffer kan op dit moment nog niet worden vrijgegeven. Er is nog niemand aangehouden.

De politie is op zoek naar getuigen en vraagt hen zich te melden via 0900 - 88 44 of via 0800-7000 (anoniem). 

Weer serie autobranden in Culemborg

In een kwartier tijd zijn woensdagnacht in Culemborg op vijf verschillende plaatsen auto's uitgebrand, zo meldt de politie.

De branden ontstonden rond 02.00 uur in een gebied van een kilometer in het zuiden van de stad. De politie zoekt getuigen.

In 2016 werd Culemborg geteisterd door een serie autobranden. Zo gingen in december zes auto's in vlammen op, reden voor grote onrust onder de bewoners die zelf gingen surveilleren.

 

Terugroepactie batterijen opgeknapte Notes 4

In Amerika worden zo'n 10.200 batterijen voor opgeknapte Galaxy Notes 4 van Samsung teruggeroepen wegens brandgevaar. De terugroepactie is opmerkelijk, aangezien vorig jaar de Galaxy Note 7 wereldwijd vlak na de lancering werd teruggeroepen omdat de batterij van het toestel in brand bleek te kunnen vliegen.

In het geval van de Note 4 gaat het echter om batterijen die door FedEx Supply Chain zijn geplaatst in opgeknapte exemplaren, laat de Amerikaanse veiligheidscommissie voor consumentenproducten weten. De terugroepactie geldt dan ook voor batterijen die tussen december 2016 en april 2017 door FedEx Supply Chain zijn geplaatst in AT&T Samsung Galaxy Notes 4 en vervolgens als vervangende telefoons via het verzekeringsprogramma van AT&T zijn gedistribueerd.

Sommige van de batterijen blijken nep te zijn en afwijkingen te vertonen die ertoe kunnen leiden dat de batterijen oververhit raken. FedEx Supply Chain zegt een melding te hebben ontvangen van een namaakbatterij die oververhit raakte. Daarbij is voor zover bekend niemand gewond geraakt en is geen schade ontstaan.

Consumenten worden opgeroepen de batterij per direct niet meer te gebruiken en hun smartphone uit te zetten. FedEx Suppply Chain neemt zelf contact op met consumenten die met een mogelijk foute batterij in hun maag zitten. Zij krijgen van FedEx Supply Chain een gratis nieuwe batterij en een doos om hun oude batterij in terug te sturen.

Terugroepactie batterijen opgeknapte Notes 4
Terugroepactie batterijen opgeknapte Notes 4 (Foto: BuzzT)

Zeven doden door bevrijdingsactie crimineel

Zwaar bewapende leden van de beruchte bende Mara Salvatrucha hebben woensdag een bloedbad aangericht in een ziekenhuis in Guatemala Stad. Ze schoten bij een actie om een collega-crimineel te bevrijden zeven mensen dood en verwondden elf anderen. De gangster die in het hospitaal verbleef, kon ontsnappen. Hij wordt verdacht van zeker 20 moorden. Vijf vermoedelijke daders zijn gearresteerd.

President Jimmy Morales kondigde aan dat gevaarlijke gevangen voortaan niet meer naar een kliniek worden gebracht, maar alleen nog in hun cel een medische behandeling kunnen krijgen.

De machtige en zeer gewelddadige jeugdbendes controleren in Midden-Amerika hele stadswijken. Ze houden zich bezig met drugshandel en afpersing. Volgens officiële statistieken heeft MS in Guatemala, El Salvador en Honduras 100.000 leden. Aftakkingen vormen ook in de VS een groot probleem.

Zeven doden door bevrijdingspoging crimineel
Zeven doden door bevrijdingspoging crimineel (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bewolking, regen, zon

Na de hondsdagen wachten, de eerste kille nachten.

10 jaar geleden
Op 17 augustus 2007 was het het volgens weerverleden een zwaarbewolkte dag. De zon scheen die dag 'slechts' 5,7 uur en er viel 4,5 mm neerslag in drie uur tijd. De wind kwam uit het zuidwesten.

Terugblik
Gisteren hing er vooral veel hoge bewolking boven Nederland. Hier in Alkmaar brak de zon pas tegen half vijf 's middags even door. Het noordwesten van het land had kans op een bui, de rest van het land bleef overwegend droog. Het werd zo'n 23 graden. De afgelopen nacht waren er opklaringen, later in de nacht groeide de bewolking dicht. Het bleef nog wel droog.

Vooruitblik
Vanmorgen neemt de bewolking nog verder toe en gaat het vanuit het westen regenen. In de middag pakt ook het oosten een vlaag regen mee, en tegelijk wordt het vanuit het westen uit weer droog. In het zuidoosten kan het tot in de avond voorkomen dat er een bui valt. De maximumtemperatuur zal rond de 20 graden liggen. 

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:26
Zon onder: 21:01
Zonkracht: 5/3

 Mainstage van festival Zappanale in Bad Doberan, bij Rostock in Noordoost-Duitsland (Foto: bazbo)
Mainstage van festival Zappanale in Bad Doberan, bij Rostock in Noordoost-Duitsland (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Overleden Deadpool-stuntvrouw droeg geen helm

Stuntvrouw Joi Harris droeg ten tijde van het dodelijke ongeluk op de set van Deadpool 2 geen helm, meldt Page Six. De opnamen voor de superheldenfilm met Ryan Reynolds in de hoofdrol werden woensdag hervat.

De 40-jarige Harris verloor afgelopen maandag de macht over het stuur van haar motor en crashte door de ruiten van een gebouw. Harris was krap een week aan het werk op de set van Deadpool 2. Ze deed de stunts voor het karakter Domino. Haar voorganger had een speciaal op maat gemaakte helm voor de stunts, maar voor Harris was die nog niet klaar.

Deadpool 2 was de eerste klus als stuntvrouw voor Joi Harris. Voorheen was ze actief als professioneel wegracer. Ze was de eerste professionele Afro-Amerikaanse motorcoureur.

Spotify verwijdert muziek 'racistische bands'

Spotify heeft woensdag de muziek van een aantal extreem-rechtse artiesten verwijderd. Volgens de streamingdienst overtreden ze de wet omdat hun teksten haatzaaien en racistisch zijn, zo laat Spotify aan Billboard weten.

"Spotify tolereert geen illegale muziek die haatzaait of tot geweld oproept vanwege huidskleur, geloof, seksualiteit of wat dan ook", aldus een woordvoerder van het bedrijf. De verwijderde artiesten staan te boek als verdedigers van de zogenaamde white power- en white supremacybewegingen, die het blanke ras als superieur beschouwen op aarde.

Na de gewelddadige rellen in het Amerikaanse Charlottesville tussen aanhangers van deze bewegingen en tegendemonstranten, is in de VS veel ophef ontstaan. President Trump kreeg kritiek te verwerken van diverse politici en beroemdheden, omdat hij niet stevig genoeg afstand nam van de ultranationalistische groeperingen. Ook stapte een reeks bestuursvoorzitters van grote Amerikaanse ondernemingen zoals 3M, Campbell Soup en Merck uit een adviesraad van Trump.

Naast Spotify namen eerder hostingbedrijf GoDaddy en Google al maatregelen tegen neonazistische websites, zoals Daily Stormer.

Spotify verwijdert muziek 'racistische bands'
Spotify verwijdert muziek 'racistische bands' (Foto: BuzzT)

Slayer covert Led Zeppelin en ZZ Top

Goed nieuws voor mensen die nog niet kunnen, willen en/of mogen slapen en die geen bezwaar hebben tegen een fijn stukje harde muziek. Op 20 juli gaf de legendarische band Slayer een spetterend concert in Raleigh, de hoofdstad van de Amerikaanse staat North Carolina.

Voorafgaande aan dat optreden werd er tijdens een soundcheck even fijn gejamd door de mannen van Slayer, waarvan de onderstaande beelden werden gemaakt, waarbij we de mannen dik 18 minuten kunnen horen losgaan op nummers van onder meer Led Zeppelin en ZZ Top.

Sabaton maakt clip voor klassieker 'Primo Victoria'

Als er één band is die als een woeste tank door het death metal-landschap trekt dan is het wel de Zweedse band Sabaton. Het is dan ook niet echt verrassend te noemen dat de groep, die in 2015 nog de hoofdact was op het Into The Grave festival, sinds kort samenwerkt met de mensen achter de MMO game World Of Tanks om zo het gloednieuwe genre tank metal te promoten met een brute videoclip.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.