FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 31 mei 2017

Schandalige Belhanda ontsiert oefenduel Oranje

Het oefenduel tussen het Nederlands elftal en haar Marokkaanse evenknie leverde een 2-1 zege op voor Oranje. In Agadir ging het er af en toe spijkerhard aan toe, met dank aan Younès Belhanda die enkele malen schandalige overtredingen maakte, maar wonderlijk genoeg hiervoor van arbiter Mahamadou Keita uit Mali geen kaart ontving.

Het eerste slachtoffer van slager Belhanda was Matthijs de Ligt die na bijna tien minuten spelen zijn rechterenkel na een gerichte aanslag bijna doormidden gezaagd zag worden. Gelukkig kon de Nederlandse verdediger zonder schade opstaan.

Vlak voor rust nam Belhanda bij een tackle om de bal te veroveren het rechterbeen van Wesley Hoedt mee. Ook nu vond Keita dat er weinig aan de hand was.

Oud-scheidsrechter Mario van der Ende is in ieder geval duidelijk over het niet bestraffen van Belhanda door scheidsrechter Keita.

Australië wil Formule 1-race week eerder houden

De organisatie van de Grand Prix van Australië wil in 2018 de Formule 1-race een week eerder houden. De wens is om op 18 maart in actie te komen om zo meer media-aandacht te genereren voor het evenement.

Dit jaar was de race op 26 maart, maar in de media werd er nauwelijks gesproken over het evenement in Melbourne. De reden hiervoor was dat de komst van de Formule 1 samenviel met de start van het seizoen van het Australian Football. Deze sport is enorm populair aan de andere zijde van onze planeet.

Racedirecteur Andrew Westacott liet daarom aan Fairfox Media weten gevraagd te hebben naar een verschuiving van de datum. "De eerste race van het seizoen zal sowieso weer in Melbourne zijn, we zijn met de FOM aan het praten over de datum. We zouden het graag op 18 maart hebben, dat heeft onze voorkeur. Kan dat niet, dan wordt het 25 maart. Het is één van de twee."

Oranje boekt kleine zege op Marokko

Het Nederlands elftal heeft, ondanks dat het de wedstrijd met tien man eindigde, Marokko verslagen. Quincy Promes had in Agadir een hoofdrol (1-2).

Het was af en toe een bikkelhard duel en dat kwam met name door het spel van de Marokkanen, waar Younes Belhanda er twee keer met beide benen gestrekt inkwam: eerst bij Matthijs de Ligt, die wonder boven wonder verder kon, later ook bij diens collega Wesley Hoedt.

Promes

Natuurlijk was Marokko - Nederland een duel van bekende gezichten. Het gehele middenveld van Feyenoord stond erin: Tonny Vilhena en Jens Toornstra bij Oranje, tegenover Karim El Ahmadi bij Marokko. Ook de in Amsterdam geboren Mbark Boussoufa en Nordin Amrabat (Watford, ex-PSV) stonden bij de Marokkanen in de basis. Amrabat kreeg de openingstreffer op zijn geweten, doordat hij weggleed en Memphis Depay daardoor de actie kon maken en Promes kon bedienen: 0-1.

Promes had een kleine tien minuten eerder al een grote kans gehad op zijn derde doelpunt voor het Nederlands elftal toen hij de bal vanaf rechts van Vincent Janssen op een presenteerblaadje kreeg. De ex-speler van FC Twente raakte 'm echter totaal verkeerd. Marokko kon zelf nauwelijks gevaarlijk worden. Voormalig PSV'er Manuel da Costa kopte een keer hard over en vlak voor rust was Nabil Dirar gevaarlijk. Janssen had bij twee schietpogingen keeper Munir zien redden en had voor Promes een grote mogelijkheid gecreëerd, maar die stond buitenspel.

Rode kaart

Kort na rust kreeg Marokko twee goede kansen op de gelijkmaker. Sofiane Boufal dwong Jeroen Zoet tot een knappe redding en Da Costa kopte wederom over uit een corner. De kans met het hoofd van invaller Walid Azarou zorgde voor minder angst bij Oranje. Fayçal Fajr schoot na dik een uur slap in de handen van de doelman. Even later gooide Janssen met zijn vijfde doelpunt voor Oranje het duel in het slot. Promes was nu niet afmaker maar aangever met een slim balletje op de spits die veel tijd en ruimte kreeg, met de borst aannaam en raak tikte (0-2).

Amper een minuut na de 0-2 bestrafte de arbiter een overtreding van Matthijs de Ligt met rood. De jonge Ajacied bracht de net doorgebroken Azarou uit balans en ontnam hem zo een scoringskans. Het werd toch nog een wedstrijd, zeker toen Boussoufa uit de vrije trap de aansluitingstreffer maakte. Fred Grim ging wisselen: Nick Viergever, Wesley Sneijder en Bas Dost erin. Memphis, Toornstra en Janssen eruit. Marten de Roon was al gekomen voor Steven Berghuis. Sneijder legde de bal in de slotfase heerlijk neer bij Promes, die met zijn scheenbeen centimeters naast schoot. Oranje trok de zege over de streep en hoewel die de mannen van - nu nog - Grim geen centimeter dichter bij het WK brengt, komt hij goed van pas.

Quincy Promes belangrijk voor Oranje tegen Marokko (Foto: Pro Shots/Stanley Gontha)
Quincy Promes belangrijk voor Oranje tegen Marokko (Foto: Pro Shots/Stanley Gontha)

Giovinazzi rijdt vrijdagtrainingen voor Haas F1

Antionio Giovinazzi zal dit seizoen zeven vrije trainingen gaan rijden voor het Formule 1-team Haas. De Italiaan, die uitmaakt van het opleidingsprogramma van Ferrari, reed dit jaar al twee races voor Sauber, met een twaalfde plek in Australië als beste resultaat. Daarna stapte Pascal Wehrlein weer in de auto van het Zwitserse team.

Haas heeft Giovinazzi nu in de armen gesloten en zal de Italiaan voor het eerst laten rijden in de eerste vrije training in Groot-Brittannië. Daarna volgen nog optredens in Hongarije, Italië, Maleisië, Mexico, Brazilië en Abu Dhabi. Hij zal zesmaal Kevin Magnussen vervangen, uitgezonderd Mexico waar hij in de auto van Romain Grosjean stapt.

Techbazen willen opzeggen Parijs voorkomen

Vooraanstaande CEO's uit Silicon Valley proberen met man en macht om de Amerikaanse president Donald Trump om te praten. Onder anderen Elon Musk (Tesla) en Tim Cook (Apple) hebben de president gevraagd terug te komen op zijn voornemen om het in Parijs gesloten klimaatakkoord op te zeggen.

Zowel Musk als Cook heeft volgens Bloomberg te elfder ure geprobeerd de president te overtuigen van de noodzaak van de Amerikaanse inzet voor het klimaatakkoord. Eerder meldden insiders al dat invloedrijke omstanders van Trump als dochter Ivanka en schoonzoon Jared Kushner ook tegen het opzeggen van Parijs zijn. Meer conservatieve adviseurs als Steve Bannon zouden het juist toejuichen als Amerika de rest van de wereld de rug toekeert.

Vooralsnog is er geen definitieve knoop doorgehakt door Trump. Eerder liet Elon Musk al doorschemeren dat de president niet meer op zijn advies hoeft te rekenen als het klimaatakkoord sneuvelt.

Techbazen willen opzeggen Parijs voorkomen
Techbazen willen opzeggen Parijs voorkomen (Foto: BuzzT)

'IS zette dader aanslag Berlijn onder druk'

De dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn in december is onder druk gezet door leden van Islamitische Staat (IS) om het bloedbad aan te richten. Dat meldden Duitse media woensdag op basis van informatie uit het onderzoek dat al enige tijd als afgesloten wordt beschouwd.

De Tunesiër Anis Amri wilde eigenlijk in oktober naar het door IS uitgeroepen kalifaat in Irak en Syrië reizen. Een of meer leden van IS drongen er bij Amri echter op aan dat hij een aanslag in Duitsland zou plegen. De terreurbeweging zag "de bijzondere potentie" van Amri, aldus de onderzoekers. De Tunesiër had ook contact met een IS-lid dat door de onderzoekers als een "instructeur" wordt gezien en die hem uitlegde hoe hij in het westen een aanslag kon plegen.

Amri reed op 19 december met een gestolen vrachtwagen in op het publiek op de drukke kerstmarkt in de Duits hoofdstad. Er kwamen twaalf mensen om. Amri werd op de vlucht in Italië doodgeschoten.

'IS zette dader aanslag Berlijn onder druk'
'IS zette dader aanslag Berlijn onder druk' (Foto: ANP)

Juncker: VS kan niet zomaar af van akkoord

De Amerikaanse president Donald Trump kan wel willen dat de Verenigde Staten afstand nemen van het klimaatverdrag van Parijs maar dat is allesbehalve een simpel proces. Dat heeft Jean-Claude Juncker woensdagavond gezegd tijdens een studentenbijeenkomst in Berlijn.

"Het zal jaren duren voordat de Amerikanen onder de verplichtingen van het akkoord uit kunnen", zei de voorzitter van de Europese Commissie, die in de Duitse hoofdstad is voor een internationaal forum. Politieke leiders discussiëren daar donderdag over de toekomst van Europa.

Volgens Juncker kan Trump wel denken dat hij het afscheid met een pennenstreek kan regelen, "maar dat komt omdat hij de details niet kent. Het is de taak van Europa te zeggen: dat gaat zomaar niet."

Juncker: VS kan niet zomaar af van akkoord
Juncker: VS kan niet zomaar af van akkoord (Foto: ANP)

Gaudin wint de proloog in Ronde van Luxemburg

Damien Gaudin heeft de proloog in de Ronde van Luxemburg gewonnen. De 30-jarige renner van Equipe Cycliste Armée de Terre was over 2,1 kilometer de snelste. Greg van Avermaet werd tweede op één seconde van de Fransman voor zijn ploeggenoot Jean-Pierre Drucker.

Gaudin ging al vroeg van start in de proloog van de Ronde van Luxemburg. Van Avermaet kwam nog het dichtst in de buurt van de Fransman, maar de WorldTour leider kwam één seconde te kort. Drucker, de proloog winnaar van vorig jaar zou ook de tijd niet verbeteren van Gaudin. De thuisrijder werd derde op vier seconden.

Beste Nederlander was Huub Duijn van Vérandas Willems-Crelan met een elfde plaats op acht seconden van de winnaar. Naast Duijn was er met Berden de Vries nog een Nederlander in de top vijftien van de proloog. De renner van Roompot - Nederlandse Loterij was dertiende op negen seconden van Gaudin.

Double bagel Wozniacki, Cibulkova onderuit

Tennisster Caroline Wozniacki is uitstekend op dreef op Roland Garros. De Deense mepte de jonge Canadese Françoise Abanda op pijnlijke wijze naar huis: de mondiale nummer 195 kreeg een heuse double bagel te verwerken, 6-0, 6-0. Dat was een unicum voor Wozniacki, die op gravel nog nooit een 'double bagel' liet noteren.

De nummer zeven van de wereld kende een aanzienlijk minder goede dag. De Slowaakse Dominika Cibulkova kwam geen moment in de wedstrijd tegen de Tunesische Ons Jabeur en na anderhalf uur spelen was het voorbij: 6-4, 6-3.

Kristina Mladenovic (WTA-14) maakte geen fout en rekende af met Sara Errani, de finaliste van 2012, maar tegenwoordig nog een schim van wat ze in haar topdagen voor elkaar kreeg: 6-2, 6-3.

Svetlana Kuznetsova (WTA-9) had het tegen de jonge Française Oceane Dodin bij vlagen knap lastig, maar wist na 2,5 uur toch als winnares van het veld te stappen: 7-6 (5), 5-7, 6-3.

Volleybalsters winnen ook tweede WK-kwalificatiewedstrijd makkelijk

De volleybalsters van Oranje hebben in Baku ook hun tweede WK-kwalificatiewedstrijd gewonnen. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison won eenvoudig met 3-0 (25-11, 25-14, 25-13) van Noorwegen.

Net zoals dinsdag tegen Denemarken kwam de Nederlandse ploeg woensdag nooit in de problemen. Oranje begon met de eerste twee sets met: Nicole Koolhaas, Maret Balkestein-Grothues, Anne Buijs, Yvon Beliën, Celeste Plak en Laura Dijkema. Later in de wedstrijd zou Oranje veel wisselen, maar de ploeg van Morrison won ook de derde set gemakkelijk. Alleen Robin de Kruijf kreeg rust van de bondscoach.

Donderdag speelt Nederland tegen Israël. Later zal Oranje ook nog spelen tegen Israël, Oekraïne en Azerbeidzjan. De winnaar van de kwalificatiepoule plaatst zich voor het WK, dat volgend jaar in Japan plaatsvindt. De nummer twee krijgt een herkansing in de derde kwalificatieronde.

Libanese bioscopen weigeren Wonder Woman

De film Wonder Woman komt niet uit in de bioscopen in Libanon. De film wordt geweigerd vanwege hoofdrolspeelster Gal Gadot. De actrice is afkomstig uit buurland Israël, wat gevoelig ligt bij een groep actievoerders. Bovendien diende Gadot twee jaar lang in het leger van Israël.

De actievoerders protesteerden met succes tegen het uitbrengen van de film. Bioscoopketen Grand Cinemas laat woensdag via Twitter weten dat Wonder Woman niet te zien zal zijn.

Volgens Deadline zou Wonder Woman in slechts vijftien zalen gedraaid worden. Andere films waarin Gadot haar opwachting maakte, zoals Furious 7 en Batman v. Superman, werden tot dusver wel getoond in Libanon.

Libanese bioscopen weigeren Wonder Woman
Libanese bioscopen weigeren Wonder Woman (Foto: BuzzE)

'Mens moet robot blijven controleren'

Mensen moeten altijd de controles over machines behouden. De EU moet ervoor zorgen dat kunstmatige intelligentie (KI) ethisch verantwoord wordt ingezet. Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) stelt dat woensdag in een advies aan de Europese Commissie.

Wanneer en hoe taken worden toevertrouwd aan bijvoorbeeld medische of zorgrobots, moet altijd een menselijke beslissing zijn, aldus EESC-rapporteur Catelijne Muller. Of het acceptabel is dat kunstmatige intelligentie onze veiligheid, privacy of autonomie in gevaar brengt moet daarom steeds opnieuw worden beoordeeld. Dat geldt zeker ook voor 'slimme' wapens.

Muller wijst op de voordelen die KI kan bieden op het vlak van landbouw, milieu en veiligheid en zelfs kan bijdragen aan het uitbannen van ziekte en armoede. Vanwege de risico's zou de EU voorop moeten lopen om mondiale normen en standaarden op te stellen.

Een ethische code is nodig om ervoor te zorgen dat KI-systemen de menselijke waardigheid en mensenrechten niet aantasten, aldus Muller. Ook voor de gevolgen voor de werkgelegenheid moet de EU een strategie ontwikkelen, staat in het advies.

'Mens moet robot blijven controleren'
'Mens moet robot blijven controleren' (Foto: BuzzT)

CNN zet Griffin op straat na onthoofdingsfoto

Het delen van een foto van een onthoofde president Donald Trump komt comédienne Kathy Griffin duur te staan. CNN heeft haar contract per direct beëindigd, zo laat de zender woensdag weten. Griffin maakte samen met Anderson Cooper jarenlang een nieuwjaarsshow voor CNN.

De 58-jarige Griffin deelde dinsdag een beeld uit een video waarin ze een nagemaakte kop van een onthoofde Trump, ernstig bebloed, omhoog houdt. Veel Amerikanen noemden de foto onsmakelijk. Griffin verwijderde de foto en bood haar excuses aan, maar dat was voor CNN blijkbaar niet genoeg.

"Het spijt me. Ik ben te ver gegaan. Ik zat fout", zo twitterde Griffin. "Ik heb veel fouten gemaakt in mijn carrière en ik zal doorgaan, maar ik vraag jullie vergiffenis", aldus de comédienne.

CNN zet Griffin op straat na onthoofdingsfoto
CNN zet Griffin op straat na onthoofdingsfoto (Foto: BuzzE)

'Blackface' en bananen bij Confederations Cup-parade in Rusland

Wereldvoetbalbond FIFA is allerminst gelukkig met een parade ter ere van de Confederations Cup, later dit jaar in Rusland. Afgelopen weekeinde werd in Sochi een parade gehouden waarbij de landen geïntroduceerd werden.

Zo liepen er mensen rond met sombrero's en dikke nepsnorren, die uiteraard de Mexicanen voorstelden. Kameroen doet ook mee aan het toernooi en daar ging de organisatie volgens velen een klein beetje de mist in. Welgeteld twee mensen liepen met zwarte schmink op hun gezicht in de parade, terwijl anderen de Kameroenese vlag op hun gezicht hadden. 

Dat er twee mensen in 'blackface' liepen was nog tot daar aan toe, maar dat ze ook bananen om de nek hadden hangen was, eerlijk is eerlijk, misschien toch wel een tikkeltje overdreven. Een in Sochi studerende Nigeriaan zette foto's ervan op internet en stuurde een brief naar het stadsbestuur van Sochi, waarin hij netjes en zonder overdreven boos te worden uitlegde dat dit alles toch niet helemaal netjes was.

FIFA reageerde er inmiddels ook op:"We weten dat een van de doelen van de parade was om de teams feestelijk welkom te heten", aldus een statement. "Deze manier was echter....ongepast. Het zwartschminken van gezichten wordt als discriminerend gezien en zal in de stadions niet getolereerd worden", zo ging men gelijk een stap verder, opvallend genoeg zonder over het grootste issue, de bananen, te praten.

Anatoly Pakhomov, de burgemeester van Sochi, nodigde de Nigeriaanse student woensdag uit. Daar werd uitgebreid gesproken, excuses werden aangeboden en de student neemt het de Russen allemaal ook niet zo kwalijk. "Ze doen dit helemaal niet uit racisme, maar gewoon uit een vorm van onwetendheid, ze hebben simpelweg niet door dat 'blackface' en bananen niet zo goed ontvangen worden. Daar valt nog veel over te leren hier", liet hij weten. 

Koninklijke onderscheiding voor Tom Dumoulin

Girowinnaar Tom Dumoulin is woensdag door koning Willem-Alexander benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De wielrenner kreeg in het bijzijn van familie, vrienden en teamgenoten de versierselen opgespeld door staatssecretaris Martin van Rijn (Sport). Dat gebeurde in het stadhuis van Maastricht, voorafgaand aan de publieke huldiging daar.

Van Rijn roemde de wielrenner die zondag als eerste Nederlander ooit de Ronde van Italië wist te winnen. "Tom heeft de afgelopen weken veel losgemaakt in Nederland en laten zien dat we ook als klein land tot grootse dingen in staat zijn. De koning, het kabinet, wij allen zijn zeer trots", aldus Van Rijn.

In Maastricht hebben zich duizenden mensen verzameld op de Markt om Dumoulin te huldigen.

Koninklijke onderscheiding voor Tom Dumoulin
Koninklijke onderscheiding voor Tom Dumoulin (Foto: ANP)

'Oasis op benefietconcert Manchester'

Oasis komt mogelijk weer bij elkaar voor het benefietconcert voor de slachtoffers van de aanslag in Manchester. Sinds woensdag gaan er verschillende geruchten daarover rond op internet.

Black Eyed Peas-lid Taboo zette de geruchtenstroom in gang toen hij de aanwezigheid van The Black Eyed Peas bevestigde op Twitter. In dezelfde tweet noemt hij de namen van andere optredende artiesten als Ariana Grande, Pharrell Williams, Katy Perry, Justin Bieber, Coldplay en Miley Cyrus. In zijn lijstje staat echter ook Oasis, dat nog niet is aangekondigd.

Liam en Noel Gallagher, afkomstig uit Manchester, vormden in de jaren negentig tot 2009 het hart van Oasis. In dat jaar kwam er een einde aan de band toen de broers ruzie kregen. Sindsdien maken ze elkaar geregeld zwart in de media.

Sinds de aanslag wordt door veel fans al vurig gehoopt op een comeback. Hun hit Don't Look Back In Anger werd symbool voor de veerkracht van de plaatselijke bevolking, nadat het publiek bij een herdenkingsdienst het nummer spontaan had ingezet.

Dinsdag gaf Liam in Manchester een soloconcert. De opbrengst daarvan wil hij doneren aan de slachtoffers van de aanslag.

'Oasis op benefietconcert Manchester'
'Oasis op benefietconcert Manchester' (Foto: BuzzE)

LB: Ubisoft heeft een nieuw logo

Lekker belangrijk: nieuws dat je niet wilt missen!

De Franse gameontwikkelaar Ubisoft heeft een nieuw logo. Het is een aangepaste versie van de bekende krul die de meeste gamers wel zullen herkennen van de keren dat ze Far Cry, Assassin's Creed of een Tom Clancy-game opstartten.

Het is slechts een subtiele update ten opzichte van het oude logo. Ubi motiveert de aanpassing in een blogpost"Vandaag de dag creëren we werelden - werelden die fungeren als computerspellen, strips, films, tv-series boeken en pretparkattracties. Ons nieuwe logo is minimalistisch, modern en monochroom. Het is een poort naar onze werelden, en geeft een voorproefje van wat spelers te wachten staat. De krul en de letter O zijn beide met opzet zo ontworpen om te herinneren aan de handgetekende vormen die onze menselijke kwaliteiten als enthousiasme, nieuwsgierigheid en een korreltje krankzinnigheid vertegenwoordigen". Wow, Ubisoft. Wow.

Voor de volledigheid hieronder nog een overzicht van Ubisoft-logo's door de jaren heen, met dank aan Eurogamer:

Sportschool Anton Geesink moet plaatsmaken voor appartementen

De beroemde judoschool van Anton Geesink in de Utrechtse wijk Ondiep staat op het punt van verdwijnen. Het gebouw was eigendom van familie van de overleden judogrootheid, maar die hebben het gebouw vorig jaar verkocht aan een vastgoedontwikkelaar. Hoewel de sportschool nog een huurcontract tot eind 2018 heeft, wil de ontwikkelaar het slecht onderhouden gebouw liever vandaag dan morgen slopen om er appartementen voor in de plaats neer te zetten.

Het karakteristieke gebouw dateert van 1965 en er zijn nog steeds ongeveer vierhonderd leerlingen actief bij de club aan de Anton Geesinkstraat. De toentertijd 31-jarige judoka was in dat jaar al olympisch kampioen, nadat hij een jaar eerder in Tokio tijdens de olympische finale de Japanner en grote favoriet Akio Kaminaga versloeg. De Nederlander werd niet alleen de allereerste olympisch kampioen judo in de open gewichtsklasse, maar dit was tevens de allereerste keer dat een Japanner in eigen land verslagen werd door een niet-Japanner en Geesink verkreeg hiermee een heldenstatus in Japan.


Legendarische olympische finale van Geesink (Bron: EenVandaag)

De in 2010 overleden judoka woonde zelf ook geruime tijd boven de judoschool, maar Geesink gaf zelf al aan dat hij de school wilde verkopen, omdat hij zijn tijd anders wilde besteden. Dat betekende echter niet dat de sportschool dan maar moest verdwijnen. 'Ik hoop wel dat de sportschool blijft bestaan, want behalve voor de vele sportclubs heeft de sportschool ook een functie voor de wijk’, zei Geesink.

Uiteindelijk heeft de familie in augustus 2016 besloten om het gebouw te verkopen aan de niet nader genoemde vastgoedontwikkelaar. De beheerder van de judoschool, Albert van Mildert, hoopt dat de gemeente een helpende hand wil uitsteken na het teleurstellend stukje vastgoedhandel van de erfen Geesink. 'Een stuk sportgeschiedenis van Utrecht verdwijnt en vierhonderd sporters, onder wie veel kinderen, verliezen hun plek. Hier sporten veel kinderen uit Ondiep en Overvecht. Deze school heeft een belangrijke wijkfunctie. De nabestaanden van Anton Geesink hebben zich nooit serieus bekommerd om de toekomst van de sportschool. Ze zijn allang blij dat de school is verkocht.

De zoon van de judolegende, Anton Geesink Jr., ziet het uiteraard heel anders. 'Jammer inderdaad, maar sommige dingen kun je nu eenmaal niet tegenhouden. De sportschool staat tachtig procent van de tijd leeg. Er worden alleen in de namiddag en avonden wat judo- en karatelessen gegeven. Daarmee kun je tegenwoordig een sportschool niet in leven houden. Nu ze ook een deel van hun subsidie kwijt zijn, zit er kennelijk niets anders op. Mijn moeder woonde er op een gegeven moment alleen, in een groot, oud pand. Ze is naar Nieuwegein verhuisd. We stonden ook voor hoge onderhoudskosten. Het pand is zwaar verouderd en het dak moet worden vervangen. Dat er een stukje historie verdwijnt is jammer, maar het is niet anders. Van erfgoed kun je nu eenmaal niet eten. Dat zou mijn vader ook gezegd kunnen hebben.


Geesink wordt als een held onthaald in zijn stadsie Utrecht in 1964 (Foto: Getty images)

Raadslid Gadiza Bouazani van de PvdA in Utrecht wil van de gemeente weten wat er nog te doen is om de sportschool te behouden voor de wijk. Ze heeft inmiddels schriftelijke vragen aan het college gesteld. 'De PvdA vindt dat de Anton Geesink sportschool bij Ondiep hoort zoals de Domtoren bij Utrecht.'

Bij de verkoop van het gebouw werd Van Mildert nog door de vastgoedontwikkelaar gerustgesteld met het bericht dat de school behouden zou blijven, de bestaande appartementen gerenoveerd zouden worden en er hooguit een aantal extra appartementen bijgebouwd zouden worden. Maar nog geen jaar later is het geld dan toch blijkbaar belangrijker dan eer, want die belofte lijkt inmiddels vergeten te zijn. De vastgoedontwikkelaar onthoudt zich intussen van enig commentaar.

Haase niet opgewassen tegen Nadal

Robin Haase heeft op Roland Garros niet voor een stunt kunnen zorgen. De Nederlandse nummer 43 van de wereld ging in de tweede ronde onderuit tegen negenvoudig kampioen Rafael Nadal.

Haase begon bepaald niet lekker aan de partij en voor hij met zijn ogen kon knipperen had de Hagenees de eerste set al verloren. In set twee ging het een stuk beter voor de Nederlander, maar hij werd wel al vroeg gebroken. In de drie servicegames daarna kwam hij eigenlijk niet in de problemen, maar op Nadal's service kon hij ook weinig betekenen en dus werd de tweede set ook verloren.

Haase weerstond de druk van Nadal in de derde set nog even en kreeg zelfs de lachers op zijn hand. Een bal van Nadal kreeg hij nog maar net op zijn racket, maar de bal raakte de umpire op het lijf. Haase reageerde met zijn befaamde 'Robin Hood'-move, waar ook de umpire van dienst wel om kon lachen. Een echte kans om de wedstrijd nog om te keren had Haase overigens niet meer: hij leverde twee keer zijn service en kon het de Spanjaard wederom niet lastig genoeg maken, waardoor het na iets minder dan twee uur voorbij was: 1-6, 4-6, 3-6.

Robin Haase niet opgewassen tegen Rafael Nadal (Foto: Pro Shots/Action Images)
Robin Haase niet opgewassen tegen Rafael Nadal (Foto: Pro Shots/Action Images)

Rutte heeft nu ineens haast met formatie

Bij de kabinetsformatie is spoed geboden. Er staan internationaal grote belangen op het spel en een nieuw kabinet kan die beter behartigen, vindt VVD-leider Mark Rutte.

"We hebben een heel bijzonder systeem in Nederland, maar het moet niet te lang duren", zei Rutte. Volgens de premier neemt zijn gezag en dat van zijn collega-ministers in de internationale arena toe en kunnen ze effectiever optreden als zij niet langer demissionair zijn.

Rutte was woensdagmiddag de eerste politiek leider die werd ontvangen door de nieuwe informateur Herman Tjeenk Willink. Later op de dag volgt CDA-voorman Sybrand Buma en donderdag komen ook de leiders van D66, GroenLinks en ChristenUnie langs. Geert Wilders staat vooralsnog niet op het schema van de informateur.

Grote verantwoordelijkheid
Rutte wilde deze keer niet verder ingaan op wat hij en de informateur hebben besproken. Dat zou het welslagen van de formatie in gevaar kunnen brengen, denkt hij. "We zijn nu 75 dagen bezig en ik voel een grote verantwoordelijkheid als leider van de grootste partij om alles te doen om de kabinetsformatie te laten slagen", aldus de premier.

Tjeenk Willink volgde eerder deze week Edith Schippers op als informateur. Hij moet het vastgelopen formatieproces uit het slop trekken.

Rutte dringt aan op spoed in formatie
Rutte dringt aan op spoed in formatie (Foto: ANP)

CDA: vragen over gerommel bij Belastingdienst

Volgens het CDA zijn medewerkers van de Belastingdienst die vrijwillig wilden vertrekken, aangemoedigd valsheid in geschrifte te plegen. Om nog te kunnen profiteren van een volledige vertrekpremie, kreeg een groot aantal ambtenaren het advies de datum van hun aanvraag te wijzigen en naar voren te halen (antedateren).

Volgens CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt kregen medewerkers van de fiscus op die manier tienduizenden euro's extra mee. Hij kaartte de kwestie woensdag aan tijdens een debat in de Tweede Kamer. Hij wees op de kritiek van de Algemene Rekenkamer, die de uitgaven van de overheid controleert. De 'waakhond' noemde het advies "voordelig voor deze medewerkers, maar nadelig voor de Belastingdienst".

Volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is er niets onoorbaars gebeurd. "Het heeft niets te maken met antedateren."Op verzoek van Omtzigt zegde hij toe de kwestie in een brief toe te lichten.

Ook Hogenkamp uitgeschakeld op Roland Garros

Na Quirine Lemoine en Kiki Bertens is ook de laatste Nederlandse tennisster in het enkelspel van Roland Garros uitgeschakeld.

Woensdagmiddag was Richel Hogenkamp (WTA-105) niet opgewassen tegen de Belgische Elise Mertens (WTA-60). De Nederlandse kende een prima Roland Garros, nadat ze al drie wedstrijden in het kwalificatietoernooi won en in de eerste ronde Jelena Jankovic uitschakelde.

In de eerste set tegen Mertens moest ze echter twee keer haar service inleveren en daar kon ze niks tegenover zetten. Na de set vroeg Hogenkamp om een medische time-out, daarbij wijzend naar haar maag, terwijl ze er ook niet al te fris bij zat. 

In het tweede bedrijf leek de Nederlandse zich goed te herstellen en ze nam er zelfs een dubbele break voorsprong, maar dat werd weer tenietgedaan door Mertens en door Hogenkamps eigen wat matige spel. Na anderhalf uur zat haar toernooi er weer op: 6-3, 6-4.

Grim wil Sneijder niet tegenwerken: "Als het even kan, speelt hij"

Wesley Sneijder kan deze interlandperiode Edwin van der Sar aflossen als recordinternational. De routinier heeft nog drie optredens voor Oranje nodig.

Van der Sar staat op 130 interlands en Sneijder momenteel op 128. Als laatstgenoemde vanavond tegen Marokko speelt en vervolgens tegen Ivoorkust (4 juni) en in het kwalificatieduel met Luxemburg (9 juni), dan is Sneijder de nieuwe recordinternational.

Interim-bondscoach Fred Grim heeft het record in zijn achterhoofd. "Natuurlijk weet ik dat Wesley graag minuten wil maken tegen Marokko", zegt de coach tegenover De Telegraaf. "Dingen als recordinternational kunnen worden, spelen bij zulke ervaren jongens mee."

"Zodra hij is ingestroomd (gisteravond, red.) gaan we daarop anticiperen. Als het even kan, speelt hij", aldus Grim, die Sneijder speeltijd lijkt te gunnen. Tegen Italië (1-2 verlies) viel Sneijder echter pas in na aandringen van Arjen Robben.

Baas trekt helikopter met superpiemel

De Chinese Kungfu-meester Ye Hongwei heeft een bijzonder goed functionerende paarsgepunte lans, om maar even met Djeez te spreken. Zo goed zelfs, dat de beste man een touwtje om zijn ballen en piemel strikte en daarmee een heuse helikopter vooruit wist te trekken.

De uit de stad Zibo afkomstige Ye doet al zo'n dertig jaar aan 'zen tai chi' en dat werpt zijn vruchten af: weinigen zullen zulke sterke genitaliën hebben als Ye. In Beijing ging hij voor een recordpoging, in het bijzijn van officials van de World Record Academy, waarvoor hij een helikopter acht meter vooruit moest trekken. Dat lukte en hij deed er zelfs twee meter bij.

"Ik weet niet waarom ik het in het begin wat moeilijk had. Ik was zenuwachtig en onzeker", aldus de man met de stalen ballen. "Toch kon ik de energie vinden die ik nodig had en toen begon de helikopter te bewegen. Ik zal blijven trainen zodat ik meer records kan breken in de toekomst", klonk het trots.

Vorige maand trok Ye overigens al zeven achter elkaar geknoopte Audi's vooruit, zoals het een echte man betaamt met gebruik van zijn tampeloeris. Die auto's wogen bij elkaar zo'n 12,6 ton, hoe zwaar de helikopter was vermeldt het verhaal helaas niet.

Ye trekt de helikopter vooruit (Bron: YouTube)

Eis 10 jaar en tbs in zaak krantenbezorgster

Voor het doodsteken van de Schiedamse krantenbezorgster Anita van Dijk (51) heeft de officier van justitie woensdag in de rechtbank in Rotterdam tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen verdachte Biko M. (30).

De officier van justitie acht op basis van gevonden DNA-sporen en onder meer telefoongegevens onomstotelijk bewezen dat de man op 13 mei vorig jaar de vrouw op haar krantenronde door de wijk Rotterdam-Delfshaven met zeven messteken zodanig heeft verwond, dat zij een week later aan de gevolgen overleed.

"Anita van Dijk is vanuit het niets neergestoken", aldus de officier. "Het was een aanval zo heftig dat een deel van het mes in haar nek bleef steken."

De gevonden DNA-sporen hebben volgens de aanklaagster "een zeer hoge bewijswaarde" en wijzen allemaal in de richting van M.

Eis 10 jaar en tbs in zaak krantenbezorgster
Eis 10 jaar en tbs in zaak krantenbezorgster (Foto: ANP)

Amrabat: "Feyenoord heeft zich nog niet gemeld"

Sofyan Amrabat zou FC Utrecht graag verlaten voor Feyenoord, maar de middenvelder heeft nog geen gesprek gehad met de Rotterdamse club.

Eerder deze maand meldde het Algemeen Dagblad dat Feyenoord zich in de persoon van technisch directeur Martin van Geel al had gemeld in Utrecht voor Amrabat. "Feyenoord heeft zich nog niet gemeld. Niet bij de club en niet bij mij of mijn management", zegt Amrabat nu tegenover de NOS.

"En ik mag niet liegen", benadrukt de Marokkaanse international, die het wel zou weten als Feyenoord zich toch voor hem meldt in de Domstad: "Het is een schitterende club, de ideale stap. Daar draai ik niet omheen."

Nordin Amrabat, zijn broer die bij het Engelse Watford onder contract staat, ziet Sofyan graag naar de kersverse landskampioen vertrekken. "Als Feyenoord zich meldt, moet je er alles aan doen om die kant op te gaan. Het is een prachtige club", aldus Nordin.

Banken onderzoeken samenwerking geldautomaten

De drie grote banken gaan kijken of ze afspraken kunnen maken over een landelijk dekkend netwerk van geldautomaten. ABN AMRO, ING en Rabobank willen daarmee voorkomen dat er zwarte vlekken ontstaan op de kaart doordat banken steeds vaker geldautomaten weghalen, zo laten ze weten in een gezamenlijke verklaring.

Door samen te werken moet het mogelijk zijn om met minder automaten evenveel mensen te bedienen. De partijen kijken ook of er één standaard model geldautomaat kan komen, waar mensen ongeacht bij welke bank ze zitten het maximale bedrag kunnen pinnen of storten. Dat moet ook schelen in de veiligheid.

Vooralsnog verandert er volgens de betrokkenen niks. Doel is om in het najaar afspraken te maken. Bij het overleg tussen de banken schuift ook geldtransporteur GSN aan. De Nederlandsche Bank steunt het initiatief.

Winkeliers reageren verheugd op de plannen. Volgens brancheorganisatie Detailhandel Nederland zou de aanpassing kunnen zorgen voor een kostenverlaging, meer gemak en veiligheid voor winkeliers en blijvende beschikbaarheid van contant geld voor consumenten.

Banken onderzoeken samenwerking geldautomaten
Banken onderzoeken samenwerking geldautomaten (Foto: ANP)

Ploumen: goudsector gaat misstanden aanpakken

De goudsector in ons land gaat uitwassen bij de winning en recycling van het edelmetaal aanpakken. De afspraak moet ervoor zorgen dat de mensenrechten in de keten gerespecteerd worden. Ook moeten de winning en het hergebruik van het goud milieuvriendelijker worden.

Op 19 juni wordt hierover een akkoord getekend, zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) woensdag in de Tweede Kamer. Het gaat niet alleen om juweliers, maar ook om bijvoorbeeld bedrijven als Philips die goud in hun producten verwerken. Ook bonden en maatschappelijke organisaties zijn erbij betrokken.

De winning en het recyclen van goud gebeurt nogal eens onder erbarmelijke omstandigheden. Bij de productie in kleine mijnen in de Democratische Republiek Congo zijn vaak rebellen of militairen betrokken. Het goud uit deze mijnen wordt bijna altijd het land uit gesmokkeld.

Vijfde sector
Het is de vijfde sector waar dergelijke afspraken zijn gemaakt. Eerder gebeurde dat in de textiel-, banken-, hout- en steenkolensector. Verder is er een intentieverklaring getekend voor de plantaardige eiwittensector. De bewindsvrouw verwacht dit jaar ook nog zogenoemde convenanten te tekenen met de verzekerings-, voedingsmiddelen-, natuursteen- en sierteeltbranche.

Convenanten zijn vrijwillige afspraken waarbij ook de overheid betrokken is. Volgens Ploumen zijn ze "vrijwillig, maar niet vrijblijvend" en hebben bedrijven "wel iets uit te leggen" als ze zich niet aan de afspraken houden. Een aantal partijen, waaronder de ChristenUnie, vindt de convenanten te vrijblijvend en pleit voor regelgeving.

Ploumen: goudsector gaat misstanden aanpakken
Ploumen: goudsector gaat misstanden aanpakken (Foto: ANP)

Titelverdedigster Muguruza ontsnapt in Parijs, Kvitova onderuit

Roland Garros-kampioene Garbiñe Muguruza heeft zichzelf met pijn en moeite in de strijd om een nieuwe titel gehouden.

De Spaanse nummer vijf van de wereld had het op het Court Philippe Chatrier bijzonder moeilijk tegen de 21-jarige Anett Kontaveit uit Estland, de nummer 53 op de ranglijst. Kontaveit trok de eerste set via de tiebreak knap naar zich toe en in set twee had ze al gelijk de break te pakken.

Toch herstelde Muguruza zich en met de nodige moeite kon ze de Estse op 5-4 breken. Het derde bedrijf ging vervolgens gelijk op, tot de Spaanse op 3-2 door de service van Kontaveit brak. Ze deed dat gelijk daarna nog een keer en daarmee was de wedstrijd voorbij: 6-7 (4), 6-4, 6-2.

Voor Petra Kvitova zit haar gedroomde comeback in Parijs er weer op. De Tsjechische speelde haar eerste toernooi sinds ze in december thuis gewond raakte bij een overval, maar Bethanie Mattek-Sands was in de tweede ronde te sterk. De Amerikaanse (WTA-117) had twee tiebreaks nodig om Kvitova naar huis te sturen: 7-6 (5), 7-6 (5).

Venus Williams had het niet al te moeilijk. De Amerikaanse, als tiende geplaatst, schakelde Kurumi Nara uit Japan in een kleine anderhalf uur uit: 6-3, 6-1.

Bertens al klaar op Roland Garros na zeer matige partij

Voor tennisster Kiki Bertens zit een herhaling van haar stunt op Roland Garros 2016 er niet in. De Nederlandse werd in Parijs al in de tweede ronde uitgeschakeld door de 18-jarige Amerikaanse CiCi Bellis, die eerder Quirine Lemoine versloeg.

Bertens won de allereerste game van de wedstrijd, nota bene op de opslag van Bellis, maar leverde haar service gelijk twee keer in. De Nederlandse nummer achttien van de wereld speelde bijzonder matig en was niet opgewassen tegen de Amerikaanse tiener, van wie ze eerder deze maand in Rome nog ruim won.

Bellis won de eerste set, waarna zich in set twee een waar breakfestijn ontwikkelde. Met pijn en moeite wist Bertens daar nog een tiebreak uit te slepen, maar daarin begon ze wederom dramatisch slecht. Bellis kreeg zo maar liefst vijf matchpoints, maar plotseling gloorde er weer Nederlandse hoop.

Het ene na het andere matchpoint werd óf netjes weggewerkt door Bertens óf in het net geslagen door haar opponente, maar op het moment dat ze op gelijke hoogte kon komen gooide Bertens het alsnog weg: een totaal mislukt dropshot bezegelde het lot van de halvefinaliste van vorig jaar, 6-3, 7-6 (5).

Kiki Bertens vroegtijdig klaar in het enkelspel. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Kiki Bertens vroegtijdig klaar in het enkelspel. (PRO SHOTS/Insidefoto)

Voetbalclub geeft te weinig eten aan officials en krijgt dikke boete

De Australische voetbalclub Brisbane Roar krijgt een forse boete van de Aziatische voetbalbond AFC. Bij een wedstrijd om de Aziatische Champions League hebben de Australische schavuiten zich namelijk ernstig misdragen: de officials van de AFC kregen niet de beschikking over drie uitgebreide buffetmaaltijden per dag - of die voldeden niet aan de eisen - tijdens hun verblijf in Brisbane.

Op 12 april kwam de delegatie van de AFC aan in Brisbane voor de groepswedstrijd tussen Roar en Kashima Antlers uit Japan. Thuisspelende clubs in de AFC Champions League zijn volgens de regels van de AFC verplicht om voor de delegatie van de AFC drie maaltijden per dag - 'international buffet style' ook nog eens - te verzorgen, tot en met één dag na de wedstrijd, naast uiteraard een lichte maaltijd op de wedstrijddag.

Twintig procent van de inkomsten van de wedstrijd, wat uiteindelijk neerkomt op zo'n tienduizend dollar, wordt door de AFC nu als boete opgelegd aan de Australiërs. Ze kregen daarbij ook nog te horen dat een volgende schending van de regels voor een zwaardere straf zal zorgen, maar welke straf daar precies op staat is niet helemaal duidelijk.

De regels van de AFC geven aan dat thuisspelende clubs in de Champions League op eigen kosten flink wat zaken moeten regelen voor de hotemetoten van de continentale bond. Naast de maaltijden moet men ook zorgen voor zes liter water per persoon per dag, ijs en de nodige verfrissende drankjes, verblijf in een vijfsterrenhotel en het liefst een waar het plebs van de voetbalclubs, de spelers, niet verblijft. Ook moeten zaken als een wasserij voor de kleding van de bobo's en een sedanauto plus een auto met minstens zeven zitplaatsen op orde zijn.

4,5 jaar cel voor mishandelen stiefdochter

Petra M. heeft in hoger beroep 4,5 jaar cel gekregen voor het mishandelen van haar stiefkinderen en poging tot doodslag op haar stiefdochter. Dat bepaalde het gerechtshof in Den Haag woensdag. De straf is hoger dan in eerste aanleg. Toen kreeg ze drie jaar cel opgelegd. De vader heeft van het hof dezelfde straf gekregen als van de rechtbank namelijk achttien maanden gevangenisstraf.

De destijds twaalfjarige stiefdochter werd in februari 2015 ernstig onderkoeld en met een hartstilstand aangetroffen in haar ouderlijk huis in Roelofarendsveen. Haar lichaamstemperatuur was nog maar 23 graden. Stiefmoeder M. waarschuwde zelf een ambulance, omdat het meisje onwel zou zijn geworden. Ze overleefde ternauwernood.

Volgens M. had ze haar stiefdochter te slapen gelegd in een verwarmde kamer met dekbedden en een gesloten raam. Het hof vindt die verklaring echter ongeloofwaardig, omdat deskundigen hebben verklaard dat het meisje in een koude ruimte moet hebben gelegen zonder beddengoed.

Slechte gezondheid
In de strafmaat heeft het hof meegenomen dat het meisje in de week daarvoor in slechte gezondheid verkeerde. Ook vindt het hof het van belang dat het die nacht vroor en dat de stiefmoeder niet één keer bij het meisje is gaan kijken.

Ook de vader van de kinderen heeft zich volgens het hof schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Het meisje en haar toen 14-jarige broer waren daarvan het slachtoffer.

Beide kinderen werden regelmatig in hun kamer opgesloten, waardoor ze hun behoefte daar moesten doen en gekleineerd werden. Ook werd ze noodzakelijke medische hulp onthouden.

4,5 jaar cel voor mishandelen stiefdochter
4,5 jaar cel voor mishandelen stiefdochter (Foto: ANP)

Bos Lisse dicht wegens aanvallen buizerds

Het Zuid-Hollands Landschap heeft het Keukenhofbosch in Lisse voor bezoekers gesloten, omdat meerdere mensen door een buizerdpaartje zijn aangevallen. "Sommige mensen zijn met bebloed hoofd het bos uitgekomen", aldus een boswachter van Het Zuid-Hollands Landschap woensdag.

De eerste meldingen over de agressieve buizerds die hun nest verdedigen, kwamen half mei binnen."Zij vallen mensen aan die te dichtbij komen of zich in het territorium bevinden. Dit doen zij door schijnaanvallen, maar ook echt rake aanvallen waarbij een aantal mensen zelfs verwondingen op het hoofd heeft opgelopen", aldus de boswachter.

Buizerds kunnen met hun snavel en klauwen prooien verscheuren. Daarom adviseert Het Zuid-Hollands Landschap mensen met verwondingen de huisarts te raadplegen vanwege infectiegevaar.

De boswachter verwacht dat de jonge buizerds in het nest over een week of zes uitvliegen en dat het paartje dan rustiger wordt.

Bos Lisse dicht wegens aanvallen buizerds
Bos Lisse dicht wegens aanvallen buizerds (Foto: ANP)

Britain's Got Talent wijkt voor Ariana Grande

De finale van Britain's Got Talent wordt verplaatst naar zaterdag. Het Britse tv-station ITV haalt de uitzending van de tv-show een dag naar voren om het benefietconcert van Ariana Grande op zondagavond in Manchester niet in de weg in te zitten. Dit meldt de BBC, de omroep die het benefietconcert van de Amerikaanse zangeres zondagavond live uitzendt op BBC One.

De opbrengt van het concert gaat naar het noodfonds van het Rode Kruis in Manchester. Een woordvoerder van ITV zegt dat het tv-station de kijkers niet de kans wil ontnemen het benefietconcert te volgen. De door Ant & Dec gepresenteerde finale van de talentenjacht wordt daarom een dag eerder uitgezonden. De uitzending van de British Soap Awards, die op zaterdag stond gepland, verhuist naar dinsdag.

Tijdens het benefietconcert in het stadion Old Trafford Cricket Ground zijn er optredens van Justin Bieber, Coldplay, Katy Perry, Miley Cyrus en Take That. The Black Eyed Peas zijn pas toegevoegd aan de line-up. Ook Pharrell Williams, Usher en zanger Niall Horan van One Direction maken hun opwachting.

Volop aandacht

De kaarten gaan donderdag in de verkoop. "Ariana Grande's benefietconcert One Love Manchester brengt artiesten en publiek samen en haalt geld op voor het Rode Kruis van Manchester", aldus een woordvoerder van ITV. "Het is belangrijk dat er volop aandacht is voor dit concert."

Ariana Grande moest haar tournee vorige week afbreken toen een zelfmoordterrorist zich in de foyer van de Manchester Arena opblies. Bij de bomaanslag op 22 mei kwamen 22 mensen om het leven en raakten meer dan zestig anderen gewond.

Britain's Got Talent wijkt voor Ariana Grande
Britain's Got Talent wijkt voor Ariana Grande (Foto: BuzzE)

Celstraf voor verduisteren erfenis van jongen

Twee mannen uit Groningen en Drenthe moeten achttien maanden tot twee jaar de cel in, omdat zij een miljoenenerfenis hebben verduisterd. Zij beheerden het geld dat een overleden zakenman had nagelaten aan zijn toen twaalfjarige zoon. De gestolen 4 miljoen euro moeten zij terugbetalen aan het slachtoffer.

De vader overleed in 2007 en had de twee mannen van 55 en 39 jaar bewindvoerder gemaakt over zijn nalatenschap. Zij zouden het geld zo goed mogelijk beheren en gematigd defensief beleggen totdat de zoon 25 jaar werd.

De mannen gingen echter al snel aan de haal met het geld. Ze gebruikten het om schulden van het eigen bedrijf van de 55-jarige man uit Drenthe af te betalen. De andere man wist dat. Volgens het tweetal ging het niet om verduistering maar om leningen, omdat ze van plan zouden zijn om het geld terug te betalen. De rechtbank vond dat niet geloofwaardig. De mannen hebben hun eigen belangen voorop gesteld en die van de jongen ernstig geschaad.

De officier van justitie had eerder tegen de oudste verdachte vier jaar celstraf geëist en tegen de jongere twee jaar.

Celstraf voor verduisteren erfenis van jongen
Celstraf voor verduisteren erfenis van jongen (Foto: ANP)

UFC-kampioene De Randamie weigert tegen Cris Cyborg te vechten

Na een maandenlange stilte rondom Nederlands eerste UFC-kampioene Germaine de Randamie, is er de afgelopen dagen enigszins duidelijkheid over de toekomst van de Utrechtse MMA-vechtster. In de periode na het winnen van de kampioensgordel bleef het angstvallend stil rondom De Randamie. Zou ze nu wel of niet haar titel verdedigen en tegen wie dan? Holly Holm, die ze verslagen had in de titelstrijd, of toch de angstaanjagende Cris 'Cyborg' Justino. Cyborg is al een decenium ongeslagen en zij wordt over het algemeen gezien als de sterkste MMA-vrouw op deze aardbol.


De Randamie in gelukkiger tijden na de winst in het gevecht om de UFC-titel (Foto: Getty images)

Op 26 mei kwam de manager van De Randamie met een verklaring dat GDR definitief niet tegen Cyborg zal vechten. De reden is dat er al lange tijd een zweem van dopinggebruik rond de Braziliaanse hangt en ze zelfs in 2011 daadwerkelijk betrapt is op het gebruik van het verboden middel stanozolol.

'Ze is, ondanks dat ze regelmatig getest wordt, toch gepakt op het gebruik van prestatiebevorderende middelen. Ze zal dan ook altijd verdacht zijn, hoe vaak ze in de toekomst ook getest zal gaan worden. De Randamie en haar team vinden daarom ook dat Cyborg het niet verdient om in de UFC te vechten en ze verdient helemaal geen titelgevecht tegen GDR', aldus manager Brian Butler. 'Als de UFC vindt dat op dit moment het enige gevecht een gevecht tegen Cyborg is, dan moeten wij daar onze conclusies uit trekken en zullen we het moeten accepteren als de UFC De Randamie haar titel afneemt.'


Cris 'Cyborg' Justino (Foto: Getty images)

Nadat Cyborg dus al in 2011 gepakt was op het gebruik van doping, werd de 31-jarige Braziliaanse afgelopen december weer voorwaardelijk geschorst, ditmaal voor het gebruik van het verboden middel Spironolacton, een vochtafdrijver die gebruikt kan worden ter maskering van het gebruik van testosteron. De dopingautoriteit USADA besloot in februari Cyborg uiteindelijk niet te straffen, aangezien dit middel door een arts werd aanbevolen tijdens het intensieve herstel van een zeer zware voorbereiding voor haar gevecht tegen Lina Lansberg, in augustus 2016.

Dinsdag kwam De Randamie zelf met een persoonlijke verklaring via Facebook:

'Lieve allemaal,
Het is alweer even geleden dat ik iets heb gepost. Maar naar aanleiding van de ontstane commotie voel ik toch de noodzaak om iets van me te laten horen en de lucht wat te klaren ( voor zover mogelijk ).
Het is absoluut niet zo, dat alles dat er word gezegd me niks doet. Ook ik ben een mens en ook ik heb gevoelens. Ondanks het feit, dat ik altijd positief in het leven sta doen de opmerkingen mij meer dan ik had gehoopt. De positieve maar ook zeker de negatieve.
Het gevecht tussen mij en Chris Cyborg is mij vorig jaar november aangeboden. Ook toen had ik al mijn bedenkingen maar heb toch het gevecht geaccepteerd. Chris Cyborg heeft het gevecht afgewezen, omdat zij niet het gewicht van 66 kilo kon halen in twaalf weken tijd. Een maand later werd ze bezocht door de USADA en kwam niet door de test. De rest van het verhaal is bekend.
Mijn reden om het gevecht nu af te wijzen heeft niks, maar dan ook helemaal niks te maken met dat ik bang ben. 
Ik ben namelijk van mening dat als je topsport wilt beoefenen je dit doet zonder middelen die de spiermassa kunnen beïnvloeden. Ik - als topsporter - heb altijd keihard getraind, altijd op mijn eten gelet en 18 jaar van mijn leven in het teken van sporten gezet zonder ook maar één middel te gebruiken wat niet is toegestaan. 
Iedereen heeft zijn of haar mening hierover en dat mag. Maar dat mensen denken te weten wat mijn beweegredenen zijn/waren gaat mij niet in de koude kleren zitten.
Ik werk fulltime en onregelmatig wat heel veel tijd in beslag neemt. Daarnaast is er nog steeds een grote onduidelijk over mijn hand. Ik heb 14 juni een afspraak met de arts en dan word er besloten of er geopereerd gaat worden. Ook deze optie moet ik dusdanig afwegen, want er bestaat een grote kans dat mijn pezen/zenuwen dusdanige schade kunnen op lopen waardoor ik mijn hand niet meer optimaal zou kunnen gebruiken.
Tijdens de onderhandelingen over het gevecht met Holly Holm, heb ik vooraf gezegd dat ik na dit gevecht terug wil naar mijn natuurlijke gewichtsklasse van 61 kilo. Mijn taak daar is nog niet afgerond.
De UFC heeft mijn toen toegezegd dat dit geen enkel probleem zou zijn en ik ook gewoon kan terug keren naar mijn natuurlijke gewichtsklasse.
Dit is dus ook waar ik mij dit moment op focus.
Toen ik 18 jaar geleden verliefd werd op de vechtsport had ik 1 doel. Mijn grote liefde delen met andere die dezelfde liefde voor de vechtsport hebben als ik!! Dit is mijn doel en zal ook altijd mijn doel blijven.
Ik wil iedereen bedanken die altijd voor me klaar hebben gestaan en me nog altijd steunen door dik en dun!! You guys rock.

For all the haters; To Bad!! " the IronLady" is far from done.'

Het lijkt er dus op dat De Randamie haar titel opgeeft en een gewichtsklasse lager zal gaan vechten, een gewichtsklasse die trouwens beter bij haar past. Vele MMA-fans zullen dit echter zien als een excuus om maar niet tegen de keiharde Cyborg te hoeven vechten. 

Voor de Braziliaanse is het allemaal een bekend verhaal. 'Het is nu wel duidelijk dat ook zij mij ontloopt en gewoon bang voor me is', aldus Cyborg. 'Het is ook niet echt mijn probleem, maar meer het probleem van de UFC. Eigenlijk zegt GDR ook dat USADA hun werk niet goed doen. Ik ben de wereldkampioene, al tien jaar ongeslagen, De Randamie is slechts UFC-kampioene. Mijn volgende gevecht is al gepland voor UFC 214 en wie mijn tegenstander gaat worden is aan de UFC. Misschien wil Germaine de Run-From-Me wel gewoon meer geld en is dit een strategie', gaf Cyborg nog een sneer na.

Koolhof/Middelkoop al uitgeschakeld in Parijs

Voor tennissers Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop zit Roland Garros er net als vorig jaar na één partij weer op.

De Nederlandse winnaars van het ATP-toernooi van Sydney aan het begin van het jaar stonden in de eerste ronde tegenover de Italiaan Andreas Seppi en zijn Tunesische kompaan Malek Jaziri. 

De Nederlanders leverden gelijk hun eerste opslagbeurt in, maar pakten later een break terug en sleepten er een tiebreak uit, waarin Seppi en Jaziri te sterk waren.

De tweede set ging via een tiebreak naar Koolhof en Middelkoop en de wedstrijd leek te kantelen. Ze begonnen uitstekend aan set drie en kwamen op een 4-1 voorsprong, maar vanaf dat moment ging het fout.

Jaziri en Seppi serveerden weer beter, braken twee keer door de Nederlandse opslag heen en wonnen zelfs elke game, waardoor Koolhof en Middelkoop enigszins verrassend onderuit gingen: 6-7 (2), 7-5 (5), 4-6.

'Trump stapt uit klimaatverdrag Parijs'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft definitief besloten zijn land terug te trekken uit het klimaatverdrag van Parijs. Dat zeggen twee goed ingevoerde bronnen tegen nieuwssite Axios.

Het is nog onduidelijk hoe het Witte Huis de Amerikaanse deelname aan het klimaatpact wil opzeggen. Daar wordt volgens de bronnen nog aan gewerkt door een klein team, waar onder anderen de chef van het Amerikaanse Bureau Milieubescherming (EPA), Scott Pruitt, deel van uitmaakt.

'Trump stapt uit klimaatverdrag Parijs'
'Trump stapt uit klimaatverdrag Parijs' (Foto: ANP)

19 jaar geëist tegen vader die moeder doodde

Tegen een 44-jarige man is woensdag een gevangenisstraf van negentien jaar geëist voor de moord op zijn ex-vrouw en moeder van zijn kinderen. Het 38-jarige slachtoffer werd op 5 november 2015 levenloos in haar woning in Veendam gevonden. De man wordt er ook van verdacht samen met zijn 43-jarige nieuwe partner plannen te hebben gemaakt om haar ex-partner te doden. Tegen de vrouw is 24 maanden gevangenis waarvan acht voorwaardelijk geëist.

De verdachte zou zijn ex-vrouw bij haar thuis hebben gedood door haar te bedwelmen met ether en een kussen op haar hoofd te duwen.

De officier van justitie noemt het handelen van de verdachte te kwalificeren als moord. "De verdachte is planmatig te werk gegaan. In de maanden voorafgaand aan de dood van het slachtoffer heeft hij gezocht naar methoden om zijn ex-partner om het leven te brengen. De verdachte zat financieel aan de grond, met de dood van zijn ex-partner zou hij financieel gewin maken en daarbij had hij een relationeel belang."

Verdriet
Volgens de officier heeft de man met zijn daad onherstelbaar en onpeilbaar veel leed en verdriet berokkend bij de nabestaanden, familie en vrienden. "Deze kinderen zullen zonder hun moeder verder moeten, in het besef dat hun vader verantwoordelijk is voor haar dood."

De rechtbank in Assen doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

19 jaar geëist tegen vader die moeder doodde
19 jaar geëist tegen vader die moeder doodde (Foto: ANP)

Gemeenten krijgen hulp met 'stem-app'

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken gaat de 'stem-app' van gemeenten niet verbieden, maar helpen met de ontwikkeling ervan. Dat is de uitkomst van een "verhelderend gesprek" met de gemeenten die experimenteren met zo'n app, die is bedoeld om burgers meer te betrekken bij wat de gemeente doet.

Eerder tikte Plasterk de gemeenten Almelo, Emmen, Hollands Kroon, Molenwaard en Lingewaard nog op de vingers om de 'stem-app'. Elektronisch stemmen is namelijk niet toegestaan. Verkiezingen organiseren per app is helemaal problematisch. Plasterk geeft als voorbeeld dat dan niet meer is te controleren of sprake is van stemdwang.

De gemeenten hebben echter verzekerd dat de app niet is bedoeld om te testen of er elektronisch kan worden gestemd bij verkiezingen. Wel kunnen mensen hun mening geven over wat er lokaal speelt. De gemeenten willen zo meer inzicht krijgen in bijvoorbeeld het draagvlak voor nieuwe voorstellen.

"Dat lijkt mij prima", zegt Plasterk woensdag. Hij zegt dat de gemeenten goede plannen hebben en dat is afgesproken dat ze ondersteuning krijgen. "Wij kunnen er ook van leren en die ervaring weer delen met andere gemeenten". Hij ziet de experimenten als "proeftuinen voor nieuwe vormen van burgerparticipatie".

Gemeenten krijgen hulp met 'stem-app'
Gemeenten krijgen hulp met 'stem-app' (Foto: ANP)

Inflatie en werkloosheid eurozone omlaag

De inflatie in de eurozone is in mei uitgekomen op 1,4 procent op jaarbasis, tegen 1,9 procent in april. Dat blijkt woensdag uit een raming van Europees statistiekbureau Eurostat. Ook de werkloosheid is gedaald, naar het laagste punt sinds 2009.

De lagere inflatie is voor een groot deel te danken aan de gedaalde prijzen van autobrandstof. Die stegen een maand eerder nog met 7,6 procent, maar in mei naar schatting slechts met 4,6 procent. De prijzen van voedsel, alcohol en tabak bleven gelijk.

Door de daling is de geldontwaarding wat verder verwijderd geraakt van het niveau waar de Europese Centrale Bank (ECB) met zijn monetaire beleid op aanstuurt. Doel is de inflatie iets onder de 2 procent te houden. Economen rekenden voor mei van tevoren gemiddeld op een inflatie van 1,5 procent.

Kerninflatie
De ECB kijkt ook met name naar de kerninflatie, waarbij sterk schommelende prijzen van zaken als energie en voeding buiten beschouwing wordt gelaten. Dat cijfer zakte van 1,2 procent in april naar 0,9 procent in mei.

Volgens economen van ING zullen de energieprijzen ook de komende maanden een drukkend effect hebben op de inflatie. Daardoor ligt een terugkeer richting het niveau van 2 procent minder voor de hand dan een verdere daling.

Werkloosheid
De werkloosheid in de eurozone is in april gedaald naar 9,3 procent. Met de daling van een niveau van 9,4 procent een maand eerder lag de werkloosheid op het laagste punt sinds maart 2009.

Volgens Eurostat waren in het eurogebied in april iets meer dan 15 miljoen mensen werkloos. Voor de gehele Europese Unie werd een werkloosheid gemeten van 7,8 procent. In de EU ging het om ruim 19,1 miljoen werklozen.

De laagste werkloosheid in de EU was in Tsjechië, Duitsland en Malta. De werkloosheid was het hoogst in Griekenland en Spanje. Voor Nederland werd door Eurostat een werkloosheid van 6,4 procent gemeld.

Verder waren in de eurozone ruim 2,6 miljoen jongeren werkloos. In alle 28 EU-landen hadden ruim 3,7 miljoen personen jonger dan 25 jaar geen baan.

Inflatie eurozone loopt terug
Inflatie eurozone loopt terug (Foto: ANP)

Olivo maakt Roland Garros-stunt na één game compleet

Tennisser Renzo Olivo heeft de grootste zege uit zijn carrière binnengesleept. De 25-jarige Argentijn klopte in de eerste ronde van Roland Garros niemand minder dan Jo-Wilfried Tsonga, de nummer dertien van de wereld.

Olivo stond dinsdag al uitstekend te spelen en kwam op een 5-4 voorsprong in de vierde set, terwijl hij al 2-1 in sets voor stond. Op dat moment zorgde de invallende duisternis ervoor dat de wedstrijd onderbroken werd, maar dat mocht voor Tsonga niet baten.

De Fransman begon woensdag met serveren en enkele minuten later kon de douche weer opgezocht worden - als dat überhaupt nodig was. Olivo bracht een matchpoint op het scorebord, maar die werd net als de volgende twee stuks weggewerkt door Tsonga. Matchpoint vier was echter raak en daarmee was voor Olivo zijn tweede overwinning op een toptwintigspeler - na Tommy Robredo (18) in 2014 - een feit.

Jørgensen houdt alle opties open

Nicolai Jørgensen wil bij Feyenoord blijven, maar daarmee staat niet vast dat hij ook daadwerkelijk na de zomer nog in De Kuip speelt.

Als je spits 21 keer scoort en daarmee een groot aandeel heeft in het landskampioenschap, weet je dat er mogelijk geïnteresseerden zullen aankloppen. Ook Jørgensen zelf is niet dom en dus weet de spits dat het mogelijk niks zegt dat hij in Rotterdam-Zuid nog tot 2021 vastligt.

Ekstra Bladet confronteerde Jørgensen met het feit dat de Eredivisie-topscorers van de laatste jaren telkens werden weggekocht. Het klopt: de laatste die bleef na met de topscorerstitel aan de haal te zijn gegaan was Luis Suarez in 2010, maar hij vertrok een half jaar later alsnog van Ajax naar Liverpool. Björn Vleminckx (Club Brugge), Bas Dost (VfL Wolfsburg), Wilfried Bony (Swansea City), Alfreð Finnbogason (Real Sociedad), Memphis Depay (Manchester United) en Vincent Janssen (Tottenham Hotspur) werden allen weggekaapt.

"Je weet nooit wat er gebeurt in de voetballerij. Het verandert elke dag", zegt Jørgensen tegen de Deense krant. "Tot nu toe is het mijn plan om bij Feyenoord te blijven, maar het is niet alleen aan mij. Als de club een niet te weigeren aanbod krijgt, zien we wel wat er gebeurt. Voor nu ligt mijn focus honderd procent op Feyenoord. Ik ben gewoon heel blij dat we kampioen zijn geworden en wil graag Champions League spelen met Feyenoord."

Mariniers naar Roemenië voor oefening

Rond de tweehonderd mariniers vertrekken zaterdag naar Roemenië voor een oefening van de NAVO. De mariniers zijn onderdeel van de flitsmacht van de NAVO, de Very High Readiness Joint Task Force. Naast Nederland leveren ook Groot-Brittannië en enkele andere NAVO-lidstaten eenheden aan deze taskforce.

De oefening in Roemenië, die de naam NobleJump heeft gekregen, is gericht op afschrikking van Rusland en het geruststellen van de NAVO-landen in het oosten van Europa. Het ministerie van Defensie laat weten dat de NAVO en Nederland "er alles aan doen om in gesprek te blijven" met Rusland, maar dat het tegelijkertijd noodzaak is "om ook militair te reageren".

De mariniers oefenen de komende maanden hoe ze zo snel mogelijk naar een gebied kunnen afreizen om de NAVO-partners te hulp te schieten.

Mariniers naar Roemenië voor oefening
Mariniers naar Roemenië voor oefening (Foto: ANP)

Mysterieuze tweet Trump gaat viral

Donald Trump blijkt toch populairder dan hij dacht. Een kersverse tweet van de Amerikaanse president wordt namelijk massaal gedeeld. Hij heeft er een mysterieus woord in verstopt.

"Ondanks de constant negatieve pers covfefe", twitterde Trump drie uur geleden. Een tweet die inmiddels al meer dan 75.000 keer is gedeeld.

Wat de beste man bedoelt met het woord 'covfefe' is helaas niet bekend. Mogelijk gaat het om de nucleaire lanceercodes. Geen idee, maar de hashtag #covfefe gaat inmiddels enorm viral en het levert in ieder geval een hoop leuke grappen op.

Update 13.00 uur:
Donald Trump heeft zijn fout ingezien en de bewuste tweet verwijderd. De beste man trollt zijn volgers nu met de vraag of zij weten wat 'covfefe' werkelijk betekent.

Ruim 630 miljoen fraude met EU-geld in 2016

Het Europese agentschap voor fraudebestrijding (OLAF) heeft afgelopen jaar 346 gevallen aangetoond waarin EU-geld niet volgens de regels is uitgegeven. Het gaat om een totaalbedrag van 631 miljoen euro. De dienst heeft geadviseerd dat geld terug te eisen en de fraudeurs voor de rechter te brengen.

Het terug te eisen bedrag is lager dan in 2015. Toen werd volgens OLAF met 888 miljoen euro aan Europese subsidies gefraudeerd. Een jaar eerder was dat 901 miljoen euro.

Het ging in 2016 onder meer om fraude met grote transportprojecten. Ook maakten criminelen misbruik van publieke aanbestedingen. Daarnaast ontdekte het agentschap onregelmatigheden met onderzoeksgeld en werkloosheidsprogramma's. Misdaadnetwerken slagen er met complexe constructies nog altijd in douaneheffingen en BTW te omzeilen, aldus OLAF. Zo werd in het Verenigd Koninkrijk een enorme fraude met Chinees textiel blootgelegd.

Forse groei
OLAF signaleert verder een forse groei van het aantal fraude- en corruptiemeldingen over het Europees Parlement. Veel onderzoeken lopen nog, maar in oktober werd duidelijk dat Marine Le Pen, presidentskandidaat van de Franse partij Front National, twee medewerkers ten onrechte op de loonlijst van het parlement heeft gezet. De partij moet 339.000 euro terugbetalen.

Verder zouden parlementariërs sjoemelen met declaraties. Ook zou EU-geld voor nationale partijactiviteiten worden gebruikt, en dat is verboden. Volgens OLAF-directeur Giovanni Kessler is mogelijk sprake van een structureel probleem en zou het geen kwaad kunnen de regels aan te scherpen.

De EU gaf vorig jaar ruim 136 miljard euro uit. De dienst opende vorig jaar 219 nieuwe onderzoeken.

Ruim 630 miljoen fraude met EU-geld in 2016
Ruim 630 miljoen fraude met EU-geld in 2016 (Foto: ANP)

In Duitsland afgewezen Afghanen nu niet terug

Een vliegtuig dat woensdag met afgewezen Afghaanse asielzoekers van Frankfurt naar Kabul zou vliegen, vertrekt niet als gevolg van de bomaanslag in de Afghaanse hoofdstad. De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Hessen, Peter Beuth, zei volgens Duitse media dat "een ordelijke afwikkeling van de uitzetting" nu niet door de ambassade in Kabul gegarandeerd kan worden.

Beuth zei dat ze wel zo spoedig mogelijk worden uitgezet. In het parlement van Hessen is daar beroering over ontstaan. Enkele parlementariërs eisen nu dat de uitzetting geschrapt wordt. Dinsdag drong een reeks verenigingen en actiegroepen aan op het stopzetten van het uitzetten van Afghanen. Ze stellen dat het beleid van de migratiedienst het leven van talrijke Afghanen door de terugkeer in gevaar brengt. De Bondsrepubliek wijst ongeveer de helft van de asielvragen van Afghanen af.

Een enorme bom is woensdag in Kabul ontploft, niet ver van ambassades en ministeries, het hoofdkwartier van veiligheidsdiensten en het paleis van de president. De Duitse ambassade is zwaar beschadigd.

In Duitsland afgewezen Afghanen nu niet terug
In Duitsland afgewezen Afghanen nu niet terug (Foto: ANP)

Geen saldo, geen prijs in de Postcodeloterij

De Nationale Postcodeloterij hoeft de man die een grote prijs misliep omdat hij te weinig saldo op zijn rekening had, niet alsnog een geldprijs uit te keren. De man speelde iedere maand mee met vier loten in de loterij, maar die bewuste keer in januari vorig jaar had hij te weinig saldo op zijn rekening zodat het bedrag niet afgeschreven kon worden. En juist die keer viel er een grote geldprijs op zijn postcode.

Via de rechter eiste hij twee miljoen euro van de Postcodeloterij. De rechter oordeelde woensdag echter dat deelnemers zelf verantwoordelijk zijn voor voldoende geld op hun bankrekening om te kunnen meespelen. "Het is de verplichting en daarmee de eigen verantwoordelijkheid van de deelnemer om zorg te dragen voor voldoende saldo op zijn rekening om de incasso te kunnen uitvoeren."

De man moet de proceskosten van ruim tienduizend euro betalen.

Geen saldo, geen prijs in de Postcodeloterij
Geen saldo, geen prijs in de Postcodeloterij (Foto: ANP)

Haase: "Ik moet goed spelen tegen Nadal"

Tennisser Robin Haase staat woensdagmiddag voor de zoveelste keer in zijn loopbaan al erg vroeg in een Grand Slam tegenover een absolute wereldtopper. Dit keer wacht Rafael Nadal in de tweede ronde van Roland Garros op de Hagenaar.

Het zal een lastig partijtje worden voor Haase, de nummer 43 van de wereld, tegen een van de grootste gravelspecialisten ooit. Zijn strategie is vrij simpel: "Ik moet goed spelen", zo trapt hij netjes een open deur in. "Alles moet lopen en daarnaast heb je ook gewoon geluk nodig", zegt hij eerlijk. "Om überhaupt een set van hem te winnen heb je echt alles nodig."

Volgens Haase heeft niemand echt een antwoord op de vraag hoe Nadal op gravel verslagen moet worden. "Dit jaar lukte alleen Dominic Thiem dat in de finale in Rome en die speelde echt waanzinnig goed." Rally's kort houden en snel winners slaan, op papier geen slecht plan, klinkt Haase niet verstandig in de oren. "Dan ben je gelijk kansloos, ik moet wel bereid zijn die rally's aan te gaan. Als ik dat niet doe speel ik anders dan ik gewend ben en dat is een te groot risico."

Men zegt wel eens dat spelers van zulke wedstrijden moeten genieten, maar daar kan Haase terecht weinig mee. "Hoe kun je genieten als je er met drie keer 6-1 vanaf gaat? Uiteindelijk wil je op dit soort toernooien tegen dit soort spelers tennissen, daar doe je het voor, want dat is gaaf, maar dan wil je wel gewoon goed spelen. Ik weet dat ik in principe weinig kans heb, maar op de baan geloof je dat je kunt winnen. Ook al heb ik maar één procent kans, het is een kans en daar ga ik voor", klinkt het strijdvaardig.

Hoe laat de wedstrijd van Haase begint is afhankelijk van de eerdere wedstrijden, maar als je rond een uur of 14.30 inschakelt op NPO1 zit je in principe wel goed. 

Kuijt bouwt ook niet af bij Quick Boys

Dirk Kuijt beëindigde twee weken geleden zijn voetballoopbaan. Ook afbouwen bij zijn jeugdliefde Quick Boys zit er 'in principe' niet in.

Kuijt begon zijn voetballoopbaan bij Quick Boys, dat hem in 1998 naar FC Utrecht zag vertrekken. De aanvaller bleef vriend en vijand verbazen met zijn ontwikkeling, die hem bij Feyenoord, Liverpool, Fenerbahçe en uiteindelijk de landstitel van Feyenoord bracht.

Inmiddels is Kuijt profvoetballer-af en ook een doorstart als amateur sluit hij, min of meer, uit. "Ik ben zeer betrokken bij Quick Boys. Mijn eigen drie zoons spelen daar en ik zit in het technisch hart. Ik leef enorm mee", zegt Kuijt tegen Voetbal in de Bollenstreek. "Een terugkeer als amateurvoetballer lijkt me niet verstandig. Ik denk dat ik een fantastische carrière heb gehad en ik ben bereid de club te helpen waar ik kan. Maar een voetbalcarrière bij Quick Boys zit er in principe niet in."

Kuijt leefde na het behalen van de landstitel met Feyenoord op een roze wolk. "Momenteel overheerst de trots op wat ik heb mogen meemaken in mijn carrière. De afgelopen weken zijn een achtbaan van allemaal positieve dingen geweest. Ik vind het ontzettend mooi om mee te maken dat je in heel Nederland door zoveel mensen gewaardeerd wordt."

'Activist opgepakt bij onderzoek Trump-merk'

Een activist is opgepakt nadat hij onderzoek had gedaan naar het Chinese bedrijf dat schoenen maakt voor het merk van Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president. Twee andere activisten zijn spoorloos verdwenen, zei de directeur van mensenrechtenorganisatie China Labor Watch (CLW).

Activist Hua Haifeng werd volgens CLW-directeur Li Qiang opgepakt in de zuidelijke provincie Jiangxi. Hij zou worden verdacht van het gebruik van afluisterapparatuur. Volgens directeur Li deden de activisten onderzoek naar de werkomstandigheden in het bedrijf waar schoenen worden geproduceerd voor meerdere westerse merken.

China Labor Watch riep president Trump en zijn dochter op zich in te zetten voor de vrijlating van het trio, dat undercover heeft gewerkt in fabrieken. Volgens Li hadden de onderzoekers daar bewijs aangetroffen dat de rechten van arbeiders worden geschonden.

'Activist opgepakt bij onderzoek Trump-merk'
'Activist opgepakt bij onderzoek Trump-merk' (Foto: ANP)

Siem de Jong: "Genoeg potentie bij PSV"

Siem de Jong begrijpt dat de supporters van PSV meer jeugdspelers willen zien. Er zit volgens de vertrekkende routinier genoeg talent aan te komen.

De Jong, die na één seizoen op huurbasis bij PSV weer terugkeert naar Newcastle United, ziet genoeg spelers met potentie in Eindhoven. "Bijvoorbeeld bij Steven Bergwijn. Ramon Lundqvist vind ik goed en gretig", aldus de middenvelder in gesprek met PSV Supporter. "Ik denk dat je bij PSV als jonge jongen nu genoeg kansen kunt krijgen. Nieuw bloed is altijd goed, maar aan de andere kant wil je een team zo lang mogelijk bij elkaar houden. Niet te hoeven vechten voor je plek is ook niet goed, iedereen moet de druk voelen zich te bewijzen."

Ondanks de derde plek van dit seizoen en vroegtijdige uitschakeling in Champions League en KNVB Beker, verwacht De Jong dat er goede tijden voor PSV aankomen. Hij snapt dat de fans meer talent willen zien doorkomen, maar wijst ook op het belang én de aanwezigheid van concurrentie. "Jorrit Hendrix heeft goede stappen gezet en zal volgend seizoen waarschijnlijk meer gaan spelen. Hij heeft geduld moeten hebben, ook omdat op zijn positie als verdedigende middenvelder Andrés Guardado staat. Dat is natuurlijk een hele goede speler."

Waar De Jong naar Newcastle terugkeert, zal Chelsea Marco van Ginkel weer op Stamford Bridge verwelkomen. Zo valt het middenveld van PSV toch aardig uit elkaar, al blijven er goede spelers als Bart Ramselaar, Andrés Guardado en Davy Pröpper over. De vraag is wat spelers die het seizoen in goede vorm eindigden, zoals Jürgen Locadia, Héctor Moreno en Davy Pröpper, gaan doen. Als dergelijke namen ook nog vertrekken wacht de Eindhovense club een flinke renovatie.

Taliban ontkennen betrokkenheid bij aanslag

De Taliban ontkennen verantwoordelijk te zijn voor de bloedige bomaanslag in Kabul. De extremistische beweging liet via een woordvoerder weten aanslagen te veroordelen waarbij burgerdoden vallen.

Door de explosie in het centrum de Afghaanse hoofdstad vielen woensdagochtend zeker tachtig doden. Honderden mensen raakten gewond. De meeste slachtoffers lijken Afghaanse burgers te zijn. Op videobeelden zijn brandend puin, deels ingestorte muren en verwoeste auto's te zien.

Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is. Een eerder deze maand gepleegde aanslag in Kabul werd opgeëist door terreurorganisatie Islamitische Staat.

Taliban ontkennen betrokkenheid bij aanslag
Taliban ontkennen betrokkenheid bij aanslag (Foto: ANP)

Scotland Yard schreeuwt om 'stillen'

Het beroemdste politiekorps ter wereld kent een groot gebrek aan detectives. Het tekort is zo groot dat de toelatingseisen voor Scotland Yard flink naar beneden zijn bijgesteld. Zo is het niet meer verplicht eerst ervaring in uniform op straat op te doen.

Wie een diploma heeft en van de afgelopen zes jaar er drie in Londen woonde, mag solliciteren. Meer is niet nodig. Scotland Yard, het politiekorps van de Engelse hoofdstad Londen, heeft de afgelopen periode meerdere keren aan de bel getrokken over het tekort. De landelijke politie-inspectie spreekt van een nationale crisis: in het hele land zijn er te weinig rechercheurs.

Het tekort is dermate groot dat de werkdruk enorm is en er sprake is van veel stress onder politiemensen. Bovendien worden momenteel veel onderzoeken uitgevoerd door mensen die vaardigheid noch ervaring bezitten.

Een rechercheur in het dure Londen begint met een jaarsalaris van omgerekend ongeveer 34.000 euro, zo meldt The Guardian.

Scotland Yard schreeuwt om 'stillen'
Scotland Yard schreeuwt om 'stillen' (Foto: ANP)

Verdachte dood krantenbezorgster opgehaald

De rechtbank in Rotterdam heeft woensdagmorgen de aanwezigheid bevolen van de verdachte van het doodsteken van de Schiedamse krantenbezorgster Anita van Dijk (51). Hij was niet aanwezig bij aanvang van de zitting, volgens zijn advocaat omdat zijn cliënt Biko M. (30) zich niet goed voelde en last had van diarree.

De officier van justitie en de rechtbank nemen daarmee geen genoegen. Op verzoek van het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank een 'bevel medebrenging' afgegeven, waardoor hij woensdagochtend desnoods tegen zijn zin kan worden meegenomen vanuit zijn cel naar de zitting. Die wordt na zijn komst in de loop van de ochtend voortgezet.

Eerder had M. al schriftelijk afstand gedaan van zijn recht aanwezig te zijn op de zitting. De nabestaanden van de krantenbezorgster reageerden vol ongeloof en ergernis op zijn afwezigheid. Anita van Dijk werd op 13 mei vorig jaar tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven neergestoken en overleed een week later.

Verdachte dood krantenbezorgster opgehaald
Verdachte dood krantenbezorgster opgehaald (Foto: ANP)

Stones Unturned beschikbaar voor Mafia 3

2K Games laat weten dat de DLC Mafia III: Stones Unturned verkrijgbaar is. Stones Unturned introduceert een plot met Lincoln Clay en John Donovan om de voormalige rivaal Connor Aldridge en zijn huurlingen te vangen.

Naast Donovan zullen spelers nieuwe wapens ontdekken om vijanden aan te vallen tijdens de toegevoegde verhaalmissies. Daarnaast zal de speler ook nieuwe locaties bezoeken. Mafia III: Stones Unturned introduceert nieuwe zware wapens, turreted vehicles, sniper support en nieuwe rewards rewards om Aldridge tegen te gaan en de vrije wereld te beschermen.

Om de extra content te kunnen spelen moet je wel alle drie de Lieutenants aan jouw zijde hebben gekregen om zo de meeting met Donovan op te kunnen zetten. Na Stones Unturned zal er nog 'Sign of the Times' uitkomen, waarin we een gewelddadige cultgroep in New Bordeaux moeten stoppen.

'Duitsland verhinderde NAVO-top in Turkije'

Duitsland heeft samen met onder meer Nederland een plan getorpedeerd om een topconferentie van de NAVO in Istanbul te houden. Dit melde de krant Die Welt woensdag. De Turkse president Erdogan heeft het westerse bondgenootschap vorig jaar op de top in Warschau uitgenodigd om naar Turkije te komen.

De Duitse krant berichtte dat Duitsland daar een stokje voor gestoken heeft, omdat Berlijn de Turkse regering die eer niet gunt. Duitsland vreest dat dan de indruk zou worden gewekt, dat het bondgenootschap de binnenlandse politiek van Erdogan steunt.

Die Welt schrijft op gezag van hoge figuren bij de NAVO dat Duitsland is gesteund door Frankrijk, Nederland en Denemarken. Als blijkt dat de NAVO de uitnodiging van Erdogan op aandringen van Duitsland heeft afgeslagen, kan dit de toch al beroerde betrekkingen tussen Berlijn en Ankara nog verder beschadigen. Ook de relatie tussen Den Haag en Ankara staat onder druk.

De NAVO moet eind juni een besluit over de kwestie nemen. Volgens Die Welt zal de NAVO-top 2018 waarschijnlijk in Brussel zijn.

'Duitsland verhinderde NAVO-top in Turkije'
'Duitsland verhinderde NAVO-top in Turkije' (Foto: ANP)

Krijgt Tjeenk Willink Klaver en Rutte weer om tafel?

Informateur Herman Tjeenk Willink gaat proberen zonder 'vooropgezette bedoelingen en inzichten'' een regering te vormen. De minister van staat zei dat dinsdagavond op het Binnenhof, kort nadat de Tweede Kamer hem had aangewezen als informateur. Hij zei dat hij ook zelf niet had gedacht nog eens terug te keren als informateur. 

De ervaren PvdA'er staat een stevige uitdaging te wachten, want erg veel schot zit er niet in de formatie door allerlei uitsluitingen. De vraag die Rutte vannacht in zijn eenpersoonsbed zal bezighouden: krijgt Tjeenk Willink de regenboogcoalitie weer terug aan tafel, en Klaver bereid om opnieuw met de VVD te onderhandelen?

De deur werd in het Kamerdebat over de formatie dinsdagmiddag op een piepklein kiertje gezet. Jesse Klaver zei namelijk bereid te zijn weer te onderhandelen – mits er geen voorwaarden vooraf worden gesteld. Daar passen de uitspraken van de nieuwe informateur prima bij, en dat zal op de partijburelen van de VVD, die toch erg graag een Rutte-III mét een meerderheid zien ontstaan, licht positief worden ontvangen. Waar de formatieronde eerder door Klaver werd afgesloten met de woorden "dit is een punt en geen komma" sprak hij PvdA-leider Asscher vandaag niet tegen toen die constateerde dat "de punt een puntkomma is".

Die andere voor de hand liggende vierpartijencoalitie rond het motorblok, de samenwerking met de ChristenUnie, werd namelijk vakkundig door Alexander Pechtold onmogelijk gemaakt in een tweegesprek dat duidelijk niet zonder vooropgezette bedoelingen is gevoerd, en de D66-leider kreeg er vandaag dan ook van langs van Rutte en Buma, die hem onomwonden tot schuldige aanwezen. Echt bot en persoonlijk werd het echter nergens - ze hebben elkaar immers nog nodig.

Zelfs de optie met Tjeenk Willinks eigen PvdA is nog niet volledig afgeschreven, al herhaalde Asscher vandaag opnieuw niet mee te doen. Het zal hoe dan ook tijd nodig hebben om GroenLinks en VVD, ook zonder eisen vooraf, terug aan tafel te krijgen. De opdracht van Tjeenk Willink wordt dan ook vooral gezien als tussenstap.

Update 31 mei, 10:07 uur
Tjeenk Willink is vanmorgen aan de slag gegaan door het gesprek aan te gaan met Edith Schippers. Zodra het gesprek beëindigd is zal er een persconferentie gegeven worden. 

Rebellen Marawi plunderen voorraden politie

De jihadisten die een gedeelte van de Filipijnse stad Marawi in handen hebben, gebruiken gestolen wapens en munitie om daar stand te houden. Ook krijgen de aan terreurgroep IS gelieerde opstandelingen hulp van bevrijde gevangenen, zei het leger woensdag.

De Filipijnse strijdkrachten doen al ruim een week pogingen om Marawi te heroveren op de strijders van de Maute-beweging. De opstandelingen zijn er tot dusver in geslaagd stand te houden, ondanks de inzet van gevechtshelikopters door de veiligheidstroepen.

Het leger meldde woensdag dat de rebellen nog zo'n 10 procent van de stad in handen hebben. De strijders hebben volgens een legerwoordvoerder geweren en munitie geroofd uit een politiebureau, een gevangenis en een gepantserd politievoertuig. Ook hebben ze voedsel voor het oprapen in de winkels en huizen in de stad.

Rebellen Marawi plunderen voorraden politie
Rebellen Marawi plunderen voorraden politie (Foto: ANP)

Vlaanderen blundert met verplichte sticker

De autoriteiten in Vlaanderen hebben geblunderd met een verplichte sticker voor camperbezitters. Die moesten de sticker aanbrengen op stoelen waar inzittenden tijdens het rijden niet op mogen zitten, maar minister Ben Weyts (Mobiliteit) moest woensdag toegeven dat de plaatjes nooit zijn ontworpen.

"Domweg vergeten", erkende de Vlaamse bewindsman in het radioprogramma De Inspecteur. De redactie van dat programma had veel vragen gekregen van camperbezitters. Hun voertuigen kwamen in sommige gevallen niet door de keuring omdat de niet bestaande sticker ontbrak.

Het departement van Weyts had volgens De Inspecteur een instructie uitgevaardigd waarin het verplicht werd gesteld om een sticker te plakken op zitplaatsen zonder veiligheidsgordel. Vervolgens is vergeten de regels daarover verder uit te werken. Daardoor is onder meer onduidelijk hoe het pictogram eruit moet zien.

"Mijn administratie is dat domweg vergeten. Ze is in de fout gegaan", erkende de minister. "Daarom komt er nu een overgangsperiode van 1 jaar. Tot dan vervalt de verplichting"

Vlaanderen blundert met verplichte sticker
Vlaanderen blundert met verplichte sticker (Foto: ANP)

Blonde Alison krijgt ook bijles in VR-game Summer Lesson

Via het Japanse gametijdschrijft Famitsu heeft Bandai Namco laten weten dat Summer Lesson: Alison Snow Seven Days Garden 22 juni uitkomt voor PlayStation VR in Japan.

Alison is twee jaar al eerder getoond tijdens een demo van de virtual reality game. Ze was alleen niet te bekennen in Summer Lesson: Hikari Miyamoto Seven Days Room, het spel dat uiteindelijk in de Japanse winkelschappen lag.

Alison is helemaal gek van muziek, en in deze DLC mogen spelers haar bijles gaan geven. Dat doe je op de veranda van een japans huis. Mocht je het eerste spel al hebben en daarvoor DLC hebben gekocht, dan is deze ook beschikbaar voor Alison. Het spel gaat 2,759 yen kosten. Er is ook nieuwe DLC: voor 7,704 yen is er het DX Pack met vier extraatjes:

  • Additional Experience: International Exchange on the Veranda
  • Additional Experience: Singing of the Summer Sky
  • Extra Scene: Support Chapter
  • Extra Scene: Water Melon Cutting Chapter

Summer Lesson stopt niet met Alison, de uitgever is van plan meer personages te introduceren. Of de game ooit naar Europa komt is onbekend.

Summer Lessons - Alison Famitsu  (Foto: Bandai Namco)

Scheuren in Seoul met Agents of Mayhem

Deep Silver heeft een nieuwe trailer uitgebracht van Agents of Mayhem, de nieuwe single-player, open-world, third-person actie game van Volition.

Seoul is een grote stad. Ook de Agents moeten af en toe even pauze nemen van hun teleportatie skills, het beklimmen van gigantische gebouwen en het herstellen van de stad na de verwoesting van Devil’s Night. De beste manier om de stad te verkennen is met één van de luxe voertuigen die ontworpen zijn door Quartermile, het auto-genie van ARK.

Quartermile neemt zijn liefde voor luxeauto’s heel serieus en gaat er heel zorgvuldig mee om. Hij geeft graag demonstraties van zijn streng beveiligde strijdvoertuigen en alle Agents moeten vooraf een schriftelijk examen afnemen voordat ze ermee op pad mogen. Hij is dan ook beledigd als de Agents roekeloos met zijn creaties omgaan, wat natuurlijk meestal wel gebeurt. Om de auto’s nog vetter te maken, beschikken ze allemaal over een AI zodat de Agents onderweg heerlijk met hun voertuig kunnen kletsen.

Agents of Mayhemkomt 18 augustus uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Tijd voor VR met Star Trek: Bridge Crew

Ubisoft heeft Star Trek: Bridge Crew, de virtual reality game waar spelers als lid van de Starfleet de ruimte ontdekken, uitgebracht voor PlayStation VR, Oculus Rift en HTC Vive. 

Star Trek: Bridge Crew zet je in het Star Trek-universum, waar zij de rol van een Starfleet-officier op zich nemen en missies voltooien die het lot van hun schip en bemanning bepalen. De game is zowel coöperatief met een crew of als kapitein in singleplayer te spelen. Je komt op de brug van een nieuw sterrenship, de U.S.S. Aegis, terwijl ze een ongerept gebied van het heelal ontdekken. Naast een verhaalcampagne, kunnen spelers ook Ongoing Voyages spelen. Deze stellen spelers in staat om zowel alleen als met anderen willekeurige missies te voltooien aan boord de U.S.S. Aegis of zelfs de legendarische U.S.S. Enterprise NCC-1701 uit de originele Star Trek-serie.

Star Trek: Bridge Crew is exclusief voor virtual reality ontworpen. Door middel van het traceren van handbewegingen en volledige lichaamsavatars, inclusief directe lip sync, kunnen spelers ervaren hoe het is om een officier te zijn op de brug van een sterrenschip van de Federatie wanneer ze de rol van Kapitein, Stuurman, Tacticus of Technicus aannemen. Elke rol is belangrijk voor de missies en alleen door samen te werken kan de crew hun doelen behalen.

Daarnaast bevat Star Trek: Bridge Crew deze zomer gedurende een experimentele bèta-periode de Watson-techniek van IBM met interactieve spraak- en waarnemingsvaardigheden. Hiermee kunnen spelers met hun stem bevelen geven en met hun virtuele crewleden communiceren.

Tennisser van Roland Garros getrapt na apart interview

Voor tennisser Maxime Hamou zit het toernooi van Roland Garros er weer op. Pablo Cuevas was in drie sets te sterk voor de qualifier, maar de Fransman is ook zijn toegangspasje kwijt en dat is toch echt zijn eigen schuld.

De nummer 287 van de wereld zat na afloop van zijn partij tijdens de persconferentie een zak chips weg te knagen, maar toen hij voor de camera's van Eurosport verscheen maakte hij het wat te bont. Interviewster Maly Thomas probeerde Hamou wat vragen te stellen, maar hij had meer aandacht voor haar dan voor haar vragen en probeerde haar meerdere malen stevig te omhelzen en te zoenen.

Thomas leek het de eerste keer nog wel grappig te vinden, maar nadat Hamou door bleef gaan spatte de irritatie van het beeldscherm. De Franse tennisfederatie kan er niet om lachen en heeft Hamou's toegangspas ingetrokken, waardoor hij ook niet meer welkom is om te komen kijken.

Rusland bestookt IS met kruisraketten

De Russische marine heeft woensdag in de Middellandse Zee vier kruisraketten afgevuurd op posities van de terreurbeweging Islamitische Staat in Syrië. Russische media meldden dat de raketten vanaf een fregat en een onderzeeër zijn gelanceerd en Islamitische Staat (IS) in de omgeving van de plaats Palmyra als doelwit hadden.

Het ging volgens Moskou om strijders en uitrusting van IS die recent van Raqqa naar de omgeving van Palmyra waren getrokken. Het Russische ministerie van Defensie heeft Turkije, de VS en Israël vooraf gewaarschuwd over de beschieting. De oude stad Palmyra ligt in de woestijn, circa 220 kilometer ten noordoosten van Damascus.

In mei 2015 namen de strijders van IS de stad in. In maart 2016 heroverden de Syrische strijdkrachten Palmyra met steun van milities en Russische gevechtsvliegtuigen, maar in december drongen IS-strijders de stad weer binnen. IS heeft zich in maart weer uit de stad teruggetrokken.

Rusland bestookt IS met kruisraketten
Rusland bestookt IS met kruisraketten (Foto: ANP)

Gevallen Ghosts in Wildlands-uitbreiding

Fallen Ghosts, de tweede uitbreiding voor Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands, is vanaf vandaag beschikbaar voor spelers met een Season Pass op PlayStation 4, Xbox One en Windows PC. De uitbreiding is op 6 juni voor alle overige spelers verkrijgbaar voor €14,99.

Fallen Ghosts speelt zich af na de val van het Santa Blanca kartel. Nu Unidads militaire kracht de controle over Bolivia niet meer kan handhaven, heerst er een burgeroorlog in het land. Om de orde te herstellen werft Unidad kartelleden, veteranen, huurlingen en criminelen uit nabijgelegen landen als vrijwiligers. Samen vormen ze een nieuwe speciale eenheid: Los Extranjeros, met de opdracht om alle Amerikaanse agenten op te sporen en te elimineren.

In deze chaotische situatie hebben de Ghosts een laatste missie: de resterende CIA leden en Amerikaanse burgers uit het land evacueren. Terwijl ze op weg zijn naar een missie worden de Ghosts neergehaald, waardoor ze zich zonder externe ondersteuning in het midden van de jungle bevinden en geconfronteerd worden met vijanden die zijn uitgerust met de nieuwste technologie.

De Fallen Ghosts-campagne bevat 15 nieuwe missies waarin spelers vier nieuwe bazen moeten uitschakelen in drie verschillende regio’s. In de uitbreiding starten spelers met een nieuw personage op level 30 en zijn ze uitgerust met alle vaardigheden vanuit de hoofdgame. De level cap neemt toe van 30 naar 35 en spelers kunnen negen nieuwe vaardigheden vrijspelen.

Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Overmars: "Te veel betaald voor Neres"

Ajax kocht in de winterstop David Neres voor liefst twaalf miljoen euro. Marc Overmars geeft nu toe dat die transfersom aan de gortige kant was.

Overmars, directeur voetbalzaken bij Ajax, snapt dat de vraag gesteld wordt of Neres wel voor zoveel geld gehaald had moeten worden. "Het kan, incidenteel een speler voor tien á elf miljoen kopen, maar dat is niet het doel", zegt hij in gesprek met Voetbal International. "De vraag of we niet op een bepaald moment hadden moeten stoppen, was rechtvaardig. Misschien hadden wij moeten zeggen: Het is mooi geweest en klaar."

Neres maakt, nadat hij in het begin wat aanpassingstijd nodig had, een solide indruk bij Ajax en lijkt volgend seizoen de vaste rechtsbuiten te worden. Maar hij was erg, erg duur. Overmars: "We hebben gewoon te veel betaald, dat weten we, in verhouding met andere transfers. Toch zaten we al een jaar achter Neres aan, we zagen in hem een duidelijke versterking. Daar komt bij dat we voor zóveel geld hadden verkocht, dat we ook verder konden gaan dan normaal."

Ajax is door het bereiken van de Europa League-finale voor meer spelers een aantrekkelijke club geworden en dat gaan ze in Amsterdam merken, denkt de directeur. "Zoals aan de toenadering van agenten en zaakwaarnemers. Door het succes beseffen ze allemaal: daar moeten we onze talenten zien te krijgen."

Europarlementariërs schimmig over onkostengeld

 Europarlementariërs krijgen per maand ruim 4300 euro aan onkostenvergoeding. Dit is onder meer bedoeld voor een kantoor in eigen land. Maar ruim een derde heeft helemaal geen werkruimte buiten Brussel. Het blijft onduidelijk hoe ze hun riante onkostenvergoeding dan wel besteden. Zo blijkt uit een Europees onderzoeksproject van 48 samenwerkende journalisten, waar ook de NOS aan meedoet.

Veel Europarlementariërs hebben ook geen zin om vragen te beantwoorden over de besteding van hun onkostenvergoeding, onder wie de gehele delegatie uit Bulgarije en Polen. Op de vraag waar zij de vergoeding dan wel aan besteden komt geen antwoord.

Van de Nederlandse Europarlementariërs gaven de leden van de VVD, de PVV en de SGP geen antwoord op vragen van de NOS. Vier Nederlandse Europarlementariërs zeiden dat ze, behalve in Brussel, ook een kantoor in ons land hebben. Peter van Dalen (CU) huurt ruimten op het partijbureau. Wim van de Camp (CDA) heeft een kantoor in de Tweede Kamer. Gerben-Jan Gerbrandy en Marietje Schaake (beiden D66) hebben ook een werkruimte in Nederland.

De overige Europarlementariërs werken vanuit huis als ze in Nederland zijn. Brussel is voor Nederlanders relatief dichtbij, dus is een lokaal kantoor voor hen minder noodzakelijk.

Bij elkaar krijgen de Europarlementariërs ongeveer 40miljoen euro belastinggeld aan onkostenvergoeding per jaar overgemaakt.

Europarlementariërs schimmig over onkostengeld
Europarlementariërs schimmig over onkostengeld (Foto: ANP)

Happy Days-actrice Moran stierf aan kanker

Happy Days-actrice Erin Moran is gestorven aan de gevolgen van kanker. Dat is het resultaat van een autopsie die is uitgevoerd op het lichaam van de actrice. Moran kwam op 22 april te overlijden en werd 59 jaar oud.

Moran werd wereldwijd bekend door haar rol als Joanie Cunningham in de tv-serie Happy Days, die in de jaren zeventig werd uitgezonden. Ze begon haar carrière op zesjarige leeftijd als Jenny Jones in de tv-serie Daktari, over een dierenarts in Afrika. Ook speelde ze al op jonge leeftijd in films als How Sweet It Is! en Watermelon Man. Na het beëindigen van haar acteercarrière raakte de actrice door drankmisbruik aan lager wal.

Acteur Scott Baio bracht de dood van Moran in verband met haar alcoholgebruik. "Volgens mij, als je drugs of drank gebruikt, dan ga je dood. Sorry als dat hard is, maar God heeft je hersenen gegeven, en de wilskracht om te leven en floreren, maar je moet voor jezelf zorgen.", zei Baio na het overlijden van de actrice. De broer van Moran was woedend op Baio en noemde de opmerking ongepast.

Na de publicatie van de lijkschouwer dinsdag schreef Baio op zijn Facebookpagina dat hij zijn opmerking over de levensstijl van Moran niet zo had bedoeld en hij nog steeds moeite had met het verwerken van het verlies. "Stop alsjeblieft met de verdenking dat ik het slecht bedoelde, ik ben er kapot van", schreef Baio.

Meer mensen in de bijstand

Het aantal bijstandsgerechtigden is in het eerste kwartaal gestegen tot 474.000. Dat zijn er 15.000 meer dan een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal bijstandsontvangers met een niet-westerse migratieachtergrond toegenomen, terwijl het aantal bijstandsontvangers met een Nederlandse of westerse achtergrond is gedaald.

Het aantal bijstandsgerechtigden met een Nederlandse of westerse achtergrond kwam eind maart bijna 4000 lager uit dan een jaar eerder. Het was het tweede kwartaal op rij dat deze groepen minder bijstandsgerechtigden tellen.

Bij de groei van de bijstandsontvangers met een niet-westerse migratieachtergrond, met ruim 19.000 tussen maart 2016 en maart 2017, gaat het voor een aanzienlijk deel om mensen die asiel hebben aangevraagd en een verblijfsvergunning hebben. De grootste groep betreft Syriërs. Eritreeërs komen hierna.

Het CBS benadrukt dat de ontwikkeling van het aantal personen in de bijstand het resultaat is "van een dynamisch proces van instroom en uitstroom". Het verschil tussen instroom en uitstroom wordt bijna geheel bepaald door groepen met veel recente immigranten uit crisisgebieden.

Meer mensen in de bijstand
Meer mensen in de bijstand (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bij tijd en wijle zonnig

Op St. Petronella heet of wak,
het geld smelt in uw zak.

Goedemorgen, gisteren was het een redelijk somber dagje met weinig zon hier in Alkmaar. Pas aan 't eind van de middag brak de zon eindelijk door. Hopelijk wordt dat vandaag beter. Het KNMI geeft aan dat er 'perioden met zon' zijn en dat het overwegend droog is vandaag, dus daar gaan we dan maar vanuit. 

De temperaturen liggen aan de kust rond de 17 graden en in het binnenland kan het lokaal 25 graden worden. De wind draait richting het noordwesten en blijft zwak tot matig. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:27
Zon onder: 21:48
Zonkracht: 7/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1578 Toevallige ontdekking van de catacomben van Rome.
1911 De Titanic wordt te water gelaten.
1911 De Britse fysicus Ernest Rutherford presenteert een nieuw atoommodel.
1916 Begin van de Zeeslag bij Jutland, ook wel gekend als de Slag voor het Skagerrak.
1952 Het sprookjesbos de Efteling in Kaatsheuvel wordt geopend.
1969 Opening van de Kennedytunnel, de 690 m lange tunnel onder de Schelde ten zuiden van Antwerpen.
2006 Op het Binnenhof reikt koningin Beatrix de Militaire Willems-Orde uit aan de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade en de Bronzen Leeuw postuum aan haar commandant, Generaal-Majoor Stanisław Sosabowski.
2014 De internetsensatie Gangnam Style van de Zuid-Koreaanse rapper-zanger PSY is de eerste video die twee miljard keer is bekeken op YouTube.

Yvonne & Iteejer zijn op vakantie  (Foto: Iteejer)
Yvonne & Iteejer zijn op vakantie (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Ronnie Flex draagt kettingslot als bling bling

Dat echte rappers van bling bling houden is al eeuwen bekend, maar Ronnie Flex doet alles voor de aandacht. Op een foto is namelijk te zien dat hij een kettingslot om zijn hals heeft hangen. Blijkbaar is hij dus van de juwelier overgestapt naar de plaatselijke bouwmarkt.

Of dit een nieuwe trend gaat worden of dat het een vervanger is van de enkelband is nog niet bekend. Dus gooi nog maar wat extra bier op hem, dan roest die überlelijke ketting gewoon weg.

Ronnie Flex draagt kettingslot om zijn hals
Ronnie Flex draagt kettingslot om zijn hals

België gaat terreurdreiging op zee bestrijden

België krijgt een dienst die terreurdreiging op zee bestrijdt. Nog dit jaar wordt de Federale Organisatie voor Maritieme Beveiliging opgericht, die Belgische schepen gaat screenen op geradicaliseerd personeel en die schepen gaat beveiligen tegen terroristen.

De dienst zal nauw samenwerken met de douane, het leger en de scheepvaartpolitie. "Schepen zijn een ideaal middel voor terroristische en andere criminele organisaties om grote hoeveelheden wapens te smokkelen, of om zelf als terroristisch wapen gebruikt te worden", aldus Philippe de Backer, staatssecretaris voor de Noordzee, in De Tijd.

België gaat terreurdreiging op zee bestrijden
België gaat terreurdreiging op zee bestrijden (Foto: ANP)

KunstRAI toont aanbod ruim zeventig galerieën

Kunstliefhebbers kunnen de komende dagen weer terecht in Amsterdam, waar de 33e editie van de KunstRAI plaatsvindt. Dit is de langstlopende beurs voor hedendaagse kunst van Nederland. Ruim zeventig galerieën tonen hier tot en met maandag hun aanbod, variërend van hedendaagse schilderkunst tot beeldhouwkunst, fotografie, design en sieraden.

Antwerpen is dit jaar gaststad van de kunstbeurs in de RAI. Een aantal galerieën uit de Belgische stad is uitgenodigd om hun plaats. die een internationale reputatie heeft op het gebied van de hedendaagse kunst, te vertegenwoordigen.

Verder is er speciale aandacht voor de kunststroming Outsider Art, waartoe kunst wordt gerekend van kunstenaars die om uiteenlopende redenen buiten het reguliere circuit actief zijn. Zo toont het Outsider Art Museum een expositie van werk uit de vaste collectie en zijn er dagelijks lezingen over dit onderwerp.

Wie niet zoveel heeft te besteden, kan terecht in het Kunstkabinet waar werk tot 1500 euro wordt aangeboden.

KunstRAI toont aanbod ruim zeventig galerieën
KunstRAI toont aanbod ruim zeventig galerieën (Foto: ANP)

Bewoner dood na gewapende overval op woning, politie geen capaciteit voor onderzoek

Bij een gewapende overval op een woning aan de Koempel in Landgraaf is in de nacht van dinsdag op woensdag een van de bewoners omgekomen. De man werd neergestoken bij een vechtpartij met de twee overvallers. Zijn vriendin en drie kinderen die boven lagen te slapen, bleven ongedeerd.

Het is nog niet duidelijk of de man de overvallers zelf heeft binnengelaten of dat ze ingebroken hebben. "We hebben de bewoner nog geprobeerd te reanimeren, maar zonder succes", aldus de politie.

Capaciteitsgebrek
Vanwege personele problemen is het forensisch onderzoek nog niet gestart. "Dinsdagochtend was er ook al een dodelijk incident in Maastricht en we hebben te weinig capaciteit. We krijgen bijstand uit de regio. Het technisch onderzoek in de woning en buurtonderzoek volgen zo snel mogelijk."

De daders zijn spoorloos.

Bewoner dood na gewapende overval op woning
Bewoner dood na gewapende overval op woning (Foto: ANP)

Verdachte dood krantenbezorgster voor rechter

De verdachte van het doodsteken van de Schiedamse krantenbezorgster Anita van Dijk (51) verschijnt woensdag voor de rechtbank in Rotterdam.

De 30-jarige Biko M. wordt ervan verdacht op 13 mei vorig jaar de krantenbezorgster tijdens haar ronde door Rotterdam-Delfshaven met een mes ernstig te hebben verwond. Ze werd rond kwart voor vijf 's ochtends zwaargewond gevonden naast haar fiets en krantentas. De vrouw bezweek een week later aan het toegebrachte letsel.

Onder haar nagels en op haar jas zou DNA van de verdachte zijn aangetroffen. Ook zou een afgebroken deel van een mes zijn opgespoord, maar niet het mes zelf.

De advocaat van M. ontkende vorig jaar na een regiezitting namens zijn cliënt diens betrokkenheid bij het steekincident. De politie zou de verkeerde man hebben aangehouden. De verdachte is in het Pieter Baan Centrum geobserveerd.

Verdachte dood krantenbezorgster voor rechter
Verdachte dood krantenbezorgster voor rechter (Foto: ANP)

PSV: meldpunt misbruik bij alle profclubs

PSV roept alle profvoetbalclubs in Nederland op een eigen meldpunt te openen voor seksueel misbruik. Volgens directeur Toon Gerbrands moeten clubs meer doen om slachtoffers te helpen naar buiten te komen, zegt hij in de Volkskrant.

Een maand na de oprichting van een eigen meldpunt heeft PSV in totaal vijf meldingen van seksueel misbruik ontvangen - meer dan bij andere Nederlandse profclubs.

Volgens Gerbrands gaat PSV anders met de meldingen om dan collega-clubs. "Ik hoop dat alle clubs zich openstellen voor slachtoffers en raad ze aan hun eigen meldpunt te openen. Dat heb ik ook geadviseerd aan FC Eindhoven, waar een melding was. De KNVB roept in augustus alle profclubs bij elkaar om te overleggen over hoe we hier als bedrijfstak mee om moeten gaan. Daar gaan wij onze ervaringen delen."

De directeur sprak zelf ook met een van de slachtoffers. In de Volkskrant zegt hij: "Tientallen jaren na het misbruik blijkt nog steeds hoeveel het met hem heeft gedaan. Binnen drie minuten nadat ik hem aan de lijn had begon hij te huilen. Die spanning van toen kwam weer terug."

Begin mei kwam via diezelfde krant naar buiten dat jeugdspelers van PSV en Vitesse seksueel misbruikt zouden zijn in de jaren zeventig, tachtig en negentig.

PSV: meldpunt misbruik bij alle profclubs
PSV: meldpunt misbruik bij alle profclubs (Foto: ANP)

Rokers zijn vaak laagopgeleiden

Laagopgeleiden roken vaker en meer dan hoogopgeleiden. De laatste decennia zijn steeds minder mensen gaan roken, maar de verschillen in rookgedrag tussen mensen met verschillend opleidingsniveau worden steeds groter. Dat blijkt uit woensdag - Wereld Anti-Tabaksdag - gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met het RIVM en Trimbos-instituut.

Het totale aandeel rokers onder hoogopgeleiden is in Nederland sinds 1989 bijna gehalveerd. Bij laagopgeleiden daalde dat beduidend minder. Ruim een kwart eeuw geleden rookte 38 procent van de laagopgeleiden, 40 procent van de middelbaar opgeleiden en 34 procent van de hoogopgeleiden. Nu gaat het om 28 procent van de laag-, 26 procent van de middelbaar- en 18 procent van de hoogopgeleiden.

Vorig jaar liep het aandeel rokers uiteen van 31 procent van de mensen met het laagste opleidingsniveau (ten hoogste basisonderwijs) tot 13 procent van de mensen met een universitaire opleiding.

Laagopgeleiden roken niet alleen vaker, ze roken ook meer. Van de laagopgeleide rokers rookt de overgrote meerderheid dagelijks (87 procent). Bij de rokers met een universitaire opleiding gaat het om minder dan de helft. Ook zwaar roken - dat wil zeggen minstens twintig sigaretten per dag - komt meer voor onder lager opgeleiden.

Ruim een derde van de mensen ouder dan vijfentwintig jaar heeft vroeger gerookt, maar is inmiddels gestopt. Het percentage mensen dat nooit heeft gerookt verschilt flink per opleidingsniveau: meer dan de helft van de hoogst opgeleiden heeft nooit gerookt, tegenover ruim een derde van de laagopgeleiden.

Rokers zijn vaak laagopgeleiden
Rokers zijn vaak laagopgeleiden (Foto: ANP)

Brand in groot studentenhuis Maastricht

In een studentenhuis met ongeveer dertig kamers aan de Grote Gracht in Maastricht is dinsdagavond brand uitgebroken. Alle kamers zijn ontruimd en de studenten zijn elders ondergebracht. Niemand raakte gewond, aldus de brandweer.

Door een brandende kaars vlogen de gordijnen van een kamer in brand en kon het vuur zich snel verplaatsen. De brandweer was snel ter plaatse en kon voorkomen dat het vuur zich verder uitbreidde. De andere kamers hebben wel roetschade opgelopen.

Even na middernacht waren de hulpdiensten klaar.

Brand in groot studentenhuis Maastricht
Brand in groot studentenhuis Maastricht (Foto: ANP)

'Flynn geeft papieren aan onderzoekscommissie'

Oud-veiligheidsadviseur Michael Flynn zal een aantal documenten overhandigen aan de onderzoekscommissie van de Amerikaanse Senaat. Dat schrijft Reuters op basis van anonieme bronnen.

Flynn's vertegenwoordigers zouden de commissie dinsdag een mail gestuurd hebben met de belofte dat ze een deel van de documenten voor de gestelde deadline zouden overhandigen. Andere documenten volgen later.

De onderzoekscommissie dagvaardde twee bedrijven van Flynn, met de eis relevante documenten over te dragen rondom het onderzoek naar Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen.

Eerder werd Flynn zelf gedagvaard, hij deed een beroep op het Vijfde Amendement van de Grondwet, dat voorschrijft dat niemand tegen zichzelf hoeft te getuigen. Een bedrijf kan geen beroep doen op dat amendement.

Flynn was nog geen maand in dienst als nationaal veiligheidsadviseur van het Witte Huis. In februari moest hij aftreden omdat hij had verzwegen dat hij met de Russische ambassadeur had gesproken over een verlichting van de sancties tegen Rusland, toen hij nog niet in functie was. Hij is een van de belangrijkste getuigen in het onderzoek naar samenwerking tussen het Kremlin en Trumps campagneteam.

'Flynn geeft papieren aan onderzoekscommissie'
'Flynn geeft papieren aan onderzoekscommissie' (Foto: ANP)

75 tips in moordzaak Nicky Verstappen

Het onderzoeksteam dat de moord op de destijds elfjarige Nicky Verstappen opnieuw onderzoekt, heeft sinds vorige week van zeker 75 mensen tips en reacties gekregen. De politie liet dinsdag weten dat rechercheurs inmiddels zijn begonnen met het onderzoeken van de meldingen.

Daarnaast gaat de politie bij bruikbare tips in de komende periode mogelijk contact zoeken met mensen die met informatie en tips zijn gekomen.

De tips volgen op de aankondiging van politie en justitie vorige week dinsdag dat ze een groot DNA-verwantschapsonderzoek voorbereiden. Daarmee hopen ze degene die de jongen uit het plaatsje Heibloem in 1998 om het leven bracht alsnog te vinden. Als een familielid van de dader meedoet aan het onderzoek, zou dat tot een doorbraak kunnen leiden.

De politie wil na de zomer het DNA van zo'n 15.000 mannen uit de omgeving onderzoeken. Deelname is vrijwillig.

75 tips in moordzaak Nicky Verstappen
75 tips in moordzaak Nicky Verstappen (Foto: ANP)

Dader Manchester handelde alleen

De dader van de bomaanslag in Manchester handelde waarschijnlijk alleen en werd niet gesteund door een groter terreurnetwerk. De 22-jarige Salman Abedi had de meeste onderdelen voor zijn bom zelf verkregen, aldus de anti-terreureenheid van de politie.

Eerder werd gedacht dat Abedi deel uitmaakte van een groter terreurnetwerk. Volgens het politieonderzoek had hij ,,verschillende bewegingen en handelingen alleen uitgevoerd in de vier dagen voor de aanslag."

De aanslag is opgeëist door Islamistische Staat (IS), maar er is twijfel of zij er wel echt achter zitten.

Dader Manchester handelde alleen
Dader Manchester handelde alleen (Foto: ANP)

Sporter betrapt op 11 verboden middelen

De Canadese powerlifter Thomas Jamael heeft het niet zo op regeltjes. Dat heeft hem nu wel in de nesten gewerkt, want hij is voor vier jaar geschorst door de Canadese antidopingautoriteit CADP.

Jamael's carrière ging schijnbaar niet zoals gewenst en dus besloot hij om voor wat verboden hulp te gaan. Als je ergens aan begint kun je het maar beter goed doen ook, zo lijkt Jamael gedacht te hebben, en hij trok de halve apotheek leeg om wat leven in zijn spieren te krijgen.

Helaas voor de powerlifter werd hij na een wedstrijd op 11 februari uitgekozen voor de dopingcontrole en aan het lijstje stoffen te zien zou je bijna zeggen dat de urine spontaan uit het potje knalde: nandrolon, testosteron, methandienon, oxandrolon, oxymetholon, clostebol, boldenon en drostanolon konden onder het rijtje 'anabole steroïden' opgeschreven worden.

Daar bleef het niet bij, want men vond ook nog tamoxifen in het bijzonder sterke plasje: een middel wat onder anderen gebruikt wordt om borstvorming tegen te gaan, niet onverstandig na zo'n sloot aan steroïden. Ook troffen de onderzoekers nog wat letrozol aan, een middel wat de oestrogeenspiegel kan verlagen en als regelmatig voorkomende bijwerking onder meer overgangsklachten heeft - hoewel Jamael daar vermoedelijk minder last van had.

Omdat het achterover gooien en in je lichaam spuiten van een halve medicijnfabriek hard werk is besloot de powerlifter de boel af te sluiten met een ouderwets jointje, om toch even te kunnen chillen. Ook dat werd in zijn urine aangetroffen en daarmee komt het totaal aantal verboden middelen op elf stuks, een puike prestatie als je het ons vraagt, maar ook zijn laatste sportieve prestatie tot en met half 2021. 

Geen misstap voor Halep en Radwanska, Konta naar huis

Simona Halep heeft zich zonder al te veel moeite geplaatst voor de tweede ronde van Roland Garros. De Roemeense nummer vier van de wereld rekende in een uurtje af met de Slowaakse Jana Cepelova: 6-2, 6-3.

Ook de mondiale nummer zes, de Russin Elena Svitolina, stond geen set af. Yaroslava Shvedova bleef aardig bij, maar kon Svitolina toch niet echt bedreigen: 6-4, 6-3. Agnieszka Radwanska (WTA-10) had het evenmin echt lastig. Sterker nog, wildcardspeelster Fiona Ferro uit Frankijk kon niet meer dan twee games pakken: 6-1, 6-1.

Het vrouwentoernooi is na nummer één Angelique Kerber wel nog een toptienspeelster kwijt. Ook de nummer acht van de wereld, Johanna Konta, haalde de tweede ronde niet. De Britse ging onderuit tegen Hsieh Su-Wei uit Taiwan, die ruim honderd plekken lager genoteerd staat: 1-6, 7-6 (2), 4-6.

Madison Keys, als twaalfde geplaatst, won met 6-3, 6-2 van de Australische Ashleigh Barty, terwijl de nummer zeventien van de plaatsing, de Letse Anastasija Sevastova, de Duitse Annika Beck met 6-2, 6-4 richting kleedkamers stuurde. 

Murray levert één set in, Verdasco verrast Zverev

Andy Murray heeft zich geplaatst voor de tweede ronde op Roland Garros. De Britse nummer één van de wereld moest een set inleveren tegen Andrey Kuznetsov (ATP-73), maar kende verder weinig grote problemen: 6-4, 4-6, 6-2, 6-0.

Alexander Zverev is al geruime tijd bezig aan een grote doorbraak, maar voor de nummer tien van de wereld zit Roland Garros er al op. De 20-jarige Duitser zag zijn partij tegen Fernando Verdasco maandag onderbroken worden en dinsdag ging het niet best: Verdasco kon beter omgaan met het extra nachtje en won met 6-4, 3-6, 6-4, 6-2.

De als dertiende geplaatste Fransman Gaël Monfils werkte zich zonder grote problemen langs de Duitse Jamaicaan Dustin Brown: 6-4, 7-5, 6-0. Tomas Berdych had het één set lastig tegen Jan-Lennard Struff, maar hoefde zich verder weinig zorgen te maken. De Tsjechische nummer vijftien van de plaatsingslijst zegevierde met 6-1, 6-1, 4-6, 6-4.

Jo-Wilfried Tsonga heeft het wel lastig. De als twaalfde geplaatste Fransman verloor de eerste twee sets van de Argentijn Renzo Olivo (ATP-91) en had in set drie een tiebreak nodig. In de vierde set was Olivo één game verwijderd van de winst toen de invallende duisternis een einde maakte aan de dag.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.