PSV: meldpunt misbruik bij alle profclubs

PSV roept alle profvoetbalclubs in Nederland op een eigen meldpunt te openen voor seksueel misbruik. Volgens directeur Toon Gerbrands moeten clubs meer doen om slachtoffers te helpen naar buiten te komen, zegt hij in de Volkskrant.

Een maand na de oprichting van een eigen meldpunt heeft PSV in totaal vijf meldingen van seksueel misbruik ontvangen - meer dan bij andere Nederlandse profclubs.

Volgens Gerbrands gaat PSV anders met de meldingen om dan collega-clubs. "Ik hoop dat alle clubs zich openstellen voor slachtoffers en raad ze aan hun eigen meldpunt te openen. Dat heb ik ook geadviseerd aan FC Eindhoven, waar een melding was. De KNVB roept in augustus alle profclubs bij elkaar om te overleggen over hoe we hier als bedrijfstak mee om moeten gaan. Daar gaan wij onze ervaringen delen."

De directeur sprak zelf ook met een van de slachtoffers. In de Volkskrant zegt hij: "Tientallen jaren na het misbruik blijkt nog steeds hoeveel het met hem heeft gedaan. Binnen drie minuten nadat ik hem aan de lijn had begon hij te huilen. Die spanning van toen kwam weer terug."

Begin mei kwam via diezelfde krant naar buiten dat jeugdspelers van PSV en Vitesse seksueel misbruikt zouden zijn in de jaren zeventig, tachtig en negentig.

PSV: meldpunt misbruik bij alle profclubs
PSV: meldpunt misbruik bij alle profclubs (Foto: ANP)