'Blackface' en bananen bij Confederations Cup-parade in Rusland

Wereldvoetbalbond FIFA is allerminst gelukkig met een parade ter ere van de Confederations Cup, later dit jaar in Rusland. Afgelopen weekeinde werd in Sochi een parade gehouden waarbij de landen geïntroduceerd werden.

Zo liepen er mensen rond met sombrero's en dikke nepsnorren, die uiteraard de Mexicanen voorstelden. Kameroen doet ook mee aan het toernooi en daar ging de organisatie volgens velen een klein beetje de mist in. Welgeteld twee mensen liepen met zwarte schmink op hun gezicht in de parade, terwijl anderen de Kameroenese vlag op hun gezicht hadden. 

Dat er twee mensen in 'blackface' liepen was nog tot daar aan toe, maar dat ze ook bananen om de nek hadden hangen was, eerlijk is eerlijk, misschien toch wel een tikkeltje overdreven. Een in Sochi studerende Nigeriaan zette foto's ervan op internet en stuurde een brief naar het stadsbestuur van Sochi, waarin hij netjes en zonder overdreven boos te worden uitlegde dat dit alles toch niet helemaal netjes was.

FIFA reageerde er inmiddels ook op:"We weten dat een van de doelen van de parade was om de teams feestelijk welkom te heten", aldus een statement. "Deze manier was echter....ongepast. Het zwartschminken van gezichten wordt als discriminerend gezien en zal in de stadions niet getolereerd worden", zo ging men gelijk een stap verder, opvallend genoeg zonder over het grootste issue, de bananen, te praten.

Anatoly Pakhomov, de burgemeester van Sochi, nodigde de Nigeriaanse student woensdag uit. Daar werd uitgebreid gesproken, excuses werden aangeboden en de student neemt het de Russen allemaal ook niet zo kwalijk. "Ze doen dit helemaal niet uit racisme, maar gewoon uit een vorm van onwetendheid, ze hebben simpelweg niet door dat 'blackface' en bananen niet zo goed ontvangen worden. Daar valt nog veel over te leren hier", liet hij weten.