FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Oorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 december 2016

WK darts: Taylor tegen 'Barney' na zege op Huybrechts

Darter Phil Taylor heeft zich in Londen geplaatst voor de kwartfinales van het WK van de PDC. In het Alexandra Palace rekende de zestienvoudig wereldkampioen af met de Belg Kim Huybrechts. 

Huybrechts begon het duel met een sterke 106-finish en pakte ook de tweede leg, maar toch slaagde hij er nog in de set aan Taylor te geven. Ook in de tweede set kwam de Belg op voorsprong, maar wederom had hij niet de kalmte om het af te maken en dus kwam Taylor op 2-0. 

Hetzelfde herhaalde zich in de derde set: Huybrechts kwam op voorsprong, maar Taylor pakte de set. In set vier kon de Belg zijn voorsprong eindelijk benutten en met finishes van 104 en 25 sleepte hij de set naar zich toe. Een mooie 109-finish hielp hem op weg naar 3-2. Vanaf dat moment zette Taylor nog even aan en miste Huybrechts de nodige kansen. The Power pakte de set en daarmee de wedstrijd: 4-2. 

In de kwartfinale staat Taylor vrijdag tegenover zijn 'oude rivaal', Raymond van Barneveld. 

Phil Taylor - Kim Huybrechts (Bron: PDC)
Phil Taylor - Kim Huybrechts (Bron: PDC)

Advocaat wil bij FenerbahÁe blijven

Dick Advocaat hoopt dat hij langer trainer mag blijven van Fenerbahçe. De ervaren coach is naar eigen zeggen van gedachten veranderd.

In augustus ondertekende Advocaat in Istanbul een contract voor een jaar, maar wat hem betreft komen er nog twee bij. "Ik ben blij met mijn werkomgeving en ik heb mezelf hervonden", vertelt hij aan Sporx. "Ik wilde eigenlijk niet langer bij een club werken, maar ik heb me bedacht."

Als Fenerbahçe hem een nieuw contract gunt, zegt Advocaat dus zeker 'ja', zo geeft hij aan. Onder zijn leiding staan de Turken na zestien duels vierde in de Süper Lig, vijf punten achter koploper Basaksehir. Besiktas en Galatasaray hebben respectievelijk vier en twee punten meer dan Fenerbahçe.

Het team van Advocaat komt op zondag 15 januari pas weer in actie, thuis tegen hekkensluiter Adanaspor. In de Europa League moet Fener het in de tweede ronde opnemen tegen het Russische Kuban Krasnodar.

Pokťmon Go vaakst gegoogled in 2016

Pokémon Go is wereldwijd het vaakst gegoogeld. Dat heeft zoekgigant Google in zijn jaaroverzicht bekendgemaakt. iPhone 7 was de op een na meest gebruikte zoekterm, nog voor Donald Trump en Prince. In Nederland was EK 2016 de meeste gegoogelde term, voor Pokémon Go en iPhone 7. Max Verstappen bezet de vierde plaats en David Bowie de vijfde.

Wereldwijd was de Amerikaanse presidentsverkiezing het meest gezochte nieuwsonderwerp. De Olympische Spelen en de brexit volgden. Donald Trump was de persoon waar de meeste mensen naar zochten. Ook hier moest Hilary Clinton genoegen nemen met de tweede plaats. Zwemmer Michael Phelps werd derde, voor toekomstig first lady Melania Trump.

De Nederlandse man naar wie het vaakst werd gezocht was Max Verstappen, met Johan Cruijff als tweede en YouTube-ster Enzo Knol als derde. Anouk was de vrouw naar wie de meeste Google-gebruikers op zoek gingen, voor Dafne Schippers en Kim Holland. Geert Wilders was de politicus die het meest werd gegoogled, voor Mark Rutte en Jesse Klaver. Opvallend is de vierde plaats voor Pim Fortuyn.

Pokémon Go vaakst gegoogled in 2016
Pokémon Go vaakst gegoogled in 2016 (Foto: BuzzT)

Charlie Sheen smeekt om dood Donald Trump

Charlie Sheen heeft op Twitter fel uitgehaald naar de media vanwege de reacties op een tweet die hij eerder had geplaatst. Daarin schreef hij eerst 'Beste God'. Daarna kwam de zin 'Trump next, please'. Die herhaalde hij een paar keer.

Volgens media hoopte de acteur dat de pas gekozen Amerikaanse president de volgende beroemdheid zou zijn die zou overlijden. De media in Amerika doken op de tweet en spraken er schande van.

Sheen spreekt daar weer schande van in een tweet die hij nog geen dag na zijn eerste bericht verstuurde. Daarin schrijft hij dat de media stemming maken. Hij noemt de aantijgingen benepen, paranoïde en idioot. Verder stelt de acteur dat de media willens en wetens uitingen die mensen op social media plaatsen uitvergroten en verdraaien.

Of Sheen echt hoopt dat Trump overlijdt, laat hij in het midden. Hij eindigt zijn tirade met de opmerking dat de media zich nergens mee moeten bemoeien. "Ik was in gesprek met God."

Charlie Sheen smeekt om dood Donald Trump
Charlie Sheen smeekt om dood Donald Trump (Foto: BuzzE)

WK darts: 'Snakebite' Wright schakelt White uit

Op het wereldkampioenschap darts van de PDC heeft Peter Wright zich geplaatst voor de kwartfinales. De Schot rekende overtuigend af met de Engelsman Ian White, die slechts in het tweede deel van de partij fatsoenlijk darts liet zien.

Het duurde lang voor White enigszins partij begon te bieden aan Snakebite. Wright won de eerste set makkelijk en zag White dankzij een 83-finish één leg pakken in de tweede set. Toch ging ook die set naar Wright, die vervolgens met solide spel ook het derde bedrijf naar zich toe kon trekken. 

White kende in set vier plotseling een opleving en met een aantal 180's krikte hij zijn gemiddelde goed op. Het leverde hem setwinst op, naast vertrouwen voor de vijfde set. Daarin maakte hij het Wright dan toch een beetje moeilijk, maar de Schot maakte het op 2-2 vanaf 65 af en besliste de wedstrijd met 4-1.

Peter Wright - Ian White (Bron: PDC)
Peter Wright - Ian White (Bron: PDC)

Ex-Ajacied Poulsen stopt met voetballen

Christian Poulsen heeft zijn professionele loopbaan beëindigd. De middenvelder zat al sinds de zomer van 2015 zonder club. Afgelopen zomer liet Poulsen al doorschemeren dat hij overweegde om zijn carrière te beëindigen, nadat hij al een jaar niet gevoetbald had. Donderdag maakte zijn zaakwaarnemer aan Ekstra Bladet bekend dat Poulsen de knoop heeft doorgehakt.

Geen afscheid in stijl dus. "Maar dit past wel bij hem", zegt belangenbehartiger Jorn Bonnesen tegen het Deense medium. "Hij heeft een rustig karakter, terwijl hij op het veld een echte krijger was."

Poulsen vertrok in de zomer van 2014 bij Ajax, nadat hij geen nieuw contract kreeg in Amsterdam. Na een jaar bij FC Kopenhagen werd ook daar zijn contract niet verlengd. "Er waren vervolgens wel aanbiedingen, maar er zat niks interessants bij. Hij kon naar China, de VS en India, maar dat is niks voor hem."

Poulsen kwam in zijn carrière uit voor FC Kopenhagen, Schalke 04, Sevilla, Juventus, Liverpool, Évian Thonard en Ajax. Ook kwam hij 92 keer uit voor de Deense nationale ploeg en speelde hij op diverse EK's en WK's.

Duo-uitvaart voor Debbie Reynolds en dochter

De Amerikaanse actrice Debbie Reynolds en haar dochter Carrie Fisher krijgen hoogstwaarschijnlijk een gezamenlijke uitvaart. Het valt te verwachten dat de nabestaanden van beide actrices een dubbele uitvaart organiseren. Dit melden bronnen aan TMZ.

Debbie Reynolds overleed woensdag op 84-jarige leeftijd, een dag nadat haar dochter Carrie Fisher (60) was gestorven aan de gevolgen van een zware hartaanval.

Reynolds, onder meer bekend van haar rol in de filmklassieker Singin' in the Rain, was woensdag in Beverly Hills op bezoek bij haar zoon Todd. Samen regelden ze de begrafenis van Fisher, wereldberoemd vanwege haar vertolking van Prinses Leia in de Star Wars-films. Na een vermoedelijke beroerte werd Reynolds met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar ze overleed. "Ze wilde bij Carrie zijn", zei Todd.

Duo-uitvaart voor Debbie Reynolds en dochter
Duo-uitvaart voor Debbie Reynolds en dochter (Foto: BuzzE)

Auto schietpartij Hellevoetsluis ontdekt

De politie heeft de auto gevonden die vermoedelijk is gebruikt na een dodelijke schietpartij in Hellevoetsluis. De auto stond geparkeerd op het Pieter Postplein in die plaats. Bij het schietincident, op tweede kerstdag, vielen twee doden. De daders zijn nog spoorloos.

Het eerste slachtoffer, een 29-jarige man uit Hellevoetsluis, overleed dezelfde avond nog aan zijn verwondingen. Het tweede, een 22-jarige Rotterdammer, stierf later die nacht in het ziekenhuis. De mannen waren op bezoek in een woning aan de Branding en daar is geschoten.

Getuigen zagen vlak na de schietpartij een zwarte Dodge Ram wegrijden. Die is nu gevonden. De politie zal de wagen onderzoeken.

Er zijn minimaal drie verdachten in het vizier bij de politie. Hun namen staan inmiddels internationaal gesignaleerd. Een team van twintig rechercheurs onderzoekt de zaak.

Auto schietpartij Hellevoetsluis ontdekt
Auto schietpartij Hellevoetsluis ontdekt (Foto: ANP)

'Sancties VS zijn laatste stuiptrekking'

De nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland zijn wat dat land betreft "contraproductief en zullen het herstel van de bilaterale banden schaden". Zo luidde donderdagavond het eerste commentaar van een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

De prominente senator Konstantion Kosachiov drukte zich minder diplomatiek uit. Hij noemde de uitzetting van 35 Russen door de VS "de laatste stuiptrekkingen van politieke lijken", doelend op het aanstaande vertrek van de Amerikaanse president Obama en diens Democratische regering. Kosachiov is voorzitter van de commissie voor Internationale Zaken van de Federatieraad, de Russische Eerste Kamer.

Moskou maakte eerder al duidelijk dat nieuwe Amerikaanse strafmaatregelen niet onbeantwoord zullen blijven.

'Sancties VS zijn laatste stuiptrekking'
'Sancties VS zijn laatste stuiptrekking' (Foto: ANP)

Obama straft Rusland voor cyberaanvallen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag een reeks sancties tegen Rusland ingesteld. Daarmee wil hij Rusland straffen voor inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. De maatregelen zijn vooral gericht tegen de Russische inlichtingendiensten.

Zo zet de Amerikaanse regering 35 Russen die voor de inlichtingendiensten zouden werken het land uit. Tegen de FSB en de militaire inlichtingendienst GRU worden ook sancties getroffen. Vier agenten van de GRU en drie bedrijven die "materiële steun" gegeven zouden hebben aan de "cyberactiviteiten" van de GRU staan op de sanctielijst.

Verder sluiten de Amerikanen twee Russische centra in de staten Maryland en New York die volgens Obama "voor inlichtingendoeleinden worden gebruikt".

Obama herhaalde dat Rusland "acties heeft ondernomen die bedoeld waren om het Amerikaanse verkiezingsproces te beïnvloeden". Waar hij tot nog toe nog een kleine slag om de arm hield, zei hij ditmaal stellig dat "de diefstal en publicatie van gegevens alleen kan zijn aangestuurd door de hoogste niveaus van de Russische regering".

Obama's Democratische Partij en presidentskandidaat Hillary Clinton hadden tijdens de campagne veel last van de hacks, waarvan Amerikaanse inlichtingendiensten vaststelden dat ze vanuit Rusland kwamen.

"Deze activiteiten hebben consequenties", zei Obama. Hij kondigde alvast aan dat het hier niet bij blijft. Rusland kan meer maatregelen tegemoetzien. "Sommige daarvan zullen niet worden bekendgemaakt", aldus de vertrekkend president.

In de komende dagen stuurt de Amerikaanse regering een rapport naar het Congres over Russische pogingen tot inmenging in de verkiezingen. Ook eerdere verkiezingen komen daarin aan bod.

Obama straft Rusland voor cyberaanvallen
Obama straft Rusland voor cyberaanvallen (Foto: BuzzT)

Grote rebellengroep steunt bestand SyriŽ niet

De grootste rebellengroep in Syrië die volgens Rusland akkoord was met het staakt-het-vuren, heeft het bestand blijkbaar toch niet ondertekend. Ahrar al-Sham, volgens het Russische ministerie van Defensie goed voor zo'n 16.000 strijders, liet donderdagavond zelf weten "meerdere voorbehouden" te hebben.

Wat de bezwaren precies zijn, zal de groepering later kenbaar maken, stelde een woordvoerder van Ahrar al-Sham op Twitter. Maar de handtekening van de rebellengroep ontbreekt dus vooralsnog. Als dat zo blijft, is het een flinke tegenslag nog voordat de wapenstilstand zou ingaan. Volgens Rusland, dat samen met Turkije het initiatief nam voor het bestand, hebben de betrokken partijen afgesproken vanaf middernacht lokale tijd de wapens te laten zwijgen. Dat is 23.00 uur Nederlandse tijd.

IS en Jabhat Fateh al-Sham (het voormalige al-Nusra) zijn ook niet bij het staakt-het-vuren betrokken. Ook de Koerdische YPG ontbreekt.

Grote rebellengroep steunt bestand Syrië niet
Grote rebellengroep steunt bestand Syrië niet (Foto: ANP)

Mogelijk burgerdoden door luchtaanval Irak

Een luchtaanval van de internationale coalitie die IS bestrijdt, heeft mogelijk geleid tot burgerslachtoffers in Irak. Een bestelbus op het parkeerterrein van "wat later een medisch centrum bleek te zijn" werd onder vuur genomen, meldde de door de Verenigde Staten geleide coalitie donderdag.

In de bus zaten vermoedelijk IS-strijders, aldus een verklaring. Maar mogelijk zijn dus ook burgers om het leven gekomen.

Nederland maakt ook deel uit van de coalitie, maar momenteel vliegen geen Nederlandse F-16's boven Irak. Wel bewaken Nederlandse militairen de Belgische F-16's die het bombarderen van IS hebben overgenomen.

Mogelijk burgerdoden door luchtaanval Irak
Mogelijk burgerdoden door luchtaanval Irak (Foto: ANP)

'VS straffen Russen met uitzetten diplomaten'

De Verenigde Staten hebben donderdag 35 Russische diplomaten te kennen gegeven dat ze binnen 72 uur het land uit moeten zijn. Dat kondigde een anonieme Amerikaanse functionaris donderdag aan. Volgens hem worden ook twee Russische centra gesloten die volgens de Amerikaanse regering worden gebruikt "voor inlichtingendoeleinden". Vanaf vrijdagmiddag mag daar geen Rus meer naar binnen.

De maatregelen zijn een reactie op Russische pesterijen tegen Amerikaanse diplomaten in Moskou, zei de bron. Daarnaast zouden de diplomaten die worden uitgezet zich hebben gedragen op een "manier die niet hoort bij de diplomatieke praktijk".

Het was niet direct duidelijk of dit de straf is die de Amerikaanse president Barack Obama Rusland onlangs in het vooruitzicht stelde vanwege de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

'VS straffen Russen met uitzetten diplomaten'
'VS straffen Russen met uitzetten diplomaten' (Foto: ANP)

Ter Mors soepel naar titel op 500 meter

Jorien ter Mors heeft eenvoudig de Nederlandse titel op de 500 meter gewonnen. De Twentse reed in Thialf naar een tijd van 38,47 seconden en klopte hiermee AfterPay-teamgenotes Floor van den Brandt en Anice Das.

Vooraf was er weinig spanning over de podiumplaatsen op de kortste schaatsafstand. In een rechtstreeks duel klopte Ter Mors in de laatste vijftig meter Van den Brandt die met 38,66 seconden wel tweede werd. Das klokte 38,79 seconden en was na afloop niet tevreden. Toch mocht ze dat zijn, want in de slotrit kwam Marrit Leenstra (38,90) niet aan haar tijd en moest genoegen nemen met plek vier.

Morgen staat voor de sprintsters nog de 1000 meter op het programma. De top drie van het klassement over de twee sprintafstanden plaatst zich voor het nieuwe EK sprint dat eind volgende week ook in Thialf wordt verreden.

Christendom meest vervolgde religie in 2016

Wat is de meest vervolgde religie op aarde? Qua verleden zou je misschien denken aan de aanhangers van het Judaïsme, oftewel de joden. Aan de hand van het dagelijkse gehuil en gezeur zou je wellicht kunnen concluderen dat moslims het bijzonder zwaar hebben, vooral degenen die naast joden wonen. Maar daar klopt weinig van. De realiteit laat zien dat supporters van de gespijkerde god het meest te verduren hebben van persecutie.

In 2016 werd er, gemiddeld genomen, elke 6 minuten 1 christen vermoord. Dit beweert Massimo Introvigne, directeur van Cesnur, een Italiaan onderzoekscentrum dat zich richt op nieuwe religies.

De Katholieke kerk onderzoekt de mogelijkheid om individuen die omwille van hun geloof gestorven zijn in islamitisch gebied eventueel heilig te verklaren. Ze hebben in ieder geval kandidaten genoeg. Het afgelopen jaar werden er zo'n 90.000 christenen vermoord, alleen vanwege het gegeven dat ze christenen zijn, vertelde Massimo aan de radiozender van het Vaticaan. Veel volgelingen van christus riskeerden zo ongeveer een zekere dood, toen ze besloten in een gebied te blijven wonen dat bedreigd werd door een van de vele islamitische terreurgroeperingen.

70 procent van de moorden vond plaats tijdens tribale geschillen in Afrika. Hierbij baseert het Cesnur zich op data van het Center for the Study of Global Christianity. De grote aantallen doden zou te verklaren zijn doordat veel christenen weigeren de wapens op te nemen, voegt Massimo eraan toe. Geweld is niet erg christelijk gedrag.

De overige 30 procent, ongeveer 27.000 zielen, verloren hun leven door terroristische aanvallen, de vernietiging van hun woonplaats of door vervolging van de plaatselijke autoriteiten.

Ziek genoeg zijn deze cijfers een verbetering ten opzichte van 2015, toen er 105.000 mensen vervroegd naar hun herder gestuurd werden. De data is trouwens niet helemaal compleet: China en India zijn niet meegerekend. In januari brengt het Center een rapport uit over de wantoestanden. Hierin valt onder meer te lezen dat de hoeveelheid christenen in Syrië in 5 jaar tijd is teruggelopen van 1,5 miljoen naar 500.000 personen.

In het verleden waren landen als Egypte, Irak en het gebied dat nu Turkije heet, Christelijk.

Zelfs halve valpartij houdt skiester Shiffrin niet van slalomzege

Skiester Mikaela Shiffrin blijft simpelweg niet te kloppen op de slalom. Dit keer was de nog altijd maar 21-jarige Amerikaanse de beste in Semmering. Shiffrin werd op 13 januari 2015 derde op de slalom in Flachau en is sindsdien ongeslagen: ze werd wereldkampioene en won in Semmering haar twaalfde World Cup-wedstrijd op rij.

Shiffrin stond na de eerste run weer bovenaan de ranglijst, maar het verschil met de nummer twee was erg klein. De Slowaakse Veronika Velez Zuzulova gaf slechts 0,09 seconden toe op Shiffrin, terwijl Wendy Holdener en Frida Hansdotter beiden op 0,59 tellen stonden. 

In run twee maakte niemand een grote sprong naar voren en dus moest om plek drie gestreden worden door Holdener en Hansdotter. De Zwitserse Holdener won dat duel en pakte de derde plek, waarna Velez Zuzulova met een sterke run de snelste tijd overnam. Shiffrin leek zich bovenaan even flink te verslikken in een van de vroege poortjes, waar ze bijna op haar rug lag, maar de Amerikaanse herstelde zich snel. De opgelopen achterstand van ruim drie tienden was in een mum van tijd goed gemaakt en met 0,64 seconden voorsprong won ze haar zoveelste slalom. 

Politie doet weer grote vuurwerkvangst

In twee huizen in Sprang-Capelle (Brabant) heeft de politie enkele honderden kilo's vuurwerk gevonden. Twee mannen zijn opgepakt.

Agenten kwamen het vuurwerk op het spoor na anonieme tips. Donderdagmiddag zijn beide woningen doorzocht. De twee verdachten zijn 29 en 64 jaar oud.

De politie is nog bezig te inventariseren om hoeveel vuurwerk het precies gaat, maar het zijn zeker enkele honderden kilo's, laat ze weten.

Politie doet weer grote vuurwerkvangst
Politie doet weer grote vuurwerkvangst (Foto: ANP)

Zeeman roept strings en speelgoed terug

Kledingketen Zeeman haalt blauwe damesstrings terug die in de tweede helft van dit jaar in de verkoop waren. Ze bevatten een te hoog gehalte aan verboden verfstoffen. Naast de strings zijn ook bellenblaassetjes en speelgoedballen teruggeroepen.

De ballen kunnen kleine onderdelen bevatten waardoor ze niet geschikt zijn voor kinderen jonger dan drie jaar, welke juist de de doelgroep was. De ballen werden verkocht tussen november en december 2016. 

De vloeistof in de bellenblaassetjes kan voor een gezondheidsrisico zorgen. De Zeeman vraagt alle klanten die een string, bal of bellenblaassetje hebben aangeschaft, deze te retourneren in een winkel, waarna het aankoopbedrag vergoed wordt. 

De strings hebben artikelnummer 16599, de ballen artikelnummer 26754 en het bellenblaasjesetje 60326. De veiligheidswaarschuwingen staan op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Schuurvondst: Gloednieuwe BMW M1

Het is de natte droom van menig autoliefhebber, in een schuur een vrijwel niet-gebruikte klassieke auto vinden. In Italië is in een schuur een  in 1981 geproduceerde BMW M1 gevonden. Hij is in 1982 om onbekende redenen in een schuur gezet en daar heeft hij 34 jaar gestaan tot hij onlangs gevonden werd. De auto was net ingereden en had 7329 kilometer op de teller. Een Duits bedrijf gaat hem nu opknappen en niet ten onrechte, De BMW M1 wisselt op veilingen regelmatig voor meer dan 500.000 euro van eigenaar.

BMW bouwde de M1 tussen 1978 en 1981 en produceerde er 453. Enkele tientallen hiervan waren wedstrijdauto's. Ze wilden ermee gaan racen in de Group 4-klasse, maar door veranderende regelgeving moesten er ineens 400 straatauto's worden geproduceerd. Ze wilden de bouw hiervan uitbesteden aan Lambourghini maar dat ging door een conflict niet door. Uiteindelijk creëerde BMW een eigen raceklasse, het BMW M1 Procar Championship, dat in het voorprogramma va de Formule 1 werd verreden door Formule 1 coureurs. 

De straatversie van de M1 heeft een 270 PK sterke, 3,4 liter zes-in-lijn motor en de auto is ontworpen door de beroemde Italiaanse ontwerper Giorgetto Giugiaro.

Kramer verrast Nuis opnieuw op schaatsmijl

Sven Kramer heeft verrassend de Nederlandse titel op de 1500 meter schaatsen veroverd. In Thialf schaatste de Fries naar een tijd van 1.45,82 waarmee hij LottoNL-Jumbo-teamgenoten Kjeld Nuis en Patrick Roest klopte. Het drietal plaatst zich voor het WK afstanden in Gangneung. Eerder had Kramer tijdens de KNSB Cup al toegeslagen.

Vooraf gold Nuis als grote favoriet voor de titel, mede omdat hij enkele weken geleden de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen won. Ook tijdens de race leek hij lang op weg naar het goud, maar in de slotronde sloeg Kramer toe. De Fries noteerde een slotronde van 27,5 seconden en overbrugde hiermee het verschil met Nuis die 29,6 seconden nodig had en uitkwam op 1.46,05 minuten.

Kramer reed zijn winnende race tegen teamgenoot Roest en kende gedurende de wedstrijd een verval van slechts 0,7 seconden (26,8 27,1 en 27,5). Roest had ietsje meer verval, maar reed met 1.46,15 wel een nieuw persoonlijk record. Vierde werd de teruggekeerde Koen Verweij in 1.46,66. Hierdoor is hij reserve in Zuid-Korea.

In het klassement voor het Europees kampioenschap allround deden zich geen verrassingen voor. Naast Kramer plaatsten ook Jan Blokhuijsen en Douwe de Vries zich voor deze titelstrijd na hun goede vijf kilometers van gisteren. Op de schaatsmijl eindigde Blokhuijsen als zevende (1.47,19), terwijl De Vries met 1.48,64 teleurstellend elfde werd.

Mist houdt aan, code geel in bijna hele land

Hardnekkige mist houdt Nederland donderdag in zijn greep. Behalve in het oosten geldt in heel het land code geel vanwege plaatselijk dichte mist. Het slechte zicht leidde, anders dan woensdagavond, niet tot lange opstoppingen op de snelwegen. Rond 18.15 uur stonden er volgens de ANWB al geen files meer.

Het vliegverkeer van en naar Rotterdam The Hague Airport ondervond geen hinder van de mist. Schiphol en Eindhoven Airport hadden een groot deel van de dag wel te kampen met overlast. Vluchten liepen vertraging op, werden geannuleerd of moesten uitwijken naar andere vliegvelden.

Mist houdt aan, code geel in bijna hele land
Mist houdt aan, code geel in bijna hele land (Foto: ANP)

WK darts: Wade na mooie comeback langs 'Bully Boy'

James Wade heeft zich op het wereldkampioenschap darts van de PDC bij de laatste acht geplaatst. De Engelsman rekende na een prachtige comeback af met landgenoot Michael Smith.

Smith schoot uit de startblokken en voor het publiek goed en wel door had dat de wedstrijd was begonnen had Bully Boy de eerste set al binnen. Wade profiteerde van veel gemiste dubbels en pakte de eerste leg van set twee, maar Smith ging erop en erover en kwam op 2-0. Wade kwam vervolgens beter in zijn spel en slaagde er met een finish van 80 in om op 1-2 te komen.

Wade gooide richting de pauze niet al te best en zag Smith de vierde set pakken, nadat The Machine de nodige dubbels gemist had. Voor Smith liep het daarna in het honderd. Zijn spel zakte in, dubbels werden gemist en Wade profiteerde op de cruciale momenten. Hij kwam op 2-3 en met een dominante zesde set en een 121-finish zette Wade de 3-3 op het bord. In de beslissende set was Smith kansloos. Serieuze kansen kreeg hij nauwelijks meer en Wade maakte het gedecideerd af: 4-3. 

James Wade - Michael Smith (Bron: PDC)
James Wade - Michael Smith (Bron: PDC)

WŁst opnieuw de beste op drie kilometer

Ireen Wüst heeft opnieuw de Nederlandse titel op de 3000 meter veroverd. De rijdster van Team Just Lease klokte in Thialf een tijd van 4.02,31 waarmee ze haar teamgenote Antoinette de Jong nipt voorbleef. Hierachter eindigde Yvonne Nauta verrassend op de derde plaats.

Nauta behoorde in 2014 tot de top, maar kende de afgelopen jaren slechte schaatsseizoenen. De 25-jarige Friezin moest hierdoor noodgedwongen terug naar het gewest Fryslân, maar lijkt daar weer herboren te zijn. Ze klokte vandaag een tijd van 4.04,50 over de 7,5 rondes, waarmee ze derde werd en bovendien zich plaatste voor het Europees kampioenschap allround.

Nadat enkele andere concurrentes zich stukgebeten hadden op de tijd van Nauta was het de beurt aan De Jong die de rondjes in de 31 seconden aaneen reeg en na een vlakke race op 4.02,76 uitkwam. In de slotrit kwam alleen Wüst na een snel begin aan deze tijd. Hierdoor plaatsen Wüst, De Jong en Nauta zich zowel voor het EK allround als het WK afstanden.

Gigaset ME, eindelijk 5-inch topper voor 136 euro

Iets waar ik al langere tijd naar uitkijk is een betaalbaar 5-inch mid-end toestel met volledige ondersteuning voor de 4G frequenties waar we in Nederand gebruik van maken. Voor mij is high-end niet dermate van belang dat ik er extra veel geld vor neer zou leggen, wat dat betreft scoort de Gigaset ME erg goed die je voor 136 euro in huis haalt, zonder douanekosten via de nieuwe manier van verzenden van Banggood (PDM).

Geen breuken Van der Poel na zware valpartij

Tijdens de Azencross in Loenhout is Mathieu van der Poel zwaar ten val gekomen. Met nog twee ronden te gaan landde Van der Poel op zijn voorwiel en ging vervolgens over de kop. Hij bleef minutenlang liggen en is vervolgens per brancard afgevoerd naar het ziekenhuis. De exacte verwondingen zijn nog niet duidelijk. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Wout van Aert.

In mistige weersomstandigheden ging de Fransman Clement Venturini als snelste van start, maar al snel nam Van der Poel de kop over. Na een paar ronden had de Nederlander een voorsprong van tien seconden maar vanwege het snelle parcours was definitief wegrijden niet mogelijk.

Uiteindelijk maakten Wout van Aert, Tom Meeusen, Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels de aansluiting met Van der Poel. Even later sloten ook Toon Aerts en onze landgenoot Corné van Kessel aan.

Pogingen van Meeusen en Aerts om weg te komen werden gecounterd door Van der Poel. Na de valpartij van Van der Poel wist Van Aert weg te rijden en pakte daarmee de winst.

Valpartij Mathieu van der Poel (Bron: Youtube)

Rentree Zdenek Stybar
Zdenek Stybar maakte zijn rentree in het veldrijden. Ondanks dat hij vanaf de laatste startrij moest vertrekken lag de Tsjech na de eerste ronde al rond positie tien. Uiteindelijk finishte Stybar als achtiende.

Sanne Cant wint bij de vrouwen
De wedstrijd bij de vrouwen is gewonnen door de Belgische Sanne Cant. Marianne Vos eindigde als tweede en Thalita de Jong als derde.

Uitslag mannen
1. Wout van Aert (BEL)
2. Tom Meeusen (BEL)
3. Kevin Pauwel (BEL)
4. Toon Aerts (BEL)
5. Michael Vanthourenhout (BEL)
6. Corné van Kessel (NED)
7. Clement Venturini (FRA)
8. Jens Adams (BEL)
9. Tim Aernouts (BEL)
10. Tim Merlier (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Marianne Vos (NED)
3. Thalita de Jong (NED)
4. Laura Verdonschot (BEL)
5. Lucinda Brand (NED)
6. Ellen Van Loy (BEL)
7. Maud Kaptheijns (NED)
8. Nikki Brammeier (GBR)
9. Pavla Havlíková (CZE)
10. Loes Sels (BEL)

Update 18.52 uur
Inmiddels heeft Van der Poel het ziekenhuis weer verlaten. Er zijn geen botbreuken geconstateerd maar wel een gekneusde nek.

'Toptransfer lonkt voor De Vrij'

Stefan de Vrij lijkt in de zomer een transfer naar een grote club te maken. Chelsea en Bayern München zitten op het vinkentouw. De verdediger van SS Lazio heeft een contract tot de zomer van 2018. De Romeinen willen de verbintenis van de Oranje-international graag verlengen, maar dat ziet hij zelf niet zitten, zo schrijft Il Tempo.

Daarom doet Lazio er verstandig aan de stopper in de zomer van 2017 te verkopen, omdat hij dan nog een aardige transfersom opbrengt. De club denkt aan een bedrag van liefst 35 miljoen euro en de geïnteresseerde clubs hebben dat voor hem over.

Die clubs zijn Chelsea en Bayern München, die met hun kapitaalkracht dergelijke bedragen makkelijk op tafel kunnen leggen. Ook AC Milan en Internazionale zouden interesse hebben, maar het lijkt er niet op dat De Vrij een stap naar een andere Italiaanse club ziet zitten. Daarnaast kunnen en/of willen de clubs uit Milaan een som van 35 miljoen waarschijnlijk niet betalen.

Nog geen aanhoudingen na branden Culemborg

De politie is volop bezig met het onderzoek naar de branden in Culemborg. "Er is nog niemand aangehouden", aldus een woordvoerder donderdag, die daar aan toevoegde verder weinig over het verloop van het onderzoek te kunnen melden.

Woensdagavond werd het voormalige zwembad De Meer door brand grotendeels verwoest. In het pand zou een moskee worden gevestigd. De politie bekijkt of er een verband is met zes autobranden in de omgeving van het zwembad in dezelfde nacht.

Culemborg wordt al maanden geteisterd door autobranden. In april werd een verdachte aangehouden, maar die kwam na enige tijd weer op vrije voeten. Omdat de branden doorgingen toen hij vastzat, denkt de politie te maken hebben met meerdere brandstichters.

Nog geen aanhoudingen na branden Culemborg
Nog geen aanhoudingen na branden Culemborg (Foto: ANP)

Nintendo maakt Android-gebruikers lekker

Terwijl tientallen miljoenen iOS-gebruikers Super Mario Run al hebben gespeeld, laat Nintendo de Android-gebruikers in de kou staan. Lang hoeft dat echter niet meer te duren, want in de Google Play Store kunnen bezitters van een Android-apparaat zich nu aanmelden om een bericht te krijgen als Nintendo's eerste Mario-game voor mobiele apparaten ook op Android beschikbaar komt.

Wanneer de Android-versie van Super Mario Run precies beschikbaar komt is niet bekend. Ook de prijs is niet bekend, maar naar verwachting zal die vergelijkbaar zijn met die op iOS waar het spelen van een aantal levels gratis is en de rest van de levels na betaling van 9,99 euro speelbaar is.

iOS-gebruikers konden zich na het Apple-event in september al aanmelden voor een soortgelijk bericht. De langverwachte app werd op 15 december gelanceerd. Inmiddels is het aantal downloads de 50 miljoen gepasseerd.

Nintendo maakt Android-gebruikers lekker
Nintendo maakt Android-gebruikers lekker (Foto: BuzzT)

Diefstal laptops: patiŽntgegevens UMCG gelekt

De gegevens van zo'n 1400 patiënten zijn gelekt, na de diefstal van drie laptops uit het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het gaat niet om medische informatie, laat het ziekenhuis weten. Inmiddels zijn de patiënten geïnformeerd en heeft het UMCG aangifte gedaan bij de politie en het voorval gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

De laptops zijn eind oktober gestolen uit het Beatrix Kinderziekenhuis, onderdeel van het UMCG. Het gaat volgens een woordvoerster van het ziekenhuis om naw-gegevens (naam, adres, woonplaats), geboortedata en patiëntnummers. "Gelukkig geen medische informatie, maar dit is natuurlijjk totaal niet de bedoeling."

De patiënten, veelal kinderen, zijn onlangs per brief geïnformeerd en alle laptops zijn teruggeroepen voor een beveiligingsupdate. "Dat is bij 1100 laptops al gebeurd en moet nog bij een paar honderd gebeuren."

Diefstal laptops: patiëntgegevens UMCG gelekt
Diefstal laptops: patiëntgegevens UMCG gelekt (Foto: ANP)

Van der Steur hoorde dinsdag van reis Amri

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is dinsdag op de hoogte gebracht dat Anis Amri waarschijnlijk in Nederland is geweest. De Nederlandse autoriteiten waren vrijdag al op de hoogte gesteld dat de in Italië doodgeschoten Amri een Nederlandse sim-kaart bij zich had. Maar pas op dinsdag werd duidelijk dat hij in ons land daadwerkelijk op camerabeelden te zien was.

Van der Steur schrijft dat donderdag aan de Tweede Kamer. Amri is de vermoedelijke dader van de aanslag in Berlijn. Hij zou woensdag 21 december in Nijmegen zijn geweest.

Buitenlandse media meldden woensdag als eersten dat de reis die de Tunesiër na de aanslag maakte door Nederland had gevoerd. Het Openbaar Ministerie bevestigde later op de dag dat Amri hoogstwaarschijnlijk in Nijmegen is vastgelegd door camera's.

Van der Steur hoorde dinsdag van reis Amri
Van der Steur hoorde dinsdag van reis Amri (Foto: ANP)

Nina: Iemand anders had Idols moeten winnen

Idols-winnares Nina den Hartog (19) had liever iemand anders als winnaar van de talentenjacht gezien. "Ik denk dat andere mensen er meer uit hadden kunnen halen en er gelukkiger van zouden zijn geworden", vertelt de jonge zangeres aan het AD.

Nina won in juni een platencontract door in de finale van Idols haar opponent Kimberly Fransens te verslaan. Sindsdien heeft ze twee singles uitgebracht en treedt ze weinig op. "Het komt doordat ik het niet écht wilde", blikt Nina terug. "Alle aandacht was leuk en bijzonder, maar de spotlights zijn niet echt mijn ding."

De Idols-winnares maakt nu vooral liedjes in haar eigen kamer. "Ik ben niet gemaakt voor de popmuziek en de hitjes. Ik probeer zelf nummers te schrijven. Ik wil niet alleen de stem zijn, maar ook mijn verhaal vertellen. Ik ben niet het idool. Niet het standaardplaatje. Maar ik vind het gaaf dat ik toch heb gewonnen. Iedereen kan een idool zijn, als je mensen maar raakt.''

Idols krijgt volgend jaar een zesde seizoen op RTL5.

Nina: Iemand anders had Idols moeten winnen
Nina: Iemand anders had Idols moeten winnen (Foto: BuzzE)

Rob Kardashian met spoed naar ziekenhuis

Realityster Rob Kardashian ligt in het ziekenhuis. Rob meldde zich woensdagavond bij de spoedeisende hulp van een hospitaal in Californië, weet TMZ. Kort daarna arriveerden zijn vriendin Blac Chyna en zijn moeder Kris Jenner apart van elkaar.

Naar verluidt kwam zijn moeder Kris Jenner samen met haar vriend Corey Gamble. Blac Chyna, de moeder van Robs dochter Dream, kwam in haar eentje, zonder hun baby.

Rob lijdt aan type 2 diabetes, waarbij het lichaam onvoldoende reageert op insuline om suiker in het bloed af te breken. Vorig jaar december werd Rob nog met spoed opgenomen in het ziekenhuis nadat hij in een coma was geraakt als gevolg van zijn diabetes.

Rob Kardashian maakt turbulente tijden door sinds zijn verloofde Blac Chyna onlangs besloot hun gezamenlijke woning te verlaten.

Rob Kardashian met spoed naar ziekenhuis
Rob Kardashian met spoed naar ziekenhuis (Foto: BuzzE)

Afrojack probeert het weer met sportwagen

Afrojack heeft diep in de buidel getast voor een cadeau aan zichzelf aan het einde van het jaar. Hij heeft een nieuwe zwarte Bugatti besteld. Op Twitter schrijft de dj bij twee foto's van de zwarte sportwagen: "Hij komt eraan. Raad eens welke kleur."

Afrojack is gek op sportwagens en haalt daarmee regelmatig het nieuws. Zo had hij in 2014 een aanrijding met zijn gele Ferrari in Amsterdam. Begin 2013 had hij ook een ongeluk met een Ferrari. Hij slipte toen in zijn gloednieuwe rode sportwagen en eindigde in de vangrail. Vlak erna kocht hij toen een blauwe.

Over zijn liefde voor sportauto's vertelde de dj eerder: "Een Lamborghini maakt echt niet gelukkig hoor. Het is heel leuk, dat wel. Om je rijbewijs erin kwijt te raken, dat is minder. Ik reed op een lege snelweg en dacht: ik heb hem net nieuw, ik trek één keer door. En ja hoor, daar schoot een motoragent achter me aan. Was ik drie maanden mijn rijbewijs kwijt. Maar ik vind: zolang ik het goed doe en veel geld verdien, mag ik daarvan genieten. Ik ga nu niet sparen voor het geval mijn carrière straks minder draait. Ik wil mezelf niet in de verleiding brengen het rustig aan te doen. Ik wil steeds werken voor mijn geld.''

Afrojack probeert het weer met sportwagen
Afrojack probeert het weer met sportwagen (Foto: BuzzE)

Aanslag Berlijn: TunesiŽr vrijgelaten

Duitsland heeft de man vrijgelaten die werd opgepakt omdat hij mogelijk contactpersoon was van de vermoedelijke dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. Dat liet justitie donderdag weten. Het gaat om een veertigjarige Tunesiër die werd aangehouden in de wijk Tempelhof, in de omgeving van de voormalige luchthaven van de hoofdstad.

De vermoedelijke dader, de in Milaan door de politie doodgeschoten Anis Amri, was ook een Tunesiër.

Justitie in Karlsruhe, het parket dat in Duitsland terreurzaken doet, gaf donderdag een overzicht van het onderzoek naar de aanslag tot nu toe. De procureur-generaal meldde via een woordvoerster onder andere dat het wapen waarmee Amri in Milaan op politiemensen schoot, hetzelfde kaliber had als het wapen waarmee de dader de Poolse chauffeur doodschoot van de vrachtwagen waarmee hij de drukbezochte kerstmarkt opreed.

Aanslag Berlijn: Tunesiër vrijgelaten
Aanslag Berlijn: Tunesiër vrijgelaten (Foto: ANP)

Nederland stort zich op Duits vuurwerk

Vele tienduizenden Nederlanders bezoeken donderdag, vrijdag of zaterdag een Duitse supermarkt om daar vuurwerk te kopen. Dat is in Duitsland namelijk stukken goedkoper dan in Nederland. Hoewel het zomaar meenemen van Duits vuurwerk naar Nederland strafbaar is, zijn controles aan de grens in deze dagen geen grote prioriteit voor de politie, zegt een woordvoerder. "Handel in illegaal vuurwerk, tussenhandel en gevaarlijke situaties hebben onze focus."

Vuurwerk kopen in Duitsland lijkt elk jaar populairder te worden. Alleen al in Kranenburg, een piepklein Duits dorp vlak bij Nijmegen, zijn dit jaar meer dan tien verkooppunten. De wegen tussen Nijmegen en Kranenburg staan bomvol met vuurwerkverkeer. Op de Einkaufs Arena, waar de grote supermarkten te vinden zijn, staan lange rijen Nederlanders. De eersten meldden zich al voor zes uur 's ochtends, aldus de bedrijfsleider van de Penny Markt. Hij zegt deze dagen voor honderdduizenden euro's te verkopen aan Nederlanders.

Invoer van vuurwerk moet volgens de politie officieel minimaal 48 uur van tevoren worden gemeld bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het vuurwerk moet aan de in Nederland geldende eisen voldoen, maar Duits vuurwerk is meestal anders van samenstelling. Particulieren mogen hoe dan ook niet meer dan 25 kilo vuurwerk in bezit hebben. In Kranenburg laden sommige kopers voor de hele familie en hun buurt in. "Als we een Nederlander met een zwaarbeladen auto of een boedelbak uit Duitsland zien komen, zullen we waarschijnlijk wel even om opheldering vragen", waarschuwt de politiewoordvoerder.

Duitsland stelt veel minder voorwaarden aan de verkoop van vuurwerk dan Nederland. Daardoor kunnen de pijlen en potten veel goedkoper worden verkocht. Duitsers zijn dol op siervuurwerk, dat vaak spectaculairder is dan pijlen van een vergelijkbare prijs in Nederland. Maar het blijft formeel wel illegaal om over de grens in te slaan. "Wie betrapt wordt, is zijn vuurwerk kwijt en moet een boete van 500 tot 750 euro betalen", aldus de politie.

Nederland stort zich op Duits vuurwerk
Nederland stort zich op Duits vuurwerk (Foto: ANP)

Woning vol vuurwerk, wapens en sigaretten

De politie heeft woensdag in een Tilburgse woning een waar arsenaal aan illegaal vuurwerk, wapens en munitie gevonden.

Agenten vielen de woning aan de Mantingestraat binnen na een melding dat daar vuurwerk zou liggen opgeslagen. Eenmaal binnen vielen ze van de ene verbazing in de andere over wat ze in het pand aantroffen.

Naast 110 kilo illegaal vuurwerk lagen er ook twee vuistvuurwapens met munitie en een pepperspray-pistool. Ook vond de politie zeventig sloffen illegale sigaretten en veertig flesjes parfum. Het gaat vermoedelijk om nagemaakte geurtjes van dure merken. Ten slotte stuitten de agenten op een partij elektronisch gereedschap die mogelijk is gestolen.

Woning vol vuurwerk, wapens en sigaretten
Woning vol vuurwerk, wapens en sigaretten (Foto: ANP)

Klaasen na verlies: "Persoonlijke redenen, maar geen excuses"

Voor darter Jelle Klaasen zit het WK in Londen er weer op. Vorig jaar haalde de Nederlander nog de halve finales in het Alexandra Palace, dit keer was Dave Chisnall in de achtste finales met 4-2 te sterk.

"De eerste pijl zat elke keer niet goed", begon Klaasen na afloop. "Op het einde ging het redelijk, maar ik mis twee pijlen om de set te winnen..als ik die had geraakt was alles mogelijk", aldus de Nederlander. Op de vraag waar het aan lag antwoordde hij dat het een gevoelskwestie was. "Daar is niks aan te veranderen. Ik wil niet met excuses komen, dus ik ga het niet hebben over waar ik last van heb. Ik was gewoon niet goed genoeg, hij gooide iets beter en ik heb mijn kansen niet gepakt."

Klaasen leek in het begin van de wedstrijd weinig beleving te tonen en dat klopte volgens hem ook wel. "Dat kwam door persoonlijke redenen, maar ik wil geen excuses verzinnen. In die laatste leg begon ik met 180, maar gooide ik gelijk daarna 26...dat mag niet, het ging veel te veel in de 1 en 5. Alles zat in de buurt, maar was het net niet. Ik heb nu verloren dus ik kan er niks aan doen, maar ik weet waar het aan ligt. Ik moet geduld hebben en dan komt het goed", klonk het voor de camera van RTL 7.

WK darts: Klaasen geeft kansen weg en verliest

Jelle Klaasen heeft zich niet geplaatst voor de kwartfinales van het WK van de PDC. In het Londense Alexandra Palace ging de halvefinalist van vorig jaar in de achtste finales onderuit tegen de Engelsman Dave Chisnall.

Klaasen begon prima, maar zag Chisnall de eerste set toch met 3-1 naar zich toe slepen. Vervolgens werden toplegs afgewisseld met 'puddingdarts', waardoor de Nederlander ook de tweede set af moest geven. In set drie mocht hij gooien voor een negendarter, maar dat lukte niet. Wel pakte hij de leg en dankzij een prachtige 140-finish greep The Cobra ook de set: 2-1. 

Chisnall kende in set vier dan weer weinig moeite met de Nederlander en ging met een 3-1 voorsprong de pauze in. Hij gooide een tiendarter en leek de wedstrijd af te gaan maken, maar Chizzy kon niet tegen de druk en gaf Klaasen kansen om terug te komen. Met een 180 op een perfect moment zette de Nederlander dubbel 20 op het bord, die hij in één keer gooide om op 3-2 in sets te komen. Klaasen kwam op 2-0 in de volgende set, maar gaf het volledig uit handen door allerhande afzwaaiers in de triple 1 en triple 5. Nadat hij 140 niet nog een keer uit kon gooien maakte Chisnall het op dubbel 12 dan toch af: 4-2.

 Dave Chisnall - Jelle Klaasen (Bron: PDC)
Dave Chisnall - Jelle Klaasen (Bron: PDC)

Pinturault verslaat Hirscher op combinatie

Skiër Alexis Pinturault heeft in Santa Caterina de alpinecombinatie gewonnen. Die bestond dit keer niet uit een afdaling en een slalom, maar uit een super-G en een slalom. Vanwege te harde wind op het bovenste deel van de afdalingspiste moest de afdaling vervangen worden. 

Pinturault haalde 's ochtends op de super-G, zeker niet zijn specialiteit, gelijk uit door de snelste tijd neer te zetten. Dat werd kort daarna wel verbroken door Aleksander Aamodt Kilde, maar de Noorse snelheidsspecialist pakte nog geen seconde op Pinturault. Topslalommer Marcel Hirscher deed ook een duit in het zakje en was zelfs nog sneller dan zijn Franse rivaal.

Op de slalom kwamen de specialisten naar voren zetten: Luca Ärni schoof van plek dertig op naar plaats zeven, Erik Read ging van 29 naar zes. Justin Murisier had lange tijd de leiding, nadat de Zwitser zich van de zeventiende plek omhoog wist te werken. Hij kwam heel ver, maar uiteindelijk dook Pinturault onder zijn tijd door. Hirscher moest vervolgens genoegen nemen met plek twee, waarna Kilde zijn voorsprong uit handen gaf, maar wel knap het podium completeerde. 

Meer vraagtekens rond 'pakje met medicijnen' voor Wiggins

Bradley Wiggins is sinds woensdag officieel ex-wielrenner, maar men is nog lang niet uitgepraat over de Brit. Nog altijd hangt hem een verhaal boven het hoofd over een mysterieus pakketje, waar alsmaar meer vragen over zijn.

In juni 2011 ontving Wiggins in Frankrijk een pakketje uit Engeland, op de slotdag van het door hem gewonnen Critérium du Dauphiné. Lang werd mysterieus gedaan over de inhoud van het pakketje, maar na lang ontwijken gaf Team Sky-baas Dave Brailsford onlangs eindelijk 'duidelijkheid': in het pakketje zat het legale, slijmoplossende middel fluimucil, zo verklaarde hij tegenover een Britse parlementaire commissie die dopinggebruik onderzoekt.

Wiggins zou in de laatste dagen van de Dauphiné ziek zijn geworden en had het middel dus nodig. Brailsford verklaarde dat Simon Cope van Team Sky het pakketje van Engeland mee naar Frankrijk zou nemen, 'want hij moest toch die kant op'. Uit nu naar boven gekomen reis- en creditcardgegevens van Cope blijkt echter dat hem al geruime tijd eerder gevraagd was om het mysterieuze pakketje in Manchester op te halen en mee te nemen naar Frankrijk. Vier dagen later en 700 euro armer kwam het pakketje dan eindelijk aan bij Wiggins.

Opvallend, want fluimucil - in Engeland niet vrij verkrijgbaar - is in Frankrijk bij nagenoeg elke apotheek of drogist voor een euro of acht vrij te kopen. Dat was handig geweest, aangezien Team Sky met Wiggins op een paar minuten lopen van een apotheek verbleef. Toch moest en zou het pakket uit Engeland komen, wat alsmaar meer vragen oproept. Brailsford noemde de omslachtige en langdurige weg uit Engeland eerder immers nog 'de meest simpele weg' om het medicijn bij Wiggins te krijgen.

Over Wiggins, de tourwinnaar van 2012, en zijn mysterieuze pakketje doemen alsmaar meer vragen op (PROSHOTS/Gepa)
Over Wiggins, de tourwinnaar van 2012, en zijn mysterieuze pakketje doemen alsmaar meer vragen op (PROSHOTS/Gepa)

Bewijs voor het versturen van fluimucil is er ook niet, zo verklaarde de baas van de Britse wielerbond, Bob Howden. Hij vertelde voor de commissie dat er bewijs voor te vinden moest zijn, zoals afschriften, maar geeft nu in een brief toe dat hij niks heeft kunnen vinden. 

Damian Collins, de voorzitter van de commissie, is inmiddels bijzonder kritisch over het zo mysterieuze pakketje. "Steeds als we meer over het pakketje ontdekken, komen er weer meer vragen naar boven. Als dit medicijn schijnbaar zo dringend nodig was, hadden ze het veel beter gewoon in Frankrijk kunnen kopen. Wat documenten over de inhoud van het pakketje leveren zou een simpele zaak moeten zijn voor de Britse wielerbond, maar we hebben daar nog helemaal niks van gezien", aldus Collins. 

Open brief aan Mark Rutte

De heer Peter Stuivenberg heeft een openbrief aan Mark Rutte geschreven en wilde de FOK!'ers daar graag deelgenoot van maken via de submit. Bij deze:

Beste mijnheer Rutte. Er is in Nederland en West-Europa een strijd gaande tussen ‘goedmensen’ en ‘nationalisten’. De ‘goedmensen’ gesteund door de regering willen economische migranten met een totaal andere cultuur en religie integreren.

Meeuwen bij meeuwen
De ‘nationalisten’ zijn het daarmee niet eens. Zij vinden dat West-Europa reeds super-multicultureel van samenstelling is. Het is niet nodig om daar bovenop te Afrikaniseren of te islamiseren. Bovendien werkt het mengen van verschillende volkeren niet. Er ontstaan relletjes, onvrede en parallelle samenlevingen. Ook komt de veiligheid van de man in de straat in gedrang.

Mijn vriend brengt het als volgt onder woorden: ‘Meeuwen willen altijd bij meeuwen zitten en aalscholvers bij aalscholvers’. Hierbij ontkent hij niet dat in de Ooijpolder aalscholvers en zilverreigers samenwerken om vis te vangen. Hij zegt dat Turken, Marokkanen of Chinezen met hun eigen taal, godsdienst en cultuur liever bij elkaar zitten. Gezellig in hun eigen café of restaurant. Dat vinden zij leuker dan bij de zakenmensen in grand-café Het Witte Huis in Rotterdam.

Roep om eigen land
Het ‘samen’ zijn leidt tot het ontstaan van de staat Israël. En Joegoslavië wordt na de vele oorlogen opgesplitst in Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Kosovo, Montenegro en Macedonië. Ook de Sovjet-Unie valt na februari 1990 uit elkaar in maar liefst 15 nieuwe landen, waaronder Rusland. De geschiedenis bewijst dat multiculturele verbroedering niet werkt. De landen bezet door Romeinen, Ottomanen en Britten vochten voor zelfbeschikkingsrecht. Net als de Franse koloniën in Afrika. Of het Nederlands-Indië. Zelfs Suriname, Aruba en Curaçao hebben zich van Nederland afgesplitst. En sinds kort heeft Groot-Brittannië de overgereguleerde Europese Unie vaarwel gezegd.

Overal ter wereld grenzen dicht
Landen die hun eigen nationaliteit willen behouden sluiten de grens voor degenen die er niet thuis horen. Zij stellen de spelregels op. Australië hanteert voor nieuwkomers een puntensysteem. In de Verenigde Staten wordt u toegelaten indien u een bijdrage aan de samenleving levert.

In Zuid-Afrika, waar ik gedeeltelijk woon, investeert u in een bedrijf met 5 medewerkers waaronder 3 zwarte of gekleurde Zuid-Afrikaners. Zuid-Afrika laat tevens weten trots te zijn op zijn republiek. Producten en diensten worden onder het logo ‘Proudly South-Africa’ op de markt gezet.

Europese Unie grenzen open
De supranationale Europese Unie houdt echter de deur open. Zij wil de economische migranten met de bestaande bevolking mengen. Begrijp goed mijnheer Rutte, dat een dergelijke autocratische EU-politiek nooit zal werken. En wel om redenen die ik net heb genoemd. Daarom vraag ik u beleefd het volgende. Laat Nederland net als andere Europese lidstaten zelf beslissen over de migratiepolitiek. Wij betalen tientallen miljarden euro’s aan opvang, scholing en integratie van economische migranten. Is het niet beter om dat geld deels te besteden aan sociale en economische ontwikkelingen in de landen waar de migranten vandaan komen? Moeten wellicht wurgende handelsafspraken worden herzien? Aldaar infrastructuur worden aangelegd en werkgelegenheid bevorderd? Scholen en medische voorzieningen gebouwd? Is het niet onze plicht om economische migranten aan te moedigen om hun land op te bouwen. In plaats van ervoor op de vlucht te slaan. Zie ook hierover mijn boek Europa en Migranten.

Delen van welvaart
Helaas hoor ik dit niet van de Europese politieke elite. Wanneer Afrika tegen een scherpe prijs koffiezetmachines of windturbines op de markt brengt, verkopen onze producten niet goed. En wanneer Afrika zelfvoorzienend wordt in zijn voedsel, kan Europa geen gesubsidieerde landbouwproducten dumpen. Dan lijden wij een verlies aan inkomsten. Gevolgd door een verlies aan banen. En een verlies aan bruto binnenlands product. Dan gaat het in Europa wat slechter en in Afrika wat beter. Het op deze wijze manipuleren van volkeren doet denken aan het oude koloniale tijdperk.

Multiculturalisme geen voorwaarde voor groei
Tijdens mijn vele reizen door 50 landen heb ik geleerd dat een volk zich groepeert om taal, godsdienst en cultuur. Het wil, om de normen en waarden te behouden, een onafhankelijk land met eigen grenzen. Een land dat kan worden verdedigd tegen indringers. Een land waar je alleen binnenkomt als toerist of om er zaken te doen. Waar ik ook kwam, Sahara, India, Andes, Oceanië of Amazone oerwoud, zag ik een lokale bevolking met eigen land, taal en cultuur. Nergens ben ik multiculturalisme als een noodzaak tot ‘economische groei’ tegengekomen. Of als voorwaarde om te ‘overleven’. Of om ‘een oorlog’ te verhinderen.

Wij varen recht in de ‘Perfecte Storm’
Nergens ter wereld heb ik gezien dat regeringsleiders hun volk dwingen om met een ander volk samen te leven. Nergens, tenzij de volkeren moeten leven onder een dictatuur. Zoals Nederland en West-Europa moeten gehoorzamen aan de ondemocratische wetgeving van de Europese Unie. Wel heb ik overal ter wereld de bevolking zien vechten voor een beter bestaan. Ik snap waarom mensen uit het Midden oosten en Afrika naar Europa vluchten. Ik begrijp de schreeuw om in Godsnaam de levensomstandigheden te kunnen verbeteren. De Europese Unie snapt er niets van. En U, mijnheer Rutte, snapt er ook geen flikker van. U brengt mijn geliefde Nederlandse samenleving aan de rand van de afgrond. Bewust stuurt U mij en degenen die ik liefheb in een ‘Perfecte Storm’. Hierin zullen bestaande traditionele waarden en normen worden vernietigd. Ik vraag om uw migratiepolitiek te herzien. Of om af te treden.

Peter Stuivenberg

Phishingmail met nepboete CJIB

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) waarschuwt voor nieuwe oplichtingsmails die rondgaan. Daarin staat dat mensen een verkeersboete moeten betalen, anders raken ze misschien hun rijbewijs kwijt. "Betaal niet! Het CJIB stuurt nooit boetes per e-mail", meldt de dienst donderdag.

Het CJIB roept mensen op om goed op te letten. Als ze moeten betalen, moet het geld naar een rekeningnummer van de dienst worden overgemaakt. Een ander advies is om niet op links in de mail te klikken en ook geen bijlagen te openen. Het CJIB doet aangifte.

Het is niet bekend hoeveel mensen de mail hebben gekregen en hoeveel van hen hebben betaald.

Phishingmail met nepboete CJIB
Phishingmail met nepboete CJIB (Foto: BuzzT)

WK darts: Gurney krijgt publiek tegen zich, maar verslaat Webster

Daryl Gurney heeft zich voor het eerst in zijn leven geplaatst voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap darts van de PDC. In het Londense Alexandra Palace gooide de Noord-Ier Mark Webster, Lakesidekampioen van 2008, naar huis.

Webster opende solide en won de eerste set met sterke finishes. Gurney begon vervolgens meer partij te bieden, maar de laatste leg leverde het nodige negatieve spektakel op: de ene na de andere dubbel ging mis, waarna Gurney met dubbel 1 de set pakte. De Noord-Ier knokte zich naar 1-2 in sets en, na nog een sloot gemiste dubbels, naar 1-3.

Met pijn en moeite en wederom veel gemiste dubbels pakte Webster de vijfde set om op 2-3 te komen, maar hij moest alle zeilen bijzetten om Gurney in de zesde set te volgen. Super Chin kreeg in de vijfde leg van de zesde set zijn eerste matchdarts, wat niet echt soepel ging: hij miste twee keer dubbel 16, waarna hij de steun van het publiek vakkundig weggooide. Dat publiek begeleidde elke poging op een dubbel van beide spelers met 'gejuich', maar Gurney gaf ze een sarcastisch applausje en dat kon men niet waarderen. 

Gurney joeg het publiek tegen zich in het harnas en had gelijk door dat dat niet zo handig was
Gurney joeg het publiek tegen zich in het harnas en had gelijk door dat dat niet zo handig was

Webster profiteerde van het moment en pakte de set om op 3-3 te komen. Gurney liep vanaf dat moment over het podium alsof hij doorhad dat hij een grote fout met het publiek had gemaakt: schouders naar beneden, sjokkend naar het bord lopen en een zure blik op zijn gezicht. Na nog wat gemiste dubbels slaagde hij er echter alsnog in om de zege uit het vuur te slepen: 3-4, waardoor Gurney tegen Michael van Gerwen of Darren Webster mag gaan spelen om een plek in de halve finales. 

Mark Webster - Daryl Gurney (Bron: PDC)
Mark Webster - Daryl Gurney (Bron: PDC)

Winnaars DVD-boxen

De winnaars van de DVD-boxen actie zijn bekend. Kijk hieronder of je in het lijstje staat. Mocht dat zo zijn, dan wordt de prijs zo snel mogelijk naar je toegestuurd!

- Batman vs Superman Extended Edition/ Man of Steel (blu-ray) - rvbrink

- Arrow: Seizoen 1 t/m 3 (DVD) - gotrunks

- De Warner Bros. Gangster Collection (DVD) - victor_ious

- The Hangover/ Very Bad Trip Trilogy (blu-ray) 2x - bas-beest & Taxman

- The Matrix Complete Collection (blu-ray) - RX-87-2

- Game of Thrones: Seizoen 1 t/m 6 (blu-ray) - foton

Gefelicteerd en veel kijkplezier!

Ziyech sluit snel vertrek niet uit

Hakim Ziyech kwam afgelopen zomer voor elf miljoen over van FC Twente, maar de middenvelder weet nog niet of hij lang bij Ajax zal blijven. De transfer kwam niet zonder slag of stoot tot stand, want Ajax leek in eerste instantie geen interesse te hebben. Directeur spelersbeleid Marc Overmars sprak zelfs de woorden uit dat Ziyech 'niet naar Amsterdam' zou komen.

"Toen Overmars publiekelijk aangaf mij niet te willen halen, heb ik een streep gezet door Ajax. Of dat een tegenvaller was? Nou ja, het was graag of niet. En op dat moment wilde Ajax me niet", zegt Ziyech tegen de NOS. "Toen ze alsnog aanklopten heb ik nog wel gevraagd waarom ze mij in eerste instantie niet wilden. En ik heb er uitleg over gekregen. Overmars liet weten dat er interesse was voor een paar middenvelders."

De linkspoot laat weten dat hij ook naar diverse buitenlandse clubs kon, maar dat hij zichzelf nog niet rijp achtte voor een stap over de grens. "Misschien qua voetbalkwaliteit wel, maar je moet je er ook goed bij voelen. Anders kan je niet presteren. Daarom ben ik tot de conclusie gekomen dat nog een of twee jaar Nederland het beste voor me is."

Een heel lang verblijf in Amsterdam lijkt dan ook niet tot zijn plannen te behoren. "In het voetbal kan het raar lopen. Kijk naar Kevin Strootman, die ging binnen een jaar van Sparta, naar Utrecht, naar PSV. Het kan snel gaan. Ajax is niet mijn eindstation. Ik heb ook mijn ambitie en mijn dromen."

Sylvana vindt Efteling NIET racistisch

Sylvana S. vindt de Efteling totaal niet racistisch en is niet van plan pogingen te ondernemen of initiatieven te steunen om het park diens aankleding te doen veranderen. Dat meldt haar partij 'Artikel 1' vandaag op facebook.

Aanleiding van het bericht was een ander bericht dat op Facebook de ronde doet, en waarin wordt gesteld dat Sylvana de Efteling keihard wil aanpakken. Blijkbaar had iemand daarvan het bewegend beeld gezien en besloot dit als stellige waarheid te verkondigen, zoals Sylvana dat eerder al deed op nationale televisie toen het Donald Trump betrof.

Gelukkig blijkt Sylvana dus helemaal niets tegen de Efteling en de afbeeldingen, poppen en overige aankleding te hebben. "Het bericht dat circuleert dat onze partij "De Efteling keihard wil aanpakken" om "racisme" is een hoax."  Aldus de partij.

Spotify populairste muziekapp

Spotify is de populairste muziekapp van Nederland. De streamingdienst staat op 3,7 miljoen smartphones. Shazam is tweede met 2,7 miljoen gebruikers, iTunes derde met 1,8 miljoen gebruikers. Telecompaper meldt dat donderdag op basis van eigen onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt ook dat Spotify populairder is onder mannen dan onder vrouwen. Meer dan de helft van de tieners heeft de app, tegenover een op de acht ouderen.

Spotify populairste muziekapp
Spotify populairste muziekapp (Foto: BuzzT)

Taakstraffen voor lekken naar tv-programma's

Voor het lekken van geheime politie-informatie naar diverse tv-programma's is een 46-jarige ex-brigadier donderdag veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf. Zijn medeverdachte, een 54-jarige privé-detective en voormalig politieman uit Eindhoven, kreeg voor uitlokking een taakstraf van 200 uur opgelegd.

De rechtbank acht bewezen dat de brigadier gesloten politiesystemen raadpleegde om antecedenten na te gaan van diverse deelnemers aan tv-programma's, zoals 'Zo zijn we niet getrouwd' (EO) en 'Gestalkt' (SBS6). Dat gebeurde via een productiehuis dat werkte in opdracht van omroepen en achtergronden van kandidaten tegen betaling liet natrekken. De Eindhovenaar kreeg zijn informatie van de politieman, die zesmaal in strijd met het ambtsgeheim de politieregisters raadpleegde en informatie doorspeelde.

Daarbij maakte de brigadier ook gebruik van inlogcodes van een collega, die hij tijdens verhoren niet van schuld vrijpleitte. De collega kwam daardoor in problemen. Bij de straftoemeting hield de rechtbank er rekening mee dat de man oneervol is ontslagen en dat de kans op herhaling nagenoeg is uitgesloten.

Taakstraffen voor lekken naar tv-programma's
Taakstraffen voor lekken naar tv-programma's (Foto: ANP)

Darter Van de Pas: "Laten zien wat ik kan, maar heb er niks aan"

Darter Benito van de Pas werd woensdagavond uitgeschakeld op het wereldkampioenschap van de PDC, maar gaf regerend wereldkampioen Gary Anderson bij vlagen prima partij.

"In het begin miste hij helemaal niks joh", aldus Van de Pas over het furieuze begin van Anderson, die na drie sets een gemiddelde van dik boven de 110 had en een bizar finishpercentage van 100% op het bord liet noteren. "Maar ik gaf niet op. Ik heb laten zien wat ik kan, alleen heb ik er niks aan", treurde Van de Pas na afloop.

"Ik was zelfverzekerd en wilde hem verslaan, maar dat lukte niet." De Nederlander vocht zich na de bizar goede eerste drie sets van Anderson wel knap terug naar 3-2, wat hem op veel respect kwam te staan. "In de toekomst moeten ze rekening met mij gaan houden", aldus Van de Pas, die wel jaar na jaar stappen vooruit maakt. 

Kwart miljoen profielen in DNA-databank NFI

Het aantal DNA-profielen in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is deze maand de kwart miljoen gepasseerd. Dat maakte het NFI donderdag bekend. Aan het begin van dit jaar waren het er nog bijna 225.000.

Volgens Kees van der Beek, beheerder van de databank, groeit het aantal profielen in de komende vijftien jaar met nog eens een kwart miljoen. Van mensen die bijvoorbeeld een inbraak of overval hebben gepleegd wordt het DNA opgeslagen. Dat geldt ook voor mensen die zijn veroordeeld voor een misdaad waarbij voorlopige hechtenis is toegestaan. Het DNA-profiel blijft in de meeste gevallen twintig tot tachtig jaar in de databank staan.

Over vijftien jaar wordt het aantal van een half miljoen profielen bereikt, verwacht Van der Beek. "Daarna worden jaarlijks ongeveer evenveel DNA-profielen van personen opgenomen als dat er weer worden verwijderd omdat de bewaartermijn verstreken is."

Kwart miljoen profielen in DNA-databank NFI
Kwart miljoen profielen in DNA-databank NFI (Foto: ANP)

Reparatie Merwedebrug helemaal klaar

Alle werkzaamheden aan de Merwedebrug in de A27 bij Gorinchem zijn afgerond. De beperkingen die nog golden voor de scheepvaart en vrachtverkeer zwaarder dan 50 ton zijn opgeheven. Dat heeft Rijkswaterstaat donderdag gemeld.

Tijdens nachtafsluitingen in de week voor kerst werd de laatste hand gelegd aan de reparatie van de brug. De werkzaamheden zijn eerder klaar dan gedacht. Aanvankelijk ging Rijkswaterstaat ervan uit dat de klus pas half januari zou zijn geklaard.

De Merwedebrug ging in oktober dicht voor het vrachtverkeer nadat er haarscheurtjes in de constructie waren ontdekt. Dat leidde tot problemen voor de transportsector, die voor 1,8 miljoen euro schade claimde.

Reparatie Merwedebrug helemaal klaar
Reparatie Merwedebrug helemaal klaar (Foto: ANP)

'VS maken straf Rusland voor hacken bekend'

Het Witte Huis wil donderdag zijn strafmaatregelen tegen Rusland bekendmaken. Twee functionarissen zeiden dat tegen persbureau Reuters. Moskou wordt verantwoordelijk gehouden voor het hacken van de Democratische partij voor de presidentsverkiezingen.

De bronnen van Reuters wilden niet zeggen waar president Obama toe heeft besloten. Ze zeiden dat er is nagedacht over gerichte economische sancties, aanklachten en beperkingen tegen Russische diplomaten. Een andere optie is het naar buiten laten brengen van informatie die Russen in opspraak kan brengen. In dat geval zou Rusland met gelijke munt worden terugbetaald voor het waarschijnlijke doorspelen van informatie over de Democraten aan WikiLeaks. De bronnen zeiden wel dat Obama wil voorkomen dat de straf uiteindelijk leidt tot een cyberoorlog.

'VS maken straf Rusland voor hacken bekend'
'VS maken straf Rusland voor hacken bekend' (Foto: BuzzT)

MoskeeŽn zamelen geld in na brand Culemborg

Zeven moskeeën in het land beginnen een inzamelingsactie na de grote brand in het voormalige zwembad in Culemborg, waarin een moskee zou komen. De initiatiefnemers grijpen de vrijdagpreek aan om geld in te zamelen om "de materiële schade iets te verzachten", lieten ze donderdag weten.

"Met grote schrik hebben wij gisteren het nieuws gevolgd over de brand in de toekomstige nieuwe moskee te Culemborg", schrijven de moskeeën in een verklaring. "Wij zijn enorm aangeslagen door de gebeurtenis en spreken ons medeleven uit aan de gemeenschap in Culemborg."

Het initiatief gaat uit van de Moskee Essalam in Rotterdam, Stichting as-Soennah in Den Haag, De Blauwe moskee in Amsterdam, De Middenweg in Rotterdam, El-Oumma moskee in Amsterdam, Moskee Omar Al Faruq in Utrecht en Moskee Ibrahim in Maassluis. "Wij doen een vriendelijk beroep op alle moskeeën in Nederland zich aan te sluiten bij dit initiatief."

Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de verwoestende brand in het voormalige zwembad aan de Multatulilaan. De politie doet onderzoek naar brandstichting. Afgelopen zomer ging de gemeenteraad ermee akkoord dat de Vereniging Islamitische gemeenschap Culemborg het gebouw mocht kopen voor 410.000 euro. De moskee is nu nog gevestigd aan de Ridderstraat.

Moskeeën zamelen geld in na brand Culemborg
Moskeeën zamelen geld in na brand Culemborg (Foto: ANP)

Tiener is topfavoriet Vierschansentournee

Het is veruit de bekendste competitie in het schansspringen: de Vierschansentournee. Donderdag is het weer zover, de 65e editie van de tournee gaat van start in het Duitse Oberstdorf. Als eerste de kwalificatie op donderdag, daarna op vrijdag de eerste wedstrijd. We kijken vooruit op het hoogtepunt van de schansspringkalender.

De favoriet
Eerlijk is eerlijk, er is maar één echte topfavoriet voor de tourneezege. De pas 17-jarige Sloveen Domen Prevc liet vorig seizoen zijn talent al zien, maar is nu bezig aan een ongekende doorbraak. Zijn oudere broer Peter won vorig jaar de World Cup én de Vierschansentournee, maar kent een matig seizoen. Domen neemt het stokje echter moeiteloos over. Na zeven wedstrijden heeft de tiener dit seizoen al vier overwinningen verzameld en hij staat dan ook ruim aan kop in het World Cup-klassement. 

De uitdagers
De druk op de jonge Prevc is immens en het is de vraag hoe hij daar mee om kan gaan. Als hij onder de druk bezwijkt zijn er veel kandidaten om de Gouden Adelaar te veroveren. Daniel André Tande staat tweede in de World Cup en presteert constant sterk. De Oostenrijker Stefan Kraft heeft geen grote uitschieters, maar presteert stabiel en weet sinds 2015 al hoe het is om de tournee te winnen. De gevaarlijkste uitdager is misschien wel Kamil Stoch. De Pool staat vierde in de World Cup, maar is vooral de laatste weken bijzonder goed in vorm. Severin Freund en Michael Hayböck wonnen dit seizoen al een wedstrijd, maar presteren verre van constant. 

De outsiders
Naast Stoch doet ook zijn landgenoot Maciej Kot het uitstekend. Hij staat zesde in de World Cup, maar presteerde onlangs weer wat minder. De jonge Duitser Markus Eisenbichler kent met plek zeven in de stand een topseizoen en zou wel eens kunnen verrassen. Drie Oostenrijkers sluiten de top-10 af: Manuel Fettner, redelijk in vorm, de eerder genoemde Hayböck en oldie Andreas Kofler, die na jaren eindelijk weer goede vorm laat zien. Dat we Peter Prevc in het lijstje met outsiders zouden zetten had vorig jaar niemand durven zeggen, maar mooier kunnen we het niet maken voor Pero. Het lukt dit seizoen totaal niet en de enige reden om hem op z'n minst te noemen is dat hij vorig jaar heeft laten zien alles en iedereen te kunnen domineren. 

Peter Prevc is dit seizoen totaal niet in vorm, maar hoopt het precies op tijd om te draaien om zijn titel te verdedigen (PROSHOTS/GEPA)
Peter Prevc is dit seizoen totaal niet in vorm, maar hoopt het precies op tijd om te draaien om zijn titel te verdedigen (PROSHOTS/GEPA)

De wedstrijden
We beginnen donderdag met de kwalificatie in Oberstdorf, waar vrijdag de openingswedstrijd gesprongen wordt. Een dag later gaat men kwalificeren in Garmisch-Partenkirchen, waar op Nieuwjaarsdag de zelfs op de Nederlandse TV live uitgezonden tweede wedstrijd van de tournee plaats zal vinden. Men heeft vervolgens een (reis)dagje vrij en trekt naar het Oostenrijkse Innsbruck, waar op 4 januari op de prachtige Bergisel de derde wedstrijd gehouden wordt. De tournee wordt op 6 januari afgesloten in het knusse Sepp-Bradl-Stadion in Bischofshofen.  

Het format
Het zit in de Vierschansentournee allemaal wat anders in elkaar. Voor elke wedstrijd wordt een kwalificatie gesprongen, waarbij net als in de gewone World Cup-wedstrijden vijftig man zich voor de wedstrijd plaatsen - met de top-10 van de World Cup die sowieso geplaatst is. In de wedstrijd is de eerste ronde echter anders dan normaal: men springt in duo's, de nummer vijftig van de kwalificatie tegen de nummer één, de nummer negenveertig tegen de nummer twee en zo verder. De winnaar van elk duel gaat door naar de finale, net als de vijf beste verliezers. Daar wordt vervolgens op de reguliere manier gestreden om de zege. De behaalde punten worden bij elkaar opgeteld voor het totaalklassement van de tournee en dus is het missen van een finale nagenoeg zeker dodelijk - in plaats van in totaal acht sprongen heb je dan immers maar zeven sprongen om punten te scoren. 

Ontevreden NS'ers plannen werkonderbreking

Boze treinmachinisten en conducteurs zijn van plan op woensdag 11 januari een 'landelijk groot werkoverleg' te houden in Utrecht. Ze leggen waarschijnlijk aan het begin van de middag het werk enige tijd neer, uit onvrede met onder meer de nieuwe dienstregeling.

Een woordvoerder van de machinisten verwacht "een veelvoud" van de 400 à 500 NS'ers die meededen aan het vorige groot werkoverleg, eind oktober in Amsterdam. Ook voorziet hij aanzienlijke gevolgen voor het treinverkeer.

Het NS-personeel is vooral tegen het rijden op vaste trajecten. Dat zou leiden tot concentratieverlies. De NS heeft nieuwe roosters toegezegd, maar dat duurt de machinisten en conducteurs te lang. De werkschema's komen voor de machinisten in april en voor de conducteurs in juni.

De rechter verbood vorige week een staking door machinistenvakbond VVMC.

Ontevreden NS'ers plannen werkonderbreking
Ontevreden NS'ers plannen werkonderbreking (Foto: ANP)

Erdogan: NAVO laat Turkije in de steek

De NAVO-bondgenoten laten Turkije in zijn strijd tegen Islamitische Staat in het noorden van Syrië in de steek, heeft de Turkse president Erdogan gezegd. In de strijd om de stad al-Bab hebben NAVO-lidstaten noch andere bondgenoten uit de regio ook maar "het kleinste beetje ondersteuning" gegeven, zei hij volgens het staatspersbureau Anadolu.

Erdogan verweet "vooral Amerika" niet Turkije te steunen, maar organisaties die in de regio "onschuldige mensen vermoorden". De Turkse president waarschuwde dat de terreurgroepen zich ooit zullen keren tegen de landen die hen nu helpen.

De VS wezen woensdag de aantijging van Erdogan, dat zij IS ondersteunen of wapens leveren aan de door Turkije bestreden Koerdische militie in Syrië, fel van de hand.

Erdogan: NAVO laat Turkije in de steek
Erdogan: NAVO laat Turkije in de steek (Foto: ANP)

Forum voor Democratie presenteert lijst

Forum voor Democratie, de partij van lijsttrekker Thierry Baudet, heeft donderdag de lijst met kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen gepresenteerd.

Woensdag was al bekendgemaakt dat de bekende advocaat Theo Hiddema op nummer twee staat. De nummers drie tot en met vijf zijn landmacht-kapitein Susan Teunissen, econoom Henk Otten en oud-journalist en hoogleraar ondernemingsbestuur Paul Frentrop.

Andere opvallende namen op de lijst zijn opiniemaker Yernaz Ramautarsing (9) en violiste Zlata Brouwer (10).

Als partij wil Forum gaan voor bindende referenda naar Zwitsers model en voor het gekozen burgemeesterschap. Zo moet er onder meer een referendum komen over voortzetting van de open grenzen en het vrije verkeer van personen binnen de Europese Unie.

Lijsttrekker Baudet was een van de initiatiefnemers van het Oekraïne-referendum, waarbij het Nederlandse volk zich kon uitspreken over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne.

Forum voor Democratie presenteert lijst
Forum voor Democratie presenteert lijst (Foto: ANP)

Leger SyriŽ kondigt staakt-het-vuren af

Het Syrische leger neemt vanaf middernacht (lokale tijd) een wapenstilstand in acht. Alleen operaties tegen Islamitische Staat, het voormalige Nusra-Front en alle groepen die daarmee verbonden zijn worden voortgezet, zo heeft het leger donderdag bekendgemaakt.

Turkije en Rusland zullen instaan voor het bestand, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu. Hij noemde het van groot belang dat landen hun invloed op gewapende groepen aanwenden om die groepen te laten ophouden met vechten. Hij voegde eraan toe dat in het staakt-het-vuren een uitzondering wordt gemaakt voor organisaties die ook door de Verenigde Staten als terroristisch worden beschouwd.

Het staakt-het-vuren moet de weg vrijmaken voor onderhandelingen over een politieke oplossing voor het meer dan zes jaar oude conflict in Syrië.

Leger Syrië kondigt staakt-het-vuren af
Leger Syrië kondigt staakt-het-vuren af (Foto: ANP)

Van Barneveld mogelijk tegen Taylor: "Kan niet wachten"

Darter Raymond van Barneveld plaatste zich woensdagavond na een zinderende wedstrijd tegen Adrian Lewis voor de kwartfinales van het WK in Londen. Daarin moet hij mogelijk aantreden tegen Phil Taylor, als The Power afrekent met de Belg Kim Huybrechts.

"Ik kan niet wachten", vertelde Barney na zijn wedstrijd bij Sky Sports. De Nederlander versloeg zijn 'rivaal' in de WK-finale van 2007, maar de vorige drie ontmoetingen in het Alexandra Palace gingen naar de zestienvoudig wereldkampioen. 

Tegen Lewis begon Van Barneveld redelijk, terwijl zijn tegenstander furieus van start ging. "Ik hoop dat ik twee legs kan winnen", dacht de Nederlander na de eerste set, die Lewis met een elfdarter, twaalfdarter en elfdarter afraffelde. "Gelukkig kon ik hem daarna toch onder druk zetten en de zege eruit slepen. Ik ben echt heel blij!", klonk het. 

Griepepidemie breidt zich uit

De griepepidemie, waar veel Nederlanders sinds eind november last van hebben, breidt zich verder uit. Volgens onderzoeksinstituut Nivel gingen 110 op de 100.000 mensen afgelopen week naar de huisarts met griepachtige klachten. Dat is een stijging ten opzichte van de week daarvoor. Toen ging het om 65 zieken op 100.000 mensen.

Huisartsen zien vooral jonge kinderen tot vier jaar met griepverschijnselen binnenkomen. Ook 65-plussers hebben er relatief veel last van.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er sprake van een epidemie. Een gemiddelde griepepidemie duurt acht weken.

Griepepidemie breidt zich uit
Griepepidemie breidt zich uit (Foto: ANP)

Geen getoeter meer bij overweg Winsum

In Winsum hoeven treinen vanaf donderdag niet meer te toeteren bij de onbewaakte overweg aan de Voslaan. Dat hebben ProRail en Arriva afgesproken met de omwonenden. Het toeteren gaf te veel overlast. Machinisten laten hun typhoon nu alleen nog horen als waarschuwing bij situaties zoals mist

Het toeteren bij de overweg Voslaan was afgesproken na een groot ongeluk in november. Achttien reizigers raakten gewond toen de trein waarin ze zaten op de spoorovergang op een tankwagen botste. Bij twee eerdere ongelukken overleden twee mannen.

De gewraakte overweg in de Groningse plaats gaat binnenkort dicht. De afgelopen tijd is een noodweg aangelegd die het verkeer naar een met spoorbomen beveiligde overweg leidt. Die weg gaat op korte termijn open.

Geen getoeter meer bij overweg Winsum
Geen getoeter meer bij overweg Winsum (Foto: ANP)

WhatsApp voorbereid op oud en nieuw

WhatsApp heeft maatregelen genomen voor de jaarwisseling. Mede-oprichter Brian Acton heeft dat gezegd tegen Whatsappen.nl.

Rond oud en nieuw sturen de WhatsApp-gebruikers wereldwijd tientallen miljarden berichten, volgens whatsappen.nl gemiddeld 1,5 miljoen per seconde. WhatsApp heeft extra ruimte beschikbaar om die stroom te verwerken. Als het toch misgaat, staat een team paraat om WhatsApp weer in de lucht te krijgen.

De dienst was op 31 december vorig jaar tijdelijk onbereikbaar door de massale gelukswensen.

WhatsApp voorbereid op oud en nieuw
WhatsApp voorbereid op oud en nieuw (Foto: BuzzT)

Blinde man geeft dartscommentaar

De 23-jarige Kevin Bart is op de Duitse tv-zender Sport1 als co-commentator in actie gekomen tijdens het WK darts in Londen. Dat is niet bijzonder, want een co-commentator heeft men in meerdere landen wel, maar Bart is al vanaf zijn geboorte blind.

Het was een droom van hem om bij een paar wedstrijden co-commentaar te geven en dat ging deze week in vervulling. Hij ziet de pijlen uiteraard niet in het bord komen, maar toch hoorde de kijker nauwelijks verschil. "Triple 17. Ja, die gooit hij! Nu voor de bull. Ja, hij pakt ’m", klonk het 'gewoon'. 

"De caller is voor mij erg belangrijk", vertelt Bart in een interview met de vaste commentator van Sport1, waar hij die dag naast mocht zitten. "Ook de microfoon bij het bord is belangrijk, want zo kan ik horen of de pijl net boven of onder het benodigde vakje terecht komt. Ik ben een hele grote fan van het darten en het was fantastisch om dit een keer te mogen doen. Hopelijk mag ik ooit terugkomen!" 

Een filmpje van co-commentator Bart is hier te zien - of te horen, zo u wilt.

Drie Duitsers dood door brand op jacht

Drie Duitsers zijn om het leven gekomen doordat brand uitbrak op het jacht waarop zij zaten in de haven van het Italiaanse Loano. Een vierde opvarende kon op tijd vanaf het vaartuig in het water springen.

Het incident in de plaats in het noordwesten van Italië was donderdagochtend vroeg. De slachtoffers zijn twee mannen en een vrouw. Volgens Duitse media versperde het vuur hun de weg naar buiten en konden zij niet meer wegkomen. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Drie Duitsers dood door brand op jacht
Drie Duitsers dood door brand op jacht (Foto: ANP)

Koude oorlog 2.0 naar diepvriespunt

Amerikaanse senatoren, die de verkiezingswinst van Donald Trump zeer zwaar op de maag ligt doen, in de tijd die hun nog rest, hun uiterste best om de koude oorlog zo hoog mogelijk op te laten laaien. Op een tour door Oost-Europa roepen ze op om nog voor de inauguratie van Trump keiharde maatregelen te treffen tegen Rusland en Vladimir Poetin in het bijzonder. Dit moet nu zodat deze dan na de inauguratie moeilijker terug te draaien zijn.

Motivatie voor deze bikkelharde sancties is de vermeende Russische inmenging in de presidentsverkiezingen en dat Trump daardoor gewonnen heeft in plaats van de gedoodverfde democraat Hillary Clinton. Poetin heeft al gewaarschuwd dat dit soort democratenspelletjes de betrekkingen geen goed zal doen en niet zonder gevolgen zal blijven.

De democratische senator Amy Klobuchar stelde dat “We moeten het Kremlin sancties opleggen voor de cyberaanvallen en een duidelijke boodschap afgeven dat er veel steun is binnen het congres om de daders aan te pakken.” Een woordvoerder van de, nu nog Obama, regering reageerde met “We reageren op een zelfgekozen moment op een eigen manier”.

Wat de vernietigende sancties inhouden wordt niet verteld, maar volgens de republikeinse senator Lindsey Graham kan Poetin maar beter vast beginnen met bibberen. “Ik voorspel dat Rusland hard wordt getroffen, en Poetin in het bijzonder.”, zegt de senator. Poetin noemde de CIA-conclusies verzinsels en stelde dat “Het makkelijker is om de aandacht op Russische hackers en spionnen te vestigen in plaats van binnenlandse problemen op te lossen”.

Stel mishandelt tweeling 'omdat Jezus het wil'

In het Brusselse Sint-Joost-Ten-Node is een stel opgepakt vanwege het verwaarlozen en mishandelen van hun tweeling van zes jaar oud. Het zoontje moest, omdat hij zelf naar eten had gezocht in de keuken, voor straf op het ijskoude balkon staan. Die straf duurde maar liefst vijftien uur lang, van 05:00 uur tot 20:00 uur. 

De hulpdiensten kregen maandagavond een melding dat de jongen buiten bewustzijn was geraakt op het balkon. Ze troffen hem zwaar onderkoeld aan. Ook vertoonde hij, net als zijn zusje, tekenen van ondervoeding. Beide kinderen zijn overgebracht naar het ziekenhuis; het jongetje ligt op de afdeling intensieve zorg. Hij verkeert nog steeds in kritieke toestand. 

De moeder, een française, en de stiefvader van de kinderen werden dezelfde avond opgepakt en verhoord. Charles D.F., een voormalig (jeugd)profvoetballer en zoon van een Brusselse politicus, gaf gedeeltelijk toe. "Het is zo dat Jezus het wil", gaf hij als verklaring. Moeder ontkent alles. "Geen van beiden lijkt in te zien dat ze de kinderen verkeerd behandelden" aldus het Belgisch parket. 

Dat de mishandeling nu pas aan het licht kwam heeft te maken met het feit dat de kinderen en hun moeder niet in Brussel stonden ingeschreven. Ook ging de tweeling nog niet naar school. 

Man gepakt voor uitbuiting meisje

De politie heeft een dertigjarige man uit Vlissingen aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij een minderjarig meisje wilde prostitueren.

De verdachte werd woensdag in Arnemuiden gearresteerd voor uitbuiting van een zeventienjarig meisje. Volgens de politie komt de aanhouding mede voort uit eerdere onderzoeken die recentelijk in Zeeland liepen.

Eerder deze maand veroordeelde de rechter twee mannen en een vrouw die in 2014 in Zeeland een destijds minderjarig meisje hadden gedwongen tot prostitutie. In deze Zeeuwse zedenzaak moesten ook klanten van deze prostituee voor de rechter verschijnen. Volgens de politie heeft de recente aanhouding niets met deze zaak te maken.

Man gepakt voor uitbuiting meisje
Man gepakt voor uitbuiting meisje (Foto: ANP)

Tevez voor 84 miljoen naar China

Voetballer Carlos Tevez verkast naar China. Zijn huidige club, Boca Juniors, heeft dat officieel bekendgemaakt. Dat geldt ook voor zijn nieuwe club, Shanghai Shenhua. 

Met de transfer gaat bepaald geen misselijk bedrag gemoeid. De Argentijnse topclub mag zo'n 84 miljoen euro op de rekening noteren, waarmee het de op vijf na duurste transfer ooit is. Alleen Paul Pogba, Gareth Bale, Cristiano Ronaldo, Gonzalo Higuain en Neymar leverden ooit meer geld op. 

Het leek er eerst op dat de 76-voudig Argentijns international in eigen land zijn loopbaan af zou sluiten, maar het bod van de Chinezen was moeilijk te weigeren. Niet gek, als je je bedenkt dat Tevez in Shanghai naar verluidt zo'n 720.000 euro gaat verdienen...per week. Tevez is de zoveelste (ex-)topper die naar China trekt. Ook onder meer Ezequiel Lavezzi, Graziano Pellè en Jackson Martinez vertrokken al naar het Verre Oosten. 

Het nieuwe seizoen in de Chinese Super League begint in maart. 

Depay betrapt met waterpijp

Voetballer Memphis Depay heeft een probleempje. Het Britse rioolblaadje The Sun heeft foto's op internet geplaatst waarop de Nederlander van Manchester United aan een waterpijp zit te lurken.

De foto's zouden genomen zijn in een shisha lounge in Rotterdam, waar Depay aanwezig was met een vriend en drie vriendinnen, zo meldt The Sun. Voor de 22-jarige international zal het vermoedelijk niet bepaald een verbetering opleveren in de relatie tussen hem en United-trainer José Mourinho. De Portugees heeft in zijn plannen al tijden geen ruimte voor de Nederlander die het spelen van computerspelletjes belangrijker lijkt te vinden dan het presteren op de voetbalvelden. Hij lijkt in de transferperiode dan ook te gaan verkassen. 

Depay is in elk geval niet de eerste die is 'betrapt' op het gebruik van een dergelijke pijp. Onder meer Patrick van Aanholt, Gabriel Agbonlahor, Raheem Sterling en Jack Wilshere werden ook al gesnapt. 

Mist hindert vluchten Schiphol

Door de mist kampt het vliegverkeer op Schiphol donderdag met vertraging en annuleringen. Volgens een woordvoerster van de luchthaven bedraagt de gemiddelde wachttijd ongeveer drie kwartier. Hoeveel vluchten er zijn gecanceld, kon zij niet zeggen.

De verwachting is dat de overlast nog de hele dag duurt. Schiphol adviseert reizigers de website in de gaten te houden voor informatie over hun vlucht.

Het vliegverkeer ondervond woensdag ook al problemen door de mist. Het KNMI waarschuwt voor dichte mist in het hele land, met uitzondering van het oosten. Naar verwachting verdwijnt de mist de komende uren op de meeste plaatsen.

Mist hindert vluchten Schiphol
Mist hindert vluchten Schiphol (Foto: ANP)

Langste vliegtuigvertraging duurde 43 uur

De langste vliegtuigvertraging van het afgelopen jaar duurde 43 uur en 19 minuten. Het betrof een TUIfly-vlucht van Punta Cana in de Dominicaanse Republiek naar Schiphol. Dat heeft EUClaim uitgezocht, een bedrijf dat gedupeerde passagiers bijstaat.

De vertraging begon door een technisch mankement aan het oorspronkelijke vliegtuig. Het vervangende toestel van HiFly botste daarna tijdens het taxiën tegen een passagiersbrug aan. De vertraging liep nog verder op doordat er opnieuw een vervangend toestel moest komen en de bemanning eerst moest rusten voordat ze de passagiers naar huis kon brengen. De landing op Schiphol stond gepland op 22 november, maar dat werd uiteindelijk 24 november.

Vorig jaar stond een vertraging van 47 uur en 15 minuten (Bonaire-Amsterdam) bovenaan de lijst.

Langste vliegtuigvertraging duurde 43 uur
Langste vliegtuigvertraging duurde 43 uur (Foto: ANP)

Kopstuk Satudarah looft beloning uit voor tip

Een kopstuk van motorclub Satudarah looft na een aanslag op zijn woning vorige week in Enschede een beloning uit van 10.000 euro. Wat er met de eventuele 'gouden tip' gebeurt, wil het vermeende doelwit Laurence Sapulette niet zeggen. Wel bevestigt hij berichtgeving in Tubantia van donderdag. Sapulette is verantwoordelijk voor discipline en veiligheid bij de afdeling oost van de motorclub.

Sapulette heeft een speciaal telefoonnummer opengesteld waar tipgevers informatie kwijt kunnen over de veronderstelde daders. Op dat nummer neemt hij zelf de telefoon op.

Volgens de politie is het uitloven van een beloning voor de oplossing van een misdrijf toegestaan, mits verkregen informatie wordt doorgegeven aan de politie. Dat gebeurt ook na inbraken. "Wij doen het onderzoek", aldus een woordvoerder.

Naar de woning van het kopstuk van Satudarah is volgens de politie vorige week een handgranaat gegooid en ontploft. Daarbij vielen geen gewonden. Het vermeende doelwit stelt echter dat het alleen om "stevig vuurwerk"ging. Hij heeft geen aangifte gedaan. Hij stelt verder met niemand ruzie te hebben.

Kopstuk Satudarah looft beloning uit voor tip
Kopstuk Satudarah looft beloning uit voor tip (Foto: ANP)

Recordaantal bezoekers voor bioscoopketen Vue

Bioscoopketen Vue heeft woensdag een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen. Ruim 42.000 mensen bezochten een van de 21 bioscopen van de keten.

"Het is een bijzondere mijlpaal dat we zoveel bezoekers mochten ontvangen en zijn ontzettend trots op deze prestatie", reageert Vue-directeur Ron Sterk. "We hebben het afgelopen jaar hard gewerkt om Vue op de kaart te zetten."

De kerstvakantie zorgt voor een stroom aan bioscoopbezoekers in Vue-vestigingen door het hele land. Rogue One: A Star Wars Story, Sing, Fantastic Beast and Where to Find Them, Passengers en de Nederlandse bioscoophit Soof 2 trokken het meeste publiek.

Verschillende vestigingen van Vue, dat vorig jaar JT bioscopen overnam, haalden dagrecords. In Alkmaar werd eerder deze kerstvakantie al de 300.000e bezoeker verwelkomd, in Eindhoven stapte de 500.000e bezoeker over de drempel. De keten verwacht deze vakantie de 4 miljoenste bezoeker te ontvangen.

Recordaantal bezoekers voor bioscoopketen Vue
Recordaantal bezoekers voor bioscoopketen Vue (Foto: BuzzE)

Golden State Warriors winnen semi-topper tegen Toronto Raptors

In de NBA werd afgelopen nacht weer een behoorlijk vol programma afgewerkt. Tien wedstrijden stonden op het programma. De interessantste affiche was de wedstrijd tussen de koploper in de league, Golden State Warriors, en de nummer twee in het oosten, de Toronto Raptors.

Van spanning was in de wedstrijd alleen weinig sprake. Golden State stond halverwege het eerste kwart met 22-4 voor en na een kwart wedstrijd stond een 42-17 stand op het bord. Bij rust had Toronto iets terug kunnen doen (72-55) maar spannend was de wedstrijd nooit meer. De Warriors schoten in de eerste helft ruim 70% van hun schoten raak. Het is een ploeg die al moeilijk te verslaan is als ze slecht spelen, maar als de schoten ook nog allemaal vallen is er van een eerlijke strijd geen sprake.

In het restant van de wedstrijd kreeg de score nog een iets draaglijker aanzien, 121-111. Voor Golden State waren Durant, Curry en Thompson weer ouderwets op dreef met 71 punten. Bij Toronto was DeMar DeRozan goed voor 29 punten. En passant loste hij Crish Bosh af als Raptors' topscorer aller tijden.

Highlights van Warriors tegen Raptors (Bron: YouTube)

Bij de Los Angeles Clippers keerde Chris Paul terug van een blessure. De point guard werd node gemist, de Clippers verloren drie wedstrijden op rij zonder Paul. Tegen de Pelicans speelde Paul een prima wedstrijd en tot het vierde kwart leek er niets aan de hand. In het slotkwart namen de New Orleans Pelicans echter brutaal de leiding en stonden ze deze niet meer af. Mo Speights mocht aanleggen voor een gelijkmaker drie seconden voor tijd, maar miste. De eindstand werd 102-98 voor de Pelicans.

Anthony Davis scoorde voor New Orleans 20 punten. Eerstejaars Buddy Hield maakte 17 punten vanaf de bank. Chris Paul maakte 21 punten voor de Clippers. Austin Rivers, zoon van Clippers coach Doc, voegde 22 punten toe. DeAndre Jordan had een monsterwedstrijd met 13 punten en 25 rebounds.

In het oosten werden een paar belangrijke wedstrijden gespeeld tussen ploegen die strijden om een play-offplaats. Washington houdt aansluiting door een 111-105 zege op Indiana. John Wall was goed voor 36 punten, 11 rebounds en 9 assists. Otto Porter jr. lijkt bij de Wizards aan een soort doorbraak bezig en leverde met 22 punten weer een cruciale bijdrage.

De Atlanta Hawks wonnen in overtime van de New York Knicks. Het was een fysieke wedstrijd, met opstootjes en technische fouten over en weer. In het tweede kwart werd Carmelo Anthony het veld uit gestuurd wegens een slaande beweging naar Thabo Sefalosha. De Duitser Dennis Schröder werd met 27 punten topscorer bij Atlanta. Dwight Howard lijkt weer opgeleefd bij deze ploeg en voegde 16 punten en 22 rebounds toe. Derrick Rose kwam tot 26 punten voor New York. De Letse reus Kristaps Porzingis voegde 24 punten toe.

Uitslagen

Washington Wizards – Indiana Pacers 111-105
Orlando Magic – Charlotte Hornets 101-120
Atlanta Hawks – New York Knicks 102-98 (OT)
Detroit Postons – Milwaukee Bucks 94-119
Chicago Bulls – Brooklyn Nets 101-99
New Orleans Pelicans – Los Angeles Clippers 102-98
San Antonio Spurs – Phoenix Suns 119-98
Denver Nuggets – Minnesota Timberwolves 105-103
Portland Trail Blazers – Sacramento Kings 102-89
Golden State Warriors – Toronto Raptors 121-111

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 23-7
Toronto Raptors 22-9
Boston Celtics 19-13
Charlotte Hornets 18-14
New York Knicks 16-15
Atlanta Hawks 16-16
Chicago Bulls 16-16
Milwaukee Bucks 15-15
Washington Wizards 15-16
Indiana Pacers 15-18
Detroit Pistons 15-19
Orlando Magic 15-19
Miami Heat 10-22
Brooklyn Nets 8-23
Philadelphia 76ers 7-23

Western Conference

Golden State Warriors 28-5
San Antonio Spurs 26-6
Houston Rockets 24-9
Los Angeles Clippers 22-12
Oklahoma City Thunder 20-12
Utah Jazz 19-13
Memhis Grizzlies 20-14
Sacramento Kings 14-18
Denver Nuggets 14-18
Portland Trail Blazers 14-20
New Orleans Pelicans 13-21
Los Angeles Lakers 12-23
Minnesota Timberwolves 10-22
Phoenix Suns 9-23
Dallas Mavericks 9-23

16.000 klachten over ijsfonteintjes en knalerwten bij GL

Het Groenlinks-meldpunt voor overlast door vuurwerk heeft sinds het online gaan zaterdag 16.000 meldingen gekregen over zogenaamd vuurwerkoverlast. Een groot deel van de klachten gaat over het vage "irritant knalvuurwerk", stelt Groenlinks in een persbericht donderdag.

Het categorie-1 vuurwerk dat het hele jaar mag worden afgestoken - denk aan knalerwtjes, ijsfonteintjes en sterretjes - zorgt voor veel klachten van Groenlinksers bij hun geliefde meldpunt.

Daarnaast klagen mensen over overlast door vuurwerkbommen die prullenbakken en vuilcontainers opblazen. Ook ondergetekende heeft geklaagd over een enorme vuurwerkbom in de buurt van Schin op Geul. Omdat er geen enkele controle plaatsvindt door het meldpunt kan iedereen een melding uit zijn of haar duim zuigen namelijk. Het meldpunt beweert overigens valse meldingen te filteren, zonder te vertellen welke criteria zij hanteert om een valse melding te constateren.

Volgens de initiatiefnemer van het meldpunt, Arno Bonte van GroenLinks, is het instellen van vuurwerkvrije zones uiteraard niet genoeg. Die wil een totaalverbod op consumentenvuurwerk, want mensen die zich vermaken; dat moeten we niet willen met zijn allen.  Hij gaat totaal voorbij aan het feit dat alle klachten over vuurwerk - met uitzondering van het categorie-1 of schertsvuurwerk - gaat over zaken die nu óók al gewoon verboden zijn en een verbod dus bewezen niet werkt.

Het meldpunt is een initiatief van dertig lokale GroenLinks-fracties, waaronder die van Rotterdam, Den Haag en Groningen. Die willen in kaart brengen hoe groot de overlast door vuurwerk is om op die manier een verbod af te dwingen in de landelijke politiek. Vorig jaar kwamen zo'n 89.000 vuurwerkklachten binnen, waarvan een enorm deel vals of verzonnen. Het totaal aantal daadwerkelijke klachten is en blijft onbekend, ongeacht de straffe taal van de Groenlinksers.

Het aantal klachten ligt vooralsnog fors lager dan vorig jaar. Toen waren op 21 december al 15.000 meldingen binnen.

Wil jij dat vuurwerk blijft? Teken dan de petitie voor het behoud van de vuurwerktraditie!

Al 16.000 klachten over vuurwerkoverlast
Groenlinksers jammeren over schertsvuurwerk (Foto: ANP)

Danny Blind hoopt op contractverlenging Oranje

Als het aan bondscoach Danny Blind ligt, zal hij ook na het WK 2018 in Rusland aanblijven als keuzeheer van Oranje, mits hij erin slaagt Oranje naar dat WK te leiden. Als dat niet zou lukken dan zou Blind zelf de handdoek in de ring gooien. 

''Dit is een heel mooie baan: je zit in de top, werkt met veel kwaliteit, ziet veel goede wedstrijden en je hebt veel vrijheid. Deze combinatie zorgt ervoor dat ik me prettig voel in mijn rol.' Aldus Blind. Of Blind ook dat vertrouwen heeft van technisch directeur Hans van Breukelen is nog onduidelijk. Na de kwalificatiereeks in 2017 en na het WK 2018 volgen er evaluatiemomenten. 

De uitspraak van Blind is opmerkelijk te noemen na het onverwachts ontslag van Van der Laan, de ex-bondscoach van het vrouwenelftal, aangezien hij er wel in geslaagd is om zijn ploeg te plaatsen voor het EK. Het was een slecht optreden in de voorbereiding dat Van der Laan de das heeft omgedaan. 

Een baan als assistent bij een topclub ziet Blind ook zitten. ''Als ik stop bij Oranje wil ik als assistent bij een topclub werken, anders stop ik helemaal.''

Oranje staat momenteel tweede in de WK-kwalificatiegroep onder Frankrijk en in punten gelijk met Zweden. Groepswinst geeft een directe toegang tot het WK. Bij een tweede plaats zal Oranje zich moeten plaatsten via een play-off. Op 25 maart treedt Oranje aan in en tegen Bulgarije.

Geen sporen van explosie Toepolev

Op wrakstukken van het Russische legervliegtuig dat zondag in de Zwarte Zee stortte zijn geen sporen aangetroffen die wijzen op een explosie of brand. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie donderdag meegedeeld, meldt het persbureau Tass.

De Toepolev-154 stortte kort na de start vanaf de luchthaven van Sotsji neer. Onder de 92 doden waren leden van een beroemd legerkoor, dat zou optreden voor Russische militairen in Syrië. De Russische autoriteiten vermoeden dat het ongeluk is te wijten aan een technisch mankement of een fout van de piloot.

Geen sporen van explosie Toepolev
Geen sporen van explosie Toepolev (Foto: ANP)

Schatkamer van archieven gaat weer open

Op dinsdag 3 januari worden tal van tot nu toe geheime archieven openbaar. Het is dan de jaarlijkse Openbaarheidsdag in het Nationaal Archief.

Historici, journalisten en andere belangstellenden kunnen gaan grasduinen in verschillende privé-archieven van bewindslieden uit 1966. Daaruit komt naar voren hoeveel commotie de Nacht van Schmelzer en het huwelijk van prinses Beatrix met Claus van Amsberg in dat jaar veroorzaakten.

Ook worden de notulen van de ministerraad van 1991 en 1992 openbaar, toen er werd gedebatteerd over het Verdrag van Maastricht en er in oktober '92 een vliegtuig van El Al neerstortte in de Bijlmer.

Na bijna tachtig jaar worden ook archieven geopend waarin informatie staat over honderden Nederlanders die meevochten in de Spaanse Burgeroorlog, zowel aan de kant van generaal Franco als aan de kant van de Republiek. Het gaat om processen-verbaal uit 1937 en 1938.

De eerste dinsdag van het nieuwe jaar is volgens vast gebruik de eerste mogelijkheid om geheime stukken in te zien die op basis van de Archiefwet maximaal 75 jaar geheim moeten blijven.

Schatkamer van archieven gaat weer open
Schatkamer van archieven gaat weer open (Foto: ANP)

Nog onduidelijkheid over branden Culemborg

Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de brand in het leegstaande zwembad in Culemborg, dat woensdagavond in vlammen opging. De politie onderzoekt of sprake is van brandstichting. Ook wordt gekeken naar een verband tussen de zes autobranden die in de nacht van woensdag op donderdag woedden in de buurt.

In het voormalige zwembad De Meer zou een moskee komen. De gemeente ging er deze zomer mee akkoord dat de Vereniging Islamitische gemeenschap Culemborg het gebouw mocht kopen voor 410.000 euro. De moskee is nu nog gevestigd aan de Ridderstraat.

Culemborg is niet onbekend met autobranden. Eerder deze maand gingen verschillende auto's in vlammen op.

Een woordvoerder van de politie wilde donderdag nog geen uitspraken doen over eventuele extra veiligheidsmaatregelen de komende dagen. "Maar wees ervan overtuigd dat het onze aandacht heeft."

Nog onduidelijkheid over branden Culemborg
Nog onduidelijkheid over branden Culemborg (Foto: ANP)

Leger Irak start nieuwe fase offensief Mosul

Het Iraakse leger is donderdag aan een nieuwe fase begonnen in zijn offensief tegen de groep Islamitische Staat in de noordelijke stad Mosul. Eenheden proberen dieper in enkele oostelijke wijken binnen te dringen waar de opmars sinds bijna een maand is gestokt.

Aan het offensief nemen 100.000 Iraakse militairen, Koerdische peshmerga's en sjiitische milities deel. Het is de grootste grondoperatie in Irak sinds de Amerikaanse inval in 2003. De troepen worden vanuit de lucht gesteund door een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. Op de grond zijn ook Amerikaanse adviseurs actief.

Om de bevoorrading en hergroepering van IS-strijders te bemoeilijken werd maandag de laatst overgebleven brug tussen Oost- en West-Mosul gebombardeerd, ook al zou dit volgens de Verenigde Naties de evacuatie van burgers lastiger maken. In Mosul zitten naar schatting 1,5 miljoen mensen vast.

De Iraakse premier Haider al-Aabadi heeft deze week gezegd dat het wel drie maanden kan duren voordat IS uit Mosul is verdreven. Eerder zei hij dat de stad voor de jaarwisseling heroverd zou zijn.

Leger Irak start nieuwe fase offensief Mosul
Leger Irak start nieuwe fase offensief Mosul (Foto: ANP)

'Negende dopingdiskwalificatie Olympische Spelen Rio'

De Iraanse worstelaar Bashir Babajanzadeh is betrapt op het gebruik van een verboden middel. De internationale worstelbond United World Wrestling heeft hem voor vier jaar geschorst.

De positieve test kwam niet tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, maar tijdens de World Cup Grieks-Romeins. Daar wordt door landenteams tegen elkaar om de titel gestreden. De laatste jaren wordt het meestal in het worstelgekke Iran gehouden, zo ook dit jaar. Met Babajanzadeh wonnen de Iraniërs in mei voor de vijfde keer in zeven jaar de titel in het Grieks-Romeins worstelen. 

Superzwaargewicht Babajanzadeh, uitkomend in de klasse tot 130 kilogram, ging op de Spelen in de kwartfinales onderuit tegen de Duitser Eduard Popp. Aangezien doorgaans alle uitslagen na een positieve dopingtest geschrapt worden, zal dat vermoedelijk ook voor dit resultaat gelden. De Iraniër wordt dan de negende sporter die zijn uitslag van de Spelen van 2016 geschrapt ziet worden. Een vrouwelijke atlete op de moderne vijfkamp, van wie de naam nog niet bekend is, heeft nog een zaak lopen en kan de tiende worden. 

'Weinig kennis over hulp vuurwerkslachtoffer'

Vier op de tien Nederlanders weten niet hoe ze eerste hulp moeten verlenen bij vuurwerkongevallen. Vooral met oogletsel (77 procent) weten ze zich geen raad, blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis onder 775 mensen.

Ruim de helft weet ook niet hoe te handelen bij een grote huidwond of verlies van (een deel van) een vinger door vuurwerk. Vorig jaar werden er 482 vuurwerkongevallen gemeld. De meeste slachtoffers hadden letsel aan een hand (38 procent) en/of vingers (19 procent). Bijna een op de vier slachtoffers (23 procent) had oogletsel.

Volgens het Rode Kruis is de belangrijkste tip bij oogletsel zo snel mogelijk - als het oog goed intact is en de pupil rond - te spoelen met water. "Door vuurwerk is er eigenlijk sprake van een chemisch letsel. Door direct te beginnen met spoelen heb je een betere prognose voor het oog", zegt Tjeerd de Faber, oogarts bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Buskruit is volgens hem net als gootsteenontstopper en vreet zich door het oog heen. "Daarom zeggen wij: kruit moet eruit. Dus ook bij kruit in het oog moet je spoelen."

Als het oog niet meer intact is en de pupil vervormd, is het belangrijk dat er niet op het oog gedrukt wordt. "Bij een oog dat zichtbaar kapot is of waar bloed in zit, mag je absoluut geen druk op het oog uitoefenen. Dus niet met een doek of hand op het oog drukken wat mensen geneigd zijn te doen. Je moet dan het liefst het hoofd een klein beetje achterover houden en voorkomen dat er in het oog gewreven wordt", aldus de oogarts.

'Weinig kennis over hulp vuurwerkslachtoffer'
'Weinig kennis over hulp vuurwerkslachtoffer' (Foto: ANP)

Ariana Grande weerspreekt kritiek op Twitter

Ariana Grande heeft kritiek via Twitter op haar sexy manier van kleden, weersproken. Dat meldt Us Weekly.

De zangeres vertelde op Twitter over een aanvaring die ze had met een mannelijke fan. Ze was samen uit met haar vriend Mac Miller toen de fan Miller toesprak en zei dat hij geluk had zo'n mooie meid "vanavond te mogen pakken".

De Side to Side-zangeres was niet gecharmeerd van die opmerking en zette de fan op zijn plek, zo vertelde ze. Op Twitter reageerden volgers kritisch en beschuldigden Grande ervan het incident over zichzelf te hebben afgeroepen, omdat ze zich vaak schaars kleedt en sexy gedraagt.

"Seksualiteit in kunst is niet hetzelfde als een uitnodiging me te beledigen! Net zoals het dragen van een kort rokje geen verzoek is tot aanranding", aldus de zangeres. Grande herhaalde dat ze zich als een object behandeld voelde door de fan. "Ik ben geen stuk vlees dat een man kan gebruiken voor zijn plezier", twitterde Grande. Ook riep de zangeres vrouwen op vaker van zich te laten horen als ze een nare opmerking naar hun hoofd geslingerd krijgen.

Ariana Grande weerspreekt kritiek op Twitter
Ariana Grande weerspreekt kritiek op Twitter (Foto: BuzzE)

Bolt en Biles 'Kampioen der Kampioenen'

De Franse sportkrant L'Équipe heeft atleet Usain Bolt en turnster Simone Biles uitgeroepen tot Kampioen der Kampioenen. De krant rijkt die titel jaarlijks uit aan een sporter - sinds 2012 een man en een vrouw - die een uitermate goed jaar achter de rug heeft. Ook teams kunnen genomineerd worden.

Bij de mannen won Bolt met grote voorsprong. Hij won op de Olympische Spelen in Rio voor de derde keer op rij goud op de 100, 200 en 4x100 meter - hoewel zijn eerste estafettegoud uit 2008 mogelijk nog ingeleverd moet worden door een positieve dopingtest van teamgenoot Nesta Carter. Het is al de vijfde keer dat Bolt de titel won, waarmee hij op eenzame hoogte staat. Roger Federer, Carl Lewis en Michael Schumacher wonnen elk drie keer.

Kampioen der Kampioenen - Mannen

Atleet Land Sport Punten
Usain Bolt Jamaica Atletiek 979
Michael Phelps Verenigde Staten Zwemmen 474
Andy Murray Groot-Brittannië Tennis 371
Cristiano Ronaldo Portugal Voetbal 239
Peter Sagan Slowakije Wielrennen 235
LeBron James Verenigde Staten Basketbal 219
Wayde van Niekerk Zuid-Afrika Atletiek 136
Marcel Hirscher Oostenrijk Alpineskiën 114
All Blacks Nieuw-Zeeland Rugby 113
Antoine Griezmann Frankrijk Voetbal 77

De 19-jarige turnster Biles werd verkozen tot de beste sportster van het jaar. Ze won op de Spelen in Rio goud met het team, op de meerkamp, vloer en sprong. Op de evenwichtsbalk was ze de favoriet, maar na een fout ging de Nederlandse Sanne Wevers met het goud aan de haal. Biles versloeg nipt haar landgenote Katie Ledecky, die in het zwembad in Rio goud won op de 200, 400, 800 en 4x200 meter vrije slag. 

Kampioen der Kampioenen - Vrouwen

Atleet Land Sport Punten
Simone Biles Verenigde Staten Turnen 850
Katie Ledecky Verenigde Staten Zwemmen 827
Elaine Thompson Jamaica Atletiek 485
Angelique Kerber Duitsland Tennis 408
Almaz Ayana Ethiopië Atletiek 338
Melanie Behringer Duitsland Voetbal 148
Anita Wlodarczyk Polen Atletiek 145
Megan Rapinoe Verenigde Staten Voetbal 6
Estelle Mossely Frankrijk Boksen 6
Diana Taurasi Verenigde Staten Basketbal 6

Nederlandse sporters haalden de top-10 bij de mannen en vrouwen niet. Skiër Marcel Hirscher zorgde wel voor een beetje Nederlands bloed: de Oostenrijker met Nederlandse moeder eindigde als achtste. 

4 weken cel voor machinistmepper

Een 37-jarige man uit Leeuwarden die een machinist in zijn gezicht stompte is tot vier weken cel veroordeeld, waarvan twee weken voorwaardelijk. Op 13 december was de man 's ochtends vroeg in een trein gaan zitten alwaar hij in slaap viel. Toen hij wakker werd, kon hij de trein niet meer uit, omdat de stroom was uitgezet. 

Hierop verbrak de man een noodvergrendeling waar een machinist op af kwam. Getuigen hebben gezien hoe de man door de machinist uit de trein werd gezet. Hierbij werd de machinist in zijn gezicht gestompt. De dader is een flinke recidivist, hij heeft een strafblad dat gevuld is met geweldsdelicten. Hij moet zich naast de celstraf ook laten behandelen van de rechter. 

Alibaba steekt miljarden in media-imperium

De Chinese internetgigant Alibaba steekt de komende jaren miljarden in de uitbreiding van zijn media-imperium. Volgens de nieuwe topman Yu Yongfu van de media- en entertainmenttak van Alibaba is de oorlogskas voor de komende drie jaar gevuld met 50 miljard yuan (circa 6,9 miljard euro).

Alibaba steekt steeds meer geld in entertainment, dat een belangrijk onderdeel is van de groeistrategie van het bedrijf. Het concern probeert onder meer voet aan de grond te krijgen in Hollywood. Het stak onder meer geld in de nieuwe Mission Impossible-film. Ook kocht het bedrijf zich in bij productiehuis Amblin Partners, dat ook de steun heeft van Steven Spielberg.

Onder meer video-website Youku Tudou en webbrowser UCWeb zijn onderdeel van Alibaba Digital Media & Entertainment Group dat in oktober op eigen benen kwam te staan. Destijds kreeg het onderdeel een zak geld van 10 miljard yuan mee. Het is niet duidelijk of dat geld onderdeel is van de donderdag aangekondigde investering.

Alibaba steekt miljarden in media-imperium
Alibaba steekt miljarden in media-imperium (Foto: BuzzE)

LB: Jim Bakkum heeft het superdruk

Lekker Belangrijk; Nieuws dat je niet mag missen!

Jim Bakkum heeft het werk voor het uitzoeken. Volgens de zanger, acteur, musicalster en presentator moet hij 'naar mezelf toe wat duidelijke keuzes gaan maken'. "Ik had het rond de kerstdagen zó druk, dat ik soms niet eens meer wist wat ik nou aan het promoten was", zegt Jim in De Telegraaf.

"Het wordt weer superdruk", concludeert hij. "Maar begrijp me niet verkeerd: het gaat hartstikke goed met me en daar ben ik ontzettend blij om."

Jim Bakkum ziet jongensdroom uitkomen (Foto: ANP)
Jim Bakkum (Foto: ANP)

Amazon werkt aan vliegend pakhuis

Amazon werkt al aan de bezorging van pakketjes met drones, maar dat gaat nu een stap verder. Het bedrijf heeft patent gekregen op een vliegend pakhuis: een zeppelin waar de drones hun pakjes kunnen ophalen. Dat meldt TechCrunch.

In de aanvraag voor het patent legt Amazon uit hoe zo'n zeppelin van pas kan komen. Als voorbeeld noemt het bedrijf een sportwedstrijd. Het pakhuis kan vooraf worden gevuld met merchandise en eten voor de fans. Als een toeschouwer iets bestelt, kan de drone het binnen een paar minuten van de zeppelin naar de fan brengen.

Amazon werkt aan vliegend pakhuis
Amazon werkt aan vliegend pakhuis (Foto: BuzzT)

Van Gerwen en Klaasen jagen op kwartfinaleplek WK

Op het WK darts van de PDC wordt donderdag het gros van de derde ronde afgewerkt. Woensdagavond plaatsten Raymond van Barneveld en titelverdediger Gary Anderson zich al voor de kwartfinales, donderdag voegen zes spelers zich bij dat duo.

Wederom beginnen we om 14.00 uur met de middagsessie. Mark Webster, Lakesidekampioen van 2008, mag het daar op gaan nemen tegen een van de opkomende mannen: de Noord-Ier Daryl Gurney. Vervolgens is het wederom de beurt aan Jelle Klaasen, die dit keer de mondiale nummer zeven, Dave Chisnall, van het lijf moet zien te houden. Als dat lukt staat hij in de kwartfinale tegen Anderson, een herhaling van de halve finale van vorig jaar. James Wade sluit de middagsessie af: The Machine neemt het op tegen Michael Smith, het toptalent dat na een bijzonder slecht Premier League-debuut wat weggezakt is.

Om 20.00 uur begint de avondsessie, op papier wat minder spannend, maar dat zeg natuurlijk niet alles. We beginnen met een contrast: Ian White, volgens velen een van de saaiste spelers, neemt het op tegen Snakebite, Peter Wright - de man van de felle kleuren haar en kleding. Phil Taylor moet daarna een stuk beter spel laten zien om Kim Huybrechts van zich af te houden en zich te plaatsen voor de kwartfinale tegen Van Barneveld. In de slotwedstrijd komt Michael van Gerwen weer in actie. Na zijn briljante duel met Cristo Reyes krijgt hij nu een andere underdog in topvorm tegenover zich: Darren Webster. 

Uiteraard zijn alle wedstrijden weer live te zien op RTL7. 

Nieuwe behandeling borstkanker in basispakket

Een nieuwe behandeling bij erfelijke borstkanker wordt vanaf 1 januari vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Omdat het gaat om een experimentele behandeling, laat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de behandeling voorwaardelijk toe tot het basispakket.

Het gaat om de behandeling van patiënten met zogeheten BRCA1-like, stadium III erfelijke borstkanker. Hierbij wordt de patiënt behandeld met een hoge dosis chemotherapie en stamceltransplantatie.

De vergoeding geldt voor de duur van zes jaar en geldt voor patiënten met BRCA1-like borstkanker van 18 tot en met 65 jaar. Er is een budget voor van 4,4 miljoen euro.

Voorwaardelijke toelating gebeurt pas sinds 2012. Sindsdien is het vijftien keer voorgekomen. Patiënten krijgen zo toegang tot veelbelovende behandelingen en daardoor ontstaat ook inzicht in de effectiviteit en de kosten van de zorg. Na afloop van de periode valt de beslissing of een behandeling definitief wordt toegelaten.

Nieuwe behandeling borstkanker in basispakket
Nieuwe behandeling borstkanker in basispakket (Foto: ANP)

Ook deze jaarwisseling weer supersnelrecht

Mensen die zich tijdens de jaarwisseling misdragen, kunnen ook deze keer te maken krijgen met supersnelrecht. Daarbij staat een verdachte binnen drie tot zes dagen voor de rechter. Die bepaalt direct of de verdachte schuldig is en wat de straf wordt. Als het uitdraait op een celstraf, dan kan de dader die meteen uitzitten.

Alleen zaken die rechtstreeks met de oud-en-nieuwviering te maken hebben, zoals vuurwerkdelicten, komen voor supersnelrecht in aanmerking.

Bij alle rechtbanken in het land zijn begin januari een of twee dagen ingeruimd voor supersnelrechtzittingen. Dergelijke zittingen worden vaker gehouden, bijvoorbeeld bij grote evenementen als Koningsdag of voetbalwedstrijden.

Ook deze jaarwisseling weer supersnelrecht
Ook deze jaarwisseling weer supersnelrecht (Foto: ANP)

Poema afgeschoten na aanval op hond

Een Canadese man heeft op heldhaftige wijze een aanval van een poema op zijn hond afgeslagen. Hij stompte het beest in zijn gezicht, waarnaar de poema de hond losliet. Dat zei de Royal Canadian Mounted Police (RCMP) woensdag.

De man was onderweg van zijn woonplaats Red Deer naar Grand Prairie, een autorit van 600 kilometer. Tijdens een pauze liet hij zijn hond los. Even later hoorde hij zijn husky janken van de pijn en zag hij de poema die op de hond was gesprongen. "Ik kon niet meteen zien wat het was, rende er direct naartoe en sloeg op wat ik dacht dat zijn kop was. Toen het beest terugdeinsde zag ik pas dat het een poema was", zei de geschrokken man.

Hij hield de poema op afstand terwijl hij zijn gewonde husky in veiligheid bracht. De politie arriveerde tien minuten later. Na overleg met specialisten besloot de politie de poema af te schieten om herhaling van de aanval op een andere hond of mens te voorkomen.

Canadese man redt zijn hond van poema
Canadese man redt zijn hond van poema (Foto: ANP)

Irakees krijgt 2 jaar cel voor afhakken vingers

Een 28-jarige man, afkomstig uit Irak, heeft 2 jaar cel gekregen waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor het afhakken van 2 vingers bij een ruzie op een feestje. De eis was 42 maanden waarvan 18 voorwaardelijk.

De ruzie ontstond op een feestje in Drachten op 14 augustus van dit jaar. Een duwtje resulteerde in een klap met een schep voor de 28-jarige waarna hij naar huis ging om een machete te halen. Hij zwaaide hiermee wild door de lucht, waarbij hij de linkerhand van een 33-jarige man raakte die probeerde zijn gezicht te beschermen. Dit kostte de man zijn pink en ringvinger.

De rechtbank acht poging tot doodslag bewezen. De straf valt lager uit omdat de Irakees verminderd toerekeningsvatbaar is vanwege een persoonlijkheidsstoornis.

6 weken cel voor Marokkaanse asielzoeker

Een 20-jarige Marokkaanse asielzoeker is tot 6 weken cel veroordeeld voor het stelen van een iPhone. Op 18 december jatte hij de telefoon van zijn slachtoffer terwijl hij haar zoende in een cafe in Balk (Friesland).

Op het moment dat ze de diefstal opmerkte werd de man, die in een asielzoekerscentrum verblijft, door andere cafégangers in de kraag gevat. De officier van justitie in Assen kwam tot de opmerkelijke strenge eis omdat de man volgens haar onder de noemer 'criminele asielzoeker uit een veilig land' valt. Hij zou misbruik gemaakt hebben van het Nederlandse asielbeleid. 

'Frank de Boer wees Swansea af'

Swansea City heeft Frank de Boer benaderd om als manager aan de slag te gaan. De Nederlander wees de club uit Wales echter af, meldt een journalist van Bleacher Report.

Na een periode bij Internazionale die niet naar wens verliep, blijft de oud-Ajacied in beeld bij clubs uit internationale topcompetities. Swansea ontsloeg dinsdag Bob Bradley waarop de Britse ploeg uitkwam bij De Boer, die sinds een aantal maanden thuis zit na zijn ontsloeg bij de Italiaanse topclub.

De oud-international zou hebben bedankt voor de vacante positie, waardoor the Swans zich zullen moeten richten op andere opties.

Artikel1 al opgericht voor vertrek Sylvana

De nieuwe politieke partij van Sylvana Simons was al opgericht voordat zij was opgestapt bij Denk. Dat meldt De Telegraaf donderdag.

Uit stukken van de Kamer van Koophandel blijkt dat de nieuwe partij Artikel1 van Simons niet op haar naam staat maar op die van culturele activisten Bram Verhappen en Reguillo Wijngaarde. Hierdoor kon Simons haar plannen voor aftreding bij Denk verborgen houden en haar nieuwe partij inschrijven voor de verkiezingen van maart 2017.

De website van Artikel1 werd op 6 december geregistreerd en op 14 december werd de politieke beweging bij de Kamer van Koophandel ingeschreven.

In een Engelstalig interview van 18 december heeft Simons zich nog uitgesproken als frontvrouw van Denk. Ze sprak daarin over het filmpje waarin haar hoofd op het lichaam van een zwarte Amerikaan is gemonteerd, die aan een boom hing. Later zou ze zeggen dat dit filmpje en het gebrek aan compassie bij de partijleiding een reden was voor haar om bij Denk op te stappen.

Artikel1 al opgericht voor vertrek Sylvana
Artikel1 al opgericht voor vertrek Sylvana (Foto: BuzzE)

Autobranden in Culemborg

In Culemborg zijn in de nacht van woensdag op donderdag in korte tijd vijf autobranden geweest. De branden waren allemaal in de wijk Terweijde. Volgens de politie gaat het niet om branden die zijn overgeslagen van de ene auto naar de andere.

Woensdagavond ging een leegstaand zwembad in Culemborg nog in vlammen op. In het pand moet een moskee komen. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de branden.

Culemborg is niet onbekend met autobranden. In deze maand en ook eerder zijn verschillende auto's uitgebrand.

Politie Keulen belooft veilige jaarwisseling

De politiepresident van Keulen, Jürgen Mathies, verzekert feestvierders dat het met oud en nieuw veilig is in zijn stad. "Ik beloof dat je je uitermate veilig voelt in de omgeving van de Dom", aldus de politiechef van Keulen donderdag in de Kölner Stadt-Anzeiger.

Mathies zei in de lokale krant van Keulen dat veiligheid van de feestvierders de hoogste prioriteit heeft voor de politie. Met de jaarwisseling zijn 1500 politieagenten op de been in Keulen. Ook zal de federale politie paraat staan om met een helikopter verdachte personen te volgen.

Vorig jaar liep de viering op het plein bij de Dom van Keulen volledig uit de hand en kwamen bij de politie honderden aangiften binnen van vrouwen die waren aangevallen, beroofd en seksueel geïntimideerd.

Politie Keulen belooft veilige jaarwisseling
Politie Keulen belooft veilige jaarwisseling (Foto: ANP)

Rouvoet pleit voor langer durende zorgpolis

André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, vindt dat een zorgverzekeringspolis langer moet lopen dan een jaar. Dat geeft volgens hem meer rust, zegt hij in een interview in de NRC.

Volgens Rouvoet zijn zorgverzekeraars er voorstander van als niet ieder jaar meer van ziektekostenpolis wordt gewisseld. "Moeten we niet toe naar polissen die langer lopen dan één jaar? Nu zitten we ieder jaar weer te zoeken en te kijken of we ergens een paar euro goedkoper uit kunnen zijn. Dat is nog best lastig", volgens de oud-leider van de ChristenUnie is een langer durende zorgpolis beter omdat verzekeraars vaker meerjarenafspraken met ziekenhuizen maken.

Overstappen van zorgverzekeraar kan een keer per jaar. Verzekerden dienen voor het einde van het jaar hun polis hebben opgezegd en hebben tot 1 februari de tijd zich aan te sluiten bij een andere verzekeraar.

Rouvoet pleit voor langer durende zorgpolis
Rouvoet pleit voor langer durende zorgpolis (Foto: ANP)

Voorzitter Veron (41) gaat weer voetballen voor Estudiantes

Oud-Manchester United middenvelder Juan Sebastian Veron heeft zijn profloopbaan weer opgestart als speler van Estudiantes de la Plata. Tweeëneenhalf jaar geleden ging de voormalige Argentijnse international met pensioen. Als voorzitter van Estudiantes zal hij nu weer als speler op het veld te vinden zijn.

De 41-jarige Veron komt hiermee een belofte na die hij had gedaan aan de fans van de club. Bij een bezettingsgraad van 65 procent van het nieuwe stadion, zou hij weer gaan spelen. Dat percentage is bereikt. Hij gaat overigens in principe alleen in de Copa Libertadores spelen, de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Champions League. 

Voor het geld hoeft de ex-ster het niet te doen. Zijn (minimum)salaris die hij met zijn contract van anderhalf jaar zal verdienen, wordt geschonken aan een goed doel.

FOK! Wat een weer: Sneller oplossende mist

Goeiemorgen! Het was gisteren maar een klein wereldje op veel plaatsen. De mist was hardnekkig en loste maar heel moeizaam op.  In het noorden scheen de zon nog even, maar de nevel, mist en laaghangende bewolking trok uiteindelijk ook daar binnen. Onaangenaam koud was het daarbij met een graad of 2. 

Afgelopen nacht klaarde het hier en daar even op, maar daardoor ontstond er opnieuw mist. Waar dat niet gebeurde vroor het licht. De bedoeling is dat de mist vandaag iets sneller optrekt, maar mist brengt wel vaker verrassingen, dus helemaal 100% kan ik dat niet beloven. Ik denk wel dat op meer plaatsen de zon doorbreekt. Het is opnieuw een koude dag met maxima rond 2 graden. Er staat maar weinig wind.

Morgen is het nog een graadje frisser, maar dan wordt er drogere lucht aangevoerd, zodat de kans op mist klein is. Er zijn flinke perioden met zon en dat het wederom droog blijft zal niemand verbazen.

Rond de jaarwisseling is het overwegend droog. Pas op Nieuwjaarsdag neemt de kans op regen toe en dan wordt het ook weer zachter. De kans op sneeuw of ijs blijft vooralsnog heel klein.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:48
Zon onder: 16:35
Zonkracht: 1 / 1
 

Mistenkoud. (Foto: Step)
Het was te koud en te mistig om naar buiten te gaan, dus maar een foto vanachter glas. Mist en donker buiten. (foto:Stephan5)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1890 Het Bloedbad van Wounded Knee vindt plaats.
1916 Grigori Raspoetin wordt vermoord.
1944 De slag om Boedapest begint.
1996 Met het akkoord van vaste en duurzame vrede komt een einde aan de Gualtemalteekse burgeroorlog.
2014 Odd Iversen een Noors voetballer overlijdt.

'Arsenal denkt aan amateurspeler'

Arsenal overweegt om een amateur genaamd Cohen Bramall aan te trekken, nadat hij indruk maakte op de technische staf tijdens een tweedaagse stage, meldt The Daily Mail.

De 20-jarige heeft nog nooit professioneel voetbal gespeeld, maar zou bij the Gunners in het nieuwe jaar een verbintenis kunnen tekenen. Momenteel staat het talent onder contract bij Hednesford Town, een club dat uitkomt in de Evo-Stik Northern League Premier Division, vergelijkbaar met topamateurs.

De speler viel de scouts van Arsenal op toen hij een oefenwedstrijd speelde voor Sheffield Wednesday, waarop men hem uitnodigde voor een stage. Tussen sterren als Alexis Sanchez en Mesut Özil viel de Hednesford-ster op, waardoor een contract aanstaande lijkt. Hij zal dan mogelijk aansluiten bij Arsenals Onder-23 elftal.

Debbie Reynolds overleden

Actrice Debbie Reynolds, moeder van de op dinsdag gestorven Carrie Fisher, is overleden. Dat meldt TMZ.

Reynolds is volgens bronnen overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Ze werd 84 jaar oud. Haar dochter, actrice Carrie Fisher (60), overleed dinsdag aan de gevolgen van een zware hartaanval.

De moeder van Fisher werd woensdagmiddag naar het ziekenhuis gebracht nadat haar zoon Todd het alarmnummer 911 had gebeld en vertelde dat Reynolds een beroerte had gekregen.

'Debbie Reynolds overleden'
'Debbie Reynolds overleden' (Foto: BuzzE)

Recherche: 857 extreem rechtse aanvallen tegen Duitse azc's

Van 857 incidenten met AZC's denkt de BKA dat de aanvallen door rechtsextremisten werden uitgevoerd. Het ging vooral om vernielingen en intimidatie.

De recherche telde 921 delicten tot en met 27 december. Bij 150 van de 921 incidenten ging het om gewelddaden, waaronder brandstichtingen (66) en het gebruik van explosieven/(zwaar)vuurwerk (4). De federale recherche BKA maakte dat woensdag bekend, meldden Duitse media.

Het aantal incidenten is minder dan vorig jaar toen er 1031 incidenten werden geteld. Daaronder waren wel meer gewelddadigheden met 94 brandstichtingen en 8 keer gebruik van explosieven/vuurwerk.

Ruim 900 incidenten bij Duitse azc's
Ruim 900 incidenten bij Duitse azc's (Foto: ANP)

Darter Klaasen ziet ruimte voor verbetering op WK

Darter Jelle Klaasen plaatste zich woensdag overtuigend voor de laatste zestien op het WK van de PDC in Londen. De Nederlander rekende met 4-0 af tegen een matig spelende Brendan Dolan, maar over zijn eigen spel was hij niet geheel tevreden.

"Het was niet super, maar het is lastig om in een goed ritme te komen tegen iemand als Dolan", vertelde Klaasen na afloop, waarmee hij doelt op het trage spel van de Noord-Ier. "Ik wilde snel winnen en dat is gelukkig gelukt." 

Klaasen staat in de achtste finales tegenover de Engelsman Dave Chisnall, de mondiale nummer zeven. "Tegen hem kan ik wel mijn eigen spel spelen", verwacht de Nederlander, die zelf tiende staat op de ranglijst. Het duel staat donderdagmiddag als tweede partij van de middagsessie gepland. 

'Zwangerschap Polman komt op slecht moment'

Handbalster Estavana Polman is zwanger, zo kondigde haar vriend - voetballer Rafael van der Vaart - eerder deze week aan. Voor de 24-jarige Polman betekent het het einde van haar seizoen, en daar is niet iedereen even blij mee.

"De afwezigheid van Estavana komt op het slechtst mogelijke moment", aldus Lars Frederiksen, de coach van de Deense topclub Esbjerg. "Als mens vind ik het mooi, maar als coach ben ik niet gelukkig. We staan voor een erg moeilijk programma", wijst hij op de Champions League, waar de club naast de reguliere competitie ook nog in actief is. In januari, februari en maart wordt in de tweede groepsfase gestreden om plekken in de kwartfinales, maar Polman zal daar niet bij zijn.

Volgens Esbjerg verwacht het stel zo rond juni het kind. Polman heeft wel aangegeven daarna weer bij de Deense topclub te willen handballen. 

ControversiŽle tourwinnaar Wiggins stopt met wielrennen

Wielrenner Bradley Wiggins heeft definitief de fiets aan de wilgen gehangen. De 36-jarige Brit maakte dat via zijn continentale wielerploeg bekend. 

Wiggins heeft in zijn jaren een erelijst bij elkaar gefietst om u tegen te zeggen. Hij won de Tour de France van 2012, maar vooral op de baan is hij een ware legende. In 2004 en 2008 won hij olympisch goud op de individuele achtervolging en in 2008 en 2016 maakte hij deel uit van de gouden achtervolgingsploeg. In 2012 pakte hij tussendoor olympisch goud op de tijdrit op de weg in Londen.

Op de baan is hij tevens zeven keer wereldkampioen geworden, waaronder dit jaar nog op de koppelkoers met Mark Cavendish. Dat duo won onlangs ook de Zesdaagse van Gent, Wiggins' laatste echte wedstrijd. Hij werd wel opgenomen in de baanploeg van de Britten voor komend seizoen, maar besloot toch een punt achter zijn loopbaan te zetten.

Vrij van controverse is Wiggins niet. Op het moment achtervolgt vooral een verhaal over medische attesten hem. Hij zou medicijnen gebruikt hebben die op de dopinglijst staan, maar waar hij naar eigen zeggen vanwege zijn astma toestemming voor had. Dave Brailsford, de grote baas van wielerploeg Sky - waar Wiggins zijn successen op de weg boekte, heeft daarop in de afgelopen weken al allerlei verschillende verklaringen de wereld in gestuurd, waardoor nog altijd niet duidelijk is hoe het nou precies zit. 

Ronde van Qatar geschrapt door geldgebrek

De Ronde van Qatar wordt komend seizoen niet meer verreden. Wereldwielerbond UCI heeft woensdag laten weten dat de organisatie het benodigde geld niet langer bijeen kon krijgen. "De beslissing komt voort uit het moeilijk aantrekken van sponsoren voor financiële steun." 

De meerdaagse wedstrijd in Qatar stond altijd bekend als een verkapt sprintersbal in de zandbak. Het kende doorgaans ook een korte tijdrit, wat bijvoorbeeld Niki Terpstra in 2014 en 2015 de zege opleverde. Mark Cavendish is vooralsnog de laatste winnaar van de rittenkoers in de woestijn. 

De wedstrijd stond aanvankelijk op de kalender voor 6 tot en met 10 februari, na de vrouweneditie van de koers. Kirsten Wild won die wedstrijd vier keer, Trixi Worrack was dit jaar de laatste winnares. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.