16.000 klachten over ijsfonteintjes en knalerwten bij GL

Het Groenlinks-meldpunt voor overlast door vuurwerk heeft sinds het online gaan zaterdag 16.000 meldingen gekregen over zogenaamd vuurwerkoverlast. Een groot deel van de klachten gaat over het vage "irritant knalvuurwerk", stelt Groenlinks in een persbericht donderdag.

Het categorie-1 vuurwerk dat het hele jaar mag worden afgestoken - denk aan knalerwtjes, ijsfonteintjes en sterretjes - zorgt voor veel klachten van Groenlinksers bij hun geliefde meldpunt.

Daarnaast klagen mensen over overlast door vuurwerkbommen die prullenbakken en vuilcontainers opblazen. Ook ondergetekende heeft geklaagd over een enorme vuurwerkbom in de buurt van Schin op Geul. Omdat er geen enkele controle plaatsvindt door het meldpunt kan iedereen een melding uit zijn of haar duim zuigen namelijk. Het meldpunt beweert overigens valse meldingen te filteren, zonder te vertellen welke criteria zij hanteert om een valse melding te constateren.

Volgens de initiatiefnemer van het meldpunt, Arno Bonte van GroenLinks, is het instellen van vuurwerkvrije zones uiteraard niet genoeg. Die wil een totaalverbod op consumentenvuurwerk, want mensen die zich vermaken; dat moeten we niet willen met zijn allen.  Hij gaat totaal voorbij aan het feit dat alle klachten over vuurwerk - met uitzondering van het categorie-1 of schertsvuurwerk - gaat over zaken die nu óók al gewoon verboden zijn en een verbod dus bewezen niet werkt.

Het meldpunt is een initiatief van dertig lokale GroenLinks-fracties, waaronder die van Rotterdam, Den Haag en Groningen. Die willen in kaart brengen hoe groot de overlast door vuurwerk is om op die manier een verbod af te dwingen in de landelijke politiek. Vorig jaar kwamen zo'n 89.000 vuurwerkklachten binnen, waarvan een enorm deel vals of verzonnen. Het totaal aantal daadwerkelijke klachten is en blijft onbekend, ongeacht de straffe taal van de Groenlinksers.

Het aantal klachten ligt vooralsnog fors lager dan vorig jaar. Toen waren op 21 december al 15.000 meldingen binnen.

Wil jij dat vuurwerk blijft? Teken dan de petitie voor het behoud van de vuurwerktraditie!

Al 16.000 klachten over vuurwerkoverlast
Groenlinksers jammeren over schertsvuurwerk (Foto: ANP)