Knegt laat goud uit handen glippen in Gangneung

Boris (borisz)

Sjinkie Knegt heeft genoegen moeten nemen met de zilveren medaille bij de wereldbekerwedstrijd in Gangneung. De Fries werd in de spannende finale van de 1500 meter tweede achter de Zuid-Koreaan Lee Jung-su. De Rus Semion Elistratov pakte brons. Bij de dames haalde Rianne de Vries de finale op de 1000 meter, zij werd echter vierde. 

De wereldbekerwedstrijd is tevens het testevent voor de Olympische Spelen over veertien maanden in Zuid-Korea. Over ruim een jaar zal op de baan in Gangneung gestreden gaan worden om de olympische medailles. Tijdens de de finale op de 150 meter gingen Sin Da-woon en Ruslan Zakharov er vandoor en pakten een voorsprong. Halverwege de finales waren de finalisten weer bij elkaar.

Twee ronden voor het einde nam Knegt de leiding. Hij moest die echter een ronde later al afstaan aan Lee, die de zege daarna niet meer uit handen gaf. Het is voor de Knegt zijn vierde medaille op deze afstand. De eerste twee wereldbekerwedstrijden won hij en vorige week in Shanghai moest hij genoegen nemen met brons. Knegt blijft nog wel de leider in het wereldbekerklassement. 

Bij de dames haalde De Vries verrassend de finale op de kilomter. De 26-jarige Friezin moest echter genoegen nemen met de vierde plaats. De zege ging naar de Britse Elise Christie. Het was pas de tweede finale ooit op wereldbekerniveau voor De Vries.  In de finale nam ze direct de leiding, maar halverwege werd ze gepasseerd door Christie, Choi Min-jeong en Marie-Eve Drolet, waarna ze een verloren race reed.

Suzanne Schulting haalde de finale van de 1.500 meter niet. De 19-jarige shorttrackster gleed uit tijdens een inhaalmanoeuvre en nam twee andere deelneemsters in haar val mee. Vorige week pakte ze in Shanghai nog brons op dezelfde afstand. 

Op de kilometer bij de heren was er een eervolle vermelding voor Itzhak de Laat. Hij won de B-finale en eindigde uiteindelijk als zevende. Het goud op deze afstand ging naar Nurbergen Zhumagaziyev.