FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 november 2016

IS claimt aanslag in Turkije

De soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor een bomaanslag in de Oost-Turkse stad Diyarbakir. Ze stellen dat via hun nieuwsmedium Amaq. Bij de aanslag met een autobom vielen vrijdag acht doden en vielen meer dan honderd gewonden.

De Turkse premier Binali Yildirim heeft gezegd dat Koerdische extremisten van de PKK achter de aanslag zitten. Een van de daders is gedood en was vermoedelijk lid van de Koerdische arbeiderspartij (PKK), aldus Yildirim.

IS claimt aanslag in Turkije
IS claimt aanslag in Turkije (Foto: ANP)

Asscher wil minderheid Zwarte Piet besparen

De meerderheid van de Nederlanders die het uiterlijk van Zwarte Piet niet wil aanpassen moet rekening houden met de minderheid die dat wel graag wil, vindt vicepremier Lodewijk Asscher. Hij reageerde vrijdagavond op onderzoeken waaruit blijkt dat het leeuwendeel van de Nederlanders hecht aan de traditionele zwarte piet.

Asscher is ervan overtuigd dat tegenstanders van alternatieve pieten tot inkeer komen "naarmate we ons er meer in gaan verdiepen", zei hij in De Wereld Draait Door. De kwestie is er volgens hem een van inlevingsvermogen. En de vrees dat het Sinterklaasfeest teloor gaat is niet terecht, verzekerde hij. "Jongens, Nederland kan dit aan!"

Asscher zou het jammer vinden als er in het Sinterklaasjournaal van de publieke omroep, dat volgens hem een gidsrol heeft, toch weer zwarte pieten opduiken. Maar de politiek gaat daar niet over, zei hij.

Asscher wil minderheid Zwarte Piet besparen
Asscher wil minderheid Zwarte Piet besparen (Foto: ANP)

Verstappen over GP van Brazilië: "Ik houd van het circuit"

Het duurt nog ruim een week voor het tijd is voor de Grand Prix van Brazilië, maar op zijn eigen site laat Max Verstappen alvast weten er veel zin in te hebben. Naast het circuit heeft de jonge Nederlander ook zin in een bezoekje aan de stad Sao Paolo.

Over het circuit is Verstappen erg enthousiast. "Ik houd wel van het circuit in Brazilië, de baan heeft een speciale layout met best wel wat hoogteverschillen. We rijden tegen de klok in wat altijd iets meer plezier toevoegt aan het rijden. De baan heeft een technische layout, vooral de tweede sector, het is belangrijk die goed te krijgen voor een snel rondje. Net als veel andere circuits heeft ook Interlagos een rijke historie en veel mooie momenten gekend gedurende de vorige jaren. Dit maakt het een van de speciale evenementen op de kalender."

De Nederlandse Formule 1-coureur begint nu overal ter wereld de plekken te ontdekken waar hij goed kan eten. "Ik heb tot dusver niet veel mogelijkheden gehad om iets van Sao Paulo te ontdekken. Ik weet van voorgaande jaren dat het een drukke stad is en hopelijk krijgen we dit jaar de kans om de meer van de lokale cultuur te zien. De plaats waar ik zeker terug wil gaan is Fogo De Chao, een fijn authentiek Braziliaans steakhouse. Op het moment dat we naar Sao Paulo gaan, hoop ik klaar te zijn voor een goede steak na het feest dat we hadden in Austin."

"Het is alweer de op een na laatste Grand Prix van het jaar. Het voelt vreemd dat we over een paar weken al naar Abu Dhabi afreizen, maar ik kijk ernaar uit om het jaar goed af te sluiten en om te werken naar een nog sterker 2017", zo blik Verstappen alvast vooruit naar de afsluiting van het seizoen.

Verstappen over GP van Brazilië: "Ik houd van het circuit" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen over GP van Brazilië: "Ik houd van het circuit" (Pro Shots / Action Images)

Seizoen na één wedstrijd voorbij voor skiester Brem

Voor alpineskiester Eva-Maria Brem zit het seizoen er alweer op. De Oostenrijkse reuzenslalomspecialiste was zich vrijdag aan het voorbereiden op de World Cup in Levi van volgende week, en daarbij ging het fout. In de buurt van Kitzbühel raakte ze een poortje, ging ze onderuit en brak ze haar linkerbeen.

De Oostenrijkse teamarts kwam al snel met de diagnose naar buiten: "Zowel haar scheen- als haar kuitbeen zijn gebroken. Daardoor is een operatie noodzakelijk om de boel te stabiliseren en het herstel te versnellen. Brem zal als gevolg daarvan vier tot zes maanden aan de kant moeten blijven", vertelt dokter Christian Hoser. 

De 28-jarige Brem won vorig seizoen de World Cup-titel op de reuzenslalom, maar kende dit seizoen een matige opening. In Sölden werd ze voor eigen publiek slechts 26e. Amper een week geleden werd Brem nog uitgeroepen tot Oostenrijks sportvrouw van het jaar 2016. 

'Geen nieuwe Band Aid meer'

Band Aid zal geen concerten meer geven en geen nieuwe nummers meer uitbrengen. Dat zegt Midge Ure tegen The Sun. De schotse zanger richtte de liefdadigheidsgroep vol muzikanten ruim dertig jaar geleden op met Bob Geldof, maar hij denkt dat het concept niet meer werkt.

"Ik ben er niet zeker van dat muziek de oplossing is tegenwoordig. 31 jaar geleden deden we Band Aid, het was een voermiddel dat mensen begrepen. Toen had je nog geen videospelletjes, je had geen mobieltjes en je had niet al die andere afleidingen die je nu hebt", aldus Ure.

De oprichter van Band Aid denkt daarom dat een concert of nieuw liedje niet veel uithaalt. "Maar ik weet niet wat het antwoord dan wel is", bekent hij. De eerste single van Band Aid in 1984, 'Do They Know It's Christmas', was een groot succes. Net als de opvolgers in 1989 en 2004. Maar het laatste liedje uit 2014 draaide uit op een teleurstelling. Met de opbrengsten moesten de gevolgen van de Ebola-uitbraak worden bestreden, maar het nummer zakte snel weg in de hitlijsten.

Ure zegt ook dat Geldof al behoorlijk op leeftijd is en daarom wellicht niet meer de aangewezen man is om Band Aid voort te zetten. Bovendien blijkt communiceren met Bob al de nodige moeite op te leveren. "We sms'en elkaar vaker dan dat we elkaar zien. Hij sms't mij als een jongere, met afkortingen en emoji's. En ik begrijp er niets van. Ik heb hem ge-sms't dat ik niet kan lezen wat hij zegt. Maar hij blijft mij maar op die manier beantwoorden."

'Geen nieuwe Band Aid meer'
'Geen nieuwe Band Aid meer' (Foto: BuzzE)

Stevens: "Sylvie Meis gebruikte Van der Vaart voor carrière"

Oud-voetbaltrainer Huub Stevens stond erom bekend dat hij er stevig in durfde te gaan, zowel als speler en als trainer. Ook in zijn zojuist verschenen biografie neemt Stevens geen blad voor de mond. Over Sylvie Meis, de ex-vrouw van Rafael van der Vaart is der Harter Hund uitgesproken.

Stevens had Van der Vaart bij HSV onder zijn hoede en keek zo van dichtbij mee in het privéleven van de voormalig Ajax-speler. "Rafael is een heel lieve en zachtaardige jongen, maar op bepaalde vlakken is hij te naïef. En dan druk ik mij eigenlijk nog zacht uit. Ik had nooit problemen met hem, behalve als het over zijn vrouw ging. Mensen die zich over de rug van een ander belangrijk willen maken, daar hou ik niet zo van. En dat gold dus voor Sylvie Meis. Ik vind dat ze haar carrière is opgestart over de rug van Rafael. Dankzij hem heeft ze bekendheid gekregen", zo liet hij onomwonden weten.

Stevens: "Sylvie Meis gebruikte Van der Vaart voor carrière" (Pro Shots / Team2)
Stevens: "Sylvie Meis gebruikte Van der Vaart voor carrière" (Pro Shots / Team2)

'Voor kerst einde aan ronselen Schiphol'

Burgemeester Theo Weterings van de gemeente Haarlemmermeer verwacht dat er voor de kerst een oplossing is om taxi-ronselaars op Schiphol tegen te gaan. "Er wordt hard aan gewerkt om in ieder geval voor de kerst met een oplossing te komen en een lijn te kunnen presenteren van wat we gaan doen", zei hij vrijdag in een interview met de Amsterdamse zender AT5.

Tot die tijd vinden er op de luchthaven intensieve controles plaats, waarbij taxichauffeurs zonder vergunning voor de officiële standplaats forse boetes kunnen krijgen. De eerste zogenoemde veegactie was donderdag, waarbij 28 parkeerboetes werden opgelegd, een persoon werd aangehouden omdat hij niet meewerkte aan de controle en meerdere ronselaars vertrokken.

Weterings: "Is dit voldoende? Nee, want dan zijn er andere maatregelen nodig." De acties gaan echter door totdat er een oplossing is gevonden.

'Voor kerst einde aan ronselen Schiphol'
'Voor kerst einde aan ronselen Schiphol' (Foto: ANP)

Uitslag Sparta Rotterdam - sc Heerenveen

Om 20.00 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Sparta en sc Heerenveen. De Rotterdammers klopten in eigen huis de nummer vier van de ranglijst met 3-1.

Sparta Rotterdam

3 - 1

sc Heerenveen

 15' Spierings
 19' El Azzouzi
 69' Goodwin
   9' St.Juste
 
 Gele kaart: , Bijker, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.432
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Dumfries (Floranus/89)
Breuer
Vriends
v.Drongelen
Dougall
Spierings
Dijkstra
Verhaar
El Azzouzi (Stokkers/89)
Goodwin (Brogno/84)
  Mulder
Marzo
St.Juste
Bijker
Cavlan (Namli/77)
Thorsby (Veerman/50)
Schaars
Kobayashi
Zeneli
Ghoochannejhad
Larsson (Slagveer/65)

Kanye West breekt concert af om stemproblemen

Kanye West heeft donderdagavond zijn laatste van zes concerten in The Forum in Los Angeles af moeten breken vanwege stemproblemen. De rapper kon na drie kwartier niet verder.

Kanye gaf het op toen hij met het nummer 'Only One' bezig was. Hij vroeg zijn crew de lichten aan te doen, waarna hij zei dat hij de show niet af zou maken. "Mijn stem is helemaal hees", aldus Kanye. "Ik kan niet verder. Ik kan geen show geven waarin ik niet kan zingen."

Het publiek had weinig medelijden met de rapper. Zijn aankondiging kwam hem op boegeroep te staan. "Het spijt me heel erg. Ik hou van jullie", vervolgde Kanye. "Ik geef jullie allemaal jullie geld terug. Ik zal het de volgende keer beter doen."

Kanye heeft even de tijd om bij te komen. Zijn volgende show staat op 17 november gepland in San Jose in Californië.

Kanye West breekt concert af om stemproblemen
Kanye West breekt concert af om stemproblemen (Foto: BuzzE)

Van der Valk rondt overname AC Restaurants af

Hotel- en restaurantketen Van der Valk heeft de Nederlandse activiteiten van branchegenoot Autogrill, de eigenaar van AC Restaurants en Hotels, definitief overgenomen. Dat maakte dat Italiaanse bedrijf vrijdag bekend.

Eind augustus werd bekend dat Van der Valk een bod had uitgebracht op AC Restaurants en Hotels. Uiteindelijk bleek het Nederlandse bedrijf bereid daar 22,7 miljoen euro voor op tafel te leggen. De Nederlandse tak van Autogrill omvat achttien hotels en restaurants die vorig jaar goed waren voor een kleine 33 miljoen euro aan omzet.

Van der Valk rondt overname AC Restaurants af
Van der Valk rondt overname AC Restaurants af (Foto: ANP)

Nedstaal na twee jaar alsnog ten onder

Staalproducent Nedstaal sluit twee jaar na een doorstart alsnog de deuren. De tweehonderd medewerkers verliezen hun baan. Dat maakte het bedrijf vrijdagmiddag bekend.

Nedstaal wijt de sluiting aan de ,,combinatie van prijsdruk en structureel terugvallende vraag en de sombere vooruitzichten voor de nabije toekomst". De onderneming zegt de gevolgen voor de werknemers te betreuren en zal trachten de medewerkers zo goed mogelijk te begeleiden.

Precies twee jaar geleden maakte Nedstaal, dat in de crisis in ernstige problemen raakte, een doorstart onder de vleugels van industrieel conglomeraat Andus Group uit Vianen. Daardoor konden toen 200 van de 280 banen worden gered.

Nedstaal na twee jaar alsnog ten onder
Nedstaal na twee jaar alsnog ten onder (Foto: ANP)

Spooky scary skeletons in de Diablo III necromancer trailer

Het was een publiekslieveling in Diablo II, en eindelijk maakt hij weer zijn rentree: de necromancer komt naar Diablo III. In een trailer zien we dat de necromancer weer een heel leger van skeletten tot zijn beschikking heeft en ook weer lijken kan laten exploderen zoals in tijden van weleer.

De necromancer zal onderdeel zijn van een betaald character pack, dus komt niet gratis met een patch. Wat wél met een gratis patch komt is de remake van de allereerste Diablo in Diablo III, waarbij we weer zestien levels van de kathedraal kunnen afdalen en de vier bazen uit Diablo opnieuw kunnen bevechten.

De necromancer komt uit in 2017, de remake van Diablo komt volgende week naar de PTR.

Spooky scary skeletons in de Diablo III necromancer trailer

Varian en Ragnaros vechten het uit in Heroes of the Storm

De openingsceremonie voor Blizzcon is net voorbij, en we hebben twee nieuwe heroes die het straks gaan uitvechten in de nexus van Heroes of the Storm: Varian Wrynn en Ragnaros de Firelord. Uiteraard hoort daar een kek filmpje bij, dat hieronder te zien is.

Varian Wrynn zal de eerste hero in Heroes of the Storm worden die verschillende classes kan spelen, waarbij zijn definitieve speelstijl wordt bepaald op level 4 en 10. Ragnaros is wat Blizzard omschrijft als een 'raidboss',  waarbij Ragnaros met kolkende lava hele lanes met minions en heroes kan overspoelen en met als krachtige ultimate de plaats van een fort kan overnemen, of dat al vernietigd is of niet.

Varian komt in de week van 15 november uit, Ragnaros in december.

Varian en Ragnaros vechten het uit in Heroes of the Storm

Mean Streets of Gadgetzan komen naar Hearthstone

Blizzard heeft de nieuwste uitbreiding voor Hearthstone aangekondigd. Mean Streets of Gadgetzan vindt zich plaats in de kuststad en biedt een blik in de onderwereld van de stad.

De uitbreiding bied twee nieuwe interessante mechanics: multi-class kaarten en 'create' kaarten. Multi-class kaarten zijn te gebruiken door drie klassen. De groepen zijn Paladin, Hunter en Warrior; Mage, Priest en Warlock; Shaman, Druid en Rogue. Een 'Create'-effect laat je zelf een kaart samenstellen. Legendary minion Kazakus laat je een spell samenstellen, mits je geen dubbele kaarten hebt in je deck.

De expansion moet begin december uitkomen, een pre-order is inmiddels al beschikbaar. Bekijk de muzikale trailer en een aantal kaarten hieronder.

Kazakus Hearthstone

Kabal Courier Hearthstone

Sombra is nieuwe hero van Overwatch

Na maanden van teasen, puzzelen en lichte irritaties onder de fans is Sombra dan eindelijk onthuld. Sombra wordt de volgende speelbare Hero in Overwatch en komt volgende week naar PTR op pc.

Sombra is een flanker, die de abilities van tegenstanders kan hacken en health packs onbruikbaar kan maken. Ook kan ze tijdelijk onzichtbaar worden en terug teleporteren naar een beacon die ze kan plaatsen. Haar ultimate is een EMP waarmee ze schilden neutraliseert en alle abilities hackt.

Naast de hero kondigde Blizzard ook een nieuwe map aan, genaamd Oasis, en een nieuwe modus: Arcade. In Arcade komen unieke maps voor, waaronder de map waarin Mei was bevroren, en een aantal andere formats, waaronder 1 v 1 en 3 v 3. Volgende week komen Sombra en Arcade naar PTR op pc, de map Oasis lanceert in december.

Bekijk de animated short van Sombra hieronder.

Leraar gestoken door leerling in Elst

Op een school in Elst (Gelderland) is vrijdagochtend een leraar gestoken door een leerling. Volgens de politie is de docent daarbij niet ernstig gewond geraakt. De leerling is er na het incident vandoor gegaan. Agenten zijn op zoek naar de verdachte.

De leraar is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.

De omgeving rond het Over Betuwe College in Elst is afgezet voor onderzoek. De leerlingen van de school worden opgevangen. Ze krijgen waar nodig slachtofferhulp aangeboden

Update 19:20 uur
De 13-jarige leerling werd rond elf uur vanmorgen aangehouden. De leraar werd naar het ziekenhuis gebracht, maar is inmiddels weer thuis. Dat meldt Omroep Gelderland op haar website. 


Leraar gestoken door leerling in Elst (Foto: ANP)

Rotterdam in spotlights door MTV-awards

Rotterdam is dit weekend the place to be om wereldsterren te spotten. Artiesten als Bruno Mars, The Weeknd, Kings of Leon en OneRepublic reizen af naar de Maasstad, waar zondagavond in Ahoy de MTV Europe Music Awards (EMA) worden uitgereikt. Volgens stadspromotor Rotterdam Partners verblijven de beroemdheden bijna allemaal in een van de Rotterdamse vijfsterrenhotels. "Iedereen wil hier zijn. Meer dan 80 procent van alle gasten zit in Rotterdam", zegt plaatsvervangend directeur Jannelieke Aalstein.

Wereldwijd stemmen miljoenen kijkers zondag hun tv af op de muziekzender. Een goed visitekaartje voor de stad. "Het feit dat MTV de show op alle kanalen uitzendt, is marketingtechnisch onbetaalbaar", aldus Aalstein. "De zender is al drie maanden lang bezig om Rotterdam te promoten."

Volgens Aalstein is de hele stad bij het evenement betrokken. Zo hebben veel clubs en podia deze week een speciaal programma in het kader van de MTV EMA. Verder is ook de horeca nauw betrokken. "Op de afterparty staan bijvoorbeeld allemaal foodtrucks van louter Rotterdamse ondernemers."

Goede organisatie

Het is de tweede keer dat de awardsshow plaatsvindt in Ahoy en de derde keer in Nederland. "Veel steden willen dit", weet Aalstein. De keus voor ons land heeft er volgens haar mee te maken dat het hier goed is georganiseerd en het fijn samenwerken is. "En ze kijken natuurlijk waar het 'hip and happening' is. MTV zoekt een plek die het merk versterkt. Dat maakt dat in korte tijd weer voor Nederland is gekozen."

Drie jaar geleden was de Amsterdamse Ziggo Dome het toneel van de MTV EMA en in 1997 was het evenement ook in het Rotterdamse sportpaleis. Het was nu echter geen kwestie van het draaiboek van toen uit de kast halen. "Het zijn nieuwe tijden; het gebouw is veranderd, de eisen voor de productie zijn compleet anders en dan heb je nog de digitale wereld", vertelt een woordvoerster van Ahoy. De voorbereidingen hebben ongeveer een jaar geduurd. "Het is zo'n enorm groot project."

Het gebouw is volgens de zegsvrouw al behoorlijk afgeschermd met grote hekken. "Het is al een beetje een fort. We verwachten dat er veel fans op afkomen, veel mensen zullen proberen een glimp op te vangen van de artiesten. We maken er een mooi feest van."

Rotterdam in spotlights door MTV-awards
Rotterdam in spotlights door MTV-awards (Foto: BuzzE)

Braziliaanse Beliebers vijf maanden in de rij

Justin Bieber staat pas op 29 maart op het podium in Rio de Janeiro, maar zijn fans slapen nu al voor het stadion. De Beliebers hopen op die manier de beste plekken te bemachtigen.

"We zijn hier voor ons idool", zei een van de fans tegen de Braziliaanse zender Globo 1. "We zijn hier omdat we van hem houden, daarom doen we zo gek."

De ongeveer honderd Beliebers wisselen elkaar de komende tijd af. Om de beurt gaan ze studeren, werken en eten, terwijl een ander overnacht in een tentje. "Ik schrik niet van de ongemakkelijke slaapplek. Ik houd heel veel van Justin Bieber. Hij inspireert mij en weet mijn hart te raken."

Vorige maand zetten een heleboel fans ook al hun tentje op om als eerste een kaartje te kunnen kopen voor de show van 29 maart in het Sambadrome-stadion. Dat Braziliaanse Beliebers ver gaan voor hun idool bleek ook al in 2013. Toen kampeerden er twee maanden van tevoren mensen op de stoep van het stadion.

Braziliaanse Beliebers vijf maanden in de rij
Braziliaanse Beliebers vijf maanden in de rij (Foto: BuzzE)

Liveblog Blizzcon 2016 - volg met FOK! games de openingsceremonie

Het is weer tijd voor de openingsceremonie van Blizzcon, waar iedereen (ook de mensen zonder virtueel ticket) kunnen kijken wat de nieuwste ontwikkelingen rondom de games van Blizzard. Wat zijn jouw voorspellingen en de eerste reacties? Kijk met ons mee!

Kijk ook eens in onze toernooigids voor alles rondom de eSports rondom Blizzcon dit weekend.

20:16 uur:

En daarmee komt een einde aan de openingsceremonie van Blizzcon. Wat was jouw favoriete moment?

20:14 uur:

De necromancer komt in 2017 als nieuwe class naar Reaper of Souls.

20:09 uur:

De allereerste Diablo wordt nagemaakt in Diablo III. In een volgende patch genaamd the Darkenings of Tristram kan je weer terug in de kathedraal waarbij alle vier de bazen van Diablo op je wachten, inclusief pixel-achtige filters en bewegen in acht richtingen. De remake komt volgende week naar de PTR.

20:07 uur:

Frank Pearce komt het podium op voor Diablo III.

20:06 uur:

De eerste legendary voor Mean Streets of Gadgetzan heet Kazakus, die als battlecry je eigen spell laat maken - als je geen kopieën in je deck hebt. Mean Streets of Gadgetzan komt uit in december.

19:58 uur:

De nieuwste uitbreiding van Hearthstone heet Mean Streets of Gadgetzan, met drie gangs die de hoofdrol spelen: de Grimy Goons, de Jade Lotus en de Kabal. Ook komen er tri-class cards: kaarten die specifiek door 3 classes gespeeld kunnen worden. Elke gang is verbonden aan drie classes.  

19:54 uur:

We gaan door met Hearthstone met Hamilton Chu.

19:48 uur:

Varian wordt een flexibele hero die elke role kan aanemen, met speelstijlen die worden gekozen op level 4 en level 10. Ragnaros kan forten overnemen en zo gigantische vormen aannemen. Varian komt uit in de week van 15 november, Ragnaros in december.

Ook komen er nieuwe skins en mounts en is de nexus Challenge geïntroduceerd, waarbij je zoveel mogelijk games moet spelen met je vrienden. Speel je 15 games, dan krijg je een nieuwe genji skin voor Overwatch, en wanneer je 30 games hebt gespeeld krijg je 4 nieuwe heroes voor nop.

19:45 uur:

Ook Ragnaros the Firelord is bevestigd voor Heroes of the Storm.

19:44 uur:

Varian Wrynn, voormalig leider van de humans in World of Warcraft en een van de meest prominente leiders van de alliance, wordt de nieuwste hero in Heroes of the Storm.

19:43 uur:

Blackheart's Revenge wordt de nieuwe Brawl. Het wordt een asymmetrische map waarbij het ene team de core moet verdedigen en de andere de core moet vernietigen. Blackheart's Revenge komt op 15 november.

19:39 uur:

Kaeo Milker komt het podium op voor Heroes of the Storm.

19:34 uur:

Overwatch krijgt de Overwatch League, wat de overkoepelende eSports-organisatie wordt voor Overwatch. Teams worden gevormd rondom steden, met onder andere salarissen, scouting, contracten en free agents, net zoals fysieke sporten.

19:27 uur:

Deepmind gaat samenwerken met Blizzard om een nieuwe AI te ontwerpen die Starcraft II gaat spelen. Een voorbeeld hiervan is dat slimmere AI voor Starcraft ontworpen kan worden, of AI coaches.

19:24 uur: 

Orial Vinyals van Deepmind, een bedrijf dat een super-computer maakt, komt het podium op.

19:23 uur:

Alexei Stukov wordt een van de nieuwe commanders in co-op in Starcraft II. Ook komen er nieuwe co-op missies.

19:21 uur:

Sombra wordt een offense hero die de abilities van andere heroes kan 'hacken'. Verder zijn er ook twee nieuwe maps bekendgemaakt: Oasis en Eco Point: Antartica, waarvan de laatste alleen speelbaar is in een nieuwe mode genaamd Arcade. Eco Point: Antartica en Sombra komen volgende week naar de PTR, Oasis in december.

19:15 uur:

Sombra van Overwatch hackt de stream van Blizzcon. Ze werkt samen met Reaper en Widowmaker (of toch niet?) om Volskaja industries binnen te dringen.

19:12 uur:

Net zoals vorig jaar krijgt World of Warcraft een nieuwe charity pet, waarvan de opbrengst gaat naar make-a-wish. De pet heet Mischief, een kiitten met nadrukkelijke hints van fel enery.

19:04 uur:

CEO Mike Morhaime komt (zoals altijd) als eerste het podium op voor de openingstoespraak.

19:00 uur:

Een sentimenteel filmpje in zwart-wit kondigt de aftrap van Blizzcon aan.

18:59 uur:

We zijn begonnen aan de countdown voor Blizzcon 2016.

Bekijk live video van Blizzard op www.twitch.tv

Recordzege Nederlandse ijshockeysters in olympische kwalificatie

De Nederlandse ijshockeysters beginnen vrijdag aan de jacht op hun olympische droom. In het Spaanse San Sebastian vindt dit weekeinde 'toernooi 2' plaats in de tweede kwalificatieronde voor de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang. De tweede ronde is de ronde waarin Nederland instroomt en waarin de ploeg het opneemt tegen Italië, Slovenië en gastland Spanje.

Om door te mogen naar de derde kwalificatieronde moet het toernooi gewonnen worden. Daar zou dan in december gespeeld worden tegen Frankrijk, Letland en China of tegen Noorwegen, Slowakije en Hongarije. Ook dat toernooi moet gewonnen worden en als dat lukt staat Nederland in de laatste kwalificatieronde in een groep met Zwitserland, Tsjechië en Denemarken of met Japan, Duitsland en Oostenrijk. De groepswinnaars in die laatste ronde kunnen de koffers pakken en mogen afreizen naar de Olympische Spelen, waar Zweden en Zuid-Korea - de tegenstanders zouden worden in de groepsfase.

Realistisch gezien zou het voor Nederland in elk geval mogelijk moeten zijn om dit weekeinde de groep te winnen en dus naar de voorlaatste kwalificatieronde te gaan. Winst in die ronde zou een mooie verrassing zijn, winst in de laatste en beslissende ronde zou een heuse sensatie genoemd mogen worden. De eerste tegenstander is Slovenië, wat vrijdag om 16.30 uur met Nederland op het Spaanse ijs verschijnt. De wedkantoren verwachten een relatief makkelijke Nederlandse overwinning.

Het duel zal hieronder live te zien zijn - zoveel kansen om een Nederlandse ijshockeyploeg live te zien in een dergelijke belangrijke wedstrijd zijn er immers niet.

Update 18.50 uur

Nederland heeft het duel met groot vertoon van macht gewonnen. Slovenië werd nagenoeg de hele wedstrijd in het defensief gedwongen en na de eerste periode van twintig minuten stond Nederland al met 4-0 voor, mede door twee treffers van Savine Wielenga. In de tweede periode ging de ploeg van Joep Franke pas echt los. De ene na de andere aanval leverde een goal op en Slovenië had geen schijn van kans. Na 33 minuten spelen werden de dubbele cijfers gehaald: 10-0 door Nicky Tjin-a-Ton.

De derde periode begon weer erg goed en al na een paar minuten lagen de volgende drie treffers erin, waaronder weer twee van Wielenga. Enkele seconden voor het einde was daar echter nog Eva Dukaric, die Slovenië zowaar op het scorebord zette. Daarmee voorkwam ze dat Nederland de grootste zege ooit boekte, maar het zorgde wel voor een opmerkelijk resultaat: dat record werd in 2001 neergezet met een 14-1 zege op Roemenië, een score die nu exact geëvenaard werd. 

Zaterdag staat de volgende wedstrijd op het programma. Om 20.00 uur speelt Nederland dan tegen gastland Spanje. 

Renault F1 presenteert line-up vóór seizoensfinale

Het team van Renault werkt hard aan de rijdersbezetting voor 2017. Met het reeds vastleggen van Nico Hülkenberg is er nog een vacature vrij voor het tweede stoeltje. Een keuze die volgens Renault-teambaas Frédéric Vasseur een moeilijke beslissing is. 

Verschillende rijders zijn in verband gebracht met het tweede zitje bij Renault. Esteban Ocon en Kevin Magnussen zouden de belangrijkste kandidaten zijn om de plek naast Hülkenberg te bemachtigen. Ook zouden Jolyon Palmer en Esteban Gutiérrez op het lijstje van gegadigden staan. De Franse renstal zal volgens Vasseur een beslissing maken voor de seizoensfinale in Abu Dhabi. 

"We hebben de beslissing voornamelijk uitgesteld omdat onze kandidaten nog vrij jong of debutanten zijn" verklaart de Renault-baas. "Ik begrijp dat onze huidige coureurs graag meer duidelijkheid willen, maar het is niet anders. Al onze kandidaten verrichten goed werk, zowel de huidige rijders als de anderen wat het moeilijk maakt om een knoop door te hakken."

Volgens Vasseur is Renault op zoek naar een rijder die zich voor de langere termijn aan het team wil binden. Daarnaast gaat talent boven geld. "Het is belangrijk dat we een coureur hebben die goed in ons project past. Ook moet hij betrokkenheid en toewijding tonen. Alles wordt overwogen. We zijn niet op zoek naar een rijder met een grote zak geld: het draait voor ons om prestaties.

Renault F1 presenteert line-up vóór seizoensfinale (ProShots/Action Images)
Renault F1 presenteert line-up vóór seizoensfinale (ProShots/Action Images)

Zeldzaam boek J.K. Rowling onder de hamer

Een bijzondere editie van het sprookjesboek The Tales of Beedle the Bard van J. K. Rowling gaat volgende maand onder de hamer. Veilinghuis Sotheby's hoopt dat het boek omgerekend zo'n 563.000 euro opbrengt, meldt de BBC.

Rowling gaf het boekwerk in 2007 cadeau aan uitgever Barry Cunningham. De omslag van deze zogeheten Moonstone-uitgave is van kostbaar geitenleer en ingelegd met edelstenen. In de opdracht bedankt de Harry Potter-auteur Cunningham, omdat hij als een van de eerste uitgevers brood zag in haar succesvolle kinderboekenreeks.

The Tales of Beedle the Bard, in Nederland bekend onder de titel Vertelsels van Baker de Bard, is een spin-off van de Harry Potter-reeks. Het verhaal bestaat uit vijf sprookjes die Perkamentus aan Hermelien Griffel naliet.

Het is niet de eerste keer dat Sotheby's een bijzondere uitgave van het kinderboek veilt. Een anonieme bieder telde in 2007 1,95 miljoen pond neer voor de Moonstone-uitgave. Onlineverkoper Amazon gaf later toe de koper van het boek te zijn.

Zeldzaam boek J.K. Rowling onder de hamer
Zeldzaam boek J.K. Rowling onder de hamer (Foto: BuzzE)

Turkije noemt EU-kritiek onaanvaardbaar

De reactie van de Europese landen op de aanhouding van pro-Koerdische politici is onaanvaardbaar. Dit zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, vrijdag.

Landen van de Europese Unie hebben de arrestaties van twaalf parlementariërs van de links-radicale, pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) fel bekritiseerd. Onder de arrestanten is partijleider Selahattin Demirtas.

De HDP is in 2012 uit tal van bewegingen gevormd, omdat kleine linkse en pro-Koerdische partijtjes samen wilden proberen een kans te maken om in verkiezingen de hoge kiesdrempel van 10 procent te halen. Dat lukte in de tweede parlementsverkiezingen in 2015. De partij sleepte toen boven de verwachtingen ruim 13 procent van de stemmen in de wacht. Het werd daarmee de derde partij van het land.

De regering beschuldigt de HDP van banden met de terroristische PKK (Koerdische Arbeiderspartij).

Turkije noemt EU-kritiek onaanvaardbaar
Turkije noemt EU-kritiek onaanvaardbaar (Foto: ANP)

Onderzoek naar wanbeleid SNS blijft mogelijk

Beleggersvereniging VEB mag namens voormalige aandeelhouders van het in 2013 genationaliseerde SNS Reaal om een gerechtelijk onderzoek vragen naar mogelijk wanbeleid bij de voormalige bank en verzekeraar. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald.

Het gaat om een bekrachtiging van een eerdere uitspraak van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. SNS en de Staat waren tegen dat besluit in cassatie gegaan.

Het is nu weer aan de Ondernemingskamer om te bepalen of er daadwerkelijk een zogeheten enquêteonderzoek komt. Volgens de VEB zou dat dan een belangrijke stap zijn op weg naar compensatie voor gedupeerde beleggers.

De vereniging reageerde vrijdag dan ook verheugd. "Met het arrest van de Hoge Raad krijgen beleggers eindelijk de mogelijkheid de feiten te onderzoeken die hebben geleid tot de ondergang van SNS", aldus VEB-directeur Paul Koster.

Onderzoek naar wanbeleid SNS blijft mogelijk
Onderzoek naar wanbeleid SNS blijft mogelijk (Foto: ANP)

System of A Down naar Rock Werchter

De mannen van System of A Down staan op zaterdag 1 juli op Rock Werchter. Dat meldt de festivalorganisatie vrijdag. Het is de tweede grote headliner die is bekendgemaakt.

Het is de eerste keer dat de Amerikaanse rockers op het podium van het Belgische festival staan. Vorige week werd nog bekend dat de Britse band Radiohead de grote publiekstrekker van de vrijdag moet worden.

Rock Werchter vindt volgend jaar plaats van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli. Dit jaar trok het festival in vier dagen tijd bijna 150.000 festivalgangers.

System of A Down naar Rock Werchter
System of A Down naar Rock Werchter (Foto: BuzzE)

Chainsmokers alsnog op 1 in singleslijst

Na vijf weken aandringen is het The Chainsmokers toch nog gelukt om de eerste plaats in de Single Top 100 te bereiken. Met miniem verschil weet de plaat Closer van het Amerikaanse dj-duo Justin Biebers Let Me Love You naar de tweede plaats te verwijzen. The Weeknd en Daft Punk completeren de top drie met Starboy.

Hoewel The Chainsmokers de eerste plaats bemachtigen is het echter een Nederlandse rapper die de rest van de lijst domineert. Dankzij enorme aantallen streams weet Lijpe met liefst zestien singles van zijn album Jackpot binnen te komen. Inclusief de twee nummers die al in de lijst stonden, brengt hij zijn totaal daarmee op achttien noteringen: precies alle tracks van zijn album.

Lijpe is niet de eerste artiest die met alle nummers van een plaat genoteerd staat in de lijst. Dat gebeurde zes keer eerder met The Common Linnets (The Common Linnets), Michael Jackson (Xscape), Justin Bieber (Purpose), Lil Kleine (WOP!), Broederliefde (Hard Work Pays Off 2) en vorige maand nog Jonna Fraser (Blessed). Van de twaalf hits van Fraser zijn nu overigens nog maar vijf nummers terug te vinden in de Single Top 100.

Single Top 10 week 45
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (2) The Chainsmokers feat. Halsey - Closer
2. (1) DJ Snake feat. Justin Bieber - Let Me Love You
3. (4) The Weeknd feat Daft Punk - Starboy
4. (3) Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - My Love
5. (5) Martin Garrix & Bebe Rexha - In The Name Of Love
6. (6) Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ - Cold Water
7. (8) Calvin Harris - My Way
8. (9) Sia feat. Kendrick Lamar - The Greatest
9. (7) Sevn Alias feat. Jason Futuristic, BKO & Jairzinho - Gass
10. (11) Jonna Fraser feat. Frenna - Ik kom bij je

Chainsmokers alsnog op 1 in singleslijst
Chainsmokers alsnog op 1 in singleslijst (Foto: BuzzE)

Samsung sluit Note 7's af van internet

Het is Samsung menens om de laatste resterende Galaxy Note 7-toestellen ingeleverd te krijgen. Het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf gaat in Nieuw-Zeeland de toestellen zelfs afsluiten van mobiele netwerken. Dat kondigde het bedrijf vrijdag aan.

In een bericht op de eigen website meldt Samsung dat de nieuwe regels op 18 november ingaan. Dan kunnen bezitters van een Note 7 niet meer bellen, sms'en of met internet verbinden. Tot die tijd worden alle klanten twee keer benaderd met extra informatie. Onduidelijk is of Samsung ook in andere landen deze tactiek gaat toepassen.

De Galaxy Note 7 werd dit najaar geïntroduceerd, maar al snel bleken de batterijen te kunnen ontbranden. Samsung stopte met het uitleveren van telefoons en kwam met een aangepast toestel, maar ook dat bleek nog te explosief. Het techbedrijf kwam uiteindelijk met een grote terugroepactie en besloot de telefoons niet meer te verkopen. In veel vliegtuigen waren de toestellen toen al verboden.

Samsung probeert bezitters van de phablets die hun telefoon nog niet inleverden te bewegen dat alsnog te doen. Het bedrijf kwam met inruilbalies op luchthavens en zorgde ervoor dat de telefoons in het wild niet verder dan 60 procent kan worden opgeladen.

Samsung sluit Note 7's af van internet
Samsung sluit Note 7's af van internet (Foto: BuzzT)

Verkoop kinderpostzegels levert 9,3 miljoen op

De verkoop van kinderpostzegels heeft dit jaar 9,3 miljoen euro opgebracht. "Een resultaat waar we met z'n allen trots op mogen zijn", zei directeur Jeroen den Tex van de Stichting Kinderpostzegels vrijdag bij de presentatie van de cijfers.

Basisschoolleerlingen van de groepen zeven en acht gingen eind september de deuren langs om kinderpostzegels en -kaarten aan de man te brengen. Op de zegels staan tekeningen van Fiep Westendorp. De 25 bestverkopende en meest creatieve groepen kregen een beloning: een schoolreisje naar Attractiepark Duinrell.

Het overgrote deel van de bestellingen wordt vanaf 9 november bezorgd door medewerkers van PostNL.

Vorig jaar bracht de actie 9,5 miljoen op, in 2014 was dat 9,1 miljoen euro. De topverkopers van groep 8 van de Utrechtse Schoolvereniging maakten vrijdag het resultaat van dit jaar bekend.

De kinderpostzegelactie bestaat al sinds 1924. Het geld dat er mee wordt opgehaald gaat naar kwetsbare kinderen in binnen- en buitenland.

Verkoop kinderpostzegels levert 9,3 miljoen op
Verkoop kinderpostzegels levert 9,3 miljoen op (Foto: ANP)

Nieuwe generatie belangrijk voor Ali B

Ali B heeft voor de totstandkoming van zijn eerste album in tien jaar uit een totaal ander vaatje getapt. De rapper werkte bewust met een heel nieuwe generatie artiesten.

Volgens Ali waren die artiesten 'heel belangrijk' voor de plaat. "Zij zijn jongvolwassen en hebben een noodzaak om muziek te maken. Het is puur en spontaan", aldus de rapper.

Op 'Een klein beetje geluk', grotendeels geproduceerd door Jack $hirak, staan onder meer samenwerkingen met Ronnie Flex, Mr. Polska, Nielson, Sevn Alias, Boef en Lijpe. Dankzij die verrassende combinaties is het album een veelzijdige plaat geworden, vindt Ali. "Ik wil altijd blijven verrassen en dat is volgens mij wel gelukt."

Ali, die in 2006 zijn laatste plaat Petje Af uitbracht, kondigde zijn album vorig jaar november al aan. "Ik maakte wel muziek in Ali B op volle toeren en tussendoor wat liedjes gekoppeld aan een project. Maar als rapper, als muzikant moet je toch ook weer eens geloven aan een album", zei hij destijds.

Nieuwe generatie belangrijk voor Ali B
Nieuwe generatie belangrijk voor Ali B (Foto: BuzzE)

Tweede nummer 1-album voor Kensington

Kensington heeft met overweldigende voorsprong de leiding gepakt in de Album Top 100. Het nieuwe album van de Utrechtse rockband, Control, werd afgelopen week ruim vier keer zo veel verkocht en gestreamd als de nummer twee: Lijpe. Leonard Cohen, vorige week de nummer 1, valt terug naar plaats 3.

Met Control bereikt Kensington voor de tweede keer de nummer 1-positie van de albumlijst. Voorganger Rivals wist het twee jaar geleden in eerste instantie twee weken vol te houden en bereikte maanden later nogmaals voor een week de top. Onder invloed van de nieuwe plaat weet het deze week zelfs weer een plekje bij de bovenste tien te bereiken. In de 117e week klimt het album van 21 naar 8.

Voor Kensington kan de dag niet meer stuk. Eerder vrijdag gingen de kaarten voor hun twee Ziggo Dome-shows in 2017 in de verkoop. Binnen enkele uren waren die beiden uitverkocht. Vanwege de grote vraag is er voorlopig een extra concert aangekondigd. Een woordvoerder wilde nog niet zeggen of er meer in het verschiet lag.

Album Top 10 week 45
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Kensington - Control
2. (-) Lijpe - Jackpot
3. (1) Leonard Cohen - You Want It Darker
4. (-) Paul de Leeuw - Land van mij
5. (6) Kinderen voor Kinderen - Voor altijd jong! - 37
6. (3) Jonna Fraser - Blessed
7. (7) Broederliefde - Hard Work Pays Off 2
8. (21) Kensington - Rivals
9. (2) Anouk - Fake It Till We Die
10. (11) Justin Bieber - Purpose

Tweede nummer 1-album voor Kensington
Tweede nummer 1-album voor Kensington (Foto: BuzzE)

Wraking verworpen in rechtszaak Wilders

De zogeheten wrakingskamer van de Haagse rechtbank heeft geen gehoor gegeven aan het verzoek van Geert Wilders' raadsman Geert-Jan Knoops om rechter Elianne van Rens te vervangen. Wilders heeft woedend gereageerd, Knoops zinspeelt erop de verdediging te staken.

De drie leden van de wrakingskamer, bestaande uit rechters van de rechtbank Noord-Holland, menen dat er geen gronden bestaan om daartoe over te gaan. Dat lieten zij vrijdagmiddag weten na beraad in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp, waar het proces tegen de PVV-leider wegens zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak wordt gevoerd

Verklaring
Van Rens had in een schriftelijke verklaring laten weten te willen aanblijven als rechter in deze zaak. Zij zou abusievelijk onjuist hebben geciteerd uit een arrest van de Hoge Raad over een strafzaak wegens anti-homo-uitspraken van de Amsterdamse politicus Delano Felter.

In dat arrest voegde de Hoge Raad 'uitlatingen die aanzetten tot onverdraagzaamheid' toe aan de beperkingen van de vrijheid van meningsuiting voor politici. Het hoogste rechtscollege verwees de zaak echter terug naar het hof, dat Felter later op andere gronden veroordeelde. Daardoor was volgens Knoops geen sprake van vaststaande rechtspraak, zoals Van Rens zou hebben gesuggereerd.

Van Rens heeft weliswaar een fout gemaakt bij de formulering van een uitspraak van de Hoge Raad, "maar dat kan gebeuren. Dat overkomt ook rechters", aldus rechter Peter Littooy.

Stoppen
Knoops zinspeelt na het besluit op het eventueel stoppen met de verdediging in het proces.

Wilders reageerde op Twitter furieus op de uitspraak van de wrakingskamer dat Elianne van Rens kan aanblijven als rechter in zijn zaak. "Schandelijke beslissing rechtbank. Kans op eerlijk proces nu helemaal verkeken. We - Hr Knoops en ik - gaan ons nu beraden."

Knoops liet na telefonisch overleg met Wilders doorschemeren dat het neerleggen van de verdediging in dat beraad wordt meegenomen. De raadsman zegt met zijn cliënt te gaan overleggen hoe de verdediging in het proces-Wilders moet worden voortgezet. "De portee van onze bezwaren komt in de uitspraak van de wrakingskamer niet naar voren."

Wrakingskamer verwerpt wraking rechter
Wraking verworpen in rechtszaak Wilders (Foto: ANP)

'Duitsland wil Zuckerberg aanklagen'

Mark Zuckerberg wordt mogelijk in Duitsland aangeklaagd wegens stemmingmakerij. De openbaar aanklager van München heeft plannen om de topman van Facebook, Facebook-directeur Sheryl Sandberg en lobbyisten Richard Allan en Eva-Maria Kirschsieper van het bedrijf voor de rechter te dagen, meldt het Duitse opinieblad Der Spiegel.

Facebook is in Duitsland verplicht om illegale berichten zodra het daarover hoort direct van zijn site te verwijderen. Een advocaat uit Würzburg diende echter een klacht in waaruit bleek dat het sociale netwerk ook na herhaalde oproepen bepaalde berichten niet verwijdert. Het ging daarbij om moordoproepen, bedreigingen met geweld en ontkenning van de Holocaust.

Facebook ligt in Duitsland al langer onder vuur. Een eerdere klacht tegen Zuckerberg, Sandberg en andere topmanagers van het bedrijf bleef begin dit jaar echter zonder gevolgen. De beschuldigden bevonden zich namelijk buiten het bereik van de Duitse rechtspraak, besliste de rechter. Er werd een vooronderzoek tegen een Duitse vertegenwoordiger van Facebook ingesteld.

'Duitsland wil Zuckerberg aanklagen'
'Duitsland wil Zuckerberg aanklagen' (Foto: BuzzT)

Grote zorgen over Turkse arrestaties

EU-buitenlandchef Federica Mogherini is "extreem bezorgd" over de arrestatie van leden van de Koerdische oppositie in Turkije. De Italiaanse kondigde vrijdag via Twitter aan de EU-ambassadeurs in Ankara bijeen te roepen voor overleg. Ze liet verder weten in contact te staan met de Turkse autoriteiten. Ook Nederland uit bezorgdheid.

De Turkse politie pakte in de nacht van donderdag op vrijdag de twee voorzitters van de pro-Koerdische partij HDP en een aantal andere parlementariërs van de partij op. Hun wordt verweten te weigeren een verklaring af te leggen over misdaden die in verband worden gebracht met "terroristische propaganda". De politie viel in Diyarbakir het huis binnen van voorzitter Selahattin Demirtas en in Ankara de woning van Figen Yuksekdag.

Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA) van het Europees Parlement sprak van "heel erg slecht nieuws vanuit Turkije."

Duitsland eist opheldering over de arrestaties en heeft de zaakgelastigde van de Turkse ambassade op het matje geroepen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalde nog eens dat Ankara het recht heeft om te reageren op de mislukte staatsgreep van 15 juli, "maar dat mag geen rechtvaardiging zijn om de oppositie de mond te snoeren of zelfs gevangen te zetten". De relatie tussen Berlijn en Ankara is de afgelopen tijd steeds meer bekoeld.

Nederland
De arrestatie van pro-Koerdische parlementariërs is "zeer, zeer zorgelijk", aldus vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag. "In een democratie is het arresteren van politieke tegenstanders een heel ongezond teken van de staat van die democratie, dus dat is niet normaal."

In mei werd de immuniteit van de 59 HDP-parlementariërs al opgeheven. Ze is in grootte de derde partij in het parlement.

Turkije moet de beginselen van de rechtstaat respecteren, vindt Asscher. Het kabinet wil wel in gesprek blijven met Turkije en met het land blijven samenwerken.

EU extreem bezorgd over Turkse arrestaties
EU 'extreem bezorgd' over Turkse arrestaties (Foto: ANP)

Poetin onthult standbeeld Vladimir de Grote

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag ter gelegenheid van de feestdag van de Nationale Eenheid net buiten het Kremlin een standbeeld van Vladimir de Grote onthuld, de middeleeuwse grootvorst van Kiev en heel Rusland.

Het orthodoxe geloof waar hij toe overging vormt de "gemeenschappelijke geestelijke bron voor de volken van Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne", zei Poetin. Vanuit die geest van eenheid moeten de Russen de uitdagingen en bedreigingen van nu tegemoet treden, zei hij volgens Russische persbureaus.

Aan de plechtigheid nam ook de Russische patriarch Kirill deel. Onder Poetin benadrukt het Kremlin orthodoxe waarden om gevoelens van nationale eenheid te versterken.

De feestdag herinnert aan de verdrijving van Poolse bezetters uit Moskou in 1612. In het huidige Rusland is de feestdag in de plaats gekomen van de viering van de Oktoberrevolutie in de Sovjet-Unie op 7 november.

Volgens de Russische televisie is het standbeeld "het eerste monument van Vladimir de Grote". Oekraïne wees er in een tweet fijntjes op dat er al lang een staat in Kiev.

Poetin onthult standbeeld Vladimir de Grote
Poetin onthult standbeeld Vladimir de Grote (Foto: ANP)

Samsung haalt exploderende wasmachines terug

Elektronicafabrikant Samsung heeft het zwaar. Na eerder al de Galaxy Note 7 te hebben moeten terugroepen vanwege explosiegevaar, haalt het bedrijf nu 2,8 miljoen wasmachines terug. Ook hier is er kans op een exploderend apparaat door een ontwerpfout.

De beslissing werd genomen na berichten dat er reeds 730 machines zijn ontploft. Daarbij raakten negen mensen gewond, aldus de Amerikaanse organisatie voor productveiligheid (CPSC). "We hebben het over een ernstig risico waarbij de bovenkant van de wasmachines er compleet af kan vliegen", zei Elliot Kayne van de CPSC.

In totaal speelt het probleem bij 34 typen wasmachines, waarbij de was aan de bovenkant in de machines wordt gestopt, zogeheten bovenladers. Mensen die een machine hebben gekocht waarbij het probleem aan de orde is krijgen drie opties. Ze kunnen het apparaat laten repareren, ze kunnen een nieuwe machine aanschaffen en de kosten bij Samsung verhalen of ze kunnen het aankoopbedrag volledig terugkrijgen.

Samsung haalt exploderende wasmachines terug
Samsung haalt exploderende wasmachines terug (Foto: BuzzT)

Loonkorting wegens te veel WhatsApp mag

De kantonrechter in Tilburg heeft bepaald dat een werkgever uit Oisterwijk 1500 euro salaris mag inhouden bij een medewerker die te veel persoonlijke WhatsApp-berichten had verstuurd met de bedrijfstelefoon. Volgens de rechter is bij het versturen van 1255 berichten geen sprake meer van 'incidenteel en beperkt gebruik voor persoonlijke doeleinden', schrijft Omroep Brabant.

Tussen juli 2014 en januari 2015 had de betreffende medewerker 1255 persoonlijke berichten verstuurd. De rechter oordeelt dat dit in strijd is met de bedrijfsregeling, waarin staat dat de bedrijfstelefoon slechts 'incidenteel en beperkt gebruikt mag worden voor persoonlijke doeleinden'. De berichten die de werknemer verstuurd heeft, kunnen volgens de rechter als 'liefdesberichten' worden betiteld en zijn dus duidelijk geen zakelijke berichten. Elk bericht zou de werknemer zo'n 2,5 tot 3 minuten gekost hebben: "Daar zit een psychologische component aan, waardoor de tijd die daaraan is besteed uit veel meer heeft bestaan dan die voor het typen en lezen van de berichten alleen," vermeldt het vonnis. Die tijd is tijd van de baas, aldus de rechter.

Jurist Pascal Besselink van DAS Advocaten is gespecialiseerd in arbeidsrecht en vindt het een 'interessante' uitspraak, waarbij vraagtekens geplaatst kunnen worden. Immers, werk en privé zijn steeds lastiger te onderscheiden. "Bij steeds meer banen vloeien privé en zakelijk in elkaar over. Als je het aantal WhatsApp-berichten deelt door het aantal dagen in een half jaar, dan kom je aan minder dan tien berichten per dag." Besselink pleit er daarom voor dat werknemers en werkgevers een duidelijk protocol vastleggen over het gebruik van zakelijke telefoons voor persoonlijke doeleinden. "Als er onduidelijkheid is, dan kan een werkgever naar zo'n protocol verwijzen."

WhatsAppen met zakelijke telefoon kan duur grapje worden (Foto: ANP)
WhatsAppen met zakelijke telefoon kan duur grapje worden (Foto: ANP)

Inter zwijgt over kandidatuur Hiddink

Guus Hiddink zou in beeld zijn om de nieuwe hoofdtrainer van Internazionale te worden, maar de club wil dit niet ontkennen noch bevestigen. Dinsdagmiddag werd Frank de Boer ontslagen als hoofdtrainer van Internazionale en dus moeten de Milanezen op zoek naar een opvolger. De club zou denken aan Hiddink, die na zijn vertrek bij Chelsea zonder baan zit.

"Ik ga niet in op namen", vertelde directeur Pietro Ausilio tegen Sky Italia. "Het gaat er nu vooral om dat ik voor Inter de juiste man vind. Wanneer ik die gevonden heb, dan zullen we het nieuws bekend maken en wordt jullie honger naar nieuws gestild."

"We willen een trainer die het Italiaanse voetbal snapt. Dat betekent niet dat hij per se Italiaans moet zijn. Het mag ook een buitenlander zijn." Inter staat na elf wedstrijden twaalfde in de Serie A. In de Europa League werd donderdagavond met 2-1 verloren van Southampton.

De Jong: "Die goals van mij komen wel weer"

Luuk de Jong blijft vol vertrouwen ondanks zijn doelpuntendroogte in het shirt van PSV. De spits scoorde dit seizoen pas drie keer in de Eredivisie. "Die goals van mij komen wel weer", vertelde De Jong in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Het gaat er vooral om dat mijn manier van spelen goals voor het team oplevert, of ik ze nu zelf maak of anderen."

"Vaak kom ik als aanspeelpunt in de bal, waardoor er ruimte voor anderen kan ontstaan en moet ik ze zien te bereiken." De 26-jarige spits van PSV scoorde in de Champions League één keer waardoor zijn seizoenstotaal op vier staat in zeventien wedstrijden.

De Jong stelt dat hij ook veel pech gehad heeft. "Het zat soms ook tegen. Vier keer was de keeper van de tegenstander dit seizoen 'Man of the Match'. In de wedstrijd bij Vitesse zat er net een been tussen, bij een inzet van mij."

Tegen zijn oude ploeg FC Twente gaat de international weer op jacht naar doelpunten. "Nee, ik ga ze niet sparen. Het liefst maak ik er vijf, maar ik heb nog veel liever dat we winnen.''

OM: dezelfde rechtbank verder in zaak-Wilders

Het Openbaar Ministerie vindt dat het Wilders-proces in dezelfde samenstelling van de rechtbank kan en moet worden voortgezet. Dat betoogde officier van justitie Wouter Bos vrijdagmiddag tegenover de wrakingskamer van de Haagse rechtbank, bestaande uit rechters van de rechtbank Noord-Holland.

Wilders' raadsman Geert-Jan Knoops diende donderdag een wrakingsverzoek in tegen rechter Elianne van Rens, die hij de 'schijn van partijdigheid' verwijt.

Bos zei de wraking al verwacht te hebben. "Dit is de wraking die je wist dat zou komen", grapte hij, verwijzend naar de taalfout in het koningslied. Volgens hem heeft Wilders op 18 maart Van Rens tijdens een regiezitting gevraagd zich te verschonen. Dat verzoek heeft de nu gewraakte rechter destijds naast zich neergelegd en Wilders heeft dat geaccepteerd, aldus Bos. Volgens hem heeft rechter Van Rens geen fouten begaan.

OM: dezelfde rechtbank verder in zaak-Wilders
OM: dezelfde rechtbank verder in zaak-Wilders (Foto: ANP)

Guidetti: "Ik bracht Ajax altijd al in de problemen"

John Guidetti snapt wel dat de Ajax-supporters hem, zacht uitgedrukt, niet bejubelden donderdagavond. "Als ik tegen ze speelde, bracht ik ze in de problemen."

Guidetti werd door het Ajax-publiek nou niet bepaald bejubeld en dat terwijl de oud-Feyenoorder bijna tachtig minuten op de bank zat in Amsterdam. "Dit is niet goed, we moeten iets veranderen", bracht Guidtti z'n gedachten toen hij op de bank zat onder woorden tegenover NOS. Toen hij binnen de lijnen kwam had hij maar een minuutje nodig om overtuigend de 3-1 binnen te schiten.

Na de goal van Guidetti maakte Iago Aspas zelfs nog 3-2. Bijna zat er een gigantische stunt in voor Celta de Vigo. Guidetti: "We probeerden er iets aan te veranderen. We hadden zelfs nog een goede kans op 3-3, maar we deden het niet."

Guidetti schroomde niet om in de ArenA zijn doelpunt groots te vieren, ook al was het maar de 3-1. "Ik schreeuwde Feyenoord, want het is de club die ik support", lichtte Guidetti toe. De Zweed kon wel bedenken waarom hij in Amsterdam niet zo vriendelijk werd begroet. "Ik denk dat ze slechte herinneringen aan mij hebben overgehouden omdat ik ze, altijd als ik tegen ze speelde, in de problemen bracht. Dat zal de reden wel zijn."

Ajax was de betere ploeg donderdag, vond ook Guidetti. "Bij ons zijn er veel wisselingen. Dat is al het hele seizoen zo in de Europa League: er worden acht of negen spelers uit de basis gehaald. Ik weet niet waarom. Iago Aspas is topscorer en speelde niet vandaag, natuurlijk is hij een speler die zou moeten spelen. En dat geldt voor vele anderen. Ik denk dat toen Iago en Daniel Wass erin kwamen er veel veranderde. We lieten ze nog even beven."

De oud-Feyenoorder had ook nog mooie woorden richting Tonny Vilhena, die deze week zijn moeder verloor. "Ik wil graag Tonny Vilhena sterkte wensen naar aanleiding van het tragische dat hij nu meemaakt. Ik hoop dat hij sterk blijft!"

ABN AMRO haalt streep door kerstpakket

Werknemers van ABN AMRO krijgen vanwege de bezuinigingen bij de bank vanaf dit jaar geen kerstpakket meer. Dat blijkt uit een interne mededeling van de bank.

Daarin wordt gewezen op het bedrag van 70 euro per medewerker dat elk jaar voor de pakketten werd uitgetrokken. "Een flinke kostenpost", aldus ABN AMRO, dat door te stoppen met het kerstcadeau verwacht zo'n 1,5 miljoen euro per jaar te kunnen besparen.

Het besluit heeft volgens vakbond De Unie tot veel teleurstelling onder werknemers geleid. De bond roept de bank daarom op te overwegen het kerstpakket goedkoper te maken, in plaats van af te schaffen.

ABN AMRO haalt streep door kerstpakket
ABN AMRO haalt streep door kerstpakket (Foto: ANP)

Supers zien omzet harder groeien

De omzet van supermarkten is in oktober verder aangetrokken. Supers wisten dik 2,6 miljard euro aan opbrengsten binnen te harken, wat 3,5 procent meer is dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarmee was de omzetgroei groter dan in de voorgaande maanden, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK.

Er kwamen in oktober meer bezoekers naar de winkels en per bezoek werd ook wat meer uitgegeven. De omzet per kassabon steeg met 1,9 procent naar 22,28 euro.

Ook de onlineverkopen namen verder toe. In de eerste tien maanden van dit jaar lag de totale supermarktomzet op jaarbasis 2,4 procent hoger, op een totaal van 28,3 miljard euro. Bestellingen via het internet waren daarbij goed voor een omzetaandeel van 1,9 procent. Vorig jaar bedroeg dit aandeel nog 1 procent.

Inmiddels bestelt bijna één op de zeven huishoudens wel eens wat via het internet bij de supermarkt. Dat gold vorig jaar nog voor één op de twaalf gezinnen, aldus GfK. Het zijn vooral jongeren, huishoudens met kinderen en mensen uit de Randstad die steeds vaker en meer online in de supermarkt kopen. Ook besteden zij bovengemiddeld op zondag en in de avonduren.

Supers zien omzet harder groeien
Supers zien omzet harder groeien (Foto: ANP)

Bazin reisbureau vrijgesproken van oplichting

Een 46-jarige vrouw uit Almere is vrijdag door de rechter vrijgesproken van oplichting van minstens 34 klanten van haar reisbureau Astrie. De vrouw reserveerde voor haar klanten vliegtickets, maar verzuimde die te betalen, waardoor het ticket verviel. Tientallen klanten zagen hun vakantie daardoor in het water vallen. De affaire kreeg ook in tv-programma's aandacht.

Volgens de rechter werkte de Almeerse 'op een risicovolle manier', maar is niet bewezen dat ze haar klanten wilde oplichten. Ze werd zelf ook niet beter van haar manier van doen, aldus de rechter.

De Almeerse boekte gereserveerde tickets zo laat mogelijk definitief om te kunnen profiteren van prijsdalingen. Toen ze in geldnood kwam, gebruikte ze geld van nieuwe boekingen om al gereserveerde tickets te betalen. Dat ging in 2013 fout.

Bazin reisbureau vrijgesproken van oplichting
Bazin reisbureau vrijgesproken van oplichting (Foto: ANP)

Grote updates onderweg voor Battlefield 1

EA/DICE hebben op hun Battlefield-website een bericht geplaatst over toekomstige updates, tweaks en evenementen. Zo zijn er Hardcore-servers op komst, worden er enkele forse veranderingen toegepast op de Suez-map en zit er weer een nieuw Battlefest-evenement aan te komen.

In de nieuwspost op Battlefield.com werd verder niet uitgeweid over wat de hardcore-modus precies omvat, behalve dat het gericht is op 'elite spelers'. Wellicht kunnen we dingen verwachten als geen radar, aanpassingen in health-regeneration of de toevoeging van friendly fire.

Voor wat betreft Suez komen er meer objective flags bij. De map heeft momenteel slechts drie flags, dit aantal zal verhoogd worden naar vijf. Ook wordt de 'capture area' van objectives Apple en Charlie verkleind, volgens DICE om zodoende meer dynamische matches te kunnen garanderen. Tenslotte krijgen beide teams op Suez na de update één extra gepantserd voertuig.

Verder wordt er vanaf 16 november gedurende een week een nieuw Battlefest gehouden. In deze periode worden er naast extra bonussen en battlepacks nieuwe activiteiten toegevoegd zoals community-missies, en interessanter: meer custom games. Een daarvan is Fog of War. Zoals de naam doet vermoeden gaat het hier om een deathmatch-modus in een zicht beperkende omgeving, zoals dat nu al periodiek voorkomt op bepaalde maps als gevolg van mist of zandstormen. Hierbij zal ook geen minimap worden weergegeven en zijn ook de speler-nametags uitgeschakeld.

De eerste grote update zal later deze maand worden vrijgegeven en bevat vooral een hoop 'tweaks, fixes and improvements'. Daarnaast zal vanaf die update het Rent-A-Server-programma beschikbaar gemaakt worden. Bij die update wordt ook een nieuwe custom game toegevoegd, al is het niet duidelijk of het gaat om de Fog-of-War-modus. Tenslotte wordt de eerste nieuwe gratis map, genaamd Giant's Shadow, vanaf december beschikbaar gemaakt voor alle spelers.

'Weinig mis bij betaalde infonummers'

Bedrijven achter een betaald informatienummer houden zich over het algemeen goed aan de regels. Dat stelde toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrijdag.

Houders van een betaald informatienummer geven vaak de juiste informatie over tarieven, terwijl hun dienstverlening goed bereikbaar is en het informatienummer gebruikt wordt voor het doel waarvoor het nummer is bestemd. Dat blijkt volgens ACM uit een steekproef onder 1200 bedrijven met een 0900-, 0906- of 0909-nummer of viercijferige nummers die beginnen met 18.

ACM trof bij een tiental bedrijven een overtreding aan. In bijna alle gevallen pasten de bedrijven die in overtreding waren, hun gedrag aan na een waarschuwing. De rest moet rekenen op een vervolgonderzoek.

ACM: weinig mis bij betaalde infonummers
'Weinig mis bij betaalde infonummers' (Foto: ANP)

Extra show Kensington in Ziggo Dome

De kaartverkoop van de twee concerten van Kensington volgend jaar in de Ziggo Dome gaat als een speer. Binnen een halfuur was de eerste show uitverkocht. Concertorganisator Friendly Fire heeft daarom een derde optreden aangekondigd. Kaarten voor het concert zijn direct te koop.

De Utrechtse rockband staat nu op 23, 24 en 25 november 2017 in de Ziggo Dome. Daarmee brengen ze hun totaal op acht. Vorig jaar debuteerde Kensington met twee shows in de Amsterdamse concerthal, deze maand volgen er weer drie.

De mannen van Kensington brachten vorige week hun vierde studioalbum uit: Control.

Extra show Kensington in Ziggo Dome
Extra show Kensington in Ziggo Dome (Foto: BuzzE)

De top 40 van 3 november 1973

Banner top 40Elke vrijdagmiddag kun je hier de hoogtepunten van een oude top 40 terugzien. Dit jaar gaan we terug naar het jaar dat Peppi en Kokki voor het eerst op TV zijn, de eerste gijzeling in Nederland plaatsvindt, Het schip Norderney van Veronica in een zware storm van zijn ankers geslagen wordt en op het strand bij Scheveningen terecht komt, het eerste naaktstrand van Nederland geopend wordt, door de oliecrisis er autoloze zondagen zijn en Wim Kan voor het eerst met een oudejaarsconference op TV komt. Weet je al welk jaar het is?? Het is 1973.

Robbie Williams snapt ergernis van Bieber

Robbie Williams begrijpt heel goed waarom Justin Bieber zich ergert aan gillende fans tijdens concerten. Bieber onderbrak vorige maand zijn concert in Manchester omdat het publiek maar niet stil werd.

"Ik snap dat wel. Ik vind het al moeilijk om op de juiste woorden te komen zonder publiek. Dus als 16.000 mensen schreeuwen terwijl je iets probeert te zeggen, snap ik die ergernis", zei Williams tegen de BBC.

De 42-jarige Brit adviseert zijn jonge collega wel een luchtigere toon aan te slaan als hij zijn fans terechtwijst. "Je moet zoiets met humor doen. Of helemaal niet."

Bieber werkte zijn show in Manchester wel af, maar weigerde nog een woord te wisselen met de fans. Een week later erkende de Canadese popster in een brief dat deze actie 'niet perfect' was.

Robbie Williams snapt ergernis van Bieber
Robbie Williams snapt ergernis van Bieber (Foto: BuzzE)

Zeegelaar, Robben, Schaars en Vilhena opgeroepen voor Oranje

Marvin Zeegelaar, Stijn Schaars en Tonny Vilhena zijn de opvallendste namen die bondscoach Danny Blind opgeroepen heeft voor het oefenduel tegen België (9 november) en de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg (13 november). Arjen Robben keert terug bij Oranje, maar zal het oefenpotje tegen de zuiderburen wel aan zich voorbij laten gaan.

Zeegelaar is linksachter bij Sporting Portugal en moet op die positie Jetro Willems vervangen die niet opgeroepen is. Bij Ajax wist Zeegelaar als aanvaller niet door te breken. Blind: "Marvin speelt de laatste weken in de basis bij Sporting, onder meer twee keer tegen Borussia Dortmund en tegen Real Madrid in de Champions League. Dat doet hij goed. Ik zocht een ander type dan Daley Blind en Terence Kongolo. Jetro Willems heeft ook offensieve kwaliteiten, maar die etaleert hij niet. Daardoor kwamen we uit bij Zeegelaar."

Blind beloonde de bij Heerenveen opgeleefde Schaars met een plaats in de 25-koppige selectie, terwijl ook Jeremain Lens terugkeerde bij het keurkorps. Vilhena heeft het lastig met het overlijden van zijn moeder, maar is wel opgeroepen door Blind. Dat geld ook voor Quincy Promes die nog wel onder voorbehoud is, omdat de aanvaller last heeft van zijn linker enkel. Kevin Strootman ontbreekt door een schorsing.

De selectie
Doel: Maarten Stekelenburg (Everton), Michel Vorm (Tottenham Hotspur), Jasper Cillessen (FC Barcelona)

Verdediging: Jeffrey Bruma (VfL Wolfsburg), Virgil van Dijk (Southampton), Rick Karsdorp (Feyenoord), Terence Kongolo (Feyenoord), Daley Blind (Manchester United), Joël Veltman (Ajax), Marvin Zeegelaar (Sporting Portugal)

Middenveld: Jordy Clasie (Southampton), Davy Klaassen (Ajax), Davy Pröpper (PSV), Bart Ramselaar (PSV), Wesley Sneijder (Galatasaray), Georgino Wijnaldum (Liverpool), Tonny Vilhena (Feyenoord), Stijn Schaars (sc Heerenveen)

Aanval: Bas Dost (Sporting Portugal), Vincent Janssen (Tottenham Hotspur), Luuk de Jong (PSV), Memphis Depay (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München), Jeremain Lens (Fenerbahçe), Quincy Promes (Spartak Moskou)

'Trump zou hoop schade kunnen brengen'

Een presidentschap van Donald Trump 'zou best een hoop schade kunnen opleveren', aldus minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vrijdag. Bewindslieden van het kabinet hopen dat Trumps rivaal Hillary Clinton volgende week president van de Verenigde Staten wordt.

Plasterk vindt de Republikein Trump 'wel heel erg extreem op een aantal schalen'. Hij vreest dat een Amerikaanse regering onder Trump een isolationistische houding zal gaan innemen.

"Clinton wil de Verenigde Staten een plek laten behouden in de wereld", meent minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Haar collega Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) denk dat het voor de internationale samenwerking beter is als de Democraat het wordt. "Voor Nederland is het het beste als Clinton die post gaat vervullen."

Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) vindt het 'zorgelijk' dat Trump geen bestuurlijke ervaring heeft. "Hij is vrij agressief in alles wat hij voorstelt." Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (veiligheid en Justitie) vindt Trump 'onpresidentieel'.

Plasterk:Trump zou hoop schade kunnen brengen
'Trump zou hoop schade kunnen brengen' (Foto: ANP)

Jörgen Raymann zwelgt niet in ellende

Jörgen Raymann kreeg het even benauwd toen er kort geleden een tumor op een van zijn testikels werd ontdekt en hij een deel van zijn spaargeld kwijtraakte door slechte investeringen. De cabaretier en presentator liet zich echter niet zomaar uit het veld slaan, zegt hij vrijdag in het AD.

"Dat heb ik van mijn vader", aldus Jörgen. "Hij zei altijd: jongen, er zijn zoveel mensen die het véél slechter hebben. Wees er voor hen. Natuurlijk zat ik even in de put. Je schrikt je dood. Maar voor zelfmedelijden koop je niks."

Gelukkig voor Jörgen bleek de tumor goedaardig. "En mijn geld, tja, dat is gewoon weg. Uithuilen en opnieuw beginnen. En vooral niet zwelgen in de ellende."

Jörgen Raymann zwelgt niet in ellende
Jörgen Raymann zwelgt niet in ellende (Foto: BuzzE)

Vodafone verkoopt onderdeel aan T-Mobile

Vodafone Nederland verkoopt zijn afdeling voor vaste telefoonlijnen, internet en tv-diensten, ook bekend als Vodafone Thuis, aan T-Mobile Nederland. Financiële details werden niet verstrekt.

De afsplitsing van Vodafone Thuis was een toezegging die Vodafone en Ziggo-moederbedrijf Liberty Global aanboden aan de Europese Commissie, als voorwaarde voor het samengaan van Vodafone Nederland en Ziggo in Nederland. Verschillende toezichthouders moeten de verkoop van de tak nog beoordelen, maar afronding van de transactie wordt voorzien in december.

Eerder meldde persbureau Bloomberg al dat verschillende partijen zich hadden gemeld voor Vodafone Thuis. Naast moederbedrijf Deutsche Telekom van T-Mobile werden ook Tele2 en de kleinere partijen M7 Group, Fiber Nederland en De Nederlandse Energie Maatschappij genoemd. De waarde van de biedingen zou destijds, eind september, minder dan 100 miljoen euro bedragen.

Vodafone verkoopt onderdeel aan T-Mobile
Vodafone verkoopt onderdeel aan T-Mobile (Foto: ANP)

The Beatles domineren Evergreen Top 1000

The Beatles zijn dit jaar hofleverancier in de Evergreen Top 1000 van NPO Radio 5. De band staat 35 keer in de ranglijst met eeuwige hits. Yesterday scoorde het beste en bereikte de 23e plek.

Elvis Presley volgt de 'Fab Four' op gepaste afstand met 27 noteringen. The King spande vorig jaar nog de kroon met 37 hits. Cliff Richard staat op plek drie als het om meeste liedjes in de ranglijst gaat. Hij komt twintig keer voor in de lijst.

Luisteraars konden vorige maand stemmen op hun favoriete 'evergreens', oftewel hits die hun glans nooit verliezen. Eerder werd al bekend dat Het Dorp van Wim Sonneveld bovenaan de lijst prijkt, gevolgd door Hotel California van The Eagles en Du van Peter Maffay.

Claudia de Breij
Liedjes van Nederlandse artiesten deden het ook goed. Mag Ik Dan Bij Jou van Claudia de Breij was met plek 14 de hoogste nieuwe binnenkomer en Oude Maasweg van Amazing Stroopwafels is dit jaar de snelst gestegen evergreen.

De Evergreen Top 1000 wordt vanaf maandag voor de negende keer uitgezonden. Vrijdag bereikt de lijst zijn climax.

The Beatles domineren Evergreen Top 1000
The Beatles domineren Evergreen Top 1000 (Foto: BuzzE)

'Held' Lee Towers geroerd door reacties

De stroom positieve reacties na Lee Towers' optreden in Ali B op volle toeren hebben de zanger diep geraakt. "Het is hartverwarmend", zegt de 70-jarige Towers vrijdag in het AD. "Mijn kleinkinderen en hun vriendjes noemen me een held en een baas."

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen nam Towers het nummer Brak Obama van het hiphopduo Stepherd & Skinto onder handen. "Ik dacht eerst: waar begin ik aan? Het werk van die gasten staat zo ver van mij vandaan. Maar ook als je mijlenver uit elkaar staat, kan er een klik ontstaan", vertelt Towers. "Als je maar positief met elkaar omgaat."

Ondanks alle hartverwarmende reacties houdt Towers het bij een eenmalig uitstapje. "Uiteindelijk ben ik toch een man van de mooie ballads. Mocht het zo ver komen dat we het nummer uitbrengen, ben ik daar niet op tegen. Maar dat is dan meer als grap bedoeld."

'Held' Lee Towers geroerd door reacties
'Held' Lee Towers geroerd door reacties (Foto: BuzzE)

Commerzbank duikt in het rood

Commerzbank, de tweede bank van Duitsland, is in het derde kwartaal in de rode cijfers beland. Het financiële concern is bezig met een omvangrijke reorganisatie waarbij veel banen verloren zullen gaan en activiteiten afgestoten worden.

Het nettoverlies bedroeg 288 miljoen euro, tegen een winst van 235 miljoen euro een jaar eerder. Eind september werd bekend dat Commerzbank de komende jaren duizenden banen gaat schrappen, onder meer door een groot deel van de dienstverlening te automatiseren en afscheid te nemen van activiteiten die onvoldoende bijdragen aan stabiele resultaten. De ingreep moet helpen om efficiënter en winstgevender te worden. Destijds meldde Commerzbank al dat een verlies zou worden geleden in het derde kwartaal vanwege grote afschrijvingen.

In september kwam Commerzbank ook tot een verkoop van zijn hoofdkantoor in Frankfurt aan een dochteronderdeel van Samsung. Er werden geen financiële details bereikt over de verkoop van het kantoorgebouw van 259 meter hoog, maar volgens ingewijden zou meer dan 600 miljoen euro met de deal zijn gemoeid. Commerzbank blijft wel als huurder gevestigd in het hoogste gebouw van Duitsland.

Commerzbank duikt in het rood
Commerzbank duikt in het rood (Foto: ANP)

Deutsche Bahn schrapt beursgang Arriva

Het Duitse spoorconcern Deutsche Bahn ziet definitief af van plannen om de Britse vervoersdochter Arriva en de logistieke tak DB Schenker naar de beurs te brengen. Dat meldde topman Rüdiger Grube van Deutsche Bahn vrijdag aan het Duitse persbureau DPA.

Door de 'brexit' is een gang naar de beurs voor Arriva minder aantrekkelijk geworden en daarom is een beursgang niet verstandig, aldus Grube. Deutsche Bahn wilde een deel van Arriva en DB Schenker verkopen om meer dan 4 miljard euro op te halen en daarmee zijn schuld terug te dringen. Ook de Duitse regering zou geen voorstander zijn geweest van de stap.

Het Britse Arriva behoort tot de grootste vervoersorganisaties van Europa en is in meerdere Europese landen actief, waaronder Nederland.

Deutsche Bahn schrapt beursgang Arriva
Deutsche Bahn schrapt beursgang Arriva (Foto: ANP)

Schultz kijkt wat ze kan doen aan Duitse tol

De regering in Berlijn verwacht nog deze maand met de Europese Unie overeenstemming te bereiken over tolheffing op Duitse snelwegen. "Ik ga het bestuderen en nog kijken wat ik ertegen kan doen", reageerde minister Melanie Schultz (Infrastructuur) vrijdag.

Schultz is fel tegenstander van de tolheffing. Ze heeft het nieuwe Duitse voorstel nog niet gezien, maar wel begrepen dat de oorspronkelijke plannen zijn aangepast op last van de Europese Unie.

Haar Duitse collega Alexander Dobrindt van Verkeer meldde donderdagavond dat hij verwacht dat Duitsland en de EU nog deze maand tot overeenstemming komen. In Brussel wordt gemeld dat er flinke vooruitgang is geboekt in de kwestie.

In het nieuwe Duitse voorstel zou onder meer staan dat er een voordeliger tarief komt voor buitenlanders die kortstondig gebruik maken van de Duitse wegen. Ook zouden Duitse automobilisten niet meer automatisch worden gecompenseerd via de wegenbelasting.

Schultz kijkt wat ze kan doen aan Duitse tol
Schultz kijkt wat ze kan doen aan Duitse tol (Foto: ANP)

Sainz wil vaste groep stewards in Formule 1

Carlos Sainz wil dat er snel iets gebeurt aan de manier waarop straffen uitgedeeld worden in de Formule 1. De rijder van Toro Rosso vindt dat er volstrekte willekeur toegepast wordt en dat autosportfederatie FIA maatregelen moet nemen om de consistentie te verbeteren. Een vaste groep stewards kan hierbij helpen.

Er was dit jaar veel te doen om de race in Mexico waar Max Verstappen wel bestraft werd voor het afsnijden van een deel van het circuit en Lewis Hamilton niet. Sainz zelf kreeg in diezelfde race een straf van vijf seconden voor het buiten de baan duwen van Fernando Alonso in de eerste ronde. Die zorgde bij de Spanjaard voor gefronste wenkbrauwen. Ferrari-coureur Sebastian Vettel werd in Mexico het eerste slachtoffer van de regel dat een coureur tijdens het remmen niet meer van lijn mag wisselen.

Sainz: "De Formule 1 moet begrijpen dat je twee keuzes hebt. Of je ziet iets als een incident, of je maakt er een vaste regel van. Tegenwoordig is het lastig om te weten wat er staat te gebeuren als je iets doet wat net op het randje is. Of je een straf krijgt of niet is net een loterij. Ik heb gehoord dat er in Mexico soortgelijke situaties waren als tussen mij en Fernando, en dat daar geen straffen voor zijn uitgedeeld. Wij, als coureurs, moeten racen met duidelijkheid in ons hoofd als we iemand willen inhalen. Als we de stewards zien moeten we weten hoe ze denken over de regels."

Een vaste groep stewards kan er volgens Sainz voor zorgen dat de inconsistentie verminderd wordt. "Het is begrijpelijk: een mens is een mens. Jij hebt vast een andere mening dan ik, dus elke race zijn er weer andere meningen. Op het moment weten we nooit wat we moeten verwachten van een inhaalactie of na een ongeluk. Met vaste stewards worden de criteria waar op beoordeeld wordt elk weekend veel meer hetzelfde. Misschien niet altijd hetzelfde, maar het zal veel dichter bij elkaar liggen."

Koning tevreden over bezoek Australië

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag in Brisbane zijn staatsbezoek aan Australië afgesloten. Samen met koningin Máxima is hij doorgereisd naar Wellington, waar maandag een staatsbezoek begint aan Nieuw-Zeeland.

Slotstuk van het bezoek aan Australië was een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap in de deelstaat Queensland. In zijn dankwoord aan het einde van de bijeenkomst blikte Willem-Alexander kort terug op het vijfdaagse verblijf in Australië dat hij bestempelde als een aaneenschakeling van hoogtepunten. De bijeenkomsten met de in Australië wonende Nederlanders, achtereenvolgens in Perth, Sydney en Brisbane waren zeer bijzonder geweest, aldus de koning.

Aanleiding voor de visite was het gedeelde verleden van Nederland en Australië. Het had alleen zin om daarbij stil te staan als er ook toekomst is in de relatie. "We kunnen ook de komende vierhonderd jaar heel goed gaan samenwerken. We kunnen samen in de wereld veel betekenen", voorspelde de koning tevreden.

Koning tevreden over bezoek Australië
Koning tevreden over bezoek Australië (Foto: ANP)

Nabestaanden 'De Punt' dagen de Staat

Bij de rechtbank in Den Haag begint vrijdag de rechtszaak die nabestaanden van twee daders van de treinkaping bij De Punt hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat. De nabestaanden menen dat de mariniers die in 1977 een einde maakten aan de kaping hun familieleden hebben geëxecuteerd.

De intercity van Assen naar Groningen werd in 1977 gekaapt door een groep Molukkers. De reizigers werden bijna drie weken vastgehouden. Toen duidelijk werd dat de onderhandelingen op niets zouden uitlopen, werd een bevrijdingsactie op touw gezet. Daarbij kwamen zes daders en twee gijzelaars om het leven.

Volgens advocaat Liesbeth Zegveld zijn twee kapers in de trein van dichtbij doodgeschoten. Zij werden daarbij in hun hoofd en borst geraakt. Dit terwijl ze door hevige beschietingen van buiten de trein al waren uitgeschakeld en volgens Zegveld geen bedreiging meer vormden. Ze vindt dat de mariniers de twee daarom hadden moeten arresteren.

Zegveld stelde de Nederlandse overheid al eerder aansprakelijk voor de schade die de nabestaanden hebben geleden. Dat werd van de hand gewezen.

Nabestaanden 'De Punt' dagen de Staat
Nabestaanden 'De Punt' dagen de Staat (Foto: ANP)

'Belgische politie in de fout na aanslagen'

Politieagenten in België zijn over de schreef gegaan bij antiterreurmaatregelen na de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs en 22 maart van dit jaar in Brussel. Human Rights Watch (HRW) stelt in een rapport dat België te ver is gegaan in het nemen van antiterreurmaatregelen. De mensenrechtenorganisatie documenteerde 26 gevallen van gewelddadig of discriminerend gedrag van de politie.

Bij de 26 incidenten hebben verdachten aan HRW gemeld dat zij beledigende opmerkingen van de politie kregen of hardhandig staande werden gehouden. In tien gevallen was er sprake van buitensporig geweld, in vier gevallen van fysieke mishandeling.

HRW concludeert dat de Belgische regering een reeks problematische wetten heeft aangenomen om terrorisme mee te bestrijden. Zo noemt de organisatie ook de langdurige inzet van zo'n 1800 militairen ter ondersteuning van de politie onwenselijk. Daarnaast zijn er honderden invallen en aanhoudingen geweest.

HRW: Belgische politie in de fout na aanslagen
'Belgische politie in de fout na aanslagen' (Foto: ANP)

Kris Jenner geeft Kendall Rolls-Royce cadeau

Kendall Jenner werd donderdag 21 jaar oud en kreeg van haar moeder een flink cadeau. Kris trakteerde haar dochter op een Rolls-Royce met een waarde van 250.000 dollar (225.000 euro).

Na haar verjaardagsfeestje in een club in Los Angeles woensdagavond, werd Kendall buiten verrast met de auto, waar Kris een flinke strik op had laten zetten. Oudere halfzus Khloe filmde het moment en plaatste de beelden op Snapchat.

Het wordt nog lastig voor Kendall om te kiezen met welke auto ze op pad gaat. De 21-jarige zou ook al in het bezit zijn van een Land Rover, een Ferrari en een Corvette.

Volgens Us Weekly was de hele familie van Kendall aanwezig op het feestje, inclusief halfzus Kim Kardashian en diens echtgenoot Kanye West. Een insider meldt in het magazine dat de realityster, die zich na een overval in Parijs vorige maand niet veel meer in het openbaar heeft laten zien, in goede stemming was.

Een bron van de New York Post laat weten dat het feestje minder gezellig was voor Kendalls vader, Caitlyn Jenner. Een gast zou aan de krant hebben verteld dat het voor de familie heel ongemakkelijk leek allemaal bij elkaar te zijn. De ouders van Kendall kondigden drie jaar geleden aan uit elkaar te gaan. Toen ging haar vader nog door het leven als Bruce, anderhalf jaar later maakte hij zijn overgang naar Caitlyn wereldkundig.

Kris Jenner geeft Kendall Rolls-Royce cadeau
Kris Jenner geeft Kendall Rolls-Royce cadeau (Foto: BuzzE)

34 jaar cel voor moord op Visser en Severein

De twee mannen die schuldig zijn bevonden aan de moord op Ingrid Visser en Lodewijk Severein zijn vrijdag door de rechtbank in het Spaanse Murcia tot elk 34 jaar gevangenisstraf veroordeeld, meldden Spaanse media.

Juan C. en de Roemeen Valentin I. hadden volgens de rechtbank direct schuld aan de dood van de twee Nederlanders. Een tweede Roemeen, Constantin S., was volgens de jury wel schuldig aan het in stukken snijden van de lichamen. Hij kreeg zes maanden.

34 jaar cel voor moord op Visser en Severein
34 jaar cel voor moord op Visser en Severein (Foto: ANP)

Klantenverlies bij Ziggo wordt kleiner

Ziggo heeft afgelopen kwartaal opnieuw klanten verloren, hoewel minder dan in de voorgaande periode. Het kabelbedrijf strikte extra internetabonnees en bellers en wist tegelijkertijd het verloop bij tv-klanten tot een minimum beperkt te houden. Ziggo zegt daarmee zijn beste kwartaal in twee jaar tijd achter de rug te hebben.

De onderneming, die binnenkort samengaat met Vodafone Nederland, telde eind september een kleine 9,65 miljoen abonnees. Dat zijn er per saldo 11.000 minder dan een kwartaal eerder. In de drie maanden daarvoor raakte Ziggo nog zo'n 27.000 à 28.000 klanten kwijt.

Ziggo investeerde afgelopen maanden onder meer flink in sportkanaal Ziggo Sport. Daardoor kwam de operationele winst (ebitda) afgelopen kwartaal een kleine 4 procent lager uit dan een jaar eerder, op 337 miljoen euro. De omzet van het dochterbedrijf van het Amerikaanse Liberty Global bleef stabiel op 611 miljoen euro.

Klantenverlies bij Ziggo wordt kleiner
Klantenverlies bij Ziggo wordt kleiner (Foto: ANP)

Turkije blokkeert sociale netwerken

De Turkse autoriteiten lijken het opnieuw voorzien te hebben op sociale netwerken: Facebook, Twitter, YouTube, WhatsApp en Instagram zijn moeilijk bereikbaar. TurkeyBlocks, dat deze blokkades nauwlettend volgt, meldt dat de blokkade in de nacht van donderdag op vrijdag lijkt te zijn ingesteld.

Volgens TurkeyBlocks houden de blokkades verband met de arrestatie van een aantal leiders van de pro-Koerdische politieke partij HDP. Eerder werden ook invallen gedaan in het hoofdkantoor van de HDP in Ankara.

De grootste internetproviders van Turkije passen 'throttling' toe, het bewust vertragen van een verbinding. Via een aantal kleinere internetproviders is het nog steeds mogelijk om op de sociale netwerken te komen.

Turkije blokkeert sociale netwerken
Turkije blokkeert sociale netwerken (Foto: BuzzT)

Opnieuw sterk kwartaal voor autobouwer BMW

Het Duitse autoconcern BMW heeft afgelopen kwartaal opnieuw kunnen profiteren van de sterk toegenomen vraag in Europa en China naar sportieve terreinwagens (SUV's). De onderneming uit München zag zowel de winst als omzet aandikken, terwijl de verkopen van de merken BMW, Mini en Rolls-Royce met 7,1 procent toenamen tot meer dan 583.000 auto's.

BMW rapporteerde een nettowinst van ruim 1,8 miljard euro. Dat is zo'n 15 procent meer dan in het derde kwartaal vorig jaar in de boeken ging. De omzet steeg 4,6 procent tot dik 23 miljard euro.

Het Beierse autoconcern lift mee op het economisch herstel in Europa en Azië. In de Verenigde Staten gaat het de laatste tijd wel wat minder goed met de verkopen. Daarbij kampt BMW met stevige concurrentie van zijn Duitse rivaal Mercedes. De verkoop van motorfietsen van BMW ging afgelopen kwartaal verder met bijna 4 procent vooruit, tot ruim 35.000 stuks. Het concern handhaafde zijn verwachtingen voor heel 2016.

Opnieuw sterk kwartaal voor autobouwer BMW
Opnieuw sterk kwartaal voor autobouwer BMW (Foto: ANP)

Nederlander uit cel met dank aan wintertijd

Een Nederlander die afgelopen weekend in België werd opgepakt op verdenking van mensensmokkel was snel weer op vrije voeten. Het was de onderzoeksrechter in Veurne even ontschoten dat de wintertijd was ingegaan, waardoor het aanhoudingsbevel niet binnen de verplichte 24 uur werd getekend, maar 9 minuten later. Hierop mocht de Nederlander van Iraakse afkomst de gevangenisdeur achter zich dichttrekken.

De man had geprobeerd een vrouw met valse papieren van Zeebrugge naar Engeland te smokkelen. Volgens het Openbaar Ministerie zal hij zijn straf echter niet ontlopen. "De man heeft een bekende verblijfplaats en zijn wagen is in beslag genomen. Hij is alleen van zijn voorlopige hechtenis verlost en zal zijn 'prijs' wel krijgen", zegt een woordvoerder in De Standaard.

Nederlander uit cel met dank aan wintertijd
Nederlander uit cel met dank aan wintertijd (Foto: ANP)

Strafrechtelijk onderzoek uitzendbureau Venlo

De Inspectie SZW is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar een uitzendbureau in Venlo. Het uitzendbureau wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Het bedrijf heeft een onbekend aantal buitenlandse werknemers de afgelopen jaren vermoedelijk minder dan het minimumloon betaald. Hun geld zou in de zak van de eigenaar zijn verdwenen.

In verband met dit onderzoek heeft donderdag een aantal doorzoekingen plaatsgevonden en is er beslag gelegd op de bedrijfsadministratie, een aantal bankrekeningen en een auto, maakte de Inspectie vrijdag bekend. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Volgens een woordvoerder komt het niet vaak voor dat een inspectie een strafrechtelijk onderzoek doet naar een uitzendbureau.

Strafrechtelijk onderzoek uitzendbureau Venlo
Strafrechtelijk onderzoek uitzendbureau Venlo (Foto: ANP)

Handelsmissie Australië levert 125 miljoen op

Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en de gelijktijdige handelsmissie in Australië hebben het Nederlandse bedrijfsleven voor ongeveer 125 miljoen euro aan opdrachten opgeleverd. Dat maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken vrijdag vanuit Brisbane bekend.

Tussen Nederlandse bedrijven en hun Australische partners zijn in de afgelopen dagen contracten en samenwerkingsovereenkomsten gesloten in onder andere de sectoren water, gezondheidszorg, tuinbouw, ICT en infrastructuur. In het kielzog van het koninklijk paar reisde een handelsmissie mee van 95 bedrijven.

Kamp noemt de voorlopige uitkomst van de handelsmissie een zeer goed resultaat.

Handelsmissie Australië levert 125 miljoen op
Handelsmissie Australië levert 125 miljoen op (Foto: ANP)

Bussemaker belooft overleg over numerus fixus

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs gaat overleggen met de technische universiteiten over manieren om een studentenstop voor sommige opleidingen te voorkomen. Extra geld mogen de universiteiten echter niet verwachten, waarschuwde ze.

De technische universiteiten kondigden onlangs aan voor meer opleidingen dan voorheen een numerus fixus in te moeten stellen. CDA en VVD noemden dat onbestaanbaar, omdat parlement en kabinet juist al jaren proberen meer studenten te trekken voor betaopleidingen.

Bussemaker legde donderdag bij de behandeling van de onderwijsbegroting uit dat het wel meeviel met de studentenstops, waarop de Kamer antwoordde dat het dan ook eenvoudig opgelost moest kunnen worden. De minister beloofde daarvoor haar best te doen.

Bussemaker belooft overleg over numerus fixus
Bussemaker belooft overleg over numerus fixus (Foto: ANP)

Meer homo's en transgenders op tv dan ooit

Op de Amerikaanse televisie zijn dit seizoen meer personages uit de LGBTQ-gemeenschap te zien dan ooit tevoren. Dat blijkt uit onderzoek dat homobelangenvereniging GLAAD liet uitvoeren.

In de studie werd geteld hoeveel van de personages die op primetime voorbij komen homo, lesbisch, biseksueel of transgender zijn. Alhoewel de bijna vijf procent van dit jaar een hoogtepunt is, heeft GLAAD een kanttekening als het gaat om lesbiennes. Die worden te vaak uit het verhaal geschreven als dramatisch effect in het plot rond een heteropersonage.

Het aantal transgenders op televisie verdubbelde volgens de belangenorganisatie zelfs. Op de basiskanalen die iedere Amerikaan kan ontvangen zijn nu drie transgenderpersonages te zien, tegenover geen een in het afgelopen seizoen. Op alle zenders samen staat dat aantal op zestien.

Meer homo's en transgenders op tv dan ooit
Meer homo's en transgenders op tv dan ooit (Foto: BuzzE)

Nederland scoort ondermaats op schone energie

Nederland doet goed zijn best om te voldoen aan de VN-doelstellingen voor een eerlijkere en duurzamere wereld. Maar waar het gaat om schone energie en het tegengaan van klimaatverandering, doet ons land het vergeleken met andere Europese staten relatief slecht. Ook discriminatie is een knelpunt. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een vrijdag gepubliceerd rapport.

De VN-lidstaten werden het vorig jaar eens over zeventien doelstellingen om de wereld in de periode tot 2030 eerlijker en duurzamer te maken. Het CBS-rapport geeft een eerste tussenstand, al tekent het statistiekbureau aan dat de voortgang richting veel van die duurzaamheidsdoelen zich lastig laten meten, laat staan vergelijken met andere landen. "Een zekere vaagheid hou je altijd", aldus econoom Peter Hein van Mulligen.

Slechts voor grofweg een derde van de indicatoren die de VN heeft vastgesteld, zijn al cijfers beschikbaar. Op basis van die gegevens kan Nederland een "hele stabiele subtopper" worden genoemd, aldus Van Mulligen. "Daarmee staan we dichtbij de landen om ons heen, zoals Duitsland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië. De Scandinavische landen doen het door de bank genomen het best, landen in Zuidoost-Europa het slechtst."

Behalve op energie- en klimaatgebied, scoort Nederland ondermaats op een aantal thema's die te maken hebben met gelijkheid. Relatief veel mensen voelen zich gediscrimineerd. Daarnaast valt op dat de gezonde levensverwachting van vrouwen laag is vergeleken met andere Europese landen. Het verschil in inkomen tussen mannen en vrouwen is relatief groot. En dan heeft de manier waarop Nederlanders consumeren ook nog een bovengemiddelde impact op natuur en milieu in andere landen.

Al met al gaan in Nederland veel dingen heel goed, concludeert Hugo von Meijenfeldt, coördinator duurzame ontwikkelingsdoelen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,Maar we moeten wel oppassen dat we niet afglijden en door anderen worden ingehaald. Nederland was bijvoorbeeld ooit de groene koploper van Europa, maar nu niet meer." Daarom wil de overheid op 8 december om tafel met onder meer het bedrijfsleven en belangenorganisaties om over oplossingen te praten.

Nederland scoort ondermaats op schone energie
Nederland scoort ondermaats op schone energie (Foto: ANP)

The Crew is jarig

De race-MMO The Crew van Ubisoft is jarig en wordt 2. In die twee jaar hebben tien miljoen spelers het asfalt betreden. In totaal hebben zij 19.430 uur gespeeld, elf miljard kilometer gereden en vijftien miljoen foto’s genomen.

Het is ook nog niet voorbij voor de race-MMO. The Crew Calling All Units komt namelijk binnenkort uit. Deze content laat spelers een kant kiezen: pak jij straatracers op als de politie, of daag je de politie juist uit als straatracer? The Crew Calling All Units verschijnt op 29 november voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

The Crew Infographic 2016 (Foto: Ubisoft)

Dekker en Kamer oneens over doorstroomrecht

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs voelt er wel voor de drempels te verlagen voor leerlingen met een vmbo-diploma die naar de havo willen. Maar hij wil voorlopig niet alle extra voorwaarden verbieden, omdat er dan te veel leerlingen zouden worden toegelaten voor wie de havo vervolgens toch te hoog gegrepen blijkt.

Nu hebben veel scholen nog hun eigen eisen voor vmbo'ers die hogerop willen. PvdA en GroenLinks stelden voor die aanvullende voorwaarden uit te bannen, maar de plannen van Dekker helpen deze leerlingen volgens Rik Grashoff (GL) en Joyce Vermue (PvdA) van de wal in de sloot. Wat is een vmbo-diploma nog waard als ook de staatssecretaris voortaan extra eisen stelt, vroegen zij zich donderdag bij de behandeling van de onderwijsbegroting verontwaardigd af.

Dekker hoopt er alsnog met de voorvechters van het doorstroomrecht voor vmbo'ers in de Tweede Kamer uit te komen. Ze hebben volgens hem hetzelfde voor.

Dekker en Kamer oneens over doorstroomrecht
Dekker en Kamer oneens over doorstroomrecht (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: hier en daar zon, overwegend regen

Goedemorgen! Vandaag is het overwegend bewolkt en langs de kust komen buien voorbij. Het zuidoosten heeft meer geluk vandaag; hier kan de zon af en toe zijn neus nog laten zien. In de loop van de dag trekt het echter vanuit het zuidwesten dicht en kan het ook elders gaan regenen. De temperaturen zakken in rap tempo omlaag: het wordt slechts tien graden. (tijd om m'n bodywarmer om te ruilen voor een jas, denk ik zo ) De wind komt uit het zuid tot zuidwesten en is matig van kracht. Boven het IJsselmeer kan het wat krachtiger waaien. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:41
Zon onder: 17:05
Zonkracht: 2 / 1

Een paar dagen geleden was het flink mistig en bij het naar school brengen van de kinderen trof ik dit plaatje aan bij school. 

Ochtendmist in Alkmaar (Foto: DJMO)
Ochtendmist in Alkmaar (Foto: DJMO)

 
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1800 Presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten tussen Thomas Jefferson en John Adams. Uiteindelijk zou het een vreemd gelijkspel worden tussen Jefferson en zijn beoogd vicepresident Aaron Burr dat na lang getouwtrek uiteindelijk tot het 1e presidentschap van Jefferson zou leiden.
1918 In Duitsland breekt een opstand uit die een einde maakt aan het keizerrijk, de Novemberrevolutie.
1922 De Britse archeoloog Howard Carter ontdekt het graf van de Egyptische farao Toetanchamon.
1973  In Nederland vindt de eerste autoloze zondag plaats, als gevolg van de oliecrisis. De snelwegen zijn uitgestorven en worden enkel nog gebruikt door fietsers en rolschaatsers.
1995 Na een vredesdemonstratie te hebben bijgewoond, wordt in Tel Aviv (Israël) premier Yitzchak Rabin dodelijk gewond door een extreem-rechtse Israëlische schutter. Hij overlijdt later op de operatietafel in het Ichilov Ziekenhuis in Tel Aviv.


Autoloze zondag in ´73 .. wat deed jij op die dag? (Ik was nog niet eens geboren

Grap Back To The Future net te laat uitgekomen

Enkele makers van Back To The Future hebben gereageerd op de uitslag van de honkbalfinale World Series woensdagavond (lokale tijd), die bijna goed werd voorspeld in een van de films.

In de tweede Back To The Future uit 1989 hangt er in de toekomst een uithangbord waarop staat 'De Cubs winnen de World Series'. Het is in dat gedeelte 2015, dus de makers zaten er maar een jaar naast. Opmerkelijk, aangezien het team uit Chicago al sinds 1908 geen kampioen was geworden.

Vrij snel nadat de wedstrijd was uitgespeeld, reageerde hoofdrolspeler Michael J. Fox op Twitter. "Er maar een jaar naast. Gefeliciteerd Cubs" en met verwijzing naar het stopwoordje van zijn personage Marty McFly: "Dit is zo heavy."

De scriptschrijver van de film is minder blij met de uitslag. Tegenover de Hollywood Reporter zei Bob Gale: "We zochten naar iets zo onwaarschijnlijks. dat Marty op het idee zou komen om een boek met uitslagen te kopen en daar zijn winst mee te doen." Die vlieger gaat nu niet meer op. "De vraag is of die grap ooit nog lollig gaat zijn nu ze daadwerkelijk weer eens hebben gewonnen."

Toch vond de schrijver het mooi om te zien hoeveel mensen op social media de link legden met de film. "Het geeft me wel veel voldoening dat de mensen er nog steeds over praten, dat Back To The Future ook nu nog zoveel betekent."

Grap Back To The Future bijna uitgekomen
Grap Back To The Future bijna uitgekomen (Foto: BuzzE)

President Zuid-Korea diep door het stof

De Zuid-Koreaanse president Park Chung-hee is vrijdag opnieuw diep door het stof gegaan voor het politieke schandaal waarin haar regering is verwikkeld. Ze heeft gezegd dat ze volledig meewerkt aan een onderzoek van de openbaar aanklagers naar de inmenging in regeringszaken door haar vertrouwelinge Choi Soon-sil. Choi is net als een andere medewerker van Park gearresteerd.

De president wil dat aanklagers duidelijk krijgen wat er precies is gebeurd en moeten zorgen dat de verantwoordelijken, inclusief haarzelf, moeten worden gestraft als ze schuldig zijn. "Ik ben hier schuld aan en ben bereid mijn verantwoordelijkheid te nemen", zei een emotionele Park. "Ik lig 's nachts wakker van berouw." Ze bood vorige week al haar excuses aan, maar zei toen dat de invloed van Choi bepekt was geweest.

De oppositie noemde het optreden van Park ongeloofwaardig. "De president moet zich niet meer met staatszaken bemoeien", zei Choo Mi-ae, de leider van de Democratische Partij van Korea, die pleit voor haar aftreden.

President Zuid-Korea diep door het stof
President Zuid-Korea diep door het stof (Foto: ANP)

'Zoontje Michael Bublé heeft kanker'

Vreselijk nieuws voor Michael Bublé. Bij zijn driejarige zoon Noah zou kanker ontdekt zijn.

Het bericht komt van de Argentijnse krant La Nacion. Volgens Perez Hilton schrijft de krant dat Michaels vrouw Luisana halsoverkop naar de VS is afgereisd voor een behandeling van Noah. De Canadese zanger en de Argentijnse actrice hebben naast de peuter nog een elf maanden oude zoon, Elias.

Het nieuws komt een dag na de publicatie van een interview dat de muzikant gaf aan homoblad PrideSource. Daarin vertelt hij uitgebreid over zijn kinderen. "Mijn doel in het leven is dat zij mooie, gelukkige mensen zijn."

Eerder deze week zegde Michael al zijn verplichtingen af, waaronder een bezoek in Nederland aan RTL Late Night.

'Zoontje Michael Bublé heeft kanker'
'Zoontje Michael Bublé heeft kanker' (Foto: BuzzE)

'Beyoncé treedt op bij concert voor Clinton'

Jay Z heeft voor zijn 'Get Out The Vote'-concert in Cleveland vrijdag een bekende weten te strikken. Zijn vrouw Beyoncé zal volgens CBS optreden bij de benefietavond voor Hillary Clinton.

De rapper wil met het concert vooral Afro-Amerikaanse millennials naar de stembus trekken. De staat Ohio, waar Cleveland in ligt, is een 'swing state': een staat waarin geen duidelijke meerderheid is voor Republikeinen of Democraten. Volgens analisten kan de opkomst van de jonge zwarte bevolking cruciaal blijken voor een overwinning van de voormalig First Lady.

Hillary Clinton is zelf ook aanwezig bij het concert. De Democratische presidentskandidaat heeft in de laatste periode voor de verkiezingen aanstaande dinsdag veel steun gekregen uit de muziekwereld. Verschillende artiesten gaven optredens in een concertreeks met de naam 'Love Trumps Hate'. Onder meer Katy Perry, Jennifer Lopez en Jon Bon Jovi traden op in een poging stemmen te winnen voor Clinton.

'Beyoncé treedt op bij concert voor Clinton'
'Beyoncé treedt op bij concert voor Clinton' (Foto: BuzzE)

Koerden demonstreren tegen arrestaties

Een groep Koerden is in de nacht van donderdag op vrijdag in Den Haag de straat opgegaan om te demonstreren tegen de arrestatie in Turkije van twee voorzitters van de Turkse pro-Koerdische partij HDP en dertien andere parlementsleden. Een onbekend aantal demonstranten had zich verzameld in het centrum van de Hofstad. De spontane demonstratie is volgens de politie zonder incidenten verlopen.

De Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan had op haar website al direct zorgen geuit over de arrestaties in Turkije en sympathisanten opgeroepen in Den Haag hun stem te laten horen tegen het beleid van de Turkse president Erdogan. De Turkse regering heeft recent veel politici van de HDP opgepakt.

Koerden demonstreren tegen arrestaties
Koerden demonstreren tegen arrestaties (Foto: ANP)

Een geil rollenspel

Moet je nu eens horen wat ik juist las, Aloysius. Een Vlaamse minister wil dat de Belgen op donderdag seks hebben. Hij wil er een wekelijkse seksdag van maken. Dat lijkt mij ook wel wat.’ Teutje Kreukel keek schalks naar haar man die net de kamer binnen was gekomen en met een diepe zucht op de bank was geploft. Hij keek erg moe en leek totaal geen zin in discussies over hun seksleven te hebben na een zeer zware dag op kantoor.

EL: Uitslag Ajax - Celta de Vigo

Ajax heeft drie punten overgehouden aan het bezoek van Celta de Vigo in de Europa League. Na een 3-0 voorsprong kwam een oude plaaggeest bijna het feestje verpesten. Er werd in eigen huis met 3-2 gewonnen, waardoor de Amsterdammers zeker zijn van Europese overwintering.

Bij Ajax ontbrak verdediger Nick Viergever wegens een blessure, waardoor Jairo Riedewald weer eens een basisplaats kreeg. Verder speelde Ajax in de sterkste opstelling, met bijvoorbeeld Kasper Dolberg in de spits en Hakim Ziyech op het middenveld.

Weergaloze actie Dolberg

De openingsfase leverde wat kansjes voor Celta op, maar vervolgens nam Ajax het initiatief over. Dat resulteerde in een aantal mogelijkheden, maar pas vlak voor rust kwamen de Amsterdammers op voorsprong. Bertrand Traoré kreeg de bal na een handige actie bij Dolberg, waarna de Deen zich subliem van zijn tegenstander ontdeed. De afronding was vervolgens zoals we van hem gewend zijn: zuiver en koelbloedig.

Na de pauze kwam Celta sterker uit de kleedkamer, maar echt gevaarlijk werd het niet voor het doel van André Onana. Ajax kwam vervolgens zelf tot scoren en weer was het Traoré die aan de basis van de goal stond. De aanvaller werd aangespeeld op rechts en na wat kappen en draaien zette hij Ziyech met een heerlijke steekpass vrij voor het doel zodat de middenvelder de 2-0 binnen kon lopen.

Niet lang daarna was Ajax echt los en maakte Amin Younes er 3-0 van. Met een kenmerkende actie vanaf rechts naar binnen vond hij een gaatje en schoot hij de bal in de verre hoek. Een goed spelend Ajax kreeg zo loon naar werken. Peter Bosz wist zo dat de winst en daarmee Europese overwintering binnen was, al werd het in de slotfase nog spannend.

Guidetti geeft Celta spirit

Oud-Feyenoorder John Guidetti kwam als invaller in de ploeg en met zijn eerste balcontact klopte hij Onana voor 3-1. Vervolgens was het een andere invaller, Iago Aspas, die veel te veel ruimte kreeg en in de verre hoek de 3-2 op zijn naam schreef. Het was dat Onana vervolgens nog een schot van Théo Bongonda in de korte hoek pakte, anders had Ajax de voorsprong nog weggegeven.

Echter sleepten de Amsterdammers de 3-2 over de streep, zodat de ploeg van Bosz met tien punten uit vier duels aan de leiding gaat. De laatste twee duels zijn er slechts om de groepswinst veilig te stellen.

Sinkgraven feliciteert Dolberg met zijn goal. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Sinkgraven feliciteert Dolberg met zijn goal. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Remake van Paul Verhoevens Starship Troopers

De sciencefictionfilm Starship Troopers (1997) van Paul Verhoeven krijgt een remake. The Hollywood Reporter meldt dat Columbia Pictures een nieuw script laat schrijven door Mark Swift en Damian Shannon. Dit duo zit ook achter de film Baywatch die volgend jaar uitkomt.

De studio laat weten dat de nieuwe versie van Starship Troopers wordt gebaseerd op de gelijknamige roman van Robert A. Heinlein, die verscheen in 1959. De film van Paul Verhoeven week juist sterk af van het originele verhaal uit het boek.

Robert A. Heinlein schreef over de achttienjarige jongen Juan (Johnnie) Rico die in het leger gaat in een tijd dat de aarde verwikkeld is in een oorlog met spinachtige ruimtewezens. Verhoevens verfilming is vooral een parodie.

Remake van Paul Verhoevens Starship Troopers
Remake van Paul Verhoevens Starship Troopers (Foto: BuzzE)

Prince Michael Jackson in muziekbusiness

Prince Michael Jackson treedt voorzichtig in de voetsporen van zijn beroemde vader. De 19-jarige zoon van de in 2009 overleden 'King of Pop' gaat de showbusiness in als producent van muziekvideo's. PC Jackson zei donderdag in de Los Angeles Times dat hij daarvoor een eigen bedrijf, 'King's Son Productions', heeft opgericht. Hij debuteert met een clip van rapper Omer 'O-Bee' Bhatti, die de song 'Automatic' ten gehore brengt.

"Muziek is een groot deel van mijn leven", aldus junior, die al op jonge leeftijd tegen zijn vader zei dat hij ooit producent en regisseur wilde worden. "Iedereen dacht dat ik wel zou gaan zingen en dansen, maar dat kan ik allebei niet", bekende Jackson, die sinds 2015 aan een universiteit in Californië bedrijfseconomie studeert.

Prince Michael Jackson in muziekbusiness
Prince Michael Jackson in muziekbusiness (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
©FOK.nl e.a.