Grote zorgen over Turkse arrestaties

EU-buitenlandchef Federica Mogherini is "extreem bezorgd" over de arrestatie van leden van de Koerdische oppositie in Turkije. De Italiaanse kondigde vrijdag via Twitter aan de EU-ambassadeurs in Ankara bijeen te roepen voor overleg. Ze liet verder weten in contact te staan met de Turkse autoriteiten. Ook Nederland uit bezorgdheid.

De Turkse politie pakte in de nacht van donderdag op vrijdag de twee voorzitters van de pro-Koerdische partij HDP en een aantal andere parlementariërs van de partij op. Hun wordt verweten te weigeren een verklaring af te leggen over misdaden die in verband worden gebracht met "terroristische propaganda". De politie viel in Diyarbakir het huis binnen van voorzitter Selahattin Demirtas en in Ankara de woning van Figen Yuksekdag.

Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA) van het Europees Parlement sprak van "heel erg slecht nieuws vanuit Turkije."

Duitsland eist opheldering over de arrestaties en heeft de zaakgelastigde van de Turkse ambassade op het matje geroepen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalde nog eens dat Ankara het recht heeft om te reageren op de mislukte staatsgreep van 15 juli, "maar dat mag geen rechtvaardiging zijn om de oppositie de mond te snoeren of zelfs gevangen te zetten". De relatie tussen Berlijn en Ankara is de afgelopen tijd steeds meer bekoeld.

Nederland
De arrestatie van pro-Koerdische parlementariërs is "zeer, zeer zorgelijk", aldus vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag. "In een democratie is het arresteren van politieke tegenstanders een heel ongezond teken van de staat van die democratie, dus dat is niet normaal."

In mei werd de immuniteit van de 59 HDP-parlementariërs al opgeheven. Ze is in grootte de derde partij in het parlement.

Turkije moet de beginselen van de rechtstaat respecteren, vindt Asscher. Het kabinet wil wel in gesprek blijven met Turkije en met het land blijven samenwerken.

EU extreem bezorgd over Turkse arrestaties
EU 'extreem bezorgd' over Turkse arrestaties (Foto: ANP)