FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 maart 2016

Justitie België vervolgt Nederlandse jihadist

Justitie in België gaat zestien mensen vervolgen die deel uitmaakten van een terreurcel in Verviers. Onder hen is de Nederlandse Syriëganger Zaid Koulliss.

De terreurcel werd half januari 2015 opgerold. Bij de inval in Verviers, vlakbij Luik, kwamen twee verdachten om het leven. Twee anderen wisten te ontkomen, onder wie de toen achttienjarige Koulliss. Hij zou naar Spanje zijn gevlucht, meldden Spaanse media destijds.

Later kwamen er berichten als zou Koulliss zijn gesneuveld in Syrië. Maar dit is niet bevestigd. De Nederlander staat op de lijst van zestien verdachten, waaronder Belgen, Fransen en een Marokkaan. Drie van hen zijn inmiddels overleden. Vier van de zestien zitten in voorlopige hechtenis. In welke situatie Koulliss zich bevindt is niet bekend.

Justitie België vervolgt Nederlandse jihadist
Justitie België vervolgt Nederlandse jihadist (Foto: ANP)

'Omvorming politie kost 250 miljoen extra'

De reorganisatie van de politie kost nog eens 250 tot 300 miljoen euro extra. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk onderzoek van accountantsbureau PWC. Haagse bronnen bevestigden maandag berichtgeving hierover van RTL Nieuws.

Justitieminister Ard van der Steur stuurt het rapport binnenkort naar de Tweede Kamer. De omvorming van de politiekorpsen tot de Nationale Politie kostte al zeker 230 miljoen euro extra. Ook de afronding van de reorganisatie is vertraagd en is nu voorzien in 2020-2021 in plaats van 2018.

De politie heeft het extra geld nodig om aan alle eisen te kunnen voldoen, aldus het rapport.

Zowel de Tweede als later de Eerste Kamer kraakte vorig jaar de begroting van Veiligheid en Justitie. Ze maakten zich zorgen over de voorgenomen bezuinigingen terwijl de druk op de veiligheidsketen juist toeneemt, onder meer door de terrorismedreiging.

'Omvorming politie kost 250 miljoen extra'
'Omvorming politie kost 250 miljoen extra' (Foto: ANP)

Moody's negatiever over Deutsche Bank

Moody's is negatiever geworden over de vooruitzichten voor Deutsche Bank. Dat meldde de kredietbeoordelaar maandag. Volgens Moody's kampt de bank met steeds meer tegenwind en moeten nog heel wat obstakels worden overwonnen om de doelstellingen uit het strategisch plan te kunnen halen.

Zo wees het ratingbureau op de moeite de het Deutsche Bank kost om de winstgevendheid op te voeren in de komende jaren. Ook zijn de marktomstandigheden voor Deutsche Bank sinds afgelopen zomer verslechterd.

Onlangs maakte Deutsche Bank bekend voor dit jaar geen winst te verwachten, onder meer vanwege hoge reorganisatiekosten. Deutsche Bank is verwikkeld in een reeks schandalen. Zo kreeg het een forse boete voor manipulatie van het rentetarief Libor.

Moody's negatiever over Deutsche Bank
Moody's negatiever over Deutsche Bank (Foto: ANP)

FC Twente nadert nieuwe puntenaftrek

Nieuw puntenaftrek is onvermijdelijk voor FC Twente, nu de club de reeds ingediende jaarrekening over het seizoen 2014/15 heeft ingetrokken.

FC Twente voelt zichzelf gedwongen om de jaarrekening in te trekken na een intern onderzoek naar transfers en de daarmee gepaarde overeenkomsten. Zo wacht de zaakwaarnemer van Dusan Tadic, die twee zomers geleden overstapte naar Southampton, nog steeds op een bedrag van ongeveer 1,8 miljoen euro.

"Die overeenkomst en eventueel daaruit voortvloeiende fiscale consequenties hebben een grote impact op de jaarcijfers 2014/15", zegt interim-directeur Onno Jacobs volgens Voetbal International.

"Het intrekken van de jaarrekening zal ongetwijfeld leiden tot nieuwe sancties van de KNVB-licentiecommissie. Naast een boete moeten we helaas ook rekening houden met puntenaftrek. In dat geval moeten we accepteren dat FC Twente opnieuw de wrange vruchten plukt van het gevoerde beleid in de achterliggende periode."

Door de naderende puntenaftrek daalt Twente steeds verder richting de afgrond. De volgende stap die de tuchtcommissie moet nemen is het intrekken van Twente's proflicentie. Dat zou betekenen dat in Enschede straks geen profclub meer huishoudt.

FC Twente nadert nieuwe puntenaftrek (Pro Shots / Peter Lous)
FC Twente nadert nieuwe puntenaftrek (Pro Shots / Peter Lous)

Martijn Krabbé twijfelde over Idols

Martijn Krabbé had even bedenktijd nodig voordat hij ja zei op de vraag of hij plaats wilde nemen in de jury van Idols. Hoewel hij geen directe muzikale achtergrond heeft, gaf zijn ervaring als presentator van onder meer X Factor en The Voice de doorslag.

"Ik heb zo veel talentenjachten gepresenteerd dat ik inmiddels wel weet wat je nodig hebt om in zo'n wedstrijd te overleven", aldus Krabbé in Metro. "Maar ik had de ambitie helemaal niet en daarom nog nooit over de mogelijkheid nagedacht."

Na een week bedenktijd en wat succesvolle tests gaf Krabbé toe. Met zijn presentatorblik zegt hij met heel andere ogen naar de kandidaten te kijken dan de andere juryleden die allemaal in het muziekvak zitten. "Tijdens de audities geloofde een collega-jurylid soms absoluut niet in een kandidaat en ik juist wel. Dan zei ik: die jongen gaat ik weet niet hoeveel stemmen binnenhalen, want hij heeft een enorme gunfactor. Heftige discussies leverde dat op."

Martijn Krabbé twijfelde over Idols
Martijn Krabbé twijfelde over Idols (Foto: BuzzE)

Burt Reynolds heeft spijt van naaktshoot

Als Burt Reynolds het jaar 1972 nog eens over zou kunnen doen, zou hij één ding zeker anders doen. Tijdens het South by Southwest Festival in Texas heeft de inmiddels tachtigjarige acteur gezegd dat hij spijt heeft van zijn naaktshoot in Cosmopolitan in de seventies.

"Ik heb daar spijt van als haren op mijn hoofd, werkelijk", ving Entertainment Weekly op tijdens het festival. "Het was een dwaze actie. Ik had geen idee waar ik mee bezig was, waarschijnlijk wilde ik geen watje zijn en heb ik daarom maar ja gezegd."

Op de inmiddels iconische foto lag Reynolds poedelnaakt op een berenvel. Klein was de plaat in ieder geval niet, de Cannonball Run-acteur lag languit over drie complete pagina's.

Burt Reynolds heeft spijt van naaktshoot
Burt Reynolds heeft spijt van naaktshoot (Foto: BuzzE)

Kim Kardashian rouwt om 'mini-Kim'

Kim Kardashian laat op Twitter weten te rouwen om de dood van Kim Tripp. De 32-jarige Tripp maakte de laatste jaren naam als 'mini-Kim Kardashian', vanwege haar dwerggroei en de gelijkenis met de beroemdste Kardashian-telg.

Tripp werd afgelopen weekend dood gevonden op de veranda van haar appartement in Las Vegas. Volgens TMZ werd haar ontzielde lichaam ontdekt door de man die zelf bekend werd als 'mini-Kanye West'. Hoe Tripp om het leven is gekomen, is vooralsnog een raadsel. Ze was volgens insiders in goede gezondheid.

Kim Kardashian probeert haar troost te halen uit nieuwe ontmoetingen, zo blijkt uit een van haar laatste tweets. Daarin is ze te zien naast een andere dubbelganger, Kamilla Osman.

Kim Kardashian rouwt om 'mini-Kim'
Kim Kardashian rouwt om 'mini-Kim' (Foto: BuzzE)

'Beyoncé en Rihanna hebben geen ruzie'

Volgens Kelly Rowland is het onzin dat Beyoncé en Rihanna het met elkaar aan de stok hebben. "Het zijn twee vrouwen met een sterk karakter, maar ze hebben respect voor elkaar en ze steunen elkaar", meent de goede vriendin van Beyoncé en ex-Destiny's Child-collega.

In New York Daily News zegt Kelly verder dat de kritiek op de show van Beyoncé tijdens de Super Bowl overdreven is. Bey nam het in de show op voor de militante Black Panther-beweging en dat schoot bij veel Amerikanen in het verkeerde keelgat. Niet bij Kelly. "Beyoncé neemt het voor ons op en ze is geeft veel vrouwen een stem. Ze toont ons dat we voor onszelf moeten opkomen en we niet kunnen wachten totdat iemand anders het voor ons doet."

Rowland is momenteel druk bezig met de tv-series Chasing Destiny. Daarin gaat ze een nieuwe girlband samenstellen.

'Beyoncé en Rihanna hebben geen ruzie'
'Beyoncé en Rihanna hebben geen ruzie' (Foto: BuzzE)

Strijd tegen overval geldtransport gebundeld

Diverse partijen, waaronder de branche zelf, gaan samenwerken om het aantal overvallen op geld- en waardetransporten en geld- en waardedepots te verminderen. De partijen hebben afgesproken zoveel mogelijk relevante informatie met elkaar te delen. Het gaat om informatie over onder meer werkwijzen, signalementen, gebruikte vervoersmiddelen en gereedschappen van de overvallers.

In aanwezigheid van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie hebben de partijen maandag een convenant getekend. De ondertekenaars zijn de politie, het Openbaar Ministerie, de Koninklijke Marechaussee, De Nederlandsche Bank, gelddrukkerij Koninklijke Joh. Enschedé en de beveiligers en transporteurs G4S Cash Solutions, Geldservice Nederland en SecurCash.

Volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche zijn met de informatie-uitwisseling partijen beter voorbereid op het tegengaan van overvallen. ,,Deze samenwerking leidt tot minder risico's voor beveiligers en vergroot het tegengaan van overvallen op transporten en depots", aldus Laetitia Griffith van de veiligheidsbranche.

In 2014 sloten politie, Openbaar Ministerie en de vier grootste banken een overeenkomst in de strijd tegen ram- en plofkraken. Het aantal gevallen van dit soort criminaliteit is sindsdien afgenomen.

Strijd tegen overval geldtransport gebundeld
Strijd tegen overval geldtransport gebundeld (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 11

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Het Formule 1-seizoen is weer begonnen:

Fernando Alonso had een vooruitziende blik:

Renault presenteerde de kleur van de auto en dat zorgde voor enige hilariteit op Twitter:

Nico Rosberg kwam een spinnetje tegen:

Hier klopt iets niet:

De vriendin van Max Verstappen vond het spannend:

Tijdens de race ging het niet helemaal naar wens bij Max Verstappen:

Die gaat er knap in:

Wat een zware baan heeft Jack van Gelder toch:

Giedo van der Garde is scherp:

Bas Dost is van alle markten thuis:

Theo Lucius heeft ook zo zijn voorbereidingen op de wedstrijd:

Dit is echt geweldig:

Ze hebben een enthousiaste Twitter-redactie bij Bayern München:

Wie is dan ook geen fan van Marco van Basten:

Inderdaad, aanstellers daar in Italië:

Biljarten met doelpalen:

Kees Kwakman heeft groot nieuws:

En we sluiten af met deze mooie struikelpartij:

[F1] Wat een start!

Ja, wat een start. Afgelopen zondagochtend was het dan eindelijk zo ver. Na weken van testen en maanden van wachten ging dan eindelijk de eerste race van het seizoen van start. Er was veel geschreven en nog veel meer gezegd, maar nu kwam het er op aan. Wie had het na een wat rommelige kwalificatie het beste voor elkaar? Daarom een aantal starts op een rijtje. In willekeurige volgorde.

Lucas Till nieuwe MacGyver

Lucas Till wordt de opvolger van Richard Dean Anderson als de legendarische Angus MacGyver. De X-Men-acteur is volgens The Hollywood Reporter door CBS gestrikt voor de nieuwe tv-serie over de creatieve ex-spion.

Over de nieuwe MacGyver-serie is nog niet heel veel bekend. Wat we al wel weten is dat het gaat over de jonge jaren van Angus MacGyver. Verder is bekend dat de oorspronkelijke bedenker Lee Zlotoff meewerkt aan de nieuwe tv-serie.

MacGyver was in de jaren tachtig en negentig wereldwijd een hit. Uiteindelijk besloot maker ABC de stekker uit de serie te trekken omdat er plaatsgemaakt moest worden voor een tv-serie over Indiana Jones.

Lucas Till nieuwe MacGyver
Lucas Till nieuwe MacGyver (Foto: BuzzE)

Castro: verschillen VS en Cuba blijvend

De verschillen tussen Cuba en de Verenigde Staten zijn van blijvende aard, maar beschaafd samenleven moet mogelijk zijn. Dat heeft de Cubaanse president Raúl Castro maandag gezegd na afloop van zijn onderhoud met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama. Diens bezoek aan de tot voor kort gezworen vijand is het eerste van een Amerikaanse president in tientallen jaren.

Castro en Obama keken terug op een volgens Obama "open en vrijmoedig" gesprek. Ook de mensenrechten, die volgens de VS bij de Castro's niet in goede handen zijn, kwamen aan bod, zei de Amerikaanse president. Castro op zijn beurt had ook stevige kritiek op de Amerikaanse omgang met de mensenrechten. Hij sprak van een "dubbele standaard". De Verenigde Staten houdt bijvoorbeeld nog altijd mensen gevangen in Guantanamo Bay.

De Cubaanse president, de broer van oud-president Fidel Castro, drong aan op de opheffing van het Amerikaanse handelsembargo. Dat weet Obama vermoedelijk niet meer door het Congres te loodsen, maar hij kondigde wel onder meer rechtstreekse lijnvluchten van de VS naar Cuba aan.

Castro, die hoogst zelden verslaggevers te woord staat, ontstak in woede toen een van hen vroeg naar het lot van politieke gevangenen. "Geef me onmiddellijk een lijst van die politieke gevangenen en als die bestaat zullen ze voor de morgenstond worden vrijgelaten", zei Castro. Volgens Cuba zit er niemand om politieke redenen achter de tralies.

Castro: verschillen VS en Cuba blijvend
Castro: verschillen VS en Cuba blijvend (Foto: ANP)

Hilary Duff viert feestje met ex-man

Hilary Duff en haar ex Mike Comrie hebben hun geschillen afgelopen weekend even aan de kant gezet. De zangeres en de ijshockeyer, wiens scheiding nog geen half jaar oud is, hebben de afgelopen dagen samen doorgebracht om de verjaardag van zoontje Luca te vieren.

Luca is vier jaar geworden en dat was voor Duff en Comrie reden genoeg om voor heel even te doen alsof er niets aan de hand is, weet Us Weekly. Duff heeft een foto van het verjaardagsfeestje op Instagram gezet en wie niet beter weet zou denken dat het gezin nog helemaal intact is. Hilary staat er, net als haar zoontje en haar ex, lachend op.

Nadat de scheiding tussen Duff en Comrie in januari was afgerond liet Duff al weten dat ze alles op alles zou zetten om haar zoontje niet te veel last te laten ondervinden van de scheiding. De daad werd meteen bij het woord gevoegd want het voormalige stel ging vrijwel direct na de scheiding op een gezamenlijke vakantie naar Hawaï.

Hilary Duff viert feestje met ex-man
Hilary Duff viert feestje met ex-man (Foto: BuzzE)

Minister repareert tekort groep ww'ers

WW'ers die door een wijziging van de wet vorig jaar een lagere uitkering ontvingen, krijgen weer meer geld. Het gaat om seizoenswerknemers, uitzendkrachten en werknemers die een jaarcontract hadden.

Het zogenoemde WW-lek voor de betreffende werknemers wordt daarmee 'afdoende' gerepareerd, aldus minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij baseert dat op berekeningen.

Vakbonden wezen vorig jaar op 'dramatische gevolgen' van het nieuwe zogenoemde Dagloonbesluit voor starters, flexwerkers en herintreders. Een ww-uitkering kon vanaf 1 juli 2015 veel lager uitvallen. Vanaf dat moment werden ook maanden waarin niet is gewerkt meegenomen in de berekening van de hoogte van de WW. Dat verandert. De WW-uitkering wordt berekend op basis van wat er verdiend is in de maanden dat iemand werkte.

Vakbond FNV is evenwel nog niet tevreden en roept de Tweede Kamer op in te grijpen. "De minister repareert niet voor iedereen het WW-lek", constateert de bond. Bij elkaar zou het gaan om 20.000 mensen die niet worden geholpen. "Vooral seizoenswerkers en flexwerkers die naast hun WW-uitkering iets bijverdienen, blijven de dupe." WW'ers die sinds 2015 een lagere uitkering kregen, hebben volgens FNV bovendien nog steeds geen duidelijkheid hoe en wanneer zij gecompenseerd worden.

Minister repareert tekort groep ww'ers
Minister repareert tekort groep ww'ers (Foto: ANP)

Josh Homme trots op EODM-cover Elton John

Josh Homme is zo trots als een pauw op Elton Johns cover van het Eagles of Death Metal-nummer I Love You All The Time. Het Britse rockicoon coverde de plaat om geld in te zamelen voor de hulp aan slachtoffers van de aanslagen in Parijs in november van het afgelopen jaar.


Elton John - I Love You All The Time (Video: YouTube)

Homme, frontman van Queens of the Stone Age en gelegenheidsdrummer van Eagles of Death Metal, laat Rolling Stone weten dat hij Eltons versie van I Love You All The Time geniaal vindt. "Het is fenomenaal, wat een monster is het geworden. Ik dacht meteen: 'jeetje, is dit nummer van ons?'. Het is zo goed dat ik dacht dat wij een nummer van Elton John aan het spelen waren in plaats van omgekeerd."

De cover maakt deel uit van het project Play It Forward. Bekende artiesten maken covers van EODM-nummers en die worden vervolgens verkocht en aangeboden bij streamingdiensten. De opbrengsten gaan naar slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Elton John werd voorgegaan door onder meer Florence and the Machine, Imagine Dragons, Halestorm en Savages.

Josh Homme trots op EODM-cover Elton John
Josh Homme trots op EODM-cover Elton John (Foto: BuzzE)

Pirelli kijkt tevreden terug op Australische Grand Prix

Pirelli kan tevreden terug kijken op de Australische Grand Prix. De Italiaanse banden-fabrikant had voor deze race de supersoft, soft en medium band mee naar Melbourne genomen. Tijdens de Grand Prix moest er één setje mediums of softs gebruikt worden, verder waren er geen beperkingen.

Paul Hembery kijkt tevreden terug: "De Grand Prix begon en eindigde met een tactisch bandengevecht. Door de rode vlag na achttien rondjes werd de wedstrijd eigenlijk gereset, het leidde tot een ingewikkelde situatie omdat teams banden mochten wisselen," zegt de Pirelli-baas na afloop van de race.

"Na gestart te zijn op gebruikte supersofts, kozen Ferrari en Mercedes tegenovergestelde strategieën in het tweede deel van de race. De Mercedes-coureurs reden twee derde van de race op de mediums, maar werden uitgedaagd door Vettel op softs. Dit toont aan hoe de nieuwe reglementen geholpen hebben om de deur te openen naar verschillende tactische keuzes. Negen van de zestien finishers hebben alle drie de beschikbare compounds gebruikt, en vijf van de eerste zes coureurs kozen voor een andere strategie. Romain Grosjean werd zesde zonder ook maar één pitsstop te maken, in plaats daarvan wisselde hij voor de herstart van softs naar mediums. Dat deed Valtteri Bottas ook,"besluit Hembery

banden Overzicht van de gebruikte banden © Pirelli

Ultimatum aan telecomsector over gedragscode

De telecomsector krijgt nog twee weken de tijd om met een gedragscode te komen voor de omgang met klanten. De sector moet regels opstellen omdat het bij de verkoop van een smartphone met abonnement eigenlijk om een soort kredietverlening gaat.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) stelde de sector maandag een ultimatum. Hij had al uitstel verleend en geeft de sector nog een laatste gelegenheid. Hij stelt dat het overleg met betrokkenen nog altijd niet heeft geleid tot een acceptabele gedragscode. Zo'n eigen gedragscode kan een alternatief zijn voor de (strengere) Wft-regels voor kredietverlening.

Dijsselbloem wil niet zeggen wat hij na afloop van het ultimatum gaat doen. "We willen het overleg tussen de sector, de toezichthouder ACM en Financiën niet belasten door nu al vooruit te blikken", aldus een woordvoerder.

Ultimatum aan telecomsector over gedragscode
Ultimatum aan telecomsector over gedragscode (Foto: ANP)

Waterpolosters beginnen OKT met zege

De Nederlandse waterpolosters hebben op het olympisch kwalificatietoernooi in Gouda hun eerste wedstrijd gewonnen. Frankrijk werd zonder probleem met 14-5 verslagen.

Nederland begon nog wel moeizaam aan de wedstrijd, na het eerste kwart stond het 2-1 voor. In het tweede kwart kwam Frankrijk nog wel terug tot 2-2 en daarna 3-3, maar daarna liep Nederland uit naar 6-3. In de tweede helft van de wedstrijd liep het vervolgens snel uit. Sabrina van der Sloot was de topscoorster met vier treffers.

Nederland zit in een poule met zes landen waarvan de eerste vier naar de kwartfinales gaan. Die moet ook gewonnen worden, want voor de vier halve finalisten ligt een ticket voor Rio klaar.

Punten Formule 1-manager ronde 1

Het eerste raceweekend van het nieuwe Formule 1-seizoen zit erop. In een race waarin Ferrari na de start de beste papieren leek te hebben ging de zege alsnog naar Mercedes. Nico Rosberg won voor zijn teamgenoot Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. Het betekent ook dat we de eerste punten voor de Formule 1-manager hebben kunnen verdelen. 

Allereerst even de cijfers. Op het moment van schrijven zijn er net iets meer dan 900 deelnemers aan de FOK! Formule 1-manager, ruim 100 deelenemers meer ten opzichte van vorig jaar. Ondanks een herrinerings-DM en bericht op de site waren er 45 deelnemers die geen team hadden ingevuld en dus zonder punten uit Australië zijn teruggekomen. Buiten de 900 deelnemers zijn er ook 48 subleagues die strijden om de titel 'beste subleague'. 

Omdat we pas één race erop hebben zitten zijn er natuurlijk veel spelers met dezelfde teams. De beste score werd gehaald door negen spelers die de twee Renault-coureurs en een chassis of motor van Toro Rosso en Manor. Die combinatie was 328 punten waard. De negen deelnemers mogen zich uiteraard ook koploper noemen na één gespeelde ronde. Daarachter is het nog knokken voor vele deelnemers. Vier teams staan op vijf punten en nog eens vijf teams volgen op negen punten achterstand.

Punten en algemeen klassement na ronde 1 - GP van Australië

# team user ronde 1 totaal
1 BJ GP Brancovitc 328 328
- STAR__Fox defabiman 328 328
- TorroRossoF1 jogie01 328 328
- JvRRacing JvR 328 328
- LoederF1 loeder007 328 328
- Mesmancer Racing Team Mesmancer 328 328
- ndg27 NDG 328 328
- Underdoggs Underdoggy 328 328
- JonkGP ViezeBaas 328 328
10 mijnTeam 05kar 323 323
- Dune Atreidez 323 323
- Maighel Fox Racing FritzWepper 323 323
- Elektrisch ronkje GP500 323 323

Voor de volledige stand klik je hier.
Voor je eigen punten en positie kan je terecht in je teammanagement.

In de strijd om de beste subleague had Losser F1 de beste start met een gemiddelde van 288 punten. Ze worden op de voet gevolgd door de FOK!sport-redactie, dat één punt minder behaalde. Op een respectabele achterstand van vijf punten staat de A la Kart subleague op de derde plaats. 

Algemeen klassement subleagues na ronde 1

# subleague beheerder ronde 1 totaal leden
1 Losser F1 dennistd 288 288 3
2 FOK!sportcrew franklop 287 287 7
3 A la Kart Bart_E30 283 283 9
4 Formel Einz ben.hahlen 282 282 4
5 Scuderia Hollandia alucard1980 281 281 3
- ecCentricity EZKaeL 281 281 3
- Fryslân Boppe! GP500 281 281 7
8 Racing for FOK! FiRePaTH 280 280 3
- BHL Ozzy Wanders 280 280 9
10 MRK racing league chillalot 277 277 6
- Gas Hoare F1 2017 MaGNeT 277 277 4

Voor de volledige stand bij de subleagues klik je hier. 

De manager is vanaf nu weer open en in je teammanagement kan je weer wisselen en aankopen doen met je nieuwe budget. Wel opletten, want vanaf nu betaal je transactiekosten bij elke wissel die je maakt. De manager blijft open tot vrijdag 1 april (geen grap!) 23.59 uur. Tot dan kan er worden gewisseld voor de Grand Prix van Bahrein. Mocht je de eerste race hebben gemist en ondanks een achterstand toch nog mee kunnen doen, dan kan je je nog steeds inschrijven

Voor vragen kan je een pm sturen aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een bericht achterlaten in het speciale F1-manager 2016-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Froger doodziek van Facebookgeruchten

René Froger is er doodziek van dat er via Facebook geruchten zijn verspreid over vermeend dronkenschap tijdens een optreden in de Brabanthallen, afgelopen vrijdag. Aan RTL Boulevard heeft de zanger laten weten dat het complete onzin is en dat hij moe wordt van het 'negatieve gedoe op Facebook'.

Froger gaf aan juist een erg goed gevoel aan het optreden in Brabant te hebben overgehouden. Hij zou 's avonds tegen Natasja nog hebben gezegd dat hij ondanks het fanatieke lijnen heel veel energie had.

Beelden van het optreden bevestigen volgens Boulevard het verhaal van René. Hij geeft een energiek optreden weg en ziet er fit uit. Waarom de verhalen de wereld zijn ingeholpen, is een raadsel.

Froger doodziek van Facebookgeruchten
Froger doodziek van Facebookgeruchten (Foto: BuzzE)

Uitspraak over 'volkerenmoord' Karadzic

Donderdag doen de rechters van het internationale Joegoslavië-Tribunaal uitspraak in de zaak tegen Radovan Karadzic, de politiek leider van de Serviërs in Bosnië in de afscheidingsoorlog begin jaren negentig. In het proces is Karadzic onder meer beschuldigd van volkerenmoord rond Srebrenica. De plaats was een moslimenclave beschermd door Nederlandse blauwhelmen. Hij wordt ook beschuldigd van genocide vanwege de beschietingen van burgers in belegerd Sarajevo en andere misdaden.

In de zomer van 1995 wilden de Bosnische Serviërs van de VN-enclave Srebrenica af om tactische redenen. Toen generaal Ratko Mladic de enclave binnentrok, bleken de blauwhelmen geen enkel beletsel. Rond de plaats zijn vervolgens naar schatting 8000 mannen en jongens systematisch vermoord door de Bosnisch-Servische troepen en milities.

Dat heeft het tribunaal als volkerenmoord bestempeld. Karadzic zou als politiek leider verantwoordelijkheid dragen voor wat zijn strijdkrachten aan het front onder leiding van Mladic uitspookten. Een Amerikaanse advocaat van Karadzic, Peter Robinson, vertrouwde Britse media toe dat hij juridisch geen enkel aantoonbaar verband ziet tussen Karadzic' beleid en de slachtingen rond Srebrenica, maar wel een veroordeling wegens misdaden tegen de menselijkheid verwacht. Maar aanklager Serge Brammertz noemde Karadzic: 'de politieke architect van de massamoorden'.

Oorlogmisdaden
Dat Karadzic het kwade genius zou zijn achter de oorlogsmisdaden van Bosnische Serviërs staat voor zijn tegenstanders inclusief westerse mogendheden al heel lang vast. Volgens Robinson heeft het proces daarom vanaf het begin 'een politieke strekking' gehad.

Karadzic werd in 1996 gedwongen af te treden en verdween uit beeld. Hij leefde onder een andere identiteit en vermomde zich, maar werd in juli 2008 in Belgrado opgepakt. Zijn proces begon in oktober 2009 en duurde vijf jaar.

De oorlog waarmee grote delen van Joegoslavië zich in de jaren 1992-1995 losmaakten, heeft in Bosnië-Herzegovina aan naar schatting 100.000 mensen het leven gekost. Vooral dankzij westerse steun voor moslims en Kroaten slaagden de Serviërs er niet in te voorkomen dat Bosnië zich afscheidde. Het is officieel sinds 1992 onafhankelijk.

Uitspraak over 'volkerenmoord' Karadzic
Uitspraak over 'volkerenmoord' Karadzic (Foto: ANP)

Obama ontmoet Castro

De Amerikaanse president Barack Obama is maandag in Havana door de Cubaanse president Raúl Castro ontvangen bij het begin van historische gesprekken tussen beide landen over economische en democratische hervormingen en de Amerikaanse sancties.

Obama kwam zondag aan op Cuba, vijftien maanden nadat hij en Castro waren overeengekomen vijf decennia van Koude Oorlog te beëindigen en de betrekkingen te normaliseren. Op de eerste dag van zijn bezoek ging Obama naar het hart van het Cubaanse communistische systeem, het Plein van de Revolutie, waar hij een krans legde bij het gedenkteken van onafhankelijkheidsheld José Martí.

Daarna ging Obama naar het nabijgelegen Paleis van de Revolutie, waar Raúl Castro en zijn oudere broer Fidel tientallen jaren Cuba's weerstand tegen de Amerikaanse druk hebben geleid. Het presidentiële bezoek zou ondenkbaar zijn geweest zonder Obama's en Castro's toenadering in december 2014.

Belangrijke gesprekken
Obama en Castro hebben elkaar drie keer eerder ontmoet, maar de gesprekken van maandag zullen de belangrijkste zijn. Beide presidenten hebben diepe verschillen van mening te overbruggen in een poging de relaties weer op te bouwen.

Voorafgaand aan hun gesprekken stonden Obama en Castro schouder aan schouder, terwijl een militaire kapel het Cubaanse volkslied speelde en vervolgens het Amerikaanse. Na de muziek liepen de twee leiders langs een militaire erewacht. De formele ceremonie stond in contrast met Obama's ontvangst op zondag. Castro was daar niet aanwezig en ook militaire eer bleef uit.

Obama ontmoet Castro
Obama ontmoet Castro (Foto: ANP)

Nieuwe Doom-trailer onthult zes multiplayermodi

De nieuwe Doom, die we over een kleine twee maanden alweer kunnen verwachten, beschikt over zes multiplayermodi. Het gaat om Team Deathmatch, Domination, Clan Arena, Warpath, Freeze Tag en Soul Harvest.

Op 13 mei komt de nieuwe Doom-game in de schappen te liggen; de multiplayer-bèta is vanaf 31 maart te spelen. In een vandaag uitgebrachte trailer worden de verschillende gamemodi voor de multiplayer getoond. Team Deathmatch en Domination behoeven geen uitleg, maar de overige vier modi zijn wat unieker van aard. Zo is Clan Arena een vorm van Deathmatch alleen dan zonder pickups, armor, health of respawns.

Warpath is een soort King of the Hill, alleen het controlepunt is een bewegend gebied. Het gebied beweegt zich door gevaarlijk terrein zodat je voortdurend moet opletten dat je niet in een afgrond of een vat zuur flikkert. In Freeze Tag worden vijanden niet gedood maar bevroren; teammates kunnen elkaar 'ontdooien' door enige tijd stil te staan naast de bevroren speler. Een team dat volledig bevroren is, verliest. Soul Harvest tenslotte is een variant op Team Deathmatch, alleen moet je na een kill een soul oppakken. Je kunt souls oppakken van zowel je gesneuvelde teammates als gesneuvelde vijanden, alleen de laatstgenoemden worden bij de teamscore opgeteld.

Nieuwe 9,7-inch iPad Pro door Apple aangekondigd

Apple heeft vandaag de gloednieuwe 9,7-inch iPad Pro aangekondigd. Dit wordt het watgoedkopere en kleinere broertje van de 12,9-inch iPad Pro die al eerder op de markt is verschenen.

De nieuwe iPad Pro is slechts 6,1 mm dun en weegt nog geen halve kilo. Het Retina-display van de 9,7-inch iPad Pro is voorzien van technologieën, waaronder True Tone-weergave. Met behulp van nieuwe vierkanaals sensoren wordt de witbalans van het display dynamisch afgestemd op de hoeveelheid licht in de omgeving. Dit zorgt voor een natuurlijke en nauwkeurige weergave. Het display is 25 procent helderder en heeft 40 procent minder weerspiegeling dan het display van iPad Air 2. Het kleurenspectrum is even breed als dat van de iMac met Retina 5K-display en de kleurverzadiging is 25 procent hoger. Voor de nachtmens ondersteunt het scherm ook Night Shift-modus, dat rustiger voor de ogen is wanneer het donker is.

Het apparaat heeft een 64-bits A9X-chip, die samen met de GPU prestaties levert die te vergelijken zijn met de kracht van een Xbox 360. Er is een audiosysteem met vier luidsprekers, de ingebouwde sensoren stellen audio automatisch bij tot een optimaal geluid, hoe je je iPad Pro ook vasthoudt. Daarnaast zijn er nog de nieuwe 12-megapixel iSight-camera voor Live Photos en 4K-video-opnamen, een 5-megapixel FaceTime HD-camera en nog snellere draadloze voorzieningen. Bovendien biedt iPad Pro ondersteuning voor de Apple Pencil en is er een nieuwe Smart Keyboard-cover voor het nieuwe 9,7-inch model.

"iPad Pro staat voor een nieuwe generatie iPads. Een generatie onmisbare en indrukwekkende iPads waarmee mensen nog productiever en creatiever kunnen zijn. Hij is ongelooflijk snel en gemakkelijk mee te nemen, en je bedient ’m op natuurlijke wijze met je vingers, Apple Pencil en het Smart Keyboard. En nu is hij verkrijgbaar in twee formaten", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing van Apple. "De 9,7-inch iPad Pro beschikt over een nieuw Retina-display met True Tone-technologie, vier luidsprekers, een razendsnelle A9X-chip, een 12-megapixel iSight-camera, een 5-megapixel FaceTime HD-camera en snellere draadloze voorzieningen. Bovendien biedt iPad Pro ondersteuning voor Apple Pencil en Smart Keyboard. iPad Pro is niet alleen de ideale upgrade voor huidige iPad-gebruikers, maar ook perfect voor mensen die hun pc willen vervangen."

De 9,7-inch iPad Pro is verkrijgbaar in de metallic kleuren zilver, spacegrijs, goud en het nieuwe roségoud. Het 32-GB Wi-Fi-model is verkrijgbaar vanaf € 689 en het 32-GB Wi-Fi + Cellular-model vanaf € 839. Beide formaten iPad Pro zijn verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 32 GB, 128 GB en nu ook 256 GB. Vanaf donderdag 24 maart is deze te bestellen, begin april ook daadwerkelijk verkrijgbaar.

Apple introduceert 4-inch iPhone SE

Apple presenteerde vandaag de iPhone SE, de telefoon met 4-inch display. Hij is verkrijgbaar in vier metallic uitvoeringen waaronder roségoud.

Het aluminium design is nu voorzien van matte afgeschuinde randen en ingelegd roestvrijstalen Apple-logo in bijpassende kleur. De 64-bits A9-chip, bekend van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus, zorgt voor de prestaties van ook deze telefoon. De telefoon heeft een langere batterijduur, ondersteuning voor snellere draadloze verbinding, 12-megapixel iSight-camera met Live Photos en 4K-video en Touch ID met Apple Pay, als het bestaalsysteem ooit uitkomt in Nederland.

"Voor iPhone SE gingen we uit van een geliefd design dat van binnenuit helemaal opnieuw is ontworpen. Het is de mooiste en krachtigste telefoon met een 4-inch display", zegt Philip Schiller, Senior Vice President Worldwide Marketing bij Apple. "iPhone SE heeft een indrukwekkend 4-inch Retina-display, een geavanceerde 64-bits A9-chip met M9-bewegingscoprocessor, 12-megapixel iSight-camera met True Tone Flash, Live Photos, 4K-video, snellere LTE en wifi en Touch ID met Apple Pay. Bovendien gaat de batterij langer mee. iPhone SE is de ideale compacte telefoon."

iOS 9 vormt de basis van de iPhone SE. De nieuwe Night Shift-functie geeft op basis van het tijdstip en je locatie warmere kleuren weer zodra het donker wordt. Allemaal voor een betere nachtrust. De stemherkenningsoftware Siri wakker maken gaat ook op deze telefoon makkelijker zonder op een knop te drukken.

iPhone SE is verkrijgbaar met 16 GB voor € 489 of 64 GB voor € 589 in de kleuren spacegrijs, zilver, goud en roségoud. De smartphone is vanaf begin april verkrijgbaar. Bestellen in de Nederlandse Store kan vanaf 29 maart.

Apple iPhone SE (Foto: Apple)

Apple kondigt CareKit aan

Apple heeft vandaag CareKit aangekondigd, een nieuw softwareframework dat ontwikkelaars helpt om mensen actiever hun eigen medische toestand te laten controleren.

Met iPhone-apps die CareKit gebruiken kunnen patiënten gemakkelijker hun behandelplannen volgen en hun symptomen en medicatie bijhouden. Zo krijgen ze een beter inzicht in hun eigen gezondheid. Omdat de informatie ook met dokters, verplegend personeel of familieleden kan worden uitgewisseld, kunnen gebruikers van CareKit-apps een actievere rol vervullen als het gaat om hun eigen gezondheid.

"We staan versteld van de enorme invloed die ResearchKit al heeft gehad op de snelheid en omvang van medische onderzoeken en beseffen dat veel van dezelfde principes ook een rol kunnen spelen bij de individuele gezondheidszorg", zegt Jeff Williams, Chief Operating Officer van Apple. "Wij denken dat het heel belangrijk is om mensen de tools te geven om hun eigen gezondheidstoestand te bepalen. Met apps die gebruikmaken van CareKit is dit al mogelijk, want hiermee kunnen gebruikers een actievere rol spelen bij hun eigen gezondheidszorg."

CareKit is vanaf volgende maand beschikbaar als opensource-framework. De ontwikkelaarscommunity kan dan de eerste vier modules uitbreiden die al door Apple zijn ontwikkeld. Dat zijn:

  • Care Card, waarmee mensen hun eigen behandelplannen en actiepunten kunnen bijhouden, zoals het innemen van medicatie of het doen van oefeningen voor fysiotherapie. Activiteiten kunnen automatisch worden gevolgd en vastgelegd via sensoren in Apple Watch of iPhone.
  • Symptom and Measurement Tracker, waarmee gebruikers eenvoudig hun symptomen kunnen vastleggen en kunnen aangeven hoe ze zich voelen. Ze kunnen bijvoorbeeld hun temperatuur opgeven om te bepalen of er sprake is van een infectie, of aangeven of ze pijn hebben of moe zijn. Updates kunnen bestaan uit antwoorden op eenvoudige vragen, foto’s om de toestand van een wond vast te leggen of activiteiten waarbij gebruik wordt gemaakt van de versnellingsmeter en gyroscoop van iPhone, bijvoorbeeld om het bereik van een beweging vast te leggen.
  • Insight Dashboard, waarin symptomen worden afgezet tegen actiepunten in Care Card om snel het resultaat van een behandeling te tonen.
  • Connect, waarmee mensen gemakkelijk informatie over hun gezondheid en eventuele veranderingen daarin kunnen uitwisselen met artsen, zorgteams of familieleden en met hen kunnen communiceren.

Apple CareKit (Foto: Apple)

Deep Silver kondigt Deadlight: Director’s Cut aan

Deep Silver heeft bekendgemaakt dat ze Deadlight: Directors Cut uit gaan geven. Het spel is voortgekomen uit een samenwerking tussen Tequila Works en Abstraction Games.

Deadlight: Directors Cut verbetert het origineel in vrijwel alle opzichten. Zo verschijnt de game op alle platformen in 1080p resolutie, inclusief verbeterde besturing en animaties. Er is ook een nieuwe gameplaymodus in de vorm van de nieuwe ‘Survival Arena’.

Het spel speelt in een apocalyptisch 1986 en vertelt het verhaal van Randall Wayne, een introverte en enigszins paranoïde survivor die op zoek gaat naar zijn geliefden in een wereld die door zombies is verscheurd. Van de verwoeste straten van Seattle, door de rottende onderbuik van de stadsriolen en in de overblijfselen van een verlaten stadion, speur je naar de vluchtplaats die ‘safe point’ wordt genoemd. Overwin platformuitdagingen en confrontaties met zombies. Gebruik je schaarse kogels om de ondoden van je pad te knallen, of benut je omgeving om ze ongezien voorbij te sluipen. Vechten is niet altijd de oplossing, zeker niet tegen de wezens die bekend staan als ‘shadows’, de wandelende resten van gestorven mensen.

Deadlight: Directors Cut verschijnt op 21 juni zowel in de winkels als digitaal voor € 19,99 op Xbox One, pc en PlayStation 4.

Tatoeëerders uitgelaserd

Ontharen of tatoeages laten weghalen met laserbehandelingen mag straks alleen nog maar door bevoegde zorgverleners gedaan worden. Hierover dient minister Edith Schippers (Volksgezondheid) rond de zomer een wetswijziging in bij de Tweede Kamer.

De wijziging betekent dat straks alleen artsen en huidtherapeuten een zelfstandige bevoegdheid krijgen om te laseren. Huidtherapeuten krijgen een registratie in het zogeheten BIG-register, een register waarin erkende gezondheidswerkers officieel zijn opgenomen. Voor schoonheidsspecialisten of tatoeëerders betekent de wetswijziging dat ze niet meer zelfstandig mogen laseren.

Volgens een onderzoek van het RIVM kleven aan alle laserbehandelingen risico's. "Bij ondeskundig gebruik kunnen ernstige complicaties optreden zoals het verbranden van de huid of pigmentverkleuring. Ik kies dan ook voor patiëntveiligheid en kwaliteit", aldus Schippers.

Tatoeëerders uitgelaserd
Tatoeëerders uitgelaserd (Foto: ANP)

Clooney vindt Trump 'een kleuter'

George Clooney is geen fan van Donald Trump en die mening steekt de acteur niet onder stoelen of banken. In een mail waarin hij steun uitspreekt aan Hillary Clinton, noemt Clooney Trump indirect een kleuter. "Als Hillary dé presidentskandidaat van de Democraten wordt, is ze de enige volwassene in de zaal", aldus George.

Dat Clooney een aanhanger van Clinton is, is niet bepaald een verrassing volgens People. Hij organiseert volgende maand samen met zijn vrouw Amal een fundraiser voor Clinton. In de mail legt Clooney uit waarom hij Clinton steunt, of beter gezegd: waarom hij Trump niet geschikt acht voor een baan in het Witte Huis. "Als je naar de grootste schreeuwer luistert, krijg je het gevoel dat we in een land leven dat Mexicanen haat, moslims haat en denkt dat het plegen van oorlogsmisdaden dé manier is om Amerika weer groots te maken", aldus Clooney.

In de rest van de mail schrijft George dat Clinton dé aangewezen persoon is om haar partijgenoot Barack Obama op te volgen. "We hebben iemand nodig die zich al haar hele leven inzet voor mensen die het moeilijk hebben en die kandidaat is Hillary."

Clooney vindt Trump 'een kleuter'
Clooney vindt Trump 'een kleuter' (Foto: BuzzE)

Veneberg nieuwe bondscoach wegwielrenners

Thorwald Veneberg zal vanaf 1 januari 2017 de nieuwe wegbondscoach van de de eliterenners bij de mannen en de vrouwen worden. Hij volgt hiermee Johan Lammerts op die de positie van Veneberg als technisch directeur overneemt. Lammerts was ook bondscoach van de veldrijders, maar onduidelijk is hoe deze positie ingevuld zal gaan worden.

Veneberg was tussen 2001 en 2008 profwielrenner bij de Rabobankploeg. In 2005 schreef hij de Scheldeprijs op zijn naam, terwijl hij in 2000 bij de beloften Nederlands kampioen werd. Later trad hij in dienst bij wielerbond KNWU. Veneberg over zijn nieuwe baan: "Wij denken door deze wisseling nieuwe ideeën in beide functies toe te kunnen passen. Door deze ruil blijft de kennis binnen de KNWU, maar waait er toch een frisse wind."

Olympische Spelen ook bij NOS te zien

Eurosport en de NOS gaan samen de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang en de Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokio uitzenden. Discovery Networks Benelux, waar Eurosport deel van uit maakt, en de NOS hebben maandag daarvoor een overeenkomst getekend.

De deal houdt in dat de NOS een sub-licentieovereenkomst heeft voor de audiovisuele- en radiorechten. Hierdoor mag de zender een deel van de sporten uitzenden. Eurosport behoudt het recht om alle sporten van de Olympische Spelen uit te zenden op Eurosport 1, Eurosport 2 en via de Eurosport Player.

Vorig jaar kocht Discovery Communications van het Internationale Olympisch Comité (IOC) de uitzendrechten van de Spelen in de periode 2018-2024 voor vijftig Europese landen.

De Olympische Spelen zijn ontzettend populair. Meer dan 13,4 miljoen Nederlanders keken via de NOS naar de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Dat is meer dan 88% van de bevolking. De wintereditie twee jaar geleden in Sochi werd zelfs door 14 miljoen mensen (91% van de bevolking) bekeken.

Olympische Spelen bij NOS en Eurosport
Olympische Spelen bij NOS en Eurosport (Foto: BuzzE)

UEFA: Duitsland won EK 1988

Bij de Europese voetbalbond UEFA mogen ze wel weer eens een lesje voetbalgeschiedenis krijgen. De bond liet via Twitter weten dat Duitsland het Europees kampioenschap van 1988 gewonnen had. De winnaar was uiteraard het Nederlands elftal dat in de finale de USSR en in de halve eindstrijd West-Duitsland de baas was. Bondscoach Rinus Michels, de doelpunten van Marco van Basten en penaltykiller Hans van Breukelen zullen nooit vergeten worden.

Bij de UEFA kennelijk wel, want Lothar Matthäus werd via het Twitteraccount UEFA Euro 2016 gefeliciteerd voor zijn 55e verjaardag met de tekst: 150 interlands voor Duitsland, winnaar van het EK 1988 en wereld- en Europees speler van het jaar. Matthäus pakte in 1980 de Europese titel en in 1990 het wereldkampioenschap.

Succesvolle rentree ABN AMRO in AEX

De Europese beurzen beleefden maandag een weinig spannende handelssessie. In Amsterdam liep het verlies van de AEX-index op. Ook elders in Europa kleurden de koersborden rood. Koploper bij de grootste fondsen in Amsterdam was ABN AMRO dat zijn rentree maakte in de AEX.

De AEX noteerde omstreeks 15.45 uur 0,6 procent lager op 442,11 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 674,19 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt gingen de indices tot 0,9 procent omlaag. Beleggers moesten het doen met een nagenoeg lege agenda.

ABN, dat na ruim acht jaar terugkeerde in de Amsterdamse hoofdindex, zag zijn beurswaarde 1,3 procent meer waard worden. De handel in het aandeel werd bij opening door beursuitbater Euronext nog opgeschort vanwege een technisch probleem, maar na hervatting ging het aandeel van de bank omhoog.

Rentree
Naast ABN keerde ook maritiem dienstverlener SBM Offshore terug in de AEX. SBM 'vierde' zijn rentree met een verlies van 1,6 procent. Kunstmestbedrijf OCI (min 0,8 procent) en verzekeraar Delta Lloyd (min 3,5 procent) werden teruggezet naar de MidKap.

Bij de lokale fondsen was Ajax een opvallende stijger. Met de overwinning zondag tegen PSV zetten de Amsterdammers een belangrijke stap richting de landstitel en daarmee naar deelname aan de lucratieve Champions League. De koers van het aandeel steeg 2,1 procent.

De handel ondervond wat tegenwind van de lagere prijzen van metalen. Zo was staalconcern ArcelorMittal de sterkste daler in de AEX met een min van 2,8 procent. In Londen daalden mijnbouwers als Anglo American, BHP Billiton en Rio Tinto tot 1,8 procent.

Parijs
In Parijs won supermarktconcern Casino 0,5 procent, ondanks een verlaging van de kredietwaardigheid tot junkstatus door kredietbeoordelaar S&P. De Franse verzekeraar Axa ging 0,8 procent omhoog. Axa maakte bekend dat topman Henri de Castries met pensioen gaat. Hij stond zeventien jaar aan het hoofd van het bedrijf.

De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 39,32 dollar per vat en Brent daalde 0,2 procent tot 41,10 dollar. De euro noteerde 1,1262 dollar, tegen 1,1275 dollar bij het slot in Europa op vrijdag.

Succesvolle rentree ABN AMRO in AEX
Succesvolle rentree ABN AMRO in AEX (Foto: ANP)

'Aardappel resistent tegen gevreesde ziekte'

Wetenschappers van Wageningen Universiteit zijn erin geslaagd om aardappelplanten te ontwikkelen waarvoor tot 80 procent minder chemische bestrijdingsmiddel nodig is. Dat is het resultaat van tien jaar onderzoek, maakte de universiteit maandag bekend.

Het lukte de onderzoekers om aardappels genetisch te modificeren, waardoor ze langdurig resistent werden tegen de gevreesde aardappelziekte Phytophthora infestans. Dat deden ze met een nieuwe moleculaire techniek die het mogelijk maakt om genen uit wilde aardappels in te brengen in de cultuuraardappel. "Zulke aardappels zouden het wereldwijde gebruik van gewasbeschermingsmiddelen substantieel kunnen verminderen én een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de productie van extra voedsel", aldus de onderzoekers.

De ziekte is over de hele wereld een probleem in de aardappelteelt. Geïnfecteerde planten leggen binnen vijf tot zeven dagen het loodje.

Door misoogsten ontstaat jaarlijks alleen al in Nederland voor miljoenen euro's schade. De aardappelziekte is moeilijk te bestrijden omdat hij snel een ongevoeligheid (resistentie) ontwikkelt tegen bestrijdingsmiddelen.

'Aardappel resistent tegen gevreesde ziekte'
'Aardappel resistent tegen gevreesde ziekte' (Foto: ANP)

Plannen voor Aziatische versie Songfestival

Het Eurovisiesongfestival krijgt mogelijk een Aziatische versie. De Australische publieke omroep SBS en de European Broadcasting Union (EBU) hebben daartoe een 'exclusieve optie' getekend, melden beide partijen.

SBS en EBU gaan kijken of er naast Australië meer animo in de Aziatisch-Pacifische regio is voor een muziekfestival zoals die al tientallen jaren wordt georganiseerd in Europa. De eerste editie zou volgend jaar al moeten plaatsvinden in een Australische stad. De omroepen hopen op een deelnemersveld van een twintigtal landen.

Australië neemt dit jaar voor de tweede keer deel aan het Eurovisiesongfestival. Vorig jaar mocht het land ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van het liedjesfestijn eenmalig meedoen, maar later kwam de organisatie daar op terug. SBS, dat het festival al dertig jaar uitzendt, mag opnieuw een inzending insturen. Dit keer is Australië echter niet direct geplaatst voor de finale.

Plannen voor Aziatische versie Songfestival
Plannen voor Aziatische versie Songfestival (Foto: BuzzE)

Vier jaar cel beachvolleyballer Van de V.

Beachvolleyballer Steven van de V. moet vier jaar de cel in. De nationaal kampioen is maandag door een Engelse rechtbank tot die straf veroordeeld wegens seks met een twaalfjarige. Dat geldt vanwege de leeftijd van het meisje als verkrachting, ongeacht of zij instemde.

De 21-jarige Van de V. bekende in februari dat hij in 2014 inderdaad seks had gehad met het meisje. In januari was hij al uitgeleverd aan Groot-Brittannië.

Ten tijde van zijn bekentenis wist in Nederland nog vrijwel niemand wat er met Van de V. aan de hand was. De Nederlandse volleybalbond, zijn oud-manager en zijn volleybalpartner Dirk Boehlé hoorden er toen pas van. Boehlé brak direct met Van de V., met wie hij in augustus 2015 nog nationaal kampioen was geworden.

Vier jaar cel beachvolleyballer Van de V.
Vier jaar cel beachvolleyballer Van de V. (Foto: ANP)

Illegale uploaders moeten 67.500 euro lappen

Een Nederlandse groep illegale aanbieders van films, muziek en tv-series - verspreid via internet - moet een bedrag van 67.500 euro betalen aan Stichting BREIN. Dat maakte de organisatie, belangenbehartiger van eigenaars van auteursrechten, maandag bekend.

De zogeheten uploaders, verenigd in de groep '2Lions Team', liepen vorige week tegen de lamp. Zij maakten zich schuldig aan het illegaal aanbieden van titels als The Revenant met Leonardo DiCaprio, Gooische Vrouwen 2, het nieuwe muziekalbum Queen For A Day van Anouk , alsmede tv-series zoals The Walking Dead.

Stichting Brein spreekt van "grootschalige online auteursrechtdiefstal". De groep plaatste zogeheten torrents op illegale websites als ThePirateBay, ExtraTorrent, Demonoid, 1337x en Ahashare om de bestanden door te geven.

De stichting waarschuwde eerder al dat illegale aanbieders boetes riskeren van duizenden euro's. De organisatie heeft een systeem in gebruik genomen waarmee zogenoemde uploaders gemakkelijk kunnen worden achterhaald op basis van IP-adressen van computers.

Illegale uploaders moeten 67.500 euro lappen
Illegale uploaders moeten 67.500 euro lappen (Foto: BuzzT)

Ontvoerder filmde Kampusch in gevangenschap

Natascha Kampusch (28) is tijdens haar gevangenschap gefilmd door haar ontvoerder. Haar advocaat en het Weense openbaar ministerie bevestigden maandag berichtgeving hierover in Welt am Sonntag.

Na haar ontsnapping uit het huis van haar kwelgeest Wolfgang Priklopil in 2006, had de politie videobeelden gevonden met meerdere uren opnamen. "De onderzoeksrechter heeft met het onderzoeksteam de video's gezien en het materiaal gekwalificeerd als privé en zonder relevantie", zei de woordvoerder van de officier van justitie.

"Er er geen bewijs van strafbare feiten door anderen dan de ontvoerder", zei Kampusch' advocaat Gerard Ganzger over de video's. Er is geen enkele aanwijzing dat naast Priklopil er nog andere daders zijn geweest. De opnames zijn daarom overgedragen aan Kampusch. De aanklagers hebben geen kopieën gemaakt, voegde de woordvoerder eraan toe.

Zelfmoord

Natascha werd als tienjarig meisje ontvoerd op 2 maart 1998 en meer dan acht jaar gevangen gehouden in de kelder van het huis van Priklopil. Op 23 augustus 2006 wist de toen 18-jarige te ontsnappen. Enkele uren later werd de ontvoerder overreden door een trein. De politie concludeerde in haar eindrapport van april 2013 dat de ontvoerder zelfmoord had gepleegd.

De Welt am Sonntag besteedde afgelopen weekend aandacht aan de video's. De krant citeerde uit het boek 'De ontvoering van Natascha Kampusch: De hele beschamende waarheid' van de voormalige detective Peter Reichard, dat maandag werd gepubliceerd.

Ontvoerder filmde Kampusch in gevangenschap
Ontvoerder filmde Kampusch in gevangenschap (Foto: ANP)

Apple Store offline vlak voor event

Wie een nieuw Apple-product wil aanschaffen in de online winkel van de fabrikant, moet even geduld hebben. In afwachting van het event Let us loop you in, waarin Apple nieuwe producten zal presenteren, is de Apple Store offline gegaan.

Om 18.00 uur Nederlandse tijd gaat de productshow van start, waar naar verwachting een nieuwe, kleinere iPhone en een tevens kleinere iPad Pro gepresenteerd gaat worden. Ook hopen de Apple-fans op nieuwe bandjes voor de Apple Watch, nieuwe Macs en nieuwe functies in de besturingssystemen voor de Apple-producten.

Direct na de show gaat de online winkel weer open, zodat al het nieuws meteen besteld kan worden.

Apple Store offline vlak voor event
Apple Store offline vlak voor event (Foto: BuzzT)

Opmars durfinvesteerders in Nederlandse zorg

Private equity rukt op in de Nederlandse zorgsector. Marktonderzoek van Boer & Croon Corporate Finance wijst uit dat er de afgelopen jaren steeds meer fusies en overnames plaatsvinden in de branche. Daarbij valt op dat durfinvesteerders zich meer roeren.

Holland Venture bijvoorbeeld nam vorig jaar een belang in tandartsengroep RDW. Bencis verkreeg de meerderheid van de aandelen van medisch technologiebedrijf Welling. Verder kocht Orthopedium, een orthopedische kliniek die in handen is van durfinvesteerder NL Healthcare, de rugklachtenkliniek NedSpine.

Alles bij elkaar deden durfinvesteerders vorig jaar dertig overnames, oftewel 36 procent meer dan in 2014. Daarmee waren ze goed voor meer dan twee vijfde van alle zorgdeals.

Opmars durfinvesteerders in Nederlandse zorg
Opmars durfinvesteerders in Nederlandse zorg (Foto: ANP)

Arie Boomsma heeft heimwee naar gezin

Arie Boomsma heeft nog wat moeite om zijn kersverse gezin achter te laten. De presentator is een paar dagen van huis en dat gaat hem niet in de koude kleren zitten.

"Ik ben in New York. Voor het eerst sinds de geboorte van mijn dochter een paar dagen weg van huis. Beetje heimwee", schrijft Arie op Twitter. "Maar ik mag straks een bijzondere man interviewen. Dat maakt veel goed", vervolgt hij. Wie de gesprekspartner van Arie is, is niet bekend.

Arie en zijn echtgenote Romy werden vorige maand ouders van dochter Bobby Jo. Ze is het eerste kind van hen samen.

Arie Boomsma heeft heimwee naar gezin
Arie Boomsma heeft heimwee naar gezin (Foto: BuzzE)

'Beter informatie delen tegen motorbendes'

Burgemeesters, andere bestuurders en de politie in de Benelux en Duitsland moeten, vooral in de grensgebieden, beter informatie gaan uitwisselen om criminele motorbendes aan te kunnen pakken. Dat staat in een rapport van het Secretariaat-generaal van de Benelux, dat maandag in Amsterdam is gepresenteerd.

Vooral de Euregio Maas-Rijn (zeshoek Hasselt-Maastricht-Luik-Aken-Heerlen-Eupen) kampt met motorbendes.

Nu is het nog zo dat niet alle bestuurlijke informatie zomaar gedeeld mag worden met een ander land. Ook is er soms gebrek aan overleg tussen gemeenten aan weerszijden van de grens. Daarom zou het politieverdrag in kwestie moeten worden gewijzigd. Ook zou er een proef moeten komen voor een samenwerkingsproject van deelnemers uit verschillende hoeken en landen, aldus de opstellers van het rapport.

Dat zou uiteindelijk een internationaal informatie- en expertisecentrum in de Euregio Maas-Rijn kunnen worden.

'Beter informatie delen tegen motorbendes'
'Beter informatie delen tegen motorbendes' (Foto: ANP)

VIVA looft Laura Jansens vluchtelingenwerk

Laura Jansen is de eerste ontvanger van de VIVA Veer. De zangeres verdient volgens het blad een spreekwoordelijke veer in haar kont vanwege haar inzet om vluchtelingen te helpen.

Jansen heeft haar muziekcarrière voorlopig in de ijskast gezet en is naar Griekenland vertrokken om daar waar het kan te assisteren bij de opvang van vluchtelingen. Ze zegt zich in een reactie vereerd te voelen dat zij de eerste VIVA Veer in ontvangst mag nemen. "Het voelt alsof deze VIVA Veer niet alleen voor mij is, maar ook voor de andere vrijwilligers op Lesbos. Wij werken hier allemaal dag in, dag uit keihard en het is fijn om daar wat aandacht voor te krijgen."

Volgens VIVA verdient iedereen die lef heeft, z'n hart volgt en lak heeft aan wat een ander denkt, een steuntje in de rug. Met de VIVA Veer campagne zet het blad die mensen in het zonnetje en hoopt lezers zo ook te inspireren.

VIVA looft Laura Jansens vluchtelingenwerk
VIVA looft Laura Jansens vluchtelingenwerk (Foto: BuzzE)

Goed jaar voor Amsterdamse hotels

Hotels in Amsterdam hebben een goed jaar achter de rug. Volgens consultancybureau PwC slaagden ze er vorig jaar in 78 procent van de hotelkamers te vullen, 3 procent meer dan in 2014.

Daarmee scoort Amsterdam als een van de beste grote steden in Europa, aldus de onderzoekers. Alleen hotels in Londen, Dublin en Edinburgh deden het beter, met met een bezettingsgraad van 81 tot 82 procent.

Volgens hotelspecialist Tjalling Boswijk van PwC profiteerden de hotels in de Nederlandse hoofdstad afgelopen jaar van de aantrekkende economie en een groeiende stroom toeristen. De Amsterdamse hotelkamers brachten ook meer geld in het laatje. De gemiddelde prijs die er per kamer wordt betaald, steeg van 92 naar 103 euro.

Goed jaar voor Amsterdamse hotels
Goed jaar voor Amsterdamse hotels (Foto: ANP)

Fietsslot met permanente internetverbinding

Deelfietsen zoals deze in veel grote steden in de wereld worden aangeboden, kunnen met een nieuwe vinding altijd worden gevolgd door de verhuurder.

Het Mobilock fietsslot kan via een app worden geopend. Ook kan via de app de huur worden betaald en is het slot, dus ook de fiets, via het Internet of Things altijd te traceren. Het slot maakt gebruik van het LORA-netwerk van KPN. Dit netwerk verbindt apparaten via 3G en 4G met elkaar door middel van chips en sensoren. Deze gebruiken zeer weinig stroom; een apparaat dat met LORA is verbonden kan vijftien jaar lang data en commando's verzenden op twee penlite-batterijen, weet Emerce.

De fabrikant van Mobilock ziet naast fietsverhuurders ook een markt in werkgevers die fietsen aan het personeel ter beschikking stellen.

Fietsslot met permanente internetverbinding
Fietsslot met permanente internetverbinding (Foto: BuzzT)

Obama: meer internet op Cuba

Cuba krijgt meer toegang tot internet. Dit zei de Amerikaanse president Barack Obama maandag tijdens zijn bezoek aan Cuba. Het moederbedrijf van Google, Alphabet, gaat de toegang tot internet en wifi voor de Cubanen verbeteren zei Obama tegen de omroep ABC.

Obama is de eerste Amerikaanse president op bezoek in Cuba sinds Calvin Coolidge in 1928. Obama's bezoek markeert het einde van het beleid waarmee Washington het communistische eiland totaal wilde isoleren. De communistische leider Fidel Castro richtte zich na de machtsovername in 1959 op de Sovjet-Unie. Begin jaren zestig stelde Washington een strikt handelsembargo in tegen Cuba.

Sinds 2014 worden de betrekkingen tussen de twee landen hersteld. Vorig jaar zijn de Cubaanse ambassade in Washington en de Amerikaanse ambassade in Havana officieel heropend. Fidel Castro's broer Raúl heerst sinds 2006 over het eiland. Hij ontvangt Obama maandag.

Obama: meer internet op Cuba
Obama: meer internet op Cuba (Foto: ANP)

75.000 bezoekers voor Tefaf

De internationale kunstbeurs Tefaf heeft dit jaar ongeveer 75.000 bezoekers getrokken. Dat laat de organisatie zondag weten. De beurs vond plaats van 11 tot 20 maart in MECC Maastricht en werd bezocht door onder meer museumvertegenwoordigers, privéverzamelaars en handelaren uit zo'n zestig landen.

Volgens de organisatie werd er "in alle segmenten van de beurs" goed verkocht, "in elke prijsklasse en aan zowel particulieren als instellingen".

Tefaf werkte dit jaar onder meer samen met Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

75.000 bezoekers voor Tefaf
75.000 bezoekers voor Tefaf (Foto: ANP)

Teamwork in One Piece: Burning Blood

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor het vechtspel One Piece: Burning Blood, waarin we wat verschillende gevechtstijlen en modi zien.

Als eerste is er de drie tegen drie waarin spelers hun team kan gebruiken voor een 'Unity Chain' en 'Unity Assist-aanvallen. Unity Chain-aanvallen verlengen een combo, terwijl Unity Assists de combo van de tegenstander breekt. Bandai Namco geeft ook aan dat One Piece: Burning Blood zestig niet-speelbare personages heeft, die jouw personage helpen door allerlei effecten, zoals: meer schade, betere verdediging, genezing, enzovoort.

Er zijn verschillende game-modi:

  • Free modus – een versus-modus waarin je je eigen regels opstelt
  • Online modus – vechten, en dan online
  • Paramount War modus – Je speelt de Marineford Arc van het verhaal na, maar dan uit het oogpunt van verschillende personages
  • WANTED Versus mode – bounties verzamelen door challenges te doen.

One Piece: Burning Blood komt uit op PlayStation 4, Xbox One en PlayStation Vita op 3 juni. Een pc-versie komt later die maand uit.

Beachvolleyballer hoort straf in zedenzaak

Beachvolleyballer Steven van de V. hoort maandag welke straf hij krijgt in een zedenzaak in Groot-Brittannië. De nationaal kampioen staat terecht voor seks met een twaalfjarige. Ongeacht of zij instemde, geldt dat voor het Britse recht als verkrachting vanwege haar leeftijd.

De 21-jarige volleyballer bekende in februari dat hij inderdaad seks had gehad met het meisje in 2014. Hij reisde in augustus van dat jaar naar Engeland waar hij haar ontmoette, en keerde daarna weer terug naar Nederland. In januari van dit jaar werd hij uitgeleverd aan Groot-Brittannië.

In Nederland wist op dat moment vrijwel niemand wat er aan de hand was met Steven van de V. Pas na zijn bekentenis hoorden bijvoorbeeld de Nederlandse bond, zijn voormalige manager en zijn volleybalpartner Dirk Boehlé ervan. Boehlé beëindigde direct de samenwerking met Van de V., met wie hij in augustus nog de Nederlandse titel veroverde.

Beachvolleyballer hoort straf in zedenzaak
Beachvolleyballer hoort straf in zedenzaak (Foto: ANP)

Sluiting gevangenissen onvermijdelijk

Opnieuw een klap voor het gevangeniswezen. Sluiting van nieuwe gevangenissen is onvermijdelijk. Dat blijkt uit een brief die minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Uit de prognoses van het ministerie blijkt dat de komende vijf jaren minder capaciteit nodig is. Dat komt onder meer door de daling van de criminaliteit en het feit dat rechters minder lange straffen opleggen. Op dit moment staat al een derde van de cellen leeg.

Bij ongewijzigd beleid zullen in 2021 circa 3000 plaatsen in het gevangeniswezen en vreemdelingenbewaring onbezet zijn en bijna driehonderd in de jeugdinrichtingen. Voor de zomer komt het ministerie met een plan. Dan zal duidelijk worden hoeveel gevangenissen dicht moeten. Personeel en vakbonden zijn door het ministerie op de hoogte gesteld.

Sluiting gevangenissen onvermijdelijk
Sluiting gevangenissen onvermijdelijk (Foto: ANP)

Vertraging op Schiphol door Franse staking

Ook maandag moeten reizigers op Schiphol rekening houden met vertraging en mogelijk annulering van hun vlucht. Dat is het gevolg van de staking van de Franse verkeersleiders. Het gaat om een 48-uursstaking, die zondagochtend begon.

Het gaat niet alleen om vluchten van en naar Frankrijk, maar ook om die naar andere Europese steden, die niet kunnen vertrekken omdat het toestel niet weg raakt uit Frankrijk.

Overigens staken niet alle Franse luchtverkeersleiders. Schiphol heeft het wel over een 'zeer beperkte capaciteit in het Franse luchtruim'. Zondag zijn 36 vluchten geannuleerd en liepen er tachtig vertraging op.

Vertraging op Schiphol door Franse staking
Vertraging op Schiphol door Franse staking (Foto: ANP)

Kanye West wil strafblad schoonpoetsen

Kanye West hoopt dat zijn strafblad zo snel mogelijk wordt gezuiverd. De rapper heeft daartoe een verzoek ingediend bij de rechter, weet TMZ.

Kanye werd veroordeeld nadat hij in 2013 een fotograaf te lijf was gegaan die foto's van hem probeerde te maken. Vorig jaar volbracht hij een taakstraf bij de Los Angeles Trade Technical College. De rapper bracht er als gastdocent zelfs meer tijd door dan de 250 uur die de rechter hem had opgelegd.

Volgens TMZ is het waarschijnlijk dat Kanye's strafblad wordt opgepoetst. In de afgelopen twee jaar heeft hij zich goed gedragen. Wanneer de rechter de aanvraag van Kanye behandelt is nog niet bekend.

Kanye West wil strafblad schoonpoetsen
Kanye West wil strafblad schoonpoetsen (Foto: BuzzE)

Valse start ABN AMRO bij terugkeer in AEX

De terugkeer van ABN AMRO in de AEX-index verliep maandag niet vlekkeloos. Beursbedrijf Euronext legde de handel in het aandeel stil vanwege een niet nader gespecificeerd 'technisch probleem'.

De handel werd om 10.05 uur hervat. Vlak na de opening steeg ABN AMRO bijna 2 procent naar 18,20 euro.

ABN AMRO, dat in november vorig jaar terugkeerde op de beurs, maakt sinds maandag weer deel uit van de AEX-index. Dat is de verzameling van de 25 grootste fondsen aan het Damrak.

De bank verdween ruim acht jaar geleden uit de hoofdindex, door de overname van het concern door het bankentrio Santander, RBS en Fortis. In 2008 werden de Nederlandse onderdelen van ABN genationaliseerd, waarna de eerste aandelen door de overheid eind vorig jaar weer naar de beurs werden gebracht.

Valse start ABN AMRO bij terugkeer in AEX
Valse start ABN AMRO bij terugkeer in AEX (Foto: ANP)

Status Quo op laatste tour naar HMH

De laatste tournee van Status Quo doet ook Nederland aan. De Britse rockgroep speelt op 2 december in de Heineken Music Hall, meldt concertorganisator Mojo maandag.

Status Quo maakte vorige maand bekend dat ze nog één keer met hun elektrische gitaren op pad gaan. De rockers, bekend van hits als Down Down, Roll Over Lay Down en Whatever You Want, kunnen hun vaak uitputtende shows fysiek niet meer aan.

De show in de HMH is niet het enige optreden van Status Quo in Nederland dit jaar. In mei speelt de band op het festival Muziekweekend in het Drentse Pesse. De kaartverkoop voor The Last Night of the Electrics in de HMH begint donderdag.

Status Quo op laatste tour naar HMH
Status Quo op laatste tour naar HMH (Foto: BuzzE)

Kenny B verlangt naar liefde en rust

Kenny B heeft sinds hij vorig jaar een megahit scoorde met Parijs bijna alles wat zijn hart begeert. Slechts een vrouw en wat rust is nu nog waar hij naar verlangt.

"Iedere man wil natuurlijk een vrouw, maar ik vraag me af of ik dat aankan", vraagt de Surinaamse zanger zich af in het AD. "Een vrouw heeft natuurlijk geen boodschap aan mijn drukke leven, die wil aandacht. En dat is precies wat ik nu niet kan geven", aldus Kenny.

Misschien daarom wil Kenny het liefst gewoon even een break nemen. "Ik kijk er echt naar uit om even lekker vrij te zijn. Maar wanneer? Ik weet het niet", mijmert hij over zijn drukke bestaan. "Maar als ik dan vrij heb, ga ik eerst eens even helemaal onthaasten, anders draaien mijn hersens door."

Kenny zou het liefst vijf weken vrij willen, maar die zou hij niet in zijn thuisland willen doorbrengen. "Daar is het een gekkenhuis nu. Ik zou helemaal het binnenland in moeten gaan om een beetje rust te krijgen. Gek eigenlijk, hè?"

Kenny B verlangt naar liefde en rust
Kenny B verlangt naar liefde en rust (Foto: BuzzE)

Twitter viert tiende verjaardag

Twitter viert zijn tiende verjaardag. Op 21 maart 2006 verstuurde oprichter Jack Dorsey met 'just setting up my twttr' het alleerste berichtje via zijn uitvinding.

Het sociale medium was niet direct een succes. De wereld maakte pas een jaar later kennis met Twitter, toen het de Web Award won op het South by Southwest Interactive festival in Austin. Maar omdat Twitter nog geen goede mobiele app had, werd dit nieuws via sms verspreid.

Toen die app er kwam, groeide Twitter uit tot hét medium voor korte berichten over van alles en nog wat. Bij elke grote gebeurtenis stroomt het medium vol met reacties van maximaal 140 tekens.

Maar ook bedrijven, belangengroepen, overheden en prominenten weten Twitter te vinden om groot of klein nieuws te melden. Bekende twitteraars krijgen al snel heel veel volgers. Acteur Ashton Kutcher was de eerste die 1 miljoen volgers wist te bereiken. Dat valt in het niet bij de 72,7 miljoen volgers die de huidige nummer 1, zangeres Selena Gomez, heeft.

Toch lijkt er een eind aan de groei van Twitter te komen. Het platform is er in het vierde kwartaal van vorig jaar niet in geslaagd om nieuwe gebruikers aan boord te krijgen. Er zijn wereldwijd 320 miljoen maandelijks actieve gebruikers en van de 2,6 miljoen Nederlanders met een account zijn er 900.000 dagelijks actief, terwijl dat er een jaar geleden nog 1 miljoen waren.

Twitter viert tiende verjaardag
Twitter viert tiende verjaardag (Foto: BuzzT)

Noord-Korea schiet weer raketten in zee

Noord-Korea heeft maandag een aantal korteafstandsraketten afgevuurd. Ze kwamen ongeveer 200 kilometer ten oosten van het land in zee terecht, maakten de Zuid-Koreaanse strijdkrachten bekend.

Noord-Korea schoot vrijdag twee ballistische raketten af, als antwoord op nieuwe sancties van de Verenigde Naties en de Verenigde Staten naar aanleiding van eerdere atoom- en raketproeven.

Noord-Korea schiet weer raketten in zee
Noord-Korea schiet weer raketten in zee (Foto: ANP)

Britney Spears deelt bikinifoto

De slopende concertagenda van Britney Spears heeft niet alleen prettige gevolgen voor haar portemonnee. De zangeres is in de vorm van haar leven, zo laat ze op Instagram zien. Spears showt haar strakke lijf terwijl ze geniet van een korte vakantie.

Op de foto ligt Spears in een minuscule oranje bikini te zonnen naast haar zwembad. "Just chilling", schrijft ze bij het kiekje.

Spears heeft sinds 2015 een vaste show in Las Vegas. Komende zomer geeft ze er weer 24 concerten. In de tussentijd werkt ze aan haar nieuwe album dat naar verwachting dit jaar moet verschijnen. De laatste plaat van Spears stamt alweer uit 2013.

Britney Spears deelt bikinifoto
Britney Spears deelt bikinifoto (Foto: BuzzE)

'Uitgelegde kippen als oud vuil behandeld'

Kippen die niet meer gebruikt kunnen worden om eieren te leggen, worden vaak als oud vuil behandeld. Hoewel de beesten steeds diervriendelijker worden gehouden, komen ze vaak op een ellendige manier aan hun einde. Een groot deel van de miljoenen uitgelegde hennen wordt goedkoop in Polen geslacht. De overheid tolereert hierbij ondanks Europese regels dat dieren met botbreuken worden vervoerd of dood aankomen. Dat staat in een rapport dat de Dierenbescherming maandag presenteert.

Volgens de Dierenbescherming moeten de pluimveesector, hun afnemers en de overheid hun verantwoordelijkheid nemen. "Een paar cent per kilo meer voor de soepkip of de snelle kipsnacks waarin het vlees van uitgelegde hennen eindigt en deze kippen kan een helletocht over lange afstanden bespaard worden", zegt directeur Frank Dales.

Los van het feit dat transporten van pluimvee niet langer dan vier uur zouden moeten duren, vindt de Dierenbescherming dat de mensen die de kippen vangen en in kratten proppen eerst een dierenwelzijnscursus moeten volgen en onder toezicht moeten komen van een dierenwelzijnsopzichter.

46,5 miljoen leghennen
In Nederland houden 1170 bedrijven ongeveer 46,5 miljoen leghennen. Van nature kan een kip zo'n zeven tot negen jaar oud worden. Als legkip halen ze volgens de Dierenbescherming de twee jaar niet eens want na anderhalf jaar en ongeveer driehonderd eitjes wacht meestal het slachthuis.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders neemt het rapport van de Dierenbescherming serieus. "We gaan ervan uit dat het incidenten zijn en niet de reguliere gang van zaken. Maar we praten de incidenten zeker niet goed", zegt voorzitter Hennie de Haan. "Wij verzorgen de kippen goed en dat moet ook op de laatste reis gebeuren. We willen daarom op korte termijn in gesprek met de Dierenbescherming om te horen wat ze hebben aangetroffen. We hopen echt dat het incidenten zijn. De bevindingen zullen zeker ook aan de orde komen bij overleg met de sector."

'Uitgelegde kippen als oud vuil behandeld'
'Uitgelegde kippen als oud vuil behandeld' (Foto: ANP)

Justin Bieber neemt selfie met Marilyn Manson

Justin Bieber maakt in alle hoeken van de muziekindustrie vrienden. Ook met Marilyn Manson kan de popster het vinden.

De druk toerende Justin Bieber was in zijn thuisstad Los Angeles voor een drietal concerten en liep daar de rocker tegen het lijf. "Avondje uit in LA met de boys", schrijft Justin bij een foto waarop hij poseert met Marilyn Manson.

De ontmoeting komt nadat Manson enkele dagen terug een selfie deelde waarop hij een T-shirt droeg van de Sorry-zanger. "Groter dan Bieber", schreef hij daarbij. Justin was namelijk vorig jaar op het podium te zien met een shirt van Manson aan waarop groots "Bigger Than Satan"op de achterkant staat geschreven. De kledingkeuze was opvallend omdat Justin zijn christelijke geloof niet onder stoelen of banken steekt.

 

Night out in la with the boys

Een foto die is geplaatst door Justin Bieber (@justinbieber) op19 Mrt 2016 om 11:38 PDT

Justin Bieber neemt selfie met Marilyn Manson
Justin Bieber neemt selfie met Marilyn Manson (Foto: BuzzE)

Abdeslam wil minder straf in ruil informatie

Terreurverdachte Salah Abdeslam (26) wil spijtoptant worden in ruil voor strafvermindering. Dat meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws maandag. Abdeslam wil volgens zijn raadsman Sven Mary waardevolle informatie verschaffen.

"Mijn cliënt kan immers helpen om de aanslagen écht op te helderen", zegt de advocaat tegen de krant. ,,Het zou jammer zijn als we niet naar hem willen luisteren. Als Abdeslam nog een toekomst heeft, dan wel die als spijtoptant."

Mary noemt de beweringen van Europa's meest gezochte terrorist ,,geloofwaardig en verdedigbaar".

Verdedigingsstrategie

Het ziet er niet naar uit dat het Franse gerecht hem die kans wil geven. De Parijse procureur interpreteert de bekentenissen van Abdeslam als het begin van een verdedigingsstrategie. ,,We moeten zeer voorzichtig zijn met wat hij zegt", aldus de Franse magistraat.

Abdeslam werd vrijdag opgepakt in de Brusselse wijk Molenbeek voor zijn rol in de aanslagen in Parijs, vorig jaar november.

Abdeslam wil minder straf in ruil informatie
Abdeslam wil minder straf in ruil informatie (Foto: ANP)

Recordmigratie naar Duitsland

Een recordaantal van bijna 2 miljoen buitenlanders is vorig jaar naar Duitsland gekomen. Tegelijkertijd zijn 860.000 buitenlanders weer vertrokken. De netto migratie van 1,14 miljoen is de grootste in de geschiedenis van de Bondsrepubliek. Dat heeft het federale bureau voor de statistiek maandag op grond van voorlopige cijfers meegedeeld.

In 2014 immigreerden 1,343 miljoen mensen naar Duitsland en emigreerden er 766.000, een migratiesaldo van plus 577.000.

Voor 2014 waren het vooral buitenlanders uit andere lidstaten van de Europese Unie die naar Duitsland kwamen, van wie het merendeel na enige tijd weer vertrok. De toeloop nu komt vooral door asielzoekers.

Het aantal in het centrale bevolkingsregister ingeschreven buitenlanders steeg in 2015 van 8,15 naar 9,11 miljoen. Dit betekent dat ruim 10 procent van de Duitse bevolking uit buitenlanders bestaat.

Recordmigratie naar Duitsland
Recordmigratie naar Duitsland (Foto: ANP)

Nintendo's Miitomo is groot succes in Japan

Miitomo is de eerste smartphone-titel uit de stallen van Nintendo. Het is een sociale app waarin spelers elkaar op speelse wijze leren kennen. De app komt later deze maand beschikbaar in Nederland, maar is sinds vorige week beschikbaar in Japan.

Dit is niet zonder succes. Via een Tweet maakt Nintendo bekend dat Miitomo binnen drie dagen meer dan één miljoen keer is gedownload. Het lijkt er dus op dat de keuze van Nintendo om de smartphone-markt op te gaan vooralsnog een goede is geweest. Benieuwd naar wat je allemaal kunt doen in Miitomo? Bekijk dan onderstaande trailer.

Naast Miitomo is Nintendo, samen met DeNa, bezig met nog vier andere Smartphone-titels die later beschikbaar komen. Deze maken gebruik van al bestaande Nintendo-IP's.

'Grenscontroles kosten Nederland miljarden'

De hervatting van grenscontroles door de zogeheten Schengenlanden zou behoorlijk nadelig uitpakken voor de Nederlandse economie. Dat stelde het Centraal Planbureau (CPB) maandag.

Hogere kosten in het handelsverkeer en langere wachttijden bij de grens zouden Nederland in 2020 opzadelen met een structureel verlies van 9 miljard euro. Daarmee zou 1,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) verloren gaan, aldus het CPB. Voor de hele EU zou het verlies uitkomen op 110 miljard euro in 2020, of bijna 1 procent van de omvang van de Europese economie.

Nederland verliest relatief meer dan andere EU-landen, vanwege de grotere openheid van de Nederlandse economie. Door de sterk gegroeide stromen asielzoekers in Europa gaan er steeds meer stemmen op voor herinvoering van grenscontroles binnen het gebied van de 26 Schengenlanden: 22 lidstaten van de EU en vier niet-EU-landen.

'Grenscontroles kosten Nederland miljarden'
'Grenscontroles kosten Nederland miljarden' (Foto: ANP)

Huizenprijzen blijven stijgen

De stijgende trend van de huizenprijzen in Nederland zette ook in februari door. Bestaande koopwoningen waren gemiddeld 3,8 procent duurder dan een jaar eerder, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

De prijzen van koopwoningen lagen in februari nog altijd meer dan 15 procent onder de piek die in augustus 2008 werd bereikt. De crisis die daarop losbarstte, leidde tot een dieptepunt in juni 2013. Daarna kwam een geleidelijk herstel op gang, waarbij de prijzen met in totaal een kleine 8 procent zijn gestegen.

Het Kadaster bracht vorige week al verkoopcijfers naar buiten. Daaruit bleek dat vorige maand 14.866 woningen van eigenaar wisselden, ruim een kwart meer dan in februari 2015. Vooral het aantal verkochte appartementen groeide sterk.

De woningmarkt vertoont inmiddels in het hele land herstel. Dat is met name te danken aan de zeer lage hypotheekrente. Die drukt de maandlasten voor woningbezitters aanzienlijk.

Huizenprijzen blijven stijgen
Huizenprijzen blijven stijgen (Foto: ANP)

Consumentenbond: weg met het Vinkje

Het Vinkje voor een bewuste of gezondere keuze op voedingsmiddelen is verwarrend en moet verdwijnen, zegt de Consumentenbond. Daarom begint de bond de campagne 'Weg met het Vinkje'. Duizend consumenten kregen vragen voorgelegd over het Vinkje.

Bijna 80 procent weet niet precies wat de Vinkjes betekenen en 85 procent weet niet wat het verschil is tussen het groene (gezondere keuze) en het blauwe (bewuste keuze) Vinkje. Het Vinkje is bedoeld om consumenten te helpen bij het kiezen van gezondere producten.

Ook geeft het Vinkje te weinig informatie over hoe gezond een voedingsmiddel is. Ze lijken daardoor gezonder dan ze in werkelijkheid zijn en dat zet consumenten op het verkeerde been. "Producten zoals chocolademelk, mueslirepen, popcorn, (oplos)soep en achterham die veel zout, suiker en/of verzadigd vet bevatten, kunnen toch een Vinkje krijgen", zegt de bond.

De Consumentenbond twijfelde al bij de introductie in 2012 aan het Vinkje. De bond gaat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vragen de verlenging van het Vinkje per 1 mei tegen te houden.

Een woordvoerder van de stichting Ik Kies Bewust, de uitgever van het Vinkje, kon maandagochtend nog geen inhoudelijke reactie geven.

 

Weet jij wat de groene en blauwe Vinkjes op verpakkingen betekenen? En waarom staan ze ook op patat, chips en chocomel? Het Vinkje is verwarrend en geeft te weinig informatie over hoe gezond ons eten is. Hier lees je meer http://bit.ly/22xWbkW.Daarom starten we vandaag een campagne tegen dit misleidende Vinkje. Doe je mee? Duim omhoog.

Geplaatst door Consumentenbond op maandag 21 maart 2016

Consumentenbond: weg met het Vinkje
Consumentenbond: weg met het Vinkje (Foto: ANP)

Blind krijgt vijf afmeldingen bij Oranje, Karsdorp opgeroepen

Daryl Janmaat, Jurgen Locadia, Erik Pieters en Ron Vlaar zijn niet inzetbaar voor bondscoach Danny Blind in de oefeninterlands tegen Frankrijk en Engeland. Dit meldt de Nederlandse voetbalbond in een persbericht. In alle gevallen gaat het om blessures. Eerder viel Arjen Robben al af met een bovenbeenblessure.

Stoke City-verdediger Pieters en AZ-aanvoerder Vlaar kampen met klachten aan hun kuit. PSV'er Locadia heeft afgezegd vanwege een enkelblessure, terwijl Newcastle United-verdediger Janmaat ontbreekt door knieklachten.

Feyenoorder Rick Karsdorp profiteert van de afwezigheid van het viertal. De verdediger is door Blind opgeroepen voor de selectie, die het op 25 maart opneemt tegen Frankrijk en op 29 maart oefent tegen Engeland.

Update 11.38 uur
Ook Davy Pröpper heeft zich afgemeld voor Oranje. De middenvelder van PSV kampt met een voetblessure opgelopen in de verloren wedstrijd tegen Ajax (0-2). Ibrahim Afellay (Stoke City) en Patrick van Aanholt (Sunderland) zijn opgeroepen als vervangers, waardoor de selectie uit 23 man bestaat.

[eSports] Omstreden Naiman wint Europese Hearthstone Winter Championships

De Europese editie van de Hearthstone Winter Championships zit erop. Ole 'Naiman' Batyrbekov mag zich de winnaar noemen. Hij ontvangt vijfentwintigduizend euro en een plaats voor het Wereldkampioenschap in november dit jaar.

Naiman is een speler uit Kazachstan en kent een dubieus verleden in de eSports-wereld. In 2015 werd zijn account nog permanent gebanned en werd hij ontslagen uit zijn team Dignitas. Hoewel Naiman vertelde dat dit kwam door zaken waar hij geen controle over had, verklaarde Blizzard dat hij was gebanned voor win-trading (expres verliezen voor geld). Toentertijd was het een grote klap voor Naiman, aangezien hij de meeste kwalificatiepunten had voor het WK en dus goede papieren voor kwalificatie.

In 2016 weet hij dus terug te vechten. Naiman zelf verklaart: 'Ik hoop dat iedereen begrijp dat ik de vaardigheden heb en dat ik weet hoe de game gespeeld moet worden.' 

EU hearthstone winter championships

Leagoo Alfa 2: Indrukwekkend budget

Leagoo is een van de vele Chinese fabrikanten die telefoons verkoopt. Het merk dat pas opgericht is in 2014 richt zich bij de verkoop vooral op het goedkopere segment. 

Van Leagoo mochten de we Leagoo Alfa 2 reviewen. De Alfa 2 is een budgettoestel met dito specs. Het toestel moet voor een bedrag rond de €80 in de digitale schappen komen te liggen. Wij waren dan ook erg benieuwd wat we voor een toestel van dit bedrag mochten verwachten. Zeker omdat de specificaties van het toestel voor dit bedrag niet al te slecht zijn. 

Dank aan Leagoo voor het reviewexemplaar. 

Premier Australië stuurt aan op verkiezingen

Als het aan minister-president Malcolm Turnbull ligt, gaat Australië op 2 juli vervroegd naar de stembus. De Australische premier dreigt daarmee om zijn omstreden plannen door te drukken voor de hervorming van de arbeidsmarkt en het tegengaan van corruptie bij vakbonden.

"De tijd om spelletjes te spelen is voorbij", meldde Turnbull maandag. De liberaal volgde vorig jaar partijgenoot Tony Abbott op als premier en denkt bij vervroegde verkiezingen meer zetels te krijgen in beide kamers van het parlement. In het hogerhuis werden zijn plannen eerder afgewezen. Gebeurt dat bij een stemming op 18 april opnieuw, dan schrijft hij nieuwe verkiezingen uit. "De obstructie door Labor en de groenen moet stoppen", aldus Turnbull.

Hij denkt dat het tij voor vervroegde verkiezingen gunstig voor hem is. Australië is sinds 2010 toe aan zijn vijfde minister-president.

Premier Australië stuurt aan op verkiezingen
Premier Australië stuurt aan op verkiezingen (Foto: ANP)

Zorg over test op down geuit in open brief

Tientallen bekende Nederlanders spreken maandag in een open brief in de Volkskrant hun zorg uit over de introductie van de NIP-test in Nederland. Met deze test kunnen zwangere vrouwen nagaan of hun kind lijdt aan het syndroom van Down.

De brief is een initiatief van de ChristenUnie en Linda Germs, moeder van een zoon met down, en is ondertekend door onder anderen cabaretier Herman Finkers, wielrenster Marianne Vos en zangeres Willeke Alberti.

De ondertekenaars pleiten ervoor de test niet standaard aan te bieden. "Hoe laagdrempeliger het wordt om te screenen op het syndroom van Down, hoe sterker we de richting uitgaan van een samenleving waarin steeds minder plek is voor kinderen met down. Een kind met het downsyndroom wordt dan steeds meer een kind dat voorkomen had kunnen worden."

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en een meerderheid in de Tweede Kamer willen de test in Nederland toelaten voor alle zwangeren. Nu is die alleen beschikbaar voor vrouwen met een verhoogd risico op een kind met down. De schrijvers van de brief voorzien dat de test straks standaard wordt uitgevoerd, waarna ouders kiezen voor abortus. "Met het breed aanbieden van de NIP-test zegt de overheid impliciet: je hoeft er niet te zijn."

Zorg over test op down geuit in open brief
Zorg over test op down geuit in open brief (Foto: ANP)

Amy Schumer geeft 1000 dollar fooi

Amy Schumer genoot afgelopen weekend niet alleen van de musical Hamilton, ook was ze erg blij met de drankjes die geserveerd werden. Ze verraste het barpersoneel dan ook met een fooi van 1000 dollar, meldt E! News.

Op een foto van het bonnetje is te zien dat de actrice 77 dollar (68 euro) spendeerde, maar daar 1000 dollar (860 euro) aan fooi bovenop deed. "We hebben vaker beroemdheden bediend bij Hamilton en we hebben leuke fooien gehad, maar we hebben er nog nooit een gehad die in de buurt kwam van deze", vertelt een barmedewerkster, die vermoedt dat Amy heel goed weet dat het barpersoneel bestaat uit aspirerend artiesten. "De meesten van ons zijn artiest, ik ook, en dit is ons baantje om te overleven terwijl het proberen te maken. Amy weet dat."

Het bezoek van Amy bleef ook backstage niet onopgemerkt: op Instagram deelt de actrice foto's waarop ze poseert met leden van de cast. Ook haar vriend Ben Hanisch was net als enkele vrienden meegekomen naar het theater. Enkele maanden geleden werd duidelijk dat Amy een nieuwe relatie had met de meubeldesigner.

Twitter is 10 jaar oud!

Twitter is vandaag 10 jaar geworden! Whoepiedoepie! Gebruik jij twitter?

Hieronder zie je één van de eerste tweets in Nederland!

Duimscenario: Brexit kost bijna miljoen banen en 128 miljard Euro

De pro-EU lobbymachine draait op volle toeren, in een poging een 'Brexit' te voorkomen. Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, kost dat het land volgens de lobbyclub namelijk een slodige 128 miljard euro (100 miljard Britse ponden) aan productiviteit. Ook zouden volgens deze propagandamachine maar liefst 950.000 mensen hun baan verliezen.

De lobbyclub zal dit nieuwe duimscenario namens de Britse industrie, samenwerkend in de Confederation of British Industry (CBI), maandag aanvoeren in een opgevoerde campagne tegen een 'Brexit'. Het CBI baseert de cijfers op een studie uitgevoerd door accountantsbureau PricewaterhouseCoopers.

"Het verlaten van de EU zal een klap zijn voor de levensstandaard, banen en groei", aldus directeur Carolyn Fairbairn van de lobbyclub van industriëlen, die haar speech op zondag al vrijgaf. 

Volgens de bangmaakstudie kan het bruto binnenlands product (bbp) met 5 procent dalen in 2020 als de Britten kiezen voor een Brexit. Bij een snelle, nieuwe vrijhandelsovereenkomst met de EU zou dat tot 3 procent beperkt kunnen blijven.

'Brexit kost VK 950.000 banen in 2020'
Duimscenario: 'Brexit kost VK 950.000 banen in 2020' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: voorzichtig zonnetje

Aanvankelijk begint de dag met wat motregen en flink wat bewolking, later op de dag trekt de neerslag weg en kan in het zuidwesten de zon doorbreken. De wind komt uit het noordwesten en is matig van kracht. De temperatuur ligt rond de 9 graden, daar waar de zon schijnt kan het nog 11 graden worden. 

Zon op 06:39
Zon onder 18:56

Ik kreeg twee prachtige foto's van een mistige ochtend op de Heerlerheide in Heerlen toegemaild, maar er stond geen naam bij. Alleen een emailadres, en dát ga ik natuurlijk niet vermelden. Als je je foto's herkent, geef het even aan dan zet ik de juiste naam er nog even bij!  De fotograaf heeft zich inmiddels gemeld! Bedankt Luuntje! 

Mistige ochtend in Heerlen
Mistige ochtend in Heerlen (Foto: Luuntje) 

Mistige ochtend in Heerlen
Mistige ochtend in Heerlen (Foto: Luuntje) 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1945 Hannie Schaft werd op de Rijksstraatweg in Haarlem gearresteerd tijdens een controle toen ze op weg was naar IJmuiden. 
 1980 Jimmy Carter kondigde een boycot van de Olympische Zomerspelen in Moskou af. 
 1952 De Nederlander Andries Pieters en de Duitser Artur Albrecht werden op de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd door een vuurpeleton. 
 1942 Element 94 kreeg zijn naam Plutonium toegewezen. 
 2007 De Grand Canyon Skywalk werd geopend. 


De Grand Canyon Skywalk (©YouTube)

Nederland door grens 17 miljoen inwoners

Nederland passeert maandag de grens van 17 miljoen inwoners. Dat zijn er een miljoen meer vergeleken met vijftien jaar geleden, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

Wie de 17 miljoenste Nederlander is, is niet bekend. Dat komt doordat het statistiekbureau de namen niet krijgt. Het inwonertal gaat uit van de mensen die in Nederland staan ingeschreven. Het gaat om Nederlandse staatsburgers, maar ook om buitenlandse werknemers, om vluchtelingen met een verblijfsvergunning en om asielzoekers die hier minstens zes maanden wonen, maar nog in de procedure zitten. Nieuwe asielzoekers en illegalen zijn niet meegerekend.

De miljoen inwoners die er in de afgelopen vijftien jaar bijkwamen zijn volgens het CBS vooral terechtgekomen in de Randstad. Amsterdam kreeg er met bijna 100.000 in die periode de meeste inwoners bij, gevolgd door Utrecht, Den Haag en Almere. In Rotterdam was de bevolkingsgroei (20.000 extra inwoners) betrekkelijk klein.

Volgens het CBS nam in 109 van de huidige 390 gemeenten het aantal inwoners af in de periode 2001-2016. De krimp was het grootst in de drie Zuid-Limburgse gemeenten Heerlen, Kerkrade en Sittard-Geleen. Maar ook in Zeeuws-Vlaanderen, de Achterhoek en delen van de drie noordelijke provincies daalde het aantal inwoners sterk.

Met het bereiken van de 17 miljoenste inwoner wonen er in ons land gemiddeld 504 mensen per vierkante kilometer landoppervlakte. In 2001 waren dat er nog 475. Den Haag heeft de hoogste bevolkingsdichtheid. Daar wonen 6344 mensen per vierkante kilometer. In grote delen van de noordelijke provincies en in enkele Zeeuwse gemeenten hebben inwoners de meeste ruimte. In 22 gemeenten wonen minder dan 100 inwoners per vierkante kilometer.

Nederland door grens 17 miljoen inwoners
Nederland door grens 17 miljoen inwoners (Foto: ANP)

Brand in opvang asielzoekers Nieuwegein

In een opvangcentrum voor asielzoekers in Nieuwegein heeft zondagmiddag enige tijd een uitslaande brand gewoed. Daarbij zijn geen gewonden gevallen, aldus de Veiligheidsregio Utrecht.

Het opvangcentrum kon op tijd worden ontruimd. De keuken heeft lichte brand- en rookschade opgelopen. Het pand aan de Diepenbrocklaan, bij de oude dorpskern van Jutphaas, is een voormalig zorgcentrum.

Brand in opvang asielzoekers Nieuwegein
Brand in opvang asielzoekers Nieuwegein (Foto: ANP)

Voor het kuchen...

Met pijn en moeite schoof ik op het houten bankje. Zoals altijd was het weer eens koud en tochtig. Typisch, dacht ik nog. Tussen de buitenwereld en de grens van de kerkdeur lijkt haast wel een onzichtbare barrière van volume te heersen. Luid kletsend komen mensen aangelopen en zodra ze een voet over de drempel hebben gezet, sterft het geluid af tot fluisterende klanken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.