FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 maart 2016

Uitslag FC Utrecht - Excelsior

FC Utrecht heeft in de Eredivisie een benauwde zege op Excelsior geboekt. Na een aantrekkelijke eerste helft stond de 2-1 eindstand op de borden. Na de pauze was het minder spectaculair, maar beide ploegen hadden nog wel enkele kansen om tevergeefs iets aan de score te doen.

FC Utrecht

2 - 1

Excelsior

33' Haller (pen)
45' Haller
  5' Kruys
 
Gele kaart: Ramselaar (FC Utrecht), Mattheij, Kuwas, Auassar, Vermeulen (Excelsior)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 16.081
Arbiter: Van der Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Van der Maarel
Leeuwin
Letschert
Kum
Ramselaar
Strieder
Janssen
Ludwig
Haller
Barazite (Joosten/81)
  Muyters
Bovenberg
Fischer
Mattheij
Kuipers
Bruins
Kruys (Hemmen/78)
Kuwas (Vermeulen/68)
Stans (Auassar/61)
Van Weert
Elbers

Positieve Sharapova goede reclame, omzet meldonium verdubbeld

De positieve dopingtest van tennisster Maria Sharapova bleek de start van een ware lawine aan meldonium-dopinggevallen. Inmiddels zouden er al honderd atleten positief getest hebben op het medicijn dat sinds 1 januari op de lijst met verboden middelen staat. Voor de sporters leveren de positieve plasjes schorsingen op die uiteenlopen van twee jaar tot levenslang. Maar gelukkig zit er ook een positieve kant aan de positieve testen.

De producent van meldonium, DSM, vaart wel bij al deze gratis reclame. Omdat veel Russen nu blijkbaar zien dat het medicijn wel moet werken als toppers als Sharapova het gebruiken, is de omzet inmiddels meer dan verdubbeld. Tussen 7 en 13 maart werden in Rusland ongeveer 78.300 doosjes van het medicijn verkocht. Dat is 2,2 keer zoveel in vergelijking met de week daar voor, zo berekende het Nederlandse chemiebedrijf.

"Het dopingschandaal is een goede publiciteitsstunt gebleken voor meldonium. Het product is bekender bij een veel breder publiek", zo lichtte Sergueï Chouliak, algemeen directeur van DSM, toe in een persbericht. “Omdat zelfs Sharapova meldonium gebruikte, zijn de mensen ervan overtuigd dat het product werkt. Patiënten die het product nodig hebben in het kader van hun behandeling zijn bovendien in paniek geslagen. Zij vrezen een stijging van de prijs door de populariteit van meldonium en sloegen een voorraad in."

Sharapova blijkt een prima uithangbord voor meldonium (Pro Shots / Action Images)
Sharapova blijkt een prima uithangbord voor meldonium (Pro Shots / Action Images)

Supersprint Powell op WK, Martina op duizendsten naar huis

Sprinter Asafa Powell heeft op het WK indooratletiek in Portland voor flinke opwinding gezorgd. De Jamaicaanse veteraan snelde in de series van de 60 meter naar een tijd van 6,44 seconden en dat is niet vaak vertoond.

Slechts vier mensen zijn ooit sneller geweest dan Powell. Met 6,39 - twee keer zelfs - heeft Maurice Green al sinds 1998 het wereldrecord in handen. Andre Cason liep in 1992 een tijd van 6,41, in 2009 snelde de Brit Dwain Chambers naar 6,42 en Tim Harden liep in 1999 een tijd van 6,43 seconden. Met zijn tijd staat Powell dus op de vijfde plek aller tijden.

In de schaduw van de Jamaicaan liep Churandy Martina na 6,67 seconden over de finish. Dat leverde hem de vierde plek op, niet genoeg voor automatische kwalificatie. Na alle zeven series deelde Martina zijn tijd met twee andere deelnemers en doordat Antoine Adams uit Saint Kitts & Nevis 6,65 liep, moest er naar de duizendsten gekeken worden. Kemar Hyman uit de Kaaimaneilanden en de Canadees Mobolade Ajomale bleken dan toch een fractie van een seconde sneller dan Martina.

Hensley Paulina plaatste zich wél voor de halve finales. De tweede Nederlander werd met 6,73 seconden derde in zijn heat en plaatste zich dus direct. 

'Hoofdterrorist' Parijs gevangen genomen in Brussel

Een van de vermoedelijke 'masterminds' van de terreuraanslagen in Parijs afgelopen november, Salah Abdeslam (26), is vrijdag namiddag gevangen genomen tijdens een anti-terreuractie in de Brusselse wijk Molenbeek. Dat meldt CNN.

Eerder had de politie hem al bijna te pakken: bij een politie-actie in het Brusselse Vorst werd zijn dna aangetroffen. Kennelijk is Abdeslam er toen in geslaagd te ontsnappen tijdens een schotenwisseling met de politie. Een andere terrorist kwam toen om het leven. Overigens stuitte de sterke arm toen bij louter toeval op het terreurnest.

Na de aanslagen in Parijs werd Abdeslams bomgordel gevonden. Om die reden werd gespeculeerd dat hij niet in IS-kringen welkom zou zijn, omdat hij zijn zelfmoordmissie niet had voltooid. De terrorist zou in de nasleep van de aanslag zelfs menselijke trekjes hebben vertoond: hij zou hebben gehuild, mogelijk om het verlies van zijn broer die zich wel opblies.

Bij de actie vrijdagmiddag werd Abdeslam gewond. Naar verluidt heeft de politie haar best gedaan om hem niet te doden, om zo aan cruciale informatie omtrent de aanslagen in Parijs te kunnen komen. Naast Abdeslam is nog een verdachte opgepakt.

Update 22.27 uur
De Belgische veiligheidsdiensten hebben vandaag 3 huiszoekingen gedaan, meldt de NOS. Daarbij zijn in totaal 5 mensen opgepakt. De huiszoekingen, één in de Brusselse wijk Jette en twee in Molenbeek, begonnen om 16:30 uur en eindigden rond 20:30 uur.

Om 16:40 werd Abdeslam opgepakt in de Vier-Windenstraat in Molenbeek. Hij was niet gewapend. Omdat hij niet naar de bevelen van de politie luisterde, werd hij in zijn been geschoten en raakte hierbij lichtgewond. Bij deze huiszoeking werd ook zijn handlanger Amine Choukri gearresteerd. De 3 andere personen die zijn gearresteerd zijn leden van het gezin dat onderdak bood aan Abdeslam. De andere 2 huiszoekingen leverden geen resultaat op. Bij het onderzoek is ook een drone gebruikt.

De man waar Abdeslam de laatste dagen ondergedoken heeft gezeten werd al maanden in de gaten gehouden door de politie. Abdeslam vluchtte dinsdag waarschijnlijk uit een woning in de Driesstraat in Vorst toen de politie daar een inval deed. Abdeslam dook toen met Choukri onder in de Vier-Windenstraat.

De Franse president Hollande wil dat Abdeslam wordt uitgeleverd aan Frankrijk. Hij zei dat tijdens de gezamenlijke persconferentie met de Belgische premier Michel. Hij zei ook dat het onderzoek naar de aanslagen in Parijs nog niet klaar is. "Er zullen meer arrestaties volgen", voegde hij eraan toe.

De Amerikaanse president Obama heeft gesproken met de Belgische premier Michel. Obama feliciteerde Michel en de Franse president Hollande met het oppakken van Salah Abdeslam.

Hassan naar WK-finale, De Witte in halve finales, Bonevacia klaar

Atlete Lisanne de Witte heeft zich op het WK indooratletiek in het Amerikaanse Portland geplaatst voor de halve finales van de 400 meter. De 23-jarige De Witte liet in de series een tijd noteren van 53,19 seconden, ruimschoots genoeg voor de tweede plek in haar serie en dus plaatsing voor de halve finales.

De snelste tijd werd neergezet door de in Nigeria geboren Bahreinse Kemi Adekoya, die naar 52,27 snelde. De tijd van De Witte bleek uiteindelijk de zevende tijd van allemaal. 

Bij de mannen haalde Liemarvin Bonevacia het op dezelfde afstand niet. Zijn tijd van 47,48 seconden betekende de derde plaats in zijn serie - na de diskwalificatie van Michael Mathieu uit de Bahama's - en dat was niet genoeg voor automatische plaatsing. Zijn tijd bleek ook bij lange na niet voldoende om door te mogen. Met 46,15 was de tiener Abdelaleh Haroun uit Qatar de snelste, voor de 46,24 van Bralon Taplin uit Grenada. 

Update 22.10 uur

Sifan Hassan heeft zich op de 1500 meter zonder al te veel problemen geplaatst voor de finale. Zoals gebruikelijk begon de in Ethiopië geboren Nederlandse achteraan het veld, waarna ze zich langzaam naar voren werkte. Alleen de Ethiopische Gudaf Tsegay kon in de slotronde nog tegenstand bieden, maar zij moest wel genoegen nemen met plek twee, achter de 4:07,28 van Hassan.

Tennistalent Van Rijthoven stoot door in Drummondville

Tennistalent Tim van Rijthoven kent een zeer goede week in Canada. De achttienjarige Brabander staat in de halve finales van de challenger in Drummonville. In de kwartfinales werd Peter Polansky in drie sets verslagen. Het werd 4-6, 7-5 en 6-1. Voor Van Rijthoven is het zijn debuut op het op het challengerniveau, één niveau onder de ATP-Tour.

Polansky was in de tweede ronde nog te sterk voor Igor Sijsling, waarmee Nederlandse confrontatie niet meer tot de mogelijkheden behoorde. Van Rijthoven begon dit toernooi met drie overwinningen in het kwalificatietoernooi. Nu heeft hij ook al drie partijen in het hoofdtoernooien gewonnen.  In de tweede ronde moest top200-speler Yannick Mertens verslagen. Het opvallende is dat Van Rijthoven iedere keer de eerste set verloor om vervolgens set twee en drie wel te winnen. 

Om verder te stunten moet Van Rijthoven in de halve eindstrijd zien te winnen van Frank Dancevic (ATP-243) of lucky loser Edward Corrie (ATP-531). Van Rijthoven begon deze week als 577e van de wereld. Door deze prestatie is hij virtueel al gestegen naar plek 396 op de wereldranglijst. 

Loting kwartfinales Europa League: Klopp vs BVB

Naast de loting voor de Champions League is in het UEFA-hoofdkwartier in Nyon ook de loting voor de kwartfinales van de Europa League verricht. De meest in het oog springende clash is die tussen het Liverpool van coach Jürgen Klopp en de club waar hij vele successen boekte, Borussia Dortmund.

Athletic Bilboa en Sevilla vechten in een Spaans onderonsje om een plek in de halve finales. Villarreal zal af moeten rekenen met Sparta Praag, terwijl Sporting Braga thuis in Portugal begint tegen Shakhtar Donetsk. Op 7 april worden de heenwedstrijden gespeeld, een week later staan de returns op het programma.

Minder belasting op energie uit laadpaal

De elektriciteit uit de palen voor het opladen van auto's wordt goedkoper, althans voor de exploitanten van die palen. De energiebelasting op die elektriciteit wordt namelijk gehalveerd, van 10 naar 5 cent per kWh. Staatssecretaris Eric Wiebes gaat dat in het Belastingplan 2017 voorstellen, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Het is aan de exploitanten om de korting door te berekenen aan de klant. Het hoeft niet, maar ze krijgen waarschijnlijk wel meer klandizie als ze het doen.

Het voorstel is een reactie op een motie van D66 en GroenLinks, die het elektrisch rijden willen stimuleren. Wiebes wil ook dat er zo veel mogelijk oplaadpalen komen. Hij wil het aantrekkelijker maken die te exploiteren.

Wiebes wil ook nog een andere heffing afschaffen, die van ongeveer een cent voor andere duurzame investeringen.

Minder belasting op energie uit laadpaal
Minder belasting op energie uit laadpaal (Foto: ANP)

Handbalvrouwen zetten stap naar Spelen

De Oranje handbalvrouwen zijn dichtbij een plekje op het olympische handbaltoernooi. In Frankrijk werd in het hol van de leeuw met 24-17 gewonnen van Frankrijk, wat bij het OKT als lastigste opponent werd gezien.

In de eerste helft lieten vooral de verdedigingen van de ploegen zich van de goede kant zien. Er werd maar weinig gescoord en daarbij hielp het ook niet dat Frankrijk liefst zeven strafworpen miste. Aan het eind van de eerste helft sloeg Nederland het eerste gaatje van betekenis en ging rusten met een 9-7 voorsprong.

In de tweede helft gingen de vrouwen, tweede op het afgelopen wereldkampioenschap, helemaal los. Aanvallend liep het beter en langzamerhand werd de voorsprong uitgebouwd met uiteindelijk een verschil van zeven doelpunten.

Een goede start van de vrouwen die verder op het toernooi nog in actie komen tegen het lager ingeschaalde Japan en Tunesië. Die kwamen vandaag ook nog tegen elkaar in actie, waarbij de Japansen met 37-20 wonnen. De eerste twee van het OKT in Metz gaan naar de Olympische Spelen later dit jaar in Rio de Janeiro.

Oranjevrouwen vieren de overwinning op Frankrijk (Pro Shots/Henk Jan Dijks)
Oranjevrouwen vieren de overwinning op Frankrijk (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

Sloveense dubbelzege skivliegen Planica

De tweede dag van de World Cup-finale voor de schansspringers heeft een dubbele Sloveense zege opgeleverd. Op de beroemde Letalnica-skivliegschans in Planica zorgden Robert Kranjec en wereldkampioen Peter Prevc ervoor dat het thuispubliek uit haar dak kon gaan.

Prevc viel in de eerste ronde nog tegen doordat hij snel na de afsprong instabiel in de lucht hing, maar in de finaleronde ging het een stuk beter. Hij vloog naar 242 meter, veruit de beste sprong van de dag, en steeg zo nog naar de tweede plek. Kranjec liet zich de zege niet meer afpakken en behield een comfortable voorsprong op Prevc. Voor de ervaren skivliegspecialist Kranjec was het zijn zevende individuele World Cup-zege. Plek drie was voor de Noor Johann André Forfang. 

Zaterdag staat in Planica de landenwedstrijd op het programma, waarna op zondag het seizoen afgesloten wordt met de laatste individuele wedstrijd. Prevc heeft de World Cup al lang en breed binnen en is sinds vrijdag ook zeker van de eindzege in de World Cup skivliegen. 

Van Basten: "Ziyech heeft toch met zijn hart gekozen?"

Danny Blind kreeg tijdens de persconferentie over de nieuwe Oranje-selectie veel vragen over Hakim Ziyech. Assistent Marco van Basten greep in.

Ziyech werd vorig jaar eens opgeroepen voor Oranje, maar moest toen afhaken. Toen hij de daaropvolgende keer niet door Blind werd opgeroepen voor het Nederlands elftal, besloot Ziyech voor Marokko te kiezen. Van Basten reageerde vrijdag, omdat Blind flink werd doorgevraagd over de middenvelder.

"Waarom? Hij heeft toch met zijn hart gekozen? Volgens mij moeten jullie bij hem zijn", reageerde Van Basten vanuit de zaal. Waarna ook Blind reageerde. "Toen hij zich vorig jaar juni bij ons trainingskamp in Hoenderloo meldde, had ik het idee dat hij de intentie had om voor Nederland te spelen. Toen ik hem voor de wedstrijd daarop niet selecteerde, heeft hij voor Marokko gekozen."

Dat Van Basten en Ziyech elkaar niet echt kunnen hebben, bleek al eerder. Ziyech liet zich in gesprek met De Volkskrant al eens kritisch uit over de voormalig trainer van sc Heerenveen. De twee werkten samen in Friesland. "Van Basten is een mooie naam, maar geen toptrainer. Hij heeft zich bij AZ gerealiseerd dat-ie er niet geschikt voor is. Dat had hij al bij Heerenveen moeten doen", waren de woorden van Ziyech eerder in januari dit jaar.

"Nu is hij toch weer assistent bij Oranje. Als je mensen kent of een grote naam hebt, kom je altijd wel weer aan de bak. Bij mij telt kwaliteit", reageerde de technisch begaafde middenvelder.

Hakim Ziyech zal het shirt van het Nederlands elftal niet meer dragen. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
Hakim Ziyech zal het shirt van het Nederlands elftal niet meer dragen. (PRO SHOTS/Erwin Spek)

[Blog] Rechtzaak Wilders afgelopen

PVV-leider Geert Wilders noemt het proces dat vrijdag tegen hem begint over zijn omstreden Marokkanen-uitspraken een "enorme bende" en "een farce". Hij wijst daarbij onder meer naar het op voorhand uitlekken van zijn pleitnotitie.

De politicus haalt vrijdagochtend op Twitter hard uit naar het Openbaar Ministerie. "Fraude met valse aangiften - nalatig OM - pleitnota advocaat + strategie verdediging op straat. Wat 'n enorme bende. Proces nu al een farce", zo stelt hij.

Update 20:03 uur
Na de OvJ krijgt Geert Wilders zelf het woord. Hij vertelt dat hij al 11 jaar met de dood bedreigd wordt. "Ik kwam hier naartoe in een konvooi van geblindeerde auto's en zo word ik naar huis gebracht. Een safe-house. Mijn kantoor is een geblindeerde kamer en ik woon in een bunker. Ik betaal die prijs omdat ik kritiek heb op de islam en het Marokkanenprobleem benoem." aldus Geert Wilders. Hierna citeerde hij Hugo de Groot die aan vervolging ontkwam door te vluchten, en zei "dat zou ik ook wel eens willen. De vrijheid van meningsuiting is de enige vrijheid die ik nog heb, en die geef ik nooit op." Verder vreest hij geen eerlijk proces te krijgen, onder andere door de valse aangiften: "Hier is sprake van misleiding, intimidatie, onkunde, ja zelfs van zwendel."

Hij wil inderdaad minder Marokkanen in Nederland. "Op welke manier de PVV dat wil, staat al jaren in het partijprogramma." Ook vindt hij dat er met 2 maten gemeten wordt: "Waarom zijn Samsom en Spekman niet vervolgd? Waar was iedereen toen een kamerlid mij een tumor noemde, en me vergeleek met Hitler? Het is een politiek proces, door dubbelhartigheid en hypocrisie." Ook noemde hij het de waanzin ten top als hij wordt vervolgd voor uitspreken wat er in het verkiezingsprogramma staat. Hij zei ook nog dat hij nu voor 3 rechters staat, maar dat eigenlijk 17 miljoen Nederlanders over hem moeten oordelen. Hij vraagt de rechtbank om hem vrij te spreken.

De rechtbank doet 7 april om 10 uur uitspraak.

Update 18:58 uur
Officier van Justitie Bos vindt het overdreven om de rechtzaak te bevriezen tot het lek gevonden is. De AD-journalist die het naar buiten bracht kan gevraagd worden naar zijn bron, "maar ik denk dat we allemaal het antwoord weten. We moeten rekening houden met feit dat lek nooit wordt gevonden." Volgens het OM voldeden er 3 van de 15 aangiften niet. Daar stond bijvoorbeeld een andere handtekening op.

Ook was er geen sprake van sturing, ook voor winkeldiefstallen is er een gestandaardiseerd formulier. Er is ook geen regel dat aangifteformulieren niet voorgedrukt mogen zijn. Daarbij kan het OM ook ambtshalve tot vervolging overgaan, daar zijn geen aangiften voor nodig, volgens de OvJ.

Update 15.25 uur
Het OM had commentaar op de 15 getuigen die de verdediging selecteerde. Dit zouden alleen oude Marokkanen zijn. Volgens Knoops is er gekozen voor "levenswijsheid" en waren de getuigen relevant anders had de rechtbank ze niet gekozen. Het is ook een steekproef, het moeten er nog meer worden.

Bij 12 van de 15 getuigen was er sprake van onregelmatigheden. De Telegraaf meldde vorige week al dat een aantal getuigen niet eens wisten dat ze aangifte deden. Aangifteformulieren lagen bij de Islamitische slager en moskee en ook vulde de politie zelf een aantal formulieren in, bleek uit de verhoren. Volgens Knoops trad de politie faciliterend op bij het doen van aangifte. Getuigen zeiden ook dat ze de uitspraken niet zelf hebben gehoord en te denken dat van Wilders alle Marokkanen het land uit moesten. Eén aangever zei dat hij dacht dat hij het formulier invulde omdat het verkiezing was. Volgens Knoops moet er onderzoek gedaan worden als er sprake is van valse aangiften.

Update 15.10 uur
Advocaat Knoops voert aan dat minister Asscher heeft aangezet tot het doen van aangifte tegen Wilders. Asscher zei dat Wilders "willens en wetens" uitspraken deed, in het strafrecht betekent dit "met opzet". Ook zei Asscher: "Daarom is het terecht dat de samenleving zegt, dit is over de grens." Asscher zei te spreken namens het voltallige kabinet, ook namens de minister van Justitie, waar het OM onder valt. Volgens Knoops is dit een schending van de Trias Politica, de scheiding van wetgevende, rechtsprekende uitvoerende macht. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat Wilders strafbaar was.

Update 13.05 uur
De zitting is geschorst voor een lunchpauze. Knoops is op pagina 76 van zijn betoog. Ondanks dat het tweede gedeelte van zijn boekwerk een hoop tabellen bevat, verwacht de raadsman nog zeker twee uur nodig te hebben om zijn pleidooi af te ronden.   

Update 12.15 uur
Van de 39 verzoeken die Knoops heeft ingediend zijn er 6 toegewezen, 1 aangehouden en de rest is afgewezen. De advocaat is van mening dat er een heroverweging moet komen van de ruim 30 afgewezen verzoeken.  

Ook haalt de raadsman uitspraken van Samsom en Spekman aan, die volgens hem vergelijkbaar van aard zijn, maar die niet worden vervolgd. 

Update 11.14 uur
Knoops is inmiddels begonnen met het kenbaar maken van zijn onderzoekswensen. Dit zal 'enkele uren' duren, waarna Wilders zelf ook nog aan het woord zal komen. Volgens Knoops is de vrijheid van meningsuiting de enige vrijheid die Wilders nog heeft.

Update 10.42 uur
De advocaat van Wilders geeft aan dat het lekken van de pleitnota bij voorbaat heeft gezorgd voor een oneerlijk proces. Hij wil eerst een onderzoek naar het lek, en dan pas verder met het proces.

Update 10.35 uur
De Pegida demonstranten houden het buiten voor gezien en gaan naar binnen om de rechtszaak vanaf de publieke tribune te volgen.

Update 10.28 uur
De zaak ligt stil omdat er een kabeltje nodig is voor een powerpoint-presentatie. In de tussentijd kun je ook in ons Nieuwsforum terecht voor discussie over de rechtszaak.  

Update 10.05 uur
Voor het proces begon zijn er zes mensen aangehouden door de marechaussee. In hun auto's werden messen en pepperspray aangetroffen. Het is niet duidelijk wat de zes van plan waren en of ze voor of tegen Wilders wilden protesteren. 

Update 9:38 uur
Inmiddels is Wilders in de zittingszaal gearriveerd. Zowel hijzelf, als de persfotografen maken van de gelegenheid gebruik om wat plaatjes te schieten.  

Update 9.27 uur
Bij de rechtbank hebben zich zo'n 20 demonstranten verzameld. De leden van Pegida staan in een vak voor de hoofdingang van de rechtbank. Enkelen van hen dragen een varkensmuts zo meldt het ANP. Verder worden er op de wegen richting de rechtbank auto's gecontroleerd en is er veel beveiliging aanwezig. Het proces tegen Wilders is vanaf 9.30 uur live te volgen op de livestream of op NPO 1. 

Update 9.09 uur
Geert Wilders is onderweg naar de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol, onder begeleiding van een politie-escorte. Hij meldt dit op Twitter. Volgens Wilders zal niemand hem het zwijgen opleggen. 

Prima begin Moto3-carrière Bendsneyder (17)

Motorcoureur Bo Bendsneyder is goed begonnen aan zijn eerste weekeinde in de Moto3. De net 17-jarige Nederlander debuteert dit seizoen in de grand prix bij het Red Bull KTM Ajo Team. Hij is daar teamgenoot van de Zuid-Afrikaan Brad Binder, die vorig jaar regelmatig meestreed om de podiumplekken. Bendsneyder reed vorig jaar in de Red Bull Rookies Cup, waar hij op zeer indrukwekkende wijze de titel pakte.

Op het Losail Circuit in Qatar zijn de drie vrije trainingen inmiddels achter de rug. In de eerste training kwam Bendsneyder donderdag tot een vijftiende plek in het veld van ruim dertig rijders, een ruime halve seconde achter Binder. Training twee ging weer wat beter: een tiende plek met een gat van slechts twee tienden naar zijn Zuid-Afrikaanse teamgenoot. Vrijdag stond training drie op het programma en dat leverde voor Bendsneyder de achtste stek op, zes tienden achter Binder. Voor de Lage Landen gaat het sowieso erg lekker: de Belg Livio Loi liet in de trainingen de eerste, eerste en derde tijd noteren. 

Zaterdagmiddag om 16.00 uur Nederlandse tijd wordt de kwalificatie in de Moto3 gereden. Zondag om dezelfde tijd start de race. 

Laatste kans; FOK! F1-manager sluit vanavond

Vandaag werden in Melbourne de eerste vrije trainingen verreden voor het nieuwe Formule 1-seizoen. De regen maakte het niet alleen voor de coureurs lastig, maar ook voor jou als manager van de eigen team bij de FOK! Formule 1-manager. Wie moet je nou gaan opstellen voor de kwalificatie en de race?

Je hebt alleen niet teveel tijd meer. Vanavond om 23.59 uur worden alle teams vastgezet en kan je niet meer wisselen. Zorg ervoor dat je als je nog geen team hebt ingevuld, dat je dat alsnog doet in je teammanagement

Heb jij je team al ingevuld? Mooi zo! Dan weet je in ieder geval zeker dat je dit weekend punten kan scoren in de FOK! Formule 1-manager. Maar weet je het echt wel zeker dat dit de juiste combinatie is.. je kunt tot vanavond 23.59 uur nog je team wijzigen!

Als je je nog niet hebt ingeschreven, doe dat dan alsnog! Inschrijven kan via deze linkWil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

We wensen je veel plezier met het seizoen 2016 van de FOK! Formule 1-manager!

Gerard Joling gedagvaard voor aanrijding

Gerard Joling wordt door het Openbaar Ministerie gedagvaard voor het verkeersongeval waar hij vorig jaar bij betrokken was in Aalsmeer. De zanger en presentator reed eind mei een bejaarde vrouw uit Aalsmeer aan op een zebrapad.

"Hij wordt gedagvaard omdat hij als verkeersdeelnemer een ongeval heeft veroorzaakt met zwaar lichamelijk letsel als gevolg", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Hij bevestigt berichtgeving van Shownieuws, dat de zaak op 21 juli staat gepland. Dit betreft een regiezitting. Tijdens deze procedurele zitting, die voorafgaat aan de inhoudelijke behandeling, kunnen partijen nog onderzoeksverzoeken indienen.

Joling reed de toen 91-jarige vrouw op dinsdag 26 mei aan, toen ze met haar rollator een straat in Aalsmeer overstak. Ze belandde met diverse botbreuken in het ziekenhuis en onderging daar meerdere operaties. Joling trad kort na het ongeluk op met de Toppers in de ArenA in Amsterdam.

Gerard Joling gedagvaard voor aanrijding
Gerard Joling gedagvaard voor aanrijding (Foto: BuzzE)

Centralist voorspelt vluchtroute, pakt dieven

Drie fietsendieven die donderdagavond in Dordrecht op de hielen werden gezeten door de politie zijn uiteindelijk opgepakt dankzij een alerte centralist. De medewerker schatte al meeluisterend via de mobilofoon in dat ze langs de meldkamer zouden vluchten. Hij rende naar buiten en slaagde erin de mannen aan te houden, meldde de politie vrijdag.

Het drietal sloeg toe in de Dordtse Paul Krugerstraat en ging er vandoor met onder meer een damesfiets die op slot stond. Een agent vertrouwde het niet en wilde de mannen aanspreken, maar die sloegen op de vlucht.

Bij de centrale beet een van de fietsendieven de centralist in zijn arm en spuugde een andere agent in het gezicht. Twee verdachten, Poolse mannen van 23 en 30 jaar, zitten vast. Wie de derde verdachte is, weet de politie nog niet. De centralist moest in een ziekenhuis aan zijn verwondingen worden behandeld.

Centralist voorspelt vluchtroute, pakt dieven
Centralist voorspelt vluchtroute, pakt dieven (Foto: ANP)

Weinig veranderingen in Single Top 100

Mike Posner blijft deze week de Single Top 100 aanvoeren met zijn hit I Took A Pill in Ibiza. Rihanna staat net als vorige week nog op de tweede positie met haar duet Work met Drake.

Faded van Alan Walkers maakt de top drie compleet. In de rest van de lijst zijn slechts kleine verschuivingen.

Single Top 10 week 12
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Mike Posner - I Took A Pill In Ibiza
2. (2) Rihanna feat. Drake - Work
3. (3) Alan Walker - Faded
4. (5) Jonas Blue feat. Dakota - Fast Car
5. (6) Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG
6. (4) Lil' Kleine feat. Ronnie Flex - Niet omdat het moet
7. (8) Matt Simons - Catch & Release (Deepend remix)
8. (7) Lil' Kleine feat. Ronnie Flex - 1, 2, 3
9. (9) Lukas Graham - 7 Years
10. (10) Justin Bieber - Love Yourself

Weinig veranderingen in Single Top 100
Weinig veranderingen in Single Top 100 (Foto: BuzzE)

Tijdelijke opening V&D vanaf volgende week

Alle 62 warenhuizen van V&D openen vanaf volgende week nog een laatste keer hun deuren. De filialen gaan voor drie tot vier weken open om resterende voorraden te verkopen. Dat meldden de curatoren van de failliete winkelketen vrijdag.

De curatoren hebben overeenstemming bereikt met leveranciers en verhuurders van winkelpanden over de laatste liquidatieverkoop. Ook is er personeel gevonden om de winkels te bemannen.

De winkels gaan gespreid woensdag, donderdag of vrijdag open. Wat er precies in de winkels wordt verkocht is niet bekendgemaakt. Er zijn al restvoorraden verkocht aan opkopers.

De grootste warenhuisketen van Nederland ging vorige maand definitief ten onder, nadat een doorstart onhaalbaar was gebleken. Supermarktconcern Jumbo lijfde wel de La Place-restaurants van V&D in. De opbrengsten van de tijdelijke heropening gaan naar de schuldeisers. Die hebben zo'n 100 miljoen euro aan vorderingen uitstaan.

Tijdelijke opening V&D vanaf volgende week
Tijdelijke opening V&D vanaf volgende week (Foto: ANP)

Aantal auto's Nederland door grens 8 miljoen

Het aantal auto's in Nederland is voor het eerst boven de 8 miljoen uitgekomen. Dat bevestigde een woordvoerder van brancheorganisatie Bovag na berichtgeving van BNR.

De mijlpaal werd op 1 januari al bereikt, maar Bovag bracht de cijfers nu pas naar buiten om af te wachten of het niet ging om een tijdelijke piek. Dat blijkt niet het geval. Het aantal auto's op de Nederlandse wegen steeg sinds de jaarwisseling verder naar meer dan 8 miljoen deze maand.

Elektrisch rijden staat nog in de kinderschoenen volgens Bovag. Het aandeel van volledig elektrische auto's is met 0,1 procent nog marginaal. Daarnaast zijn er nog eens 2 procent deels elektrische auto's, zoals hybrides. In de laatste negen jaar is het aandeel van dieselauto's door stimuleringsmaatregelen van de overheid gestegen van 13 naar 17 procent. Dat ging vooral ten koste van auto's die rijden op gas.

Wat verder opvalt is dat jongeren niet minder vaak een auto bezitten. "De trends zeggen dat jongeren liever een iPhone hebben dan een auto of dat ze auto's delen, maar dat blijkt niet uit de cijfers", aldus de zegsman. Het aandeel jongeren met een auto bleef ongeveer gelijk, maar in absolute zin was sprake van een toename. "Autodelen is meer iets voor de grootstedelijke gebieden."

Aantal auto's Nederland door grens 8 miljoen
Aantal auto's Nederland door grens 8 miljoen (Foto: ANP)

Paint het nieuws: Gevolgen nucleaire proef

Paint het nieuws, een item waarin elke week één foto van een actuele gebeurtenis gefotoshopt kan worden. Het onderwerp van afgelopen week was de aankondiging van Kim Jong-un voor nieuwe nucleaire proeven.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft opdracht gegeven tot nieuwe nucleaire proeven. Die moeten de slagkracht van het kernwapenarsenaal van het land helpen verbeteren, meldde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA vorige week vrijdag. Wat hebben deze nuclaire proeven voor gevolgen?

Duitse oud-minister Westerwelle overleden

De voormalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle is vrijdag overleden. De oud-voorman van de liberale FDP overleed op 54-jarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie, maakte de Westerwelle Foundation in Berlijn bekend.

Hij zat tussen oktober 2009 en december 2013 als bewindsman op Buitenlandse Zaken. Onder zijn leiding had de FDP het beste verkiezingsresultaat ooit met 14,6 procent van de stemmen bij de Bondsdagverkiezingen van 2009. In 2011 droeg Westerwelle zijn functies als vicekanselier en FDP-voorzitter over aan Philipp Rösler. Bij de Bondsdagverkiezingen van 2013 leed de FDP een grote nederlaag. De partij haalde zelfs de kiesdrempel niet.

Westerwelle kon niet aanblijven als minister van Buitenlandse Zaken en werd opgevolgd door SPD-politicus Frank-Walter Steinmeier, die tevens zijn voorganger was.

Duitse oud-minister Westerwelle overleden
Duitse oud-minister Westerwelle overleden (Foto: ANP)

SER: houd chronisch zieken aan het werk

Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland neemt de komende jaren verder toe. Daardoor wordt het steeds belangrijker om vroegtijdig maatregelen te nemen om chronisch zieken aan het werk te houden. Dat stelt de Sociaal-Economische Raad (SER) in een vrijdag gepubliceerd advies.

De SER dringt daarbij aan op de verbetering van kennis over arboregels en bestaande subsidieregelingen 'zodat de regels beter worden nageleefd en voorzieningen voor bijvoorbeeld werkaanpassingen vaker worden benut'. Kenniscentra, patiëntenorganisaties en bedrijfsartsen zouden werkgevers ook beter kunnen adviseren over de gevolgen van een chronische ziekte voor het werk.

De adviesraad hamert verder op het belang van preventie. Bestaande instrumenten om arbeidsrisico's in kaart te brengen moeten daarbij beter worden benut. Verder zouden bedrijfsartsen zichtbaarder moeten worden, bijvoorbeeld via de instelling van open spreekuren.

SER: houd chronisch zieken aan het werk
SER: houd chronisch zieken aan het werk (Foto: ANP)

Vier nieuwe binnenkomers in albumlijst

De Album Top 100 bevat deze week vier nieuwe binnenkomers. André Hazes jr. is de hoogste nieuwe binnenkomer en nestelt zich met het album Leef op de tweede plaats.

Sininger-songwriter Nielson staat op de derde plek met zijn nieuwe album Weet je wat het is, dat hij zaterdag uitbracht tijdens zijn gelijknamige concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Nielsons tweede album bevat tien tracks, waaronder samenwerkingen met Guus Meeuwis, Paul de Munnik en Jiggy Djé.

'Sawtu Boys Money Gang' oftewel SBMG komt met het album Richting Kraaie binnen op de zesde positie. SMBG bestaat uit Amsterdammers Chyvon Pala a.k.a. Chivv en Henk Mando a.k.a. Henkie T. De leden van SBMG zijn opgegroeid en woonachtig in Kraaiennest, een wijk in Amsterdam Zuidoost. Het album bevat negentien nummers, waaronder samenwerkingen met Willie Wartaal (De Jeugd Van Tegenwoordig). Sevn Alias, Frenna (SFB), Hef en Bokoesam.

Paul de Munnik komt met zijn album Nieuw binnen op de achtste plaats.

Album Top 10 week 12
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (2) Lil' Kleine - Wop
2. (-) André Hazes Jr. - Leef
3. (-) Nielson - Weet je wat het is
4 (1) Anouk - Queen For A Day
5. (3) Justin Bieber - Purpose
6 (-) SBMG - Richting Kraaie
7 (4) Adele - 25
8. (-) Paul de Munnik - Nieuw
9. (8) Coldplay - A Head Full Of Dreams
10. (7) K3 - 10.000 Luchtbalonnen

Vier nieuwe binnenkomers in albumlijst
Vier nieuwe binnenkomers in albumlijst (Foto: BuzzE)

Twitter houdt limiet van 140 tekens

Twitter handhaaft de limiet van 140 tekens per tweet. Dat zei Twitter-topman Jack Dorsey in een interview in The Today Show van NBC News ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het social mediaplatform.

Begin januari was er veel rumoer rond geruchten dat Twitter de 140 tekens-grens zou ophogen naar 10.000 tekens. Veel critici zagen hierin het faillissement van het platform, dat volgens hen vooral groot is geworden dankzij de beperking van die 140 tekens.

Dat de 140 tekens-grens blijft was al min of meer bekend. In de vermeende nieuwe opzet zouden de eerste 140 tekens van een tweet in de tijdlijn getoond worden, maar zou er en een uitklapknopje komen dat de rest van de tweet prijs zou geven.

Twitter houdt limiet van 140 tekens
Twitter houdt limiet van 140 tekens (Foto: BuzzT)

Zwitserse skiërs winnen landenwedstrijd na thriller

Het gaat uitstekend met de Zwitserse skiërs bij de World Cup-finale in eigen land in St Moritz. Na zeges van Beat Feuz op de afdaling en super-G, plus de nodige podiumplekken, was het vrijdag de beurt aan het team in de landenwedstrijd. In die wedstrijd strijden landenteams van minstens twee mannen en twee vrouwen tegen elkaar. Elk duel bestaat uit vier losse parallelwedstrijden, waarbij het land met de meeste zeges de wedstrijd wint. Bij een 2-2 gelijkspel gaat het om de tijd van de snelste man en de snelste vrouw bij elkaar opgeteld.

Favoriet Zweden won in de voorronde met 4-0 van Canada, de Amerikanen versloegen Tsjechië met 3-1 en Duitsland won op tijd van Slovenië. In de kwartfinales nam Zweden het vervolgens op tegen Oostenrijk, resulterend in een 3-1 zege. De Zwitsers kwamen tegen Noorwegen tot een gelijkspek, maar wonnen op basis van de tijd. Frankrijk versloeg de Verenigde Staten met 3-1 en Duitsland won, wederom op tijd, van Italië.

In de halve finale tussen Zweden en Zwitserland werd Charlotte Chable namens het thuispubliek gediskwalificeerd: 1-0 voor Zweden. Reto Schmidiger kende een geweldige run en zag Mattias Hargin fouten maken, waardoor hij Zwitserland op gelijke hoogte bracht. Wendy Holdener rekende vervolgens namens het thuisland af met Maria Pietilä-Holmner waardoor de laatste wedstrijd uitkomst moest bieden. Daniel Yule verloor daarin ruim van de Zweed André Myhrer, maar na het optellen van de tijden van de snelste man en vrouw bleek Zwitserland 0,08 seconden sneller.

Het was werkelijk briljant weer om te skiën in de Zwitserse bergen, waar in 1928 en 1948 de Olympische Winterspelen gehouden werden (Foto: Getty)

Ook de tweede halve finale werd een ware thriller. De piepjonge Duitse Katrin Hirtl-Stanggassinger (17), net terug van de Jeugd Olympische Spelen, kwam ervaring tekort en verloor van de Française Adeline Baud Mugnier. Duitsland sloeg terug met zeges van Stefan Luitz op Julien Lizeroux en Lena Dürr op Tessa Worley. Jean-Baptiste Grange versloeg in duel vier de Duitser Dominik Stehle, maar voor de derde keer op rij bleek Duitsland op tijd goed genoeg om door te gaan. 

In de finale begon Zwitserland met een ruime zege van Holdener op het jonge talent Hirtl-Stanggassinger. Yule en Michelle Gisin haalden vervolgens echter de finish niet en dus stond Duitsland op 'match point'. De Zwitsers hoefden niet te treuren, want wederom was er de in topvorm verkerende Schmidiger - nota bene pas sinds donderdagavond terug uit Spanje, waar hij de Europa Cup-finale skiedde. Hij versloeg Stehle, bracht de stand op 2-2 en zorgde ervoor dat Zwitserland op tijd de finale won. In de strijd om de derde plek dolf Frankrijk met 1-3 het onderspit tegen Zweden. 

Poetin viert annexatie Krim

Vladimir Poetin heeft vrijdag de tweede verjaardag van de annexatie door Rusland van de Krim gevierd. De Russische president bezocht het schiereiland dat twee jaar geleden van Oekraïne werd losgeweekt. Het staatshoofd liet zich vrijdag bijpraten over de vorderingen bij de bouw van de miljarden kostende brug over de Straat van Kertsj tussen het schiereiland en het Russische vaste land.

Poetin beloofde dat het energieprobleem op de Krim uiterlijk in 2018 is opgelost. Nu nog is het door de Russen gecontroleerde gebied voor zijn stroom, gas en water afhankelijk van Oekraïne. Afgelopen jaar lag de stroomvoorziening er wekenlang uit omdat opstandige Krim Tartaren een stroomleiding hadden vernield. Een in allerijl door Rusland gelegde zeekabel moest uitkomst bieden.

Veel landen hebben de annexatie van de Krim door Rusland niet erkend.

Poetin op Krim voor viering annexatie
Poetin viert annexatie Krim (Foto: ANP)

Koning opent Wildlands Adventure Emmen

Koning Willem-Alexander heeft vrijdag de nieuwe dierentuin Wildlands Adventure Zoo in Emmen geopend. Die vervangt het voormalige Dierenpark Emmen. Het park wil met de vernieuwing een nieuwe standaard neerzetten voor het bezoek aan een dierentuin.

Het park is 22 hectare groot en kent drie werelden, Nortica, Serenga en Jungola. Willem-Alexander bezocht onder andere Nortica waar onder meer zeeleeuwen en ijsberen leven. Daarnaast bracht hij een uitgebreid bezoek aan Jungola, waar de apen domineren. Bezoekers kunnen via hangbruggen de jungle ervaren, die is gesitueerd in de grootste kas van Europa, 18.000 vierkante meter.

In het jungletheater opende de koning officieel de dierentuin. Daarna maakte hij nog een tochtje in een boot over de junglerivier. Wildlands gaat vrijdag 25 maart open voor publiek.

Koning opent Wildlands Adventure Emmen
Koning opent Wildlands Adventure Emmen (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 11

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was X11 met het volgende onderschrift: "Ik weet ook niet waar de schoen wringt. Jij?"

De opgave van deze week:

ADO Den Haag-eigenaar Hui Wang volgt de wedstrijd tussen zijn club en FC Utrecht op de tribune, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Jan Kok)
ADO Den Haag-eigenaar Hui Wang volgt de wedstrijd tussen zijn club en FC Utrecht op de tribune, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Jan Kok)

Kim Holland op het matje om natuurgeluiden

Pornoster Kim Holland maakt het soms wel erg bont. Tenminste, dat vinden haar buren. Die schakelden de politie in toen Kim nogal luid 'natuurgeluiden' maakte.

Kim zelf ziet er de grap wel van in. "Zo grappig vandaag politie aan de deur geweest i v m onze opvallende passievolle seks. De buren kunnen het niet aan!", twitterde ze. Om daar aan toe te voegen dat het nieuws inmiddels wel heel breed wordt uitgemeten. "Eerst wist alleen de politie het en de buurt. Inmiddels de hele wereld. En we wilden het nog wel stil houden "

Kim Holland op het matje om seksgeluiden
Kim Holland op het matje om seksgeluiden (Foto: BuzzE)

Corendon beschuldigd van prijsafspraken

Reisorganisatie Corendon heeft de kartelwetgeving overtreden door exclusieve afspraken te maken met een reisagentschap. Dat beweert reisaanbieder Prijsvrij, die voor ruim 3,4 miljoen euro beslag heeft gelegd bij Corendon.

Prijsvrij meldde vrijdag dat het beslag in een kort geding overeind is blijven staan, omdat de overtredingen "voldoende aannemelijk" zouden zijn gemaakt. Corendon zou de exclusieve afspraken hebben gemaakt met reisagentschap Tjingo. Het bewijs hiervoor staat volgens Prijsvrij in e-mailwisselingen tussen de directeur van Corendon en de directie van Tjingo.

In 2013 zegde Corendon zijn overeenkomst met Prijsvrij op vanwege een strategiewijziging. Uit de mailwisselingen zou echter blijken dat de opzegging het gevolg is van afspraken met Tjingo. Op verzoek van Tjingo zou Corendon niet alleen met Prijsvrij, maar ook met duizend andere reisagenten hebben gebroken. Daardoor nam de concurrentie voor Tjingo af.

Corendon-topman Steven van der Heijden liet in een reactie weten het een vervelende kwestie te vinden, na eerdere juridische aanvaringen met Prijsvrij. "Wij zijn er echter 100 procent van overtuigd dat Prijsvrij geen poot heeft om op te staan. Dat zal ook blijken uit de verdere juridische procedure."Hij verwacht dan ook dat na afloop van de rechtsgang het beslag zal worden opgeheven.

Corendon beschuldigd van prijsafspraken
Corendon beschuldigd van prijsafspraken (Foto: ANP)

Peter Jan Rens veilt bezittingen

Peter Jan Rens veilt deze week een groot deel van zijn persoonlijke bezittingen. Voor wie altijd al eens in de blauwe pyama van Meneer Kaktus wilde kruipen: nu is de kans. Behalve de pyama komt nog een aantal bijzondere bezittingen onder de hamer.

Rens doet zijn Tros TV Ster van de hand. Hij kreeg die in 1991 voor het programma Doet tie 't of doet tie 't niet. Ook een aantal schilderijen van zijn ex, Virginia van Eck, krijgt een nieuwe eigenaar.

De reden van de veiling is dat Rens naar Turkije wil verhuizen. "Zoals bekend wil ik in Turkije gaan wonen en werken en daarom laat ik de dingen die ik niet meer nodig heb veilen. Op deze manier hoop ik dat er andere mensen zijn die van de spullen kunnen genieten'', zegt Rens.

De bekende pyama is een bijzonder veilingstuk: Rens wil het kledingstuk graag persoonlijk overhandigen. "De hoogste bieder krijgt dus ook nog een kans om Rens te ontmoeten", aldus veilinghuis Catawiki.

Tot vrijdag 26 maart kunnen mensen bieden op de veilingstukken.

Peter Jan Rens veilt bezittingen
Peter Jan Rens veilt bezittingen (Foto: BuzzE)

EU-landen stemmen in met migratiedeal Turkije

De Europese Unie en Turkije gaan samen de vluchtelingencrisis aanpakken. De regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen hebben het vrijdagochtend voorbereide compromis goedgekeurd. Dat maakte de Finse premier Juha Sipilä op Twitter bekend.

De deal behelst onder meer dat migranten die aankomen op Griekse eilanden worden teruggestuurd naar Turkije. Europa gaat Syrische vluchtelingen uit Turkse kampen opnemen.

Het compromis werd voorbereid met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Naar verwachting zal hij snel aanschuiven om de deal definitief te beklinken.

EU-landen stemmen in met migratiedeal Turkije
EU-landen stemmen in met migratiedeal Turkije (Foto: ANP)

Project CARS in virtual reality vanaf 28 maart

Eerder deze week werd bekend dat bij de release van de Oculus Rift op 28 maart er een lijst van 30 games beschikbaar zal zijn voor de VR-bril. Daaronder zit ook Project CARS, een geliefde racesim die dankzij de toevoeging van virtual reality nog een stuk intenser zal worden.

Slightly Mad Studios, de ontwikkelaar achter Project CARS, liet via Twitter een fragment zien van de game in VR, en dat ziet er behoorlijk indrukwekkend uit. In het filmpje is te zien hoe er gespeeld wordt vanuit de bekende dashboard-weergave, en hoe het mogelijk is om tijdens het racen voortdurend om je heen te kijken.

Op de lijst van Oculus-games krijgt Project CARS de waardering "intense" in comfort-score, dus mensen met een zwakke maag zijn alvast gewaarschuwd. De lijst van launch-games voor Oculus Rift, inclusief 'comfort-rating', kun je onderaan dit artikel vinden.

'Kind krijgt vaak te veel antidepressiva'

Artsen houden zich slecht aan de richtlijn voor het voorschrijven van antidepressiva aan kinderen en tieners met een depressie. Dat blijkt uit een vrijdag verschenen onderzoek van de afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de afdeling Farmacie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Volgens de onderzoekers krijgt minder dan een op de vijf jongeren bij aanvang van de medicatie het juiste middel voorgeschreven. Ook is de voorgeschreven startdosering vaak hoger dan aanbevolen. Zo kreeg meer dan de helft van de onderzochte tieners de startdosis van een volwassene voorgeschreven.

In Nederland gebruiken ongeveer 10.000 jongeren tot achttien jaar antidepressiva. Volgens de richtlijn zou medicatie alleen voorgeschreven moeten worden aan jongeren die lijden aan een ernstige depressie.

'Kind krijgt vaak te veel antidepressiva'
'Kind krijgt vaak te veel antidepressiva' (Foto: ANP)

Poederbrief voor zoon Trump

De autoriteiten in New York stellen een onderzoek in naar een poederbrief die de zoon van Donald Trump heeft ontvangen. In de brief worden niet nader omschreven dreigementen geuit als Trump senior doorgaat met zijn campagne voor de Republikeinse presidentsnominatie, zei de politie vrijdag.

De brief werd donderdag bij de flat in Manhattan van Eric Trump bezorgd. De politie zei dat de "korrelige substantie" die in de brief werd aangetroffen wordt onderzocht, maar "niet dodelijk" is.

De 32-jarige Eric Trump was regelmatig op campagnebijeenkomsten van zijn vader te zien. Donald Trump, die met zijn boude uitspraken vaak ophef veroorzaakt, gaat in de strijd om de Republikeinse presidentsnominatie aan de leiding.

Poederbrief voor zoon Trump
Poederbrief voor zoon Trump (Foto: ANP)

Vandaag is het nationale pannenkoekdag

Misschien niet de meest bekende feestdag van Nederland, maar vandaag is het nationale pannenkoekdag. In 2007 was de eerste, vandaar dat het dit jaar de 10e editie is. Nationale pannenkoekdag wordt gevierd op een vrijdag in maart. Het is dé dag dat kinderen pannenkoeken bakken voor ouderen. De organisatoren vinden dat ouderen ook wel eens in het zonnetje gezet mogen worden en een zelfgebakken pannenkoek blijkt een goede manier te zijn om dit te doen. In 2007 begon dit met 60 deelnemende scholen en dit jaar doen er 878 scholen mee.

In Engeland, Ierland en Australië wordt Pancake day al eeuwenlang gevierd op de dinsdag voor aswoensdag. Dit is de laatste dag voor de vastenperiode en dan nam men het er nog even van. En uiteraard was het ook zonde om ingrediënten als eieren, vet en melk weg te gooien.

Aangezien 89% van de Nederlanders de voorkeur geeft aan zelfgebakken pannenkoeken, hierbij het recept:

Ingrediënten:

250 gram bloem
halve liter melk
2 eieren
mespunt zout

Doe de ingrediënten in een kom en meng het met een mixer of garde tot een glad beslag. Laat dit circa 30 minuten rusten.

Neem een koekenpan (liefst 1 met een dikke bodem) en verhit hier een klontje boter of olie in. Doe een dunne laag beslag in de pan en draai de pan zodat de bodem gelijkmatig bedekt is. Laat de pannenkoek op een middelhoog vuur bakken. Draai hem om als de pannenkoek aan de bovenkant droog en de onderkant goudbruin is. Bak de andere kant ook goudbruin en leg hem op een schaal. Doe weer een klontje boter of scheutje olie in de pan en begin aan de volgende. Smakelijk eten!

Wekelijkse verkoopcijfers Japan Week 10 - Releases

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 10 in 2016 (7 maart tot en met 13 maart).

Wederom houden nieuwe releases de hardwareverkoop stabiel. Software zien we wederom voornamelijk dalen, maar met games die soms al maanden in de lijst staan is dat natuurlijk niet gek.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Tom Clancy's The Division PS4 80.703 x 80.703
2 The Legend of Zelda: Twilight Princess HD Wii U 52.282 x 52.282
3 Summon Night 6: Lost Borders PSV 40.076 x 40.076
4 Medabots Girls Mission: Metabee Ver. / Rokusho Ver. 3DS 20.142 x 20.142
5 Gundam Breaker 3 PSV 17.420 -77% 92.059
6 Summon Night 6: Lost Borders PS4  16.750 x 16.750
7 La Corda d'Oro 4 PSV  15.167 x 15.167
8 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS  13.408 -27% 95.567
9 Gundam Breaker 3 PS4  11.160 -83% 77.740
10 Splatoon Wii U  10.331 -6% 1.291.418
11 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  8.460 +2% 693.047
12 Attack on Titan PSV  7.928 -36% 104.663
13 Doraemon: Shin Nobita no Nihon Tanjou 3DS  6.432 -14% 13.875
14 Monster Hunter Generations 3DS 5.803 -8% 2.710.935
15 Kan Colle Kai PSV 5.646 -41% 177.546
16 Life Is Strange PS4  5.286 -56% 17.397
17 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS 4.869  -25% 2.228.384
18 Dragon Quest Builders: Alefgard o Fukkatsu Niseyo PSV  4.732 -25% 281.265
19 Attack on Titan PS4  4.638 -43% 90.805
20 Pokemon Omega Ruby / Alpha Sapphire 3DS  4.088 x 2.775.025  

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 27.341 28.863 289.852 2.590.932
3DS 26.545 28.355 333.291 20.519.293
PSV 20.810 29.937 240.153 4.833.551
Wii U 4.629 7.260 89.404 3.110.067
PS3 1.375 1.600 17.868 10.405.948
Xbox One 77 490 1.712 65.603

Online daten: liefde op het tweede gezicht

De keuze om wel of niet met iemand te daten, zoals via een datingsite of app als Tinder, wordt beïnvloed door de profielfoto's die eerder zijn bekeken. De eerder waargenomen foto blijft even hangen in het brein en heeft hierdoor invloed op hoe je de profielfoto bekijkt die je daarna ziet. Dat blijkt uit onderzoek van een groep wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en de University of Sydney (Australië).

Als je een persoon op een foto aantrekkelijk vindt, zie je de foto die erna komt ook rooskleuriger. VU-onderzoeker Erik van der Burg spreekt van 'liefde op het tweede gezicht'.

Het effect is te verklaren doordat het brein traag is. Als we een gezicht zien, zorgt dat voor activatie in het brein. Wanneer dit gezicht verdwijnt, dan zal deze activatie niet direct verdwijnen. "Bij het zien van een nieuw gezicht is onze waarneming dus niet een zuivere waarneming van de realiteit, maar een combinatie van wat we op dat moment zien en wat we zojuist hebben waargenomen", aldus Van der Burg.

Online daten: liefde op het tweede gezicht
Online daten: liefde op het tweede gezicht (Foto: BuzzT)

Weer ziet er goed uit met Pasen

De weersverwachting voor Pasen ziet er goed uit. Volgens weerbureau Weerplaza wordt het warm en blijft het vaak droog. Vanaf Goede Vrijdag en op eerste paasdag wordt het tussen de 10 en 14 graden. Op tweede paasdag kan het kwik oplopen naar 15 tot 18 graden.

Dit weekend is het echter nog totaal anders. Op sommige plaatsen valt volgens Weerplaza een beetje regen of motregen, vooral op de zondag is dat het geval. De noordelijke wind is zwak tot matig, windkracht 2 tot 4. In de nacht en vroege ochtend ligt het kwik tussen de 2 en 5 graden. In de middag wordt het 7 tot 9 graden. Een aantal storingen trekt maandag en dinsdag van noord naar zuid over het land. De kans op regen is dan vrij groot.

Weer ziet er goed uit met Pasen
Weer ziet er goed uit met Pasen (Foto: ANP)

Golfer Luiten pijnlijk onderuit in India

Golfer Joost Luiten is op pijnlijke wijze de cut misgelopen op het Hero Indian Open. Na de eerste ronde op donderdag stond de Nederlander op de 121e plek, doordat hij een ronde liep in vijf slagen boven par - het baangemiddelde. 

Vrijdag ging het juist uitermate goed voor Luiten, die de ene na de andere birdie liet noteren. Na veertien van de achttien holes stond hij op een score van -7 voor de dag, een van de beste scores van het hele veld en genoeg om zich tot ruim binnen de cut op te werken. 

Toch ging het ineens helemaal mis voor de Bleiswijker. Op de zestiende hole sloeg hij zijn eerste bogey - één slag boven het gemiddelde voor de betreffende hole - en dat gebeurde gelijk daarna nog een keer. Nadat hij op de achttiende en laatste hole zijn derde bogey op rij sloeg was het plotseling alsnog gedaan met de Nederlander: een totaalscore van +1, één slag te veel om het weekeinde te halen. 

Het is het einde van een uitstekende reeks van Luiten. Dit seizoen speelde hij zes toernooien, waarin hij telkens de top-15 haalde. In New Delhi zal hij rond de 75e plek eindigen. 

Verdachte kinderporno langer vast

Een 48-jarige man uit Veenendaal die verdacht wordt van het bezit van kinderporno zit in ieder geval nog 90 dagen vast, meldt het Openbaar Ministerie. De man werd op 6 maart in zijn woning opgepakt.

De verdachte heeft eerder vastgezeten voor het bezit van kinderporno en misbruik van zijn neefje. Toen hij in 2013 vrijkwam, wilde de Veenendaalse burgemeester Wouter Kolff afspraken met hem maken over zijn terugkeer, om te voorkomen dat hij in aanraking zou komen met kinderen. Zo wilde Kolff driemaal per jaar een gesprek met de man voeren. Hij ging echter niet akkoord.

Ook via de civiele rechter lukte het Kolff niet de maatregelen af te dwingen. De rechter vond de controle van de reclassering en verplichte therapie die de man volgde voldoende.

De man zit in ieder geval vast tot 21 juni. Voor die tijd vindt er een pro-forma zitting plaats.

Verdachte kinderporno langer vast
Verdachte kinderporno langer vast (Foto: ANP)

Vrijspraak voor voormalige top Porsche

Twee voormalige topmannen van de Duitse sportwagenfabrikant Porsche zijn vrijdag vrijgesproken van marktmanipulatie. Daarmee ontlopen ze gevangenisstraffen van ruim twee jaar en een boete van 1 miljoen euro.

De voormalige bestuursvoorzitter van Porsche, Wendelin Wiedeking, en oud-financieel bestuurder Holger Härter werden ervan verdacht in 2008 de markten valse informatie te hebben gegeven over de plannen van Porsche om Volkswagen over te nemen, waardoor beleggers veel geld verloren. De twee oud-topmannen hebben de aantijgingen altijd ontkend.

Na de mislukte poging van Porsche om Volkswagen over te nemen, werden de rollen omgedraaid en lijfde Volkswagen de sportwagenbouwer uit Stuttgart in.

Vrijspraak voor voormalige top Porsche
Vrijspraak voor voormalige top Porsche (Foto: ANP)

Sanders gaat tegen Clinton tot het gaatje

Nu stoppen zou 'belachelijk ondemocratisch' zijn. Met die woorden gaf de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders aan door te zullen vechten tegen zijn partijrivale Hillary Clinton om de kandidaat van de Democratische partij te mogen worden voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november.

Hij verloor afgelopen dinsdag in vijf staten van de gewezen first lady en oud-minister van Buitenlandse Zaken. In de staat Missouri werd donderdag pas duidelijk dat Clinton met nog geen 2000 stemmen verschil had gewonnen. Hoewel hij aankijkt tegen een grote achterstand in gedelegeerden die de officiële kandidaat van de partij deze zomer moeten aanwijzen, lijkt de senator uit Vermont onverminderd optimistisch over zijn kansen. Aanhangers hield hij voor dat er 'een erg grote kans is' dat hij in bijna alle staten zal winnen die komende maand op de agenda staan.

Sanders gaat tegen Clinton tot het gaatje
Sanders gaat tegen Clinton tot het gaatje (Foto: ANP)

Loting kwartfinales Champions League

In het Zwitserse Nyon is vrijdag de loting verricht voor de kwartfinales van de Champions League. In het hoofdkantoor van de UEFA werden de acht overgebleven teams aan elkaar gekoppeld. 

VfL Wolfsburg neemt het in de eerste wedstrijd thuis op tegen Real Madrid, de eerste keer dat de twee in een Europees duel tegenover elkaar staan. Bayern München heeft geloot tegen het Portugese Benfica, dat de drie eerdere ontmoetingen van de Duitsers verloor. 

Titelverdediger FC Barcelona staat voor een Spaans onderonsje: ze hebben geloot tegen Atlético Madrid. Tot slot zullen Paris Saint-Germain en Manchester City uitmaken wie het laatste plekje in de halve finales verovert. 

De eerste wedstrijden worden op 5 en 6 april gespeeld, een week later gevolgd door de returns. 

Mannen opgepakt voor witwassen bitcoins

De politie heeft maandag drie mannen aangehouden die verdacht worden van het witwassen van bitcoins. Bij doorzoekingen hebben agenten ongeveer 90.000 euro in contanten, een boot en een dure auto in beslag genomen. Het onderzoek naar de witwaspraktijken startte begin dit jaar in samenwerking met de Britse National Crime Agency.

De 36-jarige hoofdverdachte kreeg de bitcoins van criminelen, die hij via de bankrekening van de andere twee verdachten omzette in echt geld. Bij het omwisselen van bitcoins naar cash verdiende de hoofdverdachte per transactie een groot percentage. De politie vermoedt dat hij op deze manier miljoenen euro's heeft witgewassen.

Het betalen met bitcoins is legaal en wordt in de digitale wereld veel gebruikt. De hoofdverdachte is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Mannen opgepakt voor witwassen bitcoins
Mannen opgepakt voor witwassen bitcoins (Foto: BuzzT)

Janssen en Letschert in Oranje

Vincent Janssen (AZ) en Timo Letschert (FC Utrecht) debuteren in de selectie van het Nederlands elftal voor de oefeninterlands tegen Engeland en Frankrijk. Bondscoach Danny Blind had nog een derde debutant op kunnen roepen, maar Mitchell Dijks (Ajax) moet nog even wachten op een uitnodiging uit Zeist.

De uitverkiezing van Janssen is opmerkelijk, omdat de aanvaller vorig jaar nog in de Jupiler League speelde. Dit jaar heeft hij zich bij AZ zo sterk doorontwikkeld dat hij bij Blind in beeld kwam. Letschert is als verdediger bij Utrecht bezig aan een ijzersterk seizoen. Zijn uitverkiezing leek afgelopen weekend door een blessure even in gevaar te komen, maar hij is op tijd hersteld om zich bij Oranje aan te kunnen sluiten.

Dat geldt niet voor Arjen Robben die zich met een bovenbeenblessure af heeft moeten melden. Mogelijk haakt ook Erik Pieters af. De verdediger van Stoke City is niet geheel fit en komt dit weekend mogelijk niet in actie. Dijks zou zijn vervanger kunnen worden.

Op 25 maart speelt Oranje in de Amsterdam ArenA tegen Frankrijk. Vier dagen later staat in Londen op Wembley het duel tegen Engeland op het programma.

Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Kenneth Vermeer (Feyenoord), Jeroen Zoet (PSV).

Verdediging: Jeffrey Bruma, Jetro Willems (beiden PSV), Ron Vlaar (AZ), Daryl Janmaat (Newcastle United), Erik Pieters (Stoke City), Timo Letschert (FC Utrecht), Virgil van Dijk (Southampton), Joel Veltman (Ajax).

Middenvelder: Jordy Clasie (Southampton), Davy Klaassen, Riechedly Bazoer (beiden Ajax), Wesley Sneijder (Galatasaray), Georginio Wijnaldum (Newcastle United), Davy Pröpper (PSV), Daley Blind (Manchester United).

Aanval: Memphis Depay (Manchester United), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Vincent Janssen (AZ), Luuk de Jong, Jurgen Locadia, Luciano Narsingh (alle drie PSV), Quincy Promes (Spartak Moskou).

KNVB zet ADO en De Graafschap in categorie 1

ADO Den Haag, De Graafschap en Fortuna Sittard zijn door de licentiecommissie van de KNVB officieel teruggezet naar categorie 1. Dit maakt de voetbalbond vrijdag bekend.

In totaal zitten nu liefst tien clubs uit het betaalde voetbal in categorie 1. Naast ADO, De Graafschap en Fortuna bevinden ook N.E.C. Nijmegen, RKC Waalwijk, Roda JC, FC Twente, VVV-Venlo en PEC Zwolle zich in deze financieel zorgwekkende categorie. Al deze clubs moeten werken aan financieel herstel en mogen zelf invullen hoe dat te gaan doen.

"De clubs maken een plan van aanpak dat er op is gericht de club binnen maximaal negen meetmomenten (een termijn van drie jaar) structureel naar categorie 2 of 3 te brengen", meldt de KNVB op het digitale thuis. "Gedurende het traject houdt de licentiecommissie de clubs strikt aan de gemaakte afspraken in het plan van aanpak."

"Als de club daar zonder toestemming vanaf wijkt, kunnen sancties volgen oplopend van een waarschuwing, winstpunten in mindering tot intrekking van de licentie", aldus de voetbalbond. Als je in categorie 2 vertoeft, scoor je een voldoende. Als je in categorie 3 bent ingedeeld, dan scoor je zelfs een goed. Hieronder de volledige indeling.

Categorie 2: AZ, FC Dordrecht, FC Eindhoven, FC Emmen, Helmond Sport, Heracles Almelo, MVV Maastricht, NAC Breda, Sparta Rotterdam, Telstar, FC Utrecht, Vitesse en FC Volendam.

Categorie 3: Ajax, Almere City FC, SC Cambuur, Excelsior, Feyenoord, Go Ahead Eagles, FC Groningen, sc Heerenveen, FC Oss, PSV en Willem II.

Arrivabene verwacht een wachtrij voor de eerste kwalificatie

Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene maakt zich zorgen voor de kwalificatie. De Italiaan verwacht dat er een lange wachtrij voor het uitrijden van de pitstraat ontstaat tijdens de eerste sessie. Ferrari is voorstander van het nieuwe kwalicatiesysteem dat dit weekend voor het eerst te zien zal zijn, maar had dit liever later in het seizoen gehad.

“Ik wil niet tegen veranderingen zijn, Ferrari is niet tegen veranderingen, maar ik denk eenvoudigweg dat we de teams wat meer tijd hadden moeten geven om aan het idee te werken”, zegt de Italiaan. “De enige zekerheid die we hebben, is dat we aan het begin van de kwalificatie waarschijnlijk eenzelfde rij zien als op zaterdagmiddag bij de kassa van de supermarkt: iedereen wil zo snel mogelijk naar buiten. Daarna zien we wel hoe het loopt. Het is niet eerlijk om kritiek te uiten voordat de eerste sessie achter de rug is,” besluit de teambaas van Ferrari.

Anonymous richt pijlen op Donald Trump

Hackerscollectief Anonymous heeft de aanval geopend op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Telefoonnummers, het burgerservicenummer van de kandidaat en zijn directe omgeving zijn buitgemaakt en gepubliceerd op een site waar Anonymous eerder gehackte gegevens op plaatste, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Niet alleen privégegevens van Trump zelf maar ook van familie en naaste medewerkers onder wie zijn woordvoerder en zijn campagnemanager zijn in de openbaarheid gebracht. Of alle gegevens kloppen is niet te verifiëren, aldus CNN. Een functionaris uit de organisatie van de Republikeinse presidentskandidaat heeft wel gezegd dat de autoriteiten proberen "mensen te arresteren die verantwoordelijk zijn voor het illegaal hacken van Trumps data- en telefoonbestanden".

Ook informatie over de opbouw van Trumps website is gepubliceerd samen met de uitnodiging aan andere hackers om op 1 april in actie te komen tegen de Republikein. "Je zegt wat je huidige publiek wil horen maar in werkelijkheid sta je voor niets anders dan hebzucht en macht", stelt Anonymous in een video waarin ze mensen vragen de website te slopen en het 'merk Trump' omver te halen.

Anonymous richt pijlen op Trump
Anonymous richt pijlen op Donald Trump (Foto: BuzzT)

Elvis Costello naar Bospop

Elvis Costello staat bij Bospop op de planken. Dat heeft concertorganisator Mojo vrijdag bekendgemaakt. Naast Costello werden nog meer nieuwe namen voor het festival bekendgemaakt. Onder andere Counting Crows, DeWolff en Midas reizen af naar Weert.

Elvis Costello is een zeer actieve liedjesschrijver. Het eerste nummer schreef hij al toen hij vijftien was en inmiddels staat de teller op bijna 400. Costello staat op Bospop met zijn vaste begeleidingsband, The Impostors. Counting Crows scoorde grote hits met de nummers Big Yellow Taxi en Accidentally in Love.

Bospop heeft plaats op zaterdag 9 en zondag 10 juli op Evenemententerrein A2 in Weert. De kaartverkoop is al van start gegaan.

Elvis Costello naar Bospop
Elvis Costello naar Bospop (Foto: BuzzE)

Apple-medewerkers dreigen met ontslag om FBI

Als de FBI de rechtszaak tegen Apple wint en het techbedrijf toegang moet geven tot versleutelde software en data kan dat in de praktijk nog weleens tegenvallen. Volgens New York Times dreigt een aantal medewerkers van Apple met ontslag als hun werkgever de zaak verliest.

De Apple-medewerkers in kwestie zeggen nog liever werkloos te zijn dan dat ze toegang moeten geven tot software en data die ze nota bene zelf versleuteld hebben. Voor veel Apple-medewerkers zou een door de rechter afgedwongen knieval voor de FBI tegen alles ingaan waar Apple voor staat. Volgens de medewerkers is Apple nog altijd het anti-establishment-bedrijf dat ooit door Steve Jobs is opgezet.

Marc Rotenberg van het Electronic Privacy Information Center snapt de Apple-medewerkers wel. "Aan een ontwikkelaar vragen of hij gebruikers in gevaar wil brengen, is hetzelfde als aan een dokter vragen of die een dodelijk medicijn wil voorschrijven aan een gezonde patiënt."

Apple-medewerkers dreigen met ontslag om FBI
Apple-medewerkers dreigen met ontslag om FBI (Foto: BuzzT)

Apple wil cloudopslag in eigen beheer

Afgelopen week werd bekend dat Apple een deel van zijn iCloud-data op servers van Google gaat opslaan. Voor Googles Cloud Platform is het een grote aanwinst, maar volgens re/code is het voor Apple een tijdelijke actie. Het bedrijf werkt namelijk aan een plan om compleet zelfstandig te worden qua opslag.

Het plan, dat Project McQueen heet binnen het techbedrijf, houdt in dat Apple binnen afzienbare tijd alle iCloud-data op eigen servers wil kunnen opslaan. Nu koopt de iPhonemaker nog ruimte in op serverparken van Amazon, Microsoft en, sinds deze week, Google.

Voor Apple zou het zelfstandig beheren van data twee grote voordelen hebben. Zo is Apple vanaf dat moment niet meer afhankelijk van andere partijen als het veranderingen in systemen wil doorvoeren en heeft het de complete controle over de data. Apple maakt zich momenteel hard voor de privacy van zijn gebruikers, maar zolang iCloud-gegevens ook bij andere partijen staan, is het maar de vraag in hoeverre Apple echt spijkerharde garanties kan geven over wat er met de data gebeurt en wie er inzage in heeft.

'Apple wil cloudopslag in eigen beheer'
'Apple wil cloudopslag in eigen beheer' (Foto: BuzzT)

Weert in beeld bij internetgigant Alibaba

De Chinese internetgigant Alibaba heeft zijn oog op Weert laten vallen als mogelijke vestigingsplaats van een groot Europees distributiecentrum. Volgens 1Limburg zou het distributiecentrum op bedrijventerrein Kampershoek moeten verrijzen.

Als de Chinese interesse ook daadwerkelijk leidt tot de bouw in Weert - een Weerter delegatie vertrekt volgende maand voor onderhandelingen daarover naar China - kan de gemeente in één klap tien tot twintig hectare aan bedrijventerrein slijten.

Weert in beeld bij internetgigant Alibaba
Weert in beeld bij internetgigant Alibaba (Foto: BuzzT)

Blokker investeert miljoenen

Blokker Holding investeert de komende drie jaar meer dan 200 miljoen euro in de transformatie van het bedrijf. Dat zei topman Casper Meijer van het moederbedrijf van de gelijknamige winkelketen, Marskramer, Intertoys en Leen Bakker vrijdag in het Financieele Dagblad.

De bestuurder zegt tegen de krant dat het concern dit jaar nog niet uit de verliezen komt. Vorig jaar werd voor het eerst rode cijfers geschreven. Voor de investering zal de familie Blokker als aandeelhouder bijspringen. De rest van het geld wordt uit het bedrijf gehaald door bijvoorbeeld rekeningen later te betalen en minder voorraad aan te houden.

Blokker investeert miljoenen
Blokker investeert miljoenen (Foto: ANP)

'Russische topvolleyballer positief op psychedelische drug'

De Russische topvolleyballer Aleksey Obmochaev is betrapt op het gebruik van verboden middelen. Verrassend genoeg gaat het dit keer eens niet over het sinds 1 januari verboden hartmedicijn meldonium, wat deze maand al vele 'slachtoffers' heeft geëist. Obmochaev zou volgens Russische media betrapt zijn op een psychedelische drug. Of het ermee te maken heeft zal alleen hijzelf weten, maar de speler is recentelijk gescheiden van mede-international Natalia Obmochaeva.

De 26-jarige libero werd al een tijdje niet meer opgesteld door zijn club Dinamo Moskou. De laatste wedstrijd waarvoor hij aangemeld werd in de Russische Super League dateert van 9 maart, toen Dinamo het opnam tegen Lokomotiv Novosibirsk. Zijn aanmelding werd echter niet geaccepteerd en sindsdien trainde hij ook niet meer mee bij de club. 

Obmochaev is de tweede Russische topvolleyballer die betrapt is op verboden middelen. Eerder was Aleksandr Markin al de sjaak: hij werd zoals te doen gebruikelijk wél betrapt op meldonium. De Russische volleybalploeg zou nu in zeer grote problemen kunnen zitten. De olympisch kampioen zou door twee positieve gevallen gediskwalificeerd kunnen worden van het olympisch kwalificatietoernooi, waar deelname aan de Spelen in Rio afgedwongen werd. In dat geval zou Frankrijk het ticket krijgen en zou Duitsland plotseling alsnog naar het wereldwijde OKT mogen.  

Gelijkspel Van Gerwen, winst voor Van Barneveld

Michael van Gerwen heeft zijn leidende positie in de Premier League Darts behouden. De Nederlander speelde in Glasgow de topper tegen Phil Taylor met 6-6 gelijk. Raymond van Barneveld deed tegen Dave Chisnall het enige dat hij moest doen: met 7-4 winnen. Gary Anderson kwam tweemaal in actie en meldde zich met twee zeges in de top van het klassement.

Van Gerwen pakte in de wedstrijd tegen Taylor na een stroef begin van beiden een 5-1 voorsprong, maar The Power knokte zich terug tot 5-4. Daarna leek Mighty Mike de partij te beslissen met een fantastische 170-finish, maar liet na het missen van darts voor de wedstrijd Taylor toch ontsnappen: 6-6.

Van Barneveld bevond zich meer in de staart van het klassement en moest om de aansluiting te behouden winnen van Chisnall. Mede dankzij finishes van 161, 152 en 121 trok Barney de 7-4 zege over de streep.

Uitslagen Glasgow
Adrian Lewis - Gary Anderson 4-7
James Wade - Robert Thornton 7-4
Michael van Gerwen - Phil Taylor 6-6
Raymond van Barneveld - Dave Chisnall 7-4
Gary Anderson - Peter Wright 7-5

Stand

# Darter Gespeeld Gewonnen Gelijk Verlies Punten +/-
1 Michael van Gerwen 7 5 1 1 11 20
2 Phil Taylor 7 5 1 1 11 19
3 Gary Anderson 7 5 0 2 10 10
4 James Wade 8 5 0 3 10 3
5 Adrian Lewis 7 4 0 3 8 3
6 Peter Wright 7 3 1 3 7 -1
7 Raymond van Barneveld 7 3 0 4 6 0
8 Dave Chisnall 7 1 1 5 3 -9
9 Michael Smith 7 1 1 5 3 -22
10 Robert Thornton 6 0 1 5 1 -23

Gamejournalist Jim Sterling aangeklaagd voor 10 miljoen

Gamecriticus en YouTuber Jim Sterling is aangeklaagd door voor een bedrag van maar liefst 10 miljoen dollar. Sterling, bekend van onder andere The Jimquisition en Best of Steam Greenlight, wordt aangeklaagd door ontwikkelaar Digital Homicide op gronde van mishandeling, smaad en laster.

Sterling en Digital Homicide hebben een vete die al teruggaat tot 2014. Sterling maakte een kritische video van een van de games van Digital Homicide, the slaughtering grounds. In de video bekritiseert hij onder andere de slechte graphics, het gebruiken van standaard assets zonder ze eerst aan te passen, het gebruik van plaatjes die gewoon in de eerste zoekresultaten van google verschijnen, de verschrikkelijke muziek en de vele glitches. Oordeelt u zelf:

Slaughtering grounds

En dat was het startschot voor een hoop irrationele beslissingen aan de kant van Digital Homicide. De ontwikkelaar bracht een (overigens hilarische) video uit waarbij in tekst commentaar werd gegeven op Sterling's video over the slaughtering grounds,  probeerde de video van Sterling te censureren door een copyrightclaim in te vullen, en had uiteindelijk een interview met Sterling waarbij hij beschuldigd werd van een persoonlijke aanval op Homicide, hoewel Sterling meerdere malen heeft aangegeven pesterijen op het internet niet te tolereren, ongeacht van welke kant het komt.

En dit is de nieuwste stap in het proces dat nu al twee jaar voortduurt: Digital Homicide eist nu 2.26 miljoen voor de economische schade, 4,3 miljoen smartengeld en 5 miljoen bestraffende schade. Daarnaast verwacht Digital Homicide een officieel excuus van de kant van Sterling, inclusief een video die prominent op zijn YouTubepagina aanwezig is waar hij zijn excuus aanbiedt. Digital Homicide zal geen gebruik maken van een advocaat in de rechtzaal. Om toch het geld voor de rechtzaak bij elkaar te sprokkelen was er een crowdfunder opgestart, maar die is inmiddels offline gehaald.

Verstappen: "Lastige omstandigheden tijdens eerste trainingen"

Max Verstappen kende net als zijn collega's een lastige openingsdag van het Formule 1-seizoen. De Nederlander, die tijdens de eerste vrije training nog een vijfde tijd neerzette, kwam tijdens de tweede training helemaal niet in actie door de regen.

"Het was een moeilijke dag met lastige omstandigheden", vertelde Verstappen tegenover zijn eigen website. "Ik heb door de wisselende omstandigheden weinig kunnen rijden en daarom is het lastig om een conclusie te trekken na de eerste dag. Hopelijk is het morgen wel droog, zodat we ons programma kunnen afwerken en aan de afstelling van de auto kunnen werken."

Tijdens de eerste training, waarin Verstappen een snelste ronde van 1.31,720 reed, was hij twee seconden langzamer dan Lewis Hamilton. 

Person of Interest stopt na vijfde seizoen

"You are being watched." - Maar niet lang meer. Het vijfde seizoen van Person of Interest zal het laatste worden. Dat hebben producers Jonathan Nolan en Greg Plageman bevestigd aan IGN.

De serie vertelt over een overheidsprogramma dat surveillance via camera's, afluisteren van telefoons en elektronisch berichtenverkeer analyseert en daaruit voorspellingen doet over terroristisch gedrag. Gevolgd wordt een kleine groep personen die probeert ook kleinere misdaden te voorkomen; misdaden die door het overheidsprogramma als 'irrelevant' worden gezien en dus worden genegeerd, maar die via een achterdeurtje in de kunstmatig intelligente 'the Machine' toch aan de hoofdpersonen worden gemeld.

In de afgelopen vier seizoenen zagen kijkers de opkomst van een concurrerence machine, een alternatieve 'kunstmatige superintelligentie' genaamd Samaritan die niet alleen analyseert, maar ook stiekem op eigen houtje overheden en maatschappelijke instituten manipuleert. Het vijfde seizoen, dat is geschreven met het idee dat het het laatste is, zal de strijd tussen de Machine en Samaritan voortzetten.

Nolan en Plageman in een statement over het laatste seizoen: "We zijn ontzettend enthousiast om dit laatste seizoen met de fans te delen. We zijn eeuwig dankbaar voor onze geweldige cast en crew, en onze partners bij de studio en de zender. Maar vooral willen we onze fans bedanken - de beste fans in de wereld. Deze gezagsondermijnende, paranoina-opwekkende cyberpunk-thriller is voor jullie en zou niet hebben bestaan zonder jullie steun. Terwijl het leven Person of Interest is gaan imiteren, is het ons voorrecht geweest om vijf seizoen van deze show te maken. We kunnen niet wachten tot jullie dit laatste hoofdstuk kunnen ervaren."

Person of Interest is in Nederland te zien bij Net5, waar op dit moment nog het tweede seizoen wordt uitgezonden. Seizoen 5 begint in mei op het Amerikaanse CBS. Jonathan Nolans volgende tv-project is de HBO-serie Westworld, die later dit jaar te zien is.

Michael Emerson en Jim Caviezel
Hoofdrolspelers Michael Emerson en Jim Caviezel

Amber Heard speelt liefje van Aquaman

Over precies een week is Jason Momoa te zien als Arthur Curry / Aquaman in een kleine rol in Batman v Superman: Dawn of Justice, maar daarna zullen we hem kunnen zien in zijn eigen film en de twee Justice League-films. Gisteren werd bevestigd dat Amber Heard aan zijn zijde te zien zal zijn als Mera.

Er gingen al een tijdje geruchten dat Heard de rol van Mera zou spelen, maar deze waren tot op heden onbevestigd. Mera is in DC Comics de koningin van het onderzeese koninkrijk Atlantis, waar Aquaman de koning van is. Heard zal de rol van Mera spelen in Justice League Part One, dat volgend jaar verschijnt, en daarna een grotere aanwezigheid genieten in de film over Aquaman.

Heard bevestigde het nieuws van haar casting zelf en wist ook nog wat te zeggen over het kostuum dat ze zal dragen: "Het is een beetje half beschermend pak, half schubben. We zijn het nog aan het bouwen, dus het komt allemaal nog." Niet veel informatie dus, maar het zal ongetwijfeld matchen met Momoa's outfit, dat een jaar geleden voor het eerst aan het publiek werd getoond.

Justice League Part One verschijnt volgend jaar november.

Aquaman en Mera
Aquaman en Mera

Negen reuzensterren ontdekt

Onderzoekers hebben met behulp van de Hubble-ruimtetelescoop 9 reuzensterren ontdekt. Het gaat om de grootste set zeer zware sterren die ooit is gevonden. Deze reuzensterren hebben 100 keer zoveel massa als onze zon.

Ze bevinden zich in cluster R136 in het centrum van de Tarantulanevel. Deze nevel is een onderdeel van de kleine Magelhaense Wolk die vanaf het zuidelijk halfrond zichtbaar is in het sterrenbeeld Goudvis. De sterren staan op 170.000 lichtjaar van ons, dus relatief dichtbij (een lichtjaar is 9.460.730.472.580.800 meter). R136 is "slechts" een paar lichtjaar in doorsnede, maar bevat veel extreem zware, hete, felle sterren. De sterren werden ontdekt op telescoopbeelden van de Hubble die zijn gemaakt in licht op ultraviolette golflengten.

De zwaarste ster die ooit is waargenomen (R136A1) is ook onderdeel van deze cluster en is 250 maal zo zwaar als onze zon.

Niet alleen zijn ze zwaar, ze zijn ook heel fel. Samen geven ze 30 miljoen keer zoveel licht als onze zon. Hierdoor zijn ze ook snel opgebrand, na zo'n 2 à 3 miljoen jaar zijn ze aan het einde van hun leven. Ook stoten ze veel materiaal uit in de vorm van sterrenwind, bij elk van deze sterren is dit elke maand meer dan het gewicht van de aarde. Ondanks dit enorme massaverlies zullen deze sterren later wellicht zwarte gaten worden.

Het einde is nabij in nieuwe X-Men: Apocalypse trailer

De tweede X-Men-filmtrilogie eindigt dit jaar. Na First Class en Days of Future Past verschijnt deze zomer X-Men: Apocalypse, waarvoor een nieuwe trailer is verschenen.

De trailer toont hoe de 'eerste mutant', die duizenden jaren oud is, na een lange afwezigheid weer op het strijdtoneel verschijnt. Hij wordt Apocalypse genoemd en beschikt over bijzonder krachtige gaven.

X-Men: Apocalypse is opnieuw geregisseerd door Bryan Singer en heeft Oscar Isaac als Apocalypse, plus nieuwe rollen voor Sophie Turner, Olivia Munn, Alexandra Shipp, Lana Condor, Ben Hardy en terugkerende rollen voor Jennifer Lawrence, Michael Fassbender, James McAvoy, Nicholas Hoult en anderen. De film is te zien vanaf 19 mei.

Lavillenie oppermachtig naar wereldtitel, Amerikaanse vrouwen domineren

Op het WK indooratletiek in het Amerikaanse Portland zijn donderdagnacht Nederlandse tijd de wereldtitels in het polsstokhoogspringen verdeeld. Bij de mannen was Renaud Lavillenie vooraf de grote favoriet en de Fransman maakte het helemaal waar.

In een wat prestaties betreft tegenvallende wedstrijd stroomde Lavillenie pas in bij 5,75 meter, toen negen van de veertien deelnemers al uitgeschakeld waren. Hij haalde het in één sprong, sloeg 5,80 en 5,85 meter over en ging ook in één keer over 5,90 meter. Daarmee was de wereldtitel gelijk al binnen, want de laatste concurrent had even daarvoor zijn derde foutsprong op rij gemaakt. De Amerikaan Sam Kendricks haalde tot en met 5,80 alles in één keer, maar daarmee was de koek op.

De Pool Piotr Lisek pakte met 5,75 meter brons, wereldkampioen Shawnacy Barber uit Canada moest genoegen nemen met de gedeeld vierde plek. Overigens sprong Lavillenie ook nog over 6,02 meter en deed hij zelfs nog drie pogingen op 6,17 meter, wat een wereldrecord zou zijn geweest. Die drie gingen echter stuk voor stuk de mist in. 

Bij de vrouwen was er een Amerikaanse dubbelslag. Jennifer Suhr sprong dit jaar met 5,03 meter het wereldrecord indoor uit de boeken en was de topfavoriete. Die status maakte ze dan ook volledig waar: geen enkele sprong mislukte en met 4,90 meter was het goud binnen voor de olympisch kampioene. Haar landgenote Sandi Morris, de verrassing van het indoorseizoen, sprong over 4,85 meter en pakte zilver. Brons was voor de Griekse Ekaterini Stefanidi, die net als Nicole Büchler op 4,80 meter bleef steken. De Zwitserse moest op het aantal foutsprongen echter genoegen nemen met plek vier. 

Weer zege skiër Feuz, Kilde pakt eindzege

Beat Feuz kent een van de beste weekeinden van zijn carrière. De Zwitserse skiër won eerder deze week al de afdaling tijdens de World Cup-finale in St Moritz, dit keer was hij voor eigen publiek ook de beste op de super-G.

In een razendspannende wedstrijd zette Feuz zijn tijd al vroeg neer, waarna alle favorieten nog naar beneden moesten komen. Die beten zich echter achter elkaar stuk op de tijd van de grote Zwitser. De Noorse aanval was het sterkst: Aleksander Aamodt Kilde en Kjetil Jansrud eindigden beiden op 0,10 seconden van Feuz. 

Het duel tussen de twee Noorse kemphanen had echter ook nog een andere betekenis. De twee streden om de eindzege in de World Cup op de super-G, waarin Kilde aan de leiding ging. Door de gelijke stand maakte Jansrud helemaal niks goed en dus pakte Kilde voor het eerst in zijn nog jonge loopbaan een kristallen bokaal. De gehele top-3 in de eindstand was overigens Noors: Aksel Lund Svindal is al even geblesseerd, maar zag de Oostenrijker Vincent Kriechmayr er niet in slagen zijn derde plek af te pakken. 

F1: Uitslag VT2 Grand Prix van Australië

Lewis Hamilton heeft ook tijdens de tweede vrije training op het circuit van Albert Park de snelste tijd neergezet. De wereldkampioen reed onder kletsnatte omstandigheden een tijd van 1:38,841 en was daarmee een halve seconde sneller dan Nico Hülkenberg. Kimi Räikkönen eindigde de tweede sessie als derde. Max Verstappen kwam in de tweede training niet in actie. De Nederlander besloot deze sessie over te slaan, omdat het zaterdag en zondag waarschijnlijk droog blijft in Melbourne.

Uitslag VT2:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:38.841   7
2 N. Hülkenberg Force India 1:39.308 +0:00.467 8
3 K. Räikkönen Ferrari 1:39.486 +0:00.645 7
4 D. Ricciardo Red Bull 1:39.535 +0:00.694 9
5 C. Sainz Toro Rosso 1:39.694 +0:00.853 16
6 F. Alonso McLaren 1:39.895 +0:01.054 16
7 J. Button McLaren 1:40.008 +0:01.167 13
8 S. Vettel Ferrari 1:40.761 +0:01.920 7
9 S. Perez Force India 1:41.256 +0:02.415 8
10 D. Kvyat Red Bull 1:42.411 +0:03.570 10
11 E. Gutierrez Haas F1 1:42.891 +0:04.050 10
12 P. Wehrlein Manor 1:43.401 +0:04.560 25
13 R. Grosjean Haas F1 1:43.731 +0:04.890 8
14 R. Haryanto Manor 1:44.304 +0:05.463 22
15 N. Rosberg Mercedes 1:47.356 +0:08.515 4
16 K. Magnussen Renault -:--.--- -:--.--- 2
17 J. Palmer Renault -:--.--- -:--.--- 5
18 F. Massa Williams -:--.--- -:--.--- 2
19 V. Bottas Williams -:--.--- -:--.--- 2
20 M. Ericsson Sauber -:--.--- -:--.--- 0
21 F. Nasr Sauber -:--.--- -:--.--- 0
22 M. Verstappen Toro Rosso -:--.--- -:--.--- 0

EU en Turkije kunnen migratiedeal bezegelen

De onderhandelingen tussen de EU en Turkije over een gezamenlijke aanpak van de migratiecrisis gaan vrijdag een cruciale fase in. De Europese leiders bereikten donderdag kort na middernacht overeenstemming over een aanbod aan de Turken.

Vrijdagochtend onderhandelen EU-president Donald Tusk en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker met de Turkse premier Ahmet Davutoglu over dat voorstel. Premier Mark Rutte schuift aan in zijn rol als tijdelijk voorzitter van de EU. Rutte wilde inhoudelijk niets kwijt over het onderhandelingsmandaat dat hij en de anderen hebben meegekregen.

Wel zei hij dat een deal tussen de EU met de Turken mogelijk is. "Maar dat zal nog wel heel moeilijk zijn. Het is echt nog geen gelopen race. Maar ik denk dat we eruit kunnen komen."

Het gesprek tussen het viertal begint vrijdag tussen 08.00 en 09.00 uur. Daarna komen alle 28 EU-leiders bijeen om zich over de resultaten te buigen. Als ze daarmee kunnen leven komt Davutoglu erbij om het akkoord definitief te bezegelen.

EU en Turkije kunnen migratiedeal bezegelen
EU en Turkije kunnen migratiedeal bezegelen (Foto: ANP)

CBS: Daling asielzoekers houdt aan

In februari zijn bijna 2500 mensen geregistreerd als asielzoeker of als nareizend gezinslid, meldt het CBS. De daling, die sinds oktober is ingezet, houdt daarmee aan. De Immigratie- en Naturalisatiedienst registreerde vorige maand 1775 personen als asielzoeker, dat is 30 procent minder ten opzichte van januari. Het aantal nareizigers daalde met 13 procent tot 690 mensen.

Drie op de tien van de geregistreerden waren van Syrische komaf. Ondanks een lichte daling, blijven Syriërs de grootste groep, meldt het CBS. Ook daalt het aantal mannen dat naar Nederland komt. In september 2015 vormden mannen 63 procent van de asielzoekers. In februari was dat gedaald tot 44 procent.

CBS: Daling asielzoekers houdt aan
CBS: Daling asielzoekers houdt aan (Foto: ANP)

N-Korea lanceert twee raketten

Noord-Korea heeft vrijdag twee ballistische raketten afgeschoten. Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap maakte bekend dat het land twee projectielen richting de Japanse Zee heeft afgevuurd. Eén raket ontplofte volgens militaire bronnen in de lucht. De andere raket vloog na 800 kilometer in het water ten oosten van Noord-Korea.

Vorige week lanceerde Pyongyang ook al twee korteafstandsraketten. Die projectielen kwamen na ongeveer vijfhonderd kilometer terecht in de Japanse Zee. Noord-Korea kondigde eerder deze week aan spoedig een test uit te zullen voeren met een nucleaire kernkop en een testlancering te doen met een ballistische raket die nucleaire kernkoppen kan vervoeren.

N-Korea lanceert twee raketten
N-Korea lanceert twee raketten (Foto: ANP)

Gene Simmons: Lady Gaga kan rock redden

Kiss-icoon Gene Simmons is weinig optimistisch over de toekomst van rock. Toch verklaart hij aan Rolling Stone dat er iemand is die het genre kan redden: Lady Gaga.

"Wat mij betreft is rock dood. Er zijn geen nieuwe bands", vertelt Simmons. Toch heeft hij iemand gespot die die rock opnieuw tot leven zou kunnen wekken. "Als Lady Gaga de disco, het paaldansen en dat soort dingen achter zich laat en een rockband formeert zou dat legitiem zijn, want ze heeft alle muzikale kwaliteiten", zo prijst de rocker de popster.

"Ze kan muziek schrijven, instrumenten spelen en ze kan daadwerkelijk zingen", constateert Simmons. "En ze begrijpt de onbevreesde kwaliteit van spektakel. Ik zou haar graag Queen-achtige muziek horen maken. Zij kan dat." Minder goede woorden heeft hij over voor Jennifer Lopez, Ciara, Shakira en Madonna. "Of iedereen wiens naam op een a eindigt. Ze hebben hun talenten, maar het is oneerlijk. Ze werken met bandopnames. Het is een karaokebar. Alleen karaoke is eerlijker omdat je weet dat het karaoke is."

Net als rock stelt de muzikant dat rap ten dode is opgeschreven. "Rap gaat volgend jaar dood, of over tien jaar. Op een bepaald moment in ieder geval en dan komt er iets anders. Ik kijk er naar uit. Ik kijk uit naar muziek die bestaat uit melodie en tekst in plaats van alleen gepraat."

Gene Simmons: Lady Gaga kan rock redden
Gene Simmons: Lady Gaga kan rock redden (Foto: BuzzE)

Peperdure ring Shirley Temple naar de veiling

Een ring van voormalig kindsterretje Shirley Temple zou wel eens 25 tot 35 miljoen dollar (22 tot 31 miljoen euro) op kunnen gaan leveren op een veiling.

Veilinghuis Sotheby's biedt volgende maand een 9,54-karaats blauwe diamanten ring aan van de legendarische actrice. Temple kreeg de ring van haar vader in 1940, die er 7210 dollar voor betaalde. Zowel het feit dat het type diamant inmiddels zeldzaam en gewild is als dat Temple de eigenaar was zorgt ervoor dat het startbedrag op de veiling niet minder is dan 25 miljoen dollar.

De actrice had het sieraad in haar bezit tot aan haar dood in 2014. Ze was toen al lange tijd van het witte doek verdwenen. Het lukte Temple niet om ook op volwassen leeftijd een succesvolle acteercarrière van de grond te krijgen en maakte een succesvolle switch naar een carrière als diplomaat, zo diende ze onder meer als ambassadeur van de VS in Ghana en Tsjecho-Slowakije.

Peperdure ring Shirley Temple naar de veiling
Peperdure ring Shirley Temple naar de veiling (Foto: BuzzE)

Elektricien valt van wolkenkrabber op auto

Een elektricien is donderdag van de 53ste verdieping van een wolkenkrabber in de Amerikaanse stad Los Angeles gevallen. Hij viel op een voorbijrijdende auto. Dat meldt SkyNews. Het was zijn tweede dag aan het project The Wilshire Grand Center, dat de grootste toren aan de westkust van de VS moet worden.

De man overleefde de val niet. De bestuurder van de auto bleef ogenschijnlijk ongedeerd, maar is voor de zekerheid naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeluk gebeurde op het drukste tijdstip van de dag, op een van de drukste kruispunten van Los Angeles. Of de man een valbescherming aan had, is niet bekend.

Elektricien valt van wolkenkrabber op auto
Elektricien valt van wolkenkrabber op auto (Foto: ANP)

Dode verdachte Vorst was zelfmoordterrorist

De Algerijnse verdachte die dinsdag bij een antiterreuractie in de Brusselse deelgemeente Vorst om het leven is gekomen, zou zich bij Islamitische Staat hebben aangemeld als vrijwilliger voor een zelfmoordaanslag. Dat meldt de Belgische omroep VRT op basis van gelekte documenten met gegevens van nieuwkomers in het kalifaat.

In het appartement waar de 35-jarige Mohamed Belkaïdde de dood vond, trof de politie dinsdag onder meer een vlag van Islamitische Staat en een salafistisch boek aan. Verder ontdekten de antiterreureenheden een kalasnjikov-geweer, veel munitie en talloze hulzen.

Dode verdachte Vorst was zelfmoordterrorist
Dode verdachte Vorst was zelfmoordterrorist (Foto: ANP)

Rutte: deal mogelijk, maar moeilijk

Het sluiten van een deal tussen de EU met de Turken over een gezamenlijke aanpak van de migratiecrisis is mogelijk. Maar dat zal nog wel heel moeilijk zijn. Dat zei premier Mark Rutte in de nacht van donderdag op vrijdag na afloop van overleg met zijn Europese collega's in Brussel. "Het is echt nog geen gelopen race. Maar ik denk dat we eruit kunnen komen."

Vrijdagochtend zal Rutte, in zijn rol als tijdelijk voorzitter van de EU, met EU-president Donald Tusk en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker met de Turkse premier Ahmet Davutoglu het voorstel bespreken. Rutte wilde inhoudelijk niets kwijt over het onderhandelingsmandaat dat hij en de anderen hebben meegekregen.

Het gesprek tussen het viertal begint vrijdag tussen 08.00 en 09.00 uur. Daarna worden alle 28 EU-leiders ingeseind over de inhoud en uitkomst van die bijeenkomst. Komen daar positieve reacties op, dan schuift Davutoglu aan om een definitief akkoord te bezegelen.

Rutte: deal mogelijk, maar moeilijk
Rutte: deal mogelijk, maar moeilijk (Foto: ANP)

Vrouw van Jamie Oliver in verwachting

De vrouw van chef-kok Jamie Oliver is in verwachting van hun vijfde kind. Dit laat een vriendin van het koppel weten aan Daily Mail.

Jamie Oliver (40) en zijn vrouw Jools (41) hebben samen al drie dochters Poppy (14), Daisy Boo (12) en Petal (6) en zoon Buddy (5).

Jools heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze nog graag een vijfde kindje zou willen verwelkomen in het gezin. Volgens de bron van Daily Mail wordt het kindje in augustus verwacht. Jamie en Jools zijn sinds 1993 bij elkaar en zijn ruim vijftien jaar getrouwd. Jools heeft een eigen kledinglijn onder de naam Little Bird.

'Vrouw van Jamie Oliver in verwachting'
'Vrouw van Jamie Oliver in verwachting' (Foto: BuzzE)

Likken aan Sharapova, maar zonder meldonium

Een Russische snoepjesfabrikant heeft zich van haar goede kant laten zien. Naar aanleiding van de dopingbekentenis van tennisster Maria Sharapova, betrapt op het sinds 1 januari verboden hartmedicijn meldonium, kwam het bedrijf met een nieuw soort lolly: "100 procent Sharapova, geen meldonium", aldus het opschrift.

Het bedrijf zegt altijd respect gehad te hebben voor Sharapova's talent en persoonlijkheid. Volgens Zvezda zijn ze gelijk na de persconferentie waarin de tennisster schuld bekende aan de slag gegaan met de nieuwe lolly. Het is ook niet zomaar iets: klanten kunnen aan een lolly likken in de vorm van Sharapova tijdens haar persconferentie. Overigens zal de helft van de opbrengst van de lollies naar door Sharapova ondersteunde goede doelen gaan. 

De Sharapovalolly, zonder meldonium (Foto: VK/Rubiscookies)
De Sharapovalolly, zonder meldonium (Foto: VK/Rubiscookies)

Regime Syrië houdt veel meer mensen gevangen

De strijdende partijen in Syrië houden mensen gevangen, maar de regering spant hier de kroon. De regering "houdt vreselijk veel meer mensen vast" dan andere partijen. Dit zei de speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, donderdag in Genève.

Mensenrechtenactivisten stelden donderdag in de marge van het vredesoverleg in de Zwitserse stad, dat de Syrische president Bashar al-Assad vervolgd zou moeten worden wegens de dood van tienduizenden gevangenen, mogelijk 50.000 sinds 2011. De vluchteling en activist Marvan Darwish zei dat er geen vrede zonder gerechtigheid kan zijn in Syrië.

In Genève is afgelopen maandag vredesoverleg gestart in een poging de in 2011 uitgebroken Syrische burgeroorlog te bezweren. De Mistura zei dat het staakt-het-vuren redelijk standhoudt en dat het al drie dagen opvallend kalm is in Syrië.

Regime Syrië houdt veel meer mensen gevangen
Regime Syrië houdt veel meer mensen gevangen (Foto: ANP)

Betrapte Russische bobsleester: "Ik had écht hartproblemen"

De Russische bobsleester Nadezhda Sergeeva is de volgende topsporter uit het land die is betrapt op het sinds 1 januari verboden hartmedicijn meldonium. De 28-jarige Sergeeva werd dit seizoen elfde op het WK en zit in de World Cups doorgaans tegen de top-10 aan. 

Waar de meeste sporters die betrapt worden hun mond houden, laat Sergeeva echter weten dat zij meldonium toch echt vanwege hartproblemen nam. "Natuurlijk vraag ik me af hoe het komt dat een test uit februari positief kon zijn", zegt de Russische. "In onze sport hebben we dit niet nodig, het verbetert de atletische prestaties niet. Ik heb het puur gebruikt vanwege hartproblemen en op doktersvoorschrift, maar dat was aan het eind van vorig jaar", verklaart de bobsleester. "Ik zou vanaf 1 januari volkomen vrij zijn van meldonium, zeiden de artsen."

Honoka is vroeg in Dead or Alive Xtreme 3

Normaal zetten ze één keer in de week een video online, maar uitgever Koei Tecmo is zelf van slag. Ze zijn wat vroeg met de nieuwste introductietrailer van Honoka voor Dead or Alive Xtreme 3.

Eerder zijn de trailers van Ayane, Kokoro, Nyotengu, Hitomi, Momiji, Helena Douglas, en Marie Rose verschenen. Voor de mensen die niet kunnen wachten op het volgende nieuwtje over deze game: grote kans dat na het weekend Kasumi aan de beurt is, de laatste van de in totaal negen bespeelbare personages.

In het spel ben jij de eigenaar van een vakantie-eiland en moet je de vrouwelijke vakantievierders tevreden houden. Waarom? Om items te unlocken zoals bikini's of je punten in te kunnen zetten in het casino op het eiland. In oktober komt er ondersteuning voor PlayStation VR.

Dead or Alive Xtreme 3 komt 24 maart uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita. Alleen in Azië.

F1: Uitslag VT1 Grand Prix van Australië

Het formule 1-seizoen is dan eindelijk echt begonnen: Lewis Hamilton heeft in Albert Park in Australië de snelste tijd laten noteren tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Australië. In de regenachtige trainingssessie noteerde de Brit in zijn Mercedes een tijd van 1:29,725 minuten. Hij bleef daarmee de Red Bulls van Daniil Kvyat en Daniel Ricciardo voor.

De Nederlander Max Verstappen deed het met een vijfde plek uitstekend, maar zijn Toro Rosso-teamgenoot Carlos Sainz kon vanwege technische malheur nauwelijks in actie komen. Verstappen raakte wel even de macht over het stuur kwijt, maar hield de auto uit de muur en herpakte zich prima. Hij was niet de enige die de controle kwijtraakte: ook Ricciardo, Kimi Räikkönen en Ryo Haryanto overkwam dat.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:29.725   14
2 D. Kvyat Red Bull 1:30.146 +0:00.421 14
3 D. Ricciardo Red Bull 1:30.875 +0:01.150 13
4 N. Hülkenberg Force India 1:31.325 +0:01.600 8
5 M. Verstappen Toro Rosso 1:31.720 +0:01.995 14
6 N. Rosberg Mercedes 1:31.814 +0:02.089 11
7 F. Alonso McLaren 1:33.060 +0:03.335 11
8 J. Button McLaren 1:33.129 +0:03.404 16
9 S. Perez Force India 1:33.370 +0:03.645 6
10 K. Magnussen Renault 1:34.060 +0:04.335 12
11 V. Bottas Williams 1:34.550 +0:04.825 6
12 F. Massa Williams 1:34.679 +0:04.954 6
13 F. Nasr Sauber 1:34.796 +0:05.071 7
14 J. Palmer Renault 1:35.477 +0:05.752 12
15 M. Ericsson Sauber 1:37.956 +0:08.231 6
16 P. Wehrlein Manor 1:40.401 +0:10.676 6
17 K. Räikkönen Ferrari 1:40.754 +0:11.029 10
18 E. Gutierrez Haas F1 1:41.780 +0:12.055 8
19 R. Haryanto Manor 1:43.372 +0:13.647 7
20 R. Grosjean Haas F1 1:43.443 +0:13.718 6
21 S. Vettel Ferrari -:--.--- -:--.--- 8
22 C. Sainz Toro Rosso -:--.--- -:--.--- 3

FOK! Wat een weer: nevel, mist en bewolking

Nevel, mist en bewolking; dat zijn de kernwoorden van vanmorgen. Later op de dag probeert de zon in het binnenland door te breken, als dat lukt kan het lokaal tot 12 graden worden. In de rest van het land blijft het circa 8 graden. De wind is matig en komt uit het noorden tot noordwesten.

Zon op 06:46
Zon onder 18:50

Afgelopen weekend maakte ik deze foto van de ondergaande zon in Alkmaar.

Zonsondergang in Alkmaar
Zonsondergang in Alkmaar

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1990 Uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston werden 13 schilderijen gestolen, waaronder een Rembrandt. Het is de grootste kunstroof uit de geschiedenis, de schilderijen zijn nooit teruggevonden.
 1241 Krakau werd door de Mongolen volledig verwoest.
 1989 In de Pyramide van Cheops (Egypte) werd een mummie van 4400 jaar oud ontdekt.
 2014 De Krim werd geannexeerd door Rusland.


Grootste kunstroof ooit

Acteur Larry Drake overleden

De Amerikaanse acteur Larry Drake is gisteren op 66-jarige leeftijd overleden. De acteur, die vooral bekend werd met zijn rol van de verstandelijk beperkte kantoormedewerker Benny Stulwicz in de advocatenserie L.A. Law en zijn rol van Robert Durant in de Darkman-films, werd dood in zijn huis in Hollywood aangetroffen door een vriend, aldus de website van TMZ. Waaraan de acteur is overleden is niet bekend.

Drake maakte zijn filmdebuut in 1971 in de misdaadfilm This Stuff'll Kill Ya en was daarna te zien in films zoals The Karate Kid (1984), Darkman (1990), Bean: The Ultimate Disaster Movie (1997), American Pie 2 (2001), Spun (2002) en Dead Air (2009). Van 1987 tot 1994 was Drake in 143 episodes van de serie L.A. Law te zien, een serie waarvoor de acteur in 1989, 1990 en 1992 werd genomineerd voor meerdere Emmy Awards en een Golden Globe.

'Porsche rijden even verslavend als alcohol of seks'

Autofabrikant Porsche heeft het effect van het rijden in een Porsche op het menselijk brein laten onderzoeken. Het onderzoek werd uitgevoerd onder toezicht van Prof. Dr. Victor Lamme van adviesbureau voor neuromarketing Neurensics. Lamme is tevens verbonden aan de faculteit Cognitieve Neurowetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. De conclusie luidt dat Porsche rijden een genotsgebied in het brein activeert, en dat het mogelijk even verslavend kan zijn als seks, chocola of alcohol.

Lamme heeft 21 Porsche-rijders in een MRI-scanner filmpjes laten zien van verschillende auto's. Ook kregen de proefpersonen beelden van andere stimulerende zaken te zien. Uit de scans blijkt volgens een persbericht van de fabrikant dat Porsche rijden deels dezelfde hersenactiviteit activeert als bekende verslavende stimuli zoals alcohol, koffie, chocolade en seks. Filmpjes met een Porsche scoren bovendien hoog op het gebied van de verwachte beloning (Expectation). Daarnaast scoren ze lager op het gebied van gevaar (Danger). "Dat suggereert dat Porsche potentieel een verslavende prikkel kan zijn. Je kan dus potentieel verslaafd raken aan het rijden in een Porsche", aldus Lamme.

De autofabrikant heeft ook een filmpje met toelichting van de resultaten online gezet.


'Wij van Porsche concluderen dat Porsche rijden net zo lekker is als seks' (Video: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.