Zwitserse skiërs winnen landenwedstrijd na thriller

Het gaat uitstekend met de Zwitserse skiërs bij de World Cup-finale in eigen land in St Moritz. Na zeges van Beat Feuz op de afdaling en super-G, plus de nodige podiumplekken, was het vrijdag de beurt aan het team in de landenwedstrijd. In die wedstrijd strijden landenteams van minstens twee mannen en twee vrouwen tegen elkaar. Elk duel bestaat uit vier losse parallelwedstrijden, waarbij het land met de meeste zeges de wedstrijd wint. Bij een 2-2 gelijkspel gaat het om de tijd van de snelste man en de snelste vrouw bij elkaar opgeteld.

Favoriet Zweden won in de voorronde met 4-0 van Canada, de Amerikanen versloegen Tsjechië met 3-1 en Duitsland won op tijd van Slovenië. In de kwartfinales nam Zweden het vervolgens op tegen Oostenrijk, resulterend in een 3-1 zege. De Zwitsers kwamen tegen Noorwegen tot een gelijkspek, maar wonnen op basis van de tijd. Frankrijk versloeg de Verenigde Staten met 3-1 en Duitsland won, wederom op tijd, van Italië.

In de halve finale tussen Zweden en Zwitserland werd Charlotte Chable namens het thuispubliek gediskwalificeerd: 1-0 voor Zweden. Reto Schmidiger kende een geweldige run en zag Mattias Hargin fouten maken, waardoor hij Zwitserland op gelijke hoogte bracht. Wendy Holdener rekende vervolgens namens het thuisland af met Maria Pietilä-Holmner waardoor de laatste wedstrijd uitkomst moest bieden. Daniel Yule verloor daarin ruim van de Zweed André Myhrer, maar na het optellen van de tijden van de snelste man en vrouw bleek Zwitserland 0,08 seconden sneller.

Het was werkelijk briljant weer om te skiën in de Zwitserse bergen, waar in 1928 en 1948 de Olympische Winterspelen gehouden werden (Foto: Getty)

Ook de tweede halve finale werd een ware thriller. De piepjonge Duitse Katrin Hirtl-Stanggassinger (17), net terug van de Jeugd Olympische Spelen, kwam ervaring tekort en verloor van de Française Adeline Baud Mugnier. Duitsland sloeg terug met zeges van Stefan Luitz op Julien Lizeroux en Lena Dürr op Tessa Worley. Jean-Baptiste Grange versloeg in duel vier de Duitser Dominik Stehle, maar voor de derde keer op rij bleek Duitsland op tijd goed genoeg om door te gaan.

In de finale begon Zwitserland met een ruime zege van Holdener op het jonge talent Hirtl-Stanggassinger. Yule en Michelle Gisin haalden vervolgens echter de finish niet en dus stond Duitsland op 'match point'. De Zwitsers hoefden niet te treuren, want wederom was er de in topvorm verkerende Schmidiger - nota bene pas sinds donderdagavond terug uit Spanje, waar hij de Europa Cup-finale skiedde. Hij versloeg Stehle, bracht de stand op 2-2 en zorgde ervoor dat Zwitserland op tijd de finale won. In de strijd om de derde plek dolf Frankrijk met 1-3 het onderspit tegen Zweden.