Supersprint Powell op WK, Martina op duizendsten naar huis

Sprinter Asafa Powell heeft op het WK indooratletiek in Portland voor flinke opwinding gezorgd. De Jamaicaanse veteraan snelde in de series van de 60 meter naar een tijd van 6,44 seconden en dat is niet vaak vertoond.

Slechts vier mensen zijn ooit sneller geweest dan Powell. Met 6,39 - twee keer zelfs - heeft Maurice Green al sinds 1998 het wereldrecord in handen. Andre Cason liep in 1992 een tijd van 6,41, in 2009 snelde de Brit Dwain Chambers naar 6,42 en Tim Harden liep in 1999 een tijd van 6,43 seconden. Met zijn tijd staat Powell dus op de vijfde plek aller tijden.

In de schaduw van de Jamaicaan liep Churandy Martina na 6,67 seconden over de finish. Dat leverde hem de vierde plek op, niet genoeg voor automatische kwalificatie. Na alle zeven series deelde Martina zijn tijd met twee andere deelnemers en doordat Antoine Adams uit Saint Kitts & Nevis 6,65 liep, moest er naar de duizendsten gekeken worden. Kemar Hyman uit de Kaaimaneilanden en de Canadees Mobolade Ajomale bleken dan toch een fractie van een seconde sneller dan Martina.

Hensley Paulina plaatste zich wél voor de halve finales. De tweede Nederlander werd met 6,73 seconden derde in zijn heat en plaatste zich dus direct.