Justitie gaat met zichzelf aan de slag

Alle bijna zeventig directeuren van het ministerie van Veiligheid en Justitie gaan op cursus. Het departement wil een opener organisatie worden, waarin communicatie, vernieuwing en samenwerking voorop staan. De leidinggevenden moeten het goede voorbeeld gaan geven.

Justitieminister Ard van der Steur stuurde het plan woensdag naar de Tweede Kamer, die eerder sprak over een doofpotcultuur op Justitie. Aanleiding waren talrijke incidenten waarbij informatie niet, te laat of onjuist naar buiten kwam.

Bewindspersonen kwamen daardoor meermaals in politieke problemen. Ivo Opstelten en Fred Teeven traden er vorig jaar om af. Opvolger Van der Steur kwam daarna zelf ook al een paar keer klem te zitten.

Topambtenaren hebben een programma opgesteld om te komen tot een nieuwe werkwijze en cultuur. Alle medewerkers, ook die van uitvoerende diensten, moeten zich die aanmeten.

De kosten van het plan zijn "nog niet scherp". Het geld komt uit de interne begroting van het ministerie, aldus een woordvoerster.

Justitie gaat met zichzelf aan de slag
Justitie gaat met zichzelf aan de slag (Foto: ANP)