NS jaagt student uit spitstrein

Roger van Boxtel, topman van de NS, heeft het voor elkaar gekregen dat universiteiten en hogescholen bereid zijn om de collegetijden aan te passen zodat hun studenten niet langer in de spits hoeven te reizen. Zo gaat de hogeschool in Utrecht zijn lesprogramma uitbreiden tot 19:00 uur, en ook de universiteit broedt op mogelijkheden om de tijden te versoepelen.

Van Boxtel is enthousiast. "Ik ben al in Nijmegen geweest. Ik ga volgende week naar de universiteit van Leiden en ik ga ook nog praten in Amsterdam. Het gaat vooral om de drukste knooppunten. Maar ook de universiteiten in Groningen en Enschede hebben al gezegd dat ze flexibiliseren. Dit gaat echt helpen bij de volle treinen" jubelt de topman.

Bij volledige medewerking van de onderwijsinstellingen in Utrecht zouden er vele duizenden zitplaatsen vrij kunnen komen tijdens de spits. Vrijwel alle overvolle treinen tijdens de spits rijden van of naar Utrecht. In Nederland zijn op dit moment 650.000 studenten met een ov-studentenkaart en daar komen volgend jaar 90.000 mbo'ers bij. Zij vertegenwoordigen ruim éénderde van het aantal reizigers in de spitsuren.

Studenten woedend
Voorzitter Pijke Dorrestein van de studentenunie Vidius stelt dat studenten helemaal niet zo flexibel kunnen zijn. Door de afschaffing van de basisbeurs zijn ze afhankelijk geworden van bijbaantjes, en werken veel studenten 's avonds bijvoorbeeld in de horeca. De studenten zijn dan ook woedend en broeden al op acties.

De Universiteit Utrecht kijkt echter vooral naar de roosters van de eerstejaars, aangezien die studenten meestal nog thuis wonen. Marieke Bakker, hoofd studentenbegeleiding van de Universiteit, geeft aan dat ze ook nog naar andere mogelijkheden kijken om de studenten uit de spits te lokken. Een gratis kop koffie buiten de spits zou een mogelijkheid zijn, of met extra korting reizen in het weekend als je een week-ov hebt. Ook zouden er wellicht acties kunnen komen waarbij gespaard kan worden voor een ticket naar Barcelona of Berlijn. Nieuwe lesroosters zouden met ingang van komend collegejaar doorgevoerd moeten worden.

Net zo lief
Van Boxtel kwam vier maanden geleden al met zijn plannen op de proppen maar werd toen lachend weggehoond door de politiek en de onderwijsinstellingen. Toch besloot hij zijn plannen door te zetten, en inmiddels bieden de onderwijsintellingen wel een helpende hand. Van Boxtel: "Studenten zijn ons net zo lief als andere klanten, maar we bekijken wel of we ze kunnen spreiden."

Overigens is het studenten wegjagen uit de spits niet de enige maatregel die de NS heeft genomen tegen de overvolle spitstreinen: in de huidige treinstellen worden eersteklascoupés omgebouwd naar tweedeklascoupés.