FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 3 maart 2016

Asscher vroeg Halsema als minister

Voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema is in 2012 gevraagd om minister te worden in het kabinet Rutte-II. Lodewijk Asscher benaderde haar met de vraag of ze namens GroenLinks wilde toetreden. Uiteindelijk blokkeerde de VVD het plan, vertelde Halsema donderdagavond in de talkshow Pauw.

Halsema doet de onthulling in haar boek Pluche, dat vrijdag verschijnt. Toen duidelijk werd dat de VVD en de PvdA een kabinet zouden vormen, werd Halsema benaderd door vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA). Ze kreeg de vraag om minister van Binnenlandse Zaken of van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel te worden; ze mocht kiezen.

Bij Pauw vertelde Halsema dat ze onmiddellijk naar een 'nee' neigde, maar toch wat bedenktijd vroeg. Ze nodigde een aantal partijgenoten uit. 'Onder het genot van een glas wijn hebben we er urenlang over gespeculeerd', zegt Halsema. 'De hele avond hebben we strategieën verzonnen. Pas daarna zag ik dat ik om 20:00 uur al een bericht had ontvangen. Het was van Lodewijk Asscher. Hij zei: sorry, maar de VVD blokkeert het.'

Halsema noemt het nu, terugkijkend, een briljante zet van Asscher. 'Hij wist dat ik zo'n besluit niet kon nemen zonder er eerst binnen GroenLinks over te praten. Als GroenLinks akkoord was gegaan, had hij de 4 zetels kunnen optellen bij de PvdA-zetels. Het was slim verzonnen om zo een overwicht op de VVD te krijgen.'

In de Volkskrant bevestigen Asscher en PvdA-leider Diederik Samsom het verhaal van Halsema. Femke Halsema werd in 1998 lid van de Tweede Kamer namens GroenLinks. Van 2002 tot eind 2010 was zij fractievoorzitter en partijleider.

Femke Halsema
Femke Halsema in haar tijd als GroenLinks-partijleider.

Feyenoord laat De Kuip ontploffen na zege op AZ

Het avontuur in de KNVB beker eindigt voor AZ in de halve finale. Feyenoord, dat met name voor de rust soms erg fraai voetbal liet zien, versloeg de Alkmaarders opnieuw met 3-1.

Vanaf de eerste minuut was al duidelijk dat de Rotterdammers zich niet weer in een sleur wilden laten trekken. Na de Eredivisiezege op FC Utrecht afgelopen zondag (1-2), maakte die ploeg eindelijk weer eens kennis met een overwinning. En dat nam de formatie van oefenmeester Giovanni van Bronckhorst dan ook mee naar de halve finale tegen AZ.

Want zeker in de eerste twintig minuten was de thuisclub heer en meester tegen de Alkmaarders. De gastheer zorgde voor het meeste gevaar en daar kwam ook de openingstreffer uit. Al kwam die wel van de voet van een AZ-speler. Michiel Kramer kopte een corner van Tonny Vilhena door en via de voet van AZ-aanvoerder Markus Henriksen rolde de bal langs sluitpost Sergio Rochet: 1-0.

Ook na dat doelpunt kwamen de bezoekers er amper aan te pas. Hier en daar werd Feyenoord wat slordig en dat gaf AZ de gelegenheid om opzoek te gaan naar de gelijkmaker, maar er zat geen enkel idee achter. Het was daarom ook niet verrassend dat doelman Kenneth Vermeer voor de rust niet één keer werd getest.

Waar de eerste helft absoluut niet groots was, had AZ er kennelijk wel voldoende lering uitgetrokken. Het tweede bedrijf was nog amper begonnen of Henriksen maakte zijn fout goed door nu wel in het goede doel te mikken: 1-1. Die tik bracht Feyenoord dusdanig aan het wankelen, dat de Alkmaarders ineens de lakens uitdeelden. Veel dreiging van de kant van die formatie, maar de thuisploeg bleef overeind.

Hoewel de Rotterdammers geen schim waren van voor de rust, kwam dat elftal wel steeds meer terug in de wedstrijd. Daar kwam zelfs een doelpunt uit, hoewel nog steeds tegen de verhoudingen in. De onzichtbare Kramer, na de rust althans, stond ineens oog in oog met Rochet en de aanvaller faalde niet: 2-1. De Kuip ontplofte.

De bezoekers wankelden en dat werd hen fataal. Ron Vlaar, doorgaans de ondoordringbare muur achterin bij AZ, maakte een bijzonder onhandige overtreding op Terence Kongolo en aanvoerder Dirk Kuijt schoot onberispelijk raak: 3-1. Dat was de genadeklap voor AZ. Die ploeg had het zelf wellicht nog kunnen beslissen, maar liet dat na. Net als in oktober wordt het ook nu 3-1 voor Feyenoord. Deze overwinning zal alleen net iets prettiger aanvoelen dan toen. Nu nog de laatste horde: FC Utrecht.


Tonny Vilhena viert de 1-0 met Michiel Kramer (Pro Shots / Kay Int Veen)

Feyenoord

3 - 1

AZ

 15' Henriksen (e.d)
 78' Kramer
 85' Kuijt (pen)
   46' Henriksen
 
 Gele kaart: Toornstra, Elia, (Feyenoord), Luckassen, v.Overeem, (AZ)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp
v.Beek
Botteghin
Kongolo
El Ahmadi
Toornstra (Basacikoglu/82)
Vilhena
Kuijt
Kramer
Elia
  Rochet
Luckassen
Vlaar
S.Wuytens
Haps
v.Overeem
Henriksen
Rienstra (Tankovic/81)
Jahanbakhsh
Janssen
Dos Santos (Mühren/84)

Blinde hardloopster wil naar Olympische Spelen, met 'gids'

De Cubaanse hardloopster Omara Durand hoopt komende zomer in Rio de Janeiro uit te mogen komen op de Olympische Spelen. Nou zijn er wel meer atleten die dat willen, maar de 24-jarige sprintster is toch net even anders: Durand is zo goed als blind. Ze is vooral goed op de sprint en staat dan ook bekend als de snelste paralympische vrouw op aarde.

Durand is al jaren de toonaangevende vrouw in het sprinten in haar klasse. In Londen werd ze in 2012 paralympisch kampioene op de 100 en 400 meter in de T13-klasse, waarin de relatief minst zware visuele beperkingen in onderverdeeld worden. Na de geboorte van haar kind ging haar zicht achteruit en sindsdien komt Durand uit in de klasse T12. Vorig jaar won ze daarin de wereldtitels op de 100, 200 en 400 meter, met op de 100 meter een wereldrecord van 11,48 seconden. 

Om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen zal er echter wat gegoocheld moeten worden met de regels. Atleten in haar klasse rennen doorgaans met een 'gids', die er met bijvoorbeeld een touwtje voor zorgt dat de atleet in de juiste baan blijft. Om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen zal Durand dus ook toestemming moeten krijgen om met een gids te rennen. 

"Mijn plekje in het Cubaanse team zou niet vanzelfsprekend zijn, maar het zou natuurlijk een enorme eer zijn om als paralympische atlete uit te komen in reguliere wedstrijden", legt de Cubaanse uit. "Op het WK vorig jaar ging het fantastisch, maar mijn grote doel is om topfit in Rio aan de start te verschijnen", aldus Durand, die het overigens geen probleem lijkt te vinden als ze het alleen bij de Paralympische Spelen moet houden.

Oscar Pistorius werd in Londen in 2012 de eerste paralympische atleet die uitkwam op de Olympische Spelen, iets wat tegenwoordig vooral verspringer Markus Rehm op zijn verlanglijstje heeft. Pistorius en Rehm sporten allebei echter met een beenprothese, wat mogelijk een voordeel op kan leveren - iets dat nagenoeg niet vast te stellen is. Dat Durand van haar slechte zicht geen voordeel heeft mag duidelijk zijn. Met haar wereldrecord zou ze op de reguliere Spelen overigens niet meedoen om de medailles, maar een modderfiguur zou ze er ook zeker niet mee slaan.

Durand sprint naar het wereldrecord op de 100 meter: 11,48 seconden, samen met gids Yuniol Kindelan (Bron: YouTube)

Van Gerwen walst over Wright heen, Smith klopt Van Barneveld

De Premier League is deze week gestrand in Exeter. Het is de vijfde speelronde van het dartscircus. Deze speelronde is live te volgen bij RTL7. Dit bericht zal na iedere gespeelde wedstrijd een update krijgen.

Phil Taylor 7-1 Adrian Lewis
Taylor opende met tops en kwam op 1-0. Na gepruts van Lewis op de dubbels kon Taylor direct een break voorsprong pakken. Twee legs later wist Lewis opnieuw zijn leg niet te houden en kon The Power uitlopen naar 4-0. Op 5-0 lukt het Lewis dan alsnog om een leg te pakken.

Het bleek de enige leg van Lewis. Met een 84-finish sloot Taylor de partij af. Hij won met 7-1. 


Dave Chisnall 4-7 James Wade
Chisnall hield zijn begonnen openingsleg, maar Wade gooide 121 uit om weer gelijk te komen. Op 2-2 wist Wade met een fantastische 161-finish de eerste break van de wedstrijd te maken. Op 5-3 miste Chizzy miste twee pijlen op de dubbel en Wade strafte dat af door 102 uit te gooien.

Chisnall maakte met een 104-finish nog wel een break ongedaan. Chizzy kreeg nog kansen om nog verder terug te komen, maar faalde. Wade gooide tops uit en zorgde voor een 7-4 eindstand.

Robert Thornton 4-7 Gary Anderson
Een Schotse kraker in Exeter. Via een 136-finish was het Thornton die op 3-0 kwam. Anderson moest nog even warmdraaien, maar trok binnen no-time de stand gelijk. Het werd 4-4, waarna het slotakkoord van deze matige partij voor de wereldkampioen was. Anderson won met 7-4.

Peter Wright 2-7 Michael van Gerwen
Het duel tussen de koplopers van de Premier League. Wright mocht de openingsleg nog houden, maar daarna is het ouderwets Van Gerwen die doorstampt. Met een 100-finish via 20 en 2x tops werd het 3-1 voor de Brabander. Wright sloeg meteen terug met een 121-finish voor 3-2.

Via een 81-finish loopt Van Gerwen uit naar 5-2. Een partij van wereldniveau. Beide heren boven de 110 gemiddeld en pas in de achtste leg miste Van Gerwen een pijl op de dubbel. Het werd uiteindelijk 7-2 voor Mighty Mike en staat nu alleen aan kop.

Michael Smith 7-5 Raymond van Barneveld
Op 2-1 voor Smith is het de Engelsman die met een 104-finish de eerste break pakte. Met een 77-finish maakte Barney de break direct ongedaan. Beide spelers wisten de ander normaals te breaken, waarna Van Barneveld op 4-4 weer langszij komt in een matige wedstrijd.

Een 116-finish bezorgde Barney voor het eerst een voorsprong in de wedstrijd. Via 90 kwam Smith toch weer op gelijke hoogte. Bully Boy hield vervolgens zijn leg om een punt veilig te stellen. Een prutleg van Barney zorgde ervoor dat Smith zijn eerste Premier League-overwinning ooit kon pakken.

Following Night Five Gespeeld Gewonnen Gelijk Verlies +/- Punten
Michael van Gerwen 5 4 0 1 15 8
Phil Taylor 5 4 0 1 12 8
Peter Wright 5 3 1 1 5 7
Adrian Lewis 5 3 0 2 2 6
James Wade 6 3 0 3 -2 6
Gary Anderson 4 2 0 2 0 4
Raymond van Barneveld 5 2 0 3 -1 4
Dave Chisnall 5 1 1 3 -1 3
Michael Smith 6 1 1 4 -18 3
Robert Thornton 4 0 1 3 -12 1

Michael van Gerwen wordt gefeliciteerd door Peter Wright. (PRO SHOTS/Action Images)
Michael van Gerwen wordt gefeliciteerd door Peter Wright. (PRO SHOTS/Action Images)

The Division krijgt meerdere uitbreidingen dit jaar

Tom Clancy's The Division is over een week uit, maar uitgever Ubisoft heeft het nu al over de uitbreidingen die dit jaar gaan verschijnen.

De eerste gratis update komt begin april, die een nieuwe missie voor endgame gaat leveren. Deze is gemaakt om een team van vier spelers aan het werk te zetten om high-level loot te krijgen. Er komt dan ook loot-trading, zodat teamgenoten kunnen ruilen tijdens hun co-op-missie. In mei komt de volgende gratis update, die een nieuwe feature in de Dark Zone gaat geven, en ook weer een nieuwe endgame raid.

Drie betaalde uitbreidingen zijn ook al gepland dit jaar. In juni komt 'The Underground', waarin je in de tunnels en metro onder Manhattan het gebied veiliger moet maken. Survival komt in de zomer. Daarin moet je zo lang mogelijk overleven in een erg vijandelijke omgeving, terwijl je rantsoenen en items moet verzamelen. Als laatste is Last Stand aangekondigd. Daar is niet veel over bekend, alleen dat er een nieuw gevaar dreigt.

The Division zelf komt 8 maart uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Voetballer pist al 8 jaar in broek uit bijgeloof

De Braziliaanse voetballer Éder Loko is een beetje raar. De 36-jarige speler van Água Santa pist namelijk al acht jaar lang voor elke wedstrijd in zijn broek, omdat hij dat ooit voor een belangrijke goal deed. 

In 2008 stond Loko met zijn toenmalige club Ituano tegenover Barueri in de halve finale van de beker van de staat São Paulo. Tijdens het volkslied voorafgaand aan het duel moest de aanvaller plotseling hoognodig zijn blaas legen, maar een bezoekje aan het toilet zat er niet meer in. Hij kon toch echt niet wachten tot de rust en dus liet Loko de boel maar lopen in zijn voetbalbroek. Ongetwijfeld omringd door een pislucht van jewelste scoorde hij al na 30 seconden prompt de 1-0: het bijgeloof was geboren.

"Toen ik die goal maakte was alles nog nat en rook ik het nog", vertelt Loko. "Sindsdien urineer ik voor elke wedstrijd in mijn broek. Een scheidsrechter vertelde me ooit dat ik er een kaart voor kan krijgen, dus ik doe het zo veel mogelijk buiten het zicht van de scheids en de camera's", legt hij uit. "Als het regent is het trouwens best lekker." Loko deed zijn onthulling nadat hij onlangs in een duel met Linense het lokale nieuws haalde: een slang was het veld opgeglibberd en niemand wilde het beest weghalen. Loko deed zijn naam ('gek') eer aan en gaf het arme beest een ferme trap richting de zijlijn. 

Loko vs een slang (Bron: YouTube)

Veel onschuldige spelletjes in Dead or Alive Xtreme 3

Koei Tecmo heeft de tweede officiële trailer uitgebracht van Dead or Alive Xtreme 3: Fortune voor PlayStation 4 en Dead or Alive Xtreme 3: Venus voor PlayStation Vita.

De vijf minuten durende trailer laat een overview zien van wat er allemaal te doen is op het eiland. Van onschuldige waterspelletjes tot paaldansen, de vrouwen op het exotische eiland hoeven zich niet te vervelen. Jij als eigenaar moet ze paaien en als je echt populair wordt bij een meid, dan wil ze ook nog best voor je omkleden in wat gemakkelijkers.

Dead or Alive Xtreme 3 komt 24 maart uit in Azië. Er komt ook een Engelstalige versie die te importeren valt.

Dead or Alive Xtreme 3

Martin van Rijn is Lil' Kleine dankbaar

Politicus Martin van Rijn verkondigt een totaal andere boodschap dan Lil' Kleine, toch is de staatssecretaris van Volksgezondheid wel dankbaar dat hij via het nummer Drank en Drugs van de rapper kan waarschuwen voor de risico's van xtc. "Het is een mooie manier voor mij om mijn boodschap te vertellen; let op bij het gebruik van xtc. Het is vaak onveiliger dan je denkt", zei Van Rijn donderdag na het in ontvangst nemen van een gouden plaat.

"Lil' Kleine zingt over dingen die gebruikelijk en gewoon zijn in de samenleving, maar waarvan ik zeg: laten we ons ook afvragen of het wel normaal is. Ik sprak een tijdje terug met jongeren op het strand van Scheveningen, die vertelden me verantwoord xtc te gebruiken. Dat ze het altijd afnemen van een vast contactpersoon. Maar als je even doorvraagt, weten ze ook niet waar het vandaan komt. Xtc kan heel gevaarlijk zijn", zegt Van Rijn.

"Uit onderzoek blijkt dat het gebruik ervan steeds normaler wordt, terwijl het eigenlijk niet normaal is. Ook ouders moeten opletten en weten wat xtc is", aldus de staatssecretaris, die de muziek van Lil' Kleine 'aanstekelijk' en 'aantrekkelijk' noemt. Van Rijn had 'nooit verwacht' een gouden plaat te krijgen voor zijn bijdrage op de albumtrack Drank en drugs.

Lil' Kleine zegt zelf dat luisteraars zijn teksten 'niet al te serieus' moeten nemen. Over Van Rijn zegt de rapper: ''Ik neem hem wel serieus. Het is wel goed dat iemand zorgt voor de gezondheid van mensen. Dus ik snap best dat hij mijn teksten niet goed kan keuren."

Martin van Rijn is Lil' Kleine dankbaar
Martin van Rijn is Lil' Kleine dankbaar (Foto: BuzzE)

We gaan er allemaal aan (nu echt)

Althans, als we Einstein mogen geloven. De man, met een intelligentie die niet veel voor die van een gemiddelde Fok!ker onderdoet, heeft namelijk gezegd dat 'als bijen uitsterven, dan volgt de mens binnen vier jaar'. Het Duitse accent moet je er zelf even bij denken.

Het zal voor sommige, wat jongere, lezertjes misschien als een verrassing komen, maar ons voedsel komt niet uit de supermarkt. Voordat het in de schappen terecht kwam, lag het ergens anders te zonnen. Wie iets begrijpt van het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes, weet dat geen enkele levensvorm kan voortbestaan zonder bevruchting. Bij gewassen en alles dat groeit en bloeit, spelen bijen en andere vliegende irritantjes een essentiële rol. Zonder die nuttige druktemakers zouden wij (een zichzelf overschattende primatensoort) geen voedsel meer hebben.

Wetenschappers hebben nu ontdekt dat 40 procent van de bijen- en vlindersoorten met uitsterven bedreigd is. Hetzelfde geldt voor andere 'bestuivers' zoals vleermuizen, kevers en vliegen. Als die lijn zich voortzet, dan kunnen we wellicht binnenkort bij de eerdergenoemde theorie van Einstein de proef op de som nemen.

Het is niet helemaal duidelijk waarom die dieren massaal het loodje leggen, maar de intensieve landbouw, zoals bedreven door de mens, zou een rol kunnen spelen. Die biedt namelijk te weinig biodiversiteit voor de bij. Of zoals Koos Biesmeijer, directeur van het Naturalis Biodiversity Cente, het uitlegt: "Ze stichten geen kolonie in een gebied waar maar een gewas groeit. Wanneer de bloeitijd van dit gewas over is, kunnen de bijen namelijk geen voedsel meer vinden. In een gebied met meerdere plantensoorten, wisselen bloeiperiodes elkaar af en is er voor een langere periode voedsel."

"Een ander probleem van intensieve landbouw is dat plagen eerder ontstaan en pesticiden dus meer worden gebruikt", vertelt Biesmeijer. "Het wordt steeds duidelijker dat deze middelen niet alleen zorgen dat de bijen op korte termijn dood gaan. Op lange termijn krijgen ze ook andere problemen zoals dat ze het nest niet terug kunnen vinden of dat ze zich minder goed voortplanten."

Het zou dus zomaar kunnen zijn dat we met z'n allen een groot probleem hebben, maar laten we met name even met het beschuldigende vingertje naar Monsanto wijzen. Dit voelt namelijk lekker en is ook wel een beetje terecht.. Een oplossing zou kunnen zijn om wat minder vergif te gebruiken en wat gevarieerder, kleinschaliger landbouw te bedrijven. Maar het zit er dik in dat economische belangen voorrang krijgen boven de overleving van de mensheid.

Student moet 0,7 halen voor Nederlands

6 leerlingen van het ROC van Twente in Almelo kregen op 1 februari een brief waarin ze gefeliciteerd werden met het behaalde diploma. Tot hun schrik kregen ze op 10 februari een telefoontje dat ze toch niet geslaagd waren. Er was een foutje gemaakt.

Aan deze 6 was een vrijstelling verleend voor het vak Nederlands. Helaas had de school niet gezien dat de vrijstelling door nieuwe wetgeving achterhaald was. 3 van de leerlingen hoeven niet eens echt hun best te doen. Tom hoeft alleen maar zijn naam boven het examen te zetten, aan een 0,7 heeft hij genoeg. Michelle hoeft maar een 1 te halen en Steffie denkt dat die 1,7 wel zal lukken.

Het ROC van Twente kan niet zeggen waarom 3 van de 6 aan een zware onvoldoende al genoeg hebben. De school blijft op het standpunt dat het op deze wijze moest handelen en de inspectie heeft dit bevestigd. De leerlingen vinden het maar een hoop gedoe voor deze lage cijfers. En angst dat ze het alsnog niet halen zullen ze niet hebben.

Go with the flow in Mirror's Edge Catalyst

EA Dice heeft vandaag twee korte filmpjes uitgebracht waarop gameplay van Mirror's Edge: Catalyst te zien is. Daarnaast heeft EA ook uitleg gegeven op de site van Mirror's Edge hoe de combat en het rennen in Mirror's Edge: Catalyst in elkaar zit, en welke nieuwe dingen zijn toegevoegd.

Qua beweging lijkt Mirror's Edge: Catalyst veel op zijn voorganger met een aantal kleine toevoegingen. Nieuw zijn de shift-actie, waarmee je wanneer je wilt een kort sprintje kan trekken en de quickturn, waarmee Faith razendsnel 90 of 180 graden kan draaien. Ook heeft Faith nieuwe gadgets in Catalyst, waaronder een enterhaak en een stoorzender in haar handschoen waarmee ze bewakingssystemen onschadelijk kan maken

Wat gevechten betreft is het voornaamste verschil met het eerste deel dat Faith geen wapens meer kan gebruiken in Catalyst. In plaats daarvan gebruikt Faith nu een kracht genaamd focus die zich langzaam opbouwt terwijl je tegelijkertijd beweegt en klappen uitdeelt. Wanneer je je focus opbouwt, wordt het moeilijker voor vijanden om je te raken. Wanneer Faith genoeg focus heeft opgebouwd gaat ze over in Flow, wat EA omschrijft als 'een staat van bewustzijn waarin je je vijanden op nieuwe en krachtige manieren kan aanvallen.'

Mirror's Edge: Catalyst komt op 24 mei uit voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

 

Go with the flow in Mirror's Edge Catalyst

Boeing de lucht in met zelfreinigend toilet

Boeing is donderdag met een ingenieus zelfreinigend toilet op de proppen gekomen. De vliegtuigmaker, die patent op het concept heeft aangevraagd, claimt dat 99,99 procent van alle bacteriën bij iedere poetsbeurt wordt gedood. Het schoonmaaksysteem maakt gebruik van uv-licht. Ook gaat het nare geurtjes tegen en dat in slecht drie seconden.

Volgens Boeing bestaat er een afkeer tegen het gebruik van een 'veelgebruikt' toilet. Het reinigingssysteem moet deze helpen weg te nemen.

Het systeem zet zelf de toiletbril omhoog en omlaag zodat tijdens het schoonmaken alle oppervlakken worden blootgesteld. Het ontwerp bevat ook een kraan, zeeppomp, vuilnisemmer, toiletdeksel en handdroger die niet aangeraakt hoeven worden.

Tevens werkt Boeing aan de ontwikkeling van een handsfree-deurklink en een vacuüm ventilatiesysteem voor de vloer om het toilet zo hygiënisch mogelijk te houden tussen schoonmaakbeurten door. Volgens Boeing is er nog wel enig onderzoek nodig voordat het toilet aan luchtvaartondernemingen kan worden aangeboden.

Boeing de lucht in met zelfreinigend toilet
Boeing de lucht in met zelfreinigend toilet (Foto: ANP)

Problemen met waterdruk in Zeeuws-Vlaanderen

Naar schatting 10.000 huishoudens in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen hebben donderdagavond problemen met het leidingwater. Door een lek in een watertransportleiding hebben zij minder waterdruk. Een woordvoerder van nutsbedrijf Delta NV heeft dat gezegd. Het lek is 'spontaan' ontstaan in een leiding in de plaats Philippine, in de gemeente Terneuzen.

Het bedrijf krijgt veel meldingen van mensen die last hebben van de lagere waterdruk. Monteurs zijn ter plaatse om het lek te repareren, maar het kan nog wel een aantal uren duren voordat de problemen zijn opgelost, aldus de zegsman.

Het lek werd ontdekt nadat een omwonende een weiland onder water had zien lopen.

Problemen met waterdruk in Zeeuws-Vlaanderen
Problemen met waterdruk in Zeeuws-Vlaanderen (Foto: ANP)

Wild bezorgt Nederland derde medaille WK baanwielrennen

Kirsten Wild heeft op het WK baanwielrennen in Londen zilver veroverd op de scratch. Voor de 33-jarige Nederlandse betekende het naast haar vierde WK-medaille ook dat ze haar wereldtitel op het onderdeel kwijt is. Vorig jaar was Wild in Parijs de beste. Voor Nederland is het het derde zilver in Londen: ook Theo Bos op de kilometer en de teamsprinters werden tweede.

De wedstrijd over veertig ronden kende richting het einde een kleine kopgroep, maar in een zinderende slotfase werd het gat tussen de kopgroep en de rest alsmaar kleiner. Vooral onder leiding van de Canadese Stephanie Roorda werd het gat een ronde of twee voor de finish gedicht, terwijl Laura Trott en Wild in het wiel zaten.

De Britse Trott snelde in de laatste 250 meter om de groep heen naar de kop, met Wild in het wiel. De Nederlandse kwam echter tekort om Trott voor eigen publiek van de wereldtitel af te houden. Voor de 23-jarige Britse was het al haar zesde wereldtitel, maar haar tweede individuele.

Flinke stijging Nederlandse daklozen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat het aantal daklozen in Nederland met 74% is gestegen in zes jaar. 13.000 daklozen zijn er in die jaren bijgekomen.

Volgens Jan Laurier, de voorzitter van Federatie Opvang, zijn er twee belangrijke oorzaken voor de forste stijging. Allereerst noemt hij de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg, dit zou er toe hebben geleid dat mensen sneller op straat komen en minder goed worden begeleid.

Een andere oorzaak die hij aan NOS vertelt ziet hij in de financiële crisis, wat als oorzaak wordt gezien voor vele huisuitzettingen. 90% van de huisuitzettingen zou een financiële reden hebben.

Hij zegt tevens dat er vaker voorkomen moet worden dat mensen überhaupt dakloos raken. Bijvoorbeeld door het elimineren van wachtlijsten bij de schuldhulpverlening en het direct ingrijpen als mensen in financiële problemen komen. Dat zou beter zijn dan de schuld hoog laten oplopen.

Het CBS houdt enkel de gegevens bij van geregistreerde daklozen. Illegalen worden bij de statistieken bijvoorbeeld niet meegerekend.

Schikking zoektocht naar seksvideo Facebook

Het meisje Chantal uit Werkendam, van wie een seksfilmpje circuleerde op internet, heeft een schikking getroffen met de sociaalnetwerksite Facebook. Daardoor hoeft vrijdag geen uitspraak gedaan te worden in een kort geding. Dat heeft misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die zich voor de zaak van Chantal inzette, donderdag laten weten.

Chantal wil weten wie het filmpje op de site heeft gezet. Facebook kreeg in juni al de opdracht van de Nederlandse rechter om de gebruikersgegevens snel te verstrekken. Maar omdat Facebook beweert de gegevens niet meer te hebben, moet het van de rechter een externe, neutrale partij toegang geven tot de systemen.

Volgens De Vries heeft haar advocaat Thomas van Vugt gezegd dat het onderzoek dankzij de schikking kan beginnen. De partijen kunnen een expert afvaardigen die bij het Facebook-kantoor in Ierland naar het gewraakte seksfilmpje gaat zoeken.

Schikking zoektocht naar seksvideo Facebook
Schikking zoektocht naar seksvideo Facebook (Foto: ANP)

Uniformen voor IS onderschept in Spanje

De Spaanse politie heeft zo'n 20.000 legeruniformen onderschept die bestemd waren voor terreurbeweging Islamitische Staat. De uniformen werden gevonden in containers in de havensteden Valencia en Algeciras.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte de vangst donderdag bekend. Op de containers stond dat ze tweedehandskleding bevatten. Naast IS zou een deel van de uniformen ook naar Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda, gaan.

Uniformen voor IS onderschept in Spanje
Uniformen voor IS onderschept in Spanje (Foto: ANP)

Mars uit het lood geslagen

De planeet Mars ziet er heel anders uit dan vroeger. Ruim 3 miljard jaar geleden is het oppervlak ongeveer 20 graden uit het lood geslagen. Dat kwam door het ontstaan van een gigantisch vulkanisch plateau, Tharsis genaamd. Dat was zo groot dat het hele oppervlak van de planeet begon te schuiven.

Franse onderzoekers hebben dat donderdag bekendgemaakt. Ze schrijven erover in het belangrijke wetenschapsblad Nature. Tharsis is 5000 kilometer groot en 12 kilometer dik. Het plateau weegt ongeveer een miljard keer een miljard ton. Door de vorming schoof het hele plateau van het noordelijk halfrond richting de evenaar van Mars. Als gevolg kregen ook andere delen van de planeet, zoals de noordpool en de zuidpool, een nieuwe plek.

Bij het plateau ligt de vulkaan Olympus Mons. Die is bijna 22 kilometer hoog. Het is de grootste vulkaan in ons zonnestelsel. De berg is 2,5 keer zo hoog als de hoogste berg op aarde, de Mount Everest. In oppervlakte is het ongeveer even groot als Italië.

Mars uit het lood geslagen
Mars uit het lood geslagen (Foto: ANP)

Frietmaker McCain neemt Mora over

De Canadese frietfabrikant McCain neemt een meerderheidsbelang in de Tilburgse krokettenmaker Van Geloven, bekend van met name Mora. Dat maakten de twee ondernemingen woensdag bekend, zonder financiële details te vermelden.

Van Geloven komt daarmee alsnog in handen van een branchegenoot. Vier jaar geleden strandde een overname door Royaan, eigenaar van onder meer de merken Van Dobben en Kwekkeboom, op mededingingsbezwaren. Vorig jaar nam TowerBrook Capital Van Geloven over. De Britse investeerder houdt een minderheidsbelang.

Frietmaker McCain neemt Mora over
Frietmaker McCain neemt Mora over (Foto: ANP)

Verstappen: "Betrouwbaarheid is grootste stap vooruit"

Max Verstappen reed vandaag zijn laatste meters in de STR11 voordat hij in Melbourne pas weer achter het stuur mag kruipen. Vanmorgen gebruikte hij voor het eerst de zachtere banden en kwam daarmee tot een vierde tijd. In de middag reed de Nederlandse Formule 1-coureur vooral lange afstanden. Achteraf was Verstappen vooral positief.

“We hebben goede testdagen gehad in Barcelona, beide weken”, aldus Verstappen op zijn website. “Vooraf had ik niet verwacht zoveel ronden te kunnen rijden, zelfs meer dan gepland. We hebben veel werk verzet: vanmiddag met lange runs en een race-afstand. Ook vandaag bleek de betrouwbaarheid van de auto erg goed, anders kun je niet 159 ronden voltooien. Dat is erg positief.”

“Fysiek ging het elke keer alleen maar beter. Ik voel me goed”, aldus Verstappen, die een toelichting gaf op de dagplanning. “Je begint met een programma en bekijkt welke problemen je tegenkomt, die je vervolgens probeert te verhelpen. Al hebben we niet veel problemen gehad. Samen met mijn engineer Xevi bespreek ik wat er nog aan de auto te verbeteren is en vandaag was de auto weer beter afgesteld.”

“De betrouwbaarheid is absoluut de grootste stap vooruit. Ik ben ook erg tevreden met de driveability van de auto. Natuurlijk willen we ons altijd blijven verbeteren en waar we in Melbourne zullen staan ten opzichte van de concurrentie is afwachten, maar nu zijn we blij. Ik kan niet wachten tot het nieuwe seizoen van start gaat. Ik kijk zeker uit naar de GP van Australië, het is altijd het leukste om te racen, dat geeft me de meeste voldoening. Ik heb me vertrouwd kunnen maken met de auto en heb er vertrouwen in.”

Belgische parkeerboetes snel op de mat

Nederlanders die een bon krijgen voor fout parkeren in België kunnen de boete binnenkort snel op de mat verwachten. Het verdrag dat dit regelt wordt donderdagavond unaniem goedgekeurd door het Belgische parlement, verwacht Kamerlid Dirk Van der Maelen.

Het Belgisch-Nederlandse verdrag uit 2013 voorziet in de automatische uitwisseling van zogeheten voertuighoudergegevens, zodat het versturen van boetes veel eenvoudiger wordt. Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant denkt een maand of twee nodig te hebben voordat het zover is. "Dus zeker voor het toeristisch seizoen."

"Er mag geen straffeloosheid meer bestaan voor onbetaalde boetes", zei Galant verder. Volgens haar zijn Nederlanders verantwoordelijk voor bijna een op de drie verkeersovertredingen die buitenlanders in België begaan.

Nederland ratificeerde het verdrag al in december 2013.

Belgische parkeerboetes snel op de mat
Belgische parkeerboetes snel op de mat (Foto: ANP)

'Ajax profiteert in titelstrijd mogelijk van wegvallen Twente'

Als FC Twente nog gedurende het huidige seizoen de licentie voor betaald voetbal in moet leveren zou dat wel eens flinke gevolgen kunnen hebben voor de titelstrijd. Koen Adriaanse van de KNVB zegt tegenover het AD dat nog niet zeker is welke gevolgen dat zouden zijn, omdat het een uniek geval is. "Nog nooit eerder is een club in de eredivisie de licentie ontnomen. We zijn dan ook verschillende scenario's aan het bekijken over de gevolgen." 

Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat alle resultaten van Twente geschrapt worden als de licentie voor de laatste speeldag, op 8 mei, afgenomen wordt. Koploper PSV zou dan maar liefst zes punten kwijtraken, want er werd twee keer gewonnen van de club uit Enschede. Ajax liet twee punten achter in Twente en zou dus minder inleveren, wat de Amsterdammers de koppositie op kan leveren. Eerder werd het failliete WKE uit de Topklasse gehaald en daar werd eenzelfde systeem gehanteerd: alle resultaten van de club in dit seizoen werden geschrapt.

Hieronder hebben we het aantal tot nu toe tegen Twente behaalde punten op een rijtje gezet. PSV zou vooralsnog de meeste punten in moeten leveren, Roda JC kan zich gelukkig prijzen. Uiteraard is nog lang niet zeker of het ook daadwerkelijk op deze manier opgelost wordt, want het kan ook gewoon gebeuren dat men Twente de competitie uit laat spelen.

Club Punten Aantal wedstrijden
PSV 6 2
ADO Den Haag 3 1
PEC Zwolle 3 1
Heracles Almelo 3 2
AZ Alkmaar 3 1
N.E.C. Nijmegen 3 2
FC Utrecht 3 2
SC Heerenveen 3 2
Feyenoord 3 1
Willem II 3 1
Vitesse 3 1
FC Groningen 1 2
Ajax 1 1
SC Cambuur 1 2
Excelsior 1 1
Roda JC 0 2
De Graafschap 0 1

FOK!ker verantwoordelijk voor pandemie

Op het moment dat iedereen zich vergaapt aan het zoveelste seizoen van een zombie-apocalypse, komen de ontwikkelaars van het spel 'Division' met een veel meer reële dreiging. Hoe lang zou het duren voordat de wereld in totale anarchie verkeert, dankzij een virusje, dat JIJ toevallig onder de leden had.

Eigenlijk is het dus een soort reclame, maar dat mag pret niet drukken. Het concept is zeer eenvoudig: voer je postcode in en beantwoordt gaandeweg de toekomstige pandemie een paar vragen. Jij bent namelijk patient zero. De bron van een wereldwijde pandemie.

De simulator laat zien hoe binnen een maand elke willekeurige FOK!ker de hele wereld plat kan krijgen. Als voorbeeld hebben ze een vorm van pokken genomen. Het begint klein, bij jou thuis, maar na een ziekenhuisopname en een reisje om de -door jou ontstane- rotzooi te ontvluchten, kan het zomaar zo zijn dat je honderden miljoenen mensen de dood injaagt.

De simulator is hier te vinden. Jouw persoonlijk record kan/mag in de reacties vermeld worden. Wie van ons is de grootste massa-slachter?


Zo werkt het

 

Raikkonen snelste, Verstappen meest productief

Kimi Raikkonen heeft de snelste tijd neergezet op de derde testdag van de tweede testweek in de Formule 1. De Fin reed op de nieuwe ultrazachte banden de snelste tijd die tot noch toe is neergezet in zeven dagen testen; 1.22,765. Dit deed hij nadat hij eerder een installatieronde had verreden met het nieuwe halo systeem, waarover we eerder al berichtten.

Max Verstappen was, net als zijn teamgenoot Carlos Sainz jr. gisteren, de meest productieve coureur met liefst 159 ronden. Ook mocht hij voor het eerst op de zachtere banden in actie komen en zette zijn snelste tijd op de ultrazachte band neer. Met zijn 1.23,382 was hij een ruime halve seconde trager dan Raikkonen. 

Er waren gedurende de dag drie rode vlaggen en allemaal werden ze veroorzaakt door Romain Grosjean. De HaasF1-coureur ging tweemaal van de baan af en helemaal op het eind van de sessie viel zijn door een Ferrari-motor aangedreven bolide stil. Toch was hij niet het minst productief, want dat was namelijk Pascal Wehrlein in de Manor. De Duitser kwam tot slechts 48 rondes.

Morgen staat de laatste testdag op het programma in Barcelona. Daarna zal het circus zich verplaatsen naar Melbourne, waar op 20 maart de eerste race verreden zal worden.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:22.765 -.--- 136
2 F. Massa Williams 1:23.193 +0.428 119
3 N. Hülkenberg Force India 1:23.251 +0.486 137
4 M. Verstappen Toro Rosso 1:23.382 +0.617 159
5 N. Rosberg Mercedes 1:24.126 +1.361 81
6 F. Nasr Sauber 1:24.760 +1.995 116
7 F. Alonso McLaren 1:24.870 +2.105 118
8 P. Wehrlein Manor 1:24.913 +2.148 48
9 D. Kvyat Red Bull Racing 1:25.141 +2.376 121
10 J. Palmer Renault 1:26.224 +3.459 98
11 L. Hamilton Mercedes 1:26.488 +3.723 63
12 R. Grosjean Haas F1 1:27.196 +4.431 78

VVD groter dan PVV in peiling Ipsos

De VVD is voor het eerst in lange tijd weer de grootste partij in de peilingen van Ipsos. De liberalen kwamen in de peiling van donderdag uit op 29 zetels, tegen 28 zetels voor de partij van Geert Wilders. Twee weken geleden had de PVV nog dertig zetels en de VVD 28.

In de Ipsos-peilingen was de VVD al enige tijd bezig het gat te dichten met de PVV. Een maand geleden had de PVV nog een voorsprong van zeven zetels.

In de peilingen van Maurice de Hond had de PVV zondag nog wel een grote voorsprong. Het verschil was daar achttien zetels: 39 om 21. GroenLinks had bij De Hond vijftien zetels, maar heeft er bij Ipsos slechts acht.

VVD groter dan PVV in peiling Ipsos
VVD groter dan PVV in peiling Ipsos (Foto: ANP)

PvdA zwakt wens tot luchtbrug met Turkije af

De PvdA heeft zijn dringende wens voor een luchtbrug tussen Turkije en Europa afgezwakt. De partij diende donderdagmiddag een motie in waarin het kabinet alleen wordt opgeroepen 'zich in Europees verband in te zetten op het snel starten met een hervestigingsprogramma'.

De PvdA rept daarin niet over aantallen die gedurende een maand overgeplaatst zouden moeten worden om de 'goede wil' van Europa te tonen. PvdA-leider Diederik Samsom had dat eerder donderdag voorgesteld.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zei dat het doel is om de impasse te doorbreken, maar dat er sprake moet zijn van een evenwichtig akkoord met Turkije. Dat land moet ook migranten terugnemen.

GroenLinks diende daarop zelf een voorstel in om een hele maand lang elke dag zeker vierhonderd vluchtelingen vanuit Turkije over te brengen naar Europa.

PvdA zwakt wens tot luchtbrug met Turkije af
PvdA zwakt wens tot luchtbrug met Turkije af (Foto: ANP)

Fortuna Sittard mag seizoen afmaken

Het in zware financiële problemen verkerende Fortuna Sittard mag het seizoen in de Jupiler af gaan maken. De toekomst van de club staat echter nog wel op het spel, omdat de licentiecommissie van de KNVB onvoldoende financiële zekerheid ziet voor het spelen van betaald voetbal.

Fortuna leverde afgelopen dinsdag bij de KNVB de jaarcijfers 2014/'15, prognosecijfers 2015/'16 en halfjaarcijfers 2015/'16 aan. De eerste twee hadden al op 1 december vorig jaar ingediend moeten worden, maar de club kreeg viermaal dispensatie. De licentiecommissie heeft deze week gesteld dat de cijfers niet voldoen aan de richtlijnen van het licentiereglement.

De begroting voor het huidige seizoen is niet sluitend, waardoor een actie op touw is gezet om het tekort van 900.000 euro bijeen te krijgen. Hiervan is inmiddels 800.000 euro opgehaald, maar de laatste ton ontbreekt nog.

Omdat de toekomst van de club na 1 juli erg onzeker is heeft de licentiecommissie een procedure gestart om te kijken of de club de proflicentie nog wel kan behouden. De komende maanden zal de situatie worden onderzoekt, waarbij ook de Centrale Spelersraad om advies wordt gevraagd. De CSR krijgt enkele weken de tijd om met een advies te komen.

Parijs en Londen: oplossing voor Calais-jeugd

Frankrijk en Groot-Brittannië willen snel een oplossing voor onbegeleide minderjarige vluchtelingen in Calais. Als ze familie in Groot-Brittannië hebben, mogen ze doorreizen. Dat hebben de Franse president François Hollande en de Britse premier David Cameron donderdag in Amiens gezegd.

Volgens hulporganisaties verblijven meer dan driehonderd onbegeleide minderjarigen in het vluchtelingenkamp van Calais.

Cameron kondigde aan dat Londen dit jaar omgerekend 22 miljoen euro aan Frankrijk geeft om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden.

Parijs en Londen: oplossing voor Calais-jeugd
Parijs en Londen: oplossing voor Calais-jeugd (Foto: ANP)

SNS betaalt dividend aan Staat

SNS Bank hervat zijn dividenduitkering. De genationaliseerde bank heeft zijn winst afgelopen jaar stevig weten uit te bouwen en wil daarvan 100 miljoen euro afdragen aan de stichting die de staatsbelangen in financiële ondernemingen beheert (NLFI).

SNS maakte donderdag bekend dat de nettowinst is toegenomen van 151 miljoen euro in 2014 naar 348 miljoen euro vorig jaar. Net als de andere banken profiteerde het financiële concern van de verbeterende economische omstandigheden en de oplevende huizenmarkt. Er hoefde bijvoorbeeld aanzienlijk minder afgeboekt te worden op slechte leningen. In 2014 werden de resultaten daarbij nog sterk gedrukt door de eenmalige bijdrage aan de nationalisering.

Een en ander werd wel deels tenietgedaan door hogere operationele lasten en de lagere rentemarge. Ook SNS ervaart de nadelen van de aanhoudend lage rente in Europa. Het concern is wel optimistisch over de vooruitzichten voor de Nederlandse economie.

Marktaandeel
De bank, die eind september definitief loskwam van voormalig moederbedrijf SNS Reaal, is erin geslaagd zijn marktaandeel op het gebied van betaalrekeningen en hypotheken verder uit te breiden. SNS, met merken als ASN Bank, RegioBank en Zwitserleven, verwelkomde vorig jaar alles bij elkaar 254.000 nieuwe klanten, waardoor het totale klantenbestand van de bank eind 2015 de grens van 3 miljoen oversteeg.

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de privatisering van SNS Bank. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wacht onder meer nog op een advies van NLFI hierover. Dat komt naar verwachting niet eerder dan medio dit jaar.

SNS betaalt dividend aan Staat
SNS betaalt dividend aan Staat (Foto: ANP)

Romney haalt hard uit naar 'oplichter' Trump

Voormalig presidentskandidaat Mitt Romney heeft donderdag spijkerharde kritiek geuit op Donald Trump. Volgens Romney is Trump een 'charlatan die de Amerikaanse bevolking in de luren legt'.

Romney ontpopt zich de laatste tijd steeds meer als criticaster van de omstreden miljardair, die met een reeks overwinningen deze week op Super Tuesday verder uitliep in de Republikeinse voorverkiezingen. "Een zakelijk genie is hij niet. Zijn beloftes zijn even waardeloos als een bul van Trump University", zei Romney over de omstreden vastgoedcursussen waar Trump in het verleden zijn naam aan verbond. Tegen de 'universiteit', die nooit de accreditatie had om zich die naam aan te meten, loopt momenteel een rechtszaak.

Volgens Romney staat de Republikeinse partij voor een tweesprong. "Ik geloof met hart en ziel dat dit een tijd is om te kiezen en dat de keuze ingrijpende gevolgen zal hebben voor niet alleen de Republikeinse partij, maar voor het hele land." Trumps ideeën zouden rampzalig uitpakken voor de economie en de nationale veiligheid van de Verenigde Staten, aldus Romney.

Massachusetts
Trump reageerde fel. 'Vier jaar geleden smeekte Romney mij nog om steun.' De zakenman gaf toen inderdaad een endorsement voor Romney af, maar omgekeerd hoeft Trump daar dus niet op te rekenen. De kritiek van Romney komt op een opvallend moment: Trump won dinsdag tijdens Super Tuesday de voorverkiezingen in zeven staten. Nergens won hij met zulke ruime cijfers als in Massachusetts, de thuisstaat van Romney en de staat waar hij van 2003 tot 2007 gouverneur was. De huidige gouverneur van die staat, partijgenoot Charlie Baker, liet zich deze week ook al horen. Hij zegt dat hij niet op Trump stemt als die de Republikeinse kandidaat is bij de presidentsverkiezingen in november.

De timing van Romney is ook opvallend omdat de vier overgebleven kandidaten donderdagavond (lokale tijd) opnieuw op tv met elkaar in debat gaan. Woensdag werd duidelijk dat Ben Carson zich heeft afgemeld voor dat debat. De oud-neurochirurg staakt zijn ambities om president te worden. Dat geldt niet voor Ted Cruz, Marco Rubio en John Kasich, die samen met Trump nog in de race zijn.

Het elfde tv-debat is belangrijk omdat er de komende dagen weer flink wat voorverkiezingen plaatsvinden. Zaterdag brengen Republikeinse kiezers in Kansas, Kentucky, Louisiana en Maine hun stem uit, zondag is Puerto Rico aan de beurt. En komende dinsdag zijn er voorverkiezingen op Hawaii, in Idaho, Michigan en Mississippi. Met name de laatste twee tv-debatten waren bijzonder fel van toon en verliepen bij vlagen chaotisch. Kandidaten schreeuwden regelmatig door elkaar heen en scholden elkaar uit. De vraag is of de vier Republikeinen er donderdagavond bij FOX News nog een schepje bovenop doen.

Romney haalt hard uit naar 'oplichter' Trump
Romney haalt hard uit naar 'oplichter' Trump (Foto: ANP)

Controle wapenkamers Defensie niet waterdicht

De controle van de wapenkamers van Defensie is niet waterdicht. De afgelopen jaren bleek acht keer een vuurwapen gestolen of vermist. Het ging meestal om Glock 17-pistolen, die populair zijn bij criminelen. Drie van deze wapens zijn later teruggevonden.

Dit blijkt uit processen-verbaal over verdwenen vuurwapens uit de jaren 2011-2015, waarover ANP beschikt.

Met een gestolen Glock is de afgelopen jaren zeker één moord gepleegd. Het slachtoffer was in 2012 Berend Smit (55). Dader en oud-militair Admilson R. had het wapen gestolen op een Nederlandse basis is Afghanistan en werd vorig jaar tot dertig jaar cel veroordeeld.

Acht wapens
Van deze acht wapens ging het om zes Glocks, één keer om een exercitiewapen CZ 70-pistool en één keer om een Colt C7-geweer. Uit de documenten blijkt dat de controle op de toegang tot de wapenkamers en het verstrekken en terugontvangen van de wapens soms te wensen heeft overgelaten.

Een officier in Oirschot, wiens Glock werd gestolen (2011), stelt dat elke opening en sluiting moet worden geregistreerd. "Ik ben me er ook van bewust dat deze registratie niet altijd gebeurt."

Bij de aangifte van diefstal van een Glock (2012) op een kazerne in Doorn werd opgemerkt dat controlelijsten niet up-to-date waren. Omdat er een wapen in een verkeerde wapenkamer lag, werd niet meteen opgemerkt dat er een pistool was verdwenen.

Criminelen
Glock-pistolen zijn gewild bij criminelen. Door de vorm van de loop is het lastiger om met forensisch onderzoek een kogel aan één specifieke Glock te koppelen.

Niet alleen uit de wapenkamers verdwijnen vuurwapens. Andere voorbeelden zijn een tentoongestelde Glock die tijdens de Landmachtdagen 2012 werd gestolen. Bij de marechaussee in Wassenaar verdween zo'n pistool afgelopen jaar. Bij oefeningen en buitenlandse missies gaat ook weleens een wapen verloren. In de jaren 2011-2015 gebeurde dat enkele tientallen keren: van pistool tot MAG-mitrailleurs.

Defensie doet er doorgaans alles aan om verloren wapens terug te krijgen. Zo zijn zelfs duikers ingezet. In Mali is zelfs een Chinook-helikopter gevlogen naar de plek waar een militair zijn pistool was verloren. "Elke vermist wapen is er een te veel", reageert Defensie. "Defensie neemt voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat wapens worden vermist. Een menselijke fout of diefstal is echter nooit uit te sluiten."

Controle wapenkamers Defensie niet waterdicht
Controle wapenkamers Defensie niet waterdicht (Foto: ANP)

Oldenzaal: 5 stembureaus genoeg voor referendum

De rechtbank in Zwolle moet de gemeente Oldenzaal opdragen om 17 in plaats van 5 stembureaus te openen bij het Oekraïne-referendum in april. Dat betoogde GeenPeil donderdag tijdens een rechtszaak.

De gemeente Oldenzaal zegt met vijf stembureaus 'prima uit de voeten te kunnen', aldus een woordvoerder tijdens de zitting. De Overijsselse gemeente had bij vorige verkiezingen 17 stembureaus open.

Volgens GeenPeil stelt de Kiesraad dat per stembureau 1.200 stemgerechtigden terechtkunnen. In Oldenzaal zouden dat er 5.000 zijn. 'Dan heeft elke stemgerechtigde achttien seconden om zijn of haar stem uit te brengen', aldus jurist Beryl Dreijer namens GeenPeil.

Weblog GeenStijl houdt nauwgezet bij welke gemeenten op 6 april een veel kleiner aantal stembureaus openstellen dan bij reguliere verkiezingen. Volgens deze GemeenteWacht is Oldenzaal de koploper in het niet-openstellen van stembureaus. Veel commotie is er ook over de Limburgse gemeente Stein. Daar is hoegenaamd geen geld beschikbaar om meer stembureaus open te stellen, terwijl er op de begroting wel 102.000 euro staat geboekt voor loopbaanbegeleiding van een ex-wethouder. De gemeente betreurt de commotie die hierover is ontstaan.

Oldenzaal: vijf stembureaus is voldoende
Oldenzaal: vijf stembureaus is voldoende (Foto: ANP)

Van Oostveen: "Wij zijn er niet op uit clubs te liquideren"

De uitspraken van KNVB-directeur Bert van Oostveen over FC Twente, vielen bij sommige voetbaljournalisten verkeerd, maar de bestuurder zelf is zich van geen kwaad bewust. Van Oostveen verkondigde woensdag zijn mening over een mogelijk inktzwarte toekomst voor de Twentse voetbalvereniging, en dat werd niet in dank afgenomen omdat hij voor zijn beurt zou hebben gesproken.

Donderdag reageerde hij op de kritiek van criticasters om de lucht te klaren. "Daarom heb ik in de afgelopen dagen klare wijn geschonken, vooral ook over de problemen bij FC Twente. Laat ik het hier nog eens voor de broodnodige duidelijkheid benadrukken."

"Je moet man en paard noemen, dat kan niet anders en het mag niet anders", vervolgt de Directeur Betaald Voetbal weten op de site van de KNVB. "Dan moet je je diagnose en de consequenties van die diagnose zo eerlijk mogelijk neerzetten. Dat heb ik gedaan, maar begrijp me niet verkeerd, ik krijg straks heel graag ongelijk."

Volgens de beleidsman van de Nederlandse voetbalbond is men er niet op uit om de formatie uit Enschede de nek om te draaien. "De KNVB heeft alle clubs even lief, wij bewaken bovendien de voortgang van de competities, wij houden zielsveel van onze sport en zijn er niet op uit clubs te liquideren. We zouden wel gek zijn toch."

Van Oostveen probeerde met zijn eerdere verhaal het realisme te verkondigen. "Iedereen weet dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken, maar toch las ik hier en daar dat ik namens de KNVB een wat gematigder toon had moeten aanslaan of dat de licentiecommissie hierover besluit. Hier wordt dus op de boodschapper geschoten. Laat je geen rad voor de ogen draaien."

Dead Island krijgt definitieve versies

Deep Silver is nog steeds stil over het tweede deel, maar ondertussen brengt de uitgever Dead Island en Dead: Island Riptide naar PlayStation 4, Xbox One en pc in twee Definite Editions en een gebundelde Definite Edition.

De twee spellen zijn geremastered. Er zit een bonusgame bij: Dead Island Retro Revenge. Dit is een 16-bits uitziende sidescroller, waarin je Max speelt, die op zoek is naar zijn kat en hordes zombies tegen komt.

Dead Island Definitive Edition, Dead Island: Riptide Definitive Edition en de gebundelde variant met beide geremasterde versies op een disc komen 31 mei uit op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

No Man's Sky komt 22 juni uit

Na heel lang wachten zijn ze er bij Hello Games eindelijk uit: No Man's Sky komt 22 juni uit op PlayStation 4 en pc. Er is ook meteen een Limited Edition  aangekondigd.

In de Limited Edition zitten vrij standaard dingen zoals een steelbook casing, een artbook en wat ingame bonussen. Een comic en een thema voor op je PlayStation 4 zien we wat minder vaak. In het spel ga je op zoek naar de kern van het universum. Ondertussen kom je op random gegenereerde planeten met daarop random gegenereerde flora en fauna en uitdagingen en moet je je ruimteschip zien te upgraden om steeds verder te kunnen reizen in de random gegenereerde ruimte, op zoek naar nieuwe random gegenereerde avonturen.

No Man's Sky komt zowel digitaal in de PlayStation Store en Steam als fysiek in de winkel uit.

No Man's Sky Limited Edition (Foto: Sony)

No Man's Sky Limited Edition pc

Philips vraagt recordaantal octrooien aan

Philips vroeg vorig jaar wereldwijd de meeste octrooien (2402) aan en laat daarmee Samsung, de nummer een van 2014, achter zich. Ook LG, Huawei en Siemens staan in de mondiale top vijf.

Het aantal octrooien dat vorig jaar aan Nederlandse bedrijven is verleend is met ruim 17 procent gestegen tot 2000. Nederlandse ondernemingen deden 7100 aanvragen bij het Europees Octrooibureau (EOB), een toename van 3,3 procent.

Dat blijkt uit het donderdag gepresenteerde jaarrapport van het EOB. Nederland staat na Zwitserland op de tweede plaats als het gaat om het aantal octrooiaanvragen per miljoen inwoners. In 2014 was Nederland nog derde en het jaar daarvoor vierde.

Het aantal Europese octrooiaanvragen nam toe tot 160.000, waarvan 4 procent door Nederlandse bedrijven. Behalve Philips hebben ook bedrijven als DSM, Shell, NXP, ASML, Unilever en AKZO/Nobel hoge noteringen. Aanvragen op het gebied van medische technologie bleven het populairst, gevolgd door digitale communicatie en computertechnologie.

Philips vraagt recordaantal octrooien aan
Philips vraagt recordaantal octrooien aan (Foto: BuzzT)

De nieuwe Ghostbusters laten zich zien in eerste trailer

Na veel heibel over de castingkeuze, het vrijgeven van enkele foto's van de outfits en de nieuwe Ecto-1, zijn van de nieuwe Ghostbusters-film eindelijk de eerste beelden te zien in de trailer voor de reboot slash sequel.

Paul Feig is er in de trailer direct duidelijk over dat er in de continuïteit van deze komedie sprake is geweest van een eerdere generatie Ghostbusters, maar dat was wel dertig jaar geleden. Nu is er een nieuwe dreiging vanuit het paranormale, en een drietal wetenschappers neemt het op zich om de stad weer veilig te maken. Ze worden geholpen door een vierde teamlid, die bovendien wel een handige auto op de kop weet te tikken...

Ghostbusters, met in de hoofdrollen Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon en Leslie Jones, bijgestaan door Chris Hemsworth, is te zien vanaf 14 juli.

Ernstige verontreiniging grond door xtc-afval

Enkele tientallen vierkante meters grond in het buitengebied bij Susteren (Limburg) zijn ernstig verontreinigd door xtc-afval. Een gespecialiseerd bedrijf moet de grond gaan afgraven, onder meer om verontreiniging van het grondwater te voorkomen. De wijde omgeving is afgezet.

Een wandelaar vond donderdagochtend rond 11.30 uur meer dan dertig vaten, deels met het opschrift 'zoutzuur', voor een brug bij de Geleenbeek op de Keerbosweg. Volgens de gealarmeerde brandweer gaat het om zeventien vaten van 200 liter, de overige vaten zijn van 20 of 40 liter. Drie vaten van 200 liter zijn kapot en volledig leeggelopen. Enkele kleinere vaten zijn omgevallen en ook leeggelopen. Brandweerlieden met beschermende pakken hebben alle vaten rechtop gezet. Zoutzuur wordt gebruikt bij de productie van synthetische drugs.

Ernstige verontreiniging grond door xtc-afval
Ernstige verontreiniging grond door xtc-afval (Foto: ANP)

Nederland 'doneert' 2 neushoorns aan Rwanda

Nederland gaat twee neushoorns in Rwanda laten lopen. Ons land draagt namelijk 200.000 euro bij aan een programma om de diersoort opnieuw in het land te brengen. Rwanda had Nederland gevraagd mee te werken aan een project voor twintig neushoorns in een goed beschermd gebied in het Afrikaanse land. De 2 ton uit Nederland is goed voor twee exemplaren.

Er worden ter plekke ook zogenoemde rangers opgeleid om de dieren te beschermen. Nederland kwam over de brug tijdens de internationale conferentie Save Wildlife in Den Haag. Vertegenwoordigers van bijna veertig landen en organisaties spraken daar over het bestrijden van stropen en de illegale handel in dieren. Ze maakten afspraken over de inzet van nieuwe technologieën, bestrijding van corruptie en het bevorderen van de economie in landen waar de problemen spelen.

Nederland 'doneert' 2 neushoorns aan Rwanda
Nederland 'doneert' 2 neushoorns aan Rwanda (Foto: ANP)

Tabakshandel klaagt over hoge accijnzen

De accijnsopbrengst op tabakswaren is vorig jaar opnieuw tegengevallen, zegt de tabakshandel. Het bedrag dat toekomt aan de schatkist is volgens berekeningen van brancheorganisaties NSO en TZN gelijk gebleven ten opzichte van 2014. Dit terwijl het kabinet op een extra opbrengst van 80 miljoen euro rekende.

De tabakshandel klaagt al lange tijd dat de hoge accijnzen de verkopen van tabak in Nederland drukken en dat rokers hun tabak hierdoor meer in het buitenland aanschaffen. In 2015 zakte de hoeveelheid verkochte tabakswaren in Nederland met 3,1 procent, nadat de overheid de accijnzen begin vorig jaar opnieuw opschroefde.

Volgens de branche is de verkoop van tabak door achtereenvolgende accijnsverhogingen en de btw-verhoging van 2012 de laatste vijf jaar met bijna een kwart afgenomen. Van elke euro aan verkochte rookwaren gaat inmiddels meer dan 75 procent naar de Staat.

De accijnsopbrengst bedroeg vorig jaar ongeveer 2,4 miljard euro, blijkt uit de berekeningen. Dat is zelfs iets minder dan de 2,5 miljard euro die in 2012 aan accijnzen werd geïncasseerd.

Tabakshandel klaagt over hoge accijnzen
Tabakshandel klaagt over hoge accijnzen (Foto: ANP)

Vliegpersoneel misdraagt zich tijdens vlucht

Bijna 90 procent van het luchtvaarpersoneel misdraagt zich regelmatig tijdens een vlucht. Dat blijkt uit een enquête van de Britse prijsvergelijker Jetcost.co.uk onder 718 respondenten.

Een vijfde geeft toe weleens seks te hebben met een collega tijdens een vlucht. Veertien procent deed dat zelfs met een passagier. Ook wordt er regelmatig gelogen tegen reizigers. De meest voorkomende leugen gaat over een product dat op is, zodat het niet gepakt hoeft te worden.

Uit de enquête blijkt ook dat er met geld gesjoemeld wordt. Jaarlijks wordt er gemiddeld 331 pond, zo'n 427 euro, te weinig teruggegeven aan een passagier na een aankoop.

De enquête werd gehouden in verschillende landen. Duitsers misdragen zich het meest, gevolgd door Engeland en Spanje.

Vliegpersoneel misdraagt zich tijdens vlucht
Vliegpersoneel misdraagt zich tijdens vlucht (Foto: ANP)

1200 kilo drugs ontdekt in bedrijf Rotterdam

In een bedrijfspand in Rotterdam-West heeft de politie eerder deze week 1200 kilo heroïne in beslag genomen. Twee verdachten, een Rotterdammer en een man uit Sommelsdijk op Goeree-Overflakkee, zijn in het pand aangehouden, meldde de politie donderdag.

Agenten gingen het gebouw aan de Passerelstraat bij de Coolhaven binnen na tips. De partij drugs is woensdagavond, onder zware beveiliging, vernietigd. De Rotterdamse politie spreekt van één van de grootste drugsvangsten in de regio.

1200 kilo drugs ontdekt in bedrijf Rotterdam
1200 kilo drugs ontdekt in bedrijf Rotterdam (Foto: ANP)

Theo Bos pakt 11e WK-medaille bij comeback

Theo Bos heeft op het WK baanwielrennen zilver gepakt op de 1 kilometer tijdrit. De 32-jarige Nederlander maakt zijn comeback op het WK op de baan, nadat hij in 2008 de overstap naar de weg maakte. Voor zijn terugkeer won hij maar liefst tien medailles, waaronder één keer goud en één keer brons op de tijdrit over een kilometer.

Bos mocht als eerste de baan op en snelde naar een toptijd van 1:00,461 minuten, vooral dankzij een ongelooflijk sterke slotronde. De een na de andere wereldtopper begon sneller dan de Nederlander, maar kwam in het tweede deel van de kilometer ruim tekort. Bos greep toch nog op z'n Duits naast het goud: Joachim Eilers ging als allerlaatste de baan op en juist hij hield in het slot van de tijdrit wel stand met een tijd van 1:00,042 minuten. Quentin Lafargue uit Frankrijk veroverde het brons. 

'Nintendo financiert Beyond Good and Evil 2'

Veel gamers wachten nog altijd op Beyond Good and Evil 2, de geplaagde titel waar je regelmatig iets over hoort, maar zelden iets van ziet. De laatste geruchten betreffen een samenwerking met Nintendo, die de financiering voor de game op zich zou nemen als Nintendo NX-exclusive.

Dit gerucht komt uit de stallen van Destructoid, die via Alexander Maier hiervan op de hoogte is gesteld. Maier is eerder al voor een aantal lekken verantwoordelijk geweest die later waar bleken te zijn. Destructoid benaderde hierna een andere bron, die een soortgelijke berichtgeving bracht.

Uiteraard blijft het een gerucht, maar de aanpak van Nintendo zou niet ongebruikelijk zijn. Ze hebben de strategie immers al recentelijk toegepast met de financiering van Bayonetta 2, een game die zonder Nintendo niet zou bestaan. Om Beyond Good and Evil 2 aan zich te binden als Nintendo NX-exclusive is dus helemaal geen gekke stap.

Hoe dan ook, de geruchten zijn weer de wereld in geholpen. Nu is het afwachten tot er meer duidelijk is over NX en Beyond Good and Evil 2.

Beyond Good and Evil 2

Pokémon GO niet meer aanwezig op GDC

Pokémon GO maakt van jou een trainer in de echte wereld. Via een app voor smartphones en tablets wordt de wereld volgegooid met Pokémon die je moet opsporen en vangen. Gotta catch 'em all.

Op de Game Developers Conference (14 tot en met 18 maart) zou ontwikkelaar Niantic een praatje houden van een half uur over de game. Helaas is deze geannuleerd, aldus de officiële GDC-website. Een reden hiervoor is niet bekendgemaakt.

Pokémon GO werd vorig jaar aangekondigd, maar daarna is het stil gebleven rondom de app. Wanneer we nu meer informatie kunnen verwachten is ook nog niet bekend. Het lange wachten duurt dus nog even voort.

Onderzoek naar financiering GeenPeil-campagne

Een advertentie om handtekeningen te werven voor het referendum over het associatieakkoord tussen de EU en Oekraïne is mogelijk ten onrechte met Europees geld gefinancierd. Het Europees Parlement stelt een onderzoek in, bevestigt een woordvoerder donderdag na berichtgeving van het Belgische onderzoeksplatform Apache.

In de paginagrote advertentie in De Telegraaf werd eind september opgeroepen een handtekening te zetten om het GeenPeil-referendum mogelijk te maken. Het benodigde aantal handtekeningen was daarna snel binnen.

Europese regelgeving verbiedt dat subsidies worden gebruikt voor campagnes voor verkiezingen of referenda. De advertentie werd betaald door het Institute for Direct Democracy in Europe (IDDE), een door het Europees Parlement gesubsidieerde stichting die is gelieerd aan de Britse eurosceptische partij UKIP.

Onderzoek naar financiering GeenPeil-campagne
Onderzoek naar financiering GeenPeil-campagne (Foto: ANP)

'Slachtoffers' willen vergoeding Wilders

Een aantal mensen dat zich benadeeld voelt door de omstreden Marokkanen-uitspraken van PVV-voorman Geert Wilders in maart 2014, wil daar een schadevergoeding voor. Dat meldt advocaat en hoogleraar Göran Sluiter donderdag aan het ANP.

Hij vertegenwoordigt twee organisaties en een aantal individuen in de zaak tegen Wilders. Hij stuurt donderdag een brief naar de rechtbank met het verzoek op te treden als advocaat voor slachtoffers en benadeelde partijen.

Op 18 maart staat een regiezitting gepland in de strafzaak tegen Geert Wilders. Naar verwachting wordt de zaak in oktober inhoudelijk behandeld. Sluiter dient in de strafzaak een verzoek tot schadevergoeding in namens zijn cliënten. In geval van veroordeling, kan Geert Wilders ook veroordeeld worden tot het betalen van een schadevergoeding.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Wilders zich schuldig gemaakt aan het aanzetten tot discriminatie en haat en het beledigen van een groep mensen.

'Slachtoffers' willen vergoeding Wilders
'Slachtoffers' willen vergoeding Wilders (Foto: ANP)

Douwe Bob gooit hoge ogen voor Songfestival

Het liedje dat Douwe Bob gaat zingen tijdens het Eurovisiesongfestival is nog niet bekend, maar hij gooit wel al hoge ogen bij de bookmakers. Bij sommige wedkantoren, zoals Oddschecker.com, staat hij zelfs op plek vijf. Polen is bij de meeste wedkantoren favoriet.

Vrijdag maakt de zanger bekend met welk nummer hij Nederland gaat vertegenwoordigen tijdens het songfestival over ruim twee maanden. Hij moet aantreden in de eerste halve finale, op 10 mei. De tweede halve finale is twee dagen later, nog eens twee dagen later is de finale.

Nog onbekende act Douwe Bob gooit hoge ogen
Nog onbekende act Douwe Bob gooit hoge ogen (Foto: BuzzE)

Gouden status voor debuutalbum Lil' Kleine

Het eerste soloalbum van Lil' Kleine, Wop!, heeft in amper drie weken tijd de gouden status bereikt. Van de cd zijn meer dan 20.000 exemplaren verkocht, de albumtracks zijn bij elkaar meer dan 20 miljoen keer gestreamd via Spotify.

Lil' Kleine kreeg zijn gouden plaat donderdagmiddag op het Haagse Binnenhof uit handen van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn. De bewindsman mocht er zelf ook een in ontvangst nemen. De PvdA'er is te horen op een van de albumtracks: Drank & drugs in de Tweede Kamer. Het nummer kreeg na de release van Wop! een notering in de Single Top 100, net als alle andere tien tracks.

Niet omdat het moet, een samenwerking met Ronnie Flex, bereikte de eerste plaats in de singleslijst. Van dat lied zijn inmiddels 30.000 exemplaren verkocht, goed voor een platina status.

Dit terwijl Lil' Kleine toch vooral bekend is van zijn vechtpartijen omdat hij graag meisjes lastig valt en van zijn gemaakte stoerdoennerij en niet noodzakelijkerwijs omdat er enige vorm van talent in de jongen te bespeuren is.

Gouden status voor debuutalbum Lil' Kleine
Gouden status voor debuutalbum Lil' Kleine (Foto: BuzzE)

Van Rijn regelt fatsoenlijke thuiszorg in wet

Gemeenten moeten bij de inkoop van thuiszorg voortaan uitgaan van de kwaliteit en van normale arbeidsvoorwaarden. Ze mogen zich niet meer laten leiden door de laagste tarieven. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft daarvoor een wettelijke maatregel ontworpen, meldde het ministerie donderdag.

Van Rijn kondigde al aan dat hij met een wetswijziging zou komen. Aanleiding waren thuiszorgorganisaties die in moeilijkheden kwamen, omdat de prijs waarvoor ze zich voor de klus inschreven eigenlijk te laag was. Werknemers verdienden daardoor erg weinig of verloren hun baan als het bedrijf over de kop ging.

Voortaan moet een gemeenteraad een inkoopplan opstellen, waarbij kwaliteit van de zorg en een goede cao voor medewerkers centraal staan. Het gemeentebestuur onderhandelt met dit plan met zorgaanbieders en legt de uitkomsten en de prijs later voor aan de gemeenteraad.

De PvdA is blij dat er nu wetgeving komt. GroenLinks wil liever dat Van Rijn ook de bezuinigingen terugdraait.

Van Rijn regelt fatsoenlijke thuiszorg in wet
Van Rijn regelt fatsoenlijke thuiszorg in wet (Foto: ANP)

Verkeerslicht halve tel en hele tel langer oranje

Verkeerslichten zullen binnenkort langer op oranje blijven staan. Dat gebeurt om de veiligheid op de weg te vergroten. Op kruispunten op wegen waar je 50 kilometer per uur mag rijden, blijft het licht voortaan 3,5 seconden oranje in plaats van 3.

Ook op kruispunten waar de maximumsnelheid 70 kilometer per uur is, gaat die tijd met een halve tel omhoog (van 4 naar 4,5 seconden). Op wegen van 80 kilometer per uur blijft het oranje licht zelfs een hele seconde langer op oranje staan: 5 in plaats van 4.

Die besluiten zijn genomen na het onderzoek 'Geeltijden', uitgevoerd door het bureau Goudappel Coffeng, in opdracht van IVER, de vakvereniging van verkeersregeltechnici. De aanbevelingen zijn overgenomen in het handboek verkeerslichten van het Kenniscentrum voor verkeer, vervoer en infrastructuur (CROW).

Minder ongelukken
Veel mensen twijfelen nu als het verkeerslicht op oranje springt of ze door moeten rijden of toch remmen. Nu die tijd langer wordt, zullen vermoedelijk minder mensen door rood rijden en zouden er minder ongelukken moeten gebeuren.

"We zijn er achter gekomen dat door de tijd iets op te rekken het aantal stoppers aanzienlijke groter wordt", zegt projectleider Luc Prinsen.

Stoplicht halve tel en hele tel langer oranje
Stoplicht halve tel en hele tel langer oranje (Foto: ANP)

Bijen en vlinders worden schaars

De bijen- en vlinderpopulaties in de wereld worden met uitsterven bedreigd. Wetenschappers uit 124 landen zijn tot de conclusie gekomen dat liefst 40 procent van beide diersoorten in gevaar is. Dat bleek tijdens een conferentie in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië.

Het congres van het Intergouvernementele Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) trok de conclusie dat het niet best is gesteld met de dieren en insecten die de gewassen bestuiven. Bijen, vlinders, kevers, vliegen en vleermuizen hebben het moeilijk.

De bijen zaten al langer in het natuurlijk verdomhoekje, schrijft het wetenschappelijk blad de New Scientist, maar de vlinder komt nu ook in gevaar. De gevolgen voor de mens zijn groot, zeggen de wetenschappers, omdat ruim driekwart van onze landbouwproducten afhankelijk van deze dieren is. Dan gaat het over onze voeding, zoals fruit, groente, koffie, cacao, noten en plantaardige olie. Die producten dreigen op termijn schaars te worden.

Waarom het slecht gaat met veel insecten, is niet helemaal duidelijk. De wetenschap vermoedt dat het te maken heeft met de intensieve landbouw die zich richt op één gewas. Daar blijven bijen weg omdat ze er te weinig voedsel vinden. Ook het toenemend gebruik van pesticiden is een bedreiging voor insecten. Bestrijdingsmiddelen doden de dieren of zorgen ervoor dat hun voortplanting in gevaar komt.

Bij en vlinder worden schaars
Bij en vlinder worden schaars (Foto: ANP)

Opnames bakshow te vroeg voor Martine Bijl

Heel Holland Bakt krijgt volgend seizoen tijdelijk een andere presentator. Martine Bijl heeft meer tijd nodig om te herstellen van de hersenbloeding die haar in september trof. Dat heeft Omroep MAX donderdag bekendgemaakt.

"Ze heeft er alles aan gedaan en doet dat nog steeds, maar het lichaam laat zich nu eenmaal niet dwingen", zegt Martines echtgenoot Berend Boudewijn in een verklaring. "Heel Holland Bakt is Martine buitengewoon dierbaar, maar ze heeft meer tijd nodig. Als ze bepaalde grenzen overschrijdt, is dat nadelig voor haar genezing. We hopen allemaal dat ze de gelegenheid krijgt om in alle rust te doen wat ze doen moet."

MAX-baas Jan Slagter heeft begrip voor het besluit van Martine. Volgens hem staat haar gezondheid voorop. "We wensen haar alle sterkte toe en hopen op een voorspoedig herstel. We gaan op zoek naar een tijdelijke vervanger die gedurende Martine's afwezigheid de honneurs waar zal nemen bij Heel Holland Bakt."

De opnames voor het vierde seizoen van Heel Holland Bakt zijn komende zomer. Het succesvolle programma werd tot dusver steeds gepresenteerd door Bijl.

Opnames bakshow te vroeg voor Martine Bijl
Opnames bakshow te vroeg voor Martine Bijl (Foto: BuzzE)

Koreaanse voor Australië naar Songfestival

Australië stuurt dit jaar de Koreaans-Australische zangeres Dami Im naar het Eurovisiesongfestival. Dat heeft de Australische omroep SBS donderdag bekendgemaakt.

Dami is geen onbekende in Australië. Op haar negende verhuisde ze van Zuid-Korea naar 'Down Under', waar ze in 2013 landelijk bekendheid verwierf als winnares van X Factor.

Dami treedt in de voetsporen van Guy Sebastian. Hij was vorig jaar de eerste die namens Australië meedeed met het liedjesfestijn en werd direct vijfde. Dami is in tegenstelling tot Guy, die een wildcard kreeg, niet direct geplaatst voor de finale. Net als alle andere landen, met uitzondering van de geldschieters, moet ze zich dus gewoon bewijzen in de halve finales.

Australië is ingedeeld in de tweede halve finale en ontloopt daarmee Douwe Bob, die namens Nederland in de eerste halve finale in actie komt. Vrijdag presenteert hij zijn inzending.

Koreaanse voor Australië naar Songfestival
Koreaanse voor Australië naar Songfestival (Foto: BuzzE)

Tafeltennissters geven Chinezen goed partij, maar niet genoeg

De Nederlandse tafeltennissters hebben zich met pijn en moeite geplaatst voor de kwartfinale van het WK voor landenteams. In Kuala Lumpur werd donderdagochtend afgerekend met Oostenrijk, de mondiale nummers elf. Nederland staat derde op de wereldranglijst.

Het duel begon niet best voor de ploeg van bondscoach en gelegenheidsspeelster Elena Timina. Li Jie (18e op de wereldranglijst) ging namens Nederland met 0-3 onderuit tegen de nummer dertig van de wereld, Liu Jia. Nederland's kopvrouw Li Jiao, 25e van de wereld, was vervolgens totaal niet opgewassen tegen Li Qiangbing, die meer dan 120 plekken lager staat op de ranglijst. 

Uitgerekend Britt Eerland, de laagstgeplaatste van de drie Nederlanders, zorgde voor de ommekeer door Sofia Polcanova met 3-1 klop te geven. Het inspireerde Jiao, die de Oostenrijkse Liu met 3-0 van de tafel speelde en Nederland op 2-2 bracht. In het beslissende duel rekende Jie in een zeer spannende wedstrijd af met Qiangbing: 3-2, nadat de laatste game pas op 13-11 beslist was.

Nederland staat om 12.30 uur (NL tijd) in de kwartfinale tegen China. De livestream van die wedstrijd zullen we hier plaatsen wanneer de tafeltennisbond die beschikbaar maakt. 

Update 12.45 uur

De wedstrijd tegen China is zojuist begonnen en is hier live te kijken (selecteer tafel 2). China speelt met de nummer één van de wereld, de wereldkampioene en de olympisch kampioene, een vrij pittige partij dus voor Jiao, Jie en Eerland.

Li Jiao neemt het in duel één op tegen Liu Shiwen, de mondiale nummer één.

Update 13.16 uur

Jiao begon niet heel goed tegen Liu, maar wist terug te komen en met ijzersterk spel zelfs de eerste game te winnen. De nummer één van de wereld liet vervolgens echter zien niet voor niks op die plek te staan en won overtuigend de volgende drie games, waaronder de laatste zelfs met 11-1. Daardoor was de wedstrijd gespeeld en pakte China een 1-0 voorsprong.

Eerland neemt het nu op tegen Li Xiaoxia, de regerend olympisch kampioene. 

Update 13.47 uur

Eerland verloor de eerste twee games tegen Li, maar gaf de olympisch kampioene vervolgens flink partij. De Nederlandse won de derde game zelfs overtuigend, maar moest zich daarna toch gewonnen geven: 1-3, dus een 0-2 achterstand voor Nederland.

Li Jie moet Nederland nu in de wedstrijd houden door wereldkampioene Ding Ning te verslaan.

Update 14.45 uur

Jie is er niet in geslaagd voor een stunt te zorgen, hoewel ze er bijzonder dichtbij was. Tegen wereldkampioene Ding verloor ze de eerste twee games, maar in de derde game kwam ze van 1-6 terug en won ze de game zelfs met 11-7. Ook het vierde bedrijf was ijzersterk, waardoor er een beslissende vijfde game nodig was. Daarin kreeg Jie zelfs een matchpoint, maar onder meer een bijzonder lullig balletje op de rand van de tafel door Ding brachten China toch de zege: 3-0.

Poetin wil Syrië-overleg met Europese leiders

De Russische president Vladimir Poetin gaat vrijdag bellen met de leiders van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië over het staakt-het-vuren in Syrië. Het Russische persbureau Interfax meldde dat Poetin een telefonische conferentie belegt met bondskanselier Angela Merkel, president François Hollande en premier David Cameron.

Poetin wil Syrië-overleg met Europese leiders
Poetin wil Syrië-overleg met Europese leiders (Foto: ANP)

Curator Perry Sport daagt banken voor rechter

De curator van Perry Sport en Aktiesport sleept vier banken van de failliete sportwinkelketens voor de rechter. De banken eisen de volledige opbrengst van de huidige verkopen in de winkels op, wat het voor de curator lastig maakt om de zaken open te houden terwijl hij werkt aan een doorstart.

Curator Toni van Hees spant daarom een kort geding aan, bevestigde een woordvoerder donderdag. Wanneer de zaak dient is nog niet duidelijk. Van Hees liet eerder aan de NOS weten dat de claim van de banken volgens hem te ver gaat. Onder meer Rabobank en ING zouden maximaal aanspraak kunnen maken op de inkoopwaarde van een deel van de voorraad. De banken zeiden tegen de omroep geen commentaar te geven, omdat het om een lopende zaak gaat.

Het stoort Van Hees ook dat de kredietverstrekkers vorige maand een dag voor uitbetaling van de salarissen de geldkraan dichtdraaiden en de rekeningen van moederbedrijf USG blokkeerden. Het personeel wacht hierdoor nog steeds op het loon over februari. Uitkeringsinstantie UWV zal de salarisbetaling weliswaar overnemen, maar dat proces duurt even.

Curator Perry Sport daagt banken voor rechter
Curator Perry Sport daagt banken voor rechter (Foto: ANP)

Gegevens bijna 800 kankerpatiënten gestolen

Dieven hebben een onbeveiligde harde schijf gestolen met de gegevens van 781 kankerpatiënten van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. De schijf is in december uit de kofferbak van de auto van een onderzoeker gestolen, maakte het Amsterdamse ziekenhuis donderdag bekend.

Het gaat om gegevens van patiënten die deelnemen of -namen aan wetenschappelijk onderzoek. Van hen zijn 199 patiënten nog in leven. Op de schijf staan ook een aantal bestanden van rapportages waarin de voortgang van de experimentele behandeling van patiënten wordt beschreven. In deze bestanden staan persoonlijke gegevens zoals naam, geboortedatum, het type tumor en de voortgang van de experimentele behandeling.

De diefstal is pas recent aan het Antoni van Leeuwenhoek gemeld. Volgens het ziekenhuis mogen medewerkers patiëntengegevens op onbeveiligde informatiedragers niet meenemen. "Dat dit toch is gebeurd, betreuren we ten zeerste. De onderzoeker heeft gehandeld in strijd met de regels", aldus het Antoni van Leeuwenhoek.

Geen invloed

Een woordvoerster van het ziekenhuis laat weten dat het contract van de onderzoeker niet zal worden verlengd. "De persoon zal ons ziekenhuis zeer binnenkort verlaten".

Volgens het ziekenhuis heeft de diefstal geen invloed op de behandeling die patiënten ondergaan. "De kwaliteit van de behandeling is op geen enkele manier beïnvloed. Ook lopend wetenschappelijk onderzoek kan zonder consequenties doorgaan."

De betrokken patiënten zijn donderdag geïnformeerd. Ook is de vermissing van de externe harde schijf gemeld bij de politie, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ).

Gegevens bijna 800 kankerpatiënten gestolen
Gegevens bijna 800 kankerpatiënten gestolen (Foto: ANP)

Turkije hield al 24.000 vluchtelingen tegen

Dit jaar heeft Turkije elke dag gemiddeld vijfhonderd vluchtelingen tegengehouden. In de eerste anderhalve maand van 2016 zijn ruim 24.000 mensen die naar Europa wilden gaan, van hun voornemen afgehouden. Dit meldde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag volgens de krant Hurriyet. Er zijn tussen 1 januari en 15 februari ook 93 mensensmokkelaars gearresteerd.

In Europese landen inclusief Nederland woedt een discussie of Turkije de gemaakte afspraken over het indammen van de vluchtelingenstroom naar de EU wel serieus neemt. Daar is maandag een Europees-Turkse topconferentie over in Brussel.

Turkije hield al 24.000 vluchtelingen tegen
Turkije hield al 24.000 vluchtelingen tegen (Foto: ANP)

Tusk waarschuwt economische migranten

Economische migranten moeten niet denken dat ze vrijelijk door Europa kunnen reizen. EU-president Donald Tusk gaf donderdag in Athene een duidelijk signaal af: "Kom niet naar Europa. Geloof niet wat de mensensmokkelaars zeggen."

Geen enkel Europees land zal een doorgangsland zijn voor mensen die geen recht op bescherming hebben, benadrukte Tusk. Hij reist deze week van Oostenrijk via de Balkan naar Turkije in een soort veldtocht die de paspoortvrije Schengenzone moet redden.

Nog altijd komen dagelijks meer dan tweeduizend migranten aan in Griekenland. Die stranden daar omdat landen langs de Balkanroute nauwelijks meer mensen toelaten. Tusk verwelkomde het voorstel van de Europese Commissie om 700 miljoen euro aan humanitaire hulp beschikbaar te stellen voor onder meer Griekenland. "De EU zal Griekenland niet in de steek laten."

Griekenland uit de Schengenzone zetten, is een doel noch een middel, verzekerde de EU-voorzitter. "Griekenland zal deel blijven uitmaken van Schengen, de eurozone en de EU."

Tusk waarschuwt economische migranten
Tusk waarschuwt economische migranten (Foto: ANP)

Herstel Nederlandse economie blijft zwak

De Nederlandse economie krabbelt maar langzaam op na de stevige recessies van de afgelopen jaren. De banken blijven kwetsbaar voor nieuwe schokken, terwijl kleine bedrijven te weinig toegang hebben tot krediet om te kunnen groeien. Het gebrek aan innovatie dat daardoor ontstaat, kan een rem zetten op de toekomstige groei.

Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in donderdag gepresenteerde rapporten over de Nederlandse economie. Daarin benadrukt de denktank dat verdere hervormingen noodzakelijk zijn. Zo zou bij aanhoudend herstel van de huizenmarkt de hypotheekrenteaftrek verder moeten worden ingeperkt. Daarnaast zouden banken hun buffers nog meer moeten versterken.

"Met de zwakke groei in Europa en de rest van de wereld kan Nederland geen stimulans van buiten verwachten", stelde OESO-topman Angel Gurría. "Het is belangrijker dan ooit om het zelf het juiste beleid te voeren."

Huizenmarkt
De OESO maakt zich onder meer zorgen om het grote aantal huizenbezitters dat kampt met een schuld die hoger is dan de waarde van hun huis. Om die problemen in de toekomst te voorkomen, moet de huizenmarkt verder worden aangepakt. Ook moeten banken weerbaarder worden voor een daling van de huizenprijzen.

Verder schiet de innovatiekracht in Nederland tekort, vindt de adviseur van de rijkere landen. De Nederlandse kenniseconomie hoort weliswaar bij de top van Europa, maar heeft slechts een smalle basis. Vooral het midden- en kleinbedrijf zou meer bij innovatie moeten worden betrokken.

Herstel Nederlandse economie blijft zwak
Herstel Nederlandse economie blijft zwak (Foto: ANP)

Bomen bedreigen mensen

Bomen zorgen niet alleen voor gezonde lucht, ze vormen ook een gevaar door de uitstoot van koolstof. Onschuldig samenscholende boomsoorten als de ceder, de eucalyptus en de pijnboom vormen juist in steden een gevaar. Ze stoten namelijk sterke concentraties koolstof uit, die bij vermenging met bijvoorbeeld uitlaatgassen zorgt voor zeer giftige lucht.

De chemicus John Wenger van de universiteit in het Ierse Cork ontdekte dat bomen samen met auto's en de zon een enorme hoeveelheid ozon produceren. Ozon, zo zegt Wenger in de krant The Irish Times donderdag, wordt bij de mens in verband gebracht het vernietigen van cellen, het aantasten van de longfunctie en het veroorzaken van hartproblemen. Ozon is bovendien giftig voor planten.

Uitstoot van giftige lucht kan zeker niet alleen worden teruggevoerd op energiecentrales of dieselmotoren, aldus de chemicus. Liefst 90 procent van de koolstofemissie komt volgens hem voor rekening van de natuurlijke vegetatie.

Bomen bedreigen mensen
Bomen bedreigen mensen (Foto: ANP)

Kevers kondigen einde der tijden aan

Waar bij ons in Zeeland op het strand het ergste wat je kan overkomen een Duitse invasie is, hebben ze in Argentinië zo mogelijk last van nóg viezere strandgangers.

In het Argentijse Mar de Ajo, nabij de hoofdstad Buenos Aires, keken ze raar op toen hun strand in no-time létterlijk zwart zag van de vele duizenden aangespoelde kevers. Niemand weet waar de beestjes vandaan komen en hoe en waarom ze in zulke massale getalen op dat strand terecht gekomen zijn. De keverhater kan in ieder geval gerust ademhalen, de kevers zijn al vrijwel allemaal om het leven gekomen.

Internetgekkies weten trouwens wel waar de diertjes vandaan komen. Er wordt op social media namelijk heftig gespeculeerd dat de insecten het Einde der Tijden voelen naderen en daardoor op de vlucht geslagen zijn. Mocht de wereld dus onverhoopt tot een akelig eind komen, we hebben je gewaarschuwd!

Relatie Roy Donders voorbij

Roy Donders is weer vrijgezel. Zijn relatie met Marvin Ophof is na bijna twee jaar gestrand.

"De reden hiervoor is dat we toch minder goed bij elkaar passen dan we hadden gehoopt en gedacht", schrijft Roy donderdagochtend op Facebook. "We kijken terug op een fantastische tijd samen. Zoals jullie zullen begrijpen vinden we het allebei jammer en verdrietig dat het is afgelopen."

Eerder hadden Roy en Marvin nog trouwplannen. Marvin zei afgelopen zomer nog dat er een aanzoek aanstaande was.

Relatie Roy Donders gestrand
Relatie Roy Donders gestrand (Foto: BuzzE)

Justitie verwerpt protest Anders Breivik

De Noorse justitie verwerpt een protest van Anders Breivik over de leefomstandigheden van zijn detentie. De massamoordenaar heeft gezegd dat de omstandigheden in de gevangenis 'zijn mensenrechten schenden'. De rechter buigt zich tijdens een hoorzitting medio maart over het protest.

Breivik wordt compleet geïsoleerd van andere gevangenen vastgehouden. Hij noemt zijn verblijf ,,onmenselijk en neerbuigend" en in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het Openbaar Ministerie verwerpt het protest en heeft woensdag laten weten dat de leefomstandigheden geheel binnen de grenzen van dat verdrag vallen, aldus de Noorse nieuwssite NiE.

Anders Breivik vermoordde in 2011 77 mensen, waarvoor hij een straf van 21 jaar uitzit. Omwille van de veiligheid zit hij geïsoleerd. Zijn omgang is daardoor beperkt tot gevangenbewaarders en andere mensen die in het complex werken. De advocaat van de moordenaar vindt dat zijn cliënt duidelijk te lijden heeft van de totale isolatie. De enige andere persoon die Breivik de afgelopen jaren heeft gezien, was zijn moeder, vlak voor zij overleed.

Justitie verwerpt protest Anders Breivik
Justitie verwerpt protest Anders Breivik (Foto: ANP)

Onderzoek naar misbruik studiefinanciering

Er komt een landelijk onderzoek naar mogelijk misbruik van studiefinanciering in het mbo, maakte de Rotterdamse CDA-wethouder Hugo de Jonge donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering bekend. Een onbekend aantal jongeren zou zich alleen maar inschrijven voor een opleiding vanwege de studiefinanciering.

Het is nog niet bekend wie het onderzoek gaat uitvoeren, mogelijk de Onderwijsinspectie, suggereerde De Jonge. Het onderzoek komt na overleg tussen de gemeente Rotterdam, het ministerie van Onderwijs en de mbo-sector. Het onderzoek moet duidelijk maken of er inderdaad sprake is van oneigenlijk gebruik van studiefinanciering en de omvang ervan.

Leerlingen zouden weliswaar naar school gaan, maar met een smoes al weer snel uit de klas verdwijnen. De truc zou niet alleen bekend zijn bij mbo-scholen in Rotterdam, maar ook elders in het land.

De MBO-Raad noemt het "buitengewoon goed" dat de mogelijke fraude wordt onderzocht. "We hebben geen idee hoe groot het probleem is. Daarom is het goed dat er onderzoek wordt gedaan en dat er op basis van de uitkomsten maatregelen worden genomen. Het zou niet onlogisch zijn dat dit ook buiten Rotterdam en ook buiten het mbo gebeurt, je moet het niet uitsluiten", laat de organisatie weten.

Onderzoek naar mogelijk misbruik studiegelden
Onderzoek naar mogelijk misbruik studiegelden (Foto: ANP)

Google gaat Zika bestrijden

Bestrijders van het zikavirus in Zuid-Amerika hebben hulp gekregen van Google. Het techbedrijf ondersteunt Unicef in de vorm van geld, techniek en mankracht.

Google doneert 1 miljoen dollar aan de VN-organisatie 'om te helpen bij de inspanningen betreffende de uitbraak', zo maakt het bedrijf bekend in een blog. Er worden ook Google-medewerkers beschikbaar gesteld om Unicef te helpen met het analyseren van gegevens om de verspreiding van het virus in kaart te brengen.

Een aanvullende donatie van 500.000 dollar van Google zal door Unicef en de Pan American Health Organization (PAHO) onder meer worden gebruikt voor het bestrijden van de muggen die het virus overbrengen en de ontwikkeling van een vaccin.

Zikabestrijders krijgen hulp van Google
Zikabestrijders krijgen hulp van Google (Foto: BuzzT)

Van der Steur op de bres voor mishandeld dier

Het verbod om dieren te houden moet een straf op zich worden voor mensen die slecht met beesten omgaan. Nu kan het alleen nog maar als extra maatregel worden opgelegd bij een ander vonnis wegens dierenverwaarlozing- of mishandeling, bijvoorbeeld een boete. Maar justitieminister Ard van der Steur wil dat zo snel mogelijk veranderen.

Dat schrijft hij donderdag aan de Tweede Kamer. Hij wil tevens dat de mogelijkheid om een verbod op te leggen om beesten te houden, bekender wordt. Ook moet zo'n verbod gemakkelijker worden om te controleren. Er is onderzoek gedaan naar houdverboden. Het middel wordt volgens de onderzoekers nog onvoldoende benut en als het wel wordt toegepast, is de handhaving daarvan niet altijd waterdicht.

Van der Steur op de bres voor mishandeld dier
Van der Steur op de bres voor mishandeld dier (Foto: ANP)

Rabat vervangt New York in Diamond League

De Diamond League zal dit jaar voor het eerst een wedstrijd in Afrika op de kalender hebben. Het prestigieuze atletiekcircuit strijkt op 22 mei neer in het Marokkaanse Rabat. Dat heeft wereldatletiekbond IAAF donderdag bekendgemaakt. In plaats van een extra wedstrijd te zijn, neemt Rabat de plek van de Adidas Grand Prix New York op de kalender in. Het lijkt voor de hand te liggen dat de verandering ermee te maken heeft dat Adidas zich onlangs terugtrok als grote sponsor van de IAAF.

De Meeting International Mohammed VI in Rabat is overigens geen nieuw evenement: het staat al sinds 2008 op de internationale kalender en vond doorgaans één niveau onder de Diamond League plaats. In 2014 wilde men voor het eerst bij de Diamond League horen, maar er moesten nog de nodige veranderingen doorgevoerd worden om te zorgen dat de faciliteiten volledig op orde waren. Dat is inmiddels het geval. 

Op 6 mei gaat het nieuwe seizoen in de Diamond League van start met de wedstrijd in Doha.

Anti-file-apps populair in Amsterdam

Een proef met apps om files te ontwijken in Amsterdam en omgeving bleek aan te slaan bij automobilisten. Afgelopen jaar maakten 40.000 bestuurders in de hoofdstedelijke regio gebruik van de apps, waarmee ze in hun auto individuele verkeersinformatie en adviezen over de route ontvingen. Zij maakten bij elkaar 1 miljoen ritten.

Forenzen in de regio Amsterdam en bezoekers van grote evenementen konden vier gratis apps downloaden. Daarmee kregen ze onderweg een advies over de route dat steeds werd aangepast aan de actuele situatie op de weg en de bestemming van de automobilist. Ruim de helft van de deelnemers volgde het advies op.

De proef was een samenwerking van Rijkswaterstaat, het ministerie van Infrastructuur, de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de stadsregio. Volgens deze partijen deden nooit eerder zoveel mensen mee aan een proef met slimme verkeersinformatie.

Evenementen
Ze wilden testen of de apps de doorstroming van het verkeer in drukke regio's kunnen verbeteren. Dat gebeurde inderdaad bij grote evenementen in Amsterdam-Zuidoost, blijkt uit een evaluatie. Het verkeer werd beter gespreid over de aanvoerwegen en parkeerplekken. Bezoekers van evenementen waren daardoor sneller op de plaats van bestemming.

Bij het woon-werkverkeer was het effect minder duidelijk. Hiervoor waren er te weinig deelnemers op de verschillende fileplekken en filemomenten. Volgens de overheden bieden de apps meer mogelijkheden voor verkeerscentrales om het verkeer te regelen en de doorstroming te bevorderen, aangezien veel automobilisten het advies opvolgen.

Anti-file-apps populair in Amsterdam
Anti-file-apps populair in Amsterdam (Foto: BuzzT)

WK biatlon: FOK!prono en afscheid van een legende

Donderdagmiddag gaat in Oslo het wereldkampioenschap biatlon van start. Tot en met 13 maart zullen er in totaal elf wereldtitels vergeven worden, maar het WK staat ook in het teken van een bijzonder moment: voor Ole Einar Bjørndalen, een van de grootste olympiërs aller tijden, zal het voor eigen publiek zijn laatste kunstje zijn. Op de legendarische Holmenkollen, het mekka van de noordse sporten, zal hij de vele tienduizenden Noren - ongetwijfeld inclusief de koning - nog één keer willen doen juichen.

De 42-jarige Bjørndalen zal voor de 22e keer meedoen aan het WK, waarop hij in 1994 debuteerde. Aan het einde van een ongekend succesvolle carrière met onder meer negentien wereldtitels en acht keer olympisch goud is OEB nog altijd wereldtop. Hij pakte dit seizoen al vier individuele podiumplaatsen, waaronder een zege, en staat ondanks het missen van een flink aantal wedstrijden op plek twaalf in de World Cup. Het zou veel fans dan ook niet verbazen als hij na het WK toch nog een jaartje doorgaat.

Voor biatlonliefhebbers op FOK! staat het WK ook in het teken van een leuke mijlpaal: voor het eerst wordt op het FOK!forum een heuse prono - voorspellingswedstrijd - georganiseerd. Deelname is bijzonder eenvoudig. Je hoeft per wedstrijd alleen de top-5 te voorspellen, met het startschot van de betreffende wedstrijd als deadline. Als je interesse hebt om mee te doen kun je in het speciale topic terecht en schroom je daar vooral niet om eventuele vragen te stellen. 

Het WK wordt donderdag om 15.30 uur geopend met de gemengde estafette.

Räikkönen test hoofdbescherming in Formule 1

Kimi Räikkönen was vandaag de eerste coureur die een nieuw systeem getest heeft om het hoofd van de rijder beter te beschermen. Het Formule 1-team Ferrari stuurde de Fin tijdens de voorlaatste testdag in Barcelona naar buiten met het systeem dan mogelijk vanaf volgend jaar verplicht wordt.

De zogenaamde 'halo' is een door Mercedes ontworpen concept dat voorlopig de beste papieren lijkt te hebben om door autosportfederatie FIA ingevoerd te worden om de coureurs nog beter te beschermen. De 'halo' heeft in Engeland op een vliegveld al uitgebreide tests ondergaan en is vandaag voor het eerst door Ferrari uitgetest op het circuit. Räikkönen reed er alleen zijn installatieronde mee, waarna het systeem van de bolide verwijderd werd en de normale testwerkzaamheden aanvingen.

Ondanks dat een verticale balk voor de neus van de coureurs geplaatst is zou de 'halo' het beste zicht bieden van de concepten die nu op tafel liggen. Het systeem moet voorkomen dat een rondvliegende band een coureur raakt, zoals helaas gebeurde bij Formule 2-coureur Henry Surtees die in 2009 op deze manier het leven liet. De beschermde constructie weegt ongeveer vijf kilogram.

Map Far Cry Primal blijkt kopie van Far Cry 4

Het lijkt erop dat de map van Far Cry Primal een gerecyclede versie is van die van Far Cry 4. Daar kwam een oplettende gamer van website GamePressure achter, toen hij de zogenaamde 'height maps' in kaart bracht.

In onderstaande twee screenshots zijn de omlijningen te zien van rotspartijen en riviertjes in zowel Far Cry Primal als Far Cry 4. De overeenkomsten zijn overduidelijk. Een anonieme bron binnen Ubisoft zou hebben bevestigd dat de height maps van Far Cry 4 inderdaad zijn gebruikt als basis voor de map van Far Cry Primal. Een height map of hoogtemap is een tweedimensionale afbeelding waarin hoogteverschillen zijn te zien.

Height map Far Cry Primal
Height map Far Cry Primal

Height map Far Cry 4
Height map Far Cry 4

Hoewel in bovenstaande afbeeldingen de overeenkomsten voor zich spreken, betekent dit niet dat je tijdens het spelen ook maar enigszins merkt dat de maps aan elkaar gelijk zijn; 'op de grond' zijn de omgevingen totaal anders. Ubisoft deed hetzelfde al eens eerder bij de Blood Dragon-uitbreiding voor Far Cry 3. Het past wat dat betreft wel bij het recycle-karakter waar Ubisoft vaak kritiek op krijgt.

Far Cry Primal kwam een week geleden uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

'VW heeft beleggers niet misleid'

Het bestuur van Volkswagen heeft de financiële markten op een behoorlijke wijze geïnformeerd inzake de dieselaffaire. Dat benadrukte het bedrijf opnieuw, in een formele verdediging op claims van beleggers die vinden dat het Duitse concern juist te traag was.

VW diende zijn verdediging woensdag in bij een rechtbank in Braunschweig. Op 18 september vorig jaar werd bekend dat Volkswagen gesjoemeld heeft met de uitstootwaarden van miljoenen dieselauto's. De schade gaat naar verwachting in de tientallen miljarden lopen. Het aandeel Volkswagen ging daarna op de beurs hard onderuit.

Volkswagen had eerder al bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) laten weten niet te willen overleggen over de schade van gedupeerde beleggers. Het concern vond, zo liet het de belangenvereniging vorig jaar al weten, te hebben voldaan aan de "verplichtingen voor de kapitaalmarkten".

'VW heeft beleggers niet misleid'
'VW heeft beleggers niet misleid' (Foto: ANP)

Foo Fighters grapt over geruchten break-up

Nadat Dave Grohl in zijn eentje had opgetreden tijdens de Oscars doken de geruchten op dat hij zich wilde afscheiden van zijn band Foo Fighters. Voor de band was dat een aanleiding om hun fans te plagen door groot nieuws aan te kondigen.

Een dag nadat de band via Twitter liet weten dat er een 'officiële aankondiging' op stapel stond, publiceerde de band een ludieke video waarin te zien is dat Grohl jammerlijk faalt in een poging in zijn eentje muziek te maken. Intussen is te zien hoe de achtergelaten bandleden een nieuwe zanger zoeken. Nadat ze Justin Bieber en Liam Gallagher overwegen vinden ze uiteindelijk een nieuwe frontman in de vorm van singer-songwriter Nick Lachey.

"Voor de miljoenste keer: we gaan niet uit elkaar", zo is te lezen op het einde van het komische filmpje. "En niemand gaat verdomme solo."Overigens begon Foo Fighters als het soloproject van Dave Grohl. Hij nam de eerste demo's op toen hij nog drumde in Nirvana en speelde later alle instrumenten zelf in op het debuutalbum dat in 1995 verscheen.

Foo Fighters grapt over geruchten break-up
Foo Fighters grapt over geruchten break-up (Foto: BuzzE)

Tom Coronel ook dit jaar in WTCC

Coureur Tom Coronel zal ook dit jaar in het World Touring Car Championship uit gaan komen. De Nederlander zal weer voor het Italiaanse ROAL Motorsport uit gaan komen en zal net als vorig jaar als privateer gaan rijden met een Chevrolet Cruze.

Coronel: "Nooit eerder was ik zo laat met het aankondigen van mijn autosportplannen. Het was spannend tot het laatste moment en ik voel mij dan ook een bevoorrecht mens om nu bekend te maken, dat er een FIA WTCC-seizoen bijkomt. Een raceserie waar ik al sinds het begin aan deelneem en die volgens velen ondenkbaar is zonder Tom Coronel. Maar, dan moeten alle puzzelstukjes wel op hun plaats vallen. Begin dit jaar reed ik Dakar en hielp na mijn uitval broer Tim. Hij wist zijn klasse te winnen. Na terugkomst ben ik gelijk weer met het WTCC-plan aan de slag gegaan."

Omdat de sponsoren de Nederlander trouw blijven heeft Coronel het stoeltje in het WTCC kunnen behouden. Hierdoor kan ROAL de auto van de Nederlander gaan prepareren. "Die ligt volledig uit elkaar en wordt nu opgebouwd volgens de laatste specs. Dus inclusief de aanpassingen aan voor- en achterwielophangingen plus de motor. Daarmee zijn de eerste stappen gezet en kunnen we vooruitkijken op die dingen die komen. Vast staat dat wij voor de eerste race twee dagen gaan testen."

Het WTCC-seizoen begint in het eerste weekend van april op het Franse Paul Richard en voert onder meer via de Nürburgring Nordschleife (26-28 mei) naar de seizoensfinale in Qatar eind november. In totaal staan er twaalf raceweekenden op het programma.

'Verdacht gokpatroon bij duel N.E.C. - Willem II'

Op de eredivisiewedstrijd tussen N.E.C. Nijmegen en Willem II van 17 januari dit jaar is opvallend veel gegokt, zo meldt de Duitse publieke omroep. Het was een van de wedstrijden die besproken werd tijdens een documentaire over matchfixing.

Door gokkers in Zuid-Duitsland werd er opvallend veel ingezet op een 1-0 overwinning voor N.E.C., een uitslag die uiteindelijk ook op de borden kwam. Op dezelfde dag werd er ook veel meer dan gebruikelijk ingezet op de wedstrijd tussen Oostende en Waasland-Beveren (3-3, red.) in de Belgische competitie. Er werd ingezet op een hoge score met minimaal drie doelpunten. Er moest door de wedkantoren een bedrag van vijf cijfers uitgekeerd worden en daarom is er melding gedaan bij de FIFA.

Dat de inzet en het uitgekeerde bedrag op een duel hoger is dan normaal hoeft nog niet te betekenen dat er daadwerkelijk matchfixing plaats heeft gevonden. Dat was volgens voetbalbond KNVB wel het geval in 2009 toen toenmalig Willem II-speler Ibrahim Kargbo geprobeerd zou hebben zijn ploeg opzettelijk van FC Utrecht te laten verliezen.

Hoofdrolspeler Force Awakens pleit voor Battlefront singleplayer

Acteur John Boyega, die in Star Wars: Episode VII: The Force Awakens een van de hoofrollen vertolkt, heeft zich op Twitter uitgesproken over het ontbreken van een singleplayermodus in het spel Star Wars Battlefront. Boyega benoemt daarmee een van de meest gehoorde klachten over de anderszins populaire multiplayergame.

In de Tweet, gericht aan @EAStarWars, vraagt John 'Finn' Boyega in eerste instantie of fans nog een volledige offline verhaalmodus krijgen. EA vraagt vervolgens in een reactie of Boyega de multiplayermissies wel heeft geprobeerd, waarop Boyega een opmerking maakt waarmee hij zich waarschijnlijk populair maakt onder gamers: "Ja, de multiplayermissies zijn geweldig, maar toch blijf je achter met een grote drang naar een story mode". 

Star Wars Battlefront kwam in november van vorig jaar uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Veel mensen klaagden over het feit dat de game alleen maar online speelbaar is, juist omdat de setting zich bij uitstek leent voor een goede campaign. Boyega gaf verder nog aan dat hij 'al jaren' Battlefront speelt. Het eerste deel uit de Star Wars Battlefront-franchise kwam in 2004 uit. Bekijk hieronder nog even de indrukwekkende launchtrailer 'Walker Assault on Hoth' van Battlefront en geef Boyega eens ongelijk.

"Team Vluchtelingen" op Olympische Spelen Rio

Het Internationaal Olympisch Comité heeft ingestemd met de vorming van een speciaal vluchtelingenteam. Het Team Refugee Olympic Athletes zal komende zomer in Rio de Janeiro acte de présence geven en zal behandeld worden als elk ander team. 

Daardoor krijgen ze net als elk ander team een welkomstceremonie bij aankomst in het olympisch dorp en kunnen ze met de olympische vlag het stadion binnenlopen tijdens de openingsceremonie. Bij eventuele medailles zal de olympische vlag te zien zijn en wordt de olympische hymne gespeeld. 

Het IOC verwacht dat het team zal bestaan uit zo'n vijf tot tien atleten. Die worden door het Comité uitgekozen op basis van sportieve kwaliteiten, persoonlijke situatie en een door de VN geverifieerde status als vluchteling. Op de shortlist van het IOC staan op het moment 43 atleten waar uit gekozen zal worden. 

"Het gaat om mensen die niet voor een nationaal team uit kunnen komen, niet achter een nationale vlag mee kunnen lopen, maar zo toch verwelkomd worden in de olympische sfeer", zegt IOC-president Thomas Bach. De Spelen kent ook de zogenoemde "Independent Olympic Athletes", maar om daarvoor in aanmerking te komen liggen de criteria doorgaans anders: meestal gaat het om atleten uit landen van wie een bepaalde sportbond of het olympisch comité geschorst is.

Over één atlete is al de nodige discussie ontstaan op sociale media. Taekwondoka Raheleh Asemani, geboren in Iran, plaatste zich in januari voor de Spelen tijdens het Europees olympisch kwalificatietoernooi. Ze deed daar mee als lid van het vluchtelingenteam van de wereldtaekwondobond, maar de in België verblijvende Asemani zou volgens media bij onze zuiderburen in Rio voor België uit kunnen komen.

Dat druist echter volledig tegen de regels in, want op het OKT mocht elk land slechts één deelnemer per gewichtsklasse afvaardigen: Asemani vocht in haar kwartfinale tegen Indra Craen, die altijd al voor België uitkwam. Hoe dit opgelost gaat worden is nog onbekend, maar het lijkt erop dat de kans groter is dat Asemani voor het vluchtelingenteam uitkomt dan voor België.

Australische toproeister (33) overleden

De Australische toproeister Sarah Tait is donderdag overleden. De winnares van olympisch zilver in 2012 leed al sinds de geboorte van haar tweede kind, in maart 2013, aan baarmoederhalskanker. Tait is slechts 33 jaar geworden.

Tait maakte haar internationale debuut op het WK junioren in 2000, waar ze in de vier gelijk zilver pakte. Ze groeide uit tot een grote naam in het Australische roeien en maakte in 2005 deel uit van de Australische acht die wereldkampioen werden. In datzelfde jaar pakte ze in de twee-zonder ook nog WK-zilver. Op het WK van 2011 pakte ze op de twee-zonder brons, samen met Kate Hornsey.

Op de Spelen maakte Tait in 2004 haar debuut en al in 2008 en 2012 was ze de kopvrouw van het Australische team. Het bracht haar genoeg motivatie om samen met Hornsey naar olympisch zilver te roeien. Tait's man Bill was er overigens de coach van het nationale team.

Een jaar nadat Tait de diagnose baarmoederhalskanker kreeg maakte ze bekend zich voorlopig terug te trekken van het roeien. Tait is voor zover bekend de achttiende deelnemer aan de Olympische Spelen van Londen in 2012 die is overleden.

Hornsey (links) en Tate (2e van links) met hun zilveren olympische medailles in Londen (PROSHOTS/Action Images)
Hornsey (links) en Tait (2e van links) met hun zilveren olympische medailles in Londen (PROSHOTS/Action Images)

Joseph Gordon-Levitt gaat KKK-film maken

Amazon heeft de handen ineen geslagen met Joseph Gordon-Levitt om een film over de Ku Klux Klan te maken. Dat meldt The Hollywood Reporter.

De acteur is aangetrokken als producent voor de film K Troop, een historisch drama waarin de geschiedenis van de racistische groep wordt verteld. Mogelijk gaat Gordon-Levitt ook de hoofdrol in de film spelen, namelijk die van Lewis Merrill, een agent die de KKK bestrijdde.

Onlinewinkel Amazon is druk bezig met het uitbreiden van zijn film- en televisietak. Nadat het bedrijf Woody Allen ervan overtuigde een televisieserie te maken, werden ook de distributierechten voor zijn nieuwe film gekocht voor 15 miljoen dollar. Op het Sundance Film Festival kocht Amazon zeven films, inclusief de Casey Affleck-film Manchester by the Sea.

Joseph Gordon-Levitt gaat KKK-film maken
Joseph Gordon-Levitt gaat KKK-film maken (Foto: BuzzE)

Geen reviewcodes voor The Division

Ubisoft heeft aangekondigd dat het voor The Division geen embargo zal stellen voor reviewers. Er zullen dan ook geen reviewcopies of codes verstuurd worden naar reviewers, simpelweg omdat het volgens Ubi onmogelijk is om de servers zo in te richten dat het de 'launch day'-bezetting kan nabootsen.

"Omdat het onmogelijk is om een situatie te creeëren die de verwachte bezetting van de releasedag repliceert, is besloten dat reviewers tegelijk met alle andere gamers mogen starten met de game", zegt de Franse ontwikkelaar op haar UbiBlog. Het is niet de eerste keer dat Ubisoft geen Early Access biedt voor reviewers. Ook bij The Crew werd een soortgelijke strategie gehanteerd.

The Division komt volgende week dinsdag uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4. De game had al twee keer eerder een bètafase, lees hier nog even de FOK! hands-on.

Bitterkoekjesvla in Rum-rozijnenvla Lidl

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor Milbona Rum & Rozijnenvla die bij de Lidl verkocht wordt. In een klein gedeelte van de pakken met een houdbaarheidsdatum van 8 maart 2016 kan bitterkoekjesvla zitten. Mensen die een allergie hebben voor lupine, noten of ei lopen bij deze vla een risico op een allergische reactie.

Klanten die in het bezit zijn van deze vla kunnen dit terugbrengen naar een Lidl-filiaal en kijgen dan de aankoopprijs terug.

Nederlandse export leunt meer op aardolie

Aardolieproducten als benzine, diesel en stookolie worden steeds belangrijker voor de Nederlandse export. Zowel de totale waarde van geraffineerde aardolieproducten als het aandeel voor de totale export steeg de afgelopen tien jaar. Dat blijkt uit donderdag bekendgemaakte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De exportwaarde van geraffineerde aardolieproducten verdubbelde tussen 2005 en 2015 bijna van 20 miljard euro tot 38 miljard euro. De prijs voor aardolie was aan het einde van die periode terug op het niveau van tien jaar eerder. Voor de olieprijzen onderuitgingen was de totale waarde van aardolieproducten in 2013 zelfs 57 miljard euro.

Ongeveer twee derde van de aardolieproducten was van Nederlandse makelij, de rest was doorvoer. Het aandeel van aardolieproducten in de totale exportwaarde groeide van 7 naar 9 procent.

Gespecialiseerde machines, zoals chipmachines, en bereide voedingsmiddelen, zoals babymelkpoeder, zijn ook belangrijker geworden voor de Nederlandse export. De specialistische machines zijn nu in exportwaarde na aardolieproducten, aardolie en bloemen en planten de belangrijkste productgroep. Bereide voedingsmiddelen zijn na groenten zesde op de exportlijst.

Nederlandse export leunt meer op aardolie
Nederlandse export leunt meer op aardolie (Foto: ANP)

David Hasselhoff in Baywatch-film

Baywatch-icoon David Hasselhoff zal zijn terugkeer maken in de filmversie van de beroemde serie. Dat meldt producent en hoofdrolspeler Dwayne Johnson via Instagram.

"Het is me een genoegen om de originele Baywatch-gangster zelf David Hasselhoff te verwelkomen in onze film", meldt Dwayne 'The Rock' Johnson bij het filmpje waarin hij een videogesprek voert met de acteur. "Ik ben er sinds mijn geboorte al klaar voor", zegt Hasselhoff in het gesprek over de uitdaging opnieuw in de wereld van Baywatch te stappen.

Welke rol Hasselhoff zal spelen is nog niet duidelijk. Johnson neemt in de filmversie namelijk de oude rol van hem over, die van Mitch Buchannon. Wel verwacht Johnson dat de veteraan zonder bovenkleding te zien zal zijn. "Hij heeft zich kapot getraind en is in de beste vorm sinds jaren."

David Hasselhoff in Baywatch-film
David Hasselhoff in Baywatch-film (Foto: BuzzE)

Herhalende radioflits vanuit de ruimte

Sinds 2012 ontvangen wetenschappers mysterieuze regelmatig herhalende radioflitsen vanuit het heelal. Dit soort radioflitsen zijn al langere tijd een mysterie voor wetenschappers en meestal ontvangen ze deze slechts eenmalig. Het bijzondere aan deze radioflits is dat deze eens in de paar maanden wordt opgevangen. Het gaat hierbij om een bron van buiten de melkweg.

Wetenschappers nemen aan dat dit soort flitsen normaal wordt veroorzaakt door kortdurende gebeurtenissen in de ruimte zoals uitbarstingen van sterren die aan het eind van hun levensduur zijn. Aangezien deze flits regelmatig opnieuw ontvangen wordt, lijkt het erop dat er ook regelmatig terugkerende oorzaken voor deze flits moeten zijn.

Voor het ontvangen van deze flits wordt gebruik gemaakt van de Arecibo-telescoop in Puerto Rico, de groostste radiotelescoop in de wereld. Om erachter te komen waar deze flits vandaan komt willen ze deze telescoop gaan verbinden met andere radiotelescopen, waardoor een soort virtuele superradiotelescooop wordt gevormd. Hopelijk kan men dan meer informatie vergaren over de plek waar deze radioflits vandaan komt.

Volgens hoofdonderzoekster Laura Spitler zou het kunnen dat de flits wordt veroorzaakt door een neutronenster, een geïmplodeerde ster die regelmatig heldere flitsen uitzendt.

Arecibo radiotelescoop in Puerto Rico (@GettyImages)

Kliklijn wapenstilstand Syrië werkt slecht

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een telefoonnummer in het leven geroepen waarop mensen kunnen doorgeven of de wapenstilstand in Syrië wordt geschonden. Dat lijkt handig, maar in de praktijk blijken gesprekken problematisch te verlopen doordat telefonisten gebrekkig Arabisch spreken.

Een journalist van Syria Direct, een naar eigen zeggen journalistieke non-profitorganisatie die schrijft over Syrië, nam de proef op de som en belde naar het telefoonnummer. Het gesprek verliep alles behalve vlekkeloos. "Een Amerikaan nam op in het Engels, maar schakelde daarna pas over naar het Arabisch", aldus journalist Orion Wilcox. "Ik vertelde hem in het Arabisch hoe de wapenstilstand in de provincie Homs geschonden zou worden. Hij worstelde echter met de taal en begreep me niet."

'Kliklijn wapenstilstand Syrië werkt slecht'
'Kliklijn wapenstilstand Syrië werkt slecht' (Foto: ANP)

Laatste avond Symphonica voor Borsato

Na een reeks van twaalf concerten sluit Marco Borsato donderdag zijn tweede editie van Symhonica in Rosso af met de 'Gran Finale'. Onder meer Frank Boeijen, Jeroen van Koningsbrugge en meidengroep O'G3NE zullen deze avond naast Borsato op het podium verschijnen. Tot nu toe heeft de artiest 22 Symphonica concerten op zijn naam staan.

Met de reeks vierde Borsato dat hij 25 jaar in het vak zit. Alle concerten waren uitverkocht, waardoor de zanger nu recordhouder is van de meeste uitverkochte optredens van één artiest in de Ziggo Dome. Zo'n 180.000 bezoekers kwamen naar de shows.

Tijdens de eerste editie van de show, in 2006, stond Borsato tien keer in een uitverkocht Gelredome. Daarna volgden nog acht concerten waarbij hij het Symphonica-stokje doorgaf aan onder anderen Paul de Leeuw, Anouk, Lionel Richie, Diana Ross en Sting.

Laatste avond Symphonica voor Borsato
Laatste avond Symphonica voor Borsato (Foto: ANP)

The Rock nodigt kankerpatiëntje uit op set

De wens van een 7-jarig kankerpatiëntje is gehoord: Dwayne 'The Rock' Johnson zelf reageerde op de oproep van het jongetje de filmster te ontmoeten.

"Tater! Raad eens? Ik ga je ontmoeten!", schrijft Johnson op Instagram waar hij de foto met de oproep van de tegen kanker vechtende Gabriel 'Tater' Singleton deelt. "Ik wil dat je mijn speciale gast bent op onze set van Baywatch in Savannah. Iedereen kijkt er naar uit je te ontmoeten, vooral de knappe meiden."

Gabriel, die zichzelf liever Tater noemt, was vastberaden de aandacht te trekken van zijn held. "Ik vecht al vier jaar tegen kanker", zo staat op zijn geschreven oproep te lezen. "Het was niet zo leuk om mijn haar kwijt te raken, maar het was minder erg nadat ik jouw kale hoofd zag. Jij inspireert me met je positieve houding. Jij bent mijn held!"

De lovende woorden die door het kinderziekenhuis via Twitter werden verspreid kon The Rock niet weerstaan: "Ik kijk er niet alleen naar uit je te ontmoeten, ik ben vooral ook een kale gelukkige man om jou te ontmoeten. Je bent veel sterker dan ik ooit zal zijn."

The Rock nodigt kankerpatiëntje uit op set
The Rock nodigt kankerpatiëntje uit op set (Foto: BuzzE)

Oorlog Zuid-Sudan eist meer dan 50.000 levens

De burgeroorlog in Zuid-Sudan heeft aan meer dan 50.000 mensen het leven gekost, zegt een VN-gezant woensdag. Dat is het vijfvoudige van het getal dat eerder werd genoemd.

De burgeroorlog begon in december 2013 na een conflict tussen president Salva Kiir en zijn toenmalige vicepresident Riek Machar. Het conflict tekent zich langs etnische lijnen af. Kiir wordt gesteund door de Dinka-stam en Machar op zijn beurt door de Nuer.

Oorlog Zuid-Sudan eist meer dan 50.000 levens
Oorlog Zuid-Sudan eist meer dan 50.000 levens (Foto: ANP)

Bonbons in de vorm van een drol tegen kanker

De Belgische Stichting tegen Kanker brengt vanaf donderdag gevulde chocolaatjes in de vorm van een drol op de markt. De drollenbonbons zijn een nieuwe campagne van de kankerstichting om darmkankeropsporing onder de aandacht te brengen. Met een zogeheten Sweet Reminder kunnen mensen elkaar eraan herinneren deel te nemen aan darmkankeronderzoek.

Zo'n 13 procent van het totaal aantal kankergevallen bij onze zuiderburen betreft darmkanker. In 2013 stierven bijna 3000 mensen aan deze ziekte. Darmkanker wordt vaak pas laat ontdekt en daardoor ligt het sterftecijfer hoog.

Bonbons in de vorm van een drol tegen kanker
Bonbons in de vorm van een drol tegen kanker (Foto: ANP)

Google test handsfree betalen

Betalen zonder ook maar een pinpas, creditcard of portemonnee te trekken. Als het aan Google ligt, kan het binnenkort overal. De techreus test met Hands Free, een nieuw betaalmiddel. Het is afgeleid van een andere betaaldienst van Google: Android Pay. Wie een smartphone heeft die op Android draait kan via de app een betaalopdracht accorderen.

Hands Free werkt ook via een smartphone, maar die kan gewoon in de jaszak blijven. Via de app wordt verbinding gemaakt met een computer van de winkel. Die wisselt gegevens uit en de winkelbediende krijgt alleen nog ter verificatie een foto van de koper te zien, die dan alleen nog mondeling akkoord hoeft te geven.

Het nieuwe betalen wordt nu nog getest in een deel van de Amerikaanse staat Californië, na de test kijkt Google of Hands Free in de rest van de wereld wordt uitgerold.

Google test handsfree betalen
Google test handsfree betalen (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer: niet spannend

Het weer brengt vandaag weinig verandering, het is af en toe bewolkt met hier en daar een winterse bui. De temperatuur blijft rond de 7 graden hangen en de wind komt uit het noordoosten en is matig van kracht. In de avond draait de wind richting het zuiden. 

Zon op 07:20
Zon onder 18:24

qltel maakte vorige week een aantal prachtige foto's van de wolken. 

Nieuwe foto's voor het weerbericht - Gemaakt bij Krefeld (Foto: Frank - qltel)
Gemaakt bij Krefeld (Foto: Frank - qltel)

Nieuwe foto's voor het weerbericht - Gemaakt bij Krefeld (Foto: Frank - qltel)
Gemaakt bij Krefeld (Foto: Frank - qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1910 De Rockefeller Foundation werd in New York opgericht ter bevordering van de wetenschap.
 1957 Corry Brokken won het Eurovisiesongfestival met het liedje Net als toen
 1945

De Britten bombarderen per ongeluk de Haagse woonwijk Bezuidenhout

 1881 Koning Willem III kondigde een nieuw wetboek van strafrecht af. 


Corry Brokken - Net als toen

Oud-baas Chesapeake dag na aanklacht dood

Voormalig topman Aubrey McClendon van olie- en gasbedrijf Chesapeake Energy is woensdag overleden door een auto-ongeluk. De schaliegaspionier en in 1989 een van de oprichters van het concern, werd dinsdag nog aangeklaagd vanwege mogelijk sjoemelen bij het bieden op boorrechten in Oklahoma.

McClendon noemde die beschuldigingen toen direct "verkeerd en ongepast". Een dag later bevestigde de politie zijn overlijden. De 56-jarige McClendon reed met hoge snelheid tegen een betonnen muur nadat hij van de weg raakte. De politie doet nog onderzoek naar de exacte oorzaak, maar er waren volgens de agenten "meer dan genoeg" mogelijkheden om terug op de weg te raken.

Dat gebeurde niet. De auto was zo verbrand dat niet kon worden gezegd of McClendon, die er alleen inzat, een veiligheidsgordel droeg. De gevallen topman stond bijna 25 jaar aan het roer van Chesapeake. Drie jaar geleden verliet hij het bedrijf, na een aandeelhoudersrevolutie onder leiding van miljardair Carl Icahn. Ook liepen er toen al onderzoeken naar belangenverstrengeling tegen hem.

Oud-baas Chesapeake dag na aanklacht dood
Oud-baas Chesapeake dag na aanklacht dood (Foto: ANP)

Muziek maken met knikkers

De Zweedse band Wintergatan heeft een bijzonder nummer gepubliceerd. De band timmerde een enorme machine in elkaar om muziek te kunnen maken met knikkers. De stellage bevat tweeduizend knikkers.

Wintergatan bestaat sinds 2013. In dat jaar verscheen hun gelijknamige debuutalbum. Voor hun muziek maken ze veel gebruik van het geluid van apparatuur, zoals het geluid van een ouderwetse diaprojector in de track Starmachine2000.

Aan de knikkermachine die in hun nieuwste clip is te zien hebben de muzikale knutselaars 14 maanden gewerkt. Via hun YouTube-kanaal zijn verschillende filmpjes over de bouw en de afstelling van het apparaat te zien.

Frankrijk: Britten, krijg de pleuris bij Brexit

Wat de Franse minister van Economie Emmanuel Macron betreft, kunnen migranten bij Calais linea recta naar het Verenigd Koninkrijk doorreizen indien de Britse bevolking op 23 juni voor een Brexit kiest. De Franse regering wil in dat geval namelijk stoppen met grenscontroles op Franse bodem voor verkeer naar Groot-Brittannië, meldt Trouw.

Daarnaast wil Frankrijk de 'rode loper uitleggen' voor bedrijven die na de beslissing om de EU te verlaten, geen heil meer zien in het Verenigd Koninkrijk als vestigingsland. Zij zijn wat Macron betreft meer dan welkom in Parijs.

Het is een sterk staaltje scaremongering van de Franse regering aan het adres van Groot-Brittannië. Dat is volledig in lijn met de tactieken van de Britse premier David Cameron en consorten in de eerste dagen na het bekendworden van zijn deal met EU-leiders om het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie te houden.

Het verschil is dat naar andere potentieel negatieve effecten slechts geraden kan worden: of de wereldeconomie een klap krijgt zoals Cameron en G20-leiders onlangs stelden, moet worden afgewacht, maar ruzie tussen twee grote Europese landen is geen ongewis mogelijk gevolg maar een politieke beslissing die gewoon kan worden genomen.

Uiteraard moet worden afgewacht of de soep ook zo heet zal worden gegeten, maar Frankrijk heeft alle recht om het migrantendreigement kracht bij te zetten. Immers, bij de grens heeft Frankrijk als vertrekland het recht om mensen door te laten, en het is aan het ontvangende land om ter plekke controles uit te voeren. Omdat het Verenigd Koninkrijk een eiland is moeten die eigenlijk op Britse bodem plaatshebben, en op dat moment hebben migranten het recht om asiel aan te vragen.

Om dat probleem te omzeilen kwamen Frankrijk en Groot-Brittannië ooit grenscontroles op Frans grondgebied overeen, maar die deal kunnen de Fransen naar gelieven opzeggen. "De dag dat deze relatie verbroken wordt, zullen er geen migranten meer zijn in Calais", aldus Macron.

Frankrijk begon juist deze week met het ontruimen van het migrantenkamp bij Calais, bijgenaamd 'de jungle'.

Noord-Korea vuurt opnieuw projectielen af

Noord-Korea heeft donderdag meerdere korteafstandsprojectielen in zee afgevuurd. Dat zegt de Zuid-Koreaanse minister van Defensie. Dat gebeurde kort nadat de VN-Veiligheidsraad unaniem besloot om het land nieuwe sancties op te leggen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie is Zuid-Korea aan het onderzoeken of het gaat om korteafstandsraketten of om artilleriegeschut.

Het is niet de eerste keer dat Noord-Korea provoceert door raketten af te schieten. Aanleiding voor de sancties die woensdag door de VN zijn opgelegd, zijn recente nucleaire testen die het stalinistische land uitvoerde en vanwege het afvuren van langeafstandsraketten. Het zijn de zwaarste sancties in twintig jaar tijd tegen Noord-Korea.

Noord-Korea vuurt opnieuw projectielen af
Noord-Korea vuurt opnieuw projectielen af (Foto: ANP)

Politicus aangehouden op Sint Maarten

Op Sint Maarten is woensdag parlementariër Silvio Matser aangehouden in verband met vermeende betrokkenheid bij verkiezingsfraude op het eiland. Dat hebben betrouwbare bronnen rond het Openbaar Ministerie bevestigd.

Geruchten rond verkiezingsfraude op het eiland doen al heel lang de ronde. Matser werd bij de verkiezingen van 2014 gekozen als lid van de partij UP, maar trok vorig jaar zijn steun aan de partij in en ging verder als onafhankelijk parlementariër. Daarmee viel de toenmalige regering van Marcel Gumbs.

Op Sint Maarten is een groot onderzoek naar verkiezingsfraude gaande. Woensdag zijn verschillende huiszoekingen verricht. Daarbij zijn zeker vier personen aangehouden, onder wie Matser. Meer aanhoudingen en huiszoekingen worden niet uitgesloten. Sint Maarten is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het Caribische eiland telt zo'n 40.000 inwoners.

Politicus aangehouden op Sint Maarten
Politicus aangehouden op Sint Maarten (Foto: ANP)

Sarah Paulson (41) verliefd op 73-jarige actrice

American Horror Story-actrice Sarah Paulson heeft een relatie met de 32 jaar oudere actrice Holland Taylor, onder meer bekend van Two and a Half Men.

Geruchten over een opboeiende liefde tussen Paulson en Taylor doen al sinds december de ronde. Paulson noemt het surrealistisch dat hun relatie zo in de belangstelling stond. 'Mijn partnerkeuze is niet gewoon, het idee dat het 'anders' is, maakt het fascinerend', vertelt Paulson in een openhartig interview in The New York Times.

Paulson (41) en Taylor (73) leerden elkaar tien jaar geleden kennen tijdens een etentje. Paulson was onder de indruk van Taylor en zegt dat ze haar een prachtige vrouw vond. Een paar jaar later begonnen de vrouwen elkaar te volgen op Twitter en stuurden ze elkaar persoonlijke berichten. Paulson zegt dat ze nu ongeveer een jaar aan het daten zijn. 'Ik wil niet dat mijn leven zich in een keurslijf bevindt en dat ik aan allerlei verwachtingen moet voldoen.'

'Wat ik kan zeggen, is dat ik verschrikkelijk verliefd ben en die persoon is toevallig Holland Taylor.' Over het leeftijdsverschil tussen beide vrouwen zegt ze dat ze nooit een relatie had met iemand van haar eigen leeftijd. Ze noemt het prikkelend om met een ouder iemand te zijn. 'Ik denk dat we het begrip tijd beter leren waarderen en wat we samen hebben, wat belangrijk is.'

Sarah Paulson verliefd op 73-jarige actrice
Sarah Paulson verliefd op 73-jarige actrice (Foto: BuzzE)

'Zwemtrainer fotografeerde kinderen stiekem'

Jeugdleden van een zwem- en polovereniging in Vlissingen zijn stiekem gefotografeerd tijdens het omkleden in het badhokje. De politie denkt dat een 22-jarige zwemtrainer uit Middelburg de dader is. Er is een onderzoek naar de man gestart.

De zaak kwam aan het rollen toen een vader van een van de kinderen op 13 januari aangifte deed. Iemand zou foto's hebben gemaakt van een meisje dat zich aan het verkleden was in een kleedhokje van het Vrijburgbad. Het onderzoek leidde naar de zwemtrainer. Zijn computer en telefoon zijn in beslag genomen. Volgens de politie blijkt daaruit dat de man van verschillende kinderen foto's heeft gemaakt.

Het bestuur van Zwem en Polo Vereniging De Zeeuwse Kust heeft de trainer geschorst. Hij is nog niet aangehouden. De leden en ouders van de vereniging zijn woensdag op het stadhuis van Vlissingen geïnformeerd.

Zwemtrainer verdacht van stiekem fotograferen
Zwemtrainer verdacht van stiekem fotograferen (Foto: ANP)

Madonna's zoon Rocco mag in Londen blijven

Rocco, de 15-jarige zoon van Madonna, mag bij zijn vader Guy Ritchie in Londen blijven wonen totdat zijn ouders het eens worden over het ouderlijk gezag. Dit besloot een rechter in Manhattan woensdag.

'Ik ben optimistisch over een oplossing nu de ouders rechtstreeks met elkaar communiceren', zei rechter Deborah Kaplan. In december besloot ze nog dat Rocco terug moet naar zijn moeder in New York. Kaplan zegt beide ouders te willen aanmoedigen om samen met hun advocaten de zaak op te lossen, in het belang van hun zoon. Ze wenst Rocco graag eens te spreken. Rocco woont sinds de kerst bij zijn vader in Londen en weigert terug te keren.

De Queen of Pop en de regisseur scheidden in 2008. Ze waren het er destijds over eens dat Rocco bij zijn moeder zou wonen. Beide ouders woonden de zitting woensdag niet bij, zij volgden de zaak telefonisch. Madonna bevindt zich in Nieuw-Zeeland, voor haar wereldtournee Rebel Heart.

Rocco's advocaat Ellen Sigal vertelde de rechter dat de tiener met plezier naar school gaat in Londen, maar dat hij 'een zeer moeilijke tijd doormaakt.' Hij voelt grote druk door de vorige uitspraak. 'De onzekerheid knaagt aan hem. Als u hem kunt verzekeren dat u de vorige uitspraak niet zal afdwingen, zou hij zich veel comfortabeler voelen.'

De advocaten van Rocco's ouders onthulden in de rechtbank dat ze dinsdag een overeenkomst hadden over het ouderlijk gezag, maar dat die op het laatste moment toch uiteen spatte.

Madonna's zoon Rocco mag in Londen blijven
Madonna's zoon Rocco mag in Londen blijven (Foto: BuzzE)

Strooiwagens rukken uit vanwege sneeuw

Op verschillende plaatsen in Noord-Holland strooit Rijkswaterstaat om gladheid door sneeuw tegen te gaan. Dat meldt de VID woensdagavond. De gladheid zou snel voorbij moeten zijn. Na middernacht wordt het droger. Dan kan het wel glad worden door bevriezing van natte wegen.

Het sneeuwt al enige tijd in Noord-Holland en ook in Friesland en Flevoland moeten automobilisten oppassen voor sneeuw. Het KNMI heeft code geel afgegeven.

Strooiwagens rukken uit vanwege sneeuw
Strooiwagens rukken uit vanwege sneeuw (Foto: ANP)

Edit: Sneeuw? emo

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.