FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 februari 2016

Biatleten grijpen voor eigen publiek net naast jeugdolympisch goud

De eerste dag van het biatlon op de Jeugd Olympische Spelen in Lillehammer heeft twee keer net geen goud opgeleverd voor thuisland Noorwegen. Zowel bij de dames als bij de heren werd er op de sprint zilver gewonnen. 

Bij de mannen wisten slechts twee van de vijftig deelnemers zowel liggend als staand foutloos te schieten. Emilien Claude uit Frankrijk deed dat en met een redelijke tijd op de langlaufski's bracht hem dat het goud. Claude werd op de hielen gezeten door de Noor Sivert Guttorm Bakken, die echter in beide schietbeurten één doel miste. Doordat hij op de ski's erg snel was eindigde hij toch maar zeven seconden achter Claude. Egor Tutmin uit Rusland leek het hele veld weg te blazen, tot hij twee keer miste bij het staand schieten en op 18 seconden genoegen moest nemen met het brons.

Hét typische biatlonbeeld: Emilien Claude stort zich in de sneeuw na afloop van zijn, zo bleek, gouden race (Foto: YIS/Jed Leicester)
Hét typische biatlonbeeld: Emilien Claude stort zich in de sneeuw na afloop van zijn, zo bleek, gouden race (Foto: YIS/Jed Leicester)

Bij de dames ging het goud naar Duitsland en wel dankzij Juliane Frühwirt. Ook zij wist als een van de weinigen foutloos te schieten en daardoor kon ze thuisfavoriete Marthe Krakstad Johansen ruim vijf seconden voorblijven. Het Kazachse toptalent Arina Pantova maakte grote indruk met haar snelheid. Ze schoot er twee keer naast, maar eindigde toch op slechts 17 seconden met het brons. 

Grote zege Barça; Messi en Suárez nemen penalty als Cruijff en Olsen

Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, had Barcelona het geruime tijd enorm lastig tegen Celta de Vigo. De galavoorstelling kwam uiteindelijk pas heel laat op gang: 6-1.

De vorige ontmoeting in competitieverband tussen deze twee Spaanse ploegen eindigde in een 4-1 overwinning Celta. Toen wist die gastheer exact hoe het de Catalanen lastig moest maken. Veel en fel druk zetten. Die strijdwijze was die club kennelijk nog niet vergeten, want ook in dit treffen werd daar gebruik van gemaakt.

Dat maakte dat Barcelona er gek genoeg amper aan te pas kwam. Die equipe houdt er absoluut niet van als er op eigen helft al druk wordt gezet en die zwakte wist Celta uitstekend te exploiteren. Toch kwamen daar weinig grote mogelijkheden uit voort, maar door die manier van spelen wist het Barca wel te temmen.

Toch kwam de thuisploeg op voorsprong door een fenomenale vrije trap van sterspeler Lionel Messi. Hij schoot de bal buiten het bereik van sluitpost Sergio Álvarez in de kruising: 1-0. De verwachting was dat het na die treffer zou gaan lopen aan de kant van Barca, maar daar was geen sprake van. De bezoekers bleven dreigend en kwamen via een terechte strafschop van ex-Feyenoorder John Guidetti op gelijke hoogte: 1-1.

In het tweede bedrijf wist Barcelona dat er werk aan de winkel was en direct na het fluitsignaal kreeg Luis Suárez een enorme kans. Hij schoot de bal echter op de paal. Maar het was duidelijk te merken dat de felle strijdwijze van Celta in de eerste helft bijzonder veel kracht had gekost. Die equipe kwam er eigenlijk nog amper aan te pas, Barcelona deelde de lakens uit.

Dat resulteerde in opnieuw de voorsprong voor de thuisploeg. De sterke Suárez bracht de bal bij Messi, de Argentijn bediende Suárez op zijn beurt weer en de Uruguyaan tikte heerlijk binnen: 2-1. Toch kwam Celta na dat doelpunt weer wat beter in de wedstrijd. Bewonderenswaardig, want tot op dat moment had die ploeg al haast alles gegeven. Maar Celta bleef dreigend, alleen schortte het aan de afronding.

En hoewel het nog steeds niet lekker liep aan de kant van de Catalanen, waren er bepaalde spelers die de kar trokken. Zo gooide Messi er weer een solo uit, omspeelde Neymar vervolgens de sluitpost van Celta en Suárez tikte de bal uiteindelijk binnen: 3-1. Na die treffer was het verzet van de bezoekers definitief gebroken. En al helemaal toen Messi in het strafschopgebied werd neergelegd. Hij nam de strafschop zelf, rolde de bal opzij en Suárez schoof binnen: 4-1. Een ode aan de zieke Johan Cruijff, die dat ook een keer in Nederland heeft gedaan.

 

Messi en Suarez doen met deze penalty een ode aan Cruijff en Olsen! Celta krijgt een gigantisch pak slaag in Camp Nou!

Geplaatst door Ziggo Sport Totaal op zondag 14 februari 2016

Niet veel later maakte invaller Ivan Rakitic het allemaal nog erger voor het arme Celta door een uitstekende pass van Suárez over doelman Álvarez te tikken: 5-1. En Neymar deed ook nog een duit in het zakje: 6-1. Een uitslag die de bezoekers absoluut niet verdienden. Die ploeg heeft dapper gestreden, maar kreeg geen loon naar werken.

Van Gerwen zegeviert opnieuw op Dutch Dart Masters

Michael van Gerwen staat in de halve finale van de Dutch Dart Masters Hij won in een spannende confrontatie van Dave Chisnall. Benito van de Pas haalde de halve eindstrijd niet. Big Ben kreeg tien matchdarts, maar moest toch toezien hoe Mervyn King met de zege er vandoor ging. 

Van Gerwen forceerde in de achtste leg bij een stand van 4-3 in het voordeel van Van Gerwen de beslissing. Chisnall miste drie kansen op dubbel 20 om de stand gelijk te trekken. Van Gerwen profiteerde optimaal en zegevierde uiteindelijk met 6-3. 

Van de Pas heeft in de kwartfinale een bizarre nederlaag geleden. De 23-jarige Tilburger miste liefst tien wedstrijdpijlen en moest toezien hoe King een 0-5 achterstand omzette in een 6-5 overwinning. De 49-jarige Brit overleefde in de zesde leg twee wedstrijdpijlen en pakte plotseling vier legs op rij.

Van de Pas in de tiende leg nieuwe mogelijkheden om het te beslissen. Zeven pogingen gingen mis. In het allesbeslissende leg bedrijf kreeg de geboren Tilburger opnieuw een wedstrijdpijl, maar weer faalde hij. King deelde vervolgens een keiharde dreun uit door wel uit te gooien. In de halve finale zullen Van Gerwen en King het tegen elkaar opnemen voor een plek in de finale. 

De andere halve finale zal gaan tussen de winnaars van de wedstrijden Mensur Suljovic - Simon Whitlock en Adrian Lewis - Daryl Gurney. 

Update 21.05 uur

De andere halve finale gaat tussen Mensur Suljovic en Daryl Gurney. Suljovic won met 6-3 van Simon Whitlock. Gurney stuntte door met 6-4  te winnen van Adrian Lewis. 

Update 21.30 uur

Michael van Gerwen staat ook dit jaar in de finale van de Dutch Dart Masters. Hij versloeg Mervyn King met 6-2. Mighty Mike kwam 5-0 voor, maar liet niet zoals Benito van de Pas King terugkomen. De Engelsman pakte twee legs voordat Van Gerwen de wedstrijd in het slot gooide. 

Update 22.00 uur

Daryl Gurney staat voor het eerst in zijn carrière in de finale van een rankingtoernooi van de PDC. De 29-jarige Brit won met 6-1 van Mensur Suljovic. De finale tussen Michael van Gerwen en Gurney begint over twintig minuten. 

Update 22.40 uur

Michael van Gerwen heeft voor de derde keer op een rij de Dutch Dart Masters gewonnen. De Brabander won met 6-2 van Daryl Gurney. Van Gerwen opende de finale met een 152-finish, waarna Gurney dat beantwoorde met een 116-finish. Van Gerwen bleek uiteindelijk een maatje te groot en won met 6-2. 

De darters zullen volgend weekend weer in actie komen voor de laatste drie UK Open Qualifiers. Het volgende toernooi op de Euro Tour is eind maart in München.  

Michael van Gerwen opnieuw de beste op de Dutch Dart Masters. (PRO SHOTS/Action Images)
Michael van Gerwen opnieuw de beste op de Dutch Dart Masters. (PRO SHOTS/Action Images)

Sportfreak wil Studio Sport kijken, komt politie tegen

Haastige spoed is zelden goed. Een sportfreak die zondagavond op tijd thuis wilde zijn in Amsterdam om Studio Sport te kunnen kijken, zal voor zijn haast de hoofdprijs moeten betalen. Jammer genoeg voor hem kwam hij op zijn haastrit de politie tegen aldus het Algemeen Dagblad.

Behalve dat hij 115 kilometer per uur reed over een weg waar de maximumsnelheid 70 is, haalde hij ook in over een doorgetrokken streep, vergat hij dat zijn auto richtingaanwijzers heeft en vond het nodig om te bumperkleven.

Naast meerdere proces-verbalen zal de man ook een cursus moeten volgen om veilig deel te mogen nemen aan het verkeer. 

Aparjods rodelt met overmacht naar goud op Jeugdspelen

Kristers Aparjods heeft op de Jeugd Olympische Spelen in Lillehammer goud gewonnen bij het rodelen. De 17-jarige Let liet een verrassend grote dominantie zien en was in beide runs overtuigend de snelste. 

In de World Cup is hij bij de junioren lang niet zo dominant, maar hij staat er dit seizoen wel tweede. Veel van de deelnemers in Lillehammer doen in de World Cup mee bij de junioren of de jeugd, maar Aparjods legt ze er nooit zo op als hij zondag wel deed. "Dit is geweldig. De eerste run was goed, maar in de tweede run viel echt alles helemaal op zijn plek", aldus de Let, die ook in de trainingen al razendsnel was.

De Duitse hoop Paul-Lukas Heider pakte zilver op 0,646 seconden van Aparjods, een wereld van verschil in een sport waar het vaak om honderdsten of zelfs duizendsten gaat. Op 0,685 seconden pakte Reid Watts namens Canada het brons. Fabian Malleier uit Italië en Bastian Schulte uit Oostenrijk, de nummers één en twee in de World Cup bij de jeugd, werden respectievelijk vijfde en vierde in Lillehammer. 

Kristers Aparjods op weg naar jeugdolympisch goud in Lillehammer (Foto: YIS/Thomas Lovelock)
Kristers Aparjods op weg naar jeugdolympisch goud in Lillehammer (Foto: YIS/Thomas Lovelock)

Oppositieleider Congo opgepakt

Congolese veiligheidsdiensten hebben zondag een van de leiders van de oppositie opgepakt. Martin Fayulu is een van de organisatoren van een algemene staking die voor dinsdag is uitgeroepen om president Joseph Kabila onder druk te zetten zijn ambt dit jaar neer te leggen.

Fayulu werd opgepakt op het hoofdkantoor van zijn ECIDE-partij, zei José Maria Aranaz, directeur van het gezamenlijke mensenrechtenkantoor van de Verenigde Naties in Congo (UNJHRO). Aranaz zei dat het onduidelijk was of Fayulu werd meegenomen door de politie of het leger. Blaise Munizi, een parlementslid van ECIDE, zei dat de oppositieleider in handen was van de inlichtingendiensten.

Aranaz sprak van een "patroon van intimidatie" dat ingaat tegen de grondwettelijke vrijheid van vergadering. Regeringswoordvoerders waren niet bereikbaar voor commentaar.

Oppositieleider Congo opgepakt
Oppositieleider Congo opgepakt (Foto: ANP)

Formule E-rijder Felix da Costa vreest hoofdbescherming in F1

De Formule 1-coureurs die aangesloten zijn bij de Grand Prix Drivers Association hebben recent bij de FIA aangegeven dat zij graag vanaf 2017 hun hoofd beschermd willen zien. Dit zal dan waarschijnlijk niet gaan gebeuren door een volledig gesloten cockpit, maar middels het zogenaamde halo-systeem. Hierbij wordt er een veiligheidsboog langs de bovenkant van het hoofd van de rijder geplaatst, gesteund door een verticale draagstang. "Ik zie weinig technische belemmeringen," zegt GPDA-voorzitter Alexander Wurz. "We hebben in recente jaren veel zware ongevallen met hoofdverwondingen gezien. De rijders en ik hopen dan ook dat het halo-systeem snel wordt ingevoerd."

Maar niet iedereen blijkt een voorstander. Voormalig Red Bull-reserverijder Antonio Felix da Costa ziet het niet zitten. En hij mag dan niet actief zijn in de Formule 1, hij vreest dat hij er toch mee te maken zal krijgen. "Alles dat toegepast wordt in de Formule 1," stelt hij, "wordt drie, vier of vijf jaar later ook in de andere klassen ingevoerd. Ik denk dat dat ook hier het idee is: eerst de F1, daarna ook de rest." En de Portugese Formule E-rijder is er bepaald geen voorstander van. "Het is goed dat alles tegenwoordig zoveel veiliger is. Er vallen bijna geen doden meer en dat is belangrijk. Maar als een rijder wil ik dat er een element van gevaar is."

"Het is misschien niet goed om te zeggen, maar het is een hele gevaarlijke sport en dat is waarom iedere klasse maar een stuk of twintig rijders heeft en geen honderdduizend. En zo moet het ook blijven. Is een gesloten cockpit veiliger? Ja. Maar hoelang hebben we nu al een open cockpit? Ik zou willen dat ik leefde in de jaren tachtig of negentig. Toen was alles veel eenvoudiger, veel minder politiek. Het was veel meer een kwestie van: dit is de rijder, hier heb je een auto, en gaan." 

'OPEC begint noodzaak van afspraken te zien'

De leden van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) beseffen in toenemende mate dat er afspraken gemaakt moeten worden om de neerwaartse druk op de olieprijzen weg te nemen.

De Nigeriaanse olieminster zei zondag in een interview met persbureau Reuters dat de teneur binnen het oliekartel definitief is omgeslagen. De afgelopen maanden overheerste vooral wantrouwen. OPEC weigert al geruime tijd minder te produceren om zo zijn marktaandeel te beschermen tegen vooral Amerikaanse producenten die hun productie opvoerden tot het hoogste niveau in ruim 30 jaar.

Geruchten over gesprekken van het kartel met de voornaamste niet-leden, waaronder Rusland, doen al langere tijd de ronde. De economische pijn die de daling van de olieprijzen veroorzaakt en sombere prognoses voor de oliemarkt hebben mogelijk geleid tot een grotere bereidheid om gesprekken te beginnen.

'OPEC begint noodzaak van afspraken te zien'
'OPEC begint noodzaak van afspraken te zien' (Foto: ANP)

Oproep tot VN-onderzoek naar operatie Cizre

Kort na het beëindigen van de militaire operatie in de Turkse plaats Cizre, heeft de oppositie opgeroepen tot een internationaal onderzoek onder toezicht van de Verenigde Naties. Volgens de pro-Koerdische partij HDP zijn er tijdens de operatie "misdaden tegen de menselijkheid" begaan.

"Tijdens de blokkade, onder het mom van een avondklok uitgevoerd, zijn door veiligheidstroepen van de regering zware wapens, waaronder artillerie, in het centrum van de stad gebruikt", schreef afgevaardigde Faysal Sariyildiz van de HDP in een open brief. Ook zouden chemische wapens zijn ingezet.

In de zuidoostelijke stad werd medio december een straatverbod ingevoerd. Dat ging gepaard met een nieuw offensief tegen strijders van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

Oproep tot VN-onderzoek naar operatie Cizre
Oproep tot VN-onderzoek naar operatie Cizre (Foto: ANP)

Fikse brand treft investeringsevenement India

Een evenement in Mumbai dat internationale investeerders naar India moet lokken, is zondag getroffen door een fikse brand. Bij een van de shows van 'Make in India', een evenement dat de hele week duurt, kwamen tijdens een optreden van dansers uit het niets ineens vlammen tevoorschijn. Het vuur werd vervolgens flink aangewakkerd door de wind.

Duizenden toeschouwers werden daarop geëvacueerd, waarna de brandweer het vuur in ruim een uur tijd onder controle kreeg. Niemand raakte gewond.

'Make in India' is een initiatief van premier Narendra Modi, die hoopt dat grote bedrijven hun fabrieken in India willen bouwen. De helft van de bevolking in India is jonger dan 25. Dat betekent dat de komende twintig jaar circa 300 miljoen mensen aan hun werkzame leven beginnen. Modi heeft bij zijn aantreden beloofd voor meer banen en economische groei te zorgen.

Fikse brand treft investeringsevenement India
Fikse brand treft investeringsevenement India (Foto: ANP)

Sintnicolaas niet naar WK indoor

Meerkamper Eelco Sintnicolaas zal niet deel gaan nemen aan het wereldkampioenschap indoor. De atleet moest zich op de tweede dag van het Nederlands kampioenschap meerkamp in Apeldoorn terugtrekken met een hamstringblessure. Hij liep het kwetsuur op tijdens het inspringen voor het polsstokhoogspringen.

Sintnicolaas had een prima eerste dag achter de rug en begon dag twee met 7,90 seconden op de 60 meter horden. Bij de warming-up voor zijn favoriete onderdeel ging het mis. Doordat de Nederlander af moest haken heeft hij geen mogelijkheden meer om een score neer te zetten in de aanloop naar het WK en kan daardoor niet deelnemen in Portland.

Sintnicolaas haakte af bij het inspringen, zo liet hij aan de NOS weten. "Daar voelde ik een tik in mijn hamstrings. Toen ik in de lucht was, voelde ik het al. Het is een scheurtje in mijn spier, denk ik. Het zal niet heel groot zijn, maar het kost tijd."

De meerkamper wil met het oog op de Spelen in Rio de Janeiro niets forceren. "Misschien kan ik aan het einde van de week alweer joggen. Ik denk dat het heel weinig is, maar ik voel het nu meteen stijf worden. Ik zal lekker in de wedstrijd en vind het cool hier in Apeldoorn mee te doen aan het NK. Ik baal dat het hier niet lukt, zeker op deze onverwachte manier."

Underdog Klizan wint ABN Amro-toernooi

Martin Klizan is verrassend de winnaar geworden van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. De ongeplaatste Slowaak won in de finale met 6-7 (1), 6-3 en 6-1 van de als vijfde geplaatste Fransman Gaël Monfils.

Klizan, de nummer 43 van de wereldranglijst, was duidelijk de underdog tegen Monfils, de op de ranglijst de achttiende plaats bezet. Beide spelers hielden elkaar echter lang in evenwicht. In de eerste set waren geen breaks, waarna Monfils de tiebreak won. Pas in de achtste game van de tweede set viel er een break te noteren. Door een dubbele fout van Monfils nam Klizan een 5-3 voorsprong.

Klizan serveerde de set uit en in de derde set lukte aanvankelijk alles bij hem. Hij kwam met twee breaks al snel op een 3-0 voorsprong en won de set met 6-1. Daarmee krijgt Klizan de eer dat zijn naam wordt toegevoegd aan de boarding waarop alle namen van oud-winnaars staan.

Dat Klizan het toernooi heeft gewonnen mag een klein wonder heten. In de kwartfinale tegen Roberto Bautista Agut overleefde hij vijf matchpoints en in de halve finale kreeg zijn tegenstander Nicolas Mahut drie matchpoints.

Rotterdam wil 2 nieuwe bruggen

Rotterdam wil twee nieuwe bruggen over de Maas bouwen. Op die manier moet onder meer de overlast van het autoverkeer in de binnenstad verminderen. De eerste nieuwe brug moet aan de oostkant van de stad komen van Kralingen naar de Kuip. De andere oeververbinding komt aan de westkant van de stad.

De twee nieuwe oeververbindingen zijn onderdeel van een stedelijk verkeersplan. De gemeente gaat hierover de komende tijd met bewoners en bedrijven in gesprek.

Wethouder Pex Langenberg vindt ook dat de bestaande verbindingen beter benut moeten worden. Hij denkt dan aan een tramlijn over de Willemsbrug of door de Maastunnels. Hij wil ook meer vervoer over water en betere fietsroutes. Met het plan moet het autoverkeer in de stadswijken omlaag en dient een autoluwe binnenstad te ontstaan.

Rotterdam wil 2 nieuwe bruggen
Rotterdam wil 2 nieuwe bruggen (Foto: ANP)

Uitslag N.E.C - PSV

om 16.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen N.E.C. Nijmegen en PSV. De bezoekers wonnen deze wedstrijd met 0-3. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

N.E.C. Nijmegen

0 - 3

PSV

     16' L. de Jong
 67' Locadia
 75' v.Ginkel
 
 Gele kaart: Ritzmaier, Kane, (N.E.C. Nijmegen),
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.353
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Kane
Dumic
v.Eijden
Golla
Woudenberg
Bikel (Celik/76)
Ritzmaier (Lundholm/61)
Foor
Sleegers (Roman/69)
Limbombe
  Zoet
Arias
Isimat-Mirin
Moreno
Willems (Bruma/79)
Pröpper
Hendrix (Schaars/24)
v.Ginkel
Narsingh (Jozefzoon/83)
L.de Jong
Locadia

Tennisser Del Potro na bijna jaar weer terug

Tennisser Juan Martin del Potro maakt komende week na bijna een jaar blessureleed opnieuw zijn rentree op de ATP Tour. De Argentijnse voormalig nummer vier van de wereld speelt in het Amerikaanse Delray Beach, waar hij in de eerste ronde tegenover de Amerikaan Denis Kudla (ATP-59) staat. 

Del Potro won in 2009 de US Open en stond een tijd in de top van de wereld, met de vierde plek als beste klassering. De afgelopen jaren wordt hij echter constant geteisterd door blessureleed en inmiddels is hij dan ook afgezakt naar plek 1045 op de wereldranglijst. In 2015 speelde hij in januari en maart telkens één toernooi, maar zijn pols was nog niet goed genoeg hersteld om van een echte comeback te kunnen spreken. 

De Argentijn maakte in 2011 na een blessure ook zijn rentree in Delray Beach. Dat ging niet slecht, want hij won er zonder ook maar één set te verliezen het toernooi. Dit jaar doen in de Amerikaanse plaats onder meer Kevin Anderson (ATP-14), Bernard Tomic (ATP-20) en onze eigen Thiemo de Bakker mee.

Miljoen kilo zout op snelwegen gestrooid

Rijkswaterstaat heeft zondag tot het begin van de middag in totaal een miljoen kilo zout gestrooid op de snelwegen in Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht en delen van Noord-Brabant. De strooiwagens gingen al in de nacht van zaterdag op zondag de weg op vanwege de sneeuw en gladheid.

Vanavond en vannacht wordt meer sneeuwval verwacht in het oosten en zuidoosten van het land. Zondag aan het eind van de middag zijn de strooiwagens van Rijkswaterstaat daarom opnieuw de snelwegen opgegaan. Dit gebeurt in Overijssel, Gelderland en Utrecht. In de avond komen ook Brabant en Limburg aan de beurt, waar ook gladheid wordt verwacht als gevolg van (natte) sneeuw.

Op lokale wegen wordt door de provincies en gemeenten gestrooid.

Miljoen kilo zout op snelwegen gestrooid
Miljoen kilo zout op snelwegen gestrooid (Foto: ANP)

Superster Chloe Kim wint snowboardgoud in halfpipe

Snowboardster Chloe Kim heeft tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Lillehammer het goud gewonnen op de halfpipe. De 15-jarige Amerikaanse is ondanks haar leeftijd al een heuse superster in het snowboarden. Op de X Games won ze in 2014 op 13-jarige leeftijd zilver op de SuperPipe, in 2015 en dit jaar pakte ze er zelfs goud. Op de Olympische Spelen van 2014 zou ze ongetwijfeld mee hebben gedaan voor de medailles, maar ze was destijds nog te jong om aan de start te mogen staan.

De wedstrijden in de halfpipe werden tijdens de Jeugd OS overigens gehouden in Oslo, waar de grootste 'pipe' van Europa staat die publiekelijk toegankelijk is. Kim kwam tot een score van 96,50 punten en bleef de concurrentie daarmee duidelijk voor. Emily Arthur won namens Australië het zilver met 90,00 punten, terwijl Jeong Yu-rim (84,50) brons veroverde voor Zuid-Korea. 

"Ik kan niet wachten tot ik op de echte Olympische Spelen mag starten, dat staat voor mij minstens gelijk aan de X Games", zegt Kim. "Ik heb een leuke plek in Los Angeles waar ik mijn prijzen bewaar, maar het begint eigenlijk wel vol te raken...misschien moet ik er een verdieping bij gaan huren", grapt de Amerikaanse. 

Chloe Kim op weg naar jeugdolympisch goud op de halfpipe (Foto: YIS/Jon Buckle)
Chloe Kim op weg naar jeugdolympisch goud op de halfpipe (Foto: YIS/Jon Buckle)

Later op de dag zag ze haar landgenoot Jake Pates de Amerikaanse dubbel compleet maken. Met precies 93 punten pakte hij het goud, waarna Nikolas Baden (85,25) voor een Amerikaans 1-2'tje zorgde. Met 80,25 punten bezorgde Tit Stante Slovenië het brons. "Fantastisch", reageerde Pates, die al in de eerste van drie runs de winnende score neerzette. "Ik was wel zeker van het podium, dus in de andere twee runs heb ik gewoon lol gehad. Nu ga ik nog wat trainen en nagenieten, want het is echt geweldig dat ik hier goud heb gewonnen."

KNMI: let op gladheid in zuiden en oosten

Het KNMI waarschuwt voor lokale gladheid in Gelderland en Overijssel als gevolg van (natte) sneeuw. Zondagavond en in de nacht naar maandag kan ook in het oosten van Noord-Brabant en in Limburg gladheid voorkomen als gevolg van (natte) sneeuw.

Het weerinstituut heeft waarschuwingscode geel uitgegeven: opletten, vooral als je onderweg bent.

KNMI: let op gladheid in zuiden en oosten
KNMI: let op gladheid in zuiden en oosten (Foto: ANP)

Europese Commissie vaart mee in GayPride

De jaarlijkse Amsterdam Gay Pride staat dit jaar in het teken van Europa en heet daarom deze keer EuroPride. De bedoeling is om discriminatie en acceptatie van LHBTI's (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen) in Europa onder de aandacht te brengen. In de spectaculaire Botenparade vaart eenmalig een boot met de Europese Commissie mee om de boodschap over te brengen. Dat heeft de organisatie zondag bekendgemaakt.

Ook vaart er een sportboot mee, met onder meer vier Amsterdamse gay sportverenigingen en gesponsord door sportmerk Adidas. ,,Binnen de sport ligt LHBTI nog altijd gevoelig. Sporters durven tijdens hun actieve carrière niet uit de kast te komen", zegt Gay Pride-directeur Lucien Spree.

Behalve de EC-boot en de sportboot varen in totaal tachtig boten mee in de parade. Zij kwamen door de ballotage heen, die dit jaar voor het eerst werd gehouden in plaats van een loting. Er waren 113 inschrijvingen. Onder de deelnemers zijn de Marokkaanse boot, de boot van Madrid Pride en de 'Oekraïense Lady Gaga', popzangeres Kamaliya. Het thema is dit jaar 'Join our freedom, feel free to join us'.

EuroPride begint op zaterdag 23 juli en duurt tot en met zondag 7 augustus. De startdatum is tegelijk Roze Zaterdag, die dit keer ook in Amsterdam wordt gehouden.

Amsterdam was al een keer eerder het toneel van EuroPride, in 1994.

Europese Commissie vaart mee in GayPride
Europese Commissie vaart mee in GayPride (Foto: ANP)

Ex-premier Olmert van Israël de cel in

De Israëlische ex-premier Ehud Olmert moet zich maandag melden bij de gevangenis, waar hij een celstraf van negentien maanden moet uitzitten wegens corruptie en belemmering van de rechtsgang.

De zeventigjarige Olmert werd in 2014 veroordeeld tot zes jaar cel voor omkoping in de periode van 1992 tot 2003, toen hij burgemeester was van Jeruzalem. Die straf werd later verlaagd tot 1,5 jaar cel. De ex-premier werd tevens beschuldigd van belemmering van de rechtsgang omdat hij een voormalige medewerker overhaalde niet tegen hem te getuigen.

Over deze laatste aanklacht trof Olmert een schikking met de aanklager. Hij aanvaardde een straf van zes maanden en justitie stemde er mee in om de ex-premier deze straf gelijktijdig te laten uitzitten met die van 1,5 jaar cel. Een rechter haalde woensdag echter deels een streep door deze deal en besloot dat Olmert toch een maand extra de cel in moet.

Ex-premier Olmert van Israël de cel in
Ex-premier Olmert van Israël de cel in (Foto: ANP)

Gevonden jongetje door moeder vermoord

Het achtjarige jongetje dat zondagochtend dood werd aangetroffen in de Brusselse deelgemeente Schaarbeek, is door zijn moeder vermoord. De 37-jarige vrouw heeft bekend dat zij het kind in de nacht van vrijdag op zaterdag heeft gewurgd. Vervolgens heeft ze ook de keel van haar zoon doorgesneden. De vrouw, die ook nog een zoon van elf heeft, zou psychische problemen hebben.

Na haar daad deed ze naar eigen zeggen het lichaam in een koffer, die ze vervolgens in de bosjes achterliet. De eigenaar van het huis waar het gezin in woont, merkte de verdwijning van het zoontje zaterdag op. Hij lichtte de politie in, die de vrouw vervolgens verhoorde. Zij biechtte de moord op, waarna ze de politie naar de locatie leidde waar ze de koffer verstopte.

Agenten stonden in de nacht van vrijdag op zaterdag al aan de deur bij het gezin. De politie stelde toen geen bijzondere incidenten vast. De elfjarige zoon van de vrouw is aan jeugdzorg toevertrouwd. Zijn vader zou in Syrië vertoeven.

Gevonden jongetje door moeder vermoord
Gevonden jongetje door moeder vermoord (Foto: ANP)

Duitsers winnen teamwedstrijd WK bobsleeën en skeleton

Op het WK bobsleeën en skeleton in het Oostenrijkse Igls-Innsbruck staat zondagmiddag de teamwedstrijd op het programma. Het is een evenement dat doorgaans niet gehouden wordt, behalve op het WK.

Elk team bestaat uit een mannelijke en vrouwelijke skeletonner en een mannen- en een vrouwenbob. Als eerste gaan alle mannelijke skeletonners naar beneden, gevolgd door de vrouwelijke bobsleesters. De skeletonsters zijn als derde aan de beurt, waarna de mannelijke bobsleeërs de boel beslissen. De tijden van de vier worden per land bij elkaar opgeteld.

Update 17.37 uur

De teamwedstrijd is gewonnen door Duitsland 1. Na de skeletonners ging Rusland 1 dankzij olympisch kampioen Alexander Tretiakov nog aan de leiding, voor de Duitsers Axel Jungk en Michael Zachrau (Duitsland 2). Christina Hengster en Sanne Dekker zetten de snelste tijd neer bij het damesbobsleeën, wat Oostenrijk 1 naar voren deed schuiven. Anja Schneiderheinze deed het namens Duitsland uitstekend, net als de Russische Aleksandra Rodionova.

Het grote gat werd bij de skeletonster geslagen door Tina Hermann van Duitsland 1. De Russische Elena Nikitina bleef wel een beetje in de buurt, maar het goud leek vanaf dan te ver weg. Janine Flock bracht de thuisfans op de banken met een goede run voor Oostenrijk. Tot slot kon Johannes Lochner het in de bobslee afmaken voor Duitsland 1. Alexander Kasjanov verzilverde de tweede plek van Rusland, terwijl Benjamin Maier de Oostenrijkers op het allerlaatste moment op het podium stuurde.

Van Gerwen en Van de Pas denderen naar kwartfinale Dutch Dart Masters

Michael van Gerwen en Benito van de Pas staan in de achtste finales van de Dutch Dart Masters. Beide darters wisten zondagmiddag hun partij in achtste finale in Venray te winnen. Voor Jelle Klaasen viel het doek. De Brabander verloor van Simon Whitlock. 

Van Gerwen trof in de achtste finales Justin Pipe, een herhaling van de finale van vorig jaar. Van Gerwen moest even op gang komen, maar liep toch snel uit naar een 3-0 voorsprong. Daarna kwam de opleving van Pipe. De 44-jarige Engelsman bleef koelbloedig op de dubbels en kwam op 3-3 langszij. Mighty Mike schakelde een tandje bij en liep uit naar 6-3. 

Van de Pas schotelde de toeschouwers in Limburg bijna een whitewash voor. Maar bij een stand van 5-0 kreeg James Wade toch een leg achter zijn naam. De nummer vijf van de wereld had ondanks een gemiddelde van 101 verder weinig in te brengen tegen Van de Pas. Big Ben noteerde een gemiddelde van bijna 104. 

Klaasen kreeg in de partij tegen Whitlock genoeg kansen om te finishen maar deed dat niet. De 31-jarige kersverse vader keek snel tegen een 3-0 achterstand aan. Klaasen vocht zich terug in de wedstrijd, maar Whitlock bracht het verschil toch weer op drie legs. Uiteindelijk werd het 6-3 voor de Australiër. 

Vanavond worden de kwartfinales, halve finales en finale gespeeld. Van Gerwen zal aantreden tegen Dave Chisnall. Van de Pas treft Mervyn King en mochten de Nederlanders de halve eindstrijd halen, dan treffen zij elkaar. Voor de winnaar licht er een cheque klaar van 25.000 pond, omgerekend zo'n 32.250 euro. 

Uitslagen Dutch Dart Masters - Achtste finales

Michael van Gerwen 6-3 Justin Pipe
Dave Chisnall 6-2 Ritchie Edhouse
Devon Petersen 2-6 Mervyn King
James Wade 1-6 Benito van de Pas
Michael Smith 5-6 Mensur Suljovic
Simon Whitlock 6-3 Jelle Klaasen
Adrian Lewis 6-2 Terry Jenkins
Peter Wright 4-6 Daryl Gurney

Kwartfinales - vanaf 19.00 uur
Michael van Gerwen v Dave Chisnall
Mervyn King v Benito van de Pas
Mensur Suljovic v Simon Whitlock
Adrian Lewis v Daryl Gurney

Lady Gaga eert Bowie met tattoo

Lady Gaga heeft de onlangs overleden David Bowie geëerd met een tatoeage. Dat schrijft NME. De popster heeft op haar zij een afbeelding van Bowie laten zetten.

In een reeks video's op Snapchat is het hoofd van Bowie te zien, zoals dat op het album Aladdin Sane te zien is. Ook de iconische bliksemschicht ontbreekt niet. De tatoeage werd gezet door Mark Mahoney bij de Shamrock Social Club in Hollywood. "Dit is de afbeelding die mijn leven heeft veranderd", schrijft Gaga.

Lady Gaga geeft bij de uitreiking van de Grammy Awards een optreden als eerbetoon aan David Bowie.

Lady Gaga eert Bowie met tattoo
Lady Gaga eert Bowie met tattoo (Foto: BuzzE)

Uitslagen Eredivisie 14/02/2016

Om half drie begonnen er vandaag twee wedstrijden in de Eredivisie. De crisis bij Feyenoord lijkt compleet nu het voor de zevende achtereenvolgende keer een competitieduel verloor. PEC Zwolle was met 3-1 te sterk. ADO Den Haag won op bezoek bij Excelsior met 4-2.

PEC Zwolle

3 - 1

Feyenoord

 15' Veldwijk
 50' Veldwijk
 90+3' Ehizibue
   41' v. Beek
 
 Gele kaart: Brama, Schenkeveld, (PEC Zwolle), Dekker, Basacikoglu, Botteghin, (Feyenoord)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.500
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Marcellis
Lam
Bouy
Schenkeveld (Bruintjes/89)
Dekker
Marinus (Nijland/62)
Brama
Ehizibue
Veldwijk
Menig
  Vermeer
Nieuwkoop
v.Beek
Botteghin
Kongolo
Toornstra (Tapia/89)
El Ahmadi
Vilhena
Vejinovic (Elia/58)
Basacikoglu (Kramer/79)
Kuijt

Excelsior

2 - 4

ADO Den Haag

 24' v. Weert
 69' v. Weert
   9' Jansen
 78' v.d.Heijden
 86' v.d.Heijden
 89' Havenaar
 
 Gele kaart: Bruins, Vermeulen, (Excelsior), Duplan, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.519
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto (Muyters/16)
Bovenberg
Fischer
Drost
Karami
Bruins (v.Mieghem/86)
Kruys
Vermeulen
Kuwas (Elbers/13)
v.Weert
Auassar
  Hansen
Malone
Wormgoor (v.d.Heijden/77)
Beugelsdijk
Meijers
Jansen
Derijck (Ebecilio/70)
Bakker
Schaken (Marengo/46)
Havenaar
Duplan

Bierbrouwers komen met nieuw filmfonds

De bierbrouwers van het Amsterdamse Cinema Brewers gaan een nieuw filmfonds opzetten. De bedoeling is dat voor elk verkocht biertje een bedrag wordt gestort in het fonds. Dat zegt brouwer Finbarr Wilbrink tegen BuzzE. Cinema Brewers werkt samen met het Leiden International Film Festival.

Van elk verkocht biertje gaat 5 cent in het fonds. Het totale bedrag dat wordt opgehaald is het prijzengeld voor een van de filmmakers die een korte film instuurt voor het Leidse filmfestival. "Wij zijn zelf filmmakers die bier brouwen en we wilden de cirkel graag rondmaken door met het brouwen van bier weer films te kunnen financieren", aldus Wilbrink.

Cinema Brewers hoopt in aanloop naar het Leiden International Film Festival, dat plaatsvindt van 28 oktober tot 6 november, zo'n vijfduizend euro op te halen. Als het nieuwe fonds een succes wordt, dan is het plan om vervolgens elke maand een filmmaker te ondersteunen. In aanmerking komen films die zo'n vijfduizend euro kosten. De helft van dat bedrag kan worden aangevraagd bij het fonds.

Bierbrouwers komen met nieuw filmfonds
Bierbrouwers komen met nieuw filmfonds (Foto: BuzzE)

Blondin wint titel op mass start, Schouten vierde

Irene Schouten heeft haar wereldtitel op de mass start niet weten te verlengen. In Kolomna werd ze in de finale afgetroeft door de Canadese Ivanie Blondin, die vorig jaar nog zilver pakte. In de sprint bleef ze de Zuid-Koreaanse Kim Bo-reum en Japanse Miho Takagi voor. Schouten finishte als vierde.

Janneke Ensing, de andere Nederlandse in de wedstrijd, zat mee bij een vroege aanval, maar werd al snel weer ingelopen. Ook Claudia Pechstein probeerde het enkele malen, maar de Duitse kreeg geen gat van betekenis. Uiteindelijk draaide het, na wat duw- en trekwerk, uit op een sprint, waarin Blondin de snelste bleek. Schouten zat niet goed gepositioneerd en moest zich zonder medaille tevreden stellen.

Win een fashionable Zoolander 2-pakket!

In Zoolander 2 worden er massaal knappe mensen vermoord. Interpol twijfelt geen moment en schakelt de hulp in van Derek Zoolander (Ben Stiller) en Hansel (Owen Wilson). Onder toeziend oog van de mooie Valentina (Penélope Cruz) moeten ze de modewereld infiltreren en de moordenaars te pakken zien te krijgen. Mugatu (Will Ferrell) blijkt al snel verantwoordelijk te zijn. 

FOK! geeft je nu de kans om net zo fashionable te zijn als Derek Zoolander. Er valt namelijk 3x een Zoolander-pakketje te winnen met daarin 2 kaarten om de film te gaan zien, en een ruim gevulde mannen toilettas. Daarvoor hoef je alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:

Wie wordt er verdacht van de moorden?

- Derek Zoolander

- Hansel

- Mugatu

- Valentina

Geef je antwoord hier door en je maakt direct kans op dit toffe pakketje!

Star Wars levensgroot in Lego

Op de New York Toy Fair, die dit weekend wordt gehouden in de Amerikaanse metropool, mocht het aanwezige publiek kennismaken met levensgrote replicas van de Star Wars: The Force Awakens-personages Finn, Poe Dameron en Captain Phasma, gemaakt van ettelijke duizenden Lego-steentjes.

Aan de beelden werd meer dan 675 uur gewerkt. Zo bestaat Poe Dameron uit 22736 steentjes, is Finn gemaakt van 23076 steentjes en werden er voor de totstandkoming van Captain Phasma maar liefst 37556 steentjes gebruikt.

Finn, Captain Phasma en Poe Cameron (vlnr) in Lego
Finn, Captain Phasma en Poe Dameron (vlnr) in Lego

Arsenal in extremis langs Leicester City

Een kraker van jewelste in de Premier League leek zondagmiddag onbeslist te blijven. Arsenal trok tegen Leicester City echter aan het langste eind in de ultieme slotfase. Het werd 2-1. 

Een absolute stunt leek in de maak toen Leicester, de verrassende koploper, op voorsprong kwam in het Emirates Stadium van Arsenal. Leicester verbaast vriend en vijand dit seizoen. Diverse topploegen waren dit seizoen al slachtoffer van de dadendrang van Leicester, dat speelt onder leiding van manager Claudio Ranieri.

Op slag van rust ging Arsenal-verdediger Laurent Koscielny in de fout door een overtreding te maken in het eigen strafschopsgebied. Het was topscorer Jamie Vardy die de strafschop vervolgens voor zijn rekening nam. De goalgetter faalde niet en schoot Leicester daarmee op een virtuele voorsprong van acht (!) punten op Arsenal, dat de tweede plaats bezet.

The Gunners gingen teneergeslagen de kleedkamers in, maar kwamen daar ogenschijnlijk fris weer uit. Toen Danny Simpson negen minuten na rust zijn tweede gele kaart kreeg, kon de ploeg van manager Arsène Wenger meer het spel zelf gaan bepalen. De achtervolging op Leicester werd ingezet en met succes. Met nog twintig minuten te spelen was het Theo Walcott die op aangeven van spits Olivier Giroud de gelijkmaker scoorde.

Daar bleef het niet bij in Noord-Londen. In de absolute slotfase, de 95ste minuut, was het aanvaller Danny Welbeck die Arsenal alsnog de zege bezorgde. Dat deed hij op aangeven van Mesut Özil. Daarmee wordt de voorsprong van Leicester een stukje kleiner en wordt het een titelstrijd om van te likkebaarden.

Maandag blijft dag des oordeels voor V&D

Maandag blijft de dag dat duidelijk wordt of er een doorstart van V&D in het verschiet ligt. Diverse partijen die betrokken zijn bij de redding van het eind vorig jaar gefailleerde warenhuis gaven aan dit weekeinde geen verdere mededelingen te verwachten.

Afgelopen donderdag brak de 'eindfase' aan nadat investeerder Roland Kahn, bekend van de CoolCat-winkels, aangaf door te willen gaan met 45 filialen van V&D. Uitgangspunt daarbij is dat binnen drie dagen "onvoorwaardelijke overeenstemming" moest worden bereikt over de huurcontracten voor tenminste 35 van deze zaken.

RTLZ meldde op basis van een ingewijde dat Kahn genoeg verhuurders achter zich heeft gekregen om door te kunnen starten. In het artikel werden echter ook tal van hordes genoemd. Zo moet Kahn onder meer nog de financiering rond krijgen en de leveranciers van V&D achter zijn plannen krijgen.

Maandag blijft dag des oordeels voor V&D
Maandag blijft dag des oordeels voor V&D (Foto: ANP)

Lee verslaat Stroetinga bij mass start

Arjan Stroetinga is zijn wereldtitel kwijt bij de mass start. Op het WK afstanden werd hij in de eindsprint geklopt door Seung-Hoon Lee, die op de laatste rechte lijn nog nipt voorbij Stroetinga ging en 0,06 seconde voor de Nederlander over de streep kwam.

Jorrit Bergsma probeerde de wedstrijd hard te maken door vroeg weg te rijden. Enkele ronden wist hij voorop te blijven, maar hij werd ruim voor het einde achterhaald en moest direct lossen bij de groep. Even later kwam hij ook nog eens ten val en was hij helemaal kansloos voor een topklassering en kon ook Stroetinga niet meer helpen.

Hij kreeg nog wel hulp van de Fransman Alexis Contin, die normaal gesproken ploeggenoot is van Stroetinga. In de laatste rechte lijn kwam Stroetinga uit de slipstream, maar zag dat Lee nog bij hem binnendoor kon komen en de titel greep. Contin werd overigens nog wel derde.

Shorttrackers uitgeschakeld op Jeugdspelen

Shorttrackster Gioya Lancee heeft zich op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer geplaatst voor de halve finales van de 1000 meter. De Nederlandse was in haar kwartfinale oppermachtig en ging van start tot finish aan de leiding.

In haar halve finale zal ze het onder meer op moeten nemen tegen de Duitse Anna Seidel, die dit seizoen de aansluiting met de wereldtop gemaakt heeft. Ook Seidel was in haar kwartfinale veruit de sterkste. Lancee zal zich bij de eerste twee moeten rijden om de finale te bereiken.

Tjerk de Boer heeft het op de 1000 meter niet gehaald. In zijn kwartfinale ging hij lange tijd goed mee, maar twee ronden voor het einde moest hij afhaken. Hij mag nog wel meedoen in de strijd om de posities achter de top-8.

Update 13.43 uur

Lancee is in de halve finales uitgeschakeld. Enkele ronden voor het einde moest ze het tempo van Seidel en de Hongaarse Petra Jaszapati laten gaan. In de B-finale mag de Nederlandse gaan strijden voor de vijfde plek.

Update 15.03 uur

Lancee is uiteindelijk als zesde geëindigd op de 1000 meter. In de B-finale moest ze de Chinese Zang Yize voor zich dulden. Het goud en zilver ging naar Zuid-Korea: Kim Ji-yoo en Lee Su-youn namen in de laatste ronden afstand van Seidel en pakten respectievelijk goud en zilver. De Duitse ging er vandoor met het brons.

Ook bij de heren was er Zuid-Koreaans goud en wel dankzij Hwang Dae-haeon. Hij schoof zijn been net iets voor de Chinees Ma Wei over de finish, terwijl de Hongaar Liu Shaoang het brons veroverde. De Boer won de C-finale, wat hem uiteindelijk de zevende plek opleverde.

Uitslag FC Groningen - Ajax

Ajax mag zich weer even koploper in de Eredivisie noemen. De Amsterdammers wonnen zonder sprankelend te spelen met 1-2 van FC Groningen. De bezoekers moesten het in de Euroborg wel stellen zonder coach Frank de Boer die ziek thuis zat.

FC Groningen

1 - 2

AFC Ajax

90+3' Hoesen   59' El Ghazi
69' Schöne (pen)
 
Gele kaart: Payne, Rusnák, Hateboer (FC Groningen), Klaassen (AFC Ajax)
Rode kaart: Van der Hoorn (70/2xg) (AFC Ajax)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 22.107
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Reijnen
Lindgren
Payne (Hoesen/77)
Maduro (Rusnák/51)
De Leeuw
Tibbling
Linssen (Idrissi/14)
Sörloth
Drost
  Cillessen
Veltman
Van der Hoorn
Viergever
Dijks
Bazoer
Klaassen
Gudelj
Schöne (Fischer/83)
El Ghazi (Van Rhijn/77)
Younes (Milik/69)

Goud Kulizhnikov op 500 meter

Pavel Kulizhnikov heeft voor het tweede jaar op rij de 500 meter gewonnen op het WK afstanden. In Kolomna stond de Rus na de eerste omloop nog nipt achter zijn landgenoot Ruslan Murashov, maar een vrijwel perfecte tweede rit (34,42) bracht hem alsnog de gouden medaille met een ruime marge. Murashov viel tegen in de tweede rit, maar werd ondanks zijn 35,08 nog wel tweede in het eindklassement.

De tweede omloop werd gekenmerkt door vele (bijna) valpartijen. Onder meer Kai Verbeij ging hard onderuit en viel daardoor ver terug in het klassement. Beste Nederlander in de tweede omloop was Ronald Mulder, die tiende werd in het eindklassement. Achter Kulizhnikov en Murashov was er wel een hevige strijd om de derde plaats.

Mika Poutala stond na de eerste omloop op die plek, maar zag dat de Canadees Alex Boisvert-Lacroix een sterke 34,70 noteerde in de tweede rit. De nummer tien in het klassement na de eerste rit wist daarmee flink te stijgen en Poutala in het klassement uiteindelijk met 0,006 voor te blijven. 

Bobsleeër Friedrich pakt derde wereldtitel op rij in tweemansbob

Bobsleeër Francesco Friedrich heeft voor de derde keer op rij de wereldtitel gepakt in de tweemansbob. In het Oostenrijkse Igls was de Duitser met remmer Thorsten Margis na een spannend WK over vier runs te goed voor zijn 25-jarige leeftijds- en landgenoot Johannes Lochner en diens remmer Joshua Bluhm.

Friedrich kwam gedurende het WK steeds beter in zijn ritme. Op zaterdag noteerde hij nog de derde en tweede tijden in de eerste twee runs, zondag was hij twee keer de beste. Voorafgaand aan de laatste run stonden Friedrich en Lochner nog gedeeld aan de leiding. Juniorenwereldkampioen Lochner kende een zeer goede start, maar maakte halverwege een grove fout bij het insturen van een bocht. Dat opende de weg voor Friedrich, die aan een degelijke run genoeg had en uiteindelijk 0,17 seconden sneller was dan Lochner.

Het brons was voor een dolgelukkige Beat Hefti. De Zwitser kwam dit seizoen nauwelijks op hoog niveau in actie, omdat zijn remmer Alex Baumann lang geblesseerd was. Het tweetal is inmiddels weer op volle toeren en dat bleek genoeg om op 0,22 seconden van Friedrich het brons te pakken. Op 0,42 seconden ging de vierde plek in een daverende sensatie naar Bruce Tasker. De Welshman debuteert dit seizoen als piloot en heeft Joel Fearon als remmer achter zich. 

Ivo de Bruin en Igor Brink werden namens Nederland dertigste.

Harry Styles gaat toch voor zangcarrière

One Direction-lid Harry Styles wil toch niet gaan acteren, maar actief blijven in de muziekindustrie. Hij heeft zelfs de hulp ingeroepen van Jamie Scott, die voorheen liedjes schreef voor One Direction. Dat schrijft de Britse krant Daily Mirror. Eerder deden geruchten de ronde dat Harry zich aan het acteren wilde wagen.

De 22-jarige Harry is volgens de krant vastberaden het succes van Zayn Malik, die uit de boyband stapte, te evenaren of zelfs nog meer succes te boeken. Dat lijkt geen eenvoudige taak, want zelfs de Britse zanger Elton John heeft al zijn bewondering geuit over de prestaties van de Pillowtalk-zanger. "Zayn heeft Harry verslagen door zijn solomateriaal eerder uit te brengen, maar Harry heeft er het volste vertrouwen in dat hij op de lange termijn aan het langste eind trekt", laat een ingewijde weten aan de Daily Mirror.

Harry Styles gaat toch voor zangcarrière
Harry Styles gaat toch voor zangcarrière (Foto: BuzzE)

'Telefoonproviders massaal in de fout'

Aanbieders van telefoniediensten overtraden jarenlang de wet door te werken met all-in prijzen, waarin geen uitsplitsing werd gemaakt voor belkosten en de prijs van een telefoon. Dat stelde ConsumentenClaim dit weekeinde naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad.

De pakketten zijn in feite leningen voor de toestellen. Doordat telefoonproviders niet hebben verteld voor welk bedrag de consument een lening afsloot, hebben zij de wet overtreden. De Hoge Raad oordeelde dat klanten die kredietovereenkomsten kunnen vernietigen en dat de aanbieders bij inlevering van het toestel alle betaalde kosten voor de telefoon moeten terugbetalen.

ConsumentenClaim onderzoekt nog op welke telefoonabonnementen de uitspraak van toepassing is en welke klantgroepen daar nog meer van kunnen profiteren.

'Telefoonproviders massaal in de fout'
'Telefoonproviders massaal in de fout' (Foto: ANP)

Tom Hanks sprakeloos na optreden Adele

De Amerikaanse acteur Tom Hanks is vol lof na een optreden van Adele. Hanks en zijn vrouw Rita Wilson staken op hun social media-pagina's de loftrompet over de zangeres. "Adele. Wat een show. Wat een stem. Wat een vrouw. Wat een artiest. Wat een date. Dank je Hanx."

Na afloop van het optreden spraken Hanks en Wilson met Adele. Ze plaatsten foto's op Instagram en Twitter.

Hanks en Wilson waren niet de enige bekenden bij het optreden in Los Angeles. Ook Katy Perry, John Mayer, Orlando Bloom, Jennifer Lawrence, Emma Stone en Woody Harrelson waren er bij.

Het verrassingsoptreden werd slechts 48 uur van te voren aangekondigd. Adele geeft ook een optreden bij de uitreiking van de Grammy Awards.

Tom Hanks sprakeloos na optreden Adele
Tom Hanks sprakeloos na optreden Adele (Foto: BuzzE)

Tweede titel oppermachtige Ter Mors bij WK afstanden

Jorien Ter Mors heeft bij het WK afstanden haar tweede wereldtitel gepakt. Nadat ze vrijdag het beste was op de 1000 meter en gisteren vierde werd op de 500 meter, pakte ze nu goud op de 1500 meter. Net als op de 1000 meter werd ze op het podium geflankeerd door Heather Richardson-Bergsma en Brittany Bowe. 

Ter Mors moest als eerste op het ijs en zette met haar 1.53,92 een tijd neer waar iedereen haar tanden op stuk beet. De race van de olympisch kampioene kende weinig verval en daar kon geen andere schaatsster aan tippen. Ireen Wüst kwam in de tweede rit in actie en verloor al twee seconden. Uiteindelijk werd de voormalig olympisch kampioene (2010) daar vierde mee.

Daarna begon het lange wachten voor Ter Mors, die niemand in de buurt zag komen tot de voorlaatste rit. Toen kwamen Bowe en Richardson-Bergsma op het ijs. Die waren lange tijd sneller dan Ter Mors, maar op de 1100 meter doorkomst werd al duidelijk dat het onmogelijk zou worden om voor Ter Mors te blijven. Uiteindelijk gaf Richardson-Bergsma 0,75 toe op Ter Mors. Bowe stond op ruim een seconde derde en moest afwachten wat Marrit Leenstra en Martina Sablikova deden in de slotrit. Maar die twee dames bleven buiten de buurt van het podium en finishte op respectievelijk de zesde en vijfde plaats.

Voor Ter Mors zal nu het nadenken gaan beginnen richting de Olympische Spelen van 2018. Ze wil dit weer gaan combineren met het shorttrack, maar ze kan op bijna elke afstand op de langebaan een medaille pakken. Eerst zal ze later dit seizoen nog in actie komen op het WK sprint, dat in Seoul wordt verreden.

[eSports] Kijk de Europese Hearthstone Winter Preliminaries live - Dag 2

Niet bekend met het nieuwe format van de Hearthstone-eSports? Lees dan eerst dit bericht goed door, daar staat alle informatie in die je nodig hebt!

Dit weekend vinden de Europese Hearthstone Winter Preliminaries plaats, verspreidt over Europa. Na een aantal maanden van ranken en lokale toernooien hebben twintig spelers zich direct gekwalificeerd en hebben nog eens (minstens) 128 spelers zich gekwalificeerd via Ranked-play. Tijdens de Preliminaries strijden zij om één van de acht plaatsen voor de Winter Championships. Volgende week (het weekend van 20 en 21 februari) vindt de Amerikaanse editie plaats. Deze volgt dezelfde regels.

De winnaar van de Europese Winter Championships mag zich de eerste Europese deelnemer noemen van het Hearthstone Wereldkampioenschap, dat tijdens Blizzcon in november zal plaatsvinden. Hij of zij maakt kans op de titel en een deel van de prijzenpool van één miljoen dollar. De Preliminaries worden dit weekend (13 en 14 februari) live uitgezonden vanaf 14:00 Nederlandse tijd. De stream is hieronder geplaatst in het bericht, maar je kunt ook naar Twitch zelf gaan via deze link.

Voor Nederland zijn alle blikken uiteraard gericht op ThijsNL, de nummer drie van het vorige Wereldkampioenschap.

Update 14-2 13:55: Over iets meer dan een kwartier gaat dag twee beginnen. Helaas is ThijsNL al uitgeschakeld, maar dat betekent niet dat er geen mooie potjes voorbij gaan komen. Uiteraard kun je het geheel weer hieronder bekijken. 

Russen domineren op eerste 500 meter

Pavel Kulizhnikov en Ruslan Murashov hebben in de eerste omloop van de 500 meter bij het WK afstanden vrijwel dezelfde tijd neergezet. Mursashov bleek 0,005 sneller dan zijn rappe Russische landgenoot, die eerder dit seizoen het wereldrecord op 33,98 had gebracht.

Met de 34,60 van beide bleven ze de Fin Mika Poutala 0,29 seconden voor en lijkt het een strijd te gaan worden tussen de twee Russen. In de tweede omloop zullen ze in de laatste rit tegen elkaar rijden. Grootste tegenvallers in de eerste omloop waren de Canadezen, maar vooral de Nederlanders.

Twee jaar geleden werd bij de Olympische Spelen in Sochi nog een 'sweep' gehaald door Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder. Bij dit toernooi zijn alleen de laatste twee aanwezig en staat Ronald Mulder er het beste voor op plaats twaalf. Hij staat op 0,2 seconden van de nummer drie Poutala. Smeekens had een slechte bocht en werd in 35,20 slechts twintigste. Nederlands kampioen Kai Verbeij had ook een slechte laatste bocht en staat dertiende op 0,01 van Ronald Mulder. 

Grieken pakken wapensmokkelaars

De Griekse politie heeft drie Iraakse Koerden gearresteerd die met een groot arsenaal aan vuurwapens en munitie naar Turkije zouden hebben willen reizen. De politie heeft naar eigen zeggen geen aanwijzingen dat de drie, die allen een Brits paspoort bezitten, banden met terreurbewegingen als Islamitische Staat onderhielden.

De oudste van het drietal werd in een auto vlak bij de Turkse grens aangehouden. De 39-jarige man had vier pistolen en 200.000 patronen bij zich.

Een man van 28 en een van 22 zijn met hun auto en caravan opgepakt in een stad die ook niet ver van Turkije ligt. Zij vervoerden achttien geweren en 27.000 kogels.

Grieken pakken wapensmokkelaars
Grieken pakken wapensmokkelaars (Foto: ANP)

Hirscher faalt in Japan, Neureuther wint slalom

Skiër Felix Neureuther heeft tijdens de World Cup in Yuzawa Naeba de slalom gewonnen. De Duitser liet zo voor het eerst in ruim een jaar tijd weer zien dat hij nog altijd in staat is om te winnen op het hoogste niveau.

Het meest opvallende aan de eerste run was dat World Cup-leider Marcel Hirscher de finish niet haalde. De Oostenrijker lijkt daarmee definitief af te haken in de strijd om de slalom-World Cup, waarin hij al een flinke achterstand had op de Noor Henrik Kristoffersen. De snelste tijd in de eerste run werd, net als op de reuzenslalom een dag eerder, neergezet door de Duitser Fritz Dopfer. Hij bleef de Zweed Mattias Hargin 0,02 seconden voor.

In run twee zette de jonge Oostenrijker Marco Schwarz een zeer scherpe tijd neer en dat leverde hem uiteindelijk de derde plek op; zijn tweede podium van het seizoen. Neureuther stond na run één nog op de vijfde plek, maar liet een zeer goede slalom zien en nam de leiding. André Myhrer kwam 0,05 seconden tekort om hem te verslaan en moest genoegen nemen met plek twee. Dopfer mocht als laatste naar beneden, maar gooide voor de zoveelste keer de kans weg om zijn eerste World Cup te winnen. De Duitser viel met 0,29 seconden achterstand zelfs net achter Schwarz en dus buiten het podium.

Zimra Geurts zegt ja tegen vriend

Voormalig Playboy-model Zimra Geurts gaat trouwen. Ze is, aldus een foto op Instagram, gevraagd door haar vriend Yuri Stinkens, schrijft het AD.

"Hou zoveel van jou Yuri!!! Ik kan niet wachten om jouw vrouw te zijn!!", schrijft de deelneemster van Expeditie Robinson bij de foto. De twee zijn sinds 2013 bij elkaar.

Stinkens vroeg Geurts in Zuid-Afrika, waar ze een aantal jaren heeft gewoond. "Ik had niet gelukkiger kunnen zijn, omringd door mijn mooi familie en de prachtige Zuid-Afrikaanse zonsondergang."

VVD wint zetels door 'conference' Rutte

Het optreden van premier Mark Rutte op het eerste Correspondents' Dinner is goed gevallen bij kiezers. De VVD zou twee zetels winnen ten opzichte van de peiling van een week geleden en uitkomen op twintig. Dat heeft opiniepeiler Maurice de Hond zondag gemeld. De twee zetels die de liberalen erbij zouden krijgen, komen vandaan bij de PVV en het CDA. Overigens zou er dan nog steeds sprake zijn van een fors verlies: de VVD heeft op dit moment 41 zetels in de Tweede Kamer.

De grappenregen van Rutte kon de PVV en de SP niet bekoren: aanhangers van die partijen gaven de premier het rapportcijfer 4,9. Bij de overige partijen scoorde hij een voldoende, tot zelfs een 8,3 bij zijn eigen VVD-achterban.

Het vertrouwen in de premier is door zijn optreden bij het Correspondent's Dinner gestegen. Ten opzichte van een maand geleden hebben aanhangers van vrijwel alle partijen meer vertrouwen in Rutte. Alleen onder de CDA-achterban bleef het vertrouwen gelijk.

De Hond vermoedt dat een herhaling van Correspondents' Dinner volgend jaar, een maand voor de verkiezingen, effect zal hebben op de campagne en de verkiezingsuitslag. Hij suggereert dat dan niet alleen de premier, maar ook andere lijsttrekkers hun komische talenten moeten kunnen tonen, om zo te komen tot een "gelijk speelveld".

VVD wint zetels door 'conference' Rutte
VVD wint zetels door 'conference' Rutte (Foto: ANP)

Jerry Seinfeld gaat auto's verkopen

Jerry Seinfeld gaat zijn autoverzameling flink uitdunnen. Hij wil achttien bolides gaan verkopen. Dat zal hem geen windeieren leggen, want de verwachting is dat de auto's 28 miljoen dollar gaan opbrengen.

De auto's worden op 11 maart geveild op een veiling in Florida. Onder de hamer komen een Porsche 917 uit 1973 die naar verwachting rond de zeven miljoen dollar opbrengt. Ook een Porsche 550 Spyder uit 1955 gaat weg en moet zo rond de zes miljoen dollar opleveren.

Naar verluidt heeft Seinfeld te weinig tijd om in al zijn auto's te rijden. Zijn Porsche-collectie alleen al telt 47 wagens.

Jerry Seinfeld gaat auto's verkopen
Jerry Seinfeld gaat auto's verkopen (Foto: BuzzE)

Arrestanten demonstratie Enschede weer vrij

De zes mensen die zaterdag werden gearresteerd bij een demonstratie in Enschede, zijn weer op vrije voeten. Tegen vijf van hen is proces-verbaal opgemaakt, aldus de politie zondag. De zesde verdachte, die vuurwerk bij zich had, wordt niet vervolgd.

Het was een demonstratie tegen de plannen van de gemeente om een asielzoekerscentrum te bouwen in het Eschmarkerveld. Er deden rond de tweehonderd mensen aan mee, onder wie ook leden van anti-islambeweging Pegida.

Vier van de arrestanten - twee mannen uit Duitsland, een man uit Tiel en een vrouw uit Arnhem - werden aangehouden omdat ze met een spandoek liepen met een hakenkruis erop. De vijfde verdachte, een man uit Enschede, gebruikte geweld tegen de politie.

Arrestanten demonstratie Enschede weer vrij
Arrestanten demonstratie Enschede weer vrij (Foto: ANP)

Britse band Viola Beach komt om bij ongeluk

De Britse indieband Viola Beach en hun manager zijn zaterdag om het leven gekomen bij een auto-ongeluk in Zweden. Dat schrijft de Britse krant Mirror.

De auto met daarin de bandleden en de manager ramde op de E4 bij Södertälje de slagboom voor een brug die net dicht ging en kwam bijna 25 meter lager terecht in een kanaal. Duikers hebben de lichamen van de slachtoffers uit het water gehaald. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is vooralsnog niet duidelijk.

De band was naar verluidt onderweg naar het Where's The Music Festival in Norrköping. In het verleden werkte de indiegroep samen met de producer van Mumford and Sons, Ian Grimble.

Britse bandleden komen om bij ongeluk
Britse bandleden komen om bij ongeluk (Foto: BuzzE)

Tennisser Fritz (18) schrijft geschiedenis met ATP-finale

Tennisser Taylor Fritz heeft de finale gehaald van het ATP-toernooi van Memphis en dat mag gerust een opvallende prestatie genoemd worden. De pas 18-jarige Amerikaan speelt nog maar zijn derde ATP-toernooi en is tevens de jongste Amerikaanse finalist sinds Michael Chang in 1989. 

Op weg naar de halve finale in Memphis rekende de tiener af met Michael Mmoh, Steve Johnson, Benjamin Becker en Ricardas Berankis. Tegen de Litouwer Berankis won hij zaterdagavond ondanks een ruim verlies in de eerste set: 2-6, 6-3, 6-4. Hij mag het in de finale opnemen tegen Kei Nishikori, de mondiale nummer zeven. Fritz zou de opvolger kunnen worden van Marin Cilic, die in 2008 als laatste tiener een ATP-titel pakte. 

De sprong van Fritz op de wereldranglijst is ook zeker opvallend te noemen. Een jaar geleden stond hij nog net binnen de top-1000, bij aanvang van het toernooi in Memphis was hij al de mondiale nummer 145. Als hij van Nishikori verliest stijgt hij overigens nog eens aanzienlijk: Fritz wordt dan 102e van de wereld. Bij een daverende sensatie tegen de Japanner zou hij zelfs naar plek 81 van de wereldranglijst springen.

Roemer: eigen risico in zorg moet naar nul

Het eigen risico in de zorg moet naar nul. Dat zei SP-leider Emile Roemer zondag in het tv-programma WNL op Zondag. Het eigen risico is nu veel te hoog, aldus Roemer, het is een "boete op ziek zijn" die niets te maken heeft met solidariteit.

Ook wil hij af van de macht van de zorgverzekeraars. "Marktwerking heeft de zorg niet beter en goedkoper gemaakt." Roemer pleit daarom voor één publieke zorgvoorziening voor alle Nederlanders. De zorgpremie zou dan inkomensafhankelijk worden. Volgens de SP-leider zou dat betekenen dat "70 procent van de mensen erop vooruit gaat, en daar is niets mis mee", aldus Roemer.

Zorg wordt een belangrijk thema in de verkiezingscampagne van de SP, liet Roemer weten.

Roemer: eigen risico in zorg moet naar nul
Roemer: eigen risico in zorg moet naar nul (Foto: ANP)

Curler wil zwanger worden, test positief op doping

De Deense curler Helle Simonsen heeft een positieve dopingtest afgeleverd. De 31-jarige winnares van EK-brons in 2007 laat via de Deense curlingbond DCF weten dat het verboden middel waarop ze betrapt is aanwezig was in een kruidenextract. Ze wilde namelijk zwanger worden en ze nam het spul om daarbij te helpen. Simonsen lijdt aan PCOS, of het syndroom van Stein-Leventhal, wat het zonder behandeling moeilijk maakt om zwanger te raken.

Het positieve plasje werd door Simonsen ingeleverd na het EK van vorig jaar, dat gehouden werd in Esbjerg in haar thuisland. De zaak is inmiddels doorverwezen naar de wereldcurlingbond, terwijl de Deense in afwachting van het resultaat voorlopig geschorst is.

"Simonsen lijdt aan PCOS en nam dit soort natuurlijk middelen om de kans groter te maken dat ze zwanger zou worden", aldus een statement van de DCF. "Een ingrediënt van het middel staat op de dopinglijst, maar dat wist ze niet. Ze heeft het niet genomen met de intentie om haar prestaties te verbeteren en ze voelt zich erg slecht over de situatie", gaat het verder. 

De grootste dopingzaak in het curling kwam in 2013. De Canadese winnaar van WK-zilver Matt Dumontelle werd destijds twee jaar geschorst vanwege het gebruik van anabole steroïden. 

Simonsen in actie op de Olympische Spelen van Sochi in 2014 (Foto: Getty)

VN: meer Afghaanse burgerdoden dan ooit

Het aantal burgerslachtoffers van de oorlog in Afghanistan heeft vorig jaar voor het eerst de 11.000 overschreden. De 11.002 doden en gewonden van 2015 zijn er 4 procent meer dan het jaar ervoor, hebben de Verenigde Naties becijferd.

De slepende strijd met de Taliban en andere extremistische groepen kostte in 2015 volgens de VN 3545 burgers het leven. Nog eens 7457 mensen raakten gewond. De VN rekenen 62 procent van de burgerslachtoffers de Taliban aan. Het Afghaanse leger is schuldig aan 14 procent van de dode en gewonde burgers en de internationale troepenmacht valt 2 procent te verwijten.

Sinds de VN in 2009 begonnen Afghaanse burgerslachtoffers te registreren zijn er in totaal een kleine 60.000 geteld.

VN: meer Afghaanse burgerdoden dan ooit
VN: meer Afghaanse burgerdoden dan ooit (Foto: ANP)

Turkije bombardeert weer Syrische Koerden

Het Turkse leger heeft zondag voor de tweede dag op rij stellingen van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) bestookt. Twee strijders van de Koerdische militie zijn gesneuveld, bericht het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Turkije eiste zaterdag dat de YPG de terreinwinst die ze de afgelopen dagen in de provincie Aleppo hebben geboekt weer prijsgeven. De Turkse regering beschouwt de YPG, die banden onderhouden met de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK, als een terroristische organisatie.

Het Turkse leger bombardeerde zondag onder meer een vliegbasis en enkele andere stellingen die de YPG onlangs op Syrische rebellengroepen hebben veroverd.

Turkije bombardeert weer Syrische Koerden
Turkije bombardeert weer Syrische Koerden (Foto: ANP)

Wie is de Mol? onverminderd populair

Wie is de Mol? was zaterdagavond opnieuw het best bekeken tv-programma. Het trok 2,1 miljoen kijkers, blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. De Mol werd op de voet gevolgd door het NOS Journaal van 20.00 uur en All You Need Is Love, die beide ruim 1,9 miljoen kijkers wisten te boeien.

Ook het schaatsen was in trek. 1,3 miljoen liefhebbers zagen 's middags de 500 meter voor de vrouwen op de WK afstanden in Rusland, de 1000 meter bij de mannen trok 1,2 miljoen kijkers.

Wie is de Mol? onverminderd populair
Wie is de Mol? onverminderd populair (Foto: BuzzE)

Vaticaan ontkent 'relatie' Johannes Paulus II

Het Vaticaan ontkent dat de relatie tussen wijlen paus Johannes Paulus II en de Amerikaans-Poolse filosofe Anna-Teresa Tymieniecka meer om het lijf had dan een vriendschap. De makers van een BBC-documentaire over een mogelijke liefdesrelatie tussen de twee produceren "meer rook dan vuur", liet een Vaticaanse functionaris weten aan de Britse krant The Guardian.

Het BBC-programma Panorama besteedt maandag in de aflevering De geheime brieven van paus Johannes Paulus II aandacht aan de nauwe band tussen de in 2005 overleden paus en de filosofe. Tymieniecka vertaalde een door de paus geschreven boek en zou vele uren met hem hebben doorgebracht. Ook was er een drukke briefwisseling. Toch heeft de filosofe altijd ontkend dat ze een romance met de kerkvorst beleefde.

Panorama heeft onder meer de hand gelegd op voorheen onbekende brieven van Johannes Paulus II aan Tymieniecka. Het onderzoeksprogramma waagt zich volgens The Guardian niet aan speculatie over een seksuele relatie tussen de twee.

Vaticaan ontkent 'relatie' Johannes Paulus II
Vaticaan ontkent 'relatie' Johannes Paulus II (Foto: ANP)

Wolff overweegt Manor als B-team Mercedes

Het bescheiden Formule 1-team van Manor kan in de toekomst wel eens het B-team van Mercedes worden, zo geeft Toto Wolff, de teambaas van het Duitse topteam, toe. Eerder stelde Mercedes vragen bij de FIA over de nauwe banden tussen de concurrenten van Ferrari en het nieuwbakken Haas-team. Ferrari zou hebben kunnen profiteren van het aerodynamische testwerk dat zij deden als technische partner van Haas. Naar aanleiding daarvan scherpte de FIA de regels rond de samenwerking tussen teams verder aan.

Toch blijft de gedachte bestaan dat Haas een B-team van Ferrari is en dat de Italianen daar mogelijk van kunnen profiteren. Dat heeft Mercedes aan het denken gezet. "We kijken ernaar met gemengde gevoelens," zegt Wolff. "Ferrari heeft een slimme stap gezet door de samenwerking met Haas en dat kan resulteren in betere prestaties. Als dat zo is, hebben ze alles goed gedaan."

Wolff benadrukt dat Manor zeker geen B-team van Mercedes is. "Al maken ze buiten Pascal Wehrlein ook gebruik van één van onze windtunnels." In de toekomst zouden de banden tussen de twee teams echter verder aangetrokken kunnen worden. "Je moet alle mogelijkheden open houden," zegt Wolff. "Als het binnen de regels mogelijk is om te profiteren van de samenwerking met een ander team, moet je daar gebruik van maken."

"Ik ben er alleen niet van overtuigd dat het goed is voor de Formule 1 wanneer de grote teams B-teams gebruiken om zich door te ontwikkelen. Maar er komen grote regelwijzigingen aan voor 2017 dus het kan goud waard zijn. De filosofie erachter is echter niet juist denk ik."

Tennissers Monfils en Klizan in finale Rotterdam

De enkelspelfinale van het tennistoernooi van Rotterdam zal gaan tussen Martin Klizan en Gaël Monfils. Klizan, de Slowaakse nummer 43 van de wereld, rekende in Ahoy achtereenvolgens af met Tommy Robredo, Marcos Baghdatis, Roberto Bautista-Agut en Nicolas Mahut. 

Het kostte Klizan overigens wel het nodige billenknijpen. In de kwartfinale tegen Bautista-Agut moest hij maar liefst vijf matchpoints wegwerken, terwijl dat er tegen Mahut in de halve finale nog eens drie waren. Ongeacht het resultaat in de finale zal Klizan weer richting de top-30 op de wereldranglijst gaan met zijn prestatie in Rotterdam.

Monfils, de mondiale nummer achttien, rekende in de halve eindstrijd zonder veel problemen af met de Duitser Philipp Kohlschreiber: 6-3, 6-2. Eerder versloeg hij achtereenvolgens Ernests Gulbis, Borna Coric en Alexander Zverev. Voor de Fransman is het zijn eerste finale van 2016 en hij zou zijn zesde titel kunnen pakken. Klizan heeft er tot dusverre drie gewonnen.

De finale in Rotterdam zal om 15.30 uur beginnen.

Uniek Koreaans langlaufgoud op Jeugdspelen

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer heeft Zuid-Korea voor het eerst in de geschiedenis een gouden medaille veroverd in het langlaufen. Daar was wel wat Noors bloed voor nodig, want Kim Magnus - in Noorwegen Magnus Bø genoemd - heeft een Noorse vader en Zuid-Koreaanse moeder. 

In Lillehammer opende het langlauftoernooi met het nieuwe onderdeel 'cross'. Het bestaat uit een parcours waar men enkele minuten over doet en waarin allerlei obstakels overwonnen moeten worden: denk aan hobbels, bergop slalommen, bergaf slalommen en wat sprongen. 

Bij de heren was Kim Magnus hier vanaf de kwalificaties al onklopbaar. Hij zette veruit de snelste tijd neer, domineerde de halve finale en liet de concurrentie in de finale geen schijn van kans. De 17-jarige langlaufer uit Busan (Korea) en Noorwegen ziet beide landen als zijn thuisland, maar moet uiteraard kiezen voor welk land hij uitkomt. "En ja...de volgende Olympische Winterspelen zijn in Zuid-Korea!", verklaarde hij zijn keuze. Hij won onder luid gejuich van het Noorse publiek het goud in Lillehammer. De volbloed Noor Thomas Helland Larsen pakte het zilver, voor de Fin Lauri Mannila. 

Kim Magnus op weg naar een dominante zege en goud op de Jeugdspelen (Foto: YIS/Thomas Lovelock)
Kim Magnus op weg naar een dominante zege en goud op de Jeugdspelen (Foto: YIS/Thomas Lovelock)

Bij de dames stond er net zo goed geen maat op de Zweedse Moa Lundgren, die eveneens de hele competitie naar haar hand zette. In de finale was ze nog voor het bergop slalommen al vertrokken en aan de finish had ze tijd genoeg om even naar het publiek te zwaaien. Haar landgenote Johanna Hagström greep het zilver. Laura Chamiot Maitral pakte voor Frankrijk het brons.

Moa Lundgren, winnares van jeugdolympisch goud op de langlaufcross (Foto: YIS/Thomas Lovelock)
Moa Lundgren, winnares van jeugdolympisch goud op de langlaufcross (Foto: YIS/Thomas Lovelock)

Maldonado: "Exit was donderslag bij heldere hemel"

De veelbesproken Formule 1-exit van Pastor Maldonado kwam voor de enkelvoudig Grand Prix-winnaar volledig onverwacht. "Het was als een donderslag bij heldere hemel," stelt de teleurgestelde coureur. Het contract van Maldonado bij Lotus werd in het najaar van 2015 reeds verlengd, maar kwam wegens sponsorperikelen onder druk te staan nadat Lotus werd overgenomen door Renault. Uiteindelijk werd de Venezolaan eerder deze maand aan de kant gezet door de Fransen en vervangen door Kevin Magnussen.

"De situatie veranderde radicaal in slechts enkele dagen," zegt Maldonado in het Italiaanse Autosprint. "Ineens zat ik zonder sponsor en van daaruit ging het mis. Ik ben niet somber of boos, maar voel me allesbehalve blij." Op de vraag waarom het nou precies mis ging met sponsor PDVSA wil Maldonado niet ingaan. "Daar wil ik niks over zeggen. Dat zijn gevoelige kwesties waar ik nog duidelijkheid over moet krijgen. Voorlopig concentreer ik me om een alternatief te vinden zodat ik kan blijven racen."

Maldonado reed uiteindelijk vijf jaar in de koningsklasse en kwam tot 95 deelnames waarvan hij er eentje won. In 2012 won hij in zijn Williams de Spaanse GP. "Dat was de kans van mijn leven. Het was één van de grootste verrassingen uit de geschiedenis van de Formule 1. Het feest na afloop bij Williams was groots en onvergetelijk. Iedereen die denkt dat het een kil team is, heeft het fout." Maldonado's manager Nicolas Todt gaf eerder al aan dat ze gaan proberen om de Venezolaan in 2017 weer op de grid te krijgen.

Aardbeving schokt pas herbouwd Christchurch

De inwoners van het Nieuw-Zeelandse Wellington zijn zondag opgeschrikt door een krachtige aardbeving, die de verwoestende schok van vijf jaar geleden in herinnering riep. Ditmaal vielen er echter geen doden of gewonden en was er nauwelijks schade.

De aardbeving had een kracht van 5,7 en voltrok zich op geringe diepte, meldt Geonet, de Nieuw-Zeelandse seismologische dienst. Enkele gebouwen werden ontruimd, maar de gevolgen van de beving vielen in het niet bij die van vijf jaar eerder.

Christchurch maakte zich juist op voor de herdenking van de verwoestende beving van 22 februari 2011. Die kostte 185 mensen het leven en liet weinig over van Christchurch, de derde stad van het land.

Aardbeving schokt pas herbouwd Christchurch
Aardbeving schokt pas herbouwd Christchurch (Foto: ANP)

Trump tegen Bush: 'Je moeder had moeten meedoen'

Donald Trump heeft zaterdagavond (lokale tijd) tijdens een verkiezingsdebat tegen zijn rivaal Jeb Bush gezegd dat zijn moeder, voormalig First Lady Barbara Bush, beter had kunnen meedoen aan de race om de Republikeinse nominatie.

De opmerking van Trump volgde op een woordenstrijd met Bush tijdens het debat tussen Republikeinse kandidaten in Greenville, South Carolina. Beiden waren elkaar in de haren gevlogen over de oorlog in Irak waartoe Jeb's broer George Bush besloot.

"George Bush was fout", aldus Trump. "We maken allemaal fouten, maar dit was een fraaie. Ze logen! Ze zeiden dat er massavernietigingswapens waren en die waren er niet."

Jeb Bush zei genoeg te hebben van Trump's aanvallen op zijn familie, inclusief die op zijn moeder Barbara (90). Hij noemde haar "de sterkste vrouw die ik ken".

Trump reageerde daarop met: "Zij had moeten meedoen aan de verkiezingen."

Trump tegen Bush: Je moeder had moeten meedoen
Trump tegen Bush: Je moeder had moeten meedoen (Foto: ANP)

Weldoener strooit met geldenveloppen

In brievenbussen bij een seniorenflat, onder de ruitenwisser van een auto, in schappen en winkelwagens van een supermarkt: op steeds verschillende plaatsen vonden inwoners van het stadje Bünde, boven Bielefeld in Duitsland, de afgelopen week enveloppen met geld.

In de omslagen staken briefjes van 50 euro en kaartjes met een tekening van een Jezusfiguur met gespreide armen. Achterop stond een tekst uit het Oude Testament gedrukt: "De Heer is mij van verre verschenen: Ik heb je steeds liefgehad, daarom heb ik je uit louter goedertierendheid naar mij toe getrokken. Jeremia 31,3".

De enveloppen met geld werden vorige week zaterdag voor het eerst aangetroffen. Bij de politie meldden zich meer dan twintig mensen die een envelop hadden gekregen, berichtte de Süddeutsche Zeitung. Volgens de politie is het geld echt en lijkt het min of meer doelbewust te zijn geschonken. "Het afgeven hoeft dus niemand", zei de politie. Toch hebben drie ontvangers hun enveloppen met geld ingeleverd.

Onbekende deelt enveloppen met geld uit
Onbekende deelt enveloppen met geld uit (Foto: ANP)

Slot cultureel feestjaar Nederland-Vlaanderen

Met een slotfeest in het Belgische Antwerpen sluiten Nederland en Vlaanderen zondagmiddag hun culturele feestjaar af. Het afgelopen jaar werd met honderd projecten in meer dan zeventig steden de Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking gevierd.

Talloze bewindslieden zijn aanwezig bij het slotevenement in kunstcentrum deSingel, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en de Nederlandse en de Vlaamse ministers van Cultuur Jet Bussemaker en Sven Gatz. Op het programma staan optredens van artiesten als cabaretière Brigitte Kaandorp (die het 'eerste en enige echte Vlaams-Nederlandse volkslied' gaat zingen) en singer-songwriter Lucky Fonz III.

Nederland en Vlaanderen bedachten het feestjaar, dat de titel 'BesteBuren' meekreeg, omdat beide landen twintig jaar geleden een cultureel verdrag sloten. De organisatie was in handen van de instellingen DutchCulture (in Amsterdam) en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren (in Brussel).

Slot cultureel feestjaar Nederland-Vlaanderen
Slot cultureel feestjaar Nederland-Vlaanderen (Foto: ANP)

Zes aanhoudingen na bedreiging in Den Bosch

De politie in Den Bosch heeft zaterdagavond zes mensen aangehouden in verband met een bedreiging van een automobilist met een vuurwapen eerder op de avond. Daarbij is ook een waarschuwingsschot gelost, aldus de politie, maar niemand raakte gewond.

De actie volgde op het klemrijden van een auto door twee andere auto's in het centrum van Den Bosch, waarna de klemgereden automobilist vervolgens met een vuurwapen zou zijn bedreigd. Hij schakelde meteen de politie in. Die zegt dat het onderzoek in volle gang is. Twee betrokken auto's zijn in beslag genomen voor nader onderzoek.

Zes aanhoudingen na bedreiging in Den Bosch
Zes aanhoudingen na bedreiging in Den Bosch (Foto: ANP)

Obama zal nieuwe opperrechter voordragen

President Barack Obama zal nog tijdens zijn ambtsperiode een voordracht doen voor de opvolging van de zaterdag overleden opperrechter Antonin Scalia (79), sinds 1986 lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Obama sprak zijn voornemen zaterdagavond (lokale tijd) uit tijdens een ingelaste persconferentie in het Californische Rancho Mirage, waar hij lovende woorden sprak over de verdiensten Scalia. De rechter overleed zaterdag tijdens zijn slaap in een resort in Texas.

Obama zei dat het zijn grondwettelijke plicht is om een opvolger voor te dragen. Die gaat verder dan partijbelangen, aldus de president. De voordracht zal volgens hem te gelegener gebeuren, zonder daarvoor een tijdsindicatie te geven.

Na de dood van Scalia is meteen een heftige politieke strijd ontstaan over de benoeming van een nieuw lid van het Supreme Court. Voor diens overlijden hadden conservatieve rechters een meerderheid in het negen leden tellende Hooggerechtshof. Democraten zien nu op hun beurt een kans die meerderheid te bereiken.

Republikeinen kondigen nu al felle weerstand aan tegen een voordracht. De leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, Mitch McConnell, vindt dat een benoeming pas onder de volgende president kan worden bekrachtigd. "Het Amerikaanse volk moet een stem hebben in de selectie van de volgende rechter in het Hooggerechtshof", aldus McConnell.

De Republikein Chuck Grassley, voorzitter van de juridische commissie in de Senaat, voerde aan dat het in de laatste tachtig jaar gebruikelijk is om in een presidentieel verkiezingsjaar geen nieuwe opperrechter te benoemen.

Presidentskandidaat Hillary Clinton pleitte al voor de toespraak van Obama voor een snelle opvolging van Scalia. Het doorschuiven van de benoemingsprocedure tot na de presidentsverkiezingen zou de grondwet onteren, aldus Clinton.

Republikeinse presidentskandidaten zijn dat niet met Obama en Clinton eens. "Uitstel, uitstel, uitstel", zei Donald Trump zaterdagavond bij een debat. John Kasich riep de president op "nu een keer het landsbelang op de eerste plaats te zetten".

Obama zal nieuwe opperrechter voordragen
Obama zal nieuwe opperrechter voordragen (Foto: ANP)

Olympische geschiedenis in het kort - 12

Veel sporters zijn al volle bak bezig met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, die in augustus 2016 van start gaan. Ook bij FOK!sport zijn we in voorbereiding en dat gaan we onder meer doen met deze nieuwe rubriek. In de aanloop naar Rio komen we elke zondagochtend met een tiental statistieken, weetjes, korte verhaaltjes en meer uit de bijzonder rijke olympische geschiedenis, vaak geholpen door de enorme hoeveelheid informatie van Sports-Reference. Een vaste lijn zit er niet in: we houden geen chronologische volgorde aan en dus kan een statistisch weetje uit 2012 zomaar onder een opmerkelijke anekdote uit 1896 staan, maar we blijven zoeken naar opmerkelijke wetenswaardigheden. De vorige edities van deze rubriek zijn hier te vinden. Let the Games begin!

Het waterpolo op de Spelen van 1900 werd gewonnen door de Britse Osborne Swimming Club. Het IOC heeft onder meer ene William Lister in de boeken staan als winnaar van het goud, maar dat lijkt toch niet helemaal juist. Olympisch historicus Hilary Evans ontdekte een paar jaar geleden dat Lister drie weken voor de Spelen aan tyfus overleed tijdens de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Toch heeft het IOC nog altijd niks aangepast..

Bob Beamon werd in 1968 in Mexico-Stad olympisch kampioen verspringen met een legendarische sprong van 8,90 meter, wat 23 jaar lang het wereldrecord zou blijven. Voor hoopvolle sporters onder de lezers, hier de gouden voorbereiding van Beamon op de avond voor de finale: een paar shots tequila en een goede neukpartij met zijn vriendin.

Cuba won in 1992, 1996 en 2000 drie keer achter elkaar olympisch goud in het damesvolleybal. Nadat ze de wereld domineerden als zelden tevoren gezien in een teamsport zakten ze echter volledig in elkaar. Tegenwoordig stelt het allemaal niet heel veel meer voor en dat de beste spelers door Azerbeidzjan opgekocht worden, inclusief het 'krijgen' van een Azerbeidzjaanse man, helpt niet bepaald mee. (Bron: YouTube)

De oudste Nederlandse deelnemer aan de Spelen ooit is Alexis Pantchoulidzew. In 1956 deed de ruiter op 67-jarige leeftijd mee aan de dressuur in Stockholm, als enige Nederlander op de Spelen dat jaar - Nederland boycotte de Spelen, maar door Australische wetgeving werd de paardensport niet in Melbourne, maar in Stockholm gehouden, vijf maanden eerder. Pantchoulidzew werd in 1888 geboren in het Russische Pjatigorsk en kwam later in Duitsland terecht. Daar werd hij de levenspartner van prinses Armgard, de moeder van prins Bernhard. Na de oorlog werd hij officieel Nederlander en ten tijde van de Spelen van '56 deed hij pas een jaartje aan dressuur - hij was eigenlijk springruiter. Vooraf hoefde hij zich niet te kwalificeren, wat werd toegeschreven aan de invloed van prins Bernhard.

Voorafgaand aan de Spelen van 1976 in Montreal moesten alle vrouwelijke deelneemsters een geslachtstest ondergaan. Nou ja, allemaal behalve één…de Britse prinses Anne mocht haar broek wél aanhouden.

Tijdens de Spelen van 1976 in Montreal werd de olympische vlam gedoofd door de regen. Een gelukkig rokende official stak de boel snel weer aan met zijn aansteker, waarna de organisatie het overnam: de aanstekervlam werd gedoofd en een back-upfakkel, aangestoken met de 'echte olympische vlam', bracht redding.

Een aantal hoogtepunten uit de briljante carrière van de Iraanse gewichtheffer Hossein Rezazadeh (Bron: YouTube)

Zwemmer Mark Spitz won in 1972 zeven gouden medailles, een nog altijd legendarische prestatie. Minstens net zo bekend was zijn snor, die hij voor de Spelen af wilde scheren. Hij maakte een stel Russische concurrenten echter wijs dat zijn snor hem sneller maakte door water weg te houden van zijn mond. "De volgende wedstrijd stonden alle Russen met een dikke snor aan de start", tekende Spitz later vrolijk op.

De mascotte van de Spelen van 1972 in München, het hondje Waldi, was zo populair dat men de marathonroute iets verlegde. Daardoor liepen de atleten in de vorm van Waldi.

De Brit Daley Thompson won goud op de tienkamp in 1984 in Los Angeles en werd na afloop geïnterviewd door de Amerikaanse tv. Hij droeg een t-shirt met de tekst 'Is de op één na beste atleet ter wereld homoseksueel?', een verwijzing naar Carl Lewis - zelf was hij als tienkampkampioen uiteraard de beste atleet. Ook liet hij weten graag een kind te willen met de Britse prinses Anne.

Ontruiming en stroomstoring in Houten na brand

In Houten is zaterdagavond een appartementencomplex aan de Via Arena ontruimd omdat brand was uitgebroken in een elektriciteitsruimte onderin het pand. De brandweer kon lange tijd niet blussen vanwege spanning in de ruimte. Netwerkbeheerder Stedin moest eerst de stroom uitschakelen. Rond 21.45 uur meldde de brandweer dat het vuur uit is.

Er kwam in het begin flink wat rook vrij. Twee mensen die rook hadden ingeademd, werden nagekeken door ambulancepersoneel. Voor de bewoners van de ongeveer dertig appartementen werd opvang geregeld in een zorgcentrum. Ook burgemeester Wouter de Jong was daar.

Ongeveer 1500 huishoudens in de omgeving zaten uren zonder stroom als gevolg van de brand. De meesten waren in de loop van de avond weer aangesloten op het net, maar rond 23.00 uur zaten nog 149 huizen zonder elektriciteit.

De brandweer heeft de appartementen gecontroleerd en rond 23.40 uur weer vrij gegeven. Het merendeel van de bewoners kan terug naar hun woning. Voor een beperkt aantal geldt dat echter niet. Zij zullen de nacht elders doorbrengen. De gemeente regelt onderdak indien zij niet bij familie of vrienden terecht kunnen.

Enkele woningen hebben roet- en rookschade. Enige tijd konden geen treinen stoppen op het nabijgelegen treinstation. Het station is inmiddels weer vrijgegeven. De brand in het gebouw brak uit in een elektriciteitsruimte onderin het pand. Er kon pas worden geblust nadat de spanning was uitgeschakeld.  

Alle huishoudens hebben inmiddels weer elektriciteit. Rond 02.00 uur hadden ook de laatste 150 gedupeerden weer stroom, heeft netbeheerder Stedin zondagochtend gemeld.

Ontruiming en stroomstoring in Houten na brand
Ontruiming en stroomstoring in Houten na brand (Foto: ANP)

Man gewond bij schietpartij Rotterdam

Bij een schietpartij bij een horecabedrijf aan de Rotterdamse Coolsingel is zondagochtend een man gewond geraakt. Volgens de politie zijn een of meerdere daders er vandoor gegaan. De toedracht is nog onduidelijk en wordt uitgezocht.

Zaterdagochtend raakte er ook al een man gewond bij een schietpartij op de West-Kruikade. Dit slachtoffer wist te ontkomen en werd later op de Weena-Zuid aangetroffen. Bij dat voorval werden vijf mannen opgepakt door de politie. 

Man gewond bij schietpartij Rotterdam
Man gewond bij schietpartij Rotterdam (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: valentijnsdag

Het wordt vandaag een koude en vrij kille valentijnsdag. Het grootste gedeelte van de dag is het bewolkt en valt er regen of (natte) sneeuw. Met een temperatuur van maximaal 4 graden en de matige, boven het IJsselmeer krachtige, wind uit het noordoosten zou ik als jullie was lekker binnen blijven en op de bank kruipen met een dekentje.

Zon op 07.57
Zon onder 17.51

Om toch een beetje een warm gevoel te krijgen vandaag, deze prachtige zonsondergang van Papabear. De hemel lijkt te vlammen door de ondergaande zon.

Zonsondergang in Daalmeer (Foto: Papabear)
Zonsondergang in Daalmeer (Foto: Papabear)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1989 Ayatollah Khomeini vaardigde een fatwa uit tegen Salman Rushdie vanwege het boek De Duivelsverzen.
 1991 In Culemborg ontplofte een vuurwerkfabriek.
 1929

In Chicago werden zeven mannen doodgeschoten door leden van een rivaliserende bende tijdens het Valentijnsdag-bloedbad.

 496 Paus Gelasius I introduceerde Valentijnsdag, genoemd naar de heilige Valentijn, als vervanger voor het heidense feest Lupercalia.

Zayn Malik verft haar roze

Wat een debiel zeg, die Zayn Malik. Het voormalig lid van One Direction heeft weer (ja, doet 'ie blijkbaar vaker) zijn haarkleur veranderd. Dit keer roze. Want dat is blijkbaar.. ehm... leuk? Hij toonde zijn achterlijke felgekleurde lokken zaterdag op Twitter. De 23-jarige had hiervoor geblondeerd haar. 

Malik staat erom bekend om als een gek zijn kapsel te veranderen. Zo had hij in het verleden grijs, groen, kort en lang haar. Het is nog onduidelijk wat zijn superknappe vriendin Gigi Hadid van de transformatie vindt. Het model had vrijdag zelf eventjes wit haar voor de modeshow van Rihanna op de New York Fashion Week. Gezellig zeg, als koppeltje je haartjes verven.

 

Dode bij vechtpartij in Zweeds asielcentrum

Bij een vechtpartij in een asielcentrum in Ljusne aan de oostkust van Zweden is een dode gevallen, meldt de politie zaterdag. Volgens Zweedse media waren bij de vechtpartij vier bewoners betrokken en raakte het slachtoffer gewond door een scherp voorwerp.

De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht. Vorige maand werd in een Zweeds asielcentrum voor minderjarigen een 22-jarige medewerkster doodgestoken.

In Zweden kwamen vorig jaar 163.000 asielzoekers aan. Eind vorig jaar besloot de regering het opendeurbeleid los te laten en werden ook weer grens- en identiteitscontroles ingevoerd. De regering overweegt verdere maatregelen om de instroom te beperken als dat nodig mocht zijn.

Dode bij vechtpartij in Zweeds asielcentrum
Dode bij vechtpartij in Zweeds asielcentrum (Foto: ANP)

Songwriter Kanye stopt: hij heeft hulp nodig

Songwriter Rhymefest weigert nog langer met Kanye West te werken. Volgens de liedjesschrijver heeft de rapper hulp nodig.

Wanneer een fan op Twitter Rhymefest smeekt om weer met Kanye te gaan samenwerken, antwoordt de songwriter: 'Nee, zijn gedachten en zijn ziel zijn niet in orde'. Tegen een andere fan zegt hij: 'Mijn broeder heeft hulp nodig, in de vorm van therapie. Spiritueel en mentaal. Hij moet uit de spotlights stappen, weggaan van de ja-knikkers en beter worden.'

Rhymefest is vorige maand opgestapt als songwriter van Kanye. Hij schreef grote hits als Jesus Walks, Glory en New Slaves voor de man van Kim Kardashian.

Songwriter Kanye stopt: hij heeft hulp nodig
Songwriter Kanye stopt: hij heeft hulp nodig (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.