Kramer troeft Bergsma af in titanenstrijd om WK-goud

heywoodu

Sven Kramer heeft op het WK afstanden in Kolomna zijn zevende wereldtitel gepakt op de 5000 meter. Hij troefde landgenoot Jorrit Bergsma af in een strijd die pas in de allerlaatste meters beslist werd.

Bergsma begon niet opvallend snel, maar eindigde zijn race tegen de Duitser Patrick Beckert met een aantal enorm snelle rondjes onder de 29 seconden. Het bracht de rijder uit de stal van Jillert Anema een tijd van 6:10.66 minuten, vlak boven het baanrecord. Kramer moest tegen Sverre Lunde Pedersen vol aan de bak om de tijd van Bergsma aan te vallen. Hij kon de snelheid van Bergsma aan het eind niet evenaren, maar had precies genoeg marge opgebouwd om de wereldtitel te veroveren: 6:10.31. In zijn kielzog kwam Pedersen tot 6:15.08 en dat bleek genoeg voor brons. 

Voor Kramer is het al zijn zevende wereldtitel op de 5000 meter. Sinds 2007 won hij altijd als hij op het WK afstanden van de partij was: in 2010 en 2014 werd het toernooi vanwege de Olympische Spelen niet gehouden en in 2011 won Bob de Jong bij afwezigheid van Kramer. In totaal is het al de zeventiende wereldtitel afstanden voor de Nederlander, waar overigens wel zes titels op de ploegenachtervolging bij staan.