Vinyl: Pink Floyd - 1965 (Their First Recordings)

Op 27 november jl. verscheen er in het kader van Record Store Day op het label Parlophone een fraaie dubbel-EP van de legendarische Britse groep The Pink Floyd. Of veel fans daar blij van zullen worden is echter nog maar de vraag, aangezien de release in een echt belachelijke oplage van slechts 1050 exemplaren is uitgebracht. Op websites zoals EBay en Discogs vliegen de gieren inmiddels al rond en wordt Pink Floyd - 1965 (Their First Recordings) al aangeboden voor prijzen tussen de 350 en 400 euro. Pink Floyd-Fans met een minder dikke beurs zullen voor het einde van volgend jaar alsnog de mogelijkheid krijgen om deze unieke opnames op een fysieke geluidsdrager aan kunnen schaffen voor een veel schappelijkere prijs, aldus een woordvoerder van de band.

Pink Floyd - 1965 (Their First Recordings) (Foto: Discogs)

De in die tijd nog zeskoppige band was rond de kerst van 1964 een studio in West Hampstead ingedoken om aldaar hun allereerste opnames te maken. De band, die tot die tijd had opgetreden onder namen zoals The Tea Set, Sigma 6, The Screaming Abdabs en The Pink Floyd Sound, bestond op het moment van deze opnames uit zanger en gitarist Syd Barrett, gitarist Radovan Klose, bassist en zanger Roger Waters, toetsenist Richard Wright, drummer Nick Mason en zangeres Juliette Gale. Klose zou de band halverwege 1965 alweer verlaten en Gale zou vooral bekend worden als de vrouw van Richard Wright.

Pink Floyd - 1965 (Their First Recordings) 1a (Foto: Discogs)

Wie er in die tijd de baas was in de groep wordt meteen duidelijk als we naar de composities kijken, die tijdens deze opnamesessie werden vastgelegd op de gevoelige band. Naast de welbekende cover van 'I'm A Kingbee' van Slim Harpo treffen we op deze twee singles slechts één liedje van de hand van Roger Waters aan en een viertal composities van Syd Barrett. Zo opent de single met het liedje 'Lucy Leave', een nummer dat tot nu toe nooit officieel uitkwam maar dat bij de bootlegs verzamelende Pink Floyd-fans al enige jaren in de platenkast terug te vinden is.

Pink Floyd - 1965 (Their First Recordings) 1b (Foto: Discogs)

Nadat we de eerste single van deze set hebben omgedraaid is het tijd voor een tweetal opnames die lange tijd als verloren werden beschouwd. Zo opent de single met het nimmer uitgebrachte 'Double O Bo', een swingend stuk rock-'n-roll dat duidelijk is geinspireerd op het werk van zowel Bo Diddley als James Bond. Dat The Pink Floyd ook niet vies was van een fijn stuk rhythm 'n blues horen we vervolgens in het eveneens zeer swingende 'Remember Me', een liedje dat Barrett al schreef nadat hij eind 1964 zanger Chris Dennis had vervangen in de band. Het latere psychedelische geluid van Pink Floyd is bij deze opnames nog ver te zoeken bij de groep, die in die tijd nog in één adem genoemd kon worden met tijdsgenoten zoals The Animals, The Pretty Things en Them, om maar een paar gelijkklinkende bands te noemen.

Pink Floyd - 1965 (Their First Recordings) 2a (Foto: Discogs)

Nadat we het tweede singletje op de platenspeler hebben gelegd is het wederom tijd voor kippenvel. 'Walk With Me Sydney' is voor zover bekend de alleroudste opgenomen compositie van Roger Waters, die we in het catchy liedje een duet horen zingen met zangeres Juliette Gale. Een heerlijk Rolling Stones-achtig nummertje dat schittert vanwege het fraaie toetsenwerk van Wright, met zo'n melodie die je meteen in je hoofd blijft zitten vanwege het aanstekelijke couplet wat je na één keer luisteren al meteen mee kunt zingen. Waters noemde dit later zijn slechtste compositie ooit maar wij zijn blij dat we het liedje nu eindelijk na een halve eeuw kunnen beluisteren.

Pink Floyd - 1965 (Their First Recordings) 2b (Foto: Discogs)

Ook op de achterkant van de tweede single treffen we weer een tweetal liedjes aan waarvan de opener 'Butterfly' weer zo'n track is die lange tijd als verloren werd beschouwd en voor de fans van de Engelse groep niet meer dan een titel in een lijstje van onuitgebrachte nummers was. Waar we bij de voorgaande liedjes een bandje horen spelen die klonk als een beatbandje uit Londen horen we in het nummer 'Butterfly' al sporen van de geniale composities waarmee The Pink Floyd in 1967 zou doorbreken met hun baanbrekende album The Piper At The Gates Of Dawn. Als laatste is er dan nog de cover van het Slim Harpo nummer 'I'm A Kingbee', dat net als 'Lucy Leave' in 1996 al op een cd-single verscheen bij het Italiaanse boek Syd Barrett - Fish Out Of Water van Luca Ferrari en Annie Marie Roulin.

Pink Floyd - 1965 (Their First Recordings) 2 (Foto: Discogs)

Al met al kunnen we stellen dat deze dubbel-EP een zwaar verplichte aanschaf is voor fans van The Pink Floyd, maar ook een ieder die wel eens wil weten hoe deze wereldband in haar beginjaren klonk mag eigenlijk deze uitgave niet in de collectie laten ontbreken. Wetende hoeveel onuitgebracht materiaal er nog van Pink Floyd in de kluis ligt mogen we hopen dat 1965 (Their First Recordings) het begin is van een nieuwe reeks van singles met tracks waarop de echte fans al vele jaren zitten te wachten.