FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 22 november 2015

Suriname viert 40 jaar zelfstandigheid sober

De viering in Suriname van 40 jaar onafhankelijkheid van Nederland op 25 november had eigenlijk een groot feest moeten worden. Maar vanwege de economische crisis in Suriname heeft president Desi Bouterse besloten er een sobere herdenking van te maken.

Dat betekent onder meer geen grote ontvangsten voor buitenlandse staatshoofden, zij zijn niet uitgenodigd. Zelfs vanuit Nederland, het voormalige moederland, komt niemand. Wel zal de Nederlandse ambassadeur, Ernst Noorman donderdag aanwezig zijn tijdens de speciale parlementsvergadering en de militaire parade.

Sinds Noorman in 2013 aantrad is de relatie met de oud-kolonie weer in rustig vaarwater gekomen. Nederland is weliswaar nog steeds niet blij dat de voor drugshandel veroordeelde Bouterse de baas is in Suriname, maar vanwege de 'historische, culturele en maatschappelijke banden'wil Nederland toch een 'sterke en betrokken' relatie met Suriname behouden, aldus het officiële standpunt van de regering.

Surineds
Dat die band tussen de landen stevig is blijkt uit het groeiend aantal Nederlanders van Surinaamse afkomst, (Surineds), dat terugkeert naar Suriname. Waren dat tot ongeveer 5 jaar geleden vooral gepensioneerden, de laatste tijd beproeven ook steeds meer jongeren hun geluk in Suriname. Een van hen is Melvin Amelo (39) die samen met zijn vrouw en twee kinderen eind 2012 de sprong waagde.

"De gemiddelde Surinamer heeft de drang om terug te gaan, en wij dus ook. Suriname ontwikkelt zich steeds meer en in Nederland wordt het steeds moeilijker, dus is het voor steeds meer Surineds een optie", vertelt Amelo, die inmiddels met succes een schoenen- annex haarproductenwinkel runt. "We hebben nog geen dag spijt gehad. Het leven is hier toch een stuk vrijer. Dat komt onder andere door het lekkere weer, we leven hier veel meer buiten waardoor het ontmoeten van mensen makkelijker gaat."

Ook Dennis Lapar, die Surinaamse remigranten begeleidt, krijgt steeds meer bezoekers op zijn bijeenkomsten. Naast de hogere kwaliteit van leven hopen ze ook op een goedkoper leven in Suriname. "Ze kunnen hier steeds minder rond komen van hun pensioen. In Suriname kunnen ze meer met hun euro's doen, zeker als ze ook al een huis daar hebben", weet Lapar.

Suriname viert 40 jaar zelfstandigheid sober
Suriname viert 40 jaar zelfstandigheid sober (Foto: ANP)

Eerste album van nieuwe K3-meisjes is af

10.000 luchtballonnen, het eerste album van de nieuwe K3-meisjes Hanne, Marthe en Klaasje, is sinds zondag af. Dat laat Jamilee Smith, woordvoerster van Studio 100 Nederland, weten aan BuzzE.

Begin november wonnen Hanne Verbruggen en Marthe De Pillecyn uit België en de Nederlandse Klaasje Meijer het tv-programma K3 zoekt K3. De agenda's van de nieuwe K3-meisjes zijn sindsdien tot de nok toe gevuld met fotoshoots, clipopnames en repetities voor de tournee met hun drie voorgangers en daarnaast de opnames voor hun eerste eigen K3-plaat.

Zondag dook het drietal weer de studio in. "Voor de finishing touch", zegt de woordvoerster. "Ze hebben onder andere sfeerelementen bij het nieuwe nummer Als het binnen regent ingezongen." Volgens haar waren de K3-meiden zeer goed voorbereid, gedroegen ze zich professioneel en hadden ze er duidelijk ook heel veel plezier in.

Scouts
De opnames werden nog wel even stilgelegd voor een groep fans van een scoutingclub die Hanne hadden gespot. "Ze kwamen speciaal voor haar, omdat Hanne ook verbonden is aan een scoutinggroep. Songwriter Miguel Wiels zette de nieuwe single 10.000 luchtballonnen in en die werd luidkeels meegezongen door de groep van ongeveer 40 jonge én oudere scouts."

Het album 10.000 luchtballonnen is een dubbel-cd met in totaal 24 liedjes. Op de ene cd staan twaalf grote K3-hits, zoals MaMaSé, Handjes draaien en Kuma He, maar dan ingezongen door Hanne, Marthe en Klaasje. De andere cd bevat uitsluitend nieuw werk, waarvan een deel al te horen was in de liveshows van K3 zoekt K3.

De plaat komt op vrijdag 18 december uit. Een dag eerder wordt 10.000 luchtballonnen gepresenteerd op een 'bijzondere locatie in Rotterdam', aldus de woordvoerster. Welke dat is, kan zij nog niet zeggen. Het album is nu al te bestellen via de website van Studio 100.

Eerste album van nieuwe K3-meisjes is af
Eerste album van nieuwe K3-meisjes is af (Foto: BuzzE)

Toch puntje van kritiek bij Van Bronckhorst

In alle euforie over de klinkende overwinning op FC Twente (5-0) had trainer Giovanni van Bronckhorst van Feyenoord toch nog een puntje van kritiek. "Eigenlijk hebben we te weinig gescoord", zei Van Bronckhorst zondag. "Natuurlijk, vijf doelpunten maken is goed, daar ben ik tevreden over. Maar we hadden er nog wel wat meer kunnen maken. Dat is het enige wat ik de ploeg kwalijk kan nemen."

Volgens Van Bronckhorst was het niet toevallig dat Feyenoord drie keer scoorde na voorzetten van de flanken. "Daar hebben we tijdens de training veel aandacht aan gegeven. We wisten dat daar mogelijkheden lagen. Het is dan mooi om te zien dat het werkt."

Michiel Kramer kwam eindelijk van de 'nul' af in De Kuip. De spits had tot zondag niet gescoord voor eigen publiek, iets waar hij tegenaan hikte. "Hij was er al vaak dichtbij. Het gaat op een gegeven moment in je hoofd zitten. Ik heb er veel met Michiel over gepraat, gezegd dat het moment vanzelf zou komen", aldus Van Bronckhorst. "Mooi dat hij nu met een doelpunt een bijdrage kon leveren."

Toch puntje van kritiek bij Van Bronckhorst
Toch puntje van kritiek bij Van Bronckhorst (Foto: ANP)

Hake zoekt energie na dramatisch seizoensstart Twente

Zwaar aangeslagen en met de hoofden omlaag stapten de spelers van FC Twente zondag in Rotterdam de bus in voor de terugreis naar Enschede. "We gaan met de staart tussen de benen naar huis", zei René Hake, de trainer die voor de loodzware taak staat om het dolende Twente weer op de rails te krijgen. "Hoe ik dat ga doen? We zullen in ieder geval de energie moeten terugkrijgen in de ploeg. Vandaag hebben we elkaar in de steek gelaten."

De club die vijf jaar geleden nog landskampioen werd, heeft na de zware nederlaag zondag bij Feyenoord (5-0) pas negen punten. Nooit stond Twente er slechter voor. In het seizoen 1982-1983, toen de Tukkers degradeerden uit de hoogste klasse, had Twente na dertien duels elf punten. Toch wil Hake niet praten over degradatiezorgen. "Maar dat het beter moet, is duidelijk. Volgende week spelen we tegen Willem II. Dan kunnen we niet zo voor de dag komen als tegen Feyenoord, anders maken we het Willem II wel heel makkelijk."

De doorgaans bijzonder introverte trainer van de Tukkers was na de kansloze middag in De Kuip voor zijn doen opvallend hard voor zijn jeugdige elftal. "We wilden compact spelen, maar dat hebben we niet gedaan. De afspraken die we vooraf hadden gemaakt, zijn niet nagekomen. Hoe dat kan? Misschien wilden mijn spelers het té graag goed doen. Daardoor gingen ze uit de organisatie lopen. Juist in deze fase moet je als ploeg dicht bij elkaar blijven, elkaar helpen in het spel en in de coaching. Dat heb ik gemist. We hebben elkaar in de steek gelaten."

Hake zoekt naar energie bij Twente
Hake zoekt naar energie bij Twente (Foto: ANP)

Ziyech moedeloos van 'kansloos' Twente

De frustratie droop van zijn gezicht af. Hakim Ziyech, het enige lichtpuntje in de zwarte periode die FC Twente doormaakt, wordt moedeloos van het geploeter van zijn ploeg. "We waren héél kansloos", bekende Ziyech na de zware nederlaag bij Feyenoord (5-0). "Onze fouten werden direct afgestraft. Het was heel pijnlijk. We hebben geen moment in de wedstrijd gezeten."

De nummer tien van Twente was door trainer René Hake in de spits geposteerd. Op die voor hem ongebruikelijke positie kon Ziyech de dolende Tukkers geen moment bij de hand nemen. "Het leek alsof ik op een eiland stond", erkende de topschutter (zeven doelpunten). "In de rust spraken we af dat we er voor zouden gaan. Het stond 2-0, met een snelle goal hadden we nog iets van de wedstrijd kunnen maken. Maar zes minuten later stonden we met 4-0 achter en was het voorbij."

Met Willem II, Excelsior en De Graafschap treft Twente de komende weken ploegen die ook onderin bivakkeren. "We moeten snel punten gaan pakken. Als we in de komende drie wedstrijden niet winnen, wordt het een heel lastig verhaal voor ons."

Ziyech moedeloos van 'kansloos' Twente
Ziyech moedeloos van 'kansloos' Twente (Foto: ANP)

Werknemer wenst steeds meer flexibiliteit

Flexibele werktijden zijn de voornaamste arbeidsvoorwaarde voor Nederlandse werknemers, die een reiskostenvergoeding en een pensioenregeling minder belangrijk zijn gaan vinden. Dat blijkt uit een zondag gepresenteerd rapport van onderzoeksbureau Intelligence Group, dat 21 criteria voorlegde aan bijna 6800 mensen.

De respondenten werden verdeeld over vijf categorieën: man, vrouw, loondienst, student/scholier en werkloos. Bij vrouwen en studenten/scholieren kwamen flexibele werktijden als belangrijkste voorwaarde uit de bus, terwijl mannen meer oog hebben voor een pensioenregeling en werklozen voor een reiskostenvergoeding.

"Mannen gaan voor geld, vrouwen voor flexibel werken en combinatie werk-privé", aldus de onderzoekers. Op het totaal genomen, zakten de reiskostenvergoeding en pensioenregeling beide met 1 plek naar respectievelijk 2 en 3. Het belang dat wordt gehecht aan een goede pensioenopbouw is grotendeels leeftijdsafhankelijk, blijkt uit het rapport. Voor werknemers van 50 jaar en ouder is het veruit de belangrijkste voorwaarde (49 procent), terwijl slechts een kwart van de starters er belang aan hecht.

De top 9 van belangrijkste voorwaarden werd gecompleteerd door 'veel vrije tijd/vakantiedagen', '13e maand', 'mogelijkheid om thuis te werken', 'studie- en opleidingsbudget', onregelmatigheidstoeslag' en 'aandacht voor goede werkplekken en werkomstandigheden'.

Werknemer wenst steeds meer flexibiliteit
Werknemer wenst steeds meer flexibiliteit (Foto: ANP)

Bowe rijdt wereldrecord op 1000 meter

De Amerikaanse schaatsster Brittany Bowe heeft het wereldrecord op de 1000 meter heroverd. De wereldkampioene op dit nummer reed zondag tijdens de tweede wereldbeker in Salt Lake City een tijd van 1.12,18. Daarmee dook ze ruim onder de oude toptijd van haar landgenote Heather Richardson, die vorige week in Calgary op 1.12,51 uitkwam.

Bowe veroverde twee jaar geleden voor de eerste keer het wereldrecord op de kilometer, met een tijd van 1.12,58. Ze reed vorig weekeinde in Calgary een tijd van 1.12,54, die daarna door Richardson nog werd verbeterd.

De Chinese Zhang Hong, olympisch kampioene in deze discipline, belandde zondag op de Utah Olympic Oval op de tweede plaats met een tijd van 1.12,77. Richardson, die in de laatste rit tegen Bowe uitkwam, moest deze keer genoegen nemen met brons in 1.13,45.

Leenstra

Marrit Leenstra belandde op de vierde plaats met een tijd van 1.13,93. Daarmee bleef de Nederlands kampioene op deze afstand boven haar persoonlijke van 1.13,88. Margot Boer reed de negende tijd (1.14,68). Sanneke de Neeling kwam met een persoonlijk record van 1.14,92 op de elfde plek uit.

Jorien ter Mors, die vorige week in Calgary op de 1000 meter een Nederlands record reed met 1.12,66, liet de tweede wereldbeker in Salt Lake City schieten. De olympisch kampioene op de 1500 meter, die eveneens actief is als shorttrackster, wil waken voor overbelasting.

Bowe rijdt wereldrecord op 1000 meter
Bowe rijdt wereldrecord op 1000 meter (Foto: ANP)

Snoop Dogg deelt weer kalkoenen uit aan armen

Snoop Dogg is de afgelopen dagen opnieuw druk in de weer geweest met kalkoenen. De rapper deelde de beesten, die in de Verenigde Staten traditiegetrouw op het menu staan tijdens Thanksgiving, uit aan minderbedeelden in Inglewood, Californië.

Veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om met Snoop op de foto te gaan. "Hij heeft met meer dan achthonderd mensen geposeerd", zei burgemeester James Butts tegen NBC Los Angeles. "We hadden een tent opgezet voor de senioren. Zodra hij arriveerde ging hij meteen met hen op de foto."

Toen alle kiekjes waren gemaakt, hielp Snoop met het uitdelen van de ruim 1500 kalkoenen. De rapper was vorig jaar ook betrokken bij het uitdelen van de beesten. Snoops productiebedrijf is gevestigd in Inglewood en de rapper vroeg vorig jaar aan de burgemeester hoe hij de gemeenschap een handje kon helpen. Butts stelde toen voor dat Snoop kon helpen de kalkoenen uit te delen.

Snoop Dogg deelt weer kalkoenen uit aan armen
Snoop Dogg deelt weer kalkoenen uit aan armen (Foto: BuzzE)

Deel binnenstad Brussel afgezet

Een deel van de binnenstad van Brussel is zondagavond door de politie afgezet. De reden is nog onduidelijk.

In de buurt van het Radisson Blu-hotel, op de Grote Markt, is volgens Belgische media een politieactie aan de gang. Ook zijn er militairen op de been, vooral rondom enkele hotels in het centrum. Of beide zaken met elkaar te maken hebben, is niet bekend.

De politie vraagt omstanders "om veiligheidsredenen" niks te melden op sociale media over de politieacties.

De terreurdreiging in Brussel is op het hoogste niveau. De Belgische regering vreest voor een aanslag zoals in Parijs vorige week vrijdag.

Deel binnenstad Brussel afgezet
Deel binnenstad Brussel afgezet (Foto: ANP)

Franse overheid publiceert lijst wanbetalers

Het Franse ministerie van Financiën publiceert voor het eerst een lijst van grote bedrijven die hun leveranciers veel te laat betalen. Nieuwszender BFMTV meldde dit zondag en verbaasde zich er over dat de overheid zelf niet op de lijst voorkomt. Wel worden de telecommunicatiebedrijven Numéricable en SFR, de luchtvaartindustrie Airbus Helicopters, ganzenlever- en vleesproducent Paul Prédault en de bouwmaterialengroothandel Comasud aan de schandpaal genageld.

Afgelopen week schreef het Financieele Dagblad dat een groep grote Nederlandse bedrijven rekeningen van toeleveranciers voortaan eerder betaalt. Heineken, Randstad, FrieslandCampina en Jumbo hebben een manifest ondertekend waarin zij beloven de rekeningen van kleine toeleveranciers binnen 30 dagen te voldoen.

Franse overheid publiceert lijst wanbetalers
Franse overheid publiceert lijst wanbetalers (Foto: ANP)

'Eenduidigheid straf seks met minderjarige'

De straffen voor seks met minderjarigen lopen erg uiteen. Rechters moeten daarom toewerken naar meer helderheid en eenduidigheid. Dat adviseert de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in haar onderzoek naar vervolging en berechting van mensen die zich daaraan schuldig maken.

In het afgelopen jaar zijn net zo veel klanten van 16- en 17-jarigen vervolgd voor seks tegen betaling als in de veertien jaar daarvoor, aldus de nationaal rapporteur. Sinds de strafbaarstelling (in 2000) werden 61 klanten veroordeeld. Het werkelijk aantal klanten ligt naar verwachting aanmerkelijk hoger.

'Eenduidigheid straf seks met minderjarige'
'Eenduidigheid straf seks met minderjarige' (Foto: ANP)

Djokovic prolongeert titel World Tour Finals

Novak Djokovic heeft voor de vierde keer op rij en voor de vijfde keer in zijn loopbaan het afsluitende toernooi van de ATP World Tour op zijn naam geschreven. In de eindstrijd van de World Tour Finals versloeg de Servische nummer één van de wereld zondag zijn Zwitserse rivaal en publiekslieveling Roger Federer: 6-3 en 6-4.

Djokovic kwam in de O2 Arena in Londen snel op voorsprong door een break in de derde game van de eerste set. Op de opslag van Federer trok hij de eerste set in de negende game naar zich toe. De tweede set ging gelijk op maar Federer had de meeste moeite om zijn opslag te houden. In de achtste game moest de Zwitser drie breakpoints wegwerken. In de tiende game sloeg Djokovic alsnog toe. De partij werd beslist door een dubbele fout van Federer.

In de groepsfase eerder deze week ging Djokovic nog onderuit tegen Federer. Door de zege op zondag is de stand in de onderlinge ontmoetingen tussen de twee tennissers weer in balans: 22-22.

Djokovic sluit het tennisseizoen af met 82 zeges en slechts zes nederlagen. Hij verdient met de toernooizege in Londen ruim 2 miljoen dollar (bijna 1,9 miljoen euro).

Djokovic prolongeert titel World Tour Finals
Djokovic prolongeert titel World Tour Finals (Foto: ANP)

'Kremlin heeft te grote rol in economie'

De Russische overheid speelt een te grote rol in de economie en zou werk moeten maken van privatiseringen. Dat stelt bestuursvoorzitter Herman Gref van Sberbank, de grootste financiële instelling van Rusland, in een interview met het Duitse Handelsblatt dat maandag verschijnt.

Sberbank zal voorlopig voor een kwart in handen zijn van het Kremlin, hetgeen Gref een doorn in het oog is omdat politieke besluiten invloed hebben op de bank. De annexatie van De Krim en de daarop volgende sancties leidden er bijvoorbeeld toe dat klanten in totaal ruim 19 miljard euro van hun rekeningen haalden. Gref zou graag hervormingen zien die leiden tot een moderne bestuursvorm in Rusland.

Ook pleit hij voor een einde van de westerse sancties. "Zolang die van kracht blijven kunnen Russische banken de Europese economie niet helpen, maar blijven ze gericht op het enige alternatief: China".

'Kremlin heeft te grote rol in economie'
'Kremlin heeft te grote rol in economie' (Foto: ANP)

Jaspers wint Masters Driebanden

Biljarter Dick Jaspers kan met vertrouwen naar Bordeaux, waar op 1 december het wereldkampioenschap driebanden begint. De drievoudig wereldkampioen schreef zondag de 'generale' op zijn naam door de Masters in Lausanne te winnen. De vijftigjarige Brabander rekende in de finale van het toptoernooi af met de Duitser Martin Horn in achttien beurten: 40-24.

Op weg naar die finale won Jaspers al zijn partijen met gemak. Zijn halve finale tegen de Zuid-Koreaan Choi Sung-won was van hoog niveau; hij had zestien beurten nodig voor de veertig caramboles, een moyenne van 2,5.

Jaspers wint Masters Driebanden
Jaspers wint Masters Driebanden (Foto: ANP)

Van der Poel viert rentree met podiumplek

Wereldkampioen Mathieu van der Poel heeft zijn eerste veldrit van dit seizoen zondag opgeluisterd met de derde plaats. De Nederlander die het begin van het seizoen miste door blessureleed ging in de wereldbekerwedstrijd in Koksijde gretig van start maar verloor de aansluiting door twee slippartijen in de derde ronde. In de slotfase knokte hij zich terug voor een plek op het podium.

De Belg Sven Nys (39) won in de eindsprint de strijd om de hoogste podiumplaats van zijn 21-jarige landgenoot Wout van Aert. Van Aert blijft na drie ronden de leider in de strijd om de wereldbeker met een beperkte voorsprong op Nys.

Mathieu van der Poel blesseerde zich in augustus bij een val in de Tour de l'Avenir en zat zich aan het begin van het veldritseizoen te verbijten op de bank. Door een conditieachterstand waren zijn verwachtingen voor zijn eerste optreden van het seizoen niet hoog. Hij mikte op een plek in de top tien. Maar de twintigjarige veldrijder nam vanaf de start op het duinenparcours het initiatief en zelfs een kleine voorsprong. Na twee foutjes raakte hij op achterstand en leek zijn wedstrijd in de kou en modder in een ploeterpartij te eindigen. Toch meldde hij zich in de slotronde nog in de strijd om de derde plaats.

Van der Poel moest ruim een minuut toegeven op de Belgische concurrentie. Europees kampioen Lars van der Haar eindigde in Koksijde als vierde en zakt in de tussenstand van de wereldbeker naar de derde plaats.

Winnaar Sven Nys is bezig aan zijn laatste seizoen en vierde zijn vijftigste wereldbekerzege uit zijn lange loopbaan. Hij reageerde uitgelaten: "Dat ik het in mijn laatste jaar, tegen de beste renners van de wereld in zo'n zware race nog kan afmaken, daar zijn eigenlijk geen woorden voor."

Van der Poel viert rentree met podiumplek
Van der Poel viert rentree met podiumplek (Foto: ANP)

Zeilster Bouwmeester valt terug op WK

Zeilster Marit Bouwmeester beleefde zondag een slechte dag bij het WK Laser Radial. De titelverdedigster zakte in het klassement weg van de tweede naar de zesde plaats. De Friezin liep tegen een diskwalificatie aan in de vijfde race en eindigde in de zesde race als negende.

De Japanse Manami Doi nam de leiding in de tussenstand over van de Deense Anne-Marie Rindom. Beide zeilsters hebben evenveel punten: 22. De Belgische Evi van Acker klom naar de derde plaats met 24 punten.

Bouwmeester heeft, met schrapresultaat, 28 punten en ondanks haar mindere dag nog zicht op het podium. Ze is overigens al zeker van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Rio.

Zeilster Bouwmeester valt terug op WK
Zeilster Bouwmeester valt terug op WK (Foto: ANP)

'Goldie en Kurt trouwen eindelijk'

Goldie Hawn en Kurt Russell zijn eindelijk van plan te trouwen. De twee trouwen begin volgend jaar in Aspen, Colorado. Dat meldt de Britse krant Sunday Express.

De bruiloft van Goldie en Kurt krijgt als thema het wilde westen. "Cowboyhoeden, paarden en rock 'n' roll", verklapt een vriend van het Hollywoodkoppel.

De 29-jarige zoon van het stel, Wyatt, krijgt volgens de ingewijde een grote rol bij de huwelijksvoltrekking. De acteur en oud-ijshockeyer, die een tijdje bij de Groningen Grizzlies speelde, wordt getipt als getuige.

Goldie en Kurt zijn al ruim dertig jaar samen. Volgens de vriend van het stel zijn beide families dolblij dat de twee acteurs eindelijk hebben besloten te trouwen. "De chemie die iedereen tussen hen zag, is er nog steeds."

'Goldie en Kurt trouwen eindelijk'
'Goldie en Kurt trouwen eindelijk' (Foto: BuzzE)

Man mishandelt scheidsrechter

Een 64-jarige scheidsrechter is na afloop van een amateurvoetbalwedstrijd in het Brabantse Fijnaart van zijn motor getrokken en mishandeld. De politie heeft een verdachte aangehouden.

Het incident had zaterdagmiddag plaats op de parkeerplaats van het sportcomplex aan de Parallelweg. De scheidsrechter had die middag de wedstrijd De Fendert 2 - Internos 3 gefloten.

Op het moment dat de arbiter wilde vertrekken duwde een man hem van zijn motor. Het slachtoffer kreeg klappen en schoppen. Hij liep een snee aan zijn lip op en bloedde flink, ook waren zijn ribben gekneusd. Zijn motor raakte beschadigd. De man die hem aanviel had kort na de wedstrijd al woorden gehad met de scheids.

Begin van de avond hield de politie de verdachte elders in Fijnaart aan. Hij is na verhoor op vrije voeten gesteld.

Man mishandelt scheidsrechter
Man mishandelt scheidsrechter (Foto: ANP)

'Weer terugroepactie Hyundai om remprobleem'

De Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai haalt opnieuw honderdduizenden auto's terug naar de garage vanwege problemen die worden veroorzaakt door de remschakelaar. Het bedrijf heeft bij de Amerikaanse verkeersveiligheidsdienst NHTSA aangegeven dat het om circa 305.000 auto's gaat van het type Sonata. Dat schreef de krant New York Times zondag.

Bij een aantal Sonata's die gebouwd zijn in 2011 en 2012 bleek het mogelijk de versnellingspook uit de parkeerstand te halen zonder daarbij het rempedaal in te trappen, waardoor de auto zou kunnen gaan rijden. Ook bleek dat de remlichten aan bleven staan nadat het rempedaal werd losgelaten.

In 2013 haalde het bedrijf en dochteronderneming Kia 1,7 miljoen auto's terug om problemen met de remschakelaar, waaronder Sonata's uit 2011. In 2009 moesten 533.000 Hyundai's terug om dezelfde reden.

'Weer terugroepactie Hyundai om remprobleem'
'Weer terugroepactie Hyundai om remprobleem' (Foto: ANP)

Grote overname in containervervoer op stapel

De Franse zeecontainervervoerder CMA CGM onderhandelt exclusief met de Singaporese overheid over de overname van Neptune Orient Lines (NOL), dat eigendom is van het staatsinvesteringsfonds Temasek. De onderneming uit Marseille maakte zondag bekend dat het alleenrecht van kracht blijft tot 7 december.

NOL sprak tot voor kort ook met de mondiale nummer 1 A.P Møller-Maersk. Het Deense bedrijf trok zich recent echter zonder opgaaf van reden terug. Mocht het CMA CGM lukken om NOL in te lijven, dan wordt de achterstand op nummer 2 Mediterranean Shipping Company (MSC) bijna geheel ingelopen.

De afgelopen jaren is veelvuldig gespeculeerd op een consolidatieslag onder zeetransporteurs. Overnames werden echter bemoeilijkt doordat de meeste grote spelers familiebedrijven zijn en overheden doorgaans een vinger in de pap hebben.

Grote overname in containervervoer op stapel
Grote overname in containervervoer op stapel (Foto: ANP)

Win vette The Hunger Games-prijzenpakketten!

In Mockingjay Part 2 gaan Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) en haar team de ongeëvenaarde strijd tegen het Capitool aan.

The Hunger Games: Mockingjay Part 2 is de allesbepalende finale van de The Hunger Games reeks. Nadat Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) twee keer de Hongerspelen heeft overleefd gaat ze samen met Gale (Liam Hemsworth), Finnick (Sam Claflin), Peeta (Josh Hutcherson) en een eenheid van District 13, de confrontatie aan met President Snow (Donald Sutherland). Het wordt een ongeëvenaarde strijd tegen het Capitool, waarin zij hun leven riskeren om de bevolking van Panem te bevrijden en President Snow van zijn troon te stoten. De dodelijke vallen, vijanden en morele keuzes die hen te wachten staan, zijn uitdagender dan ooit te voren. Katniss beseft zich dat dit geen strijd is om te overleven, maar dat ze de toekomst van velen zal bepalen. 

In samenwerking met Independent Films mag FOK! 5 prijspakketten weggeven, namelijk:

- De DVD's van alle 3 de tot nu toe verschenen films.
- Alle drie de boeken (De Hongerspelen, Vlammen, Spotgaai).
Mockingjay Part 2-pakket, met daarin coole merchandise.
- 2x The Hunger Games-verzamelpakket, alle merchandise die de échte Hunger Games-fan nodig heeft!

Daarvoor moet je wel hier het goede antwoord geven op de vraag: Hoe heet het land waarin The Hunger Games zich afspeelt?

- Wonderland

- The Glorious Nation

- Panem

- Middle-earth

Geef je antwoord voor 29 november door, de winnaars krijgen persoonlijk bericht. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. 

Uitslag ADO Den Haag - Vitesse

ADO Den Haag en Vitesse hebben in de Eredivisie met 2-2 gelijk gespeeld. In een aantrekkelijk duel kwamen de bezoekers tweemaal op voorsprong, maar na rust trok ADO de stand gelijk. Daarna waren er voor beide doelen een aantal grote kansen, maar gescoord werd er niet meer.

ADO Den Haag

2 - 2

Vitesse

33' Schaken
51' Derijck (pen)
  6' Yeini
37' Leerdam
 
Gele kaart: Bakker, Schaken (ADO Den Haag)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.133
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Malone
Wormgoor
Zuiverloon
Meijers
Jansen
Derijck
Bakker
Schaken (Alberg/88)
Havenaar
Gorré (Marengo/66)
  Room
Diks
Kashia
Van der Werff
Leerdam
Yeini
Baker
Qazaishvili (Brown/81)
Rashica (Ibarra/66)
Solanke
Oliinyk

Tennisser Rojer pakt titel in World Tour Finals

De Nederlandse dubbelspecialist Jean-Julien Rojer heeft zondag met zijn Roemeense tennispartner Horia Tecau de ATP World Tour Finals gewonnen. In de eindstrijd van het lucratieve toernooi in de O2 Arena in Londen boden Rojer en Tecau de Indiër Rohan Bopanna en de Roemeen Florin Mergea geen enkele kans: 6-4 en 6-3. Rojer maakte indruk met zijn ijzersterke opslag.

De Nederlander en de Roemeen kwamen in de eerste set direct op voorsprong door een break op de opslag van hun bevriende opponenten in de eerste game. De nieuwe nummers één van de wereldranglijst kwamen in het vervolg niet in gevaar. Tecau serveerde de set met een ace uit bij de eerste kans.

Ook in de tweede set kwamen Rojer en Tecau door een break op voorsprong. De wedstrijd werd beslist door nog een break op de opslag van Bopanna.

Dankwoord

Na ontvangst van de bokaal nam Rojer de microfoon voor een uitgebreid dankwoord. De Nederlander herinnerde het publiek aan zijn slechte prestaties op de World Tour Finals tot deze week. Rojer verloor al zijn negen partijen in de laatste drie jaar maar verloor afgelopen dagen geen enkele set. "Het is een surrealistisch gevoel maar met dit resultaat zou ik er voor tekenen", reageerde hij. "We hebben er altijd geloof in gehouden. Het was een lange weg met kleine stapjes", vulde Tecau hem aan.

Door de winst in Londen mogen de Nederlander en Roemeen 423.000 dollar (ruim 397.000 euro) delen.

Rojer pakt titel in World Tour Finals
Rojer pakt titel in World Tour Finals (Foto: ANP)

Chatten met een jihadi, helaas... net te laat

Fok!kers en mensen met een leven hebben dé kans gemist om even lekker te chatten met een heuse 'Nederlandse' haatbaard die zich bij de jongetjes en meisjes van IS heeft aangesloten. Via Tumblr konden nieuwsgierigen alles dat ze ooit wilden weten over de 'kleine' jihad (maar misschien was je altijd te bang om ernaar te vragen).

Zijn naam is Israfil Yilmaz. Een Nederlander van Turkse afkomst. Israfil is opgeleid binnen de Koninklijke Landmacht en weet dus wel van wanten. In 2012 vertrok hij naar Syrië omdat hij Assad zat was. In den beginne trainde hij daar diverse groepen die tegen de dictator strijden. Na getuige te zijn geweest van een Amerikaans bombardement echter, was voor hem de maat vol. Hij sloot zich aan bij de reliegekkies van IS.

Vanuit de terreurgroep zocht de kersverse jihadi contact met Nederlandstaligen. Hoewel dit wellicht een beetje dubieus te noemen is: de koppensnijders staan nogal ambivalent tegenover westerse technologie. De vrouw van Israfil bijvoorbeeld, moest haar iPhone inleveren. Het gebruik van Twitter, Facebook, Tumblr en andere geweldige uitvindingen uit de Arabische wereld, is in feite wel haram, maar als ze voor de 'juiste' doeleinden gebruikt worden, dan wordt het oogluikend toegestaan.

Dit gaf de voormalige Nederlandse militair de mogelijkheid om af en toe een Q&A-sessie te doen met medemohammedanen en zelfs kaffirs konden een gesprek met hem beginnen. Dat ging niet helemaal van het leien dakje; zijn accounts op Twitter en Instagram werden regelmatig verwijderd. Tot voor kort ging de communicatie via Tumblr, maar ook die waren helaas intolerant.

Hieruit kwam een beeld naar voren van een gelukkig man. Israfil voelt zich geheel op zijn plaats in het kalifaat. Hij is er naar eigen zeggen niet alleen gelukkig, maar voelt zich zelfs 'gezegend en vereerd' om daar te mogen leven samen met zijn gezin.

De mediageile jihadi komt over als een toffe gast, maar was ook wel weer enthousiast over zijn eerste onthoofding, die uiteraard ook online gegooid werd.

De mening van Yilmaz, zoals die naar buiten komt aan de hand van zijn gesprekken op de sociale media, liegt er niet om. Zo vindt hij dat homo's van een hoog gebouw gegooid moeten worden en verdedigde hij de geïnstitutionaliseerde slavernij van Yazidi-vrouwen binnen het kalifaat. Ook over de aanslagen in Parijs liet hij niets aan onduidelijkheid over: hij noemde dat een gelegitimeerde reactie op de acties van het Franse leger tegen IS.

Volgens deskundigen is dergelijke propaganda moeilijk te weren van het internet. Het is dweilen met de kraan open. Waar aan de ene kant accounts worden verwijderd en meningen worden weggehaald, worden aan de andere kant weer nieuwe kanalen aangeboord.

De AIVD schat dat er zo'n 140 'Nederlanders' zich hebben aangesloten bij groepen als IS.

Is het toch niet uit tussen Kylie Jenner en Tyga?

Helaas FOK!kers, het zou zomaar kunnen zijn dat het helemaal niet uit is tussen het lekkere wijf Kylie Jenner (18) en rapper Tyga (26). Donderdag werd bekend gemaakt dat de twee uit elkaar zijn, maar een foto die Kylie op Snapchat plaatste zorgt voor verwarring.

Op de foto is te zien hoe Kylie met een man op de bank hangt. Volgens TMZ gaat het om Tyga. De entertainmentsite herkent de rapper aan de tatoeages op zijn hand. Bij het kiekje schreef Kylie 'everyone needs to chill'. Uit haar boodschap dat iedereen zijn gemak moet houden maken diverse Amerikaanse media op dat Kylie en Tyga hun onenigheden hebben opgelost en weer samen zijn.

De twee zouden het niet eens zijn over hun toekomst. Ingewijden zeiden eerder dat Tyga klaar was om te trouwen terwijl Kylie vooral nog wil stappen met haar vrienden. Dat deed de 18-jarige realityster ook vrijdagavond. TMZ spotte haar in een club waar ook Justin Bieber was. Volgens de entertainmentsite ging Kylie naar huis met rapper A$AP Rocky.

Kylie Jenner zaait verwarring met foto
Hey lekker ding, ben je nou single of niet? (Foto: BuzzE)

Glibberige ochtendspits verwacht

Meteogroup heeft een waarschuwing uit laten gaan voor de ochtendspits van maandagmorgen. In het binnenland kan het zo'n 4 tot 5 graden gaan vriezen vannacht. Natte weggedeelten kunnen hierdoor spekglad worden. Er wordt vooral gewaarschuwd voor viaducten en bruggen.

Aan de kust blijft men verstoken van de vorst, maar kan het door winterse buien evengoed glad worden. Houd je ruitenkrabbertje morgen maar bij de hand, als je vroeg de deur uit moet! Het ligt in de verwachting dat de gladheid na de ochtendspits snel zal zijn verdwenen.

Sneeuwval in Assen (Foto: Bondage)
Sneeuwval in Assen, morgen landelijk beeld? (Foto: Bondage)

'Fuck de PVV'

De Groningse muziekmaker Obed Brinkman heeft zich de woede op de hals gehaald van een grote groep ´Ik hou van Holland´-liefhebbers. Zijn laatste creatie 'Fuck de PVV' is helemaal verkeerd gevallen bij veel voorvechters van vrijheid van meningsuiting.

De PVV-aanhangers worden onder meer neofascisten genoemd in het ska-werkje (*). Reden genoeg voor veel fascisten mensen om te laten zien dat dit helemaal niet waar is en O-Bat (de artiestennaam van Obed) het vuur aan de schenen te leggen. Termen als 'landverrader', 'uitkeringstokkie' en 'frikandel' waren zijn deel.

Obed heeft geen zin om de lange waslijst aan beledigingen die via zijn sms en voicemail binnen kwamen door te spitten, maar als hij onverhoopt een serieus aandoende bedreiging tegenkomt, dan zal hij zeker aangifte doen, zo laat de artiest weten.

Zulke heftige reacties zag de artiest niet aankomen. Bang is hij niet, maar 'het doet me wel wat', vertelt Obed aan het Dagblad van het Noord'n.

"Echt subtiel heb ik het niet gezegd maar de PVV beledigt al jaren lang iedereen. Nu wilde ik wel eens terugbeledigen."

Gelukkig was hij zo verstandig om de reactiemogelijkheid op YouTube uit te zetten.

(*: Ska is een muziekgenre)


Het demoniserende stukje muziek

 

Vergeven in het Frans

Zondagmiddag werd op NPO2 de documentaire Spinoza, een vrije denker uitgezonden. Over de Amsterdamse filosoof die aan de vooravond van de Verlichting werkte, en wiens opvattingen aan de basis staan van de Nederlandse, Franse en Amerikaanse grondwetten. In de docu wordt een opvallend actueel lied gebruikt van de Franse rockzanger Johnny Hallyday: Pardon.

Spinoza's ideeën over interpretatie van godsdienstige geschriften en hun plek in de samenleving werden in een boek uitgewerkt door zijn beste vriend Adriaan Koerbagh, die echter nog voor de publicatie door zijn nerveuze drukker werd verraden. Hij werd in het gevang gegooid en stierf. Het opkomen voor de vrijheid van godsdienst binnen een staatsbestel waarin die godsdienst dan wél als relatief in plaats van absoluut moet worden beschouwd, werd Spinoza's vriend in 1669 fataal.

"Arm, arm Koerbagh. Wég is de tolerantie, weg is de verdraagzaamheid. Waarom mensen omvormen tot getemde beesten of volgzame slaven. Dat kán niet de bedoeling zijn. Nee, het doel is mensen in staat te stellen hun lichamelijke en geestelijke vermogens ongehinderd te ontwikkelen zodat ze in vrijheid hun verstand kunnen gebruiken. Alleen in een samenleving met redelijk denkende burgers zijn wij elkaar niet vijandig gezind, en bestrijden we elkaar niet uit achterbaksheid, haat of woede. Wég met de politieke macht van de godsdienst. Democratie wil ik, waarin goedsdiensten aan wetgeving gehouden zijn, en een samenleving waarin vrijheid van meningsuiting en vrijheid van denken gewaarbord is. Het doel van politiek of staat is daarom: vrijheid creeëren. Vrijheid maakt een samenleving uiteindelijk sterker, en gunt iedereen een plaats. Iedereen."

Met andere woorden: Spinoza wil juist ook diegenen een plek gunnen wiens overtuiging hij niet deelt. Filmmaker Robin Lutz interpreteert dit als een atheïstische (let wel, dus niet antitheïstische) notie van vergiffenis, en roept daartoe de hulp in van Johnny Hallyday met zijn lied Pardon uit 2000.

Ik had het nog nooit gehoord, maar gelardeerd met de beelden van Lutz en tegen de achtergrond van de aanslagen in Parijs is het effect zeer sterk. Volg deze link naar het ondertitelde fragment uit de documentaire, en zie hieronder voor de videoclip van Hallyday.

Pardon... vraag ik u... pardon...
Voor alle mensen die nooit geleerd hebben
Wat liefhebben betekent
Zij hebben nooit begrepen
Wat liefhebben is
En de schoonheid van het leven

Pardon... uit naam van alle mensen
Die niet kunnen liefhebben
Oh pardon... uit naam van al die mensen
Die nooit hebben liefgehad... pardon...

Pardon... vraag ik u... pardon...
Voor allen die de kracht van vriendschap ontkennen
Die nooit tranen van een kind gedroogd hebben
En keken naar de glimlach van een vrouw

Het is belangrijk het menselijk handelen niet te bespotten, niet te betreuren, niet te veroordelen, maar te begrijpen - Spinoza

Conducteur en machinist met dood bedreigd

Twee jongens hebben een conducteur en machinist met de dood bedreigd op het station in Apeldoorn. De twee tieners van zeventien en achttien jaar veroorzaakten overlast in een stilstaande trein.

De machinist verzocht de jongens de trein te verlaten. Toen de twee buiten stonden bedreigden ze hem en de conducteur woordelijk met de dood. Ze gingen er daarna vandoor. Maar de politie kon de twee even later op de Laan van de Mensenrechten in Apeldoorn aanhouden. Ze zijn meegenomen naar het bureau.

Conducteur en machinist met dood bedreigd
Conducteur en machinist met dood bedreigd (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 22/11/2015

Vanmiddag om 14.30 uur begonnen twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen en bijbehorende karateristieken.

Feyenoord

5 - 0

FC Twente

7' Gustafson
26' Gustafson
46' Kramer
50' El Ahmadi
90+2' Basacikoglu
   
 
Gele kaart: van Beek (Feyenoord), Mokotjo, Agyepong (FC Twente)
Rode kaart: Hölscher (75) (FC Twente)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp
van Beek
Botteghin
Kongolo (Nelom/82)
El Ahmadi (Vilhena/61)
Gustafson
Vejinovic
Kuijt
Kramer
Elia (Basacikoglu/54)
  Drommel
van de Lely
Andersen
Tapia
Bijen
van der Heyden (Hölscher/74)
Gutiérrez (Olaitan/67)
Mokotjo
Ede
Ziyech
Agyepong

N.E.C. Nijmegen

1 - 0

FC Utrecht

56' Santos (pen)    
 
Gele kaart: Ritzmaier (N.E.C. Nijmegen), Klaiber, Barazite (FC Utrecht)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.509
Arbiter: van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirsten
Kane
van Eijden
Golla
Woudenberg
Bikel
Ritzmaier
Breinburg
Foor (Appiah/86)
Santos
Limbombe
  Ruiter
Klaiber (Leeuwin/71)
van de Maarel
Letschert
Conboy
Joosten (Peterson/72)
Strieder (Ludwig/89)
Ramselaar
Ayoub
Barazite
Haller

Frankrijk verwacht chemische aanval

De Franse regering heeft alle voorzorgsmaatregelen tegen een chemische of bacteriologische aanval van terroristen genomen. Dit verzekerde zondag de minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, voor de radio-omroep Europe1.

De dreiging van terroristen met chemische wapens houdt de Fransen bezig sinds de terroristische aanslagen van 13 november in Parijs en de publicatie van een mededeling van het ministerie van Volksgezondheid de dag erna. Het ministerie verspreidde 14 november aan overheidsdiensten de opdracht een bepaald tegengif te produceren tegen "neurotoxische organofosfaten". Het ministerie doelt op giftige chemische verbindingen die onder meer het zenuwweefsel aantasten.

Het tegengif dat het ministerie op voorraad wil hebben, wordt volgens Franse media uitsluitend vervaardigd in instellingen van de strijdkrachten. De discreet gepubliceerde mededeling is door een bezorgd parlementslid als "buitengewoon alarmerend" omschreven.

"We moeten er rekening mee houden, maar het is wel moeilijk voor de terroristen om zoiets vanuit het buitenland te organiseren", zei Le Drian zondag.

Frankrijk voorbereid op chemische aanval
Frankrijk voorbereid op chemische aanval (Foto: ANP)

FOK!filmtip: Red Dragon (2002)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK! geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien?

Red Dragon

Over de FOK!filmtip van vandaag hoeven we niet lang na te denken. Omdat we bij FOK! uitgaan van tv-zenders die overal in Nederland te ontvangen zijn is het aanbod vanavond vrij mager te noemen. Zo kunnen liefhebbers van hippe musicalfilms terecht bij de zender SBS9 om 20.30 uur waar de film High School Musical 3: Senior Year (2008) wordt vertoond. Avontuurlijke filmfans kunnen op datzelfde tijdstip terecht bij NET5 waar Jurassic Park III  (2001) te zien is.

Red Dragon 1
I am the Dragon. And you call me insane.

De FOK!filmtip van de dag gaat echter naar de ijzersterke thriller Red Dragon, die om 22.15 uur op NET5 wordt uitgezonden. In de door Brett Ratner (X-Men: The Last Stand, Tower Heist, Movie 43) geregisseerde rolprent, die de opvolger is van The Silence of the Lambs (1991) en Hannibal (2001), mag de voormalige FBI-agent Will Graham (Edward Norton) na enkele jaren rust weer op jacht naar een weerzinwekkende seriemoordenaar die de Tooth Fairy wordt genoemd. Om de sadistische psychopaat achter de tralies te krijgen zal Graham weer samen moeten werken met Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), de kannibalistische psychiater die jaren geleden door Graham werd opgepakt. Wat Graham echter niet weet is dat Lecter en de Tooth Fairy ook met elkaar in contact staan. Het is het begin van een bloedstollend kat-en-muisspel.

Ajax gebruikt hoekschoppen als wapen

In de thuiswedstrijd van Ajax tegen SC Cambuur gebruikte Nemanja Gudelj de onlangs geïntroduceerde bal voor het komende EK in Frankrijk als doeltreffend wapen. Met twee goed getrapte hoekschoppen leidde de Serviër de ruime thuiszege van zijn ploeg in (5-1).

Joël Veltman had geen moeite de openingstreffer binnen te knikken. Na de gelijkmaker van Sander van de Streek trof Arek Milik doel uit een corner van Gudelj (2-1). Daarna was het verzet van SC Cambuur gebroken en tekenden Davy Klaassen (2) en Amin Younes voor een ruime zege.

"We speelden voor het eerst met de bal die ook op het EK gebruikt gaat worden", vertelde Gudelj. "Ik vond het lekker trappen. Het leek wel of ik meer grip had. Die vorige bal was gladder. Maar we trainen ook veel op corners. Vooral onze keeperstrainer Carlo l?Ami is daar mee bezig. Hij bedenkt steeds nieuwe tactieken."

"Onze keeperstrainer zal blij met ons zijn", lachte de scorende aanvoerder Klaassen. "We hebben het goed uitgevoerd. Cambuur trok zich ver terug en dan is het niet altijd even makkelijk om ruimte te vinden. Het is heerlijk als je dan kan terugvallen op bijvoorbeeld hoekschoppen. Het lijkt misschien heel makkelijk om ruim te winnen. Maar je moet het wel even doen."

Europa League

Winnen moet Ajax donderdag ook bij Celtic, als het nog een kansje wil houden op een avontuur in de Europa League na de winterstop. Het elftal van trainer Frank de Boer heeft nog slechts twee groepsduels om een achterstand van twee punten op Fenerbahçe goed te maken. In de aanloop naar het duel kampt de Amsterdamse club vooral met problemen op het middenveld.

Voor de geblesseerde Riechedly Bazoer komt de uitwedstrijd in Glasgow te vroeg, evenals voor topschutter Anwar El Ghazi. Ook het meespelen van de gekwetste middenvelders Daley Sinkgraven en Thulani Serero is zeer twijfelachtig. Trainer De Boer kondigde al aan een extra middenvelder mee naar Celtic te zullen nemen. De achttienjarige Donny van de Beek lijkt een belangrijke kandidaat voor die vacature.

Doelman Jasper Cillessen zou het doodzonde vinden als Ajax in de tweede helft van de competitie alleen nog maar in de eredivisie actief zou zijn. Hij had een paar maanden geleden nooit verwacht dat het Noorse Molde nu al zeker zou zijn van een plaats in de volgende ronde van de Europa League. "Maar zij spelen thuis op kunstgras. Ik vind dat competitievervalsing", zei hij.

Ajax gebruikt hoekschoppen als wapen
Ajax gebruikt hoekschoppen als wapen (Foto: ANP)

McIlroy opnieuw beste golfer Europese Tour

Rory McIlroy heeft zich voor de derde keer gekroond tot beste golfer van de Europese Tour. De Noord-Ier verdiende die eretitel in stijl door het slottoernooi in Dubai te winnen. Hij verschalkte zondag in de slotronde de Engelsman Andy Sullivan in een rechtstreeks duel langs de achttien holes op de Jumeirah Golf Estates.

McIlroy sloeg toe op de laatste negen holes met vier birdies. Op de zeventiende ging het nog bijna mis na een misslag vanaf de tee, waarbij zijn bal in het water belandde, maar hij herstelde met een fraaie lange putt. Met zijn ronde van 66 slagen eindigde hij op een totaal van 267, 21 onder par en één minder dan Sullivan, die de slotronde afwerkte in 68 slagen. De Zuid-Afrikaan Brendan Grace eindigde als derde met 273, op een gepaste afstand van zes slagen achter de winnaar.

De 26-jarige McIlroy speelde niet eens het beste jaar uit zijn carrière. Hij won geen major en incasseerde zijn grootste bonus in mei met zijn overwinning in het Cadillac Match Play. Het Brits Open moest hij overslaan wegens een blessure. De golfer scheurde zijn enkelbanden bij een potje voetbal met vrienden. Zijn zege in het Tour Championship was zijn twaalfde op de Europese Tour. Hij eindigde in 2012 en 2014 ook als eerste in de zogeheten Race to Dubai.

De Nederlander Joost Luiten speelde geen rol van betekenis. Hij eindigde als 31e met een totaal van 282 slagen, zes onder par.

McIlroy opnieuw beste golfer Europese Tour
McIlroy opnieuw beste golfer Europese Tour (Foto: ANP)

'TJ Flowers' kan bloemenzaak beginnen

Na zijn fabelachtige wereldrecord op de 10.000 meter werd schaatser Ted-Jan Bloemen, sinds zijn emigratie vorig jaar naar Canada ook wel 'TJ Flowers' genoemd, overladen met felicitaties, complimenten én uiteraard bloemen. Hoogtepunt in alle feestvreugde op de Utah Olympic Oval was het moment dat de 29-jarige stuntman traditiegetrouw zijn naambordje met zijn mondiale topprestatie van 12.36,30 mocht ophangen bij de andere wereldrecordhouders. "Wat een mooie tijd, ik ben echt supergelukkig", sprak de Hollandse Canadees glunderend.

Het had niet veel gescheeld of de Nederlands kampioen allround van 2012 was ruim anderhalf jaar geleden gestopt met schaatsen op topniveau. In het olympische seizoen 2013-2014 beleefde hij de ene na de andere teleurstelling, ook door ziekte aan het begin van de winter. Bloemen, die in Nederland van ploeg tot ploeg zwierf, was er wel zo'n beetje klaar mee. Een telefoontje naar Bart Schouten, die als coach voor de Canadese bond werkt, bracht uitkomst. Een paspoort vormde geen enkel probleem, zijn vader is in Canada geboren.

Bloemen ontkende zaterdag in Salt Lake City dat hij uit Nederland was gevlucht voor de sterke concurrentiestrijd. "Ik heb me vaak genoeg gekwalificeerd voor de grote toernooien", legde de nummer vier van het WK allround van 2010 uit. "Maar ik had grote moeite om stabiliteit te vinden. Elk jaar moest ik een nieuwe ploeg zoeken en weer een andere weg inslaan. Dat was echt niet leuk meer, het gaf veel te veel stress. Ik besefte dat het anders moest."

Vertrouwen

Met de Olympic Oval in Calgary als thuisbaan begon Bloemen in zijn tweede vaderland aan zijn tweede schaatsjeugd. Vorige winter debuteerde de langharige stayer nog bescheiden als Canadees, met zesde plaatsen op de 5 en 10 kilometer bij de WK afstanden in Heerenveen. Aan het begin van dit seizoen liet hij zich echter meteen gelden met een persoonlijk record op de 10.000 meter (12.52,68), goud op de ploegachtervolging en brons op de 5000 meter tijdens de eerste wereldbeker vorig weekeinde voor eigen publiek. Een week later haalde hij in Salt Lake City in een historische race zomaar ruim 16 seconden van zijn eigen toptijd af.

"Ik heb momenteel veel vertrouwen in mijn benen, al deed het wereldrecord wel ontzettend pijn", bekende Bloemen. In Calgary zat hij op de 5000 meter na een vliegende start ook al even serieus onder het andere wereldrecord van Sven Kramer (6.03,32). "Maar ik ging toen te hard van stapel, dus dat telt niet", zei hij met een glimlach. Er zal van de opgebloeide TJ Flowers echter ongetwijfeld een nieuwe aanval komen.

'TJ Flowers' kan bloemenzaak beginnen
'TJ Flowers' kan bloemenzaak beginnen (Foto: ANP)

Uitslag Heracles Almelo - Excelsior

Excelsior heeft in de Eredivisie de goede reeks van de afgelopen weken voortgezet. De Rotterdammers pakten uit bij nummer vier Heracles Almelo een punt in een doelpuntloos duel waarin de kansen spaarzaam waren.

Heracles Almelo

0 - 0

Excelsior

 
Gele kaart: Pelupessy, Gosens (Heracles Almelo), Kuipers, Mattheij, Bovenberg (Excelsior)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.721
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Te Wierik
Zomer
Fledderus
Bel Hassani
Pelupessy
Gosens
Navratil (Tannane/62)
Weghorst (Gladon/62)
Darri
  Muyters
Bovenberg
Fischer
Mattheij
Kuipers
Stans
Kruys (Vermeulen/87)
Kuwas
Auassar
Van Weert
Van Mieghem

'Terreur en 'Grexit' strop voor Thomas Cook'

Reisorganisatie Thomas Cook is door terreurdaden miljoenen aan inkomsten misgelopen in het afgelopen boekjaar. De Britse krant Sunday Times raamt de strop, op basis van berekeningen van analisten, op zo'n 30 miljoen Britse pond (bijna 43 miljoen euro), waarvan 25 miljoen pond is toe te schrijven aan het bloedbad dat schutters in juni aanrichtten op een strand in Tunesië.

De sluiting van het vliegveld in het Egyptische Sharm al-Sheikh, in reactie op het opblazen van een Russisch passagierstoestel boven de Sinaï, kostte het bedrijf naar schatting nog eens 5 miljoen pond. Daarnaast drukte de vraag of Griekenland mogelijk uit de eurozone stapt, een zogeheten Grexit, de winstgevendheid.

De aanslagen van ruim een week geleden in Parijs vallen buiten het boekjaar, maar de buitenwacht zal van Thomas Cook willen horen wat de effecten er van op het bedrijf zijn.

'Terreur en 'Grexit' strop voor Thomas Cook'
'Terreur en 'Grexit' strop voor Thomas Cook' (Foto: ANP)

'Alibaba wil belang in techbedrijf verkopen'

De Chinese internethandelaar Alibaba wil zijn belang van circa 7 procent in de online dienstverlener Meituan-Diaping verkopen. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal schreef zondag op basis van bronnen dat het aandelenpakket rond de 1 miljard dollar (939 miljoen euro) waard is.

Meituan-Diaping ontstond vorige maand na een fusie en biedt, naast de verkoop van film- en concerttickets onder meer de mogelijkheid om te reserveren bij restaurants. Alibaba zou van zijn belang af willen omdat het zelf werkt aan vergelijkbare diensten.

Meituan.com, de Chinese versie van kortingenaanbieder Groupon en restaurantbeoordelingssite Dianping fuseerden onlangs. De samensmelting van de twee grootste Chinese internetstartups resulteerde in een bedrijf met een waarde van meer dan 15 miljard dollar.

'Alibaba wil belang in techbedrijf verkopen'
'Alibaba wil belang in techbedrijf verkopen' (Foto: ANP)

'Recordjaar voor mega-overnames'

Ruim een maand voor de jaarwisseling gaat 2015 al de geschiedenisboeken in als recordjaar voor mega-overnames. De Duitse zakenkrant Handelsblatt telde 128 transacties van minstens 5 miljard dollar (4,7 miljard euro) en zette zondag de top 22 op zijn website.

De ranglijst begint met de afgelopen maandag aangekondigde overname van Starwood Hotels, bekend van onder meer Hotel Des Indes in Den Haag, door Marriott International voor 12,2 miljard dollar.

De grootste deal van het jaar is de overname van bierbrouwer SABMiller door rivaal AB InBev voor 68 miljard Britse pond (ruim 104 miljard euro). Slechts drie overnames waren groter. Zo was met de aankoop van Verizon Wireless door Verizon Communications bijna 120 miljard euro gemoeid, telde Time Warner 148 miljard euro neer voor AOL en lijfde Vodafone het Duitse Mannesmann in voor circa 160 miljard euro.

'Recordjaar voor mega-overnames'
'Recordjaar voor mega-overnames' (Foto: ANP)

'Cameron krijgt steun voor aanvallen op Syrië'

De Britse premier David Cameron ontvouwt deze week zijn nieuwe strategie tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS). Hij krijgt dan volgens Britse media voldoende parlementaire steun voor luchtaanvallen op Syrië. Aangenomen wordt dat die straks met Britse Tornado gevechtsvliegtuigen worden uitgevoerd.

Groot-Brittannië is net als Nederland een land uit de door de VS aangevoerde coalitie tegen IS, dat om diplomatieke en juridische redenen niet meedoet aan luchtaanvallen op Syrië. Wel bestoken de Britten en Nederlanders doelwitten in Irak. Dat is omdat Irak uitdrukkelijk om die militaire hulp heeft gevraagd. Syrië heeft Rusland en Iran om militaire hulp gevraagd, maar niemand van de westerse en Arabische coalitie onder de leiding van Washington.

'Cameron krijgt steun voor aanvallen op Syrië'
'Cameron krijgt steun voor aanvallen op Syrië' (Foto: ANP)

Noord-Koreaanse gewichthefheld pakt WK-goud in sensationele finale

De Noord-Koreaanse gewichtheffer Om Yun-chol heeft in het Amerikaanse Houston de eerste gouden medaille op het WK 2015 gepakt. De 23-jarige Om was in een schitterende finale de beste in de klasse tot 56 kilogram, de lichtste categorie bij de mannen.

Al bij het eerste van twee onderdelen, het trekken of snatch, werd duidelijk dat het een hele mooie avond kon worden. Bij het trekken wordt de halter in één beweging boven het hoofd getild en daar sneuvelde al gelijk het eerste wereldrecord van het toernooi. De Chinees Wu Jingbiao faalde bij zijn eerste poging op 135 kilogram, slaagde bij de tweede beurt wel en tilde in zijn derde en laatste poging 139 kilo boven zijn hoofd. Daarmee verbrak hij het record van de legendarische Turk Halil Mutlu - drievoudig olympisch kampioen - die in 2001 één kilo minder optilde. De Kazakh Arli Chontey nam met 132 kilo de tweede plek in, voor regerend wereldkampioen Om, die 131 kilo optilde.

Wu Jingbiao breekt het wereldrecord trekken van Halil Mutlu met één kilogram (Bron: YouTube)

Het tweede onderdeel was het stoten, ook wel clean and jerk genoemd, waarbij de halter in twee bewegingen boven het hoofd getild wordt. Chontey viel hier al snel af, want hij faalde drie keer bij zijn openingsgewicht van 150 kilogram. De strijd om het brons werd een spannende aangelegenheid tussen de Filipijn Nestor Colonia en de Vietnamees Thach Kim Tuan. Colonia besliste die strijd in zijn voordeel door 158 kilo soepel omhoog te stoten en het brons op het onderdeel stoten te pakken. Met een totaal van 287 kilo ging het brons in de totale titelstrijd naar Tuan, die vorig jaar vanwege zijn iets zwaardere lichaamsgewicht het goud aan Om moest laten. 

Op dat moment moest het gevecht om goud nog losbarsten, want zowel Wu als Om waren nog niet begonnen aan het stoten. De Chinees deed dat met succes met 160 kilo en gaf het een vervolg met 163 kilo. Vervolgens begon het Noord-Koreaanse fenomeen aan zijn tweede deel door 165 kilo boven zijn hoofd te stoten. Wu faalde daarna op 166 kilo, zijn derde en laatste beurt, en dus lag de weg open voor Om. Een gewicht van 171 kilo zou hem net als Wu op 302 kilo in totaal brengen, maar doordat Om bij de weging 150 gram lichter was zou hij het goud winnen. Makkelijk was het niet: 171 kilo was één kilo meer dan Om's eigen wereldrecord van vorig jaar. Toch slaagde hij erin om het gewicht op te tillen en dus de wereldtitel te pakken. Een poging op 175 kilogram - om het totale wereldrecord van 305kg van Mutlu te verbreken - lukte niet, maar daar kon hij niet om treuren.

Ook Om Yun-chol tilt een nieuw wereldrecord (Bron: YouTube)

De Noord-Koreaan Om, enkele dagen geleden 24 jaar geworden, pakte al zijn zesde mondiale titel op rij. Sinds hij op het WK van 2011 met een zesde plek zijn debuut bij de senioren maakte is hij nooit meer verslagen: in 2012 pakte Om olympisch goud, in 2013 werd hij Aziatisch- en wereldkampioen, vorig jaar pakte hij goud op de Asian Games en het WK en ook nu in Houston was hij de beste. "Zolang ik aan gewichtheffen doe zal ik in elke competitie waar ik meedoe het goud winnen", aldus een breed lachende Om nadat hij Wu ("mijn beste vriend in de sport") omhelsde. De bronzen Vietnamees Kim was overigens duidelijk over zijn plannen, nu zijn WK erop zit: "Ik heb heel lang minimale porties gegeten...ik ga straks een Vietnamees restaurant zoeken hier in Houston en mezelf eens flink vol vreten", klonk het ambitieus. 

Ook bij de vrouwen werden zaterdag de eerste medailles vergeven. In de klasse tot 48 kilogram ging de wereldtitel naar de pas 17-jarige Chinese Jiang Huihua, die haar debuut maakte op een internationaal seniorentoernooi. De jeugdolympisch kampioene van vorig jaar en wereldkampioene junioren van dit jaar trok en stootte 88 en 110 kilogram, wel ruimschoots minder dan haar 95 en 113 kilo van het nationaal kampioenschap. Het leverde Jiang naast de wereldtitel ook nog het goud op bij het trekken en het zilver bij het stoten, waar de Noord-Koreaanse Ri Song-gum op basis van haar lichaamsgewicht de beste was. Met 198 kilo won Jiang het totale goud, voor Vuong Thi Huyen uit Vietnam (194kg) en Hiromi Miyake (193kg). De Japanse veterane had door dat het een bijzonder moment was: "Toen ik 17 jaar was zat ik nog ver buiten de medailles...dit was een hele bijzondere prestatie van dit meisje naast me", zei Miyake kijkend naar Jiang.

De gouden pogingen van Jiang Huihua (Bron: YouTube)

Star Wars 7 ook in Dolby Atmos in Nederland

De nieuwe Star Wars-film The Force Awakens wordt in Nederland ook vertoond in twee Dolby Cinema-zalen. Dat heeft JT bioscopen zondag bekendgemaakt. JT is de enige keten in Europa die twee van zulke zalen heeft. Deze bevinden zich in Hilversum en Eindhoven.

De Dolby Cinema- zalen maken gebruik van Dolby Vision-laserprojectie en Dolby Atmos-geluid, twee nieuwe technieken die volgens kenners de best mogelijke beeld- en geluidskwaliteit opleveren. Door de laserprojectie zijn de kleurcontrasten in de film scherper en door tientallen speakers in de zaal is ook de geluidsbeleving voor het publiek nog intenser.

Nederland heeft met de vertoning in Dolby Cinema een unicum in huis. Er zijn wereldwijd nog tien theaters die de mogelijkheid hebben films op deze manier aan te bieden. Alle andere bioscopen bevinden zich in de Verenigde Staten, in onder meer New York en Los Angeles. Er zijn ook maar weinig filmtitels die een speciale Dolby Cinema-versie leveren. Eerder dit jaar was dit wel bijvoorbeeld het geval met de Pixar-film Inside Out, Mission: Impossible 5 en The Martian.

Star Wars: The Force Awakens is het langverwachte zevende deel in de beroemde filmreeks. Over de exacte plot tasten fans nog steeds in het duister: regisseur J.J. Abrams doet er alles aan om ervoor te zorgen dat er van tevoren niet teveel bekend wordt over het verhaal. Acteurs uit de oorspronkelijke reeks, zoals Harrison Ford, Carrie Fisher en Mark Hamill, keren in elk geval terug in The Force Awakens.

Star Wars 7 ook in Dolby Atmos in Nederland
Star Wars 7 ook in Dolby Atmos in Nederland (Foto: BuzzE)

Meisje steekt vriend met stuk glas in gezicht

Een 17-jarig meisje uit Tilburg heeft zaterdagnacht tijdens een ruzie haar even oude vriend met een stuk glas in zijn gezicht gestoken. Zij is door de politie thuis aangehouden. De jongen is naar het ziekenhuis gebracht.

De ruzie had plaats op het Panhuisenpad in die stad. In de buurt van een café riep het meisje volgens een getuige tegen de jongen: 'Morgen ben je dood'. Ze raapte vervolgens een stuk glas van een kapot bierflesje op, waarna ze een steekbeweging maakte in de richting van het gezicht van haar vriendje. De jongen liep daardoor een bloedende wond in zijn gezicht op.

Meisje steekt vriend met stuk glas in gezicht
Meisje steekt vriend met stuk glas in gezicht (Foto: ANP)

Curlingheren beginnen sterk aan EK

De Nederlandse mannencurlingploeg is goed begonnen aan het EK in het Deense Esbjerg. Nederland is voor het eerst sinds 2010 weer vertegenwoordigd in de hoogste divisie en hoopt gelijk kwalificatie af te dwingen voor het WK. Daar was Nederland in 1994 voor het laatst van de partij.

De ploeg van skip - de 'leider' - Jaap van Dorp begon in Esbjerg met een wedstrijd tegen het Finland van Aku Kauste, eerder dit jaar goed voor de vierde plek op het WK. De Finnen kwamen in het begin op voorsprong, maar in het vierde end - vergelijkbaar met een 'set' in andere sporten - liet Nederland de eerste punten noteren. Halverwege stond het 2-5 voor Finland, maar na de pauze kwam Nederland op gang. Aan het einde van de wedstrijd kwam Nederland dankzij drie punten in het laatste end over de Finnen heen en werd een knappe 8-6 overwinning geboekt. 

's Avonds namen Van Dorp en de zijnen het op tegen een nog pittiger tegenstander: Noorwegen met grootheid Thomas Ulsrud als skip. Hij werd in 2014 wereldkampioen, pakte dit jaar zilver en won ook al drie keer brons. Op EK's heeft hij met zijn ploeg sinds 2008 altijd de finale gehaald, met winst in 2010 en 2011. De ploeg van Van Dorp stond halverwege al op een forse achterstand en kon niet voor een enorme stunt zorgen: 2-8. 

De beste zeven ploegen op het EK, dat tien deelnemende landen kent, plaatsen zich voor het WK dat in april in Basel gespeeld wordt. De nummer acht plaatst zich voor de play-offs. Nederland staat zondag tegenover Rusland in de groepsfase die nog vier dagen duurt.

Zweed Rosenqvist wint opnieuw Grand Prix van Macau

De Zweedse formule 3-coureur Felix Rosenqvist heeft voor het tweede jaar op rij de prestigieuze Grand Prix van Macau gewonnen. De 24-jarige coureur van het Prema Powerteam is daarmee de tweede rijder ooit die de race twee keer won: in 2009 en 2010 was Eduardo Mortara de beste.

Rosenqvist mocht van poleposition vertrekken nadat hij een dag eerder in de kwalificatierace als tweede eindigde. De winnaar van die race, Antonio Giovinazzi, werd echter teruggezet op de grid vanwege een straf. Bij de start moest Rosenqvist zijn leidende positie al snel afstaan aan de Monegask Charles Leclerc, die met een geniale inhaalactie buitenom in de eerste bocht de leiding pakte. Daar kon de coureur van Van Amersfoort Racing een ronde van genieten, want Rosenqvist pakte de koppositie snel weer terug. De race werd vervolgens stopgezet door een harde crash in Fisherman's Bend, de razendsnelle laatste bocht van het circuit, waar meerdere auto's bij betrokken waren.

Twintig minuten later bleken de coureurs ongedeerd en waren de auto's weggehaald en dus kon de race vervolgd worden. Leclerc mocht van kop vertrekken, maar werd nog voor de eerste bocht ingehaald door de uit zijn slipstream komende Rosenqvist en Sam Mcleod. Enkele ronden later kon Leclerc de tweede plek terugpakken van Mcleod, die zelf niet veel later met de muur in aanraking kwam en zijn kansen op het podium zag vervliegen.

Rosenqvist had een gat van ongeveer twee seconden te pakken ten opzichte van Leclerc, die zo nu en dan wat dichterbij kwam. Achter het duo vochten de Brit Alexander Sims en de Italiaan Giovinazzi om de derde plek, terwijl de rest op relatief grote achterstand lag. In de slotfase kwam Leclerc nog wat dichter bij Rosenqvist, maar de Monegask had niet genoeg snelheid om het gat definitief te dichten. Sims won de strijd om plek drie. Er deden in Macau geen Nederlanders mee dit jaar.  

De Vries schaatst derde tijd ooit op 10km in B-divisie

Schaatser Bob de Vries heeft tijdens de World Cup in Salt Lake City een van de snelste tijden ooit gereden op de 10 kilometer. De 30-jarige Nederlander had een uit maart 2012 stammend persoonlijk record van 13:01.19 minuten, maar snelde in de B-divisie in een lege hal naar 12:43.57, de op twee na snelste tijd ooit. Tot zaterdag was alleen Sven Kramer met 12:41.69 ooit sneller geweest, Ted-Jan Bloemen greep in de A-divisie het wereldrecord met 12:36.30.

De Vries was niet de enige met een razendsnelle tijd in de B-divisie: Arjan Stroetinga kwam al na 12:51.92 minuten over de streep. De 34-jarige marathonveteraan reed pas zijn derde competitieve 10 kilometer en verpletterde zijn eerder deze maand in Enschede gereden PR van 13:18.01. Buiten de drie eerder genoemde schaatsers waren alleen Jorrit Bergsma en Bob de Jong ooit sneller dan de tijd van Stroetinga. Ook de Duitser Moritz Geisreiter baarde opzien. In de slotrit reed hij naar 12:55.47, goed voor de elfde plek op de wereldranglijst aller tijden.

Met De Vries, Stroetinga, Geisreiter en in de A-groep Erik Jan Kooiman, Peter Michael, Bart Swings en Patrick Beckert hebben nu in totaal 21 schaatsers in de geschiedenis een tijd onder de 13 minuten gereden op de 10 kilometer.

Geheim wapen ontdekt in Fallout 4

De wereld van Fallout 4 is zo groot dat je zelfs na tientallen tot honderden uren nog niet alles gezien hebt. Dit houdt men echter niet tegen om verder te zoeken, zo ook modder 'xxdeathknight72xx'.

Hij vond in de data van de game een Harpoen-geweer, waarmee je uiteraard harpoenen afschiet. Wanneer je dit wapen in je game mod, vervangt hij de Railway Gun. Waarom het wapen niet te vinden is in de game zelf is niet helemaal duidelijk. Wellicht was de ontwikkeling nog niet af of is het wapen simpelweg bedoeld voor een onderwatersectie van toekomstige DLC.

Hoe dan ook, het wapen in actie kun je hieronder bewonderen. Zelf het wapen modden in je game? Kijk dan even hier

Gravity Rush Remastered komt week eerder

Hoewel deze generatie bijna getekend is door vertragingen (en ja, ook remasters), komt het zo nu en dan voor dat een game eerder wordt uitgegeven dan gepland. Zo ook het geval bij Gravity Rush Remastered.

Gravity Rush Remastered stond gepland voor 9 februari, maar lanceert nu op 2 februari. Een reden hiervoor is niet gegeven, maar het heeft wellicht te maken met andere games die in februari uitkomen.

De game wordt ontwikkeld door de studio achter The Nathan Drake Collection, Bluepoint Games, en komt naar PlayStation 4.

Populariteit Hollande stijgt weer na aanslag

De doorgaans in opiniepeilingen beroerd scorende Franse president Hollande krijgt meer respect na de terroristische aanslagen op 13 november in Parijs. Volgens een zondag in het Journal du Dimanche gepubliceerde opiniepeiling is maar liefst 27 procent van de ondervraagden tevreden over hem. Dat is zeven procentpunt hoger dan in oktober. Het is voor François Hollande een mooie score.

Slechts 73 procent van de ondervraagden is ontevreden over hem. Dat percentage was in oktober nog 79 procent. Een op de drie ondervraagden is heel erg ontevreden over Hollande.

De socialist werd half mei 2012 president van Frankrijk en maakt geen indruk in peilingen. De resultaten die zondag zijn gepubliceerd, zijn de beste sinds januari. Toen hadden jihadisten de redactie van het blad Charlie Hebdo en een koosjere supermarkt in Parijs aangevallen en steeg Hollande vervolgens in de peilingen twaalf procentpunt naar 29 procent tevreden ondervraagden. In december 2014 was slechts 17 procent tevreden over de president.

Populariteit Hollande stijgt weer na aanslag
Populariteit Hollande stijgt weer na aanslag (Foto: ANP)

Peiling: 57 procent voor Belastingplan

Een ruime meerderheid van de bevolking (57 procent) vindt dat de Eerste Kamer zou moeten instemmen met de aangekondigde lastenverlichting van 5 miljard euro, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Een gedeelte van de belastingverlaging van circa 1 miljard euro zou volgens een flink deel van de kiezers (70 procent) echter wel ten goede mogen komen aan veiligheid, zoals defensie, AIVD en politie.

Het Belastingplan wordt door een duidelijke meerderheid van kiezers van VVD (75 procent), CDA (70 procent), PvdA (60 procent), maar ook van de PVV (59 procent) omarmd. Minder dan de helft van de aanhang van D66 (43 procent) en SP (42 procent) vindt dat de Eerste Kamer daarmee moet instemmen.

De aanslagen in Parijs en de nasleep daarvan hebben deze week nauwelijks gevolgen gehad voor de electorale verhoudingen. Zo stabiliseert de PVV op 38 zetels.

Bergsma reed tegen een muur op

Olympisch- en wereldkampioen Jorrit Bergsma wist zaterdag in Salt Lake City niet wat hem overkwam. De Friese schaatser klapte op de laatste kilometer van de 10.000 meter volledig in elkaar. "Ik reed tegen een muur op", verzuchtte hij bij de NOS. "Ik eindigde met een rondje van 35 seconden. Dat is me nog niet vaak gebeurd in mijn loopbaan."

Bergsma, die als derde eindigde in een tijd van 12:53,99, reed lange tijd rond het schema van het kersverse wereldrecord van Ted-Jan Bloemen, die in de voorgaande rit op een geweldige 12:36,30 uitkwam. "Het ging goed, ik forceerde nergens en zat lekker in mijn slag. Ik had deze rit eigenlijk naar huis moeten rijden. Dat doe ik normaal gesproken altijd. Maar deze keer niet, ik kwam de bochten aan het einde niet meer door."

Bergsma keek op van de topprestatie van Bloemen. "Hij verkeert in de vorm van zijn leven. Zijn wereldrecord heb ik niet zien aankomen. Hij is een sterke kerel. We zullen zien of hij een constante factor wordt op deze afstand. Hij heeft het in elk geval in zich."

Bergsma reed tegen een muur op
Bergsma reed tegen een muur op (Foto: ANP)

Streppel: "Moeite met felicitaties door buitenspelgoals PSV"

Trainer Jurgen Streppel van Willem II wilde zaterdagavond niet gefeliciteerd worden met het gelijkspel tegen titelverdediger PSV (2-2). "Als mensen me feliciteren met een punt na twee buitenspeldoelpunten heb ik daar moeite mee. Buitenspeldoelpunten tellen ook, natuurlijk. Maar het is cruciaal en vervelend in de fase waarin we zitten want een overwinning op PSV kan ons zo'n boost geven", reageerde de trainer van de Tilburgers die na dertien speelronden op de zestiende plaats staan.

Toch wilde Streppel na afloop van het duel de schuld niet bij het arbitrale trio leggen. "Ik geef de scheidrechter niet de schuld. Wij hebben veel fouten gemaakt. PSV heeft een aantal fouten gemaakt en de scheids heeft een aantal fouten gemaakt. De uitslag overall is gerechtvaardigd. Het is een verdiend punt voor ons."

Streppel: moeite met felicitaties
Streppel: moeite met felicitaties (Foto: ANP)

Kramer: "Dit doet pijn"

Topschaatser Sven Kramer toonde zich zaterdag in Salt Lake City een sportieve verliezer. De 29-jarige Fries moest zijn wereldrecord op de 10.000 meter (12:41,69 uit 2007) tijdens de tweede wereldbeker op de Utah Olympic Oval geheel onverwacht afstaan aan Ted-Jan Bloemen. De 29-jarige Nederlander, die sinds vorig jaar voor Canada uitkomt, eindigde in de vijfde rit in 12:36,30. Kramer (12:44,26) en olympisch- en wereldkampioen Jorrit Bergsma (12:53,99) konden er daarna in de zesde en laatste race bij lange na niet meer aan tippen.

"Dit doet natuurlijk pijn, maar Ted-Jan heeft het heel goed gedaan", liet Kramer bij de NOS weten. "Het is een grote verrassing wat hij hier heeft neergezet. Maar ik wist wel dat hij in een goede vorm verkeerde. Hij had eerder dit seizoen al prima tijden gereden op de 5 en 10 kilometer. Ted-Jan heeft ook het voordeel dat hij al twee jaar op deze hoogte leeft en traint. Dat is destijds van hem een bewuste keuze geweest. Dat had hij goed gezien en dat is ook topsport."

Kramer: dit doet pijn
Kramer: dit doet pijn (Foto: ANP)

Automobilist na slippartij in levensgevaar

Een automobilist is zondagmorgen in Zevenhuizen (gemeente Leek) uit het water gehaald en in kritieke toestand naar het UMCG in Groningen gebracht. De politie vermoedt dat de automobilist, van wie nog geen nadere bijzonderheden bekend zijn, door de gladheid is geslipt en ter hoogte van de Kromme Kolk in die plaats te water is geraakt.

Volgens de politie was het in de provincie Groningen op verschillende plaatsen glad.

Automobilist na slippartij in levensgevaar
Automobilist na slippartij in levensgevaar (Foto: ANP)

Grote stroomstoring op schiereiland Krim

Op de Krim is in de nacht van zaterdag op zondag een massale stroomstoring aan de gang.
Hoogspanningsmasten in Oekraïne die het schiereiland van stroom voorzien, zijn volgens het Russische staatspersbureau TASS opgeblazen.

De vier masten staan in de havenstad Cherson op het Oekraïense vasteland. Waardoor de masten zijn gesaboteerd, is nog onduidelijk. Twee zouden het sinds vrijdag al niet meer doen nadat een explosie had plaatsgevonden.

De directeur van een energiebedrijf op de Krim zegt dat het hele eiland zonder stroom zit. Twee miljoen mensen zitten daardoor in het donker. De autoriteiten hebben ziekenhuizen aangesloten op de noodstroomvoorziening.

Het ministerie van Noodgevallen op de Krim heeft de noodtoestand uitgeroepen en heeft hulpdiensten in staat van paraatheid gebracht voor het geval ze nodig zijn.

De Krim werd begin 2014 door Rusland geannexeerd, tot woede van Oekraïne en de internationale gemeenschap.

Update 09.33 uur
Een deel van de Krim zou weer stroom hebben.

Volgens bronnen op twitter zou het om een aanslag door Oekraïne gaan.

Bloemen had al vertrouwen in wereldrecord

Ted-Jan Bloemen schaatste zaterdag een nieuw wereldrecord op de 10 kilometer. De 29-jarige Canadees, 'vroeger' uitkomend voor Nederland, snelde in een historische tijd van 12:36.30 minuten over de finish, goed genoeg om de uit 2007 stammende tijd van Sven Kramer te verpletteren.

Bloemen reageerde na zijn indrukwekkende rit dolgelukkig, maar niet uitzinnig. "Ik ben supergelukkig. Tijdens de rit vond ik het al ontzettend gaaf. Ik had een heerlijke slag te pakken, en een goed ritme. Ik kon de commentator horen en die zei dat ik onder het wereldrecord zat. Er kwam een heerlijke tijd uit."

Maar zeker was Bloemen op dat moment allerminst van zijn zaak. "Ik had er vooraf wel vertrouwen in dat ik onder het wereldrecord kon gaan, maar ik had niet verwacht dat ik zou winnen. Er kwam na mij nog een rit, en wat voor één. Ik kon het niet aanzien, ik ben de catacomben ingegaan. Maar toen ik naar boven kwam, liepen hun rondetijden op", glunderde de winnaar.

Bergsma en Kramer bijten zich stuk op Bloemen
Bergsma en Kramer bijten zich stuk op Bloemen (Foto: ANP)

Federer wint Zwitserse halve finale op Finals

Roger Federer neemt het zondag in de finale van de ATP World Tour Finals opnieuw op tegen Novak Djokovic. De twee tennissers troffen elkaar ook al in de groepsfase en na de zege van Federer op zijn landgenoot Stan Wawrinka in de halve finale, mogen de Serviër en de Zwitser op herhaling.

Federer begon zaterdagavond nog stroef tegen Wawrinka in de halve finale in Londen. Hij kwam een break achter, maar gaf vervolgens direct gas. Federer brak terug en sloeg op 6-5 opnieuw toe op de service van Wawrinka. De Zwitserse recordwinnaar liep vervolgens direct uit naar 3-0 in de tweede set en gaf die voorsprong niet meer weg. Uiteindelijk werd het 7-5, 6-3.

In de groepsfase was Federer overigens te sterk voor Djokovic, de nummer één van de wereld. Dinsdag verraste de Zwitser met een overwinning in twee sets: 7-5, 6-2.

Federer wint Zwitserse halve finale op Finals
Federer wint Zwitserse halve finale op Finals (Foto: ANP)

De Boer vrij tevreden over Ajax, vreest voor Serero

Trainer Frank de Boer was zaterdag vrij tevreden over het spel van Ajax in de gewonnen thuiswedstrijd tegen SC Cambuur. "Zij speelden heel compact", analyseerde hij. "We hadden nog iets opportunistischer kunnen aanvallen. Maar al met al hebben we het redelijk gedaan."

Drie van de vier doelpunten in de eerste helft van Ajax werden ingeleid door een hoekschop van Nemanja Gudelj. "Dat is mooi, want daar trainen we op", vertelde De Boer. "In de tweede helft hadden we nog wel veel druk kunnen blijven zetten. Maar donderdag spelen we ook weer een zwaar duel bij Celtic. Het was goed zo."

De Boer vreest dat hij donderdag Thulani Serero moet missen in de uitwedstrijd van Ajax tegen Celtic in de Europa League. De middenvelder viel zaterdag geblesseerd uit in het duel met SC Cambuur.

"Ik denk dat het niet ernstig is'", zei De Boer. "Maar hij voelde iets in zijn dijbeen. Donderdag wordt kort dag. Hetzelfde geldt voor Daley Sinkgraven. Dus ik denk dat er een extra middenvelder meegaat naar Celtic." Voor de geblesseerde Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer komt de uitwedstrijd in Glasgow zeker te vroeg.

De Boer vrij tevreden over Ajax
De Boer vrij tevreden over Ajax (Foto: ANP)

Clarkson: 'laat IS met rust!'

Jeremy Clarkson is er opnieuw in geslaagd om een storm van verontwaardiging rondom zijn persoontje te creëren. Acht dagen na de slachtpartij in Parijs heeft de presentator er namelijk op aangedrongen dat de Britten IS zouden moeten negeren.

Letterlijk zei hij: "laat de terroristische organisatie met rust". Verder wist hij te melden dat de islamitische sadisten, die in juni nog 30 Britse vakantiegangers op een strand in Tunesië afslachten, niet de bedoeling hebben om niet-moslims pijn te doen.

Zijn uitspraken kwamen na een VN-resolutie waarin besloten werd om alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de doodcultus van de aarde af te vegen.

In zijn column voor een krant schreef de 55-jarige Clarkson: "Als we bommen op ze gooien, dan worden ze boos en sturen ze mensen om aanslagen te plegen in winkelcentra. Dit maakt ons weer boos en daarop zullen wij meer bommen op IS gooien, waardoor zij weer meer mensen onze kant op sturen, enzovoorts."

Tussen alle ietwat vreemde uitspraken lukt het de autoliefhebber zowaar een puntje te maken wanneer hij zegt dat machthebbers niet goed begrijpen wat IS is en wat ze willen. "Ze zeggen dat het niets met de islam te maken heeft, maar dat klopt natuurlijk niet."

"Sjeik Abu Muhammad al-Adnani, de woordvoerder van de IS, roept zijn volgelingen op om een ongelovige te vinden en zijn hoofd met een steen in te slaan, eroverheen te rijden met een auto en daarna al zijn sporen uit te wissen. Hiermee bedoelt hij moslims die hun baard afscheren en alchohol gebruiken. Sjiieten en zo. Noodzakelijkerwijs bedoelt hij hiermee niet Christenen, Boeddhisten of Jedi-ridders zoals ik”, vervolgt Clarkson. “Ze zullen ons tolereren zolang we hun club met rust laten."

Zijn uitspraken staan haaks op de publieke opinie in Groot-Brittannië, waar men achter militair ingrijpen tegen IS staat.

Maar volgens Clarkson is dat een domme tactiek. 'Want', zo redeneert de populaire presentator, 'mensen raken uiteindelijk verveeld van massamoorden'.

"Niemand maakte zich echt druk toen Oliver Cromwell tekeer ging in Ierland. Niemand probeerde Stalin, Idi Amin of Pol Pot te stoppen. Maar deze personen zijn allemaal van het toneel verdwenen omdat mensen hun en hun rare ideeën negeerden."

Twitter ontplofte zo ongeveer na de statements van Clarkson. Vooral de timing van het uiten van zijn mening wordt hem erg kwalijk genomen. Een politiek activist reageerde met: "hij weet blijkbaar net zoveel van deze situatie af als dat hij verstand van auto's heeft."

 

Preventieve strooiactie wegens gladheid

Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben voor het eerst in dit winterseizoen preventief gestrooid tegen gladheid. Er werden zaterdagnacht en zondagochtend honderd ritten uitgevoerd in het noorden, midden en oosten van het land.

Daarbij werd 307 ton zout uitgestrooid over de wegen, waarbij kans bestond op bevriezing van natte weggedeelten. De strooiwagens verdeelden het wegenzout over een totale lengte van 5293 kilometer aan wegen. Zondag wordt volgens Rijkswaterstaat wel hier en daar natte sneeuw voorspeld, maar vanwege de temperatuur van het wegdek worden geen problemen verwacht.

Preventieve strooiactie wegens gladheid
Preventieve strooiactie wegens gladheid (Foto: ANP)

'Aanslag op stadion Hannover verijdeld'

Een grondig voorbereide terroristische aanslag op het voetbalstadion van Hannover is dinsdag verijdeld door de wedstrijd Duitsland - Nederland op het laatste moment af te gelasten. De terroristen die deze aanslag hebben beraamd zijn niet gepakt. Ze zouden opnieuw kunnen proberen een aanslag te plegen. Dit hebben bronnen uit de Duitse inlichtingendiensten in de zondagseditie van de Frankfurter Allgemeine Zeitung bevestigd.

Drie bommen moesten in het stadion ontploffen en twee er buiten, een op een busstation en een op een treinstation. De Franse geheime dienst heeft de Duitse collega's gewaarschuwd. De Fransen hebben ook namen van terroristen doorgegeven, maar ze zijn nog niet getraceerd.

Er zijn in Hannover geen explosieven gevonden. Maar dat betekent niet dat er geen aanslagen beraamd waren, aldus de bronnen van de krant. De wedstrijd werd tijdig afgezegd en daarom hebben de terroristen dinsdag hun plannen niet uitgevoerd.

'Aanslag op stadion Hannover verijdeld'
'Aanslag op stadion Hannover verijdeld' (Foto: ANP)

Dijsselbloem: opnieuw lening voor Griekenland

Griekenland krijgt opnieuw een miljardenlening. De regering heeft alle hervormingen die daarvoor nodig waren doorgevoerd, liet minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zaterdag weten. Hij leidt als voorzitter van de Eurogroep de gesprekken met Griekenland.

In de zomer werd Griekenland het met de eurolanden eens over een derde leningenprogramma van circa 86 miljard euro voor de komende drie jaar. De Griekse regering heeft in ruil voor financiële steun onder meer bezuinigingsmaatregelen genomen.

Volgens Dijsselbloem heeft Griekenland genoeg vooruitgang geboekt om een nieuwe lening te krijgen. De Eurogroepvoorzitter zegt dat dat de weg vrijmaakt om maandag formeel akkoord te gaan met een lening van 2 miljard euro.

Kerende automobilist veroorzaakt botsing A12

Een ongeduldige automobilist heeft op de A12 bij het Prins Clausplein, nabij Den Haag, een botsing en een daarop volgende autobrand veroorzaakt. Daarbij raakten drie mensen gewond, aldus Rijkswaterstaat.

Het ongeluk gebeurde rond middernacht in de nacht van zaterdag op zondag, toen het verkeer wegens werkzaamheden over de vluchtstrook werd geleid. Een automobilist onttrok zich aan de file, besloot te keren en tegen het verkeer in te rijden. Daarbij kwam de spookrijder in botsing met een andere auto.

Rijkswaterstaat besloot vanwege de bluswerkzaamheden de weg volledig af te sluiten. Het verkeer werd tot in de zondagochtend omgeleid via Leidschendam.

Kerende automobilist veroorzaakt botsing A12
Kerende automobilist veroorzaakt botsing A12 (Foto: ANP)

'IS wil zondag wereldwijd aanslagen plegen'

De hackersgroep Anonymous beweert bewijs te hebben dat Islamitische Staat van plan is zondag wereldwijd aanslagen te plegen. De terreurbeweging zou van plan zijn aanslagen te plegen in Frankrijk, Libanon, Italië, Indonesië en de Verenigde Staten. Dat meldden internationale media zaterdag.

In een interview met International Business Times zegt de hackersgroep de autoriteiten op de hoogte te hebben gesteld.

De groepering wil de sites waarop ze bewijs zegt te hebben gezien niet openbaar maken. "We hebben expres geen links gedeeld omdat die dan onmiddellijk gewist zouden worden en niemand het bewijs zou geloven", stelt Anonymous, die na de aanslagen in Parijs beloofde de aanval op IS te intensiveren.

'IS wil zondag wereldwijd aanslagen plegen'
:'IS wil zondag wereldwijd aanslagen plegen' (Foto: ANP)

Update 8:26

Anonymous ontkent via zijn Twitteraccount deze melding gedaan te hebben

Turks vliegtuig uitgeweken wegens bommelding

Een vliegtuig van Turkish Airlines is zondagochtend in Canada voortijdig geland, omdat er een bommelding was gedaan. Het toestel met 256 mensen aan boord was onderweg van New York naar Istanbul.

Het vliegtuig is veilig geland op Halifax Stanfield International Airport in het zuidoosten van Canada. De Canadese politie onderzoekt de bommelding, aldus ABC News. Er worden explosievenhonden ingezet om het toestel en de bagage te doorzoeken.

De autoriteiten zijn de laatste tijd extra alert op bommeldingen naar aanleiding van de aanslagen in Parijs vorige week en het neerstorten van een Russisch vliegtuig boven de Sinaï-woestijn.

Turks vliegtuig uitgeweken wegens bommelding
Turks vliegtuig uitgeweken wegens bommelding (Foto: ANP)

'Concertgangers verstopten zich in kleedkamer'

Een aantal concertbezoekers die tijdens de aanslagen in Parijs in de popzaal Bataclan is doodgeschoten, hield zich schuil in de kleedkamer van de band Eagles of Death Metal. Een iemand overleefde de aanval in de kleedruimte, omdat die zich verstopte onder de leren jas van een van de bandleden.

Dat hebben de vaste bandleden Jesse Hughes en Josh Homme gezegd tegen Vice.com. Ruim een week na de aanslagen gaven ze hun eerste interview. Vice plaatste zaterdag een stukje van het gesprek op de website.

Terroristen openden vorige week vrijdag het vuur toen Eagles of Death Metal een optreden gaf. De bandleden konden op tijd wegkomen, maar 89 bezoekers kwamen om het leven. Een deel van hen had zijn toevlucht gezocht in de kleedkamer. 'De schutters wisten binnen te komen en vermoordden iedereen die daar was', aldus Hughes. Volgens hem zijn zoveel mensen vermoord, omdat ze hun vrienden niet achter wilden laten.

Het hele interview met de zichtbaar aangeslagen leden van Eagles of Death Metal wordt volgende week gepubliceerd.

'Concertgangers verstopten zich in kleedkamer'
'Concertgangers verstopten zich in kleedkamer' (Foto: ANP)

Tientallen doden na aardverschuiving Myanmar

Minstens 75 mensen zijn in het noorden van Myanmar om het leven gekomen door een aardverschuiving. Die vond plaats in de buurt van een jademijn. De meeste slachtoffers zijn waarschijnlijk mensen die in een berg restafval aan het zoeken waren naar kleine stukjes edelsteen.

De berg in het Zuidoost-Aziatische land is zaterdagmiddag ingestort. Een ooggetuige zegt tegen de BBC dat er lijken onder het afval vandaan zijn gehaald. Volgens de autoriteiten zijn tot nu toe 75 lichamen geborgen. Meer dan honderd mensen zouden nog vermist worden. Waardoor de aardverschuiving is ontstaan, is onduidelijk.

In de staat Kachin wordt veel jade gewonnen. Er worden edelstenen van de beste kwaliteit gevonden. De werkomstandigheden in de mijnen zijn echter slecht en de bevolking profiteert niet van de miljardenopbrengst van de jade-industrie in Myanmar.

Tientallen doden na aardverschuiving Myanmar
Tientallen doden na aardverschuiving Myanmar (Foto: ANP)

Voetganger doodgereden op snelweg A76

Een nog onbekende voetganger is zondagochtend overleden nadat hij op de snelweg A76 in Limburg werd aangereden. Het ongeluk gebeurde rond 04:30 uur ter hoogte van Simpelveld, meldt de politie.

Hulpdiensten kregen een melding dat een man dood werd aangetroffen ter hoogte van Simpelveld, in de rijrichting vanuit Aken (Duitsland) naar Heerlen. De politie vermoedt dat de man is aangereden door een personenauto en dat hij vervolgens nog door een tweede voertuig is geraakt.

Het is niet duidelijk waarom de man op de snelweg liep. De politie onderzoekt wat er precies gebeurd. De snelweg is daarom in de genoemde rijrichting afgesloten. De politie roept eventuele getuigen op om zich te melden via nummer 0900-8844.

FOK! Wat een weer: nachtvorst

Afgelopen nacht was er kans op vorst aan de grond, en ook vandaag blijft het behoorlijk fris. Vanuit het noorden trekken enkele buien over het land, die vanwege de kou in het oosten aldaar een winters karakter kunnen hebben. De temperatuur ligt tussen de 4 en 8 graden, wat kouder is dan normaal. Als het droog is, kan de zon tevoorschijn komen. Haal voor komende nacht je winterdekbed maar tevoorschijn, het kan gaan vriezen! 

Bij gebrek aan een toepasselijke foto, dan maar een toepasselijk filmpje  


Het kan vriezen, het kan dooien ©YouTube

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1906 wordt de wereldwijde noodkreet SOS in gebruik genomen. De voorloper van SOS was het Engelse CQD.

* In 1854 wordt Johann Heimrich Kemper geëxecuteerd vanwege een drievoudige moord en poging tot dubbele moord in Amsterdam.

* In 1963 wordt de Amerikaanse president John F. Kennedy vermoord. John Connally raakt zwaargewond bij de aanslag. Lyndon B. Johnson volgt Kennedy op als president.

* In 2005 wordt Angela Merkel officeel verkozen als eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland.

Malta wint Junior Songfestival, NL 15e

Destiny Chukunyere uit Malta heeft het Junior Eurovisie Songfestival 2015 gewonnen met het liedje Not My Soul. Het festival werd gehouden in de Bulgaarse hoofdstad Sofia en was rechtstreeks te zien op NPO 3. Het was de dertiende editie.

Voor Nederland deed de 15-jarige Shalisa van der Laan mee. Zij eindigde met het zelfgeschreven lied Million Lights als vijftiende. De uitslag werd voor de helft bepaald door een vakjury en voor de andere helft door stemmende kijkers.

De winnaar van vorig jaar, Vincenzo Cantiello uit Italië, trad zaterdagavond tijdens de puntentelling ook nog even op. Nederland won het festival één keer: in 2009 was dat Ralf Mackenbach met het lied Click Clack.

Destiny uit Malta wint Junior Songfestival
Shalisa van der Laan deed namens Nederland mee aan het Junior Songfestival (Foto: BuzzE)

Wethouder Steenbergen weg om video-rel

D66-wethouder Vincent van den Bosch van de gemeente Steenbergen is afgetreden, meldt het AD. Hij vertrekt na aanhoudende politieke ophef over een aanvaring met een videoblogger, zo heeft een woordvoerster van de partij bevestigd.

Een kleine twee weken geleden had Van den Bosch na afloop van een raadsvergadering een aanvaring met de lokale videoblogger Vladimir Hornicek. Die stond de wethouder buiten op te wachten en wilde hem een aantal vragen stellen. Van den Bosch had daar echter geen zin in. Er ontstond een grimmige sfeer waarin Van de Bosch de vlogger uitschold en een duw gaf. Ook dreigde hij Hornicek met een rechtszaak en een boete als hij de beelden zou publiceren.

De beelden gingen echter wel online. Niet Hornicek, maar de wethouder kwam in het nauw. De wethouder bood later zijn excuses aan en gaf aan dat hij niet wilde aftreden. De discussie over zijn gedrag hield echter aan. Van den Bosch trekt nu alsnog zijn conclusies. De lokale D66-fractie betreurt het vertrek van de wethouder en gaat op zoek naar een goede vervanger.

Bergsma als eerste vrouw sneller dan Koss op 1500 meter

De Amerikaanse schaatster Heather Bergsma, tot afgelopen zomer bekend als Richardson, heeft het wereldrecord op de 1500 meter verbroken. De vrouw van de Nederlander Jorrit Bergsma snelde tijdens de World Cup in Salt Lake City naar 1:50.85 seconden, waarmee ze het wereldrecord afpakte van haar voornaamste rivale Brittany Bowe. Haar landgenote schaatste vorige week in Calgary 1:51.59 en brak zo het oude record van Cindy Klassen.

De tijd van Bergsma is een bijzondere, want voor de eerste keer in de geschiedenis is een vrouw sneller dan Johann Olav Koss. De Noorse legende werd in 1994 olympisch kampioen in 1:51.29, destijds een wereldrecord. In Salt Lake was Bowe zaterdag de enige die enigszins in de buurt van Bergsma kon blijven. Met 1:51.31 liet ze de tweede tijd ooit noteren en werd ze dus ook tweede. De 1:53.44 van Martina Sablikova bleek naast een Tsjechisch record ook goed te zijn voor plek drie. Marrit Leenstra (1:53.70) werd vierde, Antoinette de Jong (1:54.51) pakte plek acht, Marije Joling (1:54.82) werd tiende, Sanneke de Neeling (1:55.27) dertiende en Diane Valkenburg (1:55.65) vijftiende. 

Benítez: "Iedereen treft blaam"

Trainer Rafa Benítez had wat uit te leggen na het onthutsende verlies van zijn Real Madrid tegen FC Barcelona. "Ons treft allen een deel van de blaam. Natuurlijk doet dit zeer, en goed ook. Maar we moeten samen beter worden in aanloop naar de volgende wedstrijd", zei de coach na het 0-4-verlies in eigen huis tegenover Spaanse media.

De aartsrivaal walste over Real Madrid heen en dat viel de fans zwaar. Met witte zakdoekjes en boegeroep maakten ze hun afkeer van Benítez duidelijk. De coach kon niet anders dan erkennen dat de wedstrijd volledig in het honderd was gelopen "Het ging niet zoals we wilden. We zouden gaan aanvallen, druk zetten en snel herstellen. Dat lukte soms, maar soms ook niet. Het ging niet goed, ik kan er niets anders van maken. Wat betreft de instelling van de spelers was er niets mis, maar na de derde goal was het lastig om mentaal sterk te blijven. Ik maak me zorgen over het herstel op dat gebied."

Benítez: iedereen treft blaam
Benítez: iedereen treft blaam (Foto: ANP)

Tennisser Rojer naar dubbelfinale Finals en plek één wereldranglijst

Jean-Julien Rojer heeft met zijn Roemeense tennismaatje Horia Tecau de finale bereikt van de ATP World Tour Finals. In de halve finale in Londen versloeg het duo de Amerikaanse tennistweeling en topfavorieten Mike en Bob Bryan. Het werd 6-4, 6-4.

De halve finale tussen de nummers één en twee van de plaatsingslijst gold direct als een strijd om de eerste plek op de wereldranglijst. Dankzij de overwinning weten Rojer en Tecau zich zeker van die positie aan het einde van het tennisjaar. "Dit voelt zo ontzettend lekker. We hebben er hard voor gewerkt. Dat alles samenviel in één duel waarin we moesten spelen voor de eerste plaats op de ranking is een droomscenario. Dit is heel cool, met zoveel familieleden en vrienden die erbij zijn", genoot Rojer van het moment waarop zij de award als lijstaanvoerders overhandigd kregen.

Tegen de broertjes Bryan had het Roemeense/Nederlandse duo het echter niet makkelijk. In de eerste set gaf het tweetal een voorsprong weg, om die vervolgens direct te heroveren. Met enige moeite sleepten de mannen op 5-4 de set binnen, waarna ze in de tweede set al vroeg toesloegen op de service van de Amerikaanse broertjes. Die wisten daarna geen vuist meer te maken op de service van Rojer en Tecau, waarna de Nederlandse tennisser de wedstrijd uitserveerde.

"We zijn zo blij, maar we moeten nu snel de knop weer omzetten", zei Tecau over de finale, die zondag op het programma staat. Daarin wachten de Indiër Rohan Bopanna en de Roemeen Florin Mergea, die eerder op de dag de Kroatisch/Braziliaanse combinatie Ivan Dodig en Marcelo Melo in twee sets versloegen: 6-4, 6-2. "We moeten tegen Florin, mijn landgenoot. Dit is heel mooi voor ons land. We hebben erg veel zin om de finale te spelen", zei Tecau.

De finale is een herhaling van de halve finale op Wimbledon van dit jaar. Toen trokken Rojer en Tecau aan het langste eind na een groots gevecht, dat in de vijfde set eindigde met een stand van 13-11. Rojer en Tecau wonnen vervolgens Wimbledon. Ook dit keer is het duo de favoriet in de finale.

Tennisser Rojer naar dubbelfinale in Londen
Tennisser Rojer naar dubbelfinale in Londen (Foto: ANP)

Van Gaal vol lof over scorende Depay

Trainer Louis van Gaal van Manchester United was zaterdag na de fortuinlijke uitzege bij Watford (1-2) vol lof over Memphis Depay. De ex-aanvaller van PSV had voor de eerste keer sinds begin oktober in de Premier League een basisplaats en greep zijn herkansing met beide handen aan, onder meer via een doeltreffende volley in de elfde minuut (0-1). De Nederlandse international speelde in de tweemansaanval van de Mancunians, die door een eigen treffer in de laatste minuut konden zegevieren.

"Memphis speelde in de eerste helft geweldig, evenals Jesse Lingard", oordeelde Van Gaal. "Dankzij deze twee spelers konden we veel kansen afdwingen. Memphis had een doelpunt het meeste nodig bij ons. De rol die hij in deze wedstrijd vervulde, past het beste bij hem. Tijdens het WK vorig jaar in Brazilië heb ik hem ook zo laten spelen toen Robin van Persie en Arjen Robben geblesseerd waren. Ik wist dus dat hij dit goed kon."

In de aanloop naar de thuiswedstrijd tegen PSV woensdag in de Champions League liep Ander Herrera een dijbeenblessure op.

Van Gaal vol lof over Depay
Van Gaal vol lof over Depay (Foto: ANP)

Koplopers WK dammen spelen remise in Emmen

Koplopers Jan Groenendijk en de Rus Alexander Georgiev hebben zaterdag op het WK dammen in Emmen in de tweede ronde van de dag allebei hun partij met remise beëindigd. Groenendijk pakte een punt tegen de Braziliaan Allan Silva, Georgiev kon niet winnen van de Congolees Freddy Loko Luzayadio. Na vijftien van de negentien partijen hebben beide koplopers negentien punten.

Roel Boomstra volgt nog altijd op één punt na zijn remise tegen de Rus Alexey Chizhov. Ook de Oekraïner Artem Ivanov en de Ivoriaan Ncho Joel Atse hebben achttien punten.

Ook alle andere partijen eindigden in remise, waardoor er niets veranderde in de stand. Wouter Sipma blijft gedeeld zesde nadat hij de punten deelde met Leopold Kouogueu uit Kameroen. Alexander Baliakin volgt op de gedeelde achtste plaats na zijn remise tegen hekkensluiter Frantz Forbin uit Frankrijk en Ron Heusdens is nog altijd gedeeld zeventiende na zijn punt tegen de Fransman Arnaud Cordier.

Koplopers WK dammen spelen remise
Koplopers WK dammen spelen remise (Foto: ANP)

Zeilster Bouwmeester blijft op WK-medaillekoers

Ook na de tweede dag bij het WK in de Laser Radial ligt zeilster Marit Bouwmeester nog steeds op medaillekoers. De titelverdedigster handhaafde zich zaterdag in Oman op de tweede plaats, op twee punten van de Deense leidster Anne-Marie Rindom. De Friezin, al zeker van deelname aan Rio 2016, eindigde in de twee dagraces als zesde en vierde.

In Buenos Aires hebben Annemiek Bekkering en Annette Duetz het WK in de 49er-FX zaterdag afgesloten als negende. Het duo ging als achtste de medaillerace in, maar verloor daar nog een plekje. De titel ging naar het Italiaanse duo Conti/Clapcich.

Nina Keijzer en Claire Blom konden op het Argentijnse water de olympische kwalificatie niet afronden. Het duo eindigde op de 21e plaats. Het Nederlandse koppel had een plek bij de eerste zeven landen in het geschoonde eindklassement nodig om het ticket naar Rio definitief veilig te stellen. Keijzer en Blom krijgen komend jaar bij het WK 2016 en bij de olympische zeilweek in Hyères nog twee kansen om het olympische startbewijs alsnog af te dwingen.

Bouwmeester blijft op medaillekoers
Bouwmeester blijft op medaillekoers (Foto: ANP)

Sijsling pakt eerste toernooizege sinds 2012

Igor Sijsling heeft zaterdag het challengertoernooi van Brescia gewonnen. De Nederlandse tennisser versloeg in de finale op het Italiaanse hardcourt de Bosniër Mirza Basic: 6-4, 6-4.

Sijsling serveerde sterker dan de nummer 147 van de wereld en gaf hem zo geen kans om toe slaan. Zelf deed Sijsling dat wel. Na winst in de eerste set was een vroege break in de tweede voldoende voor de winst. Met een harde forehand besliste de Nederlander de wedstrijd.

Voor Sijsling in het zijn eerste toernooizege sinds 2012. Toen won hij in het Canadese Vancouver eveneens op hardcourt.

Sijsling pakt de titel in Brescia
Sijsling pakt de titel in Brescia (Foto: ANP)

Honkballers Zuid-Korea winnen Premier 12

De honkballers van Zuid-Korea hebben zaterdag de finale van het Premier 12-toernooi, het officieuze WK, gewonnen. De Aziaten versloegen in de Tokio Dome het team van de Verenigde Staten met 8-0. In de groepsfase waren de Amerikanen nog te sterk geweest voor de Zuid-Koreanen waarna ze in de kwartfinales Nederland uitschakelden.

Zuid-Korea liep in de vierde inning weg bij de Amerikanen, van 2-0 naar 7-0. Bij een 4-0-voorsprong sloeg Park Byung-ho een homerun met twee man op de honken. Team USA kwam die klap niet te boven. De Koreaanse 'leftfielder' Kim Hyun-soo werd gekozen tot beste speler van het toernooi dat voor het eerst werd gehouden. Eerder op de dag had Japan het brons veroverd ten koste van Mexico: 11-1.

Honkballers Zuid-Korea winnen Premier 12
Honkballers Zuid-Korea winnen Premier 12 (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.