Clarkson: 'laat IS met rust!'

Jeremy Clarkson is er opnieuw in geslaagd om een storm van verontwaardiging rondom zijn persoontje te creëren. Acht dagen na de slachtpartij in Parijs heeft de presentator er namelijk op aangedrongen dat de Britten IS zouden moeten negeren.

Letterlijk zei hij: "laat de terroristische organisatie met rust". Verder wist hij te melden dat de islamitische sadisten, die in juni nog 30 Britse vakantiegangers op een strand in Tunesië afslachten, niet de bedoeling hebben om niet-moslims pijn te doen.

Zijn uitspraken kwamen na een VN-resolutie waarin besloten werd om alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de doodcultus van de aarde af te vegen.

In zijn column voor een krant schreef de 55-jarige Clarkson: "Als we bommen op ze gooien, dan worden ze boos en sturen ze mensen om aanslagen te plegen in winkelcentra. Dit maakt ons weer boos en daarop zullen wij meer bommen op IS gooien, waardoor zij weer meer mensen onze kant op sturen, enzovoorts."

Tussen alle ietwat vreemde uitspraken lukt het de autoliefhebber zowaar een puntje te maken wanneer hij zegt dat machthebbers niet goed begrijpen wat IS is en wat ze willen. "Ze zeggen dat het niets met de islam te maken heeft, maar dat klopt natuurlijk niet."

"Sjeik Abu Muhammad al-Adnani, de woordvoerder van de IS, roept zijn volgelingen op om een ongelovige te vinden en zijn hoofd met een steen in te slaan, eroverheen te rijden met een auto en daarna al zijn sporen uit te wissen. Hiermee bedoelt hij moslims die hun baard afscheren en alchohol gebruiken. Sjiieten en zo. Noodzakelijkerwijs bedoelt hij hiermee niet Christenen, Boeddhisten of Jedi-ridders zoals ik”, vervolgt Clarkson. “Ze zullen ons tolereren zolang we hun club met rust laten."

Zijn uitspraken staan haaks op de publieke opinie in Groot-Brittannië, waar men achter militair ingrijpen tegen IS staat.

Maar volgens Clarkson is dat een domme tactiek. 'Want', zo redeneert de populaire presentator, 'mensen raken uiteindelijk verveeld van massamoorden'.

"Niemand maakte zich echt druk toen Oliver Cromwell tekeer ging in Ierland. Niemand probeerde Stalin, Idi Amin of Pol Pot te stoppen. Maar deze personen zijn allemaal van het toneel verdwenen omdat mensen hun en hun rare ideeën negeerden."

Twitter ontplofte zo ongeveer na de statements van Clarkson. Vooral de timing van het uiten van zijn mening wordt hem erg kwalijk genomen. Een politiek activist reageerde met: "hij weet blijkbaar net zoveel van deze situatie af als dat hij verstand van auto's heeft."