Van der Poel viert rentree met podiumplek

heywoodu

Wereldkampioen Mathieu van der Poel heeft zijn eerste veldrit van dit seizoen zondag opgeluisterd met de derde plaats. De Nederlander die het begin van het seizoen miste door blessureleed ging in de wereldbekerwedstrijd in Koksijde gretig van start maar verloor de aansluiting door twee slippartijen in de derde ronde. In de slotfase knokte hij zich terug voor een plek op het podium.

De Belg Sven Nys (39) won in de eindsprint de strijd om de hoogste podiumplaats van zijn 21-jarige landgenoot Wout van Aert. Van Aert blijft na drie ronden de leider in de strijd om de wereldbeker met een beperkte voorsprong op Nys.

Mathieu van der Poel blesseerde zich in augustus bij een val in de Tour de l'Avenir en zat zich aan het begin van het veldritseizoen te verbijten op de bank. Door een conditieachterstand waren zijn verwachtingen voor zijn eerste optreden van het seizoen niet hoog. Hij mikte op een plek in de top tien. Maar de twintigjarige veldrijder nam vanaf de start op het duinenparcours het initiatief en zelfs een kleine voorsprong. Na twee foutjes raakte hij op achterstand en leek zijn wedstrijd in de kou en modder in een ploeterpartij te eindigen. Toch meldde hij zich in de slotronde nog in de strijd om de derde plaats.

Van der Poel moest ruim een minuut toegeven op de Belgische concurrentie. Europees kampioen Lars van der Haar eindigde in Koksijde als vierde en zakt in de tussenstand van de wereldbeker naar de derde plaats.

Winnaar Sven Nys is bezig aan zijn laatste seizoen en vierde zijn vijftigste wereldbekerzege uit zijn lange loopbaan. Hij reageerde uitgelaten: "Dat ik het in mijn laatste jaar, tegen de beste renners van de wereld in zo'n zware race nog kan afmaken, daar zijn eigenlijk geen woorden voor."

Van der Poel viert rentree met podiumplek
Van der Poel viert rentree met podiumplek (Foto: ANP)