Zweed Rosenqvist wint opnieuw Grand Prix van Macau

heywoodu

De Zweedse formule 3-coureur Felix Rosenqvist heeft voor het tweede jaar op rij de prestigieuze Grand Prix van Macau gewonnen. De 24-jarige coureur van het Prema Powerteam is daarmee de tweede rijder ooit die de race twee keer won: in 2009 en 2010 was Eduardo Mortara de beste.

Rosenqvist mocht van poleposition vertrekken nadat hij een dag eerder in de kwalificatierace als tweede eindigde. De winnaar van die race, Antonio Giovinazzi, werd echter teruggezet op de grid vanwege een straf. Bij de start moest Rosenqvist zijn leidende positie al snel afstaan aan de Monegask Charles Leclerc, die met een geniale inhaalactie buitenom in de eerste bocht de leiding pakte. Daar kon de coureur van Van Amersfoort Racing een ronde van genieten, want Rosenqvist pakte de koppositie snel weer terug. De race werd vervolgens stopgezet door een harde crash in Fisherman's Bend, de razendsnelle laatste bocht van het circuit, waar meerdere auto's bij betrokken waren.

Twintig minuten later bleken de coureurs ongedeerd en waren de auto's weggehaald en dus kon de race vervolgd worden. Leclerc mocht van kop vertrekken, maar werd nog voor de eerste bocht ingehaald door de uit zijn slipstream komende Rosenqvist en Sam Mcleod. Enkele ronden later kon Leclerc de tweede plek terugpakken van Mcleod, die zelf niet veel later met de muur in aanraking kwam en zijn kansen op het podium zag vervliegen.

Rosenqvist had een gat van ongeveer twee seconden te pakken ten opzichte van Leclerc, die zo nu en dan wat dichterbij kwam. Achter het duo vochten de Brit Alexander Sims en de Italiaan Giovinazzi om de derde plek, terwijl de rest op relatief grote achterstand lag. In de slotfase kwam Leclerc nog wat dichter bij Rosenqvist, maar de Monegask had niet genoeg snelheid om het gat definitief te dichten. Sims won de strijd om plek drie. Er deden in Macau geen Nederlanders mee dit jaar.