FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 november 2015

Weer punten voor Verstappen

Max Verstappen hoopte op een regenrace in Mexico, maar die wens werd niet vervuld. Desondanks reed de jongste coureur aller tijden in de Formule 1 zondag opnieuw in de punten. De achttienjarige coureur eindigde als negende in de Grand Prix van Mexico, goed voor 2 punten. Het was al de vijfde race op rij dat Verstappen bij de eerste tien finishte.

"Ik heb het maximale eruit gehaald", zei de Limburgse coureur op Verstappen.nl. "Mijn race ging best goed. De start was prima en ik ging naar de zesde plaats, ik kon mijn eigen tempo rijden. Op een gegeven moment kon ik de Red Bulls bijhouden, maar ik moest ze laten gaan omdat mijn motor te heet werd. Vanaf dat moment was het niet de gemakkelijkste race. Ik moest rustig aan doen om de auto te koelen en dat heeft me helaas veel tijd gekost."

Het leidde ertoe dat plaatselijke held Sergio Perez tegen het einde van de race Verstappen van de achtste plaats verdrong. "Door het gebrek aan topsnelheid kon ik de Force India niet achter me houden. Ik maakte een foutje in het stadiongedeelte, maar Perez zou me toch wel voorbij zijn gegaan. Ik had het niet beter kunnen doen."

Weer punten voor Verstappen
Weer punten voor Verstappen (Foto: ANP)

Van Gerwen prolongeert Europese titel na mooie comeback

Darter Michael van Gerwen heeft op historische wijze zijn Europese titel weten te verdedigen. De Brabander won in de finale van Gary Anderson met 11-10 nadat hij nog met 7-10 in legs achter stond. 

Beide darters begonnen goed aan de finale in Hasselt. De 180'ers vlogen om de oren. Van Gerwen ging zelfs op voor een negendarter, maar miste op een haar na dubbel twaalf. Een pijl later zorgde het wel voor de 2-2. Van Gerwen brak Anderson op 3-3 voor het eerst, maar drie ijzersterke legs later zorgde ervoor dat de Schot op 4-7 voor stond. Mighty Mike bleef prima gooien, maar slaagde er tot 8-10 niet in om één van zijn spaarzame kansjes te benutten. Het spel van Anderson kenmerkte zich in het slot van de wedstrijd als een enorme choke. 

Van Gerwen kwam op 10-10 langszij. Anderson mocht de laatste leg nog beginnen, maar de Nederlander brak opnieuw en maakte het fantastisch af. 

Van Gerwen rekende eerder op de avond af met Peter Wright. Het werd 11-7, maar het was een merkwaardige wedstrijd. De Brabander liep snel uit naar een 8-1 voorsprong. Het leek een slachting te worden, maar opeens pakte Wright zes legs op een rij en kwam terug tot 8-7. In de leg die volgde maakte Wright namelijk een dure fout. De Schot had een enkele zestien nodig, maar gooide een zeven waardoor hij niet meer uit kon Van Gerwen profiteerde direct en stootte door naar 10-7. Een leg later maakte hij het af. 

Het EK darts is het eerste toernooi in opmaat naar het wereldkampioenschap eind december. Volgende week begint de Grand Slam of Darts (7 t/m 15 november), daarna volgen de World Series of Darts Finals (21-22 november) en de Player Championship Finals (27-29 november). Na het laatstgenoemde toernooi is er nog een kwalificatietoernooi voor het WK, waarna het deelnemersveld vast staat. Het WK begint op 17 december. 

Uitslagen EK darts - halve finales
Michael van Gerwen 11-7 Peter Wright
Gary Anderson 11-5 Adrian Lewis

Finale
Michael van Gerwen 11-10 Gary Anderson
Best of 21 legs

Leider al-Qaeda bepleit breed moslimfront

Leider Ayman al-Zawahiri van de terreurgroep al-Qaeda heeft militante moslimgroepen voorgesteld de krachten in Irak en Syrië te bundelen tegen Rusland en westerse landen. Zawahiri deed zijn oproep in een zondag vrijgegeven geluidsopname.

"Broeders van de mujaheddin in alle plaatsen en van alle groepen. We staan in oog met de agressie van Amerika, Europa en Rusland, dus het is aan ons om naast elkaar te staan van het oosten van Turkestan tot aan Marokko", aldus Zawahiri.

Eerder had Zawahiri de rivaliserende terreurgroep Islamitische Staat niet legitiem genoemd. Hij zinspeelde toen al wel op samenwerking bij de strijd tegen de door de VS geleide coalitie in Irak en Syrië.

Leider al-Qaeda bepleit breed moslimfront
Leider al-Qaeda bepleit breed moslimfront (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 44

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Luuntje met het volgende onderschrift: "Zo lang is mijn knuppel!"

Marc Overmars leest blijkbaar iets opmerkelijks in het programmaboekje van Vitesse. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Joep Leenen)
Marc Overmars leest blijkbaar iets opmerkelijks in het programmaboekje van Vitesse. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Joep Leenen)

Baby van 2,5 maand zwaargewond bij aanrijding

Bij een frontale botsing in Oudenbosch is vanmiddag een baby van slechts 2,5 maand oud zwaargewond geraakt toen hij door de auto werd geslingerd bij een aanrijding. Zijn ouders kwamen er met lichte verwoningen vanaf.

De auto waarin het jongetje zat werd aangereden door een 37-jarige man van Bulgaarse afkomst. Nadat ambulancepersoneel het knulletje had gestabiliseerd, werd het overgebracht naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. 

De Bulgaar bleek veel te veel gedronken hebben. Hij had een alcoholpromillage van 1035 ug/l, oftewel bijna vijf keer de toegestane hoeveelheid. Hij is voor verhoor ingesloten en zijn rijbewijs is ingevorderd. 

Disney verwijdert foto Scarlett Johansson

Scarlett Johansson maakte een ritje in een Disney World-attractie, maar het bewijs hiervan is op verdachte wijze verdwenen.

De actrice en haar man Romain Dauriac waren een dagje uit in het themapark en besloten in de Tower of Terror te gaan. Tijdens de rit worden foto's gemaakt, die bij het verlaten van de attractie gekocht kunnen worden. Tot groot ongenoegen van een familie die bij Scarlett in het karretje zat, 'bestond hun foto niet', zoals hen door Dinsey-medewerkers werd verteld.

Nadat de familie beklag had gedaan bij het management en grote moeite deed om hun foto te achterhalen, kregen ze deze per email toegestuurd, zo weet TMZ. Het is onduidelijk of Scarlett wilde dat de foto verdween of dat Disney World het initiatief nam, maar volgens de entertainmentwebsite haalt Disney niet automatisch foto's van beroemdheden weg.

Disney verwijdert foto Scarlett Johansson
Disney verwijdert foto Scarlett Johansson (Foto: BuzzE)

Hulpdiensten naar Buitenveldertbaan Schiphol

Op dit moment stellen hulpdiensten zich op langs de Buitenveldertbaan op Schiphol. Er is een vooralarm uitgegeven voor vlucht CSA619 richting Praag. De rechter motor van het vliegtuig is uitgevallen volgens 112schiphol op Twitter. 

Update 22:21 uur
Inmiddels staat het vliegtuig aan de grond en wordt het door de brandweer naar de gate begeleid. 

Biwott wint marathon in 'Big Apple'

De Keniaanse hardloper Stanley Biwott heeft zondag de beroemde marathon van New York bij de mannen gewonnen. Hij troefde in de slotfase van de race over 42,195 kilometer zijn landgenoot Geoffrey Kamworor af. De 29-jarige Biwott noteerde een winnende, maar verre van aansprekende tijd van 2.10.34.

Kamworor, die dit jaar de wereldtitel veldlopen veroverde, finishte in 2.10.48. De Ethiopiër Lelisa Desisa eindigde als derde in 2.12.10. De Keniaan Wilson Kipsang, die vorig jaar de klassieker in de 'Big Apple' won, werd vierde in 2.12.45.

Biwott huisde lang in een grote kopgroep, die na ongeveer 32 kilometer uiteenviel. Kamworor was degene die een tempoversnelling plaatste en alleen Biwott en Desisa konden volgen. Bij het ingaan van Central Park maakte Biwott zich los en liep naar zijn fraaiste marathonzege. Dit voorjaar was hij nog de snelste geweest in de CPC Loop in Den Haag.

Biwott wint marathon in 'Big Apple'
Biwott wint marathon in 'Big Apple' (Foto: ANP)

F1: Uitslag Grand Prix van Mexico

Nico Rosberg heeft de terugkeer van de Grand Prix van Mexico op de Formule 1-kalender opgeluisterd met een zege. De Duitser zegevierde met de Mercedes voor teamgenoot en wereldkampioen Lewis Hamilton en de Williams van Valtteri Bottas. Max Verstappen haalde er met een negende plaats het maximale uit.

Rosberg startte op het Autódromo Hermanos Rodríguez van poleposition en kende een goede start. Achter hem sloten Hamilton en de goed vertrokken Daniil Kvyat aan. Daniel Ricciardo meldde zich voor plek vier en kwam in aanraking met Ferrari-coureur Sebastian Vettel die hierbij een lekke band opliep. Ook Verstappen kende een goed eerste deel van de wedstrijd met een zesde plaats.

Terwijl de Mercedessen vooraan wegreden hanteerde Williams een aanvallende tactiek door zowel Bottas als teamgenoot Felipe Massa zeer vroeg binnen te halen voor hun eerste stop. Dit pakte goed uit voor Bottas die nadat de stops geweest waren op plek vier terecht kwam, achter Kvyat. Ricciardo lag vijfde, voor Massa, de Force India van Hülkenberg, de Toro Rosso van Verstappen, de Force India van thuisrijder Sergio Perez en de Toro Rosso van Carlos Sainz.

Kimi Räikkönen was hier inmiddels tussenuit gevallen. De Fin vertrok van de voorlaatste positie en reed zich langzaam maar zeker naar voren tot een hernieuwde botsing met Bottas een einde maakte aan zijn wedstrijd. Bottas kon zonder schade verder rijden. Ook Vettel zou de finish niet halen. In zijn drang naar voren spinde de Duitser halverwege al even en daarna zat hij klem achter de Lotus van Pastor Maldonado. Op driekwart van de race leken de remmen van Vettel het begeven te hebben, waarna hij in de bandenstapels belandde en een safety car veroorzaakte,

De Mercedessen hadden ondertussen een ruime voorsprong op het veld genomen, maar raakten deze kwijt. Verstappen was na een foutje zijn achtste plaats kwijtgeraakt aan Perez die als enige van het veld geen tweede stop maakte. Na de herstart sloeg Bottas meteen toe bij Kvyat, waarna de Fin achter Rosberg en Hamilton als derde zou finishen. Kvyat werd vierde, voor Ricciardo, Massa, Hülkenberg, Perez, Verstappen en Romain Grosjean die het laatste punt mee naar huis mocht nemen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Nico Rosberg Mercedes 1:42:35.038
2 Lewis Hamilton Mercedes +1.954
3 Valtteri Bottas Williams +14.592
4 Daniil Kvyat Red Bull +16.572
5 Daniel Ricciardo Red Bull +19.682
6 Felipe Massa Williams +21.493
7 Nico Hülkenberg Force India +25.860
8 Sergio Perez Force India +34.343
9 Max Verstappen Toro Rosso +35.229
10 Romain Grosjean Lotus +37.934
11 Pastor Maldonado Lotus +38.538
12 Marcus Ericsson Sauber +40.180
13 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +48.772
14 Jenson Button McLaren +49.214
15 Alexander Rossi Manor +2 ronden
16 Will Stevens Manor +2 ronden
DNF Felipe Nasr Sauber +14 ronden
DNF Sebastian Vettel Ferrari +21 ronden
DNF Kimi Räikkönen Ferrari +50 ronden
DNF Fernando Alonso McLaren +70 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 345
2 Nico Rosberg Mercedes 272
3 Sebastian Vettel Ferrari 251
4 Valtteri Bottas Williams 126
5 Kimi Räikkönen Ferrari 123
6 Felipe Massa Williams 117
7 Daniil Kvyat Red Bull 88
8 Daniel Ricciardo Red Bull 84
9 Sergio Perez Force India 68
10 Max Verstappen Toro Rosso 47
11 Romain Grosjean Lotus 45
12 Nico Hülkenberg Force India 44
13 Felipe Nasr Sauber 27
14 Pastor Maldonado Lotus 26
15 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 18
16 Jenson Button McLaren 16
17 Fernando Alonso McLaren 11
18 Marcus Ericsson Sauber 9
19 Roberto Merhi Manor 0
20 Alexander Rossi Manor 0
21 Will Stevens Manor 0
22 Kevin Magnussen McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 617
2 Ferrari 374
3 Williams 243
4 Red Bull 172
5 Force India 112
6 Lotus 71
7 Toro Rosso 65
8 Sauber 36
9 McLaren 27
10 Manor 0

COC wil verbod op discriminatie transgenders

Het COC wil dat er een wettelijk verbod komt op discriminatie van transgenders. De belangenvereniging voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders doet die oproep zondag in een brief aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Het COC zegt dat Plasterk in 2013 politieke steun beloofde voor een verbod op transgenderdiscriminatie in de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB), maar tot een wetsvoorstel is het nog niet gekomen. In de AWGB worden momenteel onder andere geslacht, hetero- en homoseksualiteit wel expliciet vermeld.

De oproep volgt op de verschijning van een rapport van Transgender Netwerk Nederland (TNN) over discriminatie van transgenders. In dat rapport staat dat ruim de helft van de transgenders minstens een keer per maand wordt beledigd of een gewelddadig incident meemaakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om bedreiging, aangevallen of uitgescholden worden.

COC wil verbod op discriminatie transgenders
COC wil verbod op discriminatie transgenders (Foto: ANP)

Mist breidt zich snel uit over het hele land

Het KNMI waarschuwt zondag dat de mist die vooral in de Randstad en de noordelijke helft van Nederland voorkomt, zich in de loop van de avond en nacht verder zal uitbreiden. Rond 19.30 uur gold waarschuwingscode geel voor (dichte) mist nog niet in Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en de Waddeneilanden.

Op veel wegen in de rest van het land is het zicht minder dan 200 meter. De rijomstandigheden zijn gevaarlijk en is het raadzaam om voldoende afstand te houden. De mist kan volgens het weerinstituut extra verraderlijk zijn doordat die plotseling kan optreden.

Pas in de loop van maandagochtend lost de mist van het zuiden uit geleidelijk op, aldus het KNMI.

Mist breidt zich snel uit over het hele land
Mist breidt zich snel uit over het hele land (Foto: ANP)

Van Gerwen stoot door naar halve finales EK darts, Klaasen uitgeschakeld

Michael van Gerwen staat in de halve finales van het Europees kampioenschap darts. In het Belgische Hasselt won hij in de kwartfinale van Dave Chisnall. Jelle Klaasen redde het niet, hij verloor zondagmiddag van Gary Anderson.

Mighty Mike was op stoom. Hij versloeg Chizzy met 10-4. De nummer één van de wereldkampioen blonk uit met een gemiddelde van 106.55 en had een checkoutpercentage van 53 procent. Klaasen begon goed tegen Anderson en kwam 3-1 voor, maar mede met finishes van 100 en 120 kwam Anderson 4-3 voor. Het werd nog 4-4, maar daarna nam de Schot de leiding in handen en trok de partij met 10-6 naar zich toe. Anderson had een gemiddelde van 103, waar Klaasen bleef steken op 95.

De spannendste partij van de middag ging tussen Adrian Lewis en Phil Taylor. Lewis stond 3-0, 4-1, 7-4 en 9-6 voor, maar zag toch Taylor op gelijke hoogte (9-9) komen en een beslissende leg was nodig.  Lewis kwam met scores van 131 en 140 als eerste op een finish voordat Taylor 171 gooide om tops over te laten. Met de derde pijl in dubbel twintig was het Lewis die de wedstrijd uit het vuur sleepte. Jackpot had een gemiddelde van 99 en Taylor 106, maar dat bleek niet genoeg. Lewis had wel een beter finishpercentage dan Taylor (48 om 32 procent). 

Vanavond vanaf 20.00 uur worden de halve finales gespeeld. Van Gerwen speelt tegen Peter Wright en Anderson zal aantreden tegen Lewis. Ook de finale heeft vanavond nog plaats. 

Uitslagen kwartfinales EK Darts
John Henderson 4-10 Peter Wright
Michael van Gerwen 10-4 Dave Chisnall
Gary Anderson 10-6 Jelle Klaasen
Adrian Lewis 10-9 Phil Taylor

Halve finales - vanaf 20.00 uur
Michael van Gerwen v Peter Wright
Gary Anderson v Adrian Lewis
Best of 21 legs

Quintis Ristie is Veroniklaas

Acteur en presentator Quintis Ristie is zondag in de Elfteling benoemd tot Veroniklaas, ''de leukste, grappigste en vriendelijkste hulpsinterklaas van Nederland." Als Veroniklaas gaat Quintis vanaf 16 november het land in voor de Actie Pepernoot van het Nationaal Fonds Kinderhulp, om zoveel mogelijk kinderen een cadeautje te kunnen geven op pakjesavond.

Henk Westbroek, Ralf Mackenbach, Rachel Traets, en diverse Radio Veronica-dj's waren zondag bij de introductie van Veroniklaas aanwezig. Samen met Veroniklaas bezorgden zij de 75 uitgenodigde kinderen, uit gezinnen die het minder breed hebben en verbonden zijn aan het Nationaal Fonds Kinderhulp, een onvergetelijke dag.

"Ieder kind is lief en ieder kind in Nederland verdient een Sinterklaascadeautje op pakjesavond. Veroniklaas is begaan met het lot van alle kinderen en zet alles op alles om samen met Actie Pepernoot zo veel mogelijk kinderen blij te kunnen maken op 5 december met een leuk cadeau", zegt Erik de Zwart van Radio Veronica.

Quintis Ristie is Veroniklaas
Quintis Ristie is Veroniklaas (Foto: BuzzE)

Topman Commerzbank wijst nieuw contract af

Topman Martin Blessing van Commerzbank zal zijn huidige verbintenis met de Duitse bank niet verlengen. De bestuursvoorzitter heeft een aanbod voor verlenging van zijn contract naast zich neergelegd, zo maakte de bank zondag bekend.

De huidige overeenkomst loopt nog tot oktober volgend jaar. Blessing nam in 2008 het stokje over van Klaus-Peter Müller, die nog wel voorzitter is van de raad van toezicht van de bank. Müller zei in een reactie de beslissing van Blessing te respecteren. Ook sprak hij zijn waardering voor hem uit.

De reden voor het aanstaande vertrek van Blessing gaf Commerzbank niet. De bank maakt komende week de resultaten over het derde kwartaal bekend.

Topman Commerzbank wijst nieuw contract af
Topman Commerzbank wijst nieuw contract af (Foto: ANP)

Absolute meerderheid voor president Erdogan

De Turkse president Recep Tayyip Erodgan heeft zondag met zijn partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) een absolute meerderheid in het parlement veroverd. Hij kreeg bijna de helft van de stemmen in de parlementsverkiezingen van zondag, meldde staatspersbureau Anadolu.

De AK verloor in juni voor het eerst in dertien jaar de absolute meerderheid. Volgens waarnemers zag Erdogan de stembusgang zondag als een herkansing. Opiniepeilers stelden dat zijn opzet niet zou lukken en hij rond de 40 procent zou blijven steken.

Absolute meerderheid voor president Erdogan
Absolute meerderheid voor president Erdogan (Foto: ANP)

Minder vliegtuigen door dichte mist

Wie zondagavond gaat vliegen, heeft door de mist grote kans op vertraging. Dat geldt zowel voor reizigers die naar Nederland willen komen als voor mensen die vanuit Nederland vertrekken. "Ook in omliggende landen is er mist, dus er is sprake van een dubbel effect", zei een woordvoerster van Schiphol.

Vanwege de mist vertrekken minder vliegtuigen. Dat is uit veiligheidsoverwegingen. De afstanden tussen de vliegtuigen in de lucht moet bij mist groter zijn.

Minder vliegtuigen door dichte mist
Minder vliegtuigen door dichte mist (Foto: ANP)

Ter Mors wint ook 1000 meter

Jorien ter Mors heeft zondag bij de selectiewedstrijden voor de wereldbeker in Enschede ook de 1000 meter op haar naam geschreven. De 25-jarige schaatsster van Team Afterpay eindigde op haar thuisbaan in Twente in een tijd van 1.15,95. Daarmee was de olympisch kampioene op de 1500 meter aanzienlijk sneller dan nummer twee Sanneke de Neeling (1.17,75). Marrit Leenstra, Nederlands kampioene op deze afstand, belandde met een tijd van 1.17,86 op de derde plaats.

Margot Boer (1.18,45) en Linda de Vries (1.18,48) pakten eveneens een ticket op deze afstand voor de eerste serie wereldbekers.

Ter Mors, die vorige winter niet in actie kwam door onder meer verschijnselen van overtraindheid, zegevierde zaterdag al op de 500 meter. Zij had aan één race (38,75) genoeg voor de winnende tijd.

Ter Mors wint ook 1000 meter
Ter Mors wint ook 1000 meter (Foto: ANP)

Uitslag AZ Alkmaar - N.E.C. Nijmegen

N.E.C. Nijmegen heeft in een mistig Alkmaar een stevige dreun uitgedeeld aan AZ. De bezoekers wonnen de wedstrijd met 2-4 en klimmen naar plek zes op de ranglijst met zeventien punten. AZ staat elfde met twaalf punten.

AZ

2 - 4

N.E.C. Nijmegen

33' Henriksen
66' Henriksen
  29' Limbombe
34' Santos
49' Woudenberg
57' Limbombe
 
Gele kaart: Gouweleeuw, Van der Linden (AZ)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.555
Arbiter: Van den Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Johansson
Gouweleeuw
Van der Linden
Haps
Van Overeem (Hupperts/59)
Rienstra
Henriksen
Dos Santos
Janssen (Tankovic/70)
El Hamdaoui (Jahanbakhsh/59)
  Kirsten
Kane
Van Eijden
Golla
Woudenberg
Bikel
Ritzmaier (Rayhi/77)
Breinburg
Foor
Santos
Limbombe (Celik/90+2)

Rellen in Diyarbakir na stembusgang

In de Turkse en etnisch overwegend Koerdische stad Diyarbakir zijn zondagavond ongeregeldheden uitgebroken na de parlementsverkiezingen. Veiligheidstroepen hebben traangas afgeschoten op betogers die met stenen gooiden.

De betogers keerden zich tegen de verkiezingsuitslagen die ze als vervalst zien. Er is een grote winst geboekt door de partij van de Turkse president Erdogan, de partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK). De Koerden zijn boos over het beleid van Erdogan, dat in hun ogen onder meer heeft geleid tot het gedogen van soennitische extremisten van Islamitische Staat en tot het mislukken van het vredesproces met de extremistische Koerdische strijdgroep PKK (Koerdische Arbeiderspartij).

Rellen in Diyarbakir na stembusgang
Rellen in Diyarbakir na stembusgang (Foto: ANP)

Nicki Minaj beledigt vrouw in rolstoel

Nicki Minaj heeft wat uit te leggen over een video die ze dit weekend op Instagram plaatste. Daarop is te zien hoe ze verkleed als fee met haar toverstaf naar iemand in een rolstoel wijst en hysterisch lachend naar de persoon roept om te gaan lopen.

Nicki vierde Halloween in Las Vegas. Daar krijgt ze een vrouw in een gemotoriseerde rolstoel in het vizier. Daarop grapt ze: ''Kon ik nou Handi-Man maar vinden. Loop. Ik gebied u te lopen." Handi-Man is een door Damon Wayas gespeeld gehandicapt personage uit de comedy In Living Color. In de serie droeg hij een superheldenpak en kwam hij op voor de rechten van gehandicapten.

Uit de reacties op internet blijkt dat sommige fans van Nicki volhouden dat het onschuldige humor is van hun idool. Anderen vinden dat een handicap niet om te lachen is.

Nikki Minaj beledigt vrouw in rolstoel
Nikki Minaj beledigt vrouw in rolstoel (Foto: BuzzE)

Files door terugkerende recreanten én mist

Op de Nederlandse snelwegen staat zondag aan het eind van de middag bijna 60 kilometer file. Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) is dat uitzonderlijk. "Het is dit jaar sowieso nog niet voorgekomen", aldus een woordvoerder.

Het mooie weer in delen van Nederland heeft veel mensen naar buiten gelokt en de mist speelde volgens de VID zeker ook een rol. Vooral de routes vanaf de Veluwe zijn druk: zo staat het op de A1 tussen Apeldoorn en Amsterdam bij elkaar over 20 kilometer stil. In de regio Den Haag waren de wegen overvol door dagjesmensen die terugkeerden van de badplaatsen Scheveningen en Kijkduin.

Schiphol waarschuwt dat reizigers rekening moeten houden met vertragingen door de mist.

Files door terugkerende recreanten én mist
Files door terugkerende recreanten én mist (Foto: ANP)

Kooiman klopt Bergsma en Kramer

Jorrit Bergsma heeft zijn Friese schaatsrivaal Sven Kramer voor de tweede keer in drie dagen verslagen bij de selectiewedstrijden voor de wereldbeker in Enschede. De olympisch en wereldkampioen op de 10.000 meter moest zondag op zijn favoriete afstand echter nog wel voorrang verlenen aan de verrassende Erik Jan Kooiman (13.05,96). De stayer van Team Clafis pakte vrijdag met de vijfde tijd ook al een WB-ticket op de 5000 meter.

In zijn race tegen Kramer eindigde Bergsma zondag in 13.07,41. Kramer reed 13.16,08. De eerste vijf van de zes ritten kwalificeerden zich voor de wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City (20-22 november) op de 10.000 meter. Met Kooiman, Bergsma en Kramer pakten ook Bob de Vries (13.16,81) en Arjan Stroetinga (13.18,02) op deze afstand een WB-ticket.

Bergsma deelde vrijdag op de 5000 meter het eerste plaagstootje uit aan Kramer. Met een tijd van 6.18,40 versloeg hij de olympisch en wereldkampioen op deze afstand tot diens lichte ergernis met een halve seconde (6.18,90).

Bergsma opnieuw sneller dan Kramer
Bergsma opnieuw sneller dan Kramer (Foto: ANP)

Turnster Sanne Wevers pakt zilver op WK

Sanne Wevers heeft zondag bij de WK turnen in Glasgow het zilver gepakt in de toestelfinale op balk. Haar score was eerst 14,233 maar werd na een protest verhoogd naar 14,333. Alleen de Amerikaanse titelverdedigster Simone Biles ging over die score heen met een vrijwel perfecte oefening: 15,358. Het brons was voor de Duitse Pauline Schäfer: 14,133.

Het was voor het eerst sinds 2005 dat een Nederlandse vrouw een medaille veroverde op een WK. Destijds was er brons voor Suzanne Harmes op vloer.

Turnster Sanne Wevers pakt zilver op WK
Turnster Sanne Wevers pakt zilver op WK (Foto: ANP)

Auto Google rijdt langzamer in buurt kinderen

Google heeft Halloween aangegrepen om zijn zelfrijdende auto's te leren om voorzichtiger te rijden in de buurt van kinderen. De techgigant riep in de Verenigde Staten ouders en hun kinderen, die traditiegetrouw met Halloween langs de deuren gaan, op om ook langs geparkeerde Google-auto's te lopen. Google leerde zo het systeem om kinderen in alle vormen en maten te herkennen.

De gegevens gebruikt Google om zelfrijdende auto's veiliger te maken. Google wil zijn auto's via detectiesystemen rekening laten houden met de onvoorspelbaarheid van kinderen in het verkeer.

Eerder zou de techgigant de computer ook al een meer menselijke interpretatie van de verkeersregels leren. Zo zouden de voertuigen, omwille van de veiligheid, bochten vaker afsnijden en bestaat de kans dat de auto's inhalen bij een doorgetrokken streep.

Auto Google rijdt langzamer in buurt kinderen
Auto Google rijdt langzamer in buurt kinderen (Foto: ANP)

'Erdogans AK-partij boekt overwinning'

Voorlopige uitslagen van de Turkse parlementsverkiezingen van zondag geven president Recep Tayyip Erdogan van de partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) uitzicht op een grote overwinning.

Nadat 42 procent van de stemmen is geteld, zou de AK op 53,8 procent van de stemmen staan. De belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP) krijgt vooralsnog een vijfde van de stemmers achter zich.

De links-radicale pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) haalt naar het zich laat aanzien net als bij de vorige parlementsverkiezingen in juni de hoge kiesdrempel (10 procent van de stemmen). De HDP zou kunnen rekenen op ruim 11 procent, meldde tv-zender TRT.

'Erdogans AK-partij boekt overwinning'
'Erdogans AK-partij boekt overwinning' (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 01/11/2015

In de Eredivisie zijn om 14.30 twee wedstrijden gestart. In beide wedstrijden won de thuisploeg met 2 goals verschil. Hieronder de statistieken:

sc Heerenveen

2 - 0

sc Cambuur Leeuwarden

 4' Dammers (ed)
 34' Te Vrede(pen)
   
 
 Gele kaart: Bijker, (sc Heerenveen), Anderson, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 26.100
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
van Anholt
Otigba
van de Berg
Bijker
Slagveer (Marzo/89)
Thorsby
St. Juste
Cavlan
Te Vrede
Larsson (Thern/81)
  Nienhuis
Anderson
Mac-Intosh (Van der Laan/64)
Dammers
Peersman
Monteiro (Barto/37)
Overgoor (Byrne/61)
Bakker
Rosheuvel
Van de Streek
Narsingh

FC Utrecht

4 - 2

FC Twente

 29' Letschert
 38' Drommel (ed)
 64' Barazite
 90' Haller(pen)
   18' Agyepong
 40' Ziyech
 
 Gele kaart: Strieder, (FC Utrecht),
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.034
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Klaiber
van de Maarel
Letschert
Conboy
Ramselaar
Strieder (Leeuwin/68)
Ayoub (Diemers/69)
Joosten (Ludwig/78)
Barazite
Haller
  Drommel
Ter Avest
Uvini
Bijen
van de Lely (Tapia/75)
Mokotjo
Ziyech
Gutierrez
Angyepong (Cabral/74)
Oosterwijk
Ede (Olaitan/85)

'Russisch toestel brak uiteen in de lucht'

De Airbus A321 van de Russische charter Kogalimavia is zaterdag in de lucht uiteengereten. Dit heeft een bron bij de Russische luchtvaartautoriteiten zondag gezegd. Het is volgens de bron nog te vroeg om daar conclusies uit te trekken.

De oorzaak van de crash van het vliegtuig met 224 mensen aan boord is vooralsnog onduidelijk. Het verdween niet lang na het opstijgen van het vliegveld van de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh van de radar. Het stortte neer in een gebied in de Sinaï waar al jaren jihadisten actief zijn.

'Russisch toestel brak uiteen in de lucht'
'Russisch toestel brak uiteen in de lucht' (Foto: ANP)

'Met of zonder Merkel grenzen dicht'

Een Duitse christendemocratische toppoliticus, Hans-Peter Uhl, heeft in de zondagseditie van de Frankfurter Allgemeine dreigende taal geuit tegenover bondskanselier Angela Merkel van de CDU (Christen-Democratische Unie). Uhl, een christendemocraat uit het zuiden en parlementslid namens de Beierse CSU (Christelijk Sociale Unie) zei dat "de grenzen met Merkel dichtgaan of zonder Merkel dichtgaan (voor vluchtelingen)". Merkel geldt als veel te gastvrij voor migranten.

Het dreigement valt samen met topoverleg over de vluchtelingencrisis in Berlijn dat zondag mislukte. De leiders van de regeringscoalitie van christendemocraten en sociaaldemocraten waren van plan in deze crisis de neuzen één kant top te zetten, maar Merkel, CSU-chef Horst Seehofer en de sociaaldemocratische leider Sigmar Gabriel (SPD) bereikten zondag kennelijk niets. Donderdag proberen ze het opnieuw.

Sinds Merkel zich eerder dit jaar liet ontvallen dat Duitsland geen Syrische vluchtelingen wegstuurt, behoort haar land tot de populairste bestemmingen van vluchtelingen en andere migranten en niet alleen uit Syrië. Volgens Uhl moet het land paal en perk stellen aan de toestroom en wil de meerderheid van de bevolking dat. "Merkel kan zich niet tegen de meerderheid keren, zonder haar functie als bondskanselier te verliezen", aldus Uhl.

De Beierse CSU is tegen de vluchtelingenpolitiek van Merkel. De meeste migranten komen eerst in Beieren het land binnen. Buurland Oostenrijk noemt het Duitse beleid "uitnodigingspolitiek". En de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Sebastian Kurz, eist dat die politiek overboord gaat.

'Met of zonder Merkel grenzen dicht'
'Met of zonder Merkel grenzen dicht' (Foto: ANP)

Dode man gevonden in water bij Zeewolde

In het Wolderwijd, een van de Veluwerandmeren, is zondag een dode man gevonden naast een boot, bij eiland De Zegge in Zeewolde. Dat heeft de politie bevestigd na berichtgeving van Omroep Flevoland.

De politie gaat uit van een noodlottig ongeval: de man, afkomstig uit Zeewolde, is hoogstwaarschijnlijk onwel geworden of heeft een hartstilstand gehad, is in het water gevallen en verdronken.

Dode man gevonden in water bij Zeewolde
Dode man gevonden in water bij Zeewolde (Foto: ANP)

Kleibeuker (37) snelste op 5000 meter

Carien Kleibeuker heeft zondag bij de selectiewedstrijden voor de wereldbeker in Enschede met overmacht de 5000 meter op haar naam geschreven. De 37-jarige schaatsster van Team Clafis eindigde op IJsbaan Twente in een tijd van 7.06,69. Ploeggenote Irene Schouten reed de tweede tijd (7.10,39), gevolgd door Lisa van der Geest als nummer drie in 7.13,39. Ook Yvonne Nauta (7.13,89) en Antoinette de Jong (7.18,70) verdienden op deze afstand een startbewijs voor de wereldbeker in Salt Lake City (20-22 november).

Kleibeuker, goed voor olympisch brons bij Sochi 2014 op de 5000 meter, greep zaterdag op de 3000 meter met de zesde tijd net naast een WB-ticket. De onvermoeibare routinier eindigde daarna op zaterdagavond achter Janneke Ensing op de tweede plaats bij de marathon om de KPN Cup in Utrecht.

Kleibeuker (37) snelste op 5000 meter
Kleibeuker (37) snelste op 5000 meter (Foto: ANP)

Vluchtelingen drukken op begroting Zweden

STOCKHOLM Het genereuze vluchtelingenbeleid in Zweden laat zijn sporen na op de begroting van het land. Voor het eerst sinds 1997, toen het land een begrotingsplafond instelde, dreigt het meer uit te geven dan het heeft afgesproken. Met name de kosten voor de opvang van vluchtelingen drukt zwaar op de begroting.

Tot en met volgend jaar voorziet Zweden 60 miljard kroon (6,4 miljard euro) kwijt te zijn om de vluchtelingenproblematiek het hoofd te bieden, twee keer meer dan eerder geraamd. Met dat geld zou het land 350.000 mensen helpen in een zoektocht naar een veilig heenkomen.

In de begroting van 2016 heeft de overheid slechts een buffer van 17 miljard kroon totdat het plafond is bereikt. Hoewel er geen juridische gevolgen kleven aan het schenden van het plafond, kan het voor de minderheidsregering politiek moeilijkheden geven. Eerder gaf de Zweedse regering zichzelf al meer speelruimte met het ophogen van het plafond met 4 procent.

Vluchtelingen drukken op begroting Zweden
Vluchtelingen drukken op begroting Zweden (Foto: ANP)

Zware ochtendspits verwacht wegens mist

Automobilisten moeten maandagochtend rekening houden met een drukke ochtendspits. Ook zondagavond en in de nacht naar maandag zijn er moeilijke rij-omstandigheden door dichte mist, waarschuwt de VerkeersInformatieDienst VID zondag. Het zicht zal vaak minder dan 200 meter bedragen.

Alle schoolvakanties zijn maandag afgelopen wat tot extra drukte kan leiden. Bij mist worden bovendien spitsstroken niet geopend waardoor langere files dan normaal zullen ontstaan.

Zware ochtendspits verwacht wegens mist
Zware ochtendspits verwacht wegens mist (Foto: ANP)

Uitslag ADO Den Haag - Feyenoord

ADO Den Haag heeft zijn eerste thuiszege van het seizoen binnen, en wel tegen Feyenoord. De Rotterdammers waren in de eerste helft zwak en in een iets betere tweede helft kwam de thuisploeg toch als enige tot scoren via een knullig eigen doelpunt. Hieronder de statistieken:

ADO Den Haag

1 - 0

Feyenoord

 69' Van Beek (ed)    
 
 Gele kaart: Duplan, Malone, (ADO Den Haag), Vejinovic, Gustafson, El Ahmadi, Basakircoglu, (Feyenoord)
 Rode kaart: Duplan (82) (ADO Den Haag),
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 14.261
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Malone
Wormgoor
Zuiverloon
Meijers
Derijck
Jansen (Beugelsdijk/79)
Bakker
Schaken (Kastaneer/90)
Havenaar
Duplan
  Vermeer
Karsdorp (Basacikoglu/74)
Van Beek
Van der Heijden
Kongolo
El Ahmadi
Gustafson (Toornstra/84
Vejinovic
Kuyt
Kramer (Kazim-Richards/64)
Elia

Roemer: eerlijker belasting heffen

SP-leider Emile Roemer wil op een andere manier belasting op vermogen gaan heffen. Door miljonairs meer belasting te laten betalen en door een vermogenswinstbelasting in te voeren, wordt het eerlijker, vindt Roemer. Met de voorstellen kan 4,2 miljard euro worden geïnd.

Dat geld wil de SP gebruiken voor de zorg en sociale voorzieningen en om de lasten voor de lage- en middeninkomens te verlagen. Door iets meer te vragen van de allerrijksten in ons land kunnen we investeren in de samenleving en de groeiende ongelijkheid een halt toeroepen, stelde Roemer zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Roemer: eerlijker belasting heffen
Roemer: eerlijker belasting heffen (Foto: ANP)

Doden bij schietpartij Colorado

Een man heeft in de Amerikaanse stad Colorado Springs dit weekeinde drie mensen doodgeschoten voor hij zelf voor een restaurant in de het centrum door de politie werd doodgeschoten. The Colorado Springs Gazette berichtte zondag dat de schutter kennelijk willekeurig in een half uur tijd drie mensen doodschoot. Een vrouw zou door kogels gewond zijn geraakt.

In het centrum opende hij zaterdag het vuur op toegesnelde agenten toen die hem in het nauw dreven, aldus de plaatselijke politie. Die doodden de schutter toen. Hij zou meerdere vuurwapens bij zich hebben gehad.

Doden bij schietpartij Colorado
Doden bij schietpartij Colorado (Foto: ANP)

Ook Emirates mijdt Sinaï

Naast Air France en Lufthansa zal ook luchtvaartmaatschappij Emirates voorlopig het luchtruim boven de Sinaï in Egypte mijden. Eerst moet duidelijk zijn waardoor zaterdag een Russische Airbus is neergestort. Tot die tijd zullen vliegtuigen van de maatschappij omvliegen.

Eerder liet KLM, dat sowieso niet zo vaak over de Sinaï vliegt, weten de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Qatar Airways benadrukte zondag dat de regels voor het luchtruim boven Egypte niet zijn gewijzigd en is het niet nodig wijzigingen in routes aan te brengen.

Het Russische toestel stortte op de terugreis van Sharm-el-Sheikh naar Sint Petersburg op het Egyptische schiereiland neer. Daarbij kwamen alle 224 inzittenden om het leven. In delen van de bergachtige Sinaï zijn al jaren groepen jihadisten actief. Een van de groepen claimt het toestel te hebben neergehaald.

Ook Emirates mijdt Sinaï
Ook Emirates mijdt Sinaï (Foto: ANP)

Geen vluchten Kogalimavia met Airbus A321

De Russische luchtvaartautoriteiten hebben zondag volgens persbureau Interfax alle vluchten van de chartermaatschappij Kogalimavia met vliegtuigen van het type Airbus A321 stilgelegd. Een dergelijk toestel is zaterdag in het noordoosten van Egypte neergestort. Alle 224 inzittenden verloren het leven.

Het is niet duidelijk wat de oorzaak van de crash is. De Airbus A321 uit 1997 had al bijna 21.000 vluchten gemaakt. Het Russische vliegtuig daalde plotseling steil naar beneden en zou geen noodsignaal hebben uitgezonden.

Het toestel zou technische problemen hebben gehad en kwam neer in een deel van de Sinaï waar jihadisten al jaren actief zijn. Lufthansa, Air France-KLM en Emirates hebben laten weten de Sinaï te mijden tot de crash opgehelderd.

De Russische minister van Transport, Maxim Sokolov, is met een team onderzoekers in Caïro aangekomen.

Geen vluchten Kogalimavia met Airbus A321
Geen vluchten Kogalimavia met Airbus A321 (Foto: ANP)

Doden bij aanslag hotel Somalië

 Het dodental door een aanslag op een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu is opgelopen naar zeker elf. Onder de doden zijn volgens de politie een politicus, een oud-legercommandant en een journalist. Tientallen mensen raakten gewond.

Er ging een autobom af bij hotel Sahafi, in het centrum van Mogadishu. Daarna werd het gebouw bestormd door gewapende mannen. Later ging er nog een tweede bom af. Het lukte militairen om de aanvallers na een uren durend vuurgevecht te verdrijven.

De streng islamitische terreurbeweging Al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. Die groep heeft al meerdere aanslagen gepleegd in Mogadishu.

Dodental aanslag hotel Somalië opgelopen
Dodental aanslag hotel Somalië opgelopen (Foto: ANP)

FBI: geen bom op boot president Maldiven

Een explosie aan boord van de boot van de president van de Maldiven eind september is niet veroorzaakt door een bom, stelt de FBI. De Amerikanen hebben er geen bewijs voor gevonden. De regering van de Maldiven zegt dat de conclusie haaks staat op uitkomsten van eerder onderzoek. Afgelopen week werd de vicepresident van de eilandengroep opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de explosie. President Abdulla Yameen bleef ongedeerd, zijn vrouw en twee anderen raakten wel gewond.

De FBI was door de Maldiven gevraagd om het incident te onderzoeken. De minister van Buitenlandse Zaken van de Maldiven twitterde dat het forensische rapport niet overtuigend is. De FBI stelt in een verklaring dat de brokstukken die het heeft gekregen voor onderzoek afkomstig zijn van de boot en dat er geen onderdelen van een bom zijn gevonden.

Ook onderzoeksbureaus uit India en Australië hebben op verzoek van de eilandengroep een onderzoek ingesteld, rapporten zijn er nog niet verschenen.

FBI: geen bom op boot president Maldiven
FBI: geen bom op boot president Maldiven (Foto: ANP)

Amsterdams koffiehuis beschoten

In de Krugerstraat in de Amsterdamse Transvaalbuurt is zondagochtend omstreeks 03.45 uur een koffiehuis beschoten. Bij het incident raakte niemand gewond. Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd na berichtgeving door de lokale omroep AT5.

Op het moment van het incident had het koffiehuis de rolluiken al naar beneden, maar er was nog personeel aanwezig in het pand. Er zijn meerdere schoten gelost. De politie kan nog niets zeggen over dader(s) en motief en is op zoek naar getuigen.

Amsterdams koffiehuis beschoten
Amsterdams koffiehuis beschoten (Foto: ANP)

'Schultz moet ook aftreden om Fyra-debacle'

Het merendeel van de Nederlandse kiezers vindt dat niet alleen PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor), maar ook VVD-minister Melanie Schutz (Infrastructuur) had moeten aftreden na een vernietigend rapport van de parlementaire enquêtecommissie over de Fyra. Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Mansveld kreeg het afgelopen woensdag zwaar te verduren toen het rapport werd gepubliceerd. De staatssecretaris trad daarna direct af, zonder het Kamerdebat af te wachten. 57 procent van de kiezers vindt dat terecht. Een kwart van de PvdA-kiezers vindt dat ze helemaal niet had moeten aftreden, meer dan twee derde vindt van wel. 54 procent zegt dat het terecht is dat ze meteen, nog voor het debat is opgestapt, 14 procent van de PvdA'ers had liever gezien dat ze tot na het debat had gewacht.

Van de ondervraagden vindt 66 procent dat Schultz ook had moeten opstappen. Vooral SP- en PVV-stemmers vellen een hard oordeel. Meer dan 80 procent van hen is het eens met stelling. Ook een kleine meerderheid van de eigen achterban (53 procent) van de VVD-minister vindt dat ze het veld had moeten ruimen.

Zetelverdeling
De brief van de fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer waarin wordt opgeroepen de toon van het asieldebat niet onnodig te laten verharden, wordt gezien als een goed initiatief. Alleen onder PVV'ers is een minderheid gecharmeerd van het schrijven, 60 procent wijst het af.

In de zetelverdeling in de peiling van De Hond zijn deze week weinig verschuivingen. Het CDA verliest er één ten opzichte van vorige week en komt uit op achttien. GroenLinks kan er één bijschrijven en heeft veertien virtuele zetels. De PVV blijft de grootste met 37, op grote afstand gevolgd door de VVD met 19 en het CDA. SP en D66 krijgen allebei zeventien zetels in de peiling.

'Schultz moet ook aftreden om Fyra-debacle'
'Schultz moet ook aftreden om Fyra-debacle' (Foto: ANP)

VNL doet aangifte om asielbeleid

Bram Moszkowicz, partijleider van VoorNederland (VNL), doet maandag aangifte tegen het kabinet. VNL wil zo proberen een einde te maken aan het huidige asielbeleid.

Oud-advocaat Moszkowicz zet in op twee artikelen uit het Wetboek van Strafrecht die volgens hem worden overtreden, artikel 99 en 104. In artikel 104 gaat het om het opnemen, verbergen of voorthelpen van de vijand, in een tijd van oorlog. "Nederland neemt Syrische asielzoekers op, daar zitten mogelijk IS-jihadisten tussen. Het kabinet brengt Nederland daarmee niet alleen in gevaar maar maakt zich bovendien schuldig aan een strafbaar feit", aldus Moszkowicz. Volgens hem is Nederland in oorlog met IS.

Verder vindt hij dat het wetsartikel wordt overtreden waarin wordt gesteld dat een persoon die een aan hem opgedragen onderhandeling opzettelijk ten nadele van de staat voert, strafbaar is. ,,Hiervan is sprake gezien het resultaat van de door premier Mark Rutte gevoerde onderhandelingen met de overige EU-lidstaten over de verplichte herverdeling van duizenden asielzoekers in Nederland??.

Bram Moszkowicz en Joram van Klaveren (VNL) doen maandag samen aangifte, meldt de partij zondag. Eerder werd bekend dat de Duitse partij Alternative fur Deutschland (AfD) bondskanselier Angela Merkel wil aanklagen vanwege het Duitse asielbeleid.

VNL doet aangifte om asielbeleid
VNL doet aangifte om asielbeleid (Foto: ANP)

Islamitische Staat wint terrein in Syrië

Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben de Syrische plaats Maheen, in de provincie Homs, ingenomen. Dat melden de terreurgroep en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag. IS is daardoor nog 20 kilometer verwijderd van de snelweg die hoofdstad Damascus verbindt met de stad Homs en andere plekken in het noorden van Syrië.

Tijdens het gevecht om Maheen zijn zeker vijftig mensen die strijden aan de zijde van de Syrische regering gedood of gewond geraakt, stelt het Syrische Observatorium.

Islamitische Staat wint terrein in Syrië
Islamitische Staat wint terrein in Syrië (Foto: ANP)

Stel je vragen aan exotische wintersporters

Brazilië, het land van de samba, carnaval, zonovergoten stranden en....biatlon? Ja, ook in het exotische Brazilië doet men aan biatlon, de wintersport waar langlaufen gecombineerd wordt met schieten. Voormalig olympisch mountainbikester Jaqueline Mourão deed in 2014 als eerste Braziliaan(se) ooit mee aan het biatlon op de Olympische Spelen. De bijna 40-jarige Mourão is onderdeel van de inmiddels wat oudere generatie langlaufers en biatleten, waar verder ook mannen als Leandro Ribela (olympiër), Leandro Lutz en Fabrizio Bourguignon toe behoren.

Op dit moment staat echter een nieuwe generatie op, voor een heel groot deel geholpen door het "sloppenwijkenproject" Ski na Rua van Ribela. Eerder dit jaar publiceerde FOK!sport een uitgebreid interview met hem over zijn carrière en vooral zijn project, wat hier is terug te lezen. Als we kijken naar het biatlon zijn er drie namen uit de nieuwe generatie die opvallen: Caio Moreira, Bruna Moura en Gabi Neres, eerder dit jaar alle drie al van de partij op het WK voor junioren. Hartsvriendinnen Bruna en Gabi maken weliswaar officieel geen deel uit van het project van Ribela, toch trainen ze vaak mee en is de begeleiding van de oud-olympiër van onschatbare waarde voor het duo.

De 19-jarige Gabi komt uit hoofdstad Brasilia en deed al drie keer mee aan het WK voor junioren. Met haar 21 jaar is Bruna - uit het schitterend genaamde Caraguatatuba - de meer ervaren sporter van de twee. Ze maakte dit jaar haar debuut op het WK voor junioren en is naast biatlete ook de aanvoerster van de Zuid-Amerikaanse langlaufranglijst. Beiden zijn geboren en getogen in Brazilië, met Braziliaanse ouders en dus kunnen we ze met recht echte exoten noemen in een sport in de sneeuw en de vrieskou.

In navolging van het interview met Ribela hebben de lezers van FOK!sport nu de kans om vragen te stellen aan wintersporters uit een wat minder traditioneel land dan Noorwegen, Duitsland of Zweden. Stel je vragen onder dit bericht, of in het forumtopic, en wij leggen ze voor aan de biatletes.

Bruna Moura wint de langlaufmarathon Marchablanca in het uiterste zuiden van de wereld: het Argentijnse Ushuaia (Foto: Rogelio Espinosa)
Bruna Moura won in augustus dit jaar de langlaufmarathon Marchablanca in het uiterste zuiden van de wereld: het Argentijnse Ushuaia (Foto: Rogelio Espinosa)

Verstappen kansrijk voor punten in Mexico

Max Verstappen gaat zondag in Mexico-Stad opnieuw op jacht naar een topklassering in de Formule 1. De achttienjarige coureur van Toro Rosso begint de Grand Prix van Mexico, die na 23 jaar terug is op de kalender, vanaf de achtste plek. Verstappen hoopt dat de voorspelde regen ook daadwerkelijk gaat vallen op het fors vernieuwde circuit, dat op ruim 2200 meter hoogte ligt. "Daar zijn we goed in."

De jongste coureur ooit in de Formule 1 maakte vorige week opnieuw grote indruk door naar de vierde plaats te rijden in de GP van de Verenigde Staten. Verstappen voerde zijn puntentotaal daarmee op naar 45, goed voor de tiende plaats in de WK-stand. Lewis Hamilton verzekerde zich in Texas al van titelprolongatie. De Brit vertrekt zondag in Mexico-Stad vanaf de voorste startrij, waar hij naast teamgenoot Nico Rosberg staat. De Duitser veroverde voor de vierde GP op rij poleposition. In de laatste drie zag hij Hamilton echter steeds passeren tijdens de race.

De Grand Prix van Mexico begint zondag om 20.00 uur Nederlandse tijd.

Verstappen kansrijk voor punten in Mexico
Verstappen kansrijk voor punten in Mexico (Foto: ANP)

Schoten gelost in Rotterdam-West

In Rotterdam heeft in de nacht van zaterdag op zondag een schietpartij plaatsgevonden. Onbekenden hebben meerdere schoten gelost op het Watergeusplein in Delfshaven. Er zijn geen gewonden gevallen, aldus de politie.

Op straat zijn meerdere kogelhulzen gevonden. Onderzoek van de politie heeft uitgewezen dat het incident een gevolg was van een ruzie in een horecagelegenheid die buiten werd voortgezet. De politie heeft nog geen verdachten gevonden en zoekt nog naar getuigen.

Schoten gelost in Rotterdam-West
Schoten gelost in Rotterdam-West (Foto: ANP)

Verkeersruzie loopt uit op aanrijding

Een ruzie tussen twee automobilisten in Amerongen is zaterdagavond uitgelopen op een aanrijding. De twee kemphanen daagden elkaar door nog onbekende reden uit waarna een van de twee uit zijn auto stapte. Daarop reed de tweede automobilist hem aan om vervolgens het hazenpad te kiezen.

Het 46-jarige slachtoffer is met rugklachten in het ziekenhuis opgenomen. De politie zoekt nog naar de weggereden man.

Verkeersruzie loopt uit op aanrijding
Verkeersruzie loopt uit op aanrijding (Foto: ANP)

Tafeltennisster Li Jiao grijpt naast World Cup-medaille

Tafeltennisster Li Jiao heeft geen medaille gewonnen op de World Cup in het Japanse Sendai. De 42-jarige Nederlandse verloor eerst in de halve finale van de de Japanse Kasumi Ishikawa: 4-2 (6-11, 9-11, 11-8, 11-6, 15-13, 11-5). Ze verspeelde vervolgens in de strijd om het brons ook een voorsprong van 2-0 tegen de Duitse Petrissa Solja: 4-2 (7-11, 6-11, 11-2, 11-8, 12-10, 11-8). 
De winst ging naar Liu Shiwen. De Chinese was in de finale veel te sterk voor Ishikawa: 4-0 (14-12, 11-2, 11-9, 11-2).

Routinier Li Jiao, die tegenwoordig ook fungeert als bondscoach van de tafeltennismannen, steeg op de World Cup lang boven zichzelf uit. Ze doorstond eerst met succes het kwalificatietoernooi en bereikte zaterdag vervolgens de kwartfinales door een overtuigende overwinning op de als zevende geplaatste Zuid-Koreaanse Yang Haeun: 4-1 (10-12, 11-9, 11-8, 11-7, 11-8). In de kwartfinale verraste ze Zhu Yilin, de Chinese nummer drie van de wereld: 4-2 (11-8, 9-11, 11-9, 11-8, 2-11, 12-10).

Li Jiao is door haar gouden medaille op de Europese Spelen al zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Rio.

Tafeltennisster Li Jiao grijpt naast medaille
Tafeltennisster Li Jiao grijpt naast medaille (Foto: ANP)

Tennisser De Bakker pakt tweede toernooizege op rij

Tennisser Thiemo de Bakker heeft zaterdagavond de finale gewonnen van het challengertoernooi in het Mexicaanse Monterrey. Hij versloeg de als eerste geplaatste Victor Estrella Burgos uit de Dominicaanse Republiek in drie sets: 7-6 (1), 4-6, 6-3.

De Westlander boekte zijn tiende overwinning op rij. Zondag schreef De Bakker ook al de challenger van Las Vegas op zijn naam. Daardoor steeg hij van de 141e naar de 117e plek op de wereldranglijst.

De Bakker schreef zaterdag ook het mannendubbelspel in Monterrey op zijn naam. Samen met Mark Vervoort moest hij het opnemen tegen de Italiaan Paolo Lorenzi en de Braziliaan Fernando Romboli. Dat duo trok zich echter terug.

De Bakker wint finale in Mexico
De Bakker wint finale in Mexico (Foto: ANP)

MotoGP-kampioen Márquez aangevallen door Italiaanse journalisten

De MotoGP heeft weer een nieuwe rel. Uittredend wereldkampioen Marc Márquez werd vrijdag bij zijn huis nabij Barcelona belaagd door Italiaanse journalisten van een satirisch tv-programma, die de Spaanse motorcoureur een beker wilden aanbieden. Het grapje liep echter uit op een handgemeen, waarbij over en weer klappen werden uitgedeeld. Zowel Márquez als de Italianen hebben aangifte gedaan.

"Toen we onze trofee wilden aanbieden, werden we aangevallen", schrijven de programmamakers. "De familie-Márquez maakte onze camera kapot en probeerde de videokaart te stelen. Misschien wilden ze een grotere prijs."

De wereldkampioen van de afgelopen twee jaar speelde vorige week bij de Grote Prijs van Maleisië de hoofdrol bij een incident op de baan. Márquez kreeg een tikje van de Italiaanse WK-leider Valentino Rossi en ging daardoor onderuit. Voor straf moet de negenvoudig wereldkampioen volgende week bij de slotrace in Valencia vanaf de laatste plaats starten. De 36-jarige Italiaan, die Márquez beticht van "vieze spelletjes", is naar het internationaal sporttribunaal CAS gestapt om die sanctie aan te vechten. Rossi heeft in het WK zeven punten voorsprong op Jorge Lorenzo, landgenoot van Márquez.

Nieuwe rel in MotoGP rond Márquez
Nieuwe rel in MotoGP rond Márquez (Foto: ANP)

Van Gerwen en Klaasen naar kwartfinale EK darts

Darters Michael van Gerwen en Jelle Klaasen staan in de kwartfinales van het Europees kampioenschap darts. Van Gerwen versloeg de Spanjaard Cristo Reyes en Klaasen was te sterk voor James Wade. 

Van Gerwen kende tegen Reyes een prima begin, waarin hij in de eerste vier legs drie 180-ers gooide en een gemiddelde van 104 per drie pijlen liet noteren. De nummer één van de wereld liep snel uit naar een 6-1 voorsprong. Daarna kwam hij niet meer in gevaar. Van Gerwen won de partij met 6-3 kwam uiteindelijk tot een gemiddelde van 106,8.

Klaasen nam in de partij tegen Wade iedere keer het voordeel. Via 4-3, 7-4 en 8-5 liep de 31-jarige Brabander uit naar een 10-5 overwinning. Vooral op de dubbels bleek Klaasen koelbloedig. Hij had een checkoutpercentage van vijftig procent. Hij had uiteindelijk een gemiddelde van 99,7. 

In de kwartfinales zondagmiddag neemt Van Gerwen het op tegen Dave Chisnall, die te sterk was voor Stephen Bunting (10-6). Klaasen treedt aan tegen wereldkampioen Gary Anderson. 

Uitslagen tweede ronde EK darts 
John Henderson 10-2 Rowby-John Rodriguez
Stephen Bunting 6-10 Dave Chisnall
Adrian Lewis 10-7 Justin Pipe
Gary Anderson 10-8 Simon Whitlock

Peter Wright 10-8 Kim Huybrechts
Phil Taylor 10-5 Michael Smith
Michael van Gerwen 10-3 Cristo Reyes
James Wade 5-10 Jelle Klaasen

Kwartfinales - zondag 14.00 uur
John Henderson v Peter Wright
Michael van Gerwen v Dave Chisnall
Gary Anderson v Jelle Klaasen
Adrian Lewis v Phil Taylor
Best of 19 legs

Halve finales - vanaf 20.00 uur
Van Gerwen/Chisnall v Henderson/Wright
Anderson/Klaasen v Lewis/Taylor

Duizenden herdenken vermoorde premier Israël

Tienduizenden mensen in Israël hebben zaterdagavond de moord op premier Yitzhak Rabin herdacht. Ze kwamen samen op het plein in Tel Aviv waar Rabin twintig jaar geleden werd doodgeschoten.

De Amerikaanse ex-president Bill Clinton hield een speech tijdens de herdenking. Hij en Rabin werkten in de jaren negentig nauw samen aan een oplossing voor de problemen tussen Israël en Palestina. Clinton benadrukte zaterdag dat de Israëliërs en Palestijnen het vastgelopen vredesproces moeten voorzetten, ondanks het opnieuw escalerende geweld tussen beide partijen.

Rabin werd in 1995 vermoord door de Joodse extremist Yigal Amir. Die was fel tegen het plan van Rabin om land aan de Palestijnen te geven in ruil voor vrede. Hij schoot de premier dood na een massale vredesdemonstratie in Tel Aviv. Amir kreeg levenslang voor de moord.

Rabin kreeg voor zijn pogingen om vrede te bereiken in 1994 de Nobelprijs voor de Vrede.

Duizenden herdenken vermoorde premier Israël
Duizenden herdenken vermoorde premier Israël (Foto: ANP)

Turkije weer naar stembus

Turkije kiest zondag voor de tweede keer in vijf maanden een parlement. President Recep Tayyip Erdogan van de partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) besloot tot nieuwe verkiezingen omdat er na de vorige stembusgang op 7 juni geen regeringscoalitie kon worden gesmeed.

De oppositie stelt dat Erdogan niet zijn best heeft gedaan een coalitieregering te vormen, omdat hij alleen wil blijven regeren. De AK verloor in juni voor het eerst in dertien jaar tijd de absolute meerderheid in het 550 leden tellende parlement.

Erdogan ziet in de stembusgang een herkansing en hoopt de absolute meerderheid zondag alsnog in de wacht te slepen, aldus waarnemers. Opiniepeilingen geven aan dat Erdogans opzet waarschijnlijk mislukt. De kiezers zouden Erdogan dwingen na twaalf jaar afscheid te nemen van zijn machtsmonopolie en van zijn ambitie een presidentieel systeem in te voeren waarin hij zelf de hoofdrol speelt.

Ruim 54 miljoen mensen kunnen tussen 10.00 uur en 19.00 uur Nederlandse tijd hun stem uitbrengen. Bijna 1,3 miljoen Turken hebben in het buitenland al gestemd, inclusief 114.000 kiezers in Nederland.

Turkije weer naar stembus
Turkije weer naar stembus (Foto: ANP)

Wereldexpo trekt meer dan 21 miljoen mensen

De wereldtentoonstelling Expo 2015 in Milaan heeft meer dan 21 miljoen bezoekers getrokken. Onder hen waren zo'n 6,5 miljoen buitenlanders. De Italiaanse president Sergio Mattarella sloot de tentoonstelling zaterdag af met een openluchtceremonie.

De World Expo Milaan 2015 liep van 1 mei tot en met 31 oktober. Voeding en alles wat daarmee samenhangt was het centrale thema van de 34e tentoonstelling. In totaal deden 148 landen mee, waaronder Nederland, België, Japan en de VS.

Het Nederlandse paviljoen werd afgelopen week nog op de vingers getikt, omdat er bedorven vlees werd verkocht. De Italiaanse voedsel- en warenautoriteit legde een boete van 3000 euro op.

Wereldexpo trekt meer dan 21 miljoen mensen
Wereldexpo trekt meer dan 21 miljoen mensen (Foto: ANP)

'Vliegtuig zond geen noodsignaal uit'

Het Russische vliegtuig dat zaterdag is neergestort op het schiereiland Sinaï heeft geen noodsignaal uitgezonden voordat het crashte. Dat heeft de Egyptische minister van civiele luchtvaart 's avonds gezegd.

Uit eerste bevindingen zou zijn gebleken dat de piloot aan de luchtverkeersleiding heeft gevraagd of hij een noodlanding mocht maken. Maar de minister zegt nu dat er geen sos-bericht is ontvangen, schrijft de BBC. "Tot de crash hebben we geen informatie gekregen over problemen in het vliegtuig."

In het toestel zaten 224 mensen die vanuit het vakantieoord Sharm-el-Sheikh onderweg waren naar Sint-Petersburg. De meesten van hen waren Russen. Er is veel onduidelijkheid over de oorzaak van de ramp. Verschillende theorieën doen de ronde, waarvan een technisch mankement voorlopig de meest aannemelijke lijkt. Onrust wordt echter veroorzaakt door Islamitische Staat (IS), die claimt het toestel te hebben neergehaald.

'Vliegtuig zond geen noodsignaal uit'
'Vliegtuig zond geen noodsignaal uit' (Foto: ANP)

Noodweer Texas eist meer levens

Het aantal mensen dat is omgekomen door noodweer in de Amerikaanse staat Texas is zaterdag opgelopen tot zes. Texas wordt sinds vrijdag geteisterd door hevige storm. Fikse regenbuien hebben ertoe geleid dat gebieden bij Austin en Houston zijn overstroomd.

In een paar uur tijd viel meer dan 30 centimeter regen. Ook ontstonden tornado's, waardoor onder meer schade werd veroorzaakt aan huizen. Zo werd zaterdag een woonwagenkamp in de stad Alvin vernietigd.

Noodweer Texas eist meer levens
Noodweer Texas eist meer levens (Foto: ANP)

Auto rijdt 'trick or treaters' aan, 3 doden

Zeker drie mensen zijn zaterdag om het leven gekomen in New York toen ze langs de deuren gingen voor 'trick or treat'. Een automobilist raakte de macht over het stuur kwijt en reed een groep kinderen en hun ouders aan, schrijven Amerikaanse media. Een van de doden is een tienjarig meisje.

Het ongeluk gebeurde in de wijk The Bronx. De bestuurder belandde met zijn auto via de stoep in een voortuin. Een van de slachtoffers overleed meteen, het meisje van tien en een 21-jarige man overleden in het ziekenhuis. Daarnaast zijn vier mensen gewond geraakt. Een meisje van drie ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Een 21-jarige vrouw en een ander meisje zijn buiten levensgevaar.

Hoe het ongeluk kon gebeuren, is nog onduidelijk. De 63-jarige bestuurder is mogelijk onwel geworden. Ook hij is gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Auto rijdt 'trick or treaters' aan, 3 doden
Auto rijdt 'trick or treaters' aan, 3 doden (Foto: ANP)

Explosie bij Belgische kerncentrale van Doel

Bij de Belgische kerncentrale van Doel is zaterdagavond een explosie geweest in een transformator. Het incident is niet nucleair van aard. Omdat de kernreactor momenteel stilligt, is er volgens een woordvoerster van de centrale geen gevaar voor de omgeving, schrijft Het Laatste Nieuws.

De brandweer heeft de brand in reactor 1 inmiddels onder controle. De oorzaak van de brand en de explosie is nog onbekend. De kerncentrale ligt in de haven van Antwerpen, op 4 kilometer afstand van de Nederlandse grens en 30 kilometer van Terneuzen.

Explosie bij Belgische kerncentrale van Doel
Explosie bij Belgische kerncentrale van Doel (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: code geel

Afgelopen nacht was het koud met lokaal vorst aan de grond. Het KNMI heeft voor vandaag code geel afgegeven voor vrijwel heel het land, alleen Limburg ontsnapt aan de waarschuwing voor dichte tot zeer dichte mist. Als de mist optrekt, en ik zeg als, dan kan het heerlijk weer worden, want het is vrijwel windstil. Het Noorden en Westen zien vandaag wellicht helemaal geen zon omdat de mist maar slecht optrekt daar. De temperaturen liggen vandaag ver uitelkaar, in de de zonnige plaatsen kan het oplopen tot een graad of twaalf, tot maximaal 16 graden in het zuid-oosten.  

 

Rewimo en Qltel maakten weer eens een wandeling in het Reichswald in Duitsland en bezochten daar ook de Reichswald Forest War Cemetery, een militaire begraafplaats met 7654 graven. Er liggen voornamelijk Britse militairen. Ook zijn er 176 ongeindentificeerde lichamen begraven. Al met el een sereen herfstplaatje, met een beladen geschiedenis. 

Reichswald Forest War Cemetery (Foto: Rewimo)
Reichswald Forest War Cemetery (Foto: Rewimo) 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* Vandaag is het Allerheiligen

* In 1170 trof een Allerheiligenvloed noord-west Nederland

* In 1570 werd Nederland opnieuw getroffen door een Allerheiligenvloed; dit keer was Zeeland de pineut

* In 1755 vond een zware aardbeving (8,7 op de schaal van richter) plaats in Lissabon. Er vielen 70.000 doden 

[eSports] Doublelift naar Team Solomid

Een van de beste League of Legends-spelers van het afgelopen seizoen in de Amerikaanse LCS heeft van team gewisseld. Peter 'Doublelift' Peng gaat van Counter Logic Gaming (CLG) naar Team Solomid (TSM). Deze overstap is heel erg pikant gezien het feit dat de twee teams aartsrivalen zijn. Doublelift speelde in totaal vier jaar voor CLG en gaat nu dus een nieuw avontuur aan.

Eerder op de avond werd al bekend dat Doublelift op zoek kon gaan naar een nieuw team. Wegens meningsverschillen werd hij ontslagen bij CLG. Enkele uren later werd bekend dat Doubelift bij TSM een contract tekent. CLG werd eerder dit jaar voor het eerst gekroond als beste Noord-Amerikaans team en ging daarmee als vertegenwoordiger van Noord-Amerika naar de wereldkampioenschappen die vorige maand begonnen. Deze wereldkampioenschappen begonnen uitstekend voor CLG, maar na een teleurstellende tweede week vloog CLG er in de poulefase uit.

Team Solomid is het een-na-beste Noord-Amerikaanse team en mocht daarmee ook naar de wereldkampioenschappen. Zij speelden echter dramatisch en werden laatste in de poule. Eenmaal terug in de Verenigde Staten werd bekend dat de bezem door het team gehaald zou worden. Alleen midlaner Bjergsen mocht blijven. Toplaner Dyrus, jungler Santorin, adcarry Wildturtle, support Lustboy en coach Locodoco werden allemaal uit de selectie gegooid.

Voor Wildturtle is nu dus een vervanger gehaald. Wie de opvolger wordt van Doublelift bij CLG is niet bekend, namen als Konstantinos 'Forg1ven' Tzortziou en Ales 'Freeze' Knèzínek doen de ronde bij de fans. Team Solomid zal verder gaan met haar zoektocht naar de rest van het nieuwe team. Zij zouden in Azië scouten naar nieuw talent, terwijl onder de fans veel speculatie is dat Zaquiri 'Aphromoo' Black net als Doublelift de gelederen van TSM komt versterken.

[eSports] Winnaar WK League of Legends bekend

Het vijfde seizoen van League of Legends zit er voor de professionele gamers vandaag officieel op. De finale van het wereldkampioenschap tussen SKT Telecom T1 en Koo Tigers is namelijk gespeeld. Het Koreaanse onderonsje werd gewonnen door SKT Telecom T1 dat daarmee als eerste team twee keer de titel won. Daarmee was het voor het derde jaar op rij dat een Koreaans team de titel wint en voor het eerst sinds vier jaar dat een Koreaans team de finale verliest.

Voor SKT Telecom T1 ging het een stuk moeilijker dan de kenners vooraf hadden verwacht, de tweede game, van vier games, was al zenuwslopend, maar de derde werd zelfs verloren. Daarmee kwam een einde aan de ongeslagen reeks van SKT, dat tijdens het wereldkampioenschap nog niet had verloren. Zij pakten de draad echter weer op en in de laatste game van het toernooi verpulverde SKT de Koo Tigers en won het de titel en daarmee ook een miljoen dollar aan prijzengeld. 

SKT was vooraf al bestempeld als de grote favoriet en zij hebben die rol dan ook meer dan waar gemaakt. SKT verloor tot de finale geen enkele game en schakelde sterke teams als Edward Gaming, Origen en AHQ uit. SKT was twee jaar geleden ook al de sterkste, toen versloeg het, het Chinese team Royal Club. Door deze overwinningen is SKT het eerste team dat twee keer de beste van de wereld is.

'Khloé wil Lamar in afkickkliniek'

Als het aan Khloé Kardashian ligt dan laat haar ex-geliefde Lamar Odom zich snel opnemen in een afkickkliniek. Een insider vertelt aan RadarOnline dat de oud-basketballer dat helemaal niet ziet zitten. "Hij zegt dat hij geen drugsprobleem heeft."

Lamar ligt momenteel nog in een ziekenhuis in Los Angeles. "Maar hij mag waarschijnlijk ergens in de komende tien dagen naar huis", weet de ingewijde. Odom werd onlangs bewusteloos aangetroffen in een bordeel net buiten Las Vegas. Vervolgens zou hij een paar dagen in coma hebben gelegen. Inmiddels zou het dus weer een stuk beter met hem gaan. "Het is nog niet zeker of hij hierna naar een revalidatiecentrum gaat of dat hij naar huis gaat en vanuit daar verder gaat herstellen."

Waardoor Lamar zijn bewustzijn verloor is niet helemaal duidelijk. Hij zou een combinatie van drank en drugs hebben gebruikt. "Khloé heeft gezegd dat ze wil dat hij naar een afkickkliniek gaat. Lamar wil dat niet. Hij zegt dat de hoeren in het bordeel schuldig zijn aan zijn overdosis. Hij zegt dat hij helemaal geen drugsprobleem heeft, hij ontkent alles."

'Khloé wil Lamar in afkickkliniek'
'Khloé wil Lamar in afkickkliniek' (Foto: BuzzE)

[LIVE] Russisch vliegtuig neergestort in Sinaï

Een vliegtuig van de Russische maatschappij Kogalimavia is neergestort op het Egyptische schiereiland Sinaï. Dat heeft premier Ibrahim Mahlab van Egypte zaterdag bekendgemaakt. Aan boord waren volgens de maatschappij 224 mensen, onder wie veel Russische toeristen.

Update 00:54 uur
Wederom zijn er geruchten op Twitter dat de IS het toestel uit de lucht heeft geschoten. Dit keer met een (vrij onduidelijke) video op youtube.

 
IS claimt toestel neergeschoten te hebben

Update 20.30 uur
Beide zwarte dozen van de Airbus A321 die zaterdag neerstortte in Egypte zijn gevonden. De Egyptische minister van burgerluchtvaart maakte zaterdagavond bekend dat de tweede zwarte doos was geborgen. Eerder op de dag was de eerste doos al gevonden.

Er heerst nog grote onduidelijk over de oorzaak. Vermoedelijk is een technisch mankement de veroorzaker. Islamitische Staat (IS) claimt echter het toestel uit de lucht te hebben geschoten, maar dat lijkt vooralsnog louter grootspraak.

De zwarte dozen kunnen meer duidelijkheid over de oorzaak geven. Van de twee dozen, neemt één alle vluchtdata op en de ander de communicatie in de cockpit. 

Update 18.55 uur
Twee van de grootste Europese luchtvaartmaatschappijen, Air France-KLM en Lufthansa, hebben besloten het luchtruim boven de Sinaï te mijden zo lang niet duidelijk is waarom er zaterdag een Russische Airbus is neergestort. Dat hebben woordvoerders van beide maatschappijen zaterdag gemeld.

Het Russische toestel is op de terugreis van de badplaats Sharm-el-Sheikh naar Sint Petersburg op het schiereiland neergestort. Alle 224 inzittenden zijn om het leven gekomen. In delen van de bergachtige Sinaï zijn al jaren groepen jihadisten actief. Een van de groepen, Wilayat Sinaï (Provincie Sinaï), claimt het toestel te hebben neergehaald. 

Update 17.35 uur
Namens het kabinet heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken de nabestaanden van het vliegtuigongeluk in de Sinaï in Egypte en de Russische overheid gecondoleerd. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie laten weten. Aan boord van het toestel waren volgens de Egyptische autoriteiten 214 Russische en drie Oekraïense passagiers.

"Onze gedachten zijn bij de familie en vrienden van de slachtoffers. Ik wens alle Russen veel sterkte met het verwerken van deze tragedie en de periode van rouw'', aldus Koenders. Minister-president Mark Rutte heeft zijn condoleances overgebracht aan de Russische president Vladimir Poetin. Aan boord van het Russische vliegtuig zaten volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag geen Nederlanders.

Update 16.00 uur
Aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) claimen het Russische toestel dat in Egypte is gecrasht, te hebben neergeschoten. De verantwoordelijkheid is opgeëist in een verklaring die is gepubliceerd op een website van aanhangers van IS.

"Het is strijders van Islamitische Staat gelukt een Russisch vliegtuig met meer dan 220 Russische kruisvaarders boven de Sinaï neer te halen. Ze zijn allemaal gedood, godzijdank", staat in de verklaring. Door de crash zijn alle 224 inzittenden om het leven gekomen. De Egyptische autoriteiten meldden eerder dat een technisch mankement de oorzaak is.

Op het Sinaï-schiereiland zijn meerdere groepen jihadisten actief. Ze vechten vaak met de Egyptische politie en militairen.

Update 12.48 uur
Egyptische reddingswerkers hebben één van de zwarte dozen gevonden van het Russische vliegtuig dat zaterdag neerstortte in het noorden van de Sinaï. Ook zijn er meer dan honderd lichamen gevonden, meldden Russische media. De brokstukken zijn niet ver van het vliegveld bij de plaats Arish gevonden. 

Update 12.08 uur
Er zijn stemmen gehoord uit het vliegtuigwrak. Op twitter gaan berichten rond dat er inmiddels vier ovelevenden zijn gevonden. Ook zou er een Nederlander aan boord van de rampvlucht zijn. In tegenstelling tot eerdere berichten is het vliegtuig niet volledig vernield, maar is het in tweeën gebroken. 

Update 10.30 uur
Het vliegtuig vertrok uit Sharm-el-Sheikh en was op weg naar Sint-Petersburg. Ongeveer 23 minuten na opstijgen verdween het vliegtuig van de radar. Waarschijnlijk is de crash veroorzaakt door een technisch mankement.

Aan boord waren volgens de Russische luchtvaartautoriteit 217 passagiers en zeven bemanningsleden. Naar verluidt waren dat allemaal Russen. Het Russische Ministerie van Noodsituaties heeft drie vliegtuigen met reddingswerkers naar Egypte gestuurd. 

Update 10.08 uur
Er zijn geen aanwijzingen dat het Russische vliegtuig is neergeschoten. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd. Volgens de autoriteiten is de Airbus A321 in het noorden van het Egyptische schiereiland Sinaï bij de plaats Arish neergekomen. Een Egyptisch reddingsteam heeft het vliegtuigwrak gevonden. Volgens eerste berichten is het vliegtuig volledig vernietigd. Waarschijnlijk zijn alle inzittenden omgekomen.

De Egyptische premier Sherif Ismail bevestigde dat het vliegtuig is neergestort. Het gaat om een vliegtuig van de Russische maatschappij Kogalimavia. Aan boord waren vooral Russische toeristen. De Russische luchtvaartautoriteit verklaarde tegenover persbureau RIA Novosti dat er 217 passagiers en zeven bemanningsleden aan boord waren. Onder de passagiers zijn zeventien kinderen. 

Russisch vliegtuig neergestort in Sinaï
Russisch vliegtuig neergestort in Sinaï (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.