Schotland: 'nieuw referendum onafhankelijkheid'

De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon sluit niet uit dat er binnen zes jaar opnieuw een referendum komt over de onafhankelijkheid van Schotland. Sturgeon zegt in een interview met de krant Sunday Herald dat ze hier in het partijprogramma van haar Schotse Nationale Partij (SNP) op wil aansturen.

In Schotland worden volgend jaar mei parlementsverkiezingen gehouden. Tijdens de verkiezingscampagne is Sturgeon van plan meer duidelijkheid te geven over de voordelen van onafhankelijkheid, zodat kiezers misschien warm lopen voor een nieuw referendum.

"Ons partijprogramma zal uitleggen hoe we denken over de omstandigheden waaronder een tweede referendum gepast kan zijn en binnen welk tijdsbestek dat gehouden zou kunnen worden. Het is dan aan de kiezer om daar voor te stemmen of niet", aldus Sturgeon in de krant.

Brexit
Een jaar geleden stemden de Schotten er met een kleine meerderheid voor om onderdeel van het Verenigd Koninkrijk te blijven. Destijds stelden zowel de toenmalige eerste minister Alex Salmond als de Britse premier David Cameron dat de kwestie thans 'voor een generatie' vaststaat.

Maar inmiddels heeft de Conservatieve Partij van Cameron de Britse bevolking een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie beloofd. Dat moet in 2017 plaatshebben. Vanwege de vluchtelingencrisis tekende zich onlangs voor het eerst een meerderheid voor een zogeheten 'Brexit' af.

De Schotse bevolking voelt daar echter weinig voor. Als de Britten als geheel dus voor het verlaten van de EU stemmen, is de kans op een nieuw Schots referendum groot. Daarmee kan een Brexit tot gevolg hebben dat het Verenigd Koninkrijk uit elkaar valt. Een onafhankelijk Schotland zou zich dan opnieuw bij de EU kunnen voegen.

Schotland: 'nieuw referendum onafhankelijkheid'
Schotland: 'nieuw referendum onafhankelijkheid' (Foto: Novum)