FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 juli 2015

Miljoen dollar voor schoenen 'Wizard of Oz'

Een anonieme fan heeft een beloning van 1 miljoen dollar uitgeloofd voor het terugbezorgen van de rode glitterschoenen uit de film The Wizard of Oz. Dat hebben Amerikaanse media zaterdag gemeld.

De schoenen werden in de film uit 1939 gedragen door Judy Garland. Het is in augustus tien jaar geleden dat de schoenen werden gestolen uit het Judy Garland Museum in Minnesota.

Miljoen dollar voor schoenen 'Wizard of Oz'
Miljoen dollar voor schoenen 'Wizard of Oz' (Foto: ANP)

Geen interesse Ferrari in Verstappen

Max Verstappen zal in ieder geval komend Formule 1-seizoen nog niet bij Ferrari te zien zijn. Er gonsden geruchten door de paddock dat de Nederlander een van de gegadigden zou zijn om Kimi Räikkönen op te kunnen volgen, maar zowel vanuit het Ferrarikamp als bij Red Bull Racing wordt dit stellig ontkend.

De ster van Verstappen in de Formule 1 is snel gerezen. De 17-jarige Nederlander reed na zijn kartperiode vorig jaar in de Formule 3 voordat hij voor dit seizoen voor Toro Rosso op het hoogste podium mocht debuteren. De leercurve die de jongeling doormaakt is zeer steil en het is niet verwonderlijk dat hij aan de hoofdmacht Red Bull Racing of aan Ferrari gelinkt wordt.

Bij Ferrari staat de positie van Räikkönen onder druk. Op de shortlist staan namen als Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas en Nico Hülkenberg, maar ook Verstappen werd genoemd. Hülkenberg zou afvallen omdat hij net als Sebastian Vettel Duitser is, terwijl Ricciardo vorig jaar bij Red Bull teamgenoot van Vettel was en die relatie gevoelig ligt. Daarom zouden de Italianen mikken op Bottas en niet op Verstappen zoals een bron binnen het team uit Maranello heeft laten weten.

Bovendien wil Red Bull Verstappen niet laten gaan, zo heeft adviseur Helmut Marko laten weten. Vader Jos Verstappen zegt in ieder geval niets van de Ferrari-geruchten te weten. "Wij zijn niet door Ferrari benaderd. En als ze wel interesse hebben, is dat een mooi compliment voor Max maar meer ook niet. Wij hebben immers een contract met Red Bull."

Max Verstappen voorlopig niet naar Ferrari (Foto: Red Bull)
Max Verstappen voorlopig niet naar Ferrari (Foto: Red Bull)

Luiten stijgt naar derde plek in Schotland

Na wederom een goede ronde is golfer Joost Luiten zaterdag opgestoomd naar een gedeelde derde plaats in het Schots Open. De 29-jarige Rotterdammer had zaterdag 66 slagen nodig voor de achttien holes (vier onder par).

Luiten noteerde vijf birdies en een bogey. Een ronde voor het einde heeft hij tweehonderd slagen, één meer dan nummer twee Raphaël Jacquelin uit Frankrijk en twee meer dan de Engelse leider in de tussenstand, Daniel Brooks.

Toch gele trui voor Tom Dumoulin

Tom Dumoulin zal alsnog een gele trui aan mogen trekken. De Nederlander probeerde in de 102e Tour de France het tricot te veroveren, maar slaagde daar niet in. Een valpartij in de derde etappe maakte hier een einde aan, maar dankzij een gulle sponsor mag de coureur van Giant-Alpecin alsnog van de kleur geel gaan genieten.

Dumoulin werd in de tijdrit in Utrecht vierde, op acht seconden van het geel. In de tweede etappe kon hij zich niet mengen in de strijd om de bonificatieseconden, waardoor de Nederlander het een dag later op de Muur van Hoei wilde proberen. Bij een grote valpartij op zestig kilometer van de streep brak hij zijn bovenarm en had hij een schouder uit de kom.

De Tour was voorbij voor Dumoulin die daarna op een andere manier aan het geel wilde komen. Supermarktketen Jumbo hield een actie waarbij een volle spaarkaart goed was voor een gele trui, maar deze bleken op te zijn. Gelukkig brengt de LottoNL-Jumbo-ploeg redding voor de Giant-Alpecin-renner.

'Schäuble stelt tijdelijke Grexit voor'

Griekenland zou voor minstens vijf jaar en dus tijdelijk de eurozone moeten verlaten (Grexit). Of Athene moet met betere voorstellen komen voor financiële steun. Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine op zondag heeft de Duitse minister Wolfgang Schäuble dat voorgesteld. De minister vergadert momenteel in Brussel met zijn collega-ministers van de eurozone over Griekenland.

Een Griekse regeringswoordvoerder ontkende tegenover persbureau Reuters dat Schäuble of iemand anders gesproken heeft over een (tijdelijk) vertrek van Griekenland uit de muntunie.

De jongste voorstellen van Griekenland voor hervormingen en besparingen in ruil voor financiële steun zijn volgens Schäuble onvoldoende en zorgen niet op lange termijn voor economische groei. De minister wil dus betere voorstellen en stelt voor dat de Grieken voor 50 miljard euro staatsbezittingen verkopen. Anders is een 'time out' uit de eurozone de tweede optie, tijd waarbinnen Griekenland zijn schuldenberg kan aanpakken. Het land zou wel lid blijven van de EU en op "groeibevorderende, humanitaire en technische"ondersteuning kunnen rekenen.

'Schäuble stelt tijdelijke Grexit voor'
'Schäuble stelt tijdelijke Grexit voor' (Foto: ANP)

Kinderen dood na aanslag bij Afghaanse school

Bij een aanslag in de buurt van een school in het zuiden van Afghanistan zijn zaterdag zeker drie kinderen om het leven gekomen. Zes anderen raakten volgens de politie gewond, aldus nieuwszender CNN.

De kinderen waren aan het spelen in de stad Kandahar toen explosieven, die in een kussen waren verstopt, tot ontploffing kwamen. Het is niet bekend wie er achter de aanslag zit.

Kinderen dood na aanslag bij Afghaanse school
Kinderen dood na aanslag bij Afghaanse school (Foto: ANP)

'Antrax gebruikt bij NAVO-oefening Duitsland'

Het Amerikaanse leger heeft bij een NAVO-oefening in Duitsland de levende vorm antrax (miltvuur) gebruikt. Daarover schrijft de Duitse krant Bild zaterdag. De krant baseert zich op een e-mailwisseling tussen de Duitse ambassade in Washington en het Amerikaanse leger.

De antrax had in niet-actieve vorm moeten worden gebruikt, maar in de e-mail waarschuwde de Amerikanen voor "onregelmatigheden". Er kunnen sporen zijn van actieve antrax, stelt het leger. Actieve antrax is besmettelijk kan de ziekte miltvuur veroorzaken. De bacterie kan tientallen jaren actief blijven.

Uit het bericht van Bild blijkt dat de antrax in 2007, 2009 en 2010 werd geleverd aan laboratoria van de Amerikaanse legerbasis in het Duitse Landstuhl. Antraxmonsters werden gebruikt om chemische, biologische en nucleaire wapens te identificeren.

Het Duitse ministerie van Defensie heeft gezegd dat laboratoria van het Duitse leger niet hebben gewerkt met de antrax en dat Duitse militairen niet in gevaar zijn gekomen.

'Antrax gebruikt bij NAVO-oefening Duitsland'
'Antrax gebruikt bij NAVO-oefening Duitsland' (Foto: ANP)

[Tour] Strijd op de muur

Martin sloeg zijn stuur bijna in tweeën op de Mûr-de-Bretagne omdat hij te laat achter Vuillermoz aan was gegaan en tweede werd. Nibali viel door de mand. Alle andere klassementsrenners waren tevreden. Bauke komt de top tien binnen met stip. Hij reed goed, maar begon iets te ver naar achteren aan de muur. Dat kwam omdat hij te beleefd is, denk ik. je moet over lijken gaan als je wilt winnen.

Spekman wil door als partijvoorzitter PvdA

Hans Spekman wil voorzitter van de PvdA blijven. Dat heeft hij zaterdag aangekondigd in het radioprogramma Kamerbreed.

Spekman is voor zijn gevoel nog niet klaar. De komende jaren wil hij de mensen in de wijken de zeggenschap over hun leven teruggeven. En hoewel veel politieke partijen het moeilijk hebben en hun ledental zien teruglopen wil hij tegen die trend in de PvdA laten groeien. Ook wil hij meer samenwerken met andere linkse partijen als GroenLinks en SP. "We laten ons als linkse politiek te vaak tegen elkaar uitspelen. Rechts maakt iedere keer wel een front, dat moeten wij ook doen", aldus Spekman.

Hans Spekman is sinds 2012 voorzitter van de PvdA. Hij volgde toen Lilianne Ploumen op. Eerder (vanaf 2006) zat Spekman voor de partij in de Tweede Kamer en was hij wethouder in Utrecht.

Spekman wil door als partijvoorzitter PvdA
Spekman wil door als partijvoorzitter PvdA (Foto: ANP)

Lichaam F1-legende Fangio opgegraven

Het lichaam van de in 1995 overleden Argentijnse racelegende Juan Manuel Fangio moet worden opgegraven voor een DNA-test. Een Argentijnse rechter heeft dat bepaald over de claim van een man die zegt dat hij de zoon is van de vijfvoudig kampioen in de Formule 1.

Fangio is een van grootste sporters uit de Argentijnse geschiedenis. Alleen Michael Schumacher haalde meer titels in de Formule 1 (zeven).

De autocoureur overleed op 84-jarige leeftijd en was nooit getrouwd en had officieel geen kinderen.

De 77-jarige Oscar Espinosa zegt dat hij is geboren uit een relatie van zijn moeder met Fangio in de jaren vijftig. De coureur ligt begraven in zijn geboorteplaats Balcarce, in het zuidoosten van de provincie Buenos Aires.

Rojer in voetsporen Haarhuis en Eltingh

Jean-Julien Rojer heeft zaterdag het mannendubbeltoernooi van Wimbledon op zijn naam geschreven. De Nederlandse tennisser, geboren in Curaçao, was samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau te sterk voor Jamie Murray en John Peers: 7-6 (5), 6-4 en 6-4.

Met zijn zege op de Schot en Australiër trad Rojer in de voetsporen van Paul Haarhuis en Jacco Eltingh, de Nederlanders die het wereldberoemde grastoernooi in 1998 op hun naam schreven. De Antilliaan boekte zijn mooiste zege van zijn loopbaan. Vorig jaar schreef hij met de Duitse Anna-Lena Grönefeld het gemengddubbeltoernooi van Roland Garros op zijn naam.

Rojer en Tecau serveerden ijzersterk en braken zowel in de tweede als derde set eenmaal de service van hun tegenstanders. Uiteindelijk mocht de serverende Rojer de finale beslissen.

Tour 1980: Raleigh slaat toe

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

Na twee dagen met pijnlijke nederlagen en zelfs opzwellende kritiek op kopman Joop Zoetemelk sloeg de Raleigh-ploeg op de zevende dag hard toe. Het won twee etappes op één dag.

In de ochtend stond er een ploegentijdrit van 65 kilometer op het programma, de specialiteit van de ploeg van Peter Post. Het won de ploegentijdrit met een voorsprong van 37 seconden op Peugeot, de ploeg van Hennie Kuiper. Bernard Hinault werd met zijn ploeg Renault slechts vierde. Opvallend was Hinault zelf, als beste tijdrijder van het peloton, nauwelijks kopwerk deed.

Journalisten verdrongen zich daarom na de ploegentijdrit rond de winnaar van de laatste twee jaar, die de volgende uitspraak deed: "Als de pijn in mijn knie aanhoud, moet ik de strijd staken. Dan ga ik naar huis, ik riskeer niet mijn hele carrière voor een Tour de France." De knieblessure, die Hinault waarschijnlijk opliep in de door hem gewonnen etappe over de kasseien, zou de volgende dagen het belangrijkste gespreksonderwerp zijn.

Hinault zou in de middagetappe, een rit van 92 kilometer van Beauvis naar Rouen, gewoon van start gaan. De etappe eindigde in een massasprint die gewonnen werd door Jan Raas. Leo van Vliet, die de sprint voor hem aantrok, werd zelf tweede en maakte het succes voor Raleigh compleet.

Verder werd bekend dat Didi Thurau, waarvan na de eerste etappe bekend werd dat positief had getest op een dopingcontrole, toch in de Tour mocht blijven. Hij reageerde negatief op de contra expertise.

Uitslag etappe 7A

# Naam Tijd
1 Ti - Raleigh 1:24'09"
2 Peugeot - Esso + 00'37"
3 Ijsboerke + 00'43"
4 Renault + 00'51"
5 Puch - Sem + 01'29"
6 DAF Trucks + 02'09"
7 Miko - Mercier + 02'18"
8 Splendor - Admiral + 02'48"
9 La Redoute + 04'22"
10 Marc - Carlos + 05'47"

Uitslag etappe 7B

# Naam Ploeg Tijd
1. Jan Raas (Ned) Ti - Raleigh 2:15'33"
2. Leo van Vliet (Ned) Ti - Raleigh + 00'00"
3. Jacques Osmont (Fra) Boston - Ifi + 00'00"
4. Jos Jacobs (Bel) Ijsboerke + 00'00"
5. Eddy Schepers (Bel) DAF Trucks + 00'00"
6. Klaus-Peter Thaler (Dui) Teka - Campagnolo + 00'00"
7. Frank Hoste (Bel) Marc - Carlos + 00'00"
8. Guido Van Calster (Bel) Splendor - Admiral + 00'00"
9. Rudy Pevenage (Bel) Ijsboerke + 00'00"
10. Herman Beysens (Bel) Splendor - Admiral + 00'00"

Algemeen klassement na de zevende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Rudy Pevenage (Bel) Ijsboerke 33u57'57"
2 Pierre Bazzo (Fra) La Redoute + 02'24"
3 Bernard Hinault (Fra) Renault + 03'48"
4 Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh + 05'48
5 Henk Lubberding (Ned) Ti - Raleigh + 05'51"
6 Hennie Kuiper (Ned) Peugeot - Esso + 06'12"
7 Johan van der Velde (Ned) Ti - Raleigh + 06'33"
8 Ronny Claes (Bel) Ijsboerke + 07'20"
9 Patrick Bonnet (Fra) Renault + 09'08"
10 Jean-Luc Vandenbroucke (Bel) La Redoute + 09'08"

'Chinese jacht op activisten en advocaten'

De Chinese autoriteiten maken jacht op activisten en advocaten die zich bezighouden met mensenrechten. In korte tijd zijn meer dan vijftig advocaten en activisten door de autoriteiten opgepakt, ondervraagd of vastgezet. Dat liet mensenrechtenorganisatie Amnesty International zaterdag weten. De organisatie veroordeelt de praktijken.

Volgens Amnesty zijn de prominente advocaten Li Heping en Sui Muqing samen met zeker twintig anderen vastgezet door de politie. De 'jacht' op advocaten en activisten zou donderdag zijn begonnen in onder meer Peking, Guangzhou en Shanghai.

Het is volgens Amnesty door de hoeveelheid nieuwe meldingen van vermissingen steeds lastiger te achterhalen of mensen zijn opgepakt voor ondervraging of vastgezet. Het is ook mogelijk dat advocaten en activisten zijn ondergedoken voor de politie.

'Chinese jacht op activisten en advocaten'
'Chinese jacht op activisten en advocaten' (Foto: ANP)

'Verkiezingen Loehansk op 1 november'

In de Oost-Oekraïense regio Loehansk worden op 1 november lokale verkiezingen gehouden, ongeacht of Oekraïne daarmee instemt. Dat heeft rebellenonderhandelaar Vladislav Dejn van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loehansk zaterdag gezegd. Daarover berichtte het Russische persbureau Interfax zaterdag.

Volgens Dejn heeft de subgroep van de rebellen binnen de Contactgroep Oekraïne bepaald dat die verkiezingen er komen. Bij een volgende vergadering van de contactgroep in de Wit-Russische hoofdstad Minsk zullen de details worden besproken. "De verkiezingen komen er, ongeacht de positie van Oekraïne", aldus Dejn. "Wij hebben ons aandeel in het Minsk-akkoord uitgevoerd."

Contactgroep Oekraïne bestaat uit Oekraïne, Rusland, de pro-Russische rebellen en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

'Verkiezingen Loehansk op 1 november'
'Verkiezingen Loehansk op 1 november' (Foto: ANP)

China: Turkije geeft Oeigoeren paspoort

Oeigoeren uit de Chinese regio Xinjiang krijgen van Turkse diplomaten paspoorten en worden naar Turkije gehaald. Sommigen van hen worden verkocht aan milities en gebruikt als 'kanonnenvoer', zei Tong Bishan van het Chinese ministerie van Publieke Veiligheid zaterdag. Hij veroordeelde de praktijken, omdat Oeigoeren "overduidelijk Chinees" zijn.

Oeigoeren vormen een islamitische minderheid in China en zijn van Turkse afkomst. De Turkse regering heeft eerder gezegd dat Oeigoeren die in China worden vervolgd welkom zijn in Turkije, tot woede van de regering in Peking. Volgens Tong hebben honderden Oeigoeren een Turks paspoort gekregen en zijn ze naar Turkije gereisd.

Volgens Tong kunnen veel Oeigoeren geen werk vinden in Turkije, waardoor ze in handen vallen van extremistische groepen zoals de East Turkestan Islamic Movement. Die beweging voert een gewapende strijd voor afscheiding van Xinjian van China. Ook zouden veel Oeigoeren worden verkocht aan terreurbewegingen in het Midden Oosten, zoals Islamitische Staat (IS).

Zege Vuillermoz op Mûr-de-Bretagne

Alexis Vuillermoz heeft de achtste etappe gewonnen in de Tour de France. De Fransman van AG2r probeerde tot twee keer toe te ontsnappen op de lastige Mûr-de-Bretagne en zijn tweede poging bleek succesvol. Chris Froome eindigde in de favorietengroep en behield het geel.

Een kopgroep van vier renners was geen lang leven beschoren. Romain Sicard, Pierre-Luc Périchon, Bartosz Huzarski en Sylvain Chavanel waren vooruit gereden, maar hun aanval werd teniet gedaan doordat een groepje met veel sprinters na de tussensprint door bleef rijden. In die groep zaten naast de topsprinters ook onder andere Lars Boom, wereldkampioen Michal Kwiatkowski en Tony Gallopin.

De groep werkte niet goed samen, waarna een drietal besloot verder te gaan. Daarbij zat weer Huzarski, maar ook Lars Bak en Michael Golas. Zij kregen echter maar maximaal een minuut voorsprong van het door Cannondale-Gamin geleidde peloton en werden op acht kilometer van de finish op Mûr-de-Bretagne ingelopen.

Op de klim namen Adam Yates en Alexis Vuillermoz het initiatief, maar Chris Froome liet niet begaan en zette de gashendel vol open, mede omdat Vincenzo Nibali gelost was. Het was echter niet steil genoeg om een gaatje te krijgen en toen besloot Vuillermoz nogmaals te gaan. Daarop reageerde Dan Martin te laat en werd uiteindelijk pas tweede op vijf seconden achter de Fransman, die AG2r de zege gaf.

Op vijf seconden achter Martin werd Alejandro Valverde derde, voor Peter Sagan. In dat groepje zaten zo'n beetje alle klassementsrenners behalve Nibali, die enkele seconden verloor. Mollema was de beste Nederlander in het favorietengroepje op plaats negen. Ook Robert Gesink zat in die groep. 

In het klassement veranderde weinig. Bauke Mollema klom wel de top tien in, terwijl Gesink nu op plaats elf staat.

ManUnited legt Schweinsteiger vast

De Duitse international Bastian Schweinsteiger verruilt Bayern München voor Manchester United, de ploeg van trainer Louis van Gaal. De toptransfer van de dertigjarige middenvelder werd zaterdag door voorzitter Karl-Heinz Rummenigge van de Duitse kampioen bevestigd. Volgens de topman van Bayern München werken juristen van beide clubs momenteel de laatste details uit van de overgang van Schweini, die zeventien jaar bij Bayern München speelde.

Volgens berichten in de media ondertekent Schweinsteiger een contract voor drie jaar bij de Engelse club. Met de afkoopsom zou een bedrag van 18 tot 20 miljoen euro zijn gemoeid.

Bastian Schweinsteiger naar Manchester United (Pro Shots/Witters)
Bastian Schweinsteiger naar Manchester United (Pro Shots/Witters)

Doelman Mulder naar Heerenveen

Doelman Erwin Mulder zet zijn loopbaan voort bij sc Heerenveen. De 26-jarige keeper komt transfervrij over van Feyenoord, waar zijn aflopende contract niet is verlengd. Mulder heeft zaterdag in Friesland voor twee seizoenen getekend. In het Abe Lenstra Stadion is Mulder de opvolger van de Zweed Kristoffer Nordfeldt, die zich deze zomer aan Swansea City verbond.

Mulder, die ook voor Excelsior speelde, was jarenlang de vaste doelman van Feyenoord. Hij verloor vorig seizoen echter zijn basisplaats aan de van Feyenoord overgekomen Kenneth Vermeer.

Doelman Erwin Mulder verruilt Feyenoord voor sc Heerenveen (Pro Shots/Stanley Gontha)
Doelman Erwin Mulder verruilt Feyenoord voor sc Heerenveen (Pro Shots/Stanley Gontha)

Franse GIGN in actie in Rainbow Six Siege

Ubisoft heeft een nieuwe video online gezet waarin we kennismaken met de Franse GIGN in Tom Clancy’s Rainbow Six Siege. Deze speciale divisie heeft verschillende units die ieder hun rol spelen bij een missie.

Zo is Twitch een tech-specialiste, die op afstand bedienbare gadget heeft. Deze wordt vooral ter verkenning en snelle uitschakeling van nietsvermoedende tegenstanders. Montagne, niet Chiel, is uitgerust met een schild. Hij is diegene die het eerst naar binnen gaat, omdat hij beschermd is mocht de tegenstander het team aan het opwachten zijn met een kogelregen. De dokter heeft een pistool met wel erg sterk geneesmiddel die hij op korte afstand kan toedienen. Het personage Rook levert support met armorpacks.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege komt uit op PS4, Xbox One en PC en is verkrijgbaar vanaf 13 oktober.

21e grandslamtitel voor Serena Williams

Serena Williams heeft voor de zesde keer het grandslamtoernooi van Wimbledon gewonnen. De Amerikaanse won in de finale van de Spaanse Garbine Muguruza; 6-4 en 6-4. Het is alweer de 21e grandslamtitel voor de nummer één van de wereld in het vrouwentennis.

Muguruza nam nog brutaal een break voorsprong in de eerste set, maar nadat ze op 4-3 werd teruggebroken leek het gedaan met de verrassende Spaanse finaliste. Williams liep in de tweede set snel uit naar een 5-1 voorsprong en serveerde toen voor de partij. Ze leek het toen even helemaal kwijt en Muguruza kwam tot 5-4, ondanks twee gemiste wedstrijdpunten van Wiliams. In de daarop volgende servicegame sloeg de Amerikaanse alsnog toe op haar derde matchpoint en haalde alsnog haar zesde Wimbledontitel binnen.

Hierdoor is Williams nu bij alle vier de grandslamtoernooien de houdster van de titel, een reeks die ze ook al in het jaar 2002/2003 neerzette. Als ze later dit jaar ook nog de US Open wint dan zal de vierde vrouw worden die alle grand slams in één jaar weet te winnen. De laatste die dat presteerde was Steffi Graf. De reeks van de Duitse is nog specialer omdat ze dat jaar (1988) ook nog goud won op de Olympische Spelen; een zogenaamde Golden Slam.

Premier Servië weggejaagd in Srebrenica

De Servische premier Aleksandar Vucic is zaterdag tijdens de herdenking van de massamoord in Srebrenica belaagd. Hij werd uitgejouwd en kreeg een schoen, waterflesjes en andere voorwerpen naar zijn hoofd geslingerd. Zijn bril sneuvelde toen hij in het gezicht werd getroffen door een steen.

In Srebrenica wordt zaterdag herdacht dat precies twintig jaar geleden zo'n achtduizend moslimmannen en -jongens door Servische troepen werden vermoord. Vucic woonde de herdenkingsceremonie bij en wilde een krans leggen op de begraafplaats waar de slachtoffers liggen toen hij door omstanders werd uitgejouwd.

Een groep vrouwen uit Belgrado, in Servië, die al jaren van Servië eist dat het zijn rol in de slachtpartij erkent, riep 'verantwoording!' en 'genocide!' naar Vucic. Sommige mensen droegen spandoeken met de tekst 'Voor iedere gedode Serviër, doden we honderd Bosniakken', woorden die Vucic tijdens de Bosnische oorlog had geuit. Uiteindelijk werd de premier door de aanwezigen van de begraafplaats verjaagd.

Twee conducteurs mishandeld in trein

De politie heeft zaterdag een 24-jarige man aangehouden wegens mishandeling van twee conducteurs op het station in Haarlem. De conducteurs, mannen van 28 en 40 jaar oud, wilden het vervoersbewijs van de verdachte controleren. De man had geen kaartje en probeerde uit de trein weg te komen

Toen een van de conducteurs hem tegen wilde houden, kreeg hij een stomp in zijn maag. Er ontstond een worsteling waarbij beide conducteurs klappen kregen. De verdachte kon uiteindelijk toch worden vastgehouden. De politie heeft de man meegenomen voor verhoor. Beide conducteurs hebben aangifte gedaan.

Paolini biedt excuses aan na positieve test

FOUGÈRES De Italiaanse wielrenner Luca Paolini van Katoesja heeft op Twitter uitgebreid zijn excuses aangeboden aan zijn ploeggenoten en andere collega's in de Tour de France voor zijn positieve test op cocaïnegebruik. "Ik hoop niet dat mijn vertrek de resultaten van de ploeg in de Ronde van Frankrijk zal schaden", liet de 38-jarige Italiaan weten.

Paolini, dit seizoen winnaar van Gent-Wevelgem, werd afgelopen dinsdag betrapt tijdens een controle. Het peloton fietste op die dag over kasseien van de Belgische stad Seraing naar Cambrai in Noord-Frankrijk. De wereldwielerunie UCI heeft hem voorlopig geschorst. Zijn ploeg stuurde hem vrijdagavond naar huis.

Paolini gaf te kennen dat hij tijd nodig heeft om de klap te verwerken. "Ik neem de volledige verantwoordelijkheid en ik ga er alles aan doen om vast te stellen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ik wil volledige duidelijkheid."

Cricketers te sterk voor Schotland in WK-kwalificatie

Het Nederlandse cricketteam heeft hun tweede wedstrijd in de WK-kwalificatie Twenty20 gewonnen. In Edinburgh werd Schotland verslagen met 32 runs. Nederland heeft nu net zoals Schotland één wedstrijd gewonnen en één verloren. 

Nederland won de toss en begon met batten. In de twintig overs kwamen ze tot een mooie score van 191 runs tegenover het verlies van zes wickets. Wesley Barresi was met 75 runs (7x4, 5x6) het productiefst namens Oranje. Peter Borren kwam tot 57 runs (6x4, 3x6). 

Schotland kwam aan slag en ging uiteindelijk met nog één bal te slaan compleet uit. Ze kwamen tot een score van 159 runs. Preston Mommsen leverde met 68 runs (5x4, 3x6, not out) de meeste runs af.  Nederland begon goed door in de eerste twee overs direct twee wickets te pakken. Halverwege de inning (waren er al vijf mensen uit. Scotland begon in het tweede deel nog wel goed te scoren, want de sloegen toen 90 runs binnen.

Zondag speelt Oranje de derde wedstrijd. De Verenigde Arabische Emiraten is de volgende tegenstander, dat land verloor eerder van Schotland en Afghanistan  

Tighadouini kiest voor Málaga

De Marokkaanse aanvaller Adnane Tighadouini van NAC Breda heeft zich zaterdag voor vijf jaar verbonden aan Málaga. Dat meldden beide clubs zaterdag. Een paar dagen geleden waren alle partijen er al uit, maar was onder meer een bankgarantie nog niet afgegeven.

Málaga betaalt naar verluidt ongeveer 1,2 miljoen euro voor de 22-jarige vleugelspits, die in de afgelopen competitie veertien keer scoorde voor de degradant uit Breda.

Tighadouini stapte in januari 2014 transfervrij van Vitesse over naar NAC na verhuurperiodes bij FC Volendam en SC Cambuur. In anderhalf jaar tijd maakte hij in Breda een spectaculaire ontwikkeling door. Volgens NAC-trainer Robert Maaskant kan Tighadouini het hogere niveau in Spanje aan.

"Ik ben er van overtuigd dat hij met zijn fysiek, techniek en constante drang om zichzelf te verbeteren, goed past in de Spaanse competitie. Deze transfer is meer dan verdiend en stelt NAC in staat verder te bouwen aan de huidige selectie", liet Maaskant weten.


Tighadouini tekent voor vijf jaar bij Malága (PRO SHOTS / Kay int Veen)

Pineau zwaait af als wielrenner

De Franse wielrenner Jérôme Pineau stopt er na dit seizoen mee. De 35-jarige coureur heeft dat zaterdag voor de start van de achtste etappe in de Tour in Rennes aangekondigd, waar hij als toeschouwer aanwezig was. De altijd strijdlustige coureur werd door zijn ploeg IAM Cycling niet geselecteerd voor de etappekoers.

"Ik merk dat ik er niet meer alles voor wil opofferen", zei Pineau tegen L'Equipe. "Ik heb steeds meer moeite om mijn familie te verlaten en hard te blijven trainen."

Pineau werd in 2002 prof bij Bonjour en reed ook nog voor het Belgische QuickStep, voor hij vorig jaar naar IAM vertrok. Hij won in 2010 een etappe in de Giro en reed in de Tour verschillende keren in de bolletjestrui.

Wijnaldum verruilt PSV voor Newcastle United

Georginio Wijnaldum bleef PSV aan het begin van vorig seizoen trouw en wilde graag de landstitel pakken. Dat is hem uiteindelijk gelukt, waarna PSV hem de mogelijkheid gaf om te vertrekken. En dat doet de middenvelder nu ook. Vanmiddag tekende hij voor vijf jaar bij Newcastle United.

Gisterochtend gaf PSV Wijnaldum al toestemming om het traingskamp van de regerend landskampioen te verlaten om met The Magpies in gesprek te gaan. Toen gingen al geruchten dat ook de medische keuring die dag nog uitgevoerd zou worden. En zo geschiedde.

Marcel Brands, technisch directeur van PSV, betreurt het vertrek van Wijnaldum, maar is ook erg blij voor de speler. "Wij raken helaas een geweldige voetballer en een fantastisch persoon kwijt, maar we gunnen Georginio deze stap van harte. Hij vertrekt als aanvoerder van een kampioensploeg, dat is iets waar wij en hij trots op mogen zijn."

Wijnaldum droeg vier jaar lang het shirt van PSV en won in Eindhoven de Super Cup, de KNVB beker en de landstitel. In totaal kwam de middenvelder 154 keer in actie en was daarin goed voor 57 doelpunten.


Compilatie voor Georginio Wijnaldum (YouTube)

Belgisch kernafval bedreigt Nederlands drinkwater

De Belgen hebben plannen om hun kernafval vlak voor de Nederlandse grens ondergronds op te slaan. Drinkwaterbedrijf Brabant Water vreest voor besmetting van het grondwater, bericht het Algemeen Dagblad.

De drinkwaterdirecteur, Guïljo van Nuland, zegt dat er niet genoeg naar alternatieven wordt gekeken voor de opslag van het nucleaire afval. De Belgen willen de locatie in 2025 rond hebben en in 2035 moet het kernafval dan de grond in. “Er is dus nog 10 jaar om een plek te kiezen. Dat lijkt lang, maar dat is het bij dergelijke besluiten niet.” uit de directeur zijn zorgen.

De Belgen hebben 'haast' met het kernafval en willen de afspraken omtrent alternatieven negeren en vinden die onderzoeken nu overbodig. Brabant Water wil daarom graag een eigen expert toevoegen aan het onderzoeksteam van de Belgen. Met Niras, dat voor de Belgische overheid kernafval beheert, zijn daar ook afspraken over gemaakt. Het Brabantse waterbedrijf werpt verder op dat rond de kleilagen die de Belgen op het oog hebben er water stroomt dat uiteindelijk gebruikt wordt als drinkwater. Tevens lopen er door die locatie breuklijnen en is het niet te voorspellen wat daarvan de invloed is op het kernafval en grondwater. Ook zitten de Brabantse gemeentes niet te wachten op een radioactieve vuilstort in hun achtertuin.

Wat ook de nodige weerstand oproept is het feit dat begin dit jaar er ineens, zonder enig overleg, proefboringen werden gedaan bij Postel, vlak over de grens bij Eersel en Bergeijk. Ook de gedrevenheid van de Belgische regering om het kernafval in de kleilagen van Mol op te slaan zonder enig overleg, valt niet goed bij de Brabanders.

Om de onrust te sussen is er nu afgesproken dat er in plaats van nul, er zeker één of twee keer per jaar overleg zal zijn. Wethouder van Bergeijk, Frank van der Meijden, zegt daar over dat de Belgen nu de Brabantse belangen en gevoeligheden weer scherp hebben. Tevens melde hij dat de proefboringen in Postel niets te maken hadden met het ondergronds opslaan van de Belgische radioactieve rommel maar met het in kaart brengen van de grondlagen en hun samenstelling.

België zegt op hun beurt dat jarenlang internationaal onderzoek heeft aangetoond dat er maar één 'veilige' opslagmethode bestaat en dat is ondergronds in een stabiele geologische laag. Het kernafval wordt in een betonnen omhulsel ingepakt en dan zeker 200 meter diep onder de grond opgeslagen. In het Belgische Dessel wacht er al voor zeker 80 vrachtwagens aan hoog radioactief kernafval en 200 containers aan lichter kernafval op nieuwe ondergrondse huisvesting.

FOK! sportfoto-onderschrift week 27 & 28

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend. Helaas konden we door omstandigheden niet eerder dan vandaag de editie van deze week publiceren, daarom krijgen jullie ook de komende week de tijd voor een goede inzending.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was EricOscuro met het volgende onderschrift: "Paaldanseres verward door horizontale paal."

Terwijl het hotel naast het hotel waar Ajax verblijft in brand staat, pleegt Marc Overmars in alle rust een telefoontje. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots/Erwin Spek)
Terwijl het hotel naast het hotel waar Ajax verblijft in brand staat, pleegt Marc Overmars in alle rust een telefoontje. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots/Erwin Spek)

De grote powerbank test

Sinds Xiaomi een jaar geleden op de proppen kwam met hun 10.400 mAh powerbank en deze als zoete broodjes verkocht werden, zijn een aantal andere premiummerken ook op de powerbankwagen gesprongen en zelf met een powerbank gekomen.

Fabrikanten goochelen altijd met cijfers qua vermogen als 10.000 mAh, maar men vergeet in de meeste gevallen daar wel bij te vermelden dat het hier om 10Ah bij 3,7 V gaat en niet bij 5 V. Nu kan je wel mooie rekensommetjes gaan maken om bij de juiste vermogens te komen, hoeveel keer ze je telefoon/tablet/wat dan ook vol krijgen maar dan is er nog de vraag: maken deze powerbanks hun beloften wel allemaal wel waar? User dodge_911 gaat als powerbankspecialist jullie het antwoord op die vraag geven. 

Volkskrant wil meer allochtone lezers

De Volkskrant heeft te kampen met tegenvallende verkoopcijfers en probeert in een ultieme wanshoopsdaad meer lezers te trekken onder allochtonen. Dit betekent dat de krant voortaan termen als 'allochtoon', 'Marokkaan' en 'Turk' zal weren uit de berichtgeving.

"Een verslaggever dient consequent over 'Marokkaans-Nederlandse jongens' te schrijven, of over Marokkaanse origine/komaf" meldt de krant, "Daardoor wordt ze (de Volkskrant - red.) misschien ook herkenbaarder en aantrekkelijker voor meer lezers."

Winkelcentrum Beverwijk ontruimd na brand

Het winkelcentrum Beverhof in Beverwijk is zaterdagochtend ontruimd nadat er brand was ontstaan in het dak. Dat heeft de veiligheidsregio Kennemerland laten weten. Rond 09.45 uur werd het sein brand meester gegeven. Intussen is het winkelcentrum weer bereikbaar voor winkeliers en bezoekers, aldus de brandweer Kennemerland.

Vanwege het vroege tijdstip waren er nog niet veel mensen aan het winkelen toen de brand uitbrak.

De brand is ontstaan bij werkzaamheden aan het dak. De Beverhof wordt momenteel verbouwd.

Winkelcentrum Beverwijk ontruimd na brand
Winkelcentrum Beverwijk ontruimd na brand (Foto: ANP)

Luchtverkeersleiders Spanje staken

Luchtverkeersleiders in Spanje gaan zaterdag en zondag staken. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn van de twee stakingen, die bij elkaar zo'n 12 uur in beslag nemen. Luchtverkeersautoriteit Enaire eist dat de luchtverkeersleiders minimale diensten leveren, dus 80 procent van de bezetting in stand houden, maar de vakbond noemt dat "misbruik".

Zaterdag leggen luchtverkeersleiders tussen 10.00 en 13.00 uur het werk neer. Zondag is dat tussen 17.00 uur en 02.00 uur. Het protest zal gevolgen hebben voor het vliegverkeer van en naar alle luchthavens in Spanje, meldden lokale media. Over twee weken staken ze nog een keer.

Vakbond USCA wil met de staking protesteren tegen het feit dat 61 luchtverkeersleiders een maand werden geschorst na een staking in december 2010. Een luchtverkeersleider werd zelfs ontslagen. De staking leidde ertoe dat het Spaanse luchtruim moest worden gesloten.

Toenmalig president José Luis Rodríguez Zapatero riep de noodtoestand uit om de luchtverkeersleiders weer aan het werk te krijgen. Zelfs de dagen na de staking hadden vluchten van Spanje naar Latijns-Amerika meer dan 3 uur vertraging. Toeristen die verder wilden vliegen misten daardoor hun aansluiting en moesten nieuwe tickets kopen.

Volgens Spaanse media krijgt de staking weinig steun van de bevolking. Luchtverkeersleiders verdienen vijf tot tien keer het gemiddelde inkomen en hebben een baangarantie. Een Spaanse luchtvaartmaatschappij is begonnen met een petitie voor het verbieden van stakingen door luchtverkeersleiders.

Een woordvoerster van Schiphol zegt dat de actie van de Spaanse luchtverkeersleiders niet of nauwelijks van invloed zal zijn op vluchten van en naar Nederland. "Wij gaan passagiers zeker niet oproepen rekening te houden met vertragingen. Daarvoor is de actie te klein."

Luchtverkeersleiders Spanje staken
Luchtverkeersleiders Spanje staken (Foto: ANP)

Nieuwe fraudemethode treft multinationals

De Fraudehelpdesk waarschuwt voor een nieuwe fraudemethode van criminelen om grote bedrijven op te lichten. Zeker drie multinationals zijn hier al slachtoffer van geworden. "We hebben melding gekregen van een Nederlands, Amerikaans en Zweeds bedrijf. Maar mogelijk hebben criminelen al bij meer bedrijven toegeslagen. We hebben de ondernemersorganisatie VNO-NCW daarom ook gevraagd om de eigen leden hiervoor te waarschuwen", zegt een woordvoerder van de Fraudehelpdesk naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Bij de fraude speelt het mailadres van de ceo, de hoogste baas, een grote rol. Een medewerker op de financiële administratie krijgt een e-mail van de ceo, waarin deze hem opdraagt een fors bedrag over te maken naar een buitenlandse rekening. Ter verificatie van gegevens kan hij een advocatenkantoor bellen. Dit 'advocatenkantoor’ zit in het complot. De criminelen hebben voorafgaand aan hun acties de e-mailadressen van de ceo en van de functionaris op de financiële administratie achterhaald. Meestal werkt de administrateur bij een dochteronderneming en kent de ceo niet persoonlijk. De afstand tussen beiden is zo groot, dat hij niet durft na te gaan of het wel klopt.

Nieuwe fraudemethode treft multinationals
Nieuwe fraudemethode treft multinationals (Foto: ANP)

Herdenking val van Srebrenica begonnen

De herdenking van de val van Srebrenica twintig jaar geleden is zaterdag begonnen. De moslimenclave, die beschermd werd door het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat, werd op gewelddadige wijze ingenomen door het Bosnisch-Servische leger. Bij de daaropvolgende moordpartij stierven duizenden moslimmannen en -jongens .

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken houdt een toespraak in het Potocari Memorial Center, de vroegere basis van Dutchbat in Bosnië-Herzegovina. Tijdens de plechtigheid worden de stoffelijke resten van de 133 slachtoffers die het afgelopen jaar zijn geïdentificeerd, begraven. Vrijdag sprak Koenders met nabestaanden van de slachtoffers en met Dutchbatters.

'Trojka positief over besparingsplan Grieken'

De internationale geldschieters van Griekenland zijn tevreden over de besparingsvoorstellen van de Griekse premier Alexis Tsipras. De Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) hebben een positief oordeel gegeven over het plan waarmee Athene hoopt op een nieuw noodsteunpakket. Dat meldt een ingewijde vrijdag, aldus persbureau Reuters. Het noodsteunverzoek zou circa 74 miljard euro behelzen. Eerder werd nog gesproken over 53 miljard euro.

De instituties, die ook wel de trojka worden genoemd, hebben de voorstellen op verzoek van het Europese noodfonds ESM doorberekend. Volgens de kredietverstrekkers vormt het besparingsplan, dat onder meer verhogingen van de btw en hervormen van de pensioenen behelst, "een basis voor onderhandelingen".

Mighty No. 9

Ik heb bij tijdens E3 een aardig tijdje mijn gang kunnen gaan met Mighty No. 9. De build die ik speelde leek verdacht veel op een volledige versie van de game, want de presentatie van de menu’s en gameplay waren –voor zover ik kon zien - allemaal af. Het was de eerste keer dat ik de game echt heb kunnen spelen en het heeft me de indruk gegeven dat Inafune, Comcept en Inti Creates weten waar ze mee bezig zijn.

'Helder beeld van oorzaak ramp MH17'

Het onderzoeksteam dat het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 uitvoert heeft een "helder beeld" van de oorzaak van de ramp. Dat zei premier Datuk Seri Najik Razak van Maleisië zaterdag tijdens een nationale herdenkingsceremonie in Maleisië, meldden lokale media zaterdag.

De premier zei dat het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp waarschijnlijk eind dit jaar wordt afgerond. Hij herhaalde daarmee wat hoofdofficier Fred Westerbeke van het Nederlandse Openbaar Ministerie eerder al zei. Door de ramp in Oost-Oekraïne een jaar geleden kwamen alle 298 inzittenden van het vliegtuig om het leven.

Maleisië heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) een resolutievoorstel voorgelegd voor het opzetten van een internationaal tribunaal voor MH17. Minister Datuk Seri Lio Tiong Lai van Transport zei zaterdag te hopen dat de raad komende week daarover stemt.

'Helder beeld van oorzaak ramp MH17'
'Helder beeld van oorzaak ramp MH17' (Foto: ANP)

Taakstrafje voor brute verkrachting 12-jarige

De Somalische Zweed Guled Mohamud heeft 180 uur taakstraf opgelegd gekregen voor het bruut verkrachten van een 12-jarig Zweeds meisje. Dit blijkt uit recentelijk vrijgegeven Zweedse gerechtelijke documenten, bericht The Daily Caller.

De Somalische Zweed had het nog maar net 12-jarige meisje naar zijn huis gelokt met het verhaal dat een vriend van hem intieme foto's van haar bezat. Eenmaal bij zijn huis aangekomen trok hij haar naar binnen. Eenmaal binnen werd zij gewelddadig verkracht. Hij scheurde de jas van haar lijf, werkte het meisje naar de grond en sloeg hij het meisje meerdere malen in haar gezicht. Daarna dwong hij haar om hem te pijpen. Tijdens de pijpbeurt heeft hij haar 'seksueel getreiterd'.

Mohamud verdedigde zich met dat hij al drie maanden een 'romantische verhouding' met het meisje had en dat ze had gezegd 16 jaar oud te zijn. Daarom zou hij alleen schuldig zijn aan het minder strafbare feit dat hij een minderjarige seksueel had uitgebuit in plaats van verkracht. Voor verkrachting staan in Zweden straffen van minimaal twee tot maximaal zes jaar.

Het meisje verklaarde echter nog nooit met de Somalische Zweed gedate te hebben. Het hof geloofde haar en verwierp het verweer van Mohamud met als motivatie dat het heel duidelijk was dat het meisje nog geen 15 kon zijn.

Toch zal de Somalische Zweed nog geen dag in de gevangenis door brengen voor de brute verkrachting van een kind. Het hof besloot in al haar wijsheid dat er verzachtende omstandigheden waren die een forse strafvermindering rechtvaardigden. Zo was de verkrachter 17 jaar oud ten tijde van verkrachten, was hij nog niet eerder betrapt, en sliep hij slecht waarvoor hij medicatie had.

De veroordeling was op 24 juni en luide dat een taakstraf van 180 uur en een schadevergoeding van ongeveer 14.000 euro aan het meisje voldoende straf was.

Dempsey opnieuw belangrijk voor VS op Gold Cup

Het Amerikaanse voetbalteam heeft vrijdag in Foxborough (lokale tijd) vroegtijdig de kwartfinales bereikt van de Gold Cup. De ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann won in het stadion van Super Bowl-winnaar New England Patriots met 1-0 van Haïti. Voor de thuisploeg kwam Clint Dempsey opnieuw tot scoren.  In de eerste 45 minuten werd een goal van AZ-spits Aron Jóhannsson onterecht afgekeurd wegens buitenspel.

In de eerste groepswedstrijd tegen Honduras (2-1) was de Dempsey al twee keer trefzeker. Met de tweede zege in de Gold Cup, het kampioenschap van de CONCACAF (Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied), verzekerde de Amerikaanse ploeg zich meteen van de poulewinst. De andere groepswedstrijd tussen Panama en Honduras eindigde in 1-1.

Titelverdediger Verenigde Staten sluit de groepsfase af met de wedstrijd tegen Panama (twee punten). Honduras speelt nog tegen Haïti (beide op één punt). De eerste twee teams plaatsen zich voor de kwartfinales, inclusief de beste twee nummers twee.

Samenvatting VS - Haïti. (Bron: YouTube)

Touretappe van vandaag: finish op Mûr-de-Bretagne

Een week geleden stonden honderdduizenden mensen in een verhit Utrecht te kijken naar de openingstijdrit in de Tour de France. Na een week, en vele valpartijen en enkele mooie ritten, hebben we zonder een grote berg gezien te hebben grote favoriet Chris Froome in de gele trui.

Vandaag hebben de renners weer een rit met een lastige finale voor de boeg. Nog geen grote cols in de buurt, maar wel finish op de Mûr-de-Bretagne. De klassementsrenners zullen alert moeten zijn tijdens deze lastige klim naar de finish.

Rennes
Rennes is de hoofdstad van Bretagne en heeft ruim 200.000 inwoners. Het is een grote studentenstad met circa 60.000 studenten en staat verder bekend om meerdere festivals, waarvan Transmusicales de bekendste is.

Rennes was in het verleden tien keer start- en finishplaats in de Tour de France. De laatste keer dat de ronde hier reed was in 2006. Toen won Serhiy Honchar de individuele tijdrit van 52 kilometer met een minuut voorsprong op Floyd Landis. De Oekraïner pakte ook de gele trui met een voorsprong van één seconde op de Amerikaan.

Mûr-de-Bretagne 
Mûr-de-Bretagne ligt in het hart van Bretagne en heeft ruim 2.000 inwoners. Vlakbij het dorp ligt de Guerlédan dam. De dam is twaalf kilometer lang en omvat een gebied van ruim vierhonderd hectare.

Eén keer eerder werd er in de Tour de France gefinisht op de Mûr-de-Bretagne. In 2011 wist Cadel Evans de etappe te winnen op de klim, al dacht Alberto Contador te hebben gewonnen. Daarnaast is de berg diverse keren opgenomen in het parcours. Zo maakte het in 1947 deel uit van het parcours van de individuele tijdrit. Deze tijdrit was toen 'slechts' 139 kilometer lang.

In 2011 dacht Contador (m) te hebben gewonnen, maar hij werd afgetroefd door Evans (r) (Pro Shots/Dppi)In 2011 dacht Contador (m) te hebben gewonnen, maar hij werd afgetroefd door Evans (r) (Pro Shots/Dppi)

Etappebeschrijving
Het zwaartepunt van de etappe ligt in de slot met de klim van Mûr-de-Bretagne . De klim is twee kilometer lang en de eerste kilometer heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 10%. De rest van de klim is minder lastig, maar wel lastig genoeg om de meeste sprinters te lossen. 

Vier jaar geleden streden de klassementsrenners om de zege op de Mûr. Alberto Contador dacht toen gewonnen te hebben, maar de finishfoto wees uit dat Cadel Evans toch de winnaar was. Hij wist dat jaar zijn eerste, en enige, eindzege te pakken in de Tour de France.

Profiel van de achtste etappe (Bron: LeTour.fr)Profiel van de achtste etappe (Bron: LeTour.fr)

FOK!sport favorieten voor de etappe
Vier jaar geleden streden de klassementsrenners om de zege op de slotklim, al kwam Thor Hushovd als sterke sprinter nog wel in de top vijf terecht. Een sterke Peter Sagan zou minstens hetzelfde moeten kunnen en wellicht zelfs de zege kunnen pakken. Al is deze aankomst ook een kolfje naar de hand van Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez. Het meest waarschijnlijk is dat hun om de zege strijden. Voor de klassementsrenners geeft finishen in de top drie ook nog een bonus op; namelijk enkele bonificatieseconden.

***** Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez
**** Peter Sagan, Alberto Contador
*** Vincenzo Nibali, Chris Froome
** Dan Martin, Greg van Avermaet
* Robert Gesink, Alexis Vuillermoz

'Bijna oorlog met Venezuela'

Vorig jaar zomer is Nederland bijna in een militair conflict geraakt met Venezuela. Dat schrijft het AD zaterdag op basis van een eigen reconstructie.

Het conflict draaide om de arrestatie van de hooggeplaatste Venezolaan Hugo Carvajal, het voormalige hoofd van de militaire inlichtingendienst. Hij werd op Aruba gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten, tot woede van Venezuela dat Nederland medeverantwoordelijk hield. Volgens Venezuela was Carvajal diplomatiek onschendbaar.

De regering in Caracas dreigde met economische en diplomatieke sancties en stuurde marineschepen naar de Arubaanse wateren. Onder druk van premier Mark Rutte liet toenmalig minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) Aruba daarop weten dat Carvajal inderdaad diplomatieke onschendbaarheid genoot en moest worden vrijgelaten.

Dochtertje voor Sophie B. Hawkins (50)

Zangeres Sophie B. Hawkins (50) is in New York bevallen van haar tweede kindje. Dat heeft haar woordvoerder bevestigd aan People. Het meisje heet Esther Ballantine Hawkins en kwam dinsdag ter wereld. Hawkins heeft al een zoontje; de 6-jarige Dashiell.

Hawkins liet haar eigen bevroren embryo implanteren. In februari maakte ze bekend dat ze zwanger was. 'Ik vond dat Dashiell een broertje of een zusje nodig had', vertelde ze People destijds. 'Mijn zoon heeft één ouder van vijftig. Ik wil dat hij ook een jong iemand als familie heeft.'

Sophie B. Hawkins had in de jaren 90 hits met nummers als Damn, I Wish I Was Your Lover en Right Beside You.

Schietpartij Den Haag: twee gewonden

In Den Haag heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een schietpartij plaatsgevonden. Daarbij zijn twee gewonden gevallen, van wie er één wordt gereanimeerd. Dat meldt de politie.

Beide gewonden zijn naar het ziekenhuis afgevoerd. Over de verwondingen van het andere slachtoffer is nog niets bekend. De politiehelikopter is uitgerukt om op zoek te gaan naar de verdachte of verdachten.

De slachtoffers werden vlak voor 05.00 uur liggend op straat aangetroffen in de Herenstraat, in het centrum van de stad. Of ze hier ook daadwerkelijk zijn beschoten weet de politie niet. Ook is onduidelijk of mensen getuige zijn geweest van het schietincident.

FIFA-verdachte akkoord met uitlevering aan VS

Een van de zeven verdachten van het corruptieschandaal bij wereldvoetbalbond FIFA heeft ingestemd met uitlevering aan de Verenigde Staten. Dat heeft de Zwitserse justitie vrijdag bekendgemaakt. Onbekend is om welke verdachte het gaat.

De zeven verdachten werden op 27 mei opgepakt in een hotel in Zürich. De VS dienden begin deze maand een officieel verzoek voor hun uitlevering in. De zeven worden ervan verdacht in 24 jaar tijd meer dan omgerekend 135 miljoen euro aan steekpenningen te hebben aangenomen.

Belgrado verbiedt Srebrenica-herdenking

De autoriteiten van Belgrado hebben een verbod uitgevaardigd voor bijeenkomsten ter herdenking van de massamoord die plaats had na de val van Srebrenica. Dat gebeurde nadat rechtse groeperingen hadden gedreigd de boel te verstoren, berichtte de BBC vrijdag.

Zaterdag is het twintig jaar geleden dat Srebrenica viel en het bloedbad volgde waarbij 8000 mannen en jongens werden vermoord door Bosnisch-Servische troepen. Activisten wilden buiten het parlementsgebouw in de Servische hoofdstad de doden herdenken.

Na aangekondigde tegendemonstraties zei de Servische minister van Binnenlandse Zaken Nebojsa Stefanovic dat hij de beslissing had genomen omwille van "de vrede en veiligheid in heel Servië".

Een initiatiefnemer van de herdenking noemde het "schandalig" en zei dat het laat zien waar Servië in 2015 staat.

Schippers: ook duur medicijn voor patiënt

Patiënten mogen geen geneesmiddelen onthouden worden, alleen omdat ze te duur zijn. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders moeten regelen dat deze medicijnen worden voorgeschreven als dit medisch noodzakelijk is. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft daarover afspraken gemaakt met zorgverzekeraars en zorgaanbieders zoals ziekenhuizen.

Dat heeft ze vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten. Zorgverzekeraars moeten zich aan hun zorgplicht houden en zorgaanbieders moeten volgens de richtlijnen werken. Als een ziekenhuis financieel echt niet in staat is een bepaald medicijn te leveren, dan moet daarvoor samen de verzekeraar een oplossing worden gevonden.

De Tweede Kamer was bezorgd over signalen dat patiënten soms uit financiële overwegingen niet de juiste medicijnen krijgen. Vaak gaat het om nieuwe medicijnen tegen kanker.

Waterpolosters verslaan Italië

De Nederlandse waterpolosters hebben vrijdagavond in Siracusa een knappe zege geboekt op Italië. Oranje versloeg de gastvrouwen met 11-10 (3-3 1-1 4-3 3-4). Amarens Genee maakte in de slotfase het winnende doelpunt uit een man-meer-situatie.

De ploeg van bondscoach Arno Havenga kreeg in het af en toe grimmige duel zevenmaal die kans, de Italiaansen liefst vijftien keer. Ook Havenga werd bestraft met een gele kaart waardoor er een speelster naar de kant moest.

Vivian Sevenich, Sabrina van der Sloot en Isabella van Toorn scoorden ieder twee keer. De overige treffers waren van Yasemin Smit, Marloes Nijhuis, Dagmar Genee en Maud Megens.

Nederland doet op Sicilië mee aan een vierlandentoernooi ter voorbereiding op het WK in Kazan. Spanje en Rusland zijn de andere tegenstanders.

Waterpoloërs niet naar kwartfinale Universiade

Het Nederlandse studententeam heeft de kwartfinales van het waterpolotoernooi niet gehaald. Nederland moest om de kwartfinales te bereiken tegen Italië winnen of gelijkspelen, maar de ploeg van bondscoach Robin van Galen verloor het duel met 15-9 (4-2, 4-1, 3-1, 4-5).

Al aan het begin van de wedstrijd werd het duidelijk dat Italië de sterkere ploeg was. In veel gevallen was de Italiaanse verdediging te sterk, waardoor Oranje weinig doelkansen kreeg. De enige twee doelpunten in de eerste periode kwamen uit een manmeer, terwijl Italië vaak uit de counter scoorde. Opmerkelijk is de uitsluiting van Jorn Winkelhorst. De aanvaller kreeg met nog een minuut te spelen driemaal een uitsluitsel en moest de rest van de wedstrijd op de bank zitten. Aan het einde van de eerste periode liepen de waterpolomannen tegen een 4-2 achterstand aan.

In de tweede periode werd het duidelijk dat Italië op weg was naar de overwinning. De Italianen gaven Nederland geen ruimte in de aanval en waren te sterk voor de Nederlandse verdediging. Opnieuw zag doelman Ruben Hoepelman vier maal de bal achter hem in het net vallen, terwijl Robin Lindhout met nog een minuut te gaan voor Nederland het enige doelpunt maakte. Met 8-3 op het scorebord gingen de ploegen rust in.

Na rust zette Italië het sterke spel door. Slechts eenmaal wist Nederland door hun verdediging te breken, verder speelden de Nederlanders geen grote rol meer. Na een 11-4 tussenstand aan het einde van de derde periode begon Italië rustiger te spelen en kwamen er meer kansen voor Nederland. Oranje wist de laatste periode te winnen, maar met zeven punten achterstand was er nog weinig hoop op de overwinning.

Met het verlies eindigt Nederland vijfde in de poule en is het team uitgeschakeld voor de strijd voor de medailles. Het toernooi is echter nog niet afgelopen; zondag speelt Nederland tegen China in de eerste van twee wedstrijden om de negende plek. De eerder behaalde overwinningen op Brazilië en Zuid-Korea worden hiervoor meegenomen.

Eindstand poule A

Plaats Team Punten Doelsaldo
1 Hongarije 11 +31
2 Australië 9 +23
3 Frankrijk 8 +2
4 Italië 6 +17
5 Nederland 6 +24
6 Brazilië 2 -37
7 Zuid-Korea 0 -60
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.