Christelijk Ede krijgt alsnog koopzondag

De Gelderse plaats Ede krijgt een koopzondag. Ondanks felle tegenstand van SGP, ChristenUnie en CDA heeft de gemeenteraad van Ede een voorstel van zes andere partijen aangenomen. In de plaats Ede zijn voortaan 52 koopzondagen per jaar toegestaan, in alle andere dorpen in de gemeente blijven de winkels dicht. Dat meldt De Gelderlander.

Dat Ede een koopzondag krijgt is opvallend. De gemeente ligt in de Bible Belt en de SGP is de grootste partij in de gemeenteraad, gevolgd door het CDA en de ChristenUnie. Samen hebben die partijen 19 van de 39 zetels in de gemeenteraad. De andere zes partijen hebben dus 20 zetels. GemeenteBelangen, VVD, D66, PvdA, GroenLinks/Progressief Ede en Burgerbelangen hebben samengewerkt om aan een meerderheid te komen.

Referendum
De komst van koopzondagen was maanden een heet hangijzer in Ede. De gemeente hield onderzoeken onder winkeliers en omwonenden van het centrum. Bovendien was er op 10 juni een raadgevend referendum onder de inwoners. Een meerderheid van de inwoners (57,1 procent) stemde tegen koopzondagen. In de plaats Ede stemde echter een krappe meerderheid van de inwoners vóór de koopzondag. De zes partijen vonden dat een goed argument om in de plaats Ede een koopzondag in te voeren en niet de overige dorpen in de gemeente.

Doordat de gemeenteraad het voorstel heeft aangenomen, kunnen winkeliers komende zondag de deuren al openen, als ze dat willen. Ondernemersverenigingen in de buurtdorpen Lunteren, Harskamp en Wekerom zijn kritisch over het besluit. Ze vinden dat er met twee maten wordt gemeten.