FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 februari 2015

Geweld in Zuid-Sudan ondanks vredesdeal

Rebellen in Zuid-Sudan hebben dinsdag overheidstroepen aangevallen in twee verschillende staten. Dat meldt minister van Defensie Kuol Manyang. Een week geleden werd er nog een vredesovereenkomst gesloten.

De stad Bentiu, de hoofdstad van de deelstaat Unity, werd twee uur lang onder vuur genomen. In de deelstaat Upper Nile werd het stadje Nasir met mortiergranaten bestookt. Regeringstroepen zetten de tegenaanval in, waarna de rebellen op de vlucht sloegen, aldus Manyang.

De rebellen worden aangevoerd door Riek Machar, de voormalige vicepresident van president Salva Kiir. Het conflict tekent zich hoofdzakelijk langs etnische lijnen af. De meest aanhangers van Machar horen net als hun leider bij de Nuer-stam. Kiir heeft de meeste leden van zijn stam, de Dinka, achter zich.

"Als Riek Machar echt vrede wil dan kan hij zijn troepen niet onder controle houden", zei Manyang. "Dit is de realiteit en in dit geval zullen we niet met onze armen over elkaar blijven afwachten. Als ze aanvallen zullen we ze achtervolgen naar waar ze vandaan kwamen."

De kemphanen zetten vorige week maandag hun handtekening onder een vredesakkoord. Ze spraken onder meer af dat er op 9 juli een regering van nationale eenheid aantreedt, maar met het nieuwe geweld is het nog maar de vraag of daar iets van terechtkomt. De ondertekening van het akkoord werd ontvangen met de nodige scepsis. Er werden namelijk al drie keer eerder akkoorden gesloten, die uiteindelijk niet lang stand hielden.

Samsom: gaswinning na juli niet weer omhoog

PvdA-leider Diederik Samsom vindt het ondenkbaar dat de gaswinning in Groningen na 1 juli weer omhoog gaat. Hij heeft dat dinsdag gezegd tegen RTV Noord.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft besloten de gaswinning de eerste helft van dit jaar te beperken tot 16,5 miljard kuub. Op 1 juli bekijkt hij of dit over het hele jaar kan worden ingeperkt tot 35 miljard kuub, in plaats van de eerder aangekondigde 39,4 miljard kuub.

Volgens Samsom staat de veiligheid van de Groningers voorop. "Dat betekent dat we nu al meteen zover mogelijk de gaskraan dichtdraaien. En dat betekent natuurlijk om dezelfde reden dat het ondenkbaar is dat die na 1 juli weer omhoog gaat."

Marktwaarde Apple meer dan 700 miljard dollar

Het Amerikaanse technologieconcern Apple had dinsdag bij het slot van de beurshandel in New York voor het eerst een marktwaarde van meer dan 700 miljard dollar (619 miljard euro). Dat meldde persbureau Bloomberg.

De producent van de iPad, iPhone en Mac-computer sloot met een winst van 1,9 procent op 122,02 dollar per aandeel. De beurswaarde van Apple is nu ruim twee keer zo veel als die van softwareconcern Microsoft.

Topman Tim Cook van Apple kondigde dinsdag aan 850 miljoen dollar te investeren in een zonne-energieproject in Californië.

Turkse regering vindt Minecraft te agressief

De indiegame Minecraft staat voornamelijk bekend als een game waarbij je de mooiste bouwwerken kan maken en waar overleven een must is in de blokkenwereld. Maar volgens de Turkse regering steekt er meer achter. Volgens minister van familie en sociaal beleid Aysenur Islam is de game namelijk ontzettend agressief en zou het aanzetten tot geweld.

Iedereen die Minecraft heeft gespeeld, weet dat als je dieren zoals schapen en varkens slacht, je naast het vlees ook 'experience orbs' krijgt. De Turkse regering kreeg dit te horen van een journalist en daarmee was de regering op haar tenen getrapt. Volgens de autoriteiten zou de game namelijk het 'nodeloos slaan en slachten van dieren en mensen bevorderen en zelfs belonen'. Om uit te zoeken of kindertjes die met de virtuele blokken spelen ook daadwerkelijk in bloeddorstige moordmachines veranderen, stelt de regering een heus officieel onderzoek in. Mocht er toch een correlatie te vinden zijn tussen het slachten van virtuele blokkerige NPC's en moordaanslagen op de naaste omgeving, dan kan Minecraft landelijk verbannen worden van de Turkse computers.

Als je een mening wilt van een groep die er wél verstand van heeft, de Pan European Game Information Group (PEGI) heeft Minecraft geclassificeerd als geschikt voor alle leeftijden. Volgens PEGI bevat Minecraft 'niet-realistisch geweld tegen NPC's die, hoewel ze de gelijkenis van mensen kunnen hebben, niet erg gedetailleerd zijn.'

Minecraftviolence
Turkse regering vindt Minecraft te agressief

Technisch directeur Rutjes vertrekt bij NAC Breda

Technisch directeur Graeme Rutjes vertrekt bij NAC Breda. Hij heeft besloten om per zijn functie neer te leggen omdat hij naar eigen zeggen niet langer het benodigde draagvlak voelt om naar behoren te functioneren.

Rutjes werd in februari 2014 aangesteld als technisch directeur "Ik heb altijd met veel toewijding geprobeerd de fijne scheidslijn tussen financiën en het samenstellen van een Eredivisiewaardige selectie te bewandelen. NAC zit momenteel in een lastig parket, maar ik hoop dat dit team de capaciteiten heeft om handhaving in de Eredivisie te bewerkstelligen", aldus de oud-speler van Excelsiore, Anderlecht en KV Mechelen.  

Joost Gielen, voorzitter van de Raad van Commissarissen van NAC, heeft begrip voor het standpunt van Rutjes: "Het afgelopen jaar hebben wij intensief met Graeme mogen werken. Helaas heeft de samenwerking niet geleid tot de benodigde successen. Wij wensen Graeme veel succes in zijn verdere loopbaan."

Graeme Rutjes (r) hier in gesprek met John van den Brom. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Graeme Rutjes (r) hier in gesprek met John van den Brom. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

NAC Breda staat momenteel zeventiende in de Eredivisie. Vandaag kwam de club ook in het nieuws voor het mogelijk ongerechtigd opstellen van nieuwkomer Mikos Zukanonic.

Familie Bobbi Kristina: geruchten zijn niet waar

De familie van Bobbi Kristina is klaar met alle verhalen die over de dochter van Whitney Houston worden geschreven. Daarom hebben ze een officiële verklaring uitgegeven. "We zijn blij en verbaasd door alle steun die we hebben mogen ontvangen. Maar veel van de berichten die op internet en in kranten verschijnen, zijn onwaar en ongehoord. Hier zullen we op een later moment actie tegen ondernemen."

De familie richt zijn pijlen met name op TMZ, The National Enquirer, The Atlanta Journal Constitution en Daily Mail. "De wens om als eerste het nieuws te brengen zorgt ervoor dat veel journalisten niet het ware verhaal verslaan", luidt het statement van de familie. "Dit wordt een strafrechtelijk onderzoek."

In de verklaring maakt de familie niet duidelijk welke verhalen niet zouden kloppen. "We vragen jullie nog steeds om onze privacy te accepteren en we willen iedereen die voor Bobbi bidt bedanken. Onze gebeden zullen worden verhoord. Bobby Brown", stelt de vader van Bobbi.

Bobbi werd anderhalve week geleden bewusteloos aangetroffen in een badkuip in haar huis. Sindsdien ligt ze in coma in het ziekenhuis. Het is woensdag precies drie jaar geleden dat haar moeder Whitney Houston overleed; ook zij werd bewusteloos in bad gevonden.

Balotelli eindelijk goud waard voor Liverpool, Fer scoort voor QPR

In een qua amusementswaarde hoogstaande wedstrijd kwam Tottenham Hotspur twee keer terug van een achterstand. Zeven minuten voor tijd besliste invaller Balotelli het duel: 3-2.

In een wervelende eerste helft, waarbij het spel op en neer golfde, was Liverpool in de openingsfase de betere partij. De thuisploeg kreeg kansen via onder meer Sturridge, die voor het eerst sinds augustus weer in de basisformatie begon. Sterling kampte met een voetblessure, waardoor de 19-jarige Ibe mocht beginnen.

Na een kwartier kwam de ploeg van Rodgers op voorsprong doordat Markovic zijn eerste competitiegoal voor Liverpool maakte. Het schot van de middenvelder leek houdbaar, maar de diagonale inzet was te machtig voor Lloris. De Franse doelman zag er niet goed uit, wat de thuisploeg de voorsprong opleverde.

Een klein kwartier later was het al weer gelijk. Tottenham Hotspur beloonde zichzelf met een goal na een sterke periode. Wie anders dan Harry Kane maakte de goal. De spits haalde in het zestienmetergebied uit, Mignolet moest vissen, 1-1. Het was voor Kane zijn dertiende goal in deze competitie.

Ballotelli voorafgaand de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. (PRO SHOTS/Action Images)
Ballotelli voorafgaand de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. (PRO SHOTS/Action Images)

In de 53e minuut kwam Liverpool weer op voorsprong. Op aangeven van de grensrechter werd een overtreding van Rose op Sturridge met een penalty bestraft. Gerrard faalde niet vanaf de stip en zette Liverpool op 2-1. Weer toonde Tottenham veerkracht. Nauwelijks tien minuten later maakte Dembele de gelijkmaker, nadat de bal via Eriksen en Kane bij de Belg terecht kwam.

Zeven minuten voor tijd gebeurde wat weinigen verwacht zullen hebben. Invaller Mario Balotelli tikte een voorzet van Lallana binnen voor de 3-2. Het was zijn eerste competitiedoelpunt voor Liverpool. Daardoor is Liverpool Tottenham Hotspur tot op een punt genaderd, en doet de ploeg van Rodgers nog altijd mee om Champions League-voetbal.


Arsenal heeft de wedstrijd tegen nummer laatst Leicester City met een nipte overwinning afgesloten (2-1). Voor de rust leverde de ploeg van Arsène Wenger een goede basis.

Arsenal speelde in de eerste helft allerminst als een ploeg die dit seizoen graag Champions League-voetbal wil bereiken. De Londenaren kwamen desondanks al vroeg op een veilige voorsprong. Voor de rust stond het 2-0 in het voordeel van de Gunners.

Leicester City was voor de rust zeker niet slecht, maar liet Laurent Koscielny wel erg makkelijk lopen bij het maken van de 0-1. Ook bij de treffer van Theo Walcott, vlak voor de rust, konden vraagtekens worden gezet. De vlugge aanvaller profiteerde van een rebound, die ontstond nadat een schot van Mesut Özil nog knap was gepareerd. Arsenal rook bloed, maar Leicester City had geluk dat de rust al een paar minuten later was aangebroken.

Ook Arsenal liet zich in de wedstrijd van een negatieve defensieve kant zien. Doelpuntmaker Koscielny ging in de fout, waarna Andrej Kramaric profiteerde. De aanvaller schoot laag binnen. Daarmee was de hoop voor Leicester min of meer terug.

De ploeg poogde in de slotfase van de wedstrijd met alle macht een punt uit de strijd te slepen, maar ook drie wissels mochten niet baten. Leicester startte met drie aanvallers aan een slotoffensief. Dat leverde niets op, waardoor de club hekkensluiter van de Premier League blijft.


Queens Park Rangers is eindelijk af van de gehate laatste drie plekken in de Engelse Premier League. Met dank aan de scorende Leroy Fer. De verschillen in de onderste regionen van de Premier League zijn klein. Voor Queens Park Rangers was het dan ook wachten op de bevrijdende drie punten om de degradatiezone vaarwel te zeggen. Sunderland werd het gewillige slachtoffer (0-2).

Al voor de rust had QPR de buit min of meer binnen. In de zeventiende minuut was het Fer die de score opende voor de Rangers. De Nederlandse middenvelder kopte in het strafschopgebied onhoudbaar raak voor zijn Engelse werkgever. In de blessureitjd van de eerste helft zette Bobby Zamora de 0-2 op het scorebord. De aanvaller schoot vanaf het randje van de zestien meter uitstekend binnen. Net als bij de goal van Fer was het Matt Philips met de aangever.

QPR geloofde het in de tweede helft wel. De ploeg domineerde in periodes als het ging om balbezit. Niet heel verrassend creëerde de ploeg amper meer gevaar, zolang de voorsprong met twee doelpunten maar op het scorebord bleef staan.


Overige uitslag

Hull City 2-0 (1-0) Aston Villa

Siem de Jong loopt opnieuw klaplong op

Siem de Jong is opnieuw lang uit de roulatie. De aanvaller van Newcastle United heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan een klaplong opgelopen. Newcastle meldde dinsdag op de website dat de Nederlander er waarschijnlijk zo'n twee maanden uit ligt. In augustus 2013 liep De Jong als speler van Ajax ook al een klaplong op.

De Jong is dinsdag geopereerd. Hij was bijna weer fit, nadat een dijbeenblessure hem al enkele maanden aan de kant had gehouden. "Na vier maanden keihard te hebben getraind om terug te komen is dit zo'n ontzettende tegenvaller", reageerde De Jong teleurgesteld.

'Ook robots kunnen tot Jezus komen'

Machines met kunstmatige intelligentie en Autonome robots zouden volgens een Amerikaanse pastoor aangemoedigd moeten worden om religieus te worden. Eerwaarde Christopher Benek gelooft dat vergevorderde vormen van artificiële intelligentie verwelkomd zouden moeten worden binnen het Christelijke geloof.

"Verlossing door Christus beperkt zich niet alleen tot levende wezens", vertelt de priester. "De hele creatie kan tot Jezus komen, zelfs kunstmatige. Als A.I. zover is dat het autonoom beslissingen kan nemen, dan zouden we het ertoe moeten bewegen deel te nemen aan de mogelijkheid tot verlossing, zoals Christus dat met ons allen voor heeft."

Het is niet helemaal duidelijk of een robot ooit een erfzonde heeft gepleegd, maar in de ogen van de brave herder kan je maar beter geen enkel risico nemen.

Kunstmatige intelligentie maakt de laatste jaren enorme vorderingen. Sommigen mensen kijken dit met argusogen aan, anderen zijn juist erg enthousiast over de mogelijkheden die dit zou bieden. Mensen als Stephen Hawking bijvoorbeeld. Hij behoort tot de groep mensen die van mening is dat door middel van deze vorm van intelligentie, de maatschappij er uiteindelijk op vooruit zal gaan.

Maar Benek denkt dat de wetenschappers die dit idee ondersteunen een belangrijk concept over het hoofd zien, namelijk de spirituele kant van de zaak. De pastoor zegt dat een groot deel van de mensheid zichzelf als spirituele wezen beschouwt en dat dit door de geschiedenis heen een zeer positieve bijdrage geleverd heeft.

"Wie zal het zeggen", oreert Benek. "Misschien brengt kunstmatige intelligentie de mensheid ooit op een hoger niveau van heiligheid?"

Ministerie in beroep: spotje over zorg deugt

Het ministerie van Volksgezondheid gaat in beroep tegen de uitspraak van de Reclame Code Commissie dat de tv-spotjes over de veranderingen in de zorg een te rooskleurig beeld schetsen. Het departement blijft erbij dat de informatie die daarin wordt gegeven, in lijn is met het nieuwe wettelijke beleid.

"Mensen worden door de voorlichtingscampagne gewezen op het feit dat er veranderingen zijn en worden gewezen naar de website waar meer informatie te vinden is. Het ministerie is van mening dat de voorlichting dus geen reclame betreft", liet het ministerie dinsdagavond weten.

FNV Zorg & Welzijn had bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend over de spotjes. Volgens de vakbond blijkt uit de uitspraak dat de spotjes 'te weinig genuanceerd' en 'te rooskleurig' zijn en dat het ministerie op zijn minst had moeten waarschuwen dat de kans bestaat dat burgers door de bezuinigingen juist minder zorg krijgen. "De Reclame Code Commissie heeft geoordeeld dat we van een overheidsinstelling feitelijke, objectieve informatie mogen verwachten en geen ongenuanceerde reclame", zei Corrie van Brenk van FNV Zorg & Welzijn.

De Stichting Reclame Code wilde de uitspraak nog niet bevestigen, omdat het ministerie nog in beroep kon gaan. Dat gaat gebeuren, kondigde het departement aan. "De Reclame Code Commissie heeft aangegeven dat de voorlichting niet in strijd is met het algemeen belang en daardoor niet misleidend of oneerlijk is. Wel komt de commissie tot het oordeel dat de voorlichting een te rooskleurig beeld zou schetsen. De commissie lijkt de toelichting op de nieuwe wetten onvoldoende te hebben meegewogen bij haar beoordeling. Zo is ten onrechte geconstateerd dat de wijkverpleging afhankelijk is van de afgesloten verzekeringspolis, terwijl deze zorg voor iedereen in het basispakket van de zorgverzekering zit. Het ministerie vindt het teleurstellend."

Sites weer bereikbaar na storing

De grote websites die dinsdag lange tijd offline waren, zijn weer bereikbaar. Dat meldt de Rijksoverheid.

Naast Rijksoverheid.nl waren sinds dinsdag 10.00 uur ook de sites van Telfort en GeenStijl offline. De storing duurde ruim tien uur. De oorzaak was een storing bij netwerk- en hostingprovider Prolocation. Dat bedrijf weet nog niet waar het mis is gegaan.

Doordat Rijksoverheid.nl op zwart stond, waren de ministeries niet in staat om Kamerstukken te sturen en kon niemand ze inzien.

De PvdA wil opheldering over de langdurige storing, zo zei Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug dinsdag. Het verbaasde de PvdA'er dat er geen back-up-mogelijkheid is voor de website zodat desnoods een uitgeklede versie bereikbaar blijft voor het publiek. Oosenbrug gaat het kabinet hier vragen over stellen, kondigde ze aan.

OM wil 8 jaar Utrechtse serie-aanrander

De 41-jarige Eduard M. uit Nieuwegein die ervan wordt verdacht de Utrechtse serie-aanrander te zijn, moet wat het Openbaar Ministerie betreft worden veroordeeld tot 8 jaar cel.

Het OM vindt bewezen dat M. in 2013 en 2014 twee studentes van achttien in de Utrechtse binnenstad tot orale seks dwong. Een derde studente duwde hij zijn geslachtsdeel in haar gezicht terwijl zij haar fiets van het slot haalde.

Bij de eerste twee vrouwen gebruikte M. volgens de aanklager respectievelijk een nepvuurwapen en een mes. De vermeende serie-aanrander is niet dezelfde als de eveneens recent opgepakte vermeende serie-verkrachter Gerard T. (51, ook uit Nieuwegein).

M. werd 24 oktober 2014 als verdachte aangehouden. Dat was kort nadat DNA uit sperma uit de drie zaken verwantschap vertoonde met dat van zijn broer in de Nederlandse DNA-databank, een onderzoek dat sinds 2012 mogelijk is. Het NFI stelde daarna een 100 procentmatch met DNA van M. vast. De Nieuwegeinse verdachte ontkent dan ook niet. Maar hij zegt dat hij zich de twee verkrachtingen en aanranding niet herinnert. Dat wijt hij aan het roken van verkeerde wiet.

De psychiater en officier van justitie geloven dat specifieke geheugenverlies niet: hij kan namelijk ook niks zeggen over de wapens, die hij al bij zich gehad moest hebben terwijl zijn geheugen nog wel werkte. In een brief aan zijn vrouw schreef M. dat hij iets heel ergs heeft gedaan, door verkeerde wiet.

Behalve voor de twee verkrachtingen en aanranding wordt de man ook vervolgd wegens het nepwapen in zijn huis en het knijpen in de billen en roven van de tas van nog een slachtoffer in augustus 2014. Agenten vonden de tas in zijn auto toen ze de iPhone van de vrouw volgden, maar dat bewijst niet dat hij ook dezelfde was die haar kneep en de tas weggriste, vindt de aanklager nu.

De aanrandingen zorgden voor veel onrust onder Utrechtse studentes.

De rechtbank doet uitspraak op 24 februari.

De Bakker stunt tegen Monaco

Thiemo de Bakker (26) heeft in het ATP-toernooi van São Paulo, het Brasil Open, voor een stunt gezorgd tegen Juan Monaco. De Westlandse tennisser vocht een heroïsch duel uit met de Argentijn, die veel hoger staat op de wereldranglijst (65e tegen 142e), en sloot die met winst af: 6-7 (5), 7-6 (4), 6-4.

De Bakker, die zich met succes door de kwalificaties sloeg, dwong Monaco in de beslissende set op de knieën door in de cruciale zevende game de opslag van de 30-jarige Zuid-Amerikaan te breken. Hij serveerde de partij, die ruim twee uur en drie kwartier duurde, daarna secuur uit. De laatste game won hij op love.

Voor De Bakker lonkt nu de kwartfinale. In de tweede ronde staat hij tegenover de Italiaanse qualifier Luca Vanni. Deze werd groepshoofd nadat de Spaanse favoriet Feliciano Lopez, de mondiale nummer veertien, zich geblesseerd had afgemeld.

Rusland helpt Egypte met kerncentrale

Rusland gaat Egypte helpen zijn allereerste nucleaire energiecentrale te bouwen. Dat hebben de Egyptische president Abdel-Fatah el-Sissi en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, die op bezoek is in Caïro, dinsdag aangekondigd.

Egypte heeft al een kerncentrale in Dabaa, een kuststad in de buurt van Alexandrië, maar die wordt alleen gebruikt voor onderzoeksdoeleinden. Het is de bedoeling dat de nieuwe centrale op dezelfde plek als de bestaande verrijst, aldus Poetin en El-Sissi.

Poetin zei wel dat de deal nog niet helemaal rond is, maar hij toonde zich optimistisch. "Als de knopen uiteindelijk worden doorgehakt betekent dit niet alleen de bouw van een kerncentrale, maar de opkomst van een hele nieuwe nucleaire industrie in Egypte." Sergej Kirijenko, het hoofd van het Russische staatsbedrijf Rosatom, zei dat de centrale uiteindelijk vier reactoren moet krijgen die elk 1200 megawatt produceren.

Hennis negeert kans op verongelukken JSF

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) houdt er in haar budget voor de Joint Strike Fighter (JSF/F-35) geen rekening mee dat er toestellen kunnen verongelukken. Dat heeft de Algemene Rekenkamer dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer.

In de brief plaatsen de controleurs van de rijksuitgaven kanttekeningen bij de informatie die Hennis heeft gegeven over de aanschaf van 37 F35's, die de verouderde F-16 opvolgen. De Amerikanen gaan ervan uit dat Nederland gerekend over dertig jaar negen van de 37 jachtvliegtuigen kan kwijtraken tijdens het normale werk.

Maar Hennis negeert die zogeheten vredesverliezen, volgens de Rekenkamer omdat ze het onvoorspelbaar acht wanneer gevechtsvliegtuigen op die manier verloren gaan.

Het is Safer Internet Day

Het is vandaag Safer Internet Day. Deze dag staat dit jaar in het teken van 'Let's create a better internet together'. Dat meldt de website van het Safer Internet Center. Meer dan honderd landen over de hele wereld vieren deze dag.

Naast veilig internet wordt ook het nastreven van verantwoord gebruik van het internet gemotiveerd door het Center. De organisatie richt zich vooral op het gebruik bij jongeren. 

Het Safer Internet Center organiseerde ook een congres dat in het teken stond van jongeren. Het congres 'young people create the future' schonk aandacht aan de trends en ontwikkelingen rondom jongeren, internet en online media. Niet alleen de kansen maar ook de gevaren van het internet stonden tijdens dit congres centraal. Voor ouders van jongeren was er ook een speciale avond over digitaal pesten: 'like me'

Verstekelingen marineschip vragen asiel

De drie mannen die in Senegal illegaal aan boord van het Nederlandse marineschip Karel Doorman waren geklommen, hebben in Nederland asiel aangevraagd. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) behandelt hun asielprocedure.

Dat heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. De drie verstekelingen wisten vorige maand, ondanks alle beveiliging, ongemerkt via de touwen op het dek van het marineschip te komen. Defensie onderzoekt nog welke maatregelen moeten worden genomen om soortgelijke situaties voortaan te voorkomen, aldus de minister.

De Karel Doorman had hulpgoederen voor de strijd tegen ebola naar West-Afrika vervoerd. Op de terugweg, tijdens een tussenstop in de haven van Dakar, klommen de drie indringers stiekem aan boord en verschansten ze zich in onder meer een reddingsboot.

Bagagecrew Ryanair betrapt met sneeuwpiemel

Vooral pubers staan er om bekend, maar bij Ryanair had de bagagecrew eind januari blijkbaar ook een vlaag van inspiratie: ze tekenden een enorme sneeuwpiemel in de verse sneeuw op de landingsbaan van Dublin Airport. 

Uiteraard waren er mensen die deze grap niet konden waarderen, en werd er bij Ryanair geklaagd. Een woordvoerder van de vliegmaatschappij reageerde vrij laconiek: 'Hoewel ons grondpersoneel uitmunt in het binnen 25 minuten laden, lossen en vliegklaar maken van vliegtuigen, zijn ze wat minder artistiek aangelegd; ze zijn duidelijk vergeten om de vleugels aan hun sneeuwvliegtuig te tekenen. Of de tekenaars les gaan krijgen in het fatsoenlijk tekenen van vliegtuigen, is onbekend.

Sneeuwpiemel Ryanair

Venloop strikt wereldrecordhouder Tadese

De Eritrese hardloper Zersenay Tadese is zondag 22 maart de grote blikvanger in de Venloop. De organisatie van het hardloopevenement in Venlo meldde dinsdag de komst van de wereldrecordhouder op de halve marathon.

Tadese scherpte de mondiale toptijd in 2010 in Lissabon aan tot 58:23 minuten. De inmiddels 33-jarige atleet veroverde in zijn carrière zes wereldtitels en liep tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen naar het brons op de 10.000 meter.

Zijn landgenoot Nguse Amlosom is aangetrokken als uitdager. Amlosom, in 2013 winnaar van de Dam tot Damloop, heeft een persoonlijk record op de 21,1 kilometer van 59:39 minuten. De organisatie rekent erop dat het parcoursrecord van 1:01.32 uit 2009 eraan gaat.

Nederlandse toppers die in de Venloop aan de start verschijnen zijn Khalid Choukoud, Michel Butter en Jesper van der Wielen.

Maze steekt Vonn naar de kroon

De Sloveense Tina Maze steekt Lindsey Vonn volledig naar de kroon tijdens de wereldkampioenschappen alpineski in Vail. Terwijl de Amerikaanse vedette zwaar teleurstelt voor eigen publiek, heeft Maze al twee gouden en een zilveren medaille veroverd op de piste van Beaver Creek.

Maze is nu met 31 jaar 283 dagen de oudste wereldkampioene ooit en maakt in Vail kans op een unieke reeks van medailles in alle vijf de disciplines. Alleen de Noor Lasse Kjus lukte dat één keer eerder bij de mannen, tijdens de WK van 1999.

Maze won maandag het goud op de combinatie en veroverde ook al de wereldtitel op de afdaling. Het zilver bemachtigde ze op de super-G. Haar volgende kans op eremetaal is donderdag de reuzenslalom. Op dat onderdeel is ze olympisch kampioene en behoort ze, net als op de slalom, tot de groep favorieten.

"Het zou geweldig zijn als het lukt. Ik was kapot na de combinatie, maar winnen geeft zoveel energie dat ik waarschijnlijk wel hersteld ben voor de volgende race", aldus Maze, die meeleeft met Vonn. "Ik weet precies hoe dat voelt, als het niet loopt zoals je wilt. Het gaat puur om zelfvertrouwen."

Baanploeg met verwachtingen naar WK in Parijs

Voorzichtig begint Nederland weer een rol te spelen in het baanwielrennen. Na de gouden jaren met Theo Bos, Teun Mulder en Willy Kanis leek de stilte ingetreden en werden de budgetten door NOCNSF beperkt. Aan de vooravond van de WK in Parijs (18-22 februari) en een jaar voor de Spelen in Rio staat er plots weer een groep die met name op de sprintnummers barst van het talent.

Matthijs Büchli, 22 pas maar al twee keer goed voor WK-brons op keirin, sprak bij de voorstelling van de ploeg dinsdag op Papendal vol respect over Elis Ligtlee. "Een bizar fysiek talent, die kan volgend jaar in Rio zo maar de beste van allemaal zijn."

Ligtlee, 21 pas en in 2012 op eigen initiatief overgekomen van het BMX'en, won vorige maand een wereldbekerwedstrijd sprint in Cali waar ze eerder in Londen al derde werd. Het leverde haar de eindzege in de wereldbeker op en mooie vooruitzichten richting Rio. "Fysiek gaat er daar straks geen dame beter zijn dan Elis", dacht bondscoach René Wolff. "Ze heeft bij elke wereldbekerwedstrijd deze winter de kwalificatie over 200 meter gewonnen. Ik zie vooral haar ontwikkeling in het sprinttoernooi zelf. Ze is zo gegroeid."

Wolff denkt niet zo zeer in medailles als hij vooruitblikt op de wereldtitelstrijd. "Ik kan ook tevreden zijn met vierde of vijfde plaatsen. Het WK is een momentopname, onderdeel van de kwalificatie voor de Spelen. Er kunnen hier belangrijke punten worden gehaald. Medailles willen we vooral halen op de Spelen, daar worden we uiteindelijk op afgerekend. Maar ook in Parijs gaat elke atleet voor het beste resultaat. En dat kan dus nu wel een medaille zijn."

De bijdrage van NOCNSF werd teruggedraaid na de magere score (brons voor Mulder op keirin) in Londen 2012. "Met het geld dat we hebben kunnen we verder zoals nu. Maar atleten in omstandigheden brengen waarin ze zich verder kunnen ontwikkelen is lastig."

Tevreden ziet hij de ontwikkelingen van de teamsprinters. Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland, Hugo Haak en Nils van 't Hoenderdaal zijn dermate aan elkaar gewaagd dat Wolff pas na de kennismaking met de baan in Parijs - vanaf woensdag - een keuze maakt voor zijn drietal. "Een sterke groep, jongens die zich aan elkaar optrekken. Mooi dat de keuze nu zo moeilijk is."

Australië doet mee aan Eurovisie Songfestival

De organisatie van het Eurovisie Songfestival heeft dinsdag bekendgemaakt dat Australië één keer mag meedoen, omdat het een jubileumjaar is. Vanwege de zestigste editie van het liedjesfestijn mogen de Aussies deelnemen. Het festival is down under erg populair.

Australië hoeft niet mee te doen aan de voorrondes in de halve finale en is direct geplaatst voor de finale op 23 mei in Wenen. Het Eurovisiesongfestival wordt al jaren uitgezonden in Australië en heeft er vele fans. De Australische televisiekijkers mogen stemmen in de twee halve finales en in de finale.

Vorig jaar trad de Australische zangeres Jessica Mauboy op in de pauze van het festival. Het is nog niet bekend wie het land tijdens het komende songfestival gaat vertegenwoordigen. Het liedjesfestijn wordt er uitgezonden door de zender SBS (geen 'familie van'), die de populariteit de voorbije dertig jaar tot ongekende hoogten zag groeien.

Enkele Australiërs deden overigens in het verleden al eens mee, niet voor hun eigen land maar voor het Verenigd Koninkrijk. De bekendste is Olivia Newton John, die in 1974 Abba voor zich moest dulden.

Voor wie het overigens nog niet wist: voor Nederland zal Trijntje Oosterhuis voor het voetlicht treden. Ze brengt haar nummer Walk Along, dat werd geschreven door oud-songfestivaldeelneemster Anouk, voor het eerst ten gehore in de eerste helft van de eerste halve finale op dinsdag 19 mei.

Problemen straatverlichting deel Zuid-Holland

Plaatsen in de regio Leiden hadden dinsdagavond te kampen met straatverlichting die het liet afweten. De storing, die bij het donker worden begon, duurde tot even na 19.00 uur. Dat meldde een woordvoerster van Liander.

De netbeheerder zegt dat een bepaald systeem waarmee op afstand de straatverlichting kan worden aangezet, haperde. Storingsmedewerkers hebben het euvel verholpen.

Het ging onder meer om de plaatsen Leiden, Sassenheim, Leiderdorp, Wassenaar, Rijnsburg en Leimuiden, aldus Liander. De politie had het ook over Oegstgeest, Voorschoten en Warmond.

Overheidscampagne over zorg 'misleidend'

De reclames van de overheid over veranderingen in de zorg geven een te rooskleurig beeld van de nieuwe regels. Dat meldt de Reclame Code Commissie na een klacht van vakbond FNV Zorg en Welzijn.

Om uit te leggen wat er dit jaar zou veranderen, lanceerde het ministerie van Volksgezondheid eind vorig jaar een radio- en televisiecampagne. De commercial over mevrouw Pietermaai viel niet in de smaak bij de FNV. Pietermaai is slecht ter been en heeft aanvullende ondersteuning nodig. De uitspraak van neef Tyron Pietermaai maakt het spotje volgens de FNV 'misleidend'. "Gelukkig krijgt ze die straks van professionals en haar gemeente.' De gemeente kan deze belofte namelijk niet in alle gevallen garanderen."

De Reclame Code Commissie oordeelde vandaag dat de spotjes inderdaad te ongenuanceerd zijn en de verwachting wekken dat de nieuwe regels een positief effect hebben, terwijl dit niet altijd zo is. Mevrouw Pietermaai krijgt in het spotje pas hulp 'als de zelfredzaamheid is uitgeput'. Volgens de Commissie wordt dit onvoldoende benadrukt. "De commercials schaden het vertrouwen dat de burger moet kunnen hebben op de juistheid en volledigheid van denkbeelden die de overheid verspreidt", aldus de Commissie in haar oordeel. De Reclame Code Commissie heeft de overheid gevraagd niet meer op deze manier te werk te gaan.

Het ministerie van Volksgezondheid is het niet eens met het oordeel van de Commissie dat de spotjes 'te rooskleurig' zouden zijn. Volgens het ministerie geven de commercials sechts een situatieschets van de nieuwe regels. Dit meldt het ministerie in haar betoog bij de Commissie. "De spotjes zijn bedoeld om burgers aan te sporen en zelf informatie in te winnen."

De FNV vindt de  uitspraak 'heel belangrijk'. Corrie van Brenk eist dat de commercials van de campagnewebsite worden gehaald. "De bewindslieden Schippers en Van Rijn moeten zich schamen. En keihard bezuinigen op de zorg, én keihard volhouden dat iedereen de professionele zorg krijgt die hij nodig heeft", aldus Van Brenk.

De Commissie wil de uitspraak nog niet bevestigen, het ministerie kan nog in hoger beroep gaan. De campagne verdwijnt volgens planning begin van deze maand.

 

Onderzoek naar vluchtelingenkampen Nigeria

De Nigeriaanse regering heeft een onderzoek ingesteld naar misstanden in de vluchtelingenkampen in het noordoosten van het land. De mensen in de kampen, die op de vlucht zijn geslagen voor terreurbeweging Boko Haram, zouden worden verkracht en er zou sprake zijn van handel in kinderen.

De aantijgingen komen van de International Centre for Investigative Reporting, een in Nigeria gevestigde organisatie. Het rapport van de groep was groot nieuws in diverse Nigeriaanse kranten. Een verpleegster die met de groep sprak vertelde dat kinderen in de kampen worden verkracht. Andere vluchtelingen worden verkocht als huishoudelijke hulp.

De misstanden die in het rapport worden beschreven zijn legio. Een moeder vertelt hoe haar kind bij haar wordt weggehaald, een 16-jarig meisje is zwanger na meerdere keren te zijn verkracht en een andere 16-jarige ging aan de slag als werkster bij een van de hulpverleners in het kamp maar werd vervolgens ook verkracht. Alle slachtoffers in het rapport deden anoniem hun verhaal.

Het panel dat de verhalen over de kampen onderzoekt brengt over twee weken rapport uit.

Politie stopt lopende aanbesteding portofoons

De politie heeft besloten om de lopende aanbesteding voor portofoons te stoppen en te herzien. Dat zegt Dick Heerschop van de korpsleiding. "De in de aanbesteding gemaakte keuzes en gestelde eisen blijken onvoldoende onderbouwd", legt hij uit.

Bovendien zijn tekortkomingen geconstateerd in de wijze waarop de beheer- en onderhoudskosten in de aanbesteding zijn opgenomen.

Dit levert ongeveer zeven tot acht maanden vertraging op voordat politiemensen hun nieuwe portofoons krijgen. Kapotte exemplaren worden vervangen door reserveportofoons. Als die niet meer beschikbaar zijn, worden ze tijdelijk vervangen door andere.

Kabinet verder met plan voor aftappen kabel

Het kabinet kan verder met zijn plan om de inlichtingendiensten AIVD en MIVD ruwe communicatiegegevens van burgers op de kabel te laten onderscheppen. Nu mogen die diensten dat nog niet, maar het kabinet vindt het hard nodig om dit wettelijk mogelijk te maken, omdat de meeste communicatie tegenwoordig via de kabel verloopt.

Het gaat om internet maar ook om het mobiele telefoonverkeer, dat via masten op de kabel terechtkomt. Doel van de extra bevoegdheden is om dreigingen van terrorisme of zware misdaden beter en sneller in kaart te brengen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer kan zich vinden in de contouren van het plan van de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie). Plasterk hoopt dat hun voorstel in april voor advies naar de Raad van State kan. Daarna zal de Kamer zich erover buigen.

Senaat wil Opstelten horen over privacy

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet in de Senaat uit komen leggen hoe hij omgaat met een uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de privacy. Dat heeft senator Tineke Strik van GroenLinks dinsdagavond gezegd.

Het gaat om de zogenoemde dataretentierichtlijn, die bepaalde dat EU-lidstaten telecombedrijven moesten verplichten om alle gegevens over telefoongesprekken, sms-berichten en e-mails te bewaren en voor een periode beschikbaar te houden voor politie en justitie. Het Hof oordeelde dat die een te grote inbreuk pleegde op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Het kabinet is nu bezig de plannen aan te passen, maar volgens Strik wordt in die aanpassing onvoldoende tegemoet gekomen de bezwaren van het Europese Hof. Daarbij gaat het allemaal te lang duren voordat er duidelijkheid komt.

Capcom-ontwikkelaar wil cross-over game Devil May Cry en Bayonetta

Er zijn vast wel meer mensen waarbij het idee van een cross-over game tussen Devil May Cry en Bayonetta is opgekomen. Zo ook bij Rey Jiminez, een ontwikkelaar bij Capcom. De snelle gameplay en het opnemen tegen wereldvreemde wezens zijn twee gelijkenissen die de games delen.

In een recent interview sprak Rey Jiminez over de mogelijkheid om de twee games te combineren. "Als ontwikkelaar en gamer zie ik dat graag gebeuren. Hoe dat precies zou gebeuren? Laat me je vertellen dat het één van de meest krankzinnige actie-games zou worden die je ooit hebt gezien, met tag-team, wisselen en combo's met Dante of wie er dan ook in komt. Het zou een droom zijn die uitkomt."

De ontwikkelaar gaat door met het uitleggen dat er niks officieel is en of het ooit gaat gebeuren, maar Capcom staat open voor coole dingen. "Ik ben er zeker van dat er met Capcom veel coole dingen mogelijk zijn ik weet alleen niet of dit ooit gaat gebeuren, maar ik kan niet ontkennen dat het epic zou zijn."

Heinekenfilm valt Peter R. de Vries tegen

De Amerikaanse film over de Heineken-ontvoering valt Peter R. de Vries tegen. De film met Anthony Hopkins in de rol van biermagnaat is gebaseerd op het boek van De Vries. De auteur noemt het dinsdag jammer dat het resultaat op het witte doek tegenvalt.

"De makers zijn van het script afgeweken", schrijft De Vries op Twitter. Ze hebben volgens de misdaadverslaggever ook afspraken genegeerd en passages geschrapt. "Alle ingrediënten waren aanwezig. Ik ben kritisch geweest op de Nederlandse film over de Heinekenontvoering, dus ik moet nu ook eerlijk zijn: de film beantwoordt niet aan mijn verwachtingen."

De Vries is wel te spreken over de acteurs, onder wie Mark van Eeuwen. "De acteurs doen het goed, maar de montage en het ingekorte script maken dat de film niet zo goed is geworden als hij kon zijn. Ik heb veel discussie gehad met de makers van de Heinekenfilm. Jammer, spijtig van de energie die we in het script hebben gestopt."

Kidnapping Mr. Heineken draait vanaf 6 maart in de Amerikaanse bioscopen.

'Dying Light'-season pass details bekend

Xbox One- en pc-gamers kunnen vandaag aan de slag met de eerste dlc voor Dying Light genaamd Cuisine & Cargo. PlayStation 4-fans moeten tot morgen wachten.

Techland heeft ook de andere twee dlc aangekondigd, namelijk Ultimate Survivor Bundle en The Bozak Horde. Ultimate Survivor Bundle komt in maart uit en The Bozak Horde in mei.

Voor de anglofielen het volledige persbericht:
Cuisine & Cargo (February 10th) – Available exclusively as a part of the Season Pass offer, these two hardcore missions let players investigate buildings sealed off in the very first days of the outbreak. Explore the ominous corridors of once the most famous restaurant in Harran, and employ both stealth and combat to ransack a zombie-filled loading bay at the abandoned railroad yard.

Ultimate Survivor Bundle (March) – Players will receive seven unique in-game items that will bring fighting zombies to a whole new level. Grab three special outfits and four blueprints for over-the-top weapons to make your adventure in the quarantine zone even more fun.

The Bozak Horde (May) – The final Season Pass drop will deliver a new map and gameplay, playable in single-player and co-op. Go inside the Harran Stadium and test your combat know-how against relentless hordes of the Infected. Fight increasingly stronger enemy waves as you oppose a mysterious psychopath called Bozak.


Hier een impressie van een fan.

Sky en BT betalen zeven miljard euro voor rechten Premier League

In Groot-Brittannië zijn de liverechten voor de Premier League van de seizoenen 2016/2017 tot en met 2018/2019 verdeeld. Sky Sports en BT Sports hebben voor een recordbedrag toegeslagen. In totaal betalen de aanbieders 5,136 miljard Britse pond (7 miljard euro) voor de voetbalrechten.

De rechten zijn verdeeld in zeven pakketten voor in totaal 168 wedstrijden per seizoen. Sky mag per seizoen op vrijdagavond, zaterdagmiddag, zondagmiddag en maandagavond voetbal uitzenden. BT verzorgt in totaal 42 live-wedstrijden op de zaterdagavond en de doordeweekse avonden. Beide zenders zenden momenteel ook al de Premier League uit. Nu betalen ze in totaal 3,018 miljard pond (4 miljard euro). Iedere wedstrijd op tv is twaalf miljoen euro waard.

Volgens Richard Scudamore, chief executive van Premier League, leveren de clubs concurrerend en meeslepend voetbal voor de fans in het stadion en op tv. "De competitie wordt ieder jaar interessanter."

Het megabedrag zorgt ervoor dat vanaf 2016 de ploeg die als laatste eindigt in de Premier League nog altijd ruim 133 miljoen euro prijzengeld krijgt. De landskampioen kan door deze deal 210 miljoen euro bijschijven. Op de persconferentie vergeeleek Scudamore Burnley, zeventiende in de Premier League, met Ajax. "Burnley is economisch groter dan Ajax. Dat zegt veel over onze competitie."

Daarbij gaat het hier alleen om de verkoop van de de binnenlandse rechten, de buitenlandse rechten moeten nog verkocht worden. Ter vergelijking: FOX betaalt voor de tv-rechten van de Eredivisie 80 miljoen euro per seizoen. 

Kim Hollands neukbank op Marktplaats

Ben je op zoek naar een tweedehands bank en heb je geen bezwaar tegen vele gebruikerssporen als lichaamssappen en putjes van naaldhakjes? Dan moet je nu je slag slaan! Kim Holland heeft namelijk haar bankstel op Marktplaats gezet.

"Heyy lieve Marktplaats kijkers", prijst Neerlands bekendste pornoster haar bank aan. "Na jaren trouwe dienst verkoop ik mijn banken. Ze maken plaats voor een nieuwe set. Deze banken hebben in vele vele lekkere hete films van mij dienst gedaan als filmbank, en menig vrouw en man heeft er plezier van en vooral OP gehad."

Hoewel er dus vele lichaamssappen rijkelijk hebben gevloeid op de bank, zie en ruik je er volgens Kim niks meer van. De bank is namelijk 'makkelijk schoon en droog te maken'.

Wie de bank wil hebben, moet een flinke zak geld meenemen. Er is namelijk al €2200 euro op het ding geboden. Daarvoor krijg je er wel een 'aantal leuke andere (verstopte) speeltjes en kledingstukjes bij.. ' en is ze ook niet te beroerd het ding te signeren.

Kim Hollands bank

Kim Hollands bank

Van Gaal legt belofte McNair vast

Manchester United heeft de talentvolle verdediger Paddy McNair langer aan zich gebonden. De 19-jarige Noord-Ierse belofte tekende dinsdag bij tot juni 2017. Trainer Louis van Gaal roemde de speler, die is opgeleid door de Engelse topclub. "Hij heeft alles in zich om een topspeler te worden. Paddy kan wellicht de rechtsback van United worden voor de komende tien jaar", aldus de Nederlandse coach.

Hij liet McNair in september debuteren in de hoofdmacht tegen West Ham United en sindsdien is hij al een redelijk stabiele waarde in de defensie. "Ik ben heel gelukkig. Het is een jeugddroom in het eerste elftal te mogen spelen. Dit had ik twaalf maanden geleden nooit durven voorspellen. Zo zie je maar hoe snel het kan gaan in voetbal."

Hiddink verrijkt kennis bij andere coaches

Guus Hiddink doet regelmatig aan 'kruisbestuiving' met coaches uit diverse andere sporten. De bondscoach van het Nederlands elftal onthulde dinsdag in Rotterdam tijdens de presentatie van het boek van tennistrainer Tjerk Bogtstra dat hij tijdens Champions League-avonden vaak met diverse coaches bij elkaar komt om voetbal te kijken en vooral te brainstormen.

"We komen meestal met Bogtstra en Joop Alberda bij elkaar en nodigen dan vaak andere coaches uit. Er komt bij die avonden van alles los en dan blijkt dat we ontzettend veel van elkaar kunnen leren", aldus Hiddink. "We bespreken ook lastige thema's zoals de doorstroming van beloften. Ik ben dan vooral aan het luisteren omdat er zoveel interessante ideeën en gedachten voorbijkomen."

De Achterhoeker is van mening dat vooral teamsporten veel kunnen opsteken van individuele sporten zoals tennis. "Vooral qua investeringen zal er nog veel kunnen verbeteren. Ik doel dan niet alleen op trainingsuren, maar ook op taaiheid en doorzettingsvermogen. Een individuele sporter moet vaak veel meer opofferingen en investeringen doen om iets te bereiken."

Reus verlengt contract bij Dortmund

Marco Reus heeft alle aantrekkelijke aanbiedingen van Europese topclubs afgewezen en blijft bij Borussia Dortmund. De club uit de Bundesliga maakte dinsdag bekend dat de 25-jarige international heeft bijgetekend tot 2019. "We laten ons nooit beïnvloeden door transfergeruchten en hebben altijd het vertrouwen gehouden dat deze talentvolle speler bewust voor ons zou kiezen", zei clubbaas Hans-Joachim Watzke.

Reus stond in de belangstelling van onder meer Real Madrid. Hij kon in principe weg voor 25 miljoen euro. De aanvaller, die in Dortmund is uitgegroeid tot een publiekslieveling, volgde zijn hart. "Dortmund is mijn stad en Borussia mijn club. Ik voel me hier heel gelukkig", zei Reus, die in zijn nieuwe contract geen afkoopsom liet opnemen.

Borussia Dortmund maakt een zwaar seizoen door. De club vecht tegen degradatie.

FNV: nog niet overtuigd van ontslagen Blokker

Vakbond FNV is nog niet overtuigd van de noodzaak van het aantal ontslagen bij Blokker in combinatie met de investeringen die de winkelketen wil doorvoeren. Dit zei FNV-bestuurder Twan van Lieshout dinsdag na afloop van een eerste overleg van de bonden met de directie.

Blokker maakte maandag bekend 440 werknemers te ontslaan, 6 procent van het personeelsbestand. Van Lieshout zei dat de bonden dinsdag veel informatie hebben gekregen van de winkelketen. "Daar zijn we wel positief over. Maar we zijn nog niet overtuigd. Blokker heeft beloofd met meer informatie te zullen komen, om het aantal ontslagen verder te onderbouwen", aldus Van Lieshout.

Slachtoffers bloedbad Alphen in hoger beroep

Nabestaanden en slachtoffers van het bloedbad in Alphen aan den Rijn gaan in beroep tegen de beslissing van de rechter dat de politie niet aansprakelijk is voor het drama. Dat heeft hun belangenbehartiger Orlando Kadir dinsdag laten weten.

De rechtbank in Den Haag bepaalde vorige week dat de politie niet aansprakelijk is, maar wel fouten heeft gemaakt bij het verlenen van de wapenvergunning aan dader Tristan van der V.

Van der V. kampte met zware psychische problemen en nam op 9 april 2011 willekeurig mensen onder vuur in winkelcentrum Ridderhof. Zes van hen kwamen om het leven en zestien raakten gewond. Daarna sloeg Van der V. de hand aan zichzelf.

Volgens Kadir zijn de nabestaanden en slachtoffers zeer gesterkt door het vonnis, hoewel de politie niet aansprakelijk werd geacht. "We hebben grotendeels gelijk gekregen van de rechter", concludeert Kadir.

Taxigebruiker Gelderland plots zonder vervoer

Regiotaxibedrijf Willemsen de Koning uit Arnhem is dinsdagmiddag gestopt met rijden in een groot deel van Gelderland. Het bedrijf zegt dat het faillissement voor vijf bedrijfsonderdelen is aangevraagd, waardoor bijna vierhonderd chauffeurs op straat komen te staan. De provincie Gelderland eist dat de taxivervoerder het werk hervat en heeft een kort geding aangespannen, dat woensdagochtend dient.

Willemsen de Koning heeft een groot financieel conflict met de provincie. Volgens de provincie blijft het serviceniveau van de taxivervoerder onder de maat en kan het bedrijf bovendien niet voldoende ritten uitvoeren, waardoor de provincie vervangend vervoer moet inhuren voor mensen die recht hebben op een regiotaxi, zoals rolstoelgebruikers.

Het bedrijf rijdt niet meer in de Achterhoek, de Gelderse Vallei, het Rivierengebied en de regio Apeldoorn-Deventer-Zutphen.

SP wil onafhankelijke controle op ECB

De SP wil dat er een onafhankelijke controle komt op de Europese Centrale Bank (ECB). SP-Kamerlid Arnold Merkies liet dit dinsdag weten in een debat met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) over het toezicht op Europese banken. Merkies maakt zich zorgen over het gebrek aan transparantie bij de ECB.

De ECB heeft sinds vorig jaar november het toezicht op de grote Europese banken overgenomen van nationale centrale banken. Volgens de Algemene Rekenkamer leidt dit tot een gat in de onafhankelijke externe controle op de aan de ECB opgedragen toezichttaken. 

"Als de ECB als toezichthouder niet van het begin af aan openheid van zaken geeft, dan zal het er waarschijnlijk niet meer van komen", aldus Merkies. "De minister zal zich er nu hard voor moeten maken om dit zo snel mogelijk te regelen."

Polen: geen wapens naar Oekraïne

De Poolse regering is niet van plan wapens te leveren aan Oekraïne. Dat heeft minister van defensie Tomasz Siemoniak dinsdag gezegd. Siemoniak benadrukte wel weinig vertrouwen te hebben dat vredesoverleg iets oplevert, gezien de 'geringe betrouwbaarheid' van Rusland.

Poolse media speculeerden de afgelopen dagen dat de regering Oekraïne Grom-raketten en tanks wil leveren. Dat werd door Siemoniak echter met klem tegengesproken. "Ik wil duidelijk zijn. Het is uitgesloten dat we zwaar wapentuig naar Oekraïne sturen. Geen Grom-raketten, tanks of ander vergelijkbaar wapentuig. Polen heeft niet zulke plannen en dat zal zo blijven", aldus Siemoniak.

Polen heeft het Oekraïense leger eerder wel voorzien van vier miljoen euro aan voedsel, kleding en dekens. Binnenkort volgt nog zo'n zending.

OM eist 2,5 cel voor drugsexport

Voor de export van drugs naar Engeland heeft het Openbaar Ministerie tegen twee verdachten uit Nieuwleusen en Zwolle dinsdag tot 2,5 jaar cel geëist. Een van de twee verdachten zou lid zijn van motorclub No Surrender.

In een lading met 25 pallets bemeste tuinaarde werd eind november 2013 bij de Kanaaltunnel 92 kilo versnijdingsmiddel voor cocaïne en 1 kilo MDMA ontdekt. Met deze laatste lading zouden 11.000 pillen gedraaid kunnen worden, stelt het Openbaar Ministerie.

Verdachte Chris V. zou lid zijn van motorbende No Surrender. Er zijn foto's van hem waarop hij met leden van de motorgroep poseert. V. ontkent echter lid te zijn.

PvdA wil opheldering storing website

De PvdA wil opheldering over de storing op de website Rijksoverheid.nl. Dat zei Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug dinsdag. De website waarop onder meer alle ministeries staan is al sinds het begin van de ochtend offline.

Het verbaast de PvdA'er dat er geen back-up-mogelijkheid is voor de website zodat desnoods een uitgeklede versie bereikbaar blijft voor het publiek. Ze gaat het kabinet hier vragen over stellen. "Dit zal niet geruisloos voorbij gaan."

De oorzaak is een storing bij netwerk- en hostingprovider Prolocation. Ook een aantal andere websites waaronder die van Telfort en de telegraafsites GeenStijl, DasKapital, Dumpert, powned en Glamorama zijn niet te bereiken.

'VS sluiten ambassade Jemen'

De VS sluiten hun ambassade in Jemen vanwege de steeds verslechterende veiligheidssituatie in het land. Dat melden Amerikaanse bronnen. Sjiitische Houthi-rebellen ontbonden vorige week het parlement en voltooiden daarmee hun machtsgreep die vorig jaar begon.

Diplomaten van de ambassade worden dinsdag geëvacueerd. De ambassade wordt pas heropend als de omstandigheden in het land verbeteren, zeiden de bronnen.

De Houthi's namen vorig jaar grote delen van het land in, waaronder de hoofdstad Sanaa. Afgelopen week werd het parlement ontbonden. De president en zijn kabinet traden uit protest af. Ze staan allemaal sinds vorige week onder huisarrest.

Ter Mors per direct weg bij Team CLAFIS

Jorien ter Mors vertrekt per direct bij Team CLAFIS. Dit hebben beide partijen eerder vandaag middels een persbericht wereldkundig gemaakt. Dit besluit werd overigens in goed overleg genomen.

Ter Mors tekende vorig jaar mei een contract met de ploeg van Jiller Anema. Vervolgens was het de bedoeling dat ze op de langebaan door Anema getraind zou worden. Daarnaast zou ze deze discipline combineren met haar wedstrijden bij het shorttrack. Hier zou ze worden bijgestaan door Jeroen Otter.

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen viel Ter Mors echter uit, vanwege 'overreaching'. Tijdens haar herstel bleek de de gewenste coachingsvorm niet de juiste keuze was. "Als Jorien in de toekomst echter aangeeft zich te kunnen conformeren aan ons verbindingsconcept en aan één hoofdcoach, dan is zij absoluut meer dan welkom", aldus Bert Jonker van CLAFIS.

Jorien ter Mors per direct weg bij Team CLAFIS (Pro Shots/Martijn Buskermolen)
Jorien ter Mors per direct weg bij Team CLAFIS (Pro Shots/Martijn Buskermolen)

Krajicek verder in dubbelspel

Michaëlla Krajicek heeft met haar dubbelspelpartner Monica Niculescu de tweede ronde bereikt van het tennistoernooi in Antwerpen.

Het Nederlands-Roemeense duo had alleen in de eerste set tegenstand te duchten van de Georgische Oksana Kalashnikova en de Poolse Paula Kania. Na nog geen uur stond er 6-4 en 6-0 op het scorebord.

Krajicek en Niculescu zijn als tweede geplaatst bij de Diamond Games.

Vos piekert niet over werelduurrecord

Marianne Vos doet de eerstkomende jaren zeker geen aanval op het werelduurrecord. Dat zei de wielrenster dinsdag tegen de NOS.

"Nee, ik ben er niet mee bezig. Momenteel heb ik andere zorgen", aldus Vos. De meervoudig wereldkampioene op de weg en in het veld worstelt namelijk met een hamstringblessure. "Die blessure moet eerst volledig herstellen. Daar heb ik nog zeker anderhalve maand voor nodig. Ik richt me dit jaar op het wegseizoen en op het mountainbiken."

De Belgische krant Het Nieuwsblad meldde maandag dat het onderhandelde met Vos over een poging het werelduurrecord aan te vallen. Het staat sinds 2003 op naam van Leontien Zijlaard-van Moorsel. Op de wielerbaan in Mexico City werkte ze destijds 46,065 kilometer af.

"Maar dit jaar ga ik het zeker niet doen. Ik heb er ook met niemand over gesproken. En in 2016 ga ik het ook niet doen. Wellicht tegen het einde van mijn carrière", aldus Vos.

Straffen voor FC Den Bosch en FC Oss

De aanklager betaald voetbal wil FC Den Bosch een boete opleggen van 10.000 euro. Dat is de straf voor het wangedrag van de aanhang bij de wedstrijd tegen FC Oss op 1 november 2014.

Het duel in Den Bosch liep uit de hand toen beide supportersgroepen de confrontatie met elkaar zochten en daarbij in het stadion hekken en stoeltjes sloopten. Scheidsrechter Eric Braamhaar moest het duel tot twee keer toe stilleggen. In totaal 86 fans hebben een stadionverbod gekregen.

De aanklager wil ook FC Oss straffen. De Brabantse club mag de eerstkomende uitwedstrijd tegen Den Bosch geen supporters meenemen. Beide clubs hebben echter kort na de ongeregeldheden al besloten de eerstkomende drie jaar in de onderlinge duels geen eigen supporters mee te nemen naar de uitwedstrijden.

De schikkingsvoorstellen zijn dinsdag verstuurd. Den Bosch en Oss hebben tot 17 februari te tijd om te reageren.

Lekkere juf stuurt ventje naaktfoto's

Het leven van een scholier aan de Hefner Middle School in Oklahoma is voorgoed verpest. Het veertienjarige ventje heeft namelijk naaktfoto's van zijn lerares Spaans gekregen. Die op zijn minst niet onknap mag worden genoemd.

De dame in kwestie is ene Whitney Fetters. De 28-jarige blondine was al enige tijd werkzaam op de middelbare school.

Op een mooie dag sloeg de vonk over. Fetters besloot een bronstig pubertje te bestoken met geile naaktpics.

De pret was voorbij toen de ouders van het kereltje de politie inschakelden. De geile juf is gearresteerd en uiteraard ontslagen.

Kamermeerderheid bezorgd over ontslagregeling

Een meerderheid van de Tweede Kamer deelt de zorgen van het bedrijfsleven over de nieuwe ontslagregeling die op 1 juli ingaat. Veel partijen vrezen dat seizoenswerkers de dupe worden van een onderdeel daarvan. Ze zullen woensdag in een debat met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) op reparatie van de onbedoelde effecten aandringen.

Door de nieuwe ontslagregels zijn bedrijven straks veel eerder verplicht mensen met een tijdelijk dienstverband geld mee te geven als ze het contract beëindigen. Om dat te voorkomen zullen bedrijven hen massaal op straat zetten, vrezen VVD, CDA, D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks.

Griepepidemie houdt onverminderd aan

Veel mensen zullen het om zich heen gemerkt hebben: de griepepidemie die Nederland sinds begin december in de greep houdt, is nog niet ten einde. Afgelopen week meldden 154 op de 100.000 mensen zich bij de huisarts met griepachtige klachten. Dat is een stijging ten opzichte van de week daarvoor. Toen ging het om 139 zieken. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

Er is dit seizoen veel meer griep dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Het griepvaccin dat mensen in risicogroepen krijgen, is dit jaar niet goed werkzaam tegen de griepvariant die op dit moment rondwaart. Mensen die doorgaans de griepprik krijgen, worden daardoor geveld door griepachtige klachten.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er sprake van een epidemie.

Ouders Amerikaanse IS-gijzelaar bevestigen dood

De Amerikaanse hulpverleenster die werd vastgehouden door Islamitische Staat is dood. Dat hebben de ouders van Kayla Jean Mueller naar eigen zeggen te horen gekregen van haar gijzelnemers. De authenticiteit van het bericht is onderzocht en bevestigd door de Amerikaanse inlichtingendiensten, aldus het Witte Huis.

IS liet vrijdag weten dat de 26-jarige Mueller was omgekomen door een Jordaanse luchtaanval. De Jordaanse regering deed die bewering echter af als propaganda. Volgens de VS is er geen bewijs voor de claim van de terreurbeweging.

"Ons hart is gebroken door het bericht van de dood van Kayla Jean Mueller dat we hebben ontvangen", lieten Carl en Marsha Mueller dinsdag weten. "Kayla was een bewogen en toegewijd mensenvriend. Ze wijdde heel haar jonge leven aan de hulp aan mensen die vrijheid, gerechtigheid en vrede ontberen."

President Barack Obama omschreef Mueller, die met Syrische vluchtelingen werkte, als iemand 'die al het goede in onze wereld belichaamde'. "Hoe lang het ook vergt, de Verenigde Staten zullen de terroristen die verantwoordelijk zijn voor Kayla's gevangenschap en dood vinden en hun gerechte straf doen toekomen."

Mueller was de enige resterende Amerikaanse gijzelaar van IS. Ze viel in augustus 2013 in Syrië in hun handen.

VVD: Grieken desnoods uit euro

Griekenland moet zich aan zijn financiële verplichtingen houden. Doen ze dat niet 'dan zijn de consequenties voor hen'. Als dat betekent dat Griekenland de eurozone moet verlaten, 'dan zij dat zo'. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft dat dinsdag gezegd.

Coalitiegenoot PvdA stelt zich behoedzamer op. Partijleider Diederik Samsom acht het denkbaar dat de Grieken op een andere manier hun schulden terugbetalen dan eerder afgesproken. Samsom voegde er aan toe dat hij geen enkele reden heeft om te denken dat de Grieken hun verplichtingen niet zullen nakomen.

Woensdag vergaderen de ministers van Financiën van de eurolanden over de Griekse kwestie.

Bussemaker wil door met herdenking slavernij

Als het aan minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) ligt, komt er ook na 2016 subsidie om het slavernijverleden van Nederland te herdenken. De bijdragen die daarvoor nu zijn geregeld, lopen tot en met 2016. Maar ze werkt aan een voorstel voor subsidie in de jaren daarna.

Ze reageerde daarmee dinsdag in de Tweede Kamer op zorgen van de PvdA. Die waren ontstaan door mediaberichten dat de subsidie zou stoppen na 2016.

Maar volgens Bussemaker moet de politiek nu eenmaal nog spreken over de subsidie. Zelf zei ze zeer te hechten aan de herdenking van de slavernij, omdat dit helaas een onderdeel is van onze geschiedenis. In mei stuurt ze haar voorstel naar de Tweede Kamer.

De minister kon zich niet vinden in een plan van de Groep Kuzu/Öztürk om van het gebouw Koloniën, een onderdeel van de Tweede Kamer, een museum voor slavernij te maken. Volgens haar besteden meerdere musea hier al aandacht aan en dat vindt ze ambitieuzer.

Grootste overname ooit voor Canon

Canon neemt het Zweedse Axis Communications over. Dat werd dinsdag bekendgemaakt. Het is de grootste overname ooit voor de Japanse cameraproducent.

Canon betaalt omgerekend bijna 2,5 miljard euro voor Axis, dat naar eigen zeggen marktleider is op het gebied van netwerkvideotechnologie. De apparatuur voor videosurveillance wordt onder meer gebruikt in casino's en winkelcentra.

Axis werd in 1984 opgericht in het Zweedse Lund. De onderneming heeft wereldwijd zo'n 1600 werknemers, verdeeld over veertig landen.

Rook aan boord van KLM-vlucht

Een KLM-toestel kreeg dinsdagmiddag tijdens de landing op Schiphol te maken met rook in de cabine en de cockpit. De bemanning wist de rookontwikkeling te stoppen, liet een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij weten.

Alle passagiers konden het vliegtuig veilig verlaten via de gate op de luchthaven. Het is niet bekend waar de rook vandaan kwam. De Boeing 747 met vluchtnummer KL862 vloog van de Japanse hoofdstad Tokio naar Amsterdam.

Dj Tiësto viert Grammy met Paris Hilton

Dj Tiësto heeft zijn Grammy zondagavond gevierd met niemand minder dan Paris Hilton. De socialite deelde maandag een foto van zichzelf met de Nederlandse dj via Instagram.

"Altijd geweldig @Tiesto tegen te komen. Ik ben gek op hem, zo'n aardige en coole gast", zo schreef Paris bij het kiekje, waarop beiden lachend poseren. Paris zelf draagt een witte zonnebril en Tijs Verwest, zoals de Brabander echt heet, een leren jack.

De dj mocht zondagavond zijn eerste Grammy in ontvangst nemen. Hij won de Amerikaanse muziekprijs voor zijn remix van het nummer All Of Me van John Legend. Na afloop bedankte hij zijn fans via Twitter: "Ik ben zo gelukkig met mijn Grammy. Iedereen bedankt voor de steun in al die jaren."

Arrestaties na voetbalrel Egypte

De Egyptische politie heeft dinsdag 21 voetbalfans opgepakt naar aanleiding van de dodelijke voetbalrel van zondag. De verdachten worden beticht van het aanvallen van agenten en het vernielen van politieauto's. De 21 fans zitten in hechtenis, maar zijn nog niet formeel in staat van beschuldiging gesteld, aldus de openbaar aanklager.

De vlam sloeg zondag in de pan toen de politie traangas inzette tegen honderden supporters bij een stadion in het oosten van Caïro. De fans stonden samengepakt in een smalle gang en raakten in paniek. In totaal kwamen 22 mensen om. De slachtoffers werden vertrapt of stikten in het traangas, aldus de autoriteiten.

Volgens de politie werd het traangas ingezet omdat supporters zonder kaartjes probeerden het stadion binnen te komen. De voetbalfans ontkennen dit.

'Zeer binnenkort besluit over beursgang ABN'

Het kabinet zal zeer binnenkort een besluit nemen over de beursgang van ABN AMRO, dat sinds eind 2008 in handen is van de Staat. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag bij RTL 7.

Het kabinet kijkt daarbij naar drie dingen: of de bank er klaar voor is, of er voldoende interesse in de markt is om ABN-aandelen te kopen en of de financiële sector inmiddels sterk genoeg is. Op alle drie de punten is de afgelopen tijd vooruitgang geboekt, aldus Dijsselbloem.

Ook de verkoop van verzekeraar Vivat, het voormalige Reaal, verwacht Dijsselbloem binnenkort af te ronden. Onder meer verzekeraar ASR, ook in staatshanden, en de Chinese verzekeringsmaatschappij Anbang zouden belangstelling hebben.

EU helpt Jordanië met lening

De Europese Unie leent honderd miljoen euro aan Jordanië. De lening moet de regering in Amman helpen de gevolgen van de oorlog in buurlanden Syrië en Irak en de onrust in de Sinaï het hoofd te bieden.

De miljoenen van de EU moeten de 'economische hervormingen' ondersteunen 'en de voorwaarden scheppen voor duurzame groei en werkgelegenheid', zei de Franse eurocommissaris van economische zaken en financiën Pierre Moscovici. Ze maken deel uit van een hulpprogramma van in totaal honderdtachtig miljoen euro dat ook de Jordaanse munt en begroting moet schragen. Eerder maakte de EU al driehonderd miljoen euro naar Amman over voor de opvang van Syriërs die de burgeroorlog in hun land zijn ontvlucht.

De invoer van Egyptisch gas in Jordanië is problematisch door de aanhoudende onrust in de Sinaï. Ook gaat het land gebukt onder de zorg voor de vele vluchtelingen uit Syrië.

Rijbewijs slachtoffer ongeval Jenner verlopen

De 69-jarige vrouw die overleed aan de gevolgen van het auto-ongeluk waarbij Bruce Jenner betrokken was, reed zonder geldig rijbewijs. Het rijbewijs van het slachtoffer was al sinds 2007 verlopen, schrijft de Los Angeles Times.

Jenner, die jaren getrouwd was met Kim Kardashians moeder Kris, kwam zaterdag in Los Angeles in botsing met de auto waarin Kim Howe zat. Het ongeluk werd waarschijnlijk veroorzaakt toen een voertuig om onbekende redenen stopte op de snelweg. Howe botste op die wagen, waarna Jenner weer tegen haar auto reed. Daardoor kwam de auto van Howe op de andere weghelft terecht en werd deze geraakt door tegemoetkomend verkeer. Howe kwam daarbij om het leven.

De politie van Los Angeles heeft laten weten dat Jenner nog heeft geprobeerd te remmen. Hij had niet gedronken en zou niet hebben gebeld terwijl hij aan het rijden was. Ook lijkt het er niet op dat hij op de vlucht was voor paparazzi, al werd hij op het moment van het ongeval wel achtervolgd door fotografen.

Jenner heeft laten weten zijn volledige medewerking te geven aan het onderzoek.

Gameplay DmC: Devil May Cry in 60 fps

DmC: Devil May Cry - Definitive Edition is de digitale remastered uitgave voor PlayStation 4 en Xbox One. Ook worden er extra spelmodi aan toegevoegd. De Definitive Edition draait op full hd en 60 fps en om dit feit te onderstrepen worden er trailers uitgegeven in 60 fps. Geniet van Vergil die er weer vrolijk op los hakt en slacht.

DmC: Devil May Cry - Definitive Edition is vanaf 10 maart verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

Opstelten positief over plan bordeel Amsterdam

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is niet negatief over een initiatief van Amsterdam om sekswerkers te helpen hun eigen bordeel op te zetten en te runnen. Volgens hem wordt de gemeente niet zelf de exploitant van het seksbedrijf en bestaat er geen juridisch bezwaar tegen de beoogde opzet.

Opstelten zei dat dinsdag in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de SGP, die het niet eens is met de vergaande betrokkenheid van de gemeente Amsterdam met de prostitutie.

Het gemeentebestuur wil dat een bonafide partij vijf panden op de Wallen huurt waar de prostituees hun werk kunnen doen. Die panden zijn nu nog in het bezit van NV Stadsgoed, een dochter van een corporatie.

De minister denkt dat het plan past in de aanpak van uitbuiting en van mensenhandel in de sekssector.

Coca-Cola houdt last van sterkere dollar

Coca-Cola heeft in het vierde kwartaal last gehad van een sterkere dollar en verwacht dat negatieve wisselkoerseffecten ook dit jaar op de resultaten zullen drukken. Dat blijkt uit kwartaalcijfers die de Amerikaanse frisdrankfabrikant dinsdag presenteerde.

In het vierde kwartaal daalde de nettowinst met 55 procent tot 770 miljoen dollar (682 miljoen euro). De winstdaling werd, naast negatieve valuta-effecten, veroorzaakt door circa 1,2 miljard dollar aan eenmalige lasten. Coca-Cola schreef onder meer 393 miljoen dollar af op zijn dochterbedrijf in Venezuela. De omzet daalde met twee procent tot 10,9 miljard dollar.

Coca-Cola verwacht dat de omzet in het lopende kwartaal met circa zes procentpunt gedrukt wordt door valuta-effecten en de winst voor belasting met ongeveer acht procent.

'DiCaprio weer gespot met model'

Leonardo DiCaprio en Rihanna zijn alweer uit elkaar. Volgens RadarOnline is de acteur met een ander gespot en volgens de website is Rihanna hier inmiddels ook van op de hoogte.

RadarOnline schrijft dat Leonardo zaterdag met een blond model in een club in Los Angeles is gezien. "Ze waren aan het zoenen", aldus een ooggetuige. Rihanna zou in dezelfde club zijn geweest, maar dat maakte Leonardo kennelijk niet uit.

Leonardo en de zangeres werden in januari nog samen gezien; ook zij werden toen zoenend gespot. Hiervoor had de acteur een tijdje een relatie met model Toni Garrn. In oktober verbraken de twee hun relatie.

Onderwijs-Kamerleden zakken voor rekentoets

Eindexamenleerlingen moeten voortaan een rekentoets maken. Vanaf komend schooljaar geldt zelfs voor veel examenleerlingen dat ze geen diploma krijgen als de toets onvoldoende is. Ondanks veel tegenstand is een meerderheid in de Tweede Kamer voorstander van de toets. Maar de verantwoordelijke politici kunnen echter zelf ook niet rekenen: scholierenorganisatie LAKS gaf vijf Kamerleden een minirekentoets; niemand haalde een voldoende.

De scholieren van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) gaven zes opgaven van de rekentoets op havo/vwo-niveau aan de Kamerleden Karin Strauss (VVD), Tanja Jadnanansing (PvdA), Paul van Meenen (D66), Michel Rog (CDA) en Jasper van Dijk (SP). "Karin Strauss en Tanja Jadnanansing zouden een 1 hebben gehaald", aldus een woordvoerster van het LAKS.

Weer taakstraf geëist tegen corrupte VVD'er

In hoger beroep is weer 120 uur werkstraf geëist tegen VVD'er en oud-burgemeester Ricardo Offermanns van Meerssen wegens corruptie. Offermanns wordt ervan verdacht dat hij in 2012 vertrouwelijke informatie kreeg van VVD-partijgenoot Jos van Rey toen hij solliciteerde op de functie van burgemeester van Roermond. Van Rey was wethouder en adviseur van de sollicitatiecommissie.

De politie kreeg lucht van het lek tijdens een onderzoek naar Jos van Rey. Er werd een gesprek afgeluisterd tussen de twee VVD'ers.

Offermanns stond nummer één op de voordracht voor Roermond. Hij trok zijn kandidatuur in nadat bekend werd dat hij verdachte was. De sollicitatieprocedure moest over.

De rechtbank veroordeelde Offermanns eerder tot 120 uur taakstraf. Hij ging in hoger beroep.

Extra controles bij visverwerkers

Er is veel mis met de manier waarop visverwerkende bedrijven werken. Bedrijven in deze sector kunnen dit jaar dan ook rekenen op extra controles, meldde minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag.

De minister reageert op een rapportage van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die afgelopen jaar de keten van de visproductie onder de loep nam. Bij 44 procent van de bedrijven was alles op orde. Bij 217 bedrijven stelde de NVWA afwijkingen vast die moeten worden hersteld. Bij 59 van deze bedrijven gaan de NVWA-controleurs extra langs, bijvoorbeeld omdat afwijkingen ook na langere tijd nog niet waren hersteld. Eén bedrijf staat onder scherp toezicht en krijgt elke week controleurs over de vloer.

Schippers noemt deze uitkomst onacceptabel.

Dood Talitha op spoor geen zelfdoding

De dood van de 25-jarige Talitha uit Amsterdam op het treinspoor was hoogstwaarschijnlijk geen zelfmoord. Dat heeft de onafhankelijke forensisch patholoog Frank van de Goot dinsdag gezegd na bestudering van het beschikbare bewijsmateriaal.

Van de Goot heeft in opdracht van de nabestaanden naar onder meer foto's gekeken. Het Openbaar Ministerie bood in januari excuses aan omdat al snel was geconcludeerd dat de jonge vrouw in 2013 zelfmoord had gepleegd. Achteraf bleek daar geen bewijs voor te zijn. Wat er met Talitha was gebeurd, bleef onduidelijk, omdat er door de politie geen sporen waren veiliggesteld.

Talitha lag volgens de verklaring van de machinist al roerloos op de rails toen ze in Heerhugowaard door de trein werd overreden. Dat en de verwondingen die ze had, stroken volgens Van de Goot niet met een zelfmoord. Een ongeval lijkt hem waarschijnlijker en een misdrijf sluit hij niet uit.

CDA eist meer geld voor veiligheid

Oppositiepartij CDA eist dat het kabinet snel extra geld vrijmaakt voor de AIVD, de politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). CDA-leider Sybrand Buma zei dat dinsdag, in een vooruitblik op een Kamerdebat woensdag met minister minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en premier Mark Rutte (VVD).

Volgens Buma is er door het kabinet veel te veel beknibbeld op veiligheid en vallen er grote gaten bij de veiligheidsdiensten. D66-leider Alexander Pechtold hoopt op duidelijkheid van Opstelten. De VVD-minister kwam de afgelopen tijd herhaaldelijk onder vuur te liggen van de oppositie, die zijn antwoorden te vaag vond.

PVV-leider Geert Wilders heeft al geen vertrouwen meer in Opstelten. "We moeten maar iets verzinnen voor 'm, iets met puzzels en hengeltjes. Laten we hem uit zijn lijden verlossen."

Sintnicolaas heeft schoon genoeg van vierde plaats

Het wordt weer eens tijd voor een medaille op een groot kampioenschap, vindt Eelco Sintnicolaas. "Want ik heb schoon genoeg van vierde en vijfde plaatsen", zegt de meerkamper, die komend weekeinde op zijn vijfde Nederlandse indoortitel aast in woonplaats Apeldoorn. De echte bekroning moet enkele weken later komen in Praag. "De EK indoor is het hogere doel. Ik wil natuurlijk mijn titel prolongeren."

De 27-jarige atleet slaagde er na zijn gouden Europese indoorsucces op de zevenkamp van 2013 in Göteborg niet meer in op het podium te komen van een groot titeltoernooi. Hoewel hij degelijk presteerde, eindigde Sintnicolaas achtereenvolgens als vijfde op de WK outdoor in Moskou (2013), vierde op de WK indoor in Sopot (2014) en vierde op de EK outdoor in Zürich (2014).

"Toch zal ik niet tevreden zijn met zilver, denk ik. Vorig jaar liet ik het in Sopot liggen bij het verspringen en in Zürich had ik pech met de weersomstandigheden", blikt hij kort terug op die twee ondankbare vierde plaatsen. Een windhoos legde bij de EK outdoor de tienkamp stil tijdens het polsstokhoogspringen, zijn beste onderdeel. Na de hervatting zweefde Sintnicolaas nog wel over 5,40 meter, maar hij moest vrijwel meteen door naar het speerwerpen en de afsluitende 1500 meter lopen. "Alles was nog mogelijk, maar ik miste de power in de benen."

"Het blijft een meerkamp. Je kunt je heel makkelijk rijk rekenen, maar bij de geringste tegenslag ook heel makkelijk punten verliezen. Ik ga er vanuit dat ik op ieder onderdeel mezelf nog kan verbeteren en als het allemaal op zijn plaats valt, kunnen er zomaar mooie dingen gebeuren. Zo sta ik er in."

De Nederlands recordhouder op de zevenkamp (met 6372 punten) en de tienkamp (8506) staat er in alle opzichten beter voor dan een jaar geleden, toen een operatie aan een abces in zijn bil zijn hele indoorseizoen overhoop gooide. Nu is hij volledig fit uit trainingskampen in Zuid-Afrika en Tenerife gekomen. "De kleine pijntjes zijn er altijd wel, maar ik ben blessurevrij en train lekker. Ik ben benieuwd hoe het in de meerkamp zal gaan. Vorig jaar moest ik op de NK volle bak gaan omdat ik toen nog niet zeker was van de WK indoor. Die stress is er nu niet, want ik heb al een uitnodiging voor de EK. De NK wordt gewoon een goed meetmoment. Bovendien vind ik het leuk om mee te doen, vooral ook omdat het in mijn eigen stad is."

Grote ploeg naar WK baanwielrennen

De wielrenbond KNWU vaardigt een grote ploeg af naar de WK baanwielrennen, van 18 tot en met 22 februari in Parijs. De technische staf stuurt dertien renners: vier vrouwen en negen mannen.

Elis Ligtlee, Shanne Braspennincx en Yesna Rijkhoff zijn aangewezen voor de sprintnummers. Ligtlee rijdt ook nog de 500 meter. Kirsten Wild doet haar favoriete onderdeel, het omnium, en komt ook uit op de onderdelen scratch en puntenkoers.

Bij de mannen vormen Hugo Haak, Mathijs Büchli, Jeffrey Hoogland en Nils van t Hoenderdaal de sprintploeg. Haak rijdt ook nog de tijdrit over 1 kilometer en Büchli zal in Parijs eveneens actief zijn op de keirin.

Roy Eefting, Tim Veldt, Dion Beukeboom, Wim Stroetinga en Roy Pieters vormen de achtervolgingsploeg. Veldt rijdt ook het omnium.

Vader slaat pedofiel morsdood

Devinder Kainth heeft een pedo doodgeslagen. Toen de 40-jarige Brit zag hoe een 43- jarige Duitser zijn kinderen filmde in een Spaans vakantieparadijs, sloeg hij deze kerel nogal hard. Deze oosterbuur bleek een bekende pedofiel te zijn.

Kainth was zaterdag met zijn vrouw en drie kinderen aan het eten in Spinnaker, aan de Spaanse kust, toen hij ineens zag dat een andere man zijn kinderen filmde met zijn iPad. De vader zei er iets van, maar de Duitser ging onverstoorbaar verder met filmen.

Omdat de pedofiel telkens opnieuw begon, liep de Brit op de man af. Kainth pakte de tablet af en ontdekte dat hierop filmpjes van zijn dochter een kleuter nog stonden. Hij bedacht zich niet en klapte de pedofiel snoeihard op zijn bakkes.

De Duitser werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht, alwaar hij al snel aan zijn verwondingen was bezweken. Een maand geleden bleek hij nog te zijn gearresteerd wegens het bezit van kinderporno. Kainth zal zich moeten verantwoorden wegens doodslag.

Twintig miljoen aan ondergronds bankieren afgepakt

In 2014 is bijna twintig miljoen euro afgepakt van criminelen die doen aan ondergronds bankieren. Dat meldde de politie dinsdag. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) gaat het om veel meer geld dan het jaar ervoor. Toen werd zo'n dertien miljoen in beslag genomen.

Bij ondergronds bankieren wordt zwart geld, vaak afkomstig uit drugshandel, witgewassen. Het OM noemt de in beslag genomen twintig miljoen euro 'nog maar het topje van de ijsberg' en zet meer opsporingsteams in.

Bethesda geeft allereerste E3-persconferentie

Bethesda stuurt ons hoopvol nieuws in de mailbox. De uitgever gaat voor het eerst een persconferentie geven tijdens de E3 2015-dagen in juni. Dan vindt de grote gamebeurs weer plaats in Los Angeles. De uitnodiging betekent in ieder geval genoeg voer voor geruchten, roddel en achterklap. Roept daar iemand Skyrim voor Xbox One en PlayStation 4? Eindelijk beelden van de nieuwe Doom? Of toch die grote wens: een nieuwe Fallout? Het wachten is begonnen. Wij hebben in ieder geval al gereageerd op de mail dat we er graag bij willen zijn.

Uitnodiging om de agenda vast vrij te houden

Noordoosten VS zucht onder enorm pak sneeuw

Het noordoosten van de Verenigde Staten zucht onder een enorm pak sneeuw en het einde van de sneeuwval lijkt nog altijd niet in zicht. Het dikke pak sneeuw heeft er in Boston voor gezorgd dat het openbaar vervoer stil is komen te liggen. Ook zijn de scholen in de stad gesloten. Ambtenaren in de staat Massachusetts hebben vrij gekregen.

Vooral Boston en gebieden ten zuiden van de stad zijn zwaar getroffen. In Weymouth viel volgens de Amerikaanse meteorologische dienst ruim 67 centimer sneeuw. In Boston zelf viel in een periode van dertig dagen 156,5 centimeter sneeuw. Daarmee ging een record uit februari 1978 aan diggelen. Meteorologen verwachten dat het donderdag opnieuw gaat sneeuwen.

Het openbaar vervoer in Boston kan alle sneeuwval niet aan en werd maandag grotendeels stilgelegd. Hier en daar reden alleen nog bussen. Het ov-bedrijf van Boston zei dat de rigoureuze stap noodzakelijk is om de sporen van de metro en de trein vrij te maken van sneeuw en ijs en om de eventuele schade te kunnen beoordelen. Ook spoorbedrijf Amtrak moest treinen laten uitvallen en honderden vluchten vanaf luchthavens in de staat New England werden geannuleerd.

Steden en gemeenten in Massachusetts die moeite hebben om de enorme hoeveelheden sneeuw die zijn geruimd een plek te geven hebben toestemming gekregen om de sneeuw in de oceaan te dumpen. Normaal gesproken is het verboden om sneeuw zomaar in open water te dumpen, maar steeds meer gemeenten weten niet meer waar ze naar toe moeten met alle sneeuw.

Evolve gaat los

Na lang wachten, uitstel en vele beta’s is het nu eindelijk zover: Evolve is officieel gelanceerd. Daarom hebben 2K en Turtle Rock Studios een launchtrailer vrijgegeven om degenen die de bata niet hebben gespeeld en de hype hebben gemist op de hoogte te brengen.

In Evolve speel je of een van de vier teamleden, of het monster waarop gejaagd wordt door het team. Dat klinkt oneerlijk, maar het monster kan groter en sterker worden door bijvoorbeeld de plaatselijke fauna te eten. Met allerlei wapens en gadgets zoals vallen om het monster op zijn plek te houden moet er met teamwork gewerkt worden.

Er zijn drie monsters om uit te kiezen, als je het standaardspel aanschaft. Als jager kun je kiezen uit vier klassen en twaalf personen. Evolve kan ook solo tegen de a.i. worden gespeeld.

Chris Ashton, mede-oprichter van Turtle Rock Studios en design director  verklaart trots, “Onze filosofie is het creëren van geweldige leuke game ervaringen, die we nergens anders kunnen vinden en dat hebben we bereikt met Evolve. (…) Na jaren van doortesten en het elke dag spelen van de game, is Evolve een gepolijst en gebalanceerde ervaring voor spelers om online te ervaren, coöperatief met vrienden tegen de AI, of helemaal alleen offline.”

Evolve is beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Opstelten: geen aansprakelijkheid treinkaping

De Nederlandse autoriteiten vinden dat ze niet aansprakelijk zijn voor schade van nabestaanden van de kapers, die werden gedood tijdens de bevrijdingsactie bij de treinkaping in De Punt op 11 juni 1977. Uit uitgebreid onderzoek van de overheid is niet gebleken dat deze actie onrechtmatig en buitenproportioneel is geweest. Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) geschreven in een brief aan de nabestaanden.

Bij de beëindiging van de kaping werden zes Molukse kapers doodgeschoten. De hele bevrijding door mariniers en precisieschutters duurde drie minuten.

Advocate Liesbeth Zegveld had begin november 2014 namens de nabestaanden de Nederlandse Staat aansprakelijk gesteld. Reden daarvoor was het 'onrechtmatige' ingrijpen. Tijdens de interventie zouden de betrokken speciale eenheden kapers opzettelijk hebben gedood.

Verdachte in Megaupload-zaak uitgeleverd aan VS

Een man uit Estland is uitgeleverd aan de Verenigde Staten waar hij terecht moet staan voor een massale schending van het auteursrecht via de inmiddels ter ziele gegane website Megaupload. De man, Andrus Nomm, werd maandag officieel gearresteerd in Alexandria in de Amerikaanse staat Virginia. In die staat is hij met zes anderen drie jaar geleden aangeklaagd. Nomm werd in 2012 al in Nederland opgepakt en voerde vervolgens een lange juridische strijd tegen zijn uitlevering.

Volgens de aanklagers was Megaupload zo ingericht dat mensen werden aangemoedigd om illegaal films, muziek en tv-shows te delen. Gebruikers zouden daarvoor geld hebben ontvangen.

Nomm is volgens de aanklagers programmeur en hoofd van de afdeling softwareontwikkeling van Megaupload. Hij zou in 2010 ruim honderdduizend dollar hebben ontvangen van Megaupload. De website behoorde op zeker moment tot de vijftien best bezochte websites ter wereld.

Eye toont Aliens en Terminator 2 op groot doek

Cinema Egzotik, de filmclub van regisseur Martin Koolhoven en Eye-collectiespecialist Ronald Simons, vertoont op 15 april eenmalig twee klassiekers van de iconische regisseur James Cameron op groot doek.

Onder de noemer 'seconds' worden dan in bioscoop Eye in Amsterdam de films Aliens (1986) en Terminator 2: Judgment Day (1991) gedraaid. Van Aliens wordt zelfs, voor zover bekend voor de tweede maal in Nederland ooit, de 70mm-kopie gebruikt. De speciale vertoning vindt plaats in het kader van het filmfestival Imagine, dat dit jaar als thema Robots heeft.

Aliens is het tweede deel in de reeks films waarin heldin Ellen Ripley, een rol van Sigourney Weaver, het moet opnemen tegen een monsterlijk buitenaards wezen. In het vervolg op klassieker Alien uit 1979 reist Ripley met een groep mariniers naar een gekolonialiseerde planeet waar het dier heeft huisgehouden. De film kreeg zeven Oscarnominaties, waaronder die voor beste actrice. Aliens won de beeldjes voor beste effecten en beste geluidsmontage. De 70mm is eenmaal eerder in Nederland gedraaid, in 1995 tijdens een sf-marathon in bioscoop Camera in Groningen.

Terminator 2: Judgment Day vertelt over een cyborg uit de toekomst, gespeeld door Arnold Schwarzenegger, die de toekomstige verzetsheld John Connor, een rol van Edward Furlong, moet beschermen tegen een andere futuristische robot die hem wil vermoorden. De film was een gigantische hit en won vier Oscars voor effecten en geluid. Volgens Koolhoven is voor deze twee titels gekozen 'omdat ze fucking cool zijn'. Eye-expert Ronald Simons voegt daaraan toe 'dat beide films net zo goed in het rijtje met excellente sequels passen als The Godfather 2, die iedereen altijd maar noemt als er naar superieure vervolgen wordt gevraagd'.

De kaartverkoop voor de bijzondere Cinema Egzotik gaat volgende week van start. In de maand mei zal er geen Egzotik plaatsvinden. Koolhoven is dan druk met de opnames van zijn nieuwe film Brimstone.

NS-dochter Abellio verzorgt ov Limburg

NS-dochter Abellio gaat vanaf eind 2016 het openbaar vervoer in Limburg verzorgen. Dat maakte de Limburgse gedeputeerde Patrick van der Broeck dinsdag in Maastricht bekend.

Abellio is de opvolger van Veolia en krijgt de opdracht voor vijftien jaar. In omzet is de totale opdracht twee miljard euro waard, zei Van der Broeck.

Voor de aanbesteding hadden zich Veolia, Arriva en Abellio ingeschreven. De aanbesteding in Limburg is uniek omdat de stoptreinen én bussen vanaf 2016 door één bedrijf worden gereden.

UWV zet digitalisering ontslagaanvragen stop

Uitkeringsinstantie UWV zet de digitalisering van ontslagaanvragen stop. Dat gebeurt omdat er te veel problemen zijn met dit proces. Maar bedrijven en werknemers zullen er niets van merken. De meeste ontslagaanvragen zullen straks nog steeds binnen vier weken worden afgehandeld, zoals eerder afgesproken.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer gemeld. Volgens de minister hanteert het UWV voorlopig een beperkte vorm van digitalisering. Bovendien zet de uitkeringsinstantie extra mensen in om de aanvragen af te handelen.

Later pakt het UWV de volledige digitalisering mogelijk weer op. Daaraan is tot dusver ruim 20 miljoen euro uitgegeven.

Boko Haram doodt buspassagiers en ontvoert meisjes

Zo'n dertig mensen uit een zondag in het noorden van Kameroen door Boko Haram gekaapte bus worden door de terreurbeweging gegijzeld. Onder de gijzelaars zijn acht meisjes. Zeven inzittenden zijn omgebracht, verklaarden inwoners van het gebied dinsdag.

De aanval vond zondag plaats op zo'n achttien kilometer van de grens, zei schooldirecteur Chetima Ahmidou. De meisjes zijn tussen de 11 en 14 jaar oud en afkomstig uit het stadje Koza. Ahmidou zei dat zijn broer, de chauffeur van de bus, ook is gedood. De lichamen van de gedode passagiers werden bij de grens gevonden.

Boko Haram ontvoerde vorig jaar bijna driehonderd schoolmeisjes in Nigeria. De groep voert al vijf jaar strijd tegen de Nigeriaanse regering; bij aanvallen kwamen alleen al vorig jaar tienduizend mensen om het leven.

In de afgelopen weken heeft de groep zijn aanvallen tot omliggende landen uitgebreid. Kameroen, Niger, Benin en Tsjaad hebben militairen toegezegd voor een strijdmacht van 8750 man die de islamitische extremisten moet verslaan. Het parlement van Niger keurde deelname aan de missie maandag goed, ondanks een aanslag met een autobom eerder maandag in de stad Diffa en drie andere aanslagen op de stad sinds vrijdag.

Albert Heijn misleidde klanten

Albert Heijn heeft klanten ten onrechte het idee gegeven dat ze via een spaaractie op een goedkope manier aan kristallen glazen konden komen. Dat heeft de Reclame Code Commissie bepaald.

Albert Heijn maakte rond zijn inmiddels afgeronde actie reclame voor de mogelijkheid om te sparen voor kristalglas. Volgens het supermarktbedrijf werd daarmee voldoende duidelijk gemaakt dat het niet ging om hoogwaardiger kristallen glazen. Diverse klanten voelden zich echter bekocht toen bleek dat zij niet spaarden voor echt kristal en dienden klachten in bij de Reclame Code Commissie.

Die bepaalde dat Albert Heijn met de aanduiding kristalglas te veel voorkennis veronderstelt van de klanten. De Reclame Code Commissie bestempelde de reclame daarom als misleidend en adviseert het bedrijf 'niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken'.

De leukste sporttweets van week 6

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Max Verstappen rijdt schijnbaar voor België:

Aha, hier hebben we de verklaring al:

De dochter van Bauke Mollema helpt haar vader met zijn bidons:

Hier bij FOK!sport zijn we nogal fan van Noriaki Kasai. Met zijn 42 jaar springt hij nog steeds met de toppers mee en hij gaat sowieso door tot de Spelen in PyeongChang in 2018. De dan 45-jarige schansspringer zal dan hier medailles gaan winnen, daar zijn we zeker van:

Even speciale aandacht voor Nao Kodaira en Karolína Erbanová die er lustig op los twitteren in het Nederlands:

Een magisch moment tijdens de finale van de Afrika Cup. Het was meteen ook één van de weinige hoogtepunten van de wedstrijd:

Een jaar geleden was dit een van de meest hilarische gebeurtenissen in de kantlijn van de Olympische Winterspelen in Sochi:

Deze winkelier maakt zijn voorkeur duidelijk:

Mika Poutala weet weer wat meer over zijn sport:

Dit is nog eens een geweldige plek voor een snookertoernooi:

Helaas:

Wat doe je tijdens een rustdag? Pindakaas maken:

Van Gaal dient Allardyce op geheel eigen wijze van repliek

Louis van Gaal heeft weer eens voor een opmerkelijke persconferentie gezorgd. De manager van Manchester United deelde statistieken uit aan het aanwezige journaille. Manchester United speelt woensdagavond het thuisduel met Burnley, maar het ging tijdens de voorafgaande persconferentie vooral over de laatste wedstrijd van The Red Devils. Van Gaal kreeg na het duel met West Ham United het verwijt dat hij zijn ploeg alleen maar lange ballen liet spelen.

Een journalist vroeg wat daar de reden van was en Van Gaal gaf op geheel eigen wijze antwoord. "Het spijt me, maar wat jij zegt klopt niet", aldus de voormalig Oranje-bondscoach. "We speelden zeventig minuten lang op balbezit, maar scoorden niet."

"Ondanks dat we kansen creëerde in de tweede helft, zat het niet mee. Daarom besloot ik de speelwijze aan te passen", vervolgt Van Gaal. "Toen heb ik inderdaad Fellaini ingebracht en met zijn kwaliteiten is het logisch dat we meer de lange bal zoeken."

"Daaruit viel uiteindelijk ook de gelijkmaker (van Daley Blind, red.) dus ik denk dat dit een goede beslissing was." Van Gaal liet terloops weten dat hij niet blij was met de opmerking van Sam Allardyce, die na de wedstrijd opmerkte dat United alleen maar 'ballen naar voren pompte'.

"Als je alle passes naar de aanvaller op een rij zet, dan zie je dat West Ham 71 procent lange ballen geeft en wij 49 procent. Ik zal je deze statistieken geven", waarna de Amsterdammer formulieren met passlijnen uitdeelde aan de pers. "Deze mag je kopiëren en doorgeven aan Big Sam, dan zal hij het misschien wel goed interpreteren."

Een stukje uit de persconferntie van vandaag. (Bron:YouTube)

DSK onthaald door topless demonstrantes

Demonstrantes hebben dinsdag met ontblote borsten Dominique Strauss-Kahn opgewacht bij het gerechtsgebouw waar hij voor de rechter moest verschijnen. Leden van de feministische actiegroep Femen schreeuwden leuzen en klommen op de auto die vermoedelijk de gevallen IMF-topman vervoerde.

DSK staat terecht voor het deelnemen aan een prostitutiebende die voor hem georganiseerde orgiën in chique Franse en Amerikaanse hotels moest voorzien van prostituees. Hem hangen tien jaar gevangenisstraf en een boete van anderhalf miljoen euro boven het hoofd.

Behalve Strauss-Kahn zijn nog dertien andere verdachten in de zaak, die vorige week maandag is begonnen, aangeklaagd. Onder meer een Belgische bordeelhouder, enkele lokale zakenlieden, een politieagent en wat hotelpersoneel dat de seksfeesten zou hebben georganiseerd zijn al in de rechtszaal gehoord. Het openbaar ministerie heeft honderden bladzijden aan getuigenverklaringen van prostituees over de orgiën verzameld.

Strauss-Kahn geeft toe dat hij zich overgaf aan 'libertijns' tijdverdrijf, maar houdt vol dat hij niet wist dat de vrouwen betaald werden voor hun diensten. Hoerenlopers zijn in Frankrijk niet strafbaar, maar souteneurs zijn dat wel.

Schoenenreus tijdelijk weer open

De 121 Nederlandse winkels van Schoenenreus gaan deze week weer open. Curator Bas van Dooren werkt eraan om filialen van de failliete keten woensdag al weer te openen.

Op deze manier kan de bestaande voorraad worden verkocht. Ook verbetert het openen van de winkels de kansen voor een mogelijke doorstart, liet de curator dinsdag weten.

Schoenenreus ging eind vorige maand voor de tweede keer in ruim twee jaar tijd failliet. De winkels zijn sindsdien gesloten. De winkelvoorraad was verpand aan de bank en de curator moest daarom eerst afspraken maken om al het schoeisel in de schappen weer in de verkoop te kunnen doen.

Twee weken geleden zei Van Dooren dat zich al meer dan tien partijen hadden gemeld met interesse in een eventuele doorstart in afgeslankte vorm. De curator is nog steeds met meerdere kandidaten in gesprek. Volgens hem zitten er zeker vier serieuze partijen bij.

Peuter overlijdt na aanrijding op erf

In het Gelderse dorp Harskamp is een meisje van 3 jaar overleden nadat ze op het erf bij haar ouderlijk huis was aangereden door een auto. De bestuurder van de bedrijfswagen had het slachtoffertje, dat daar aan het spelen was, vermoedelijk niet opgemerkt, meldde de politie dinsdag.

Het ongeval gebeurde aan het begin van maandagavond op een erf aan de Braeckweg. De peuter werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht en is daar later overleden.

Nederlandse NH90 wordt niet aan grond gezet

De Nederlandse militaire helikopter NH90 blijft gewoon vliegen. Dat meldde minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dinsdag in de Tweede Kamer op vragen van D66. Vorige week meldde de Duitse defensie dat er een fout was ontdekt in de legerhelikopters.

Vorig jaar ontstond in een Duitse NH90 kortsluiting na het gebruik van de blusinstallatie. Volgens Hennis was dat het gevolg van het feit dat de piloot de brandblusinstallatie te lang gebruikte. Duitsland houdt de Nederlandse defensie op de hoogte van het onderzoek. In Italië en Finland blijft de NH90 ook vliegen.

De Nederlandse Militaire Luchtvaart Autoriteit (MLA) ziet geen reden om de Nederlandse NH90's aan de grond te houden. "Ik vaar op de adviezen van de MLA", zei Hennis. ''Als de brandblusinstallatie kort wordt bediend doet zich geen probleem voor'', aldus de bewindsvrouw.

VAE hervatten bombardementen op IS

De Verenigde Arabische Emiraten hebben dinsdagochtend vanuit Jordanië luchtaanvallen uitgevoerd op Islamitische Staat. Het is voor het eerst sinds eind december dat het Golfstaatje zich weer in de strijd tegen de terreurbeweging mengt.

De VAE is een van de prominentste Arabische leden van de coalitie tegen IS, maar had volgens Amerikaanse bronnen na de gevangenneming van de neergestorte Jordaanse gevechtspiloot Muath al-Kasaeasbeh geen aanvallen meer uitgevoerd. De extremisten verbrandden Al-Kasaeasbeh onlangs levend en filmden zijn gruweldood.

De F-16's keerden veilig en wel terug op de luchtmachtbasis in Jordanië, meldde staatspersbureau WAM op gezag van het opperbevel van het leger.

Bronnen bij het Amerikaanse leger lieten vorige week weten dat zoek- en reddingsbrigades voor neergestorte piloten dichter bij het slagveld in Irak en Syrië zijn gestationeerd. Sinds de dood van Al-Kasaeasbeh zijn de zorgen om het lot van gevangen gevechtspiloten gegroeid.

Efteling richt zich op Britse toerist

Attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel gaat zich na de Belgen en Duitsers ook richten op de Britse toerist. De Efteling wil in Groot-Brittannië ook bekend worden om uit te groeien tot een internationale bestemming met jaarlijks 5 miljoen bezoeken in 2020.

De Efteling trekt nu jaarlijks ruim 4 miljoen bezoekers. Op dit moment komt ongeveer 15 procent uit België en minder dan 5 procent uit Duitsland. Het percentage Engelsen is nog zeer klein. De Efteling hoopt dat in de toekomst een kwart van de bezoekers uit het buitenland komt.

Vanwege de internationale ambities wordt vakantiepark Bosrijk van de Efteling op dit moment uitgebreid van 1150 naar 1550 bedden.

Meerdere grote websites onbereikbaar

Meerdere grote websites, waaronder die van Rijksoverheid.nl, zijn dinsdag onbereikbaar door een storing. Ook de websites van Telfort en GeenStijl zijn offline. De oorzaak van de storing is onduidelijk.

Volgens het ministerie van Algemene Zaken wordt er met man en macht aan gewerkt om de site weer in de lucht te krijgen. Doordat Rijksoverheid.nl op zwart staat, zijn de ministeries niet in staat om Kamerstukken te sturen of in te zien.

De oorzaak is een storing bij netwerk- en hostingprovider Prolocation. Daar was echter niemand bereikbaar.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) laat weten momenteel geen aanwijzingen te hebben voor een cyberaanval. Het NCSC zegt dat de oorzaak van de problemen nog onbekend is.

Meerdere websites onbereikbaar
Meerdere websites onbereikbaar (Foto: ANP)

Zukanovic brengt NAC Breda in problemen

NAC Breda is mogelijk reglementair de fout ingegaan met nieuwkomer Milos Zukanovic. De aanklager betaald voetbal stelt een onderzoek in naar het al dan niet ongerechtigde meespelen van de Kroatische voetballer in vier duels van de Brabantse club.

Zukanovic kwam in januari dit jaar over van de Servische club FK Crvena Zvezda. Wettelijk geldt dat werkgevers voor werknemers met de Kroatische nationaliteit over een werkvergunning moeten beschikken en ten aanzien van Zukanovic is deze vergunning er niet, stelt de KNVB.

Zukanovic kwam tijdens drie duels in de eredivisie als invaller in actie: NAC Breda - Willem II (0-0), Excelsior - NAC Breda (0-0) en NAC Breda - PSV (0-2). Daarnaast deed hij de hele wedstrijd mee in een duel van Jong NAC Breda.

De aanklager kan de club en/of speler eventueel een sanctie opleggen. Het bestuur betaald voetbal buigt zich over de vraag of het meespelen van Zukanovic gevolgen moet hebben voor de genoemde wedstrijden.

Vrouwen: man moet zittend plassen

Brekend nieuws van uit Hilversum vandaag. Uit onderzoek van EenVandaag onder hun eigen opiniepanel blijkt dat 15 procent van de ondervraagde vrouwen liever heeft dat haar vriend of man zittend plast. Zittend plassen zou beter zijn voor de blaas van de man, een mooie bijkomstigheid zou dan zijn dat den vrouw minder schoon hoeft te maken.

Uit het onderzoek onder 16.000 mannen blijkt dat 43 procent wel eens gaat zitten op de pot. Zij doen dit omdat het comfortabeler is. Overigens maakt het voor de man wel uit of hij bijvoorbeeld thuis of op zijn werk is. Op zijn werk of in de kroeg zeikt de man liever de hele boel onder. Vermoedelijk omdat er urinoirs hangen. Een andere reden kan zijn dat de wildpisser 'het zelf toch niet schoon hoeft te maken'.

20 procent van de ondervraagde mannen geeft aan dat er thuis afspraken zijn gemaakt over de manier waarop er thuis geplast dient te worden. Grootste reden om als een echte man gewoon te blijven staan is dat het hen zo geleerd is of dat ze het eenmaal zo gewend zijn. Van de mannen die staand plassen zegt 38 procent het zeer vervelend te vinden als hun vrouw ze zou dwingen om te gaan zitten. Zelf zeggen ze dat dat overigens niets met hun mannelijkheid te maken heeft.

Dat vrouwen hypocriet zijn mag voor de lezer geen nieuws zijn. Eén op de vier vrouwen zegt een man die zittend plast toch minder mannelijk te vinden. In het onderzoek is niet gevraagd naar de positie waarin er gepoept wordt door de 16.000 mannen.

Poetin geeft westen schuld van IS en Al-Sisi een AK-47

'Plomp en onverantwoordelijk' optreden van buitenaf hebben de toestand in Syrië en Irak gemaakt tot wat die nu is. Deze klacht heeft de Russische president Vladimir Poetin maandag geuit in de Egyptische krant al-Ahram. Poetin brengt maandag en dinsdag een staatsbezoek aan Egypte. Hij klaagt steen en been over de internationale coalitie tegen de terreurgroep Islamitische Staat, waar ook Nederland aan meedoet.

De strategie en de tactiek van de landen van de coalitie die wordt geleid door de VS, 'zijn volkomen buitenproportioneel in verhouding tot de reële bedreiging', aldus Poetin. Hij spreekt in Caïro onder meer over de bestrijding van het terrorisme met de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi.

Rusland is een belangrijke partner van Egypte. Bijna de helft van de Egyptische graanbehoefte wordt uit Rusland geïmporteerd. Russische toeristen blijven komen, ondanks de turbulente tijden in Egypte. Al-Sisi, die in 2013 de macht greep, ging in augustus vorig jaar op bezoek bij Poetin in Sotsji.

Poetin had nog een speciaal, typisch Russisch kado voor Al-Sisi in petto. In het bijzijn van de pers toverde de Russische president een Kalasjnikov AK-47 tevoorschijn voor de Egyptische president.

PvdA: werkgevers ondermijnen stakingsrecht via VN

De PvdA in het Europees Parlement vreest een aantasting van het recht om te staken. PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius verlangt stappen van de Europese Commissie in Brussel.

Ook Europa moet op de bres om het recht om te staken te beschermen, waarschuwde Jongerius dinsdag in het EU-parlement in Straatsburg. Volgens haar proberen de werkgevers in de VN-arbeidsorganisatie ILO het stakingsrecht te torpederen. "Het is duidelijk dat werkgevers de zware economische tijden misbruiken. Ze willen het enige middel wegnemen dat werknemers hebben om voor zichzelf op te komen", zei ze.

De vakbonden willen dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zich uitspreekt over de kwestie. De bonden zien het stakingsrecht als een onlosmakelijk onderdeel van de ILO-afspraken over arbeid. Jongerius vindt dat de Europese Commissie de vakbonden moet steunen.

Stalker moet uit buurt filmproducent blijven

David Geffen heeft voorlopig geen last meer van zijn stalker. De man moet de komende tien jaar minstens 180 meter uit de buurt van de 71-jarige muziek- en filmproducent blijven, schrijft TMZ.

Jamie Kuntz werd eind vorig jaar aangehouden voor het volgen, lastigvallen en bedreigen van Geffen. De advocaat van de twintiger liet in december weten aan de entertainmentsite dat de man een seksuele relatie met Geffen zou hebben gehad, maar dat de mediamagnaat een contactverbod aanvroeg nadat Kuntz diepere gevoelens voor hem had geuit.

De rechter heeft de jonge man veroordeeld tot een jaar psychologische hulp, twee keer per week. Ook heeft hij een proeftijd van twee jaar gekregen.

Kuntz kwam in 2012 in het nieuws nadat hij uit zijn American football-team was gezet omdat hij een man had gekust.

Geffen richtte onder meer platenmaatschappijen Asylum Records en Geffen Records op. Later stapte de zakenman in de filmwereld, door samen met onder anderen Steven Spielberg productiebedrijf DreamWorks op te zetten. Hij had begin jaren zeventig een relatie met zangeres Cher, maar kwam er later openlijk voor uit dat hij op mannen valt.

Interview en trailer IRONFALL Invasion

Er komt iets moois aan op de draagbare Nintendo’s: IRONFALL Invasion. Drie indie-ontwikkelaars hebben een derdepersoons shooter gemaakt met 60 fps. Je vecht als man of vrouw tegen een invasie van buitenaardse robots.

Er is een verhaalstand, een multiplayer en meer spelmodi. De multiplayer is voor maximaal zes personen met op het moment zes multiplayerarena’s. Om het grote publiek kennis te laten maken met IRONFALL Invasion kun je gratis spelen. Je krijgt dan het eerste level van het verhaal en één multiplayerarena. Het volledige verhaal en de multiplayer kun je los aanschaffen of in een pakket.

De ontwikkelaars lichten in een interview het een en ander toe. Je kan bij het spelen volgens hen ook gebruik maken van een stylus en eventueel de c-stick.

IRONFALL Invasion komt 13 februari uit voor Nintendo 2DS, Nintendo 3DS en New Nintendo 3DS.

Hanna Verboom maakt debuut als regisseur

Hanna Verboom debuteert als regisseur met de korte film Het Cadeau. Zij biedt de productie de komende week ter gelegenheid van Valentijnsdag gratis aan via haar digitale filmplatform Cinetree. Daar kan de film, die is geproduceerd door Cinetree en mede mogelijk gemaakt door KPN, als voorvertoning bekeken en doorgestuurd worden. Dat heeft Verboom dinsdag bekendgemaakt.

Verboom heeft ook zelf het scenario geschreven. Het Cadeau vertelt over een vrouw (Sytske van der Ster) die vast zit in haar leven en na een toevallige aanraking met een wildvreemde al haar bezittingen verkoopt om met hem in contact te komen.

Verboom, bekend als actrice in series als De Co-Assistent en Feuten, gaf recent al aan zich voorlopig op andere zaken dan acteren te willen concentreren. "Acteren blijft mijn grote liefde", legt ze uit. "Maar als regisseur draag je bij in alle facetten van het maakproces. Hierdoor kan je met je team echt een eigen verhaal neerzetten, en dat heeft iets magisch." De regisseur stelt met Het Cadeau 'iets van de essentie' van het grote thema liefde in een korte film te vatten.

Hoofdrolspeelster Sytske van der Ster is ook bekend van De Co-Assistent en is momenteel in het theater te zien in de musical Minoes. "Hanna is iemand die ook achter de camera heel goed weet wat ze wil", prijst Van der Ster. "Sterker nog: omdat ze zelf ook actrice is, kan ze heel helder haar ideeën aan haar eigen acteurs overbrengen. Vaak zei haar blik al voldoende en had ze niet eens woorden nodig." Verboom wil in de toekomst zeker meer films gaan regisseren.

De film is vanaf dinsdag te zien op de site van Cinetree.

Verstuur je valentijnskaart gratis met een echte kus

Voor iedereen die in dit digitale tijdperk geen postzegels meer in huis heeft, maar toch een valentijnskaart wil versturen is er goed nieuws. Dit jaar kun je de kaart namelijk bezegelen met een liefdevolle kus in lippenstift.

Een echte bezegeling van de liefde dus. Een flinke smakkerd in de hoek van de kaart of envelop is voldoende: de postbode bezorgt alle kaarten met kus op valentijnsdag op de mat.

Het was nog een flinke k(l)us om ervoor te zorgen dat het scanapparaat alle zoenen kan herkennen. "Daarvoor hebben we 500 kaarten met lippenstift gekust en door het apparaat gevoerd", aldus een woordvoerder van PostNL. Het is nog moeilijk in te schatten hoeveel mensen hun valentijnspost gaan bezegelen met een kus. Normaal gesproken worden er met valentijn rond de 500.000 kaarten verstuurd. "Maar dat is een schatting, want niet alle valentijnspost is goed herkenbaar."

Om mee te doen aan de actie moet de kaart op 13 februari voor vijf uur in de brievenbus liggen, met een duidelijk zichtbare lippenstiftzoen. Ook mannen mogen meedoen aan de actie, aldus een woordvoerder van PostNL. Alleen grenzeloos verliefde mensen moeten alsnog een postzegel halen: de actie is alleen geldig voor kaarten en brieven in Nederland.

'Bobbi overlijdt op sterfdag Whitney Houston'

De familie van Bobbi Kristina Brown wil haar wel van de beademing halen, maar niet voor 11 februari. Het is woensdag precies drie jaar geleden dat Whitney Houston overleed en volgens New York Post wil de familie Bobbi laten gaan op de sterfdag van haar moeder.

Cissy Houston zou het idee om haar kleindochter te laten overlijden op dezelfde dag als haar dochter afgelopen weekend hebben geopperd toen ze sprak met de familie van Bobby Brown, de vader van Bobbi. De Browns zouden ermee akkoord zijn gegaan om de stekker er rond middernacht uit te trekken, zodat Bobbi sterft op de 11e. Dit zou een symbolische manier zijn om moeder en dochter voor altijd bij elkaar te houden, zou een van de familieleden van de zanger hebben gezegd tegen de krant.

De 21-jarige Bobbi Kristina is het enige kind van Whitney en Bobby. Ze ligt in coma sinds ze op 31 januari bewusteloos werd aangetroffen in de badkuip in haar huis. Volgens de anonieme bron die New York Post opvoert, zou Bobbi hersendood zijn en kan er niets meer voor haar worden gedaan.

Het politieonderzoek naar hoe Bobbi Kristina bijna kon verdrinken in haar badkuip is nog gaande. Maandag werd bekend dat ze verwondingen aan haar gezicht had toen ze werd gevonden.

De wereldberoemde Whitney werd op 11 februari 2012 dood aangetroffen in het bad in haar hotelkamer. Ze werd 48 jaar.

Frans Bauer populairste valentijn

Frans Bauer mag zichzelf de populairste bekende valentijn noemen. De meeste Nederlanders vinden dat de volkszanger op 14 februari een valentijnskaart verdient.

Bauers vader overleed vorige maand en een groot deel van de ruim 2800 respondenten die de enquête van Right Marktonderzoek en Kaartje2go invulden - voornamelijk vrouwen - vindt dat hij daarom wel wat steun kan gebruiken. Een andere reden die wordt genoemd: de persoonlijkheid van de artiest.

Acteur en presentator Jan Kooijman kan vooral van jonge vrouwen kaarten verwachten, terwijl Robert 'Dokter Love' ten Brink bij vrouwen van alle leeftijden in de smaak valt.

De mannen sturen het liefst een kaartje naar Chantal Janzen. Zij werd veruit het meest genoemd.

Relatief veel doden door lawines

Het aantal lawinedoden door het skiën buiten de pistes is dit wintersportseizoen al opgelopen tot 57. Dat zijn er ongeveer tien tot twintig procent meer vergeleken met deze tijd in voorgaande jaren. Dat heeft Bert Romani, commercieel directeur bij de Nederlandse Ski Vereniging, dinsdag gezegd.

Gemiddeld overlijden er rond de honderd skiërs en snowboarders in een wintersportseizoen. "Het zijn er nu relatief veel. Het lawinegevaar zit op niveau 3, op een schaal van 5. Dat betekent serieus lawinegevaar. Je moet verdomd goed weten waar je mee bezig bent", vertelt Romani. Het gevaar geldt volgens hem voor vrijwel alle Alpengebieden.

Het hoge aantal doden door lawines komt vooral door de slechte opbouw van de sneeuwlagen, veroorzaakt door het relatief warme weer aan het begin van het seizoen. Daardoor hechten de lagen minder goed, waardoor de massa's sneeuw makkelijker naar beneden schuiven.

Romani adviseert wintersporters om niet off-piste te gaan skiën.

Celstraf voor dumpen drugsafval

In een zeldzame strafzaak over het dumpen van chemisch drugsafval is dinsdag een man uit Valkenswaard veroordeeld tot zeven maanden celstraf. Een medeverdachte werd vrijgesproken. Er was tegen ieder anderhalf jaar cel geëist.

Het gebeurt zelden dat dumpers van drugsafval worden betrapt of opgespoord. De beide mannen werden in 2013 toevallig door de politie gezien bij het verlaten van een donker bospad in Valkenswaard.

Na een wilde achtervolging werd hun vrachtwagen in Borkel en Schaft klemgereden en werden de verdachten aangehouden. Er kwam een zoutzuurwalm uit de laadruimte. In de vrachtauto trof de politie de restanten van 1500 liter BMK, goed voor de productie van ongeveer 150 kilo speed. Op het bospad in Valkenswaard werden vaten met drugsafval gevonden.

Kort geding tegen V&D Roermond uitgesteld

Verhuurder ProWinko heeft een kort geding tegen V&D om de vestiging in Roermond uitgesteld. Dat geding zou woensdag dienen, maar V&D krijgt een week de tijd om de huur voor de vestiging alsnog te betalen.

Dat heeft directeur Max Vorst van ProWinko dinsdag laten weten. Mocht V&D in gebreke blijven met de betaling van de huur, dan daagt ProWinko het bedrijf alsnog voor de rechter.

ProWinko zat de afgelopen dagen bij het overleg van de verhuurders met V&D en ging akkoord met de gemaakte afspraken. Vorst verwacht geen problemen, zei hij dinsdag. "Als de deal wordt nagekomen, is het kort geding van de baan", zei hij. "Voor de 11e zou betaald worden, maar dat is woensdag moeilijk te checken. Vandaar het uitstellen van de rechtszaak."

Defensie doorzoekt pand in Amsterdam

De politie doorzoekt dinsdag met behulp van medewerkers van Defensie een pand aan de Middenweg in Amsterdam-Oost. Dit gebeurt in het kader van een lopend onderzoek, waar een politiewoordvoerster niets over kan zeggen. "We willen het onderzoek niet schaden."

De politie is er al sinds dinsdagochtend bezig en inmiddels assisteert Defensie haar met speciale apparatuur. De woordvoerster kon niet bevestigen of het onderzoek in een op deze plek gevestigde KPN-winkel plaatsvindt. Het pand is afgezet met zwarte schermen.

Rebellen Oekraïne beschieten hoofdkwartier leger

De Oekraïense rebellen hebben dinsdag de oostelijke stad Kramatorsk beschoten. Dat zegt president Petro Porosjenko. De stad ligt op vijftig kilometer van het front en herbergt het hoofdkwartier van het Oekraïense leger.

De regionale commissaris van politie Vjatsjeslav Abroskin maakte ook melding van de beschieting. De lokale website Donetskije Novosti plaatste foto's van een raket die zich vlak bij een appartementengebouw in de grond had geboord. Even verderop lagen twee lichamen.

Sneak peak van Deep Down

Capcom toont veel van hun games in een filmpje bedoeld om potentiële werknemers aan te trekken. Daarbij zien wij na 22 seconden wat gameplay van Deep Down.

Voor de professionals die binnenkort verhuizen naar Japan en voor degenen die willen weten wat al de Japanse tekentjes betekenen, Capcom is onder andere op zoek naar modelontwerpers, effecten ontwerpers, animatie ontwerpers en programmeurs.

Capcom heeft eerder laten weten dat zij eerst Dragon’s Dogma Online uitbrengen en daarna pas Deep Down. Beide games zijn exclusief voor de PlayStation 4.

OM eist 22 jaar cel in sjaalmoord Kerkrade

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Maastricht 22 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen een 43-jarige inwoonster van Kerkrade geëist wegens het doden van plaatsgenote Käthy Maassen-Kockelkoren (82).

Jeanny P. zou op 2 april 2013 het slachtoffer met behulp van een sjaal hebben gewurgd. De bij die gelegenheid gestolen pinpas van het slachtoffer zou zijn gebruikt door medeverdachte Roland V. (34). Die haalde daarmee geld van haar rekening af. Het OM eiste tegen hem om die reden zes maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk.

P. had geld nodig en ging om die reden naar haar overbuurvrouw Maassen. Beiden kenden elkaar, P. had in het verleden wel eens boodschappen gedaan voor het bejaarde slachtoffer. Mogelijk kende zij om die reden het bankpasnummer.

P. had volgens het OM een enorme huurachterstand, schuld bij CZ, een PGB-schuld, ze had zelfs de hond al verkocht. Ze dreigde het huis uitgezet te worden. Waarschijnlijk weigerde Maassen haar geld te geven, waarop P. het slachtoffer met een sjaal wurgde. Het OM sprak van gekwalificeerde doodslag oftewel roofmoord.

Haar vriend Roland V. was volgens het OM niet betrokken bij de roofmoord, maar pinde diezelfde dag tot tweemaal toe grote bedragen met de pinpas van Maassen. Voor dat geld werden alcohol, tabak en drugs gekocht voor gezamenlijk gebruik.

Kliniek betaalt 1,88 miljoen na verwisseling baby's

Een kliniek in de Zuid-Franse stad Cannes moet 1,88 miljoen euro schadevergoeding betalen aan twee gezinnen van wie twee baby's twintig jaar geleden kort na de geboorte werden verwisseld. Dat heeft de rechtbank in Grasse dinsdag bepaald.

De kinderen, inmiddels volwassen vrouwen, krijgen elk vierhonderdduizend euro. De drie ouders die bij de zaak betrokken zijn krijgen ieder drie ton en drie broers en zussen ieder zestigduizend euro.

De advocaat van de kliniek, Sophie Chas, kon nog niet zeggen of de kliniek in beroep gaat.

Duizendste NBA-zege coach Popovich

De vermaarde basketbalcoach Gregg Popovich heeft maandagavond (lokale tijd) zijn duizendste zege in de Amerikaanse competitie NBA behaald. Hij zag zijn ploeg San Antonio Spurs met 95-93 winnen van de Indiana Pacers. Met nog welgeteld twee seconden te spelen schoot de Italiaanse guard Marco Belinelli de winnende punten binnen. Daarmee bekroonde hij een sterke eindsprint van de Spurs, die in het vierde en laatste kwart liefst dertig punten maakten, tegen veertien van de thuisploeg.

Popovich is de negende coach in de NBA-historie die de magische grens van duizend overwinningen heeft bereikt. Hij is echter pas de tweede trainer, na Jerry Sloan (Utah Jazz), die met dezelfde club deze mijlpaal bereikt. Pop is sinds 1996 de hoofdcoach van de Spurs, die hij naar vijf NBA-titels leidde.

Overige uitslagen
Philadelphia 76ers - Golden State Warriors 84-89
Washington Wizards - Orlando Magic 96-80
Miami Heat - New York Knicks 109-95
Milwaukee Bucks - Brooklyn Nets 103-97
Minnesota Timberwolves - Atlanta Hawks 105-117
New Orleans Pelicans - Utah Jazz 96-100
Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers 98-115
Denver Nuggets - Oklahoma City Thunder 114-124 

Britten houden bewakingsbeleid Assange tegen licht

De Britse politie gaat het bewakingsbeleid van Wikileaks-voorman Julian Assange tegen het licht houden. Assange houdt zich schuil in de Ecuadoraanse ambassade in Londen en wordt voortdurend in de gaten gehouden door agenten.

Politiechef Bernard Hogan-Howe zei dat het wel erg veel begint te kosten om Assange dag en nacht in de gaten te houden. De politie gaat nu bekijken wat er kan worden gedaan om de kosten terug te dringen. De Britse vicepremier Nick Clegg zei vorige week dat de bewaking van Assange ongeveer tien miljoen pond kost.

Assange zit al sinds 2012 in de ambassade om te voorkomen dat hij door Groot-Brittannië wordt uitgeleverd aan Zweden. De Zweedse autoriteiten willen hem graag horen in verband met een mogelijk zedenmisdrijf. Assange ontkent iets verkeerd gedaan te hebben en vreest dat hij via Zweden weer wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten die hem willen vervolgen voor het lekken van geheime documenten.

Miley Cyrus de porno in

Miley Cyrus gaat eindelijk de porno in. Het gevallen Disney-sterretje heeft namelijk een behoorlijk kinky filmpje van zichzelf ingestuurd voor het New York City Porn Film Festival.

Het gaat hier om de clip van 'Tongue Tied'. Het plaatje, met kutmuziek uiteraard, kwam in mei vorig jaar uit.

Blijkbaar vindt de 21-jarige 'zangeres' zelf ook dat de clip pure porno is. Met deze videoclip, waarin Miley bijna geheel naakt is te zien, hoopt ze eind deze maand een prijs te winnen op het pornofilmfestival.

'Miley, good fuck!'

Deel documenten MH17 openbaar

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft vele tientallen documenten over de ramp met de MH17 dinsdag openbaar gemaakt. Dat gebeurde nadat NOS, RTL Nieuws en de Volkskrant hierom hadden gevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Het gaat om stukken van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing en de Interdepartementale Commissie Crisisbeheersing. Onder de documenten zijn onder meer agenda's, nota's, meldingen uit de (sociale) media, feitenoverzichten en draaiboeken van bijeenkomsten met nabestaanden. Veel informatie is zwart gemaakt.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines stortte op 17 juli vorig jaar neer in het oosten van Oekraïne. Het toestel is vermoedelijk neergeschoten met een raket. Er kwamen 298 mensen om onder wie 196 Nederlanders. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar de toedracht.

Vos in gesprek over werelduurrecord

De Belgische krant Het Nieuwsblad wil wielrenster Marianne Vos verleiden het werelduurrecord bij de vrouwen aan te vallen. "We zijn momenteel nog aan het onderhandelen", maakte chef sport Guy Fransen maandag tijdens de presentatie van de Flanders Classics in Gent bekend.

De 27-jarige Vos is naast meervoudig wereldkampioene in het veld en op de weg ook regerend olympisch wegkampioene in het vrouwenwielrennen. Ze kan ook in het baanwielrennen uit de voeten, want in 2008 op de Spelen in Peking pakte ze goud in de puntenkoers.

Het werelduurrecord bij de vrouwen staat sinds 1 oktober 2003 op naam van Leontien Van Moorsel. Op de wielerbaan in Mexico City werkte ze destijds 46,065 kilometer af. Jeannie Longo uit Frankrijk legde op 26 oktober 1996, eveneens in Mexico City, 48,195 kilometer in een uur af. Maar dat gebeurde met een fiets met aerodynamische verbeteringen.

Thomas Dekker valt op woensdag 25 februari het werelduurrecord aan. De 30-jarige Nederlander doet dat in het Mexicaanse Aguascalientes tussen 17.00 en 19.00 uur Nederlandse tijd.

Drugslab in schuur Etten-Leur

In een schuur aan de Grauwe Polder in Etten-Leur is dinsdag een speedlaboratorium ontdekt. De recherche ging dinsdag kijken vanwege vermoedens over drugsproductie en vonden inderdaad een laboratorium in de loods. De eigenaar van de loods is aangehouden.

De politie spreekt over een vrij groot laboratorium. Vanwege de zure, gevaarlijke chemische damp kan de politie de schuur nog niet in, aldus een woordvoerder.

Geen einddeal Griekenland op extra eurogroep

Tijdens de extra vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden woensdag zal er geen beslissende deal worden gesloten over Griekenland. Dat zei een woordvoerster van de Europese Commissie dinsdag. "We hebben geen verwachtingen over een einddeal morgen."

Woensdag komt de eurogroep bijeen om te praten over Griekenland. De nieuwe Griekse regering wil af van het stringente bezuinigingsbeleid van de afgelopen jaren. De geldschieters, onder meer de eurolanden, hameren erop dat Griekenland gemaakte afspraken nakomt.

Maandag waren er mediaberichten dat voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie met de Grieken sleutelt aan een tienpuntenplan. "Er is geen Juncker-plan", aldus de zegsvrouwe. Zij bevestigde wel dat er intensief contact is tussen Juncker, de Griekse premier Alexis Tsipras en andere kopstukken in de eurozone. "Maar tot nu toe zijn deze contacten niet vruchtbaar gebleken."

Sparta Praag test Bakkal af

Otman Bakkal is er niet in geslaagd om een contract af te dwingen bij Sparta Praag. De 29-jarige middenvelder meldde zich vorige week in Turkije voor een oefenstage bij de Tsjechische topclub. Via Twitter liet Sparta Praag dinsdagochtend weten, dat de proefperiode van Bakkal geen succes was. "Hij zal geen enkel contract ondertekenen", aldus de club.

De loopbaan van Bakkal zit al een tijdje in het slop. Na zijn eerste afscheid bij Feyenoord in 2012 vertrok de voormalige speler naar onder meer PSV en Dinamo Moskou. In Rusland kon hij geen indruk maken. In het seizoen 2013-2014 keerde hij zonder succes terug bij Feyenoord. Sindsdien zit Bakkal zonder club. Hij trainde recentelijk mee bij Jong PSV.

Eredivisiecoaches voorstander van extra officials

Het merendeel van de achttien voetbalcoaches in de Eredivisie is voorstander van extra officials in het arbitrageteam tijdens wedstrijden. Dat blijkt dinsdag uit een enquête van De Telegraaf. Twee derde (66,6 procent) van de trainers is voor de invoering van een vijfde en zesde assistent-scheidsrechter op de achterlijn.

Bijna alle oefenmeesters (zeventien) zouden het liefst een videoscheidsrechter verwelkomen in de Eredivisie. Alleen Henk de Jong (SC Cambuur) ziet dat nog niet zo zitten "Je krijgt heel veel discussie in wedstrijden, denk ik", liet de Friese coach weten.

Valentijnsdag

Vriendlief heeft niet zo veel met Valentijnsdag. Behalve dat hij het romantische gedoe nogal geforceerd vindt, kan hij de datum niet onthouden. Althans, in zijn hoofd koppelt hij geen speciale gebeurtenis rond die dag. Dat is net zoiets als verjaardagen: hij weet wel wanneer ik jarig ben, maar hij vergeet het. Als ik wil dat hij aan mijn verjaardag denkt, dan zeg ik hem gewoon twee keer per dag dat ik bijna jarig ben. Zo hoeft hij zich niet te generen dat hij het is vergeten, en hoef ik niet teleurgesteld te zijn als hij er niet aan denkt. Het is namelijk niet persoonlijk: het zit gewoon niet in zijn hoofd.

Kamer krijgt inzage in taksdeal Starbucks

De Tweede Kamer krijgt een vertrouwelijke en technische briefing over de afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met de Amerikaanse koffieketen Starbucks. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft dat dinsdag toegezegd.

De Kamer had daar op initiatief van GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver om gevraagd. Wiebes is er eigenlijk niet voor, omdat de deal met Starbucks al door de Europese Commissie wordt onderzocht. Die vermoedt dat er sprake is van verboden staatssteun. Maar omdat er al zoveel openbaar over is geworden, laat Wiebes in dit geval pragmatisme boven zijn principes gaan. Hij zal in de briefing de Kamer 'een volledig, helder en transparant beeld' geven van belastingafspraken en die met Starbucks in het bijzonder.

Ontknoping in grootste terrorismeproces België

Het grootste terrorismeproces ooit in België, rond de inmiddels opgedoekte radicale moslimbeweging Sharia4Belgium, kent woensdag een ontknoping. Dan spreekt de rechtbank in Antwerpen de vonnissen uit tegen 45 verdachten die terecht stonden voor onder meer deelname aan een terroristische organisatie en het ronselen van jongeren voor de gewapende strijd in Syrië.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had Sharia4Belgium maar één doel: het omvergooien van de democratie en het oprichten van een islamitische staat. Met één onbetwiste leider: Fouad Belkacem. Tegen hem eiste het OM dan ook de maximale celstraf van vijftien jaar en een boete van dertigduizend euro.

Volgens de verdediging is Belkacem de zondebok voor alle naar Syrië vertrokken jongeren en is hij het slachtoffer van een hetze. Belkacem is niet de leider en Sharia4Belgium is geen terroristische organisatie. Zijn advocaat vroeg dan ook om vrijspraak.

Een ander opvallend figuur in dit proces is Jejoen Bontick. Hij is niet alleen verdachte, hij is ook kroongetuige. De jongeman legde belastende verklaringen af tegen enkele leden van de moslimbeweging.

Het OM eiste toch tegen de bekende Syriëganger vier jaar cel en zesduizend euro boete omdat hij in Syrië heeft gevochten. Schandalig vond zijn vader Dimitri, die de media haalde omdat hij zijn zoon ging halen in Syrië. Jejoen is slachtoffer, meent hij.

Ook tegen vijftien andere kopstukken van de beweging eiste het OM fikse celstraffen, van acht tot vijftien jaar en boetes tot maximaal dertigduizend euro. Tegen andere leden, lager in de hiërarchie, werden celstraffen tot tien jaar gevorderd.

Veel van de verdachten zijn in Syrië. Van enkelen wordt zelfs vermoed dat ze zijn omgekomen tijdens gevechten.

De zitting begint om 09.00 uur. Camera's, mobiele telefoons en andere opnameapparatuur zijn verboden in de zaal. Het vonnis wordt woensdag in de loop van de dag gepubliceerd op een website.

Mansveld maakt afspraken over vloeibaar gas

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) heeft afspraken gemaakt met het bedrijfsleven over het gebruik en transport van vloeibaar gas. De partijen tekenden dinsdag het Safety Deal LNG (Liquified Natural Gas).

Het programma moet ervoor zorgen dat de overheid in overleg met het bedrijfsleven en kennisinstellingen tot passende regelgeving voor gebruik en transport van het gas komt. Mansveld hoopt zo te voorkomen dat de regels onnodig knellend worden voor de transportsector.

Het kabinet is voorstander van het gebruik van LNG door binnenvaartschepen en vrachtwagens omdat het minder luchtvervuiling en lawaai veroorzaakt dan diesel. Nederland is een voorloper als het gaat om toepassing van LNG.

'Kliekipedia' wapen tegen voedselverspilling

Nederlanders moeten de vijftig kilo voedsel die jaarlijks per persoon in de kliko belandt beter gebruiken. De Stichting Ideële Reclame (SIRE) lanceert daarvoor dinsdag de website kliekipedia.nl, waarop tal van tips zijn terug te vinden om etenswaren alsnog te gebruiken in plaats van weg te gooien.

Volgens SIRE gaat veertien procent van alle gekochte voedselproducten ongebruikt de afvalbak in. Jaarlijks wordt op die manier tussen de 1,7 en 2,6 miljard kilo eten verspild. Kliekipedia biedt volgens directeur Lucy van der Helm van SIRE handige recepten om restjes op smaakvolle wijze te bereiden.

Oud brood kan bijvoorbeeld worden gebruikt om croutons of paneermeel van te maken. Overrijpe bananen zijn goed bruikbaar in smoothies. "Doel van deze campagne is consumenten te laten realiseren dat zij zelf aan zet zijn om voedselverspilling terug te dringen", zegt Van der Helm.

Medewerker Erasmus opgepakt om verduistering

Een medewerker van de Erasmus Universiteit in Rotterdam is aangehouden op verdenking van verduistering. Hij is op non-actief gesteld, meldt de universiteit. Volgens Eramus Magazine zou er 22 duizend euro van rekeningen van de universiteit naar de eigen rekening overgemaakt zijn.

De universiteit kan gedurende het onderzoek door het Openbaar Ministerie geen mededelingen doen. Ook details, zoals bijvoorbeeld op welke afdeling deze medewerker zit, wordt niet naar buiten gebracht. Wel is duidelijk dat het om een onderzoek gaat dat sinds november vorig jaar loopt.

Franse jihadist opgepakt op Schiphol

De marechaussee heeft vorige week op Schiphol een 27-jarige Fransman aangehouden die waarschijnlijk naar Syrië wilde reizen om daar deel te nemen aan de gewapende strijd. Dat heeft de marechaussee dinsdag bekendgemaakt.

Tijdens een controle liet de man weten op weg te zijn naar Turkije. Toen werd doorgevraagd ontstond het vermoeden dat hij als jihadist op weg was naar Syrië.

De man zit vast en de marechaussee en het Openbaar Ministerie hebben een onderzoek ingesteld.

Proef Randstad biedt negentig flexwerkers hypotheek

Bij de proef van uitzendorganisatie Randstad om mensen met een flexibel arbeidscontract makkelijker in aanmerking te laten komen voor een hypotheek, kwamen afgelopen jaar ruim vierhonderd aanvragen binnen. Hiervan is aan negentig mensen de benodigde perspectiefverklaring verstrekt. Randstad vindt het resultaat voldoende om verder te gaan met het initiatief.

Hypotheekverstrekker Obvion had toegezegd flexkrachten een hypotheek te verstrekken wanneer Randstad voor hen een verklaring zou afgeven met de verwachting dat zij in de toekomst tenminste hun huidige inkomstenniveau kunnen handhaven. Dit papiertje dient als vervanging van de werkgeversverklaring, die normaal nodig is bij het aanvragen van een hypotheek.

Voor de proef waren tienduizend medewerkers van Randstad aangeschreven. Het ging om flexwerkers die ten minste een jaar werkzaam waren voor de uitzendorganisatie.

Werkloosheid rijke landen zakt verder

De werkloosheid in de geïndustrialiseerde landen is in december gedaald naar het laagste niveau sinds januari 2009. Dat maakte de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag bekend.

De werkloosheid in de 34 rijkere landen die samen de OESO vormen, zakte in de laatste maand van 2014 naar 7,1 procent van de beroepsbevolking. In totaal werden in december 43 miljoen werklozen geteld. Dat waren er 6,7 miljoen minder dan op de piek van de werkloosheid, die in april 2010 werd bereikt. Er zijn in de OESO-landen echter nog altijd 8,6 miljoen werklozen meer dan voor de escalatie van de financiële crisis, in juli 2008.

De werkloosheid daalde in december licht in de eurozone, de Verenigde Staten en Japan. In Canada bleef de situatie op de arbeidsmarkt stabiel, terwijl de werkloosheid in Zuid-Korea toenam.

Kramer niet in actie op tien kilometer bij WK afstanden

Sven Kramer doet donderdag niet mee aan de tien kilometer op de wereldkampioenschappen afstanden in Heerenveen. Erik Jan Kooiman neemt de plek van Kramer over. De schaatser van de Clafis-ploeg won afgelopen november het brons op de 10.000 meter tijdens de NK afstanden.

Kramer komt nu alleen in actie op de team pursuit en de vijf kilometer. Volgens hemzelf is het geen verrassing dat hij de tien kilometer aan zich voorbij laat gaan. "Dat komt mede door het schema. Je kunt wel alles willen, maar dan moet je in mega goeden doen zijn en een supergoede basis hebben. Vooralsnog vind ik dat voor mezelf te smal, ook met het oog op het WK allround in Calgary over twee weken."

"Ik vind de tien kilometer een fantastische afstand en zou niets liever willen, maar ik moet gewoon verstandig zijn. Maar mijn pijlen zijn toch gericht op de vijf kilometer, dat is voor mij het belangrijkste."

Vorig jaar tijdens de Olympische Spelen en twee jaar geleden tijdens de WK afstanden legde Kramer beslag op het zilver achter Jorrit Bergsma. In 2007, 2008 en 2009 werd hij wereldkampioen op de tien kilometer. Het volledige interview is te vinden op de site van de NOS.

Fed Cup-team strijdt met Australië om plek in wereldgroep

Het Nederlands Fed Cup-team zal voor een plek in wereldgroep I moeten stijden tegen Australië. Dit heeft de loting in Londen dinsdagmorgen uitgewezen. Nederland zal opnieuw thuis spelen en kan daardoor de ondergrond bepalen waarop gespeeld gaat worden. 

De Australische vrouwen verloren afgelopen weekeinde in de eerste ronde van de wereldgroep met 4-1 van Duitsland en moeten daardoor een promotie/degradatieduel spelen. Het Nederlands team van captain Paul Haarhuis, met daarin Kiki Bertens, Arantxa Rus, Richel Hogenkamp en Michaëlla Krajicek, versloeg in werelgroep II Slowakije in Apeldoorn met 4-1 en mogen daardoor strijden voor en plekje op het hoogste niveau.

Bij Australië speelden afgelopen weekend Samantha Stosur (WTA-25) en Jarmila Gajdošová (WTA-54) de singlepartijen. Ook Casey Dellacqua (WTA-35) was geselecteerd en speelde in de dubbelwedstrijd. Het land heeft drie dames in de top zestig van de wereld en is daarmee op papier wel de favoriet om zich te handhaven. Kiki Bertens is met een 70e plaats de hoogst genoteerde Nederlandse op de wereldranglijst. 

De playoffs staan gepland voor 18 en 19 april. De winnaar van deze ontmoeting speelt volgend jaar in wereldgroep I. De verliezer komt uit in wereldgroep II. 

Kans op strafzaak tegen bondscoach Conte vanwege matchfixing

De Italiaanse bondscoach Antonio Conte wacht mogelijk een strafzaak wegens matchfixing. Zijn naam staat op een lijst met 130 mensen die het openbaar ministerie verdenkt van betrokkenheid bij voetbalfraude. Het vooronderzoek heeft vier jaar geduurd. De publicatie van de bevindingen is in Italië doorgaans de laatste stap op weg naar de rechter.

Conte heeft overigens al een schorsing, opgelegd door de Italiaanse bond (FIGC), uitgezeten wegens de affaire. Die dateert uit de tijd dat hij trainer was van Siena in 2011. Zelf heeft hij zijn onschuld altijd volgehouden.

Ook Stefano Colantuono, de oefenmeester van Atalanta, wordt genoemd in het dikke rapport van Roberto Di Martino, officier van justitie in Cremona. Stefano Mauri (Lazio), oud-Atalanta-aanvoerder Cristiano Doni en ex-international Giuseppe Signore moeten eveneens strafrechtelijke vervolging vrezen.

De FIGC heeft in de loop der jaren al meer dan vijftig spelers geschorst en clubs bestraft met puntenaftrek.

Zaak faillissement Moszkowicz niet van de baan

De zaak over het faillissement van oud-advocaat Bram Moszkowicz is nog niet van de baan. Dat heeft de advocaat van de schuldeiser die het faillissement van Moszkowicz heeft aangevraagd dinsdag laten weten.

Maandag werd bekend dat de zitting die dinsdag stond gepland in Amsterdam niet doorgaat. De zaak is aangehouden. Volgens advocaat Maarten Blok hebben de partijen een regeling getroffen, maar betekent dat nog niet dat het verzoek om faillissement van Moszkowicz helemaal van de baan is.

Moszkowicz financiële problemen stapelen zich al langere tijd op. In december kon een veiling van huisraad van de ooit vermaarde strafpleiter ternauwernood worden voorkomen. Zanger Gordon schoot hem toen financieel te hulp. Moszkowicz heeft vorige week de hoop uitgesproken dat er deze keer een vergelijkbare oplossing komt.

Zaalvoetballers Oranje spelen gelijk

De Nederlandse zaalvoetballers hebben maandagavond in Sittard een oefenwedstrijd tegen Slowakije op 3-3 afgesloten. Bij rust leidde Oranje nog met 2-1. De Nederlandse doelpunten werden gemaakt door Mohamed Attaibi, Jamal El Ghanoutti en Zakaria Amrani. Dinsdag staan beide teams nogmaals tegenover elkaar.

De selectie van bondscoach Marcel Loosveld bereidt zich voor op het EK-kwalificatietoernooi in Bosnië-Herzegovina (17-22 maart). Het gastland, Rusland en Letland zijn de tegenstanders. De eindronde is in volgend jaar in Servië.

'Geen controle op doelmatigheid EU-subsidie'

Bij de controle op de besteding van EU-subsidies wordt niet gekeken of het project ook effectief was. Bedrijven of instellingen die subsidie kregen uit Brussel worden beoordeeld op hun inspanningen, niet op het behaalde (maatschappelijk) resultaat.

Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in het jaarlijkse EU-trendrapport. Checken of het project ook effectief was, hoort nog niet bij de Brusselse eisen. "Daardoor worden kansen voor een betere besteding van EU-geld niet benut, zeker bij projecten waar wel informatie over effecten beschikbaar is", aldus de Rekenkamer dinsdag.

De Europese Unie gaf in 2013 148,5 miljard euro uit. Dat is ongeveer 1 procent van het gezamenlijk bruto nationaal inkomen van de EU-landen.

Ribéry en Rafinha trainen weer voluit mee

De rentree van Franck Ribéry bij Bayern München is nabij. De Fransman trainde maandag voor het eerst sinds hij geblesseerd raakte voluit mee met de selectie. Tijdens de voorbereiding op de tweede competitiehelft liep de vleugelaanvaller een spierscheuring op in het rechterdijbeen.

"Even afwachten hoe mijn spieren op de belasting reageren. Ik hoop er tegen Hamburger SV bij te zijn", zei Ribéry. Ook Rafinha is weer fit. Hij miste de hervatting van het seizoen door de beschadiging van een enkelband.

Bayern treedt zaterdag aan tegen HSV, drie dagen later staat in Lviv de eerste wedstrijd tegen Sjachtar Donetsk in de Champions League op het programma.

Zoektocht vermisten kotter levert nog niks op

Na twee weken heeft de zoektocht naar de laatste twee vermisten van de gezonken kotter uit Urk nog niets opgeleverd. Duikers van de marine zijn echter voorlopig niet van plan om het zoeken op te geven, liet een woordvoerster dinsdag weten.

"De situatie is nog hetzelfde, we zijn nog aan het duiken. Maar we hebben te maken met hele grillige weersomstandigheden, sterke stromingen en heel slecht zicht. Dat is soms maar tien centimeter", vertelt de zegsvrouw. Ook de diepe ligging van het wrak (dertig meter) bemoeilijkt de zoektocht naar de vermisten.

De duikers gingen afgelopen week diverse keren het water in en zijn van plan dit dinsdag opnieuw te doen. Een onderwaterrobot bekijkt eerst wanneer het voor hen het veiligst is om onder water te gaan.

Van het vissersschip, de Z-85 Morgenster, werd twee weken geleden voor het laatst iets vernomen.

Dieven met 4000 liter diesel in laadruim

Twee mannen zijn maandagavond betrapt met vierduizend liter gestolen diesel in de laadruimte van hun vrachtwagen. De truck was uitgerust met een pompinstallatie en in de laadruimte stonden vier volle tanks van duizend liter.

De politie werd gealarmeerd door de beveiliging van een onbemand pompstation in Dongen waar de mannen stonden te tanken uit de dieselput. Een woordvoerder vertelde dinsdag dat brandstofdieven wel vaker met jerrycans of een tank worden betrapt, maar zelden met vier grote tanks.

De verdachten uit Eindhoven en Geldrop zitten vast. De politie onderzoekt of ze betrokken zijn bij meer dieseldiefstallen.

Actievoerders draaien gaskraan dicht

Burgers en organisaties uit Groningen gaan donderdag op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag actie voeren tegen de omvang van de gaswinning. Zij draaien gezamenlijk een twee meter hoge stalen kraan dicht, zo liet Milieudefensie dinsdag weten.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) maakte maandag bekend dat in de eerste helft van dit jaar maximaal 16,5 miljard kubieke meter gas mag worden gewonnen. De actievoerders vinden dat een 'trucje' omdat daarmee een besluit over het blijvend minder winnen van gas wordt uitgesteld.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de kwestie. De actievoerder eisen meer aandacht voor de veiligheid van de door aardbevingen geteisterde Groningers. Ook willen zij dat de bewijslast bij schade wordt omgekeerd en dat alle schade volledig wordt vergoed.

Dochter van ex-premier China stalde geld in Zwitserland

Li Xiaolin, dochter van de voormalige Chinese premier Li Peng, stalde 2,48 miljoen dollar (2,18 miljoen euro) op een geheime bankrekening bij HSBC in Zwitserland. Dat blijkt uit onderzoek van het Internationale Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ). De journalisten troffen de gegevens aan in gelekte documenten die de bijnaam Swiss Leaks hebben gekregen.

Met de onthulling van het ICIJ is opnieuw een naam toegevoegd aan een lange reeks namen van Chinese hoogwaardigheidsbekleders die geld op buitenlandse bankrekeningen stalden om dat aan het zicht van de autoriteiten te onttrekken. Li wilde tegenover het ICIJ niet reageren.

Hoewel de Chinese Communistische Partij geworteld is in het socialisme, hebben partijleden vaak misbruik gemaakt van hun macht om familie en vrienden op belangrijke posities binnen industrietakken als de energie-, communicatie- en bankensector te benoemen. Daarmee verdienden ze forse sommen geld. Critici wijzen erop dat dit vaak ten koste gaat van de gewone man.

Leger én rebellen Oekraïne claimen terreinwinst

Oekraïense regeringstroepen zeggen dinsdag rond Marioepol de rebellen te hebben teruggedrongen. De opstandelingen op hun beurt melden de omsingeling van Debaltseve, een belangrijk spoorknooppunt dat nog in handen van het leger is.

Maandagnacht zijn in het oosten van het land minstens zeven Oekraïense militairen gesneuveld, liet het leger weten. In het voortdurend gebombardeerde Donetsk, het belangrijkste bastion van de rebellen, kwamen twee burgers om. Twaalf anderen raakten gewond.

Ondertussen maken vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, de rebellen en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa zich op voor een voorgesprek over de nieuwe vredesonderhandelingen van woensdag. Dan schuiven naast Oekraïne en Rusland ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande aan.

De gevechten gaan vooralsnog door. Het Azov-bataljon beweert in sociale media dat het zeven dorpen ten noordoosten van Marioepol heeft veroverd op de pro-Russische rebellen. Het vrijwilligerskorps zou de opstandelingen verder van de strategisch gelegen havenstad en richting de Russische grens hebben teruggedrongen.

De separatisten spreken de claim van het Azov-bataljon tegen. De strijd in de regio gaat door en van een aftocht van de opstandelingen is geen sprake, houdt woordvoerder Edoeard Basoerin vol.

De rebellen claimen de omsingeling van Debaltseve te hebben voltooid. De stad, waar al weken fel om wordt gevochten, zou zijn afgesneden van een belangrijke snelweg. Een filmpje dat maandag op een website van de separatisten verscheen toont enkele van hun strijders die over de snelweg trekken. In de berm liggen lijken van Oekraïense militairen.

Beck: Kanye West is een genie

Kanye West stond bij de Grammy-uitreiking zondag op het punt de speech te onderbreken van Beck, die net de prijs voor het beste album Morning Phase in de wacht had gesleept. Maar op het laatste moment besloot West, die vond dat Beyoncé de prijs verdiende, zichzelf niet geheel voor lul te zetten. Beck houdt echter nog steeds van onze geliefde gay fish.

Beck zegt dat hij vol verwachting keek hoe Kanye op het podium af beende. Maar na een opgestoken vingertje bedacht West zich. Later stak hij voor de camera alsnog kwaad van wal, en sprak van 'gebrek aan respect voor creativiteit' dat Beyoncé de prijs voor beste album niet won. West onderbrak overigens Taylor Swift eerder wél, op de MTV Awards van 2009.

Beck was zelf ook verbaasd dat niet Beyoncé maar hijzelf won. De muzikant en producer, die volgens West zijn prijs aan de zangeres had moeten geven, was echter niet half zo geïrriteerd met de bijna-actie en woorden van West als de rest van de wereld. "Hij verdient net als de anderen een plek op het podium", aldus Beck volgens Entertainment Weekly. "Kijk eens naar de geweldige platen die hij de laatste vijf jaar heeft gemaakt, toch?"

"Ik hou nog steeds van hem en vind hem geniaal", zo gaat Beck verder. "Ik streef ernaar om datgene te maken wat hij maakt."

Wests plaat Yeezus werd in 2013 door de critici van het Britste krant The Guardian tot beste album van het jaar bestempeld. Maar een lezer van die krant verwoordde zijn kijk op Wests uitval maandag als volgt: "Beyoncé zet 25 schrijvers aan het werk voor 20 nummers. Beck schrijft en produceert alles zelf."


Oude inbraken opgelost dankzij dna-hits

Zeventien inbraken door het hele land zijn opgelost dankzij dna-hits. Drie mannen zijn opgepakt, meldt de politie. Die heeft een paar woninginbrakenteams die er in zijn gespecialiseerd om inbrekers op te pakken. Ook proberen de teams sporen die inbrekers achterlaten veilig te stellen.

"Dat we iemand na bijna vier jaar voor zo'n reeks inbraken kunnen aanhouden, is wel bijzonder", zegt groepschef Jan Hensen.

Een 34-jarige man (zonder vast adres) kwam in beeld omdat zijn DNA werd herkend in Luxemburg. Hij is kort daarna in Oostenrijk aangehouden en overgedragen aan de politie in Nederland. De man zou in 2011 twaalf inbraken hebben gepleegd in het hele land, en vooral laptops, sieraden en geld hebben gestolen. Een deel van de buit dook op in een vakantiehuisje in Wezep.

Mysteryland duurt dit jaar twee dagen

Het elektronische muziekfestival Mysteryland in Haarlemmermeer duurt dit jaar geen dag, maar een heel weekend. Organisator ID&T maakte dinsdag bekend dat Mysteryland dit jaar op zaterdag 29 én zondag 30 augustus is. Bezoekers kunnen blijven slapen op een camping naast het festivalterrein.

"Sinds het festival op het Floriadeterrein plaatsvindt, krijgen we van onze bezoekers terug dat ze meer tijd nodig hebben om alles te zien en te beleven", verklaart oprichter Duncan Stutterheim van ID&T de stap. De kaartverkoop voor Mysteryland begint zaterdag 7 maart.

Eerdere meerdaagse edities van het festival vonden plaats in Chili en op het voormalige Woodstockterrein in Bethel Woods in de Verenigde Staten.

Overheid leent bijna gratis voor vijf jaar

De Nederlandse overheid heeft dinsdag 2,3 miljard euro geleend voor vijf jaar. De verwaarloosbare rente over de lening was daarbij aanzienlijk lager dan bij de vorige, vergelijkbare veilingen.

De gemiddelde rente op de lening tot januari 2020 kwam uit op 0,01 procent. Bij de vorige veiling, in september, moest nog een rente van 0,4 procent worden geboden om vijfjarige obligaties te slijten. In mei en april kwam het rendement op vergelijkbare leningen uit op 0,6 en 0,8 procent.

Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar de betreffende leningen.

VVD-voorstel: wetenschappers promoveren bij bedrijven

Wetenschappers die willen promoveren, moeten dat ook door middel van onderzoek bij bedrijven kunnen doen. Bij die bedrijven gaan ze dan in dienst, maar de kosten worden gedeeld door de onderneming en de universiteit waar de wetenschappers hun doctorstitel hopen te verwerven.

VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg komt met een voorstel hiervoor, zei hij dinsdag in reactie op een uitzending van BNR Nieuwsradio. Een van de grote voordelen is dat de wetenschappers zich zo echt gaan bezighouden met vraagstukken die er in de maatschappij serieus toe doen, want ze zitten er dan middenin.

Strafvermindering Boateng in bijzondere zaak

Jérôme Boateng heeft maandag strafvermindering gekregen. De commissie van beroep van de Duitse voetbalbond DFB bracht zijn schorsing met één wedstrijd terug tot twee. De verdediger van Bayern München werd vorige week tegen Schalke 04 (1-1) uit het veld gestuurd omdat hij de doorgebroken Sidney Sam onderuit haalde.

Hij kreeg daarvoor niet alleen rood maar ook een strafschop tegen. Die werd gestopt door Manuel Neuer. Dat was een cruciale redding voor Bayern maar niet voor Boateng. Deze had slechts één wedstrijd hoeven toekijken als zijn doelman de bal niet had tegengehouden.

Nu werden het er drie door een bizarre regel om de strafmaat te bepalen: één voor de noodrem, één extra voor de gemiste penalty en nog één wegens een rode kaart vorig seizoen. Was het bij uitsluiting voor een enkel duel gebleven - als Neuer had gefaald - dan zou Boateng geen recidivist zijn geweest. "Het stoppen van een strafschop mag niet leiden tot verdrievoudiging van een straf", oordeelde commissievoorzitter Hans Lorenz.

Klaassen nog niet verlost van klachten

Het is onzeker of Ajax in de komende drukke periode op Davy Klaassen kan rekenen. De middenvelder is nog niet verlost van klachten in de buik- en liesstreek. Klaassen speelde zondag ruim zeventig minuten tegen Go Ahead Eagles, maar moest donderdag het duel met AZ overslaan.

"Ik moet oppassen dat ik niet te veel doe. Dat is lastig, want er komt een drukke periode aan. Ik moet het per dag bekijken", bracht hij maandag via de site van Ajax naar buiten. "Gelukkig herstel ik al beter dan afgelopen weken", zei de middenvelder. "Zoals ik me nu voel, kan ik zondag zeker tegen FC Twente spelen."

Na het thuisduel met de club uit Enschede stuit Ajax op Legia Warschau (19 februari), Willem II (22 februari), Legia Warschau (26 februari) en PSV (1 maart).

Ronde van Vlaanderen van start tot finish op tv

Wielerliefhebbers hoeven op zondag 5 april geen minuut te missen van de Ronde van Vlaanderen. De wielerklassieker wordt dit jaar door Sporza van start tot finish integraal uitgezonden het eerste Belgische net Eén. Dat maakte Sporza maandag bekend.

Zoals gebruikelijk begint de uitzending al ver voor de start in Brugge met interviews. Nieuw is dat daarna de koers vanaf kilometer nul te volgen is. Voor de tv-uitzending van de wielerkoers op eerste paasdag moet zelfs de traditionele paasmis wijken naar het tweede Belgische net Canvas.

Primeur voor Janssen met Europees honkbalteam

Bondscoach Steve Janssen van de Nederlandse honkballers heeft een prestigieus bijbaantje gekregen. Janssen is gevraagd een Europees honkbalteam samen te stellen van spelers die volgende maand in Tokyo de strijd aangaan met Japan. Voor het eerst zal Europa met een gezamenlijk team op het veld verschijnen.

"Dit wordt een uniek en historisch evenement", zegt voorzitter Riccardo Fraccari van de mondiale honk- en softbalfederatie WBSC. Janssen mag een team samenstellen van honkballers uit de 43 Europese landen die bij de WBSC zijn aangesloten. Die gaan zich in de overdekte Tokyo Dome in twee wedstrijden meten met Japan, de nummer één van de wereldranglijst. De Belgische bondscoach leidde Oranje vorig jaar naar de Europese titel.

Martens verlaat Belgische voetbalbond na financiële chaos

Steven Martens is maandag na vier jaar opgestapt als directeur van de Belgische voetbalbond. Hij kreeg de afgelopen maanden veel kritiek in eigen land. Onder leiding van Martens zou de Belgische voetbalbond onder meer veel geld hebben verspild tijdens het WK in Brazilië. Zo betaalde de bond 300.000 euro om de spelersvrouwen onder te brengen. Het hotel werd niet geannuleerd toen bleek dat de vrouwen niet naar het WK kwamen.

Enkele weken geleden lekte uit dat de Belgische voetbalbond na een succesvol jaar toch verlies had geleden. Martens erkende dat er fouten zijn gemaakt onder zijn leiding, maar bedankte alle medewerkers van de Belgische voetbalbond voor vier fantastische jaren.

Real moet ook Khedira missen na stadsderby

Sami Khedira kan voorlopig niet voor Real Madrid uitkomen. De middenvelder heeft zaterdag tijdens het door zijn ploeg verloren duel met Atlético Madrid (4-0) een dijbeenblessure opgelopen.

Trainer Carlo Ancelotti kon zaterdag tijdens de stadsderby ook al geen beroep doen op de gekwetste Sergio Ramos, Luka Modric, Fabio Coentrão, Pepe en James Rodríguez.

Real Madrid is nog steeds koploper van de Primera División. Barcelona is de lijstaanvoerder echter tot op een punt genaderd. Beide clubs ontmoeten elkaar op 22 maart in Camp Nou.

IEA voorziet herstel in oliemarkt

De vraag naar olie neemt de komende tijd iets sneller toe dan het aanbod, waardoor de prijs mogelijk weer zal stijgen. Dat voorspelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in nieuwe prognoses, die dinsdag werden gepresenteerd.

De olieprijs is afgelopen halfjaar ruimschoots gehalveerd, doordat het aanbod van olie veel sterker groeide dan de vraag. Inmiddels wordt de productie op veel plaatsen beperkt, waardoor het overaanbod volgens de IEA vanaf de zomer snel zal slinken. De prijs zal dan mogelijk weer gaan stijgen.

De sterke daling van de olieprijs hing voor een belangrijk deel samen met het besluit van oliekartel OPEC om zijn productie niet te verlagen. De olie-exporteurs probeerden daarmee de concurrentie uit de VS te remmen, aldus de IEA. Die opzet lijkt niet te slagen. De productie in de VS wordt momenteel wel verlaagd, maar zal bij het verwachte herstel van de olieprijs snel weer toenemen. In Rusland, evenmin lid van de OPEC, neemt de productie de komende jaren daarentegen alleen maar verder af.

Media Markt profiteert van lage inflatie

Elektronicaketen Media Markt heeft in de laatste drie maanden van 2014 geprofiteerd van de dalende prijzen van benzine, energie en voedsel. Europese consumenten hielden daardoor meer geld over om bijvoorbeeld een televisie of tablet aan te schaffen. Dat meldde het Duitse moederbedrijf Metro dinsdag.

Media Markt en zusterketen Saturn behaalden een omzet van 6,9 miljard euro, ruim 4 procent meer dan een jaar eerder. In Duitsland namen de verkopen met 1,4 procent toe en in de rest van West-Europa met 4,1 procent. Losse cijfers over Nederland werden niet gegeven.

In Oost-Europa behaalde Media-Saturn 12 procent meer omzet. Zonder de scherpe waardedaling van met name de Russische roebel zou de groei meer dan twee keer zo groot zijn geweest. De totale omzet van Metro, waar ook groothandel Makro onder valt, daalde met 2,2 procent tot 18,3 miljard euro.

Michiel de Ruyter passeert 200.000 bezoekers

Het epos over zeeheld Michiel de Ruyter heeft binnen anderhalve week tweehonderdduizend bezoekers getrokken. Het is nog steeds de best bezochte film in de Nederlandse bioscopen.

Dat heeft distributeur A-Film dinsdag gemeld. De recensies over Michiel de Ruyter waren overwegend positief. De Ruyter (1607-1676) is één van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij speelde een cruciale rol in de eerste drie Engels-Nederlandse Oorlogen.

De hoofdrollen worden vertolkt door Frank Lammers, Barry Atsma, Egbert-Jan Weeber en Sanne Langelaar. Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat Roel Reiné, die de afgelopen jaren flink aan de weg timmerde in Hollywood, weer een Nederlandse film maakt.

Nederlandse films doen het sowieso erg goed momenteel. Op de derde plaats staat nog steeds onaantastbaar de komedie Gooische Vrouwen II. De film van regisseur Will Koopman over de avonturen van vier verwende vrouwen uit het Gooi is hard op weg de twee miljoen bezoekers te passeren.

Verder trekken het sf-spektakel Jupiter Ascending en de familiefilms Spongebob en Night at the Museum III, waarin komiek Robin Williams zijn laatste rol speelde, momenteel volle zalen.

Sam Smith moet dag na Grammy's steeds huilen

Sam Smith heeft flink genoten van zijn succes bij de Grammy's zondagavond in Los Angeles. De zanger heeft volgens Us Weekly tot 04.00 uur 's nachts op de dansvloer gestaan met onder anderen Taylor Swift, Rita Ora, Ed Sheeran en Andrew Hozier.

"Wat is er eigenlijk gebeurd gisteravond?", schreef Smith maandagmiddag (lokale tijd) op Instagram bij een foto van zijn ontbijttafel en de krant Los Angeles Times waarop hij paginagroot staat afgebeeld met zijn vier Grammy's. "Ik heb een monumentale kater en barst steeds spontaan in huilen uit."

Bij een andere foto, waarop hij zichzelf uitgeput op bed liggend heeft gefotografeerd, schreef de 22-jarige Brit: "Ik heb momenteel een heel nieuw niveau van katerig bereikt. Ik heb letterlijk het gevoel stervende te zijn, haha."

Sam Smith nam zondagavond de muziekprijzen voor beste lied, beste opname, beste vocal album en nieuwkomer van het jaar mee naar huis. "De beste avond van mijn hele leven", schreef hij zondagavond al bij een foto waarop hij met de vier beeldjes poseert.

 

I am on another level of hungover right now. Literally feel like I'm dying haha

A photo posted by Sam Smith (@samsmithworld) onFeb 9, 2015 at 12:58pm PST

Kabelaars en filmmakers sluiten overeenkomst

Kabelexploitanten gaan filmmakers en acteurs van wie het werk op televisie wordt vertoond geld uitkeren. Dat zijn belangenclubs PAM en RODAP overeengekomen en de afspraken zijn vastgelegd in een convenant, zo maakten zij dinsdag bekend.

PAM is de rechtenorganisatie voor filmregisseurs, scenarioschrijvers en acteurs en RODAP is de vereniging van producenten, omroepen en kabelaars. Met de afspraak verwachten de kabelexploitanten ongeveer vijftien miljoen te zullen betalen aan de filmmakers. PAM zal het bedrag vervolgens verdelen onder rechthebbenden op basis van het aantal abonnees van een bepaalde kabelaar. Ook gaan de distributeurs betalen voor het aanbod van films en series via video-on-demand-diensten. Dit bedrag is voorlopig alleen vastgelegd voor 2015, omdat nog niet helder is hoe deze markt zich gaat ontwikkelen.

De nieuwe afspraken zijn gebaseerd op het wetsvoorstel Auteurscontractenrecht dat binnenkort in de Tweede Kamer wordt behandeld. De overeenkomst volgt op jaren van juridisch getouwtrek tussen beide partijen.

"We hebben de overtuiging dat met de gemaakte afspraken een stevige basis is gelegd voor een nieuwe periode van goede samenwerking tussen exploitanten, omroepen, producenten en filmmakers", stelt Felix Rottenberg, sinds eind december de nieuwe voorzitter van PAM, het samenwerkingsverband voor filmmakers. RODAP-voorztter Medy van der Laan spreekt van 'een nieuw begin binnen de Nederlandse creatieve film- en televisie industrie'.

Coalitie informeert Syrië over aanvallen op IS

Syrië krijgt van de Amerikaanse krijgsmacht algemene informatie over luchtaanvallen op de groep Islamitische Staat binnen Syrië, maar er is geen sprake van directe coördinatie. Dat zegt de Syrische president Bashar Assad in een interview met de BBC dat dinsdag is uitgezonden.

Assad zegt dat de boodschappen via derden worden doorgegeven, zoals Irak. De boodschappen zijn 'algemeen, maar niets tactisch', zegt hij.

Een door de Verenigde Staten geleide coalitie voert in Syrië luchtaanvallen uit als onderdeel van een internationale campagne tegen de extremisten van IS. De toestellen delen het luchtruim met de luchtmacht van Assad, die de militanten ook op de korrel neemt.

In het interview ontkent Assad dat zijn strijdkrachten vatbommen gebruiken. Dit zijn vaten met explosieven en schroot die gewoonlijk vanuit helikopters worden afgeworpen. Deze bommen zijn niet erg gericht en richten veel schade aan. Internationale mensenrechtenorganisaties hebben veel gevallen gedocumenteerd waarin zulke bommen zijn ingezet.

Michelin kampt met zwakke vraag en valuta's

Michelin heeft in het vierde kwartaal van 2014 wat minder winst behaald dan een jaar eerder. Het positieve effect van lagere grondstofkosten werd tenietgedaan door een zwakkere vraag en door negatieve wisselkoerseffecten. Dat maakte de grootste bandenfabrikant van Europa dinsdag bekend.

Het Franse concern zette een nettowinst in de boeken van 1 miljard euro, tegen 1,1 miljard euro in het vierde kwartaal van 2013. De operationele winst na aftrek van eenmalige posten steeg met 20 miljoen euro tot 1,99 miljard euro, terwijl de omzet met 3,4 procent daalde tot 19,6 miljard euro.

De winst werd met 145 miljoen euro gedrukt door wisselkoerseffecten, terwijl prijsdruk een negatief effect had van 449 miljoen euro. Michelin was 567 miljoen euro goedkoper uit bij de inkoop van rubber en andere grondstoffen.

Zwitserse bank UBS ziet winst toenemen

UBS heeft de winst in het vierde kwartaal zien toenemen. De grootste bank van Zwitserland profiteerde onder meer van een belastingbate en goede prestaties bij de investeringsbank.

De nettowinst kwam uit op 963 miljoen Zwitserse frank (circa 920 miljoen euro), inclusief een belastingbate van 493 miljoen frank. Dat maakte de bank dinsdag bekend. In dezelfde periode vorig jaar werd nog 917 miljoen frank winst in de boeken gezet. Analisten rekenden voor afgelopen kwartaal vooraf op een winst van 789 miljoen frank.

UBS kreeg in november nog een grote boete voor zijn kiezen. Toezichthouders in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Zwitserland legden de bank een boete op van omgerekend meer dan zevenhonderd miljoen euro wegens manipulatie van wisselkoersen. UBS had voor zijn juridische kosten in derde kwartaal al geld apart gezet. De zaak moet overigens nog altijd worden afgehandeld met de Amerikaanse Justitie.

Thekla Reuten en Gijs Naber in verwachting

Acteurs Gijs Naber en Thekla Reuten zijn in blijde verwachting van een kind. Dat heeft het koppel dinsdag bekendgemaakt. "Na eerdere speculaties is het nu wél waar", laten zij in een korte verklaring weten.

Het paar maakte al vaker duidelijk dat ze verder niet over hun privéleven uitweiden. "Maar we hadden bij eerdere speculaties gezegd het te laten weten als het zo ver was. We zijn heel blij met dit nieuws en verheugen ons op het nieuwe leven."

Reuten (39) en Naber (34) zijn inmiddels ruim twee jaar samen. Naber speelde onder meer in de serie Penoza, De Heineken Ontvoering en Aanmodderfakker, waarvoor hij in oktober een Gouden Kalf ontving. Reuten was onder meer te zien in films als Het Diner, The American van Anton Corbijn en In Bruges.

Spider-Man definitief naar Marvel

Het is officieel: Spider-Man gaat terug naar waar hij eigenlijk thuishoort. Sony en Marvel hebben na een tijd vergaderen een overeenkomst bereikt over het karakter. Dit meldt IndieWire.

Er deden zich al langer geruchten de ronde, nu is het echter door Sony zelf ook naar buiten gebracht dat zij het stripboekkarakter zullen loslaten. Het is alleen nog niet helemaal een gesloten boek. Er zit namelijk nog wel een Sony Spider-Man-film in de koker, die op 28 juli 2017 uit zal komen in Amerika. Kevin Feige en zijn team zullen echter wel het creatieve proces leiden. Ook zal Feige co-producer zijn voor deze film.

Het is nog niet bekend of een nieuwe acteur het strakke pakje aan mag gaan trekken, of dat Andrew Garfield, die zich nu Peter Parker mag noemen, zal aanblijven als gezicht voor de franchise. Er gaan ook geruchten in welke Marvel-film Spider-Man voor het eerst zal verschijnen, maar daar is nog geen zeker over gegeven door de twee bedrijven. Wel is bevestigd dat voor de Sony-uitvoering, Spider-Man eerst zal verschijnen in een Marvel-film. Daarmee is de kans groter geworden dat hij te zien zal zijn in de nieuwe Captain America: Civil War, die volgend jaar uitkomt.

Spidey in mindere tijden

Aanpak vogelgriep moet diervriendelijker

De Dierenbescherming heeft dinsdag een plan gepresenteerd met tien maatregelen om de vogelgriep op een diervriendelijker manier aan te pakken. Onder meer vaccinatie en een betere uitloop voor kippen zijn volgens de organisatie van groot belang.

Vorig jaar werden bij enkele bedrijven in totaal 322.500 kippen en 22.500 eenden geruimd, nadat in november vogelgriep was uitgebroken in Hekendorp in de provincie Utrecht.

De Dierenbescherming vindt het 'onacceptabel' dat dan al het pluimvee wordt gedood en vernietigd, 'waarna de sector weer overgaat tot de orde van de dag'. Al jaren wordt aangedrongen op een humane dood voor de duizenden dieren. In 2006 protesteerde de Dierenbescherming al tegen een wrede verstikkingsdood door gas binnen te laten stromen in afgeplakte schuren.

'Alleen maagden krijgen diploma Indonesië'

Meisjes die op de middelbare school zitten in de Indonesische stad Jember moeten eerst laten zien dat ze nog maagd zijn voordat ze hun diploma krijgen. Dat blijkt uit een voorstel van de gemeente op Java die wil dat de meisjes een 'maagdelijkheidstest' ondergaan, aldus Human Rights Watch (HRW).

Doel van het voorstel is voorkomen dat meisjes seks voor het huwelijk hebben of in de prostitutie terechtkomen. Dat wordt in Indonesië beschouwd als een groot probleem. Jongens zijn niet verplicht om de test te doen voordat ze hun schooldiploma krijgen.

De maagdelijkheidstest is al verplicht voor vrouwen die agent willen worden of bij het leger willen werken. Bij de zogenoemde tweevingerstest wordt gekeken of het maagdenvlies nog intact is. HRW noemt de test discriminerend en wil dat de Indonesische president Joko Widodo de testen verbiedt.

'Alleen maagden krijgen diploma Indonesië'
'Alleen maagden krijgen diploma Indonesië' (Foto: ANP)

Ouderen zijn zelfstandiger en langer thuis

Ouderen blijven langer thuis wonen en maken alleen gebruik van thuiszorg als het echt niet anders kan. Dit was de bedoeling van het ministerie van Volksgezondheid met het beleid van de afgelopen jaren en in de praktijk blijkt het ook zo te werken.

Dat staat in het dinsdag gepubliceerde rapport 'Zicht op zorggebruik' van het Sociaal en Cultureel Planbureau. "Het overheidsbeleid zie je terug in de resultaten", aldus onderzoeker Inger Plaisier. Voor het onderzoek is gekeken naar de ontwikkelingen in het gebruik van huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en verpleging tussen 2004 en 2011.

Overigens is de situatie vanaf begin dit jaar weer helemaal anders in de zorg, doordat de gemeenten sinds 1 januari verantwoordelijk zijn voor de inkoop. "Maar het is onze verwachting dat deze trend zal doorzetten. We hebben het ministerie van Volksgezondheid aanbevolen de ontwikkelingen te blijven volgen", zegt Plaisier.

In 2011 maakten zo'n 556.000 mensen gebruik van thuiszorg, of extramurale zorg zoals het in jargon heet. In 2004 ging het om 532.000 mensen die gebruikmaakten van een organisatie die zorg levert. De stijging komt volgens het SCP vooral door het toegenomen aantal oude ouderen. In deze periode groeide de Nederlandse bevolking met 400.000 personen en het aandeel 80-plussers nam toe van 3,4 procent naar 4 procent. Als er rekening wordt gehouden met de bevolkingstoename en vergrijzing, is het aantal mensen gelijk gebleven dat gebruik maakt van de extramurale zorg.

In deze periode is wel een verschuiving te zien van mensen die gebruikmaken van thuiszorg: alleenstaanden zijn meer zorg gaan gebruiken, mensen in een huishouden met meerdere personen minder. Ook dat is een logisch gevolg van het beleid: mensen moeten voor zorg eerst in hun eigen omgeving kijken wat er mogelijk is voordat ze betaalde zorg krijgen.

Ouderen zijn zelfstandiger en langer thuis
Ouderen zijn zelfstandiger en langer thuis (Foto: ANP)

Niger stuurt soldaten voor strijd Boko Haram

Niger gaat 750 soldaten naar Nigeria sturen om te helpen in de strijd tegen terreurorganisatie Boko Haram. Daarover heeft het parlement maandag gestemd. Het ministerie van Defensie zegt dat de militairen ,,elk moment" in actie kunnen komen.

Niger is sinds kort ook doelwit van Boko Haram-strijders, die voornamelijk in buurland Nigeria actief zijn. President Mahamadou Karidjo beloofde na een bomaanslag in de stad Diffa afgelopen weekend, ,,het monster Boko Haram" te bestrijden.

Boko Haram strijdt voor een streng-islamitische staat in het grensgebied van Nigeria, Kameroen, Niger en Tsjaad. Er zijn zo'n 4000 tot 6000 strijders aangesloten bij de Nigeriaanse terreurgroep. De beweging heeft zo'n dertig steden in handen en vele duizenden mensen om het leven gebracht. Ook zijn velen van huis en haard verdreven door de terreur van Boko Haram.

Niger stuurt soldaten voor strijd Boko Haram
Niger stuurt soldaten voor strijd Boko Haram (Foto: ANP)

McLaren contracteert Bruno Senna

McLaren kan weer pronken met de naam Senna. De Britse autofabrikant, gespecialiseerd in racewagens, presenteerde de Braziliaan Bruno Senna maandag als coureur. De neef van de legendarische Ayrton Senna gaat dit seizoen achter het stuur zitten van de nieuwe sportwagen van McLaren, de 650S GT3.

Ayrton Senna werd in 1988, 1990 en 1991 wereldkampioen in de Formule 1 in een McLaren. Hij kwam in 1994, toen in dienst van Williams, op het circuit van Imola om het leven.

De 31-jarige Bruno Senna heeft ook ruime ervaring in de F1 en onder meer in de 24 uur van Le Mans. Hij gaat dit seizoen een select aantal wedstrijden rijden in de sportwagenklasse. "Het is een eer bij McLaren te mogen komen; het team waarmee mijn oom zulke grote successen heeft geboekt."

Michael Gambon gaat met pensioen

Michael Gambon stopt met acteren, althans het acteren in een theater. Dit meldt The Hollywood Reporter.

De Britse acteur lijdt naar eigen zeggen aan een 'angstaanjagende vorm van geheugenverlies'. Gambon kwam tot de conclusie dat hij het acteren op een podium niet meer aan kan nadat hij via een oortje geholpen moest worden om zijn teksten te herinneren.

Het stoppen gaat overigens niet van harte: ''Ik vind het vreselijk, maar het duurt gewoon verschrikkelijk lang om teksten te leren en ze daarna ook nog te onthouden. Het is vooral de ergernis als het script voor me ligt en het voor eeuwig duurt om het te leren."

Gambon (74) staat nog steeds wereldwijd bekend om zijn rol als professor Dumbledore in de Harry Potter-films.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.