Coalitie informeert Syrië over aanvallen op IS

Redactie

Syrië krijgt van de Amerikaanse krijgsmacht algemene informatie over luchtaanvallen op de groep Islamitische Staat binnen Syrië, maar er is geen sprake van directe coördinatie. Dat zegt de Syrische president Bashar Assad in een interview met de BBC dat dinsdag is uitgezonden.

Assad zegt dat de boodschappen via derden worden doorgegeven, zoals Irak. De boodschappen zijn 'algemeen, maar niets tactisch', zegt hij.

Een door de Verenigde Staten geleide coalitie voert in Syrië luchtaanvallen uit als onderdeel van een internationale campagne tegen de extremisten van IS. De toestellen delen het luchtruim met de luchtmacht van Assad, die de militanten ook op de korrel neemt.

In het interview ontkent Assad dat zijn strijdkrachten vatbommen gebruiken. Dit zijn vaten met explosieven en schroot die gewoonlijk vanuit helikopters worden afgeworpen. Deze bommen zijn niet erg gericht en richten veel schade aan. Internationale mensenrechtenorganisaties hebben veel gevallen gedocumenteerd waarin zulke bommen zijn ingezet.