Leger én rebellen Oekraïne claimen terreinwinst

Oekraïense regeringstroepen zeggen dinsdag rond Marioepol de rebellen te hebben teruggedrongen. De opstandelingen op hun beurt melden de omsingeling van Debaltseve, een belangrijk spoorknooppunt dat nog in handen van het leger is.

Maandagnacht zijn in het oosten van het land minstens zeven Oekraïense militairen gesneuveld, liet het leger weten. In het voortdurend gebombardeerde Donetsk, het belangrijkste bastion van de rebellen, kwamen twee burgers om. Twaalf anderen raakten gewond.

Ondertussen maken vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, de rebellen en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa zich op voor een voorgesprek over de nieuwe vredesonderhandelingen van woensdag. Dan schuiven naast Oekraïne en Rusland ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande aan.

De gevechten gaan vooralsnog door. Het Azov-bataljon beweert in sociale media dat het zeven dorpen ten noordoosten van Marioepol heeft veroverd op de pro-Russische rebellen. Het vrijwilligerskorps zou de opstandelingen verder van de strategisch gelegen havenstad en richting de Russische grens hebben teruggedrongen.

De separatisten spreken de claim van het Azov-bataljon tegen. De strijd in de regio gaat door en van een aftocht van de opstandelingen is geen sprake, houdt woordvoerder Edoeard Basoerin vol.

De rebellen claimen de omsingeling van Debaltseve te hebben voltooid. De stad, waar al weken fel om wordt gevochten, zou zijn afgesneden van een belangrijke snelweg. Een filmpje dat maandag op een website van de separatisten verscheen toont enkele van hun strijders die over de snelweg trekken. In de berm liggen lijken van Oekraïense militairen.