Rolling Stones - From the Vault (Volume 1 & 2)

dekatophetspek

De laatste jaren zien we steeds vaker bands die opnames van hun eigen concerten zelf uitbrengen om op deze manier bootleggers het gras voor de voeten weg te maaien en fans de kans te geven om voor weinig geld toch een unieke kwaliteitsopname op de kop te kunnen tikken. Nu is het erg leuk om mp3's van je favoriete band te hebben maar een echte muziekliefhebber gaat toch voor een fysieke geluidsdrager. Bij Eagle Rock Entertainment verschenen onlangs de eerste twee delen van Rolling Stones From the Vault, een serie met nooit eerder uitgebrachte optredens van de Britse topband uit 1975 en 1981. Een tweetal prachtige concertfilms waar fans van The Stones erg blij gaan worden.

 Rolling Stones - From the Vault

Op het eerste deel van From the Vault nemen The Rolling Stones ons mee naar 1981. 1981 was een topjaar voor de Britse band. The Rolling Stones waren in Noord-Amerika om daar ter promotie van hun nieuwste album Tattoo You een vijftigtal concerten te geven en traden dat jaar voor ongeveer 3 miljoen fans op. Op 18 en 19 december 1981 waren de laatste optredens van de tournee in het Hampton Coliseum in Hampton, Virginia. Vooral het eerste optreden in Hampton zou memorabel zijn. Niet alleen vierde Keith Richards die dag zijn verjaardag, ook was het concert als eerste ter wereld via pay-per-view te zien onder de noemer The World's Greatest Rock–'n–Roll Party.

Bij het optreden in Hampton horen we voornamelijk tracks van de albums Some Girls (1978), Emotional Rescue (1980) en Tattoo You (1981). Daarnaast is er natuurlijk ook ruimte voor een paar klassiekers zoals 'Time Is On My Side', 'Let It Bleed', 'You Can't Always Get What You Want', 'Honky Tonk Women', 'Brown Sugar', 'Jumpin' Jack Flash' en als knallende afsluiter '(I Can't Get No) Satisfaction'. Bij dat laatste nummer mept Keith ook nog een iets te opdringerige fan met zijn gitaar van het podium. Ondanks dat de groep al een uitgebreide tournee achter de rug had, laten The Rolling Stones zich maar liefst 150 minuten van hun allerbeste kant horen en zien.

Op het tweede deel van From the Vault gaan we terug naar het gedenkwaardige jaar 1975. Na de uitgebreide tournee van 1973 in Europa, waarbij ook tweemaal Ahoy in Rotterdam werd bezocht, had de groep een jaar rust genomen. De Tour of the Americas '75 was de eerste tournee met gitarist Ronnie Wood, die de plaats van Mick Taylor had overgenomen. Ook was de groep uitgebreid met toetsenist Billy Preston en percussionist Ollie E. Brown. Tussen 3 juni en 8 augustus 1975 hadden The Rolling Stones maar liefst 44 concerten op het programma staan, waaronder een vijftal optredens in Los Angeles. Op deze dvd treffen we het concert aan dat op 12 juli 1975 in het Forum in Los Angeles werd gegeven.

Halverwege de zeventiger jaren werden The Rolling Stones ook wel 'The Greatest Rock–'n–Roll Band in the World' genoemd en afgaande op dit energieke concert kunnen we stellen dat die titel welverdiend was. Op het moment dat de Amerikaanse tournee was begonnen speelden The Rolling Stones een fijne set met voornamelijk liedjes van de albums Sticky Fingers (1971), Exile on Main St. (1972), Goats Head Soup (1973) en It's Only Rock 'n Roll (1974). Daarnaast speelt de groep ook spetterende uitvoeringen van oude hits zoals een dik 15 minuten durende versie van zowel de Stones-gospel 'You Can't Always Get What You Want' als het bluesy 'Midnight Rambler' en natuurlijk ook klassiekers zoals 'Gimme Shelter', 'You Gotta Move', 'Street Fighting Man', 'Jumpin' Jack Flash' om daarna te eindigen met een indrukwekkende uitvoering van het immer populaire 'Sympathy For the Devil'. 160 minuten genieten van pure rock–'n–roll zonder fratsen, waarbij we eindelijk eens beelden zien bij het zelden gespeelde 'Fingerprint File'.

Zowel From the Vault - Hampton 1981 als From the Vault - LA Forum 1975 zijn verschenen als dvd, blu-ray en als 3LP + dvd. Ook zit er bij elke dvd een fraai boekwerkje met anecdotes en mooie bandfoto's uit die periode. Rolling Stones-fans mogen deze prachtig uitgevoerde uitgaves absoluut niet missen, maar een ieder die wel eens wil weten waarom deze band 'de grootste van die tijd' werd genoemd kunnen we ook zeker aanraden om deze muzikale documenten aan te schaffen. We wachten nu al vol spanning op wat de mannen van The Rolling Stones nog meer voor ons in petto hebben. Deze eerste twee delen smaken zeker naar meer!