Superzwaargewichten sluiten WK gewichtheffen af

heywoodu

Het WK gewichtheffen in het Kazachse Almaty is afgesloten met de competitie voor de superzwaargewichten bij de mannen, de klasse boven 105 kilogram. Het goud was daarin voor de Russische titelverdediger Ruslan Albegov.

Vooraf werd een strijd verwacht tussen Albegov, zijn landgenoot Aleksei Lovchev en olympisch kampioen Behdad Salimi uit Iran. Bij het eerste onderdeel, het trekken, viel Lovchec echter al af. Hij kon geen enkele geldige poging laten noteren en was dus direct kansloos. Albegov tilde vervolgens 205 kilo op, gevolgd door 206 van wereldrecordhouder Salimi. Nadat de 156 kilogram wegende Rus 210 kilo optilde faalde Salimi tot twee keer toe op 211 kilo en moest hij genoegen nemen met zilver in het trekken. De Wit-Rus Yauheni Zharnasek pakte het brons.

Lovchev liet zich niet kennen en besloot wel mee te doen aan het stoten. Dat bleek een goede keuze, want via 245, 250 en zelfs 257 kilo eiste hij het goud voor zich op. De strijd om de wereldtitel overall ging echter tussen Albegov en Salimi. De Rus liet voor zijn laatste poging 252 kilo op de stang installeren en tilde het boven zijn hoofd. De 171 kilogram wegende Salimi deed een poging op 257 kilo, maar faalde. Voor de wereldtitel was het niet genoeg geweest, want bij succes was hij net als Albegov op een totaal van 462 kilo uitgekomen. De Rus is echter de lichtere van de twee en zou alsnog het goud gepakt hebben. De Egyptenaar Mohamed Massoud pakte in de eindstand het brons, door 193 en 243 kilogram neer te zetten.