Artiesten loven 'gouden' André van Duin

André van Duin zit 50 jaar in het vak. Vrienden en collega's willen dit gouden jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. In het Beatrix Theater in Utrecht brengen ze dinsdagavond met een gala een eerbetoon aan 'de grootste komiek van Nederland'.

Op het podium staan artiesten met wie Van Duin veel heeft samengewerkt, zoals Corrie van Gorp en Simone Kleinsma. Wie er nog meer optreden, is een verrassing. Ivo Niehe presenteert de avond, die 27 december op televisie wordt uitgezonden.

AVROTROS en Joop van den Ende Theaterproducties organiseren het gala. Iedereen heeft wel een bijzondere herinnering aan André van Duin, zeggen zij. "Of het nu gaat om Meneer Wijdbeens, Willempie, Joep Meloen of Jaap Aap. En wat te denken van zijn hits die al generaties lang meegaan. 'Er staat een paard in de gang', 'Ik heb hele grote bloemkolen' en het Pizzalied zijn liedjes die in het nationaal geheugen staan gebeiteld."

Begin deze maand verscheen al een lijvig boekwerk ter ere van het jubileum. In het boek 'De komiek' blikt Van Duin in zijn eigen stijl en in chronologische volgorde terug op zijn carrière van de afgelopen 50 jaar. Het lees- en kijkboek staat vol foto's die niet eerder zijn gepubliceerd.

De grappenmaker trapte zijn carrière af in 1964, toen hij een uitnodiging kreeg voor een optreden in het radioprogramma Minjon. In hetzelfde jaar won hij de talentenjacht Nieuwe Oogst van de AVRO, waarin hij optrad als bandparodist. Vanaf de jaren 70 kreeg de geboren Rotterdammer veel bekendheid, toen hij met Frans van Dusschoten en Corrie van Gorp langs de theaters trok.

Van Duin (67) heeft al laten weten nog lang niet met pensioen te willen gaan. "Ik vind het nog veel te leuk om nieuwe dingen te ondernemen", zei hij onlangs tegen het AD. "Maar ik doe nu alleen maar wat ik leuk vind. Het is tijd om te oogsten wat ik heb gezaaid." Volgend jaar gaat de komiek voor het eerst van zijn leven in een toneelstuk spelen, The Sunshine Boys. Het is tragikomedie over een variétéduo dat na jaren ruzie probeert om nog een keer samen op te treden.