'Kamermeerderheid wil minder dierenverkooppunten'

Een Kamermeerderheid wil het aantal punten waar dieren worden verkocht beperken. PvdA, D66, PVV, SP en de Partij voor de Dieren beogen hiermee de impulsiviteit bij de aanschaf van dieren tegen te gaan. Dat meldt KRO Brandpunt, dat de standpunten heeft geïnventariseerd.

Consumenten kunnen beter worden voorgelicht als dieren vooral bij speciaalzaken worden verkocht, is de gedachte. Nu zijn dieren ook bij tuincentra, via internet en op beurzen te verkrijgen. In de handel van gezelschapsdieren als honden, katten en konijnen gaat jaarlijks 66 miljoen euro om, aldus Brandpunt.

In het programma wordt zondagavond aandacht besteed aan de sterk toegenomen werkdruk bij de Landelijke Inspectiedienst van de Dierenbescherming. Daar kwamen afgelopen jaar meer dan veertigduizend meldingen van dierenmishandeling binnen, een vervijfvoudiging vergeleken met 2012. Onwetendheid over de juiste leefomstandigheden voor dieren zou daar mede debet aan zijn.

Het aantal diersoorten dat mag worden verkocht wordt volgend jaar ingeperkt. Per 1 januari is het verboden in zoogdieren te handelen die niet op de zogenoemde positieflijst staan.