Xiaomi Piston 2.0 Silver Headphones

Nadat twee lieve puppies mijn arme Sennheiser-oortjes voor kauwspeeltje aanzagen, moest ik op zoek naar een nieuw paar. De Xiaomi Piston 2.0-headphones kwamen al snel in beeld. Er was een ware internethype ontstaan nadat ze ontdekt werden door muziekliefhebbers. Spotgoedkoop, maar toch kwaliteit. Maakt de Piston 2.0 deze verhalen waar?

Nadat ik mijn bestelling heb geplaatst duurt het zeven dagen voordat de in-ears aankomen. Dat is best snel wanneer je het hebt over een bestelling bij een Chinese webwinkel. De verpakking ziet er erg mooi en zelfs luxe uit. De oortjes zitten in een fraai vormgegeven doosje. Het kabeltje is gewikkeld rond een rubberen houdertje. Er zit ook een metalen clipje bij zodat je het kabeltje kunt vastmaken aan je kleding. 

Verder vind je in het doosje vier earbuds: small, medium, large en bi-flange. Het is mogelijk dat je zelf nog earbuds erbij moet kopen, ze zijn namelijk relatief klein. Alleen de bi-flange past mij redelijk, de rest was allemaal te klein terwijl ik bij mijn Sennheiser CX 300-II de kleinste moest gebruiken. Wanneer de oortjes goed aansluiten, isoleren ze erg goed zodat je geen last hebt van omgevingsgeluiden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de earbuds goed in je oor zitten, anders klinkt het geluid flets en hoor je de bass bijna niet. 

Ik koos voor de zilveren variant. Deze is, behalve het kleurtje, identiek aan de bruine versie volgens Xiaomi.

Xiaomi Piston 2

Het ontwerp van de oortjes zelf is erg mooi. Eerder dit jaar won de Piston 2.0 al de iF Design Award 2014, het werd daarmee het eerste product van een Chinese fabrikant die de award binnensleepte. Hoewel ze mooi zijn, is het ontwerp echter niet erg praktisch. Omdat de behuizing zo groot is, stoot of schuurt de rand soms tegen het oor aan, waardoor het na een langere tijd niet meer zo comfortabel is om te dragen. Heb je dus kleine oren? Dan heb je pech. Mensen met grote oren zullen hier waarschijnlijk geen last van hebben.

De behuizing is gemaakt van aluminium, het diafragma van beryllium. Hierdoor zijn de oortjes erg licht en toch stevig. Ook de kabel van 1,2 meter voelt kwalitatief goed aan. De kabel is tot aan de Y-splitsing bedekt met een laagje kevlar, wat het steviger moet maken en er ook voor zorgt dat het minder snel in de knoop raakt. Op de kabel zitten ook volume- en pauzeknoppen die geschikt zijn voor Android. De ergonomie hiervan had wat beter kunnen zijn, het is namelijk even zoeken naar de knopjes als je er niet naar kijkt en de vingers glijden er gemakkelijk overheen. Tussen de twee volumeknoppen zit ook een gaatje, waarin de microfoon is verwerkt.

Een groot pluspunt is de Android-functionaliteit, aangezien het meeste wat ik tot nu toe ben tegengekomen alleen maar voor iPhone lijkt te werken. De start/pauzeknop werkt op iOS, de volumeknoppen niet. 

Xiaomi Piston 2.0

Audiokwaliteit

Maar genoeg over de vormgeving, het belangrijkste is natuurlijk het geluid. Een waarschuwing: ik ben geen audiofiel, dus ik schrijf deze review vanuit het perspectief van een leek. De in-ears zijn niet 'ingespeeld' met white noise of iets dergelijks, maar zijn zo'n 60 uur lang gebruikt om te luisteren naar allerlei soorten muziek.

De audiokwaliteit is goed bij de meeste soorten muziek zoals pop, dance, techno, verschillende instrumentals, soundtracks, klassiek, en het spul wat je over het algemeen ziet in top 100-lijstjes. De bass, middenklanken en hoge tonen klinken gebalanceerd aan. De bass is aanwezig, maar zeker niet overweldigend. Subtiele geluiden zoals zachtere instrumenten hoor je allemaal. Elke snaar en pianotoets die wordt bespeeld is helder. De hoge tonen klinken soms wel wat scherp of schel. Bij films doen de in-ears het ook prima. 

Bij nummers die voornamelijk bestaan uit lage tonen (bijvoorbeeld lage soundtracks) heeft de Piston 2.0 het wat moeilijker. Het klinkt dan wat slapjes, waardoor het saai wordt om naar te luisteren. Als je fan bent van de volgende genres, zou ik deze niet aanraden. De Piston 2.0 doet het niet goed als het gaat om heavy metal, death metal en alles waar daarop lijkt, daarvoor kun je dus beter even verder kijken. Het klinkt erg flets en het screamen wordt naar de achtergrond geduwd.

De Xiaomi Piston 2.0 begint soms te kraken als het volume wat te hoog is. Dit hoeft niet het maximum volume te zijn, soms kwam ik dit tegen terwijl ik op een volume van 40/100 zat. Grote kans dat dit echter te maken heeft met de kwaliteit van de opname of het bestandje. Hierdoor kun je misschien niet jouw muziek afspelen op de gewenste volume. Dit wisselt sterk per nummer en kwam bij mij niet zo heel veel voor. 

Bij een aantal koptelefoons en in-ears hoorde ik, als ik geen muziek afspeelde, een soort gesis. Bij de Piston 2.0 heb ik daar geen last van. Geen geluid betekent dat het ook echt stil is. 

Specificaties Xiaomi Piston 2.0
Lengte snoer 1,2 meter
Impedantie 12 ~ 16 Ω
Rendement 93 dB
Plug 3,5 mm gold-plating
Vermogen 5mW
Frequentiebereik 20-20000 Hz

Conclusie

De Xiaomi Piston 2.0 is zeker goed voor de prijs. Er zullen maar weinig headphones zijn die de Piston 2.0 kunnen overtreffen in dezelfde prijsklasse, maar het is geen Heilige Graal onder de headphones. De prijs ligt op de meeste sites tussen de 16 tot 22 euro. De bouwkwaliteit is top en het ontwerp is erg mooi en zeker niet iets wat je voor die prijs verwacht. Het is echter jammer dat ze niet zo comfortabel zijn of zelfs pijnlijk worden als je ze een uurtje hebt gedragen. Op audiogebied doet de Piston het prima, maar de audiokwaliteit is niet zo bijzonder als de verhalen je laten denken.

Zoek je een leuk in-ear setje? Dan is het voor de prijs zeker het proberen waard. Let wel goed op waar je ze koopt. De Xiaomi Piston 2.0 is immens populair, waardoor er nu veel nepperds worden verkocht.