Vogelgriep komt waarschijnlijk uit Duitsland

Redactie

Het zeer besmettelijke vogelgriepvirus dat is ontdekt op een kippenboerderij in Hekendorp is van het type H5N8. Datzelfde type is begin deze maand in Duitsland vastgesteld. Dat schrijft de staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) zondag aan de Tweede Kamer.

Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep, aldus Dijksma. "Over het algemeen verloopt vogelgriep bij mensen mild." Volgens het RIVM is het erg zeldzaam dat een virus overslaat van pluimvee op mensen. Dit gebeurt alleen als sprake is van direct en intensief contact met besmet pluimvee.

Zaterdag werd na een reguliere controle al duidelijk dat op de boerderij vogelgriep heerst. Nader onderzoek leverde zondagochtend het inzicht op dat het om de zeer besmettelijke variant ging. Nu is ook het type virus bekend. Het gaat om een bedrijf met zes stallen met in totaal rond de 150 duizend legkippen. Dit bedrijf heeft geen buitenuitloop. De ruiming van het bedrijf is inmiddels begonnen.

Eerder op de dag kondigde het ministerie een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel af voor heel Nederland. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. In een zone van ruim tien kilometer rond de getroffen kippenboerderij geldt het vervoersverbod dertig dagen. Binnen dat gebied bevinden zich zestien andere pluimveebedrijven.

Bedrijven die betrokken zijn bij de problemen rond vogelgriep, kunnen voor informatie terecht bij een zondag geopend telefoonnummer, liet een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken weten. Het telefoonnummer is 088-0424242. De woordvoerder benadrukt dat de lijn alleen bedoeld is voor ondernemers en bedrijven die praktische problemen vinden door de afgekondigde maatregelen.