Rechter Oeganda verklaart antihomowet ongeldig

Een Oegandese rechtbank heeft de aangescherpte antihomowet die eerder dit jaar van kracht werd vrijdag ongeldig verklaard. Volgens de rechters werd de wet niet volgens de regels aangenomen. De voorzitter van het parlement liet de stemming doorgaan ondanks zeker drie klachten over het ontbreken van een quorum.

Doordat niet genoeg parlementsleden bij de stemming aanwezig waren geldt de wet niet, aldus het vijf leden tellende panel van het constitutioneel hof.

De rechtszaal zat stampvol voor- en tegenstanders van de wet en toen de rechter uitspraak deed barstten de tegenstanders uit in luid gejuich. De landsadvocaat zei dat nog bekeken moet worden of de staat in beroep gaat bij het hooggerechtshof.

De ongeldig verklaarde wet stelde levenslange gevangenisstraf op seks tussen personen van hetzelfde geslacht en lange gevangenisstraffen op een 'poging' daartoe en het 'bevorderen van' homoseksualiteit. In Oeganda kon de wet, die in februari van kracht werd, op veel bijval rekenen, maar westerse landen en belangengroepen liepen ertegen te hoop.